Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars Närvarande ledamöter:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter:"

Transkript

1 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Lars-Elve Larsson Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven Tafvelin Per Wernheim Övriga närvarande: Lennart Forsberg Hans Wallberg Olle Thylander, sekreterare Förhindrade: Barbro Thomas 1. Fastställande av dagordning Styrelsen beslöt att arbeta efter utsänd dagordning med tillägg av ärenden rörande SUNETs www-katalog, säkerhetsinfrastruktur för autentisering (Certificate Authority), deklaration om 2000-status för SUNET samt information om elektroniska forskningsbibliotek.

2 2. Uppdrag att justera protokoll Staffan Sarbäck utsågs att justera protokollet från dagens sammanträde. 3. Val av vice ordförande Styrelsen utsåg Staffan Sarbäck till vice ordförande under mandatperioden. 4. Det nya SUNET summering av införandefasen Styrelsen fick information om att samtliga högskolor med undantag av några högskolor i Stockholm nu kopplats in och att avvecklingen av Telias förbindelser fungerat som en verkningsfull deadline. I Stockholm finns inte denna deadline eftersom förbindelserna där hyrs av STOKAB. Av stockholmshögskolorna hade endast Södertörns högskola kopplats in vid tidpunkten för sammanträdet, men inkopplingen av Stockholms universitet rapporterades vara omedelbart förestående och även Lärarhögskolan och Karolinska institutet planerar att gå över inom kort. Tidplanen för inkoppling har mötts av en del kritik från de högskolor som disponerat 34 Mbit/s-förbindelser (och som fått mer tillgänglig bandbredd när de avlastats trafiken från de mindre och medelstora högskolorna). De hade gärna sett att det funnits mera tid att testa ut de nya förbindelserna innan de måste tas i produktion. Detta skulle dock ha krävt att SUNET ännu ett kvartal skulle behövt betala för dubblerade förbindelser, samtidigt som det finns en uppenbar risk att uttestningen skulle ha dragit ut på tiden med krav på ytterligare förlängningar. Styrelsen noterade dock att det finns ett berättigat önskemål att kunna testa ut nya sätt att konfigurera och andra lösningar utan att produktionstrafiken påverkas och att SUNET behöver en testmiljö för sådan utprovning. Det faktum att trafiken nu flyttats över till det nya nätet och fungerar betyder inte att allt fungerar som man skulle önska. Bl a tar det för lång tid att koppla om från en router till en annan om den ena routern i ett routerpar går ner. I detta fall liksom i många andra måste en bra lösning sökas i samarbete med routerleverantören Cisco. Styrelsen noterade att det visat sig finnas väldigt många buggar i programvaran från Cisco. De allvarligaste av dessa har visserligen kunnat rättas till snabbt genom stora insatser från leverantörens sida, men konstaterandet föranleder ändå ett krav på en diskussion med Cisco om kvalitén på den programvara som levereras och den kvalitetskontroll som finns.

3 Hans Wallberg förklarade att en del av problemen är hänförliga till skillnader mellan amerikansk och europeisk standard (SONET respektive SDH) och att även SDH skiljer sig mellan olika leverantörer. Den variant av SDH som Banverket använder (Nortels) har dockfå problem jämfört med SDH från andra leverantörer, och Banverket har också varit till stor hjälp genom att man disponerar kvalificerad mätutrustning och kompetent personal. KTHNOC och behovet av utbildning Beroendet av kompetent personal är ändå mer accentuerat när det gäller drift och övervakning av det nya nätet. KTHNOC har här ett stort ansvar och den befintliga personalen där har gjort ett jättejobb i samband med införandet och har haft en tung uppgift p g a alla buggar. Denna situation har ytterligare accentuerat insikten om SUNET har ett mycket stort (och farligt) beroende av några få nyckelpersoner. Detta problem måste lösas genom åtgärder (bl a nyrekrytering) som stärker KTHNOC så att KTHNOC kan fortsätta att svara för de uppgifter som KTH åtagit sig i avtalet med SUNET och dessutom behålla en del av uppdragen för NORDUnet. För framtiden är det viktigt att rekryteringsbasen breddas genom att vi får fram en utbildning som ger oss fler teoretiskt välutbildade nätbyggare med tillräcklig praktisk erfarenhet av att bygga och underhålla avancerade WAN. Det gäller dels att ha ett tillräckligt utbud av bred Internetutbildning av den typ som Chalmers bedriver, dels att ha en påbyggnadsutbildning som den avancerade internetbyggareutbildning som intitierats av KI, KTH och SU. I brist på svenska lärare bör erforderlig kompetens kunna hämtas från nordamerika. Styrelsen konstaterar alltså att vi har både ett kortsiktigt och långsiktigt problem när det gäller kompetent personal. På kort sikt är KTHNOCs situation ett bekymmer och styrelsen vill till nästa gång få en rapport om status för KTHNOC och dess möjligheter att med hjälp av nyrekrytering och organisatoriska åtgärder stabilisera situationen och minska nyckelpersonsberoendet före årets slut. Vidare uppdrog styrelsen åt Hans Wallberg att tillsammans med Sven Tafvelin ge förslag om utvidgad utbildning om Internet och konsten att bygga nät i syfte att långsiktigt förbättra rekryteringssituationen och därigenom ge Sverige möjlighet att behålla sin position som en framstående användare av avancerad Internetteknik. Invigning av nätet Ÿven om mycket arbete återstår för att rätta buggar, hitta bästa möjliga konfigurationer och utforma och dokumentera driftrutiner kan konstateras att förbindelserna nu är uppe och det nya nätet nu på allvar tagits i drift. Det är därmed dags att inviga det nya nätet.

4 Styrelsen rekommenderade att en invigning ordnas på en geografisk plats (videokonferenser kunde ha varit ett alternativ men kräver än så länge alltför mycket förberedelser). Styrelsens bedömning är också att media-intresset för nätet, även om det i skrivande stund kan rubriceras som världens bästa universitetsvärld i produktion, inte är särskilt stort utanför fackpressen. Invigningen bör därför utformas som en manifestation som engagerar alla de som arbetat med projektet och med införandet liksom SUNETs användare och särskilt de studerande. En lämplig form kan vara att på någon plats arrangera ett tekniskt forum med det nya nätet som tema. I anslutning till invigningen bör information också gå till bibliotek och kommuner om den utveckling som skett inom SUNET som bakgrund till informationen om statens erbjudande om 2 Mbit/s till folkbiblioteken 5. Videokonferensprojektet En reviderad projektplan/uppdragsbeskrivning presenterades för styrelsen och godkändes av denna. För etapperna 1 och 2 i projektet avsätts 1 Mkr. Styrelsen föreslås senare ta ställning till införandefasen (fas 3) och då fastställa en budget för denna del av projektet. Uppdragstagare är Luleå tekniska universitet, som avser att samarbeta med universiteten i Lund och Göteborg. Dessa kontakter kommer bl a att ge en föreställning om vilken funktionalitet som krävs för en lyckosam introduktion av nätbaserade möten. Enighet rådde om att det krävs något slags föreställning om vilken funktionalitet man vill uppnå i projektet och att det bör ingå i uppdraget att klargöra detta. Dock kvarstår att det i de inledande etapperna handlar om ett teknikprojekt, där man skapar plattformen, medan de pedagogiska aspekterna måste få större tyngd i införandefasen. 6. Nytt regeldokument för SUNET Styrelsen diskuterade ett förslag tillregler för anslutning och användning av SUNET efter att ha informerats om den tekniska referensgruppens synpunkter på förslaget. Referensgruppens synpunkter föranledde en ändring vad gäller anslutning i flera punkter. Sådan anslutning blir tillåten men varje förbindelse betraktas som en ny anslutning och prissätts därefter. Vidare infördes ytterligare en kolumn för organisationsstorlek avseende organisationer med fler än 1000 anställda/medarbetare. Efter diskussion i NORDUnets styrelse ströks de passusar i policyn för samtrafik som refererar till NORDUnets peeringöverenskommelser och numreringen i avsnitt 8 ändras.

5 Med dessa ändringar antog styrelsen dokumentet. En diskussion togs upp om bestämmelserna avseende holdingbolag och synen på företag som ägs av holdingbolaget. Styrelsen beslöt att återkomma till denna diskussion vid nästa sammanträde. 7. NORDUnet-information Meddelades att NORDUnet kommer att kopplas samman med Internet 2-nätet Abilene senast den 1 april Från NORDUnet-styrelsen meddelades vidare att NORDUnet avser att upphandla en tredje 155 Mbit/s-förbindelse till USA och räknar med att kapacitetshöjningen skall kunna genomföras utan att kostnaden för USA-förbindelsen ökar. De internationella förbindelserna tenderar att bli billigare, vilket påverkar NORDUnets budget. För år 1999 kan SUNETs del av kostnaden för NORDUnet därigenom bli 1-3 Mkr lägre, och år 2000 kan besparingen bli betydligt större (upp till 10 Mkr) Sven Tafvelin berättade att NORDUnet 2-projektet snart får en projektledare (förhandlingar om anställningsvillkoren pågår) och att projektet kommer att få ett sekretariat i Oslo. 8. Teknisk referensgrupp för den nya styrelsen Den av styrelsen tillsatta arbetsgruppen presenterade sitt förslag till ny referensgruppsorganisation. Förslaget antogs av styrelsen, som beslöt att den nya organisationen skall börja gälla den 1 juli Till ordförande i den nya, bantade referensgruppen utsågs Kerstin Malmqvist. I enlighet med förslaget skall en ledamot utses av KTHNOC. Till övriga ledamöter har föreslagits Göran Bengtsson, Chalmers, Jan Engvald, Lunds universitet, Börje Josefsson, Luleå tekniska universitet, Johan Sandfeldt, Karolinska institutet, och Magnus Höglund, Högskolan Dalarna. Dessa skall tillfrågas om de är beredda att ingå i gruppen, som därefter kan utses definitivt vid nästa sammanträde i styrelsen. Styrelsen fastställde samtidigt de regler som skall gälla för anordnande av tekniska forum och för referensgruppens arbete. Minst två tekniska forum skall varje år arrangeras av den nya tekniska referensgruppen.

6 9. Information från SUNETs seminarier Sedan förra sammanträdet har två stycken tekniska seminarier anordnats och ett tredje planeras i slutet av april. Ett seminarium om katalogtjänster i början av mars lockade 50 deltagare och kommer att följas upp med diskussioner via en distributionslista. I samarbete med Cisco ordnade SUNET den mars ett seminarium om multicast med deltagande av bl a Dino Farinacci, som är en internationellt ledande expert inom området. Vid detta seminarium diskuterades också design av nät och ämnen som îquality of serviceî och IP-telefoni. Från högskolorna deltog ca 70 tekniker med varierande bakgrundskunskap. I slutet av april planeras ett seminarium om SDH då det vid diskussioner i den tekniska referensgruppen visat sig att förståelsen av SDH behöver bli bättre (jfr paragraf 4 ovan). 10. Övriga frågor och övrig information Elektroniska forskningsbibliotek Frans Lettenström informerade om ansträngningarna att få högskolorna att gå över till att i större utsträckning använda elektroniskt tillhandahållna tidskrifter i stället för pappersexemplar. De stora forskningstidskriftsförlagen (typ Elsevier) erbjuder i dag detta men denna service är inte gratis. Bibsam vid Kungliga biblioteket sluter fördelaktiga nationella avtal, men kostnaderna för dessa måste i huvudsak bäras av högskolorna, som ofta ser avtalet som en angelägenhet för högskolans bibliotek. Den litteratur som skall ersättas finansieras emellertid bara till en del av biblioteket, eftersom många institutioner har egna prenumerationer. Institutionerna är emellertid inte alltid beredda att bidra till den elektroniska tjänsten med sina medel, vilket är ett problem. I de nordiska grannländerna har detta problem lösts genom att medel tillförs centralt via anslag över budgeten (îtop sliced moneyî), och Bibsam försöker nu få igenom en liknande lösning i Sverige. Bibsam arbetar inte bara med att få fram finansiering för de elektroniska biblioteken utan vill också kunna erbjuda ett enhetligt gränssnitt med vilket man når samtliga databaser. Dessa frågor intresserar Nordisk Ministerråd och kommer upp senare vid ett seminarium i Köpenhamn.

7 Styrelsen tackade för informationen och konstaterade att satsningen på elektroniska forskningsbibliotek är intressant och förefaller vara rätt väg att gå, samtidigt som en lösning med finansiering över statsbudgeten också kan bli ett bekymmer eftersom det sannolikt skulle innebära att anslagen till högskolorna minskar. Säkerhetsinfrastruktur Inom bl a projekt för PA-system och antagningssystem för Högskolan har behovet av en säkerhetsinfrastruktur med autentisering av användare aktualiserats. Arne Sundsträm ställde frågan vad SUNET kan göra för att åstadkomma en Certification Authority-struktur för Högskolan. I sammanhanget konstaterades att lösningar som förutsätter användning av smarta kort och kortläsare av kostnadsskäl inte lämpar sig för Högskolan. Styrelsen hade ingen omedelbar lösning men konstaterade att SUNET redan 1996 formulerade principer för ett system med CA vid varje högskola och en Master CA som utses av SUNET fick Uppsala universitet i uppdrag att driva en Master CA som dock inte utnyttjats av högskolorna i någon större utsträckning. SUNETs www-katalog En skrivelse avseende SUNETs www-katalog delades ut. I skrivelsen redogörs för finansieringssituationen för katalogen, som underhålls av KTHNOC, och för utfallet av kontakterna med tänkbara finansiärer utöver SUNET. Till nästa gång bör styrelseledamöterna fundera över - om SUNET skulle kunna öka sin andel av finansieringen och - om SUNET kan acceptera ett inslag av reklamfinansiering eller - om katalogen bör läggas ner status för SUNET Beslöts att 2000-status för SUNET skall publiceras på SUNETs webbplats.

8 Vid protokollet Olle Thylander Justeras: Staffan Sarbäck Anders Flodström Nästa sammanträde äger rum den 26 maj kl på Arlanda.

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 3 november 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande punkt 1-5 samt 7-11. Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson, ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 april 2001 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Magnus Mårtensson

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1999-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Richard Cedergren (ersättare för Anders Mattsson) Jan Engvald

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 29 september 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-08-30 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Berner Lindström Sigvard Nilsson Arne Sundström Staffan Sarbäck

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Sören Hollander

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-06-14 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 11 Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck, ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson. Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Protokoll fört vid SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 9 Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Berner Lindström

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 januari 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande (med undantag av punkt 11) Gun Djerf Anita Hansbo (t o m punkt 8) Lars-Elve Larsson Staffan Sarbäck

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-09-08 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Christer Holgersson (ersättare för Roland Hedberg)

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2000-05-18 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1997-01-22 Närvarande ledamšter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Gunnar Lindberg

Läs mer

Styrelsen den 4 december 1997

Styrelsen den 4 december 1997 Styrelsen den 4 december 1997 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 december 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2002-01-10 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Sigvard Nilsson Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Peter Olsson Johan Sigholm Benny Stridsberg

Läs mer

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-12-01 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 14 april 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 31 mars 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Jan Martin Löwendahl Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Närvarande ledamöter: Marie Andersson Per Andersson Gun Djerf (via telefon) Kent Engström Leif

Läs mer

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Kjell

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf Dan Henningson Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-11-21 kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Övriga närvarande Seglarhotellet i Sandhamn Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1996-11-26 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Anders Hillbo

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström Johan Sigholm Sven Tafvelin

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 september 2002. Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 september 2002. Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 11 september 2002 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur (t o m punkt 5) Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers SUNET-historik Sven Tafvelin Chalmers När togs initiativet till Sunet? Jo, hösten 1979 på Wijks kursgård, Lidingö. Bakgrund för mötet Styrelsen för teknisk utveckling (STU) förväntade sig att (som vanligt)

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp Preliminära MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-09-25 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING OCH HÖGSKOLEFÖRBUND MEDLEMSFÖRTECKNING Kompletterad 1995-08 Reviderad 5 Förbundsförsamlingen 1996-12-11 Reviderad 8 Förbundsförsamlingen 1998-10-28 Omarbetad Förbundsförsamlingen 2002-03-20 Ny medlem 2004-01-01

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2002-05-07 Plats: Prime Point, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson

Läs mer

Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen

Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 1 (5) Protokoll 2014-09-04 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2014-09-04 Dnr SU 525 1.3.2 2014-03 Sammanträdesrum 668, kl. 9.00

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 5 februari 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 5 februari 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 5 februari 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn Rönn Staffan

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande fr o m punkt 8 Anne-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Närvarande ledamöter: Karin Bengtsson (från punkt 4) Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf (från punkt 5) Dan Henningson Johnny Nilsson (via telefon)

Läs mer

TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003

TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003 TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003 Status SUNET och NORDUnet Hans Wallberg SUNET UMDAC/Umeå universitet Dagsläget GigaSunet har nu varit i full drift i ett halvår Under denna period har det förekommit

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Kjell Nilsson Johnny Nilsson Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

Hotell S:T Jörgen, Malmö. Ledamöter: x Ola Persson, Ordf x Sven-Åke Svensson x Jörgen Martinsson, v ordf x Magnus Olsson

Hotell S:T Jörgen, Malmö. Ledamöter: x Ola Persson, Ordf x Sven-Åke Svensson x Jörgen Martinsson, v ordf x Magnus Olsson 1 KARLSHAMNSBOSTÄDER AB PROTOKOLL 1 FÖRSTASIDA TILL PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED STYRELSEN FÖR KARLSHAMNSBOSTÄDER AB Tid: Den 8 februari 2017, kl 14.00 17.45 Plats: Hotell S:T Jörgen, Malmö Närvarande:

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL

Handikapprådet PROTOKOLL Handikapprådet PROTOKOLL 2013-09-23 Sid 114 Inledning... 1 115 Val av justeringsledamot... 1 116 Godkännande av dagordningen... 1 117 Föregående protokoll... 1 118 Anmälan av nya ledamöter... 1 119 Information

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Styrelsen den 22 oktober 1997

Styrelsen den 22 oktober 1997 Styrelsen den 22 oktober 1997 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 22 oktober 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 6) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström

Läs mer

Anmält förhinder: Gunnel Forsberg, prodekanus, samhällsvetenskapliga fakulteten; Anna Wallgren, studentrepresentant.

Anmält förhinder: Gunnel Forsberg, prodekanus, samhällsvetenskapliga fakulteten; Anna Wallgren, studentrepresentant. 1 (5) PROTOKOLL 2015-05-25 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2015-05-25 Dnr SU 525 1.3.1 2015-2 Konferensrummet Frescati, kl. 9.00

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 26 maj 2010, kl.09.15

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 26 maj 2010, kl.09.15 Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler, 26 maj 2010, kl.09.15 Närvarande: Per Andersson Johan Berggren Gun Djerf, ordförande Kent Engström Tomas Liljebergh Per Nihlén

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Plats och tid ande Hotell Smögens Havsbad, Sotenäs kommun Se deltagarförteckning s. 5 S SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 13 december 2002 Sida 1(5) Övriga deltagande Utses att justera Yvonne Samuelsson, Christian

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Anita Hansbo Johnny Nilsson Per-Olof Rehnquist Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (16) Nr 5 2010-12-13 1(16) Plats och tid Samordningsförbundets kontor, Sundsgatan 17 Vänersborg, måndagen den 13 december 2010, klockan 10.00 14:00 ande Lennart Niklasson (Kommunerna) Johan Ekstedt (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen.

2. Nämnden uppdrar åt kontoret att genomföra smärre revideringar i miljökraven för att följa teknikutvecklingen. 2011-11-22 Hans Söderström Stadsmiljö 08-508 261 23 hans.soderstrom@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-12-15 Gemensamma miljökrav vid upphandling av entreprenader. Samarbete mellan

Läs mer

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO CENTRALA SAMVERKANSGRUPPEN Sammanträdesdatum 11 november 2011 Dnr Mahr 10-2011/656 Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL Närvarande ledamöter Arbetsgivarföreträdare: Stefan Bengtsson Kjell Gunnarsson Anna-Lena Bengmark

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Martin

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 5 november 2009, kl 09.00-12.00 Plats: Rum 255 och 253, GR Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M), Göteborg

Läs mer

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012

Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Protokoll från möte 2011-10-24 med HSSL styrgrupp för Landsbygdsriksdagen 2012 Sid 1 Plats: Galtsjöns Wärdshus, Ronneby Tid: 24 oktober 2011, kl.1000-1200, 1300-1500 Närvarande: Inez Arbrahamzon, ordförande

Läs mer

Tid: Lördagen den 20 februari 2009, kl. 13.00 17.20. Ajournering för mat kl. 16.20 16.55. Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg

Tid: Lördagen den 20 februari 2009, kl. 13.00 17.20. Ajournering för mat kl. 16.20 16.55. Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: 9 2009/2010 Tid: Lördagen den 20 februari 2009, kl. 13.00 17.20. Ajournering för mat kl. 16.20 16.55 Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg Ledamöter:

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB ( ) - styrelsens arbetsordning

FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB ( ) - styrelsens arbetsordning FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB (556820-2625) - styrelsens arbetsordning 1. Inledning Denna arbetsordning anvisar utifrån aktiebolagslagen och bolagsordningen den modell som ska gälla för styrelsearbetet inom

Läs mer

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR

Reglemente. Kommunala pensionärsrådet KPR Reglemente Kommunala pensionärsrådet KPR Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 2 juni, 2004

PROTOKOLL. Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 2 juni, 2004 1(5) Sammanträde Bibliotek och IT nämnden, 2 juni, 2004 Närvarande Ledamöter: Björn Fryklund Ordförande Jan Hagerlid Extern ledamot Jesper Wokander IT-tekniker, BIT Jenny Widmark Bibliotekarie, BIT Mikael

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Eva Müller Staffan Sarbäck Johan Sigholm Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel

Reglemente för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Reglemente för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Utöver vad som följer av författning gäller detta reglemente och mellan huvudmännen ingångna samverkansavtal för nämnden. Region Halland är

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 april 2003. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 april 2003. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 11 april 2003 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn Rönn Staffan Sarbäck

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: Måndagen den 27 januari 2014 kl. 09.00-12.00 Plats: Riverside, Uddevalla Beslutande Hans Henriksson, Eva Lind Johansson, Boel Lanne, Elin Ruist, Gunilla Magnusson, Karl-Erik

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Koloniföreningen Öster II Protokoll 1 (5) Lund

Koloniföreningen Öster II Protokoll 1 (5) Lund Koloniföreningen Öster II Protokoll 1 (5) Möte: Föreningsstämma /årsmöte Ref nr 4/2014 Datum: 2014 04 27 Plats: Österstampet, Öster II Kopia till pärmarna i bruna och röda stugorna Närvarande: Enligt bifogad

Läs mer

Reglemente för fastighetsnämnden

Reglemente för fastighetsnämnden Utgiven av kommunledningskontoret Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11, 67 Reglemente för fastighetsnämnden Ansvarsområde och uppgifter 1 Fastighetsnämnden förvaltar kommunens bebyggda fastigheter och

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Hälsa i Samverkan. Pia Andersson, ordinarie ledamot, oral hälsa. Ordförande hälsar välkommen till sammanträdet.

Hälsa i Samverkan. Pia Andersson, ordinarie ledamot, oral hälsa. Ordförande hälsar välkommen till sammanträdet. Sidan 1 av 5 2012-06-05 Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan Möte med Vetenskapliga rådet Tid: 2012-06-04 kl. 13.00-15.00 Plats: Högskolan Kristianstad, 5-208 Närvarande: Anna-Karin Edberg, ordförande

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande.

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Fastställda av konsistoriet 2018-04-24

Läs mer

Internet of Things Sverige regler för samverkan

Internet of Things Sverige regler för samverkan Internet of Things Sverige regler för samverkan Fastställd av prefekten vid institutionen för informationsteknologi Allmänt 1 Bakgrund Strategiska innovationsprogram är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening

Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening Arbetsordning för styrelsen i OK ekonomisk förening 1 Styrelsen ansvarar för organisationen och förvaltningen av föreningens angelägenheter i enlighet med gällande lagar och andra regler som gäller för

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2007-11-19 kl 09.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Stokab, Tulegatan

Läs mer

Protokoll årsmöte

Protokoll årsmöte Protokoll fört vid Ringamåla Fiber Ekonomisk Förenings årsmöte 2014. Plats: Bygdegården Högaböke Närvarande: ca 20 medlemmar. Lennart Olofsson gjorde en tillbakablick över vad som hänt under året som gått.

Läs mer

Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Emelie Dockenfelt (C), ledamot Sven Magnusson (FP),tjänstgörande ersättare

Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Emelie Dockenfelt (C), ledamot Sven Magnusson (FP),tjänstgörande ersättare 1(9) Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-17.55 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Emelie Dockenfelt (C), ledamot Sven Magnusson (FP),tjänstgörande ersättare

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse.

Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse. Svenska Judoförbundet Arbetsordning för Svenska Judoförbundets styrelse. Fastställd av förbundsstyrelsen 2016-04-03 1. INLEDNING Styrelsens uppgifter och arbete i Svenska Judoförbundet regleras av Svenska

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Triona AB, Stockholm Datum och tid torsdagen den 21 september, kl 13.30-14.30 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Sekreterare Christina

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2015-10-09 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott

Tekniska nämndens arbetsutskott 2011-12-06 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset, Mariestad, kl. 14.00 16.15 Beslutande Ulf Andersson (s) ordförande Staffan Starringer (s) 1:e vice ordförande Evert Eklind (map) 2:e vice

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) Tid 09.00 12.30 Plats Närvarande ledamöter Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Bangsgaard Christian Enmark Romulo Nilsson Kristina Norén Johan Persson Birgitta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

PERSTORPS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-19.00 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Robert Lövdahl (M), ledamot Luis Miguel Caneo (S), ledamot ( 20-28) Andreas

Läs mer

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad

Tid och plats: Klockan , Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Kommunala Rådet för 2010-04-08 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.45, Stöd- och serviceenheten, Ö Kaserngatan 6, Kristianstad Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Barbro Kärrstrand (fp)

Läs mer

3. Godkännande av föredragningslista samt närvarorätt för personalföreträdarna

3. Godkännande av föredragningslista samt närvarorätt för personalföreträdarna LANDSTINGET HALLAND FÖREDRAGNINGSLISTA MED BESLUTSFÖRSLAG PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD Tid: Plats: 2003-01-23 kl.14:00 Primärvårdsförvaltningen, Torsgatan 1. Val av protokolljusterare att utse Agneta

Läs mer