Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999"

Transkript

1 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 26 maj 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 11 Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck, ordförande fr o m punkt 12 Arne Sundström Sven Tafvelin Barbro Thomas Per Wernheim Övriga närvarande: Lennart Forsberg Hans Wallberg Olle Thylander, sekreterare Förhindrade: Lars-Elve Larsson Frans Lettenström 1. Fastställande av dagordning Styrelsen beslöt att arbeta efter utsänd dagordning med tillägg av en punkt avseende certifiering och autenticering. 2. Uppdrag att justera protokoll

2 Sven Tafvelin utsågs att justera protokollet från dagens sammanträde. 3. De nya förbindelserna - lägesrapport m m Hans Wallberg rapporterade att de flesta förbindelser i det nya SUNET nu är i drift och att övervakning är uppsatt för alla routrar i systemet. KTHNOC kan därmed upptäcka fel innan den berörda högskolan hinner reagera. Trafikvolymen har ökat och på linjerna Stockholm-Sundsvall, Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö (ryggradsnätet eller îcore SUNETî) har vid några tillfällen uppmätts en belastning motsvarande bortåt 75 % av kapaciteten. Ÿnnu större trafik har registrerats på linjen mellan SLU i Uppsala och Stockholms-noden: 100 Mbit/s, varav ftp-arkivet beräknas ha svarat för mellan 85 och 90 Mbit/s. Det stora jobbet just nu är att få multicast att fungera tillfredsställande, viktigt inte minst mot bakgrund av att det endast återstår dar till TERENA-NORDUnet-konferensen, då allt måste fungera. Skrivelse från västra regionen Styrelsen hade fått en skrivelse från nätverksansvariga i den västra regionen. I skrivelsen uttrycks bl a oro för pålitligheten i den redundanta designen och farhågor att möjligheterna att få hjälp med felavhjälpning försämrats i det nya SUNET. Skrivelsen föranledde en längre diskussion i styrelsen, som konstaterade att de problem den tar upp till stor del är kända och redan föranlett åtgärder från styrelsens sida. Samtidigt måste den tas på stort allvar både för sitt sakinnehåll och därför att den visar på ett slags misstroende och utanförskap som har att göra med att SUNET med det nya nätet tagit ett steg mot ökad centralisering. Ingen i styrelsen ville förorda en återgång till en mer decentraliserad drift av SUNET. Däremot bör man ta tillvara den kompetens som finns ute i landet på ett bättre sätt och här kan den nya referensgruppen spela en viktig roll. Det finns andra saker att samarbeta kring än just driften av SUNET, som bör skötas av en professionell driftgrupp. På denna grupp skall högskolorna kunna ställa samma typ av krav som man i andra sammanhang (ex vis telefoni) ställer på en leverantör av tjänster. Situationen på KTHNOC Styrelsen fick en redogörelse för de åtgärder som vidtagits för att förstärka KTHNOC. Den ansvarige chefen har nu en större del av sin tjänst förlagt till KTHNOC, fler medarbetare håller på att rekryteras och arbetsformerna och fördelningen av arbetsuppgifter ses över.

3 KTHNOC måste få ett entydigt och väldokumenterat gränssnitt mot högskolorna, så att det inte uppstår kommunikationsproblem och KTHNOC kan reagera snabbt på eventuella problem. Det senare förutsätter givetvis att det finns en beredskap och en bemanning för att ta tag i problemen. Styrelsen konstaterade att vi nu har en installationsdiskussion och en del akuta problem som till stor del beror på buggar i den levererade programvaran och brist på tidigare erfarenheter. Det finns också en mer långsiktig diskussion om behovet av kompetens (se avsnitt 12). Multicast och stabilitet Det har ibland uttryckts farhågor för att introduktionen av multicast kan äventyra funktion och driftsäkerhet i SUNET. Hans Wallberg förklarade att de störningar som förekommit inte varit direkt relaterade till multicast utan berott på felaktig konfigurering och bristfällig dokumentation. Multicast är en tjänst som användarna förväntar sig att SUNET tillhandahåller. Självfallet skall produktionsnätet vara stabilt samtidigt som det måste vara möjligt att ta nya funktioner i drift. SUNET planerar just nu anskaffning av utrustning för en testmiljö som skall göra det möjligt att grundligt testa nya konfigurationer och nya funktioner innan de tas i drift. Därmed kan en del problem upptäckas innan förändringar införs i produktionsnätet. Andra problem kanske visar sig först vid ett fullskaletest, varför man inte helt kan utesluta att förändringar i produktionsnätet kan ge upphov till störningar även i framtiden. Det gäller alla slags förändringar och är inte ett specifikt multicastproblem. 4. FTP-arkivet - beslut om investeringar Styrelsen diskuterade ett förslag till investering i ny utrustning för FTP-arkivet i Uppsala och tillstyrkte förslaget, som innebär att nya, kraftfullare front end-datorer anskaffas i stället för de nuvarande, som med den ökande trafiken blivit en flaskhals. Avgörande för styrelsens beslut är att FTP-arkivet är en viktig service och att arkivet är en tillgång som ger SUNET och NORDUnet goodwill även utomlands. I investeringsbudgeten för SUNET finns redan ett belopp om kr upp-taget för FTP-arkivet, medan den investering som nu krävs beräknas till kr. Genom nyanskaffningen undgår SUNET kostnaden för underhåll av nuvarande utrustning efter garantitidens utgång. Sannolikt blir därför driftkostnaderna med den nya utrustningen snarare lägre än högre under den närmaste perioden. jämfört med nuvarande driftkostnad.

4 Styrelsen önskade dock få driftkonsekvenserna närmare belysta (behövs en större personalinsats?) och begärde att till nästa gång få en rapport om hur driftkostnaderna påverkas av den beslutade nyinvesteringen. 5. Tolkning av reglernas bestämmelser om bl a holdingbolag Vid föregående sammanträde antogs ett nytt regeldokument, varvid en diskussion togs upp om bestämmelserna avseende holdingbolag och synen på företag som ägs av holdingbolaget. Styrelsen tog nu åter upp denna diskussion, som har sin grund i att de företag som ägs av högskolornas holdingbolag har olika karaktär. Vid sidan av typiska avknoppningsföretag finns företag som bedriver verksamhet inom forskning och utbildning i nära samarbete med högskolan och dess olika institutioner. Vissa av dessa företag är strategiska ur högskolans synpunkt och kan ses som medvetna försök att hitta mellanformer mellan universitet och näringsliv och ett sätt att bryta upp existerande strukturer. De skulle därmed kunna ses som långsiktigt viktiga delar av högskolans egen verksamhet. Styrelsen såg dock ingen möjlighet att på ett klart och entydigt sätt göra skillnad mellan olika typer av ägda bolag när det gäller förhållandet till SUNET. Fortfarande gäller således att enbart själva holdingbolaget ses som del av högskolan och får använda högskolans SUNET-ansluting utan att betala avgifter till SUNET. De bolag som holdingbolaget äger faller under det allmänna regelsystemet och får ansöka om anslutning på vanligt sätt. En annan regelbestämmelse som vållar bekymmer är den bestämmelse som säger att en organisation som använder SUNET via publika terminaler skall tillse att det finns ett system för identifiering av användarna av de publika terminalerna. Bl a biblioteken har i dag svårt att leva upp till detta krav eftersom det inte finns någon bra teknisk lösning. Styrelsen konstaterade att man avsiktligt lagt ribban högt för att tvinga fram bättre tekniska lösningar. Sådana bör finnas inom en nära framtid. I annat fall får frågan tas upp på nytt vid ett senare tillfälle. 6. Stiftelsen Art Node Styrelsen informerades om att Art Node har svårigheter att betala sin förbindelse till SUNET eftersom stiftelsen hittills inte fått det stöd från sponsorer som man hoppats på. För att kunna övertala fler sponsorer att ge bidrag ser stiftelsen gärna att SUNET i likhet med Moderna museet skriver ett rekommendationsbrev som stiftelsen kan använda.

5 Styrelsen konstaterade att de organisationer som är anslutna till SUNET måste betala avgift enligt de regler som finns och att någon avgiftsfrihet eller reduktion av avgifterna inte kan komma i fråga, även om en tids uppskov p g a finansiella svårigheter kan medges. Styrelsen ansåg sig inte heller kunna utfärda ett rekommendationsbrev som innebär att SUNET tar ställning till innehållet i Art Nodes verksamhet, eftersom detta faller utanför SUNETs kompetensområde Styrelsen hoppas att Art Node även utan hjälp av en rekommendation från SUNET kommer att kunna mobilisera tillräckligt stöd för sin verksamhet och därmed behålla sin SUNET-förbindelse, som uppenbarligen är synnerligen viktig för Art Node. 7. Nyheter från NORDUnet-samarbetet Hans Wallberg rapporterade att NORDUnet nu upphandlat en tredje 155 Mbit/s-förbindelse till USA med leverans i september/oktober 1999 och att den kapacitetshöjningen uppnåtts till oförändrade kostnader. Vidare har avtalet mellan NORDUnet och Teleglobe modifierats, och Teleglobe har lovat att få ordning på multicast i förbindelsen över Atlanten (Teleglobe har tidigare haft stora problem att tillhandahålla multicast). NORDUnets styrelse har också beslutat att uppgradera förbindelserna från Sverige till Finland, Norge och Danmark från 155 till 310 Mbit/s. Uppgraderingen leder inte till nämnvärt ökade kostnader. Det faktum att kapaciteten kunnat öka kraftigt utan motsvarande ökning av kostnadssidan påverkar givetvis NORDUnets budget positivt. Under år 2001 kommer dessutom flera nya atlantkablar med stor kapacitet i drift, vilket bedöms komma att påverka kostnaderna för kapacitet till USA gynnsamt. Fortfarande kan det dock vara förenat med betydande kostnader att få ISPerna i USA att förmedla trafiken vidare. 8. Information om TERENA/NORDUnetkonferensen Arne Sundström berättade att dittills 325 deltagare anmält sig och att konferensen har kapacitet att ta emot 400. Ericsson blir huvudsponsor för konferensen och programkommittén har fått fram ett bra innehåll med viss TERENA-prägel. Det kommer att bli en relativt stor utställning i anslutning till konferensen, och såväl stationära persondatorer som uttag för medhavda laptops kommer att finnas tillgängliga för deltagarna. Man arbetar intensivt med videokonferenstekniken.

6 SUNET bidrar också som sponsor och kommer bl a att finansiera den middag som traditionen bjuder att värdorganisationen anordnar för TERENAs General Assembly. 9. Utseende av ledamöter i den tekniska referensgruppen Till ledamöter i den nya tekniska referensgruppen, där Kerstin Malmqvist är ordförande, utsåg styrelsen för perioden 1 juli 1999 t o m 31 december år 2000: Jan Engvald, Lunds universitet Bengt Gördén (som utsetts till representant av KTHNOC) Christer Holgersson, Umeå universitet Magnus Höglund, Högskolan Dalarna Borje Josefsson, Luleå tekniska universitet, samt Johan Sandfeldt, Karolinska institutet. Samtliga är tillfrågade och har accepterat att medverka. Kerstin Malmqvist förklarade sig angelägen att snabbt komma igång med verksamheten. Ett första möte kommer därför att sammankallas så snart som möjligt för att diskutera arbetsmodell och för att planera ett tekniskt forum i höst. En viktig uppgift för den nya tekniska referensgruppen kommer att bli utveckla ett samarbete med nätverksansvariga vid universitet och högskolor och förbättra kommunikationen med dem. En prioriterad åtgärd är därför också att inrätta en mailinglista som kan ge gruppen input. 10. Tider för sammanträden i höst Styrelsen beslöt att sammanträda under hösten dels torsdagen den 23 september, dels tisdagen den 23 november Rapport om utbildningssatsningar för tekniskt ansvariga Våren 1999 har präglats av en intensiv informations- och utbildningsverksamhet riktad till de nätverksansvariga vid universitet och högskolor. Tidigare har rapporterats från

7 - LDAP-utbildningen den 9 mars samt - multicast-seminariet i samarbete med Cisco den mars. Till detta kommer att SUNET anordnat - information och erfarenhetsutbyte kring det nya nätet den 28 april under medverkan av Banverket och Cisco i fråga om protection switching samt att - utbildning i SDH-teknik kommer att anordnas den 16 juni. På initiativ av Uppsala universitet ordnades den 18 maj ett seminarium om metoder för påloggning på nätet som också besöktes av många nätverksansvariga. Utbildningen har varit uppskattad och förhoppningen är nu att liknande utbildning i något andra former skall kunna anordnas till hösten av bl a den nya tekniska referensgruppen. 12. Information om planer på ett kompetenscentrum för Internetteknik Olle Thylander informerade styrelsen om det initiativ som tagits för att med hjälp av bl a finansiering från stiftelser få till stånd ett kompetenscentrum för Interneteknik med både forskning och utbildning och med KTHNOC som en grund att bygga på. Institutet skulle kunna ge fler ett incitament att skaffa sig den kompetens inom Internetkunnande och wide area networks som Sverige behöver. Sven Tafvelin kompletterade med information om liknande planer på en institutsbildning och rekommenderade kontakt med dem som står bakom dessa planer (bl a Mikael Börjesson och Östen Mäkitalo). Styrelsen kommenterade att det viktiga är att nå resultat och att konkurrerande institut bör undvikas. 13. Information till utbildningsministern Olle Thylander berättade för styrelsen att utbildningsminister Tomas Östros vid ett möte på utbildningsdepartementet den 18 maj dels fått allmän information om SUNET, dels blivit insatt i den diskussion om finansiering av NORDUnet som Danmark initierat och eventuellt avser att

8 ta upp i det nordiska ministerrådet. I mötet deltog från SUNETs sida ordföranden, sekreteraren och Hans Wallberg och intrycket är att ministern lyssnade med stort intresse på den information som gavs. 14. Diskussion om SUNETs www-katalog Styrelsen diskuterade mot bakgrund av den information som tillhandahölls vid föregående sammanträde sin inställning till fortsatt och ev utökat stöd till SUNETs webbkatalog, som drivs av KTHNOC. SUNET bidrar f n med kr per år till driften, vilket utgör 1/3 av kostnaderna för att driva katalogen. Diskussionen visade att styrelsen kan tänka sig att bidra med mer än kr men inte med hur mycket som helst. Tjänsten uppfattas som värdefull och en majoritet av styrelsens ledamöter uppskattar särskilt att webbkatalogen är befriad från den mängd reklam som tynger de kommersiella alternativen. Styrelsen önskar till nästa gång ett mer konkret förslag från KTHNOC med olika finansieringsmöjligheter. Ett alternativ (huvudförslaget) bör avse en fortsatt reklambefriad katalog men det bör också framgå vad SUNETs insats skulle bli om katalogen delvis kan finansieras med reklamintäkter. 15. Certifiering och autenticering Arne Sundström förde mot bakgrund av diskussioner i högskolornas AU/ADB-samordnargrupp upp frågan om hur vi kan hitta en form för en högskolans CA-funktion. SUNET har i sin verksamhetsplan förklarat sig vilja verka för att en CA-funktion införs för den svenska högskolan och vill på försök införa teknik för säker autentisering och identifiering av användare. Inom högskolan finns intresse för frågan bl a inom Primulaprojektet, där en grupp leds av Torbjörn Wiberg, och Ladok-konsortiet, där Torbjörn Wiktorin och Hans Nordlöf arbetar med sårbarhetsfrågor. Till de intresserade hör också Lars-Elve Larsson i SUNETs styrelse. Styrelsen såg mycket positivt på detta intresse från högskolornas sida och vill gärna se ett projektförslag som kan behandlas vid nästa sammanträde. Arne Sundström erbjöd sig att framföra detta till Torbjörn Wiberg. 16. Övriga frågor Staffan Sarbäck gav en kort lägesrapport från projektet avseende videokonferensteknik och anmälde att det finns ett behov att revidera

9 tidplanen. Beslöts att ta upp denna fråga vid nästa styrelsesammanträde i september. Vid protokollet Olle Thylander Justeras: Sven Tafvelin Staffan Sarbäck Anders Flodström

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 30 mars 1999. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1999 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Lars-Elve Larsson Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 30 mars 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande punkt 1-5 samt 7-11. Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson, ordförande

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 3 november 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1998-09-08. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-09-08 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Christer Holgersson (ersättare för Roland Hedberg)

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 4 april 2001. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 april 2001 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Magnus Mårtensson

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 19 januari 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 januari 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande (med undantag av punkt 11) Gun Djerf Anita Hansbo (t o m punkt 8) Lars-Elve Larsson Staffan Sarbäck

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-08-30 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 maj 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Berner Lindström Sigvard Nilsson Arne Sundström Staffan Sarbäck

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2000-05-18 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

MINNESANTECKNINGAR. SUNETs Tekniska Referensgrupp. Sammanträdesdatum: 1999-03-24. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1999-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Richard Cedergren (ersättare för Anders Mattsson) Jan Engvald

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 29 september 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 29 september 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2001-06-14 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Jan Engvald Bengt Gördén Christer Holgersson Magnus Höglund

Läs mer

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000

SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Protokoll fört vid SUNETs styrelsesammanträde den 27 september 2000 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande t o m punkt 9 Lennart Bergström Anne Ehrenholm Lars-Elve Larsson Berner Lindström

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 1 oktober 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson. Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 12 april 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Peter Olsson Johan Sigholm Benny Stridsberg

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Sören Hollander

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1997-01-22 Närvarande ledamšter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Gunnar Lindberg

Läs mer

Styrelsen den 4 december 1997

Styrelsen den 4 december 1997 Styrelsen den 4 december 1997 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 4 december 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996. Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 december 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Sigvard Nilsson Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008

fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 17 januari 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Anita Hansbo Johnny Nilsson Per-Olof Rehnquist Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2002-01-10 Plats: Sky City, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97

SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp sept 97 SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-12-01 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00

Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte i NUNOC:s lokaler den 14 april 2009, kl.13.00 Närvarande ledamöter: Marie Andersson Per Andersson Gun Djerf (via telefon) Kent Engström Leif

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 31 mars 2005. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 31 mars 2005 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Jan Martin Löwendahl Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996

Protokoll fört vid. SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 4 juni 1996 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne Sundström Sven

Läs mer

Styrelsen den 22 oktober 1997

Styrelsen den 22 oktober 1997 Styrelsen den 22 oktober 1997 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 22 oktober 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 6) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 2 februari 1998 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande (t o m punkt 9) Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 14 april 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 14 april 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Lennart Ljung Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Staffan

Läs mer

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997

SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Protokoll fört vid SUNET styrelsesammanträde den 3 juni 1997 Närvarande ledamöter: Anders Flodström, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Sigvard Nilsson Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2009 Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf Dan Henningson Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 april 2009 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Joel Brandell Gun Djerf Calle Jansson Johnny Nilsson Ingela Nyström Johan Sigholm Sven Tafvelin

Läs mer

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007

PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 PROTOKOLL fört vid styrelsesammanträdet den 6 december 2007 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny Nilsson Kjell

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 4 juni 2008 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Eva Müller Staffan Sarbäck Johan Sigholm Ann-Charlotte Berglund Sonnhammer

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande)

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1996-11-26. Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1996-11-26 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Anders Hillbo

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 5 februari 2004. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 5 februari 2004. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 5 februari 2004 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn Rönn Staffan

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 18 december 2006 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande fr o m punkt 8 Anne-Charlotte Berglund Sonnhammer Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Johnny

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Närvarande ledamöter: Karin Bengtsson (från punkt 4) Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf (från punkt 5) Dan Henningson Johnny Nilsson (via telefon)

Läs mer

IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009: kl , IT fakulteten, hus Patricia, plan 4

IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009: kl , IT fakulteten, hus Patricia, plan 4 1 (6) GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:6 2009-11-03 MINNESANTECKNINGAR Tid och plats kl.13.15-16.00, IT fakulteten, hus Patricia, plan 4 Närvarande Marina Ghersetti Göran Hilmersson John

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Ljungberg, Stora Enso Skog AB, Falun Datum och tid torsdagen den 20 december, kl 13.00 17.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder

Läs mer

TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003

TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003 TREFpunkt Linköping 2-33 april 2003 Status SUNET och NORDUnet Hans Wallberg SUNET UMDAC/Umeå universitet Dagsläget GigaSunet har nu varit i full drift i ett halvår Under denna period har det förekommit

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp Preliminära MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1997-09-25 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 september 2002. Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 september 2002. Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 11 september 2002 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Gun Djerf Anita Kollerbaur (t o m punkt 5) Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn

Läs mer

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers

SUNET-historik. Sven Tafvelin Chalmers SUNET-historik Sven Tafvelin Chalmers När togs initiativet till Sunet? Jo, hösten 1979 på Wijks kursgård, Lidingö. Bakgrund för mötet Styrelsen för teknisk utveckling (STU) förväntade sig att (som vanligt)

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006

Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 19 september 2006 Närvarande ledamöter: Mille Millnert, ordförande Gun Djerf Anita Hansbo Anita Kollerbaur Kjell Nilsson Johnny Nilsson Staffan Sarbäck Johan

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-11-21 kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Övriga närvarande Seglarhotellet i Sandhamn Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) Tid 09.00 12.30 Plats Närvarande ledamöter Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Bangsgaard Christian Enmark Romulo Nilsson Kristina Norén Johan Persson Birgitta

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Falun Datum och tid tisdag den 9 november, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Peter Samuelsson, styrelseordförande

Läs mer

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF

Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Svensk Förening för Matematikdidaktisk Forskning, SMDF Protokoll från konstituerande möte den 22 januari 1999 i Stockholm. 1 Mötet förklarades öppnat av Christer Bergsten. 2 Till mötesordförande valdes

Läs mer

Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012

Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012 Sammanträde: Nr 2012:1 Dagordning till sammanträde med styrelsen för BBMRI.se den 15 februari 2012 Tid: Onsdagen den 15 februari, 2012, kl. 10.00-15.00. Avbrott för lunch ca 12.00 Plats: Sahlgrenska akademin,

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 april 2003. Närvarande ledamöter:

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 11 april 2003. Närvarande ledamöter: Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 11 april 2003 Närvarande ledamöter: Hasse Odenö, ordförande Anita Kollerbaur Lars-Elve Larsson Kerstin Malmqvist Kjell Nilsson Ulf-Björn Rönn Staffan Sarbäck

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Campus Falun Datum och tid torsdagen den 17 december, kl 10.45 16.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Protokoll från förtroenderådet för AA i Sverige 2007-05-12 13 vid Servicekontoret (0703).

Protokoll från förtroenderådet för AA i Sverige 2007-05-12 13 vid Servicekontoret (0703). Protokoll från förtroenderådet för AA i Sverige 2007-05-12 13 vid Servicekontoret (0703). Närvarande: Jan B., Sten H., Gunnar L. och Sven R. Inbjudna: * Tillträdande FR-representanter: Helen W., Mellersta

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet.

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet. LÄRARUTBILDNINGS- KONVENTET PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2003-09-23 Tid: Tisdagen den 23 september 2003 kl 10.00 16.00 Lokal: Arlandia, Stockholm Närvarande ledamöter: Laila Mattsson Högskolan Dalarna,

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/2007. Ledamöter Sterner, Olov prefekt ordförande Larsson, Christer professor 1-11

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/2007. Ledamöter Sterner, Olov prefekt ordförande Larsson, Christer professor 1-11 Närvarande Ledamöter Sterner, Olov prefekt ordförande Larsson, Christer 1-11 Gorton, Lo Hatti-Kaul, Rajni Akke, Mikael Hansen, Staffan Widmark, Per-Olof forskningsingenjör Frid, Truus avdelningsekonom

Läs mer

SUNET 1999-2001. Planerad utveckling. Kort om SUNET INNEHÅLL

SUNET 1999-2001. Planerad utveckling. Kort om SUNET INNEHÅLL SUNET 1999-2001 Planerad utveckling INNEHÅLL Kort om SUNET Inledning Användning av SUNET Tekniska förutsättningar Tillväxt och krav på bandbredd Kostnader Internationell utblick Anslagsbehov Bilagor (endast

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Protokoll Ladokstämma

Protokoll Ladokstämma 1 Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen. 2 Val av stämmoordförande Eino Örnfeldt, universitetsdirektör Stockholms universitet, valdes

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur - Avstamp och målsättning Sven Stafström - Ny hantering fr.o.m. 2015 Elin Swedenborg - Principerna för utlysning och beredning 2015 Juni Palmgren - Diskussion

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: Måndagen den 27 januari 2014 kl. 09.00-12.00 Plats: Riverside, Uddevalla Beslutande Hans Henriksson, Eva Lind Johansson, Boel Lanne, Elin Ruist, Gunilla Magnusson, Karl-Erik

Läs mer

Internet of Things Sverige regler för samverkan

Internet of Things Sverige regler för samverkan Internet of Things Sverige regler för samverkan Fastställd av prefekten vid institutionen för informationsteknologi Allmänt 1 Bakgrund Strategiska innovationsprogram är en del av Vinnova, Energimyndigheten

Läs mer

Vägverket, Samhälle Region Sydöst. Vägverket, Utvecklingsenheten. Riksförbundet Enskilda Vägar. Stockholms stad, Trafikkontoret

Vägverket, Samhälle Region Sydöst. Vägverket, Utvecklingsenheten. Riksförbundet Enskilda Vägar. Stockholms stad, Trafikkontoret Organisering och marknad, Sverige PROTOKOLL 1 (5) Utskottsmöte, Skanska, Solna Närvarande: Gunnar Tunkrans, ordf Stefan Rydberg Göran Svensson Rolf Johansson Magnus Lundberg Ingemar Wiborgh Lars Jacobsson

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1995-11-21. Närvarande ledamöter:

SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR. Sammanträdesdatum 1995-11-21. Närvarande ledamöter: SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1995-11-21 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Anders Hillbo

Läs mer

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015

Reglemente för Pensionärsrådet i Härnösands kommun 2015 Kommunstyrelseförvaltningen Elisabet Jonsson, 0611-34 80 17 elisabet.jonsson@harnosand.se REGLEMENTE PENSIONÄRSRÅDET Reglemente för Pensionärsrådet i 2015 Dokumentnamn Reglemente Pensionärsrådet Dokumenttyp

Läs mer

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY 1. ORGANISATIONSFORM OCH FIRMA FORUM FÖR HEALTH POLICY (nedan kallad föreningen) är en ideell förening. 2. INTRÄDE Föreningen består av företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp

Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Anteckningar från sammanträde i SUNETs tekniska referensgrupp Tid: 2002-05-07 Plats: Prime Point, Arlanda Närvarande: Kerstin Malmqvist, ordförande Kent Engström Bengt Gördén Magnus Höglund Leif Johansson

Läs mer

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41

SKK/Assistanshundsrådet nr 2/2014 2014-03-24 21-41 Sida 1/5 SKK/Assistanshundsrådet nr 21-41 Protokoll fört vid sammanträde med Svenska Kennelklubbens Assistanshundsråd måndagen den 24 mars 2014. Närvarande: Ordinarie ledamöter: Ulf Uddman (ordf), Marie

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Lugnet, Falun Datum och tid torsdagen den 18 december, kl 09.30 14.15 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Peter Samuelsson,

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad. 1. Val av justeringsperson. 2. Godkännande av dagordning NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Munck (MP), Göteborg, ordförande Mikael Berglund (M), Ale, vice ordförande Olle Adolfsson (S), Lerum Fredrik Hansson (C), Kungsbacka Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen

Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 1 (5) Protokoll 2014-09-04 STOCKHOLMS UNIVERSITETSBIBLIOTEK Biblioteksstyrelsen Protokoll fört vid sammanträde med biblioteksstyrelsen 2014-09-04 Dnr SU 525 1.3.2 2014-03 Sammanträdesrum 668, kl. 9.00

Läs mer

Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Dan Rodahl, Försäkringskassan Kerstin Berggren Nilsson, Länsarbetsnämnden

Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Dan Rodahl, Försäkringskassan Kerstin Berggren Nilsson, Länsarbetsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Plats och tid Kommunhuset Kinna, klockan 09.00 12.15, Paus 10.15 10.40 Beslutande Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Dan Rodahl, Försäkringskassan Kerstin Berggren

Läs mer

Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall, Metsäliitto Sverige AB

Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall, Metsäliitto Sverige AB 1 2004-12-09 Protokoll nr 37 Svenska PEFC Ek. för. Tid: 2004-12-08 Plats: LRF Skogsägarnas kontor, Stockholm Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall,

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 10 mars 2005, kl 09.00-12.00 Plats: Världskultur museet, Göteborg, Seminarierum 1 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg

Läs mer

Protokoll vid styrelsesammanträde / konstituerande möte i Torslanda Tennisklubb

Protokoll vid styrelsesammanträde / konstituerande möte i Torslanda Tennisklubb Protokoll vid styrelsesammanträde / konstituerande möte i Torslanda Tennisklubb Klubbhuset, Torslanda IK Tisdagen den 27 mars 2012 Närvarande: Katarina Foxenius (ordf.), Nicolas Lopez, Elise Orderud, Thomas

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid torsdagen den 10 april, kl 09.00 17.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Peter

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22 Närvarande Björn Höft (BH) Mats Engquist (ME) Björn Strömberg (BS) Christofer Evelönn (CE) Ingemar Kallas (IK) Frånvarande - Protokoll för Tävlingskommitténs Tid och plats: 22 augusti 2012, Östervägen

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats, datum och tid: Campus Lugnet, Falun. Högskolehuset, Ljungbergsrummet Torsdagen den 29 april 2004, kl. 10.00 15.15 Närvarande ledamöter: Anders Fransson,

Läs mer

Protokoll för sammanträde 3 Oktober 2018

Protokoll för sammanträde 3 Oktober 2018 Protokoll för sammanträde 3 Oktober 2018 Svenska nationalkommittén för globala miljöförändringar Närvarande ledamöter: Annelie Ekblom, Uppsala universitet Eva Friman, SWEDESD, Uppsala Universitet Bertil

Läs mer

1. Inledning Ordföranden öppnade mötet, hälsade alla välkomna, samt ställde frågan om ytterligare ärenden bör föras upp på dagordningen.

1. Inledning Ordföranden öppnade mötet, hälsade alla välkomna, samt ställde frågan om ytterligare ärenden bör föras upp på dagordningen. f Datum/Date 2012-03-14 1 (5) Minnesanteckningar förda vid tekniska referensgruppens möte, 14 mars 2012, kl. 13:00 Närvarande: Marie Fryklöf, ordförande Johan Berggren, adjungerad Kent Engström Paul Haglund

Läs mer

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Dnr KLT05109 Sammanträdesdag: 2009 05 26 Tid: kl 15.00 18.00 Plats: NorreGård Konferensanläggning, Falsterbo Omfning: 21-32 Närv. Beslutande: Ulf

Läs mer

Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12

Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12 1/5 2014-06-09 Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12 Närvarande: Pelle Ehn, K3 Malmö Högskola D&R (PE) ordförande Margareta Norell Bergendahl, ITM KTH KTH (MNB) Åsa Wikberg-Nilsson, ordf D&R (ÅW) Närvarande

Läs mer

Sammanträdesrummet, Dag Hammarskjöldbiblioteket. Klostergatan 3, onsdag 13 februari 2013, kl. 15-16

Sammanträdesrummet, Dag Hammarskjöldbiblioteket. Klostergatan 3, onsdag 13 februari 2013, kl. 15-16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Dag Hammarskjöldbiblioteket Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-02-13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Dag Hammarskjöldbiblioteket. Klostergatan 3, onsdag 13 februari 2013, kl. 15-16

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 24 september 2009 vid WTC, Stockholm.

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 24 september 2009 vid WTC, Stockholm. Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 24 september 2009 vid WTC, Stockholm. Närvarande ledamöter: Staffan Sarbäck, ordförande Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf Dan Henningson Calle Jansson Johnny

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri

Aktivitetsrapport från Arbetsgruppen för Bibliometri RAPPORT 1 2007-05-10 Lunds universitets bibliotek Biblioteksdirektionen Håkan Carlsson SUHF Forum för Bibliotekschefer, kansliet Berit Nilsson Biblioteksdirektionen Box 134 221 00 LUND Aktivitetsrapport

Läs mer

Protokoll årsmöte i Sjöfartens Kultursällskap 2017 Årsmöte i Sjöfartens Kultursällskap DATUM & TID: Torsdag den 18 maj klockan 15.00 PLATS: Klubben Resande gesäller, Helsingör, Danmark Närvarande: Berit

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18 2007-01-31 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.55 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kanslichef Kenneth Olander Kommunsekr Irene Larsson Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

STADGAR Sveriges Backhoppar veteraner

STADGAR Sveriges Backhoppar veteraner STADGAR Sveriges Backhoppar veteraner Stadgarna fastställdes av årsmötet i Taivalkoski Finland i samband med Veteran VM i Backhoppning och Nordisk Kombination den 2008-02-25. Föreningens syften: Föreningens

Läs mer

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men

Den innovationsstödjande verksamheten vid universitet och högskolor fungerar överraskande väl Bristerna i innovationsstödsystemet är omfattande men Direktiven: Analys skapa en samlad nationell bild av hur innovationsstödjande åtgärder ser ut vid universitet och högskolor Analys under vilka förutsättningar förvaltar, bevakar och utbyter lärosätena

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Tid: Lördagen den 20 februari 2009, kl. 13.00 17.20. Ajournering för mat kl. 16.20 16.55. Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg

Tid: Lördagen den 20 februari 2009, kl. 13.00 17.20. Ajournering för mat kl. 16.20 16.55. Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: 9 2009/2010 Tid: Lördagen den 20 februari 2009, kl. 13.00 17.20. Ajournering för mat kl. 16.20 16.55 Plats: Ölrepubliken, Kronhusgatan 2B, Göteborg Ledamöter:

Läs mer

STADGAR RÖRANDE LANTMÄTARNAS NORDISKA SAMARBETE

STADGAR RÖRANDE LANTMÄTARNAS NORDISKA SAMARBETE DE NORDISKA LANTMÄTARFÖRENINGARNAS 1984-07-01 1(5) STADGAR RÖRANDE LANTMÄTARNAS NORDISKA SAMARBETE AVD I INLEDNING 1 Lantmätarnas nordiska samarbete har till ändamål att ytterligare stärka samhörigheten

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1/2003

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1/2003 Närvarande Ledamöter Hansson, Eva prefekt ordförande Hahn-Hägerdal, Bärbel Frejd, Torbjörn Akke, Mikael forskare Rådström, Peter Larsson, Christer Sundström, Villy Frid, Truus högskolesekr Sundén, Ingun

Läs mer

PROTOKOLL från ÅRSMÖTE mars på Metropols Konferenscenter, Sundsvall

PROTOKOLL från ÅRSMÖTE mars på Metropols Konferenscenter, Sundsvall PROTOKOLL från ÅRSMÖTE 2013 21 mars på Metropols Konferenscenter, Sundsvall Närvarande: 80-talet röstberättigade medlemmar. 1 Årsmötets öppnande Ordföranden Sture Henningsohn hälsade alla välkomna. Sture

Läs mer