Ett avgörande ögonblick närmar sig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett avgörande ögonblick närmar sig"

Transkript

1 Ett avgörande ögonblick närmar sig I mitt förra brev framgick att våra skattepengar används för att förmå ekonomiskt hårt trängda bönder att ta emot miljögiftsbemängt avfall i form av slam och sprida ut detta där vår mat framställs. I avfallet finns en lång rad av våra svåraste miljögifter, läkemedelsrester och hormoner, radioaktivitet och nu senast även narkotika som amfetamin och kokain osv. Det är inte oväntat att våra livsmedel innehåller ett stort antal av sådana föroreningar när våra livsmedelsföretag och varumärken inte förmår hålla åkerjorden ren. Vi i Ren Åker Ren Mat ( gå dit och ge ditt stöd!) har i det längsta väntat att jordbruket och livsmedelssektorn ska besluta att miljögifter och kemiskt avfall inte får spridas på någon av våra odlingsjordar. Är det så illa att man tror att gravida, ammande och alla andra livsmedelskonsumenter både vill att skattepengar skall användas för att sprida miljögifter bland livsmedlen och dessutom äta upp dessa livsmedel? Nej, detta skall ingen behöva acceptera längre. Efter mitt senaste nyhetsbrev har många läsare hört av sig och är upprörda. På internet, facebook, bloggar, hemsidor samt insändare i tidningar finns samma upprördhet och otålighet. Det har anmält sig många nya läsare av mina nyhetsbrev. Ren Åker Ren Mat har fört fram behovet av ett omedelbart slamstopp till några viktiga livsmedelsföretag som har möjlighet att få till stånd detta. Vi anser att det vore bäst om beslutet kom från livsmedelssektorn själv och dess eget omdöme, och inte under press utifrån. Detta är orsaken till att en stor del av hösten blivit en form av otålig väntan. Helena Jonsson i LRF har meddelat att organisationen nu vill se växtnäringen skild från det kemiska avfallet. Vidare sätter vi stort hopp till att barnmatstillverkare och ekologisk odling går i spetsen för avvecklingen av ALL slamspridning.

2 Men om detta steg från livsmedelssektorn uteblir är det dags för oss alla att agera. Vi väntar till efter helgerna, sedan börjar aktioner om inte slammet försvunnit innan dess. Här skall nämnas några utgångspunkter: - Vi vänder oss till våra stora svenska varumärken som förser oss med baslivsmedel. - Det finns redan nu svenska och utländska varumärken på den svenska marknaden som säger nej till ALL slamspridning. - Det som krävs av ett varumärke är att man säger nej till ALL slamspridning på svensk åkermark. Det varumärke som vill skydda slamspridning på svensk åkermark kan påstå att deras egen råvara inte odlas på åkrar som tagit emot slam. Detta kommer inte att accepteras. De ignorerar att miljögifter i slammet avdunstar till lufthavet (enligt WHO). Från lufthavet faller miljögifter ned på ALL odling av livsmedelsråvaror, djurfoder osv. - Det är uppenbart att så gott som alla svenska livsmedelskonsumenter inte vill att miljögifter, läkemedelsrester, hormoner etc etc skall sprids i form av slam i vår livsmedelsproduktion. Vi måste utgå från att våra stora varumärken i första hand lyssnar på sina konsumenter och är motståndare till avfallsföretagens försök att dumpa avfall i livsmedelsproduktionen. Men det faktum att avfallsföretagen använder skattepengar för att bana väg för avfallsspridning på åkermark gör situationen svårbedömd. - Om stora varumärken bland viktiga baslivsmedel inte säger nej till ALL slamspridning, blir en utväg att genom analyser visa att deras produkter genom bristande omsorg när det gäller kvalitet troligen innehåller miljögifter. Det kan då bli frågan om att samla in pengar för dessa omfattande analyser. - Här följer en lista över miljögifter som påträffats i navelsträngsblod och där de flesta också har påvisats i avloppsslam. Många kommer med förorenade livsmedel.

3

4

5 - Men kretsloppet då? Detta argument har säkert fått en hel del medborgare att tro att slamspridning är en del av ett uthålligt kretslopp. I dag vet vi att detta är en missvisande och felaktig kuliss som gjort mycken skada. Det är i stället frågan om s k kretsloppsförgiftning. När vi väl samlat ihop svåra miljögifter i slammet från industrier, avfallsupplag, sjukhus, trafiken, luftnedfall (dagvatten) osv måste detta i stället brännas och inte spridas ut igen. Ur askan kan man utvinna mycket ren fosfor. Detta kommer till stånd först när vi förhindrat fortsatt slamspridning. Av det svenska jordbrukets omsättning av lättlöslig och cirkulerande fosfor utgör slammets bidrag endast 2 procent. Det mesta cirkulerar med stallgödsel och skörderester.

6 Av det svenska jordbrukets omsättning av mullbildande ämnen utgör slammets bidrag endast 0,4 procent. Försumbart m a o. Att det finns cirka 3 ggr mer avfallsmetaller i slam än fosfor. Det mesta av detta avfall sätter reningsverken till själva. Dessa tungmetaller stannar kvar i jordarna långt in i framtiden. Att slamspridningen med nya föreslagna gränsvärden 2015 ändå får tillföra exempelvis 500 ggr mer bly och 600 ggr mer krom till åkermarken än det som förs bort med en veteskörd. Upplagringen av metaller fortsätter och vår åkermark blir till sist inte längre odlingsvärd. Att avloppsslam innehåller en förfärlig mängd av våra svåraste miljögifter. (Se p_2010.pdf ) Dioxiner och PCB i de halter som finns idag i mammornas blod ger senare förändrat beteende hos skolbarn I tidigare brev har jag berättat att WHO nu varnar för att hormonstörande miljögifter genom samverkanseffekt (cocktaileffekt) kan ge upphov till bl a beteendestörningar, låg spermiekvalitet, missbildade könsorgan m m. Nu kan forskarna visa att högre halter av PCB och dioxiner under graviditeten ökar risken för förändrat beteende när barnet kommer i skolåldern. PCB och dioxiner sprids med slammet, och båda ämnena finns i våra animaliska baslivsmedel. Intaget från dessa är betydligt större än från fet Östersjöfisk som Livsmedelsverket ofta varnar för. Att man inte varnar för våra baslivsmedel beror enligt Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, på att vi måste ju äta något. (Aftonbladet 20/ )

7 2013/12/09 13:56 Endokrina miljöfaktorer förändrar könstypiska beteende hos skolbarn Dr Katharina Beyen Press och PR Leibniz Institutet för miljömedicin - IUL Miljöforskare från Bochum, Düsseldorf och Munster fann i en nyligen publicerad epidemiologisk studie att ökad prenatal (under fostertiden) exponering för polyklorerade bifenyler (PCB) och dioxiner i nuvarande miljökoncentrationer, ledde till förändrat könstypiskt beteende hos pojkar och flickor i skolåldern: Med ökande prenatal stress visade pojkarna ett förstärkt och hos flickor ett försvagat kvinnligt beteende. Ökad prenatal exponering för polyklorerade bifenyler (PCB) och dioxiner i nuvarande miljökoncentrationer ledde till förändrat könstypiskt beteende hos pojkar och flickor i skolåldern. Detta rapporterar miljöforskare från Bochum, Düsseldorf och Münster i en epidemiologisk studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften "Environmental Health Perspectives". Forskarna hade mellan 2000 och 2002 uppmätt koncentrationer av totalt 35 PCB och dioxiner i blodet och bröstmjölk hos 232 gravida kvinnor i Duisburg och detta strax efter nedkomsten. Sju år senare betygsatte mödrarna det typiska beteendet hos sina barn i skolåldern enligt en internationellt validerad enkät om sina leksakspreferenser, deras spelbeteende och andra könstypiska beteendemässiga egenskaper. Relationerna mellan manligt och kvinnligt beteende och de prenatala koncentrationerna av PCB-och dioxin undersöktes statistiskt. I huvudsak hittade man efter moderns bedömning klart koncentrationsberoende förändringar i barnens köns- typiska beteende, och det visade sig att med ökande prenatal exponering visade pojkar och flickor förstärkt respektive försvagat kvinnligt beteende. Könshormoner spelar en central roll i könstypiska hjärnans utveckling. PCB och dioxiner, samt andra miljökemikalier som ftalater och bisfenol A som används mycket som mjukgörare - anses vara

8 hormonstörande ämnen (hormonstörande kemikalier = EDC). EDCrelaterade störningar i hormonella miljön under fosterhjärnans mognad skulle alltså vara den biopsykologiska grundvalen för de samband som här finns. Som ett resultat av miljöpolitik har det under många år varit en nedgång när det gäller PCB och dioxinföroreningar i miljön och detta bör leda till en minskande risk i framtiden, men inte för andra EDCs som hittills fått mindre uppmärksamhet. Kontaktperson: Dr Gerhard Winneke gmx.de) Prof. (IR) i medicinsk psykologi, HHU Dusseldorf Quellenweg Pinneberg Phone / Hela rapporten: Gunnar Lindgrens kommentar: Det certifierade avloppsreningsverket i Göteborg, Ryaverket, har tidvis tagit emot dioxiner till Ryaverket och slammet från sopförbränningens rökgasrening (processvatten). Man har till och med angivit den mängd dioxiner som man tar emot.

9 Kokain och amfetamin i avloppsvatten och slam Avloppsslam innehåller cirka 70 procent avloppsvatten. Om man hittar ett främmande ämne i utgående avloppsvattnet finns det därför också i slammet. Från Västnytt den 17/ Gott om knark i svenska avlopp Foto: TT Nyhetsbyrå Kokain, amfetamin och metamfetamin har hittats i avloppsvatten på ett flertal orter i landet. Det är kemister vid Umeå universitet som kunnat spåra narkotika och narkotikaklassade läkemedel i avloppsvatten från svenska reningsverk. Mätningar har gjorts vid 33 reningsverk. Vid samtliga hittades narkotikaklassade läkemedel och på hälften av orterna fanns kokain, amfetamin och metamfetamin i mätbara halter. Visar narkotikaanvändning När en person använder narkotika passerar den genom kroppen och hamnar i avloppsvattnet. Därför kan man genom att mäta halterna av droger vid reningsverk få en ögonblicksbild av hur narkotikaanvändningen på en ort ser ut.

10 Det som är unikt med vår studie är dess omfattning och det här är första gången som metoden används för att screena hela landet för droger. Tidigare mätningar har bara gällt enstaka orter och ett begränsat antal substanser. Dessutom så har vi utvecklat en snabbare och mer kostnadseffektiv mätmetod för att göra den här typen av undersökningar, säger Marcus Östman, som lett studien och är doktorand på kemiska institutionen vid Umeå universitet. Mest knark i Göteborg Mätningarna utfördes under ett dygn i januari Skillnaderna mellan olika orter och olika delar av Sverige var förvånansvärt stora, enligt forskarna. Högst halt av både kokain och amfetamin hittades i Göteborg, medan Köping hade högst halt av metaamfetamin. De vanligaste substanserna var de som används som läkemedel: oxazepam (ångestdämpande), kodein (smärtstillande), morfin (smärtstillande) och tramadol (smärtstillande). Folkhälsofråga Spårning i avloppsvatten är ett nytt kraftigt verktyg som är intressant ur ett folkhälsoperspektiv. Det är ett betydligt snabbare sätt att få en överblick över narkotikaanvändning än de klassiska indirekta metoder som beslag i tullen och enkätundersökningar. Vi kan till exempel se om en ny drog kommit till en stad, säger Marcus Östman. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Environment Influensavaccinet Tamiflu sprids. Finns sannolikt i slam. Kan ge allvarliga konsekvenser

11 Läkemedelsrester Tamiflu hittat i miljön Av Miljöaktuellt, redaktionen Rester av influensavaccinet mot fågelinfluensa - Tamiflu - har hittats i miljön. Något som som kan få allvarliga konsekvenser enligt forskare. SVT rapporterar att forskare i Umeå och Uppsala funnit rester av Tamiflu i miljön. Nu är forskarna oroliga för att läkemedlet i fåglar kan utveckla resistenta former av det virus som orsakar fågelinfluensan. Enligt forskarna utsöndras Tamiflus aktiva metabolit med människans urin och det bryts dessvärre inte ner i traditionella reningsverk. Forskarna har testat änder, som vanligtvis finns i närheten av reningsverk. Slutsatsen är att de deras influensavirus utvecklar resistens. Josef Järhult är infektionsläkare och forskare vid Uppsala universitet. - När änder får simma i vatten med miljörelevanta koncentrationer utvecklar deras influensavirus resistens. Om ett resistent influensavirus sprids till människor och orsakar en pandemi är det ett allvarligt hot mot folkhälsan eftersom det tar många månader att tillverka vaccin. Vi är därför hänvisade till användning av antivirala läkemedel vid en pandemis första våg, säger han till SVT Cancerframkallande akrylamid sätts till i våra reningsverk Nyligen meddelade Livsmedelsverket att halten av det cancerframkallande ämnet akrylamid inte har minskat i våra livsmedel. (Se Aftonbladet ).

12 Vid våra reningsverk tillsätter man en kemikalie i stora mängder som heter polyakrylamid. Denna är förorenad med just det cancerframkallande ämnet akrylamid. Halten i polyakrylamiden kan ligga omkring 0,05 procent. Vid Ryaverket i Göteborg tillsätts cirka 250 ton polyakrylamid per år (2005). Detta innebär att cirka 100 kilo akrylamid sprids ut i reningsverket per år. Hur mycket som hamnar i utgående vatten och i slam är okänt. Reningsverk runt Mälaren, Vänern, Göta Älv och andra dricksvattentäkter gör att utspridd cancerframkallande akrylamid kan påträffas i vårt dricksvatten. Slammet på åkermark kan läcka detta gift till bäckar, vattendrag och slutligen hamna i dricksvattentäkterna. Vissa vattenverk för dricksvatten använder dessutom också polyakrylamid förorenad med akrylamid. Det är svårt att få uppgifter om vilka kommuner i Sverige som blandar in cancerframkallande akrylamid i dricksvattnet. Naturvårdsverket följer inte regeringsdirektivet Planerar för mer kadmium när målet är giftfri miljö Vuxna och barn tål inte högre kadmiumhalter Från medicinska tidningen Medicinsk Access nr 8 (Se )

13

14 Från flera håll har beräkningar visat att kadmiumfosfor-kvoten måste vara lägre än milligram kadmium/kilo fosfor om inte kadmiumhalten i vår åkermark skall fortsätta öka. Kadmium fortsätter öka Den vanligaste konstgödseln NPK har en kvot vid cirka fem och källseparerad urin lägre än 1 milligram/kilo. Mot denna bakgrund leder fortsatt slamspridning med de nya gränsvärdena till fortsatt ökning av kadmiummängden i svensk åkerjord. Enligt de nya gränsvärdena får 0,55 gram kadmium tillföras en hektar åker per år. Men från en veteåker med en skörd på kilo förs 0,21 gram bort per hektar och år**). Tillförseln är alltså cirka 2,5 gånger större än bortförseln. Detta innebär att kadmiummängden fortsätter att öka i den svenska åkermarken vid fortsatt slamspridning. Till detta kommer ett luftnedfall på cirka 0,39 gram per hektar och år**) samt en bortförsel genom urlakning och avrinning som är ungefär lika stor***). Detta nedfall och denna urlakning/avrinning är uppmätta och har länge ansetts balansera ut varandra. Allvarligt räknefel Här har dock Naturvårdsverket gjort ett allvarligt fel. I stället för att utgå från verkliga och uppmätta halter, har man använt en teoretiskt beräknad

15 urlakning/avrinning vid 0,71 gram per hektar och år. Denna orimligt höga siffra har man fött fram, troligen för att ge plats för ännu mer kadmium på vår åkermark under påstådd balans. Det handlar i grunden om att möjliggöra för reningsverken att bli kvitt sitt slam. Billigt men farligt Slutligen måste vi slå fast: Vi skall till varje pris skydda foster, små barn och kommande släkten. Detta får inte vägas mot möjligheten att bli kvitt kemiskt avfall på jordbruksmark även om metoden (slamspridning) påstås vara billig. Det kretslopp och fosforåterföring som hålls fram som motiv för slamspridning är kraftigt överdriven och närmast oriktig. Av omsättningen av lättlöslig fosfor i det svenska jordbruket utgör fosforn i det slam som sprids cirka två procent, medan bidraget av mullbildande ämnen är försumbart. Om inte våra myndigheter klarar av att hålla vår livsmedelsproduktion skild från slammets miljögifter och kemikalier, måste andra krafter gripa in. Frågan är vem? GUNNAR LINDGREN Civilingenjör och miljödebattör Referenser: *) Medicinska skäl mot spridning av avloppsslam på åkermark, Läkartidningen nr 9, samt Läkare för Miljön tycker åter till om slam och kadmium icle&id=489:lfm- tycker-ater-till-om-slam-ochkadmium&catid=5:kemikalier-och-haelsa&itemid=22 **) Halter av 61 spårelement i avloppsslam, stallgödsel, handelsgödsel, nederbörd samt i jord och gröda, Rapport 5148, Naturvårdsverket. 1.pdf ***) Nutrient and Trace Element Flows and Balances at the Öjebyn Dairy Farm (Acta Universitatis Agriculturae Sueciae 2005: 2)

16 Slutligen God Jul och Gott Nytt År! Den bästa julklappen som den svenska folkhälsan kan önska sig är att spridningen av miljögifter i vår livsmedelsproduktion upphör och att foster och små barn får en hälsosam uppväxt. När detta mål har uppnåtts kommer mina nyhetsbrev att behandla många andra samhälls- och hälsofrågor som hittills fått stå tillbaka.

Hej, Några av dessa miljögifter: Dioxin och dioxinlika PCB Bromerade flamskyddsmedel Klorerade bekämpningsmedel Fluorerade miljögifter

Hej, Några av dessa miljögifter: Dioxin och dioxinlika PCB Bromerade flamskyddsmedel Klorerade bekämpningsmedel Fluorerade miljögifter Ämne: Miljögifter i fet Östersjöfisk, slam och baslivsmedel Från: "Gunnar Lindgren" Datum: 2012-11-29 16:30 Till: "Gunnar Lindgren"

Läs mer

Skydda Er mark mot slamspridning!

Skydda Er mark mot slamspridning! 2011-03-30 Upprop till ägare av svensk åkermark Skydda Er mark mot slamspridning! Inom 40 år måste vi fördubbla livsmedelsproduktionen i världen för att klara behovet av mat till den växande befolkningen.

Läs mer

Tungmetaller i miljö och odlingslandskap. Gunnar Lindgren

Tungmetaller i miljö och odlingslandskap. Gunnar Lindgren Tungmetaller i miljö och odlingslandskap Gunnar Lindgren Kadmium, kvicksilver, bly och fosfor i musslor Innehållet av hälsofarliga tungmetaller i musslor är mycket stort i förhållande till växtnäringen.

Läs mer

Hotet från kadmium allt högre halter i den svenska åkermarken

Hotet från kadmium allt högre halter i den svenska åkermarken Hotet från kadmium allt högre halter i den svenska åkermarken Kadmium hotar att på bred front skada vår njurfunktion. Människokroppen har en förmåga att göra sig av med överskott på en rad ämnen. De kan

Läs mer

Naturvårdsverkets nya rapport om regler för slamspridning missar målet: minskad tillförsel av gifter i miljön!

Naturvårdsverkets nya rapport om regler för slamspridning missar målet: minskad tillförsel av gifter i miljön! Naturvårdsverkets nya rapport om regler för slamspridning missar målet: minskad tillförsel av gifter i miljön! Hållbar återföring av fosfor Naturvårdsverkets redovisning av ett uppdrag från regeringen

Läs mer

Miljöorganisationen Ren Åker Ren Mat anser att Naturvårdsverkets nya förslag missar målet: Minskad tillförsel av gifter till miljön!

Miljöorganisationen Ren Åker Ren Mat anser att Naturvårdsverkets nya förslag missar målet: Minskad tillförsel av gifter till miljön! Till Miljödepartementet Göteborg 2014-03-26 Remissvar angående Naturvårdsverkets redovisning av ett uppdrag från Regeringen - Hållbar återföring av fosfor (Rapport 6580) Miljöorganisationen Ren Åker Ren

Läs mer

Obefintligt stöd för slamspridning

Obefintligt stöd för slamspridning Ämne: Obefintligt stöd för slamspridning - Fler kadmiumanalyser av svenskt mjöl Från: "Gunnar Lindgren" Datum: 2012-03-05 11.56 Till: "Gunnar Lindgren"

Läs mer

Slamförsöken i Skåne ger livsmedel med mycket höga kadmiumhalter

Slamförsöken i Skåne ger livsmedel med mycket höga kadmiumhalter Februari 2013 Slamförsöken i Skåne ger livsmedel med mycket höga kadmiumhalter I diskussionen om slamspridningen brukar företrädarna hänvisa till odlingsförsök med slam som gjorts i Skåne under perioden

Läs mer

Möte om livsmedel, växtnäring och avloppsslam i Stockholm den 5/11 2002

Möte om livsmedel, växtnäring och avloppsslam i Stockholm den 5/11 2002 Möte om livsmedel, växtnäring och avloppsslam i Stockholm den 5/11 2002 Mötet i Stockholm hade arrangerats av MISTRA-programmen MAT21och Urban Water tillsammans med Naturvårdsverket. Temat var Urban växtnäring

Läs mer

Handläggning av slamärenden. Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund

Handläggning av slamärenden. Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund Handläggning av slamärenden Hässleholm 2011-11-22 22 Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund Lagstiftning Miljöbalken hänsynsreglerna SNFS 1994:2 - bestämmelser om avloppsslam (Ny förordning på gång klar

Läs mer

Fosfor en outtömlig resurs

Fosfor en outtömlig resurs Fosfor en outtömlig resurs Utvinning av råfosfat i Togo, Västafrika I diskussionen om slamspridningen har det förts fram som det kanske främsta argumentet för spridning, att vi går mot en brist på gruvutvunnen

Läs mer

Remissvar ang ändringar i Förordningen No 1881/2006 avseende kadmium

Remissvar ang ändringar i Förordningen No 1881/2006 avseende kadmium Till Livsmedelsverket Älvängen 2011-09-28 Diarienummer 29/2011 Remissvar ang ändringar i Förordningen No 1881/2006 avseende kadmium Allmänna synpunkter Under lång följd av år har forskningen visat på allt

Läs mer

Vi och våra barn är försökskaniner:

Vi och våra barn är försökskaniner: Vi och våra barn är försökskaniner: Slamspridningen gör att m Rester från obduktioner och råttkadaver Tror du att vi får i oss mest miljögifter från fet Östersjöfisk? Så är det inte. Allra mest miljögifter

Läs mer

Behov och möjligheter att kommunicera åtgärder på gården till handel och konsument

Behov och möjligheter att kommunicera åtgärder på gården till handel och konsument Behov och möjligheter att kommunicera åtgärder på gården till handel och konsument Ingmar Börjesson, Lantmännen R&D Svåra frågor och möjligheter Kadmium, slam och växtnäring Forskningsprojekt som tar grepp

Läs mer

Till Miljödepartementet Skärkäll 2010-08-11 registrator

Till Miljödepartementet Skärkäll 2010-08-11 registrator Till Miljödepartementet Skärkäll 2010-08-11 registrator 103 33 Stockholm Remissyttrande över Uppdatering av Aktionsplan för återföring av fosfor ur avlopp (Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag

Läs mer

Lennart Mårtensson Docent miljöteknik

Lennart Mårtensson Docent miljöteknik Slam och föroreningar läget idag Lennart Mårtensson Docent miljöteknik Laqua Research Group Forskar om miljökonsekvenser orsakat av avfallshantering och andra aktiviteter. Är ett samarbete mellan Högskolan

Läs mer

(Se hela brevet http://renakerrenmat.se/fakta/slammet-sprids-for-att-bli-kvitt-ett-avfall.pdf ) Viktiga konsekvenser

(Se hela brevet http://renakerrenmat.se/fakta/slammet-sprids-for-att-bli-kvitt-ett-avfall.pdf ) Viktiga konsekvenser Ämne: Miljögifter i Kungsörnens mjöl del 2 - Slamspridning är kvittblivning av avfall Från: "Gunnar Lindgren" Datum: 2011-10-16 22.07 Till: "Gunnar Lindgren"

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan

Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan 1() KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning, -11- Mona Stensmar Petersen, 4-4 28 mona.petersen@karlstad.se Natur och miljö Tematisk månadsrapport av indikatorer i strategisk plan Vi är långt ifrån måluppfyllelse

Läs mer

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam Dir. 2018:67 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning Spridning av avloppsslam bör fasas ut och ersättas

Läs mer

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Slamfrågan Möte 7 okt 2009 SpmO Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål Ny lagstiftning på gång viktig milstolpe Slamfrågan komplex LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Bromsa inte chans att återvinna fosfor

Bromsa inte chans att återvinna fosfor Bromsa inte chans att återvinna fosfor Flera debattartiklar på Brännpunkt har påtalat behovet av återvinning av fosfor från reningsverk fritt från föroreningar. Tekniken finns, men inget händer i Sverige

Läs mer

Remissvar angående Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor

Remissvar angående Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor Till Från Exergiakademin registrator@environment.ministry.se Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor Sammanfattning

Läs mer

Hur står det till med matfisken i Norrbotten?

Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Giftigt eller nyttigt? Vad är ett miljögift? Vilka ämnen? Hur påverkas fisken? Hur påverkas vi människor? Kostråd Vad är ett miljögift? - Tas upp av organismer

Läs mer

Nervsystemet hos diande råttungar påverkas av kadmium

Nervsystemet hos diande råttungar påverkas av kadmium Nervsystemet hos diande råttungar påverkas av kadmium Kadmium hotar på bred front vår och våra barns och barnbarns hälsa. Det är främst njurfunktionen som riskerar att sättas ned om intaget av kadmium

Läs mer

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder Hållbara kretslopp mellan stad och land Nära mat, Luleå 2012-09-24 26 januari 2016 Janne Linder Varför jordbruk? Varför jordbruk? Producera mat, foder, energi mm Positiva bieffekter: öppet landskap, biologisk

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Miljögifter i barnmat, att återfå hälsan samt om margarinet Lät...

Miljögifter i barnmat, att återfå hälsan samt om margarinet Lät... Ämne: Miljögifter i barnmat, att återfå hälsan samt om margarinet Lätta som skänks bort Från: "Gunnar Lindgren" Datum: 2013-01-15 20:59 Till: "Gunnar Lindgren"

Läs mer

Myter och fakta om laks.

Myter och fakta om laks. Myter och fakta om laks. Bra att veta för dig som säljer laks. Om svenskarnas favoritfisk. Norsk odlad lax är säker och nyttig mat enligt forskarna. Det är också favoritfisken på svenskarnas tallrikar.

Läs mer

något för framtidens lantbrukare?

något för framtidens lantbrukare? Avloppsgödsel något för framtidens lantbrukare? Envisys vårmöte 9-10 juni 2009 Helsingsborg Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Tillsammans för världens mest hållbara stad Avloppsslam en viktig resurs som innehåller många växtnäringsämnen När man renar avloppsvatten från samhället

Läs mer

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REQ Organiska ämnen i -systemen, SWECO 20110916 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten, rena sjöar och hav - 2 1 3 Varför REQ?

Läs mer

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Fortsatta problem med vissa tungmetaller och mineraler i barnmat Allmän information till föräldrar Viss barnmat innehåller tungmetallerna arsenik,

Läs mer

Revaq och FoU. Revaq-träff 20 oktober. Anders Finnson Svenskt Vatten

Revaq och FoU. Revaq-träff 20 oktober. Anders Finnson Svenskt Vatten Revaq och FoU Revaq-träff 20 oktober Anders Finnson Svenskt Vatten ...utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Riksdagsbeslut 2010 VA VA VA VA VA VA VA 3 Inflöden av oönskade

Läs mer

Slam som fosforgödselmedel på åkermark

Slam som fosforgödselmedel på åkermark Slam som fosforgödselmedel på åkermark Kersti Linderholm Umeå 2013-05-15 Kersti.linderholm@silvberg.se Ingen mat utan fosfor Symptom av fosforbrist i korn (t.v.) (Foto: Søren Holm. Med tillstånd från Yara

Läs mer

Kretslopp mellan. stad och land? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap. från Sveriges lantbruksuniversitet

Kretslopp mellan. stad och land? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap. från Sveriges lantbruksuniversitet Kretslopp mellan stad och land? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap från Sveriges lantbruksuniversitet 1 Farligt och nyttigt Han var död. Utan tvivel ett mordfall. I soptunnan hade de hittat

Läs mer

Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson

Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson Avloppsslam på åkermark Motstridiga mål och regler - vad gäller?(?) 22 november 2011 Annika Nilsson Regler om föroreningar i avloppsslam SNFS 1994:2 Föreskrifter om avloppsslam i jordbruket 8 Kadmiumhalt

Läs mer

Kadmiumhotet. Text: Runo Ahland /frilans Foto: Torbjörn Lundell

Kadmiumhotet. Text: Runo Ahland /frilans Foto: Torbjörn Lundell I mars i år nåddes lantbrukarna i Landskrona kommun i Skåne av ett budskap från miljöförvaltningen: undvik rötslam och handelsgödsel med hög kadmiumhalt! Bakgrunden till varningen är, att den mycket giftiga

Läs mer

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA Gatu- och fastighetskontoret Miljöförvaltningen Stockholm Vatten Användningen av koppar måste minska Koppar är nödvändigt för växter och djur. Alla levande celler behöver koppar

Läs mer

Slamspridning på åkermark

Slamspridning på åkermark Slamspridning på åkermark Fältförsök med kommunalt avloppsslam från Malmö och Lund Ett projekt med rötterna i 70-talet Ett projekt i samverkan mellan kommunerna Malmö, Lund, Trelleborg, Kävlinge, Burlöv,

Läs mer

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa

UPPDRAG: AVLOPP. Toaletten - slasktratt eller sparbössa UPPDRAG: AVLOPP In till samhället fraktas nyttigheter i form av olika material, mat, bränsle och vatten. Resurserna används och blir avfall av olika slag: fasta sopor, vattensopor och sopor i gasform.

Läs mer

Vattenstämman 14 maj Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och?

Vattenstämman 14 maj Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och? Vattenstämman 14 maj 10.30-12.00 Kretsloppssamhälle eller förbränningssamhälle eller både och? Linda Gårdstam, Naturvårdsverket, Naturvårdsverkets Regeringsuppdrag fosfor, (20 minuter) Anders Finnson,

Läs mer

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2013-12-04 1 Naturvårdsverket presenterar: Kartläggning av fosforresurser

Läs mer

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Revaq-certifiering och lakvattenfrågor hur ser Revaqs regelverk ut? 7 september 2017 Anders Finnson, Svenskt Vatten Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt

Läs mer

Handlingsplanen för en giftfri vardag

Handlingsplanen för en giftfri vardag Handlingsplanen för en giftfri vardag Födda och ofödda barn Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider Högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om. investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om. investeringsstöd för hållbar återföring av fosfor. Svar på remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2014-02-28 Handläggare Jonas Dahllöf 08-508 466 06 jonas.dahllof@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om investeringsstöd

Läs mer

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan Anna Maria Sundin Linköping 7 mars 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan och återföring av fosfor

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

B. Perfluorerade miljögifter PFHxA PFOA PFNA PFUnDA PFDoDA PFTrDA PFHxS PFOS. C. Giftiga tungmetaller Kadmium Arsenik Bly

B. Perfluorerade miljögifter PFHxA PFOA PFNA PFUnDA PFDoDA PFTrDA PFHxS PFOS. C. Giftiga tungmetaller Kadmium Arsenik Bly Finns något av nedanstående redovisade miljögifter enligt A, B och C i spannmålsprodukter från Lantmännens varumärken - exempelvis i fullkornsmjöl från Kungsörenen och Axa? I så fall i vilka halter? Obs

Läs mer

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Samrådsmöte för Dalälven 19 februari 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten och rena sjöar

Läs mer

Min radio Alla program Alla kanaler Kontakt Nyheter P1 P2 P3 P4 Sport Vetenskap & miljö Kultur Språk Barn Mer Sök kanaler, program och personer Radioföljetongen : 438 dagar, del 13 av 35 20:00 Ekonyheter

Läs mer

Provfiske med nät. Foto Fiskeriverket Abborrar. Foto Dan Blomqvist. Metaller i kustabborre. Uppdaterad

Provfiske med nät. Foto Fiskeriverket Abborrar. Foto Dan Blomqvist. Metaller i kustabborre. Uppdaterad Provfiske med nät. Foto Fiskeriverket Abborrar. Foto Dan Blomqvist. Metaller i kustabborre Uppdaterad 2010-09-09 Resultatbladet visar en del av den regionala miljöövervakningen i Norrbottens län och innefattar

Läs mer

Synpunkter på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor Dnr 2010.2027.1

Synpunkter på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor Dnr 2010.2027.1 Miljöförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-07-19 Ewa Björnberg 046-355499 ewa.bjornberg@lund.se registrator@environment.ministry.se Miljödepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på Naturvårdsverkets

Läs mer

1986L0278 SV

1986L0278 SV 1986L0278 SV 20.04.2009 004.001 8 BILAGA 1 A GRÄNSVÄRDEN FÖR HALTER AV TUNGMETALLER I MARKEN (mg/kg torr vikt i ett representativt prov, enligt definitionen i bilaga 2 C, från mark med ett ph mellan 6

Läs mer

Förslag till nya regler om slam. Linda Gårdstam Naturvårdsverket

Förslag till nya regler om slam. Linda Gårdstam Naturvårdsverket Förslag till nya regler om slam Linda Gårdstam Naturvårdsverket Naturvårdsverket fick regeringsuppdrag Uppdrag av regeringen att utreda möjligheterna för en hållbar återföring av fosfor. Vad vi har gjort:

Läs mer

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23

Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Centrala Barnhälsovården Skaraborg Primärvården, 2013-01-23 Fortsatta problem med vissa tungmetaller och mineraler i barnmat Allmän information till vårdpersonal Viss barnmat innehåller tungmetallerna

Läs mer

kadmium i avloppsslam

kadmium i avloppsslam Resonemang kring kadmium i avloppsslam Holger Kirchmann och Karin Hamnér Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Institutionen för mark och miljö Box 7014, S 75007 Uppsala, Sverige E-mail: holger.kirchmann@slu.se

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten ...utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Riksdagsbeslut 2010 Generationsmålet:

Läs mer

Naturskyddsföreningens synpunkter på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor

Naturskyddsföreningens synpunkter på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om återföring av fosfor Sofia Tapper Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Ert dnr: M2009/4218/Kk Vårt dnr: 2010/169 Stockholm 2010-08-16 Naturskyddsföreningens synpunkter på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om

Läs mer

Är maten giftig? När är det fara å färde?

Är maten giftig? När är det fara å färde? Är maten giftig? När är det fara å färde? Livsmedelsverkets syn på risker med maten Anneli Widenfalk, Risk- och nyttovärderingsavdelningen, SLV anneli.widenfalk@slv.se Temakväll 2015-02-02 Vilka är de

Läs mer

vegetation, djur och människor hindras samtidigt som en tillämpas i fråga om avloppsslam som innehåller eller är

vegetation, djur och människor hindras samtidigt som en tillämpas i fråga om avloppsslam som innehåller eller är 15A/ol. 07 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 127 386L0278 Nr L 181/6 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING 4.7.86 RÅDETS DIREKTIV av den 12 juni 1986 om skyddet för miljön, särskilt marken,

Läs mer

Slamspridning på åkermark

Slamspridning på åkermark Slamspridning på åkermark Sammanfattande resultat från 29 års fältstudier Per-Göran Andersson, Hushållningssällskapet Malmöhus E-post: per-goran.andersson@hushallningssallskapet.se Sammanfattning Ett unikt

Läs mer

Slamspridning på åkermark

Slamspridning på åkermark Slamspridning på åkermark Fältförsök med kommunalt avloppsslam från Malmö och Lund Ett projekt med rötterna i 70-talet Ett projekt i samverkan mellan kommunerna Malmö, Lund, Trelleborg, Kävlinge, Burlöv,

Läs mer

Planering. Terra preta i Sverige? Finns det? Funktion? Hur tillverka?

Planering. Terra preta i Sverige? Finns det? Funktion? Hur tillverka? Planering Terra preta i Sverige? Finns det? Funktion? Hur tillverka? Bildförslag Brasbilder koltillv. kakelugn. SERO:s årsmöte. Seminarium 16 maj 2009, 11:00 Terra preta i Sverige? Folke Günther Kurt Hansson

Läs mer

Frågor och svar om norsk odlad lax.

Frågor och svar om norsk odlad lax. Frågor och svar om norsk odlad lax. Lax är en av världens mest populära matfiskar. Varje dag serveras 14 miljoner portioner norsk odlad lax över hela jorden. Bara några timmar efter det att laxen tagits

Läs mer

DOM 2014-03-11 Stockholm

DOM 2014-03-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-03-11 Stockholm Mål nr M 7166-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-27 i mål nr M 3945-12, se bilaga KLAGANDE Miljönämnden i Lunds

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor uppdatering

Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor uppdatering Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor uppdatering Regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor - uppdatering 2014: 31 mars, 160 remissvar 2014: vår+sommar, Mdep gör sammanställning av remissvar

Läs mer

Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde

Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde Analysavdelningen Galina Gorodetskaja galina.gorodetskaja@kappala.se Golvskurvatten från bilverkstäder inom Käppalaverkets upptagningsområde - En inventering - Handledare: Christina Vendel 2006-02-20 1

Läs mer

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC

KONSTEN ATT RENA VATTEN ELLEN LINDMAN, 12TEC FÖRSÄTTSBLAD KONSTEN ATT RENA VATTEN 17/10-12 ELLEN LINDMAN, 12TEC Innehållsförteckning KONSTEN ATT RENA VATTEN MÅL/SYFTE HUR DET GÅR TILL HISTORIA & FRAMTID VATTENRENING & MILJÖ METOD GENOMFÖRANDE REFERENSER

Läs mer

Sammanfattning. Inledning

Sammanfattning. Inledning Slamspridning på åkermark Sammanfattande resultat från 27 års fältstudier Av Per-Göran Andersson Hushållningssällskapet Malmöhus, Borgeby Slottsväg 11, 237 91 Bjärred E-post: per-goran.andersson@hush.se

Läs mer

Livsmedelsverket Förslag till Forskningsområden Utlysningen Säkra Livsmedel

Livsmedelsverket Förslag till Forskningsområden Utlysningen Säkra Livsmedel National Food Administration, Sweden Livsmedelsverket Förslag till Forskningsområden Utlysningen Säkra Livsmedel Formas, 2012-10-19 Heidi Pekar Hur stor del av sjukdomsbördan beror på dricksvattnet? Dricksvattnets

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

Selektion av resistenta bakterier vid väldigt låga koncentrationer av antibiotika.

Selektion av resistenta bakterier vid väldigt låga koncentrationer av antibiotika. Selektion av resistenta bakterier vid väldigt låga koncentrationer av antibiotika. Linus Sandegren Uppsala Universitet Inst. för Medicinsk Biokemi och Mikrobiologi linus.sandegren@imbim.uu.se Hur påverkas

Läs mer

Vårt dagliga bröd och gifterna

Vårt dagliga bröd och gifterna Vårt dagliga bröd och gifterna Pelle Fredriksson, Sveriges lantbruksuniversitet Miljögifter i vardagen hur påverkas vi och vad kan vi göra, Miljöforum Norr 2013, Luleå, 18 sept. EPOK Centrum för ekologisk

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Lantbruks- och samhällsnyttan av slam i jordbruket. Agr.D Göte Bertilsson Greengard Agro

Lantbruks- och samhällsnyttan av slam i jordbruket. Agr.D Göte Bertilsson Greengard Agro Lantbruks- och samhällsnyttan av slam i jordbruket Agr.D Göte Bertilsson Greengard Agro KSLA den 27 januari 2013 Varför ett kretsloppsmål? Att spara en resurs, t ex fosfor, energi Att minska miljöpåverkan,

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Återvinning av P samt andra ämnen ur olika askor efter upplösning

Bibliografiska uppgifter för Återvinning av P samt andra ämnen ur olika askor efter upplösning Bibliografiska uppgifter för Återvinning av P samt andra ämnen ur olika askor efter upplösning Författare Ek M., Junestedt C. Utgivningsår 2005 Tidskrift/serie Rapport - Sveriges lantbruksuniversitet,

Läs mer

Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller. Idag skiter vi inte i Mälaren Skall vi göra det sen?

Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller. Idag skiter vi inte i Mälaren Skall vi göra det sen? Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller Idag skiter vi inte i Mälaren Skall vi göra det sen? Näringsämnena fosfor och kväve göder Mälaren Säck blåkorngödning

Läs mer

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund Naturvårdsverket

På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund Naturvårdsverket På väg mot en hållbar återföring av fosfor Catarina Östlund Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-04-04 1 Regeringsuppdrag redovisat i sep 2013 Kartläggning av

Läs mer

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om

Läs mer

ACT Natural TM. Framtidens kretsloppsanpassade lösning för Enskilda Avlopp. www.alnarpcleanwater.se

ACT Natural TM. Framtidens kretsloppsanpassade lösning för Enskilda Avlopp. www.alnarpcleanwater.se ACT Natural TM Framtidens kretsloppsanpassade lösning för Enskilda Avlopp www.alnarpcleanwater.se Östersjön är kraftigt övergödd. Håller fosforn på att ta slut? Idag återförs bara en fjärdedel av svenskt

Läs mer

Kretslopp mellan stad och land?

Kretslopp mellan stad och land? Lärarhandledning Kretslopp mellan stad och land? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap från Sveriges lantbruksuniversitet 1 Bra att veta Målsättningen är att eleverna ska: - förstå att staden

Läs mer

Vårt växthus. Hej, Klema&s. Tomater

Vårt växthus. Hej, Klema&s. Tomater Ämne: Trevlig sommar! Från: "Gunnar Lindgren" Datum: 2012-07-03 09:37 Till: "Gunnar Lindgren" Hej, Detta är det sista nyhetsbrevet

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Frågor & svar om REVAQ, uppströmsarbete, fosfor och slam

Frågor & svar om REVAQ, uppströmsarbete, fosfor och slam Frågor & svar om REVAQ, uppströmsarbete, fosfor och slam Vad är REVAQ? REVAQ är ett certifieringssystem för hållbar återföring av växtnäring, minskat flöde av farliga ämnen till reningsverk och hantering

Läs mer

Kadmium i potatis. Artikeln följer här. Diagram (och text) finns i slutet. Ur "Växtpressen" (Nr 3/99):

Kadmium i potatis. Artikeln följer här. Diagram (och text) finns i slutet. Ur Växtpressen (Nr 3/99): Kadmium i potatis I tidningen "Växtpressen" (Nr 3/99) finns en artikel om kadmium i potatis. Forskaren Kerstin Olsson redovisar resultat från 4 års försök vid Svalöf Weibull AB. Växtpressen, som är en

Läs mer

Slamspridning på åkermark

Slamspridning på åkermark Slamspridning på åkermark Fältförsök med kommunalt avloppsslam från Malmö och Lund Ett projekt med rötterna i 70-talet Ett projekt i samverkan mellan kommunerna Malmö, Lund, Trelleborg, Kävlinge, Burlöv,

Läs mer

Läkemedel det nya miljögiftsproblemet?

Läkemedel det nya miljögiftsproblemet? Läkemedel det nya miljögiftsproblemet? Katja Hagström Yrkeshygieniker, ekotoxikolog, FilDr Örebro Universitetssjukhus katja.hagstrom@orebroll.se Disposition Bakgrund Flödet i samhället av läkemedel och

Läs mer

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ Lektionsupplägg: Farliga ämnen i vår vardag Farliga ämnen finns i vår omgivning i textilier, teknikprodukter, livsmedel, kosmetika och rengöringsprodukter. Eleverna får i grupper

Läs mer

Kontroll av läkemedel och otillåtna ämnen i livsmedel av animaliskt ursprung

Kontroll av läkemedel och otillåtna ämnen i livsmedel av animaliskt ursprung Kontroll av läkemedel och otillåtna ämnen i livsmedel av animaliskt ursprung - 2015 Svensk produktion Bakgrund Alla medlemsstater i EU måste genomföra ett årligt riskbaserat kontrollprogram för restsubstanser

Läs mer

På väg mot en hållbar återföring av fosfor

På väg mot en hållbar återföring av fosfor På väg mot en hållbar återföring av fosfor Linda Gårdstam 20 december 2013 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-01-09 1 Naturvårdsverket fick regeringsuppdrag Uppdrag av regeringen

Läs mer

Avloppshantering och miljömålen 2012-02-27

Avloppshantering och miljömålen 2012-02-27 Avloppshantering och miljömålen 2012-02-27 Kersti Linderholm Kersti.linderholm@silvberg.se Ingen mat utan fosfor Symptom av fosforbrist i korn (t.v.) (Foto: Søren Holm. Med tillstånd från Yara Danmark

Läs mer

Remissvar till Aktionsplan för ökad återföring av fosfor ur avlopp från hushåll. (Naturvårdsverket 020610)

Remissvar till Aktionsplan för ökad återföring av fosfor ur avlopp från hushåll. (Naturvårdsverket 020610) Remissvar till Aktionsplan för ökad återföring av fosfor ur avlopp från hushåll. (Naturvårdsverket 020610) Slammets miljögifter överförs till livsmedlen Inledning Kemikaliesamhället utmärker sig av att

Läs mer

Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller. Idag skiter vi inte i Mälaren Skall vi göra det sen?

Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller. Idag skiter vi inte i Mälaren Skall vi göra det sen? Är kommunalt reningsverk verkligen bättre för miljön än småskaliga lösningar? Eller Idag skiter vi inte i Mälaren Skall vi göra det sen? Näringsämnena fosfor och kväve göder Mälaren Säck blåkorngödning

Läs mer

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar www.e-imd.org Vad är störningar i ureacykeln/organisk aciduri? Maten vi äter bryts ned av kroppen med hjälp av tusentals kemiska reaktioner

Läs mer

Slamtillförsel på åkermark

Slamtillförsel på åkermark Slamtillförsel på åkermark Fältförsök med kommunalt avloppsslam från Malmö och Lund Ett projekt med rötterna i 70-talet Ett projekt i samverkan mellan kommunerna Malmö, Lund, Trelleborg, Kävlinge, Burlöv,

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor

Naturskyddsföreningens remissvar på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om hållbar återföring av fosfor Stockholm 2014-03-31 Ert dnr. M2013/2076/Ke M2013/2168/Ke Miljödepartementet Kemikalieenheten Loic Viatte 103 33 STOCKHOLM Naturskyddsföreningens remissvar på Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag

Läs mer