MERA PRODUKTIONSTEKNIK ETT LYFT FÖR SVERIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MERA PRODUKTIONSTEKNIK ETT LYFT FÖR SVERIGE"

Transkript

1 MERA PRODUKTIONSTEKNIK ETT LYFT FÖR SVERIGE Samarbete, öppenhet och förtroende. Mjuka värden som blir allt viktigare i en hård bransch. Det var budskapet när MERA-programmets aktörer träffades och pratade om fordonsindustrins framtid. Med tunga namn på scen, frågvis publik och mycket diskussioner under lunchen, visade MERA-konferensen på ett stort engagemang för forskning och utveckling inom produktionsteknik. Föredragshållarna i den kupolformade Volvohallen i Göteborg kom från toppskiktet inom bil- och lastbilsföretagen, viktiga branschorganisationer, regeringen och EU-kommissionen. 170 deltagare från forskningsinstitut, universitet, högskolor och fordonsindustri tog del av deras politiska och tekniska visioner. Bland publiken fanns också företrädare för helt andra industrigrenar. Det är ingen slump att intresset är brett. Samverkan på bred front för att säkra och utveckla svensk fordonsindustri är ett koncept man tror på inom MERA-programmet. MERA-programmet är ett samarbete mellan statliga och regionala finansiärer och fordonsindustrin. Syftet är att bedriva forskning och utveckling inom produktionsteknik under åren 2005 till och med MERA står för Manufacturing Engineering Research Area. Vill du veta MERA, se

2 MERA IHOP Bäst i världen tillsammans, men konkurrenter på hemmaplan. Två stora lastbilstillverkare och två stora personbilstillverkare lägger korten på bordet för tillfället. De står i en tät grupp och turas om att tala en stund var när de gör sin presentation. Katarina Lindström från AB Volvo, Willy Hasselberg från Saab Automobile, Björn Bäckström från Scania och Nader Asnafi från Volvo Personvagnar är alla med i programstyrelsen och talar om hur givande det har varit att arbeta ihop inom MERA. Och att de nu bör fortsätta på den inslagna vägen och fördjupa samarbetet. Att spela med öppna kort, att ge och ta, det är förutsättningen för att kunna samarbeta på allvar säger Willy Hasselberg. Nader Asnafi talar om att våga ha förtroende för varandra. Om någon av oss inte finns representerade på ett EUCAR-möte i Bryssel, exempelvis, ska vi kunna lita på att vi täcker upp för varandra och för fram varandras frågor. Det kan tyckas märkligt att konkurrenter talar om vikten av att hjälpa varandra. Men de har inte glömt att de slåss om samma kunder, bara kommit på att de har gemensamma problem. Vi kan väldigt fort förlora tillverkningsindustrin till låglöneländer om vi inte ser till att hamna på topp på produktionssidan, säger Katarina Lindström. Vägen till effektivare tillverkning går via en stor satsning på forskning och utveckling. En satsning som är svår att klara även om man slår sina påsar ihop. Därför handlar samarbetet inte bara om fyra fordonstillverkare som funnit varandra. MERA har blivit en överbryggande instans mellan akademisk grundforskning och industri, säger Nader Asnafi. Tack vare MERA-programmet har vi kunnat samla den kunskap och de resurser som krävs för att lösa komplexa problem. Något vi inte hade klarat på egen hand, säger Willy Hasselberg.

3 Magnus Hellsten, produktionschef på Volvo Personvagnar, pratar om att vara bäst i klassen. Bäst i klassen på produktion blir Volvo Personvagnar bland annat genom att samarbeta med Saab Automobile och genom att ta hjälp av universitet, högskolor och forskningsinstitut. Forskning och teknisk utveckling blir avgörande konkurrensmedel inom produktion framöver och genom MERA kan vi komma steget före, säger Magnus Hellsten, som varnar för att till exempel kinesisk industri blir allt mer högteknologisk. Det är väldigt viktigt att fordonsföretagen nu kan plocka upp goda idéer från grundforskningen, utveckla dem och sätta dem i användning i praktiken. En annan talare som månar om grundforskningen vid universitet och högskolor är den förre Chalmersrektorn Jan-Eric Sundgren, som numera sitter i koncernledningen på AB Volvo och har ansvar för omvärlds- och miljöfrågor. Han tycker att en allt större styrning utifrån är ett problem för den fria forskningen på universitet i hela Europa, men också att den akademiska världen har mycket att tjäna på att arbeta tillsammans med industrin. Som med fordonstillverkarna inom MERA-programmet. Det är en situation där båda parter har något att vinna. I själva verket finns det ännu fler parter inblandade. Runt 80 procent av produktionsvärdet i en nyproducerad Volvobil kommer från underleverantörer. Därför är Svenåke Berglie, vd för branschorganisationen Fordonskomponentgruppen (FKG), en man med självförtroende. Det är via oss som nydanande produktionsteknik spiller över till andra branscher. Våra medlemmar tillverkar inte enbart komponenter till fordonsindustrin utan har också andra kunder. Svenåke Berglie tror också att den tekniska utvecklingen inom fordonsindustrin, med nya drivmedel och nya material, kommer att göra det möjligt för helt nya typer av företag att bli leverantörer. De vet bara inte om det själva ännu. När det gäller den fortsatta tekniska utvecklingen på produktionssidan bland FKG:s medlemmar är han lite orolig. Många är ekonomiskt pressade mellan kunder och råvaruproducenter och då är det svårt att satsa på forskning. Därför är verkligen MERAprogrammet av stor vikt för oss. Leverantörerna inom fordonsindustrin skapar många jobb i Sverige och är viktiga för sysselsättningen i landet. Men Svenåke Berglie skönmålar inte. Leverantörerna kommer att flytta ut allt mer av tillverkningen till låglöneländer. Och när medlemmar pratar om att lägga produktionen utomlands argumenterar vi inte. Vi önskar dem lycka till.

4 Kai Hammerich, generaldirektör för myndigheten Invest in Sweden Agency vill få flyttlassen att gå åt andra hållet. Han vidgar begreppet för dagen, samarbete, till att också innefatta dem som många ser som ett hot: asiatiska tillverkningsföretag på väg mot högteknologi. På en internationell marknad måste man öppna sig utåt, och för att skapa och behålla framgångsrika kluster måste vi bjuda hit utländska aktörer. Det knorras här och var bland publiken och Blair E Carlson från Saab Automobiles forskningsavdelning ställer frågan. Tänk om de asiatiska företagen bara kommer hit, lär sig vår teknik och åker hem igen? Hammerich rycker på axlarna och svarar. Ja, några gör nog så, men inte alla. På lång sikt kan vi få ett bilindustrins Silicon valley i Sverige, ett multietniskt center som samlar världens skarpaste hjärnor. Det räcker inte bara med samarbete mellan svenska företag. Vi måste inkludera andra länder och världsdelar. Hursomhelst är samarbete inte allt. De fyra svenska fordonstillverkarna inom MERA är väl medvetna om att konkurrensen dem emellan har varit en framgångsfaktor. Och samarbetet handlar också om att respektera att det finns tillfällen då man måste hålla sina kort väl dolda för medspelaren. Flera av talarna på MERA-konferensen framhåller att de gemensamma utvecklingsprojekten inte står i motsatsförhållande till den nyttiga konkurrensen. Alan Taub, forskningschefen på General Motors, är den som går mest rakt på sak. Efter att vi har löst problem ihop skall vi tävla utav bara helsike.

5 Frågan är inte längre om vi ska göra miljövänliga bilar. Utan med vilken teknik och hinner vi i tid? Alan Taub tar klimatfrågan på allvar när han talar om framtidens utmaningar. Utmaningar som ställer höga krav på produktionssidan. MERA MILJÖ Forskningschefen på General Motors (GM) pratar helst teknik. Politik, strategier och visioner blir till konkreta ingenjörsmässiga problem när han intar scenen. Han berättar om VE1, elbilen som GM lanserade vid mitten av 1990-talet, en retrofuturistisk skönhet som leasades och prisades av Hollywoodstjärnor som Tom Hanks. Det var en fantastisk bil, om man bortser från en viktig detalj: de tunga blybatterierna. Idag, tio år senare, har branschen kniven mot strupen och de stora frågorna kring alternativa drivmedel är ännu inte lösta. Alan Taub tror fortfarande att elmotorn, med batterier eller bränsleceller, är den bästa lösningen, men att vägen dit kommer att gå via förbränningsmotorn och olika biobränslen. Det är svårt att avgöra vilket bränsle som blir ledande medan bensin och diesel fasas ut. Vi får leva med att producera fordon för flera olika drivmedel och marknader, säger han och klickar fram presentationsbilder som visar diverse alternativa fordon för diverse användningsområden. Skisser på ritbordet i all ära, men för att nya modeller ska bli verklighet måste de också kunna produceras till en rimlig kostnad. Det kommer att handla om att ha en extremt flexibel produktion. Att kunna tillverka mindre volymer och fler olika varianter i samma fabriker och ändå göra det resurseffektivt. Och vi har redan gått åt det hållet. När jag började i branschen var tillverkade enheter per år ett minimum för att en ny modell skulle få tillverkas. Idag ligger genomsnittet för världens bilmodeller på Alan Taub brukar i intervjuer säga att han vill samarbeta med de smartaste hjärnorna, oavsett var i världen de befinner sig. Idag har svensk produktionsforskning lockat honom till ett snålkallt Hisingen. Det var faktiskt ännu kallare hemma i Detroit. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva åka till Sverige för att bli varm, skämtar han. Ett skämt som har en allvarlig botten eftersom han syftar på växthuseffekten och den ovanligt milda vintern i Norden. Han betonar, upprepade gånger under sitt tal, att bilar inte får tillåtas förbli en del av klimatproblematiken. En förutsättning för att göra fordon mer miljövänliga är att göra dem lättare. Det är dags att på allvar ta fram nya material till bilarna och tänka oss mer blandade material. Aluminium ersätts redan av magnesium och jag ser många intressanta möjligheter med nanokompositer. Men nya material medför nya problem. Hur blir det till exempel med korrosionen? Och hur ska materialen hanteras i produktionen? Vi måste snegla på andra industrier, som exempelvis flygindustrin som ligger långt framme med plastformning. Oavsett hur framtidens bil kommer att se ut vill Alan Taub inte göra om de stora misstagen som gjordes med elbilen VE1, varav det största kanske var att underskatta betydelsen av att produktionssidan hänger med. VE1 blev alldeles för dyr att tillverka. Leasingbilarna drogs tillbaka och skrotades. Trots alla lovord från Hollywoodstjärnorna.

6 Industrin vill och forskarna vill. Men om MERA-programmet får en fortsättning efter 2008 återstår att se. Så här långt har programmet i alla fall många goda vitsord i ryggen. Inte minst från EU. MERA MERA Svenskar pratar inte så mycket, men när de väl gör det vill vi gärna höra vad de säger, skämtar Christos Tokamanis, EU-kommissionens ansvarige för produktionsfrågor. Kanske är det därför han har valt att åka till MERA-konferensen trots att det samtidigt är invigningskonferens för sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling i Bryssel. Han berättar om Manufuture, ett initiativ för att, inom sjunde ramprogrammet, främja långsiktig utveckling av europeisk tillverkningsindustri. Grundtanken är att konkurrenskraft skapas genom avancerad teknologisk utveckling. Tankar som känns igen från MERA, ett program som Christos Tokamanis är entusiastisk inför. Jag kan tänka mig MERA-modellen som en nationell plattform för svensk industri inom sjunde ramprogrammet. Såväl föreläsare som konferensdeltagare var tydliga med att de ville ha mer av MERA, det vill säga en fortsättning när programmet löper ut i slutet av Därför lyssnade alla extra noga när det var dags för statssekreteraren vid Näringsdepartementet, Jöran Hägglund, att tala. Men det blev inga löften om nya pengar från statligt håll. Beslut fattas först i samband med forskningspropositionen hösten 2008, meddelade han. Men ännu så länge är det nästan två år kvar av MERA-programmet, som är den största svenska satsningen på produktionsteknisk forskning och utveckling någonsin. Fordonsföretag, forskningsinstitut, högskolor och universitet arbetar vidare inom fler än 40 projekt fram till och med år 2008.

7 REFLEKTIONER UNDER DAGEN Monika Bellgran, Volvo Construction Equipment Component Division, produktionsteknisk chef: En sådan här konferens hade vi inte kunnat ha för fem, tio år sedan. Då fanns inte alls samma intresse för produktionsfrågorna. MERA har varit ett otroligt lyft för området produktionsteknik, som tidigare varit riktigt lågt prioriterat. Nu har vi fokus på att utveckla svensk produktion istället för att flytta ut den. Utvecklingen inom fordonsindustrin är särskilt viktig eftersom vi behöver ett svenskt lokomotiv som ligger i fronten när det gäller produktionskunnande. Johan Ancker, Teknikföretagen, chef för industriell utveckling: Alan Taub berättade kortfattat och pedagogiskt om de nya utmaningar som bland annat klimathotet för med sig. Han var offensiv och positiv i sitt resonemang. Det var roligt att höra. För mig, som inte varit direkt inblandad i MERA-programmet, var det också intressant att se hur konkurrenter som Saab Automobile och Volvo Personvagnar samt AB Volvo och Scania kan samarbeta. Nu behöver vi verka för en fortsättning där hela svenska tillverkningsindustrin kan vara med. Mats Sigvant, Volvo Personvagnar AB, Projektledare för MERA-projektet FE-simulering av plåtformning: Jag tog mest intryck av Alan Taub som talade om bilindustrins framtida utmaningar. Produktionsteknik har tidigare varit ganska eftersatt och det är bra att det har satsats resurser på utveckling inom det här området. Men man får inte glömma vikten av oberoende grundforskning. Den ska vara statligt finansierad och ske på universitet och högskolor. Per-Johan Wahlborg, IVF Industriforskning och utveckling AB, forskare och projektledare för MERA-projektet Industrisatsning Geometrisäkring: Det är viktigt att man nu lyfter fram produktionsteknik och visar att det pågår forskning. Mitt intryck idag är att alla aktörer är överens om att MERA-programmet är bra och att det behövs en fortsättning. Men det får inte bli något tidsmässigt glapp mellan MERA I och MERA II. Uppehåll mitt i ett forskningsprogram kan vara förödande. Fredrik Wandebäck, IVF Industriforskning och utveckling AB, forskare i MERA-projektet Industrisatsning Geometrisäkring: Nu gäller det att också sprida resultaten från MERA-programmet på bredare front. Till exempel måste kunskapen nå ut till alla leverantörer inom fordonsindustrin, så att man kan minska den tid som går till spillo när olika delar i produktionskedjan inte fungerar optimalt ihop. Resultaten kan också komma till nytta inom andra branscher. Fordonsindustrin har ju många gånger tidigare gått i bräschen för ny teknik. TEXT OCH FOTO: Malin Avenius

Regeringsuppdrag: förslag till FoU-program Produktionsteknik. Ulf Holmgren VINNOVA

Regeringsuppdrag: förslag till FoU-program Produktionsteknik. Ulf Holmgren VINNOVA Regeringsuppdrag: förslag till FoU-program Produktionsteknik Ulf Holmgren VINNOVA Uppdraget 1(3) Förslagen skall utarbetas i samverkan med fordonsindustrin samt berörda regionala och kommunala aktörer.

Läs mer

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri

Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Den nya mötesplatsen för konkurrenskraft i tillverkande industri Premiär! OKTober 2012 Grace, Love & Understanding Robotautomation AFFÄRER verktygs- Maskiner Lean-baserad tillverkning www.maexpo.se 1 Lean-baserad

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal

FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal FÖRSTUDIERAPPORT Etablering av elbilstillverkning i Fyrbodal Lillemor Lindberg Innovatum Teknikpark Trollhättan 2009-06-11 Rapporten är utgiven av Innovatum Teknikpark Textförfattare: Lillemor Lindberg

Läs mer

Dialogmöte 5 Näringsdepartementet / FKG 24 juni 2013

Dialogmöte 5 Näringsdepartementet / FKG 24 juni 2013 Dialogmöte 5 Näringsdepartementet / FKG 24 juni 2013 Närvarande: Håkan Ekengren, Statssekreterare Hans G Pettersson, Kansliråd Andreas Vass, Politiskt sakkunnig Jonny Källström, Departementet Fredrik Sidahl,

Läs mer

Prel förslag program Konferens dag 1

Prel förslag program Konferens dag 1 10.00 11.30 11.45 12.15 12.15 13.00 Prel förslag program Konferens dag 1 Invigning MERA-konferensen Leif Johansson, VD, Tema: Vikten av produktion och AB Volvo, produktionsteknisk forskning i Sverige Leif

Läs mer

Nuläge och framtid för fordonsindustrin i Västra Götaland. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör

Nuläge och framtid för fordonsindustrin i Västra Götaland. Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör Nuläge och framtid för fordonsindustrin i Västra Götaland Bertil Törsäter Regionutvecklingsdirektör Energisession 2009 F.n. användes automobilen mest för sport, men torde i framtiden komma att spela stor

Läs mer

Arena för metallteknologi Trollhättan PTC - Produktionstekniskt Centrum

Arena för metallteknologi Trollhättan PTC - Produktionstekniskt Centrum Arena för metallteknologi Trollhättan PTC - Produktionstekniskt Centrum Cecilia Ramberg Programkoordinator Swerea IVF Arenaföreträdare PTC i Innovair cecilia.ramberg@swerea.se NRIA Flyg 2013 rekommenderar

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Det handlar inte om rör.

Det handlar inte om rör. Det handlar inte om rör. Det handlar om rätt rör. Rör på rätt sätt. Rör på nya sätt. Rör som förändrar. Rör som berör. Som ger frihet, trygghet och förtroende. Det handlar helt enkelt om Smarta Rör. 2

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Världsmarknaden över industrirobotar har ökat kraftigt under senare år och är på väg att hämta sig från tiden efter 2001. Året före

Läs mer

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå 1 Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå Leverantörsindustrin med leverans i fordonsindustrin 964 företag fler än 5 anställda 158miljarder oms 2013 82 400 anställda 49% har sin kund utanför Automotive 2 2

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Industripolitik för den svenska fordonsindustrin

Industripolitik för den svenska fordonsindustrin Industripolitik för den svenska fordonsindustrin Rapport till Finanspolitiska rådet 2009/3 Rikard Forslid, Stockholms universitet Karen Helene Ulltveit-Moe, Oslo universitet Den svenska fordonsindustrin

Läs mer

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation

Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Biopetrolia integrerar utbildning, forskning och innovation Anastasia Krivoruchko och Florian David, några av delägarna i Biopetrolia. Utvecklingsbolaget Biopetrolia använder jästceller för att utveckla

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

FKG Vägvisaren april 2014. Yasemin Heper Mårtensson 2014-04-14

FKG Vägvisaren april 2014. Yasemin Heper Mårtensson 2014-04-14 FKG Vägvisaren april 2014 Yasemin Heper Mårtensson 2014-04-14 1 Nästan hälften av leverantörerna är helt beroende av fordonsindustrins utveckling Andel av omsättningen till fordonsindustrin 2 2 Över hälften

Läs mer

Nationella kluster konferensen

Nationella kluster konferensen Sammanställning från den Nationella kluster konferensen i Gävle den 23 24 februari Kluster som plattform för innovationer Kluster som plattform för innovationer. Det var temat på den nationella klusterkonferensen

Läs mer

Volvo firar 80-årsjubileum

Volvo firar 80-årsjubileum Pressinformation Volvo firar 80-årsjubileum Den 14 april i år är det precis 80 år sedan den första Volvobilen, Volvo ÖV4 rullade av bandet på fabriken i Hisingen i Göteborg. Sedan dess har Volvo utvecklats

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

ett nytt steg i energiforskningen

ett nytt steg i energiforskningen ett nytt steg i energiforskningen MAGNUS OLOFSSON, VD Ett samlat forsknings och kunskapsföretag Vår nya verksamhet spänner över hela energisystemet. Att kunna möta efterfrågan på ny kunskap från forskningen

Läs mer

SAGT OM DiA CD BIBLIOTEKET

SAGT OM DiA CD BIBLIOTEKET SAGT OM DiA CD BIBLIOTEKET inför Designåret 2005 Läs om de olika intrycken från teknikmäklare, företagare i Borås, samt röster från seminariet i Borås i november. Dessutom intryck från SVIDs Arlandaseminarium.

Läs mer

Äventyret väntar. Skillnaden mellan XC och Cross Country

Äventyret väntar. Skillnaden mellan XC och Cross Country Äventyret väntar Ta en ny Volvo V40 och lägg till design och detaljer som ger en känsla av äventyr. Resultatet blir en Volvo V40 Cross Country. Utmaningen för mig och teamet har varit att maximera den

Läs mer

Kompetensutveckling inom den tunga fordonsindustrin i Södertälje, Oskarshamn och Luleå (SOL-projektet)

Kompetensutveckling inom den tunga fordonsindustrin i Södertälje, Oskarshamn och Luleå (SOL-projektet) PM 1 (5) Mats Ershammar 08-785 54 15 Kompetensutveckling inom den tunga fordonsindustrin i Södertälje, Oskarshamn och Luleå (SOL-projektet) Denna PM ger en sammanfattande beskrivning av SOL-projektet -

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Norrlands ExpoTM Business to businessmässa

Norrlands ExpoTM Business to businessmässa Strategiexperten och managementkonsulten Johan Mathson, Sundbyberg, gör endast ett fåtal föreläsningar per år. De flesta gör han utomlands, men nu är det klart att han kommer till business to businessmässan

Läs mer

Nyttan med flyg för Sverige. Flygfakta i fickformat

Nyttan med flyg för Sverige. Flygfakta i fickformat Nyttan med flyg för Sverige Flygfakta i fickformat 2 Sverige har en stark och konkurrenskraftig flygindustri som är mer forsknings intensiv än de flesta andra industrier. Flygforskning kräver stora resurser

Läs mer

En snabbare och starkare affärspartner

En snabbare och starkare affärspartner En snabbare och starkare affärspartner Varför blir vissa företag mer framgångsrika än andra? Beror det på kortare time to market, innovationstakten eller produktionskostnaden? Svaret är ovillkorligen ja

Läs mer

Hur arbetar en intraprenör?

Hur arbetar en intraprenör? Hur arbetar en intraprenör? Fördjupningsuppgift i entreprenörskap / entreprenörskap och företagande En entreprenör är som du vet en person som är idérik, lösningsfokuserad, kreativ, riskvillig och driven.

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya affärsmöjligheter Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk

Läs mer

Fordonsbranschen är hårt pressad i dagens finansiella oro PRODUKTIONSTEKNISK FORSKNING STÄRKER FORDONSINDUSTRIN. MERA-programmet

Fordonsbranschen är hårt pressad i dagens finansiella oro PRODUKTIONSTEKNISK FORSKNING STÄRKER FORDONSINDUSTRIN. MERA-programmet MERA-KONFERENSEN 21 23 OKTOBER 2008 PRODUKTIONSTEKNISK FORSKNING STÄRKER FORDONSINDUSTRIN Internationella utblickar och trender samt seminarier om allt från fogning och formning till optimering av produktionssystem.

Läs mer

En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant?

En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant? En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant? FoU-kortet ett erbjudande till små och medelstora företag i Västra Götaland FoU-kortet ett erbjudande till små och medelstora

Läs mer

Världsledande transportforskning i. Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola

Världsledande transportforskning i. Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola Världsledande transportforskning i näringslivssamverkan Vicerektor Anna Dubois Chalmers Tekniska Högskola Bakgrund Transportforskning Rekommenderade ansökningar inom utlysningen Strategiska forskningsområden:

Läs mer

fordon och transporter Strategiska milstolpar framtagna av myndigheter och fordonsindustrin inom samverkansprogrammet FFI

fordon och transporter Strategiska milstolpar framtagna av myndigheter och fordonsindustrin inom samverkansprogrammet FFI 2015 2020 2025 Färdplaner för framtidens fordon och transporter Strategiska milstolpar framtagna av myndigheter och fordonsindustrin inom samverkansprogrammet FFI FFI Fordonsstrategisk Forskning och Innovation

Läs mer

Utvecklingsprogram för leverantörsföretag inom fordonsindustrin

Utvecklingsprogram för leverantörsföretag inom fordonsindustrin Utvecklingsprogram för leverantörsföretag inom fordonsindustrin Svensk fordonsindustri ska vara den mest konkurrenskraftiga, dynamiska och kunskapsbaserade fordonsindustrin i världen, med ett högt förädlingsvärde

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan

NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan NOTIS Inlämningsuppgift till Mentorskap inom Samverkan adept: Nihad Subasic subasic@kth.se KTH, ITM, TMT Campus Södertälje mentor: Joakim Gimholt joakim.gimholt@scania.com Scania Tekniskt Center Södertälje

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Stockholm, 2015-02-1617 Bokslutskommuniké 2014 Hållbart värdeskapande i tillväxtbolag Avyttring av LeanNova Engineering i Trollhättan Viktiga händelser under helåret 2014 och fjärde kvartalet Fouriertransform

Läs mer

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER Jenni Nordborg och Rolf Nilsson 1 2 OM UNDERSÖKNINGEN Med syfte att öka kunskapen om hur lågkonjunkturen

Läs mer

DEN POTENTIELLA INVESTERAREN & PLATSENS VÄRDEERBJUDANDE UTIFRÅN SHAPING BUSINESS BLEKINGE 21 MARS 2017

DEN POTENTIELLA INVESTERAREN & PLATSENS VÄRDEERBJUDANDE UTIFRÅN SHAPING BUSINESS BLEKINGE 21 MARS 2017 DEN POTENTIELLA INVESTERAREN & PLATSENS VÄRDEERBJUDANDE UTIFRÅN SHAPING BUSINESS BLEKINGE 21 MARS 2017 PERSPEKTIV 1 DEN POTENTIELLA INVESTERAREN: VAD GÖR DE? Befintliga industrier med produktion utlagd

Läs mer

SYNLIG. delaktig. vatten. miljö. små avlopp ENERGI FASTIGHETSFOKUS VA-TOUR. infrastruktur. tappvatten energieffektivisering ROT installation

SYNLIG. delaktig. vatten. miljö. små avlopp ENERGI FASTIGHETSFOKUS VA-TOUR. infrastruktur. tappvatten energieffektivisering ROT installation tillverkare SYNLIG infrastruktur bostäderkonkurrenskraftig VVS standardisering hållbarhet digitalisering nätverk tappvatten energieffektivisering ROT installation delaktig certifiering VA-FAKTA värme vatten

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Hur du kan dra nytta av statligt stöd till Forskning, Utveckling och Innovation?

Hur du kan dra nytta av statligt stöd till Forskning, Utveckling och Innovation? Hur du kan dra nytta av statligt stöd till Forskning, Utveckling och Innovation? Kalmar 2014-04-25 Leif Ohlsson, Kurt Myhr, Stephen Wallman FFI FORDONSSTRATEGISK FORSKNING OCH INNOVATION VINNOVA.SE/FFI

Läs mer

Våra maskiner gör världen bättre

Våra maskiner gör världen bättre Våra maskiner gör världen bättre Världsledande maskiner för skog, gruvor och anläggning Construction Equipment Sverige ligger i framkant Sverige är i absoluta tal Europas tredje största tillverkare av

Läs mer

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process En essä i kursen Produktutveckling med formgivning, KN3060 Patrick Larsson, Mälardalens högskola, 2007-04-26 Inledning Kommunikation definieras som överföring

Läs mer

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE

Från idé till färdig produkt. Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE Från idé till färdig produkt Ett företag i VA Automotive-koncernen WWW.INDUSTRITEKNIK.SE All kompetens under ett tak IndustriTeknik startade 1986 som ett familjeföretag men ingår sedan 2010 i koncernen

Läs mer

Montören ser instruktionerna i sina smarta glasögon. När produktvarianterna blir fler behöver alla montörer använda ar-glasögon

Montören ser instruktionerna i sina smarta glasögon. När produktvarianterna blir fler behöver alla montörer använda ar-glasögon Erik Oscarsson på Cejn provar att montera en nippel iförd smarta glasögon där han också kan se instruktionerna till hur produkten ska monteras. Infälld i bilden syns det Erik Oscarsson ser i glasögonen

Läs mer

En resa genom robotarnas värld!

En resa genom robotarnas värld! En resa genom robotarnas värld! Bord: Andreas, Daniel och Simon Andreas sågade brädorna till bordet, Daniel och Simon höll fast brädorna så att det skulle bli lättare för Andreas att såga. Det gick inte

Läs mer

Bättre styrning av materialflödet påverkar lönsamheten

Bättre styrning av materialflödet påverkar lönsamheten Odette Sweden & Fordons Komponent Gruppen inbjuder till ett nytt seminarium om Bättre styrning av materialflödet påverkar lönsamheten Seminarium om hur bättre samarbete med IT-stöd i förädlingskedjan kan

Läs mer

Vem Väljer Passivhus?

Vem Väljer Passivhus? Vem Väljer Passivhus? av:gustaf Jansson 2010-05-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...Sida 3 Backgrund.Sida 4 Syfte/frågeställning...Sida 4 Metod. Sida4 Resultat...Sida 4 Resultat forts..sida 5/6 Slutsats..

Läs mer

Utan bilen stannar Sverige. Program Almedalen 2009

Utan bilen stannar Sverige. Program Almedalen 2009 Utan bilen stannar Sverige Program Almedalen 2009 Program Politikerveckan i Almedalen 2009 Utan bilen stannar Sverige är ett samarbete mellan BIL Sweden och MRF. Vi sätter fingret på frågor som rör miljön,

Läs mer

PROJEKT MARKNADSPLANERING I PRAKTIKEN METOD MARKNADSPLANERING - FÖR FÖRETAG I UTVECKLING - KONTAKTPERSONER: Projektledare Anita Carlsson 0708-290836

PROJEKT MARKNADSPLANERING I PRAKTIKEN METOD MARKNADSPLANERING - FÖR FÖRETAG I UTVECKLING - KONTAKTPERSONER: Projektledare Anita Carlsson 0708-290836 PROJEKT MARKNADSPLANERING I PRAKTIKEN KONTAKTPERSONER: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET RÅDGIVNING AGRI AB Projektledare Anita Carlsson 0708-290836 METOD MARKNADSPLANERING - FÖR FÖRETAG I UTVECKLING - VD Per Nilsson

Läs mer

6. NEDSLAG DANMARK: MINDLAB OCH VIA DESIGN DANSK DESIGN: FRÅN MÖBLER TILL SAMHÄLLS FÖRÄNDRINGAR

6. NEDSLAG DANMARK: MINDLAB OCH VIA DESIGN DANSK DESIGN: FRÅN MÖBLER TILL SAMHÄLLS FÖRÄNDRINGAR Foto: Lotta Solding 6. NEDSLAG DANMARK: MINDLAB OCH VIA DESIGN DANSK DESIGN: FRÅN MÖBLER TILL SAMHÄLLS FÖRÄNDRINGAR Dansk design har sedan länge låtit höra tala om sig. För ett tiotal år sedan bestämde

Läs mer

GUIDEN TILL LYCKAD TRADE I ASIEN

GUIDEN TILL LYCKAD TRADE I ASIEN GUIDEN TILL LYCKAD TRADE I ASIEN Din agent i Asien Det kan vara svårt att göra smarta affärer i en världsdel du inte själv är verksam i. Därför har du allt att vinna på att samarbeta med en agent som förstår

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet intervju Alltid i förarsätet Handelsminister Ewa Björling beskriver sig som envis, otålig och förmodligen Sveriges sämsta baksätesförare. Till vardags styr hon över svensk handelspolitik. På fritiden kopplar

Läs mer

Transporternas roll för landsbygdens framtid

Transporternas roll för landsbygdens framtid Transporternas roll för landsbygdens framtid Utmaningar för företagen i Jönköpings län Åslög Kantelius och Tommy Eriksson CLOSER Vårt nuvarande engagemang Hållbara Transportkorridorer Regionen bevakar

Läs mer

Uppdrag att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige

Uppdrag att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige ti Regeringen Regeringsbeslut 2018-07-19 N2018/04197/FÖF 13 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige

Läs mer

Fallstudie Lars Höglund AB

Fallstudie Lars Höglund AB Hösten 2004 Fallstudie Lars Höglund AB En fallstudie inom IVA-projektet Produktion för Konkurrenskraft på uppdrag av panelen Framtida Produktionssystem. INNEHÅLLSFÖRTECKNING LARS HÖGLUND AB, TÖCKSFORS...1

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

Effekten när alla går i takt

Effekten när alla går i takt Effekten när alla går i takt Kalle Runnberg Edit this in View Slide Master 1 agenda - Två exempel! - Kort reflektion! - Liten glimt av framtiden! Issuer: [Kalle Runnberg] [krunnber]; [Corporate Communication];

Läs mer

Miljöredovisning 1997

Miljöredovisning 1997 Copyright AB BEG. BILDELAR, Eftersom vi värnar om en renare värld i allt vi gör är pappret i broschyren miljömärkt med Svanen. Ensbovägen, Box 159, 581 02 Linköping, Telefon 013-31 50 80, Telefax 013-14

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

DI Global Production Svensk produktion i en global värld. Mikael Bratt EVP Volvo Group Trucks Operations

DI Global Production Svensk produktion i en global värld. Mikael Bratt EVP Volvo Group Trucks Operations DI Global Production Svensk produktion i en global värld Mikael Bratt EVP 1 28 november 2013 Tillväxtmarknaderna finns utanför Sverige UD Quester Sydamerika Afrika Sydostasien 2 28 november 2013 Produktstrategi

Läs mer

Vi antar utmaningen! Är du också med?

Vi antar utmaningen! Är du också med? Vi antar utmaningen! Är du också med? Klimatneutrala godstransporter på väg Ett samarbete för ett bättre klimat Preem Petroleum AB x Schenker AB x Volvo Lastvagnar AB x Vägverket Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Nyckeln till lönsam tillväxt

Nyckeln till lönsam tillväxt Nyckeln till lönsam tillväxt Anders Ekdahl Strategisk rådgivning Affärsutveckling Inspiration Hej Anders, Det går bra för Bosch Rexroth och det gör oss stolta, men vi vill fortsätta bli ännu bättre. Vi

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

Redo för nya utmaningar?

Redo för nya utmaningar? Redo för nya utmaningar? Högskole- utbildning på distans, halvfart Produktionsledning för yrkesverksamma 30 hp Är du framtidens produktionsledare?! Du känner att det finns mer att förbättra på företaget.

Läs mer

RACING PWR Racing Team vill lyfta svensk motorsport. NYTT SORTIMENT på väg in i hamn OLIEKOMPAGNIET BLIR LUKOILS AMBASSADÖR I DANMARK

RACING PWR Racing Team vill lyfta svensk motorsport. NYTT SORTIMENT på väg in i hamn OLIEKOMPAGNIET BLIR LUKOILS AMBASSADÖR I DANMARK NEWS Always moving forward NYTT SORTIMENT på väg in i hamn OLIEKOMPAGNIET BLIR LUKOILS AMBASSADÖR I DANMARK RACING PWR Racing Team vill lyfta svensk motorsport NR 2 2015 LUKOIL NEWS UTKOMMER CIRKA 4 GÅNGER

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

ett Produktionstekniskt Centrum för fiberkompositer genom branschöverskridande synergier

ett Produktionstekniskt Centrum för fiberkompositer genom branschöverskridande synergier ett Produktionstekniskt Centrum för fiberkompositer genom branschöverskridande synergier Jörgen Remmelg (jorgen.remmelg@ruag.com) Styrelseordförande i Compraser Vision en icke vinstdrivande, nationell

Läs mer

Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning.

Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning. Länsfolkhälsorådet Gävleborg Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning. Intressanta jämförelser och bra föreläsning. En mycket intressant föreläsning.

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Samlade erfarenheter av 100 förbättringsprojekt. Professor Anders Kinnander Seniorkonsult Christian Carlén

Samlade erfarenheter av 100 förbättringsprojekt. Professor Anders Kinnander Seniorkonsult Christian Carlén Samlade erfarenheter av 100 förbättringsprojekt Professor Anders Kinnander Seniorkonsult Christian Carlén Svensk tillverkningsindustri Har fler anställda i andra länder än i Sverige Expandera mångdubbelt

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

DÄRFÖR TILLVERKAR VI I SVERIGE Innovatum 20160127 BUSINESS SWEDEN 1 FEBRUARY, 2016 1

DÄRFÖR TILLVERKAR VI I SVERIGE Innovatum 20160127 BUSINESS SWEDEN 1 FEBRUARY, 2016 1 DÄRFÖR TILLVERKAR VI I SVERIGE Innovatum 20160127 BUSINESS SWEDEN 1 FEBRUARY, 2016 1 Investment Area Manufacturing ett långsiktigt engagemang inom statliga investeringsfrämjande på Business Sweden, lanserat

Läs mer

UNIVERSITETSKONFERENS I KVARKEN

UNIVERSITETSKONFERENS I KVARKEN UNIVERSITETSKONFERENS I KVARKEN UMEÅ 18-19 MARS 2004 Gränsöverskridande universitetssamarbete för regional utveckling Kunskap saknar gränser Välkommen till två spännande dagar med både regional och internationell

Läs mer

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY INBJUDAN PROGRAMSTART DEN 9 MAJ 2017 Ser du Tyskland som nästa steg i den internationella satsningen? Eller känner du att befintliga affärer behöver utvecklas ytterligare?

Läs mer

Effektivitet, precision och närhet

Effektivitet, precision och närhet Effektivitet, precision och närhet Frontside Electronics har mer än 30 års erfarenhet av att tillverka avancerad elektronik. Rationellt och med mycket hög kvalitet. Våra uppdragsgivare är ledande företag

Läs mer

Hur svårt kan det vara? NOLATO PLASTTEKNIK UTVECKLING OCH TILLVERKNING AV KVALIFICERADE PLASTKOMPONENTER SEDAN 1955

Hur svårt kan det vara? NOLATO PLASTTEKNIK UTVECKLING OCH TILLVERKNING AV KVALIFICERADE PLASTKOMPONENTER SEDAN 1955 Hur svårt kan det vara? NOLATO PLASTTEKNIK UTVECKLING OCH TILLVERKNING AV KVALIFICERADE PLASTKOMPONENTER SEDAN 1955 INTE SÅ ENKELT. Att formspruta plast kan vara svårt. Åtminstone om man som vi på Nolato

Läs mer

VVS- och VA-industrins branschorganisation

VVS- och VA-industrins branschorganisation Delaktig Synlig Konkurrenskraftig VVS- och VA-industrins branschorganisation Jag har mött en organisation som gör skillnad och påverkar Det är med entusiasm och en stor portion ödmjukhet som jag har tagit

Läs mer

Underlag till regeringens forskningsproposition för perioden 2005-2008

Underlag till regeringens forskningsproposition för perioden 2005-2008 Underlag till regeringens forskningsproposition för perioden 2005-2008 1. Inledning Regeringens kommande forskningsproposition för perioden 2005-2008 kan komma att bli ett ställningstagande för forskning

Läs mer

Strategiska FoU-program Hur kan forskningssamarbetet mellan stat och industri utvecklas?

Strategiska FoU-program Hur kan forskningssamarbetet mellan stat och industri utvecklas? Strategiska FoU-program Hur kan forskningssamarbetet mellan stat och industri utvecklas? 2 Hur kan forskningssamarbetet mellan stat och industri utvecklas? Det svenska innovationssystemet kännetecknas

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

ZA4722. Flash Eurobarometer 187 (Innobarometer 2006) Country Specific Questionnaire Sweden

ZA4722. Flash Eurobarometer 187 (Innobarometer 2006) Country Specific Questionnaire Sweden ZA4722 Flash Eurobarometer 187 (Innobarometer 2006) Country Specific Questionnaire Sweden Flash Innobarometer 2006, Draft Questionnaire v21 SELECTION OF THE ELIGIBLE RESPONDENT SC0. Hej / God middag /

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering

Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och digitalisering Infogad sidfot, datum och sidnummer syns bara i utskrift (infoga genom fliken Infoga -> Sidhuvud/sidfot) Anpassa sidfoten 1. Klicka Sidhuvu Infoga. Industri 4.0 5.0? Strategiska innovationsprogram och

Läs mer

Måltid Sverige en arena för den offentliga måltiden

Måltid Sverige en arena för den offentliga måltiden Måltid Sverige en arena för den offentliga måltiden 2017-03-23 Möte Livsmedelsverket 2017-03-21 Presentation vilka vi är Bakgrund Måltid Sverige Förslag på process att arbeta fram en FoI-agenda Diskussion

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer