fordon och transporter Strategiska milstolpar framtagna av myndigheter och fordonsindustrin inom samverkansprogrammet FFI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "fordon och transporter Strategiska milstolpar framtagna av myndigheter och fordonsindustrin inom samverkansprogrammet FFI"

Transkript

1 Färdplaner för framtidens fordon och transporter Strategiska milstolpar framtagna av myndigheter och fordonsindustrin inom samverkansprogrammet FFI

2 FFI Fordonsstrategisk Forskning och Innovation är ett strategiskt samverkansprogram mellan VINNOVA, Trafikverket, Energimyndigheten samt tillverkare och leverantörer inom fordonsindustrin. Aktiviteter inom forskning, innovation och utveckling finansieras gemensamt med cirka en miljard kronor årligen. Ett stort antal projekt drivs för att möta industrins strategiska behov och samhällets mål om säkra och miljöanpassade transporter. 1 Miljard FFI:s övergripande mål: 1 Minska vägtransporternas miljöpåverkan Minska antalet skadade 2 och dödade i trafiken 3 Stärka den svenska fordonsindustrins konkurrenskraft Samverkan för stark svensk fordonsindustri och miljöanpassade och säkra transporter Transporter måste fortsätta att leverera värde för samhälle och industri, men med minimal miljöpåverkan samt färre skadade och dödade i trafiken. Samtidigt ska svensk fordonsindustri kunna möta en allt hårdare global konkurrens och Sverige tävlar med andra länder om att attrahera investeringar i forskning och utveckling. Att lyckas möta alla dessa utmaningar är en tuff uppgift för politiker, företag och myndigheter. Gemensamma färdplaner för de olika aktörerna inom FFI har tagits fram för att visa att detta är möjligt. De gemensamma färdplanerna för myndigheter och företag är världsunika och visar att förutsättningarna är goda för att Sverige ska kunna ta en ledande roll i den omställning som krävs. Färdplanerna ger en strukturerad bild av forsknings- och utvecklingsbehov inom fordonssektorn samt förväntade resultat. Planerna blir nu ett kraftfullt verktyg för den strategiska samverkan inom FFI mellan fordonsindustrin och ansvariga myndigheter. Att utveckla kompetens samt nya produkter och tjänster med hjälp av färdplanerna som effektiva styrmedel är avgörande för att nå målen om en stark fordonsindustri, fossilfria transporter, en nollvision för döda i trafiken och att Sverige är attraktivt för utländska investeringar.

3 Lång tradition av framgångsrik samverkan inom fordonsområdet FFI bygger vidare på tidigare fordonsforskningsprogram där staten och industrin har samverkat framgångsrikt sedan början av 1990-talet. Utvärderingar visar att det konstruktiva samarbetet mellan fordonsföretag och deras leverantörer, myndigheter och akademi har varit mycket givande för alla inblandade aktörer och bland annat lett till: n Ökad förmåga hos industrin att snabbt ta till sig forskningsresultat i sin produktutveckling, vilket gett ett flertal av de innovationer som finns i dagens fordon. n Statlig medfinansiering av projekt har gjort att företag kunnat ta större risker och fokusera på strategiska områden med tillämpningar först på längre sikt. n Innovationer för ökad miljöprestanda och trafiksäkerhet har bidragit till ansvariga myndigheters arbete med samhällets trafikpolitiska mål. n Företagen har ökat sin kompetens genom att rekrytera forskarutbildade personer inom viktiga teknikområden och stärka sitt samarbete med universitet och forskningsinstitut. n Akademin har utvecklat kompetens inom nya och efterfrågade forskningsområden och har bedrivit forskning av hög kvalitet. n Strategiskt viktiga innovationsmiljöer har utvecklats som förankrat ledande företag i Sverige. n Innovationer som kommit fram har spridits till andra branscher och bidragit till nya produkter, tjänster och effektivare arbetsmetoder. 500 liv Långsiktig satsning på trafiksäkerhetsforskning är ett av många exempel på den stora samhällsnyttan av strategisk samverkan. Enligt effektanalyser har en satsning över lång tid bidragit till att cirka 500 liv räddas varje år i Sverige, vilket sparar motsvarande åtta miljarder kronor för samhället. Samtidigt har de nya säkerhetsprodukter som utvecklats stärkt den internationella konkurrenskraften hos deltagande företag.

4 Unika färdplaner för kompetens, trafiksäkerhet och miljöanpassade transporter För att identifiera och fördela resurser till strategiska insatser inom FFI har myndigheter och fordonsindustrin samlats kring ett antal unika färdplaner. Tack vare färdplanerna finns nu för första gången en gemensam bild av vägen från forskning fram till olika koncept som ger mindre fossilberoende, högre trafiksäkerhet och transportsystem där fordon och infrastruktur nyttjas effektivare. Satsningar inom FFI ska ge miljöanpassade fordon, nya material och produktionsmetoder samt avancerade styrsystem och telekommunikation mellan fordon. Färdplaner har tagits fram inom områdena Energi och miljö, Fordons- och trafiksäkerhet, Hållbar produktionsteknik samt Transporteffektivitet. De innehåller tre milstolpar mot de långsiktiga målen. Milstolarna visar till exempel när olika fordonskoncept måste finnas på plats och hur de ska fungera ihop med vägar och annan infrastruktur för att viktiga delmål ska kunna nås. En färdplan för det svenska innovationssystemet har också tagits fram. Den stärker FFI:s roll som ett forum för strategiska frågor som berör såväl teknik som lagar och regler. Att identifiera starka forsknings- och innovationsmiljöer inom företag och akademi är en viktig del i färdplanen, liksom att utveckla innovationsupphandlingar och andra verktyg för att få ut nya lösningar på marknaden. En viktig aspekt är att den samlade trafikmiljön är en kombination av fordon, vägar och trafikanter. Arbetet inom FFI sker därför med ett system perspektiv som innebär att olika komponenter utformas med hänsyn till varandra. Politiska mål EU-kommissionen: n 2020: Nya bilar släpper ut högst 95 gram koldioxid per kilometer. n 2020: Halverat antal dödade i trafiken jämfört med år Riksdagen: n 2020: Halverat antal dödade och 25 procent färre allvarligt skadade jämfört med år Regeringen: n 2030: En fossiloberoende fordonsflotta.

5 2015 Energi och miljö Fordons- och trafiksäkerhet Hållbar produktionsteknik Transporteffektivitet Energioptimerade drivlinor Det stödjande och skyddande fordonet Effektiv flexibel produktion Det anpassade transportsystemet Mål: procent ökad energieffektivitet och procent förnybara drivmedel beroende på fordonstyp. n Fordon med effektivare förbränningsmotorer och kraftöverföring. Kostnadsoptimerade konventionella elhybrider samt pluginhybrider. n Materialoptimering och detaljer i lättviktsmaterial minskar fordons vikten med 5 10 procent. Mål: Nära noll omkomna och allvarligt skadade i trafiken. n System som varnar föraren inför en olycka eller aktivt ingriper och automatiskt bromsar för till exempel en oskyddad trafikant eller en älg. n Fordon kan automatbromsa för mötande fordon för att undvika/ lindra en kollision. n System för att hantera nedsatt körförmåga finns utvecklade. Mål: 40 procent ökad produktivitet i beredning, 30 procent ökad produktivitet i produktion och 30 procent lägre miljöpåverkan i tillverkning. n Flexibla tillverknings- och monteringsprocesser i produktionen för att kunna tillverka fordon med konventionella drivlinor och fordon med nya drivlinor i samma produktionssystem med bibe hållen produktivitet. Mål: 15 procent ökad logistisk nytta genom smart nyttjande av transportresurserna, 15 procent ökad leveranspålitlighet, 15 procent energieffektivare godstransporter. n Olika transportsätt kan nyttjas på bästa sätt i sammodala transportkedjor. n Anpassade lastbilar för olika transporter och optimerad nyttjandegrad. n System med förarstöd för miljövänlig körning.

6 2020 Energi och miljö Fordons- och trafiksäkerhet Hållbar produktionsteknik Transporteffektivitet Energioptimerade vagnskoncept Det förutseende och uppkopplade fordonet Lätta material och nya processer Det uppkopplade transportsystemet Mål: procent ökad energieffektivitet och procent förnybara drivmedel beroende på fordonstyp. n Batteribilar för korta sträckor, vissa med extramotor för längre räckvidd. Hybridteknik i tunga fordon. n Höghållfasthetsstål och lättviktsmaterial i bärande delar sänker fordonsvikten med bibehållen krockprestanda. n Utvecklad aerodynamik med adaptiva system. n Fordon kommunicerar med varandra och infrastrukturen för energioptimerad körning. Mål: Noll omkomna och allvarligt skadade samt kraftigt minskat antal olyckor. FFI bidrar till en tredjedel av riksdagens mål 2020 om halverat antal trafikdödade. n Överföring av information i realtid mellan fordon och till viss infrastruktur för att till exempel varna/ varnas för halka eller oförutsedda hinder. n System för att fordon själv kan styra undan för att undvika/lindra en hotande olycka. n Bälten och airbagar anpassar sig automatiskt efter den åkande, till exempel äldre med skör benstomme. Mål: 65 procent ökad produktivitet i beredning, 50 procent ökad produktivitet i produktion och 50 procent lägre miljöpåverkan i tillverkning. n Introduktion av nya lättviktsmaterial i fordonsindustrins tillverkningsprocesser. Produktionsprocesserna måste modifieras till användning av allt mer avancerade material. n Volymtillverkning av komponenter till olika typer av hybridfordon och andra alternativa drivlinor innebär nya tillverkningsprocesser. Mål: 20 procent ökad logistisk nytta genom smart nyttjande av transportresurserna, 30 procent ökad leveranspålitlighet, 25 procent energieffektivare godstransporter. n Informationsöverföring i realtid mellan fordon och infrastruktur. n Hållbara transporter genom utvecklade sammodala transportkedjor. n Automatiserade system används i mindre skala, till exempel för att koppla samman och köra fordon i konvojer för ökad energieffektivitet och säkerhet.

7 2025 Energi och miljö Fordons- och trafiksäkerhet Hållbar produktionsteknik Transporteffektivitet Skräddarsydda persontransportlösningar Det interagerande fordonet Miljöneutral produktion, optimerade processer Det integrerade transportsystemet Mål: procent ökad energieffektivitet och procent förnybara drivmedel beroende på fordonstyp. n Elbilar med längre körsträckor, vissa utrustade med bränsleceller. Tunga fordon kan tanka el direkt från större vägar för att få maximal körsträcka. n Nya avancerade material med dubbla funktioner. n Moduldesign ger möjlighet till skräddarsydda fordon för olika uppgifter. Mål: Noll omkomna och allvarligt skadade samt minimerat antal trafikolyckor. n Datorer och sensorer har blivit så avancerade att de kan identifiera nästan alla oförutsedda hinder. Fordon kan bromsa och styra undan även i höga hastigheter för att undvika kollision. n Fordon som känner av och anpassar sig efter förarens körförmåga. Mål: 75 procent ökad produktivitet i beredning, 65 procent ökad produktivitet i produktion och 65 procent lägre miljöpåverkan i tillverkning. n Fordonsproduktion använder optimerade tillverkningsprocesser för radikalt nya material och materialkombinationer. n Produktion sker miljöneutralt tack vare energi- och materialåtervinning. n Högre precision kräver snävare toleranser i tillverkningskedjan. n Modulbaserat produktionssystem som kan tillverka skräddarsydda fordon. Mål: 30 procent ökad logistisk nytta genom smart nyttjande av transportresurserna, 50 procent ökad leverans pålitlighet, 40 procent energieffektivare godstransporter. n Sammodala transporter dörrtill-dörr mellan producent och konsument. n All godsinformation hanteras elektroniskt i system som är öppna för alla aktörer. n System för styrning av effektiva trafikflöden. n Transportkorridorer med hög servicegrad där fordon kopplas samman till konvojer med automatisk körning.

8

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare

I Sverige finns flera världsledande fordonstillverkare FFI Transporter, mobilitet och tillgänglighet har stor betydelse för livskvalitet och tillväxt. För en fortsatt positiv samhällsutveckling måste transportlösningarna även vara säkra och miljömässigt hållbara.

Läs mer

FFI KONFERENS 26 OKTOBER 2011 VÄGEN FRAMÅT!

FFI KONFERENS 26 OKTOBER 2011 VÄGEN FRAMÅT! FFI KONFERENS 26 OKTOBER 2011 VÄGEN FRAMÅT! Unika färdplaner för framtidens fordonskoncept Hur innovation ska stärka fordonsindustrins konkurrenskraft och göra att vi når samhällsmål inom klimat och trafiksäkerhet

Läs mer

Vägen fortsätter fram t!

Vägen fortsätter fram t! FFI:s konferens 20 november 2012 Vägen fortsätter fram t! Ingemar Skogö För att nå olika delmål krävs dessutom att nödvändig lagstiftning har tagits fram och att det finns testanläggningar för nya koncept.

Läs mer

Strategisk färdplan för området Trafiksäkerhet & Automatiserade fordon inom satsningen Fordonsstrategisk Forskning & Innovation (FFI)

Strategisk färdplan för området Trafiksäkerhet & Automatiserade fordon inom satsningen Fordonsstrategisk Forskning & Innovation (FFI) Strategisk färdplan för området Trafiksäkerhet & Automatiserade fordon inom satsningen Fordonsstrategisk Forskning & Innovation (FFI) Utgåva nummer: 3.0 Datum: 2015-09-16 Utgivare: Styrelsen för Fordonsstrategisk

Läs mer

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar

Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Krock kompatibilitet mellan personbilar och lastbilar Fredrik Törnvall 2014-04-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande...

Läs mer

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå

Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå 1 Peter Bryntesson 2 Juni, 2015 Luleå Leverantörsindustrin med leverans i fordonsindustrin 964 företag fler än 5 anställda 158miljarder oms 2013 82 400 anställda 49% har sin kund utanför Automotive 2 2

Läs mer

Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar. siemens.se/elvagar

Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar. siemens.se/elvagar Klimatsmarta och kostnadseffektiva transporter för elvägar siemens.se/elvagar Utmaningen klimatutsläppen måste minska snabbt I denna broschyr beskrivs kortfattat förutsättningarna och möjligheterna för

Läs mer

Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier. Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet

Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier. Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Krocksäkerhet för nya drivlineteknologier Stefan Thorn 2012-09-30 Delprogram: Fordons- och Trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Genomförande... 4 5. Resultat...

Läs mer

Uppdrag att genomföra test- och demonstrationsprojekt med geostaket i urbana miljöer

Uppdrag att genomföra test- och demonstrationsprojekt med geostaket i urbana miljöer e Regeringen Regeringsbeslut 2017-09-28 N2017/05987/TS Il 2 Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att genomföra test- och demonstrationsprojekt med geostaket i urbana miljöer Regeringens

Läs mer

Transporter utan utsläpp av klimatgaser hur når vi dit Mats Björsell, miljöekonom vid Naturvårdsverket:

Transporter utan utsläpp av klimatgaser hur når vi dit Mats Björsell, miljöekonom vid Naturvårdsverket: 1 Transporter utan utsläpp av klimatgaser hur når vi dit Mats Björsell, miljöekonom vid Naturvårdsverket: Bakgrund: Före jul presenterade Naturvårdsverket Färdplan 2050 en nationell färdplan för ett koldioxidneutralt

Läs mer

Uppkopplade och samverkande system

Uppkopplade och samverkande system Uppkopplade och samverkande system Erik Israelsson Volvo Cars (Ordförande) Morgan Lindqvist, Ericsson Andreas Höglund, Scania Johnny Svedlund, Trafikverket Christian Johansson, Volvo Ulrik Janusson, Kapsch

Läs mer

FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation

FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation Samverkansforum med AstaZero 7 oktober 213 i Göteborg FFI är ett samarbete mellan staten och fordonsindustrin om att finansiera forsknings-, innovations-

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer

FFI Energi och Miljö Konceptstudie-utlysning

FFI Energi och Miljö Konceptstudie-utlysning EM2000 W-4.0, 2010-11-17 INFORMATION 1 (6) Datum 2016-03-01 FFI Energi och Miljö Konceptstudie-utlysning 1. Allmänt Staten och den svenska fordonsindustrin har tecknat ett avtal om att gemensamt finansiera

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

FFI Energi o Miljö Färdplan, vision och viktiga områden. Peter Kasche Energimyndigheten Programledare FFI Energi o Miljö

FFI Energi o Miljö Färdplan, vision och viktiga områden. Peter Kasche Energimyndigheten Programledare FFI Energi o Miljö FFI Energi o Miljö Färdplan, vision och viktiga områden Peter Kasche Energimyndigheten Programledare FFI Energi o Miljö FFI FEM PROGRAMOMRÅDEN ENERGI OCH MILJÖ TRAFIKSÄKERHET OCH AUTOMATISERADE FORDON

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision. Innehåll

Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision. Innehåll Fossiloberoende transportsektor år2030 ochvägendit en vision Sten Bergman Elforsk Innehåll 2 Drivkrafterna och trenderna Teknikutvecklingen Hur ser samhället ut 2030? Hurtransporterarvi ossom20 år? Hur

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Utlysning FFI Energi och Miljö - förstudie/hypotesprövning för radikala projekt 2013

Utlysning FFI Energi och Miljö - förstudie/hypotesprövning för radikala projekt 2013 INFORMATION 1 (7) Datum 2013-06-13 Utlysning FFI Energi och Miljö - förstudie/hypotesprövning för radikala projekt 2013 1. Allmänt Staten och den svenska fordonsindustrin har tecknat ett avtal om att gemensamt

Läs mer

aktiva säkerhetssystem i bilar

aktiva säkerhetssystem i bilar aktiva säkerhetssystem i bilar hur kan de nya intelligenta förarstödsystemen hjälpa förare- även äldre- att köra säkert? Ulf Roos BIL Sweden Teknik och miljö BIL Sweden är den svenska branschorganisationen

Läs mer

Samordning för omställning till fossilfri transportsektor

Samordning för omställning till fossilfri transportsektor Samordning för omställning till fossilfri transportsektor (SOFT) Infrastruktur- och transportdagen i Örebro 16 mars 2018 Agenda Om samordningsuppdraget Vad behöver hända och varför? Omställning till fossilfri

Läs mer

Hållbara städer med informationsteknologi

Hållbara städer med informationsteknologi Hållbara städer med informationsteknologi www.teknikforetagen.se Hållbara städer med informationsteknologi Utmaningen är uppenbar. Storstäderna växer i Sverige och i hela världen, och allt fler flyttar

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning, utveckling och innovation (FFI)

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning, utveckling och innovation (FFI) Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning, utveckling och innovation (FFI) Detta avtal ("Programavtalet") utgör en revidering och förlängning av parternas nuvarande programavtal

Läs mer

UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER

UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER EN SVENSK FÄRDPLAN FÖR UPPKOPPLADE OCH SAMVERKANDE TRANSPORTER Stefan Myhrberg, Ericsson Forum för innovation inom transportsektorn 2014-09-03 1 FÄRDPLAN FÖR UPPKOPPLADE SAMVERKANDE TRANSPORTER En gemensam

Läs mer

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Nuläge transportsektorns klimatpåverkan Positivt Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter

Läs mer

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning TMALL 0141 Presentation v 1.0 Infrastrukturproposition Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21 Kort sammanfattning Direktiv för åtgärdsplaneringen

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

Demonstrationsprogram. för Elfordon 2011-2015. Erfarenheter hittills 2011-10-24. Magnus Henke -Energimyndigheten

Demonstrationsprogram. för Elfordon 2011-2015. Erfarenheter hittills 2011-10-24. Magnus Henke -Energimyndigheten Demonstrationsprogram för Elfordon 2011-2015 Erfarenheter hittills 2011-10-24 Magnus Henke -Energimyndigheten Mål för energiforskningen att bygga upp sådan vetenskaplig och teknisk kunskap och kompetens

Läs mer

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna Hållbara transporter transportköparens perspektiv Karin Tormalm, Skogsindustrierna Välfärd fås av handel som fås av transporter Vi behöver transporter det ger jobb och välfärd! Alla trafikslag behövs ställ

Läs mer

Bilar som talar med varandra

Bilar som talar med varandra Bilar som talar med varandra för säkerhets skull Trafikverket resultatkonferens 2012-04-23 Stefan Myhrberg Transport Engagements Ericsson Bilar som pratar med varandra AGENDA Uppkopplade fordon och samverkande

Läs mer

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning, utveckling och innovation

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning, utveckling och innovation Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning, utveckling och innovation Detta avtal ("Programavtalet") utgör en revidering och förlängning av parternas nuvarande programavtal med VINNOVAs

Läs mer

INOM SATSNINGEN FORDONSSTRATEGISK FORSKNING OCH INNOVATION (FFI)

INOM SATSNINGEN FORDONSSTRATEGISK FORSKNING OCH INNOVATION (FFI) Strategisk färdplan INOM SATSNINGEN FORDONSSTRATEGISK FORSKNING OCH INNOVATION (FFI) Hållbar produktion 2018-05-19 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 2 Hållbar produktions syfte och mål... 3 3 Programområden

Läs mer

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-09-16 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets

Läs mer

DICOUNT- Distraction and Inattention COUNTermeasures

DICOUNT- Distraction and Inattention COUNTermeasures DICOUNT- Distraction and Inattention COUNTermeasures Figure 1: Observera att brus har lagts till föraren i bilden på grund av integritetsskäl Författare: Joakim Svensson Datum: 2014-02-28 Delprogram: Fordons-

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt!

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör VINNOVA? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är

Läs mer

Övergripande färdplan

Övergripande färdplan FORDONSSTRATEGISK FORSKNING OCH INNOVATION (FFI) Övergripande färdplan 2019-02-22 FFI Fordonsstrategisk Forskning och Innovation www.vinnova.se/ffi 1 Sammanfattning I FFI (fordonsstrategisk forskning och

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet Ägarens mål och krav Långsiktig styrning Operativ styrning

Förslag till nationell plan för transportsystemet Ägarens mål och krav Långsiktig styrning Operativ styrning Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Transportpolitiska mål Inriktningsplanering Infrastrukturproposition 12 års sikt Åtgärdsplanering Nationell plan Regionala planer 12 års sikt

Läs mer

Uppkopplade och samverkande transporter

Uppkopplade och samverkande transporter SAMMANFATTNING av Färdplan för Uppkopplade och samverkande transporter FÖR ETT SÄKERT, EFFEKTIVT OCH HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM September 2014 Forum for Innovation i Transportsektorn Färdplan för Uppkopplade

Läs mer

FFF på FFI. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se

FFF på FFI. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se FFF på FFI Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. av Trafikverket och utredningen för

Läs mer

Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet

Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet Ett samordningsuppdrag Alesia Israilava Energimyndigheten 31 maj 2017 Båstad Agenda Samordning: Vilka? Hur? Omställning: Principer?

Läs mer

Automatiserade Fordon

Automatiserade Fordon Automatiserade Fordon Björn Löfving Volvo Personvagnar Magnus Rilbe AB Volvo Jon Andersson - Scania Utredningsuppdrag FFI:s styrelse har lyft frågan hur FFI kan bidra till den strategiska utvecklingen

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

2014 SAMVERKAN FÖR STARK SVENSK FORDONSINDUSTRI OCH MILJÖANPASSADE SAMT SÄKRA TRANSPORTER

2014 SAMVERKAN FÖR STARK SVENSK FORDONSINDUSTRI OCH MILJÖANPASSADE SAMT SÄKRA TRANSPORTER INFORMATION VI 215:2 FFI ÅRSRAPPORT 214 SAMVERKAN FÖR STARK SVENSK FORDONSINDUSTRI OCH MILJÖANPASSADE SAMT SÄKRA TRANSPORTER FFI Fordonsstrategisk Forskning Innovation ÅRSREDOVISNING 214 ÅRET SOM GÅTT

Läs mer

Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK

Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK Innovativ Grön Hydraulik SKOGFORSK Hydraulisk verkningsgrad SKOGFORSK Kran som bara bär lasten Energisnål kran Elektrohydrauliska aktuatorer Autonom avverkning Läckagefritt system Slangar med små förluster

Läs mer

Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet. Ett samordningsuppdrag

Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet. Ett samordningsuppdrag Strategisk plan för omställning av transportsektorn till fossilfrihet Ett samordningsuppdrag Agenda Samordning Vilka har varit med? Hur har vi arbetat? Vilka lärdomar har vi dragit av arbetet hittills?

Läs mer

Innovativ Grön Hydraulik. Från nationell agenda till ett nationellt branschprogram.

Innovativ Grön Hydraulik. Från nationell agenda till ett nationellt branschprogram. Innovativ Grön Hydraulik Från nationell agenda till ett nationellt branschprogram. Den strategiska FoU-planen för ett framtida nationellt branschprogram inom hydraulik är klar! 20 stycken workshops/möten

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG

Klimatneutrala godstransporter på väg, KNEG INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING, KNEG 1 Godstransporter på gott och ont Godstransporter på väg: en förutsättning för tillväxt står för 60 % av de totala godstransporterna i Sverige betydande

Läs mer

Elektrisk Bergtäkt: Förstudie

Elektrisk Bergtäkt: Förstudie Elektrisk Bergtäkt: Förstudie Författare: Erik Uhlin Datum: 2014-06-18 Delprogram: Transporteffektivitet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 4 4. Genomförande... 4 5. Resultat...

Läs mer

Presshärdade lagerkomponenter (PRELAG) Hans Bodin 2012-04-26 Hållbar Produktionsteknik

Presshärdade lagerkomponenter (PRELAG) Hans Bodin 2012-04-26 Hållbar Produktionsteknik Presshärdade lagerkomponenter (PRELAG) Hans Bodin 2012-04-26 Hållbar Produktionsteknik Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Syfte... 6 4. Genomförande... 7 5. Resultat... 8 5.1 Bidrag till

Läs mer

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik

Trafikverket och tjälforskning. Per Andersson. Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik 2012-03-29 Trafikverket och tjälforskning Per Andersson Enhetschef Geo-, bergöverbyggnadsteknik Från infrastrukturförvaltare till samhällsutvecklare 2 2012-04-24 Varför bildades Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande

Läs mer

Intelligent Vehicle Safety Systems

Intelligent Vehicle Safety Systems Intelligent Vehicle Safety Systems Trafiksäkerhet utvecklas för framtiden Lennart Lübeck Programrådsordförande IVSS Tillbakablick PFF FoU inom fordonssektorn med statligt stöd IVSS-resultat Positiva och

Läs mer

Statens engagemang i elvägssystem

Statens engagemang i elvägssystem Statens engagemang i elvägssystem Anders.Berndtsson@Trafikverket.se 010 123 65 29 Vilken är meningen med föreningen? Det transportpolitiska målet: Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt

Läs mer

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning och innovation

Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning och innovation FFI Programavtal 2009-01-01 1 (14) Programavtal avseende samfinansierad fordonsstrategisk forskning och innovation 1. Parter Detta avtal ( Programavtal/-et ) ingås mellan nedan angivna parter, tillsammans

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012

Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Seminarium om elfordon och laddinfrastruktur 13 juni 2012 Handlingsplan för en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 Henrik Wingfors Svensk Energi - Elbranschens samlade röst Innehåll Målet Scenarier och

Läs mer

Motormännens valmanifest 2014

Motormännens valmanifest 2014 Motormännens valmanifest 2014 Bilen vår viktigaste hushållsmaskin Fri rörlighet, mobilitet för alla, är ett grundläggande kännetecken för det moderna, demokratiska samhället. Bilen har en central och avgörande

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Tomas Eneroth Infrastrukturminister #godsstrategi Godstransporterna i dag 700 miljoner ton gods/år transporteras

Läs mer

Development of Mechanical Joining Technology for Light Weight Car Body Concepts

Development of Mechanical Joining Technology for Light Weight Car Body Concepts Development of Mechanical Joining Technology for Light Weight Car Body Concepts Delprogram: Hållbar produktionsteknik / Fordonsutveckling Författare: Björn Carlsson Volvo Personvagnar Aktiebolag, Karosskomponenter

Läs mer

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *)

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *) 2013-08-08 Delårsrapport januari - juni 2013 Swerea-koncernen Swerea-koncernen skapar förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena materialprocess-, produktionsteknik samt produktframtagning.

Läs mer

VINNOVAs satsningar på nyindustrialisering. Jens.vonAxelson@VINNOVA.se

VINNOVAs satsningar på nyindustrialisering. Jens.vonAxelson@VINNOVA.se VINNOVAs satsningar på nyindustrialisering Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör vi? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är relevant för samhället! Horisont

Läs mer

iqdrive vägen mot autonoma fordon

iqdrive vägen mot autonoma fordon iqdrive vägen mot autonoma fordon Figur 1; Automatisk kökörning och användande av app Pär Degerman 2014-01-23 Fordons- & trafiksäkerhet Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Syfte... 4 4.

Läs mer

Hur kan godstransporternas oljeberoende minskas?

Hur kan godstransporternas oljeberoende minskas? Hur kan godstransporternas oljeberoende minskas? Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-11-25 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets precisering

Läs mer

DEN BOTNISKA KORRIDOREN

DEN BOTNISKA KORRIDOREN Remissvar, diarienummer: N2015/4305/TIF Till: Näringsdepartementet Från: Samarbetet Bakom samarbetet står Länsstyrelsen Norrbotten, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen,

Läs mer

Klimatfärdplan För en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Sammanfattning

Klimatfärdplan För en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Sammanfattning Klimatfärdplan För en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige Sammanfattning Svensk stålindustri vill göra skillnad för det globala klimatet. Redan idag har svenska stålprodukter ett lågt

Läs mer

Samverkan driver utvecklingen framåt

Samverkan driver utvecklingen framåt Sverige behöver FFI Svensk fordonsindustri stor betydelse för Sveriges tillväxt: inkluderar 964 leverantörer och 136 400 anställda i Sverige1 står för 11 % av Sveriges totala varuexport2 står för 12 %

Läs mer

Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige

Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige Komplettering av Nationell strategi och handlingsplan för användning av Intelligenta transportsystem i Sverige Kortversion Trafikverket 781 89 Borlänge 0771-921 921 www.trafikverket.se Transportstyrelsen

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Anna Dubois Chalmers University of Technology

Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Anna Dubois Chalmers University of Technology Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Anna Dubois Chalmers University of Technology Hur möter vi transportsektorns hållbarhetsutmaningar? Är det rätt fråga? Infrastruktursatsningar Nya

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

Leif Ohlsson Elmia Subcontractor

Leif Ohlsson Elmia Subcontractor 1 Leif Ohlsson Elmia Subcontractor FKG vilka är vi FKG 320 medlemmar 150 miljarder omsättning. 50% har mer en hälften av produktionen till Automotive Medlemmar i Clepa, the European association ( 3000

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik)

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) Fossilfri fordonstrafik erfarenheter och utmaningar (erfaringer og utfordringer) Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) hakan.johansson@trafikverket.se

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 23 Struktur hos nyckeltal och index Index som visar grad av måluppfyllelse Övergripande nyckeltal Detaljerade nyckeltal som

Läs mer

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle Vilka krav ställer det på infrastrukturplaneringen och samhällsbyggandet? Om Trafikverkets klimatscenario med fokus på möjligheter i samspelet mellan kommuner,

Läs mer

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM

STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM STATSRÅDETS PRINCIPBESLUT OM EN NATIONELL STRATEGI FÖR INTELLIGENTA TRANSPORTSYSTEM Statsrådet har i dag fattat följande principbeslut: 1. Behovet av och möjligheterna till en ny trafikpolitik Trafikpolitiken

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33)

Yttrande över betänkandet Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33) 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2016/01/01680/S2 Diarienummer Utr 2016/37 Datum 2016-08-10 Yttrande över betänkandet Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33) Trafikanalys

Läs mer

Klimatneutrala godstransporter på väg

Klimatneutrala godstransporter på väg INFRASTRUKTUR DRIVMEDEL FORDON LOGISTIK FORSKNING Klimatneutrala godstransporter på väg Ett samarbetsprojekt mellan Preem Petroleum AB Schenker AB Volvo Lastvagnar AB Vägverket Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter

Introduktion till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter 1 till kurspaketet Energibesparing och hållbara transporter Denna introduktion till ämnet energibesparing och hållbara transporter riktar sig till personer som arbetar med invandrare, och som vill stödja

Läs mer

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 en översiktlig presentation Tre ben på väg mot målet Allt som inte har med val av fordon och drivmedel att göra: Energieffektivare

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Anna Ullström Fil.dr., kansliråd #godsstrategi Näringsdepartementet Ökat fokus på godstransporter Konkurrenskraft,

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

Näringsdepartementet Remiss nr: N2014-7434-E 103 33 Stockholm. Yttrande över Fossilfrihet på väg SOU 2013:84

Näringsdepartementet Remiss nr: N2014-7434-E 103 33 Stockholm. Yttrande över Fossilfrihet på väg SOU 2013:84 2014-05-16 Näringsdepartementet Remiss nr: N2014-7434-E 103 33 Stockholm Yttrande över Fossilfrihet på väg SOU 2013:84 kemiindustrierna i Sverige och Skogsindustrierna har valt att gemensamt yttra sig

Läs mer

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Rein Jüriado Strateg TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Logistikdag Norr 8 november 2018 Vår vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2

Läs mer

Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland

Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland Förstudie för en regional strategi för fossilfria resor och transporter i Östergötland Kontaktpersoner: Ylva Ek, Kickan Grimstedt och Maria Gungner Energikontoret Östra Götaland Gjuterigatan 1D 582 73

Läs mer

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö Nordic Road Safety AB 2017-09-06 GLOBALA HÅLLBARHETSMÅL 2030 3 SVERIGES KLIMATMÅL 3 TRAFIKVERKETS

Läs mer

Machine Learning. Strategisk satsning inom fordonsindustrin (FFI)

Machine Learning. Strategisk satsning inom fordonsindustrin (FFI) Machine Learning Strategisk satsning inom fordonsindustrin (FFI) 1 Sammanfattning Machine Learning (ML) har potential att avsevärt förändra fordonsindustrin liksom övriga industrigrenar och samhället i

Läs mer

Vinnovas satsningar på livsmedel. Lena Eckerdal Rimsten avd Hälsa

Vinnovas satsningar på livsmedel. Lena Eckerdal Rimsten avd Hälsa Vinnovas satsningar på livsmedel Lena Eckerdal Rimsten avd Hälsa Vinnova 200 anställda Stockholm, Bryssel och Silicon Valley Myndighet under Näringsdepartementet Tre roller Investeringar i forskning och

Läs mer

Nyttan med flyg för Sverige. Flygfakta i fickformat

Nyttan med flyg för Sverige. Flygfakta i fickformat Nyttan med flyg för Sverige Flygfakta i fickformat 2 Sverige har en stark och konkurrenskraftig flygindustri som är mer forsknings intensiv än de flesta andra industrier. Flygforskning kräver stora resurser

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

LINDAU, R., WOXENIUS, J., EDLUND, P.

LINDAU, R., WOXENIUS, J., EDLUND, P. Sammanfattning LINDAU, R., WOXENIUS, J., EDLUND, P. (2004) Verkstadsindustrins logistik en innovationssystemanalys, rapport för VINNOVA, Meddelande 120, Institutionen för logistik och transport, Chalmers

Läs mer