Rönneholms förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rönneholms förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/2014"

Transkript

1 rönneholmsför likabeh (återskapat) (2) Malmö stad Rönneholmsförskoleområde Rönneholms förskola PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/2014

2 2 (12) Förskolans ledning tar avstånd från all kränkande behandling och kommer aktivt arbeta för att vara ett föredöme för våra barn och våra medarbetare. Samarbetet mellan ledning, personal, barn och föräldrar ska präglas av ömsesidig respekt för allas lika värde. Ordet respekt ska förtydligas så att alla känner till dess innebörd. Förskolan är en viktig arena för att motverka alla former av diskriminering och annan kränkande behandling. Allt arbete i vårt förskoleområde genomsyras av positiva förväntningar och har fokus på barnen. Alla lyssnar på och bemöter varandra med värme och respekt. Alla tar ett aktivt ansvar, strävar mot samma mål och har ett gemensamt förhållningssätt. Vi bjuder in till samtal och för en öppen dialog med våra barns föräldrar i syfte att skapa större delaktighet och samsyn.

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: LIKABEHANDLINGSPLAN 2011/2012 sid 2 Innehållsförteckning sid 3 Syfte/innehåll/definitioner sid 4 Nulägesanalys/ förebyggande insatser sid 5 Värdegrundsarbetet/ ute/barnkonferens sid 6 Upptäcka diskriminering och kränkningar/rutiner sid 7 Utreda diskriminering/utvecklingssamtal/team sid 8 Planerade åtgärder/diskrimineringsgrunderna sid 9 Fortbildning/ samarbete/ utvecklingssamtal sid 10 Samverkan/uppföljning sid 11 3 (12)

4 4 (12) Syfte Syftet med likabehandlingsplanen är att främja barns lika rättigheter i alla avseenden, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt förebygga, förhindra trakasserier och kränkande behandling. Innehåll Likabehandlingsplanen återger definitioner på olika former av diskriminering och kränkning samt rutiner och arbete med att förebygga, upptäcka, åtgärda och följa upp diskriminering och annan kränkande behandling. Här finns även planerade åtgärder för det kommande året samt en beskrivning av hur personal, föräldrar och barn varit delaktiga i framtagandet och uppföljning av planen. Definitioner Med diskriminering avses vad gäller denna plan: 1. direkt diskriminering: att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuelläggning, 2. indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller trosuppfattning, visst funktionshinder eller viss sexuell läggning, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet, 3. trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuelläggning 4. sexuella trakasserier: ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. 5. instruktioner att diskriminera: order eller instruktioner att diskriminera någon på ett sätt som anges i 1-4 och som lämnas till någon som står i lydnads eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen. Med kränkande behandling avses ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt ovan kränker ett barns värdighet.

5 5 (12) Nulägesanalys Förebyggande insatser Allmänt Likabehandlingsplanen finns att tillgå på Rönneholms förskola. På föräldramöten ges information och tillfälle att diskutera likabehandlingsplanen i början av höstterminen. Därefter på kommande förskoleråd/föräldraråd diskuteras den igen och synpunkter, ändringar och tillägg tas med för omarbetning. Personalen ansvarar för att det vid inskolning och utvecklingssamtal ges information om likabehandlingsplanen till föräldrarna. Detta är väldigt viktigt eftersom det kommer nya barn och föräldrar under terminerna Aktivt förebyggande sker genom samtal och diskussioner både enskilt och i grupp med barnen. Personalen observerar och dokumenterar, tar tag i konflikter när de uppstår, är med i leken och tillämpar nolltolerans. Personalen får kompetensutveckling i värdegrundsarbetet, vid gemensamma studiedagar och arbetsplatsträffar. I arbetslaget och på arbetsplatsträffar pratar man om hur det är på förskolan: Med hjälp av frågorna: När och var sker diskriminering och kränkning? Hur tar det sig i uttryck? Vem/vilka diskriminerar och kränker? När? Var? Hur? Vad gör vi? Med hjälp av detta har vi kommit fram till hur vi ska förebygga, upptäcka, utreda och åtgärda eventuella diskrimineringar och kränkningar. Diskriminering Närmast berörda pedagoger är ansvariga för det dagliga arbetet med att följa upp och stoppa negativa beteenden. Olika åldersgrupper arbetar då extra med att öka förståelsen om olika former av diskriminering, efter barnens utveckling och förmåga att förstå. Könsdiskriminering: Vi erbjuder lika pedagogisk verksamhet och miljö för alla barn oavsett kön. Vi har samma förhållningssätt gentemot föräldrar/vårdnadshavare oavsett kön. Religion eller annan trosuppfattning: Vi respekterar att både barn, föräldrar och kollegor kan ha olika trosuppfattning och uppmärksammar de högtider som finns representerade i barngruppen. Funktionshinder: Vi ser till att alla barn oavsett eventuella funktionshinder kan delta i den pedagogiska verksamheten. Etnisk tillhörighet: I samband med svenska traditioner lyfts traditioner från andra kulturer. Sexuell läggning:

6 6 (12) Samtal med barnen kring olika familjebilder och litteraturläsning och sånger med dessa inslag. I barngruppen lyfter vi att man får vara kär i vem man vill oavsett kön. Värdegrundsarbete Värdegrundsarbetet genomsyrar förskolans vardag och är viktigt för att förebygga negativa och kränkande handlingar. Genom vårt pedagogiska arbete lär vi barnen att visa respekt för varandra, lyssna när andra talar och att undvika negativa kommentarer och uttryck. Viktigt är att vi lär barnen att vi är olika men att vi respekterar varandra. Även om man tycker olika, ser olika ut, har olika förutsättningar och är olika gamla så är allas åsikter lika viktiga Tillsammans ger alla våra olikheter en utveckling. All personal i verksamheten agerar som goda förebilder och visar hur man är en god vän/kollega.. Vi jobbar med olika material som tar upp värdegrundsfrågor, livskunskap. Ibland blir det rollspel som de vuxna utför i olika sammanhang för att belysa olika handlingar på ett konkret sätt för barnen. Personalen arbetar mycket med att barnen ska lära sig att leka fritt under ansvar dvs. att barnen ska kunna bli uppmärksamma på om kompisen ser ledsen ut, är glad, är sur och vad vi kan göra för att hjälpa kompisen. Att barnen får lära sig olika känslor och att man kan säga nej då det inte känns bra eller man inte vill. Vi arbetar med att stärka varje barns tillit till sig själv och sina känslor. Verksamhet Personal stödjer och stimulerar barnens samspel med varandra genom att vara delaktiga i leken, vara uppmärksamma och finnas tillhands. Viktigt är att som personal ha uppsikt och reagera när det uppstår situationer då barn behöver stöd. Barnkonferens Barnkonferenser har förskolan varje termin med specialpedagoger och förskolechef. Vid behov möte med förälder.

7 7 (12) Att upptäcka diskriminering och kränkningar Det är viktigt att ledningen och personalen är uppmärksam på om barn upplever sig diskriminerade eller kränkta av något barn eller någon vuxen i verksamheten. Dialog mellan personal och föräldrar är en del av upptäcktsvägarna, där personal kan få insyn i de signaler kring upplevelser som barnen förmedlar hemma. Personalen observerar också barnens beteende gentemot varandra. För att överblicka barnen och händelserna runt dem fördelar sig personalen i de olika rummen/lokalerna/ytorna. Detta gäller även utomhus. Redan misstanke om att kränkningar förekommer ska uppmärksammas. Rutin finns för att dokumentera kränkande och diskriminerande händelser. Rutiner Vid arbetslagsmöte tas olika barnärenden upp. Vi har nolltolerans mot all slag av kränkningar. Alla som arbetar i förskolan markerar detta då sådana sker i samtal med barnen. Riskzoner Det handlar framför allt om situationer där vuxna inte befinner sig i den absoluta närheten samt i den fria leken. Det ska alltid finnas vuxna i de utrymmen och ytor där barn befinner sig. Viktigt att finnas till hands och att lyssna av barnen, såväl inomhus som utomhus. Mycket samtal mellan barn händer i rollekar och under den fria leken. Som vuxen är det viktigt att vara närvarande och lyssna. Leken kan verka fungera väldigt bra men genom att lyssna och observera på vad barnen gör i sina olika roller kan man på ett tidigt stadium förebygga mycket som kan bli stort om man inte är observant. Vi är flexibla med miljöerna på förskolan och möblerar om då vi märker att en miljö kan försvåra pedagogernas uppsikt eller att miljön uppmuntrar till lekar som kan leda till diskriminerande eller kränkande handlingar.

8 8 (12) Att utreda diskriminering och annan kränkande behandling Utredning, åtgärd och uppföljning När det kommer till förskolans vetskap att barn upplever sig diskriminerat eller kränkt börjar man ett arbete och meddelar förskolechef. De första åtgärderna är då samtal med berörda parter och kontakt med vårdnadshavarna. Hur går vi vidare? Denna är en viktig fråga för vårdnadshavare om hur personalen kommer jobba vidare med barngruppen. Därefter bestämmer man tid och dag för uppföljning. Beroende på ärendets art sker denna uppföljning på olika sätt, t ex vid möte mellan berörda parter tillsammans med ansvarig pedagog, biträdande förskolechef och vårdnadshavare. Det är väldigt viktigt bestämma uppföljningar med föräldrarna och än en gång vad ska vi göra i vårt arbete till nästa gång? Föräldrarna ska känna sig trygga under tiden man jobbar med detta. Förutom de dagliga samtalen med föräldrarna på förskolan, gör vi kontinuerliga utvärderingar där föräldrarna kan uttrycka vad föräldrarna tycker fungerar bra och vad som behöver utvecklas. Utvecklingssamtal Föräldrar erbjuds utvecklingssamtal tillsammans med ansvarig personal kring barnens utveckling och trivsel 2 gånger per år. Föräldrar ska också känna till att de kan prata med personalen om det finns behov av fler samtal. Detta är väldigt viktigt att informera om, det ska vara naturligt för föräldern att fråga om dessa samtal. Centrala konsultationsteamet Som åtgärder i ett fall av diskriminering eller annan kränkande behandling kan man tillsammans med vårdnadshavare medgivande ta kontakt med teamet. Dessa möten kan i sin tur leda till fler möten eller remiss till annan instans. Ansvarig pedagog i ärendet ska dokumentera vad ärendet rör samt vilka åtgärder som gjorts och det man planerar att göra i en handlingsplan. Dokumentationen ska vara fakta, sanningsenlig och utan värderingar samt underskrivna och daterade. Uppdragsblankett till Centrala konsultationsteamet ifylls och lämnas vidare till respektive team via förskolechef. Dokumentation och uppdrag ska förvaras av arbetslaget samt läggas som kopia till förskolechef för arkivering.

9 9 (12) Planerade åtgärder Diskrimineringsgrunderna Genus Utgångsläget för pedagogisk verksamhet ska vara blandade grupper. Att det är individerna och gruppen som ska fungera. Genustänkandet måste alltid vara närvarande, som vid tilltal, attityd och bemötande av barn och vuxna. Inga förutfattade meningar om hur pojkar och flickor är eller vad som förväntas av dem. Det är viktigt att vi som personal är medvetna om våra egna värderingar och att vi diskuterar och observerar varandra i vårt arbete. Att det finns en medvetenhet kring detta vid inköp av böcker och material sett ur ett genusperspektiv. Planering för inköp av genusboklåda och kontakt med genuspedagog för stöd i detta arbete. Personal på förskolan kommer att läsa inom området inflytande och delaktighet samt demokrati. Planen är också att en pedagogista ska arbeta på förskolan varje vecka med handledning och dokumentation i arbetet med likabehandling. Detta är viktigt för att öka kvalité i arbetet. Etnisk tillhörighet Vi ska tillsammans med föräldrar och personal göra barnen medvetna om att det erbjuds språk, traditioner, sånger och lekar från andra kulturer än vår egen genom att uppmärksamma detta. Det är väldigt viktigt att man samarbetar med föräldrarna och tar tillvara vad de vill. Det är av stort värde att vi utbyter erfarenheter och att alla barn ser detta. Då blir det väldigt naturligt och lärorikt. Detta är en trygghet för barnen och föräldrarna och detta ska vi jobba mer med. Religion eller annan trosuppfattning Vi har barn på förskolan som kommer från olika länder och även med olika trosuppfattningar. Det är av vikt att lyfta olika religioner och trosuppfattningar då det är aktuellt. Om man som förälder känner att det finns en viss tradition som dem gärna vill ska uppmärksammans är det viktigt att diskutera detta med förskolan. Detta har vi diskuterat på förskolerådet så att föräldrar är medvetna om det. Föräldern har kunskaper som kan delges till förskolan. Funktionshinder När vi får barn eller personal som har funktionshinder ska vi använda oss av de tillfällena, genom att belysa de olikheter och förutsättningar som finns hos människor. Prata om hur viktigt det är förstå likheter och olikheter och hur mycket vi kan ge varandra. Självklart måste miljön på förskolan ses över så att den anpassad till alla barn.

10 10 (12) Sexuell läggning När vi pratar om familjen tar vi upp det i naturliga sammanhang och berättar att det finns olika familjekonstellationer samt att man som barn (och vuxen) kan och får vara kär i vem man vill oavsett kön. Vi använder inte begreppen mamma/pappa i blanketter som föräldrarna ska få, vi använder istället föräldrarna/vårdnadshavare. Fortbildning Utvecklingspedagogerna har samarbete över förskoleområdesgränserna och träffas och diskuterar vårt gemensamma förhållningssätt gentemot barn och vuxna. All personal ska läsa boken Svenska Lekande Lätt som vänder sig till förskolepersonal som har flerspråkiga barn i grupperna. Den ger en bra grund inför arbetet att hjälpa barnen att lära sig svenska på ett lätt och lekfullt sätt tillsammans med andra barn. Pedagogerna jobbar med alla barnen i gruppen på olika sätt. Boken innehåller övningar och lekar. Vi kommer att utveckla vårt arbete med olika material där man talar om livskunskap. Förskola/delaktighet/samarbete Förskolans personal ger barnen möjlighet att förmedla sina tankar, upplevelser och intressen för att få dem delaktiga i verksamheten tillsammans med föräldrar. Barnen är med och bestämmer över förskolans miljöer och hur de ska utformas. Förskolans personal och barn ska utveckla samarbetet med tvärgruppsaktiviteter och gemensamma aktiviteter.. Utvecklingssamtal Vid utvecklingssamtal ska frågan om hur barnet mår och trivs socialt tas upp. Vi lyfter varje barns unika och goda egenskaper som gör just det barnet till den hen är. Vid ett utvecklingssamtal håller vi fokus på det positiva. Vi förbereder oss genom barnintervjuer, observationer och diskussion i arbetslagen. Samverkan Likabehandlingsplanen kommer att diskuteras på föräldramöten och förskolerådsmöten. Så att det blir ett dokument som är känt för alla. Alla ska arbeta aktivt med detta så det verkligen är ett dokument man använder sig av. På föräldramöten kommer det göras en utvärdering om vad de tycker vi gör bra och vad som behöver utvecklas i verksamheten. Vi ser det som viktigt att diskutera genustänkandet och vårt förhållningssätt. Dessa diskussioner kommer att ske i smågrupper på föräldramöten

11 Uppföljning Uppföljning sker inom 1 år från det att planen har godkänts av samverkansparter. Ny plan upprättas varje år efter genomgång av aktuell plan i arbetsgrupper med personal samt föräldragrupp i förskolerådet under höstterminen. Ansvarig för detta genomförande är förskolechef. 11 (12)

12 rönneholmsför likabeh (återskapat) (2) VÄSTRA INNERSTADEN STADSDELSFÖRVALTNING Gyllebogången 1 [Postnr] [Postort] Tel Org.nr [e-post]

Plan mot kränkande behandling Fridhems förskola

Plan mot kränkande behandling Fridhems förskola Plan mot kränkande behandling Fridhems förskola Läsåret 2013-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning...2 2. Definitioner..2 3. Nulägesanalys..3 Att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling..3

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På Linbråkan ska alla barn känna sig trygga och bemötas och behandlas med värdighet och respekt. Inget barn ska känna obehag över att gå till förskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling På Linbråkan ska alla barn känna sig trygga och bemötas och behandlas med värdighet och respekt. Inget barn ska känna obehag över att gå till förskolan

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kristallen Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Lunnen 2014-2015 Förskolan Lunnens vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställd 2018-06-20 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolans personal.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012/2013

Likabehandlingsplan 2012/2013 Malmö stad Stadsdelsförvaltning Centrum Likabehandlingsplan 2012/2013 Pilgårdens Förskoleområde Björnens Förskola, Droppens Förskola, Lekattens Förskola, Barnens Hus Öppna Förskolan Elisabeth Bergstrand,

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen omfattar Romelanda Förskoleenhet där förskolorna Tyfter och Diseröd Förskola ingår och gäller fr o m 5/8 2019 t o m 31/12-2020 Bakgrund och lagstöd

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling för Gläntans förskola 2018 Alla barn har rätt att vistas i förskolan utan att utsättas för någon form av diskriminering eller kränkande behandling. Alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2015-2016 Fastställd 2015-09-28 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA

2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-10-08 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR STALLGÅRDENS FÖRSKOLA 2015-2016 2015-10-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga

Läs mer

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Marbäcks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-06-13 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision: På vår förskola ska inget barn bli diskriminerad,

Läs mer

Dnr Id. Barn och utbildningsförvaltningen Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Dnr Id. Barn och utbildningsförvaltningen Skolområde VÄST PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Dnr Id Barn och utbildningsförvaltningen PLAN MOT TRAKASSERIER, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Bullerbyn 2015/2016 Innehållsförteckning Vision.4 Skolledningensställningstagande..4 Diskrimineringslagen.....4

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Lilla Vargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2016-2017 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Likabehandlingsplanens syfte 4 Definitioner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Förskolan Ljusstaden

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Förskolan Ljusstaden KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Liselott Göth Hallgren Förskolechef Cecilia Svensson Biträdande förskolechef 171201 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Källbystugans/Väderlekens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Likabehandlingsplan. Källbystugans/Väderlekens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Skolområdet Järnåkra/Klostergården Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Källbystugans/Väderlekens förskola 2015 Innehåll Grunduppgifter... Fel! Bokmärket är

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kungsfågeln Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Klossdammen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klossdammen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klossdammen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställd 2018-10-28 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolans personal. Värdegrundsuppdraget

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elsborgs förskoleenhet Förskolan Glashyttan År 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Lars Hökpers Linda Alamo, Anna-Karin

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2017-2018 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Syfte med planen mot diskriminering

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

2013-11-04 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR EKORRENS FÖRSKOLA

2013-11-04 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR EKORRENS FÖRSKOLA 2013-11-04 TRYGGHETSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR EKORRENS FÖRSKOLA 2013-2014 2013-11-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision... 3 Bakgrund... 3 Tydliga roller...

Läs mer

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen upprättad 2015-10-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hässleberg, Hallsberg 2015-2016 Verksamhetens vision På vår förskola ska ingen utsättas för trakasserier, diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Förskolechef Ann Ståhlberg Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson Datum 2014-01-03 1 (5) Lindöskolans förskolors plan mot diskriminering

Läs mer

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Högkullens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Agneta Ekberg och arbetslagsledare

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan

Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan Förskolans mål i arbete med likabehandling Vår förskola präglas av respekt för människors olikheter. Vår förskola ska vara trygg för våra barn och fri från diskriminering

Läs mer

Förskolan Bullerbyn. Skolområde VÄST

Förskolan Bullerbyn. Skolområde VÄST Förskolan Bullerbyn Skolområde VÄST Innehållsförteckning Vision sid.3 Skolledningens ställningstagande sid.3 Diskrimineringslagen.. sid.3 Skollagen.sid. 4 Definitioner av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedhamre förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

1 (11) Vår lokala likabehandlingsplan. Grönlidens förskola

1 (11) Vår lokala likabehandlingsplan. Grönlidens förskola 1 Vår lokala likabehandlingsplan Grönlidens förskola 2 Skolledningens ställningstagande I Hultsfreds kommun skall alla barn och elever känna sig trygga. Inget barn eller elev får utsättas för kränkande

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Planens

Läs mer

Rågsved Förskolors Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Lännäsbacken 5

Rågsved Förskolors Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Lännäsbacken 5 Rågsved Förskolors Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Lännäsbacken 5 Sida 2 Innehåll Inledning... 3 Ny lag... 3 Vår vision... 3 Definitioner... 4 Barnens delaktighet...

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017

Djuptjärns förskola. Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 Djuptjärns förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2017 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling De lagrum som styr upprättandet av denna plan är Diskrimineringslagen 3 kap och Skollagen 6 kap. Varje

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Ingrid Wennerth Svensson, förskolechef Vår vision:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vår vision VV Alla barn som lämnar Fjällmons förskolor har med sig känslan av att - Jag duger - Jag kan - Jag vill fortsätta VÅR

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan Fagerhults förskola 2014-2015 1 Innehåll 1.Inledning....3 2. Vision... 4 3. Kartläggning och nulägesanalys...4 3.1 Kartläggning...4 3.2 Nulägesanalys...5 4. Mål utifrån kartläggning

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Röda 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2014-2015 Förskolan Lillegården Trollhättan 2014-10-06 Likabehandlingsplan varför det? I april

Läs mer

Mo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd

Mo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd Mo förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställd 180910 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolans personal. Värdegrundsuppdraget

Läs mer

SÄTERS KOMMUN

SÄTERS KOMMUN Likabehandlingsplan Förskolan Storhaga Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Rutiner och förhållningssätt hur

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201

Junibackens plan mot diskrimineri. iminering ng och kränkande behandling 2015-201 Junibackens plan mot diskrimineri iminering ng och kränkande behandling 2015-201 2016 Ansvariga för planen: Personalen vid förskola Junibacken och förskolechef Greta Särefors. Vår vision på vår förskola

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Planens syfte: Förbud mot diskriminering och trakasserier regleras i Diskrimineringslagen (2008:567) och förbud mot kränkande behandling

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Reviderad Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling. I april 2006 kom Barn- och

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer