Provet i psykologi svarstips

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Provet i psykologi 26.9.2012 svarstips"

Transkript

1 Provet i psykologi svarstips 1. I Finland betalar staten stöd för heldagsvård av barn i hemmet tills barnet fyller tre år. Under de fyra första månaderna betalas ett stöd till mamman i form av moderskapspenning. Därefter betalas föräldrapenning i sex månader till antingen mamman eller pappan. Mamman eller pappan kan dessutom få hemvårdsstöd, som betalas ut efter föräldrapenningen. I en överväldigande majoritet av familjerna stannar mamman ändå hemma för att sköta barnet också under föräldrapennings- och hemvårdsstödsperioden. År 2009 var pappornas andel av föräldrapenningsdagarna 6,7 procent, och papporna utgjorde 5,1 procent av dem som fick hemvårdsstöd. För att fler pappor ska stanna hemma med sina barn åtminstone en kort tid har man infört särskilda föräldraförmåner för pappor. Papporna kan vara föräldralediga 1 18 vardagar under moderskaps- och föräldrapenningsperioden tillsammans med mammorna. Dessutom kan papporna ta ut en pappamånad som omfattar 1 24 extra vardagar. Diskutera på basis av utvecklingspsykologisk kunskap vilken betydelse det ovan beskrivna föräldrastödssystemet i Finland kan ha för barnets utveckling. Frågeställningen ger en grund för reflektioner kring föräldraskapets betydelse för barnets utveckling under särskilt de tre första levnadsåren och en särskild granskning av faderskapets betydelse för barnets utveckling. Följande teman kan behandlas i svaret: anknytningsrelationen, hur den uppkommer genom upprepade erfarenheter av relationer och samspelet i dessa, betydelsen av anknytningsrelationer och anknytningsrelationer till olika människor. reglering av känslor, hur spädbarnet lär sig reglera känslor i den tidiga interaktionen med vårdnadshavare, spegling av känslor och igenkännande samt benämnande av känslor. förälderns roll i utvecklingen av jaget (Stern, Freud) spädbarnets färdigheter för interaktion och inlärning vilka är samtida med beroendet av de vuxna som har ansvar för vården kritiska perioder i utvecklingen, så kallade sensitivitetsfaser föräldraskapets roller för barn under tre år

2 interaktionens betydelse vid inlärning (till exempel modellinlärning, Vygotsky, identifiering) familjedynamik betydelsen av barnets temperament (vad kan tidig dagvård ha för effekt på ett blygt eller skyggt barn?) Svaret kan byggas upp kring fördelar och nackdelar för barnets utveckling i hemvård och daghemsvård. I svaret kan skribenten också ta upp frågor kring föräldrarnas mentala hälsa. Föräldrar som samtidigt har ledigt och hjälper varandra med vården av barnet har större förutsättningar för god mental hälsa och att orka ansvara för familjen medan ensamma mödrar har större risk för depression. För 1 3 poäng krävs att skribenten behandlar förälderns betydelse för barnets utveckling och visar på insikt i vilken betydelse barnets första år har i en utvecklingspsykologisk kontext. I svaret måste skribenten behandla mera än ett delområde av utveckling eller också ska det valda delområdet behandlas grundligt. För tre poäng krävs ingen grundlig behandling av faderskapsledigheten. För 4 6 poäng krävs att flera delområden av barnets utveckling som är beroende av föräldraskapet behandlats grundligt. Det krävs också att faderskapsledigheter behandlas genomgående i de teman som skribenten väljer att ta upp i svaret. Svaret är omfattande.

3 2. I en enkätundersökning studerades förhållandet mellan mödrar och barn i ungdomsåren. Barnen blev vid 11, 12 och 13 års ålder tillfrågade om hur de upplevde att deras mammor stödde dem. När barnen var 11 år skulle mammorna rapportera hur negativt de upplevde kontakten mellan sig och barnet. Barnets uppfattning om stödet från mamman bedömdes bland annat med frågor om mammans och barnets ömsesidiga tillgivenhet, tillit, omsorg, kamratskap och materiellt stöd (exempel: I vilken mån hjälper din mamma dig att ta reda på saker eller att ordna saker?). Negativa drag i kontakten mellan mammor och barn kartlade man genom frågor om konflikter och kritik (exempel: Hur mycket grälar ni eller är oeniga?). Figuren nedan visar barnens uppfattning om det stöd som mammorna gav dem när barnen var mellan 11 och 13 år i förhållande till mammornas rapporterade upplevelse av negativ kontakt när barnen var 11 år. Värdena på y-axeln (den lodräta axeln) är medeltal av frågorna i frågeformuläret. Ju högre medeltal, desto större omfattning stöd. Beskriv undersökningsresultatet och diskutera utgående från psykologisk kunskap vad resultatet visar om förhållandet mellan modern och barnet när barnen är år. Uppgiften förutsätter både förmåga att tolka statistiska uppgifter och kunskap om utveckling under ungdomstiden. Resultatet från undersökningen innehåller två olika faktorers samverkan vilket försvårar tolkningen av de statistiska uppgifterna. En riktig tolkning ger redan tre poäng. Under ungdomstiden förändras upplevelsen av autonomi och beroende av andra. För 1 3 poäng krävs De ungas uppfattning av stöd från föräldrar sjunker med tiden från år. Nedgången sker oberoende av hur negativt mor-barn-relationen uppfattades vara vid 11 års ålder. De unga vars mor har rapporterat mera konflikter, negativitet, i relationen vid 11-års ålder, har en något kraftigare nedgång i upplevelsen av erhållet stöd vid 13 års ålder i jämförelse med andra. För 4 6 poäng krävs att forskningsresultatet knyts till utvecklingspsykologisk kunskap. I svaret kan skribenten behandla följande teman: Det sociala livet förändras: relationen till föräldrarna förändras och vänners betydelse blir större. Relationen mellan barn och förälder genomgår en stark brytning. Den unga balanserar mellan att behöva och att vara självständig. Relationen till föräldrarna blir alltmera jämlik.

4 Den unga har ett behov av att bli självständigare i förhållande till föräldern samtidigt som föräldrarna hör till de viktigaste personerna i den ungas liv. Ungdomstidens turbulens är kraftigast just i den tidigaste ungdomstiden. Då uppkommer de starkaste konflikterna till föräldrarna. Genom protesterna mot auktoriteter bygger de unga upp det egna självet. Föräldrarnas emotionella stöd har stor betydelse för de unga genom hela ungdomstiden. De kognitiva förmågorna utvecklas och den unga får större förmåga att ifrågasätta uppfattningar kring sociala strukturer. Det kritiska tänkandet utvecklas vilket kan ge uttryck också i förhållande till föräldrarnas verksamhet och ideal. Skribenten kan också utgå från förälderns position och ta i beaktande faktorer som de krav föräldrarnas yrkesmässiga karriärer kräver, äldre generationer som föråldras och kräver omvårdnad och föräldrarnas egen hälsa kan ställa nya krav på dem. Både den unga och föräldrarna har sina uppbrytningsperioder och ifall de inträffar samtidigt kan detta utgöra en fruktbar jordmån för konflikter. Den ungas och förälderns temperamentskillnader kan påverka relationens kvalitet och kvaliteten på det stöd som fås. Svaret kan också innehålla reflektioner över hur utvecklingen fortsätter efter tretton års ålder. 3. En patient har en skada på det färgade området i hjärnan. a) Namnge det skadade området. (1 p.) b) Beskriv hur skadan inverkar på patientens funktionsförmåga. (5 p.) För 1 3 poäng krävs att skribenten benämner området för lillhjärnan, cerebellum, och förknippar den med motorik. För 4 6 poäng räcker ett kortfattat svar men skribenten måste ha med all fakta som tagits upp i kursböckerna eftersom temat behandlas kortfattat. Det krävs att skribenten ska kunna beskriva vilken betydelse lillhjärnan har för finmotorik och en skada kan förorsaka klumpighet. Lillhjärnan har betydelse för snabba rörelser och rörelser som kräver en exakt timing. Lillhjärnan ansvarar också för att rörelserna förändras ifall sinnena förmedlar information som kräver en ändring av rörelserna. Begreppet funktionsförmåga kan skribenten också förknippa med plasticitet eller beskrivas i en bredare kontext där psykiska faktorer som har betydelse för funktionsförmågan tas upp, exempelvis copingmekanismer.

5 4. Diskutera utgående från ett exempel hur motgångar kan omvandlas till resurser i en människas utveckling Uppgiften kräver tillämpning av kunskap på ett exempel skribenten själv producerar. Det valda exemplet ska vara av god kvalitet och vara lämplig för uppgiften. Eftersom uppgiften förutsätter bara ett exempel är detta tillräckligt för höga poäng även om det kan vara lättare att ge flera exempel för att belysa uppgiftens tematik. Om skribenten inte ger något exempel alls eller ger exemplet mycket liten betydelse räknas detta som en brist. För 1-3 poäng krävs att skribenten utifrån ett exempel beskriver hur motgångar fört med sig en styrka för den individuella utvecklingen. Detta kan exempelvis vara: en förbättrad självkänsla efter en övervunnen motgång hur motgångar kan ha en positiv inverkan på framtida förmåga att hantera motgångar (till exempel bättre förberedelser/mera övning följande gång) att reflektera över och analysera motgångar gör att man kan lära av dem och de metakognitiva förmågorna utvecklas vilket gör att man kan agera annorlunda följande gång berikande erfarenheter (både positiva och negativa) ger en fördjupad självkänsla betydelsen av visat stöd från omgivningen För 4 6 poäng krävs att exemplet kopplas samman med psykologisk teori och behandlas analytiskt. En fördelaktig teori är Banduras teori om jagkompetens. I sammanhanget lämpar sig också begrepp som attribuering och fakta om kulturella skillnader då det gäller individualism kontra kollektivism. En grundlig behandling av psykoterapi är också möjlig men skribenten måste ta i beaktande att frågan handlar om motgångars omvandling och inte terapins inverkan. Ju flera teorier och relevanta psykologiska begrepp skribenten använt desto högre poäng ges. 5. Beskriv hur en nervimpuls förflyttar sig i nervcellen och mellan nervceller. För 1 3 poäng krävs att skribenten behärskar begreppen aktionspotential och synaptisk transmissionsprocess till huvuddragen men inte kan beskriva dem detaljerat. För 4 6 poäng krävs en detaljerad beskrivning. Ju flera detaljer desto högre poäng.

6 6. Vishet kan definieras som kunskap där mångsidig förståelse förenas med en bredare uppfattning om det etiskt goda. Diskutera utgående från psykologisk kunskap hur vishet kan skiljas från ren sakkunskap. Sakkunniga har en överlägsen kunskap i att lösa det egna områdets uppgifter på basen av långvarig och målinriktad träning. Vishet kan ses som uppfattande av helhetsperspektiv. Visa sakkunniga ser den egna verksamhetens långtidseffekter och bär ansvar för kommande generationer. Vishet kan definieras olika i olika kulturer. För 1 3 poäng krävs att skribenten ger några korrekta förslag på hur vishet skiljer sig från verklig sakkunnighet. Till exempel kan skribenten beskriva sakkunnigas kunskaper som snäva och visas kunskap som bredare, avgränsningen till det professionella eller mera allmänmänskliga eller också kan skribenten beskriva skillnaden i tidsperspektivet eller målområdet, det kunskapsmässiga eller det moralisk-empatiska. För 4 6 poäng krävs en noggrannare analys och helst att svaret knyts till någon teoretiker som Kohlberg eller Gardner. Svaret ska ge en insiktsfull bild av relationen mellan sakkunnighet och vishet. 7. Nya nervceller uppstår i synnerhet i hippocampus också när människan är över 70 år, även om de uppstår långsammare hos äldre människor än hos unga. Motion och hälsosam kost främjar uppkomsten av nervceller, medan till exempel alkohol och tobak har motsatt inverkan. Nya nervceller ersätter nervbanor som inte fungerar och fortsätter att leva endast om de behövs. En faktor som bidrar till att nya nervceller överlever är den psykiska ansträngning som krävs när vi lär oss nya saker. Diskutera hur denna kunskap kan utnyttjas när det gäller att bromsa effekterna av åldrande. För 1 3 poäng krävs att skribenten inte upprepar det fakta som ges i uppgiften utan ger en fördjupad beskrivning av möjliga förändringar i hippocampus som har samband med åldrande och levnadsvanornas påverkan på förnyande och bevarande av nervceller under människans åldrande. För 4 6 poäng krävs att skribenten ger fördjupad kunskap om hippocampus betydelse för minnet och åldrandet samt symptomen på utvecklande av demens. Skribenten förväntas också kunna ge andra exempel än de som finns givna i uppgiften på hur minnesfunktionerna kan upprätthållas med hjälp av exempelvis medicin och egen mental aktivitet och livslångt lärande. Ifall skribenten behandlar aktuella frågor som höjande av pensionsålder eller vårdpersonalens tillgänglighet och tillräcklighet räknas som en extra förtjänst.

7 8. I en undersökning ville man klarlägga hur övning med datorprogram inverkar på de matematiska färdigheterna. Undersökningsgruppen bestod av frivilliga elever i olika ålder i de lägre årskurserna. Först kartlades deltagarnas prestationsnivå med hjälp av ett test som bedömde deras matematiska färdigheter. Därefter övade deltagarna två gånger i veckan under en termin med hjälp av ett datorprogram. Slutligen bedömdes deras prestationsnivå med samma test som använts före övningen. Resultaten visade att deltagarna klarade sig bättre i testet efter övningen än före den. Utgående från detta resultat drog forskarna slutsatsen att träning i matematik med hjälp av datorprogram förbättrar de matematiska färdigheterna. Bedöm undersökningsupplägget, det vill säga sättet på vilket undersökningen gjordes, och den slutsats som forskarna drog. Den här uppgiften kräver att skribenten behärskar de faktorer som påverkar en undersöknings reliabilitet. Det är inte innehållet i undersökningen som är särskilt betydelsefullt utan förverkligandet av undersökningen. Skribenten kan dessutom ta upp fakta kring inlärning och utvecklingspsykologi. För 1 3 poäng krävs att skribenten visar att hon känner till de faktorer som påverkar reliabiliteten och kan beskriva problematiken mellan forskningsresultatet och förverkligandet av forskningen. Skribenten ska ha uppmärksammat 3 4 problem. Exempelvis avsaknad av kontrollgrupp, andra faktorer i omgivningen som kan ha påverkat den matematiska kunskapen som helt vanlig matematikundervisning, urvalet av deltagare, variablerna är inte särskilt noggrant planerade och kontrollerade, upprepning av samma uppgifter som används i provet ger inte direkt ökad kunskap som mätbart resultat, kvaliteten hos testets uppgifter och beskrivningen av undersökningen lämnar många viktiga frågor öppna. För 4 6 poäng krävs flera av de ovan nämnda och det måste klart komma fram i svaret att undersökningssättet inte direkt kan ge det resultat som beskrivs i uppgiften. Som en särskild förtjänst räknas ifall skribenten korrekt använder ord som reliabilitet och validitet, känner igen placebo-effekten eller kan ge förslag på hur undersökningen kunde göras annorlunda och bättre Hur lär vi oss att reglera känslor, och vilka faktorer kan äventyra en normal utveckling? Känsloreglering behandlas i alla läroböcker. Med det avses individens färdigheter att benämna, hantera och reglera de egna känslorna, påverka deras natur och förekomst och genom detta också förstå andras

8 känslor. Uppgiften har två delar. För det första måste skribenten kunna berätta hur man lär sig reglera känslor och för det andra vilka faktorer som utgör en risk för normal utveckling. För 1 3 poäng krävs att skribenten förstår betydelsen av växelverkan med en annan individ i utvecklingen av känsloreglering. Skribenten måste kunna benämna minst två sätt på vilka känsloregleringen utvecklas. För 4 6 poäng krävs att skribenten förstår vad som avses med känsloreglering och ge en god beskrivning av utvecklingen samt ger exempel på några faktorer som kan innebära en risk för normal utveckling. För 7 9 poäng krävs att skribenten behandlar temat mångsidigt och grundligt. Skribentens ska visa på en helhetsmässig kunskap och kunna knyta samman utvecklingsskeden med rätta biologiska faktorer. Angreppssättet ska vara teoretiskt. Riskfaktorerna ska också behandlas grundligt Med inlärningssvårigheter avses problem med att lära sig läsa, skriva och räkna. Utöver de vanliga stödformerna (specialundervisning, talterapi och neuropsykologisk rehabilitering) finns det talrika alternativa behandlingsmetoder genom vilka man försöker hjälpa individer som har svårigheter. Utvärdera och jämför de alternativa metodernas tillförlitlighet utgående från tabellen nedan och psykologisk kunskap. Diskutera också varför vissa människor upplever att de har nytta av de alternativa metoderna. Uppgiften utgår från vetenskaplig forskningsmetodologi, det vill säga hur den fakta om inlärningssvårigheter som finns sammanfattad i tidningsartikelns tabell satts samman. I den här tillämpade uppgiften utmanas skribentens problemlösningsförmåga. Uppgiften har många delar och varje del ska besvaras. Metoderna ska utvärderas och jämföras och dessutom ska den upplevda nyttan av de alternativa metoderna diskuteras. För 1 3 poäng krävs att skribenten gjort en övergripande värdering av varje metod. För 4 6 poäng krävs att skribenten utvärderar, jämför och reflekterar så som uppgiften förutsätter. Skribenten förväntas kunna utvärdera tillförlitlighet genom att argumentera och analysera utifrån en vetenskaplig synvinkel. Skribenten kan utnyttja kunskap om placebo, neuropsykologisk rehabilitering, individuell handledning är motiverande, inlärningssvårigheter och inlärning.

9 För 7 9 poäng krävs att skribenten kan kombinera vetenskaplig fakta med tabellens information om inlärning. Mångsidig och välgrundad kritisk granskning av materialet är en förtjänst. Inlärningsstilarnas ställning i Finland som de ges uttryck för i exempelvis läroplanen är inte densamma som deras vetenskapliga ställning. Tidningsartikeln har antagligen tagit med enbart ett urval av befintlig information. Vetamix 2013

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan.

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. Psykologi 19.9.2011 Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. I svaret har skribenten behandlat både för- och nackdelar. Svaret är avgränsat till inlärning i skolan.

Läs mer

Psykologi 14.9.2009. 2. Vad avses med temperament? Hur borde föräldrar och lärare beakta barnets temperament?

Psykologi 14.9.2009. 2. Vad avses med temperament? Hur borde föräldrar och lärare beakta barnets temperament? Psykologi 14.9.2009 1. Den positiva psykologins idé är att betona människans resurser och starka sidor snarare än hennes svagheter, brister och begränsningar. Vad kan den positiva psykologin bidra med

Läs mer

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback?

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? Psykologi 11.3.2009 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? För 1 3 poäng krävs att skribenten förstår att inlärning är en process som grundar sig på dels förändringar i hjärnan och

Läs mer

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen 5.12 Psykologi I egenskap av en vetenskap som undersöker mänsklig aktivitet ger psykologin de studerande förutsättningar att på olika sätt iaktta och förstå människan och de faktorer som påverkar hennes

Läs mer

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp

Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp Tidigt stöd för barnet: Behov av stöd och sätt att stödja barnet i en barngrupp För en bättre dagvård - utvecklande av specialdagvården inom småbarnsfostran i Västra och Mellersta Nyland Barnets behov

Läs mer

5.17 Hälsokunskap. Självständigt arbete kan ingå. Mål för undervisningen

5.17 Hälsokunskap. Självständigt arbete kan ingå. Mål för undervisningen 5.17 Hälsokunskap Hälsokunskap är ett läroämne som vilar på tvärvetenskaplig grund och har som mål att främja kunskap som stödjer hälsa, välbefinnande och trygghet. Utgångspunkten för läroämnet är respekt

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

Psykologi våren 21.3.2012

Psykologi våren 21.3.2012 Psykologi våren 21.3.2012 1. Granska utifrån från psykologisk kunskap den beskrivna sömnskolans betydelse för Emmas utveckling i spädbarnsåldern. (Se bifogat prov!) För 1 3 poäng krävs att svaret utgår

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011)

Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011) Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011) Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2008:1swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2008:1swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2008:1swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

BARNET HAR RÄTT TILL EN PAPPA OCH EN MAMMA

BARNET HAR RÄTT TILL EN PAPPA OCH EN MAMMA INNEHÅLL Barnet har rätt till en pappa och en mamma Föräldraskapet är När vi får ett barn En modell för tillhörighet Ett engagerat föräldraskap syns Familjer med en förälder Engagemang i alla åldrar Förälderns

Läs mer

Studentexamensprovet i psykologi 20.9.2006 - svarstips

Studentexamensprovet i psykologi 20.9.2006 - svarstips Studentexamensprovet i psykologi 20.9.2006 - svarstips Fråga ett: Hur kan en gymnasieelev som förbereder sig för ett kursprov dra nytta av följande anvisningar? Kom ihåg att behandla vart och ett av dessa

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar SÖK hjälp i tid www.muistiliitto.fi/se Alzheimer Centarlförbundet är en organisation för personer med minnessjukdom och deras närstående.

Läs mer

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: PSYKOLOGI Ämnet psykologi behandlar olika sätt att förstå och förklara mänskliga beteenden, känslor och tankar utifrån olika psykologiska perspektiv. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet psykologi ska syfta

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

"Vi rör på oss tillsammans och stärker samtidigt självbilden, delaktigheten samt tillämpar lärda färdigheter."

Vi rör på oss tillsammans och stärker samtidigt självbilden, delaktigheten samt tillämpar lärda färdigheter. GYMNASTIK Läroämnets uppdrag Målet med gymnastikundervisningen är att påverka elevens välbefinnande genom att stöda såväl ett positivt förhållningssätt till den egna kroppen som den fysiska, sociala och

Läs mer

Barnets rätt till omvårdnad, uppfostran och trygga gränser

Barnets rätt till omvårdnad, uppfostran och trygga gränser PRIDE-HEMUPPGIFTER Hemuppgift 6 Sida 1 / 5 Namn: PRIDE-hemuppgift SJÄTTE TRÄFFEN Barnets rätt till omvårdnad, uppfostran och trygga gränser Uppfostringsmetoder som stöder barnets utveckling är en av grunderna

Läs mer

HÄLSOKUNSKAP ÅRSKURS 7-9. Centralt innehåll som anknyter till målen för hälsokunskap i årskurs 7 9

HÄLSOKUNSKAP ÅRSKURS 7-9. Centralt innehåll som anknyter till målen för hälsokunskap i årskurs 7 9 HÄLSOKUNSKAP ÅRSKURS 7-9 Centralt innehåll som anknyter till målen för hälsokunskap i årskurs 7 9 Utgående från målen ska man skapa undervisningshelheter som framskrider i takt med åldern. Undervisningshelheterna

Läs mer

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever. Utbildningsstyrelsen

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever. Utbildningsstyrelsen Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever Utbildningsstyrelsen Till kommunstyrelserna DNR 5/011/2004 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas DATUM 27.2.2004 Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2004

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar MINNET OCH MINNESSTÖRNINGAR Minnet är en serie av händelser, då man i minnet återkallar saker man tidigare lärt sig eller upplevt och lär

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden PROVET I PSYKOLOGI 21.3.2014 BESKRIVNING AV GODA SVAR De beskrivningar av svarens innehåll som ges här är inte bindande för studentexamensnämndens bedömning.

Läs mer

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden PROVET I PSYKOLOGI 16.9.2013 BESKRIVNING AV GODA SVAR De beskrivningar av svarens innehåll som ges här är inte bindande för studentexamensnämndens bedömning.

Läs mer

1. Puberteten som ett psykiskt, biologiskt, socialt och kulturellt fenomen

1. Puberteten som ett psykiskt, biologiskt, socialt och kulturellt fenomen Psykologi 24.9.2008 1. Puberteten som ett psykiskt, biologiskt, socialt och kulturellt fenomen Uppgiften är rätt enkel och kräver ingen tillämpning av kunskaper. Däremot förutsätts att skribenten ger ett

Läs mer

Nr Mål för undervisningen Innehåll som anknyter till målen Målet för undervisningen är att Fysisk funktionsförmåga

Nr Mål för undervisningen Innehåll som anknyter till målen Målet för undervisningen är att Fysisk funktionsförmåga GYMNASTIK Läroämnets uppdrag Målet med gymnastikundervisningen är att påverka elevens välbefinnande genom att stöda såväl ett positivt förhållningssätt till den egna kroppen som den fysiska, sociala och

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Hälsorelaterad livskvalitet hos mammor och pappor till vuxet barn med långvarig psykisk sjukdom

Hälsorelaterad livskvalitet hos mammor och pappor till vuxet barn med långvarig psykisk sjukdom Hälsorelaterad livskvalitet hos mammor och pappor till vuxet barn med långvarig psykisk sjukdom Anita Johansson Med. dr. Hälso- och vårdvetenskap FoU-enheten Skaraborg Sjukhus Nka Anörigkonferens, Göteborg

Läs mer

Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar

Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar Fråge- och målformuleringar i BBIC-utredningar Utredningsfrågorna och målformuleringarna är tagna ur sitt sammanhang: utredningarna. De ger ändå en vink om hur svårt det är att ställa adekvata frågor och

Läs mer

Föräldrapenninguttag före och efter en separation

Föräldrapenninguttag före och efter en separation SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2017:11 Föräldrapenninguttag före och efter en separation En analys av hur separerade föräldrar använde föräldrapenning i jämförelse med de som inte separerade Detta är en sammanfattning

Läs mer

kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten

kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten Kommunikation är kultur, kultur är kommunikation. 3 February 1932) (Stuart McPhail Hall 1932-2014) Kultur Samspelet i

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

PROVET I PSYKOLOGI 14.9.2015 BESKRIVNING AV GODA SVAR

PROVET I PSYKOLOGI 14.9.2015 BESKRIVNING AV GODA SVAR PROVET I PSYKOLOGI 14.9.2015 BESKRIVNING AV GODA SVAR De beskrivningar av svarens innehåll och poängsättningar som ges här är inte bindande för studentexamensnämndens bedömning. Censorerna beslutar om

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 Läroämnets uppdrag Uppdraget i gymnastikundervisningen är att påverka elevernas välbefinnande genom att stödja den fysiska, sociala och psykiska funktionsförmågan och en positiv inställning

Läs mer

UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA

UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA POLITISKT PROGRAM FÖR ATT FÖRHINDRA MARGINALISERING UNGA HAR RÄTT ATT MÅ BRA. SFP vill se ett samhälle där ingen blir utanför. Utslagning är inte bara en tragedi för den unga

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK Liisa Suopanki Carin Söderberg Margaretha Biddle Framtiden är inte något som bara händer till en del danas och formges den genom våra handlingar

Läs mer

Den psykiska hälsan. Ghita Bodman. PM i utvecklingspsykologi och utbildare i psykiskt stöd

Den psykiska hälsan. Ghita Bodman. PM i utvecklingspsykologi och utbildare i psykiskt stöd Den psykiska hälsan Ghita Bodman PM i utvecklingspsykologi och utbildare i psykiskt stöd Översatt till vardagsspråk: Leva i vardagen Ghita Bodman PM i utvecklingspsykologi och utbildare i psykiskt stöd

Läs mer

Bedömningsverktyg för psykologens och kuratorns klientarbete (förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning)

Bedömningsverktyg för psykologens och kuratorns klientarbete (förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning) Bedömningsverktyg för psykologens och kuratorns klientarbete (förskoleundervisningen, grundläggande utbildningen, andra stadiets utbildning) - Med bedömningsverktyget samlar man in information om psykologens

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta 1 SVENSKA OCH LITTERATUR Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i svenska och litteratur Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Att kommunicera

Läs mer

HISTORIA. Läroämnets uppdrag

HISTORIA. Läroämnets uppdrag 1 HISTORIA Läroämnets uppdrag Historieundervisningens uppdrag är att utveckla elevens historiemedvetande och kulturkunskap samt hjälpa eleven tillägna sig principerna för ett ansvarsfullt medborgarskap.

Läs mer

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Malin Broberg, Leg psykolog och professor i psykologi Malin.broberg@psy.gu.se Vad är en bra förälder? Hur kan vi ge föräldrar förutsättningar att

Läs mer

Introduktion till hälsovetenskaper, 5 sp

Introduktion till hälsovetenskaper, 5 sp 707005.0 Introduktion till hälsovetenskaper, 5 sp Efter godkänd kurs förväntas den studerande kunna: Identifiera, beskriva, förklara och problematisera grundläggande teoretiska begrepp och perspektiv och

Läs mer

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!!

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!! Välkommen till Svenskasamskolan i Tammerfors 1 Välkommentillskolanihöst Attbörjaskolanärenstorhändelsebådeförbarnetochförfamiljen.Enspännandeochnytidbörjar.Imånga familjerfunderarmanombarnetkanalltdetsomkrävsavenlitenskolelev.grundskolanharändratmycketpå

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

DIALOG I TIDEN LÄROMATERIALET VAD BETYDER EGENTLIGEN ÅLDERDOMEN?

DIALOG I TIDEN LÄROMATERIALET VAD BETYDER EGENTLIGEN ÅLDERDOMEN? LÄROMATERIALET DIALOG I TIDEN Utställningen och läromaterialet Dialog i tiden ger eleverna en månsidig introduktion till sociala, samhälleliga, fysiologiska och psykologiska frågor kring åldrandet. Besök

Läs mer

Remitterande terapeuters syn på terapikoloniernas arbete 2004 Utvärderingen genomfördes under hösten 2004

Remitterande terapeuters syn på terapikoloniernas arbete 2004 Utvärderingen genomfördes under hösten 2004 Remitterande terapeuters syn på terapikoloniernas arbete 2004 Utvärderingen genomfördes under hösten 2004 För Terapikolonier AB Eva Huld Remitterande terapeuters syn på terapikoloniernas arbete 2004 Sammanfattning

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Remitterande terapeuters syn på terapikoloniverksamheten 2006 Utvärderingen genomfördes under hösten 2006

Remitterande terapeuters syn på terapikoloniverksamheten 2006 Utvärderingen genomfördes under hösten 2006 Remitterande terapeuters syn på terapikoloniverksamheten 2006 Utvärderingen genomfördes under hösten 2006 För Terapikolonier AB Anna Johansson och Peter Larsson Remitterande terapeuters syn på terapikoloniverksamheten

Läs mer

Kvalitativ intervju en introduktion

Kvalitativ intervju en introduktion Kvalitativ intervju en introduktion Olika typer av intervju Övning 4 att intervjua och transkribera Individuell intervju Djupintervju, semistrukturerad intervju Gruppintervju Fokusgruppintervju Narrativer

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Ekonomi

Max18skolan årskurs 4-6. Ekonomi Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till en god levnadsstandard. Genom att reflektera kring barns ekonomiska situation

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik

Lag. om ändring av lagen om småbarnspedagogik 1. Lag om ändring av lagen om småbarnspedagogik I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om småbarnspedagogik (540/2018) 19 mom. och ändras 12 och 15 samt 17 4 mom. som följer: 12 Rätt till småbarnspedagogisk

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

RIST Relationsinriktat småbarnsteam i K5 området

RIST Relationsinriktat småbarnsteam i K5 området RIST Relationsinriktat småbarnsteam i K5 området Anknytning (attachment) är när det lilla spädbarnet knyter an till föräldrarna vilka i sin tur binder sig till barnet. Det är en livsviktig uppgift för

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

RELIGION. Läroämnets uppdrag

RELIGION. Läroämnets uppdrag RELIGION Läroämnets uppdrag Religionsundervisningens uppdrag är att ge eleven en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. Undervisningen ska göra eleven förtrogen med den religion som studeras

Läs mer

Programmet som främjar barns och ungdomars mentala välmående

Programmet som främjar barns och ungdomars mentala välmående som främjar barns och ungdomars mentala välmående Att lära sig konsten att hantera känslor och sociala färdigheter är ytterst viktigt vid sidan av annat lärande. De faktiska frukterna av detta arbete kan

Läs mer

Om adhd en film om bemötande och förståelse i skolan

Om adhd en film om bemötande och förståelse i skolan Om adhd en film om bemötande och förståelse i skolan Frågor och förslag som uppmuntrar till diskussion 1 Inledning Ofta får barn och ungdomar med adhd svårigheter i skolan. I filmen Om adhd en film om

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Ekonomi

Max18skolan årskurs 7-9. Ekonomi Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt till en god levnadsstandard. Genom att reflektera kring samhällsviktiga begrepp

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Sammanfattning 2015:5

Sammanfattning 2015:5 Sammanfattning Syftet med denna rapport är att ge ett samlat kunskapsunderlag om föräldraförsäkringens utveckling i Sverige och andra länder, samt att utvärdera på vilket sätt ett mer jämställt föräldraledighetsuttag

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN FÖRA BARNEN PÅ TAL BEARDSLEES FAMILJEINTERVENTION Heljä Pihkala 15/11 2012 BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN TVÅ METODER MED SAMMA GRUNDANTAGANDE: ÖPPEN KOMMUNIKATION OM FÖRÄLDERNS SJUKDOM/MISSBRUK

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR SOCIALDEMOKRATERNA I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR 2 (8) 3 (8) PAPPA PÅ RIKTIGT Jag tror att de allra flesta som skaffar barn vill vara förälder på

Läs mer

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Den samlade läroplanen innehåller tre delar: 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen 3. Kursplaner

Läs mer

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion

SFBUBs riktlinjer för depression. Psykosocial behandling remissversion SFBUBs riktlinjer för depression Psykosocial behandling remissversion multimodal behandling i familjekontext med inriktning på depression fasindelad ges under minst 4-8 veckor före annan specifik behandling

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT)

Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT) Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT) Grundskola 1 3 LGR11 SO För att det ska fungera bra att leva tillsammans behöver vi försöka förstå varandra. Vi funderar tillsammans och lär

Läs mer

Ålands vårdinstitut. Läroplan för utbildningsprogrammet Vård och fostran av barn och unga 40 sv

Ålands vårdinstitut. Läroplan för utbildningsprogrammet Vård och fostran av barn och unga 40 sv Ålands vårdinstitut Läroplan för utbildningsprogrammet Vård och fostran av barn och unga 40 sv Fastställd av direktionen 7.6.2005 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRORD... 3 2. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR UTBILDNINGSPROGRAMMET

Läs mer

AMNINGSRÅDGIVNING TILL MAMMOR OF FAMILJER UNDER GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING SAMT EFTER FÖRLOSSNING 31.8.2010 Vårdrekommendation för vårdpersonal

AMNINGSRÅDGIVNING TILL MAMMOR OF FAMILJER UNDER GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING SAMT EFTER FÖRLOSSNING 31.8.2010 Vårdrekommendation för vårdpersonal 1 AMNINGSRÅDGIVNING TILL MAMMOR OF FAMILJER UNDER GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING SAMT EFTER FÖRLOSSNING 31.8.2010 Vårdrekommendation för vårdpersonal Författare: Hannula Leena, (arbetsgruppens ordförande),

Läs mer

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG 7.1 Principerna för stöd Det finns tre nivåer av stöd: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. En elev kan få stöd på endast en nivå åt gången. Stödformer som

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1200 Psykologi: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Psychology: Intermediate course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Psykologiska institutionen 2014-09-25

Läs mer

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p 1. Introduktion, (2 poäng) - redogöra för utbildningens uppläggning, innehåll, genomförande, - kunna tillämpa problembaserat lärande

Läs mer

Religionsdidaktik med inriktning mot. konfirmationsarbete, 3a. Presentation av Gervase R Bushe Klart ledarskap, 1

Religionsdidaktik med inriktning mot. konfirmationsarbete, 3a. Presentation av Gervase R Bushe Klart ledarskap, 1 konfirmationsarbete, 3a Moment 3 Ledarutveckling Stiftsgården i Undersvik 2009-09-21 22 Professor Jørgen Straarup Presentation av Gervase R Bushe Klart ledarskap, 1 Grundkonceptet: Klart ledarskap Verklighetsbeskrivning

Läs mer

Kunskap, vetenskap och forskning

Kunskap, vetenskap och forskning Kunskap, vetenskap och forskning Vad är kunskap? Vi behöver goda kunskaper för att beskriva, förklara och förutsäga händelser Viktigt att kunna göra i vardagslivet (få mening och ordning i det som sker

Läs mer

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag

SAMHÄLLSLÄRA. Läroämnets uppdrag SAMHÄLLSLÄRA Läroämnets uppdrag Syftet med undervisningen i samhällslära är att stödja elevens tillväxt till en aktiv, ansvarsfull och företagsam person. Elevens vägleds att agera enligt demokratins värden

Läs mer

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt

Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Pedagogisk dokumentation och att arbete med tema/projekt Oskarshamn 091110-11 Birgitta Kennedy Reggio Emilia Institutet och förskolan Trollet Ur förslag till förtydliganden i läroplanen för förskolan Uppföljning,

Läs mer

Anknytning hos barn till mödrar med utvecklingsstörning

Anknytning hos barn till mödrar med utvecklingsstörning Anknytning hos barn till mödrar med utvecklingsstörning pehr.granqvist@psychology.su.se Presenterat vid Forum FUB: Aktuellt i FUB-världen, Luleå, 150508 Huvudpoänger att ta med sig hem Barn till mammor

Läs mer

Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum

Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Manual Social bedömning inför mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Specialpedagogiskt Kompetenscentrum Reviderad december 2013 Innehållsförteckning Sidan Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Välkomna till samråd och workshop!

Välkomna till samråd och workshop! Välkomna till samråd och workshop! Hålltider Vi börjar den 29 augusti, kl 12.00 med lunch. Workshopen startar kl 13.00 med inledning. Eftermiddagen avslutas kl 17.00. Dagen efter börjar vi kl kollas???

Läs mer