Studentexamensprovet i psykologi svarstips

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studentexamensprovet i psykologi 20.9.2006 - svarstips"

Transkript

1 Studentexamensprovet i psykologi svarstips Fråga ett: Hur kan en gymnasieelev som förbereder sig för ett kursprov dra nytta av följande anvisningar? Kom ihåg att behandla vart och ett av dessa råd. a) Koncentrera dig. b) Repetera. c) Tro på dig själv. Uppgiften är en tillämpad inlärningspsykologisk uppgift. Redan i den första kursen i psykologi finns tillräckligt material för att besvara frågan men det är möjligt att också utnyttja kunskap från studiehandledning och andra ämnen. Uppgiften avgränsas till förberedelser inför kurstentamen vilket gör att svaret ska hållas koncist. Hur kan uppmaningarna utnyttjas vid förberedelse av prov? Skribenten förväntas reflektera över hur uppmaningarna kan integreras och låta styra inlärningsprocessen men också över vilka hinder för den som förbereder sig att följa dem det kan finnas. Skribenten kan välja ifall hon behandlar varje råd skilt eller på samma gång, särskiljande och jämförande utifrån förberedelsernas resultat. Råden hör samman med bland annat den studerandes orienteringsmodeller (uppgiftsinriktning, undvikande av misslyckande, inriktad mot beroende, undvikande av studier, avsaknad av hängivelse), minnets verksamhet, motivation och självstyrning. I svaret kan skribenten behandla följande teman: a) Uppmärksamhet och koncentration. b) Betydelsen av hur repetitionen läggs upp, tidigare kunskap samt förståelse vs. utantill inlärning, överinlärning, minne och glömska. c) Självkänsla, positiv jagbild, effektiv verksamhetsstyrning, känslornas betydelse för motivationen, jagkompetens. För 1 3 poäng krävs att skribenten behandlar antingen a c eller också att skribenten behandlat två av dessa noggrannare. Skribenten kan antingen hänvisa sina påståenden till forskningskunskap eller egen erfarenhet. För 4 6 poäng krävs att skribenten noggrant beskriver rådens betydelse för studieframgången; exempelvis för inlärningsprocessen, informationsbehandling och känsloliv. Ett jämförande och

2 reflekterande förhållningssätt är till skribentens fördel. Svaret skall dessutom beakta forskningsresultat och inlärningsteori. Fråga två: Behandla på basis av psykologisk kunskap hur och när uppfattningen om rätt och orätt utvecklas. Inom psykologin har normal utveckling granskats utifrån bland annat personlighet, emotioner och kognitiva processer. Många sociokulturella faktorer, samhällets värden och normer samt olika fostringsideal inverkar på individens moralutveckling. Det viktigaste kunskapsmaterialet för den här uppgiften finns i kursen i utvecklingspsykologi. Kohlbergs teori är mycket användbar som utgångspunkt. Psykodynamisk teori är också lämplig som teoretisk utgångspunkt för besvarandet av uppgiften. En mera allmänt hållen utvecklingspsykologisk granskning av den psykosociala och kognitiva utvecklingens betydelse för mognandet av moralbegrepp är också möjlig. Då kan skribenten ta upp faktorer som tidiga erfarenheter och emotionella relationer, utveckling av tankeprocesser, modellinlärning, belöning och straff, positiva och negativa erfarenheter samt kulturell påverkan. För 1 3 poäng har skribenten presenterat några centrala faktorer som påverkar individens uppfattning av vad som är rätt eller fel (moralisk utveckling) samt några förändringar som hör samman med utvecklingen i barn- och ungdomsåren. Allmänna och till och med ytliga beskrivningar räcker för lägre poäng. Ifall skribenten förstår frågan fel och enbart beskriver lyckande eller misslyckande av exempelvis räkneuppgiften/provuppgiften ges enbart poängen 0 1 poäng. För 4 6 poäng krävs att skribenten granskar moraluppfattningen i olika åldersgrupper samt relaterar det till annan psykisk utveckling samt bakgrundsfaktorer. I de högre poängklasserna förutsätts reflektion, fördjupning och utvecklingsteoretisk kunskap.

3 Fråga tre: Enligt befolkningsprognoserna kommer en allt högre andel av befolkningen i framtiden att bestå av äldre människor. Bedöm utgående från det ungefärliga diagrammet nedan samt på basis av annan psykologisk kunskap hur åldrandet inverkar på individens aktivitet i det dagliga livet. För att komma upp till höga poäng krävs att diagrammet behandlas grundligt. Lösryckt psykologisk kunskap om åldrande ger lägre poäng. Svaret ska behandla kognitiva förändringar men vid sidan av dessa kan skribenten granska människorelationer och processer som hör samman med känslolivet. Skribenten kan behandla vardagsrutiner, krav från arbetslivet, relationer till nära, deltagande i samhällslivet och privata livshändelser. Diagrammet erbjuder en bas för svaret; kunskap kompetens, utbildning erfarenhet, sjukdomar skador, snabbhet i informationsbehandling. En särskild förtjänst är ifall skribenten reflekterar över diagrammets tillkomst men detta förutsätts inte ens för de högsta poängen. För 1 3 poäng krävs att skribenten ger några riktiga tolkningar av diagrammet och korrekta uppfattningar om åldrandets inverkan på individens vardagliga verksamhet. Exempel på tolkningar: Kunskap kurvan för kunskaper och färdigheter stiger hela tiden. Inlärning sker i ungdom och medelålder genom utbildning, hobbyer och arbetsuppgifter. Men dessa utvecklas fortsättningsvis också i ålderdomen. Utbildning att kurvan för utbildning och erfarenhet stiger på slutet måste tolkas som så att livserfarenheten ökar hela tiden och att en del av åldringarna också studerar. Sjukdomar kurvan för sjukdomar och skador stiger rätt brant från senare medelålder till ålderdomen. Ju längre en människa lever, desto större är risken för att drabbas av sjukdomar. Bakom de kognitiva förändringarna kan finnas en förminskad nivå av transmittorämnen i hjärnan, neurologiska sjukdomar (demens, Alzheimer) eller obehandlad depression. Informationsbehandlingen blir långsammare redan i medelåldern. Sinnesverksamheten, reaktionshastigheten, inlärning och minnesfunktionerna påverkas. Flexibel förståelse och intelligens avtar men särskilda förmågor blir större och avtar hos friska åldringar långsamt. I vardagslivet kan individens självförtroende påverkas av nedsatt funktionsförmåga i trafiken. Åldrande personer kan behöva mycket konkret och praktisk vägledning vid förändringar.

4 För 4 6 poäng krävs att skribenten inser att flera kognitiva förändringar beror på sjukdomar och inte åldrande i sig. Reaktionshastigheten avtar hos alla men den kognitiva kunskapsmängden kan växa under hela livstiden. Skribenten kan behandla exempel och knyta samman dem med utvecklingspsykologisk kunskap. Åldrande personer har svårt att fästa uppmärksamhet på många saker samtidigt och har svårare att lära sig nytt. Den flexibla kunskapen når sin höjd i tonåren men åldrande har en livslång erfarenhet och därför en överlägset bättre prestationsförmåga. Den funktionella förmågan börjar avta först i sjuttio års ålder. Skribenten kan också behandla postformellt tänkande eller Eriksons teori om kriser samt individens egen attityd och aktivitet. Fråga fyra: Nuförtiden behöver människan hålla i minnet ett flertal lösenord, koder och sifferserier. Vilka faktorer gör det lättare eller svårare att minnas dessa? God kännedom om minnets uppbyggnad och grundfunktioner hjälper skribenten att formulera ett gott svar som behandlar ett flertal faktorer och inte enbart arbetsminnets begränsade kapacitet och långtidsminnets olika kodningsfunktioner. Frågan är tvådelad och både de faktorer som underlättar för minnet och de faktorer som försvårar för minnet ska behandlas. För 1 3 poäng krävs att skribenten beskriver några underlättande och några försvårande faktorer och förklarar varför och hur dessa faktorer påverkar minnet. Underlättande faktorer är upprepning, visuell kodning, fonetisk kodning, semantisk kodning, motorisk kodning, proseduralt minne, episodiskt minne, minnesregler, motivation och inställning till arbetet och trygghet. Försvårande faktorer är avsaknad av de underlättande faktorerna, felaktiga associationer, emotionella hinder, trötthet, glömska, stress, droger och neurologiska faktorer. För 4 6 poäng beskriver skribenten flera faktorer och svaret är också klart uppbyggt, konsekvent och knutet till minnets allmänna principer. En metakognitiv behandling av temat är en särskild förtjänst. Vetskap om minnets begränsade kapacitet ger anledning till effektiv problemlösning. Medvetenhet om att en kod kan glömmas motiverar till att hitta på reservsystem som exempelvis minnesanteckningar. En särskild förtjänst är också ifall skribenten ger exempel på hur kognitiv psykologisk kunskap kan användas vid produktutveckling på så sätt att tillgänglighetsforskningens resultat tas i beaktande vid planering av hur lösenord exempelvis ska användas och ifall de är nödvändiga.

5 Fråga fem: Analysera skillnaderna och likheterna mellan den högra och den vänstra hjärnhalvan med avseende på de psykiska funktionerna. Centralt är att skribenten inser att man här frågar efter vad som innebär med lateraliserig. Paul Brocas och Carl Wernickes upptäckter med språkliga svårigheter som följd av skador på hjärnhalvorna är en bra inledning på svaret. Senare har magnetbilder kunnat bekräfta att samma asymmetri gäller hos friska människor. Den funktionella asymmetrin kommer också till uttryck genom höger- och vänsterhänthet och split brain-patienter. För 1 3 poäng krävs att någon skillnad och likhet utifrån psykisk funktion finns beskriven (exempelvis sinnesintryck eller språklig processering). För 4 6 poäng krävs att svaret beskriver lateralisering med hjälp av flera goda exempel. Fråga sex: Hur tolkar du nedanstående strukturella modell av psyket? Redogör för de begrepp som ingår i modellen samt för sambanden mellan dem. Sigmund Freuds förståelse av hur personligheten är uppbyggd behandlas närmare i den femte kursen men också i den första kursen i psykologi tar en del upp Freuds modell. Faktorer som ska tas i beaktande i svaret är Freuds strukturella modell i relation till den tidigare topografiska modellen där han beskrev själslivets tre nivåer: det medvetna, det förmedvetna och det omedvetna. Freud skapade teorin om psykiska krafter, psykodynamiken, som behandlar dessa krafters verksamhet. Personlighetens grundkraft kallade Freud för psykisk energi och han beskrev den som en medfödd drift som strävar efter njutning och tillfredsställelse och är till naturen sexuell. Senare märkte Freud att en sådan modell inte kunde svara på viktiga mänskliga teman som aggressivitet och spänningar i förhållande till andra människor och omvärlden. Till den nya strukturella modellen tog han i bruk nya begrepp som id, ego och superego. Det förmedvetna saknas i den givna modellen och skribenten förutsätts inte behandla den utan detta räknas som en extra förtjänst. Den strukturella modellens delar ska alla behandlas förtjänstfullt. De tvåmodellernas gemensamma faktorer ska framgå. Båda behandlar psykets dynamik mellan de delvis konfliktfyllda och spänningsfyllda byggstenarna och den inre dynamiken kommer till uttryck i utvecklingen av personligheten, alla psykiska funktioner och också i psykiska störningar. För 1 3 poäng krävs att något av teorins uppkomst och utveckling tas upp i svaret. Alla bildens begrepp definieras och deras funktion beskrivs. Med är också Freuds tankar om begreppens relationer sinsemellan och till yttervärlden.

6 För 4 6 poäng krävs att skribenten närmare beskriver den teoretiska uppbyggnaden hos Freuds personlighetsmodell, dess begrepp, medvetandets nivåer och uppbyggnad samt deras inre relationer. Högre poäng förutsätter också en närmare beskrivning av hur försvarsmekanismerna kan fungera som upprätthållare av psykisk balans, mardrömmar som ett tecken på att egots försvar gett vika och det som man önskat undvika har kommit fram till medvetenheten, bakgrundsfaktorer för psykiska störningar och uppkomsten av symptom, konfliktbegreppet och integrerad psykisk balans. En utvärdering av den psykodynamiska personlighetsmodellen är en extra förtjänst. Fråga sju: Diskutera på basis av psykologisk kunskap sambandet mellan en positiv livshållning och psykisk hälsa. Den humanistiska psykologins tankesätt och personlighetsteori behandlas i den första och den femte kursen. Positiv psykologi behandlas sparsamt. Banduras begrepp självtillräcklighet (positiva kompetensförväntningar, jagkompetens) behandlas i den femte kursen och är här relevant. I den här uppgiften kan skribenten använda sig av psykologisk kunskap om relationen mellan psykiska funktioner och mental hälsa på ett mångsidigt sätt. Den positiva psykologin berör styrkor som optimism, hopp, humor, förmedling av känslor, framtidsförväntan, bruk av konstruktiva coping-strategier vid svårigheter och uthållighet. Martin Seligman är kanske den mest kända av dem som forskat kring en optimistisk livssyn. Individen lever i den egna psykiska verkligheten som definierar hennes tolkning av verkligheten mera än verkligheten i sig. Kriteriet för mental hälsa är att individen själv är medveten om denna skillnad, det vill säga att hennes tolkning och emotioner grundar sig i högre grad på den psykiska tolkningen än på verkligheten. (Detta kallar Peter Fonagy och medarbetare för mentalisering.) Ur denna principiella synvinkel följer att individen själva, på ett sätt, genom att gestalta de egna erfarenheterna som positiva eller negativa, har en betydande inverkan på det psykiska välbefinnande och mentala hälsan. Ifall alla händelser tolkas som mera negativa än de i själva verket är, tär detta på den mentala hälsan, utsätter individen för stress och kan leda till att de psykosociala problemen hopar sig. Dessutom brukar negativa känslor föda nya negativa känslor och detta kan göra att den drabbade utsätts för andras negativa känsloreaktioner i det sociala nätverket, och det kan skapa en cirkel av negativa tankar. På motsvarande sätt kan det skapas en cirkel av positiva tankar ifall individen kan bearbeta motgångar med hjälp av konstruktiva sätt, som exempelvis humor.

7 För 1 3 poäng krävs att några korrekta synpunkter på positiva känslors betydelse för psyket behandlas. För 4 6 poäng krävs en insiktsfull granskning som är förankrad i psykologisk kunskap. Seligman behandlas inte i alla bokserier och därför förutsätts skribenten inte känna till hans arbete. Till ett gott resultat når skribenten genom att utgå från psykologisk kunskap som är relevant och kompletterar denna med egna exempel och insikter. Förtjänstfullt är ifall skribenten kan kommentera att psykisk hälsa och positiv livshållning har både en biologisk och social grund. De kan vara sådana att inte ens den bästa optimismen då hjälper. Fråga åtta: Gör upp en plan för en undersökning, som ska utreda hur rampfeber (nervositet inför framträdande) inverkar på prestationen. Till planen hör en beskrivning av problemet, forskningsmetoderna, materialet för analysen och analysen. Skribenten bör reflektera över vilken/vilka grupper som ska undersökas och behovet av en kontrollgrupp. Skribenten ska också diskutera hur och vem som ska definiera rampfeber. Är det möjligt att mäta rampfeber eller är det den som upplever rampfebern som får vara det egna måttet. För 1 3 poäng räcker det att skribenten ger förslag på en forskningsplan som på något plan ger information om det som önskas undersökas. För 4 6 poäng krävs att skribenten noggrannare beskriver de svårigheter forskningen kan stöta på och ger en tillfredsställande lösning på dem. Skribenten ska också kunna beskriva vad rampfeber är ur psykologisk synvinkel. +Fråga nio: Psykiska faktorers roll i att det uppstår fel och sker olyckor. Ett flertal psykiska faktorer kan inverka på hur fel och olyckor uppkommer. Uppgiften ger flera svarsmöjligheter. Frågan förutsätter ingen särskild kunskap utan flera granskningssätt och synvinklar är möjliga. Fel och olyckor kan ske i många olika situationer och kontexter. Exempel som ges på ett sakligt sätt är självfallet ett plus i uppgiften. I svaret ska skribenten koncentrera sig på psykiska faktorer och förklara deras inverkan och kunna belysa dem. Psykiska faktorer kan behandlas utifrån exempelvis följande synvinklar: uppmärksamhetens lagbundenheter och begränsningar

8 minnets begränsningar och särskilda drag automatisering av verksamhet som kan såväl ge upphov till olyckor som förebygga dem kognitiv belastning som exempelvis buller i omgivningen, svåra uppgifter eller inre faktorer hos den som utför uppgiften kognitiv förmåga, kompetensnivå, expertkunskap eller avsaknad av sådan i relation till uppgiften motivationens betydelse för uppkomsten av fel och olyckor, omedvetna motiv sociokulturella faktorer: attityder och värden psykiska faktorers samband med biologiska faktorer, vakenhetsgrad, medicin, droger sjukdomar som hjärnskador och mental störning begränsar den psykiska verksamheten För 1 3 poäng krävs att några psykiska faktorer som ger upphov till fel och olyckor beskrivs. Beskrivningen är kortfattad och saknar samband med psykologisk teori och forskningsresultat. För 4 6 poäng krävs att temat behandlas mångsidigt och till en större bredd än för lägre poäng. Teoretisk och forskningsbaserad kunskap finns med. För 7 9 poäng krävs att skribenten förstått temats vidd och behandlat temat ur ett brett perspektiv. Svaret binds samman med teoretisk kunskap och forskningsresultat. Något område behandlas särskilt noggrant. +Fråga tio: Det sägs att människan är en psyko-fysisk-social helhet. Gör en jämförelse mellan två teoribildningar inom psykologin med avseende på hur dessa tre delområden uppmärksammas. Av betydelse är att skribenten jämför två riktningar utifrån de tre dimensionerna. Både likheter och olikheter ska beskrivas. Ett gott svar innehåller också en utvärdering och de valda synpunkterna är valda avsiktligt och förs fram på ett sätt som visar på att skribenten förstått att de ingår som en del av teoriernas större helheter. För 1 3 poäng krävs att skribenten behandlar svaret på ett meningsfullt sätt men kortfattat. Något slag av jämförelse förutsätts. För 4 6 poäng krävs att skribenten behandlar temat på ett välgrundat sätt och kan rätt mångsidigt belysa hur två olika psykologiska skolor närmar sig människans tre sidor. I svaret kommer det klart fram att skribenten förstått vad som avses då man säger att människan är en psyko-fysisk-social helhet och alla dessa sidor behandlas i svaret.

9 För 7 9 poäng krävs att skribenten behandlar alla tre sidor av individen utifrån de valda teoretiska riktningarna. De valda riktningarna beskrivs felfritt och grundligt och de tre dimensionerna speglas konsekvent i dessa. Det jämförande greppet ska vara genomgående och likaså ska den psyko-fysisksociala helhetens alla delar tas i beaktande på ett insiktsfullt sätt. Skribenten kan också utvärdera riktningarnas styrkor och svagheter. Vetamix 2013.

1. Puberteten som ett psykiskt, biologiskt, socialt och kulturellt fenomen

1. Puberteten som ett psykiskt, biologiskt, socialt och kulturellt fenomen Psykologi 24.9.2008 1. Puberteten som ett psykiskt, biologiskt, socialt och kulturellt fenomen Uppgiften är rätt enkel och kräver ingen tillämpning av kunskaper. Däremot förutsätts att skribenten ger ett

Läs mer

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen

5.12 Psykologi. Mål för undervisningen 5.12 Psykologi I egenskap av en vetenskap som undersöker mänsklig aktivitet ger psykologin de studerande förutsättningar att på olika sätt iaktta och förstå människan och de faktorer som påverkar hennes

Läs mer

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan.

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. Psykologi 19.9.2011 Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. I svaret har skribenten behandlat både för- och nackdelar. Svaret är avgränsat till inlärning i skolan.

Läs mer

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback?

Psykologi 11.3.2009. 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? Psykologi 11.3.2009 1. Hur påverkas inlärning av positiv och negativ feedback? För 1 3 poäng krävs att skribenten förstår att inlärning är en process som grundar sig på dels förändringar i hjärnan och

Läs mer

Psykologi 14.9.2009. 2. Vad avses med temperament? Hur borde föräldrar och lärare beakta barnets temperament?

Psykologi 14.9.2009. 2. Vad avses med temperament? Hur borde föräldrar och lärare beakta barnets temperament? Psykologi 14.9.2009 1. Den positiva psykologins idé är att betona människans resurser och starka sidor snarare än hennes svagheter, brister och begränsningar. Vad kan den positiva psykologin bidra med

Läs mer

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden

Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden Ylioppilastutkintolautakunta S tudentexamensnämnden PROVET I PSYKOLOGI 21.3.2014 BESKRIVNING AV GODA SVAR De beskrivningar av svarens innehåll som ges här är inte bindande för studentexamensnämndens bedömning.

Läs mer

Vilken betydelse har ÅLDERN för lärprocessen?

Vilken betydelse har ÅLDERN för lärprocessen? Vilken betydelse har ÅLDERN för lärprocessen? Redan Ebbinghaus försökte i sina studier, i slutet av 1800-t, fånga det rena lärandet en, som det visat sig, närmast omöjlig uppgift ty inlärning : 1. sker

Läs mer

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG 7.1 Principerna för stöd Det finns tre nivåer av stöd: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. En elev kan få stöd på endast en nivå åt gången. Stödformer som

Läs mer

Salutogen miljöterapi på Paloma

Salutogen miljöterapi på Paloma Salutogen miljöterapi på Paloma Innehållsförteckning Bakgrund s.2 Den salutogena modellen s.3 Begriplighet s.3 Hanterbarhet s.3 Meningsfullhet s.3 Den salutogena modellen på Paloma s.4 Begriplighet på

Läs mer

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Psykologins bakgrund Både filosofi och biologi har påverkat. Grekiska

Läs mer

KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR

KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR KOGNITIVA NEDSÄTTNINGAR I SAMBAND MED OLIKA DIAGNOSER Ann-Berit Werner, Leg. Psykolog ann-berit.werner@brackediakoni.se Disposition av dagen Kognitiva nedsättningar Definition Orsaker Kartläggning Psykiska

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Biologiskt perspektiv

Biologiskt perspektiv Biologiskt perspektiv ARV Kemisk balans Signalsubstanser Hjärnans STRUKTUR Nervceller Ett häfte som kompletterar texten i din bok Det biologiska perspektivet söker förklara människans tankar, känslor och

Läs mer

Ingrid Liljeroth. Från antroposofi till intuitiv metod: Några teoretiska aspekter

Ingrid Liljeroth. Från antroposofi till intuitiv metod: Några teoretiska aspekter Artikel till LäS Mars 2008 Ingrid Liljeroth Från antroposofi till intuitiv metod: Några teoretiska aspekter Från antroposofi till metod en process i flera steg Temat "Vägar till en intuitiv metodik - Hur

Läs mer

Tema: Didaktiska undersökningar

Tema: Didaktiska undersökningar Utbildning & Demokrati 2008, vol 17, nr 3, 5 10 Tema: Didaktiska undersökningar Tema: Didaktiska undersökningar Generella frågor som rör undervisningens val brukas sägas tillhöra didaktikens område. Den

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke Missbrukspsykologi S-E Alborn / C. Fahlke Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Kliniksamordnare Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se Mobil:

Läs mer

Ålder och lärande psykologiska aspekter Pian Åkerlund, utbildningsplanerare, psykolog. Svenska pensionärsförbundet, IT-seminarium 19.

Ålder och lärande psykologiska aspekter Pian Åkerlund, utbildningsplanerare, psykolog. Svenska pensionärsförbundet, IT-seminarium 19. Ålder och lärande psykologiska aspekter Pian Åkerlund, utbildningsplanerare, psykolog Svenska pensionärsförbundet, IT-seminarium 19.11 2013 Alla vill leva länge, men ingen vill bli gammal Claes Andersson

Läs mer

MÄNNISKANS LIVSCYKEL

MÄNNISKANS LIVSCYKEL MÄNNISKANS LIVSCYKEL Livscykelpsykologi Elämänkaaripsykologia Life-span psychology vill förklara människans utveckling som en helhet, ej koncentrera sig på utvecklingsskeden - helheten mer än summan av

Läs mer

kärlekens olika språk

kärlekens olika språk Upptäck kärlekens olika språk Du har läst boken nu är det dags att prata om den! Denna samtalsguide ger dig möjligheten att omsätta idéerna i handling i ditt äktenskap eller någon annan speciell relation

Läs mer

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN

NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN NISSAN HÄLSOCENTER KURSER VÅREN 2016 yoga & qigong yoga & qigong meditation healing färglära, psykologi & chakras retreat konflikt & kriser healing livsstil och kost kinesiologi KURSER VÅREN 2016 YOGA

Läs mer

KÄRNÄMNES- OCH PROGRAMÖVERSKRIDANDE KURSER

KÄRNÄMNES- OCH PROGRAMÖVERSKRIDANDE KURSER KÄRNÄMNES- OCH PROGRAMÖVERSKRIDANDE KURSER Ämne: ARBETSMILJÖKUNSKAP Arbetsmiljö - yrkesliv ARB201 Eleven förstår samband mellan arbetsorganisation, fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Eleven formulerar

Läs mer

1. Hur dricker du? Kartläggning av nuläget. Kännetecken på problembruk. Hur mycket dricker du i dagsläget?

1. Hur dricker du? Kartläggning av nuläget. Kännetecken på problembruk. Hur mycket dricker du i dagsläget? Kartläggning av nuläget I det här avsnittet kan du bedöma din egen situation som alkoholanvändare. Genom att svara på en rad frågor får du reda på om varningsklockorna redan ringer. Dessutom lär du dig

Läs mer

Balans i Livet. Balans i Kroppen

Balans i Livet. Balans i Kroppen MåBra grupper Balans i Livet Balans i Kroppen Lars P Nilsson Apotekare och Mental Tränare www.larsp.se www.larsp.se - 1 av 6 - Bakgrund Trots den materiella välfärden i Sverige fortsätter ohälsan inom

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Karriärfaser dilemman och möjligheter

Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärfaser dilemman och möjligheter Karriärdilemman Karriärdilemman kan uppstå av många olika orsaker. Oavsett anledning kan vi känna att vi inte är tillfredställda eller känner oss otillräckliga i den

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Mental träning är en enkel teknik där du kan ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Det är ett systematiskt och disciplinerat

Läs mer

Depression - förstämningssyndrom. En folksjukdom som drabbar var fjärde svensk under en livstid.

Depression - förstämningssyndrom. En folksjukdom som drabbar var fjärde svensk under en livstid. Depression - förstämningssyndrom En folksjukdom som drabbar var fjärde svensk under en livstid. Depression kännetecknas av utdragen nedstämdhet, trötthet, förlorat intresse och engagemang för dagliga aktiviteter

Läs mer

Motivation och bemötande

Motivation och bemötande Motivation och bemötande vid missbruk och beroende Bilder från Arne Gerdner, Mittuniversitetet i Östersund Internationellt certifierad alkohol- och drogbehandlare, fil.dr. i psykiatri, docent i socialt

Läs mer

Trött på att jobba? REDOVISAR 2000:10

Trött på att jobba? REDOVISAR 2000:10 REDOVISAR 2000:10 Trött på att jobba? Utredningsenheten 2000-12-01 Upplysningar: Lizbeth Valck tel 08-786 93 82 Peter Skogman Thoursie tel 08-16 23 07 Sammanfattning Idag finner man allt färre människor

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Arbeta med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)

Arbeta med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) Arbeta med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) Projektledare, Vägar till jobb ingela.halvarsson@attention-riks.se 1 Mina erfarenheter Möten med människor Möten med kommuner/myndigheter Möten

Läs mer

FRISKVÅRDSKONSULENT- inriktning friskvård, hälsa och hälsopromotivt arbete, 80 KY-poäng

FRISKVÅRDSKONSULENT- inriktning friskvård, hälsa och hälsopromotivt arbete, 80 KY-poäng KURSPLANER FRISKVÅRDSKONSULENT- inriktning friskvård, hälsa och hälsopromotivt arbete, 80 KY-poäng KOMVUX I OLOFSTRÖM Nutrition med tillämpning 10 KY-poäng Kursen ska ge kunskap i nutrition och dess bestämningsfaktorer

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Styrdokumentkompendium

Styrdokumentkompendium Styrdokumentkompendium Information och kommunikation 2 Sammanställt av Joni Stam Inledning Jag brukar säga till mina elever, halvt på skämt och halvt på allvar, att jag förhåller mig till kursens centrala

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1100 Psykologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Psychology: Basic Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Psykologiska institutionen 2014-09-25

Läs mer

5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter

5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter 5 Relationer mellan individens utvecklingsnivå, olika verktyg och användning av olika produkter Individens utvecklingsnivå har stor betydelse för hur han beter sig med, undersöker eller använder ett verktyg.

Läs mer

Problemformulering och frågor

Problemformulering och frågor Bakgrund Varje år avlider ca 1500 personer till följd av självmord Gruppen efterlevande barn är osynlig Forskning visar att det är en högriskgrupp för psykisk ohälsa, självmordsförsök och fullbordade självmord

Läs mer

Tankar om språkundervisning

Tankar om språkundervisning in Lingua Nr 1, 1983.. 1 Tankar om språkundervisning Jens Allwood, Inst. för lingvistik, Göteborg universitet Om man funderar över undervisning inom något visst område, är det naturligt att ta sin utgångspunkt

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet.

Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Global nedvärdering av sig själv, andra och livet. Att globalt värdera andra människor är som att döma en musikskiva efter dess konvolut. Låt oss nu titta på denna globala värdering om den riktas mot dig

Läs mer

Det naturliga åldrandet

Det naturliga åldrandet Barbro Wadensten Det naturliga åldrandet om vägen till gerotranscendens Vårdförlaget Det naturliga åldrandet 4.indd 3 2010-03-10 14.06 2010 Barbro Wadensten och Vårdförlaget ISBN 978-91-976511-6-5 Layout

Läs mer

Motivation för bättre hälsa

Motivation för bättre hälsa Motivation för bättre hälsa Felix qui potuit rerum cognoscere causas Lycklig den som inser sakers orsaker" Under min nu tjugoåriga tid som naturterapeut, har det funnits stunder då jag undrat särskilt

Läs mer

Högskolan Kristianstad Att utforma din pedagogiska portfölj

Högskolan Kristianstad Att utforma din pedagogiska portfölj Högskolan Kristianstad Att utforma din pedagogiska portfölj En pedagogisk portfölj - idag en självklar del av en akademisk portfölj Kanske undrar du varför du ska ha en pedagogisk portfölj. Det självklara

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav. Mål KUNSKAPSKRAV Syfte Centralt innehåll Kunskapskrav Mål KUNSKAPSKRAV Läraren ska sätta betyg på varje kurs och det finns prec i serade kunskapskrav för tre av de godkända betygs stegen E, C och A. Kunskapskraven är för

Läs mer

Kärlekens språk En analys

Kärlekens språk En analys (publ. i Ottar - boktidningen om sexualitet samlevnad samhälle Nr 3/1988) Kärlekens språk En analys AV JENS ALLWOOD 1 "Det är, åtminstone i de bästa faserna, frågan om en så total och öppen kommunikation

Läs mer

MÄNNISKANS SPRÅK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MÄNNISKANS SPRÅK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MÄNNISKANS SPRÅK Ämnet människans språk har sin bas i språkvetenskapens olika grenar och behandlar språk ur flera aspekter. Utgångspunkten är språk i världen i dag och vad det innebär att kunna ett språk.

Läs mer

Utbilda medkänslan. Vi behöver hjälp med att utbilda vår medkänsla. Vilka lärdomar kan dras från Buddhans exempel?

Utbilda medkänslan. Vi behöver hjälp med att utbilda vår medkänsla. Vilka lärdomar kan dras från Buddhans exempel? Utbilda medkänslan Av Thanissaro Bhikkhu (översatt till svenska av Tobias Heed) Vi behöver hjälp med att utbilda vår medkänsla Om man har en vän eller någon i familjen som är sjuk eller döende, känner

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkterna för rapporten

Sammanfattning. Utgångspunkterna för rapporten Sammanfattning Utgångspunkterna för rapporten Sverige är ett land med en heterogen befolkning sammansatt av kvinnor och män, från olika samhällsklasser, med olika etniska bakgrunder, i alla åldrar, med

Läs mer

Järnvägsinspektionens föreskrifter om hälsoundersökning och hälsotillstånd. för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten

Järnvägsinspektionens föreskrifter om hälsoundersökning och hälsotillstånd. för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Hälsokrav för annan personal i spårbunden trafik i konsoliderad form. Ändringar till och med 1 juli 2013 ingår. (Gulmarkerat=BV-FS 2000:4, omarkerat=tsfs 2013:50) Observera att det är den ursprungliga

Läs mer

Barn och elevhälsoplan 2011

Barn och elevhälsoplan 2011 Barn och elevhälsoplan 2011 Elevhälsoplanen gäller alla barn och ungdomar i förskola, grundskola, fritidshem, grundsärskola och gymnasie. Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Helhetsidéer 3 2.1. Vår

Läs mer

Gymnasiestuderandes upplevelser under processen att skapa en gemensam wiki-text. Jannica Heinström

Gymnasiestuderandes upplevelser under processen att skapa en gemensam wiki-text. Jannica Heinström Gymnasiestuderandes upplevelser under processen att skapa en gemensam wiki-text Jannica Heinström Projekt Know-Id Undervisning av informationsfärdigheter Tieto haltuun (http://tietohaltuun.wordpress.com)

Läs mer

Tillitsfull KLARTÄNKT

Tillitsfull KLARTÄNKT Tillitsfull KLARTÄNKT SNABBFOTAD Träna dina entreprenöriella förmågor! Världen vi lever i är komplex och vi står inför många utmaningar. Det kräver utveckling av både privata och offentliga organisationer,

Läs mer

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan: SVENSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen

Läs mer

RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008

RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008 RESULTATGUIDE NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING 2008 1 RESULTAT Springlife har med hjälp av QWC-metoden genomfört en medarbetarenkät inom NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING. Resultatet presenteras nedan och består av

Läs mer

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU

Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkeskompetens (BAY) i VFU Kurs A0041H Arbetsterapi Verksamhetsförlagd utbildning II, 15 hp Information för bedömning med Bedömningsformulär för arbetsterapeutstudentens yrkes (BAY) i VFU Bedömningen av studentens yrkes syftar till

Läs mer

* Den synkrona, bestående i att ett medvetande i varje ögonblick uppvisar en viss enhetlighet och organisation.

* Den synkrona, bestående i att ett medvetande i varje ögonblick uppvisar en viss enhetlighet och organisation. 1 SJÄLVET OCH JAGET ALA PETRI Jaget eller Självet, är upplevelsen av att vara en levande, kännande och handlande varelse skild från andra och från annat. Detta existentiella själv anses börja byggas upp

Läs mer

Psykologi 25 yh poäng

Psykologi 25 yh poäng Psykologi 25 yh poäng Beskrivning: Den studerande ska ha kunskaper om människans normala psykologiska utveckling samt beteende, tänkande, känsloliv och handlande utifrån psykologiska perspektiv. Den studerande

Läs mer

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015

Linnéuniversitetet. Prestationsanalys 2015 Linnéuniversitetet Prestationsanalys 2015 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 BEGREPPSFÖRKLARING 3 TOLKNINGSMALL FÖR STAPLAR 4 ELVA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN OCH PRESTATIONSNIVÅN 4 BESKRIVNING AV FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN

Läs mer

GEOGRAFI. Läroämnets uppdrag

GEOGRAFI. Läroämnets uppdrag GEOGRAFI Läroämnets uppdrag Undervisningen i geografi har till uppgift att stöda uppbyggandet av elevens världsbild. Eleven vägleds att följa med aktuella händelser i sin närmiljö och i världen och får

Läs mer

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev

Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev 2016-01-12 Pedagogisk planering Åk 2 Skriva brev Följande förmågor, kunskapskrav och centralt innehåll i lgr11 ligger till grund för detta arbetsområde i ämnet Svenska: Inom detta arbetsområde får möjlighet

Läs mer

Hitta ditt personliga ledarskap. Hitta ditt personlig ledarskap

Hitta ditt personliga ledarskap. Hitta ditt personlig ledarskap Hitta ditt personliga ledarskap Det handlar inte om att bli någon annan än den du är utan att våga vara mer av dig själv Var som du är Möt andra där dom är Se verkligheten som den är Lev som du lär Göran

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning

Arbetsrelaterad stress och riskbedömning. En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress och riskbedömning En europeisk kampanj om riskbedömning Arbetsrelaterad stress ett viktigt ämne Stress är näst vanligast bland de arbetsrelaterade hälsoproblem som rapporteras. Stress

Läs mer

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1

Till dig som undervisar barn som har reumatism. Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Till dig som undervisar barn som har reumatism Till dig som undervisar barn som har reumatism 1 Inledning Den här foldern ger en kort introduktion till vad barnreumatism är och hur du som lärare kan agera

Läs mer

Betyg och bedömning. Del 2. Föreläsning den 29 oktober 2012. Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik.

Betyg och bedömning. Del 2. Föreläsning den 29 oktober 2012. Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Betyg och bedömning - hur tar jag reda på vad elever kan? Del 2 Föreläsning den 29 oktober 2012 Lars Nohagen, Cesam Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Lars Nohagen 1 Vad ska bedömas?

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskapskrav som understiger vitsordet åtta 1 HÄLSOKUNSKAP Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i hälsokunskap. Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Växande och utveckling som stödjer

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

Den startar den 10 oktober 2015 och pågår till den 30 september 2016.

Den startar den 10 oktober 2015 och pågår till den 30 september 2016. Distansutbildning till humanistisk behandlingspedagog på halvfart, 50 % Pedagogiska metoder och upplägg Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 Lärarenkät

Kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 Lärarenkät Kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 Lärarenkät Det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, hädanefter KP 1, genomfördes för första gången år 2011. Eftersom mycket få elever

Läs mer

Engelska A. Engelska B. Engelska C. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen

Engelska A. Engelska B. Engelska C. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen. 100 poäng. Mål för kursen Engelska A Engelska A är en vidareutveckling på grundskolans utbildning. Eleven vidareutvecklar alla delmoment; läsa, skriva, lyssna och tala. Varianter av talad engelska ingår i kursen. Kursen ökar tilltron

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag.

Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag. Boktips Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag. Tanken, språket och verkligheten En Bok Om Vår Verklighetsbild Thurén, Torsten

Läs mer

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Mentorsprojektet Rapport 1 2003-08-16 Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult Önver Cetrez Niklas Karlsson Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Tel: 08-641 05 35 0739-39

Läs mer

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet

Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Bedömningsformulär AssCE* för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen i sjuksköterskeprogrammet Namn:.. Personnummer:... Kurs:. Vårdenhet:.. Tidsperiod:.. Halvtidsdiskussion den: Avslutande bedömningsdiskussion

Läs mer

Språket, individen och samhället VT08

Språket, individen och samhället VT08 Språket, individen och samhället VT08 Barns och vuxnas andraspråksinlärning Tvåspråkighet, kognition, m.m. Ellen Breitholtz 1. Barns och vuxnas andraspråksinlärning Vem är bäst? Vem är bäst på att lära

Läs mer

Elevens och hans/hennes vårdnadshavares egna åsikter/synpunkter kring skolsituationen är nödvändiga att ta med i sammanställningen.

Elevens och hans/hennes vårdnadshavares egna åsikter/synpunkter kring skolsituationen är nödvändiga att ta med i sammanställningen. SEP Skola Elev Plan Denna kartläggning gäller vid frågeställning kring bristande måluppfyllelse, anpassad studiegång, ansökan till särskild undervisningsgrupp eller vid problematisk skolfrånvaro. Den skrivs

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10.

IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. 1 av 5 s DBT-Team Till patienter och anhöriga om DBT Dialektisk beteendeterapi Vad är IPS/BPS? IPS Emotionellt instabil personlighetsstörning, diagnos enligt WHO:s klassifikationssystem ICD-10. BPS Borderline

Läs mer

Tio punkter för en lärande arbetsplats

Tio punkter för en lärande arbetsplats Tio punkter för en lärande arbetsplats Arbetsplatslärande är ett begrepp som får allt större utrymme i samhällsdebatten. Ordet används bland annat inom gymnasieskolan, på yrkesutbildningar, vid internutbildningar,

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

för spejarscoutprogrammet

för spejarscoutprogrammet för spejarscoutprogrammet Innehåll 1. Inledning 3 2. Hur man tar ibruk spejarprogrammet på ett smidigt sätt 4 3. Samarbete med äventyrsscoutavdelningen 8 4. Spejarscoutavdelningens gemensamma träffar 9

Läs mer

Delegeringsutbildning inom Rehabilitering

Delegeringsutbildning inom Rehabilitering Kungsbacka Kommun Delegeringsutbildning inom Rehabilitering Multipel Skleros 2014-12-18 Sammanställt av: Sofia Johansson, Ingrid Säfblad-Drake, Helena Fahlen, Maria Hellström, Sandra Arvidsson, Jenny Andersson,

Läs mer

Från Praoroll till Valkoll

Från Praoroll till Valkoll Från Praoroll till Valkoll Lärande i Söderhamns arbetsliv Bakgrund: En väl utvecklad samverkan mellan skolan och arbetslivet är av största vikt för att förbereda ungdomar inför yrkes- och utbildningsval.

Läs mer

PC1143, Grundkurs i psykologi, 30 högskolepoäng

PC1143, Grundkurs i psykologi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC1143, Grundkurs i psykologi, 30 högskolepoäng Basic course in Psychology, 30 higher education credits Grundnivå (First Cycle) 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Gemensamt för samhällsorienterande ämnen Kungsmarksskolan skall i sin undervisning sträva efter att: - arbetet genomsyras av en demokratisk

Läs mer

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande TÄRNA FOLKHÖGSKOLA Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande 2009-09-18 - 2 - Innehåll Bakgrund... - 3 - Syfte... - 4 - Metod... - 4 - Fakta... - 5 - Resultat... - 7 - Diskussion... - 9 - Referenser...-

Läs mer

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved

Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Copyright 2007 Human Excellence, all rights reserved Personligt Mästerskap - Träningsjournal. Samtliga åtta program som ingår i Personligt Mästerskap är cirka 20 minuter långa. De innehåller alla samma

Läs mer

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år Fallbeskrivningar Mikael 19 år Ruben 12 år Therese 18 år Tom 10 år Mikael 19 år Fallbeskrivning Mikael har haft svårigheter med relationer sedan han började i skolan. Föräldrarna beskriver honom som en

Läs mer

Information om examensspecifika krav på hälsotillståndet

Information om examensspecifika krav på hälsotillståndet Information om examensspecifika krav på hälsotillståndet Nedan finns de examensspecifika krav på hälsotillståndet uppräknat för följande branscher: Grundexamen inom bilbranschen Grundexamen inom byggnadsbranschen

Läs mer

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015

Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Bilaga 5 Maktsalongen Verksamhetsplan 2015 Maktsalongen är en organisation som arbetar med jämställdhet i det unga civilsamhället. 2015 är organisationens fjärde år och organisationen växer med raketfart.

Läs mer