Kalmar kommun. Information till livsmedelsbranschen (Årgång 10)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalmar kommun. Information till livsmedelsbranschen. 2004 (Årgång 10)"

Transkript

1 Kalmar kommun 2004 (Årgång 10) Information till livsmedelsbranschen Nystartat café med varor även för allergiker Dave s Bistro och Café är Helen Karlssons nya livsmedelsverksamhet på Esplanaden. Här finns sallader, kakor och tårtor av olika slag. Är man allergisk finns även gluten-, laktos-, mjölk- och sockerfria varor. Helen har en konditorutbildning i botten och har även arbetat inom hotell- och restaurangbranschen i Grekland. När hon kom hem till Kalmar vill hon ha en egen verksamhet och lyckades hitta en lokal som hon utformat och planerat själv. Vissa ändringar fick göras på första ritningen så att kraven som finns i livsmedelslagen skulle uppfyllas. Det skulle vara berednings-, deg- och diskrum. Förråd, personal- och städ- utrymme måste också finnas för att riskerna i hanteringen ska kunna minimeras. Att det var så mycket som krävdes i och med ansökningshandlingar, godkännanden och egenkontrollprogram trodde hon inte från början. Lokalerna blev efter inredningsarbetet mycket bra. Ett bra egenkontrollprogram kunde hon ta fram genom att leta fakta på Internet. Tack vare tålmodigt arbete samt god hjälp av familjen kan hon nu kan driva sitt alldeles egna företag till nöje för både sig själv och många kunder. Starta företag? När man startar ett företag blir det många myndighetskontakter. Det kan ibland vara svårt att veta vart man ska vända sig med alla frågor. Företagslotsen (Åke Pettersson, tfn 0480/ eller Bodil Abrahamsson, tfn 0480/ ) hjälper gärna till. De kan också ge tips om vilka lokaler som är till salu eller hyreslediga. Datoriserade inspektioner 2005 kommer checklistorna som vi använder vid inspektionerna att göras om. Det blir en del förändringar för storhushåll/restauranger och butiker. Helt nytt är att en checklista för bagerier har tagits fram. Ni kommer att få checklistorna utskickade så fort dessa är klara. Titta även på näringsliv, livsmedelstillsyn.

2 Bättre märkning ska hjälpa allergiker EU har beslutat att från och med 25 november 2004 ska all märkning på förpackade livsmedel bli tydligare. En lista med ingredienser som är kända för att medföra överkänsliga reaktioner har tagits fram och dessa ingrediensers måste alltid anges om de finns med i produkten. En förbättring kommer också att ske genom att man måste lista de frukter och grönsaker som ingår i varan. Det är inte längre tillåtet att skriva bara kanderad frukt och grönsaker. 25 %-regeln där vissa sammansatta ingredienser inte behöver anges tas bort och bara ett fåtal specifika undantag finns kvar. Livsmedel som är packade före 25 november 2004 får dock säljas slut. Vilken temperatur har maten? Kalmar kommun deltog under 2003 i ett landsomfattande projekt där temat var "Temperaturen i livsmedel". Man ville ta reda på hur säkert man förvarar och hanterar maten i butiker och storhushåll. Finns det mikrobiologiska risker för att mat förvaras fel? Över tusen mätningar gjordes i butiker, storhushåll och på transporter runt om i Sverige. Man mätte i kylar, frysar, varmhållning och man kontrollerade nedkylningstemperaturer. Även tiden för nedkylningen kontrollerades. Under sommaren var den genomsnittliga temperaturen ca ºC högre än under övriga årstider. Temperaturen i livsmedlen var i genomsnitt 2ºC högre än vad de befintliga termometrarna i kylrummen visade. 50 % av de mätningar som gjordes på vakuumförpackad fisk visade för hög temperatur än vad som anges på förpackningen. 25 % av den varmhållna maten förvarades under 60ºC. Störst var bekymren i butikernas värmeskåp. Hälften av kontrollerna av nedkylning av varm mat visade att det tog längre tid än 4 timmar att få ner till +8ºC. Som mest tog det 19 timmar att kyla ner maten.

3 Spårbarhet ett steg framåt och ett steg bakåt En ny EU-förordning träder i kraft 1 januari 2005 där man nu ställer krav på utökad spårbarhet. Tanken är att man ska kunna spåra och följa livsmedel, foder, livsmedelsproducerande djur eller ämnen kommer att ingå i livsmedel. Detta är ett led i att stärka konsumenternas säkerhet. Det ska bli lättare att kunna dra tillbaka skadliga och otjänliga livsmedel och det blir lättare att sprida information till konsumenter. För att kunna spåra måste det finnas identifikations information om varorna som t.ex. batcheller lotnummer, mängderna som hanterats och datum när leverans och mottagning ägt rum. Detta innebär att ni i ert egenkontrollprogram måste bygga upp ett system som gör att ni kan spåra livsmedlen ett steg bakåt och ett steg framåt. Följesedlar med så utförlig information som möjligt är alltså ett måste. Som livsmedelsföretagare ska du kunna redogöra för Vem som levererat varor till företaget. Vad som levererats till företaget. Vem ni har levererat till från ert företag. Vad ni har levererat. Varför ska man inte ge små barn honung? I internationella undersökningar har man i ett fåtal fall hittat sporer av bakterien Clostridium botulinum i honung och majssirap. Dessa sporer kan orsaka en förgiftning som kallas botulism hos spädbarn. Denna form av botulism drabbar inte äldre barn och vuxna. Giftet bildas av de bakterier som utvecklas från sporerna i spädbarnets kropp. Orsaken till detta anses vara att miljön i mag-tarmkanalen hos drabbade spädbarn skiljer sig från den hos äldre barn och vuxna. Spädbarnsbotulism är en sällsynt men mycket allvarlig sjukdom och kan ha dödlig utgång om den inte behandlas. Förekomst av sporer i produkter med europeiskt ursprung tycks vara mycket ovanlig. Även om risken för förgiftning sannolikt är mycket liten i Sverige avråder dock Livsmedelsverket från att ge honung och majssirap till barn under ett års ålder.

4 Hår i maten, blää! I livsmedelslagen finns reglerat vilka skyddskläder som ska användas när man hanterar oförpackad mat. Man ska ha rena och helst vita kläder så smutsen syns, så att man byter ofta. Ombyte ska ske i personalrummet där arbetskläder och privata kläder ska förvaras skilda från varandra. Man ska också ha hårskydd! Det slarvas med detta på många livsmedelsställen och vi vill därför visa vilka faror som kan lura på hårstråna. För att visa riskerna lämnade vi hårstrån och skäggstrån till laboratoriet för att se om det växte bakterier på dessa. På bilderna syns en tydlig bakterietillväxt på bägge plattorna men allramest på skäggstråna. Har man som mathanterare otur kan bakterier tillväxa i gynnsamma förhållanden orsaka matförgiftning varför man alltid måste vita försiktighetsmått. Så på med "kockmössorna" när ni hanterar maten. Hårstrån med bakterietillväxt. Bakterietillväxt på skäggstrån. En liten frågetävling? A. Lutfisk är Långa X. Torsk 2. Sik B. Senap fanns redan på f.kr. X talet talet C. När började vi använda jäst På romartiden 2. På järnåldern 3. Vid förra sekelskiftet D. Hur många blommor (krokus) behövs för att få fram 1 kg saffran? blommor X blommor blommor Ta chansen att vinna böcker om Kalmar. Skicka svaren på ett vykort eller via e-post. Vi lottar ut 3 böcker till de som svarat rätt på frågorna samt lämnat det bästa tipset på hur en bra egenkontroll kan se ut. Se adressen på sista sidan

5 Nya fynd av salmonella i ruccolasallad Ett 40-tal prov av ruccolasallad och andra färska grönsaker har tagits ut av Miljökontoret i Helsingborg från grossister och detaljhandel. Ett av proven, italiensk ruccolasallad märkt Dole Ruccola, var salmonellapositivt. Fynd av Salmonella i italiensk ruccolasallad har också rapporterats från Danmark, Norge och Slovenien. Det är ännu inte klart om det nya positiva fyndet från den svenska undersökningen är samma typ av salmonella som den som tidigare hittades på italiensk ruccolasallad. Fortsatta provtagningar pågår. Omfattning och spridning av salmonellasmittad ruccolasallad i landet är ännu okänd. Livsmedelsverket har varskott de lokala tillsynsmyndigheterna om problemet, och uppmärksammat dem på att det nu är angeläget att göra ytterligare undersökningar för att risken med italiensk ruccolasallad ska kunna bedömas. Tills vidare bör man som konsument vara försiktig med italiensk ruccolasallad. Ordentlig sköljning avlägsnar inte alla eventuella bakterier, men reducerar antalet. Säkrast är att tills vidare bara använda salladen som ingrediens i värmebehandlade rätter. Majs, rapsolja och soja ska märkas om det är en GMO-produkt GMO-produkter är en förkortning på genetiskt modifierade organismer. Majs, rapsolja och soja är varor som kan vara tillverkade av genetiskt modifierade råvaror och måste därför vara märkt med detta. För att ta fram genmodifierade livsmedel används modern genteknik. Genteknik är olika metoder där man förändrar generna (arvsmassan) hos organismerna. Man kan flytta gener mellan olika arter eller så kan man ändra enstaka gener för att få ett bättre resultat. Konsumenterna kunna välja produkter som är fria från GMO eller bestående av eller framställda av GMO. Alla produkter som består av, innehåller eller har framställts av GMO ska märkas och man ska kunna spåra dessa livsmedel igenom hela tillverkningskedjan. Under våren 2005 kommer Samhällsbyggnadskontoret att delta i ett projekt som Livsmedelsverket tagit fram som rör tillämpningen av den nya GMO-förordningen.

6 Vad är HACCP? HACCP (Hazard Analysis & Critics Control Point) är en systematisk metod för att bygga upp ett säkert hygienledningssystem. Vid årsskiftet 2006 kommer ett ny EG-förordningen, EG nr 852/2004 att trädi i kraft. Där tydliggörs företagens ansvar för säkra livsmedel. För att klar god hygienpraxis på företaget måste man göra upp kontrollplaner som bygger på HACCP-principer. Metoden används idag i företag och organisationer där det ställs höga krav på hygiensäkerhet och där det är viktigt att kunna dokumentera att de producerande varorna inte kan utgöra någon hälsorisk. Systemet utvecklades redan på 60-talet i USA. HACCP bygger på att man ska identifiera samtliga steg i sin verksamhet som kan vara kritiska ur livsmedelssynpunkt. Dessutom ska åtgärder vidtas så att alla risker minimeras. HACCP ska vara ett verktyg för livsmedelsbranschen att säkerställa sin verksamhet för att hålla en hög hygienisk nivå. HACCP skall utgå från sju principer: 1 Gör en faroanalys. Identifiera de faror som måste förebyggas, undanröjas eller minskas i processen till en godtagbar nivå med hjälp av ett flödesschema. Ta med alla steg i processen och bedöm hälsorisker och på vilket sätt man kan förebygga varje fara. 2 Bestäm de kritiska styrpunkterna (CCP). Identifiera de kritiska styrpunkter i de steg där kontroll är av högsta vikt för att förebygga eller undanröja en fara eller minska den till godtagbar nivå. 3 Fastställ de kritiska gränsvärdena för varje kritisk styrpunkt. Fastställ de kritiska gränsvärden mellan kategorierna godtagbart och ej godtagbart för de kritiska styrpunkterna i syfte att förhindra, undanröja eller minska de faror som identifierats. 4 Upprätta ett system för övervakning av varje kritisk styrpunkt. Införande och tilllämpning av effektiva rutiner för att övervaka de kritiska styrpunkterna.. 5 Fastställ korrigerande åtgärder för varje kritisk styrpunkt. Fastställ vilka korrigerande åtgärder som skall vidtas när övervakningen visar att styrningen av en kritisk styrpunkt gått förlorad. 6 Fastställ rutiner för verifiering av HACCP-sytemet. Inför och dokumentera rutiner för att regelbundet kontrollera. Sammanställ en HACCP-plan. 7 Upprätta dokumentation. Dokumentering ska anpassad efter anläggningens storlek och verksamhet för att kunna styrka att kontrollåtgärderna tillämpas effektivt och för att underlätta tillsynen vid anläggningen. Smileygubbar visar hur livsmedelsföretagen sköter sig Den 1 juni 2005 ska generaldirektören för jordbruksverket redovisa sin utredning om hur inspektionsresultaten ska offentliggöras. Ett exempel är att inspektionsrapporterna redovisas på Internet. En annan är att kommunerna sätter upp glada eller sura gubbar, så kallade smileys, som ska symbolisera tillsysnresultatet. Det pågår också en utredning som kan leda fram till att de livsmedelsföretag som blir underkända vid en inspektion får betala timavgift för uppföljande besök.

7 SMÅSKALIG LIVSMEDELSPRODUKTION I september höll miljöavdelningen i en informationsdag om att starta småskalig livsmedelsförädling, på Ingelstorps lantbruksskola. Det blev en dag full av entusiasm och nytänkande för de cirka fyrtio personer som deltog. Ann-Christine Eriksson från Kråksmåla Gård och Johan Wirbladh från Wirbladhs Gårdshandel är två av de få som driver småskalig produktion i Kalmar kommun. De berättade en del om de svårigheter de själva råkat ut för, men också om den glädje som var förenat med att själv kunna styra över sin produktion. Kråksmåla Gård drivs av Ann-Christine Eriksson och hennes man. De har ekologiska grisar som säljs som styckningsdetaljer i lådor, men man tillverkar även olika charkprodukter av köttet. Största problemet för Kråksmåla Gård var styckningen. Grisarna slaktas på KLS, men antalet levererade grisar är för få för att de ska stycka dem där. Det finns ingen styckningslokal i Kalmar, så hon får själv transportera köttet till norra Öland. Styckaren jobbar på annat håll dagtid varför jobbet sker på kvällarna, vilket betyder att de kan få jobba ända till midnatt. Johan Wirbladh startade sin gårdsbutik för fjorton år sedan, det tog cirka fem år innan butiken kom igång riktigt. Man märkte att Sveriges inträde i EU ökade intresset för vilken mat man köpte, fler tyckte att lokalt producerad mat var viktigt. Utöver gårdsbutiken har man dikor, spannmåls- och jordgubbsodling. Gården har en mindre styckningslokal där man under veckosluten styckar de djurkroppar man återtagit från KLS. Till en början sålde man mest olika styckningsdetaljer i lådor och en del grönsaker, sedan har kunderna efterfrågat allt mer av charkprodukter. Man säljer nu mer av korv och rökt kött än köttlådor. Bodil Cornell presenterade Eldrimner, ett resurscentrum för småskalig livsmedelsförädling i Jämtland. Hon berättade om hur det är att vara småföretagare. Hans Naess från Agroax berättade om hur man bör tänka som småföretagare i livsmedelsbranschen och vilka värden man lägger i den produkt man säljer. I Jämtland finns flera små tillverkare av flertalet ostsorter gjorda på mjölk från get, får och ko. På charksidan finns älgsalami och lufttorkat kött och korvar, medan den gröna sidan erbjuder mjölksyrade grönsaker, örtvinäger, lingonketchup, chutney, saft, björkripa och nektar, bröd. På godissidan finns fjällkonfekt, marmelad och jämtlandsrussin man håller fortfarande på att ta fram olika smaker. Man har så många tillverkare att en del restauranger har specialiserat sig på menyer med lokalt producerad mat, t.ex. myntagravad skogsfårsfilé med svartvinbärschutney. fortsättning på nästa sida

8 Eldrimner har flyttbara mejerier och produktionskök att hyra ut till producenter i Jämtlands län. Deltagarna framförde önskemål om att även Kalmar län skulle ha detsamma. Man behöver få lite tid på sig att bygga upp sin verksamhet och experimentera innan man satsar på att bygga egna livsmedelslokaler. Vi som arrangerat informationsdagen hoppas nu att även Kalmar län ska komma en bit på väg med småskalig livsmedelsproduktion. Wedin från länsstyrelsen nämnde att länsstyrelsen är intresserade av att starta åtminstone ett mobilt kök till en början. Vi har i kommunen Ingelstorpskolans lantbruksgymnasium samt restaurangutbildning på Jenny Nyströmskolan. Varför inte skapa ett utbildningscentrum med hjälp av dem? Gå gärna in på Eldrimners hemsida God Jul och Gott Nytt År Vi vill önska alla livsmedelsföretagare i Kalmar kommun en riktigt god jul och ett gott nytt år. Ni är många som arbetat hårt under året med både mathantering, städning och inte minst journalförning av egenkontroll. I och med nya EU-förordningar kommer nästa år att innebära en hel del nyheter både för oss och för er. Vi kommer att uppdatera våra hemsidor kontinuerligt och vi kommer informera er så mycket vi har möjlighet till. Hälsningar Bo Olsson, Mikael Suni och Ingeborg Nikkanen. Avgift Från och med 2005 kommer vi att ta betalt för analyskostnaden och arbetstiden vid omprover. Om det första provet vi tar är tjänligt med anmärkning eller otjänligt kommer ni att få faktura på kommande omprov. Dessutom kommer vi att ta 665 kronor/tim för den arbetstid som omprovet tar i anspråk. Befintliga kylskåp Från och med 2005 gäller nya regler för köldmedier i kylar. Dispensen gäller befintliga kylskåp som inte flyttas från sin nuvarande bruksplats. Dessa kylskåp (hushållsstorlek) får användas tills de inte fungerar längre förutsatt att de inte byter adress under tiden. Kalmar kommun Samhällsbyggnadskontoret Box 611, Kalmar, Tel , Fax Internetadress: E-post:

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM Om du driver livsmedelsverksamhet är Du ansvarig för att Dina produkter är säkra och uppfyller kraven på hygien och redlighet. Detta gör du genom att ha en fungerande egenkontroll

Läs mer

Flödesschema, HACCP och faroanalys

Flödesschema, HACCP och faroanalys Flödesschema, HACCP och faroanalys Ändrad 2008-09-30 Syftet med HACCP är att minska hälsoriskerna vid hantering av livsmedel genom att identifiera potentiella faror i verksamheten. De identifierade farorna

Läs mer

Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP Många i branschen undrar vad HACCP egentligen står för och vad det innebär. HACCP är en förkortning av "Hazard Analysis and Critical Control Points" och

Läs mer

Faroanalys. och. sammanställning av kritiska punkter. för. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden

Faroanalys. och. sammanställning av kritiska punkter. för. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden Faroanalys och sammanställning av kritiska punkter för.. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden 2 Inledning och förklaring av begrepp Alla som hanterar mat vill att den ska

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

Livsmedel. Information från miljöavdelningen. Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN

Livsmedel. Information från miljöavdelningen. Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN Livsmedel Information från miljöavdelningen Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN Höganäs kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 263 82 Höganäs Tel 042-33 72 84 Fax 042-33 77 55

Läs mer

Bakningsdag Märkningen med bakningsdag är frivillig men uppskattas av kunderna.

Bakningsdag Märkningen med bakningsdag är frivillig men uppskattas av kunderna. Livsmedel A-Ö ADI-värden Acceptabelt dagligt intag för livsmedelstillsatser, ADI-värde anger hur mycket en människa kan exponeras för utan att någon risk för hälsan anses uppstå. Aflatoxiner Aflatoxin

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer

HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i verksamheten. Farorna är potentiella hot mot livsmedelssäkerheten.

HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i verksamheten. Farorna är potentiella hot mot livsmedelssäkerheten. 1 Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för livsmedelsbranschen Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver ett företag i livsmedelsbranschen leder egenkontroll

Läs mer

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel?

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? VÄGLEDNING NR 2 Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl)

Läs mer

Nya regler om hygien för säkerhets skull

Nya regler om hygien för säkerhets skull Nya regler om hygien för säkerhets skull Information till företagare som hanterar livsmedel Ny lag Ingredienser: Ansvar, spårbarhet (öppenhet), egenkontroll (grundförutsättningar, HACCP), flexibilitet

Läs mer

Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull

Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull Säker livsmedelshantering för konsumenternas skull Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information

Läs mer

Säker livsmedelsverksamhet

Säker livsmedelsverksamhet Säker livsmedelsverksamhet Du som har ett företag som hanterar livsmedel behöver känna till de regler som finns för att driva livsmedelsverksamhet. Här får du råd och information om vilka krav som ställs.

Läs mer

INFORMERAR HACCP & GHP. GHP God Hygien Praxis. Företagets ansvar. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

INFORMERAR HACCP & GHP. GHP God Hygien Praxis. Företagets ansvar. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen INFORMERAR HACCP & GHP Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet Detta kallas egenkontroll Syftet med egenkontrollen är att förebygga

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

Exempel 1 av Christopher Nilsson

Exempel 1 av Christopher Nilsson HACCP =Hazard Analysis Critical Control Point (Riskanalys av kritiska kontrollpunkter) En kritisk kontrollpunkt (CCP), är ett steg i livsmedelshanteringen som måste vara under kontroll för att gästen inte

Läs mer

Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram?

Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram? Marks kommun 1(6) Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram? När miljökontoret ska godkänna en verksamhet är egenkontrollen en av delarna som granskas och därför ska alla livsmedelsföretagare upprätta ett

Läs mer

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare

Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Ditt ansvar som livsmedelsföretagare Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att ha kunskap om de regler som gäller för att driva en livsmedelsverksamhet. När du hanterar mat är det viktigt att du

Läs mer

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för livsmedelsbranschen Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver ett företag i livsmedelsbranschen leder egenkontroll

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys

Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys (verksamhetens namn) Miljöförvaltningen Innehållsförteckning Vad är systemet för egenkontroll -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 MILJÖ- OCH BYGGKONTORET Miljö- och hälsoskydd Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Livsmedelsverket har gjort om metoden för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Den nya riskklassningen

Läs mer

Myndighetsmål för operativa förutsättningar

Myndighetsmål för operativa förutsättningar 2016-11-24 Myndighetsmål för operativa förutsättningar Offentlig livsmedelskontroll utförs för att verifiera efterlevnaden av bestämmelser som syftar till att förhindra, undanröja eller reducera hälsorisker.

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-11-24 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Myndighetsmål för operativa

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll FÖRDJUPNING HACCP-principerna De sju HACCP-principerna Här följer en genomgång av de sju HACCP-principerna som finns angivna i lagstiftningen 1. Alla

Läs mer

Lagstöd till kontrollrapport

Lagstöd till kontrollrapport Lagstöd till kontrollrapport 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning Planlösning och produkt-/personalflöden Materialval/ konstruktion Vatten, avlopp, handtvätt Belysning Luftkvalitet och ventilation

Läs mer

Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram

Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram Malå/Norsjö Miljö- och byggnämnd Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram Denna skrift är tänkt att stödja livsmedelsföretagaren i arbetet med att ta fram ett egenkontrollprogram

Läs mer

Säker livsmedelshantering. Gör varje dag bättre

Säker livsmedelshantering. Gör varje dag bättre Denna broschyr har tagits fram av Måltidsservice, Sodexho AB för dig som arbetar med livsmedel. Den ger tips, råd och information till dig i ditt dagliga arbete. Säker livsmedelshantering Gör varje dag

Läs mer

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Helena Hamvall Malin Liss-Lundeberg Lis Ryberg Samhällsbyggnad - Tillsynsavdelningen Informationsträffens innehåll 0 Resultat från livsmedelskontrollen

Läs mer

Egenkontroll vid livsmedelshantering!

Egenkontroll vid livsmedelshantering! Egenkontroll vid livsmedelshantering! Alla livsmedelsföretag ska ha ett säkerhetssystem för sin livsmedelshantering, så kallade egenkontrollprogram. Fastställda egenkontrollprogram Egenkontrollprogrammen

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det?

Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det? Egen kontroll i livsmedelsanläggningar Hur fungerar det? 60 C 4 C MILJÖFÖRVALTNINGEN LUND EGEN KONTROLL I LIVSMEDELSANLÄGGNINGAR Enligt livsmedelslagstiftningen ansvarar livsmedelsföretagaren för att de

Läs mer

Måltidsservice Sundbyberg - delegation utifrån livsmedelslagstiftningen Respektive delegat ansvarar för att de uppgifter som nedan anges utförs.

Måltidsservice Sundbyberg - delegation utifrån livsmedelslagstiftningen Respektive delegat ansvarar för att de uppgifter som nedan anges utförs. Måltidsservice Sundbyberg - delegation utifrån livsmedelslagstiftningen Respektive delegat ansvarar för att de uppgifter som nedan anges utförs. Antagen av kommunstyrelsen den 15 december 2008 465. Gäller

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

HACCP och faroanalys

HACCP och faroanalys 1(8) HACCP och faroanalys HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points = riskanalys och kritiska styrpunkter) utvecklades på 1950-talet av NASA. Man ville inte att astronauterna skulle bli matförgiftad

Läs mer

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM?

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? 1 HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? Ett egenkontrollprogram ska vara en beskrivning över hur man ska sköta och kontrollera sin livsmedelsverksamhet. Med hjälp av egenkontrollprogrammet ska företagaren

Läs mer

Hur gör man en faroanalys och tar fram kritiska styrpunkter

Hur gör man en faroanalys och tar fram kritiska styrpunkter 1 (7) Faroanalys och kritiska styrpunkter En faroanalys kartlägger riskerna i din livsmedelshantering och visar vilka steg i livsmedelshanteringen (kritiska styrpunkerna) som måste kontrolleras för att

Läs mer

Information till dig som arbetar med livsmedel

Information till dig som arbetar med livsmedel Information till dig som arbetar med livsmedel Miljö och hälsoskyddsarbetet Livsmedelslagen syftar till att ge konsumenterna säkra livsmedel. Miljö och hälsoskyddsnämnden har det politiska ansvaret för

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av importörer, grossister och butiker i Trelleborg 2011

Offentlig livsmedelskontroll av importörer, grossister och butiker i Trelleborg 2011 1(8) Offentlig livsmedelskontroll av importörer, grossister och butiker i Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 5B Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Samhällsbyggnadsnämndens rapport

Läs mer

Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010

Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010 Granskning av transport av kylda/frysta livsmedel samt varmhållen mat hos livsmedelsproducenter i Stockholm stad En rapport från Miljöförvaltningen

Läs mer

Information om registrering av livsmedelsanläggning

Information om registrering av livsmedelsanläggning Information om registrering av livsmedelsanläggning Anmälan om registrering Den här foldern beskriver hur blanketten anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska fyllas i, hur ärendegången sker

Läs mer

Livsmedelskontroll

Livsmedelskontroll Livsmedelskontroll 2017-2018 1 Välkomna! Åke Sjöberg (sektorschef för Samhällsutveckling) Miljöenhetens livsmedelspersonal 2018: Olle Ryberg (miljöchef) Lovisa Källgren (inspektör) Thinh Vo (inspektör)

Läs mer

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet December 2011 Från och med år 2012 börjar miljö- och hälsoskyddskontoret att använda Livsmedelsverkets reviderade vägledning för riskklassning av livsmedelsverksamheter.

Läs mer

Riskklassning för livsmedelsanläggningar. Information från Miljö- och byggnadsförvaltningen gemensam för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner

Riskklassning för livsmedelsanläggningar. Information från Miljö- och byggnadsförvaltningen gemensam för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner Riskklassning för livsmedelsanläggningar Information från Miljö- och byggnadsförvaltningen gemensam för Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner Gällande regler Enligt EG-förordning nr 882/2004 ska

Läs mer

Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring

Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring Information till dig som livsmedelsföretagare - egenkontroll, personlig hygien, separering, tid- och temperaturprocesser samt rengöring Egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver

Läs mer

RAPPORT. Livsmedelskontroll på större livsmedelsverksamheter. hösten Antagen av Miljönämnden Rapportnr 01/2009 ISSN

RAPPORT. Livsmedelskontroll på större livsmedelsverksamheter. hösten Antagen av Miljönämnden Rapportnr 01/2009 ISSN RAPPORT Livsmedelskontroll på större livsmedelsverksamheter i Malmö hösten 2008 Antagen av Miljönämnden 2009-01-26 Rapportnr 01/2009 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2004: 01/2004

Läs mer

Råd & tips för dig som ska starta. Livsmedelsverksamhet. Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras

Råd & tips för dig som ska starta. Livsmedelsverksamhet. Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras Råd & tips för dig som ska starta Livsmedelsverksamhet Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras Livsmedelsverksamhet BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS UPPGIFT Bygg- och miljönämnden har det politiska

Läs mer

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION OM EGENKONTROLLPROGRAM med HACCP 2009-09-25 EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING I livsmedelslagstiftningen anges de krav på hygieniska förhållanden som skall råda (grundförutsättningar ) och

Läs mer

Livsmedelsbutik 2010 Utförd av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist

Livsmedelsbutik 2010 Utförd av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist Livsmedelsbutik 2010 Utförd av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist 1. Inledning I projektet inspekterades 43 livsmedelsbutiker enligt bilaga 1. Inspektionerna genomfördes under mars

Läs mer

Modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter

Modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter Från och med 2012 tillämpar bygg- och miljönämnden Livsmedelsverkets reviderade vägledning

Läs mer

Livsmedelskontroll i Östersund. Livsmedelsinspektörerna : Emma Nyström Emma Johansson

Livsmedelskontroll i Östersund. Livsmedelsinspektörerna : Emma Nyström Emma Johansson Livsmedelskontroll i Östersund Livsmedelsinspektörerna : Emma Nyström Emma Johansson Detta tänkte vi prata om idag? Hur kontrollkedjan ser ut Vad en livsmedelsinspektör gör om dagarna Vad det är som styr

Läs mer

Rapporteringsformulär för kontroll (inspektion, revision) (UA = utan avvikelse, A = avvikelse, EK= ej kontrollerad, EA= ej aktuell)

Rapporteringsformulär för kontroll (inspektion, revision) (UA = utan avvikelse, A = avvikelse, EK= ej kontrollerad, EA= ej aktuell) Verksamhetsnamn: Datum: Objektnummer: Närvarande: Kontaktperson: Rapporteringspunkter enligt Livsmedelsverket; grundförutsättningar 1.1-10.0. HACCP 11.1-15.1 Kontrollpunkt UA A EK EA 1. Infrastruktur,

Läs mer

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 Evira/Enheten för livsmedelshygien Överinspektör Noora Tolin

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL

CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL Vi är certifierade enligt standarden IP Livsmedel. Regelbundna leverantörsbedömningar ingår därför i vårt kvalitetsarbete. Fyll i checklistan genom

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll på förskolor och skolor i Trelleborg 2010

Offentlig livsmedelskontroll på förskolor och skolor i Trelleborg 2010 Offentlig livsmedelskontroll på förskolor och skolor i Trelleborg 2010 Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Miljönämndens rapport nr 8/2010 1 (8) Offentlig livsmedelskontroll på förskolor och skolor i Trelleborgs

Läs mer

FÖRORD... 3 INLEDNING...4

FÖRORD... 3 INLEDNING...4 6 FÖRORD.... 3 INLEDNING....4 LIVSMEDELSLAGSTIFTNING OCH HISTORIK....11 FALLET TYPHOID MARY MALLON....11 LAGSTIFTNINGEN HAR TVÅ HUVUDSYFTEN I FÖRSTA HAND....13 ANMÄLDA FALL ENLIGT SMITTSKYDDSLAGEN ÅR 2003....14

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll på restauranger och fartyg Trelleborg 2010. anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 2B och 3B

Offentlig livsmedelskontroll på restauranger och fartyg Trelleborg 2010. anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 2B och 3B Offentlig livsmedelskontroll på restauranger och fartyg Trelleborg 2010 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 2B och 3B Miljönämndens rapport nr 15/2010 Offentlig livsmedelskontroll på restauranger

Läs mer

Vägledning till införande av HACCP

Vägledning till införande av HACCP Vägledning Vägledning till införande av HACCP Vägledning till införande av förfaranden baserade på HACCPprinciperna och underlättande av införande av dessa principer i vissa företag Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1.

Egenkontroll. Fastställd den 1 juli 2019, version 1. Egenkontroll Den här informationen vänder sig till dig som är ansvarig för en livsmedelsverksamhet. Vi vill underlätta för dig genom att informera om de möjligheter du har och de krav som lagen ställer.

Läs mer

Så här räknar vi ut din avgift för livsmedelskontroll

Så här räknar vi ut din avgift för livsmedelskontroll Information från miljöförvaltningen Miljöförvaltningen Senast reviderad: 2015-11-24 Så här räknar vi ut din avgift för skontroll För att beräkna hur mycket kontrolltid din verksamhet ska ha gör miljönämnden

Läs mer

INFORMATION Februari 2014

INFORMATION Februari 2014 Livsmedels INFORMATION Februari 2014 Offentlig kontroll av livsmedelsanläggning Inspektion Detta informationsblad är sammanställt för att informera om inspektion i offentlig kontroll av livsmedelsföretag/verksamheter.

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111

Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111 1 Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111 Enligt EU s hygienförordning ska livsmedelsbranschen utarbeta och sprida riktlinjer för god praxis (branschriktlinjer). Handboken

Läs mer

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun Miljö och hälsoskydd Projekt Provtagning av köttfärs i butik 2008 Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun 1(5) Sammanfattning För att kontrollera den hygieniska kvaliteten på butiksmald köttfärs har provtagning

Läs mer

Grundförutsättningarna vid livsmedelshantering

Grundförutsättningarna vid livsmedelshantering Grundförutsättningarna vid livsmedelshantering Personlig hygien Vatten Rengöring Temperatur kontroller Avfallshantering Utbildning livsmedelshygien! Skadedjur Märkning och spårbarhet Underhåll av lokaler

Läs mer

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 1(5) Länsveterinär Magdalena Bostedt Direkt: Fax: Tillsynsprojekt om redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 Bakgrund Vid ett länsmöte hösten 2010 beslutas att ett projekt om redlighet

Läs mer

Livsmedelskontroll och kontrolltid

Livsmedelskontroll och kontrolltid Livsmedelskontroll och kontrolltid Så räknar vi ut din kontrolltid/avgift Här får ni en stegvis vägledning för att se hur er verksamhet kommer att klassas. Observera att det bara är exempel och att vi

Läs mer

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 1 av 6 Från och med 2012 börjar vi tillämpa Livsmedelsverkets nya vägledning för riskklassning. Det kan

Läs mer

Projekt 2009 Kontroll av HACCP-arbetet i detaljhandelsledet. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2009 Kontroll av HACCP-arbetet i detaljhandelsledet. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2009 Kontroll av HACCP-arbetet i detaljhandelsledet Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Ann-Charlotte Steneryd, 2010-01-20 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Falkenbergs kommun

Läs mer

EGENTILLSYN. - stöd vid upprättandet av ett egenkontrollprogram

EGENTILLSYN. - stöd vid upprättandet av ett egenkontrollprogram EGENTILLSYN - stöd vid upprättandet av ett egenkontrollprogram Egentillsyn innebär idag kunskap och ansvar för alla verksamhetsutövare inom livsmedelsbranschen. Genom att ta fram ett egenkontrollprogram

Läs mer

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion 4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet att konsumenten

Läs mer

Egenkontroll livsmedelsverksamheter

Egenkontroll livsmedelsverksamheter Miljö- och byggförvaltningen informerar om: Sid. 1 (5) Egenkontroll livsmedelsverksamheter Garanterar kvaliteten Alla som har en verksamhet där livsmedel hanteras måste enligt livsmedelslagstiftningen

Läs mer

Tillfällig hantering av livsmedel

Tillfällig hantering av livsmedel Tillfällig hantering av livsmedel Vad behöver du tänka på vid tillfällig livsmedelshantering? Uppdaterad: juli 2018 Tillfällig hantering av livsmedel I denna broschyr kan du som planerar för tillagning,

Läs mer

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013

PROJEKT. Kebabprojekt. - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 PROJEKT Kebabprojekt - Kontroll och provtagning på kebabhantering i Haninge, Tyresö och Nynäshamn. Genomfört 2013 Projektgrupp: Eva Baggström Luis Carvajal Susanne Tiderman Björkblom 1. Bakgrund Att arbeta

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Hjälp till utformning av egenkontrollprogram. Restauranger, pizzerior, gatukök och liknande verksamheter

Hjälp till utformning av egenkontrollprogram. Restauranger, pizzerior, gatukök och liknande verksamheter Hjälp till utformning av egenkontrollprogram Restauranger, pizzerior, gatukök och liknande verksamheter Inledning... 3 Systemet för egenkontroll... 4 Administrativa uppgifter om företaget...4 Verksamhetsbeskrivning...4

Läs mer

Animaliska biprodukter i butiker. Komma igång med tillsyn Dela erfarenheter Kartläggning av läget

Animaliska biprodukter i butiker. Komma igång med tillsyn Dela erfarenheter Kartläggning av läget Animaliska biprodukter i butiker Komma igång med tillsyn Dela erfarenheter Kartläggning av läget Varför? VEM deltar? Miljösamverkan Västra Götaland Hallands län Lagstiftning Definition enligt förordningen

Läs mer

Ändrad 2008-09-30. Generellt kan man säga att rutinerna ska svara på frågeställningarna: Varför? När? Var? Hur? Och av vem?

Ändrad 2008-09-30. Generellt kan man säga att rutinerna ska svara på frågeställningarna: Varför? När? Var? Hur? Och av vem? Vad ska egenkontrollprogrammet innehålla? Ändrad 2008-09-30 Alla livsmedelsanläggningar ska bedriva egenkontroll. Systemet för egenkontroll ska redovisas för bygg- och miljöförvaltningen i samband med

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR STORHUSHÅLL

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR STORHUSHÅLL 2017-05-23 1 ( 17 ) EGENKONTROLLPROGRAM FÖR STORHUSHÅLL Verksamhetens namn: Organisationsnummer: Fastighetsbeteckning: Telefon: Utdelningsadress: Besöksadress (om annan än ovan): Verksamhetsansvarig: Telefon:

Läs mer

Uppställningen följer i grova drag bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005

Uppställningen följer i grova drag bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005 Sammanställning över frågeställningarna i Vägledningen till Jordbruksverkets checklista för kontroll av foderanläggningar vid offentlig kontroll version 6 Uppställningen följer i grova drag bilaga II i

Läs mer

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT LAGSTIFTA OM DRICKSVATTEN? Vatten är vårt viktigaste livsmedel, en begränsad resurs VA är en mycket stor livsmedelsproducent man når

Läs mer

Information om nyheter för dig som bedriver livsmedelsverksamhet

Information om nyheter för dig som bedriver livsmedelsverksamhet 1 (9) Information om nyheter för dig som bedriver livsmedelsverksamhet Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Från och med 2012 börjar vi tillämpa Livsmedelsverkets nya vägledning för

Läs mer

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN Vid livsmedelskontrollen granskas bland annat råvaror. Foto: Mostphotos Så fungerar livsmedelskontrollen Grunden i livsmedelslagstiftningen är att du som vill tillverka,

Läs mer

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Oktober 2011 Sida 1(9) Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Livsmedelsverket har återigen gjort om metoden för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Den nya riskklassningen börjar

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten

SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten SLUTRAPPORT Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015 2015-06-30 Miljöenheten Sammanfattning I juni 2015 genomförde livsmedelsinspektörerna i Nacka kommun ett projekt där redlighet och spårbarhet

Läs mer

Egenkontroll ger bättre koll

Egenkontroll ger bättre koll Egenkontroll ger bättre koll Vill du ha säkrare livsmedelshygien och nöjdare kunder? Säker mat tjänar både du, kunden och samhället på. En fungerande egenkontroll hjälper till att ge kontroll på hanteringen

Läs mer

Så här genomförs riskklassningen

Så här genomförs riskklassningen Så här genomförs riskklassningen Här får du en stegvis vägledning till hur riskklassningen går till. Observera att det bara är exempel. Mer information finns på Livsmedelsverkets webbplats, www.sverket.se.

Läs mer

Tillsynsprojekt Revision av livsmedelsbutiker

Tillsynsprojekt Revision av livsmedelsbutiker Dnr 2014-2092 Tillsynsprojekt Revision av livsmedelsbutiker Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun Anna Heidesjö 2014-12-08 Sammanfattning Miljö- och byggnadskontoret har genomfört ett tillsynsprojekt

Läs mer

Tillverkning av livsmedel och försäljning av oförpackade, animaliska livsmedel. Möjligheter: Hur kommer jag igång?

Tillverkning av livsmedel och försäljning av oförpackade, animaliska livsmedel. Möjligheter: Hur kommer jag igång? I broschyren tar man upp de mest väsentliga stegmärkena för att börja med tillverkning och försäljning av livsmedel. Du får hjälp med alla frågor från Äkta smak-medlemmen i ditt område samt livsmedelstillsynsmyndigheten

Läs mer

Egenkontroll ger trygghet och kvalitet

Egenkontroll ger trygghet och kvalitet Egenkontroll ger trygghet och kvalitet 1 Desinfektion av arbetsredskap. Mat ska vara säker. Övervakning med hjälp av temperaturmätning. Ordförklaringar: Codex Alimentarius: Internationellt regelverk för

Läs mer

Vi som jobbar med livsmedelskontroll. Dag Henric Lina Christina Therése

Vi som jobbar med livsmedelskontroll. Dag Henric Lina Christina Therése Vi som jobbar med livsmedelskontroll Dag Henric Lina Christina Therése Detta kommer vi prata om Livsmedelskontrollen Skadedjursprojektet På gång Tips Hur styrs kontrollen EU Livsmedelsverket Kungälvs Kommun

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2017-08-22 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

Härlig grillkväll. eller. risk för magont?

Härlig grillkväll. eller. risk för magont? Härlig grillkväll eller risk för magont? Ett PIK-projekt inom livsmedelskontrollen i Östergötland om den hygieniska kvalitén hos grillfärdiga köttvaror. PIK-projekt Östergötlands län 2007 Provtagning av

Läs mer