SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria Miljöenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten"

Transkript

1 SLUTRAPPORT Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria Miljöenheten

2 Sammanfattning I juni 2015 genomförde livsmedelsinspektörerna i Nacka kommun ett projekt där redlighet och spårbarhet kontrollerades på de 18 pizzerior som finns i kommunen. Redlighet innebär att märkning och presentation av livsmedel inte får vilseleda konsumenten. Kunden ska serveras de livsmedel som anges på menyn och inte något annat livsmedel. Spårbarhet innebär att alla livsmedel ska kunna spåras bakåt i livsmedelskedjan och företag ska kunna visa varifrån livsmedlen kommer. Även företagens kunskap och utbildning inom området kontrollerades vid inspektionerna. Resultatet visar att 94 % av pizzeriorna hade brister inom de kontrollerade områdena. Det är en hög siffra och innebär att flertalet pizzerior i Nacka kommun inte uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Totalt 83 % av pizzeriorna fick avvikelser gällande redlighet och 39 % avvikelser gällande spårbarhet. Vid kontrollerna kontrollerades ett urval livsmedel på menyn. Resultatet visar att 33 % av de kontrollerade livsmedlen som angavs på menyn ersattes av något annat livsmedel. Det gällde främst krabba, parmaskinka, fårost, fetaost och parmesanost. Livsmedel som stämde överens med det som angavs på menyn var mozzarella, oxfilé, getost, pecorino och kalamataoliver. Flertalet pizzerior har stor brist på kunskap inom detta område. Kompetensen bland pizzabagarna behöver förbättras avsevärt för att rätt slags livsmedel ska serveras och att kunder med allergi eller annan överkänslighet inte ska riskera att bli sjuka. Många av pizzeriorna behöver även förbättra sina arbetssätt för att spåra livsmedlen och kunna visa varifrån livsmedlen kommer. De brister som uppmärksammades på respektive pizzeria i projektet kommer att följas upp. Nacka kommun Miljöenheten 2 (8)

3 Innehållsförteckning 1 Syfte med kontrollprojektet Vad kontrollerades? Uppföljning Resultat Vilka livsmedel var vanligast? Vilka livsmedel byttes ut mot andra livsmedel? Diskussion Slutsatser (8)

4 1 Syfte med kontrollprojektet I juni 2015 utförde livsmedelsinspektörerna på miljöenheten i Nacka kommun ett kontrollprojekt där de 18 pizzerior som finns i kommunen ingick. Projektet syfte var att kontrollera och därigenom få en samlad bild av hur företagen lever upp till kraven på redlighet, vilket innebär att märkning och presentation av livsmedel inte får vilseleda konsumenten. Kunden ska serveras de livsmedel som anges på menyn och inte något annat livsmedel. Syftet var även att kontrollera hur väl företagen lever upp till kraven på spårbarhet då livsmedel ska kunna spåras bakåt i livsmedelskedjan. Vid inspektionerna kontrollerades även företagens kunskap och utbildning inom området. 2 Vad kontrollerades? Vid kontrollen kontrollerades att livsmedel som angavs på menyn var de livsmedel som serverades och inte ersattes av något annat liknande livsmedel. Det urval av livsmedel som kontrollerades enligt listan nedan fanns inte på samtliga pizzerior. Följande livsmedel kontrollerades: - Fetaost - Fårost - Getost - Gorgonzola - Parmesanost - Buffelmozzarella - Krabba - Parmaskinka - Oxfilé - Fläskfilé - Annat som till exempel mozarella, pecorino, grana padano, kalamataoliver, - Livsmedel med särskild ursprungsbeteckning - Livsmedel som tillverkats/producerats på en särskild gård - Ekologiska livsmedel - Livsmedel med skyddade märkningar (skyddad Ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning, garanterad traditionell specialitet) För alla livsmedel kontrollerades livsmedlens spårbarhet genom att företaget fick uppvisa originalförpackning och följesedel/kvitto för varje livsmedel, från den senaste leveransen. 4 (8)

5 3 Uppföljning Avvikelser från lagstiftningen gällande redlighet och spårbarhet som uppmärksammas i projektet kommer att följas upp vid nästa kontroll hos företagen senast år Om avvikelserna då inte är åtgärdade kan myndigheten komma att besluta om en extra uppföljande kontroll alternativt beslut om sanktioner i form av föreläggande eller förbud. 4 Resultat Av 18 pizzerior som kontrollerades bedömdes 17 pizzerior (94 %) ha avvikelser gällande redlighet och spårbarhet. Endast en pizzeria (6 %) bedömdes inte ha några avvikelser och uppfyllde kraven i lagstiftningen. Av 18 pizzerior bedömdes 15 (83 %) ha avvikelser gällande redlighet. Det vill säga andra livsmedel än de livsmedel som angavs på menyn serverades. Av 18 pizzerior bedömdes 7 (39 %) inte uppfylla kraven i lagstiftningen gällande spårbarhet. De kunde inte spåra livsmedlen bakåt i livsmedelskedjan och visa upp originalförpackningar eller följesedlar/kvitton för livsmedlen. Sammantaget kontrollerades 103 livsmedel totalt på alla pizzerior och 34 livsmedel (33 %) av dessa var inte de livsmedel som angavs på menyn. Nedan framgår vilka livsmedel som serverades istället för de livsmedel som angavs på menyn. 4.1 Vilka livsmedel var vanligast? Samtliga pizzerior hade inte samtliga livsmedel som kontrollerades. De livsmedel som kontrollerades och var vanligast förekommande på pizzeriorna var i fallande ordning gorgonzola, fårost, oxfilé, parmaskinka och parmesanost. Följande livsmedel stämde inte överens med det som angavs på menyn: - Krabba 4 av 5 kontrollerade pizzerior (80 %) - Parmaskinka 9 av 12 kontrollerade pizzerior (75 %) - Fårost 9 av 16 kontrollerade pizzerior (56 %) - Fetaost 4 av 9 kontrollerade pizzerior (44 %) - Parmesanost 3 av 10 kontrollerade pizzerior (30 %) - Gorgonzola 3 av 17 kontrollerade pizzerior (18 %) - Fläskfilé 1 av 9 kontrollerande pizzerior (11 %) Livsmedel som stämde överens med det som angavs på menyn var mozzarella, oxfilé, getost, pecorino och kalamataoliver. 5 (8)

6 4.2 Vilka livsmedel byttes ut mot andra livsmedel? De livsmedel som inte stämde överens med menyn byttes ut mot andra livsmedel. Krabba byttes ut mot crabfish som är gjort på vit fisk med smakämnen av krabba. Parmaskinka byttes ut mot annan lufttorkad skinka. Fårost byttes ut mot salladsost gjort på komjölk eller mot fetaost gjord på får- och getmjölk. Fetaost byttes ut mot salladsost gjort på komjölk. Parmesanost byttes ut mot Grana Padano som är en annan hårdost med skyddad ursprungsbeteckning. Gorgonzola byttes ut mot grönmögelost. Fläskfilé byttes ut mot gyroskött som består av fläskkött och ibland kött av kyckling och lamm. 5 Diskussion Brister i redlighet kan bero på flera saker. Dels på okunskap hos personalen om olika typer av råvaror och livsmedel, olika typer av märkning av produkter och vilka hälsorisker kunder kan utsättas för om man byter ut ett livsmedel mot ett annat. Dels kan företagen medvetet fuska och byta ut livsmedel mot något annat billigare livsmedel för att tjäna pengar. Det kan även vara brister i mottagningskontrollen av livsmedel och att företagen inte kontrollerar att de får de livsmedel som de beställt av grossisten. Det kan stå en sak på följesedeln men det kan vara ett annat livsmedel som levereras. Brister i spårbarhet kan bero på okunskap om att livsmedel ska kunna spåras bakåt i livsmedelskedjan och att företagen är skyldiga att kunna visa varifrån livsmedlen kommer. Det krävs att originalförpackningar och/eller följesedlar och kvitton sparas från leveranser och inköp. Det kan också bero på att företagen inte vill visa varifrån livsmedlen kommer för att dölja att livsmedlen köpts in på olagligt sätt eller vill dölja att de livsmedel som anges på menyn inte är de som verkligen serveras. Detta innebär att personal som arbetar på pizzerior behöver öka sin kunskap inom flera områden. Dels om märkning av livsmedel såsom skyddad ursprungsbeteckning och varför det kan innebära en hälsofara för konsumenter att byta ut ett livsmedel mot ett annat. Dels att livsmedels ska kunna spåras bakåt i livsmedelskedjan. Många företag behöver ta fram system och arbetssätt för att livsmedlen ska kunna spåras, till exempel genom att spara originalförpackningar, följesedlar och/eller kvitton från leveranser och inköp. Ur allergisynpunkt kan det vara livsfarligt för kunden om ett annat livsmedel än det som anges på menyn serveras. En person som till exempel har komjölksallergi kan bli mycket sjuk om det istället för fetaost serveras salladsost gjord på komjölk. Detsamma gäller för fiskallergiker som serveras crabfish istället för krabba. Crabfish är en produkt som ska likna krabba men som är gjord av fisk och inte krabbkött. Den kan även 6 (8)

7 innehålla både ägg och soja. Grana padano är en hårdost som liknar Parmigiano Reggiano, men till skillnad från parmesanosten så innehåller den ägg. 6 Slutsatser Andelen pizzerior som fått avvikelser är 89 % vilket är en hög siffra och innebär att flertalet pizzerior i Nacka kommun inte uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. I liknande projekt som andra kommuner genomfört har resultatet varit ungefär likvärdigt. Av de livsmedel som kontrollerades serverades 33 % av de livsmedel som angavs på menyn något annat livsmedel. 78 % av pizzeriorna fick avvikelser gällande redlighet och 44 % avvikelser gällande spårbarhet. Det visar stor brist på kunskap inom detta område och kompetensen bland pizzabagarna behöver förbättras avsevärt för att rätt slags livsmedel ska serveras och att kunder med allergi eller annan överkänslighet inte ska riskera att bli sjuka. Det här projektet har varit viktigt ut flera aspekter. Konsumenterna ska kunna känna sig trygga med att gå på pizzeria och få det de beställer utan att oroa sig för eventuella hälsorisker såsom allergiska reaktioner. Det är också viktigt att kunderna får det som de betalar för, alltså att en dyrare råvara inte ersätts med ett billigare livsmedel. Det är viktigt att denna kontroll görs på företagen för att de ska konkurrera på lika villkor i livsmedelsbranschen. Det är inte rätt om en restaurang säljer en billig produkt till samma pris som en annan restaurang säljer en dyr produkt. Samma krav ställs även på grossisterna så att rätt livsmedel som beställts levereras till pizzeriorna. Det är även viktigt att konsumenterna ställer krav då de beställer mat genom att fråga om matens innehåll, ursprung och liknande. Det ökar sannolikheten att rätt livsmedel serveras. 7 (8)

8 Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VERSION DIARIENUMMER 2014-10-03 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Redlighet på restauranger och pizzerior Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll Projekt

Läs mer

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Miljö- och Byggnadsavdelningen Jonas Leo Anna Moldovani Dnr 2014/0916 Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Redlighet och Spårbarhet 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR?

HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR? MILJÖFÖRVALTNINGEN Rapport 1-2017 HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR? Ett projekt av livsmedelsinspektörerna i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN 2 SAMMANFATTNING Under hösten 2017 genomförde livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Rapport Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Författare Birgitta Iggland 1. Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra

Läs mer

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Syfte Att utöver normal årlig kontroll där livsmedelsföretagarna kontrolleras att verksamheten bedrivs i enlighet med livsmedelslagstiftningens

Läs mer

Redlighetsprojekt 2011

Redlighetsprojekt 2011 Redlighetsprojekt 2011 Författad av: Ann-Marie Strimell Susanna Eriksson Projektgrupp: Livsmedelsenheten Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Syfte... 4 Avgränsning... 4 Metod... 4 Resultat...

Läs mer

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 1(5) Länsveterinär Magdalena Bostedt Direkt: Fax: Tillsynsprojekt om redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 Bakgrund Vid ett länsmöte hösten 2010 beslutas att ett projekt om redlighet

Läs mer

Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2012. Redlighet och Spårbarhet

Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2012. Redlighet och Spårbarhet Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2012 Redlighet och Spårbarhet INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 UPPFÖLJNING...

Läs mer

Kontrollprojekt Redlighet 2013

Kontrollprojekt Redlighet 2013 PROJEKTRAPPORT Kontrollprojekt Redlighet 2013 Skriven av Anna Johansson 2013-12-18 Sammanfattning Under mars september 2013 har redligheten kontrollerats i Kalmar län och Region Gotland. Projektet samordnades

Läs mer

Restauranger - fokus meny och redlighet

Restauranger - fokus meny och redlighet Dnr 2012-1180 Tillsynsprojekt Restauranger - fokus meny och redlighet Miljö- och byggnadskontoret Västerviks kommun rapport 1:2012 Miljö 2012-06-18 Inledning Under 2012 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen

Läs mer

Kontroll av pizzeriornas redlighet

Kontroll av pizzeriornas redlighet 2013-05-23 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Kontroll av pizzeriornas redlighet Författare: Kalle Tegnestedt Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och frågeställningar...

Läs mer

Tillsynsprojekt. Redlighet och spårbarhet. Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012

Tillsynsprojekt. Redlighet och spårbarhet. Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012 Tillsynsprojekt Redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012 En rapport från bygg- och miljöavdelningen, Örnsköldsviks kommun Kontaktuppgifter Bygg- och miljöavdelningen, Örnsköldsviks

Läs mer

Den tid som las ner på respektive objekt fördes in i miljöreda.

Den tid som las ner på respektive objekt fördes in i miljöreda. LULEÅ KOMMUN PM Dnr 1 (5) Åke Israelsson Projektets nummer: L10 Gatukök och pizzeria Syfte Att kontrollera om livsmedelsföretagarnas verksamhet bedrivs i enlighet med livsmedelslagstiftningens regelverk.

Läs mer

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 LÄNSPROJEKT Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 Kommunerna i Jönköpings län PIK gruppen 2012 Foto: Smålandsbilder.se Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra och

Läs mer

Följande grupper av livsmedel kontrollerades:

Följande grupper av livsmedel kontrollerades: En konsument ska kunna känna sig trygg i valet av både restaurang och maträtt. Trygghet kan innebära flera olika saker som att maten är säker att äta, att hygienen sköts på restaurangen samt att rätt information

Läs mer

Länsprojekt Dalarnas län 2013. Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior

Länsprojekt Dalarnas län 2013. Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior Länsprojekt Dalarnas län 2013 Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior Länsprojekt Dalarnas län 2013 Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior Sammanfattning 3

Läs mer

Redlighet i Slaffanstorp. Projekt hösten 2013.

Redlighet i Slaffanstorp. Projekt hösten 2013. Redlighet i Slaffanstorp Projekt hösten 2013. 1 1 SAMMANFATTNING Under år hösten 2013 genomförde miljöenheten i Staffanstorp ett projekt inom livsmedelsområdet "redlighet". Syftet med projektet var att

Läs mer

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior, år 2015 Bakgrund Begreppet redlighet innebär att märkning och presentation av livsmedel

Läs mer

Får du det du betalar för?

Får du det du betalar för? Får du det du betalar för? Under två dagar i mars besökte länets miljökontor över 300 kaféer och restauranger på temat Får du det du betalar för? 220 av serveringarna kunde intyga att de verkligen serverade

Läs mer

Projekt Redlighet 2019

Projekt Redlighet 2019 Projekt Redlighet 2019 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Eva Larsson, 2019-03-25 Dnr 2019-1349 Sammanfattning Tre projektarbeten 2012, 2016 och nu även 2019 har genomförts

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014 Lena Holmström & Louise Hultqvist 2014 Utgivningsdatum: 2015-XX-XX Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Lena Holmström, Louise Hultqvist Kontaktperson: Daniel

Läs mer

Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14

Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14 Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Patrik Gustavsson Telefon 019-21

Läs mer

RESULTATRAPPORT. Projektet Allergener i oförpackade livsmedel. 2015-10-06 Yonny Flores

RESULTATRAPPORT. Projektet Allergener i oförpackade livsmedel. 2015-10-06 Yonny Flores RESULTATRAPPORT Projektet Allergener i oförpackade 2015-10-06 Yonny Flores Innehållsförteckning 1 Bakgrund till projektet... 3 2 Syfte... 3 3 Uppföljande information... 3 4 Resultat... 4 5 Bedömning av

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

PROJEKT. Pizzerior

PROJEKT. Pizzerior PROJEKT Pizzerior 2011 2011-05-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver jag text med

Läs mer

PM För Projekt Restauranger

PM För Projekt Restauranger LULEÅ KOMMUN PM Dnr11 0391 2 1 (4) Miljökontoret 2012 02 28 Åsa Fredriksson Projektets nummer: L12/2011 PM För Projekt Restauranger Bakgrund I projektet har särskild fokus lagts på kontrollområdena rengöring

Läs mer

SLUTRAPPORT. Frityrolja hos restauranger, pizzerior och gatukök Irene Thydén M17-485

SLUTRAPPORT. Frityrolja hos restauranger, pizzerior och gatukök Irene Thydén M17-485 SLUTRAPPORT Frityrolja hos restauranger, pizzerior 2018-04-20 Irene Thydén M17-485 Sammanfattning Projektet genomfördes under 2017 i Nacka kommun med syftet att kontrollera kvaliteten på den frityrolja

Läs mer

Bygg- och miljökontoret Livsmedel

Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2013-01-25 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2013:1 Redlighet och rengöring i caféer 2012 Förord Kontrollen av livsmedelsföretagen i Norrköpings kommun utförs av verksamheten för livsmedel inom Bygg-

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET

Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET 1 PIK-gruppen Fredrik Holm, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Blekinge län Per

Läs mer

Får du det du betalar för?

Får du det du betalar för? Projektrapport Får du det du betalar för? Rapport från Redlighetskontroller inom SILK 2018 Sammanfattning Redlighet är ett kontrollområde som relaterar till fusk - en riktning livsmedelskontrollen idag

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

Kontroll av information på restaurangmenyer September 2013. Aron Lindén Sarah Nilsson

Kontroll av information på restaurangmenyer September 2013. Aron Lindén Sarah Nilsson Kontroll av information på restaurangmenyer September 2013 Aron Lindén Sarah Nilsson September 2013 Utgivningsdatum: 2013-10-22 Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Aron Lindén, Sarah Nilsson Kontaktperson:

Läs mer

Redlighetsprojekt 2013

Redlighetsprojekt 2013 Redlighetsprojekt 2013 : 2013-08-28 Handläggare: Lisa Andersson, Anna Gustavsson, Tone Jansson & Christer Rosenberg 2 (30) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 4 SYFTE... 4 VAD ÄR REDLIGHET?...

Läs mer

Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK

Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK Projektplan 1 ( 6) Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK 1 Bakgrund 1.1 Bakgrund Spårbarhet är ett viktigt kontrollområde som de senaste åren hamnat alltmer i fokus, bland annat på grund

Läs mer

1 (31) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Bygg, Miljö, Trafik

1 (31) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Bygg, Miljö, Trafik 1 (31) Besöksadress: Trädgårdsgatan 1 Org.nummer 212000-0340 2 (31) Sammanfattning Under våren 2013 genomförde samhällsbyggnadsförvaltningen 47 kontroller av redligheten i restauranger, pizzerior och caféer.

Läs mer

Revision av pizzerior 2016

Revision av pizzerior 2016 Revision av pizzerior 206 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Hänninen, 206--4 Dnr 206-4307 Sammanfattning Under 206 har miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

PROJEKT. Restauranger del 1 2012-03-14

PROJEKT. Restauranger del 1 2012-03-14 PROJEKT Restauranger del 1 2012-03-14 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver jag text

Läs mer

Kvalitetsskyddet, dess omfattning och förhållandet till varumärkesrätten, internationella avtal, kontrollen. Inblandade myndigheter.

Kvalitetsskyddet, dess omfattning och förhållandet till varumärkesrätten, internationella avtal, kontrollen. Inblandade myndigheter. Kvalitetsskyddet, dess omfattning och förhållandet till varumärkesrätten, internationella avtal, kontrollen. Inblandade myndigheter. Pontus Elvingson Lästips: Avregleringen 1990 Geografiska Ursprungsbeteckningar

Läs mer

I ärlighetens namn - En studie av redligheten på restauranger och pizzerior

I ärlighetens namn - En studie av redligheten på restauranger och pizzerior I ärlighetens namn - En studie av redligheten på restauranger och pizzerior In all honesty - A study of the probity in restaurants and pizzerias Av Jenny Tolhammar Examensarbete, Magisterprogrammet för

Läs mer

Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2012

Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2012 RAPPORT Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2012 Antagen av Miljönämnden 2013-02-19 Rapportnr 3/2013 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2008: 01/2008 Livsmedelskontroll av

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Spårbarhet och redlighet

Spårbarhet och redlighet 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Spårbarhet och redlighet - Av nötkött på restauranger Projektet utfördes under hösten och vintern 2015/2016 av livsmedelsinspektörerna: Giovanna Sanchez, Camilla Olsson

Läs mer

Hantering av allergikost

Hantering av allergikost 1 (5) Miljökontoret 2011-01-11 Dnr Hantering av allergikost Hösten 2010 Kalle Tegnestedt Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun, 581 81 Linköping Växel: 013-20 60 00,

Läs mer

I ärlighetens namn - En studie av redligheten på restauranger och pizzerior

I ärlighetens namn - En studie av redligheten på restauranger och pizzerior I ärlighetens namn - En studie av redligheten på restauranger och pizzerior In all honesty - A study of the probity in restaurants and pizzerias Av Jenny Tolhammar Examensarbete, Magisterprogrammet för

Läs mer

Sprint. Pizzerior 2012

Sprint. Pizzerior 2012 Sprint Pizzerior 2012 Inledning: Miljökontorets livsmedelsgrupp har under perioden v.6-v8 utfört kontroller av pizzerior i Uddevalla kommun. Totalt har 29 verksamheter kontrollerats. Det ingick 32 pizzerior

Läs mer

Vad är livsmedelsfusk? Exempel fallbeskrivningar Hur arbetar vi för att upptäcka fusk?

Vad är livsmedelsfusk? Exempel fallbeskrivningar Hur arbetar vi för att upptäcka fusk? Vad är livsmedelsfusk? Exempel fallbeskrivningar Hur arbetar vi för att upptäcka fusk? Vad är livsmedelsfusk? Livsmedelsfusk är en form av bedrägeri som innebär att livsmedel avsiktligt saluhålls för att

Läs mer

Märkning av livsmedel

Märkning av livsmedel Märkning av livsmedel Slutrapport från projekt 2015 Foton från Miljöskyddskontoret, Alingsås Sida 1 av 12 Innehållsförteckning Märkning av livsmedel... 1 Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Syfte

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Kontroll av information på förpackade livsmedel

Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport Fastställd 2017-xx-xx Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport från länsgemensamt kontrollprojekt 2016 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1 (7) gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1. Beskrivning av problemet och vad Livsmedelsverket vill uppnå En skyddad ursprungsbeteckning för livsmedel

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015 Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015 2015 Dnr:2015-3102 Utgivningsdatum: 2016-06-14 Utgivare: Miljöförvaltning Kontaktperson: Anne Jungar, Kristine Fornander 3 (14) Sammanfattning Livsmedelskontrollen

Läs mer

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun

Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Rengöringsprojekt på restaurangkök i Nacka Kommun Hösten 2012 Livsmedelsinspektörer Miljöenheten Nacka Kommun Projektansvariga: Dunia Daoud Lina Svärd POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER

Läs mer

Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2013

Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2013 RAPPORT Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2013 Antagen av Miljönämnden 2013-12-10 Rapportnr 12/2013 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2009: 01/2009 Livsmedelskontroll på

Läs mer

Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked

Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked 2015-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/142-050 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Upphandling för arbetsmetod strategisk partnering Startbesked Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl 1 (7) Konsekvensutredning Område Strategisk utveckling och stöd Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Värmländskt skrädmjöl 1. Beskrivning av problemet

Läs mer

Redlighet. - På caféer och mindre restauranger - Rapport nr 1-2011. Datum: 2011-09-05 Diarienummer: 2011-46 Sammanställt av: Mathias Blomqvist

Redlighet. - På caféer och mindre restauranger - Rapport nr 1-2011. Datum: 2011-09-05 Diarienummer: 2011-46 Sammanställt av: Mathias Blomqvist Miljökontoret Livsmedelskontroll Redlighet - På caféer och mindre restauranger - Rapport nr 1-2011 Datum: 2011-09-05 Diarienummer: 2011-46 Sammanställt av: Mathias Blomqvist Sammanfattning I projektet

Läs mer

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna är Skyddad ursprungsbeteckning,

Läs mer

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2014/3-111 Valnämnden Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch vallokal Förslag till beslut Valnämnden beslutar att valsedlarna för Europaparlamentsvalet

Läs mer

Miljösamverkan Skåne projekt Spåra fusket arbetsmaterial för kontrollen

Miljösamverkan Skåne projekt Spåra fusket arbetsmaterial för kontrollen Miljösamverkan Skåne projekt Spåra fusket 2018-2019 -arbetsmaterial för kontrollen Inledning Syftet med projektet Spåra fusket är att ge inspektörerna verktyg för att utveckla spårbarhetskontrollen och

Läs mer

Lathund för rumsbokningssystemet Concierge

Lathund för rumsbokningssystemet Concierge Lathund för rumsbokningssystemet 2015-09-10 Serviceenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Display ( Checka-in skärmar )... 3 2.1 Information... 3 2.2 Lathund Display... 3 3 Resources (Rumsbokning)...

Läs mer

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN Vid livsmedelskontrollen granskas bland annat råvaror. Foto: Mostphotos Så fungerar livsmedelskontrollen Grunden i livsmedelslagstiftningen är att du som vill tillverka,

Läs mer

Sammanställning av resultat från en projektinriktad kontrollkurs om skyddade beteckningar 2012

Sammanställning av resultat från en projektinriktad kontrollkurs om skyddade beteckningar 2012 Rapport 16-2012 Sammanställning av resultat från en projektinriktad kontrollkurs om skyddade beteckningar 2012 av Pontus Elvingsson LIVSMEDELS VERKET NATIONAL FOOD AGENCY, Sweden Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9408 Gångvägar Västra Eknäs

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9408 Gångvägar Västra Eknäs BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9408 Gångvägar Västra Eknäs 2013-10-14 Björn Bandmann KFKS 2010/416-251 Nacka kommun / 2013-09-10/ KFKS 2010/416-251 2 (8) skola Ektorps Nacka

Läs mer

Myndighetsmål för operativa förutsättningar

Myndighetsmål för operativa förutsättningar 2016-11-24 Myndighetsmål för operativa förutsättningar Offentlig livsmedelskontroll utförs för att verifiera efterlevnaden av bestämmelser som syftar till att förhindra, undanröja eller reducera hälsorisker.

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-11-24 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Myndighetsmål för operativa

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9134 Ekdungen 2011-11-16 David Arvidsson KFKS 2007/79-251 Sammanfattning Syfte med projektet var att reglera byggrätter med tillfartsvägar och

Läs mer

Allergikost - Pizzerior Våren 2012

Allergikost - Pizzerior Våren 2012 Dnr 2012-2669 Allergikost - Pizzerior Våren 2012 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Malin Malmberg 2012-06-29 Inledning Delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings kommun

Läs mer

PROJEKT. Restauranger del 3 2013-02-06

PROJEKT. Restauranger del 3 2013-02-06 PROJEKT Restauranger del 3 2013-02-06 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Under sprinten

Läs mer

PASTA. Tagliatelle alla Carbonara 79:- Tagliatelle alla Bolognese 79:- Tortelloni med sparris & parmesan 85:- Ravioli med kyckling & pesto 85:-

PASTA. Tagliatelle alla Carbonara 79:- Tagliatelle alla Bolognese 79:- Tortelloni med sparris & parmesan 85:- Ravioli med kyckling & pesto 85:- PASTA Tagliatelle alla Carbonara 79:- Tagliatelle alla Bolognese 79:- Tortelloni med sparris & parmesan 85:- Ravioli med kyckling & pesto 85:- Lasagne al Forno 85:- Lasagne - Vegetarisk 85:- Cannelloni

Läs mer

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 2012-09-19, 271 Gäller från den 1 januari 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Lathund för projektmallar. Ann-Sofie Mårtensson

Lathund för projektmallar. Ann-Sofie Mårtensson Lathund för projektmallar Ann-Sofie Mårtensson 2009-09-09 Innehållsförteckning 1 Dialogrutan... 3 2 Anpassade knappar... 3 2.1 Visa dialogrutan igen... 3 2.2 Innehållsförteckningen... 4 2.3 Fotnot... 4

Läs mer

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten 2015-10-28 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6 f-h SoL och 28 f-g LSS av ej verkställda

Läs mer

Stockholm Beer and Whisky festival 2015

Stockholm Beer and Whisky festival 2015 Stockholm Beer and Whisky festival 2015 2015-05-20 Anna-Karin Ryberg, Anna Sessler Pettersson Stockholm Beer and Whisky festival 2015 Vad roligt att ert företag kommer till Nacka för Stockholm Beer and

Läs mer

Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys

Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys (verksamhetens namn) Miljöförvaltningen Innehållsförteckning Vad är systemet för egenkontroll -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Livsmedelsrapport. Hantering av specialkost i förskolor och skolor - Projekt nr 4-2011

Livsmedelsrapport. Hantering av specialkost i förskolor och skolor - Projekt nr 4-2011 Miljökontoret Livsmedelskontroll Livsmedelsrapport Hantering av specialkost i förskolor och skolor - Projekt nr 4-2011 Datum: 2011-11-17 Handläggare: Victor Muñoz och Åsa Almberg Diarienummer: 2011-232

Läs mer

Riktad kontroll Ärlig fisk December 2013. Camilla Blom Karina Alvarez

Riktad kontroll Ärlig fisk December 2013. Camilla Blom Karina Alvarez December 2013 Camilla Blom Karina Alvarez December 2013 Utgivningsdatum: 2014-06-17 Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Camilla Blom, Karina Alvarez Kontaktperson: Daniel Selin 3 (16) Sammanfattning

Läs mer

Nya regler om hygien för säkerhets skull

Nya regler om hygien för säkerhets skull Nya regler om hygien för säkerhets skull Information till företagare som hanterar livsmedel Ny lag Ingredienser: Ansvar, spårbarhet (öppenhet), egenkontroll (grundförutsättningar, HACCP), flexibilitet

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

PROJEKT. Restauranger del 1 2014-09-10

PROJEKT. Restauranger del 1 2014-09-10 PROJEKT Restauranger del 1 2014 2014-09-10 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat De

Läs mer

Översyn av styrande dokument

Översyn av styrande dokument 2013-02-21 Rev 2013-03-14 enligt arbetsutskottets förslag 1 (7) PM Malin Annergård Tove Löfgren Översyn av styrande dokument Bakgrund Stadsdirektören har fått i uppdrag av kommunstyrelsen (2012-11-26)

Läs mer

Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015

Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Rapport Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Angelica Nyqvist Miljöenheten, Sala kommun 2016-01-15 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och syfte...

Läs mer

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER

RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER RAPPORT PLANERING AV HYRESRÄTTER 2016-10-12 KFKS 2016/879 Ylva Bråsjö, Erik Wiberg Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 3 2 Nuläge hyresrätter... 3 3 Metod... 6 4 Planeringsinriktning... 7 4.1

Läs mer

Användardokumentation Godkänna beställning och attestera fakturor i mobilen.

Användardokumentation Godkänna beställning och attestera fakturor i mobilen. 2016-12-01 1 (6) Användardokumentation Författare: Marika Agetoft Användardokumentation Godkänna beställning och attestera fakturor i mobilen. Inledning Denna användardokumentation även kallad lathund

Läs mer

Feriearbete "JobbEtt" 2016

Feriearbete JobbEtt 2016 SLUTRAPPORT Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Projektets syfte och mål... 3 3 Utfall i förhållande till mål, ramar och identifierade risker... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Projekt allergikoll 2017

Projekt allergikoll 2017 Projekt allergikoll 7 Ett samarbetsprojekt inom livsmedelskontrollen mellan: Burlöv, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Staffanstorp, Svedala och Vellinge Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... INLEDNING...

Läs mer

Livsmedelskontroll

Livsmedelskontroll Livsmedelskontroll 2017-2018 1 Välkomna! Åke Sjöberg (sektorschef för Samhällsutveckling) Miljöenhetens livsmedelspersonal 2018: Olle Ryberg (miljöchef) Lovisa Källgren (inspektör) Thinh Vo (inspektör)

Läs mer

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton

BILAGA 2 SLUTRAPPORT. Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9324 Porfyrvägen Katarina Hamilton BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2014-10-10 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet, som är beläget i centrala delen av Boo, syftade till att efter en om- och nybyggnad av

Läs mer

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Märkning av fisk Miljökontoret 2014 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 2 METOD OCH GENOMFÖRANDE 2 RESULTAT 4 LAGSTÖD 4 SLUTSATS OCH DISKUSSION 4 1 Bakgrund I takt med globaliseringen

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL-, TOBAKS-, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL-, TOBAKS-, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL-, TOBAKS-, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-14, 287 Taxan gäller från och med 2017-01-01 1 Allmänna bestämmelser

Läs mer

Tillsynsprojekt om spårbarhet och redlighet

Tillsynsprojekt om spårbarhet och redlighet Tillsynsprojekt om spårbarhet och redlighet Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 www.lansstyrelsen.se/orebro Publ. nr 2012:26 1 Innehållsförteckning Tillsynsprojekt om redlighet och spårbarhet Sammanfattning

Läs mer

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll

IDÉBESKRIVNING. Innocare - innovativ teknik inom äldreomsorgen i Nacka. 2012-10-02 Gabriella Nyhäll IDÉBESKRIVNING Innocare - innovativ teknik inom en i Nacka 2012-10-02 Gabriella Nyhäll 2 (8) Innehållsförteckning 1 Idén med projektet... 4 2 Syfte... 4 3 Bakgrund... 4 4 Förväntat resultat... 4 5 Önskade

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2013-11-08 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet omfattar del av Insjöns villaområde och är beläget i den nordöstra delen av Boo, vid gränsen

Läs mer

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Grillad kyckling - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Miljökontoret 2014 Birgitta Iggland Jennie Söderstedt Tedelid Sammanfattning

Läs mer

Redlighet kött. Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland

Redlighet kött. Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland Redlighet kött Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland Projektgruppen Mary Kasehchi, Borås Linn Nilsson, Göteborg Christina Rönnmark, Kungälv Robert Singer, Kungsbacka Caroline

Läs mer