Verksamhetsplan 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan 2015"

Transkript

1 (13) Verksamhetsplan 2015 R2A Box 170, Sundsvall Besöksadress: Södra Tjärngatan 2 Telefon: Fax: hovratten.nedrenorrland@dom.se Expeditionstid: Måndag-fredag

2 VERKSAMHETSPLAN 2 (13) 2 (13) 1 Inledning 1.1 Presidentens kommentar 2014 har varit ett mycket bra år för Hovrätten för Nedre Norrland. Efter en målökning 2013 med 11 % har målökningen under 2014 ökat med ytterligare 6 %, vilket är högre än genomsnittet för övriga hovrätter. Under första delen av 2014 har hovrätten haft två hovrättsrådstjänster vakanta och en tf. assessor har varit föräldraledig huvuddelen av året. Därtill har vi haft huvudförhandling i ett stort mål under hösten. Även om vi delvis kompenserat detta personalbortfall genom att anlita pensionerade domare, så har hovrätten inte varit full bemannad under Trots detta och den ytterligare målökningen har hovrätten ökat målavverkningen med 6 %, vilket även det är högre än genomsnittet för övriga hovrätter. Antalet balanserade mål har endast ökat med 12 mål och överbalansen med 10 mål, vilket jag bedömer som goda siffror utifrån rådande förhållanden. Från årsskiftet har hovrätten ändrat dömandet från två mindre avdelningar till en större avdelning. Utfallet av denna förändring har jag uppfattat som positiv såväl för hovrätten som för dess personal. Samma analys gör jag beträffande den ordning som införts under året avseende schemalagda föredragningar samt de s.k. förenklade föredragningarna vid PT-prövning i dispositiva tvistemål. Hovrättens produktivitetsnyckeltal under 2014 har varit väsentligt bättre än för de genomsnittliga talen för alla hovrätter. Min bedömning inför 2015 är att utifrån den målökning som varit de senaste åren för vår hovrätt och då tingsrätterna och andra hovrätter inte haft samma målökning, kommer antalet inkomna mål under 2015 att vara ungefär som för Då vi sannolikt kommer att vara fullt bemannade under 2015 och ha några fler tf. assessorer inne, är det min bedömning att vi under 2015 kommer att kunna avgöra fler mål än under 2014 och att balanserna därigenom kommer att minska. Något som gör dessa prognoser osäkra är att vi under våren kommer att ha huvudförhandlingar i tre mellanstora mål och att det därför kan bli svårt att hinna hålla huvudförhandlingar i andra mål i den takt vi önskar. Förhoppningsvis kan vi dock arbeta ifatt detta eventuella glapp till hösten. Sammanfattningsvis är det min bedömning att 2015 kommer att bli ett minst lika bra år som Verksamhetsplanering Denna verksamhetsplan är ett sammanhållet och övergripande styrdokument som tar sin utgångspunkt i regeringens intentioner och den bedrivna verksamheten, vilket kommer till uttryck i regleringsbrevet. Verksamhetsplanen omfattar ett budgetår och ska kontinuerligt följas upp i samverkan mellan ledning och medarbetare. Syftet med uppföljningen är att ständigt skapa utrymme till förbättring.

3 VERKSAMHETSPLAN 3 (13) 3 (13) Verksamhetsplaneringen sker genom arbete i ledningsgrupp, samverkansgrupp, den dömande avdelningen och den administrativa enheten. Målet är att skapa en plan där alla anställda i hovrätten är delaktiga och där de gemensamma målen för verksamhetsåret bestäms. 1.3 Uppdraget Hovrätten för Nedre Norrland ska handlägga mål och remisser samt utbilda tf. assessorer och fiskaler. I uppdraget ingår även att på ett serviceinriktat sätt ge allmänheten upplysningar som rör hovrättens verksamhet. Verksamheten ska bedrivas på ett effektivt och rättssäkert sätt med hög kvalitet och genom att hushålla väl med statens medel. 1.4 Organisation President Ledningsgrupp Adm. enhet Samverkansgrupp Dömande avdelning Hovrätten för Nedre Norrlands domkrets är Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län. Hovrätten handlägger mål och ärenden som överklagats från Gävles, Hudiksvalls, Sundsvalls, Ångermanlands och Östersunds tingsrätter. Hovrätten är sedan den 1 januari 2014 organiserad i en dömande avdelning och en administrativ enhet. Det totala antalet anställda beräknas för år 2015 uppgå till ca 40 personer. På den dömande avdelningen arbetar hovrättspresidenten, hovrättslagmannen, hovrättsråd som tillika är vice ordförande, övriga hovrättsråd, tf. assessorer, fiskaler, beredningsjurist samt registrator och domstolshandläggare. Det förekommer inte någon uttalad specialisering mellan domarna utan samtliga måltyper lottas på alla domare. Beredningen av målen har i stor utsträckning delegerats till fiskaler/beredningsjurist och domstolshandläggare.

4 VERKSAMHETSPLAN 4 (13) 4 (13) Sedan februari 2008 är hovrätten samlokaliserad med Kammarrätten i Sundsvall och har en med kammarrätten gemensam administrativ enhet. All personal på den administrativa enheten arbetar för båda domstolarna. Bibliotekarien stödjer även Sundsvalls tingsrätt med visst biblioteksarbete. Hovrätten har också ett samarbete med Sundsvalls tingsrätt beträffande IT och säkerhet. Hovrättens telefonväxel betjänar förutom hovrätten, Förvaltningsrätten i Härnösand, Förvaltningsrätten i Luleå, Förvaltningsrätten i Umeå, Haparanda tingsrätt, Hovrätten för Övre Norrland, Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall, Kammarrätten i Sundsvall, Mora Tingsrätt, Rättshjälpsmyndigheten, Sundsvalls tingsrätt, Umeå tingsrätt, Ångermanlands tingsrätt Östersunds tingsrätt och Luleå tingsrätt. Den administrativa enheten består av administrativ direktör, bibliotekarie, arkivarie, administratörer, ekonom, expeditionsvakter, IT-handläggare och telefonister. Den administrativa direktören och ekonomen är anställda till 50 % vid hovrätten och till 50 % vid Kammarrätten i Sundsvall. En administratör, bibliotekarien och en expeditionsvakt är anställd vid kammarrätten och övriga inom administrationen är anställda vid hovrätten. Den administrativa personalen arbetar åt båda domstolarna. Oavsett var man är anställd delas kostnaderna för administrationen mellan hovrätten och kammarrätten. Hovrättens arbetsordning finns tillgänglig på domstolens intranät. Hovrätten är administrativ värdmyndighet för Rättshjälpsnämnden. Nämndens ärenden bereds och föredras av hovrättens personal. Nämndens budget ingår i hovrättens totala budget. Anslaget för nämnden uppgår 2015 till tkr. 1.5 Ledning och organisation Hovrättspresidenten är chef för hovrätten. Vid den dömande avdelningen är hovrättslagmannen ansvarig chef. Därutöver finns två vice ordförande. I hovrätten finns en ledningsgrupp som är rådgivande inför hovrättspresidentens eller kollegiets beslut. I ledningsgruppen ingår presidenten, den administrativa direktören, lagmannen och de vice ordförandena. Det finns även en samverkansgrupp bestående av företrädare för fackföreningarna och olika personalkategorier. Hovrätten har ingått ett samverkansavtal med de berörda fackliga organisationerna varigenom skyldigheter m.m. såväl enligt lagen om medbestämmande som enligt arbetsmiljölagen som huvudregel ska handläggas i samverkansgruppen. Samverkan sker i ledningsgruppen och samverkansgruppen samt genom arbetsplatsträffar, personalgruppsmöten och individuella medarbetarsamtal. Utöver samverkansmötena håller avdelningen och administrationen möten med respektive personal där löpande information ges och arbetet planeras.

5 VERKSAMHETSPLAN 5 (13) 5 (13) 2 Uppföljning och analys av föregående års resultat 2.1 Verksamhetsmålen För 2014 uppnåddes följande resultat. Omloppstid (månader) (Hovrättens egna mål för 2014 anges inom parentes.) Regeringens mål för 75 percentilen Median 75 percentilen Antal inkomna mål Antal avgjorda mål Brottmål exkl. förtursmål 5,0 4,6 (4,0) 6,7 (5,0) 424 (400) 388 (430) Tvistemål exkl. familjemål - - 2,3 (3,0) 7,5 (6,0) 109 (90) 124 (100) Familjemål - - 1,8 (1,0) 4,1 (3,0) 56 (50) 58 (50) Tvistemål totalt 5,0 2,0 (2,5) 5,3 (5,0) 165 (140) 182(160) Totalt brottmål exkl. förtursmål och tvistemål 589 (540) 570 (590) Hovrätten uppfyller inte något av de två verksamhetsmål som Regeringen uppsatt och endast två av de verksamhetsmål som Domstolsverket uppsatt, men omloppstiderna var kortare än för genomsnittet av alla hovrätter. Antalet avgjorda mål blev något lägre än hovrätten beräknat förutom beträffande tvistemål exklusive familjemål, där hovrätten avgjort betydligt fler mål än beräknat. 2.2 Målsättning och utfall av antalet inkomna och avgjorda mål samt balanser under 2014 mm Utfall 2014 (målsättning 2014 inom parentes) Brottmål Inkl förtursmål Tvistemål Övriga mål Summa Ingående balans 181 (182) 73 (73) 79 (79) 333 (334) Inkomna mål 576 (540) 165 (140) 752 (660) 1493 (1340) Avgjorda mål 545 (570) 182 (160) 755 (690) 1482 (1420) Utgående balans (152) 56 (53) 76 (49) 344 (254)

6 VERKSAMHETSPLAN 6 (13) 6 (13) Hovrättens sammanlagda balanser ökade med 11 mål under För såväl tvistemålen som de övriga målen minskade balanserna och det var endast beträffande brottmålen som balanserna ökade. Hovrätten har endast fyra mål som är äldre än två år, varav vissa av dessa mål är sådana där hovrätten inte kan påverka handläggningen. Antalet tvistemål som är äldre än ett år men som inte är två år har endast minskat något i antal. Hovrätten har haft tre brottmål med lång förhandlingstid och, i förhållande till genomsnittet av alla hovrätter, en hög andel förtursmål. 2.3 Budgetutfall Utfallet för 2014 blev ett överskott på preliminärt 1,4 mnkr vilket beror på att antalet anställda tf. assessorer blev färre än beräknat och utifrån att det har varit vissa vakanta anställningar under året. 3 Planeringsförutsättningar 3.1 Riskanalys Hovrätten har gjort en riskanalys i samband med budgetprocessen. De risker som rapporterats till Domstolsverket är främst inom områdena målutveckling och kompetensförsörjning. Inom området målutveckling så har hovrätten identifierat att de många mål med lång förhandlingstid som hovrätten handlagt de senaste åren tagit en oproportionerligt stor del av hovrättens resurser vad gäller personal och förhandlingsalar. Under våren kommer det att hållas huvudförhandling i tre mellanstora brottmål. För att under våren klara den löpande verksamheten och verksamhetsmålen har hovrätten i ett av målen anlitat en extern domare. En annan risk som identifierats är att hovrätten har en relativt sett hög andel förtursmål, särskilt häktade mål, som påverkar omloppstiderna för övriga mål. Hovrätten har dessutom för få salar med videoteknik. Under våren kommer därför videoteknik att installeras i samtliga salar. I samband med detta kommer även övrig teknik att uppgraderas. Under ombyggnationen kan verksamheten komma att påverkas i viss mån. För att ändå kunna klara verksamheten planerar hovrätten att, utöver nyttjandet av kammarrättens sal, även låna salar av Sundsvalls tingsrätt samt i större omfattning än normalt genomföra förhandlingar på annan ort än Sundsvall. Utifrån målutvecklingen ställs större krav på en väl fungerande kompetensförsörjningsprocess, t.ex. att personalomsättning och kompetensöverföring kan hanteras på ett bra sätt. Genom kontinuerlig dialog med medarbetarna är målet att identifiera eventuella avgångar i god tid så att ersättningsrekrytering kan genomföras så snabbt som möjligt och att det skapas utrymme för kompetensöverföring.

7 VERKSAMHETSPLAN 7 (13) 7 (13) 3.2 Omvärldsanalys Som framgår ovan bedömer hovrätten att antalet inkomna mål, efter flera års ökning, kommer att motsvara antalet som inkom Vi bedömer även att vi kommer att ha full bemanning och tillräcklig kompetens för verksamheten. Vi kommer under senare delen av året att ha tillgång till video i alla salar. 3.3 Rekrytering och kompetensförsörjning Hovrätten har hittills haft kvalificerade sökande till lediga tjänster inom alla personalkategorier även om det ibland vore önskvärt med ett större urval. Från och med december 2014 är hovrätten fullt bemannad efter att ha haft vakanser under ett flertal år. Några förändringar på arbetsmarknaden som på något väsentligt sätt skulle kunna påverka hovrättens möjligheter att rekrytera och behålla kvalificerad personal kan inte förutses. Under 2015 kommer det att vara cirka fem tf. assessorer i tjänst i hovrätten. Detta kommer med en god planering starkt bidra till möjligheten att klara den löpande verksamheten och verksamhetsmålen. Hovrätten planerar att under 2015 anställa fyra fiskaler. 3.4 Budget 2015 Hovrättens budgetram för 2015 är på totalt kr. Häri ingår även ett överföringsbelopp på preliminärt kr från föregående års budgetöverskott. Budget 2015 (all belopp i tkr.) Budgetram (anslag) Prel. överföringsbelopp från föregående år 462 TOTALT ATT DISPONERA Lönekostnader Övriga kostnader TOTAL KOSTNAD ÅRETS RESULTAT 257 Kvar att överföra till Hovrätten har i budgetdialogen med Domstolsverket yrkat drygt 900 tkr för lönekostnader utifrån ett behov av att tidigarelägga rekryteringen av ett par fiskaler samt att fler tf. assessorer kommer att belasta hovrättens budget under 2015 än beräknat. Domstolsverket har medgett ett engångsbelopp på 150 tkr samt att vid behov tillskjuta ett engångsbelopp under året om kostnaderna för tf. assessorerna resulterar i underskott. 4 Hovrättens egna mål och aktiviteter 4.1 Kvalitet och effektivitet i dömandet Den dömande verksamheten bedrivs utifrån parternas, ombudens och allmänhetens krav på en enhetlig rättstillämpning där mål och ärenden på ett rättssäkert sätt avgörs snabbt och med hög kvalitet.

8 VERKSAMHETSPLAN 8 (13) 8 (13) Utifrån Domstolsverkets strategiska inriktning ska Sveriges Domstolars dömande verksamhet bedrivas professionellt. Mål och ärenden avgörs snabbt, med bibehållen hög kvalitet, och det finns få mål i balans. Verksamheten har ett högt förtroende hos allmänheten Verksamhetsmål som rapporteras till Domstolsverket Verksamhetsmålen för den dömande verksamheten enligt regleringsbrevet för 2015 är att 75 % av såväl brottmål (exklusive förtursmål) som tvistemål inte ska ta längre tid att avgöra än fem månader. Utöver regeringens mål har hovrätten bestämt nedanstående mål. Som framgår ovan bedöms att brottmål och tvistemål under 2015 kommer att motsvara antalet mål som inkom Hovrättens mål för 2015, i enlighet med den mallstruktur som Domstolsverket fastställt, ska bestämmas till: (Hovrättens måluppfyllelse 2014 anges inom parantes) Regeringens mål Omloppstid (månader) Median 75 percentilen Prognos antal inkomna mål Prognos antal avgjorda mål Brottmål exkl. förtursmål 5,0 4,0 (4,6) 5,0 (6,7) 420 (424) 420 (387) Tvistemål exkl. familjemål -- 2,0 (2,3) 6,0 (7,5) 110 (109) 110 (124) Familjemål -- 2,0 (1,8) 3,0 (4,1) 60 (56) 60 (58) Tvistemål totalt 5,0 2,0 (2,0) 5,0 (5,3) 170 (165) 170 (182) Totalt, brottmål exkl. förtursmål och tvistemål 590 (589) 590 (569) Domstolens egen målsättning för balanser (2014 års värden inom parentes) Brottmål Inkl. förtursmål Tvistemål Övriga mål Summa Ingående balans 212 (181) 56 (73) 76 (79) 344 (333) Prognos inkomna mål 570 (576) 170 (165) 760 (752) 1500 (1493) Prognos avgjorda mål 570 (545) 170 (182) 780 (755) 1520 (1482) Prognos utgående balans (212) 56 (56) 56 (76) 324 (344)

9 VERKSAMHETSPLAN 9 (13) 9 (13) Aktiviteter - Föredragning om prövningstillstånd (PT) ska, om det inte finns särskilda skäl, föredras inom två månader från att målet blivit klart för föredragning - I mål där prövningstillstånd har meddelats och målet ska avgöras utan huvudförhandling, bör rättens sammansättning vara densamma vid avgörande av målet som vid prövningen av frågan om prövningstillstånd. - Preliminärfrågor i tvistemål ska föredras så snart som möjligt - Alla mål som är äldre än ett år ska ges särskild uppmärksamhet med målsättning att målet ska avgöras snarast efter förtursmålen - Den under år 2014 införda arbetsmetoden med s.k. förenklad föredragning i fråga om PT ska fortsätta och de fasta föredragningsdagarna ska bibehållas - Utarbeta och genomföra ett jourschema för föredragning av s.k. förtursmål vilket ska gälla parallellt med de fasta föredragningsdagarna - Under våren genomföra i vart fall tre tingsresor till såväl Gävle som Östersund och, i den mån det är möjligt, även förlägga huvudförhandlingen i mål där planerad tid för denna beräknas uppgå till en hel dag till annan ort än Sundsvall - Låta tf. hovrättsassessorerna i större utsträckning än hittills vara referent i målen varvid de i gengäld ska delta i färre förhandlingar än för närvarande - Omarbeta och förbättra den s.k. HF lappen - Praxismötena ska hållas mer frekvent och regelbundet i gengäld ska dessa helst inte ta längre tid än ca en till en och en halv timma i anspråk - Tillsättande av en arbetsgrupp för utarbetande av rutindokument avseende sekretesshantering i Vera 4.2 Personal och kompetensförsörjning Förmågan att rekrytera och behålla kvalificerade medarbetare är helt avgörande för hovrättens möjlighet att uppnå verksamhetsmålen samt att bibehålla och utveckla god kvalitet i verksamheten Mål Målsättningen är att hovrätten ska vara en attraktiv och hälsofrämjande arbetsplats med personal som trivs på arbetsplatsen. Vi ska ha en väl fungerande kompetensförsörjnings- och kompetensutvecklingsprocess som tillgodoser verksamhetens behov. Medarbetarnas kompetens utvecklas kontinuerligt och deras kuskaper tas till vara Aktiviteter - Kompetensinventering och planering av kompetenshöjande insatser ska ske i dialog mellan chef och medarbetare

10 VERKSAMHETSPLAN 10 (13) 10 (13) - Samtliga hovrättsråd ska genomgå Domstolsverkets handledarutbildning - Bedriva ett aktivt kompetensförsörjningsarbete genom att genomföra fiskalsutbildning, ta emot sommarnotarier och praktikanter, delta på arbetsmarknadsdagar, hålla informationsmöten kring fiskalsutbildningen - Utveckla och kvalitetssäkra år 1 av fiskalsutbildningen genom - att fiskalernas handledare i möjligaste mån deltar i rätten vid föredragning - fortsatt schemaläggning av fiskalens arbete som protokollförare - att fiskal som är protokollförare alltid bör votera och vid några tillfällen även ges möjlighet att skriva utkast till dom - Kvalitetssäkra år 2-3 av fiskalsutbildningen genom utökad uppföljning och dialog med underrättsfiskalerna - Tidigarelägga ett par rekryteringar av fiskaler för att uppnå viss överkapacitet - Bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete enligt fastställda rutiner - Genomföra återkommande hälsofrämjande aktiviteter - Genomföra medarbetarundersökning i samverkan med Domstolsverket 4.3 Bemötande, service och extern kommunikation Ett professionellt bemötande och begripliga domar bidrar till ett ökat förtroende för domstolarna och att verksamheten kan bedrivas rättssäkert och effektivt. Allmänhetens förtroende påverkas också av mediabilden. Det är genom media som den breda allmänheten till största del får sin kunskap om domstolarna. Det är därför viktigt för oss att vara tillgänglig och öppen med information och veta hur vi kan använda medier effektivt för kommunikation med allmänheten Mål Målet är att alla som kommer i kontakt med domstolen bemöts på ett professionellt sätt. Vårt språk och den juridiska argumentationen i domar och beslut ska vara lätta att förstå. Domstolen har en väl utvecklad kommunikation på den externa webbplatsen och informationen i dessa kanaler är lättillgänglig, relevant och begriplig. Domstolen har en god kommunikativ förmåga och är aktiv kring mediakontakter och pressmeddelande. Domstolens växel ska erbjuda enhetlig och professionell samtalshantering och personlig service med hög kundnöjdhet såväl internt som externt Aktiviteter - Bemötandepolicyn ska revideras under våren - Domskrivningen ska förbättras genom att vi löpande ser över mallar för domskrivning - En översyn av den externa webbplatsen ska genomföras - En policy kring mediakontakter ska tas fram och förankras - Domstolen ska arrangera en verksamhetsdag kring mediahantering

11 VERKSAMHETSPLAN 11 (13) 11 (13) - Administrativa enheten ska bedriva ett kvalitetsutvecklingsarbete i växeln med kunden i fokus 4.4 Säkerhet För att hovrätten ska vara en trygg och säker arbetsplats för såväl personal som andra som besöker hovrätten krävs ett strukturerat och aktivt arbete och att alla anställda är väl förtrogna med hovrättens säkerhetsarbete. En viktig del i det förebyggande arbetet är att vi alla tar ansvar för att göra riskbedömningar i vardagen Mål Målet med säkerhetsarbetet är att upprätthålla en trygg och säker domstol för samtliga medarbetare och för andra som besöker domstolen, oavsett om det sker genom sitt yrke, för att delta som part i en förhandling eller för att som åhörare ta del av en förhandling. Det ska också finnas ett högt säkerhetsmedvetande och en god krisberedskap inom domstolen Aktiviteter - Hovrätten ska bedriva ett systematiskt arbete kring brandskydd och säkerhet och uppdatera och redigera planer, policys, larmlistor och instruktioner - En krisövning ska genomföras för ledningsgruppen - En oanmäld utrymningsövning av lokalerna ska genomföras - Utrymningsledarna ska få en genomgång av uppgifter och ansvar vid utrymning 4.5 Inre organisation, ledarskap, intern kommunikation och administration och service En effektiv verksamhet präglas av att medarbetare och chefer arbetar mot samma mål och förstår hur uppdrag, verksamhet, resurser, mål och resultat hänger ihop. En förutsättning för detta är att vi genom dialog och kommunikation skapar delaktighet i verksamhetens planering och utveckling och att vi gemensamt tar ansvar för att genomföra fattade beslut Mål Målsättningen är att hovrätten ska ha en ändamålsenlig organisationsstruktur och arbetsform samt en ansvarsfördelning som leder till en kvalitetssäkrad, effektiv och snabb hantering av mål som därmed ger förutsättningar för att uppfylla verksamhetsmålen. Organisationen ska vara flexibel och ha en tydlig roll- och ansvarsfördelning, ge möjligheter till utökad delegation och renodling av domarrollen Hovrätten ska ha ett ledarskap och medarbetarskap som i samverkan och dialog utvecklar verksamheten Hovrätten ska tillämpa en tydlig, strukturerad och ändamålsenlig intern kommunikation som bidrar till delaktighet och engagemang i verksamheten Hovrätten ska ha en administration som ger god service och är ett kompetent stöd till alla medarbetare så att de på bästa sätt kan fullgöra sitt uppdrag.

12 VERKSAMHETSPLAN 12 (13) 12 (13) Hovrätten ska ha en ändamålsenlig process för intern styrning och kontroll samt kvalitativa administrativa rutiner och kontroller som säkerställer att verksamheten bedrivs effektivt och rättssäkert Aktiviteter - Hovrätten ska kontinuerligt arbeta med utvecklingen av den inre organisationen och för ett effektivt administrativt stöd som är anpassat utifrån verksamhetens behov och omvärldens krav - Med dialog som verktyg vid t.ex. arbetsplatsträffar, samverkansmöte, domarmöten och individuella samtal ska vi utveckla och förbättra våra arbetsformer, rutiner och vår arbetsmiljö - Vi ska genomföra verksamhetsplanering där alla är delaktiga i framtagandet - Implementera en ny föreskrift och arbetsmetod för intern styrning och kontroll som förväntas träda i kraft april Vi ska öka antalet artiklar på intranätet 4.6 Samverkan inom Sveriges domstolar Genom samverkan inom Sveriges domstolar ska all kompetensen tas till vara på bästa sätt så att såväl verksamheten som medarbetarna utvecklas Mål Hovrätten ska genom samverkan bidra till effektivitet och kunskapsutbyte inom Sveriges domstolar Aktiviteter - Hovrätten ska delta i olika nätverk, arbetsgrupper och utbildningar inom Sveriges domstolar - Hovrätten ska årligen arrangera möte med domstolscheferna inom domkretsen - Administrativa enheten ska i samverkan med Domstolsverket arbeta med kontinuerlig utveckling för att säkerställa ett effektivt administrativt stöd 5 Uppföljning Uppföljning bidrar till att mål och planer blir verkliga i vardagen. Uppföljning och analys av verksamhetens resultat syftar också till att få en avstämning av hur verksamheten fortskrider i förhållande till verksamhetsplanen och att vid eventuella avvikelser besluta om nödvändiga åtgärder. 5.1 Målstatistik Statistik ska tas ut och analyseras månadsvis i hovrättens ledningsgrupp. Resultatet ska jämföras med uppställda mål och utfallet tidigare år. Utfallet ska kommenteras kvartalsvis.

13 VERKSAMHETSPLAN 13 (13) 13 (13) Skriftlig uppföljning ska ske enligt följande Omloppstider, antalet inkomna, avgjorda och balanserade mål samt uppfyllelse av verksamhetsmålen ska ske månadsvis genom nyckeltalsrapport från Domstolsverket Inkommande, avgjorda och balanserade mål fördelade på olika måltyper ska ske genom egna månadsvisa sammanställningar Därutöver ska ett uppföljningsdokument upprättas kvartalsvis som relaterar till verksamhetsplanen. I detta ska bl.a. framgå Förhandlingstid i brottmål; totalt, per mål och per domare samt andelen brottmål som avgjorts efter förhandling Antal meddelade prövningstillstånd per målkategori Ändringsfrekvens per målkategori En förteckning över alla mål som är äldre än ett år ska finnas vid varje möte med ledningsgrupp och samverkansgrupp.

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 1 (18) Verksamhetsplan 2016 R2A Box 170, 851 03 Sundsvall Besöksadress: Södra Tjärngatan 2 Telefon: 060-18 68 00 Fax: 060-18 68 39 hovratten.nedrenorrland@dom.se www.hovrattenfornedrenorrland.se Expeditionstid:

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 1 (18) Verksamhetsplan 2017 R2A Box 170, 851 03 Sundsvall Besöksadress: Södra Tjärngatan 2 Telefon: 060-18 68 00 Fax: 060-18 68 39 hovratten.nedrenorrland@dom.se www.hovrattenfornedrenorrland.se Expeditionstid:

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 R2A DIARIENR 2019/0052 1 (17) Verksamhetsplan 2019 Box 170, 851 03 Sundsvall Besöksadress: Södra Tjärngatan 2 Telefon: 060-18 68 00 Fax: 060-18 68 39 hovratten.nedrenorrland@dom.se www.hovrattenfornedrenorrland.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 1 (10) Verksamhetsberättelse 2018 Stockholms tingsrätt R2B Box 8307, 104 20 Stockholm Besöksadress: Scheelegatan 7 Telefon: 08-561 65 000 Fax: stockholms.tingsratt@dom.se www.stockholmstingsratt.se

Läs mer

Inledning. En tydlig strategi

Inledning. En tydlig strategi Inledning Domstolarna 1 bedriver en omfattande och komplex verksamhet som är en av grundpelarna i Sveriges demokrati. Domstolsverkets uppgift är att ge administrativt stöd och service åt domstolarna för

Läs mer

Utbildningsplan och riktlinjer

Utbildningsplan och riktlinjer UTBILDNINGSPLAN 1 (9) Utbildningsplan och riktlinjer avseende tjänstgöringen för fiskaler och tf. assessorer vid Hovrätten för Nedre Norrland samt vid Gävle tingsrätt, Hudiksvalls tingsrätt, Sundsvalls

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE ,

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE , Lägsta, högsta samt medellön för och efter revisionen 1 april 2018, därtil utfall i procent per myndighet. I de fall det är mer än fem personer i respektive tjänstebenämning så anges dessa separat. Myndighet

Läs mer

Frågor om organisatoriska enheter

Frågor om organisatoriska enheter 1 av 22 2009-05-20 07:29 Tingsrätternas organisation och arbetsformer Tingsrättens namn Frågor om organisatoriska enheter Vid domstolarna förekommer olika sätt att organisera den inre verksamheten. Vissa

Läs mer

Kommittédirektiv. Förutsättningar för att avveckla Statens vanämnd. Dir. 2010:133. Beslut vid regeringssammanträde den 9 december 2010

Kommittédirektiv. Förutsättningar för att avveckla Statens vanämnd. Dir. 2010:133. Beslut vid regeringssammanträde den 9 december 2010 Kommittédirektiv Förutsättningar för att avveckla Statens vanämnd Dir. 2010:133 Beslut vid regeringssammanträde den 9 december 2010 Sammanfattning En särskild utredare tillkallas med uppgift att analysera

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44)

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44) YTTRANDE 1 (6) Ert datum Ert dnr 2010-09-22 Ju2010/5515/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 2 Kontrollmoment - urval till intern kontrollplan... 6 2.1 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

Att ta fram en ny arkivredovisning. Bakgrund Förutsättningar Ställningstaganden Arbetets gång Resultat Lärdomar

Att ta fram en ny arkivredovisning. Bakgrund Förutsättningar Ställningstaganden Arbetets gång Resultat Lärdomar Att ta fram en ny arkivredovisning Bakgrund Förutsättningar Ställningstaganden Arbetets gång Resultat Lärdomar Sveriges Domstolar organisation De allmänna domstolarna De allmänna förvaltningsdomstolarna

Läs mer

Frágor om organisatoriska enheter

Frágor om organisatoriska enheter www.questback.com print preview Sida 1 av 12 1) Hovrättens namn Frágor om organisatoriska enheter Vid domstolarna fdrekommer olika stt att organisera den inre verksamheten. Vissa domstolar r organiserade

Läs mer

Innehåll SVERIGES DOMSTOLAR ÅR 2010 5

Innehåll SVERIGES DOMSTOLAR ÅR 2010 5 2010 Innehåll 1 Generaldirektören har ordet... 6 2 Detta är Sveriges Domstolar... 8 2.1 Organisation... 8 2.2 Genomförda och pågående förändringar... 11 3 Sammanfattning... 12 4 Resultatutveckling i

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:382) med länsrättsinstruktion; SFS 2009:885 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 25 juni 2009. Regeringen föreskriver i

Läs mer

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 1 (10) Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 Definitioner Med RALS 2007-2010 avses Ramavtal 2007-2010 om löner m.m. för arbetstagare inom det

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: 1 KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt, avdelning 2. IMK-seminarium den 18 augusti 2016

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt, avdelning 2. IMK-seminarium den 18 augusti 2016 Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt, avdelning 2 IMK-seminarium den 18 augusti 2016 1 Christine Lager Hovrättslagman och chef för avdelning 2 inklusive Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD),

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN ULRICEHAMNS KOMMUN Gäller fr o m 2011-01-01 1 1 Gemensamma utgångspunkter 2 Samverkansnivåer 3 Samverkansgruppernas uppgifter 4 Arbetsformer för samverkansgrupp 5 Arbetsmiljö

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66 Chefspolicy Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-24 Dnr 2014/66 1 Chefspolicy Bergs kommun 2 Inledning Syftet med chefspolicyn är att sammanfatta

Läs mer

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 1.2 Kontrollmoment- urval till intern kontrollplan... 6 1.3 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år

Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år Kompetensförsörjningsstrategi för Valdemarsviks kommun år 2019-2021 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 1.1.Kompetensförsörjningsstrategi...3 2.Analys av nuläge...3 2.1.Avgränsning...4 3.Roll och ansvarsfördelning...4

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Lönerevisionerna Fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag

Lönerevisionerna Fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag Lönerevisionerna 2018-2019 Fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag ST:s löneenkät 2018 Över hälften av STs avdelningar har fått ut mer än oenighetsutrymmet Förhandlingsmodell

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Utfall och medellön för resp domstol och kategori

Utfall och medellön för resp domstol och kategori Utfall och medellön för resp domstol och kategori Myndighet Tjänstebenämning Medellön Lägsta lön Högsta lön Utfall Högsta domstolen Domstolssekreterare 26827 24450 34300 Expeditionsvakt 24412 24266 24696

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN 2017-05-17 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN Svedala kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som prioriterar utvecklingen av våra verksamheter och medarbetare. Vårt arbetsklimat ska präglas av hållbarhet,

Läs mer

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare Utfall per myndighet Myndighet Utfall Medellön Medellön Högsta lön Högsta lön Lägsta lön Lägsta lön procent 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 Alingsås tingsrätt 2,2 29045 29698

Läs mer

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Östersunds kommuns kvalitetspris Återföringsrapport 2008-10-03 Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Sammanfattande bedömning Östersunds Städ och Hemservice arbetar med kundorienterad verksamhetsutveckling

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Verksamhetsplan för Överförmyndaren

Verksamhetsplan för Överförmyndaren Verksamhetsplan för Överförmyndaren 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 20xx-xx-xx, xxx Fastställd av: XX-nämnden 20xx-xx-xx, xxx Dokumentet gäller : 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Överförmyndaren

Läs mer

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april)

Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen för utbildningsstöd 2012 (per april) HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING 1 (5) Gemensamma förvaltningen Avd för utbildningsstöd Jane Edström, tf avdelningschef -05-25 Enhetschefen Gemensamma förvaltningen Uppföljning verksamhetsplan för avdelningen

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt SFIR:s Praxisdag den 17 januari 2018 Christine Lager, hovrättslagman och chef för avd. 2 inklusive Patent- och marknadsöverdomstolen 1 Övergripande om PMÖD

Läs mer

Delårsrapport per april 2019

Delårsrapport per april 2019 Dnr 2019-104A Delårsrapport per april 2019 Patientnämndens rapport till Regionstyrelsen Antagen av Patientnämnden 2019-05-21 www.regionvasterbotten.se INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 1.1 Nämndens/styrelsens

Läs mer

Personal- och kompetensförsörjning

Personal- och kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Personal- och kompetensförsörjning Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2012-12-03 Nr 4:2012 69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning Beslut Högskolestyrelsen beslutar att lägga bilagd rapport till handlingarna.

Läs mer

5 kap. En sammanhållen lagstiftning om domstolar och domare

5 kap. En sammanhållen lagstiftning om domstolar och domare R2A YTTRANDE 1 (11) Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm En reformerad domstolslagstiftning, betänkande av Domarlagsutredningen (SOU 2011:42, Ju2011/3644/DOM)

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål

UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV. Uppdrag. Mål HÖGSKOLAN I BORÅS Gemensamma förvaltningen Högskolekansliet Åsa Dryselius, avdelningschef 2012-09-20 UPPFÖLJNING FÖR PERIODEN JUNI - AUGUSTI AV HÖGSKOLEKANSLIETS MÅL ENLIGT VERKSAMHETSPLAN 2012 Uppföljningen

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1

Vision och styrkort 2015. Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Vision och styrkort 2015 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa - 1 Länsstyrelsen för Norrbottens bästa Länsstyrelsen och länet står inför stora utmaningar. Vi måste vara

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Fastställd av rektor 2013-09-03 1 INNEHÅLL Inledning ledarskapets strategiska roll 3 En policy för alla chefer och ledare 4 Ditt uppdrag 5 Förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar Riktlinjer Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar 1 FÖRORD Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar är olika forum för dialog mellan arbetsgivaren och medarbetare. Genom en dialog

Läs mer

Kvalitets - och vardegru ndsdeklaration

Kvalitets - och vardegru ndsdeklaration Kvalitets - och vardegru ndsdeklaration Fogdaröd ett unikt alternativ för människor i behov av särskilt stöd. Därför är det viktigt att garantera att kvaliteten är hög och värdegrunderna sunda och solida.

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018 Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund 2018 Inledning SÄRF:s vision Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla ska genomsyra allt vårt arbete. Under handlingsprogramperioden 2016-2019 ska SÄRF fortsätta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:379) med hovrättsinstruktion; SFS 2001:984 Utkom från trycket den 12 december 2001 Omtryck utfärdad den 29 november 2001. Regeringen

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun

Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen : : Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Personalavdelningen Ärendenummer: Strategi för kompetensförsörjning i Hallsbergs kommun Syftar till att tydliggöra

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Kammarrätten i Sundsvall

Kammarrätten i Sundsvall Kammarrätten i Sundsvall Kammarrätten i Sundsvall är belägen vid den vackra Bünsowska tjärnen. Det som särskiljer kammarrättens domarutbildning är samarbetet mellan kammarrätten och dess underrätter som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion; SFS 2005:1094 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Överväganden med anledning av det förslag till utveckling av utredningsverksamheten som lämnats av kommissarie Stefan Thörn

Överväganden med anledning av det förslag till utveckling av utredningsverksamheten som lämnats av kommissarie Stefan Thörn Överväganden med anledning av det förslag till utveckling av utredningsverksamheten som lämnats av kommissarie Stefan Thörn Allmänt Kommissarie Stefan Thörn fick den 15 juni 2009 i uppdrag att tillsammans

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 06-06-08 1 Parterna sluter lokalt samverkansavtal för Knivsta kommun enligt bilaga. 2 Avtalet gäller fr o m 060701 tills vidare med en

Läs mer