Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010"

Transkript

1 1 (10) Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS Definitioner Med RALS avses Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet mellan Arbetsgivarverket och Saco-S. Med centrala parter avses Arbetsgivarverket och Saco-S. Med lokala parter avses Domstolsverket (DV) och Jusek. Med lokal-lokala parter avses myndigheter inom Sveriges Domstolar och fackliga företrädare för Juseks medlemmar vid respektive myndighet. Med ordinarie domare avses hovrätts- och kammarrättsråd, rådman i tingsrätt eller länsrätt, hovrätts- och kammarrättsråd, tillika vice ordförande samt chefsrådman. 1 Avtalsparter Avtalsparter i detta avtal är DV och Jusek. 2 Avtalsperiod Detta avtal avser perioden från och med den 1 oktober 2007 till och med den 30 september R1B, , DV info.avd Jönköping Besöksadress: Kyrkogatan 34 Telefon: Fax: domstolsverket@dom.se Expeditionstid: Måndag-fredag

2 2 (10) 3 Revisionstidpunkter Lönerevisionstidpunkter är den 1 oktober 2007, den 1 oktober 2008 och den 1 januari För ordinarie domare och hyresråd är dock första lönerevisionstidpunkten den 1 april 2008 i stället för den 1 oktober De båda första lönerevisionerna, dvs. per den 1 april 2008 och per den 1 oktober 2008, ska genomföras samtidigt. Anmärkning: Enligt 9 RALS får arbetsgivare och enskild arbetstagare träffa överenskommelse om lön vid nyanställning samt om ny lön under pågående anställning om arbetsgivaren anser att det finns särskilda skäl för det. Lönen ska då bestämmas med iakttagande av de gemensamma löneprinciperna i RALS och deras tillämpning i Sveriges Domstolar. Detta innebär att det kan vara aktuellt för arbetsgivaren att bedöma att det finns särskilda skäl att träffa överenskommelse om ny lön i samband med att någon tar på sig väsentligen ändrade arbetsuppgifter, som t.ex. när en rådman får i uppdrag att vara enhetschef. 4 Engångsbelopp för ordinarie domare och hyresråd Till heltidstjänstgörande rådman, hovrätts- och kammarrättsråd och hyresråd som var anställd den 30 september 2007 och som fortfarande var anställd den 31 mars 2008, utan att ha varit tjänstledig, ska ett engångsbelopp utgå med kr (2 300 kr per anställningsmånad). För hovrätts- och kammarrättsråd, tillika vice ordförande ska under motsvarande förutsättningar ett engångsbelopp utgå med kr (2 600 kr per anställningsmånad). För chefsrådman ska under motsvarande förutsättningar ett engångsbelopp utgå med kr (2 900 kr per anställningsmånad). Till den som var anställd den 30 september 2007 och som avslutat sin anställning före den 31 mars 2008 ska ovan angivna belopp per hel anställningsmånad som ordinarie domare eller hyresråd utgå. För den som var anställd den 30 september 2007 men inte tjänstgjorde som ordinarie domare eller hyresråd vid denna tidpunkt utan var tjänstledig och fortfarande var tjänstledig den 31 mars 2008 ska engångsbelopp inte utgå. För den som var tjänstledig den 30 september 2007 men avslutat sin tjänstledighet och återinträtt i tjänst som ordinarie domare eller hyresråd ska engångsbelopp utgå för de hela månader som återinträdet avser. För den som var anställd den 30 september 2007 och som påbörjat sin tjänstledighet därefter utgår engångsbelopp endast för de hela månader som tjänstledigheten inte omfattat. För deltidstjänstgörande reduceras månadsbeloppen med hänsyn till tjänstgöringens omfattning.

3 3 (10) 5 Allmänna utgångspunkter vid lönesättning Gemensamma löneprinciper gäller för alla anställda som organiseras av Jusek och andra till Saco-S anslutna förbund enligt 5 RALS Lönebildning och lönesättning ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs effektivt och rationellt. En avgörande förutsättning för en effektiv och väl fungerande verksamhet är att arbetsgivaren kan rekrytera, motivera, utveckla och behålla arbetstagare med sådan kompetens som behövs på kort och lång sikt. Lönesättningen är ett instrument för att säkerställa detta och ska stimulera till engagemang och utveckling i arbetet samt uppfattas som rättvis i förhållande till arbetsresultat och arbetsinsatser. 6 Lönesättning av anställda som organiseras av Jusek och andra Saco-S förbund och som inte avses i 7-14 För anställda som organiseras av Jusek och andra till Saco-S anslutna förbund och som inte avses i 7-14 ska individuell lönesättning tillämpas. I förhandlingsprotokoll den 24 oktober 2008 har DV och Jusek gjort gemensamma bedömningar (bilaga 1). Lokal-lokala parter kan tillsammans inhämta råd från DV och Jusek om tillämpning av detta avtal. Detta samrådsförfarande sker partsgemensamt och syftar till att underlätta lokal-lokala parters lönebildningsarbete. Anmärkning: Exempel på personalkategorier som avses är beredningsjurister, bibliotekarier, chefsadministratörer, ekonomer, föredragande, personalvetare, regeringsrätts- eller revisionssekreterare, tekniker m.fl. 7 Principer för lönesättning avseende ordinarie domare och hyresråd a) Utgångspunkter Allmänna Parterna har gjort bedömningen att ordinarie domare och hyresråd behöver kunna erbjudas en lön och löneutveckling som är så konkurrenskraftig att Sveriges Domstolar kan rekrytera, motivera, utveckla och behålla de skickligaste och för yrket som ordinarie domare eller hyresråd mest lämpade juristerna.

4 4 (10) Särskilda Mot bakgrund av det undantag som görs nedan i fråga om vad den individuella bedömningen enligt kriterierna får omfatta och att det som undantas är en central och oftast huvudsaklig del av ordinarie domares och hyresråds arbetsuppgifter, har parterna enats om att säkra utveckling av lägsta lön generellt för ordinarie domare och hyresråd genom vad som nedan sägs om lägsta lön vid respektive revisionstillfälle, samt genom att tillämpa en löneutvecklingsgaranti. b) Undantag vid bedömning enligt kriterierna Lönesättning av enskilda ordinarie domare och hyresråd får inte ske i syfte att påverka självständigheten vid rättsliga bedömningar. Parterna är också överens om att ingen bedömning enligt nedanstående kriterier får avse den enskilde ordinarie domarens eller hyresrådets dömande gärning, d.v.s. tillämpning av rättsregler vid handläggning av mål eller ärenden, processledning, medlings- och förlikningsverksamhet eller domskrivning. Inte heller får domarens eller hyresrådets resultat mätt i antal avgjorda mål eller ärenden ligga till grund för bedömningen vid lönesättning. c) Kriterier I 5 RALS anges att lön ska sättas utifrån sakliga grunder såsom ansvar, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och övriga krav som är förenade med arbetsuppgifterna, samt arbetstagarens skicklighet och resultat i förhållande till verksamhetsmålen. Parterna är överens om tillämpa dessa grunder även i förhållande till ordinarie domare och hyresråd. Parterna har dock valt att integrera skicklighet och resultat med de båda andra sakliga grunderna på det sätt som framgår nedan. Vidare har parterna kommit överens om ett undantag från vad som får bedömas vid lönesättningen (7 b). Ansvar och skicklighet Med ansvar avses allmänt ansvar som följer av anställningen som ordinarie domare eller hyresråd, särskilt delegerat ansvar, funktionsansvar samt administrativt ansvar. Med skicklighet i detta avseende avses hur väl ansvaret har tagits samt vilket resultat och vilken verksamhetsnytta ansvarstagandet har lett till. Skicklighetsbedömningen får dock inte omfatta vad som är undantaget enligt 7 b. Svårighetsgrad och skicklighet Med svårighetsgrad avses såväl arbetsuppgifternas svårighetsgrad som övriga krav som är förenade med arbetsuppgifterna. Med skicklighet i detta avseende avses hur väl arbetsuppgifterna med viss svårighetsgrad har utförts samt vilket resultat och vilken verksamhetsnytta detta har lett till. Skicklighetsbedömningen får dock inte omfatta vad som är undantaget enligt 7 b.

5 5 (10) d) Samlad bedömning Vid lönesättningen ska en samlad bedömning göras av ovanstående kriterier i förhållande till den enskilde arbetstagaren och med iakttagande av vad som enligt ovan ska undantas från bedömning enligt 7 b. Det som beaktas vid den samlade bedömningen ska ha tillräcklig relevans och omfattning. Anmärkning: Till stöd för tillämpningen har parterna arbetat fram ett partsgemensamt stödmaterial. e) Övrigt Lönerna ska bestämmas på individnivå utifrån ovanstående kriterier, men vad parterna enats om under 8 om lägsta löner ska iakttas vid lönesättning vid respektive revisionstillfälle. 8 Ordinarie domares och hyresråds lägsta lön vid respektive revisionstillfälle Mot bakgrund av det undantag som gjorts ovan i 7 b i fråga om vad den individuella bedömningen enligt kriterierna får omfatta och att det som undantas är en central och oftast huvudsaklig del av ordinarie domares eller hyresråds arbetsuppgifter, har parterna enats om att säkra utveckling av lägsta lön generellt för ordinarie domare och hyresråd genom vad som nedan sägs om lägsta lön vid respektive revisionstillfälle. Nya lägsta löner per revisionstidpunkt omfattar inte de nyanställda ordinarie domare eller hyresråd som redan är lönesatta per respektive revisionstidpunkt. Anställningstid räknas vid respektive revisionstillfälle från och med första tillträdesdag i respektive befattningsnivå enligt nedan. Lägsta lönenivåer vid respektive revisionstillfälle ska tillämpas enligt följande. Angivna lägsta löner gäller endast i samband med lönerevision vid respektive revisionstillfälle och tillämpas av de lokala parterna. Hovrätts- och kammarrättsråd, rådman i tingsrätt och länsrätt samt hyresråd (med undantag för hyresråd tillika chef för hyresnämnderna i Stockholm, Göteborg och Malmö) Anställd tid/ revisionstillfälle <= 2 år >2 år men <= 7 år > 7 år men <= 15 år > 15 år Revision Revision Revision

6 6 (10) Hovrätts- och kammarrättsråd, tillika vice ordförande Anställd tid/ revisionstillfälle <= 2 år > 2 år men <= 7 år > 7 år men <= 15 år > 15 år Revision Revision Revision Chefsrådman Anställd tid/ revisionstillfälle <= 2 år > 2 år men <= 7 år > 7 år men <= 15 år > 15 år Revision Revision Revision Löneutvecklingsgaranti för ordinarie domare och hyresråd Parterna är överens om att avstämning ska göras i samband med den tredje, tillika sista lönerevisionen för de ordinarie domare och hyresråd som omfattas av samtliga tre revisioner. Syftet med avstämningen är att tillse att den lön för respektive ordinarie domare eller hyresråd, som gällde vid ingången av avtalsperioden, vid periodens slut ska ha ökat med minst kr per månad för en heltidsanställd ordinarie domare eller hyresråd. Garantin avser summan av individens samtliga löneförändringar under avtalsperioden fram till och med sista revisionstidpunkten.

7 7 (10) 10 Nya löner för tings- och länsrättsnotarie Nivå Nivå Nyanställd notarie får lön enligt den vid tillträdesdagen gällande lönen i lönenivå 1. Vid månadsskiftet efter det att 12 månader förflutit från tillträdesdagen ska lönen höjas till lönenivå 2. I den angivna 12-månadersperioden ska ingå sådan tid som avräknas enligt notarieförordningen. Upplysning: Per den 30 september 2007 var lönen för notarier kr i nivå 1 och kr i nivå Nya löner för fiskal i hovrätt, kammarrätt, tingsrätt och länsrätt Nivå Nivå Nivå Nyanställd fiskal i hovrätt eller kammarrätt får lön enligt den vid tillträdesdagen gällande lönen i lönenivå 1. Vid månadsskiftet efter det att 12 månader förflutit från förordnandet som fiskal ska lönen höjas till lönenivå 2. Vid månadsskiftet efter det att ytterligare 12 månader förflutit ska månadslönen höjas till lönenivå 3. Upplysning: Per den 30 september 2007 var lönen för fiskal kr i nivå 1, kr i nivå 2 och kr i nivå 3.

8 8 (10) 12 Ny lön för fiskal som tjänstgör som adjungerad ledamot i hovrätt eller kammarrätt Fiskal som tjänstgör som adjungerad ledamot i hovrätt eller kammarrätt och som innehar förordnande för en sammanhängande period av minst 30 dagar, ska under sådan tid erhålla månadslön enligt följande Upplysning: Lönen för fiskal som tjänstgör som adjungerad ledamot i hovrätt eller kammarrätt var kr per den 30 september Ny lön för hovrätts- och kammarrättsassessor Till hovrätts- och kammarrättsassessor som förstärkningstjänstgör i underrätt ska ett lönetillägg utgå med kr per månad. För hovrätts- eller kammarrättsassessor som vikarierar för rådman för en period understigande 12 månader ska individuell lön bestämmas. Den individuella lönen bestäms enligt 9 RALS Upplysning: Lönen för hovrätts- och kammarrättsassessor var kr per den 30 september Ny lön för länsrättsassessor (s.k. 50 -are) och assessor med tillsvidareanställning i länsrätt och som inte är innehavare av assessorsanställning i kammarrätt För länsrättsassessorer (50 -are) och assessorer i länsrätt som inte är innehavare av assessorsanställning i kammarrätt, ska individuell lönesättning tillämpas på motsvarande sätt som gäller för ordinarie domare och hyresråd enligt 7. Vad som sägs i 8 och 9 gäller dock inte.

9 9 (10) 15 Ordning för lönerevisions genomförande För ordinarie domare och hyresråd ska lön efter förhandling mellan Domstolsverket och Jusek bestämmas på individnivå i särskilt kollektivavtal. För övriga anställda som organiseras av Jusek och övriga till Saco-S anslutna förbund ska ny lön bestämmas individuellt genom att chef och medarbetare överenskommer om ny lön i s.k. lönesättande samtal. Enligt 6 RALS är en återkommande dialog mellan chef och medarbetare en förutsättning för en väl fungerande lönebildning. En sådan dialog bör vara inriktad på såväl verksamhetens som medarbetarens mål, resultat, framtida utveckling och i förekommande fall lön. Parterna är överens om att det krävs en dialog mellan chef och medarbetare för samtliga anställda inom Sveriges Domstolar. Parterna är också överens om att det är viktigt att dialogen mellan chef och medarbetare inrymmer utvecklingssamtal och lönesättande samtal respektive lönesamtal. För ordinarie domare och hyresråd är det också parternas uppfattning att dialogen inrymmer ytterligare ett samtal som sker i samband med att besked om ny lön ges. Det sistnämnda gäller också för de assessorer som enligt 14 ska lönesättas på samma sätt. 16 Övriga frågor 1. De i avtalet angivna månadslönerna avser tjänstgöring på heltid. Vid deltidstjänstgöring ska beloppen reduceras i motsvarande mån. 2. Anställda ordinarie domare eller hyresråd som per den 31 mars 2008, den 30 september 2008 eller den 31 december 2009 har varit sjukskrivna eller föräldralediga omfattas av lönerevisionerna och ska lönesättas som om de vore i tjänst och retroaktiva ersättningar ska i förekommande fall betalas ut fr.o.m. respektive revisionstidpunkt. Engångsbelopp utgår inte för den tid som domaren eller hyresrådet varit helt sjukskriven eller helt barnledig. 3. Anställda som på grund av tjänstledighet inte omfattas av lönerevision och som återgår i tjänst ska lönesättas i samband med återinträdet.

10 10 (10) 4. Övriga anställda som per den 30 september 2007, den 30 september 2008 eller den 31 december 2009 har varit sjukskrivna eller föräldralediga omfattas av lönerevisionerna och ska lönesättas som om de vore i tjänst och retroaktiva ersättningar ska i förekommande fall utgå fr.o.m. respektive revisionstidpunkt. 5. Retroaktiv ersättning till tarifflönesatta grupper utgår även till dem som avslutat sin anställning. Jönköping den 24 oktober 2008 Domstolsverket Jusek Barbro Thorblad Generaldirektör Anders Bengtsson Ordförande i Juseks domstolssektion Monica Dahlbom Avdelningschef Peter Henriksson Senior förhandlare

Ett nytt avtal om löner m.m. har träffats mellan Domstolsverket och Jusek.

Ett nytt avtal om löner m.m. har träffats mellan Domstolsverket och Jusek. Ett nytt avtal om löner m.m. har träffats mellan Domstolsverket och Jusek. Avtalsförhandlingarna mellan Jusek och Domstolsverket (DV) om nya löner för Juseks/Saco-S medlemmar inom domstolsväsendet avslutades

Läs mer

Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST)

Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom Sveriges Domstolar (ST) R2A DATUM 1 (8) HR-avdelningen Förhandlingsenheten Mikael Sandh mikael.sandh@dom.se Frågor och svar med anledning av lönerevision per den 1 april 2018 enligt löneavtal mellan Domstolsverket och ST inom

Läs mer

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016

Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 Jth Skatteverket KB) Datum: 14 oktober Arbetsgivarsidan: Skatteverket Arbetstagarsidan: OFR/S Avtal mellan Skatteverket och OFR/S för revision enligt RALS 2016 1 Avtalsperiod Parterna sluter med stöd av

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. 2010-T Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-S-rådet 1 Avtalstidens längd Parterna sluter ett tillsvidareavtal

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T)

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) Bilaga 1 2010-10-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: Saco-S Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS 2010-T) 1 Parterna sluter ramavtal

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016-11-28 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2018-01-17 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2016 01 12 Version Texten har lagts in nya mall 161001. Ej andra ändringar. Godkänd av Tony Schmidt Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS 2010-T

Gemensam kommentar till RALS 2010-T Gemensam kommentar till RALS 2010-T Arbetsgivarverket och Saco-S 2010-11-11 Version 10.1 Innehåll RALS 2010-T en sammanfattning Inledning Partsgemensamt arbete med lokal lönebildning 3 4 5 Syftet med

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll ,ra...~. ~~~.# ~;~ ~I~~ Förhandlingsprotokoll UFV-PA 2018/2473 Förhandlingsprotokoll Parter Arbetsgivare: Personalorganisation: Ärende: Uppsala universitet Seko, Service- och kommunikationsfacket Förhandling

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS

Gemensam kommentar till RALS Gemensam kommentar till RALS 2013-2016 Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O 2013-10-04 Version 2.0 Innehåll Ingress... 4 Centrala parters stöd till lokala parter 5 Processtöd... 5 Obligatorisk konsultation...

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS

Gemensam kommentar till RALS Gemensam kommentar till RALS 2012-2013 Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O 2012-10-23 Version 1.0 Innehåll Ingress 4 Gemensamma löneprinciper 5 5 5 Lokal lönebildning 6 6.1 Planering av det lokala lönebildningsarbetet

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

FÖRBEREDELSEARBETE FÖR LÖNESÄTTANDE SAMTAL

FÖRBEREDELSEARBETE FÖR LÖNESÄTTANDE SAMTAL FÖRBEREDELSEARBETE FÖR LÖNESÄTTANDE SAMTAL Förberedande lönediskussioner m.m. Detta är bra att ta upp; Presentation av lönerna för alla anställda, alla kategorier Löneläget för myndigheten/domstolen i

Läs mer

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT Lönepolicy DOKUMENTNAMN Lönepolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004-01-12 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KS 130211 12 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen VERSION 3.0 DOKUMENTANSVARIG Personal- löneenheten

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare hos riksdagens myndigheter (RD-RALS ) m.fl. avtal

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare hos riksdagens myndigheter (RD-RALS ) m.fl. avtal Förhandlingsprotokoll Dnr: 488-2013/14 2013-11-05 Parter Arbetsgivarsidan: Riksdagsförvaltningen Arbetstagarsidan: Fackförbundet ST Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare hos riksdagens myndigheter (RD-RALS

Läs mer

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Förhandlingsprotokoll Parter Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart Sjöbefälsföreningen Närvarande för Arbetsgivarparten Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Arbetstagarparten

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen

Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen 1(6) Avtal mellan Arbetsförmedlingen och OFR/S avseende löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. (RALS 2013-2016) vid Arbetsförmedlingen 1 Avtalstidens längd Parterna träffar avtal om ram för löner

Läs mer

Lönerevisionerna Fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag

Lönerevisionerna Fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag Lönerevisionerna 2018-2019 Fackförbundet för dig som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag ST:s löneenkät 2018 Över hälften av STs avdelningar har fått ut mer än oenighetsutrymmet Förhandlingsmodell

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Sid 1 (8) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Sändlista Avdelning Personal- och ekonomiavdelningen Datum Handläggare Tore Rova Dnr 2018-03-19 2017-2031.1 Lokalt kollektivavtal RALS 2017-2020 mellan Kustbevakningen och

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS )

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS ) Avtal Bilaga 1 2016-10-05 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket Seko, Service- och kommunikationsfacket Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS

Läs mer

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016 Löneavtal 2013-2016 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer och Unionen, Akademikerförbunden och Vision avseende tjänstemän. 1. Utgångspunkter

Läs mer

Chefsavtal. I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011. Publicerat den 9 maj 2011.

Chefsavtal. I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011. Publicerat den 9 maj 2011. Chefsavtal I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011 Publicerat den 9 maj 2011. 2 Innehållsförteckning Förord... 3 Chefsavtal... 4 Tillämpningsområde... 4 1... 4 2... 4 Vissa definitioner...

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning

Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning MAH / Personalavdelningen Fastställd av rektor 2009-02-12 Dnr PA 15-09/59 Lönepolitiska riktlinjer och arbetsordning vid lönesättning Mål I Malmö högskolas dokument Där mångfald gör skillnad 2006 2015

Läs mer

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1 Löneavtal 2013 Version 2013-06-19 TEO 2 Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling kräver en aktiv medverkan från arbetsgivaren, arbetstagarna och de

Läs mer

Gemensam kommentar till RALS 2010-T

Gemensam kommentar till RALS 2010-T Gemensam kommentar till RALS 2010-T Arbetsgivarverket och Saco-S 2014-01-08 Version 10.2 Innehåll RALS 2010-T en sammanfattning 3 Inledning 4 Centrala parters utvecklingsarbete och stöd till lokala parter

Läs mer

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet.

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet. GRÄSTORPS KOMMUN STYRDOKUMENT 10 2006-11-07 Sid 1 (5) LÖNEPOLICY Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2006-11-07, 188 Giltighet: 2006-11-07 och tills vidare Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för

Läs mer

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Bilaga 1 Löner Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Detta avtal gäller för medlemmar i Vision som

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

Policy för lönesättning

Policy för lönesättning 080211_KMH_Policy_lonesattning.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Policy för lönesättning Policy beslutad av rektor 2008-02-11 Ersätter policy fastställd 1996-03-22, senast ändrad 2002-10-08 Dnr 08/36

Läs mer

Lönesättande samtal SLU september 2013. Personalavdelningen

Lönesättande samtal SLU september 2013. Personalavdelningen Lönesättande samtal SLU september 2013 Personalavdelningen Dan Åkhagen, personalspecialist, ank. 2258 Helen Nordhall, personalspecialist, ank. 2283 Cecilia Mårtas, personalspecialist, ank. 2293 Aktuella

Läs mer

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön)

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön) Bilaga 1 (31-2004-7-B1Lön) Löneavtal 2004-2007 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Utbildning och Folkbildning, avtalsområde Folkhögskola och SFHL, Lärarnas Samverkansråd, SKTF

Läs mer

Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T

Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T 2010-10-25 Saco-S har tecknat eget avtal RALS 2010-T Saco-S och Arbetsgivarverket träffade den 25 oktober 2010 ett nytt avtal. Avtalet gäller från och med den 1 oktober 2010 och löper tillsvidare. Med

Läs mer

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020 BILAGA 1 Löner 1 juli 2017 30 juni 2020 Löneavtal 1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom

Läs mer

Lönestatistik 2011 Advokatbyråer

Lönestatistik 2011 Advokatbyråer Din lön Lönestatistik 2011 Advokatbyråer I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2011. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken Din lön Lönestatistik Dags för lönesamtal? Använd statistiken Innehåll Så använder du statistiken 3 Samtal om lön 4 Lönesamtalet steg för steg 8 Hela arbetsmarknaden 9 Lön efter examensår och sektor 9

Läs mer

Stöd för lönebildning ST INOM SVERIGES DOMSTOLAR

Stöd för lönebildning ST INOM SVERIGES DOMSTOLAR Stöd för lönebildning ST INOM SVERIGES DOMSTOLAR 2019-02-11 Lönesättning i ett historiskt perspektiv Tidigare hade vi ett lönegradssystem som gjorde att medarbetaren med automatik flyttades upp både vad

Läs mer

Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund

Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund Förhandlingsprotokoll Ärende: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för perioden 2012-09-01 2014-08-31 för cirkelledare m.fl.ledare/lärare. Tid: 2013-01-09 Plats Parter Justeras av

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Lönerevision 2015 Enligt det avtal som Livsmedelsföretagen träffat med Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) ska företagen genomföra lönerevision per den 1 april 2015.

Läs mer

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005 Bilaga 2 till överenskommelse Arbetsgivaralliansen branschkommitté Vård och Omsorg - CFmfl, Sveriges Läkarförbund, SKTF, Vårdförbundet Löneavtal 2005 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning Löneavtal Utveckling och Tjänster, Almega Tjänsteförbunden - Unionen A. Konstruktion... 2 Löneavtal B...

Läs mer

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

Lönesättande- samtal

Lönesättande- samtal Lönesättandesamtal RALS 2010-T Ramavtal om löner m.m. inom det statliga avtalsområdet 2010. (Förkortningen T betyder att det är ett tillsvidareavtal) Avtalet är tecknat av centrala parter: Saco-S och AgV

Läs mer

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner.

Lönen är ersättning för utfört arbete och bestäms dels vid anställningens början, dels vid återkommande löneöversyner. Övertorneå kommun LÖNEPOLICY Inledning Denna lönepolicy utgör en gemensam värdegrund för lönesättande chefer i Övertorneå kommun och skall bidra till kontinuitet och samsyn i lönebildningsfrågorna. n utgår

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet SEKO universitetsklubben 1 Avtalstidens längd Parterna

Läs mer

Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial

Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial Löneprocessen inom Svenska kyrkan Ett stödmaterial 1 Förord I Svenska kyrkan liksom inom de flesta avtalsområden i svenskt arbetsliv har under många år tillämpats individuell och differentierad lönesättning.

Läs mer

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS )

Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet (RALS ) Avtal 2016-10-05 Bilaga 1 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Ramavtal om löner m.m. för arbetstagare inom

Läs mer

REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr F1 4129/04 REGLER FÖR LÖNESÄTTNING GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2010-05-06

Läs mer

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Avtal om löner m m 1 Löner 1.1 Regler för lönesättning Gemensamma utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor vikt

Läs mer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer 2011-05-06 Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen kom 2011-04-29 överens

Läs mer

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604 Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 5 1. Lönebildningens

Läs mer

Avtal om lönebildning

Avtal om lönebildning Avtal om lönebildning för fristående skolor och förskolor samt uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarförbundet & Lärarnas Riksförbund, 1 maj 2007 31 dec 2009 SKTF, 1 maj 2007 31 dec

Läs mer

Lönepolicy med riktlinjer

Lönepolicy med riktlinjer Lönepolicy med riktlinjer DOKUMENTNAMN Lönepolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004-01-12 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KS 2015-09-28 109 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen VERSION 4.00 DOKUMENTANSVARIG Personal-och

Läs mer

Lönepolicy. Lönepolicy. i Falköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25

Lönepolicy. Lönepolicy. i Falköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25 Lönepolicy i Falköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Almänna utgångspunkter 3 Lönesättning inom Falköpings kommun 4 Inlöst övertidsersättning

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i Unionen som är

Läs mer

Lönepolitiskt program för Hällefors kommun

Lönepolitiskt program för Hällefors kommun Lönepolitiskt program för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Kommunens lönepolitiska mål... 3 3 Lönebildning... 4 3.1 Nyanställning... 4 3.2 Löneöversyn... 4 3.3 Lönestruktur... 4 4 Kriterier...

Läs mer

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare LÖNEAVTAL Friskolor Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående

Läs mer

Lönestatistik 2012 Advokatbyråer

Lönestatistik 2012 Advokatbyråer Lönestatistik 2012 Advokatbyråer Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Lönerevision för Unionen

Lönerevision för Unionen Lönerevision för Unionen 2017-2019 1 Lönehöjningar 1.1 Beräkning av löneutrymme för individuell höjning den 1 juli 2017, 1 maj 2018 och 1 maj 2019 30 juni 2017. 30 april 2018. 30 april 2019. 1.2 Förstärkt

Läs mer

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF

Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Vägledning till Lönebildningsavtal 2013 Fastigo Vision, Unionen och AiF Fastigo och Vision, Unionen samt AiF Akademikerförbunden inom Fastigos avtalsområde (Sv. Ingenjörer, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna,

Läs mer

-#i^ Timkostnadsnorm för år DOMSTOLSVERKET m^ä^é'-^-- ' m5-^2om- SVERIGES DOMSTOLAR i-yp9'^7:a0: v. P'ZJD^ZUUO-

-#i^ Timkostnadsnorm för år DOMSTOLSVERKET m^ä^é'-^-- ' m5-^2om- SVERIGES DOMSTOLAR i-yp9'^7:a0: v. P'ZJD^ZUUO- DOMSTOLSVERKET m^ä^é'-^-- ' m5-^2om- SVERIGES DOMSTOLAR i-yp9'^7:a0: v. P'ZJD^ZUUO- INKOM' 2008-10-15 -#i^ Regeringen justitiedepartementet "103 33 Stockholm Timkostnadsnorm för år 2009 [ regeringsbeslut

Läs mer

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information.

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information. Bilaga 2 LOKALT LÖNEAVTAL Inledning Det traditionella centrala löneavtalet anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal är ett alternativ och anger

Läs mer

L ö n e p o l i c y. Timrå Kommun

L ö n e p o l i c y. Timrå Kommun L ö n e p o l i c y Timrå Kommun LÖNEPOLICY FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunstyrelsen xxxxx 1. Bakgrund och utgångspunkter Kommunens lönepolitik utgår från lagar, centrala avtal och de grundläggande

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehåll 1 Avtalets omfattning... 5 2 Principer för lönebildning och lönesättning... 5 2.1 Övergripande mål... 5 2.2 Lönerevisionens omfattning...

Läs mer

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen. Giltighetstid:

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen. Giltighetstid: LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Utbildningsföretag Unionen 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Avtal om löner avseende lönerevisioner 2017-2019 Innehåll A. Konstruktion... 2 Löneavtal B... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen Bilaga 1 till ÖLA 00 Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer

Kollektivavtal om löner inom ramen för RALS avseende revisionstidpunkterna 1 oktober 2016 (1 bilaga)

Kollektivavtal om löner inom ramen för RALS avseende revisionstidpunkterna 1 oktober 2016 (1 bilaga) 2016-10-21 FM2016-21780:1 Sida 1 (5) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Martin Schönning,,

Läs mer

LÖNEPOLICY. Förändring av lön mellan revisionstillfällen är endast tillåten efter samråd med personalchefen.

LÖNEPOLICY. Förändring av lön mellan revisionstillfällen är endast tillåten efter samråd med personalchefen. Kommunstyrelsen LÖNEPOLICY Beslutad i Kommunstyrelsen 2003-02-05 35 Lönepolicy skall användas som ett styrmedel och bidra till att målen för verksamheten uppnås och att den anställde stimuleras till goda

Läs mer

Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde

Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde Rektor BESLUT 2018-11-20 Dnr HS 2018/834 Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde Härmed fastställs reviderade Riktlinjer för lönesättning vid Högskolan i Skövde. Detta dokument ersätter "Riktlinjer

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid:

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag. Giltighetstid: AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING IT-företag Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 5 2 Övergripande mål för lönebildningen... 5 3 Löneprocessen... 6 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

Akademikerförbundens löneprocess

Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbunden består av Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Fysioterapeuterna, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Naturvetarna, Sveriges Farmaceuter,

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 modell policy policy för lön plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 Ansvarig: Personalchef Revideras:

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF

Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF Bilaga 1 Avtal om lokal lönebildning i företagen mellan Föreningen Vårdföretagarna och SKTF 1. Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i ovanstående förbund som är anställda i företag anslutna

Läs mer

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Kommunikation. Giltighetstid:

AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Kommunikation. Giltighetstid: AVTAL OM LOKAL LÖNEBILDNING Kommunikation 2013 2016 Giltighetstid: 2013-06-01 2016-07-31 Avtal om lokal lönebildning mellan å ena sidan Almega Tjänsteförbunden, Branschstyrelse Kommunikation och å andra

Läs mer

LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen

LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen LÖNEAVTAL Arkitekt-, Teknikkonsult- och Industrikonsultföretag STD Svenska Teknik&Designföretagen Giltighet: 2011-04-01 2012-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 3 2 Övergripande mål för lönebildningen

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Lönepolitiskt program. Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige , 144. Distribueras av personalenheten

Lönepolitiskt program. Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige , 144. Distribueras av personalenheten Lönepolitiskt program Gnosjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-18, 144. Distribueras av personalenheten LÖNEPOLITISKT PROGRAM Lönepolitiken är en del av kommunens personalpolitik. Lönebildning

Läs mer

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Bilaga A Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och Unionen samt AiF är ense om följande löneavtal från den 1 april 2016 till den 31 mars 2019. 1 Lönebildning

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen

Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Avtal om lokal lönebildning i IT-företagen Bilaga 1 2003 Avtalsområde IT ALMEGA IT-företagens Arbetsgivarorganisation CF Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan ALMEGA IT-företagens

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Bilaga 1 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 4 2 Övergripande mål för lönebildningen... 4 3 Löneprocessen... 5 3.1 Parternas

Läs mer

Att sätta lön 1 (15)

Att sätta lön 1 (15) Att sätta lön 1 (15) 2 (15) Innehåll Lönesättning... 3 Lönepolicy vid Stockholms universitet... 4 När sätts ny lön?... 6 Ansvar för lönesättning... 7 Lönerevision... 8 Lönekriterier... 9 Lönekriterier

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion; SFS 2005:1094 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver

Läs mer

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning

Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Lönen som styrmedel Regler och riktlinjer för lönesättning Karolinska Institutet, 2012-10-01 Dnr 5344/2012-200 Ersätter Lönepolicy 2004-09-30, dnr 4924/04-200 Lönen som styrmedel Dnr 5344/2012-200 INNEHÅLL

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13.

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13. Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 Redogörelsen omfattar Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 och gäller

Läs mer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL 2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier och Unionen... Sid 3-4 Sveriges Byggindustrier och Sveriges Ingenjörer... Sid

Läs mer

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Telekom. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Telekom 2016 2017 Giltighetstid: 2016-04-01 2017-03-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 3 2 Övergripande mål för lönebildningen... 3 3 Löneprocessen... 4 3.1 Parternas inledande

Läs mer

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse.

Lönerna ska bestämmas med hänsyn till arbetstagarens bidrag till verksamhetens utveckling och måluppfyllelse. 080306 Information till dig som är anställd där arbetsgivaren omfattas av Arbetsgivaralliansens bransch- och löneavtal för Branschkommittén för Vård och Omsorg Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen

Läs mer

Löneavtal 00. Svenska Kommunförbundet Arbetsgivarförbundet KFF Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET

Löneavtal 00. Svenska Kommunförbundet Arbetsgivarförbundet KFF Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Löneavtal 00 Svenska Kommunförbundet Arbetsgivarförbundet KFF Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Innehåll Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen...3

Läs mer

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen 1 Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen 1. Löner 1.1 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling. Det

Läs mer

Bli Bli medlem i Saco-S-förbund 1

Bli Bli medlem i Saco-S-förbund 1 Bli Bli medlem i ett ett www.saco-s.se Saco-S-förbund 1 Tidredovisning: Projekt: 9104 Aktivitet: 2 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Ungefär 50 medlemmar deltog vid dagens möte, på video och Skype Bli Bli

Läs mer

Övergripande punkter avseende avtalsperioden 2007-2010

Övergripande punkter avseende avtalsperioden 2007-2010 Diarie nr 2007/1567/22 sid 1(9) Lokalt RALS-avtal 2007-2010 vid SMHI avtal nr 1 Övergripande punkter avseende avtalsperioden 2007-2010 Parterna sluter avtal om löner mm för ST och SACO inom SMHI för avtalsperioden

Läs mer

HANDLINGSPLAN LÖNER. Mål och syfte

HANDLINGSPLAN LÖNER. Mål och syfte 1(4) HANDLINGSPLAN LÖNER Mål och syfte Lönepolitiken som är en del av den gemensamma personalpolitiken skall formas inom de ekonomiska ramarna, den skall vara långsiktig, konsekvent och omfatta all personal

Läs mer

Riktlinjer för lönesättning vid Uppsala universitet

Riktlinjer för lönesättning vid Uppsala universitet UFV-PA 2014/639 Riktlinjer för lönesättning vid Uppsala universitet Fastställd av Personaldirektören 2014-03-03 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Utgångspunkter 3 3. Lönepolitiska mål 3 4. Lönepolitiskt

Läs mer