Det handlar om Linköpings framtid.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det handlar om Linköpings framtid."

Transkript

1 Det handlar om Linköpings framtid. Tre förslag från Socialdemokraterna för att få igång bostadsbyggandet i Linköping.

2 Det byggs för lite i Linköping. Under flera år har antalet färdigställda bostäder underskjutit de mål som satts för att kunna möta behovet från en växande befolkning. Trots den borgerliga majoritetens stora ord om bostadsbyggandet har ytterst lite hänt. Det är problematiskt av flera skäl. Det minskar möjligheten för linköpingsborna att hitta nya bostäder som passar ens behov. Det försvårar för människor som söker sig till Linköping för att jobba eller studera. Det driver upp priserna på de bostadsrätter och hus som finns på marknaden. Brist på bostäder minskar helt enkelt linköpingsbornas möjlighet till inflytande över sin livssituation. För första gången på länge viker också befolkningstillväxten i Linköping. Allt fler, särskilt yngre, väljer att flytta från kommunen. Mycket tyder på att utvecklingen har ett samband med det svaga bostadsbyggandet. Det här förstärker bilden av en kommun på väg åt fel håll. På sikt riskerar det att gå ut över kommunens ekonomi, välfärden och mängden evenemang som kan arrangeras i staden. Ansvarigt kommunalråd blundar för verkligheten och hävdar att ingen bostadsbrist råder i Linköping. Den borgerliga politiken har inte förmått att få igång bostadsbyggandet och skyller allt på marknaden. Marknaden kan uppenbart inte på egen hand lösa de bostadsproblem som finns i Linköping och ge människor möjlighet att hitta ett boende efter sina behov. Man är ointresserad av att antalet sökande per lägenhet ökar kraftigt inom Stångåstaden och av att befolkningsutvecklingen är svag.

3 Det duger inte att vara passiv, bostadssituationen i Linköping kräver krafttag. Vi socialdemokrater presenterar därför tre tydliga förslag för att få igång bostadsbyggandet och öka inflytandet och delaktigheten i boendet. Vi vill att alla ska kunna få ett boende anpassat efter de egna behoven oavsett var i livet man befinner sig. För oss är det viktigt att det finns en blandning av bostadsrätter, hyresrätter och egna hem. Våra förslag Vi vill att kommunen ger tydligare uppdrag åt Stångåstaden om att bygga nya bostäder. Idag bygger Stångåstaden få nya bostäder, till stor del beroende på en passiv borgerlig kommunledning. Den borgerliga majoriteten har beröringsskräck med ett av kommunens viktigaste bolag. Det har lett till inaktivitet. Mer fokus behöver sättas på nybyggnation och mindre på avyttring. Vi vill stötta skapandet av byggemenskaper, eller så kallade fria byggrupper. Konceptet är lånat från bland annat Tyskland och går ut på att låta en mindre grupp privatpersoner gå ihop för att bygga ett flerfamiljshus. Man ansvarar själv för att engagera arkitekt och byggentreprenörer för att få ner kostnader och få större inflytande över slutresultatet. Vi vill uppföra Karlsson-villan. Ett projekt som ska arbetas fram i samarbete mellan lämplig byggherre och kommunen med syfte att pressa priset på nyproducerade hus.

4 1. Använd Stångåstaden kommunens främsta verktyg Linköping ligger i en tillväxtregion. Vår kommun har ett ansvar för att möta efterfrågan på bostäder. För att kunna möta den stora efterfrågan på bostäder är Stångåstaden det kanske enskilt viktigaste verktyget kommunen har när marknaden sviker. Bostadsbyggandet måste få fart. Vi vill se till att Stångåstaden går i bräschen för bostadsbyggandet i Linköping. Förutom att skapa nya bostäder kan kommunen använda Stångåstaden för att direkt påverka både omfattning och inriktning av bostadsbyggandet. Det är kommunens ansvar att se till att vi har ett varierat utbud med bostäder där människor med olika bakgrund kan bo och trivas tillsammans. Att Stångåstaden drivs affärsmässigt står inte i konflikt med samhällsansvaret. Hyrorna på många nyproducerade lägenheter ligger ofta mycket högt. Därför vill ge Stångåstaden i uppdrag att samtidigt bygga bostadsrätter för att frigöra kapital för att vi ska ha råd med nyproduktion, underhåll och reinvesteringar av hyresrätter. Vi vill öka utbudet av bostäder enligt hyr-köpmodellen bland Stångåstadens bestånd, där den som hyr en bostad får möjlighet att få köpa just denna bostad efter viss tid genom att erbjudas bosparande i ett säkrat system hos Stångåstaden. Det skulle göra det möjligt för fler som har svårt att få lån, eller som inte vill låna, att med tiden kunna överta sin bostad.

5 Hus i Loretto och Fransösische viertel, Tyskland, områden byggda av fria byggrupper. Foto: Linköpings kommun 2. Låt människor gå samman och skapa sitt drömboende inför s k fria byggrupper Vi vill förverkliga linköpingsbornas drömmar om att bygga sitt eget boende. Fria byggrupper är grupper av individer eller familjer som går ihop för att som grupp uppföra en byggnad på mark som erbjuds av kommunen och skapa sina egna bostadsrätter efter eget tycke och smak. Kommunen ska vara länken mellan kunderna och byggherrarna, där en särskild division på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen är behjälplig med att ställa upp som konsulter i processen och, om behov finns, para ihop intressenter. Det är viktigt att processen har en hög frihet vad gäller byggnadens design så att människor verkligen få vara med och bestämma. Tillsammans med en arkitekt får gruppen skissera på ett förslag för byggnadens utförande. Med en fri arkitektonisk utformning skapas nya, unika och spännande bostadsområden och mötesplatser. Vi socialdemokrater vill att Linköping ska vara först i Sverige med att införa fria byggrupper. Vi är övertygade om att såväl banker som byggherrar skulle finna stort intresse i att bygga fler bostäder och därmed skapa fler arbetstillfällen i Linköping. Processen har provats i Tyskland med mycket gott resultat.

6 3. Bygg Karlsson-villan När priset är högt och utbudet litet är det få förunnat att kunna köpa ett eget hus. Därför vill vi att kommunen i samarbete med byggföretag arbetar fram en villa som kostar under 2 milj kr i nypris. Konceptet kallar vi för Karlsson-villan (Karlsson är Linköpings vanligaste efternamn) och är ett hus i ett plan med egen tomt. Huset har en boarea på cirka 100 kvm och en tomt på cirka 350 kvm. Priset för inflyttningsfärdig villa, inklusive tomt, ska inte överstiga två miljoner kronor. Liknande projekt genomförs i Sigtuna och Södertälje med hittills goda resultat. Tanken är att löntagare i vanliga inkomstlägen ska ha råd att bo i en nybyggd villa, trots en tuff bostads- och lånemarknad. Kommunen kan bidra till att Karlssonvillan byggs genom att tilldela mark i attraktiva lägen och komma överens med byggföretagen om lämpliga lösningar.

Alla har rätt till en bra bostad!

Alla har rätt till en bra bostad! Alla har rätt till en bra bostad Bostadspolitiskt program Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn Bostadsbrist Idag råder det bostadsbrist i Södertäljes och Nykvarns kommuner och framför allt saknas det

Läs mer

Byggemenskaper ett växande fenomen i Sverige

Byggemenskaper ett växande fenomen i Sverige Byggemenskaper ett växande fenomen i Sverige Rapport från seminarium i Malmö 2012-04-16 Arrangör: Delegationen för hållbara städer i samarbete, CaseLab, Malmö stad och Föreningen för byggemenskaper Plats:

Läs mer

PRO:S BOENDEPOLITISKA PROGRAM

PRO:S BOENDEPOLITISKA PROGRAM Jag vill bo här och du vill bo där hur svårt kan det vara? PRO:S BOENDEPOLITISKA PROGRAM JAG VILL BO HÄR OCH DU VILL BO DÄR HUR SVÅRT KAN DET VARA? 3 Bygg fler bra boendet för äldre till rimliga kostnader.

Läs mer

RAPPORT Ung och förälder - en omöjlig kombination? K r i s t d e m o k r a t i s k a u n g d o m s f ö r b u n d e t

RAPPORT Ung och förälder - en omöjlig kombination? K r i s t d e m o k r a t i s k a u n g d o m s f ö r b u n d e t RAPPORT Ung och förälder - en omöjlig kombination? K r i s t d e m o k r a t i s k a u n g d o m s f ö r b u n d e t Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Boende s. 4 a) Bygg för framtiden b) Skattebefria

Läs mer

Mäklarsamfundets Almedalsrapport. Dags att slå larm. Om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundet Analys 2013:3

Mäklarsamfundets Almedalsrapport. Dags att slå larm. Om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden. Mäklarsamfundet Analys 2013:3 Mäklarsamfundet Analys Mäklarsamfundets Almedalsrapport Dags att slå larm Om unga vuxnas situation på bostadsmarknaden 2013:3 Förord Unga vuxna vill kunna lämna föräldrahemmet och ta steget in i vuxenlivet.

Läs mer

Varsågod och bygg! kommunernas förutsättningar på ny spelplan

Varsågod och bygg! kommunernas förutsättningar på ny spelplan Varsågod och bygg! kommunernas förutsättningar på ny spelplan Kommunerna vill få fart på byggandet För att åstadkomma ett ökat bostadsbyggande behövs ett förbättrat samspel mellan alla aktörer på bostadsmarknaden.

Läs mer

Bygg för framtiden bostadspolitiskt program

Bygg för framtiden bostadspolitiskt program Bygg för framtiden bostadspolitiskt program Inledning Bostadspolitiken handlar om människors välfärd Bostadspolitiken har traditionellt varit ett viktigt område för Byggnads, men under de senaste åren

Läs mer

Hur vill äldre bo och hur rör de sig på bostadsmarknaden?

Hur vill äldre bo och hur rör de sig på bostadsmarknaden? Hur vill äldre bo och hur rör de sig på bostadsmarknaden? Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) marianne.abramsson@liu.se Han flyttar ju inte! Men jag skulle

Läs mer

Varför byggs det inte på detaljplanelagd mark i Skåne? Exempel från åtta kommuner

Varför byggs det inte på detaljplanelagd mark i Skåne? Exempel från åtta kommuner Varför byggs det inte på detaljplanelagd mark i Skåne? Exempel från åtta kommuner Titel: Utgiven av: Författare: Copyright: Varför byggs det inte på detaljplanelagd mark i Skåne? Exempel från åtta kommuner

Läs mer

Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok

Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok 1 2 Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok 3 Titel: Inventera tillgängligheten i flerbostadshus en handbok Utgivare: Boverket Upplaga:

Läs mer

FÄRRE HINDER FLER STUDENTBOSTÄDER - POLITISKA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BYGGANDE AV STUDENTBOSTÄDER I SVERIGE, DANMARK, FINLAND OCH NORGE

FÄRRE HINDER FLER STUDENTBOSTÄDER - POLITISKA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BYGGANDE AV STUDENTBOSTÄDER I SVERIGE, DANMARK, FINLAND OCH NORGE FÄRRE HINDER FLER STUDENTBOSTÄDER - POLITISKA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BYGGANDE AV STUDENTBOSTÄDER I SVERIGE, DANMARK, FINLAND OCH NORGE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Nu är det dags att gå från ord till handling!...

Läs mer

200 000 hyresrätter. Dags att gå från ord till handling

200 000 hyresrätter. Dags att gå från ord till handling 200 000 hyresrätter Dags att gå från ord till handling 1 Innehåll Bostadsbristen är akut dags att gå från ord till handling! 3 1 Akut bostadsbrist kräver nationella mål för bostadsbyggandet 5 2 Varför

Läs mer

Efterlyses: Fler hem för unga vuxna

Efterlyses: Fler hem för unga vuxna 0 (12) Efterlyses: Fler hem för unga vuxna EN RAPPORT OM BOSTADSBRISTEN BLAND UNGA 1 (12) Efterlyses: Fler hem för unga vuxna Sammanfattning... 1 Undersökningsmetod... 2 Inledning... 3 Ökad brist på bostäder

Läs mer

Analys av regional bostadsmarknad År 2015 I Uppsala län

Analys av regional bostadsmarknad År 2015 I Uppsala län BYGGA OCH BO I UPPSALA LÄN - Underlag för bostadsbyggande Analys av regional bostadsmarknad År 2015 I Uppsala län Enköping Heby Håbo Knivsta Tierp Uppsala Älvkarleby - Östhammar Länsstyrelsen har i uppdrag

Läs mer

Bygg bort bostadsbristen

Bygg bort bostadsbristen Ola Nylander är professor på Chalmers, institutionen för Arkitektur, med ansvar för ämnet bostadens arkitektur. Nylander disputerade 1998 med avhandlingen Bostaden som arkitektur och har sedan dess skrivit

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING Är det rätt tidpunkt att sälja nu? Hur mycket är bostaden värd? Ska jag sälja först och köpa sen eller tvärtom? Det är många aspekter att ta hänsyn till när man

Läs mer

Unga vuxnas boende i Sverige 2013 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Undersökning från Hyresgästföreningen GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende i Sverige 2013 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Undersökning från Hyresgästföreningen GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende i Sverige 13 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Undersökning från Hyresgästföreningen GÖTEBORG 1 Innehåll SAMMANFATTNING 3 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? 3 Hur ga unga vuxna

Läs mer

Unga vuxnas boende del 2 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Göteborgsregionen 2013 Undersökning från Hyresgästföreningen GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 2 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Göteborgsregionen 2013 Undersökning från Hyresgästföreningen GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 2 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Göteborgsregionen 213 Undersökning från Hyresgästföreningen GÖTEBORG 1 Innehåll SAMMANFATTNING 3 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? 3

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Skriftliga svar i Paneldebatt nr 2 om Hallstaviks framtid

Skriftliga svar i Paneldebatt nr 2 om Hallstaviks framtid Skriftliga svar i Paneldebatt nr 2 om Hallstaviks framtid På den första Paneldebatten som ägde rum den 9 april skrev mötesbesökare på små vita lappar de frågor som man var intresserad av att få ett svar

Läs mer

Bostadsägarlandet. DEN NORSKA MODELLEN: En annan väg till ökat byggande, lägre boendekostnader och en bostadsmarknad i balans.

Bostadsägarlandet. DEN NORSKA MODELLEN: En annan väg till ökat byggande, lägre boendekostnader och en bostadsmarknad i balans. Bostadsägarlandet DEN NORSKA MODELLEN: En annan väg till ökat byggande, lägre boendekostnader och en bostadsmarknad i balans. Veidekke, Juni 2014 2014 Veidekke Layout: Arkeobild Tryck: Komplätt Digital

Läs mer

Äldres boende idag och i framtiden. UNDERLAG TILL DISKUSSIONEN OM ETT BOENDEPOLITISKT program för PRO

Äldres boende idag och i framtiden. UNDERLAG TILL DISKUSSIONEN OM ETT BOENDEPOLITISKT program för PRO Äldres boende idag och i framtiden UNDERLAG TILL DISKUSSIONEN OM ETT BOENDEPOLITISKT program för PRO ÄLDRES BOENDE IDAG OCH I FRAMTIDEN 3 Förord Äldres livskvalitet är i hög utsträckning kopplad till boendet

Läs mer

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn

bra Framtidsprogram frisk resor barn hälsa får vänner umgås god liv familj oberoende för det goda åldrandet i Karlskrona kunna friska mer barnbarn umgås vänner fritid barn pension ekonomiskt hälsan får resor frisk bra mer kunna bo god familjen liv Framtidsprogram för det goda åldrandet i Karlskrona oberoende friska barnbarnen hälsa resa göra arbete

Läs mer

Bostadspolitik för jobb och hållbar framtid

Bostadspolitik för jobb och hållbar framtid Socialdemokraterna Stockholm 2012-10-26 Bostadspolitik för jobb och hållbar framtid Arbetsgruppsrapport Innehållsförteckning Förord... 3 Bostadssektorns betydelse för en hållbar framtid... 6 Bostadssektorns

Läs mer

Stockholmsstudenternas bostadssituation och bostadskarriär

Stockholmsstudenternas bostadssituation och bostadskarriär Stockholmsstudenternas bostadssituation och bostadskarriär arbetsmaterial 3:2011 Stockholmsstudenternas bostadssituation och bostadskarriär arbetsmaterial 3:2011 Tillväxt, miljö och regionplanering Postadress:

Läs mer

Fler bostäder hur gör vi?

Fler bostäder hur gör vi? Fler bostäder hur gör vi? Gemensamt kan vi förbättra bostadsmarknaden i Göteborgsregionen! Fler bostäder hur gör vi? 1 GR Projektledare: Per Kristersson, GR Text: Staffan Sjöberg, Kraftord Layout: GR Info,

Läs mer

Unga vuxnas boende del 3 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Stockholms län 2011 GÖTEBORG RAPPORT 3 1

Unga vuxnas boende del 3 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Stockholms län 2011 GÖTEBORG RAPPORT 3 1 Unga vuxnas boende del 3 Hur bor unga vuxna? Hur vill de bo? Stockholms län 211 GÖTEBORG RAPPORT 3 1 Innehåll sammanfattning 3 Undersökningsmetod 4 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? 4 Mindre än

Läs mer

Boverket. Någonstans att bo

Boverket. Någonstans att bo Boverket Någonstans att bo Någonstans att bo Boverket december 2007 Titel: Någonstans att bo Utgivare: Boverket december 2007 Upplaga: 1 Antal ex: 300 Tryck: Boverket internt ISBN: 978-91-85751-71-6 Sökord:

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer