HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 1(9) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 1(9) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-04-14"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 1(9) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Tobias Persson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas Wickström ordförande T/A-personal lärare student lärare lärare lärare Övriga närvarande Jessika Andersson sekreterare Frånvarande Madeleine Andersson student Ellinor Brynning student Madeleine Holgersson student Ärendeordning: 1, 2, 3, 5, 4, 6, 7, 10, 12, 15, 16, 17, 13, 11, 14, 9, 8, 18 Information enligt MBL 19 genomfördes Den fackliga företrädaren framförde synpunkter på ärendena 8. Tjänstefördelningen 2008, 9. Tjänstefördelningen 2009, 15. Inrätta tre nya biträdande lektorstjänster och 16. Inrätta doktorandtjänst MI Lab. I övrigt hade den fackliga företrädaren inga synpunkter. 1. Fastställande av agendan Agendan fastställdes. 2. Utseende av justeringsperson Nicholas Wickström utsågs till justeringsperson. 3. Föregående mötes protokoll Protokollet från fastställdes. Dock med ett förtydligande gällande 10 Budget 2009, där raden Rektor har tillåtit sektionen att lämna in en budget för 2009 med ett underskott om 2,7 miljoner kr och för 2010 med ett underskott om 1,5 miljoner kr är felaktig. Istället ska det vara Rektor har tillåtit sektionen att lämna in en budget för 2009 med ett underskott om 1,5 miljoner kr och för 2010 med 0 kr. 4. Uppföljning av fattade beslut Utlysta tjänster. Läraranställningsutskottet har fattat beslut om lektorstjänsterna i matematisk statistik respektive datorteknik den 11/2. Personen som erbjöds anställningen i matematisk statistik har tackat nej, istället anställs en gästlärare. Den andra tjänsten i datorteknik kommer att erbjudas en utvald sökande. Tar ej denne tjänsten stängs tjänsten. Inrättande av lektortjänst i kommunikationsstystem. Det har inkommit en ansökan, och tjänsten ser ut att gå till den sökande. Nya datorer till studenterna ej klart än. Datorerna är levererade, orsaken till att de inte kommit studenterna tillhanda är borden datorerna ska stå på. Det måste finnas burar vid sidorna av borden - sladdar får ej hänga på golven.

2 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 2(9) Utvärderingen av EIS. Det arbetas på en rapport som i stort sett är klar. Arbetsgrupper kring HSV:s kvalitetsutvärdering. Sektionen har varit representerad vid samtliga av de sju arbetsgruppsmötena. Terminsavgifter. Det blir inga terminsavgifter för 2010, men rektor är övertygad om att de kommer framöver. Föredragande: Tobias Persson Rekryteringskonferens. En av studentrepresentanterna i sektionsstyrelsen deltog tillsammans med 100 andra studenter vid CISCO:s rekryteringskonferens i Stockholm. Studenterna vill trycka på att det är viktigt att fler studenter får delta i framtiden. Vice ordförande. Rektor har delgivits meddelande om att sektionsstyrelsen beslutat att föreslå Nicholas Wickström till sektionsstyrelsens vice ordförande. Arbetsgrupp kring grundutbildningen. I den arbetsgrupp kring grundutbildningen 2010/11, vilken det beslutades om vid förra mötet, har Jerker Ardnor, Hitnet, utsetts som representant från näringslivet. Introduktionstermin. Till 2010 måste behörighetskravet till introduktionsterminen vara ordnad med Kemi A och Matematik B. 5. Meddelanden Personalbarometern. Samtliga anställda har blivit delgivna resultatet. Av resultatet kan utläsas att nöjdhetsindex stigit på sektionen. Handlingsplaner för de olika laben ska vara inne senast 17 maj, ett lab har lämnat in. Samtliga labledare har haft möte med sektionschefen, han har vidarebefordrat informationen till rektor. Sparbanken Kronan. Sparbanken Kronan ställer in stipendierna för 2009, p.g.a. den finansiella krisen. De hoppas att de kan återuppta stipendierna nästa år. Betänkandet Självständiga lärosäten. Förslag i betänkandet: Universitet och Högskolor upphör att vara statliga myndigheter och ges istället en ny offentligrättslig organisationsform. Detta innebär bl.a. att högskoleförordningen upphävs all personal upphör att vara statsanställd regleringsbreven upphör rektor anställs av styrelsen offentlighetsprincipen ska gälla fullt ut högskolor får lov att äga fastigheter det blir enklare för högskolor att ta emot gåvor Forskarutbildningsrättighet. Processen pågår och förhoppningen är att sektionen kan lämna in ansökan i höst. Ett orosmoment är det bristande studentunderlaget.

3 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 3(9) UN möte: Förslag kring det nya utbildningsutbudet för 2010/11 måste vara klart i augusti, UN fattar beslut i september Examensarbeten Från och med hösten 2009 ska samtliga examensarbeten examineras av disputerade, även kandidatuppsatser. Samtliga examinatorer på sektionen uppfyller detta krav. För att få vara handledare vid uppsatser gäller att man måste ha en kompetensnivå högre än den man handleder. Rektor har i samarbete med EKS utformat ett dokument om samverkan och examensarbeten gentemot näringsliv och offentliga sektorn. Dokumentet innehåller tydliga riktlinjer kring bl.a. vem som äger resultatet av examensarbetet. Det har även utformas ett dokument som gäller internt som framför allt berör examinators ansvar. Prorektor kommer framöver att initiera en intern utbildning till alla som arbetar med examensarbeten. Ändring i behörighet för att söka till Högskolan. Särskilda behörigheter och standardbehörigheter upphör och byter till områdesbehörighet. Detta gäller från nästa år. Meritpoäng. Från nästa år kan studenter få meritpoäng för vissa gymnasiekurser vid ansökan till högskola och universitet. Civilekonomrättighet. Högskolan i Halmstad har fått rättighet att examinera civilekonomer med omedelbar verkan. Högskolan har valt att starta programmen 2010/11. Bästa högskoleutbildning. Maskiningenjörsprogrammet har nominerats till årets bästa tekniska högskoleutbildning. Det är teknikföretagen som står bakom tävlingen. SET vill överta ämne. SET har gjort en förfrågan om att få överta Elkraftämnet, något som IDE avslår. Däremot kan sektionen tänka sig att bemanna ämnet med lärare från SET. Ämnet är viktigt för IDE- sektionen, och samverkan inom energiområdet är positivt. Vinnovaansökan avslagen. Den ansökan som skickats in till Vinnova för projektet SILVER - Smart Innovations in Elderly Living for Early Recognition of Age Related Impairments, fick tyvärr avslag i tuff konkurrens. Hälsoteknikcentrum Halland. Ansökan för Hälsoteknikcentrum Halland, beviljades anslag. Licentiatseminarium. Fredagen den 17 april kl hålls det licentiatseminarium i Wigfors för Kristoffer Lidström. Opponent är Professor Simin Nadjm-Therani, LiTH, Linköping. Uppföljning kvalitetsarbete Den uppföljning kring kvalitetsarbetet som skulle hållas den16 april är inställd, KK- stiftelsen kommer och informerar vid den tidpunkten.

4 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 4(9) 6. Beslut fattade på delegation Bilaga nr 6 Beslut fattade på delegation perioden finns i bilaga. 7. Studenternas punkt Föredragande: Studenterna Studenterna inom Nätverksdesign framförde kritik kring upplägget av kurser på vårterminen. Några studenter hade valt kurser som blev flyttade, vilket fick som konsekvens att de fick läsa en kurs i lp 3 och 3 kurser i lp4. Ett antal studenter blev berörda av detta, och de är upprörda över att projekten inte lades tidigare som utlovat. ansåg att detta ej får upprepas, och att problemet ska tas upp med berörda studierektorer. Kritik framfördes även mot att information kring en extern föreläsning om nätverk gick ut sent till studenterna. 8. Tjänstefördelningen 2008 Tjänsteplaneringen för CC- lab presenterades. Styrelsen saknade information om semesterskuld, vilken bör finnas med. CC- lab får komplettera med detta till styrelsen. Summering 2008: ställer som krav att går en lärare från +/- 50- tiden ska det finnas med tydliga kommentarer kring varför. Facket hade synpunkter vid MBL; tjänsteplaneringarna måste vara klara i betydligt bättre tid än vad fallet är nu. BESLUT: beslutar, efter synpunkter från facket, att det ska ske ett enskilt, skriftligt avslut för 2008 för varje anställd. Detta ska skrivas under av den anställde och sektionschefen. 9. Tjänstefördelningen preliminär, Eva Nestius Den preliminära tjänsteplaneringen för all personal (utom T/A) presenterades för styrelsen. Facket hade synpunkter vid MBL, och vill ha som målsättning att den preliminära tjänsteplaneringen för 2010 bör vara klar i december diskuterade uppföljningen av lönekostnaderna, som är ett problem. Sektionen skulle behöva sätta av tid för uppföljning av kostnader för lönerna. Styrelsen diskuterade även semestrar samt plus- och minustid. Sektionen behöver strama till mot för mycket sparad semester. Dessutom balansera upp tar man på sig grundutbildning får man dra ner på forskningen så att det ej blir för mycket plustid. 10. Examinatorer MPE- Lab Examinatorer för kurser inom MPE- lab avseende 2008/09 fastställda på delegation (se bilaga 10). Detta betyder att samtliga examinatorer är fastställda på sektionen för 2008/09. vill ha in en lista på examinatorer för 2009/10 i augusti 2009

5 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 5(9) för fastställande. Eventuellt kommer det krav i framtiden på att examinatorer ska vara disputerade. För att underlätta att detta efterföljs, restes ett förslag om att ange titel efter examinators namn. En av styrelsemedlemmarna kom upp med en fråga angående externa examinatorer (från andra sektioner) och deras kompetens. kom överens om att sektionen i framtiden bör specificera utbildningsnivån på examinatorn. 11. Strategisk kompetensplan, Eva Nestius Ärendet är bordlagt sedan tidigare möte. Ett underlag bestående av arbetsmaterial delades ut vid mötet. EIS- gruppen ska skriva ihop ett dokument kring Strategisk kompetensförsörjning. Några av de viktigaste punkterna i detta arbetsdokument är: - Samtliga lab har behov av doktorander. - Fler postdoc tjänster behövs. - Styrkeområdena ska stärkas. Det har utgått en tydlig signal från rektor kring vilka tjänster som ska skapas utifrån detta. Två professorer behövs för att stärka upp EIS, där professor i datavetenskap är den mest viktiga. Även professor i informatik är mycket viktig. -På sikt behöver vi även en professor i elektroteknik. - Vi har anställt en gästprofessor i matematik. - Samtliga labledare, studierektorer och ämnesansvariga har bjudits in till möte kring strategisk kompetensplan. - Arbetsgruppen vill betona att totalt har 30 personer disputerat och licentierat på IDE. - Saknas i materialet gör en tjänst i IT-säkerhet (CC- lab). påpekade att det i dokumentet även borde finnas med hur det ser ut med kompetensförsörjningen efter närliggande pensionsavgångar. 12. Högskoleverkets kvalitetsutvärdering Högskoleverket har valt ut två fördjupningsmiljöer på Högskolan i Halmstad för utvärdering av kvalitetsarbetet. Dessa fördjupningsmiljöer består dels av hela IDE- sektionen, dels av ämnesgruppen i pedagogik. Lärosätet ska lämna in en självvärdering samt material från fördjupningsmiljöerna (resultat av kvalitetsarbetet samt från fördjupningsmiljöerna en kort beskrivning/översikt på max 2 sidor). Dessa handlingar skall vara HSV tillhanda senast 8 juni. Därefter kommer HSV att utföra platsbesök på 4-5 dagar någon gång under septembernovember. HSV presenterar sin slutrapport i mars Vid detta platsbesök vill HSV träffa representanter från olika grupper; högskolans ledning och för kvalitetsarbetet centrala funktioner, personer med ansvar för kvalitetsarbetet samt exempelvis utbildningsansvariga, forskare, studenter och administrativ personal i fördjupningsmiljöerna. Fokus kommer att ligga på grundutbildningen och omvärldskontakter. Utifrån dessa direktiv kom sektionsstyrelsen med följande förslag på representanter i de olika grupperna: Ansvar och ledning: en representant från sektionsstyrelsen, sektionschef, intendent, labledare, studenter, en studierektor alt högskolesekreterare med ansvar för kursplanerna

6 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 6(9) Forskning och personal: ordförande i EIS, sekreterare i EIS, labledare, forskarstuderande, ämnesansvarig, facklig representant Grundutbildning och omvärld: samverkanskoordinator, studierektor, studenter föreslår även MI- lab som miljö att vistas i vid besöket från HSV. 13. Uppföljning och revidering av kvalitetsprogram - Forskning, Personal Lägesrapport angående arbetet kring sektionens kvalitetsprogram. Sektionens kvalitetsprogram gällande finns utlagd på Högskolans hemsida. Sektionen ska uppföra ett nytt kvalitetsprogram som ska gälla , ett möte kring detta kommer längre fram. Uppföljning av nyckeltal vi har fortfarande för många nyckeltal och mål. Vi måste därför tydliggöra vilka mål vi för tillfällen arbetar extra med, samt följa upp dessa. Målen kan sedan komma att omprioriteras och ändras i kommande handlingsplaner. Utifrån riktlinjerna i kvalitetsprogrammet har sektionen skapat en tydlig forskningsprofil. gav följande förslag kring det framtida arbetet med kvalitetsprogrammet: Ett tidigare kvantitativt mål var att 75 % av lärarpersonalen ska ha gått den första högskolepedagogiska kursen, ett framtida mål är att fler ska gå den andra. På sex år ska 100 % av lärarpersonalen ha gått bägge kurserna. Alla som handleder forskningsprojekt ska ha gått handledarkursen Antal mål bör reduceras vill att sektionen har som målsättning att de bägge uppföljningsdagarna ska ha genomförts innan utvärderarna kommer hit. 14. Grundutbildning 2010/11 diskuterade strategirapporten grundligt och gav följande rekommendationer för fortsatt arbete till arbetsgruppen kring grundutbildningsstrategin. vill se en smalare, tydligare inramning av kurs- och programutbudet med hänseende på vad EIS vill gå mot, ev. specifikt program. rekommenderar att det nya kurs- och programutbudet skapas utifrån de tre naturliga kopplingarna mot andra styrkeområden som identifierats: 1. Energi, miljö och hållbart samhälle, 2. Hälsovetenskap. 3. Design, innovation och entreprenörskap. Här vill sektionsstyrelsen särskilt lyfta fram hälsoteknik med entreprenörskap, innovation och design. Vidare rekommenderar sektionsstyrelsen att arbetsgruppen beaktar konceptet CDIO för att ge en tydligare inramning. Även fadderföretagsverksamhet är något som bör uppmärksammas för

7 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 7(9) framtida utbildningar. bedömer det som att vi kan uppnå studentvolym tillsammans med andra sektioner. Vid arbetet med att ta fram nya utbildningar vill sektionsstyrelsen även mana till försiktighet, så att vi inte konkurrerar om studenter med oss själva. Sektionen måste försöka att komma åt nya studentgrupper inte ta av de vi redan har. ser gärna att arbetsgruppen kring grundutbildningsstrategin särskilt beaktar att Tillämpad matematik får större utrymme i såväl grundutbildning som forskning. Ett förslag inom detta område är Computational Engineering (Mathematics); avancerade beräkningar och simuleringar. Eventuellt utforma en gränsöverskridande magisterpåbyggnad. diskuterade alternativ kring framtida utbildningar, och ger följande rekommendationer: - IT- forensik programmet byggs ut till tre år, eventuellt med ändrad behörighet. - Ett IT- innovationsprogram utformas, där IT kopplas samman med innovation och entreprenörskap. - Utvecklingsingenjörsprogrammet får en starkare teknisk profil. Förslag från sektionsstyrelsen är utvecklingsingenjör med inriktning data- och elektroteknik. reser även frågan: Hur utvecklar vi en lämplig strategi kring genomförandet av övergången från det vi har idag till det vi vill ha i framtiden? 15. Inrätta tre nya biträdande lektorstjänster SACO har synpunkter på att grundutbildningen är med och finansierar tjänsterna. BESLUT Sektionen inrättar tre tjänster som biträdande lektorer enligt följande: Biträdande lektor i informationsteknologi med inriktning mot samverkande inbyggda och intelligenta system Biträdande lektor i informationsteknologi med inriktning mot autonoma intelligenta system Biträdande lektor i datorsystemteknik med inriktning mot komplexa inbyggda system De två första tjänsterna innefattar samarbete med Volvo Technology, den tredje tjänsten innefattar samarbete med Saab Microwave systems. Tjänsterna är på 100% med tillträde och med en varaktighet t.o.m tjänsterna finansieras till 40% av företaget som tjänsten kopplas till, 40% av KKstiftelsen, samt 20% övrig finansiering (basanslag, samverkansprojekt och/eller

8 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 8(9) grundutbildning). 16. Inrätta doktorandtjänst MI- Lab SACO har synpunkter på att det ingår 20 % undervisning på grundutbildningen i tjänsten. BESLUT Sektionen inrättar en tjänst som doktorand i informatik alt. informationsteknologi med inriktning mot informatik. Tjänsten sträcker sig över fem år med 20% undervisning. Tjänsten finansieras av KKS_ projektet Lokaltidning 2.0 med engagerade läsare (två år), VINNOVA projektet Silver Technology (upp till tre år) och basfinansiering (viss reserv finns för detta ändamål). 17. Uppföljning och åtgärder av kursvärderingarna lp 2 De åtgärder som utförts efter kursvärderingarna presenterades. diskuterade kring att frågan om åtgärder har gått ut till studierektorerna, och huruvida inte även de ämnesansvariga bör lämna ut denna information. Studierektor för magisterprogrammen har inkommit med de förändringar som utförts i deras kurser efter kursvärderingarna. Även MI-lab har inkommit med en lista över kurser som ingått i kursvärderingarna för lp 2, samt de åtgärder som utförts efter studenternas kommentarer. Den sammanställning som MI-lab gjort, ansåg sektionsstyrelsen vara mycket bra; tydlig, kortfattad och med konkreta åtgärder utskrivna. Vad sektionsstyrelsen saknar i sammanställningen är negativa kommentarer från studenterna. En annan förbättring som sektionsstyrelsen anser bör göras i sammanställningen är att det skrivs ut hur många som svarat, inte bara procenttalet. diskuterade även kring att inte kursmålen utvärderas i enkäten. anser att det är viktigt att kursmålen och ett större fokus på kursens innehåll finns med i enkäten. Eventuellt bör frågorna i kursvärderingarna ses över och formuleras om så att de blir mer kursrelaterade. Dessutom vill sektionsstyrelsen att kursmålen infogas i enkäten för att tydliggöra dessa för studenterna. ger följande förslag till uppföljning av kursvärderingarna: Studierektorerna ska involvera ämnesansvarig/kursansvarig, och ämnesföreträdarna ska ge feedback på kursvärderingarna i form av åtgärder som utförts/ska utföras Kursvärderingsresultaten ska även delges ämnesansvarig Samtliga studierektorer arbetar efter den mall som MI-lab lämnat in Inför junimötet ska samtliga lab ha lämnat in åtgärder för lp 3. Även lp 4 bör hinna komma in. Sammanställningen ska gå ut till studenterna som feedback, där lärandemålen ska finnas med under en punkt.

9 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2009 sid 9(9) 18. Nästa sektionsstyrelsemöte - planering BESLUT Följande punkter tas upp vid sektionsstyrelsemötet Inrättandet av tjänst som universitetsadjunkt inom ämnet datornätverksteknik - Befattningsbeskrivning för studierektorer - Befattningsbeskrivning för labledare - Tjänstebeskrivningar TA- personal - Hållbar utveckling mål - Effektivisering av utbudet av valbara kurser 19. Övrigt Inga övriga frågor fanns att behandla Vid protokollet Justeras Jessika Andersson, sekreterare Magnus Larsson, ordförande Nicholas Wickström, lärare

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-02-11

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-02-11 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2009 sid 1(6) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Madeleine Andersson Ellinor Brynning Eva Nestius Bertil Nilsson Tobias Persson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2009 sid 1(6) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Olga Torstensson Nicholas Wickström student student

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-01-14

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-01-14 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2010 sid 1(7) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström student student

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 6/2009 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 6/2009 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 6/2009 sid 1(7) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2009 sid 1(10) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-06-09. Nicholas Wickström

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2009 sid 1(10) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-06-09. Nicholas Wickström HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2009 sid 1(10) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Tobias Persson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2010 sid 1(9) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-03-09

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2010 sid 1(9) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-03-09 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2010 sid 1(9) Närvarande ledamöter Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström student ordförande

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Närvarande ledamöter Magnus Hållander Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Daniel Möller Eva Nestius ordförande T/A-personal Övriga

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Akademin för informationsteknologi

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Akademin för informationsteknologi HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Närvarande ledamöter Stefan Byttner Magnus Hållander Adam Grimberg Eric Järpe Memet Mehmeti Björn Åstrand lärare ordförande student lärare student lärare

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2010 sid 1(11) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-05-19

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2010 sid 1(11) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-05-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2010 sid 1(11) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2011 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2011-05-20 Sektionsstyrelsesammanträde 2011-05-19 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Frånvarande: Övriga närvarande: Ole

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 5/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 5/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 5/2010 sid 1(7) Närvarande ledamöter Magnus Larsson ordförande Vivekanandan Mahadevan student Eva Nestius T/A-personal Bertil Nilsson lärare Jesper Svensson lärare Olga

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-05-15. Hoai Hoang Bengtsson

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-05-15. Hoai Hoang Bengtsson HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Närvarande ledamöter Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Hoai Hoang Bengtsson Magnus Hållander Eric Järpe Daniel Möller Eva Nestius

Läs mer

Data- och Elektroteknik 2007-09-12 Sektionsstyrelsen

Data- och Elektroteknik 2007-09-12 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(6) Närvarande ledamöter Övriga närvarande Frånvarande Jörgen Carlsson Veronica Gaspes Madeleine Holgersson Magnus Larsson (ordf) Tobias Persson Jessika Rosenberg Henrik

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2010-03-17

Sektionsstyrelsesammanträde 2010-03-17 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 2/2010 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2010-03-22 Sektionsstyrelsesammanträde 2010-03-17 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2011 sid 1(8) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2011-03-29

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2011 sid 1(8) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2011-03-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2011 sid 1(8) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Peter Eliasson Eva Nestius Bertil Nilsson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas Wickström ordförande student T/A-personal

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Data- och Elektroteknik 2003-12-03 05 Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Data- och Elektroteknik 2003-12-03 05 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Närvarande ledamöter Övriga närvarande Icke närvarande Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard (DE-magister) Magnus Jonsson Kristina Kunert (DE-magister) Magnus Larsson

Läs mer

MBL-information inför mötet genomfördes 060502. Synpunkter framfördes på Sökstatistik för ht 2006 7.

MBL-information inför mötet genomfördes 060502. Synpunkter framfördes på Sökstatistik för ht 2006 7. HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(5) Närvarande ledamöter Jörgen Carlsson lärare Veronica Gaspes lärare Magnus Larsson ordförande Jessika Rosenberg T/A-personal Ullrika Sellman student Marcus Thulin

Läs mer

Data- och Elektroteknik Sektionsstyrelsen

Data- och Elektroteknik Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Emma Bergh Jörgen Carlsson Håkan Fasth Veronica Gaspes Magnus Larsson (ordf) Tobias Persson Jessika Rosenberg Michel Thomsen Marcus Thulin Nicholas

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15

Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2008 1 (7) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2008-09-15 Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 7/2011 sid 1(9) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik Christian Wallfors

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 7/2011 sid 1(9) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik Christian Wallfors HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 7/2011 sid 1(9) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Peter Eliasson Eva Nestius Bertil Nilsson Mattias Runevad Olga Torstensson Christian Wallfors Nicholas Wickström ordförande

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2006-09-27

Sektionsstyrelsesammanträde 2006-09-27 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1 (6) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2006-09-27 Sektionsstyrelsesammanträde 2006-09-27 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Alexandra Bengtsson AnneCharlotte

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-10-26

Sektionsstyrelsen 2012-10-26 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-10-26 Datum 2012-10-26 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Q436 Lisbeth Ranagården,

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2007-05-11 Sektionsstyrelsesammanträde 2007-05-10 Närvarande ledamöter: Övriga närvarande: Alexandra Bengtsson AnneCharlotte Berggren

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Närvarande ledamöter Övriga närvarande Eva Berggren Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Henrik Barth Jennie Wagnemark sekreterare 1.Godkännande av dagordning. Dagordningen

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2014 sid 1(10) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2014-01-23.

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2014 sid 1(10) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2014-01-23. HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2014 sid 1(10) Närvarande ledamöter Stefan Byttner Sara Hammarström Magnus Hållander Henrik Johansson Eric Järpe Eva Nestius Pontus Wärnestål Björn Åstrand lärare student

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 7/2011 1 (6) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2011-11-09 Sektionsstyrelsesammanträde 2011-11-08 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Anders Nelson,

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-01-19

Sektionsstyrelsen 2012-01-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-01-19 Datum 2012-01-19 Tid Kl. 9-12 Plats Q 436 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 3/2011 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2011-04-14 Sektionsstyrelsesammanträde 2011-04-14 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande

Läs mer

Ärendeordning: 1, 2, 3, 4, 15, 5, 6, forts 15, 7, 8, 10, 11, 12, 9, forts 12, 13

Ärendeordning: 1, 2, 3, 4, 15, 5, 6, forts 15, 7, 8, 10, 11, 12, 9, forts 12, 13 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(6) Närvarande ledamöter Jörgen Carlsson lärare Joakim Fagerström student 1-8, 10, 15 Veronica Gaspes lärare Magnus Larsson ordförande Jessika Rosenberg T/A-personal

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2012 sid 1(10) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2012-02-15

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2012 sid 1(10) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2012-02-15 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2012 sid 1(10) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Malin Bornhager Peter Eliasson Eric Järpe Jessika Rosenberg Michel Thomsen Björn Åstrand ordförande lärare student

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7)

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard, DE-magister Magnus Jonsson Kristina Kunert, DE-magister Magnus Larsson, ordförande Kenneth Nilsson Jessika

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06

Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2007-09-06 Sektionsstyrelsesammanträde 2007-09-06 Närvarande ledamöter: Anna Bergelin, tom 10 AnneCharlotte Berggren Kajsa Christensson

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-02-06 kl. 13.00 17.00 RBU_Torpet Heberg Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt,

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2008 1 (6) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2008-05-15 Sektionsstyrelsesammanträde 2008-05-14 Närvarande ledamöter: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande Ann-Katrin

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering

Fastställd av UN Reviderad , Dnr: System för utbildningsutvärdering Fastställd av UN 2008-08-26 Reviderad 2011-03-10, 2012-11-07 Dnr: 59-2011-668 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 System för utbildningsutvärdering 2011-2014 Föreliggande dokument beskriver hur

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

2013-05-10. Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner. Sida 1 (10)

2013-05-10. Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner. Sida 1 (10) 2013-05-10 Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner Sida 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PROCESS TA FRAM OCH REVIDERA KURSPLANER... 3 1.1 Processens syfte... 3 1.2 Övergripande beskrivning

Läs mer

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning.

2. Föregående protokoll *Alla kursplaner som avhandlades är i ordning. Sid 1 (6) Närvarande Bilaga 0:1 Ärende 1 Fastställande av föredragningslistan, Val av viceordförande under mandatperioden, Beslut/Åtgärd Ordförande hälsade alla nya rådsmedlemmar välkommen samt berättade

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft 19/4 Anette Henriksson 19/4 Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft 19/4 Anette Henriksson 19/4 Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Närvarande ledamöter Övriga närvarande Eva Berggren Oscar Edentoft 19/4 Anette Henriksson 19/4 Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Jonas Bäckman Jennie Wagnemark

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

Lokal samverkansgrupp (LSG) Institutionen för Pedagogik, didaktik och psykologi

Lokal samverkansgrupp (LSG) Institutionen för Pedagogik, didaktik och psykologi Protokoll Lokal samverkansgrupp (LSG) Institutionen för Pedagogik, didaktik och psykologi 040123 Närvarande: De fackliga företrädarna, Ann Gerhartz-Fa (ST-ATF), Inger Hedman (Lärarförbundet, TCO), Bengt-Åke

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Data- och Elektroteknik 2004-04-07 Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Data- och Elektroteknik 2004-04-07 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard, DE-magister, 1-8, 12-14 Magnus Jonsson Kristina Kunert, DE-magister Magnus Larsson, ordförande Knut-Martin

Läs mer

Sektionsstyrelsen 2012-09-10

Sektionsstyrelsen 2012-09-10 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 4/2012 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsstyrelsen 2012-09-10 Datum 2012-09-10 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ej

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Högskolan i Halmstad Rektor Box 823 301 18 Halmstad Juridiska avdelningen Teresa Edelman BESLUT Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Bakgrund Under ett besök hos Högskolan i Halmstad den

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2008 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2008 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2008 sid 1(7) Närvarande ledamöter Magnus Larsson ordförande Emma Berg student Jörgen Carlsson lärare Veronica Gaspes lärare Tobias Persson student Jessika Rosenberg

Läs mer

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet.

Högskolan i Halmstad. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet. Program den 18 mars Högskolesystemet och Högskolans profil Forskningen Utbildningen Samverkan Paneldiskussion och frågor Vad

Läs mer

Representant Integrativ Medicinsk Biologi. Studeranderepresentant kv10 Suppleant Idé- och samhällsstudier

Representant Integrativ Medicinsk Biologi. Studeranderepresentant kv10 Suppleant Idé- och samhällsstudier Sid 1 (7) Närvarande Michael Gruber Anngelica Kristofersson Lars-Erik Janlert Johan Eriksson Ulrich Olsson Kirk Sullivan Jens Jansson Pär Sundström Erica Åström Maria Göransdotter Programkoordinator och

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-01-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan Conny Sjögren studierektor Ma, Fy, Lub Rune Körnefors studierektor,

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08 Tid 09.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Anne-Marie Brodén Cumtell Anna Lena Enmark Romulo Gaspes Veronica Nilsson Katarina Norén Johan

Läs mer

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning

Fakultetsnämnden, utskottet för forskning Föredragningslista Nr 4:2012 Omfning 24-34 Datum och tid: Fredagen den 31 augusti 2012 kl 9.15-15.00. Plats: Rum L370 (Stora konferensrummet IDT, Verktyget), Mälardalens högskola, Eskilstuna Ledamöter:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 3 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 3 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 3 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Bergh, Jöran prodekanus Sandelius, Anna Stina vicedekanus Andersson, Staffan Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna

Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt, ordförande. Företrädare för lärarna. Företrädare för teknisk-administrativ personal. Företrädare för studenterna Institutionsstyrelsen PROTOKOLL 9/11 1 / 7 2011-11-21 Tid: måndag 21 november 2011, kl 13.00 15.00 Plats: Pedagogen, Läroverksgatan 15, Göteborg, lokal B1 111 Närvarande Ledamöter: Ulla Mauritzson prefekt,

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) fört vid sammanträde 2004-12-10. Tid 09.00 12.30. Faculty Club, Högskolan HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL (VI) Tid 09.00 12.30 Plats Närvarande ledamöter Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Bangsgaard Christian Enmark Romulo Nilsson Kristina Norén Johan Persson Birgitta

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1 (5) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2006-02-08 Sektionsstyrelsesammanträde 2006-02-08 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: AnneCharlotte Berggren

Läs mer

Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering

Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering Rapport 2011:4 R Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets system för kvalitetsutvärdering 2011 2014 www.hsv.se Rapport 2011:4 R Generell vägledning för självvärdering i Högskoleverkets

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2011 sid 1(11) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2011-02-25

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2011 sid 1(11) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2011-02-25 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2011 sid 1(11) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Peter Eliasson Eva Nestius Bertil Nilsson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas Wickström ordförande student T/A-personal

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Delegationsordning för Fysikum

Delegationsordning för Fysikum BESLUT 20180614 Dnr SU 4021.1.2013218 Delegationsordning för Fysikum Bakgrund Fr.o.m. den 30 juni 2018 ska alla institutioner ha infört skriftliga besluts och delegationsordningar. Genom beslut av detta

Läs mer

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete

Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Protokoll Sammanträdesdatum: 111205 Institutionsstyrelsen- Socialt arbete Ledamöter: Närvarande: Jan Petersson, ordförande Marie Albertsson, lärarrepresentant, Sandra Karlsson, studeranderepresentant Kalmar

Läs mer

1 (4) or Tova Jertfelt UFA. Övriga. Sign. Sign

1 (4) or Tova Jertfelt UFA. Övriga. Sign. Sign 1 (4) NÄRVARANDE Lärarrepresentanter (med rösträtt) Ann Cathrine Andersson, prorektor, lektor, ordf Kenneth Karlsson, lektor Sara Kristoffersson, gästprofessog or Johanna Lewengard, professor. p 1-11.

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Tid: Kl 09:00 11:00. Närvarande: Mikael Löfström Prefekt Björn Brorström Professor Stefan Cronholm Professor Karin M.

Tid: Kl 09:00 11:00. Närvarande: Mikael Löfström Prefekt Björn Brorström Professor Stefan Cronholm Professor Karin M. Tid: Kl 09:00 11:00 Plats: L324 Närvarande: Mikael Löfström Prefekt Björn Brorström Professor Stefan Cronholm Professor Karin M. Ekström Professor Olov Forsgren Professor Rikard Lindgren Professor Olof

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Lunds universitet. Övriga närvarande: Jeffrey Armstrong personalsamordnare 190

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Lunds universitet. Övriga närvarande: Jeffrey Armstrong personalsamordnare 190 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Protokoll 1 (6) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell doktorand Ann-Sofi Jönsson professor Caroline Karlsson doktorand Björn Regnell professor

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde

Sektionsstyrelsesammanträde HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 3/2009 1 (6) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2009-04-16 Sektionsstyrelsesammanträde 2009-04-16 Närvarande ledamöter: Ole Olsson, ordförande 4-8, 20-23 Cecilia Ahlman Nöbbelin

Läs mer

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå UTLYSNING 1 Adjungering av FoUchef/specialist för utbildning på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för adjungering av FoU-chef/specialist

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin

Plats: Högskolan i Borås, A 523. Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin 1 (7) Tid: Kl. 9.00-12.30 Plats: Högskolan i Borås, A 523 Närvarande ledamöter: Anita Varga ordförande Anna Hellén Elisabeth Persson Kristina Bartley Maria Ferlin Frånvarande: Studentrepresentant 1 vakant

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet Umeå universitet Teknisk-naturvetenskaplig fakultet 2016-12-07 Dnr: FS 1.1-2139-16 Sid 1 (5) Roller och ansvarsfördelning inom forskarutbildningen vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, Umeå universitet

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Protokoll Utbildningsnämnden

Protokoll Utbildningsnämnden Protokoll Utbildningsnämnden 2013-05-30 Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Utbildningsnämnd Tid: 2013-05-30, kl. 9.00 11.10 Plats: Utsikten, Campus Gräsvik Närvarande: Ordförande:

Läs mer

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap

Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap Jämställdhetsrapport för institutionen för datavetenskap 12 juni 2009 Inledning Sedan 2001 har Lunds universitet en gemensam jämställdhetspolicy. Jämn könsfördelning (intervallet 40/60) inom alla befattningar,

Läs mer

Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde

Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier Protokoll från institutionsstyrelsens sammanträde 2017-05-24 Tid: 09.00 12.00 Plats: Tupprummet, 14:340 Närvarande: Ordinarie Henrik Edgren

Läs mer

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159.

Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden , dnr L 2014/159. Forsknings- och utbildningsnämndens kvalitetsprogram 2015-2018 Fastställt av forsknings- och utbildningsnämnden 2014-12-04, dnr L 2014/159. Dnr: L 2014/159 2014-12-04 Forsknings- och utbildningsnämndens

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade utbildningsmiljöer vid nya lärosäten, dels

Läs mer

Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga.

Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. 1 BESLUT ON 2018-01-31 ON del. 2018-03-14 Delegationsordning för det naturvetenskapliga området, från och med 2018 Beslutanderätten i anställningsärenden delegeras enligt bilaga. Punkterna A D och H-I

Läs mer

Utskottet för samhälle

Utskottet för samhälle Datum och tid: Onsdagen den 26 september kl 9.30 11.30 Plats: Ypsilon, Mälardalens högskola, Västerås Ledamöter: Lars Hallén Ordförande Jakob Eklund Lärarrepresentant Helena Blomberg Lärarrepresentant

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2 Naturvetenskapliga fakulteten Styrelsen institutionen för fysik Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2 Naturvetenskapliga fakulteten Styrelsen institutionen för fysik Sammanträdesdatum PROTOKOLL nr 2 Styrelsen institutionen för fysik Sammanträdesdatum 2008-03-10 Närvarande Ledamöter: Företrädare för lärarna Hanstorp, Dag prefekt, ordförande Hellsing, Bo Johannesson, Henrik (ej med under

Läs mer

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT

Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT Rektor UPPDRAG 2017-12-20 Dnr HSK 2017/28 Strategiska direktiv inför ansökningsperioden 2018 inom INFINIT 1 Inledning Dessa strategiska direktiv baseras på de mål som uttrycks i INFINIT:s verksamhetsplan

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden

Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Fakultetsnämnden PROTOKOLL 1-19/2019 2019-01-22 Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanträdets öppnande...

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Bertil Nilsson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Alexandra Vujic

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Bertil Nilsson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Alexandra Vujic Närvarande ledamöter Övriga närvarande Lasse Hörnäs Bertil Nilsson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Alexandra Vujic Henrik Barth Jonas Bäckman Erika Friskt punkt 9 Bengt Hjort Marie Mattsson Christel Sjunnesson

Läs mer

ORU /2018 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP

ORU /2018 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Fastställda av Fakultetsnämnden för ekonomi, natur- och teknikvetenskap Datum: 2016-06-14 1 Bakgrund

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete Sekreterare Lisbeth Sandblom. PROTOKOLL Sammanträdesdag NKU 2010/5 1(8)

HÖGSKOLAN I BORÅS Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete Sekreterare Lisbeth Sandblom. PROTOKOLL Sammanträdesdag NKU 2010/5 1(8) HÖGSKOLAN I BORÅS Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete Sekreterare Lisbeth Sandblom PROTOKOLL 1(8) Tid: Kl 13.00-16.00 Plats: Högskolan i Borås, Allégatan 1, Tornrummet Närvarande ledamöter: Hallnäs,

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning

HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning HÖGSKOLAN I HALMSTAD Enheten för Lärarutbildning Protokoll fört vid sammanträde med enheten för Lärarutbildningens styrelse 01-11-05 kl. 13.00 17.00 E 212 Närvarande: Lars-Peder Alingfeldt, ordf Sandra

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 5/02 1(5) Tid: kl.13.25 16.05. Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för extern erfarenhet Fransson Anders Lernberg Lars Olov

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2013-08-22 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Izudin Dugic Päivi Jokela Hanna Palmer Anette

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06 LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Högskolans i Halmstads lönepolicy skall omfatta alla anställda. Lönesättningen skall grundas på arbetets svårighetsgrad, den anställdes utveckling,

Läs mer

Examensarbeten kvalitet, självinsikt och det kollektiva ansvaret. Sheila Galt KUL 2014

Examensarbeten kvalitet, självinsikt och det kollektiva ansvaret. Sheila Galt KUL 2014 Examensarbeten kvalitet, självinsikt och det kollektiva ansvaret Sheila Galt KUL 2014 Kvalitet på exjobb enligt vem? Studenterna (Skribenten och opponenterna) Handledaren Examinatorn Institutionen (Viceprefekt

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Dnr: L 2015/93 Fastställd av FUN: 2015-06-04 Versionsnr: 3 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Signal- och systemteknik Området och ämnet Området Examensområdet informationsteknologi definieras

Läs mer

Strategiska rekryteringar 14

Strategiska rekryteringar 14 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen innebär

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, C 728

Plats: Högskolan i Borås, C 728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Lisbeth Sandblom PROTOKOLL 1(8) Tid: Kl 08.30-14.30 Plats: Högskolan i Borås, C 728 Närvarande ledamöter: Leissner, Maria ordförande Andersson, Roland 5-21 Bergquist,

Läs mer