HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7)"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard, DE-magister Magnus Jonsson Kristina Kunert, DE-magister Magnus Larsson, ordförande Kenneth Nilsson Jessika Rosenberg, T/A-representant Maria Åkesson, 4-20 Övriga närvarande Mikael Hindgren, studierektor, 10 Martina Johansson, sekreterare Anmält förhinder Knut-Martin Lindgård, DE-magister Daniel Löf, fristående kurs 1. Fastställande av agenda Ärendelistan godkänns. MBL-information har genomförts inför mötet, tyvärr kunde SACO inte närvara. Den fackliga representanten från ST-ATF hade inga synpunkter. 2. Utseende av justeringsperson 3. Fastställande av föregående mötes protokoll Jessika Rosenberg utses att justera mötets protokoll. Styrelsen fastställer protokollet från efter justering av 8:...Sektionen använder ett system, baserat på ÅPL, för att fördela timmar mellan de tre områdena Meddelanden Sektionens remissvar till Tre vägar till den öppna högskolan Sektionens remissvar till Högre utbildning i utveckling Bolognaprocessen 120 personer har sökt till ADM ASS (graviditetsvikariat) på 75% med tidsbegränsning till Rapport från CNAPs styrgruppsmöte. Ola Lundh från CNAPs lokala akademi i Falkenberg deltar på mötena och ses som en stor tillgång. Ängelholm är föreslagen som ny lokal akademi. Under mötet diskuterades bland annat uppdragsutbildning. Rapport från fo.ledarmötet den 28/5. Vid mötet deltog även rektor, representanter från SET och en representant från Högskolan i Skövde. Forskningsledarna vid sektionen ställer sig positiva till fortsatta diskussioner med Högskolan i Skövde om eventuellt samarbete t ex genom en forskarskola. Forskningsledarna diskuterade även labbens olika forskningsprofilering samt hur nästa profilansökan ska se ut. Frågan om hur checklistan för projektledarnas ansvar ska se ut skickades till ledningsgruppen.

2 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 2(7) UTEXPO juni med invigning och stipendieutdelning kl 11 den 4 juni. Stipendier till sektionens studenter kommer från Innovation Team (VIP, PMU och Magisterprogram i Informatik), Asco Cylinda (T), Pilkington (E), HMS (D) och Svenska Kraftnät (ICT). CERES Beslut angående medelstilldelning till CERES fattas den 10 juni. Rapport angående omförordnanden. En viss personalreduktion har nu skett fr o m 1 juli. Personalstyrkan på sektionen har reducerats med 3,75 personer genom deltidspensionering, att några förordnanden inte förlängts samt en minskning med 25% av en tjänst inom administrationen. Deltidspension Kerstin Malmqvist går i deltidspension från och med den 1 oktober. Thorsteinn Rögnvaldsson övertar ansvaret som labledare för IS-lab fr o m 1/7. Lista över ändringar i kursplaner efter mötet Uppföljning av fattade beslut Programramarna som fastställdes på sektionsstyrelsemötet har reviderats och studierektorer och labledare har börjat planera efter dessa. De nya utbildningsplanerna för D, E, T, Ö och PMU behandlas i Mötestider höstterminen Fastställande av tjänstebeskrivningar för den tekniska personalen Protokollsbilagor 7:1-4 sammanträder under höstterminen på följande tider: on 1/9 kl , on 29/9-30/9 med övernattning och on 10/11 kl Tjänstebeskrivningarna ändras så att Tekniker (tjänsten innehas av Ruben Rydberg) har ansvar för Instruktioner i kretskortskonstruktion och tillverkning av kretskort Forskningsingenjör (tjänsten innehas av Magnus Morén) (Datordrift) läggs till titeln. Magnus Larsson undersöker hur stor andel av tjänst forskningsingenjören ägnar åt datordrift. Tjänstebeskrivningarna fastställs efter gjorda ändringar. 8. Fastställande av assistentarvoden fr o m Jessika Rosenberg och Magnus Larsson framför till SET (på möte 15/6) att IDE anser det vara Personalavdelningens uppgift att ta fram en mall för assistentarvoden och uppdatera den årligen. Det är viktigt att det är samma arvoden över hela högskolan.

3 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 3(7) Personalavdelningen förankrar dokumentet ute på sektioner och avdelningar.

4 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 4(7) 9. Fastställande av kurslitteratur för sommarkurs fastställer kurslitteraturen till Upptäck klassisk fysik! Ira M. Freeman. Physics Made Simple. ISBN X Larry Gonick, Art Huffman. The cartoon guide to physics, ISBN Upptäck modern fysik! Gamow, Stannard. The NEW World of Mr TOMPKINS. ISBN Fastställande av utbildningsplaner för nästa läsår Mikael Hindgren och Nicolina Månsson omformulerar målen för D, E och T så att de gäller både högskoleingenjörer och teknologie kandidater. Engelsk översättning läggs till på D-programmet och Mikael Hindgren funderar över en bättre översättning av Öppen ingång. Maria Åkesson grupperar om kurserna i utbildningsplanen för PMU så att de är sorterade efter ämnestillhörighet istället för efter tidsföljd. Utbildningsplanerna för Datorsystemteknik, Elektroteknik, Mekatronik, Öppen ingång och Pedagogisk Mjukvaruutveckling godkänns efter gjorda ändringar. Kursernas ordningsföljd i ett rutschema läggs som bilaga till samtliga utbildningsplaner. 11. Fastställande av kursplaner för nästa läsår Alla C-kurser ska ha förkunskapskraven specificerade i kursplanen. Labledarna efterlyser klarare direktiv för hur revidering av kursplaner ska gå till en lista över viktiga punkter att tänka på samt vilka detaljer i en kursplan som kan vara svaga kommer att tas fram. Utbildningsnämnden kommer att utarbeta ett underlag för hur arbetet med kursplanerna ska skötas. Kursansvariga för kurserna i Datorsystemteknik 5 p och Matematisk statistik 5 p uppdras att skriva mer fylliga syften och mål för respektive kurs. Magnus Larsson fastställer kursplanerna i Datorsystemteknik och Matematisk statistik efter gjorda ändringar. Resterande kursplaner fastställs i befintligt skick. Magnus Larsson driver på arbetet att utveckla mallarna för kurs- och utbildningsplaner i Utbildningsnämnden. Fastställande av kursplanen för Teknologie kandidatuppsats bordläggs till den 1 september. Författarna delges styrelsens synpunkter från förra mötet. föreslår att kursplanen för Teknologie kandidatexamen fastställs av Utbildningsnämnden eftersom kursplanen är viktig och rör flera sektioner. Inför nästa läsår kommer en lista över sektionens kurser att sammanställas

5 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 5(7) 12. Distanskurser i matematik 04/05 och labledarna får meddela vilka kurser de anser respektive lab ha ansvar för. Styrelsen konstaterar att förslag till beslut saknas i underlaget. Styrelsen bordlägger frågan. Magnus Larsson utreder frågan tillsammans med Eric Järpe. Om beslut måste fattas så sker detta per capsulam. Eric Järpe bjuds in till sektionsstyrelsen möte 1 september. 13. Godkännande av kursplaner till ELU 04/ Godkännande av kursplaner till SET 04/05 godkänner kursplanerna i Fysik 1-20, Fysik och Fysik och skickar dem vidare till styrelsen för Enheten för Lärarutbildning för fastställande. Namnet på kursen Ledning och planering av IS ändras till Ledning och planering av informationssystem (IS). Det svenska namnet E-handel och internetmarknadsföring läggs till kursplanen för E-business and Internet Marketing och det svenska namnet E-strategier och affärsmodeller läggs till kursplanen för E-strategies and Business Models. godkänner kursplanerna efter gjorda ändringar och skickar dem vidare till sektionsstyrelsen på SET för fastställande. 15. Konsekvensutredning av minskade programramar MI-lab Forskningsfinansieringen för tre personer tar slut, en tjänstledighet är annonserad men inte sökt och en person kommer att gå upp i tjänst vilket leder till turbulens i planeringen. Labbet är beroende av SETs beställning av kurser för att kunna göra planeringen och denna har ännu inte kommit för höstterminen. CC-lab Labbet beräknar att vara underbemannade motsvarande ca 30% av en heltidstjänst. Några ansökningar om tjänstledighet respektive föräldraledighet är annonserade men inte sökta. Forskande seniorer är hårt belastade med magisterkurser och -examensarbeten. Osäkerhet ligger i hur stor beställningen från SET kommer att bli. IS-lab En av lärarna har fått väldigt många nya kurser, osäker tjänstledighet samt att doktoranderna är 100% forskningsfinansierade är inte bra. MA-lab Några i personalen har för mycket tid utlagt och några har för lite tid. Sammanfattningsvis kan konstateras att labben klarar av de minskade programramarna. CC- och MI-lab är enligt underlag underbemannade. En omfördelning av timmar måste göras på MA-lab. Tid för studierektorsuppdragen borde dras från programramarna innan de fördelas till studierektorerna.

6 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 6(7) Kerstin Malmqvist och Håkan Pettersson lämnar skriftliga kommentarer angående bemanningssituationen på respektive lab till Magnus Larsson. Magnus Larsson meddelar SET att viss överkapacitet finns på IDE. 16. Varumärket högskoleingenjör Samtliga högskolor som utbildar högskoleingenjörer i Sverige ställer sig bakom dokumentet. Det allra viktigaste i dokumentet är fördelningen av poäng mellan ämnena och behörighetskraven. ställer sig bakom dokumentet Varumärket Högskoleingenjör. 17. Fastställande av tid för studierektorsområden 04/05 Introduktionsterminen läggs till studierektorsområdet som har hand om basåren. En av ledamöterna påpekar att det verkar svårt att leva upp till sektionens mål med internationaliseringen på bara 10% av en heltidstjänst. Sektionen arbetar preliminärt efter förslaget. Studierektorsområde Prel reg studenter ht04 Omfattning i tjänst/år DEmagister, ITmagister 228 (170) 30% (25%) D, Datordrift o nätverksdesign (ICT) 121 (126) 20% (20%) E, Mek, Ö 90 (98) 20% (20%) PMU, VIP, Informatikmagister och 287 (386) 50% (55%) frist.kurser Basåren 104 (103) 11% (11%) SUMMA 131% (131%) Internationaliseringsansvar 10% (10%) (Föregående års siffror presenteras inom parentes) Studierektorsuppdragets omfattning i tjänst skall belasta programramarna. Uppdragen gäller under perioden 1/ / Magnus Larsson pratar med Nicolina Månsson och Mikael Hindgren om en sammanslagning av studierektorsområdena för de tekniska programmen. Ulf Ivarsson, Jörgen Carlsson och en representant för MI-lab bjuds in till ett möte för att diskutera internationaliseringen på sektionen. Frågorna om tid för studierektorsområde, eventuell sammanslagning av de tekniska programmen och internationaliseringen tas upp på mötet den 1 september.

7 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 7(7) 18. Fastställande av tid för labledare 04/05 Lab Omfattning i tjänst/år Labledare CC-lab 15% Magnus Jonsson EF-lab 15% Håkan Pettersson IS-lab 15% Thorsteinn Rögnvaldsson MA-lab 10% Karl-Johan Bäckström MI-lab 15% Carina Ihlström och Maria Åkesson Labledare utses av sektionschef läsårsvis. Uppdragen gäller under perioden 1/ / Delrapport från strategigruppen med efterföljande diskussion Författandet av strategidokumentet har påbörjats. Strategigruppen kommer bland annat att föreslå att sektionen satsar på kortare utbildningar samt att flytta den kvalificerade yrkesutbildningen till högskolan för att höja dess status. Trenden med det vikande söktrycket till ingenjörsutbildningarna har lett till en riktig kris. MI-lab funderar på en ettårig informatikutbildning. Kurskoncept likt CNAP finns för ett SAP (ett stort affärssystem). Utbildningsnämnden uppmärksammar rektor och högskolestyrelsen på att mer fokus måste läggas på grundutbildningen vid högskolan. 20. Övrigt Inga övriga frågor togs upp för behandling. Vid protokollet Justeras Martina Johansson, sekreterare Magnus Larsson, ordförande Jessika Rosenberg, T/A-representant

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-02-11

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-02-11 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2009 sid 1(6) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Madeleine Andersson Ellinor Brynning Eva Nestius Bertil Nilsson Tobias Persson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Data- och Elektroteknik 2003-12-03 05 Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Data- och Elektroteknik 2003-12-03 05 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Närvarande ledamöter Övriga närvarande Icke närvarande Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard (DE-magister) Magnus Jonsson Kristina Kunert (DE-magister) Magnus Larsson

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-05-15. Hoai Hoang Bengtsson

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-05-15. Hoai Hoang Bengtsson HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2013 sid 1(7) Närvarande ledamöter Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Hoai Hoang Bengtsson Magnus Hållander Eric Järpe Daniel Möller Eva Nestius

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2011 sid 1(8) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2011-03-29

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2011 sid 1(8) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2011-03-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2011 sid 1(8) Närvarande ledamöter Magnus Larsson Peter Eliasson Eva Nestius Bertil Nilsson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas Wickström ordförande student T/A-personal

Läs mer

Ärendeordning: 1, 2, 3, 4, 15, 5, 6, forts 15, 7, 8, 10, 11, 12, 9, forts 12, 13

Ärendeordning: 1, 2, 3, 4, 15, 5, 6, forts 15, 7, 8, 10, 11, 12, 9, forts 12, 13 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(6) Närvarande ledamöter Jörgen Carlsson lärare Joakim Fagerström student 1-8, 10, 15 Veronica Gaspes lärare Magnus Larsson ordförande Jessika Rosenberg T/A-personal

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(5)

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(5) HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(5) Närvarande ledamöter Cecilia Anderberg 3-15 Annette Böhm 9-15 Magnus Jonsson Magnus Larsson, ordförande Knut Lindgård Jessika Rosenberg Maria Åkesson Övriga närvarande

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Data- och Elektroteknik 2004-04-07 Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Data- och Elektroteknik 2004-04-07 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard, DE-magister, 1-8, 12-14 Magnus Jonsson Kristina Kunert, DE-magister Magnus Larsson, ordförande Knut-Martin

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-01-14

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-01-14 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2010 sid 1(7) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström student student

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7)

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Cecilia Anderberg lärare 6-17 Magnus Jonsson lärare Linda Knudsen student Magnus Larsson ordförande Jessika Rosenberg T/A-personal Maria Åkesson

Läs mer

Ärendeordning: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 14, 8, 14, 9, 10, 11, 12, 13c, 12, 11, 13a, 13b

Ärendeordning: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 14, 8, 14, 9, 10, 11, 12, 13c, 12, 11, 13a, 13b HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(6) Närvarande ledamöter Jörgen Carlsson lärare Joakim Fagerström student Veronica Gaspes lärare 1-13a Magnus Larsson ordförande Jessika Rosenberg T/A-personal Michel

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2010 sid 1(9) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-03-09

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2010 sid 1(9) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-03-09 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2010 sid 1(9) Närvarande ledamöter Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström student ordförande

Läs mer

MBL-information inför mötet genomfördes 060502. Synpunkter framfördes på Sökstatistik för ht 2006 7.

MBL-information inför mötet genomfördes 060502. Synpunkter framfördes på Sökstatistik för ht 2006 7. HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(5) Närvarande ledamöter Jörgen Carlsson lärare Veronica Gaspes lärare Magnus Larsson ordförande Jessika Rosenberg T/A-personal Ullrika Sellman student Marcus Thulin

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(12) Data- och Elektroteknik 2003-09-30 10-01 Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(12) Data- och Elektroteknik 2003-09-30 10-01 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(12) Närvarande ledamöter Övriga närvarande Anmält förhinder Cecilia Anderberg Christian Bangsgaard Magnus Jonsson Magnus Larsson, ordförande Kenneth Nilsson Jessika

Läs mer

Förslag till organisation

Förslag till organisation Högskolan i Halmstad Sektionen för lärarutbildning Lisbeth Ranagården 2012-10-14 Cecilia Kjellman 2013-09-04 Förslag till organisation Sektionsstyrelsen på Sektionen för Lärarutbildningen föreslår rektor

Läs mer

Christian Engene Gustav Hedelin Marita Hilliges Bernd Hofmaier Lisa Löfving Bengt-Göran Rosén Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Gunnar Weber

Christian Engene Gustav Hedelin Marita Hilliges Bernd Hofmaier Lisa Löfving Bengt-Göran Rosén Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Gunnar Weber Närvarande ledamöter Övriga närvarande Jenny Andersson Christian Engene Gustav Hedelin Marita Hilliges Bernd Hofmaier Lisa Löfving Bengt-Göran Rosén Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Gunnar Weber Tina Skytt

Läs mer

Data- och Elektroteknik 2007-09-12 Sektionsstyrelsen

Data- och Elektroteknik 2007-09-12 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(6) Närvarande ledamöter Övriga närvarande Frånvarande Jörgen Carlsson Veronica Gaspes Madeleine Holgersson Magnus Larsson (ordf) Tobias Persson Jessika Rosenberg Henrik

Läs mer

Sektionsråd 2013-01-29

Sektionsråd 2013-01-29 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 1/2013 Sektionen för lärarutbildning fört vid sammanträde Sektionsråd 2013-01-29 Datum 2013-01-29 Tid Kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Ärendena

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2013-03-06. Pontus Wärnestål lärare HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 2/2013 sid 1(5) Närvarande ledamöter Magnus Hållander Malin Bornhager Stefan Byttner Peter Eliasson Sofie Eriksson Daniel Möller Eva Nestius ordförande T/A-personal Övriga

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(10) Data- och Elektroteknik 2004-09-30 2004-10-01 Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(10) Data- och Elektroteknik 2004-09-30 2004-10-01 Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(10) Närvarande ledamöter Övriga närvarande Frånvarande Mathias Ahlsund Cecilia Anderberg Magnus Jonsson Linda Knudsen Magnus Larsson, ordförande Kenneth Nilsson Jessika

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2009 sid 1(6) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2009 sid 1(6) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Olga Torstensson Nicholas Wickström student student

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2009 sid 1(10) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-06-09. Nicholas Wickström

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2009 sid 1(10) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2009-06-09. Nicholas Wickström HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2009 sid 1(10) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Tobias Persson Jesper Svensson Olga Torstensson Nicholas

Läs mer

Hur hanterar vi internationella studenter?

Hur hanterar vi internationella studenter? Hur hanterar vi internationella studenter? Verónica Gaspes ceres IDE sektionen 21 Augusti 2008 Om Högskolan i Halmstad 25 år 5 sektioner 53% disputerade lärare 30 professorer Utbildningsnämnd Forskningsnämnd

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 6/2009 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 6/2009 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 6/2009 sid 1(7) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Utredning angående utveckling av en inriktning mot yngre barns lärande i masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU

Utredning angående utveckling av en inriktning mot yngre barns lärande i masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU 1(5) Utredning angående utveckling av en inriktning mot yngre barns lärande i masterprogrammet inom det utbildningsvetenskapliga området vid LiU Bakgrund SUV fattade i maj 2015 beslut om att tillsätta

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2014 sid 1(10) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2014-01-23.

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2014 sid 1(10) Sektionen för informationsvetenskap, data- och elektroteknik 2014-01-23. HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 1/2014 sid 1(10) Närvarande ledamöter Stefan Byttner Sara Hammarström Magnus Hållander Henrik Johansson Eric Järpe Eva Nestius Pontus Wärnestål Björn Åstrand lärare student

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Falun Datum och tid torsdag den 22 april, kl. 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Lars-Ove Staff,

Läs mer

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06

LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Beslutad av Högskolestyrelsen 2004-12-10, omförhandlade lönekriterier 2007-11-06 LÖNEPOLICY OCH RIKTLINJER FÖR LÖN VID HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Högskolans i Halmstads lönepolicy skall omfatta alla anställda. Lönesättningen skall grundas på arbetets svårighetsgrad, den anställdes utveckling,

Läs mer

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad

Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Protokoll 2013-10-10-11 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Torsdag och fredagen 10-11 oktober 2013 Tid Torsdag 131010 Plats: Tylebäck kursgård samt studiebesök på Söndrumsskolan, Halmstad Närvarande 1. Fredrica Hass-Bergendorff

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Data- och Elektroteknik Sektionsstyrelsen

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Data- och Elektroteknik Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(8) Närvarande ledamöter Mathias Ahlsund student Alexander Eriksson student Magnus Jonsson lärare Linda Knudsen student Magnus Larsson ordförande Kenneth Nilsson lärare

Läs mer

Protokoll studienämndsmöte 1 25/9-2012. 2 Rapporter från råd

Protokoll studienämndsmöte 1 25/9-2012. 2 Rapporter från råd Protokoll studienämndsmöte 1 25/9-2012 Närvarolista: Ida Johansson, Sara Pettersson, Anders Johansson, Stanislaw Bengtsson, Henrik Roos, Helga Brage, Louise Anderberg, Anders Fredholm, Johan Ahlberg. 1

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2008 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2008 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2008 sid 1(7) Närvarande ledamöter Magnus Larsson ordförande Emma Berg student Jörgen Carlsson lärare Veronica Gaspes lärare Tobias Persson student Jessika Rosenberg

Läs mer

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan)

Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Årlig jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsplan (jml-plan) Skola: Teknikvetenskap Enligt lag skall jml-plan - göras och följas - av alla arbetsenheter med tio eller fler anställda. Mallen nedan

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för

Läs mer

Protokoll. Programråd 2012-01-16, Linköpings universitet

Protokoll. Programråd 2012-01-16, Linköpings universitet Protokoll Programråd 2012-01-16, Linköpings universitet Närvarande: Anders Persson, vik programansvarig SVP Karin Axelsson, programansvarig masterprogrammet IT och Management Ulf Melin, studierektor, informatik

Läs mer

PROTOKOLL 2004:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2004-11-19

PROTOKOLL 2004:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2004-11-19 PROTOKOLL 2004:4 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2004-11-19 Tid: Fredag den 19 november 2004 kl 09:00-14:30 Plats: 21:410, Oden Närvarande ledamöter Carin Röjdalen, företrädare för lärarna

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 5/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 5/2010 sid 1(7) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 5/2010 sid 1(7) Närvarande ledamöter Magnus Larsson ordförande Vivekanandan Mahadevan student Eva Nestius T/A-personal Bertil Nilsson lärare Jesper Svensson lärare Olga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2005-03-23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2005-03-23 2005-03-23 1 Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden Plats och tid Stora konferensrummet, Knut Hahnsskolan, Ronneby kl 13.15 16.35 Beslutande Jan-Eric Wildros, ordförande (S) Marie Ohlsson (S) Johnny Adolfsson

Läs mer

Data- och Elektroteknik Sektionsstyrelsen

Data- och Elektroteknik Sektionsstyrelsen HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL sid 1(7) Närvarande ledamöter Emma Bergh Jörgen Carlsson Håkan Fasth Veronica Gaspes Magnus Larsson (ordf) Tobias Persson Jessika Rosenberg Michel Thomsen Marcus Thulin Nicholas

Läs mer

Konsekvensanalys av införande av kandidatarbete inom EF-nämndens civilingenjörsprogram. Utkast Ver 1.

Konsekvensanalys av införande av kandidatarbete inom EF-nämndens civilingenjörsprogram. Utkast Ver 1. Konsekvensanalys av införande av kandidatarbete inom EF-nämndens civilingenjörsprogram. Utkast Ver 1. Inledning Detta dokument utgör EF-nämndens svar på uppdraget att undersöka möjligheterna att införa

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

Karin Molander Danielsson Lärarrepresentant

Karin Molander Danielsson Lärarrepresentant KALLELSE Nr 1:2014 2014-01-29 MDH 1.1-24/14 Fakultetsnämndens utskott för grundutbildning Utskottet för grundutbildning Omfattning: Punkt 1-22 Datum och tid: Onsdagen den 29 januari 2014, kl. 09:15 ca

Läs mer

Dagordning Årsmöte 2010

Dagordning Årsmöte 2010 DAGORDNING Kårhuset Lund, 12 november 2010 Christian Nilsson, ordförande Dagordning Årsmöte 2010 Tid: Torsdag 2 december 2010 klockan 18.00 Plats: Fakultetsklubben, Kårhuset Ärende Åtgärd Kom Bilaga 1

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20

Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Kommunala pensionärsrådet 2014-10-14 20 Plats och tid Hjernet, 2014-10-14 kl. 10.00-10.45 Beslutande Enar Moberg (PRO), ordförande Ulf Eklund, PRO Siv Gustavsson, PRO Lena Berglind, SPF Anne-Marie Granqvist,

Läs mer

Att bli DOCENT vid LiTH. Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson)

Att bli DOCENT vid LiTH. Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson) Att bli DOCENT vid LiTH Anvisningar, kommentarer och råd Lars Eldén (Tidigare versioner: Dan Loyd, Ulf Nilsson) LiTHs syn på docentkompetens Det ökar LiTH:s vetenskapliga kompetens inom grundutbildning,

Läs mer

Paragrafer: 1-18. Ordförande: Tomas Wahnström. Justeringsperson: Viktor Wernersson

Paragrafer: 1-18. Ordförande: Tomas Wahnström. Justeringsperson: Viktor Wernersson 1 Tid: Kl. 13.00 Plats: Högskolan i Borås, Allégatan 1, Rum D861 Närvarande ledamöter: Tomas Wahnström ordförande Agnes Nagy ledamot Bo Ohlsson ledamot Viktor Wernersson ledamot Britt-Lis Johnsson sekreterare

Läs mer

Förteckning över styrdokument och andra viktiga dokument

Förteckning över styrdokument och andra viktiga dokument Version 2008 03 26 Bilaga 1 Förteckning över styrdokument och andra viktiga dokument vid kvalitetssäkring och utvärdering av utbildning vid MDH I denna förteckning presenteras de dokument som kan vara

Läs mer

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning

Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret 2012-2013 Sektionen för Lärarutbildning Handlingsplan för kvalitetsarbete läsåret - 2013 Sektionen för Lärarutbildning Inledning Sektionen för lärarutbildningen har utifrån kvalitetsprogramet för sektionen upprättat en handlingsplan för läsåret

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 november 2011 kl 18:30-20:30

Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 november 2011 kl 18:30-20:30 Skolrådsmöte Nyvångsskolan Onsdagen den 22 november 2011 kl 18:30-20:30 Plats: Personalrummet, Nyvångsskolan Närvarande: Lena Jönsson (rektor) Anneli Roth, Bitr rektor, lärare 2B Martin Ullberg (FA) Marika

Läs mer

REGEL FÖR UTBILDNINGSPLANER

REGEL FÖR UTBILDNINGSPLANER MITTUNIVERSITETET Styrdokument Bilaga 3 REGEL FÖR UTBILDNINGSPLANER DNR MIUN 2009/830 Publicerad: 2014-06-24 Beslutsfattare: Handläggare: Maud Albertsson Beslutsdatum: 2014-06-24 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Kommunkontoret torsdag 12 mars 2015 kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 8-17 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret torsdag 12 mars 2015 kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 8-17 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 09.00 16.15 Beslutande Leif Nilsson (S), ordförande Ulf Fahlstad (LP) Maire Lautakoski (S) Pär Rickman (S) Sven Erik Eriksson (KD) Utses

Läs mer

PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN

PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN Tid: 2010-11-17, Klockan 10.00 Plats: Kalmar Nyckel i sal NY110 samt via Skype Kallade: Morgan Rydbrink, Dennis Larsson, Sara Elebro, Hannes Johansson, Linus Knutsen, Wilaiwan

Läs mer

Ledamot med endast närvaro- och yttranderätt: Frånvarande Ledamöter: Bui, Tuan Tandläkarstuderande. Ärende Beslut eller annan åtgärd

Ledamot med endast närvaro- och yttranderätt: Frånvarande Ledamöter: Bui, Tuan Tandläkarstuderande. Ärende Beslut eller annan åtgärd 1 Närvarande Ledamöter: Wolf, Eva Biträdande lektor/ötl, Ordförande Lundgren-Svensson, Ingegärd Tandsköterska Olsson, Lars-Ingmar Kanslichef Övriga: Radtke, Lovisa Personalhandläggare, sekreterare Nebel,

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK

ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Akademin för ekonomi, samhälle och teknik ANVISNINGAR FÖR EXAMENSARBETEN INOM ENERGI- OCH BYGGNADSTEKNIK Grundnivå och avancerad nivå ELENA APARICIO BOZENA GUZIANA Kontakt: Bygg: bozena.guziana@mdh.se

Läs mer

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten

PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE. Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten PROTOKOLL TILL SAMRÅD 2014-12-05 RUC:S SAMRÅDSMÖTE Datum Fredagen den 12 december Tid Kl. 09.00-15.00 Plats: Högskolan i Halmstad, B231 Insikten Samrådsdeltagare 1. Jens Alderblad, Kungsbacka 2. Martin

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15

Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL 5/2008 1 (7) Sektionen för Hälsa och Samhälle 2008-09-15 Sektionsstyrelsesammanträde 2008-09-15 Närvarande ledamöter: Anmält förhinder: Övriga närvarande: Ole Olsson, ordförande

Läs mer

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85

Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Handläggningsordning för prövning och erkännande av högskolepedagogiska meriter Fastställd av Rektor 2014-06-17. Dnr L 2014/85 Sida 3 (11) Bakgrund Under perioden 2002 2010 angavs i högskoleförordningen

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2010 sid 1(11) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-05-19

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2010 sid 1(11) Sektionen för Informationsvetenskap, Data- och Elektroteknik 2010-05-19 HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 4/2010 sid 1(11) Närvarande ledamöter Madeleine Andersson Ellinor Brynning Magnus Larsson Eva Nestius Bertil Nilsson Johannes Ramsten Jesper Svensson Nicholas Wickström

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad

HÖGSKOLAN I HALMSTAD. Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Per-Ola Ulvenblad Närvarande ledamöter Övriga närvarande Eva Berggren Oscar Edentoft Max Lundberg Bertil Nilsson Sofia Olandersson Anders Sanell Henrik Barth Jennie Wagnemark sekreterare 1.Godkännande av dagordning. Dagordningen

Läs mer

Gruppmöten S, v 563 c, kd, mp 572 m 372 Föredragande Ärendeförteckning Sida

Gruppmöten S, v 563 c, kd, mp 572 m 372 Föredragande Ärendeförteckning Sida Plats och tid för sammanträde Ånge kommunkontor, rum 563(Flataklocken), onsdagen den 26 november 2008 kl. 09.30. Gruppmöten S, v 563 c, kd, mp 572 m 372 Föredragande Ärendeförteckning Sida Kjell Sundquist

Läs mer

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren Tid: 17.15 Plats: Stora salen Närvarande: Emelie Smedshammar Ordförande, A7 Maria Röjerdal Vice ordförande, R4 Rebecka Pihl Sekreterare Martin Sjöstrand R2, kursrepresentant Anne Höglund Maria Runngren

Läs mer

Protokoll. 1. Mötets öppnande Ordförande Johan Lundborg hälsar välkommen till detta skyddskommittémöte. Därefter presenterar sig alla.

Protokoll. 1. Mötets öppnande Ordförande Johan Lundborg hälsar välkommen till detta skyddskommittémöte. Därefter presenterar sig alla. Protokoll Skyddskommittén 1 mars 2011 Tid: 13:15 15:10 Plats: Styrelserummet, Entréhuset Närvarande: Ordinarie ledamöter: Adjungerade: Johan Lundborg, ordförande (universitetsdirektör) Kerstin Hollertz,

Läs mer

Förändring av utbildningsplanen på psykologprogrammet vid Karolinska Institutet

Förändring av utbildningsplanen på psykologprogrammet vid Karolinska Institutet Karolinska institutet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Pontus Kyrk pontus.kyrk@hsv.se BESLUT 2011-06-07

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013

Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair. Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Samhällsvetenskapsprogrammet, Mediaprogrammet Akademi, Sinclair Kvalitetsredovisning för läsåret 2012/2013 Utbildningen Medieprogrammet är ett studieförberedande program med yrkespraktik, som fasas ut

Läs mer

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Akademin för informationsteknologi

HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Akademin för informationsteknologi HÖGSKOLAN I HALMSTAD PROTOKOLL nr 3/2015 sid 1(6) Närvarande ledamöter Stefan Byttner Magnus Hållander Adam Grimberg Eric Järpe Memet Mehmeti Björn Åstrand lärare ordförande student lärare student lärare

Läs mer

kraftsamling@mdh möter avdelningen för framtida intelligenta teknologier, IDT

kraftsamling@mdh möter avdelningen för framtida intelligenta teknologier, IDT 2011-10-26 kraftsamling@mdh möter avdelningen för framtida intelligenta teknologier, IDT 1 (6) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Jan Gustafsson (IDT) och Anna Ahlborg (STC). Representant

Läs mer

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar

Stockholm i november 2014. Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion. Anmärkningar Stockholm i november 2014 Förslag till reviderade stadgar för Juseks polissektion Anmärkningar 1. Nedanstående revidering av stadgar föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. 2. Gällande lydelse har bifogats

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

1(6) 2010-03-02. Närvarande Ledamöter: Lars Bondemark Professor, dekanus, ordförande. Övriga: Catarina Christiansson Sekreterare

1(6) 2010-03-02. Närvarande Ledamöter: Lars Bondemark Professor, dekanus, ordförande. Övriga: Catarina Christiansson Sekreterare 1(6) Forsknings/forskarutbildningsnämnden Närvarande Ledamöter: Lars Bondemark Professor, dekanus, ordförande Bengt Götrick Univ.adjunkt Thomas List Professor Maria Pigg Forskarstuderande Gunnel Svensäter

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-11-26 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Conny Sjögren Rune Körnefors Frånvarande: Erika

Läs mer

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde

Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Verksamhetsråd Stora Hammars rektorsområde Ärende: Verksamhetsråd Stora Hammars platschefsområde Höllviken Datum: 20 mars 2012 Plats: Stora Hammars skola Närvarande: Tove Svensson, tillförordnad rektor

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.15 Beslutande Övriga närvarande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Daniel Persson (M), 1:e vice ordförande Anders Albäck (FP), 2:e

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen

Organisationsbeskrivning för Temainstitutionen Institutionen för Tema 2006-05-02 Dnr Tema 67/04-20 Beslut IS 2005-04-21 Senast reviderad 2007-01-26 BESLUT Beskrivningar för ledningsfunktioner och organisation vid Tema Temainstitutionen är indelad i

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-09-14 65 (76) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 14 september 2011, kl. 08.30-12.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Utses att justera Lena Furén,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2003/2004

Kvalitetsredovisning 2003/2004 Kvalitetsredovisning 2003/2004 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Vuxenutbildningen Inlämnad av: Ola Nilsson Inledning. Inför verksamhetsåret 2003-04 upphörde tjänsten som bitr rektor för

Läs mer

Datum. Ersättare Ann Avdic, Arboga kommun, (V) Margareta Karlsson, Kungsörs kommun (M)

Datum. Ersättare Ann Avdic, Arboga kommun, (V) Margareta Karlsson, Kungsörs kommun (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid ande Kommunstyrelsesalen, Rådhuset, Smedjegatan, Arboga, 3 september, 14.00-15.30 Görel Nilsson, Kungsörs kommun, (S) Ordförande Andreas Trygg, Köpings kommun,

Läs mer

Minskat intresse för högre studier särskilt för kurser

Minskat intresse för högre studier särskilt för kurser STATISTISK ANALYS Torbjörn Lindqvist Avdelningen för statistik och analys 8-563 87 7 torbjorn.lindqvist@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/11 Sökande till universitet och högskolor:

Läs mer

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Study programme in Medical Informatics, 160 credits (=240 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 Senast reviderad

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll

Styrelsemötesprotokoll Sida 1/8 Styrelsemöte 2 verksamhetsåret 2013/14 Datum: 2013-09-04 Tid: Kl. 16.30-19.21 Plats: Centrummet, Studenternas hus Kallade: Göta studentkårs styrelse Närvarande: Rebecka Vilhonen* Malin Roos* Henry

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre.

Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping. Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre. PROTOKOLL 1 Sammanträdesplats Deltagande Videosammanträde Jönköping-Kalmar-Linköping Ledamöter Arne Johansson, FORSS v ordf E län, ordf Boel Andersson Gäre F län Lars Brudin H län Claes Hallert E län Inger

Läs mer

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10.

1 Planerade utbildningar. 2011-10-15 16 Härnösand Sista anmälningsdatum passerat. 2011-10-22 23 Skövde Sista anmälningsdatum 9/10. Svenska Cykelförbundets Utbildningskommitté 1 (7) Tidpunkt: 2010-10-08 kl. 10 00 2010-10-09 15 00 Plats: Scandic Väst Gävle Närvarande: Ulf Näslund Bo Lövstrand (Endast två av kommitténs fyra ledamöter

Läs mer

Interna kvalitetssäkringsprocesser

Interna kvalitetssäkringsprocesser Interna kvalitetssäkringsprocesser Råd för utbildning på grund och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2009 05 19 1.Inledning Rådet för utbildning på grund och avancerad nivå har per

Läs mer

Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng Food Service Management, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

Iréne M. Ilonen, Platschef Angelica Bergström, sekreterare. Helena Larsson. Sven- Erik Eriksson. Helena Larsson

Iréne M. Ilonen, Platschef Angelica Bergström, sekreterare. Helena Larsson. Sven- Erik Eriksson. Helena Larsson Protokoll 1 (15) Plats och tid: Svågagården, 2 maj 2011 kl. 9.00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Sven-Erik Eriksson (Op) Anette Svensson (Op) Ej 22 Peter Eriksson (Op) Helena Larsson (Op) Helena

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2004-05-13

Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2004-05-13 Lärarutbildningsnämnden (LuN) Sammanträdesdatum 2004-05-13 Tid: Torsdagen den 13 maj 2004 kl 09:00-15:00 Plats: Sal 21:410, Högskolan i Gävle Närvarande ledamöter Carin Röjdalen, företrädare för lärarna

Läs mer

1(5) 2005-02-10. Ärende Beslut eller annan åtgärd

1(5) 2005-02-10. Ärende Beslut eller annan åtgärd 1(5) Forsknings/forskarutbildningsnämnden Närvarande Ledamöter: Lars Matsson Professor, dekanus Ordförande Kristina Hellén-Halme Forskarstuderande ej 5 Gunnel Svensäter Professor Björn Söderfeldt Professor

Läs mer

Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi

Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Styrelsen Bilaga 2 Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Mål för Vetenskapsrådets jämställdhetsarbete Vetenskapsrådet ska, enligt instruktionen, främja jämställdheten inom sitt verksamhetsområde. Strategin

Läs mer

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen. PROTOKOLL Tisdag den 27 maj 2014, kl 14:00 17:00 Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3

Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen. PROTOKOLL Tisdag den 27 maj 2014, kl 14:00 17:00 Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3 Utbildningsrådet Karin Wikeby, utbildningsavdelningen PROTOKOLL Tisdag den 27 maj 2014, kl 14:00 17:00 Lars Öberg, Academicum, Medicinaregatan 3 Närvarande ledamöter Silvana Naredi, ordförande Patrik Aronsson

Läs mer

2014-09-26. Socialstyrelsen 106 30 Stockholm

2014-09-26. Socialstyrelsen 106 30 Stockholm 2014-09-26 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Remissvar med anledning av Socialstyrelsens förslag till reviderade föreskrifter och allmänna råd om läkarnas specialiseringstjänstgöring inklusive målbeskrivningar.

Läs mer

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter

Anmälan mot Göteborgs universitet angående nekande att rätta inlämnade uppgifter Göteborgs universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Magnus Granlund 08-563 088 38 magnus.granlund@hsv.se

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2008-04-16 31 Plats och tid Lichron kl 17.30 20.20 Beslutande Lise Märith Svensson (kd) ordförande Lizbeth Johansson (c) 1:e vice ordförande Markus Kauppinen (s) 2: e vice

Läs mer

Under- Paragrafer 24-28 skrifter Sekreterare... Annika Svendsby. Ordförande... Jacqueline Doohan. Justerande... Lene Hollner

Under- Paragrafer 24-28 skrifter Sekreterare... Annika Svendsby. Ordförande... Jacqueline Doohan. Justerande... Lene Hollner Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-20 30 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-03-20, kl 13.00 15.45 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet. Att avslå första att-satsen. Att bifalla andra att-satsen. Att anse tredje att-satsen besvarad.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet. Att avslå första att-satsen. Att bifalla andra att-satsen. Att anse tredje att-satsen besvarad. Förbundsmötet 2012 Utskott nummer 8 Sekreterare: Charlie Magnusson Sida 1 Motion med förslag Motion nr 87: Motionär: Anna Nilsson, Visions Lundaavdelning att förbundet uppdrar åt centret att tillsätta

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer