Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober 2009. 1(11)"

Transkript

1 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Vindkraft Lygnersvider - Sammanställning av synpunkter under samråd i oktober Yttrande från närboende Synpunkter under samrådsmöte del 2 i oktober 2009 Mailförfrågningar Skrivelse (120 namn) Namnlista Vi vill ha vindkraft i Sätila. Listan har drygt 120 underskrifter. Yttrande från Minnesanteckningar från samrådsmötet i oktober 2009 bifogas samrådsredogörelsen och denna läggs ut på projektets webbsida. Kortare mail har besvarats direkt via mail. har tagit emot en namnlista med drygt 120 namn där man är positivt inställd till vindkraft och projektet på Lygnersvider. Företaget bifogar namnlistan till samrådsredogörelsen. Det är mycket positivt att även fördelarna med vindkraft får komma fram i en prövning som främst fokuserar på lokal miljöpåverkan. Skrivelse (79 namn) planerar en vindkraftspark på har tagit emot en namnlista med Lygnersvider i Sätila, Marks kommun. Vi som har skrivit 79 namn där man är negativt inställd till projektet på på medföljande lista vill protestera mot denna placering Lygnersvider. Företaget bifogar namnlistan till av vindkraftsparken, samt kräva att den flyttas till samrådsredogörelsen. Sveriges omställning till en alternativ placering. Vi vill också att dessa synpunkter större andel förnyelsebar el i sin produktion kräver (se bifogad lista) beaktas i Länsstyrelsens, Marks att vi satsar på vindkraften. Många platser kommer kommuns och s behandling av frågan. att utredas med avseende på detta. Prövningen... Vi är emot att så många verk placeras så nära ett enligt miljöbalken kommer att visa om platsen är tätbebyggt område. Vi tror att detta påverkar Sätila med lämplig för vindkraft. omnejd negativt. Vi kräver att seriöst omvärderar detta och väljer en annan placering för sin vindkraftspark. Skrivelse Framtida Sätila (200 namn) Denna skrivelse är undertecknad med ca 200 namnteckningar från närboende personer som motsätter sig projektet. har tagit emot en skrivelse med ca 200 namn som motsätter sig projektet. Skrivelsen är 15 sidor lång och besvaras i separat del av bilagan. Skrivelse Svansjökulle 1:7 (samrådmöte) Jag uppskattar att VG 09 och VG 10 togs bort ur har sett över möjligheten att flytta planeringen. Hoppas att även VG 11 skulle kunna få en VG 11 längre in i parken. Detta bedömdes som annan placering, tex i närheten av vägen mellan VG 17 mindre lämpligt på grund av känslighet ur och VG 18. (Om man drar en rak linje mellan VG 17 fågelsynpunkt. Företaget bedömer att VG 11 står och VG 18 finns det en bra punkt norr om vägen.) bättre på sin ursprungliga plats. Skrivelse Sätila Hede 2:11 (samrådmöte) Vi vill ha vår natur orörd, vi lever i en semesteridyll och vill behålla detta. Sveriges omställning till en större andel förnyelsebar el i sin produktion kräver att vi satsar på vindkraften. Många platser kommer att utredas med avseende på detta. Prövningen enligt miljöbalken kommer att visa om platsen är lämplig för vindkraft.

2 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Värnar om fåglar fåglar och andra vilda djur. Tror inte på att vi som bor lite utanför "ljudet" kommer att få ljudfritt. Vi som bor på berget kan kanske få känningar i det. Påverkan på fågellivet kommer att framgå av miljökonsekvensbeskrivningen efter genomförd fågelstudie. GE har vid samråden visat ljudkartor där beräknad ljudpåverkan från vindkraftverken är redovisade med isolinjerna 50 db(a), 45dB(A), 40 db(a) och 35dB(A). Bostäder situerade bortom 35dB(A) linjen är beräknade att få en ljudpåverkan på max 35dB(A) eller lägre. Utförda beräkningar enligt Naturvårdsverkets modell har även kompletterats med beräkningar utförda med beräkningsmodellen Nord2000. Nord2000 ger, jämfört med Naturvårdsverkets beräkningsmodell, en bättre noggrannhet. Båda beräkningarna visar på likvärdiga resultat. Energin som alstras från rotorbladen och överförs genom verket ner i underliggande berg är relativt liten och avtar med avståndet från verket eftersom vibrationen sprider sig cirkulärt. Det finns ingen risk för att komfortstörande vibrationer eller för byggnader skadliga vibrationer skall kunna uppträda på de avstånd som byggnaderna är belägna på. Finns det en högfrekvent komponent av vibrationen kan denna spridas genom undergrunden som ett diffust ljud. Detta kallas stomljud. Risken för problem med detta är dock mycket liten eftersom vindkraftverk placeras på ett betryggande avstånd från bostadsbyggnader med hänsyn till buller och övriga riskfaktorer. Skrivelse synpunkt på samrådsmöte OK för vindkraftverk, men boende i området drabbas på olika sätt. bör ge något i stället, tex bättre Hultaväg :1611 och bättre Jägmästarväg som alltså inte ska betalas skattevägen, utan av vindkraftsexploatören. Det behövs noggranna kartor om hur enskilda hus inom ljud resp skuggområden drabbas, inte lätt för sakägare att ta ställning när man inte vet mer noggrant hur man kommer att drabbas. Alla inom störområdet bör få kompensation beroende på hur de drabbas. Alla Sätilabor bör också kompenseras på något sätt när deras utsikt blir "förstörd" De vägarbeten som krävs för etableringen bekostas av sökanden,. Vad gäller övriga vägar planerar inte några åtgärder. Vi jobbar hela tiden med att förbättra vårt kartunderlag så att det ska bli lättare för sakägare att läsa kartorna. har valt att starta upp en ekonomisk förening där det kommer vara möjligt att köpa andelar i vindkraft. Upplevelsen av vindkraft är individuell. Göteborg Energi har ingen möjlighet att kompensera boende för förändringar i utsikten. Företaget anser att detta är en förändring som kommer att bli vanligare i framtiden och som är naturlig för att skapa en hållbar energiförsörjning och göra den nödvändiga omställningen med ett tredje energiförsörjningsben (vatten-, kärn- och förnyelsebar kraft). Beslutet om platsens lämplighet ska fattas av Länsstyrelsen och kommunen.

3 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Skrivelse Grimmeredsvägen (samrådmöte) Upplever det som att vi hur vi än har synpunkter o vill tala om dessa så har ni bara "svävande" svar. Det är väldigt svårt att ha en öppen dialog med er. Det verkar som om ni tycker att majoriteten av dom "drabbade" är positiva till era planer på "parken". Hoppas att ni kommer att ha förståelse för att mångas levnadsmiljö kommer att fördärvas. Detta med att vi är välkomna att köpa "miljövänlig" el är nästan oförskämt att höra från er. Nej bry er inte om dessa få markägare för som det är en utmärkt lösning med framtida inkomster utan lyssna på majoriteten o lägg ner projektet. I samrådsfasen är det fortfarande många frågor som inte är utredda i projektet och detta upplevs som frustrerande för många. Som sakägare vill man ha svaret direkt. Vår strävan är att lyssna och ta in information om vart fokus ska ligga så att vi kan lämna ett så bra beslutsunderlag (MKB) som möjligt. är medvetna om att detta innebär en mycket stor förändring för de närboende. Om platsens bedöms som lämplig är vår strävan att få till stånd en vindkraftsanläggning som kan accepteras enligt miljöbalkens bestämmelser och som ger ett positivt bidrag till en hållbar energiförsörjning i Västra Götaland. har valt formen ekonomisk förening för samägande och hoppas att det ska vara intressant för många. Syftet är att skapa delaktighet i s mål att skapa förutsättningar för utbyggnad av förnyelsebar energi. Syftet är således inte att på något sätt skapa motsättningar. En byggnation av den planerade vindkraftverken medför självklart både miljöpåverkan lokalt samtidigt som den bidrar i allra högsta grad till minskade koldioxidutsläpp m.m. har uppfattat att bland befolkningen hörs både negativa och positiva röster. Det är upp till länsstyrelsen och kommunen att göra den avvägning enligt miljöbalken som skall göras i samband med tillståndsprövningen. Skrivelse Håkankila 2:4 och Håkankila 2:3 (samrådmöte) Vi är mycket oroliga hur ljudet fortplantas och kommer har gjort en Nord2000-beräkning att störa oss då vi ligger i nordöst och mellan 40 och 35 som visar att husen som ligger på fastigheterna db linjerna. Håkankila 2:3 och 2:4 kommer att ha en högsta ljudnivå under 35dB. Nord2000-beräkningen tar hänsyn till markförhållanden som kan dämpa eller hjälpa till av ljudspridningen. Det kan finnas risk för vindskugga för dessa fastigheter, d.v.s. att det blåser vid vindkraftverken, men inte vid husen. Detta gör att man tappar det maskerande bakgrundsljudet, och vindkraftverken kan höras tydligare, men den faktiska ljudnivån är fortfarande låg. En undersökning av vilka områden som kan vara berörda av detta är beställd av.

4 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Vi ligger även i en sluttning med våra bostadhus. Kan vi lita på dessa beräkningar?! Här har vår fastighet varit bebodd i över 250 år!! (Håkankila 2:4) Vi förstår att det krävs extra försiktighet i denna kulturbygd. Vi har därför valt att komplettera utförda beräkningar enligt Naturvårdsverkets modell med beräkningar utförda med beräkningsmodellen Nord2000. Nord2000 ger, jämfört med Naturvårdsverkets beräkningsmodell, en bättre noggrannhet. Beräkningarna utförda i Nord2000 är kvalitetsgranskade av Martin Almgren teknisk doktor i Akustik. Båda beräkningarna visar på likvärdiga resultat. Våra fastigheter som gränsar till Sveaskogs fastighet (i norra delen) Håkankila 2:3 och 2:4 vi har ingen möjlighet att kunna utveckla våra inom landsbygdsutveckling!! Då de kommer att begränsas av verken endast några meter från våra fastigheter. Vi undrar också hur elkablar el dyl kommer att dras från verken, kommer de att beröra oss VG 5, 6, 7, 8. I prövningen enligt miljöbalken tas endast hänsyn till pågående markanvändning samt om det föreligger mer långtgående konkreta planer på ändrad markanvändning. har inte uppfattat att det finns några konkreta planer för det aktuella området. bedömer inte att den föreslagna verksamheten hindrar pågående markanvändning i form av skogsbruk. GE planerar inte att dra några elkablar över nämnda fastighetet utan elkablar planeras att dras från verken mot Jägmästarvägen. Skrivelse Skattegården (samrådmöte) Måste finnas fullständigt kartmaterial som redovisar skuggor från vindkraftverken i den nordöstra delen. Där finns varken karta eller linje som visar skuggornas utbredning. miljökonsekvensbeskrivningen. Kommer skuggorna att breda ut sig över Storåns dalgång som ligger inom området för natur och kultur?! Skuggarta fram till 8-timmars linje finns i sin helhet. Linje och karta för 0-timmars-linjen saknas i nordöstra hörnet och ska kompletteras i Från Sätila och två kilometer norrut kommer enligt utförda beräkningar Storåns dalgång att få skuggor på mellan 0 till max 8 h per år. Noteras bör att beräkningarna inte tar hänsyn till vegetation samt byggnader i området. Skrivelse Smälteryd 2:41 (samrådmöte) Vi är mycket oroliga för hur ljudet skall påverka vår fastighet eftersom vi ligger i en mycket tyst miljö. Vi är också oroliga för hur detta påverkar värdet på vår fastighet. har gjort en Nord2000-beräkning som visar att huset som ligger på fastigheten Smälteryd 2:41 kommer att ha en högsta ljudnivå under 35dB. Nord2000-beräkningen tar hänsyn till markförhållanden som kan dämpa eller bidra till ljudspridningen. Det kan finnas risk för vindskugga, d.v.s. att det blåser vid vindkraftverken, men inte vid huset. Detta gör att man tappar det maskerande bakgrundsljudet, och vindkraftverken kan höras tydligare, men den faktiska ljudnivån är fortfarande låg. En undersökning av vilka områden som kan vara berörda av detta är beställd av. I miljöprocessen skall hänsyn tas till människors hälsa och miljö. I dessa begrepp ligger inte frågan om sänkta fastighetsvärden. Anspråk på ersättning får berörda i så fall väcka i en civilrättslig process.

5 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Skrivelse Flohult Bra. Att arrangera stationer med informatörer, där personer som inte är så talföra i stora sällskap kan få möjlighet att ställa sina specifika frågor. Kan förbättras. Skriver man att man kommer att ha ett kort informationsmöte skapas det förväntningar att informationen skall ha ett innehåll. Fördelar med att ställa frågor vid ett stormöte är att alla kan inte komma på alla frågor och får då mer omfattande information vid en sådan frågestund. Därför tycker jag man behöver båda delar, stationer och stormöte. Saknade. Jag saknade utlovad information om simulering av ljussken vid skymning och vid mörker. Jag saknade information ev Radio/TV skugga eller störningar i olika områden. Fick dock svar på dessa frågor när jag frågade teknikerna på plats, men undrar hur många som funderat hur TV mottagningen kan påverkas. Jag antar att detta dock är en fråga som kan lösas. Vi som bor vid Flohults strand kan inte ta in stödmasten i Sätila utan får vår signal direkt från masten i Göteborg/Mölndal, med hjälp av modern antenn och signalförstärkare. Något annat alternativ finns idag inte då jag även provat att ta in signal via telenätet (Telia) men fick för mycket störningar och avbrott. Ni redovisade inte heller vad vindmätningarna hittills har givit för information. Ej heller fick jag klart om vilka kriterier som gör att man kommer att utreda alternativ platsen istället. Ej godkänd tillståndsansökan antar jag....dock har jag väldigt svårt att acceptera 16 blinkande röda ljussken utanför mitt sovrumsfönster. Vad händer om reglerna för hindermarkering ändras? Ni säger att ni inte kommer att bygga större kraftverk än att rött hindersljus är tillräckligt. Dock verkar ert förslag ligga i gränszonen på vad som är acceptabelt och jag antar att ni vill bygga så högt som möjligt. upplever också att detta är en bättre samrådsform där fler får komma till tals och få svar på sina specifika frågor. Vi tror att det är den korta presentationen vid 19- tiden som åsyftas. Syftet med den korta presentationen var att skapa en övergång mellan publiksittning, som vi haft tidigare, och den nya samrådsformen öppet hus. Syftet var inte att informera om miljöfrågorna från scenen, detta skedde i det öppna huset. ser ständigt över hur arbetssätten kan förbättras. Vi får fundera på detta. Vi har tittat på möjligheten att visa någon form av videomontage av ljussimulering, men inte funnit att det kan ge så mycket. I dagsläget avvaktar vi att göra en visuell simulering. åtar sig att åtgärda eventuella störningar som skulle kunna uppkomma på radio och TV. Företaget samråder med berörda företag. Vindmätningen hade i början av oktober endast varit igång sex månader, vilket är för kort tid för att dra några säkra slutsatser. Minst ett års mätningar krävs för att få ett resultat med acceptabel säkerhet. Den alternativa platsen har undersökts med avseende på bla ljud, skugga och landskapsbild och ligger till grund för jämförelsen i tillståndsansökan. kommer inte att utrusta verken med mer belysning än vad lagstiftningen kräver. Utformningen av belysningen redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen. vill bygga så högt som möjligt, förutsatt att hinderbelysningen kan hållas på en minimal nivå, dvs lågintensiv röd beslyning. Vi kommer att följa lagstiftningen, men hålla oss till det minsta ljus lagen kräver.

6 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Vad händer om reglerna ändras efter eller i samband med byggnation och krav på högintensivt vitt sken ersätter det tidigare lägre kravet på hindersmarkering. Kommer ni då att demontera eller sänka kraftverken så att endast rött ljus behöver användas? Ostört område. Som någon på mötet nämnde så blir rektionera inte lika kraftiga om kraftverk planeras i redan störda områden. Vi som bor här har antagligen valt ostördheten medvetet och därför blir rekationerna också kraftiga. Olika ljudkrav: Jag kan inte heller förstå varför man skiljer på db kraven mellan bebyggelse (fastboende) med 40dB och fritidsboende med 35dB. Vi som bor här permanent har väl inte lägre krav på ljudnivån än de som bara bor här sommartid. Det är ju under sommaren som andra störningar är störst, med mer trafik, musik, skratt, glam, båtar, badande mm. Hade det varit tvärtom hade jag förstått hur man resonerat när man definierat kraven. Nu finns ingen logik till denna skillnad. Företaget bedömer det inte som troligt att förändringen sker åt det hållet. Arbete pågår inom vindkraftsbranschen för att öppna upp för röd belysning på högre höjder. Ljudberäkningarna visar på god marginal när det gäller ljudutbredningen. Området Lygnersvider är inte utpekat som ett s.k. tyst område i översiktsplanen. Det har inte heller på annat sätt framkommit att området har sådana värden. Därför gäller det generella riktvärdet på 40 db för hela området, oavsett om det är fråga om bostäder eller fritidshus. Innan jag köpte detta hus tittade jag på flera andra arbetar med projekt över hela altenativ och utredde vid varje tillfälle vilka framida västra Sverige och kommer att utreda de platser planer det fanns för omgivningarna. Att nämna här är att som är intressanta för vindkraft. Det kan också SJ planerar ju att dra ny järnvägslinje mellan Göteborg innefatta sträckningar längs ex. motorvägar. och Borås, till stora delar placerad parallellt med motorvägen RV40. Hela denna sträcka kommer att störas av både byggarbetet och av den framtida tågtrafiken. Varför inte passa på att utreda om det är ett bättre alternativ att placera kraftverken i anslutning till denna sträckning som ändå kommer att bli störd.

7 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Skrivelse Ljudberäkningar visar att det är god marginal till bostäderna i Sjödal. Noggrannare beräkningar utförda i programmet Nord 2000 som tar hänsyn till vattenytor, ger samma resultat. Vid vindriktningen väst/sydväst kommer ljudet inte att ligga i riktning mot Sjödal. Generellt sett brukar djur liksom människor att vänja sig vid nya inslag i miljön. Påverkan på fågelivet kommer att redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen. Landskapsbilden kommer att förändras, bland annat från Sätila. Möjligheten till rekreation kommer att finnas kvar när verken är på plats. Det är endast i bygg- och underhållsskede som man ska undvika att stå i närheten av verken. Bilister ska följa den hastighetsbegränsning som finns på vägen, detta ändras inte på grund av vindkraften. Skrivelse Svansjökulle Vi anser att tillståndsansökan för vindkraftsetablering på Lygnersvider bör lämnas in enligt layout nr 1 dvs minst 18 verk. Något annat alternativ vore slöseri med naturens resurser. I Marks kommuns riktlinjer för vindkraftsetablering står det dessutom klart och tydligt att kommunen ska "avstyrka tillstånd till anläggning som begränsar optimalt utnyttjande av naturresursen vindenergi". Det optimala alternativet är därför layout nr 1! I den tekniska undersökning som är gjord håller layout nr 1 måtten både vad det gäller ljud och avstånd till närmsta hus. Området är dessutom utsatt av flygbuller och är enligt kommunen ett lämpligt område för etablering av vindkraftverk. Det är inget "tyst område". Enda smolken i bägaren är några få protesterande och de är faktiskt emot hela vindkraftsparken, inte bara VG9 och 10. Dessa få personer måste dock anses försumbara med tanke på nyttan för hela Sätilas befolkning, och allas vår framtida miljö. De flesta är ändå positiva och tänker i ett längre perspektiv. "..." Det optimala alternativet ur vindsynpunkt är Layout 1. En vindkraftsetablering optimeras dock utifrån många fler aspekter. Under de informationsmöten och samråd som vi haft har det framkommit stort missnöje med VG09 och VG10 eftersom de varit nedställda i effekt för att kunna uppfylla ljudkravet. Företaget har valt att lyssna på detta och tagit bort placeringarna. Även med dessa verk borttagna kommer vindresursen att kunna utnyttjas på ett bra sätt. håller med om detta. Under samrådsfasen ska dock hänsyn tas till många olika aspekter. Det faktum att verken var nedställda i effekt gjorde att synpunkter från närboende vägt tyngre i företagets bedömning. Företaget har upplevt att tillräckligt många har varit emot VG 09 och VG 10 och att det därför var rimligt att ta bort verken.

8 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Skrivelse mh Jag saknar fortfarande uppdatarede och tydliga kartor Utställningsmaterialet och samrådsunderlaget från vad det gäller ljud och skuggor i den nord/östra delen samrådsmötet finns utlagt på företagets projektsida kring fastigheterna i Håkankila och Smälteryd. Vi har under Samråd ingen möljighet att utläsa på det materialet som finns då 2 och Utställningsskyltar. Ljudlinjer ned till 35 db det saknas täckande kartmaterial!! finns redovisade runt hela området, både i den ordinarie WindProberäkningen och den mer noggranna Nord2000-beräkningen. Här borde det gå att se hur fastigheterna i Håkankila och Smälteryd ligger till. Nolltimmarslinjen för skugga har däremot fallit bort i öster. Det är bilden som har beskurits fel och vi beklagar detta. Linjen för riktvärdet 8-timmar finns med i sin helhet runt hela området. Eftersom ingen linje där något riktvärde överskrids har fallit bort har vi gjort bedömningen att det räcker med att åtgärda detta till miljökonsekvensbeskrivningen. Denna information kommer också att finnas tillgänglig på projektets webbplats Skrivelse ab Vi motsätter oss planerna på att bygga en så stor vindkraftanläggning i Sätila. Det kommer påverka närmiljön i väsentlig grad och inverka på alla oss som bor där negativt. Placera vindkraftverk längre från bebyggelse. Detta är ett område som befolkas av fler och fler åretruntboende just för omgivningarnas skull. Marks kommun använder sig också av detta som skäl till att locka fler att flytta till just Sätila. 180 meter höga vindkraftverk innebär krav på blinkande högintensivt ljus vid skymning och mörker. Detta kan vi omöjligt acceptera. Vi kommer från vår fastighet att påverkas negativt av detta. Redan i dag störs vi av en telemast med ett ihärdigt rött sken som irriterar. Vi har studerat skisserna över hur vi kommer att påverkas av 180 meter höga kraftverk med eller utan skog. Bara tanken på blinkande sken ter sig oroväckande. Outhärdligt! Den vindmätningsmast som satts upp kan omöjligt vara så hög som de planerade verken. Detta tycker vi är att luras. Ge folk en rimlig chans att rätt och riktigt bedöma effekterna. Är det uppsatt en mast på det alternativa området på andra sidan Lygnern? Uppgifterna om att området kring vindkraftverken ska vara öppet och fritt för allmänheten går isär. Vi vill ha ett exakt svar. Ska det eller ska det inte spärras av? Våra synpunkter i sammanfattning: Bygg inga vindkraftverk i vår närmiljö. De kommer störa både visuellt och ljudligt. De kommer påverka våra strövområden. Syftet med samrådsfasen är att kartlägga de miljöaspekter som bedöms som viktiga för området och redovisa påverkan från dessa i den kommande miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). I MKB:n kommer miljöpåverkan på närområdet och omgivningen kring Sätila att redovisas. Företaget kommer inte att uppföra en anläggning som kräver högintensivt ljus. Vindmätningsmasten är 100 meter hög. För att uppfylla kravet på att endast använda lågintensiv belysning krävs att tornhöjden ligger på ca 100 meter enligt dagens specifikationer. Det är därför möjligt att jämföra tornhöjden med mätmasten höjd för att få en uppfattning om verken storlek. Det är endast i byggskede och underhållsskede som området kring ett vindkraftverk är olämpligt att vistas i. Det kommer inte att vara någon begränsning i framkomligheten, t ex genom stängsel. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att redovisa påverkan på närmiljö och strövområden.

9 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Vi accepterar inte höjden av verken eller sättet på vilket de smugit i höjd. Det verkar vara en allmän uppfattning att de inte ska bli mer än dryga 100 meter.. För att kunna utnyttja vindresursen över skog krävs högre verk än på plan mark. tittar på verk som maximalt kräver lågintensiv belysning, vilket i dagsläget innebär en totalhöjd av 150 meter, där tornhöjden är ca 100 meter. Vi accepterar inte ett högintensivt blinkande sken som kommer störa oss och påverka oss negativt inte bara fysiskt utan även mentalt. Placera vindkraftparker längre bort från befolkat område. Det blir dyrare för elproducenten och för oss som konsumenter men det är ett pris vi är villiga att betala. I detta projekt vinner ingen annan utom de markägare som är bosatta på annat håll och Göteborgs Energi. Vem vet om någon annan aktör planerar vindkraftverk inom 3 km? kommer inte att bygga en vindkraftspark med högintensivt sken. Lågintensivt blinkande rött sken kommer att gälla. Vi kommer inte att ha mer belysning är vad lagen kräver, vi åtar oss att hålla oss på lägsta lagstadgade nivå. Syftet med samrådsfasen är att peka på de utredningar som bör ligga till grund för en miljökonsekvensbeskrivning. Företaget tolkar åsikten som en uppmaning att utreda alternativa lokaliseringar. Detta sker inom projektet och även i s övriga verksamhet. Det är kommun och Länsstyrelse som har kunskap om de projekt som är i samrådsfas eller handläggningsfas. Skrivelse cjh Hej! Vi som bor grannar med den tänkta vindkraftsparken har gått på alla era möten, men det känns som att vi inte blir hörda.... (Namn)... med familj vi har gården som i stort sett gränsar till vindkraftsparken med fastigheten Håkankila skattagården 2:4, titta på fastighetskartan, våra möjligheter att utveckla vår fastighet spolieras fullständigt med dom närmaste verken v5 v6 v7 v8, skulle vilja att hänsyn tas till detta. Samma sakägare som i inlämnad synpunkt från samrådsmötet i oktober, se svar ovan i skrivelse Håkankila 2:3 och 2:4. Företaget kommer också att svara via mail till avsändaren. Skrivelse Hällingsjö 1. Vindkraftsverkena förstör den naturmiljö som finns i området, de ligger alldeles för nära de boende i Ubbhult, Sjödal och Sätila, strövområdena som brukas av lokalbefolkningen skulle gå helt förlorade samt landskapsbilden skull försämras radikalt. Storleken och antalet på vindkraftsverkena med tillhörande ljus och ljud skulle medföra en oerhörd försämring för de kringboende, landskapsbilden och naturlivet. Miljökonsekvensbeskrivningen kommer att innehålla utredningar som redovisar miljöpåverkan på naturmiljö, strövområden och landskapsbild samt påverkan från ljus och ljud.

10 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) Utav samrådsunderlagena kan man odiskutabelt tyda arbetar för det hållbara samhället att Göteborgs Energi har föreslagit en vindkraftspark i och verkar i hela västra Sverige. Företaget har följt en närliggande kranskommun till Göteborg av en den normala praxis som gäller för alldeles för kortsiktig ekonomisk vinning. Man har vindkraftsetablering med en ljudnivå vid bostäder på frångått den normala praxis som gäller för 40 db(a). Ljud kan beräknas och redovisas i ett bullerpåverkan samt ingrepp i natur/boendemiljöer för tidigt skede medan lokala utredningar av fågelliv, de kringliggande/berörda fastighetsägarna i området. natur- och kulturvärden kräver längre tid att Vindkraftsparker av denna höjd och storlek bör placeras genomföra. Utredningarna kommer att visa var till havs (Göteborgs energi har påpekat detta i etablering är lämplig och redovisas i underlaget dock till en större etableringskostnad) eller i miljökonsekvensbeskrivningen. mindre befolkade/bebyggda områden. Man måste förstå och respektera att vi som bor i denna del av Marks kommun har valt att bosätta sig här för den fantastiska naturmiljön och naturlivet som finns i området, den kortsiktiga ekonomiska vinningen kan inte jämföras med den långsiktiga som går förlorad för naturmiljön, de berörda boende och den framtida ökande bostadsbebyggelsen. 2. Vi vill påpeka att både ljus och ljud beräkningarna som finns i underlaget inte alls skulle följa de regler/praxis som är gällande för närliggande, då vindkraftsverkena ligger alldeles för nära den kringliggande bebyggelsen(speciellt i Sjödals området samt fastigheterna vid Jägmästarevägen). När man ser på andra vindkraftsparker i denna storleksordning runt om i Norden och norra Europa så kan man tydligt se att avståndena till kringliggande bebyggelse är mycket större än vad som föreslagits här. 3. Göteborgs energi frångår all praxis vad det gäller placeringen av vindkraftsverkena i förhållande till den kringliggande bebyggelse. 4. Området som är berört är det mest expansiva bostads området i Marks kommun (pga det ligger närmast Göteborg/storstadsområdet och allmänna kommunikationer). En etablering här skulle helt förstöra en fortsättning av bostadsbebyggelsen vilket är helt ologiskt. Bostads och tomtmarksbristen, både i och i närliggande kranskommuner är mycket stor (de flesta av de berörda i området har sina arbeten i Göteborg/pendlare) en etablering av en så pass stor vindkraftsanläggning skulle få en oerhörd negativ inverkan på möjligheterna för en fortsatt expansion av den så viktiga bostadsbebyggelsen. 5. I samrådet har Göteborgs energi helt förbisett den spegeleffekt ifrån St Öresjön som belysningen skulle få ifrån verkena nattetid. Vattnet i St Öresjön ligger ofta helt stilla på nätterna och den föreslagna placeringen och höjderna på verkena skulle orsaka oacceptabelt störande spegeleffekter ifrån belysningen ifrån verkena. Företagets ljudberäkningar i WindPro och Nord 2000 visar att det är god marginal till bostäder med avseende på ljudutbredningen. Kommunens förslag till riktlinje om minst 500 meter till bostad uppfylls också med god marginal, till Sjödal är avståndet 789 meter från VG05. har tagit hänsyn till bostäderna så att praxis för ljudutbredning på 40 db(a) följs i hela området. Detta är den första och viktigaste optimeringsparametern vid optimering av vindkraftsparker. På de aktuella fastigheterna bedrivs aktivt skogsbruk och det finns ingen motsättning mot vindkraftsetablering här. Påverkan på Sätila och andra orter i form av förändrad landskapsbild kommer att redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen. Här kommer också övrig påverkan från ljud och skuggutbredning i kringområdet att redovisas. Detta underlag ligger till grund för Länsstyrelsens och främst kommunens beslut om platsens lämplighet för vindkraft med tanke på utbyggnaden av Sätila. har tagit fram sådana visuella underlag som normalt krävs i en tillståndsansökan.

11 Vindkraft Lygnersvider - sammanställning av synpunkter under samråd i oktober (11) 6. Den befintliga bebyggelsen runt St Öresjön ligger i lä för vinden, ljudet ifrån vindkraftsverkena skulle påverka den kringliggande bebyggelsen i mycket större omfattning än vad Göteborgs energi vill påvisa i samrådet, helt oacceptabelt. ( De bilder som presenterats i samrådsunderlaget är gjorda så att de inte går och förstora, de blir suddiga och helt otydliga för att man skall kunna bilda sig en korrekt bild av vad det innebär för omgivningen. En riskanalys över vindskugga kommer att bifogas miljökonsekvensbeskrivningen. Företaget arbetar ständigt med att öka kvaliteten på redovisande dokument. Lågupplösta fotomontage kan laddas ner från hemsidan och sparas. Det är dock svårt att få god skärpa när bilden förstoras eftersom den är lågupplöst. Högupplösta bilder är för stora att hantera på en hemsida, men kan beställas direkt från oss. I ansökan till myndigheterna kommer fotomontagen bifogas på CD-skiva som tillåter högre upplösning på bilderna. 7. Att anlägga meter höga vindkraftsverk i ett Med beskrivning av miljöpåverkan och de skogsområde på en höjd, som föreslagits, omgivna med försiktighetsmått som företaget avser att vidta, träd /skog som maximalt har en höjd av ca kommer en prövning av verksamheten enligt meter och närmsta bebyggelsen ligger mindre än 500 miljöbalken kunna visa om platsen är lämplig. meter bort är helt oacceptabelt och förslaget skall ogillas. Skrivelse Ubbhult Jag emotsätter mig helt och hållet en etablering av Hur miljön kommer att påverkas i området kommer vindkraftverk inom nämda områden. Detta kommer att företaget att redovisa i påverka miljön och miljön är anledningen till att man bor miljökonsekvensbeskrivningen. Denna ligger till i ett naturskönt område. Det kommer att påverka grund för myndigheternas beslut om platsens priserna på fastigheterna, det kommer att störa lämplighet. Företaget kommer att vidta de närliggande fastigheter i avseende. Ljud skuggningar skyddsåtgärder som krävs för att anläggningens och ljussken under kvällstid. Det är en skandal att man miljöpåverkan skall anses acceptabel enligt förstör en sådant här naturskönt område som jag anser miljöbalken. är unikt. Vad jag förstår så har ni en breakeven på ca 15 år och vindkrafts verken kommer att hålla i bästa fall 20 i år är detta en sund investering? Jag har absolut inte något emot vind eller vatten kraft men att etablera i detta område kommer jag ej acceptera. Både mätningar och fotomontage kändes för mig inte seriösa, och det är beklagligt eftersom jag tidigare haft stort förtroende för Göteborgsenergi.

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Inkomna synpunkter om vindkraftsprojektet Lygnersvider samråd juni 2009 1(9)

Inkomna synpunkter om vindkraftsprojektet Lygnersvider samråd juni 2009 1(9) 1(9) Yttrande från närboende Synpunkter under samrådsmöte del 1 i juni 2009 Mailförfrågningar Yttrande från närboende Skrivelse 2009-05-27: Under hösten och vintern har det kommit till vår kännedom att

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker del 8 störningar och risker 63 8 STÖRNINGAR OCH RISKER Etablering av vindkraftverk kan medföra störningar och risker. Många problem kan begränsas tack vare ny teknik och ökad kunskap om vindkraftens påverkan

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

!"##$%&#'$()#"#*&+,-+.#,"#-/+0$11',%&0+.2,/0,3"#2)+&-',4., 562%'&7682$#,,! "#$%$!&'(%!)*+!,!-.//%0$%1!2.++*34!2.++*35*46!$,4(7'%3!(%3!8!0%9)*7),!

!##$%&#'$()##*&+,-+.#,#-/+0$11',%&0+.2,/0,3#2)+&-',4., 562%'&7682$#,,! #$%$!&'(%!)*+!,!-.//%0$%1!2.++*34!2.++*35*46!$,4(7'%3!(%3!8!0%9)*7),! "##$%&#'$()#"#*&+,-+.#,"#-/+0$11',%&0+.2,/0,3"#2)+&-',4., 562%'&7682$#,, "#$%$&'(%)*+,-.//%0$%12.++*342.++*35*46$,4(7'%3(%380%9)*7), +%//732/.:273;>?;@=A B%/$7'7)%= -7+5&//49C''37(42.3$.)%$D3%(7327//7(2.++*3%3E

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Vindkraftpark Kvilla. Utredning om risk för lågt bakgrundsljud på grund av vindskyddat läge

Vindkraftpark Kvilla. Utredning om risk för lågt bakgrundsljud på grund av vindskyddat läge Handläggare Martin Almgren Telefon +46 10 505 84 54 SMS +46 701 84 74 74 martin.almgren@afconsult.com Datum 2015-04-02 Projekt nur 700926 Kund Samhällsbyggnadsförvaltningen i Torsås kommun Vindkraftpark

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa.

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa. Mötesanteckningar informationsmöte Vindkraftprojekt Örserum Smålandsgården, Örserum 2011 12 06 Klockan 18:00 22:00 Innan mötet inleds har deltagarna möjlighet att lyssna på en ljuddemonstration av Johan

Läs mer

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76

Diarienummer: 2016/ Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Sida 1 av 5 Handläggare: E-post: Jonny Berg jonny.berg@bracke.se Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för sex vindkraftverk på fastigheterna Övsjö 1:39 och 1:76 Jämtvind AB har

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda Bilaga E Miljötillståndsansökan Detaljstudie Huvudlayout och alternativa layouter i förhållande till detaljplanelagda områden Vindpark Östra Frölunda Detaljstudie huvudlayout och alternativa layouter i

Läs mer

02322-000754 NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 SE- 411 04 Göteborg T +46 (0)313 395 960 F +46 (0)313 395 969 E info@nordiskvindkraft.se www.nordiskvindkraft.se Anders Bjerkhoel (för fastighetsägare

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ Angelica Widing Gunilla Britse Tore Wizelius Förord Denna studie har genomförts vid, Högskolan på Gotland under år 2003-2005

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Minnesanteckningar från Brännö Folkets park 2011-02-02

Minnesanteckningar från Brännö Folkets park 2011-02-02 Från Dokumentnamn Sida Minnesanteckningar 1(7) Datum E.ON Vind Sverige AB 2011-02-09 Författare Anna Svensson, Norconsult Informationsmöte angående vindkraftspark i Jonsbo Minnesanteckningar från Brännö

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson

MKB och alternativredovisning. Börje Andersson MKB och alternativredovisning Börje Andersson 1 Syfte med MKB Syftet med att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning är att ge ett bättre underlag för ett beslut. (Prop. 1997/98:45, sid 271, 6 kap,3 MB)

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

SÄTILA VINDKRAFT. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-05-25

SÄTILA VINDKRAFT. Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken 2009-05-25 2009-05-25 SÄTILA VINDKRAFT Samråd enligt 6kap 4 Miljöbalken för uppförande av en vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5,

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Yttrande över samråd för Vindplats Göteborg, havsbaserad vindkraftsanläggning

Yttrande över samråd för Vindplats Göteborg, havsbaserad vindkraftsanläggning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2012-05-29 Diarienummer N138-0344/12 Utvecklingsavdelningen Nina Wolf Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Yttrande över samråd

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009

Vindkraftspolicy. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Vindkraftspolicy Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har det under de senaste åren uppstått ett stort intresse för att bygga vindkraftverk.

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta.

Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta. Datum 2011-05-25 Ert datum Beteckning Översiktsplan Er beteckning Minnesanteckningar från dialogmöte för översiktsplanen, i Färingtofta. Datum: 2011-05-19 Tid: 19.00-22.00 Plats: Församlingshemmet, Färingtofta

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Göteborg Energi 2007 Ägare Antal kunder Antal anställda Rörelsens intäkter Investeringar Göteborg Stad Ca 300 000

Läs mer

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hästar, buller och vindkraft My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hur hästen påverkas av ljud? Hästen är ett väldigt känsligt djur när det gäller ljud och

Läs mer

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Tid: 22 september 2015, kl. 18.00-21.00 Plats: Abilds bygdegård, Falkenberg Från Vattenfall: Staffan Snis Projektledare

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden.

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Vid samrådet medverkade följande personer. Ola Fängmark

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Stora Uvberget Vindpark

Stora Uvberget Vindpark Stora Uvberget Vindpark Samrådsmöte enligt Miljöbalken den 12 november 2012 I Näshulta kommunalhus Alla Varmt Välkomna Stora Uvberget Vind AB Eric Paulsson, Gunnar Paulsson Riksintressen för vindbruk Enligt

Läs mer

Beräkning av lågfrekvent ljud

Beräkning av lågfrekvent ljud Rabbalshede Kraft AB (publ) Beräkning av lågfrekvent ljud Projekt: Kommun: Sköllunga Stenungsund Datum: 14-7-18 Beräkning av lågfrekvent ljud Sammanfattning: Beräkningar avseende lågfrekvent ljud i ljudkänsliga

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten

Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Samrådsunderlag enligt MB och PBL inför samråd med allmänheten Uppförande av vindkraftverk på fastigheten Dal 1:1 Gåsevadsholm Fideikommiss AB avser att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken och planoch

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila Vindkraft Sätila - samråd enligt Miljöbalken med anledning av planerad vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, 1:5, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5, 1:10,

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1 Bilaga 2 Bullerutredning RAPPORT Bullerutredning Etapp 1 2010-07-06 Upprättad av: Johanna Thorén Granskad av: Bengt Simonsson Uppdragsnr: 10137843 Vindkraftpark Markbygden Daterad: 2010-07-06 Bullerutredning

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009

Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009 Samrådsmöte Vindbruksplan tillägg till Översiktsplan 2009 Mötesanteckningar Tegneby församlingshem 2014-05-05 Närvarande från kommunen Bertil Olsson (s), vice ordförande utskottet för samhällsutveckling

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

RAPPORT Tollare - bullerutredning

RAPPORT Tollare - bullerutredning RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Upprättad av: Lisa Granå RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Kund Oskar Kurasz NCC Boende Konsult WSP Akustik Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel:

Läs mer

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Bilaga 14 Miljökonsekvensbeskrivning Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Utredning av tekniska och ekonomiska möjligheter för radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Innehåll 1. INLEDNING

Läs mer

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen

Bilaga 1.8. Protokoll från samråd med kommunen Bilaga 1.8 Protokoll från samråd med kommunen Samrådsmöte projekt Gunbjörbyn, Alltorp, Liane och Tisselskogs- heden Tid: 22 februari 2012 kl 14.00 Plats: Medborgarkontoret Mellerud Närvarande: Björn Hermansson

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN Raftsjö Vind AB 2013-10-17 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR MUNKFLOHÖGEN VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR MUNKFLOHÖGEN VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR VINDKRAFTPARK, ÖSTERSUNDS KOMMUN Munkflohögen AB 2013-10-10 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 TILLSTÅND

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Med anledning av omprövning av villkor i gällande tillstånd för Karsholms vindkraftsanläggning, Kristianstads kommun

Med anledning av omprövning av villkor i gällande tillstånd för Karsholms vindkraftsanläggning, Kristianstads kommun Länsstyrelsen i Skåne Dnr 551-3526-2014 Miljöprövningsdelegationen 1290-1014 att: Göran Fagerström 205 15 MALMÖ Med anledning av omprövning av villkor i gällande tillstånd för Karsholms vindkraftsanläggning,

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk Samrådsunderlag - allmänheten Hössna Vindkraftverk December 2010 2 Greenextreme AB planerar att bygga ett vindkraftverk vid Hössna i Ulricehamns kommun. Greenextreme AB kommer i den här informationsbroschyren

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige Samråd För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken Miljösamverkan Sverige Tillstånd enligt miljöbalken I många fall måste du ha ett tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

PM, J D Stenqvist, Nissafors

PM, J D Stenqvist, Nissafors Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Strandudden AB Jönköping 2017-03-13 Algustorp 8 330 27 Hestra Er referens: Mikael Eliasson Vår referens:

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Lennart Nygren (S)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Lennart Nygren (S) 2014-02-13 1 (6) Plats och sammanträdestid Sessionssalen, Hultsfred, torsdagen den 13 februari 2014, kl. 10.00-10.30 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders

Läs mer

1. Nybyggnadskarta och situationsritning

1. Nybyggnadskarta och situationsritning Tidaholms kommun Miljö- och byggkontoret 522 83 Tidaholm Dnr 2011-0336-4 Datum: 2011-11-04 KOMPLETTERING AV ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggkontoret har den 24 oktober

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Minnesanteckningar från samråd med särskilt berörda och allmänhet

Minnesanteckningar från samråd med särskilt berörda och allmänhet Minnesanteckningar från samråd med särskilt berörda och allmänhet angående vindkraftetablering på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5,

Läs mer

PM 10168123.03. Bullerutredning, detaljplaneområde i Påarp

PM 10168123.03. Bullerutredning, detaljplaneområde i Påarp Uppdragsnr: 10168123 1 (8) PM 10168123.03 Denna PM har uppdaterats 2013-11-18 med nya data för trafik på Helsingborgsvägen samt järnvägen. Utöver detta har extra beräkningar utförts med lägre tåghastigheter

Läs mer

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan.

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan. Vindkraftprojekt Fjällbohög Samrådsmöte med allmänheten Tid och plats: Edsele bygdegård, måndag den 8 juni 2015, kl. 18.00. Deltagare: Markus Nordén, projektledare, Kraftö AB Johan Granlöf, vice projektledare,

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Liselotte Aldén Ljud från vindkraftverk Av Annika Melin Det sista öppna seminariet kring vindkraft under 2012 hölls måndagen den 15 oktober i en hörsal på Högskolan på Gotland. Temat var ljud från vindkraft

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer