MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) TILL DETALJPLAN FÖR SMÖRBOLLEN 53 I MALMÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) TILL DETALJPLAN FÖR SMÖRBOLLEN 53 I MALMÖ"

Transkript

1 JARNUNG KONSULT AB Carola Jarnung Rev Civilingenjör MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) TILL DETALJPLAN FÖR SMÖRBOLLEN 53 I MALMÖ Syfte med detaljplan och miljökonsekvensbeskrivning Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bebyggelse av två bostäder på den gamla handelsträdgårdsfastigheten. Denna MKB utreder vilka miljöeffekter en sådan omvandling av detaljplanen kan medföra. Bakgrund Fastigheten är planlagd för handelsträdgårdsändamål. De tidigare ägarna som köpte fastigheten 1953) var torghandlare och använde fastigheten i första hand som lagerlokal för varor som köptes in och såldes på torget. Fastigheten såldes vid deras bortgång till Skarpås Trading AB år Den nuvarande ägaren avser att bygga två bostäder på fastigheten. På fastigheten finns idag en förrådsbyggnad som planeras att rivas i samband med bostadsbebyggelsen. Fastigheten gränsar till bostäder på tre sidor; norr, öster och söder. Väster om fastigheten ligger ett industriområde. Metod- och planeringsprocess En ändring av detaljplanen tas fram enligt den process som regleras i 4 kap, 38 i Plan- och bygglagen. När en plan ändras ska kommunen göra en miljöbedömning om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. I förordningen om miljökonsekvensbeskrivning (SFS 1998:905), 4 andra stycket antas detaljplaner som avser användningen av små områden på lokal nivå, medföra en betydande miljöpåverkan endast om kommunen finner att så är fallet. En ändring av detaljplanen för den aktuella fastigheten kan sammantaget medföra en betydande miljöpåverkan eftersom det finns risk för störningar från intilliggande verksamheter i form av utsläpp, lukt, buller, trafik och andra miljöaspekter samt risk för begränsningar i verksamhetsutövningen för intilliggande verksamheter. Det är dessa risker som utreds och analyseras i denna miljökonsekvensbeskrivning.

2 Gällande planer För den aktuella fastigheten gäller en plan från 1967 (PL 818) där fastigheten är planlagd för handelsträdgårdsändamål. Tidigare gällde denna plan även för ett större område inom Kv Smörbollen (ett område som avgränsas av Pinjegatan i söder, förlängningen av Tallgatan i väster, en bostadsrad in från Sälggatan och Cypressvägen i norr respektive öster). År 2000 ändrades planen för hela detta gamla handelsträdgårdsområde till bostäder. Den aktuella fastigheten är således den enda fastigheten som finns kvar idag under den gamla planen från I norr gränsar fastigheten till en bostadstomt. Den gamla bostaden är riven sedan en kort tid tillbaka och enligt den fastighetsplan som antogs av stadsbyggnadsnämnden planeras bebyggelse av två nya bostäder på tomten. I öster gränsar fastigheten till bostäder i form av radhus (bostadsrätter). Dessa är planlagda enligt den detaljplan från 2000 som omnämndes ovan (DP 4658). I söder gränsar fastigheten till en bostad planlagd enligt samma detaljplan som ovan. I väster gränsar fastigheten till ett industriområde som är planlagt 1978 (Plan 1407). I planen är området betecknat Jm och enligt planen står med Jm betecknat område får användas endast för småindustriändamål av sådan beskaffenhet att närboende ej vållas olägenheter med hänsyn till sundhet, brandsäkerhet och trevnad. Längre söderut, söder om Pinjegatan, ligger ett industriområde som är planlagt 1965 (PL 737). I planbestämmelsen står att området får användas endast för industriändamål av sådan beskaffenhet att närboende ej vållas olägenhet med hänsyn till sundhet, brandsäkerhet och trevnad. Påverkan från omgivande verksamheter På industriområdet väster om den aktuella fastigheten och söder om Pinjegatan finns idag ingen verksamhet som är tillståndspliktig eller anmälningspliktig enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899). Verksamheter med kemtekniska produkter och hantering av köldmedia som tidigare fanns på området är idag nerlagt. Flera lokaler inne på området står tomma. De verksamheter som bedrivs på området är bl a import- och exportföretag, grossistlager, bilservice, försäljning av trädgårdsprodukter, tvätteri, Malmö stads Servicekontor etc. Ingen verksamhet förekommer på området efter kl 17 eller på helger (förutom för butikerna på Cypressgatan)

3 Även om verksamheterna inte är anmälningspliktiga kan de ändå ha en miljöstörande påverkan på omgivande bostadsbebyggelse i form av buller (verksamhets- och trafikalstrande), lukt, ljus och utsläpp. För att bedöma miljöpåverkan gjordes, den 21 februari 2012, en rundvandring på industriområdena väster om fastigheten samt söder om Pinjegatan. De verksamheter som bedömdes kunna ha en miljöpåverkan besöktes och intervjuades. (sammanlagt intervjuades 8 verksamheter på industriområdena). Buller - verksamhet På Smörbollen 52, som gränsar till aktuella fastigheten västerut, bedrivs tre verksamheter (tillverkning av ventilationskanaler, lagerlokal samt bilmontage). Dessa verksamheter bedöms inte orsaka något störande buller. Miljöförvaltningens tillsynsavdelning har noterat att det finns 4 kylaggregat i byggnaden, dessa kan eventuellt låta men begränsat. På Lärkträdsgatan 5 finns en bilverkstad belägen (Smörbollen 19). Ett utsug för avgaser som går korta stunder men flera gånger dagligen (när bilarna behöver startas) bedöms föra ett visst oväsen. Utsuget sitter på norra gaveln, ca 100 m från aktuell fastighet. Enligt Boverkets Bättre plats för arbete anges 50 m som riktvärde för skyddsavstånd för bilverkstäder utan lackering och 100 m för bilverkstäder med lackering. Det aktuella skyddsavståndet på 100 m bör vara tillräckligt. Buller trafik Trafiken på Pinjegatan bedöms som måttlig. Materialtransporter förekommer till verksamheterna, främst Smörbollen 52, Smörbollen 12 och Smörbollen 15.. De sammanlagda materialtransporterna till och från dessa verksamheter uppskattas till 3 transporter per dag. Lukt Ett tvätteri finns beläget på Cypressvägen 16 (Smörbollen 16), ca 150 m från aktuell fastighet. Enligt Boverkets Bättre plats för arbete bör avståndet mellan tvätteri och bebyggelse vara 200 m. Tvätteriet är enbart en vattentvätt (ingen kemtvätt) som släpper ut vattenånga med ytterst liten tvättlukt. I den MKB som gjordes till DP 4658 för Kv Smörbollen bedömde MF i Malmö att tvätteriverksamheten inte är större än att m bör vara tillfredsställande skyddsavstånd till bostadsbebyggelsen. Tvätteriet bedöms inte påverka aktuell fastighet med luktolägenheter Ljus Ingen av verksamheterna bedöms ha någon störande ljuspåverkan Markföroreningar En markundersökning bör genomföras för att analysera mark och grundvatten. Den tidigare markanvändningen med handelsträdgård kan innebära att bekämpningsmedel har hanterats på fastigheten. Omfattningen av undersökningen och antalet provtagningar som behöver göras beror på den information som finns att tillgå. (I samband med DP 5658 gjordes analyser av

4 marken intill som visade på viss oljeförorenad jord men inga tungmetaller eller rester av bekämpningsmedel). Undersökningen ska redovisas i samband med planändringsprocessen och ligga till grund för om marken behöver saneras för att bli klassad som känslig markanvändning (KM) i enlighet med Naturvårdsverkets riktlinjer för förorenad mark. Trafikbuller Fastigheten påverkas av trafikbuller främst från Inre Ringleden och Cypressvägen. Malmö stads kartläggning av omgivningsbuller som presenteras i en Bullerkarta från 2007 visar att den dygnsekvivalenta ljudnivån utomhus i Kv Smörbollen, uppgår till db(a). I områdets västra del där den aktuella fastigheten finns belägen gränsar ljudnivån mot 50-55dB medan den i dess östra del, närmare Cypressvägen och Inre Ringleden, gränsar till db(a). På fastigheten uppgår ljudnivån till db(a). Riksdagen har angett riktvärden för trafikbuller som inte bör överskridas vid nybyggnation av bostadsbebyggelse. Riktvärdena är 30 dba ekvivalentnivå inomhus och 45 dba maximalnivå inomhus nattetid samt 55 dba ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) och 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad. Malmö stads långsiktiga mål när det gäller buller, enligt Malmö stads åtgärdsprogram för buller , är att alla bostäder ska klara riktvärdet inomhus. En normal fasad ljudisolerar db(a). Detta är således tillräckligt för att uppnå riktvärdet om 30 dba inomhus. Påverkan på omgivande verksamheter Genomförandetiden för industriområdenas äldre planer är slut sedan flera år tillbaka. Dessa äldre planbestämmelser bedöms likvärdiga med småindustri av icke störande karaktär. Kommunen har att beakta att dessa bestämmelser efterlevs i samband med att nya tillstånd och bygglovs sökes enligt Miljöbalken. Planändringen för den aktuella fastigheten kommer inte att medföra några förändringar i dessa beaktanden (utöver de eventuella begränsningar som befintliga bostäder idag redan utgör). Kultur Inom fastigheten finns ingen registrerad fornlämning. (I samband med DP 4658 gjordes en mindre förundersökning av fornlämningen Hindby medeltida bytomt, som ligger ca 75 m öster om den aktuella fastigheten med utbredning i nord- sydlig riktning. Förundersökningen resulterade inte i någon arkeologisk undersökning).

5 Natur Ändringen i planen kan medföra en viss ökning av fastighetens hårda ytor. Byggrätten förväntas bli något mindre än idag, ca 250 m2 jämfört med dagens 300 m2. Vissa ytor kan dock eventuellt komma att hårdgöras för anläggande av terrass och gångar. Tomtytan täcks idag av en gräsmatta. Här kan man förvänta sig att en planändring medför en viss ökning av växtligheten i form av träd, buskar och rabatter. I väster och söder avskärmas tomten med häck och i öster med plank. I norr finns ingen avskärmning. Övrigt Ändringen bedöms inte medföra att någon miljökvalitetsnorm riskerar att överskridas och planen påverkar inte något område eller natur som har erkänd skyddsstatus. Planen kan eventuellt ha en viss betydelse för minskning av spridning av kemikalier genom att eventuella markföroreningar åtgärdas och marksanering genomförs. Nollalternativ Fastigheten är troligtvis inte intressant för en etablering av en handelsträdgård. Enligt ÖP 2005 kan tomten planläggas för service och småindustri vilket är att ett alternativ till bostäder. Men med tanke på att fastigheten gränsar till bostäder på tre sidor bedöms bostäder vara ett lika lämpligt ändamål.

RAPPORT Tollare - bullerutredning

RAPPORT Tollare - bullerutredning RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Upprättad av: Lisa Granå RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Kund Oskar Kurasz NCC Boende Konsult WSP Akustik Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel:

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax RAPPORT Kommunledningsförvaltningen, Falköpings Kommun Bullerutredning för Uppdragsnummer planerar för ett nytt bostadsområde i området. Sweco har genomfört en bullerutredning inkl. principiella förslag

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-44 Detaljplan för fastigheten Loke 7, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har Upprättas:...2012-05-30 Antagits av BN:...2012-08-30 Vunnit laga

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för

Bedömning av miljöpåverkan för Bedömning av för detaljplan HOGSTAD 13:1 m fl i Hogstad, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Ändring av detaljplan för Kv. TOLVAN (Expo-Huset) Pl 203

Ändring av detaljplan för Kv. TOLVAN (Expo-Huset) Pl 203 Antagen av TN 20XX-XX-XX Vunnit laga kraft 20XX-XX-XX Plannr 203 Dnr 261/12 Ändring av detaljplan för Kv. TOLVAN (Expo-Huset) Pl 203 ANTAGANDEHANDLING TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING FASTIGHETSFÖRTECKNING

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Bullerutredning Kv Barken, Dnr:

Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 2017-10-24 Bullerutredning Kv Barken, Dnr: 02-0622 För planerad ny bebyggelse inom dpl kv Barken har trafikbuller beräknats. Beräkningarna visar att riktvärdena enligt Förordningen för trafikbuller (2015:216

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6)

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6) Hagsätra Rågsved Bullerutredning Mars 017 Mars 017 memo0.docx 01-03-814 Sweco Environment AB 1 (6) PM BULLER HAGSÄTRA RÅGSVED 017-0-16 Översiktlig studie av ljudmiljö Bedömningarna i denna PM är baserade

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Gnosjö Kommun Miljö- och byggnämnden Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen

SAMRÅDSHANDLING. Gnosjö Kommun Miljö- och byggnämnden Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen 2 Detaljplan för fastigheten Töllstorp 1:2 m.fl., (Bostäder på Vinkåsen etapp 1) i Gnosjö tätort. MILJÖBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING Gnosjö Kommun Miljö- och byggnämnden 2007-11-09 Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen

Läs mer

Källa: Eniro. Vallda 9:38, Kungsbacka kommun. Trafikbullerutredning

Källa: Eniro. Vallda 9:38, Kungsbacka kommun. Trafikbullerutredning Källa: Eniro Vallda 9:38, Kungsbacka kommun Vallda 9:38, Kungsbacka kommun Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Nina Hannula Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult

Läs mer

10015 Nytt bostadsområde vid Skarsjövallen, Ljungskile Trafikbullerutredning

10015 Nytt bostadsområde vid Skarsjövallen, Ljungskile Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10015 Nytt bostadsområde vid Skarsjövallen, Ljungskile Rapport 10015-12010500.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 5 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Jönköping 2013-02-05

Läs mer

Detaljplan för Wallhamns industriområde, Habborsby 2:50 och Vallhamn 3:4 Bullerutredning

Detaljplan för Wallhamns industriområde, Habborsby 2:50 och Vallhamn 3:4 Bullerutredning Detaljplan för Wallhamns industriområde, Habborsby 2:50 och -17 Beställare: Wallhamnbolagen AB Beställarens representant: Rune Ohlsson Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna

Läs mer

Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen 1 och 3

Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen 1 och 3 UPPDRAG Trafikanalys Västervik UPPDRAGSNUMMER 7000443 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Mathieu Boué DATUM 2015-11-25 Kompletterande bullerberäkning för kvarteren Garvaren 2 och 6 samt Långholmen

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

DP#150 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. Götene kommun, augusti för Hönsäter 5:12 samt del av Hönsäter 5:4 Hällekis tätort

DP#150 DETALJPLAN - ANTAGANDEHANDLING. Götene kommun, augusti för Hönsäter 5:12 samt del av Hönsäter 5:4 Hällekis tätort HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Samrådsredogörelse Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-06-19 Planen antagen MBN 2014-08-12 Laga kraft 2014-09-12 Genomförandetid

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Fastigheten Kumla 136:35

Fastigheten Kumla 136:35 Samhällsbyggnadsförvaltningen Kent Wiklund, planarkitekt januari 2014 Dnr. 2013KSM0329 BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Fastigheten Kumla 136:35 Tyresö kommun, Stockholms län Planområdet markerat

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Ylva Nilsson Tekniska kontoret, Täby kommun 183 80 Täby

Ylva Nilsson Tekniska kontoret, Täby kommun 183 80 Täby Uppdrag: 552771 Rapport: 552771 A Datum: 2010-03-16 Antal sidor: 6 Bilagor: 552771 A01 Gripsvall, Täby Trafikbullerutredning Uppdragsgivare: Täby kommun Ylva Nilsson Tekniska kontoret, Täby kommun 183

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET

REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET RAPPORT FALKÖPINGS KOMMUN Bullerutredning, UPPDRAGSNUMMER 1321446000 REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS Sweco Environment

Läs mer

Sävja 2: Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PLA , KOMPLETTERING TILL TIDIGARE BULLERUTREDNING

Sävja 2: Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PLA , KOMPLETTERING TILL TIDIGARE BULLERUTREDNING Sävja 2:8 1182189 KOMPLETTERING TILL TIDIGARE BULLERUTREDNING SWECO ENVIRONMENT AB OLOF ÖHLUND HENRIK NAGLITSCH Uppdragsledare Granskare Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PLA 2012-020217,

Läs mer

Buller vid kvarteret Hagalund 1:1

Buller vid kvarteret Hagalund 1:1 Rapport 2016:75, Version 1.2 Buller vid kvarteret Hagalund 1:1 - Borlänge kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Hagalund 1:1, Borlänge kommun Serie nr: 2016:75 Projektnr: 18261 Författare: Kvalitetsgranskning:

Läs mer

FAH - vårmöte april 2011

FAH - vårmöte april 2011 FAH - vårmöte april 2011 Bullerfrågorna hur ser rättspraxis ut? Ulf Bjällås Regelverket 1. 2 kap. 3 och 7, 2 kap. 6, 9 kap. 3, 9 kap. 6, 26 kap. 9, 14, 17, 18, 21, 22 (miljöbalken) 2. Förordning om omgivningsbuller

Läs mer

Ändring av DETALJPLAN för Linneryds prästgård 5:77 m fl med avseende på Linneryd 5:78 i Linneryd samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län

Ändring av DETALJPLAN för Linneryds prästgård 5:77 m fl med avseende på Linneryd 5:78 i Linneryd samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län 2010-11-22 Dnr:2010-1132-211 1(3) ANTAGANDEHANDLING Ändring av DETALJPLAN för Linneryds prästgård 5:77 m fl med avseende på Linneryd 5:78 i Linneryd samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kalvbogen 1:127 m fl, Hasselösund, Sotenäs kommun Trafik- och bullerutredning

Kalvbogen 1:127 m fl, Hasselösund, Sotenäs kommun Trafik- och bullerutredning Kalvbogen 1:127 m fl, Hasselösund, Sotenäs kommun Beställare: Berg & GrundSäkring AB Hogenäs Industriområde nr 5 456 91 Kungshamn Beställarens representant: Martin Svensson Konsult: Uppdragsledare mm Handläggare

Läs mer

Bostäder inom fastigheten Nordvik 1:54, Nordviksgärde Vägtrafikbullerutredning

Bostäder inom fastigheten Nordvik 1:54, Nordviksgärde Vägtrafikbullerutredning Bostäder inom fastigheten Nordvik 1:54, Nordviksgärde Beställare: Tjörns kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Konsult: Uppdragsledare Elisabet Börlin GF Konsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret Trafikbullerberäkningar för Detaljplan för Eriksberg, Sannegården 28:4

Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret Trafikbullerberäkningar för Detaljplan för Eriksberg, Sannegården 28:4 Handläggare Mats Hammarqvist Tel +46105058433 Mobil +46701847433 mats.hammarqvist@afconsult.com PM nr 563694 A Datum 2011-03-14 Uppdragsnr 563694 Anna-Karin Jeppson Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 Upprättad av: Jesper Lindgren Granskad av: Peter Comnell Godkänd av: Jesper Lindgren RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning

Läs mer

17U Kv Räven. Trafikbullerutredning. Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel bjerking.

17U Kv Räven. Trafikbullerutredning. Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel bjerking. 17U33004 Kv Räven Trafikbullerutredning Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 17U33004 Sida 1 (5) Trafikbullerutredning Uppdragsnamn

Läs mer

Lommarstranden i Norrtälje

Lommarstranden i Norrtälje Norrtälje kommun Lommarstranden i Norrtälje Trafikbullerutredning Uppdragsnr: 104 28 56 Version: 2 2017-10-18 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

Detaljplan för Särö centrum, Västra området i Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning

Detaljplan för Särö centrum, Västra området i Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning Detaljplan för Särö centrum, Västra området i Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning 2015-06-05 n:\104\01\1040169\6 leverans\särö c västra området pm 2015-06- 05.docx 2 (9) Detaljplan för Särö centrum,

Läs mer

2010-02-11. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 13.30.

2010-02-11. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 13.30. Sammanträdesprotokoll 1(5) 2010-02-11 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 13.00 13.30. Beslutande Ledamöter Christer Hallberg (s) Lars-Uno Fast (s) Bengt-Åke

Läs mer

4 MILJÖKONSEKVENSER 4.1 BULLER OCH VIBRATIONER. MKB DANVIKSLÖSEN INFRASTRUKTUR inklusive spår Fåfängan-Varvsbranten 13 (57)

4 MILJÖKONSEKVENSER 4.1 BULLER OCH VIBRATIONER. MKB DANVIKSLÖSEN INFRASTRUKTUR inklusive spår Fåfängan-Varvsbranten 13 (57) 4 MILJÖKONSEKVENSER 4.1 BULR OCH VIBRATIONER När man talar om buller används ofta begreppen ekvivalent ljudnivå, som är den genomsnittliga ljudnivån under ett dygn och maximal ljudnivå, som är den högsta

Läs mer

1 Bakgrund och uppdrag

1 Bakgrund och uppdrag MEMO TITEL DATUM 27. januari 2017 TILL KOPIA FRÅN PROJEKTNR. Åsenvägen, Lerum - Bedömning av trafikbullersituationen Lerums kommun A093503 Kristoffer Hultberg, krhu@cowi.se A093503 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Trafikbullerutredning Fridhems förskola

Trafikbullerutredning Fridhems förskola Kungälvs kommun Trafikbullerutredning Fridhems förskola Uppdragsnr: 105 11 67 Version: 1 2017-08-17 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Staren är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen 1(5) Diarienr: 2015-000264 Miljöreda: 13/0911b Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Tabell 1. Riktvärde för trafikbuller enligt SFS 2015:216 vid nybyggnation av bostäder.

UPPRÄTTAD AV. Tabell 1. Riktvärde för trafikbuller enligt SFS 2015:216 vid nybyggnation av bostäder. PM UPPDRAG Solängen, Töcksfors komplettering Uppdrag UPPRÄTTAD AV Olof Öhlund. tel. 073-0764512 e-post: olof.ohlund@sweco.se Detta PM är en komplettering till en tidigare utförd trafikbullerutredning 1.

Läs mer

Detaljplan Bålsta 1:595 mf, Håbo kommun

Detaljplan Bålsta 1:595 mf, Håbo kommun 704840 RAPPORT A Author Johanna Åström Phone +46 10 505 46 19 Mobile +46706615021 E-mail johanna.astrom@afconsult.com Date 2015-06-17 Project ID 704840 Håbo Kommun Detaljplan Bålsta 1:595 mf, Håbo kommun

Läs mer

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten

Porten 11 ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten 1(8) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Porten 11 med närområde inom Hageby i Norrköping den 12 juni 2013 ANTAGANDEHANDLING Antagen: 2013-09-10, 158 Laga kraft: 2013-10-17 Genomförandetidens

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för Kv. RATTEN, m.fl i Bromölla, Bromölla kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ALLMÄNT Handlingar Plankarta med förslag till planbestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Tillbyggnad av Bygården, Landvetter Trafikbullerutredning

Tillbyggnad av Bygården, Landvetter Trafikbullerutredning Tillbyggnad av Bygården, Landvetter Tillbyggnad av Bygården, Landvetter Beställare: Härryda kommun Råda Torg 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens representant: Anna-Karin Ljungman Konsult: Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län

Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län 1(10) Datum Referens 2012-08-10 2012-07 Detaljplan för fastigheten Valthornet 1 och 2, Perstorps kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING Detaljplanen har: Upprättas:...2012-05-29 Antagits av BN:...2012-08-30

Läs mer

Ändring av detaljplan för Liljedalsområdet, ändringen avser fastigheten Klocktornet 35, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning

Ändring av detaljplan för Liljedalsområdet, ändringen avser fastigheten Klocktornet 35, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning Handläggare Johan Hässel Telefon 010-505 84 27 Mobil 0701847427 E-post johan.hassel@afconsult.com Datum 2016-02-09 Uppdragsnummer 706637 Rapport A Rev 160209 Beställare Pauline Svensson, Kungälvs kommun

Läs mer

Cirkulationsplats vid Djupedals idrottsplats i Mölnlycke. Bullerutredning vägtrafik. Nya bostäder

Cirkulationsplats vid Djupedals idrottsplats i Mölnlycke. Bullerutredning vägtrafik. Nya bostäder Handläggare Hässel Johan Tel +400847 Mobil +4670184747 Fax +46 1 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (14) Datum 01-01- Härryda Kommun André Berggren Planenheten 4 80 Mölnlycke Uppdragsnr 69847

Läs mer

Kålleredgården 1:29, Mölndals stad

Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Källa: Eniro Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Beställare: Beställarens representant: Konsult: Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare: Handläggare: Mölndals stad GLN7350013290008

Läs mer

10933 Kv. Urmakaren, Kumla Trafikbullerutredning

10933 Kv. Urmakaren, Kumla Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10933 Kv. Urmakaren, Kumla Rapport 10933-13112200.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 5 Uppdragsansvarig Jönköping 2013-12-11 k:\lime easy\dokument\10933\10933-13112200.doc

Läs mer

Gasellen 27 och 30 Trafikbullerutredning

Gasellen 27 och 30 Trafikbullerutredning Beställare: HSB Mölndal Beställarens representant: Peter Deijenstedt Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Lena Frennborn Uppdragsnr: 102 40 22 Filnamn och sökväg: n:\102\40\1024022\0-mapp\09

Läs mer

10955 Detaljplan för Konstgatan i Gnosjö kommun Trafikbullerutredning

10955 Detaljplan för Konstgatan i Gnosjö kommun Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10955 Detaljplan för Konstgatan i Gnosjö kommun Rapport 10955-12082800.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 2 Uppdragsansvarig Jönköping 2012-08-28 g:\kontakt\dokument\10955\10955-12082800.doc

Läs mer

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun RAPPORT 1 (6) Handläggare Tel +46 10 505 84 38 Mobil +46 70 184 74 38 Fax +46 10 505 30 09 perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2014-10-13 Uppdragsnr 596526 Ale kommun Plan- och byggavdelningen 449 80 Alafors

Läs mer

11727 Industrin 1 m fl (Wahlbecks), Linköping Trafikbullerutredning

11727 Industrin 1 m fl (Wahlbecks), Linköping Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11727 Industrin 1 m fl (Wahlbecks), Linköping Rapport 11727-15100700.doc rev 1 Antal sidor: 8 Bilagor: 5 Uppdragsansvarig Jönköping 2015-11-09 k:\lime easy\dokument\11727\11727-15100700.doc

Läs mer

Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun

Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun Källa: Eniro Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun Trafikbullerutredning 2015-12-16 Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun Trafikbullerutredning 2015-12-16 Beställare: Hällingsjö Hus

Läs mer

VÄSTRA BÖKHULT TRAFIKBULLERUTREDNING

VÄSTRA BÖKHULT TRAFIKBULLERUTREDNING RAPPORT VÄSTRA BÖKHULT TRAFIKBULLERUTREDNING KONCEPT 2016-03-31 UPPDRAG 269277, Västra Bökhult, Älmhult - trafikbullerberäkning till detaljplan Titel på rapport: Västra Bökhult trafikbullerutredning Status:

Läs mer

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012 Vår beteckning Dnr 2012/124 GRANSKNINGSHANDLING (Enkelt planförfarande) Detaljplan för del av kvarteret Sims inom centrumområdet i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i september 2012 HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning

11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning Rapport 11312-14032400.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Jönköping 2014-03-24

Läs mer

KVARTERET ÅKERMANNEN

KVARTERET ÅKERMANNEN DETALJPLAN FÖR KVARTERET ÅKERMANNEN I VADSTENA KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE granskningsstid 7 juli 17 augusti 2016 Granskningsutlåtande 2016-10-27 Pob 2016-47 Projektnr 9320 INNEHÅLL Kvarteret Åkermannen...

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Detaljplan för Plåten 1, Oskarshamns kommun, Kalmar län. Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING. Kalmar januari 2008 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB.

Detaljplan för Plåten 1, Oskarshamns kommun, Kalmar län. Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING. Kalmar januari 2008 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB. Detaljplan för Plåten 1, Oskarshamns kommun, Kalmar län Planbeskrivning Kalmar januari 2008 VATTEN OCH SAMHÄLLSTEKNIK AB SAMRÅDSHANDLING Dnr: - 2 - SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR De handlingar

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Källa: Eniro. Valören 1 och 2 i Eskilstuna. Trafikbullerutredning

Källa: Eniro. Valören 1 och 2 i Eskilstuna. Trafikbullerutredning Källa: Eniro Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Anna Ekwall Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Lena Frennborn Johanna

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Nystavaren 5, 6 och 7, Eskilstuna Kommun Trafikbullerutredning

Nystavaren 5, 6 och 7, Eskilstuna Kommun Trafikbullerutredning Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Anna Ekwall Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna Lena Frennborn Johanna Gervide Uppdragsnr:

Läs mer

RAPPORT. Kv. Snickeriet, Oskarshamn Bullerutredning för kv. Rödhaken 2013-01-17. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Kv. Snickeriet, Oskarshamn Bullerutredning för kv. Rödhaken 2013-01-17. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Kv. Snickeriet, Oskarshamn 2013-01-17 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Kv. Snickeriet, Oskarshamn Kund Oskarshamns kommun Håkan Johansson Konsult WSP Samhällsbyggnad Box 34 371 21 Karlskrona

Läs mer

10678 Vingpennan 1, Jönköping Trafikbullerutredning

10678 Vingpennan 1, Jönköping Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 10678 Vingpennan 1, Jönköping Rapport 10678-13121900.doc Antal sidor: 9 Bilagor: 01 06 Uppdragsansvarig Jönköping 2013-12-20 k:\lime easy\dokument\10678\10678-13121900.doc

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Gärdet 1:1 Östra Kongahälla, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning

Gärdet 1:1 Östra Kongahälla, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning Handläggare Johan Hässel Telefon 010-505 84 27 Mobil 0701 84 74 27 E-post johan.hassel@afconsult.com Datum 2017-08-21 Uppdragsnummer 701045 Rapport 701045-rC Beställare Kungälvs kommun, Viktor Zettergren

Läs mer

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning Handläggare Ohlsson Perry Tel +46105058438 Mobil +46701847438 Fax +46105053009 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (7) Datum Kungälvs kommun Nämndhuset 442 81 Kungälv Uppdragsnr 577009 Detaljplan för

Läs mer

11553 Sjöryd 1:20 i Mullsjö, Mullsjö kommun Trafikbullerutredning

11553 Sjöryd 1:20 i Mullsjö, Mullsjö kommun Trafikbullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11553 Sjöryd 1:20 i Mullsjö, Mullsjö kommun Rapport 11553-15030300.doc Antal sidor: 8 Bilagor: 01-05 Uppdragsansvarig Jönköping 2015-03-03 k:\lime easy\dokument\11553\11553-15030300.doc

Läs mer

Källa: Eniro. Mustad 6, Mölndals stad. Trafikbullerutredning

Källa: Eniro. Mustad 6, Mölndals stad. Trafikbullerutredning Källa: Eniro Mustad 6, Mölndals stad Mustad 6, Mölndals stad Beställare: Mölndals stad GLN7350013290008 431 82 MÖLNDAL Beställarens representant: Karin Börjesson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult

Läs mer

1 (16) PM 4166.01 2013-11-20 Rev C. Arkitektgruppen i Malmö AB Niklas Olsson KV SANDHAMMAREN 2, KÄVLINGE BULLER FRÅN VÄGTRAFIK LJUDKRAV PÅ FÖNSTER

1 (16) PM 4166.01 2013-11-20 Rev C. Arkitektgruppen i Malmö AB Niklas Olsson KV SANDHAMMAREN 2, KÄVLINGE BULLER FRÅN VÄGTRAFIK LJUDKRAV PÅ FÖNSTER 1 (16) PM 41.01 20 Rev C Arkitektgruppen i Malmö AB Niklas Olsson KV SANDHAMMAREN 2, KÄVLINGE BULLER FRÅN VÄGTRAFIK LJUDKRAV PÅ FÖNSTER I denna PM redovisas beräknade trafikbullernivåer utomhus baserat

Läs mer

Trafikbullerberäkning för Detaljplan Melby 3:3 mfl, Finspångs kommun

Trafikbullerberäkning för Detaljplan Melby 3:3 mfl, Finspångs kommun Författare Johanna Åström Telefon 010-505 46 19 Mobil +46706615021 E-post johanna.astrom@afconsult.com Mottagare Marika Östemar Finspångs Kommun Datum 29/11/2016 Projekt ID 726969 Trafikbullerberäkning

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Östra Kongahälla, Kungälv. Trafikbullerutredning nya bostäder

Östra Kongahälla, Kungälv. Trafikbullerutredning nya bostäder Author Johan Hässel Phone +46 10 505 84 27 Mobile +46701847427 E-mail johan.hassel@afconsult.com Date 2015-10-19 Project ID 701045 Report ID 701045-rB-Rev 151019 Client Kungälvs kommun, Matilda Svenning

Läs mer

Buller- och avgasutredning N Västkustvägen / Idrottsvägen, tomt 30:12 i Bjärred

Buller- och avgasutredning N Västkustvägen / Idrottsvägen, tomt 30:12 i Bjärred Buller- och avgasutredning N Västkustvägen / Idrottsvägen, tomt 30:12 i Bjärred 1. Bullernivåer 1.1 N Västkustvägen I detta avsnitt redovisas bullernivåer från trafiken på N Västkustvägen. I avsnitt 1.2

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning 2014-08-04 Dnr 2014/TK091 Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Handlingar Planhandlingarna utgörs av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser. Planens syfte och huvuddrag

Läs mer

Malmö stads ljudkrav vid planering och byggande

Malmö stads ljudkrav vid planering och byggande Malmö stads ljudkrav vid planering och byggande Elvir Kovacic Trafikplanerare Stadsbyggnadskontor Malmö TRAFIKBULLER miljöstörning som berör flest människor i Sverige. ca 20-25 % av inneboende i flerbostadshus

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

Väg 222 Ny ramp vid Björknäs. Bullerberäkning

Väg 222 Ny ramp vid Björknäs. Bullerberäkning www.atkins.se www.atkinsglobal.com Företagets säte är i Malmö Organisationsnr 556611-6751 UPPRÄTTAD AV Oscar Lindroth oscar.lindroth@atkinsglobal.com GRANSKAD AV Rikard Sjöholm rikard.sjoholm@atkinsglobal.com

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Gul färg föreslås i aktuell detaljplan överföras från Trönninge 25:1 till Trönninge 3:31 i enlighet med tidigare skrivet avtal om fastighetsreglering. (karta eller flygbild över planområdet) BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun

Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun PÄ 42/2006a Detaljplan för Landsdomaren 9 i Lund, Lunds kommun Upprättad 2007-09-24 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING 1 (8) Detaljplan

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILL DETALJPLAN FÖR STÄDET 4 OCH 13 INOM STADSDELEN SÖRBÖLE SKELLEFTEÅ KOMMUN, VÄSTERBOTTENS LÄN 2016-05-02 Google Earth GRANSKNINGSHANDLING SAMMANFATTNING Detaljplanen för Städet

Läs mer

Norra Kyrkogatan, Stranden 35:6, Mora

Norra Kyrkogatan, Stranden 35:6, Mora Handläggare Jonas Aråker Tel 010 505 85 16 Mob 073 184 11 17 E-post jonas.araker@afconsult.com Datum 2016-02-03 Projekt nr 718648 Rapport nr 718648-A Beställare Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Fredsgatan

Läs mer

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd

Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Emilia Hammer 2016-11-02 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 9 november 2016 Yttrande över detaljplan för kvarteret Siv, samråd Remiss

Läs mer

PM TRAFIKBULLER Rev. 2,

PM TRAFIKBULLER Rev. 2, Mall: Error! Unknown document ver Error! Unknown document Uppdragsnr: 102002291 (5) PM 10200229 TRAFIKBULLER Rev. 2, 2014-11-05 Sadelmakaren 17 Beställare: Strömstad Etablering AB Konsult: WSP Akustik

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Fjölebro etapp V, Kalmar Trafikbullerutredning. Rapport doc Revidering 1 Antal sidor: 6

PROJEKTRAPPORT Fjölebro etapp V, Kalmar Trafikbullerutredning. Rapport doc Revidering 1 Antal sidor: 6 PROJEKTRAPPORT 11475 Fjölebro etapp V, Kalmar Trafikbullerutredning Rapport 02 11475-17032300.doc Revidering 1 Antal sidor: 6 Bilagor: C01-C04 Uppdragsansvarig Andreas Berg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

PM BULLER. Utredningar för detaljplan Lodjuret 4 AROSEKEN BOSTÄDER AB BULLERBERÄKNING UPPDRAGSNUMMER

PM BULLER. Utredningar för detaljplan Lodjuret 4 AROSEKEN BOSTÄDER AB BULLERBERÄKNING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2015-10-05 PM BULLER AROSEKEN BOSTÄDER AB Utredningar för detaljplan Lodjuret 4 UPPDRAGSNUMMER BULLERBERÄKNING 2018-03-01 JENNIE BRUNDIN UPPDRAGSLEDARE RIKARD SJÖHOLM TEKNIKANSVARIG AKUSTIKER

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Dnr 0716/09. Antagandehandling Upphävande av byggnadsplan Dyrtorp 1:1 m.fl Stenungsund

PLANBESKRIVNING. Dnr 0716/09. Antagandehandling Upphävande av byggnadsplan Dyrtorp 1:1 m.fl Stenungsund Dnr 0716/09 Antagandehandling 2010-04-28 PLANBESKRIVNING Upphävande av byggnadsplan Dyrtorp 1:1 m.fl Stenungsund Stenungsunds kommun Västra Götalands län Enkelt Planförfarande 1 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Ändring av stadsplan 2480K-P O A1/4, genom tillägg till planbestämmelser för fastigheten Kolmilan 5 inom Obbola i Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring av stadsplan 2480K-P O A1/4, genom tillägg till planbestämmelser för fastigheten Kolmilan 5 inom Obbola i Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning samrådshandling Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2014/00386 Datum: 2015-11-25 Handläggare: Sandra Thomée Ändring av stadsplan 2480K-P O A1/4, genom tillägg till planbestämmelser

Läs mer