Barn, elever och vårdnadshavare i Landskrona tycker till om förskola, grundskola och fritidshem. Hösten 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn, elever och vårdnadshavare i Landskrona tycker till om förskola, grundskola och fritidshem. Hösten 2009"

Transkript

1 Barn, elever och vårdnadshavare i Landskrona tycker till om förskola, grundskola och fritidshem Hösten 2009 Resultatet av enkätundersökningen är sammanställt av Inger Johansson, Barn- och ungdomsnämndens förvaltningskontor. Redovisas för Barn- och ungdomsnämnden

2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 4 Genomförande... 4 Resultat barn och elever... 5 Förskola... 5 Skola... 6 Fritidshem... 9 Jämförelse - pojkar och flickor Reflektion Resultat - vårdnadshavare Förskola Skola Fritidshem Jämförelse - Vårdnadshavare till flickor respektive pojkar Reflektion Avslutande reflektion Bilagor Översikt resultat 2009 Bilaga 1 Barn i förskolan (fsk), elever i årskurs 2, 5 och 8 samt fritidshem (F-hem) Bilaga 2 Vårdnadshavare för barn förskolan, elever i årskurs 2, 5 och 8 samt fritidshem 1(16)

3 Sammanfattning Barn - och ungdomsnämnden har beslutat att det i november varje år ska genomföras en enkätundersökning kring kvaliteten i förskolan (femåringar) och skolan (skolår 2, 5 och 8) samt fritidshem (i första hand elever skolår 2). Läroplanerna (Lpo 94 och Lpfö 98) samt Allmänna råd för Kvalitet i fritidshem har varit utgångspunkterna för frågeområdena: normer och värden kunskaper/utveckling och lärande ansvar och inflytande Sammanställningen av enkätsvaren 2009 visar att majoriteten av barn och elever generellt lämnat positiva svar, även om andelen positiva svar sjunker i takt med ökad ålder. En klar majoritet av barn och elever trivs och känner sig trygga på sin förskola, skola och fritidshem. Pojkar är något mer positiva än flickor. I allmänhet är femåringar, skolelever och elever på fritidshem något mer positiva än deras vårdnadshavare. Majoritet av vårdnadshavarna skulle kunna tänka sig att rekommendera barnets förskola, skola eller fritidshem till andra föräldrar. I takt med ökad ålder hos barnen/eleverna sjunker emellertid andelen positiva. Generellt instämmer dock en klar majoritet av vårdnadshavarna i de positiva påståendena kring normer och värden, utveckling och lärande/kunskaper. Flickors vårdnadshavare är något mer positiva än pojkars vårdnadshavare. 2(16)

4 Bakgrund Barn- och ungdomsnämnden fattade år beslut om att det årligen ska genomföras en enkätundersökning kring kvaliteten i grundskolan, riktad till femåringar, elever i år 2, 5 och 8 och deras vårdnadshavare. Undersökningen har därefter genomförts under januari månad och resultatet har redovisats till respektive områdeskommitté 2 (politiker i Barn- och ungdomsnämnden, områdeschefen, personalrepresentanter, vårdnadshavare samt elevföreträdare för de högre årskurserna) senast första april samma år. I juni beslutade nämnden att enkätundersökningen ska genomföras i november varje år. Detta för att bl a skapa tid för analys och åtgärder i ett tidigare skede på läsåret. Resultatet ska även redovisas i enheternas årliga kvalitetsredovisning. Enkätunderlaget som togs fram 2004 omarbetades hösten I detta tillfördes även frågor riktade till barn på fritidshem samt deras vårdnadshavare. En arbetsgrupp har utarbetat frågor, följebrev till vårdnadshavare samt en handledning till pedagogerna. Några barn, elever, vårdnadshavare och lärare fick lämna synpunkter kring materialet innan det fastställdes. Arbetsgruppen bestod av: Ingrid Mårtenson, rektor F - 3 Rolf Hammarlund, rektor F- 6 Ildiko Lundqvist, rektor F 9 Inger Johansson, Utvecklingssamordnare Läroplanerna (Lpo 94 och Lpfö 98) samt Allmänna råd för Kvalitet i fritidshem har varit utgångspunkterna för frågeområdena: normer och värden kunskaper/utveckling och lärande ansvar och inflytande Enkätfrågorna är tämligen vida i sin formulering, exempelvis frågan om man känner sig trygg i skolan. Det som i första hand eftersöks är en indikator på om eleverna i allmänhet känner sig trygga i skolan. Ifall det är några som svarar att de inte känner sig trygga får berörd skola/förskola/fritidshem gå vidare och ta reda på vad det kan stå för. Vidare har arbetsgruppen strävat efter att enkäten ska ha få frågor för att öka lusten hos målgrupperna att medverka. Det är angeläget att resultatet analyseras och att eventuella åtgärder görs så målgrupperna upplever att deras medverkan har haft reell betydelse. En handledning till pedagogerna har därför lämnats ut till enheterna i samband med att enkäterna delats ut till barn, elever och vårdnadshavare hösten Enkätfrågorna samt följebrevet till vårdnadshavare finns även översatta till BKS (bosniska, kroatiska, serbiska), bahdini, arabiska, albanska, kurdiska, dari och somaliska. 1 BUN 77 och 94 Dnr 86/ BUN 71 Dnr BUN 80 Dnr 101/ (16)

5 Syfte Syftet med kvalitetsenkäten är att få större insikt kring hur verksamheternas arbete utifrån läroplanens mål och riktlinjer kring normer, värden, kunskaper/utveckling och lärande samt ansvar och inflytande uppfattas av barn, elever och vårdnadshavare. Genomförande 2007 och 2008 fick målgrupperna frågeformulär i pappersform som delades ut av respektive enhet som sen sammanställde svaren. Detta läsår användes Query&Report ett webbaserat program för att skapa frågeformulär, samla in och sammanställa data. All hantering av systemet sker via en webbläsare. Enkäterna har varit tillgängliga på webben under hela november Svarstiden för barn och elever förlängdes emellertid fram t o m 14 december pga datavirusangrepp som medförde mycket stora begränsningar för förskolors och skolors åtkomst på nätet. Information gavs i början av oktober till rektorerna angående att kvalitetsenkäten 2009 skulle genomföras som via webben. Vidare skickades information från Barn- och ungdomsnämndens förvaltningskontor kring följebrev till vårdnadshavare samt länkar till webbenkäten för respektive verksamhet ut till rektorerna i slutet av oktober. Respektive förskola, grundskola och fritidshem har lämnat ut information angående kvalitetsenkäten samt länk till elever och vårdnadshavare. När det gäller femåringarna har någon vuxen i förskolan ställt frågorna till barnet och sedan lagt in svaren på webbenkäten. I enkäten till vårdnadshavare samt elever i skolår 8 har möjlighet givits att skriva egna kommentarer till frågorna. Eventuella kommentarer redovisas inte i den här kommunövergripande sammanställningen. Sammanställningar av svaren för respektive verksamhet har Barn- och ungdomsnämndens förvaltningskontor under januari skickat ut till respektive enhet. Enkätfrågorna bygger på att söka fånga hur brukarna uppfattar verksamheternas arbete kopplat till några av läroplanens mål och riktlinjer. På önskemål från politiker i Barn- och ungdomsnämnden har emellertid frågan Jag skulle kunna tänka mig att rekommendera mitt barns förskola, skola eller fritidshem till andra föräldrar, lagts till fr om 2008 års undersökning. 4(16)

6 Resultat barn och elever Hösten 2009 fanns i: förskolan 375 barn, av dem har 60 procent besvarat enkätfrågorna Varav 46 % är flickor och 54 % är pojkar årskurs 2 årskurs 5 årskurs elever, av dem har 91 procent besvarat enkäten. Varav, 51 % är flickor och 49 % är pojkar 415 elever, av dem har 64 procent besvarat enkäten. Varav 48 % är flickor och 52 % är pojkar 349 elever, av dem har 60 procent besvarat enkäten. Varav 43 % är flickor och 57 % är pojkar Det är 259 elever på fritidshemmen som besvarat enkäten. Enkäten riktar sig till elever som går i årskurs 2 men flera av skolorna har låtit även övriga elever besvara enkäten. Det är förutom elever i årskurs 2 betydligt lägre svarsfrekvens bland barn och elever jämfört med förra året. Troligtvis beror det till en del på att skolornas datorer vid svarstiden drabbats av datavirus och inte fungerade i full utsträckning. Nedan redovisas svaren på frågorna i enkäten, uppdelat per verksamhetsområde. Förskola Förskolans uppdrag Att lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas Läroplanen för förskolan (Lpfö 98) Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem Lpfö 98 Inget barn skall i förskolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etniskt tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning hos någon anhörig eller funktionshinder eller annan kränkande behandling Lpfö 98 En klar majoritet av barnen trivs och känner sig trygga på förskolan och tycker att man där pratar om att man ska vara snäll mot varandra. Nio av tio tycker att man får lära sig nya saker på förskolan och att det finns roliga saker att leka med där. Arbetslaget ska se till att alla barn får möjlighet att efter ökande förmåga påverka verksamhetens innehåll och arbetssätt och delta i utvärdering av verksamheten 5(16)

7 Ur riktlinjer för Lpfö 98 En klar majoritet tycker att de får vara med och bestämma vad de ska göra i förskolan. Andelen har ökat något jämfört med föregående år. Andel (%) barn som svarat alltid/ofta/ibland på nedanstående påståenden. Barn (femåringar) på förskolan Normer och värden Tycker det är roligt att gå på fsk Känner mig trygg på förskolan På förskolan pratar man om att man ska vara snäll mot varandra Utveckling och lärande På förskolan får man lära sig nya saker På förskolan finns det roliga saker att leka med Inflytande Jag får vara med och bestämma vad jag ska göra på förskolan Skola Skolans uppdrag Att främja lärande där individen stimuleras att inhämta kunskaper. I samarbete med hemmen ska skolan främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar. Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) Skolan ska sträva efter att varje elev tar avstånd för att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att bistå andra människor Lpo 94 Alla som arbetar i skolan skall aktivt motverka trakasserier och förtryck av individer eller grupper Lpo 94 Gemensamt för alla tre årskurserna är att en klar majoritet trivs och känner sig trygga i skolan. 6(16)

8 Trivseln har dessutom ökat något jämfört med förra året. Däremot har upplevelsen av trygghet sjunkit något bland elever i årskurs 5 och 8. Drygt fyra av fem elever svarar att de har arbetsro på lektionerna. Upplevelsen av arbetsro har ökat bland elever i årskurs 8 jämfört med förra året, ungefär två av tre tycker att de har arbetsro. Majoriteten av eleverna upplever att skolan jobbar på ett bra sätt att stoppa mobbning och kränkande behandling. Men andelen som tycker det, har sjunkit jämfört med föregående år. Framförallt bland elever i årskurs 8. Det är fyra av tio som inte tycker att skolan arbetar på ett bra sätt med detta. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för undervisningen. Lpo 94 Majoriteten av eleverna är positiva i sina omdömen kring hur skolan arbetar med att skapa lust att lära samt i att ge stöd och hjälp som behövs i skolarbetet. Drygt nio av tio elever i årskurs 5 tycker att de får veta vad som krävs av dem i de olika ämnena. Åtta av tio elever i årskurs 8 tycker att de får information om kunskapsmål och betygskriterier i de olika ämnena. De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elevernas kunskapsmässiga och sociala utveckling förutsätter att de tar ett allt större ansvar för det egna arbetet och för skolmiljön, samt att det får ett reellt inflytande på utbildningens utformning Lpo 94 Eleverna tycker att de har möjlighet att påverka arbetssätt och innehåll. Men i takt med ökande ålder sjunker andelen som tycker att de har möjlighet att påverka. Jämfört med förra året har emellertid andelen i årskurs 2 och 5 ökat något. Däremot tycker årets åttondeklassare att de har det i lägre grad. 9 av tio elever tycker att de i utvecklingssamtalet får veta hur det går för dem i skolan. 7(16)

9 Andel (%) elever som svarat att det stämmer mycket bra/ganska bra på nedanstående påståenden. Fördelat på årskurs och år. Elever i årskurs 2 Elever i årskurs 5 Elever i årskurs 8 Normer och värden Jag trivs på skolan Jag känner mig trygg i skolan Jag har arbetsro på lektionerna Skolan jobbar på ett bra sätt att stoppa mobbning och kränkande behandling Kunskaper Skolan skapar nyfikenhet att lära sig nya saker Man får den hjälp och det stöd som behövs i skolarbetet Får veta vad som krävs av en i de olika ämnena Får info om kunskapsmål och betygskriterier i de olika ämnena Inflytande och ansvar Jag har möjlighet att påverka sättet att arbeta Jag har möjlighet att påverka arbetssätt och innehåll i skolan Jag får i utvecklingssamtalet veta hur det går för mig i skolan (16)

10 Fritidshem Fritidshemmet uppdrag Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. Förutsättningar för att barnen ska uppleva fritiden som meningsfull är att verksamheten är trygg, rolig och stimulerande där lek och skapande får stort utrymme utifrån barnens ålder, mognad, behov intressen och erfarenheter. Allmänna råd och kommentarer Kvalitet i fritidshem En klar majoritet av eleverna på fritidshemmen trivs och känner sig trygga där. Jämfört med förra året har andelen dessutom ökat något. Nio av tio tycker att fritidshemmen jobbar på ett bra sätt att för att stoppa och förhindra mobbning. En klar majoritet av eleverna tycker att de lär sig att göra saker tillsammans med andra och att de får möjlighet att vara med och bestämma vad de ska göra. 9 av tio tycker att de har möjlighet att vara med och bestämma vad de ska göra på sitt fritids. Andel (%) elever som svarat att det stämmer mycket bra/ganska bra på nedanstående påståenden. Elever på fritidshem Normer och värden Jag trivs på mitt fritids Jag känner mig trygg på mitt fritids På mitt fritids jobbar man på ett bra sätt för att stoppa och förhindra mobbning Utveckling och lärande Jag lär mig nya saker på fritids Jag lär mig att göra saker tillsammans med andra på mitt fritids Inflytande Jag har möjligheter att vara med och bestämma vad jag ska göra på fritids 9(16)

11 Jämförelse - pojkar och flickor Generellt har pojkarna jämfört med flickorna i något högre grad lämnat svar i positiv riktning. Bland annat kan konstateras att pojkar i årskurs 2 och 8 jämfört med flickor i högre grad upplever att de har arbetsro. Det är 12 % fler pojkar i årskurs 8 och 7 % i årskurs 2. Flickorna, framförallt i årskurs 8, är i högre grad mindre positiva än pojkarna när det gäller trygghet och skolans arbete för att motverka mobbning och kränkning. Detta gäller även i att få stöd och hjälp samt få veta vad som krävs av dem i olika ämnen. Det pojkarna är något mindre positiva kring jämfört med flickorna rör inflytande, att kunna påverka arbetssätt och innehåll och få veta hur det går för dem i utvecklingssamtalet. Minst skillnad i flickors och pojkars svar finns i årskurs 5. Reflektion Sammanställningen av resultatet i Kvalitetsenkäten visar generellt positiva omdömen från barn och elever. I takt med stigande ålder sjunker emellertid andelen positiva svar men fortfarande är det en majoritet som kryssat i de positiva svarsalternativen. Det som sticker ut något är svaren från årskurs 8 när det gäller arbetsro, skolans arbete kring kränkning och mobbning, skapa nyfikenhet att lära sig nya saker samt kunna påverka arbetssätt och innehåll. Här finns det ett antal elever som inte ställer sig helt positiva till skolans arbete kring detta. Resultatet av Ungdomsstyrelsens enkät (LUPP) 4 visar att det eleverna i årskurs 8 framförallt vill kunna få vara med och bestämma om är, vad man vill lära sig, hur man ska arbeta och skolmaten. Det eleverna anser sig mest får bestämma över är proven, vilka läromedel man ska ha samt hur man ska arbeta. Av årets resultat kan man se att pojkar i något större omfattning än flickor ger positiva omdömen kring arbetet i förskola, skola och fritidshem. Men när det gäller inflytande är det i allmänhet färre pojkar än flickor som tycker att de har det och pojkar i årskurs 8 i synnerhet. När det gäller arbetsro är det däremot pojkar i årskurs 2 och 8 som tycker att de har det i betydligt högre grad än vad flickor anser sig ha. Skolverkets rapport år 2010 Indikatorer för ungdomars levnadsvillkor visar att pojkar år 2006 i större utsträckning än flickor svarar att deras skola arbetar aktivt för att motverka mobbning och annan kränkande behandling. Det är en majoritet av eleverna i Landskrona och likt rikssnittet är det pojkar i större utsträckning än flickor som anser att skolan jobbar på ett bra sätt att stoppa mobbning och kränkande behandling. Jämfört med föregående år tycker emellertid elever i årets årskurs 8 det i lägre grad. Kvalitetsenkäten tar inte upp frågan om barn och elever känner sig mobbade eller trakasserade. En fråga handlar om man tycker att skolan arbetar aktivt kring dessa frågor och av svaren går det därför inte att dra slutsatsen att alla som inte instämmer i påståendet 4 Lokal uppföljning av ungdomspolitiken (LUPP) i Landskrona stad. Enkätundersökning genomförd under hösten 2009 bland ungdomar i årskurs 8 på grundskolan samt årskurs 2 på gymnasieskolan i Landskrona. 10(16)

12 (exempelvis 38 % i årskurs 8) upplever sig mobbade eller trakasserade. Nationella studier visar när det gäller andelen ( 3 %) elever som känner sig mobbade eller trakasserade av andra elever har den varit relativt konstant sedan Resultatet av LUPP visar att ungefär en av tio bland Landskronas elever i årskurs 8 svarat att han/hon blivit mobbad eller utfryst det senaste halvåret och flickor i något högre grad än pojkar. Kvalitetsenkäten visar att nio av tio elever i skolan känner sig trygg på sin skola. I LUPP undersökningen ställs frågan om man känner sig trygg på olika ställen. Resultatet visar att nio av tio bland elever i årskurs 8 oftast/alltid känner sig trygg på rasterna samt på väg till och från skolan. Under de tre åren som Kvalitetsenkäten genomförts i sin nuvarande form har de positiva svaren generellt legat högt. För elever i årskurs 5 har trivsel och arbetsro dessutom ökat något varje år. Andelen elever i årskurs 2 som tycker att skolan jobbar på ett bra sätt för att stoppa mobbning har däremot sjunkit något varje år. Likaså andelen i årskurs 5 som tycker att de får veta vad som krävs av dem i olika ämnen samt andelen i årskurs 8 som tycker att de får information om kunskapsmål och betygskriterier i de olika ämnena. Resultat - vårdnadshavare Jämfört med de två föregående åren är det betydligt färre vårdnadshavare som besvarat den webbaserade enkäten. Om man räknar med att en vårdnadshavare per barn/elev svarat är det 26 % av vårdnadshavare för barn i förskolan, 20 % för elever i årskurs 2, 22 % för elever i årskurs 5 och 9 % för elever i årskurs 8. Trots att det är en låg svarsfrekvens kan ändå svaren betraktas som representativa för målgrupperna eftersom samtliga vårdnadshavare erbjuds möjlighet att besvara den (totalundersökning). Förskola Kort fakta Hösten 2009 fanns 23 förskolor och 103 avdelningar i kommunala förskolor. Mest förekommande är avdelningar med 0 upp t o m15 barn. Barn per avdelning är 16,4 på kommunala förskolor. Av 375 barn (femåringar) har 40 % annat modersmål, varav 51 % får modersmålsstöd. Det är 5,6 barn inskrivna per årsarbetare (rikssnitt 5,4) SCB: Mätdag Överlag svarar vårdnadshavare för barn i förskolan i positiv riktning. Andelen som tycker att barnen har inflytande när det gäller vad man ska göra på förskolan har ökat jämfört med förra året. Det är också fler jämfört med förra året som svarat att deras barn känner sig tryggt på förskolan. Fler tycker också att de i utvecklingssamtalet får veta hur barnet utvecklas. Drygt nio av tio kan tänka sig att rekommendera förskolan till andra föräldrar. 11(16)

13 Andel (%) vårdnadshavare som svarat stämmer mycket bra/stämmer ganska bra i nedanstående påståenden: Normer och värden Utveckling och lärande Mitt barn trivs på sin förskola Mitt barn känner sig tryggt på sin förskola Personalen motverkar aktivt att någon behandlas illa Förskolan är bra på att stimulera mitt barns lust att lära och utvecklas Det finns stimulerande saker för mitt barn att leka med på förskolan Inflytande Mitt barn får möjlighet att vara med och bestämma vad han/hon vill göra på förskolan Jag får i utvecklingssamtalet veta hur mitt barn utvecklas Jag skulle kunna tänka mig att rekommendera mitt barns förskola till andra föräldrar (16)

14 Skola Kort fakta Det finns 17 kommunala skolor. Fem av skolorna har undervisning t o m årskurs 9. Antal lärare per 100 elever är 8,6 (rikssnitt 8,3) och 90 % av lärarna har högskolexamen (rikssnitt 88 %). SCB: Mätdag Majoriteten av vårdnadshavarna har svarat i positiv riktning, men andelen sjunker generellt ju äldre barnen blir. Det påståendet som fått allra lägst andel positiva svar är att skolan arbetar på ett bra sätt mot mobbning och kränkning och det är vårdnadshavare för elever i årskurs 8 som tycker det. Majoriteten kan tänka sig att rekommendera sitt barns skola till andra föräldrar, men ju äldre barnen är desto mindre positiva är vårdnadshavarna. Jämfört med förra året har andelen positiva svar ökat bland vårdnadshavare för elever i årskurs 2 och 8. Framförallt när det gäller påståendena kring kunskaper (åk 8) och inflytande (åk 2 o 8). För årskurs 5 har andelen positiva svar sjunkit framförallt när det gäller området kunskaper. Andel (%) vårdnadshavare som svarat stämmer mycket bra/stämmer ganska bra i nedanstående påståenden: Årskurs 2 Årskurs 5 Årskurs Normer och värden Mitt barn trivs på skolan Mitt barn känner sig trygg på skolan Mitt barn har arbetsro på lektionerna Skolan arbetar på ett bra sätt mot mobbning och kränkning Kunskaper Skolan har lyckats uppmuntra mitt barn att själv söka kunskap och bli nyfiken Mitt barn får den hjälp och stöd det behöver Mitt barn får veta vad som krävs i de olika ämnena Inflytande och ansvar Mitt barn kan påverka arbetssätt och innehåll Jag får i utvecklingssamtalet veta hur det går för mitt barn i skolan Jag kan tänka sig att rekommendera mitt barns skola till andra föräldrar 13(16)

15 Fritidshem Kort fakta Det finns 16 fritidshem inom den kommunala verksamheten. Några har sin verksamhet inrymd i skolornas klass- och grupprum och några ligger friliggande intill skolorna. Inskrivna barn per avdelning totalt i kommunen är 23,3 (rikssnitt 36,7). Antal barn per årsarbetare på kommunalt fritidshem är 18,9 (rikssnitt 20,6). SCB: Mätdag En klar majoritet av vårdnadshavarna till barn på fritidshemmen har svarat i positiv riktning på samtliga påståenden. Men jämfört med föregående år har andelen sjunkit när det gäller områdena kunskaper och inflytande. Andel (%) vårdnadshavare som svarat stämmer mycket bra/stämmer ganska bra i nedanstående påståenden: Normer och värden Kunskaper Inflytande och ansvar Mitt barn trivs på sitt fritidshem Mitt barn känner sig tryggt i på sitt fritidshem Personalen jobbar på ett bra sätt för att motverka mobbning och kränkande behandling Fritidshemmet är bra på att stimulera mitt barn lust att lära och utvecklas Mitt barn får lära sig att fungera i grupp på fritidshemmet Mitt barn får möjlighet att vara med och bestämma vad han/hon vill göra på sitt fritidshem Jag skulle kunna tänka mig att rekommendera mitt barns fritidshem till andra föräldrar 14(16)

16 Jämförelse - Vårdnadshavare till flickor respektive pojkar Flickors vårdnadshavare har generellt svarat mer positivt på fler påståenden än vad vårdnadshavare till pojkar gjort. Men svaren varierar en del inom respektive svarsgrupp. Vårdnadshavare till flickor ger mer positiva svar än pojkars kring att: deras barn känner tryggt (fsk, åk 5 och 8 samt f-hem) skolan lyckats uppmuntra barnet att själv söka kunskap och att göra honom/henne nyfiken (åk 2, 5 och 8) deras barn får den hjälp och det stöd det behöver i skolan (åk 2, 5 och 8) deras barn får veta vad som krävs i de olika ämnena (åk 2, 5 och 8) deras barn kan påverka arbetssätt och innehåll (åk 2 och 5) de som vårdnadshavare i utvecklingssamtalet får veta hur deras barn utvecklas (åk 8) de kan tänka sig att rekommendera sitt barns förskola och skola (fsk, åk 5 och 8) Vårdnadshavare till pojkar ger mer positiva svar än flickors kring att: deras barn trivs i skolan (åk 5 och f-hem) att deras barn har arbetsro (åk 2, 5 och 8) skolan arbetar på ett bra sätt för att motverka mobbning och kränkning (fsk, åk 8 och f-hem) förskolan och fritidshemmet stimulerar lust att lära och utvecklas (fsk och f-hem) deras barn får möjlighet att påverka arbetssätt och innehåll i skolan (åk 8) de som vårdnadshavare i utvecklingssamtalet får veta hur deras barn utvecklas (fsk, åk 2 och 5) de kan tänka sig att rekommendera sitt barns skola respektive fritidshem (åk, 2 och f- hem) Reflektion Resultatet visar att majoriteten av vårdnadshavarna är positiva till hur förskola, skola och fritidshem arbetar kring de områden som kvalitetsenkäten mäter. Under de tre åren Kvalitetsenkäten har genomförts i sin nuvarande form har svaren visserligen varierat men majoriteten har ändå varit konstant positiva. Vårdnadshavarna förutom till elever i årskurs 8 ger generellt, något lägre positiva omdömen än vad barnen i förskolan och eleverna själva ger. Trenden, att i takt med stigande ålder så sjunker andelen elever som är positiva, syns även bland vårdnadshavarna. Även om vårdnadshavare för elever i årskurs 8 är något mer positiva än sina barn bedömer de också arbetsro och skolans arbete mot mobbning och kränkning samt kunna påverka arbetssätt och innehåll mindre positivt än de övriga påståendena. Vårdnadshavare till flickor i årskurs 2, 5 och 8 är liksom flick- eleverna mindre positiva när det gäller arbetsro i skolan. Andelen positiva vårdnadshavare har ökat under åren: till elever i årskurs 2, ökat när det gäller att de får veta vad som krävs i de olika ämnena samt att deras barn kan påverka arbetssätt och innehåll till elever i årskurs 5, ökat kring att deras barn kan påverka arbetssätt och innehåll 15(16)

17 till elever i årskurs 8 ökat kring att skolan lyckats uppmuntra deras barn att själv söka kunskap och bli nyfiken samt att deras barn får veta vad som krävs i de olika ämnena Andelen positiva vårdnadshavare har under de tre senaste åren sjunkit under åren: till barn på fritidshem när det gäller att fritidshemmet är bra på att stimulera barnets lust att lära och utvecklas, lära barnet att fungera i grupp samt att barnet får möjlighet att vara med och bestämma vad han/hon vill göra på sitt fritidshem. Avslutande reflektion Sammanfattningsvis är det överlag ett mycket positivt resultat från barn, elever och deras vårdnadshavare. Men det råder en viss osäkerhet eller bristande insikt hos en del vårdnadshavare men också en negativ inställning hur förskolan, skolan och fritidshemmen arbetar kring barnens och elevernas inflytande. Det gäller även i viss mån arbetet kring att förhindra mobbning och kränkande behandling samt att stimulera lust att lära. Varje enhet har ansvar för att ta hand om sitt resultat och att planera och genomföra åtgärder samt återföra resultat till de som besvarat enkäterna. Informationsinsatser till vårdnadshavare kring förskolans, skolans och fritidshemmens uppdrag och arbete kring exempelvis inflytande samt kring normer och värden behöver förbättras och fördjupas. Det behöver även föras diskussion kring vad begreppet arbetsro står för. När det gäller eleverna är det främst frågorna kring arbetsro, arbetet mot mobbning och kränkning samt att kunna påverka arbetssätt och innehåll som fått lägre positiva omdömen. Det pågår sedan några år ett intensivt arbete kring värdegrundsfrågor vilket förhoppningsvis ger positiva effekter när det gäller exempelvis arbetsro och i arbetet med mobbning och kränkning. I kommunens arbete under läsåret 09/10 kring framtagandet av en Verktygslåda för högre måluppfyllelse är bland annat inflytande och delaktighet en del i detta. Detta borde leda till ökad tydlighet och att skolorna utvecklar en strategi för hur elevernas inflytande ska fungera genom skolåren. Jämfört med föregående år är det en liten andel vårdnadshavare som besvarat årets enkät. Förskolor, skolor och fritidshem måste arbeta mer aktivt för att få fler vårdnadshavare att besvara enkäter eftersom det är viktigt att få in deras synpunkter kring arbetet i verksamheterna. Då enkätsvaren 2009 trots allt visar ett kommunövergripande positivt resultat kan slutsatsen dras att förskola, skola och fritidshem i det stora hela arbetar i linje med läroplanens riktlinjer kring normer och värden, utveckling och lärande samt inflytande och ansvar. 16(16)

18 Översikt - resultat 2009, andel (%) barn Bilaga 1 som svarat Alltid/Ofta eller ibland (förskola) elever som svarat stämmer mycket bra eller stämmer ganska bra Förskola skolår 2 skolår 5 skolår 8 F-hem Normer och värden Jag trivs i fsk/skolan/fritids Jag känner mig trygg på fsk/skola/fritids Jag har arbetsro på lektionerna Fsk/skola/fritids arbetar på ett bra sätt för att motverka/stoppa mobbning och kränkning Utveckling och lärande/ Kunskaper Jag får lära mig nya saker på fsk/f-hem Det finns roliga saker finns att leka med 100 Skolan skapar nyfikenhet att lära mig nya saker Jag får den hjälp och stöd jag behöver i skolarbetet Jag får veta vad som krävs av mig de olika ämnena 96 Jag får information om kunskapsmål och 82 betygskriterier Jag får lära mig att göra saker tillsammans 97 med andra Inflytande och ansvar Jag får vara med och bestämma vad jag ska göra på fsk/f-hem Jag kan påverka arbetssätt och innehåll Jag får i utvecklingssamtaletveta hur det går för mig i skolan

19 Översikt - resultat 2009, andel (%) vårdnadshavare Bilaga 2 som svarat stämmer mycket bra eller stämmer ganska bra på nedanstående påståenden: Förskola skolår 2 skolår 5 skolår 8 F-hem Normer och värden Mitt barn trivs på fsk/skolan/fritids Mitt barn känner sig trygg på fsk/skolan/fritid Mitt barn har arbetsro på lektionerna Fsk/skolan/fritids arbetar på ett bra sätt mot mobbning och kränkning Utveckling och lärande/ Kunskaper Fsk/f-hem stimulerar lust att lära och utveckla Det finns stimulerande saker att leka med 94 Skolan uppmuntrar att söka kunskap och bli nyfikenhet Mitt barn får hjälp och stöd Mitt barn får veta vad som krävs i olika ämnen Mitt barn får lära sig fungera i grupp 88 Inflytande och ansvar Mitt barn får vara med och bestämma vad man ska göra Jag får i utvecklingssamtalet veta hur mitt barn utvecklas Mitt barn kan påverka arbetssätt och innehåll Jag kan tänka sig att rekommendera mitt barns: förskola 96 skola fritidshem 81 till andra föräldrar

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1

Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Rapport resultat elev- och föräldraenkät 2015 Grundskola, Förskoleklass och Fritidshem Innehållsförteckning Sammanfattning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Kommunens mål hur har det gått?... 1 Bakgrund...

Läs mer

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet?

ÅBYSKOLAN 3-5. killar 10,0 9,41 9,62 10,0 8,08 7,96 7,75 9,23 9,17 7,5 7,5 5,0 5,0 2,5 2,5. 0,0 Hur nöjd är du med din skola som helhet? ÅBYSKOLAN 3-5 killar Jag trivs i skolan tjejer Jag trivs i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Det finns vuxna ute på rasterna Jag känner mig trygg i skolan Jag trivs med

Läs mer

Rapport Helsingborg stad Förskole- och skolundersökning. CMA Research AB Ågatan 31 Rimbogatan Linköping Stockholm

Rapport Helsingborg stad Förskole- och skolundersökning. CMA Research AB Ågatan 31 Rimbogatan Linköping Stockholm CMA Research AB Sid 1 (30) Helsingborg stad Förskole- och skolundersökning Rapport 2015 CMA Research AB Ågatan 31 Rimbogatan 8 582 22 Linköping 114 32 Stockholm Organisationsnummer: 556525-4256 CMA Research

Läs mer

Enkätundersökning 2014, 2015 Kommunal verksamhet

Enkätundersökning 2014, 2015 Kommunal verksamhet Enkätundersökning 2014, 2015 Kommunal verksamhet Elever förskoleklass till och med årskurs 2 Elever årskurs 3 till och med årskurs 9 Vårdnadshavare förskola Vårdnadshavare skola Svarsfrekvens 2014 2015

Läs mer

1 Frågor årskurs 2 grundskola

1 Frågor årskurs 2 grundskola 1 Frågor årskurs 2 grundskola Skalan som används är 4- gradig och visualiseras med glada och ledsna gubbar. Det går även att svara Vet inte. Bakgrundsfrågor Är du (pojke/flicka) Var bor du? (lista med

Läs mer

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067 -04-22 Rev -05-11 1(15) BUN /0067 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

15-07-10. Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6

15-07-10. Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6 15-07-10 Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6 Läsåret 2014-2015 1 2015-07-10 Systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kvalitetsrapport 2014-2015 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Mål: BUN:s

Läs mer

Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun

Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Rapport 2015 Enkätundersökning inom förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Lidingö Stad, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Stockholm 2015-04-30 Beställare: Järfälla kommun, Lidingö Stad,

Läs mer

Sollentuna kommun Elever åk 3, 6 och 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 83%

Sollentuna kommun Elever åk 3, 6 och 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 83% Elever åk, och VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, % Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer

Enkätundersökning inom pedagogisk omsorg, förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun

Enkätundersökning inom pedagogisk omsorg, förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Rapport 2016 Enkätundersökning inom pedagogisk omsorg, förskola och skola. I samarbete med Järfälla kommun, Sigtuna kommun och Upplands-Bro kommun Stockholm 2016-05-04 Beställare: Järfälla kommun, Sigtuna

Läs mer

Sollentuna kommun Elever åk 3, 6 och 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 86%

Sollentuna kommun Elever åk 3, 6 och 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 86% Elever åk, och VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, % Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Örebro kommun. Örebro skolenkät 2015. Hovstaskolan 66 respondenter (Svarsfrekvens: 58 procent) Genomförd av CMA Research AB Maj 2015

Örebro kommun. Örebro skolenkät 2015. Hovstaskolan 66 respondenter (Svarsfrekvens: 58 procent) Genomförd av CMA Research AB Maj 2015 Örebro kommun Örebro skolenkät 2015 Hovstaskolan 66 respondenter (Svarsfrekvens: 58 procent) Genomförd av CMA Research AB Maj 2015 Örebro kommun, Örebro skolenkät 2015, sida 1 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Rapport elev- och föräldraenkät 2018

Rapport elev- och föräldraenkät 2018 Dnr 2018/BUN 0052 Rapport elev- och föräldraenkät 2018 2018-06-04 Tyresö kommun / 2018-06-04 2 (35) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning... 4 1.1 Syfte... 5 1.2 Enkäten... 5 1.3 Urval

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 2014-06-03 1. GRUNDFAKTA Stadsskogsskolan 1 191 elever, 113 pojkar och 78 flickor 42 med annat modersmål 22 lärare Andel lärare med högskoleexamen

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Mikaelskolan - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Mikaelskolan - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun - Elever åk 3 21 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Norrvikens skola - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Norrvikens skola - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun - Elever åk 3 27 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Norra Strandskolan - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Norra Strandskolan - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun - Elever åk 3 24 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Ekerö kommun Drottningholmskolan - Elever åk 6. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 86%

Ekerö kommun Drottningholmskolan - Elever åk 6. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 86% - Elever åk VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter 12 svar, % Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Ekerö kommun Träkvista skola - Elever åk 6. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 86%

Ekerö kommun Träkvista skola - Elever åk 6. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 86% - Elever åk VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, % Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Sollentuna kommun Elever åk 3, 6 och 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 100%

Sollentuna kommun Elever åk 3, 6 och 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 100% Elever åk, och VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter 1 svar, 1% Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Örebro kommun. Örebro skolenkät Föräldrar grundskola - Hovstaskolan F-3 48 svar (Svarsfrekvens: 77 procent)

Örebro kommun. Örebro skolenkät Föräldrar grundskola - Hovstaskolan F-3 48 svar (Svarsfrekvens: 77 procent) Örebro kommun Örebro skolenkät 2016 Föräldrar grundskola - Hovstaskolan F-3 48 svar (Svarsfrekvens: 77 procent) Genomförd av CMA Research AB Maj 2016 Örebro kommun, Örebro skolenkät 2016, sida 1 Innehåll

Läs mer

Enkätundersökning 2012 Familjedaghem/Pedagogisk omsorg - Rawley, Gisela Sara Ulrika. Älvsjö sdf

Enkätundersökning 2012 Familjedaghem/Pedagogisk omsorg - Rawley, Gisela Sara Ulrika. Älvsjö sdf Älvsjö sdf OM UNDERSÖKNINGEN Stockholms stad genomför årligen en kvalitetsmätning i stadens familjedaghem/pedagogiska omsorg. Föräldrar med barn i familjedaghem/pedagogisk omsorg ombeds att fylla i en

Läs mer

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Ektorps skola - Elever åk 6. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016.

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Ektorps skola - Elever åk 6. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016. Nacka kommun Ektorps skola - Elever åk 6 24 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner

Läs mer

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Internationella Engelska skolan - Elever åk 6. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Internationella Engelska skolan - Elever åk 6. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Nacka kommun Internationella Engelska skolan - Elever åk 6 5 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 26 Pilen Marknadsundersökningar Mars 26 Våga Visa 26, sida Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Korallens friskola - Elever åk 5. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Korallens friskola - Elever åk 5. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun Korallens friskola - Elever åk 5 16 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Vallentuna kommun Karbyskolan - Elever åk 6. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 91%

Vallentuna kommun Karbyskolan - Elever åk 6. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 91% - Elever åk VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter 2 svar, 1% Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Elever åk Danderyds kommun

Elever åk Danderyds kommun Elever åk svar, % Denna enkätundersökning är en del av ett utvärderingssamarbete där tio kommuner i Stockholms län årligen genomför en enkätundersökning inom förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6 Omrade Nr Förskola Pedagogisk omsorg/familjed aghem Förskoleklass år 3 år 6 Är ditt barn en 0 1 pojke eller flicka? Utveckling och lärande Verksamheten är 101 2 stimulerande för Är ditt barn en pojke eller

Läs mer

Utveckling och lärande

Utveckling och lärande Elevenkät 2018 Elevernas ansvar och inflytande, Lgr 11 (kap 2.3) De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Danderyds kommun. Kundundersökning 2015. Ösbyskolan - Föräldrar åk 2. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. 22 respondenter

Danderyds kommun. Kundundersökning 2015. Ösbyskolan - Föräldrar åk 2. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015. 22 respondenter Danderyds kommun Ösbyskolan - Föräldrar åk 2 22 respondenter Kundundersökning 2015 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2015 Våga Visa 2015, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan

Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan Regelbunden tillsyn i Västerås kommun Herrgärdsskolan Dnr 43-2008:0138 Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan Förskoleklass Grundskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Ekerö kommun Tappströmsskolan - Elever åk 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 82%

Ekerö kommun Tappströmsskolan - Elever åk 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 82% - Elever åk VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, % Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Elever åk Kullsvedsskolan

Elever åk Kullsvedsskolan Elever åk 1 svar, 55% Denna enkätundersökning är en del av ett utvärderingssamarbete där tio kommuner i Stockholms län årligen genomför en enkätundersökning inom förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Haninge skolenkät 2016 Elever grundskola

Haninge skolenkät 2016 Elever grundskola Haninge skolenkät 2016 Elever grundskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Ljusterö_Ingmarsö skola - Elever åk 5. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Ljusterö_Ingmarsö skola - Elever åk 5. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun Ljusterö_Ingmarsö skola - Elever åk 5 9 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Sollentuna kommun - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Sollentuna kommun - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun Sollentuna kommun - Elever åk 8 849 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Uppföljning 2010. Utvärdering av Skolplan 2007

Uppföljning 2010. Utvärdering av Skolplan 2007 Uppföljning 2010 God och trygg arbetsmiljö för barn och elever Utvärdering av Skolplan 2007 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Birgitta Bresell 2011-06-08 Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

Förskole- och skolundersökning 2017

Förskole- och skolundersökning 2017 Förskole- och skolundersökning 2017 Växjö kommun, utbildningsförvaltningen, 0470-410 00, utbildningsforvaltningen@vaxjo.se Dokumenttyp Rapport Dokumentnamn Förskole- och skolundersökning 2017 Fastställd/Upprättad

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Skå skola Föräldrar åk 2 - Våren svar, 79%

Skå skola Föräldrar åk 2 - Våren svar, 79% Utveckling och lärande 0 0 %. Mitt barn tycker det är roligt att gå i skolan. 0 föregående år 0 6% 8%. Skolarbetet är stimulerande för mitt barn. föregående år 0 0 0 6 0 6 % 00% % 8%. Lärarna är bra på

Läs mer

Ekerö kommun Tappströmsskolan - Elever åk 8 Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016

Ekerö kommun Tappströmsskolan - Elever åk 8 Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016 Ekerö kommun - Elever åk 8 87 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Akers friskola - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Akers friskola - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun - Elever åk 8 21 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96%

Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96% Enhet: Tavestaskolan Samtliga elever grundskolan Svarsfrekvens: Antal 69 Andel% 96% 1. Jag känner mig trygg i skolan. 100 100 100 100 100, 2. De andra eleverna är trevliga mot mig i skolan. 97 97 97 100

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Solskiftesskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Solskiftesskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun - Elever åk 8 82 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Sanduddens skola Föräldrar Förskoleklass - Våren svar, 75%

Sanduddens skola Föräldrar Förskoleklass - Våren svar, 75% Föräldrar Förskoleklass - Våren 9 svar, 7% Utveckling och lärande. Mitt barn tycker det är roligt att gå i skolan. 60 7 0 6 bra 96% 97% 9% 7%. Skolarbetet är stimulerande för mitt barn. 0 9 7 9% 79% 7%.

Läs mer

Utredningar & rapporter

Utredningar & rapporter Utredningar & rapporter 2016-06-21 Skolenkät 2016 Rapport för förskolan Barn och föräldrar [Skriv text], Utredning och Statistik 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se Karolina Öjemalm, 021-39 14

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Internationella Engelska skolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Nacka kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Internationella Engelska skolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Nacka kommun Internationella Engelska skolan - Elever åk 8 128 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen

Läs mer

Föräldrar åk Ösbyskolan

Föräldrar åk Ösbyskolan Föräldrar åk svar, % Denna enkätundersökning är en del av ett utvärderingssamarbete där tio kommuner i Stockholms län årligen genomför en enkätundersökning inom förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen upprättad 2015-10-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hässleberg, Hallsberg 2015-2016 Verksamhetens vision På vår förskola ska ingen utsättas för trakasserier, diskriminering

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017 Resultatprofil Ängbyskolan Läsåret 2016/2017 Vad är en resultatprofil I resultatprofilen redovisas respektive skolas organisation, antal elever och pedagogisk personal, resultat som uppnåtts hos eleverna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Bofinkens förskola Medåker 2012 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Tyresö kommun. Föräldrar Förskoleklass - Njupkärrs skola. 32 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB.

Tyresö kommun. Föräldrar Förskoleklass - Njupkärrs skola. 32 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Tyresö kommun Föräldrar Förskoleklass - Njupkärrs skola 32 respondenter Brukarundersökning Genomförd av CMA Research AB Mars 2013 Fakta om undersökningen Bakgrund Flera kommuner genomför årligen en kundundersökning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Ekerö kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Uppgårdskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016.

Ekerö kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Uppgårdskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016. Ekerö kommun Uppgårdskolan - Elever åk 8 76 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner

Läs mer

Täby kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Näsbyparksskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016.

Täby kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Näsbyparksskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016. Täby kommun - Elever åk 8 75 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms

Läs mer

Redovisning barn- och utbildningsnämndens elev- och föräldraenkäter våren 2014

Redovisning barn- och utbildningsnämndens elev- och föräldraenkäter våren 2014 Kvalitetsutvecklare Caroline Andersson 2014-10-14 Dnr: 14-216-600 Redovisning barn- och utbildningsnämndens elev- och föräldraenkäter våren 2014 2 Allmän information om enkätundersökningen I syfte att

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Fredsborgskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Fredsborgskolan - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun Fredsborgskolan - Elever åk 8 53 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio

Läs mer

Fritidsenkät i Botkyrka 2009

Fritidsenkät i Botkyrka 2009 Fritidsenkät i Botkyrka 2009 Rapport om barn- och ungdomsförvaltningens enkät till elever i årskurs 3 som går på fritids i kommunens skolor Tryckt 2007-04-02 1 [8] Utvärderings- och utvecklingsenheten

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Stallets förskola_skola - Föräldrar Förskola

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Stallets förskola_skola - Föräldrar Förskola Sollentuna kommun - Föräldrar Förskola 72 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Ljusterö_Ingmarsö skola - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Ljusterö_Ingmarsö skola - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun Ljusterö_Ingmarsö skola - Elever åk 8 9 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Ekerö kommun Föräldrar - Förskoleklass - Våren svar, 76%

Ekerö kommun Föräldrar - Förskoleklass - Våren svar, 76% Föräldrar - Förskoleklass - Våren svar, % bra Utveckling och lärande 0 0 % 0.. Mitt barn tycker det är roligt att gå i skolan. 0 0 % % % % 0.. Skolarbetet är stimulerande för mitt barn. 0 % 0 % % 0.. Lärarna

Läs mer

Enkät i fritidshem. Rapporten innehåller totalresultatet för föräldrar till barn i fritidshem på särskola. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1

Enkät i fritidshem. Rapporten innehåller totalresultatet för föräldrar till barn i fritidshem på särskola. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1 Enkät i fritidshem Rapporten innehåller totalresultatet för föräldrar till barn i fritidshem på särskola. 4/9/ SIDAN 1 Fakta om undersökningen En undersökning inom skolans område har genomförts våren.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2012-2013 1 Presentation Pedagogisk omsorg är en form av förskoleverksamhet som till största delen bedrivs i den anställdes hem och mestadels

Läs mer

Elev- och föräldraenkäten 2019

Elev- och föräldraenkäten 2019 Diarienummer: 19/BUN 219 Elev- och föräldraenkäten 19 Trender och utveckling över tid 19-5-27 Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun / 19-5-27 2 (48) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Junibacken. Tallkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Junibacken. Tallkotten BARN OCH UTBLIDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Junibacken Tallkotten Normer och värden Lpfö 98 Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen

Läs mer

Elever åk Hemmestaskolan

Elever åk Hemmestaskolan Elever åk svar, % Denna enkätundersökning är en del av ett utvärderingssamarbete där tio kommuner i Stockholms län årligen genomför en enkätundersökning inom förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde

Likabehandlingsplan. Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Likabehandlingsplan Plan för arbetet mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Gunnarsbo-/Sandhems förskoleområde Läsåret 2014-2015 Reviderad 2014-11-13 VISION Alla på förskolan skall

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Tyresö kommun. Föräldrar Förskola. 1582 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Mars 2013

Tyresö kommun. Föräldrar Förskola. 1582 respondenter Brukarundersökning. Genomförd av CMA Research AB. Mars 2013 Tyresö kommun Föräldrar Förskola 1582 respondenter Brukarundersökning Genomförd av CMA Research AB Mars 2013 Fakta om undersökningen Bakgrund Flera kommuner genomför årligen en kundundersökning i förskola,

Läs mer

Bergfotens skola Föräldrar år 2 - Våren svar, 63%

Bergfotens skola Föräldrar år 2 - Våren svar, 63% Föräldrar år - Våren svar, % Utveckling och lärande. Mitt barn tycker det är roligt att gå i skolan. 0 0,,. Skolarbetet är stimulerande för mitt barn. 7 7 0 0,,7,. Lärarna är bra på att väcka mitt barns

Läs mer

Vallentuna kommun Ekebyskolan - Elever åk 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 92%

Vallentuna kommun Ekebyskolan - Elever åk 8. VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter svar, 92% Ekebyskolan - Elever åk VågaVisa Kvalitetsuppföljning med enkäter 22 svar, 2% Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner i Stockholms län genomför årligen en enkätundersökning i förskola, pedagogisk omsorg

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-01-20 Dnr 43-2010 :852 Beslut för grundskola efter tillsyn i Falkenbergsskolan i Kalmar kommun Skolbeslut Tillsyn i Falkenbergsskolan 2011-01-20 2 (8) Dnr 43-2010: 852 Rektorerna vid Falkenbergsskolan

Läs mer

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Skollagen 2 kap. Den kommunala organisationen för skolan 2 För ledningen av utbildningen i skolorna skall det finnas rektorer. Rektorn

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer