Förändrade tågförseningar ny höghastighetsjärnväg enligt US2X

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förändrade tågförseningar ny höghastighetsjärnväg enligt US2X"

Transkript

1 1(12) Kopia till: Förändrade tågförseningar ny höghastighetsjärnväg enligt US2X Inledning Utbyggnad av en höghastighetsbana innebär ett tillskott av kapacitet till järnvägsnätet. De tågförseningar som beror av begränsad kapacitet kan därför komma att minska. Denna effekt ingår dock inte regelmässigt i den samhällsekonomiska kalkylen. Detta beror bl.a. på att relevanta effektsamband inte finns tillgängliga. Effektsamband för förseningar i form av enklare korrelationssamband har därför tagits fram under sommaren Utgångspunkten för detta har varit att använda enkelt tillgänglig statistik som även kunnat kopplas till befintlig information ifrån Trafikverkets prognosmodeller. Detta medför vissa begränsningar för vilka samband som kan tas fram och användas för att prognosticera effekter på förseningar. Det återstår arbete dels med kvalitetssäkring och granskning av sambanden, dels med att fastställa en metod för tillämpning i samhällsekonomiska kalkyler. Därför kan de beräkningar som görs nu enbart redovisas i form av känslighetsanalyser. Datamaterial och modeller för förväntade förseningar Information för att estimera förseningsmodellerna har hämtats från ett befintligt uttag från LUPP vilket innehåller samtliga tågrörelser i Sverige under år Indelningen i olika tågtyper är relativt grov i detta material och här använder vi uppgifter för resandetåg och godståg. Ankomstförsening mäts som skillnaden mellan planerad och uppmätt ankomsttid för varje tåg och ankomstplats. Datamaterialet från LUPP har kompletterats med uppgifter om kapacitetsutnyttjande ett genomsnittligt dygn på sträckan mellan var och en av avgångs- respektive ankomstplatserna, avstånd mellan desamma och uppgift om sträckan avser enkel- eller dubbelspår. Detta innebär att vi mellan den första avgångsplatsen och varje efterföljande ankomstplats har kunnat beräkna: (i) ett viktat genomsnitt för kapacitetsutnyttjande för den tillryggalagda sträckan, (ii) den tillryggalagda sträckans avstånd och (iii) andel enkelspår på den tillryggalagda sträckan. För varje ankomstplats använder vi även uppgift om tåget gör uppehåll eller inte. Dessa uppgifter finns tillgängliga i Trafikverkets prognosmodeller i den s.k. linje-länktabellen vilket gör det möjligt att använda uppgifterna för att prognosticera ett väntevärde för antalet förseningsminuter per tåg i jämförelsealternativ (JA) respektive utredningsalternativ (UA). Tabellen innehåller även uppgifter om prognosticerat antal avstigande passagerare i JA respektive UA. Förseningssambandet för resandetåg respektive godståg består av två modeller, varav den första avser en sannolikhetsberäkning för att ett tåg är försenat och det andra avser det betingade väntevärdet för antal förseningsminuter då tåget är försenat. Det har alltså tagits fram två separata samband för person- respektive godstågstrafik som endast skiljer sig åt vad gäller estimerade parametervärden.

2 2(12) Tabell 1. Beskrivande statistik för resandetåg Variabel Medelvärde Standardavvikelse Försenat (Y=1) Förseningsminuter Avstånd Enkelspårsandel Kapacitetstal januari februari mars april maj juni juli augusti september oktober november december 0,42 6,07 105,00 0,59 0,49 14,73 142,58 0,40 0,18 Antal observationer I Tabell 1 redovisas en del beskrivande statistik för det material som använts för att estimera förseningssambanden för resandetåg. En observation i materialet avser alltså ett tåg som framförts på en viss sträcka. Därmed innehåller tabellen dels uppgifter som har att göra med tåget (om det är försenat och hur många minuter det i så fall är försenat samt vilken månad under året som tåget framfördes på sträckan), dels uppgifter om den sträcka som tåget har framförts på (avstånd, andel enkelspår och kapacitetstal). Från tabellen ser vi att 42 procent av tågen är försenade (en minut eller mer) vid ankomst. Ett försenat tåg är i genomsnitt 6 minuter försenat. Det genomsnittliga avståndet för observationerna som används för att estimera modellerna är 105 km och andelen enkelspår är 28 procent. Kapacitetstalet som mäter konsumerad kapacitet på sträckan för varje observation är knappt 0,6. Variablerna januari-december indikerar månad för observationen. Medelvärdena för dessa variabler visar att observationerna är jämnt fördelade över året. I Tabell 2 redovisas motsvarande siffror för godstågen i materialet. Här ser vi att andelen försenade tåg är något lägre än för resandetågen samtidigt som det genomsnittliga antalet förseningsminuter för försenade tåg är avsevärt högre än för resandetågen. Vi ser också att observationerna för godstågen i genomsnitt har betydligt längre avstånd än resandetågen och att enkelspårsandelen är högre. I övrigt är de genomsnittliga värdena för godstågen ungefär desamma som för resandetågen.

3 3(12) Tabell 2. Beskrivande statistik för godståg Variabel Medelvärde Standardavvikelse Försenat (Y=1) Förseningsminuter Avstånd Enkelspårsandel Kapacitetstal januari februari mars april maj juni juli augusti september oktober november december 0,31 54,73 225,27 0,60 0,58 0,07 0,46 100,30 230,16 0,41 0,17 0,29 0,26 Antal observationer Utgångspunkten för att ta fram sannolikhetsmodellen för om ett tåg är försenat har varit att hålla modellen enkel. Detta innebär att vi estimerar en enkel logitmodell för sannolikheten att tåget är försenat. För att hålla modellen så enkel som möjligt har vi inte använt en dynamisk specifikation där vi betingar sannolikheten för att tåget är försenat vid en ankomstplats på om tåget var försenat på den föregående ankomstplatsen. För att förenkla sambandet har vi istället valt att definiera de förklarande variablerna för hela sträckan fram till var och en av ankomstplatserna. På så sätt fångar vi troligen upp en del av det som en renodlad dynamisk specifikation skulle mäta. Vi har testat ett antal olika specifikationer med olika transformationer av beroende och oberoende variabler men har landat i de som presenteras här, bl.a. för att relevanta variabler har rätt tecken, varit statistiskt signifikanta och för att de är enkla att använda i linje-länktabellen. 1 Alla modeller har innehållit indikatorvariabler för månad som vi sedan räknat om till en del av interceptet utifrån resp. månads andel av 365 dagar. För fortsatt utveckling av förseningssambanden kan det vara värt att undersöka om en renodlad dynamisk specifikation skulle fungera bättre och använda en mer genomtänkt struktur på klustren som använts för att beräkna statistisk signifikans. Men förmodligen är det ännu viktigare att utvidga informationen i det material som används för att estimera modellen (det utvidgade LUPP-materialet) och det material på vilket modellen är tänkt att användas ( linje-länktabellen ); t.ex. genom att ta fram en bättre indelning i olika tågtyper. 1 För undersökning av olika parametrars statistiska signifikans är alla standardfel klusterrobusta. Här har vi för enkelhets skull använt länk som kluster men vi har ju även flera observationer på samma tåg under dess framförsel vilket skulle kunna användas för att korrigera standardfelen.

4 4(12) Modell för sannolikheten (P) att ett tåg är försenat (Y=1): P(Y = 1) = exp(x β) 1 + exp(x β) x = a1 p,g + a2 p,g ln(distsum) + a3 p,g espandel + a4 p,g ln(kapb) + a5 p,g stopp p = persontåg, g= godståg Tabell 3: Parametervärden för person-respektive godståg P(Y=1) Parameter Persontåg Godståg a1-0,7087-1,2513 a2 0, a3 0, a4 0,4724 0,0674 a5-0, Förklaring variabelnamn: distsum: ackumulerat avstånd från start- respektive slutnod espandel: andel enkelspår ackumulerat över linjens avstånd kapb: viktat genomsnittligt kapacitetsutnyttjande vid varje nod stopp: nod där tåget gör uppehåll för resandeutbyte Modell för väntevärdet av ett resandetågs antal förseningsminuter givet att tåget är försenat (Y=1) m = b1 p,g + b2 p,g distsum + b3 p,g espandel+ b4 p,g stopp Tabell 4: Parametervärden för person-respektive godståg för förväntat antal förseningsminuter Parameter Persontåg Godståg b1 3, ,86823 b2 0, ,0501 b3 0 2,5602 b4-0, ,9948 Det väntade antalet förseningsminuter per tåg vid uppehåll (stopp=1) ges alltså av: P(Y = 1)m

5 PM Kalibrering av modellen för höghastighetståg Den statistiska modellen för beräkning av förväntad förseningstid skiljer inte mellan olika typer av persontåg och den är skattad på tågföringsdata från 2013 med den av trafikmix som gällde detta år. Det innebär att även höghastighetstågen får modellmässigt beräknade förseningar enligt modellen ovan. Det finns dock anledning att anta att förseningarna kan bli mindre för höghastighetstågen eftersom dessa till stor del går på den nya höghastighetsbanan där det inte går några godståg och persontågen har en avsevärt jämnare hastighet än på nätet i övrigt. En viktig begränsning i modellen är alltså att vi endast kan fånga betydelsen av att blanda långsamma och snabba tåg på samma bana genom den korrelation som kan finnas mellan de inkluderade förklarande variablerna och skillnad i hastighet mellan långsammaste och snabbaste tåg på resp. sträcka. 2 Separering av snabba persontåg från långsamma godståg är alltså en viktig aspekt av höghastighetsbanan och som kan ha en viktig effekt på mängden förseningar. Därför har vi valt att kalibrera de modellberäknade förseningarna på höghastighetsbanan genom att använda simuleringsresultat som Trafikverket tidigare presenterat för höghastighetsbanor (Trafikverket Rapport Trafiksimulering av höghastighetsalternativen Höghastighetsprojektet/Kapacitetsuppdraget ). I rapporten noterar man att de punktlighetssiffror som tagits fram inte ska ses som exakta förutsägelser. Men simuleringen fångar troligen de relevanta effekterna på punktligheten bättre än det enkla förseningssamband som vi presenterat tidigare i denna PM p.g.a. de begränsningar som tidigare diskuterades. I dessa simuleringar av höghastighetstågstrafiken erhålls en punktlighet i ändpunktstrafiken på ca 95 %. Detta mått avser andel tåg som ankommer mindre än 5 minuter efter tidtabellslagd ankomst. Vi antar därför att höghastighetstågen får 25 % av de modellmässigt beräknade förseningarna. I tabellen nedan visas de beräknade sannolikheterna att höghastighetstågen är försenade (det vill säga P(Y=1)), dels med den skattade modellen och parametervärden enligt tabell 3 ovan, dels med antagandet att höghastighetstågen får 25 % av modellens skattade förseningar. Sannolikheten att tåget är i tid, det vill säga 1-P(Y=1), kan tolkas som ett beräknat mått på punktlighet som är ett begrepp som ofta används i detta sammanhang. I tabellen redovisas också m, det vill säga förväntad förseningstid vid ändstationen givet att tåget är försenat. Genomsnittlig förseningstid per tåg beräknas som m multiplicerat med sannolikheten att tåget är försenat. Som nämnts tidigare beräknas förseningar för varje station längs linjens sträckning där tågen gör uppehåll för resandeutbyte. Orsaken till att värdena skiljer sig åt mellan linjerna är att de har något olika sträckningar beroende på om bibanor används eller inte. För linje 8011 och 8012 avser de redovisade värdena ankomst till Malmö. 5(12) 2 För att förtydliga, information om hastighet kan beräknas i det utvidgade LUPP-materialet men finns inte tillgängligt i linje-länktabellen. Därmed kan man inte använda denna information för att prognosticera förseningseffekterna.

6 6(12) Tabell 5: Sannolikhet för förseningar Höghastighetståg i UA Linjenr Sträcka Förväntad försening m Sannolikhet för försening, P(Y=1) Modell Modell x 0,25 Punktlighet Modell Modell x 0, Stockholm-Göteborg 13,08 0, ,6053 0, Stockholm-Göteborg 13,12 0, ,6089 0, Stockholm-Göteborg 13,17 0, ,6049 0, Stockholm-Göteborg 13,22 0, ,6085 0, Sthlm-Köpenhamn 15,70 0, ,6149 0, Sthlm-Köpenhamn 15,71 0, ,6192 0, Stockholm-Malmö 15,70 0, ,6149 0, Stockholm-Malmö 15,71 0, ,6192 0,9048 Med modellberäknade samband erhålls en punktlighet på ca 60 % och med antagandet att höghastighetstågen har 25 % av modellberäknade sannolikheter blir punktligheten ca 90 %. Dessa avser alla avvikelser från tidtabellslagd ankomst, det vill säga även mindre än 5 minuter, varför slutsatsen dras att detta överensstämmer väl med de simuleringar som nämns ovan. I tabell 6 redovisas också beräknade sannolikheter och punktlighet för de snabbtåg på befintliga stambanor i JA som ersätts med höghastighetstågen i UA. I JA har samtliga snabbtåg Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö samma sträckning vilket gör att de beräknade sannolikheterna är identiska för respektive relation. Därför redovisas inte samtliga linjer.

7 7(12) Tabell 6: Sannolikhet för förseningar snabbtåg på befintliga stambanor i JA Sträcka med snabbtåg befintliga stambanor Förväntad försening m Sannolikhet för försening, P(Y=1) punktlighet Stockholm-Göteborg 12,75 0,4290 0,5710 Stockholm-Malmö 16,14 0,4343 0,5657 Idag är punktligheten för snabbtågstrafiken Stockholm-Göteborg samt Stockholm- Malmö ca 66 %. Denna siffra avser tåg som ankommer inom 5 minuter från tidtabellslagd ankomst. De tal som redovisas i tabell 6 bedöms därför vara av samma storleksordning eftersom dessa avser samtliga avvikelser från tidtabellen. Tillämpning av förseningssambanden Ovan beskrivna modellspecifikation innebär att den förväntade förseningstiden beräknas för varje tåglinje 3 vid de stationer där tågen gör uppehåll. Den förväntade förseningstiden vid en och samma station kommer därför att skilja sig åt mellan olika tåglinjer om dessa har olika sträckningar före den aktuella stationen. För persontågstrafiken innebär detta att prognostågslinjerna kan användas i beräkningarna av förväntad förseningstid enligt den sträckning dessa har åsatts i prognostidtabellen. För varje station med resandeutbyte finns dessutom uppgifter om antal av- och påstigande enligt prognosen. För godståg däremot finns dessa enbart redovisade i form av antal tåg per delsträcka enligt Bangods. Det saknas därför information om godstrafikens linjesträckning vilket gör det omöjligt att för närvarande beräkna förseningar för dessa enligt de framtagna effektsambanden. För persontågen beräknas förväntade förseningar dels för jämförelsealternativet (JA), dels för utredningsalternativet (UA). Såväl kapacitetsutnyttjandet som trafik- och resandemängder förändras mellan JA och UA. Det innebär att totala antalet (värderade) förseningstimmar i JA och UA samt skillnaden mellan dessa inte är ett relevant mått på förändrade förseningar. Om såväl trafik- som resandevolym ökar kan totala antalet förseningstimmar öka, trots förbättrat kapacitetsutnyttjande. Samma resultat skulle erhållas om man beräknade totala antalet restidstimmar i JA och UA, vilket inte heller är relevant att göra. Vad gäller åktid, liksom de övriga restidskomponenterna anslutningstid, bytestid och turintervall, beräknas effekten i SampersSamkalk istället genom restidsskillnaden mellan JA och UA i varje resanderelation. Här görs en uppdelning av resandet i befintliga/kvarvarande respektive tillkommande försvinnande resenärer. De senare antas tillgodogöra sig approximativt halva tidsvinsten enligt rule-of-the-half. När det gäller förändrade förseningar är metoden enligt ovan inte tillämpbar eftersom SampersSamkalk enbart kan hantera tidtabellslagda effekter och förseningar definitionsmässigt är en avvikelse från tidtabellen. Det finns inte heller några effektsamband mellan förseningar och efterfrågan på resor. För att kunna beräkna förändrade förseningar mellan JA och UA måste någon form av genomsnittlig försening per resärende för respektive scenario användas. Det finns några olika varianter, som alla baseras på genomsnittliga förseningar per avstigande i JA, UA och skillnaden mellan dessa. 3 Med tåglinje avses en tidtabellslagd trafiklinje från start-till ändpunkt med angiven uppehållsbild.

8 8(12) a) Förseningstid per resärende b) Förseningstid per resärende och tågtyp c) Förseningstid per resärende och station för avstigning Trafikverket har genomfört beräkningar med alla tre metoderna enligt ovan och dessa ger snarlika resultat. Vi har beslutat att för närvarande använda b) Förseningstid per resärende och tågtyp eftersom den innehåller störst detaljeringsgrad och bedöms ge träffsäkrare resultat än övriga. Metoden är också fördelaktig ur pedagogisk synpunkt då det framgår hur förseningarna påverkas mellan scenarierna för en och samma tågtyp. I de fall då trafikeringen är exakt densamma i JA och UA, det vill säg samma linjesträckningar, kan beräkningen av förändrade genomsnittsförseningar göras för varje tåglinje. Beräkningar av förändrade förseningar för persontrafik i US2X I tabell 7 och 8 redovisas antal avstigande per tågtyp i JA och UA. I tabell 9 och 10 redovisas genomsnittlig förseningstid per resärende och tågtyp. Den genomsnittliga förseningstiden beräknas genom en summering över samtliga noder per tågtyp och resärende. Tabell 7: Antal avstigande, 1000-tal per år i JA resor resor arbetsresor resor resor Interregiotåg Snabbtåg Snabbtåg befintliga stmb Pendel/regionaltåg Nattåg Dieseltåg Pendeltåg storstäder Höghastighetståg Snabba regionaltåg SUMMA

9 9(12) Tabell 8: Antal avstigande, 1000-tal per år i UA resor resor arbetsresor resor resor Interregiotåg Snabbtåg Snabbtåg befintliga stmb Pendel/regionaltåg Nattåg Dieseltåg Pendeltåg storstäder Höghastighetståg Snabba regionaltåg SUMMA Totala förseningar i respektive scenario beräknas genom att antal avstigande per tåglinje på varje station där tåget gör uppehåll multiplicerat med förväntat antal förseningsminuter med aktuell tåglinje på samma station. Dessa beräknade förseningar summeras därefter över tågtyper samt över hela trafikeringen. Genomsnittlig försening per avstigande beräknas därefter som totala antalet beräknade förseningsminuter dividerat med totala antalet avstigande. Tabell 9: Genomsnittlig försening i JA, minuter per avstigande samt minuter per tåg arbete Minuter per tåg Interregiotåg 2,83 2,62 2,23 2,21 2,19 2,59 Snabbtåg 4,73 4,23 0,00 0,00 0,00 4,68 Snabbtåg befintliga stmb 5,45 5,14 0,00 0,00 0,00 5,26 Pendel/regionaltåg 1,72 1,57 1,58 1,63 1,61 1,95 Nattåg 1 9,42 7,61 6,96 7,32 12,91 Dieseltåg 2,33 2,11 2,09 2,11 2,09 2,31 Pendeltåg storstäder 0,00 0,00 1,25 1,27 1,25 1,48 Höghastighetståg Snabba regionaltåg 2,67 2,65 2,57 2,47 2,45 3,30 SUMMA/genomsnitt 3,47 3,22 1,66 1,76 1,71 2,40

10 10(12) Tabell 10: Genomsnittlig försening i UA, minuter per avstigande samt minuter per tåg arbete Minuter per tåg Interregiotåg 2,74 2,56 2,26 2,26 2,22 2,68 Snabbtåg 4,45 4,00 0,00 0,00 0,00 4,94 Snabbtåg befintliga stmb 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 Pendel/regionaltåg 1,68 1,52 1,57 1,62 1,60 1,95 Nattåg 9,99 8,92 7,57 7,04 7,44 13,77 Dieseltåg 2,32 2,16 2,05 2,06 2,04 2,33 Pendeltåg storstäder 0,00 0,00 1,26 1,27 1,26 1,49 Höghastighetståg 1,24 1,23 0,00 0,00 0,00 1,25 Snabba regionaltåg 2,23 2,06 2,15 1,90 1,88 2,41 SUMMA/genomsnitt 2,60 2,33 1,67 1,78 1,72 2,35 För att beräkna förändrade förseningar per resenär används skillnad i genomsnittliga förseningar mellan JA och UA. Antingen kan totala genomsnittet per ärende för alla tågtyper användas eller så görs en separat beräkning per tågtyp och ärende. Det senare förutsätter dock att varje tågtyp finns i både JA och UA. I det här fallet finns dock ingen trafikering med höghastighetståg och i UA finns inga snabbtåg på befintliga stambanor. Dessa bör dock kunna slås ihop eftersom höghastighetstågen i UA ersätter snabbtågen i JA. Tabell 11: Skillnad i genomsnittlig förseningstid UA-JA, minuter per avstigande arbete Interregiotåg - -0,06 0,03 0,05 0,03 Snabbtåg - -0,24 0,00 0,00 0,00 Pendel/regionaltåg -0,04-0,05 0,00-0,01-0,01 Nattåg - -0,49-0,04 0,12 Dieseltåg -0,01 0,05-0,04-0,05-0,05 Pendeltåg storstäder 0,00 0,00 0,01 0,01 0,01 Höghastighetståg/Snabbtåg befintliga stambanor -4,20-3,92 0,00 0,00 0,00 Snabba regionaltåg -0,44-0,59-0,42-0,57-0,57 SUMMA/genomsnitt -0,87-0,89 0,01 0,02 0,01

11 11(12) Resultat I tabell 12 och 13 nedan visas beräknade effekter på persontrafikens förseningar till följd av den nya höghastighetsbanan. Redovisningen görs för de tre alternativa beräkningsmetoderna som diskuteras ovan. I tabell 11 visas förändrat antal timmar och i tabell 12 redovisas värderade timmar. I tabell 13 redovisas förseningstidsvärden, kronor per timme, enligt ASEK 6. Tabell 12: Minskad förseningstid, timmar per år arbete SUMMA Interregiotåg Snabbtåg Pendel/regionaltåg Nattåg Dieseltåg Pendeltåg storstäder Höghastighetståg/Snabbtåg befintliga stambanor Snabba regionaltåg SUMMA Tabell 13: Minskad förseningstid, miljoner kronor per år arbete SUMMA Interregiotåg Snabbtåg Pendel/regionaltåg Nattåg Dieseltåg Pendeltåg storstäder Höghastighetståg/Snabbtåg befintliga stambanor Snabba regionaltåg SUMMA

12 12(12) Tabell 14: Förseningstidsvärde, kronor per timme, ASEK6 Resärende arbete Kronor per timme Även fordonskostnaderna påverkas av förseningstiden. Denna beräknas totalt för JA och UA och minskar till följd av förändrad förseningstid med 8,3 miljoner kronor per år. Nuvärdeberäkning och rätt kalkyltecken Nedan redovisas värdet av de förändrade förseningarna i form av nuvärden över kalkylperioden med rätt kalkyltecken, det vill säga en minskad försening är en positiv effekt. Tabell 15: Samhällsekonomiska effekter av förändrade förseningar US2X MSEK år 2040 Nuvärde, MSEK Samhällsekonomisk effekt Förändrade förseningar Förändrade tågdriftkostnader pga. förändrade förseningar 8 205

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 Förändrad förseningstid persontåg Åtgärdsplan 2018-2029 1(12) Kopia till: Förändrad förseningstid persontåg

Läs mer

Tidtabellsmodell järnvägstrafik

Tidtabellsmodell järnvägstrafik 1(7) Kopia till: Tidtabellsmodell järnvägstrafik Inledning En excelbaserad modell används för hantering av samband mellan trafikmängd, kapacitetsberäkning och tidtabellstider. Modellen skapar indata till

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0

TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Innehåll 1. Metod och modell för konsistent trafikutbud = tågtrafikindata till efterfrågemodeller (Sampers, Samgods) 2. Fördelning av resande mellan tåglinjer; höghastighetsanalysen

Läs mer

Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg

Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg [ NY] 2018-03-13 1(6) Kopia till: Modell för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg 1. Inledning Modellen för översiktlig samhällsekonomisk kalkyl järnväg får användas för att beräkna samhällsekonomiska

Läs mer

Modell för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys - ENJA

Modell för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys - ENJA [ NY] 2018-11-14 1(6) Kopia till: Modell för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys - ENJA Inledning Modellen för enkel samhällsekonomisk järnvägsanalys, ENJA, är avsedd att användas för att erhålla snabba

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår

Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår 2008-12-03 x PM Effektredovisning för BVGv_017 Ramnäs- Brattheden,mötesspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post: hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3

Läs mer

Förbättrad analys av förseningsdata med hjälp av RailSys

Förbättrad analys av förseningsdata med hjälp av RailSys KTH Järnvägsgrupp 1-- Anders Lindfeldt, Hans Sipilä Förbättrad analys av förseningsdata med hjälp av RailSys Bakgrund En av slutsatserna från projektet Kapacitetsutnyttjande i det svenska järnvägsnätet.

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala

Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala 2008-11-05 x PM Effektredovisning för BVSt_012 Svartbäcken- Samnan, dubbelspår genom Gamla Uppsala Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se 2008-11-05 Innehåll 1

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet

Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet 1(5) Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet Detta dokument beskriver Trafikverkets modell för beräkning av linjekapacitet. Modellen är framtagen för beräkning vid enkelspår respektive dubbelspår.

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad)

Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - Skövde, ökad kapacitet samt Sävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Effektredovisning för BVGb_009 Göteborg - kövde, ökad kapacitet samt ävenäs, ny infart och utformning (rangerbangårdsombyggnad) Handläggare: Maria Zachariadis, ZG Telefon: 031-103405 e-post:: maria.zachariadis@banverket.se

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum Bilaga 2008-11-21 Till Samlad effektbedömning för Sandhem-Nässjö PM Effektredovisning för BVMa_024 Sandhem-Nässjö, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: sirje pädam, wsp A&S

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_024 Märsta Bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_024 Märsta Bangårdsombyggnad 2009-01-30 Till Samlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVSt_024 Märsta Bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WSP A&S Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå)

Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) PM Effektredovisning för BVLu_007 Malmbanan, ökad kapacitet (Harrå) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Resultat Sampers/Samkalk Projektnamn: Ho ghastighetsbanor enligt Sverigefo rhandlingen US2SF

Resultat Sampers/Samkalk Projektnamn: Ho ghastighetsbanor enligt Sverigefo rhandlingen US2SF PM Ärendenr: [Ärendenummer] Till: Från: Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: 0771-921 921 Texttelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.se trafikverket@trafikverket.se 2016-06-07

Läs mer

Höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö

Höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö RAPPORT 2017:133 Höghastighetsbanor Stockholm-Göteborg respektive Stockholm-Malmö Översiktlig sammanställning av effekter Trafikverket 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921

Läs mer

Resultat Sampers/Samkalk Projektnamn: Västlänken, trafikeringsalternativ

Resultat Sampers/Samkalk Projektnamn: Västlänken, trafikeringsalternativ PM Ärendenr: [Ärendenummer] Till: Från: 2013-04-17 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 Telefon: 0771-921 921 Texttelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.se trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet

Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet Samlad effektbedömning av förslag till nationell plan och länsplaner för transportsystemet 2018 2029 PM Effekter för godstrafik Systemanalys ÅP 2018-2029 1(12) Kopia till: Effekter för godstrafik Systemanalys

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår

Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår 2008-10-07 x PM Effektredovisning för BVSt_010 Strängnäs-Härad, dubbelspår Handläggare: Håkan Berell Telefon: 070-307 04 43 e-post:hakan.berell@wspgroup.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare)

Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) PM Effektredovisning för BVLu_015 Malmbanan, ökad kapacitet (Gällivare) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg 250 km/h Innehåll

Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg 250 km/h Innehåll 1(48) Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg 250 km/h Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1. Bakgrund... 6 2. Allmänt om metod... 7 3. Specifika förutsättningar och indata för bedömningen i denna

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2

Effektredovisning för BVSt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Flen, bangårdsombyggnad etapp 2 Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se

Läs mer

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad

Malmö-Stockholm. En effektiv etapputbyggnad Malmö-Stockholm En effektiv etapputbyggnad Maj 2017 Utbyggnaden ska ske i den takt ekonomin tillåter * * Infrastruktur för framtiden Prop. 2016/17:21, kap. 6.3.3 Regeringen Utbyggnaden kommer att ske etappvis

Läs mer

Norrbotniabanan. Resultat Sampers/Samkalk P UA_NBBrev090917

Norrbotniabanan. Resultat Sampers/Samkalk P UA_NBBrev090917 Norrbotniabanan Resultat Sampers/Samkalk 2009-09-17 P08142020UA_NBBrev090917 Innehåll 1 Generella förutsättningar... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Effekter som beräknas med hjälp av Sampers/Samkalk...3 1.3 Effekter

Läs mer

Strategier för genomförande av banarbeten

Strategier för genomförande av banarbeten RAPPORT Strategier för genomförande av banarbeten Spår- och växelbyten Gävle - Åänge Samhällsekonomisk analys 2019-03-06 1 (16) TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr

Läs mer

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria PM Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Objektbeskrivning...3 2.1 Bakgrund och syfte...3 3 Förutsättningar och effekter...4

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVSt_020 Laxå bangårdsombyggnad 2008-11-24 Till amlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVt_020 Laxå bangårdsombyggnad Handläggare: Joakim Johansson, WP A& Telefon: 08-688 77 46 e-post: joakim.p.johansson@wspgroup.se Innehåll

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet

Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet PM Effektredovisning för BVLu_018 Luleå-Kiruna ökad hastighet Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3 1.3 Restider/transporttider/avstånd...3

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län Projektnummer: 101598 PM Trafikanalys 2013-03-15 Titel: Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby,

Läs mer

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby)

Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) PM Effektredovisning för BVLu_009 Stambanan genom övre Norrland, ökad kapacitet (Brattby) Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...4 1.3

Läs mer

Stråket Göteborg - Borås

Stråket Göteborg - Borås Kompletterande trafikutredning Stråket Göteborg - Borås Delrapport Alternativ 1 2016-04-27 Dokumenttitel: Kompletterande Trafikutredning stråket Göteborg Borås Delrapport Alternativ 1 Datum: 2016-04-27

Läs mer

RAPPORT. Trafikeringsrapport. Trafikering höghastighetsjärnväg i olika tidsperspektiv. Underlag till Sverigeförhandlingen

RAPPORT. Trafikeringsrapport. Trafikering höghastighetsjärnväg i olika tidsperspektiv. Underlag till Sverigeförhandlingen RAPPORT Trafikeringsrapport Trafikering höghastighetsjärnväg i olika tidsperspektiv Underlag till Sverigeförhandlingen 2016-01-22 TMALL 0004 Rapport generell v 1.0 Dokumenttitel: Trafikeringsrapport, trafikering

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Samhällsekonomisk analys av banavgifter på höghastighetsbanorna

Samhällsekonomisk analys av banavgifter på höghastighetsbanorna [ NY] 2016-03-01 1(14) Kopia till: Samhällsekonomisk analys av banavgifter på höghastighetsbanorna 1. Kort sammanfattning I denna promemoria beskrivs samhällsekonomiska effekter av ett uttag av banavgifter

Läs mer

Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen Innehåll

Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen Innehåll 1(64) Kopia till: Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen 2016-02-01 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1. Bakgrund... 6 2. Allmänt om metod... 8 2.1 Trafikprognoser:

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Trafik och bankapacitet

Trafik och bankapacitet Trafik och bankapacitet Slutseminarium 3 Gröna Tåget ett snabbtåg för nordiska förhållanden Jennifer Warg, Vectura på uppdrag av Oskar Fröidh, KTH 2012-01-25 Bakgrund och syfte Bakgrund Nya snabbtåg med

Läs mer

KAJT Förstudie Uppföljning, kapacitetsplanering, simulering och trafikstyrning (FUKS) KTH del 2: Förseningsmått 1. Bakgrund och syfte

KAJT Förstudie Uppföljning, kapacitetsplanering, simulering och trafikstyrning (FUKS) KTH del 2: Förseningsmått 1. Bakgrund och syfte KTH Järnvägsgrupp 2014-04-28 Jennifer Warg, Bo-Lennart Nelldal KAJT Förstudie Uppföljning, kapacitetsplanering, simulering och trafikstyrning (FUKS) KTH del 2: Förseningsmått 1. Bakgrund och syfte Det

Läs mer

Trångsektors plan Göteborg

Trångsektors plan Göteborg Trångsektors plan Göteborg T15 T15 [Ange dokument ets underrubr ik] RIKTLINJE 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Omfattning... 4 Definitioner... 4 Infrastruktur... 4 Trafikstruktur... 5 Allmänt...

Läs mer

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör

Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg. Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna. Lena Erixon Generaldirektör TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Rapport: Investering i höghastighetsjärnväg Rapport: Uppgradering av Södra och Västra stambanorna Lena Erixon Generaldirektör 2016-05-31 Agenda Bakgrund: Kapacitetsbrist

Läs mer

Aktiviteter & resultat (projektidé nr 2)

Aktiviteter & resultat (projektidé nr 2) Arbetsmetod - 3 steg Aktiviteter & resultat (projektidé nr 2) 1. Sammanställning av SL:s statistik avseende förseningar och trängsel * 2. Bearbetning av statistik genom konstruktion av parametervärden,

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

BERÄKNING AV EFFEKTER VID FÖRSENINGAR OCH AVBROTT. Metodbeskrivning

BERÄKNING AV EFFEKTER VID FÖRSENINGAR OCH AVBROTT. Metodbeskrivning BERÄKNING AV EFFEKTER VID FÖRSENINGAR OCH AVBROTT Metodbeskrivning 2016-09-26 BERÄKNING AV EFFEKTER VID FÖRSENINGAR OCH AVBROTT Metodbeskrivning KUND Trafikverket KONSULT WSP Analys & Strategi Box 13033

Läs mer

TRAFIKVERKET EFFEKTSAMBAND KONSUMERAD KAPACITET OCH TIDTABELLSTID

TRAFIKVERKET EFFEKTSAMBAND KONSUMERAD KAPACITET OCH TIDTABELLSTID TRAFIKVERKET EFFEKTSAMBAND KONSUMERAD KAPACITET OCH TIDTABELLSTID 2018-02-09 EFFEKTSAMBAND Konsumerad kapacitet och tidtabellstid Trafikverket KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök:

Läs mer

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING EN SATSNING PÅ SKÅNE ÄR EN SATSNING PÅ SVERIGE I slutet av mars 2017 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ny nationell

Läs mer

1 Storstadsregionerna

1 Storstadsregionerna 1 Storstadsregionerna Infrastrukturen kräver fortsatta satsningar. Det krävs satsningar för att vi ska kunna stimulera fram fortsatt och hållbar tillväxt. Det är vad vi självklart ser på den tillväxande

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

ÖVERGRIPANDE KRAV 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lennart Lennefors [DokumentID]

ÖVERGRIPANDE KRAV 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Lennart Lennefors [DokumentID] ÖVERGRIPANDE KRAV 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Lennart Lennefors [DokumentID] 142364100 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2016-01-22 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

5 Samhällsekonomiska effekter

5 Samhällsekonomiska effekter 5 Samhällsekonomiska effekter Bakgrund I uppdraget till Banverket att utarbeta inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen 2010-2019 framgår att för var och en de utpekade planeringsnivåerna

Läs mer

Nya konstruktionsregler för Värmlandsbanan

Nya konstruktionsregler för Värmlandsbanan Nya konstruktionsregler för Värmlandsbanan Beskrivning, tillämpning och uppföljning av de nya reglerna TMALL 0141 Presentation v 1.0 Jan Sköld Emma Solinen 2 Värmlandsbanan Laxå Charlottenberg (Cggr) Innehåll

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen Innehåll

Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen Innehåll 1(57) Kopia till: Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen 2016-02-01 Innehåll Samhällsekonomisk kalkyl av höghastighetsjärnväg enligt Sverigeförhandlingen 2016-02-01...

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Bilaga 2: Kapacitet på Ostkustbanan

Bilaga 2: Kapacitet på Ostkustbanan Bilaga 2: Kapacitet på Ostkustbanan I nedanstående bilaga redovisas metoden för hur beräkningarna av kapacitet har genomförts i kapitel 3. Resultatet av studien har redovisats i kapitel 3, avsnitt 3.4.2.

Läs mer

Verkliga förseningar för tågpendlare. Jämförelse med officiell statistik

Verkliga förseningar för tågpendlare. Jämförelse med officiell statistik Verkliga förseningar för tågpendlare Jämförelse med officiell statistik Föreningen TIM-Pendlare www.timpendlare.se Januari 2015 1 Sammanfattning Förseningar i tågtrafiken är ett stort problem för resenärerna

Läs mer

Utblick från nationell nivå. Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik

Utblick från nationell nivå. Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik Utblick från nationell nivå Mattias Andersson, Svensk Kollektivtrafik Attityder till kollektivtrafik 96% av befolkningen instämmer: Satsning på kollektivtrafiken är bra för samhället 75% av befolkningen

Läs mer

Effektsamband för transportsystemet. Fyrstegsprincipen Version 2012-10-30 Steg 2. Drift och underhåll. Kapitel 6 Drift och underhåll av järnväg

Effektsamband för transportsystemet. Fyrstegsprincipen Version 2012-10-30 Steg 2. Drift och underhåll. Kapitel 6 Drift och underhåll av järnväg Effektsamband för transportsystemet Fyrstegsprincipen Version 2012-10-30 Steg 2 Drift och underhåll Kapitel 6 Drift och underhåll av järnväg 1 Översiktlig beskrivning av förändringar och uppdateringar

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen

SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen SVERIGEFÖRHANDLINGEN Utbyggnadsstrategi för höghastighetsjärnvägen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2 2 BAKGRUND... 4 3 TIDIGARE REDOVISAT OM UTBYGGNADSSTRATEGIN... 4 4 UTBYGGNADSORDNING... 6 4.1

Läs mer

Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen

Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen Lektionsanteckningar 11-12: Normalfördelningen När utfallsrummet för en slumpvariabel kan anta vilket värde som helst i ett givet intervall är variabeln kontinuerlig. Det är väsentligt att utfallsrummet

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_025 Hässleholm- Helsingborg, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet

Effektredovisning för BVMa_025 Hässleholm- Helsingborg, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet 2009-05-13 Till Samlad effektbedömning PM Effektredovisning för BVMa_025 - Helsingborg, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Handläggare: Joakim Johansson, WSP A&S Telefon: 08-688 77 46 e-post:

Läs mer

Blandad trafikering. Roger Nordefors Banverket Leveransdivision

Blandad trafikering. Roger Nordefors Banverket Leveransdivision Blandad trafikering Roger Nordefors Banverket Leveransdivision Disposition Svårigheter med blandad trafik Kapacitetssituationen 2008 Planeringsförutsättningar Fördefinierad trafikstruktur Kapacitetssituation

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

Forskningsprogram för. Vid Trafik och Logistik KTH

Forskningsprogram för. Vid Trafik och Logistik KTH Forskningsprogram för kapacitetsanalys och simulering Vid Trafik och Logistik KTH KTH Järnvägsgruppen Bo-Lennart Nelldal Adj. professor 2011-02-04 KTH Järnvägsgruppen - Systemsyn Intäkt Lönsamhet Konkurrens/

Läs mer

Ökad kapacitet på Västkustbanan för en bättre tågtrafik

Ökad kapacitet på Västkustbanan för en bättre tågtrafik Ökad kapacitet på Västkustbanan för en bättre tågtrafik Vilka är MTR? Ett av världens största globala järnvägsföretag med mer än 11 miljoner resor varje vardag MTR driver, utvecklar och bygger tunnelbana,

Läs mer

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm

Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsplan Helsingborg-Ängelholm Kapacitetsrestriktioner vid planerat banarbete på sträckan Helsingborg-Ängelholm Tågplan 2020 Ärendenummer: TRV 2019/820 2 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org)

Läs mer

beräkning av förseningskostnad i prognosen Wikibana-SEK Handledning

beräkning av förseningskostnad i prognosen Wikibana-SEK Handledning beräkning av förseningskostnad i prognosen Wikibana-SEK Handledning Nödvändig indata till varje alternativ för vardager och helgdagar och berörda tåg Körtid godståg / RST vid omledning över? =? min körtid

Läs mer

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering

Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Ny värdering av vägtrafikolyckor med skadeföljd enligt STRADA istället för skadeföljd enligt polisrapportering Skadeklassificering enligt polisrapportering: Svårt skadad Brott, krosskada, allvarlig skärskada

Läs mer

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng Matematisk statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-05-29 Tid:

Läs mer

PM Granskning av Trafikverkets Samhällsekonomiska kalkyler för Ostkustbanan, dsp Gävle Sundsvall

PM Granskning av Trafikverkets Samhällsekonomiska kalkyler för Ostkustbanan, dsp Gävle Sundsvall Datum: 2011-11-24 1 (17) PM Granskning av Trafikverkets Samhällsekonomiska kalkyler för Ostkustbanan, dsp Gävle Sundsvall JA bas 2020 UA1 Tr afikver kets huvudkalkyl NNK=-0,3 JA Anpassad Förstudien NNK=-0,03

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Göteborg Höghastighetståg (sth >320 km/h) Interregionala snabbtåg (typ Regina, sth 250 km/h) Pendeltåg (typ X40 eller X60, sth 180 km/h) Trafik under en maxtimme,

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Planeringsförutsättningar Tågplan 2016 Ärendenummer: TRV 2014/97400 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Skapat av: Per Konrad Dokumentdatum: 2015-04-13 Dokumenttyp:

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll

Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet. Per Corshammar, Ramböll Kapacitetsbristen i järnvägssystemet Fulla spår hotar näringslivet Per Corshammar, Ramböll Transportkapacitet Ökad kapacitet leder till punktligare, säkrare och snabbare transporter till lägre kostnad

Läs mer

Riktlinjer täthet mellan tåg

Riktlinjer täthet mellan tåg RAPPORT Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan och Västkustbanan Tågplan 2013 Ärendenummer:TRV 2012/ 23775 Dokumenttitel: Riktlinjer täthet mellan tåg Södra stambanan, Västra stambanan

Läs mer

En sammanfattning av Trafikverkets process för kapacitetstilldelning samt prioriteringskriterier

En sammanfattning av Trafikverkets process för kapacitetstilldelning samt prioriteringskriterier 0(6) September 2013 Bilaga ärende 4 En sammanfattning av Trafikverkets process för kapacitetstilldelning samt prioriteringskriterier Detta PM har tagits fram av MÄLAB med stöd av Bengt Hultin, Järnvägshuset

Läs mer

Föreläsning 1. Repetition av sannolikhetsteori. Patrik Zetterberg. 6 december 2012

Föreläsning 1. Repetition av sannolikhetsteori. Patrik Zetterberg. 6 december 2012 Föreläsning 1 Repetition av sannolikhetsteori Patrik Zetterberg 6 december 2012 1 / 28 Viktiga statistiska begrepp För att kunna förstå mer avancerade koncept under kursens gång är det viktigt att vi förstår

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Systemplan för Göteborgsregionen. Infrastruktur och trafikering för höghastighetståg, Oslo- Göteborg-Köpenhamn och Oslo-Stockholm via Göteborg

Systemplan för Göteborgsregionen. Infrastruktur och trafikering för höghastighetståg, Oslo- Göteborg-Köpenhamn och Oslo-Stockholm via Göteborg Infrastruktur och trafikering för höghastighetståg, Oslo- Göteborg-Köpenhamn och Oslo-Stockholm via Göteborg BESTÄLLARE: Lennart Serder, Projektledare COINCO WP2, höghastighet PROJEKTGRUPP VECTURA CONSULTING

Läs mer

RAPPORT Trafikverkets prognoser och analyser för Höghastighetsbanorna. De senaste resultaten september 2016

RAPPORT Trafikverkets prognoser och analyser för Höghastighetsbanorna. De senaste resultaten september 2016 RAPPORT Trafikverkets prognoser och analyser för Höghastighetsbanorna De senaste resultaten september 2016 Titel: Trafikverkets prognoser och analyser för Höghastighetsbanorna De senaste resultaten september

Läs mer

Anmärkning. [Ärendenummer NY] Plet 2015:05 2(5)

Anmärkning. [Ärendenummer NY] Plet 2015:05 2(5) [ NY] 2015-08-24 Plet 2015:05 1(5) gällande förändrad samhällsekonomisk nytta - Västra Länken Detta dokument beskriver skillnader i förutsättningar och resultat från samhällsekonomiska kalkyler gällande

Läs mer

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29

Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 2014-01-29 Beräkning av koldioxidutsläpp 2013 Teknisk dokumentation PM 1 BAKGRUND Detta PM redogör kortfattat för arbetsgång och resultat för de koldioxidberäkningar som M4Traffic genomfört åt Trafikkontoret. Beräkningar

Läs mer

Kapacitet och punktlighet på dubbelspår. KTH Järnvägsgrupp Trafik och Logistik Anders Lindfeldt

Kapacitet och punktlighet på dubbelspår. KTH Järnvägsgrupp Trafik och Logistik Anders Lindfeldt Kapacitet och punktlighet på dubbelspår KTH Järnvägsgrupp Trafik och Logistik Anders Lindfeldt anders.lindfeldt@abe.kth.se Ny modell för att beräkna kapacitet på dubbelspår Syfte: - Att förenkla och snabba

Läs mer

OM VÄRDET AV LÅNGA TÅG. 2014-12-01 Upprättad av: Staffan Hultén 2014/10194307/4

OM VÄRDET AV LÅNGA TÅG. 2014-12-01 Upprättad av: Staffan Hultén 2014/10194307/4 OM VÄRDET AV LÅNGA TÅG PM 2014-12-01 Upprättad av: Staffan Hultén 2014/10194307/4 2 (9) OM VÄRDET AV LÅNGA TÅG KUND Trafikverket KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel:

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Sverigeförhandlingen N2014:04 2017-09-21 Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 BAKGRUND Regeringen gav den 23 mars 2017 Trafikverket i uppdrag att

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg En ny generation järnväg Aktuellt om höghastighetsjärnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nordic Rail 2017-10-12 Peter Uneklint Programchef Dagens presentation En ny generation järnväg Varför

Läs mer

Simuleringsbaserad optimering av tidtabeller (KAJT-projekt: FlexÅter) Johan Högdahl

Simuleringsbaserad optimering av tidtabeller (KAJT-projekt: FlexÅter) Johan Högdahl KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Simuleringsbaserad optimering av tidtabeller (KAJT-projekt: FlexÅter) Johan Högdahl KAJT-dagar 2018, 17 april 2018. Metod: Kombinerad optimering och simulering Olika frågeställningar

Läs mer

TigerSim- Ny modell för kapacitetsanalys av dubbelspår

TigerSim- Ny modell för kapacitetsanalys av dubbelspår KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY TigerSim- Ny modell för kapacitetsanalys av dubbelspår Anders Lindfeldt anders.lindfeldt@abe.kth.se 2015-05-07 Kapacitet Ökat kapacitetsutnyttjande innebär Längre gångtider

Läs mer