BARBARA H23 Dekoder för 2- och 3-skens huvudsignal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BARBARA H23 Dekoder för 2- och 3-skens huvudsignal"

Transkript

1 STÄLLVERK 07 SMARTA DEKODERS BARBARA H23 Dekoder för 2- och 3-skens huvudsignal OBS! Om du köpt nya signaler testa dem först i minst 5 minuter med den spänning och förkopplingsmotstånd som signaltillverkaren rekommenderat! Det är mycket enklare att kontrollera din installation om du vet att signalerna fungerat innan! FIRMWARE 1.22, PCB 3

2 VARFÖR? Förutom att förebildsenliga signaler ser väldigt läckra ut, är de perfekta även för mindre banor. För att ge illusion av långa sträckor, bygger vi ju ofta så att anläggningens baksida inte syns från framsidan. Tyvärr blir ju då baksidans spår och växlar skymda. Ett par huvud- eller försignaler som syns från framsidan ger perfekt koll på läget. Syns framifrån - styrs av skymda växlar. Tips: En försignal kan användas utan huvudsignal. När man kör DCC bör man ha polariserade växlar för bästa funktion i krypfart. Sådana växlar kan ju inte "köras upp" från fel håll - det blir kortslutning direkt. Därför är det viktigt att se hur en växel står även om den är framför näsan på dig - precis vad en signal gör. Har vi nämnt att förebildsenliga signaler är väldigt snygga? HUR FUNGERAR DET? Vid installationen lär du signalen (dekodern) A:vilken växeladress den ska lyssna på, B:var signalen står i förhållande till växeln. När du sedan lägger om en växel kommer alla för- och huvudsignaler som "lyssnar" på den växelns adress att ändra signalbesked. Hur många signaler som helst kan styras av en växel utan att det tar upp en enda tillbehörsadress eller kräver ett enda extra knapptryck. Precis som i verkligheten styr tågklareraren tågvägen (växlar) och lokföraren följer signalernas besked. Valfritt kan du också lära dekodern en egen adress, där du manuellt (eller från dator) kan ställa den till "Stopp". Alla signaler runt en station kan alltså med ett kommando (en adress) sättas till "Stopp" i ena eller andra körriktiningen. (För att vara petig påpekas att 3- skens försignal INTE kan styras så - den har ju ingen ljusöppning för "Stopp") Men detta är som sagt valfritt, om du inte använder funktionen styrs dina signaler automatiskt av växlarna - mycket bekvämt. Säo 1:87 Tågolyckor är inte roliga i liten skala heller, genom att signalerna styrs av växlarna har vi kommit en bit på väg. Förutom det visar alla signaler "Stopp" efter spänningstillslag. ("Vänta stopp" om det är en 3-skens försignal) När du lägger om en växel, kommer dessutom den/de signaler som nu skall visa "Stopp" att slå om före de som skall visa "Kör/Kör 40". Det kan därför ta en halv sekund innan du ser en reaktion efter att du ställt om en växel.

3 INKOPPLING, GEMENSAM KATOD (-) Ta bort eventuella förkopplingsmotstånd och skyddsdioder som kan finnas på ledningarna till din signal. Allt som behövs är inbyggt i dekodern. INKOPPLING, GEMENSAM ANOD (+) Glöm inte att välja 4 i lärlägets steg 1 för att dina signalbilder skall visas korrekt! DEKODER Knapp 2xBrun=DCC Röd= J1-1 Grön J1-3 Grön J1-2 Svart= J1-8 =GND

4 OM VÄXELADRESSER I både DCC och Märklin /Motorola skiljer man på dekoders för lok och dekoders för tillbehör. Trots att du självklart kan styra allt från husbelysningar till lyftkranar med en tillbehörsdekoder, är vi här bara intresserade av växlar. De flesta tillbehörsdekoders är också avsedda för just växlar, och varje adress har två utgångar, en för att ställa växeln i läge rakt - en för att ställa växeln i läget sväng. En sådan adress (utgångs-par) kallar vi i fortsättningen för en "VÄXEL (ADRESS). Vanligen innehåller en fysisk dekoder-burk 4 utgångs-par för att styra 4 växlar. De båda ugångarna i ett par kallas "A B", "+ -", " /", eller "Röd Grön" beroende på tillverkare och det finns ingen lag på hur du ska koppla in växeln. Vi bryr oss bara om växelns läge - inte vilken knapp som skall tryckas för att ställa just din växel i detta läge. När du lär dekodern en växeladress, lagrar den alltid HELA kommandot som lägger växeln i läge sväng. Dekodern lär sig alltså inte bara växelns adress (som vid CVprogrammering) utan även just den knapp du trycker på. På så vis fungerar det hela "automagiskt", oavsett hur du kopplat dina växlar. Vi kallar växelns raka läge för "PLUS" och det svängda för "MINUS", för så gör man i skala 1:1 Om du säger "jag har 4 skåp med vardera 4 lådor", eller "jag har 16 lådor" spelar ingen roll. "Låda 4 i skåp 2" eller "låda 8" refererar till samma låda. På samma sätt finns två metoder att ange en DCC-adress; Dekoder/Par: 512 dekoders med vardera 4 utgångs-par/växlar (512x4=2.048) Växel direkt: växlar Precis som med skåp och lådor är resultatet detsamma. Vad vi vet används bara direktmetoden i körkontroller, därför använder vi den också. Vi ber om ursäkt för denna möbeltekniska utvikning, vi är mycket bättre på elektronik än pedagogik. Alltså kan det i ett DCC-system finnas upp till 2048 separata adresser som vardera kan ställas i läget "PLUS" eller "MINUS". (Körkontroller kan dock vara begränsade till att bara hantera 1-512, , osv) OBS! Vissa äldre körkontroller från Roco ( Digital is cool, Lokmaus ) styr sina växeldekoders med lokadresser inte tillbehörsadresser. Dessa körkontroller kan INTE användas att styra signaler. Dessutom skickar många europeiska körkontroller ut förskjutna adresser i förhållande till DCC-standard. (Dock inte Roco Multimaus ) Så om du styr en växel från Multimaus på adress 8, reagerar den på adress 4 från t ex ESU s ECoSkontroll. Detta spelar ingen roll för våra dekoders som LÄR sig den adress du skickar, men kan vara intressant för dig att veta ifall du byter mellan olika körkontroller.

5 OM SIGNALENS PLACERING En signal kan stå på 3 olika sätt i förhållande till en växel och ska visa olika signalbesked beroende på var den står. Har du en Y-växel är upp till dig att bestämma vilket som skall räknas som plus/rakspår, men logiska val är kortaste/rakaste vägen, spåret närmast stationen, etc. Vi använder siffrorna 1-3 samt för att välja placering: Huvudsignaler: Försignaler: 1 Motväxel 21 Motväxel 2 Medväxel på rakspår 22 Medväxel på rakspår 3 Medväxel på sidospår 23 Medväxel på sidospår Växel i läge PLUS med korrekta signalbilder: Växel i läge MINUS med korrekta signalbilder:

6 ARBETSLÄGEN, ÖVERBLICK Dekodern har olika arbetslägen (moder) beroende på dels vad du ansluter den till och dels på om du tryckt på dekoderns manöverknapp eller ej. Analog-läge (test, dioramor, blickfång på analog MJ-anläggning) Normalt: Visa signalbild (som valdes senast) Knapptryck: Byt signalbild (den valda sparas även efter spänningsfrånslag) Tryck 5 sek: Återställ till fabriksinställnig (Radera alla DCC-adresser) Digital-läge (förebildsenlig drift på DCC-anläggning) Normalt: Visa signalbilder Tryck 5 sek: Gå till "Lärläge" Knapptryck i Lärläge: Välj nästa steg i "Lärläge" ANALOGLÄGE Du kommer in i analogläget genom att ansluta dekoderns DCC-ingång till lik- eller växelspänning mellan 6 20 Volt. (Ett 9-volts batteri funkar bra för test) Efter att visa Stopp i 4 sekunder, visas den signalbild du senast valde i analogläge. På så vis kan du få signaler på ett diorama att fungera likadant vid varje spänningspåslag. På en fabriksny dekoder blinkar alla lysdioder samtidigt bra när du skall testa att du kopplat rätt innan du installerar på banan. Varje knapptryck stegar fram till en ny signalbild av 16 möjliga. Tänk på att du inte kan se alla om du inte har en 5-skens signal ansluten! Det förekommer också många ogiltiga signalbilder, bland annat de som används för att indikera stegen i lärläget. Om du trycker och håller knappen nedtryckt under 5 sekunder kommer alla DCC-adresser att raderas och dekodern att återställas till fabriksinställning. DIGITALLÄGE Du kommer in i digitalläget genom att ansluta dekoderns DCC-ingång till rälsen i ett DCCsystem. Signalen visar Stopp efter spänningstillslag eller "Vänta stopp" om det är en 3- skens försignal ELLER en fabriksny signal. (En fabriksny dekoder är inställd som försignal, eftersom en inkopplad 3-skens försignal annars skulle vara helt släckt innan den ställts in en onödig källa till dystra grubblerier och felsökning.)

7 LÄRLÄGE Du kommer in i lärläget genom att trycka och hålla knappen nedtryckt under 5 sekunder. När huvudsignalens översta lysdiod (eller försignalens vita) blinkar kan du släppa knappen, du är nu i lärläge steg 1. Inlärningsprocessen kan bestå av 2-3 steg. Ett inlärningssteg kan ha 2 varianter A:lär en växeladress, B: gör ett val mellan alternativ.(t ex 1-3 för att välja huvudsignalplacering) Val av alternativ: För att välja t ex alternativ 3, kan du skicka vad som helst till växel 3. (välj "3" + tryck " " eller tryck "/") Detta är bara ett sätt att använda din körkontroll som tangentbord. Mottagna alternativval sparas direkt, det senaste valet du skickar innan du går vidare till nästa steg är det som gäller. Du kan senare ändra ett valt alternativt genom att skriva över det. Adressinlärning: Skicka just det kommando (t ex välj "37" + tryck " ") som får en växel att ställas till ett bestämt läge. Du har ingen brådska, gå gärna och kolla att växeln står rätt. Mottagna adresser sparas direkt, det senaste kommandot du skickar innan du går vidare till nästa steg är det som gäller. Du kan senare ändra bara en viss adress genom att skriva över bara den. (Stegar du förbi ett lär-steg ändras inget) Avsluta lärläge genom att återigen trycka och hålla knappen nedtryckt under 5 sekunder. Det är vi alldeles för lata för att göra själva vi använder nödstoppet på körkontrollen i stället för att stänga och åter slå på spänningen till banan. (Se bara till att din nödstoppsfunktion är programmerad att slå av strömmen till banan och inte bara skicka ut DCC-kommandot stopp det funkar icke!)

8 LÄRLÄGE... Här ser du alla inställnigar du kan göra i lärlägets tre steg. För att välja Försignal/Motväxel, kan du skicka vad som helst till adress 4. Det här är bara ett sätt att använda din körkontroll som tangentbord, inga adresser lärs in. 1 Huvudsignal med placering: Motväxel 2 Huvudsignal med placering: Medväxel rakspår 3 Huvudsignal med placering: Medväxel sidospår 4 Växla mellan gemensam katod (-) och gemensam anod (+) 21 Försignal med placering: Motväxel 22 Försignal med placering: Medväxel rakspår 23 Försignal med placering: Medväxel sidospår 24 Växla mellan 60 och 80 blink per minut Lär in adress till den växel som skall styra signalen. Skicka kommandot som sätter önskad växel i läge SVÄNG. Lär in den växeladress som skall sätta denna signal till Stopp. Tips: Om du t ex skickar kommandot RAKT här, kan du använda samma adress med kommandot SVÄNG till en signal som står åt motsatt håll. På så sätt kan du enkelt styra körriktning på en sträcka.

9 EXEMPEL Styr en 3-skens huvudsignal stående före (motväxel) en växel med adress 2 : 1 Se till att dekoder med inkopplad och testad signal är anslutna till DCC, t ex via rälsen. 2 Gå in i lärläge genom att trycka och hålla knappen på dekodern nedtryckt under 5 sekunder. 3 När du är i steg 1 (signalens översta lysdiod blinkar) skickar du valfritt " " eller "/" till växel 1 för att välja Signalplacering 1. Signalen kvitterar med kort blixt i alla lysdioder. 4 Tryck kort på dekoderns knapp, du kommer nu till steg 2 och signalens NÄST översta lysdiod blinkar. 5 Skicka EXAKT det kommando/knapptryckning som får växel 2 att gå till läge MINUS. Signalen kvitterar med kort blixt i alla lysdioder. 6 Stäng av strömmen till banan med nödstoppet och slå på igen. Signalen skall nu visa Stopp. 7 Ställ växel 2 i läge PLUS, signalen skall nu visa Kör. 8 Ställ växel 2 i läge MINUS, signalen skall nu visa Kör 40. När du lägger om en växel, kommer signaler som skall visa "Stopp" att slå om före de som skall visa "Kör/Kör 40". Det kan därför ta en halv sekund innan du ser en reaktion efter att du ställt om växeln.

10 SIGNALFAKTA Vi hoppas att inte Banverkets signalavdelning blir ledsna för att vi så brutalt förenklar deras stolta gärning. Titta under "LÄNKAR" så hittar du mer utförlig information. Huvudsignaler har fast rött eller grönt sken, försignaler har blinkande grönt eller vitt sken. Blinkfrekvensen var 60 blink per minut innan 1980-talet, därefter 80 bpm. Försignaler ställs upp ca m innan en huvudsignal för att tunga eller snabba tåg skall hinna bromsa. På 1960-talet var signaltavlorna oftast helt svarta, numera har de en vit ram. Ren huvudsignal används som blocksignal på enkelspårig linje, mellansignal innan utfartsväxlarna på en station, eller som utfartssignal. Finns i två vaianter; 2-skens som kan visa "Stopp" och "Kör" (endast i placering 2) samt 3-skens som kan visa "Stopp", "Kör" och "Kör 40" och kan användas i placering 1 och 3. Ren försignal används innan blocksignal på enkelspårig linje och innan infartssignal till station även vid dubbelspår. Den finns som 3-skens signal och kan visa "Vänta stopp", "Vänta kör" och "Vänta kör 40" och kan sättas i placering 4,5 och 6. Kombinerad huvud- och försignal används som blocksignal på dubbelspårig linje, infartssignal till station, samt som mellansignal på stora stationer. Den finns i två typer; 4- skens som kan visa "Stopp", "Kör", "Kör 40", "Kör, vänta stopp" och "Kör, vänta kör", samt 5-skens som kan visa "Stopp", "Kör", "Kör 40", "Kör 40 kort väg", "Kör, vänta stopp", "Kör, vänta kör" och "Kör, vänta kör 40". Båda typerna kan användas i placering 1-6. Försignalbesked visas bara tillsammans med Kör för att inte skapa osäkerhet.

11 FAKTA Dekodern är inte lämplig på anläggningar där man kör ett lok analogt via DCC. Inga CV-register att läsa eller skriva. Strömförbrukning 35 ma i genomsnitt för 5-skens signal. Ljusstyrkan anpassad att synas väl i starkt ljus, (2x38W lysrör 90 cm ovanför) men inte lysa upp banvallen för mycket i mörker. BOKTIPS Modelljärnväg från grunden: Håkan Davidsson, Signaler Allt om Modelltåg 1: Kenneth Landgren, "Det tidiga 1960-talet" Allt om Modelltåg 3: Christer Engström, "Signaler, signaler..." Modelltåg 98: Bo Holmgren, "Dvärgsignaler" Modelltåg 98: Henry Lönnborg, "Ett svenskt signalprojekt" (Allt om Hobby Förlag, ) FAKTALÄNKAR faktabanken.nu/tagsignaler.htm web.telia.com/~u /index.htm jorgen.naslund.skvadern.kund.riksnet.se/hemsidor/huvudsida/mittarbete/stallverk/stallverk.htm PRODUKTLÄNKAR

Översikt Banstyrning v. 0.5 Sida 1 av 6

Översikt Banstyrning v. 0.5 Sida 1 av 6 Översikt Banstyrning v. 0.5 Sida 1 av 6 Innehåll 1 Tågens styrning... 1 2 Banans styrning... 1 2.1 Dekodrar och nätverk... 2 2.2 Meddelanden... 3 2.3 Inställningar svårt?... 4 3 Men att använda DCC till

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2015-07-03 1 (5) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.6 SIGNALBILDER 2015-05-24 2015-07-03 Upprättad av Håkan Karlén Fastställd

Läs mer

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00

Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 1.00 ML 1540 Installationsmanual Multiläsare 2000 användare 12V DC Revidering 00 Innehåll Översikt... 3 Produktbeskrivning... 3 Utmärkande egenskaper... 3 Användning... 3 Larmfunktion... 4 Återställning larm...

Läs mer

10-501 ir-detektor. Denna bygganvisning riktar sig till dej som köpt Hemi-konsult s ir-detektor 10-501.

10-501 ir-detektor. Denna bygganvisning riktar sig till dej som köpt Hemi-konsult s ir-detektor 10-501. 10-501 ir-detektor Denna bygganvisning riktar sig till dej som köpt Hemi-konsult s ir-detektor 10-501. Byggsatsen innehåller en komplett uppsättning delar för att bygga en infraröd-detektor till modelljärnvägen.

Läs mer

Kompletterande trafikregler - System E1

Kompletterande trafikregler - System E1 Kompletterande trafikregler - System E1 TDOK 2013:0389 bilaga E1 Giltig från och med 2015-12-30 Innehåll 3 Innehåll Inledning 7 KÖRTILLSTÅND 7 Signaler - Tillåta och styra rörelser 9 Allmänna anvisningar

Läs mer

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0

Prestige 660M. Snabbinstallation. Version 1.0 Prestige 660M Snabbinstallation Version 1.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda din Prestige 660M. Observera att denna installationsguide endast beskriver installation av modemet

Läs mer

SMS-larm L-52 2014-06-11. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

SMS-larm L-52 2014-06-11. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen SMS-larm L-52 2014-06-11 www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1. Beskrivning Intabs SMS-larm är enkelt att använda för att få temperaturlarm via SMS. Alarmet triggas

Läs mer

WFHC MASTER RF 6 Zones 868MHz & SLAVE RF 4 or 6 Zones

WFHC MASTER RF 6 Zones 868MHz & SLAVE RF 4 or 6 Zones WFHC MASTER RF 6 Zones 868MHz & SLAVE RF 4 or 6 Zones MONTERINGSANVISNING S WFHC Trådlös kopplingsbox 6 uttag 7-10 & Slavmodul med4 eller 6 uttag 868MHz 1. MONTERINGSANVISNING Trådlös kopplingsbox med

Läs mer

K3-SMS Fjärrstyrning Bruksanvisning

K3-SMS Fjärrstyrning Bruksanvisning K3-SMS Fjärrstyrning Bruksanvisning Inledning: OBS! Läs igenom anvisningen noga innan du tar fjärrstyrningen i bruk. Krav för optimal funktion. Bra och stabil 2G GSM signal. Fri sikt från fjärrstyrningen

Läs mer

RADIOMOTTAGARE FÖR STYRNING AV RGB-LYSDIODLIST GEMENSAM ANOD

RADIOMOTTAGARE FÖR STYRNING AV RGB-LYSDIODLIST GEMENSAM ANOD TELECO AUTOMATION SRL Via dell Artigianato, - 0 Colle Umberto (TV) ITALIEN TEL: ++9.0. FAX: ++9.0. - www.telecoautomation.com Detta dokument tillhör Teleco Automation Srl som har exklusiv rätt till all

Läs mer

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet standard

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet standard Tillgängligheten 3 417 01 Göteborg Tel.nr.031-652285 Fax.nr.031-510706 Utfärdad av: Göran Lövgren Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet standard Reviderad: JJO Datum: 2009-12-08 Antal sid: 11

Läs mer

SJH 325*1-107 ALLMÄNT

SJH 325*1-107 ALLMÄNT SJH 325*1-107 Ställverk och tillhörande anordningar ALLMÄNT Säkerhetsanläggningar manövreras från ställverk vilka innehåller manöverdon för signaler, växlar och spårspärrar samt i förekommande fall även

Läs mer

Snabbguide INSTALLATION. 20900 v.1.0.0

Snabbguide INSTALLATION. 20900 v.1.0.0 Snabbguide INSTALLATION 0900 v..0.0 Snabbguide installation Spisec AddOn Spisec AddOn är både enkel att använda och att installera. Snabbguiden beskriver stegvis det som är viktigast att tänka på. Utförligare

Läs mer

SA031 SmartDialer. Bruksanvisning

SA031 SmartDialer. Bruksanvisning SA031 SmartDialer Bruksanvisning 1 Inledning SA 031 fungerar som en förlängningssladd till telefonen men påverkar inte telefonens vanliga funktion eller andra sladdar. Den har en enkelzonsfunktion och

Läs mer

Instruktion Programmeringsapp och gränssnitt

Instruktion Programmeringsapp och gränssnitt Instruktion BT och Programmerings-app v. 0. Sida 1 av 5 Instruktion Programmeringsapp och gränssnitt Observera, instruktionen bearbetas och uppdateras fortfarande. Kolla då och då www.mollehem.se/doc/instuktion/instruktion_programmering.pdf

Läs mer

Z-LYFTEN PRODUKTION AB MONTERINGSANVISNING

Z-LYFTEN PRODUKTION AB MONTERINGSANVISNING Z-LYFTEN PRODUKTION AB MONTERINGSANVISNING 55508 Radiomanöverdon 2008-03-19 Försäljning/Sales/Verkauf Mossvägen 8, 641 49 KATRINEHOLM,SWEDEN Telephone: +46 150-489550 Telefax: +46 150-489551 E-mail: zepro@zepro.com

Läs mer

Fjärrkontroll Telis 1 och 4 Modulis RTS

Fjärrkontroll Telis 1 och 4 Modulis RTS Fjärrkontroll Telis 1 och 4 Modulis RTS Användningsmanual Telis 1 Modulis RTS Silver Art.nr.: 1810975 Silver Art.nr.: 1810663 Fjärrkontroll Telis 1 och 4 Modulis RTS 1 och 5 kanals fjärrkontroller för

Läs mer

Instruktioner för batteriladdare FERVE F-2507 45865

Instruktioner för batteriladdare FERVE F-2507 45865 ANV206 Instruktioner för batteriladdare FERVE F-2507 45865 OBS! LÄS INSTRUKTIONSBOKEN OCH SÄKERHETSMANUALEN INNAN DU ANVÄNDER DIN BATTERILADDARE. Laddning av syrabatterier och GEL-batterier batteriladdaren

Läs mer

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual

LAN 53-2 och LAN 54-2 manual LN - och LN - manual LRMPNEL LN s s s NO / NC / NC+ / NC- s SUMMLRM (,,C,Driftindikering) C 0s 0s INSTÄLLNING V LRMPNELEN TEST 0s 0s. Tryck på PROGRMMER. Välj ingång med KVITT. 0s 0s. Välj ingångskaraktär

Läs mer

Installationsguide. för bredband och telefoni

Installationsguide. för bredband och telefoni Installationsguide för bredband och telefoni Den här installationsguiden hjälper dig att installera Boxers bredbandsmodem. Baksida Framsida STARTBOXENS INNEHÅLL Kontrollera att följande finns med i startboxen:

Läs mer

Handbok FJÄRRSTYRT RELÄ Typ: RR120X/240X

Handbok FJÄRRSTYRT RELÄ Typ: RR120X/240X Handbok FJÄRRSTYRT RELÄ Typ: RR120X/240X CSD AB 97-03-01 RR120X/240X är ett fjärrstyrt dubbelrelä för 12- resp. 24 Volt likström elsystem. Reläet styrs av en mikroprocessor vilken kan ställas in att utföra

Läs mer

Falck 6604 VaktFalk TeleLarm

Falck 6604 VaktFalk TeleLarm Bruksanvisning Falck 6604 VaktFalk TeleLarm Artikelnummer: 300 800 Innehållsförteckning Inledning... 3 Översikt över tillkopplingar och ingångar... 4 Introduktion i programmering av Vaktfalken... 5 Uppstart...

Läs mer

AK990 Personsökare BESKRIVNING INSTALLATION. Installera sändaren. Antenninstallation

AK990 Personsökare BESKRIVNING INSTALLATION. Installera sändaren. Antenninstallation AK990 Personsökare INNEHÅLL: 1 AK990 (E-37EV) Sändarenhet 1 AK995 (E-37RV) Mottagare 1 Antennkabel för anslutning till bilradio 1 Kablage BESKRIVNING AK990 är ett personsökarsystem. Det består av 2 delar:

Läs mer

BAS-95N Installation och bruksanvisning

BAS-95N Installation och bruksanvisning BAS-95N Installation och bruksanvisning Vill du mötas av ett varmt och skönt hus? De flesta som har ett fritidshus har någon gång upplevt den otrevliga känslan av fuktig, råkall luft och isande golv! Skulle

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK F1 ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER Sida Innehåll F2 Undantag till A-skydd efter tåg JTF bilaga 12 5.8 F2 Undantag till spärrfärd efter tåg JTF bilaga 9 M 5.18 F3 Tvåskenssignalering

Läs mer

Samtl 0c. Signalering mot banan vid vägkorsning. med säkerhetsanordning«i. Vägkorsningssignal (V-signal)

Samtl 0c. Signalering mot banan vid vägkorsning. med säkerhetsanordning«i. Vägkorsningssignal (V-signal) KUNGL JÄRNVÄGSSTYRELSEN trifttjänstbyrån Inr Dbr 53411 Sgr 6 5 2, 552 Ekd, Öls, feb, QLm, Öit, Sp, Wbg, Kg, Kn, Ebr, Bbr, samtl Bsf, Msf, Tsf och Sisf, Järavägsinspekbören och Vägtrafikinspektören VoV

Läs mer

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism.

Cognita Klockan. Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognita Klockan Idén till klockan kommer från en pappa till en Norsk flicka med Autism. Cognitaklockan Syfte med Cognita-klockan: Cognitaklockan hjälper personer med kognitiva svårigheter att få översikt

Läs mer

Å mast fästad vinge, ställd vågrätt och synlig till väns

Å mast fästad vinge, ställd vågrätt och synlig till väns 490 S. O. Kap. III. KAP. III. HUVUDSIGNALER OCH GENOMFARTS SIGNAL. A. HUVUDSIGNALER. Signal 4: Stopp. Under dagen : Å mast fästad vinge, ställd vågrätt och synlig till väns ter om masten. Rött sken från

Läs mer

Felsökning av bakgavellyft

Felsökning av bakgavellyft Felsökning av bakgavellyft Indikering och avläsning i nya generationens lyft. Felsökning av bakgavellyft 4.1 Felsökning av programstyrd bakgavellyft Indikering och avläsning Styrkortet är bestyckad med

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Montering av kretskort 10-40X

Montering av kretskort 10-40X Byggbeskrivning programmerbar digital signaldekoder 10 40X 1[8] Montering av kretskort 10-40X Du har blivit ägare till en byggsats framtagen av signalsidan.se och Hemi konsult HB. Byggsatsen innehåller

Läs mer

Handhavandeinstruktion

Handhavandeinstruktion Handhavandeinstruktion för centralapparat AC 948 med LCD-manöverpanel AC 148 Denna instruktion är tänkt att läsas av den anläggningsansvarige. AC 148 Handhavande anläggningsansvarige Rev.03 010108 Grundläggande

Läs mer

Station på linjeblocksträcka ingår, när den är obevakad, som en blocksträcka i linjeblockeringen.

Station på linjeblocksträcka ingår, när den är obevakad, som en blocksträcka i linjeblockeringen. SJH 325.1-183 - Kap III Linjeblockering ALLMÄNT Med linjeblockering avses tekniska anordningar för reglering av tågföljden på en linjesträcka. Dessa anordningar ger större säkerhet än tåganmälan med telefon.

Läs mer

Beröringsfri EM-läsare VDS

Beröringsfri EM-läsare VDS Beröringsfri EM-läsare 3-7440 VDS Beröringsfri EM-läsare 3-7440 Installations och användarmanual Se hemsida / support för senaste manualerna. http://www.axema.se/ Ver. 1.7 axema Sida 1 Innehåll Introduktion:...

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

SMS-larm L-53. 2014-09-12 Ver. 2.91. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen

SMS-larm L-53. 2014-09-12 Ver. 2.91. www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen SMS-larm L-53 2014-09-12 Ver. 2.91 www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1. Beskrivning Intabs SMS-larm är enkelt att använda för att få händelselarm via SMS. Alarmet

Läs mer

LAN BES 1A/K-R LARMSÄNDARE BES-1A/KR. Beskrivning Vers. 1.1

LAN BES 1A/K-R LARMSÄNDARE BES-1A/KR. Beskrivning Vers. 1.1 LAN BES 1A/K-R LARMSÄNDARE BES-1A/KR 1 2 DRIFT LARM 3 4 5 6 7 8 Beskrivning Vers. 1.1 991030 Box 8727, 402 75 Göteborg * Tel. 031-724 24 24 * Fax 031-724 24 31 E-mail: info@bonab.se * WWW: http://www.bonab.se

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 3 M. Signaler - System M

JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 3 M. Signaler - System M JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 3 M Signaler - System M JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Signaler - System M 3 Innehåll Inledning 5 Tillåta

Läs mer

Z-LYFTEN PRODUKTION AB. Service Meddelande

Z-LYFTEN PRODUKTION AB. Service Meddelande Z-LYFTEN PRODUKTION AB Blankettnr: BL10050 Utfärdad av: FN Datum: 050114 Utgåva: 2 Service Meddelande 2013-03-28 Gällande: Den nya vinkelgivaren för radiomanövrering. Utbytt Vinkelgivare Ny Vinkelgivare

Läs mer

Underrättelse enligt Tri Jvg 12:13 ombyggd station i Roslags Näsby samt åtgärder på österskärsgrenen

Underrättelse enligt Tri Jvg 12:13 ombyggd station i Roslags Näsby samt åtgärder på österskärsgrenen 1(6) Projekt och Upphandling Roslagsbanans Utbyggnad Handläggare Sven Block 08-563 006 31 sven.block@atkinsglobal.com Ledningsstab säkerhet Harald Schaffhauser Kopia: Jörgen Markström, Johan Sundin Underrättelse

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3M Signaler - tillägg för system M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3M Signaler - tillägg för system M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 3M Signaler - tillägg för system M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 TDOK 2019 - Signaler, ver 4 3 Signaler 3 Innehåll Inledning 8 B Tillåta

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning BRUKSANVISNING S8 s8bruks.doc Innehållsförteckning 1. System S8...2 2.0 Handhavande för kontrollenhet med lysdioder...3 2.1 Koppla till anläggningen...3 2.1.1 Om anläggningen inte går att koppla till...3

Läs mer

Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo.

Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo. TWö i9 (x /r FGÖTEBORGS s p å r v ä g a r Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo. 5t.a PJE>.Ai Utöver tjänsteföreskrifter för spårvagnsförare gäller

Läs mer

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden

Elektronisk timer. Ställa in aktuell tid. Inställning av vinter-/sommartid. Använda klockan tillsammans med ugnen. Ställa in tillagningstiden Elektronisk timer SE 1 aktuell tid/normalläge (manuellt) 2 minus (-) 3 plus (+) När apparaten har anslutits till elnätet visas siffrorna 0 00 i displayen. Tryck på knapp 1. Du ställer in aktuell tid genom

Läs mer

MONTERINGSANVISNING & BRUKSANVISNING för CARGARD Portstyrning RDC 30 / RDC 120

MONTERINGSANVISNING & BRUKSANVISNING för CARGARD Portstyrning RDC 30 / RDC 120 MONTERINGSANVISNING & BRUKSANVISNING för CARGARD Portstyrning RDC 30 / RDC 120 CSD AB 2000-05-02 FUNKTIONSBESKRIVNING: GarGard's Portstyrning är avsedd för öppning och stängning av elektriska garageportar,

Läs mer

Ladda ned Manual till: CM-840/842

Ladda ned Manual till: CM-840/842 Ladda ned Manual till: CM-840/842 1a. Fråga: jag har precis packat upp mitt 2010 certifierade kassaregister men så fort jag slår in något så visas en felkod typ F03, F05 eller E01 Fiscal i displayen, vad

Läs mer

Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar.

Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar. Blinkande LED med 555:an, två typkopplingar. När vi börjar att koppla med lysdioder, är det kul att prova lite ljuseffekter. En sådan effekt är olika blinkande lysdioder. Det finns flera möjligheter att

Läs mer

Manual, GSM-relä rev

Manual, GSM-relä rev www.emco.nu Manual, GSM-relä rev 1.0 2017-11-03 Funktioner i korthet 4 optoisolerade larmingångar 3-15V med individuellt programmerbara SMS-texter Programmerbar tidsfördröjning 0-60s på samtliga ingångar

Läs mer

Handbok JTF. 3 M. Signaler - System M

Handbok JTF. 3 M. Signaler - System M Handbok JTF 3 M. Signaler - System M 2 Signaler- System M 3 M Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 3 M Signaler - System M 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i

Läs mer

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här Dokumentrevision, 1.01, mars 2017 Gobius Fritid för slutna avfallstankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet,

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

SOC7-128 SOC7-M2 SOC7-R1

SOC7-128 SOC7-M2 SOC7-R1 B5996.7 sv Betjäningsinstruktion Övervakningssystem för övervakning och motionering av brandspjäll SOC7-128 SOC7-M2 SOC7-R1 1 Allmänt Denna instruktion innehåller de avsnitt som användaren av övervakningssystemet

Läs mer

BRUKSANVISNING DAAB RADIO DB403 OCH DBR1-M4. Utgåva 1

BRUKSANVISNING DAAB RADIO DB403 OCH DBR1-M4. Utgåva 1 BRUKSANVISNING DAAB RADIO DB403 OCH DBR1-M4 Re vis ion :3 Utgåva 1 FAAC Nordic AB BOX 125, SE-284 22 PERSTORP SWEDEN TEL. +46 435 77 95 00 FAX +46 435 77 95 29 www.faac.se Beskrivning av mottagarna DB403

Läs mer

Nya Gobius för vatten-, bränsle- och vätsketankar, med kontinuerlig mätning, version 5

Nya Gobius för vatten-, bränsle- och vätsketankar, med kontinuerlig mätning, version 5 Dokumentrevision, 5.03, mars 2017 Nya Gobius för vatten-, bränsle- och vätsketankar, med kontinuerlig mätning, version 5 Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen.

Läs mer

3,5 mm extern mikrofoningång. Storlek och vikt Höjd: 100 mm Bredd: 65 mm Djup: 27 mm Vikt: 120 g, inkl. batterier

3,5 mm extern mikrofoningång. Storlek och vikt Höjd: 100 mm Bredd: 65 mm Djup: 27 mm Vikt: 120 g, inkl. batterier BE1411 Knappar och anslutningar Test / programmering Statuslampor 3,5 mm extern mikrofoningång Intern mikrofon BE9199 / BE9200 Extern mikrofon Tryckknapp för dörrklocka Extern triggeringång Teknisk information

Läs mer

Manual för WMR-252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer

Manual för WMR-252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer Manual för WMR-252 inbyggnadsmottagare med universaldimmer En unik universell trådlös mottagare för inbyggnad med dimmerfunktion för fjärrstyrning av bl.a dimbara 230V LED - lampor, lågenergilampor, glödlampor

Läs mer

Telia Passage Samtalsbegränsare för utgående samtal

Telia Passage Samtalsbegränsare för utgående samtal SNABBGUIDE Ändra behörighetskod: Kod 8 # 9 Ny kod # Telia Passage Samtalsbegränsare för utgående samtal Tillåta riktnummer: Kod 8 # 2 Riktnr # Tillåta riktnummer, men med tidsbegränsning: 8 Kod # 2 Riktnr

Läs mer

Bellman Visit 868 Armbandsmottagare och Laddare

Bellman Visit 868 Armbandsmottagare och Laddare Bellman Visit och Laddare BE0/BE70 Inledning Tack för att du valt produkter från Bellman & Symfon. Bellman Visit -systemet består av ett antal radiosändare och radiomottagare. Sändarna känner av olika

Läs mer

2 / 3-axlig joystick med PWM-utgångar

2 / 3-axlig joystick med PWM-utgångar 2 / 3-axlig joystick BESKRIVNING JP är en 2 eller 3-axlig joystick, med möjlighet att styra upp till 6st dubbelverkande proportionalmagneter Utgångarna är proportionella mot joystickens rörelser Joystickens

Läs mer

2 Montering av sensorer på tanken Läs först det gröna dokumentet och montera sensorerna enligt instruktionerna på t ex nivåerna ¼, ½ och ¾. Tänk på at

2 Montering av sensorer på tanken Läs först det gröna dokumentet och montera sensorerna enligt instruktionerna på t ex nivåerna ¼, ½ och ¾. Tänk på at Dokumentversion 3.1, mars 2009 Gobius 4i för vätsketankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet (091427), 1 batterieliminator,

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

Ställverksinstruktion för Almunge

Ställverksinstruktion för Almunge UPSALA-LENNA JERNVÄG Ställverksinstruktion för Almunge Utgåva 1 Gäller fr o m 2015-03-01 ULJH 065 2 Ställverksinstruktion för Almunge ULJH 065 FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK Ändringstryck Nr Gäller fr

Läs mer

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3

Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 Användarhandbok OE/OSSpeaker V.10.3 OESpeaker Version 10.3 OSSpeaker Version 10.3 Status: 26.2.2007 Vi tar tacksamt emot alla kommentarer, tips och felrapporter på denna handbok. Skriv till författaren!

Läs mer

5. Vill du ansluta Gobius till ett extra instrument från t ex VDO, Wema, Faria eller annat fabrikat, skall du använda den analoga

5. Vill du ansluta Gobius till ett extra instrument från t ex VDO, Wema, Faria eller annat fabrikat, skall du använda den analoga Dokumentrevision, 5,02, augusti 2015 Nya Gobius 1 nivåvakt för vatten och bränsletankar, version 4.0 Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 1 sensor,

Läs mer

Nya Gobius för septiktankar, version 4. Installationsanvisning. Börja här

Nya Gobius för septiktankar, version 4. Installationsanvisning. Börja här Dokumentrevision, 5,02, augusti 2015 Nya Gobius för septiktankar, version 4 Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet,

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER TRAFIKVERKET BVF 646.1 F1 ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER Sida Innehåll F2 Undantag till A-skydd efter tåg JTF bilaga 12 5.8 F2 Undantag till spärrfärd efter tåg JTF bilaga 9 M 5.18 F3 Tvåskenssignalering i system

Läs mer

Tilläggsföreskrifter till säo för f d TGOJ-sträckor.

Tilläggsföreskrifter till säo för f d TGOJ-sträckor. Utgivare CBV Handläggare Hans Ring, 0243-44 54 12 Sändlista CU, Personal i säkerhetstjänst Föreskrift BVF 916 Besluts-/Utgivningsdatum 2000-06-13 Giltighetstid tills vidare Bilagor Sidor Tilläggsföreskrifter

Läs mer

Ändringar i remissutgåva av TTJ oktober 2018 jämfört med TTJ 3.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i remissutgåva av TTJ oktober 2018 jämfört med TTJ 3.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) remissutgåva oktober 2018 jämfört med version 3.0 Datum: 2017-10-12 Ändringar i remissutgåva av TTJ oktober 2018 jämfört med TTJ 3.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar

Läs mer

161 501 27/1 2006-11-09. Installations- och skötselanvisning. CTC SMS-modul. CTC EcoAir

161 501 27/1 2006-11-09. Installations- och skötselanvisning. CTC SMS-modul. CTC EcoAir 161 501 27/1 2006-11-09 Installations- och skötselanvisning CTC SMS-modul CTC EcoAir SMS-modul Innehållsförteckning. Komponentlista.... 2 För ditt eget minne.... 2 Allmänt... 3 Säkerhetsföreskrifter....

Läs mer

Inteno FG500 installation

Inteno FG500 installation Anteckningar Kundnummer Inteno FG500 installation Supportnummer 0771-40 44 00 Här kan man klistra in WPA nyckel lappen. 15 Inkoppling av TV Den här installationsguiden hjälper dig att installera Inteno

Läs mer

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll I-2. Omkopplare smart kontakt Frontpanel Snabbinstallationsguide CD med snabbinstallationsgui den

Läs mer

Ändringar i TTJ 5.0 jämfört med TTJ 4.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i TTJ 5.0 jämfört med TTJ 4.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) 5.0 (giltig från 2019-06-01) jämfört med version 3.0 (giltig från 2018-06-01). Datum: 2019-02-19. Ändringar i TTJ 5.0 jämfört med TTJ 4.0 (stavfel och smärre redaktionella

Läs mer

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip TELECO AUTOMATION SRL - Via dell Artigianato, - 0 Colle Umberto (TV) ITALIEN TELEFON: ++9.0.5 FAX: ++9.0.5 - www.telecoautomation.com Det här dokumentet tillhör Teleco Automation Srl som förbehåller sig

Läs mer

K44 Duo. Installation & User Manual EN SV DE FR DA FI NO

K44 Duo. Installation & User Manual EN SV DE FR DA FI NO K44 Duo Installation & User Manual EN SV DE FR DA FI NO 1 2 3 8 1 6 3 2 5 4 7 A 5 8 0 6 9 B K44 Duo Installation & User Manual EN SV DE FR DA FI NO 1 2 3 8 1 6 3 2 5 4 7 A 5 8 0 6 9 B K44 Duo Installations-

Läs mer

RS485-gateway Trådlöst

RS485-gateway Trådlöst Trådlöst Dokument översatt från engelska -se 2014-04-22 A001 Innehåll 1 Produktbeskrivning... 1 2 Riktlinjer för installation... 1 3 Beskrivning av gränssnitt... 3 3.1 Anslutningar... 3 3.2 Start... 5

Läs mer

Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA

Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA Installations- och Programmerings- instruktion GLYDEA 1 Glydea TM Mått Montering skena 1. Märk ut var hållarna skall sitta 2. Borra i taket eller på väggen där fästena skall sitta 3. Montera fästena 4.

Läs mer

Preliminär manual. Larmpaket lares 4.0 för utbildning

Preliminär manual. Larmpaket lares 4.0 för utbildning +P1 M1 M2 - + P1 M3 M4 - NC C NO +A +R Preliminär manual Larmpaket lares 4.0 för utbildning LABORATIONSPLATTA LARMSYSTEM KSENIA Borra hål 4 mm Centralapparat lares 16IP CA El/teknikrum +P i1 i2 - +P i3

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös takmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340197) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös takmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340197). Värmevakten monteras i taket

Läs mer

ESIM364. Inkopplingsanvisning

ESIM364. Inkopplingsanvisning Uppstart Innan du spänningsätter enheten måste du montera in ett, se också till att PIN-koden är avstängd. ESIM364 kommunicerar via och behöver därför placeras där du har bästa möjliga -täckning. Enheten

Läs mer

ESIM264. Inkopplingsanvisning

ESIM264. Inkopplingsanvisning Uppstart Innan du spänningsätter enheten måste du montera in ett SIM-kort, se också till att PIN-koden är avstängd. ESIM264 kommunicerar via GSM och behöver därför placeras där du har bästa möjliga GSM-täckning.

Läs mer

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2).

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2). Manual 2 Med HE800 serien kan du enkelt och trådlöst tända och släcka lampor och styra andra elektroniska enheter. Sändarna kan styra enskilda samt grupper av brytare och dimmrar. Den trådlösa kommunikationen

Läs mer

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen.

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen. Felsökning-självhjälp All elektronisk utrustning kan sluta att fungera på grund av att den blir gammal, utsätts för åverkan eller att naturfenomen (åska, vatten och eld) slår ut den. Men mest normalt är

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Missbrukas Easi-Speak eller öppnas enheten upphör denna garanti. Data som lagras på enheten och

Läs mer

Beröringsfri EM-läsare 3-7440 VDS

Beröringsfri EM-läsare 3-7440 VDS Beröringsfri EM-läsare 3-7440 Installations och användarmanual a x e m a Sida 1 Innehåll - Introduktion 2-3 - Kopplingsscheman 4 - Tekniska funktioner /Standardvärden 4 - Aktivering av läsaren 5 - Ändra

Läs mer

Kundnummer. Inteno FG500 installation

Kundnummer. Inteno FG500 installation Kundnummer Inteno FG500 installation Den här installationsguiden hjälper dig att installera Inteno FG500 Mediabox Startlådan Kontrollera att följande finns med i startlådan. Inteno FG500 Mediabox Strömadapter

Läs mer

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485 Tillgängligheten 3 417 01 Göteborg Tel.nr.031-652285 Fax.nr.031-510706 Utfärdad av: Göran Lövgren Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485 Reviderad: JJO Datum: 2009-12-08 Antal sid: 10 REV

Läs mer

Para ihop Technicolor TG 233

Para ihop Technicolor TG 233 Sida 1 av 11 Para ihop Technicolor TG 233 Det här behöver du: Två stycken Technicolor TG233, med tillhörande strömadaptrar och nätverkskablar. 1. Anslut en nätverkskabel mellan en av enheterna och ditt

Läs mer

Telis 1 RTS fjärrkontroll

Telis 1 RTS fjärrkontroll Telis 1 RTS fjärrkontroll Användningsmanual Telis 1 RTS Silver Art.nr.: 1810637 Telis 1 RTS Lounge Art.nr.: 1810649 Telis 1 RTS fjärrkontroll 1- kanals fjärrkontroll för RTS att serva applikationen Telis

Läs mer

Galaxy Integrerad Fire RIO Med kvitteringsenhet

Galaxy Integrerad Fire RIO Med kvitteringsenhet Tillgängligheten 3 417 01 Göteborg Tel.nr.031-652285 Fax.nr.031-510706 Utfärdad av: Göran Lövgren Galaxy Integrerad Fire RIO Med kvitteringsenhet Reviderad: Datum: 2010-02-01 Antal sid: 11 REV 0.2 Ändamål

Läs mer

Snabbstart. Powerline 1200 Modell PL1200

Snabbstart. Powerline 1200 Modell PL1200 Snabbstart Powerline 1200 Modell PL1200 Förpackningens innehåll I vissa regioner medföljer en resurs-cd produkten. 2 Komma igång Powerline-adaptrar ger dig en alternativ möjlighet att utöka ditt nätverk

Läs mer

Avant BRUKSANVISNING. FAKTARUTA AVANT Hög utnivå med förstärkning upp till 57 db. Automatiska funktioner för tilt och förstärkning

Avant BRUKSANVISNING. FAKTARUTA AVANT Hög utnivå med förstärkning upp till 57 db. Automatiska funktioner för tilt och förstärkning SE-2 000920 00896 Rev 1 Avant FAKTARUTA Hög utnivå med förstärkning upp till 57 db Automatiska funktioner för tilt och förstärkning Välj mellan 3 UHF-ingångar, BI/BIII, bredbandsingång och satellit-mf)

Läs mer

Bruksanvisning. Viktig information före användning

Bruksanvisning. Viktig information före användning MYLOQ 1101 Kodcylinder Bruksanvisning SE Viktig information före användning För att använda Kodcylindern måste den först aktiveras (se sida 3). En administratörskod måste läggas in, var noga med att notera

Läs mer

Installationshandbok för WiFi Booster for Mobile WN1000RP

Installationshandbok för WiFi Booster for Mobile WN1000RP Installationshandbok för WiFi Booster for Mobile WN1000RP Support Tack för att du väljer NETGEAR:s produkter. När du har installerat enheten ska du leta reda på serienumret på dekalen på produkten och

Läs mer

Beröringsfri EM-läsare 3-7440 VDS

Beröringsfri EM-läsare 3-7440 VDS Beröringsfri EM-läsare 3-7440 Installations och användarmanual Se hemsida / support för senaste manualerna. http://www.axema.se/ Ver. 1.5 axema Sida 1 Innehåll - Introduktion 2-3 - Kopplingsscheman 4 -

Läs mer

SMS-larm L Version Gjutarevägen Stenkullen

SMS-larm L Version Gjutarevägen Stenkullen SMS-larm L-53 2018-01-26 Version 3.00 www.intab.se info@intab.se 0302-24 600 Gjutarevägen 1 443 61 Stenkullen 1. Beskrivning Intabs SMS-larm är enkelt att använda för att få händelselarm via SMS. Alarmet

Läs mer

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0

P-660H Triple Play modem. Snabbinstallation. Version 2.0 P-660H Triple Play modem Snabbinstallation Version 2.0 1 Det här dokumentet hjälper dig att installera och använda ditt P-660H Triple Play modem. Följande installationsguide beskriver installation av modemet

Läs mer

HCS-DEC/1, 2, 4/F manual

HCS-DEC/1, 2, 4/F manual HCS-DEC/1, 2, 4/F manual Vers. 1.1 120320 Innehållsförteckning Anslutningar och mått 3 Funktion 4 Inkoppling 4 Programmering 5-6 Egna anteckningar 7 Teknisk information, beställningsinformation och tillbehör

Läs mer

Installationsguide. Kreatel/Motorola VIP1920

Installationsguide. Kreatel/Motorola VIP1920 Installationsguide VARNING FÖR ATT UNDVIKA BRANDRISK OCH ELEKTRISK STÖT, UTSÄTT EJ DENNA APPARAT FÖR REGN ELLER FUKT Viktiga säkerhetsföreskrifter - Läs dessa instruktioner - Behåll dessa instruktioner

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340191 / 1340193) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340191 / 1340193). Värmevakten

Läs mer