RAPPORT. Kartläggning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Kartläggning"

Transkript

1 RAPPORT Kartläggning

2 YES-PROJEKTET Youth Entrepreneurship Strategies Länsstyrelsen Östergötland leder under tre år ett EU-projekt med målsättningen att öka intresset för företagande och entreprenörskap i skolan och på sikt stärka den regionala och europeiska konkurrenskraften. Projektet bedrivs inom ramen för Interreg IVC programmet och är ett samarbetsprojekt mellan åtta aktörer från sju regioner i Europa. Projektet sker därmed på interregional nivå. Projektet YES (Youth Entrepreneurship Strategies) fokuserar framför allt på en stor kartläggning av attityder gentemot entreprenörskap i skolan samt identifiering av goda exempel, möjligheter och hinder kring arbetet med entreprenörskap i skolan. Kartläggningen genomförs parallellt i respektive land/ region av de åtta aktörerna. Länsstyrelsen representerar Östergötland i samarbetet och är Lead partner i projektet. Övriga deltagare är regionala aktörer från Finland, Slovakien, Polen, Spanien och Irland samt en nationell organisation för entreprenörskap i skolan från Estland och de europeiska regionernas samlingsorgan Assembly of European Regions, med säte i Frankrike. Läs mer på projektets webbplats:

3 KARTLÄGGNING Kartläggningen har genomförts i tre steg. Första steget innebar en insamling av sekundärdata så som befintliga styrdokument, strategier och redan existerande undersökningar/rapporter. Under steg två och tre samlades primärdata in genom enkäter och öppna djupintervjuer. Frågorna i enkäterna och intervjuerna är utvecklade interregionalt med vissa regionala tillägg. Respondenterna representerade en jämn geografisk fördelning över hela Östergötland. Enkäter och intervjuer har anpassats efter respektive målgrupp. Kartläggningen har omfattats av de fyra målgrupperna (Siffran inom parantes visar antal respondenter): - (61) Beslutsfattare (politiker och tjänstemän inom utbildningsförvaltning i ledande position) - (118) Lärare/skolledare (grund- och gymnasieskolan) - (17) Opinionsbildare (representanter för näringslivs organisationer, ideella organisationer, näringslivskontor) - (234) Studenter (gymnasieungdomar mellan år) Det regionala resultatet jämförs interregionalt och sprids i regionen genom tryckt och digitalt material samt via spridningsseminarium. Resultat från enkäterna och intervjuerna i sin helhet finns att tillgå genom bilaga 1 och 2.

4 RESULTAT Resultatet nedan omfattar kartläggningen på regional nivå, Östergötland. Inom ramen för projektet finns även interregionala analyser som omfattar samtliga europeiska regioner som deltar i projektet. För mer information kontakta Länsstyrelsen i Östergötland. Definition av entreprenörskap i skolan Våra respondenter i kartläggningen anger en bredare definition av entreprenörskap i skolan som innehåller både kunskap om företagande och utveckling av entreprenöriella förmågor så som t ex ansvarstagande, problemlösning, kreativitet, förverkligande av idéer och att driva en process. De betonar att entreprenörskap i skolan är mer än bara fokus på eget företagande. Lärarna och skolledarna ser det entreprenöriella förhållningsättet som viktigast i de lägre årskurserna och i de högre årskurserna tillkommer kunskaper om företagande. Eleverna är som grupp inte lika homogena i sin definition där tre av tio anser att det enbart handlar om att driva ett företag. Resterande anser att det antingen handlar om att få öva sina entreprenöriella förmågor eller en kombination av detta och kunskap om företagande.

5 Attityder De tre respondentgrupperna beslutsfattare, opinionsbildare och lärare/skoledare anser nästan samtliga att entreprenörskap i skolan är viktigt ur deras personliga synvinkel. Många av de svarande tar upp fördelarna det har för individen, men flera belyser även hur viktig utbildning i entreprenörskap är för Sverige och dess framtid. Flera tillfrågade menar att utbildning i entreprenörskap förhoppningsvis kommer att innebära att det svenska skolsystemet slussar ut elever som är bättre rustade för att utveckla Sverige i framtiden. Majoriteten av eleverna svarar att deras lärare har en positiv eller neutral inställning till företagande. Beslutsfattarna lyfter fram att de har en något mindre insyn när det gäller lärarnas attityder gentemot entreprenörskap i skolan jämfört med skolledarnas. En tredjedel av beslutsfattarna anser att lärare och skolledare har en negativ attityd gentemot entreprenörskap i skolan. Samtidigt lyfter beslutsfattarna fram att skolledarna har en viktig roll i att sprida en positiv attityd ut i organisationen. De flesta av opinionsbildarna och lärarna/skolledarna anser att entreprenörskap i skolan skall vara obligatoriskt. Det påpekades även att i och med att det nu är inskrivet i läroplanen så är det redan obligatoriskt. De flesta av beslutsfattarna tycker att skolan idag inte arbetar tillräckligt med entreprenörskap, det lyfts dock fram att det har blivit bättre. Det framgår tydligt att våra respondenter anser att arbetet med entreprenörskap i skolan skall påbörjas redan i grundskolan. Ett flertal har inställningen ju tidigare desto bättre, detta för att få in förhållningssättet till entreprenörskap som något naturligt hos eleverna. Beslutsfattarna är den grupp som har störst andel som anser att arbetet skall påbörjas först i gymnasiet, dock är denna inställning i minoritet i jämförelse med de som anser att arbetet skall påbörjas i tidig ålder. Åtta av tio tillfrågade gymnasiestudenter är intresserade av att starta företag i framtiden varav många till och med är mycket intresserade. Hälften av gymnasieungdomarna vill hellre bli företagare än anställda.

6 Implementering Skolledarna och lärarna utpekas av respondenterna som den målgrupp som enskilt bär det största ansvaret för arbetet med entreprenörskap i skolan. De flesta ser dock att ansvaret för detta arbete är delat mellan skolan och politiken. I huvudsak anses att undervisning i entreprenörskap i klassrummet skall ske av en kombination av lärare och externa aktörer/entreprenörer. Som största enskilt ansvariga grupp utpekas lärarna. Samtidigt som att lärarna utpekas som den huvudsakliga grupp som skall utbilda i entreprenörskap visar kartläggningen att väldigt få anser att lärarna har rätt kompetens för denna undervisning, inklusive lärarna själva. Över hälften av de tillfrågade beslutsfattarna anser att det är skolledarna, politikerna och lärarhögskolan som tillsammans bär ansvaret för att lärarna får rätt kompetens. Skolledarna ses som den grupp som enskilt bär störst ansvar för detta. De tillfrågade gymnasieungdomarna ger en splittrad bild av hur mycket de får arbeta med sin kreativitet och egna idéer i skolan idag. De flesta anger dock att de får arbeta mycket i projekt- och grupparbeten. Det syns klart och tydligt i svaren att de som driver eller har drivit ett UF-företag1 anser att de får arbeta mer med sin kreativitet och egna idéer samt i större utsträckning får arbeta med företagande i skolan och genomföra fler företagsbesök. Dessa elever ser i högre grad eget företagande som en framtida sysselsättning men även bland de elever som inte drivit UF-företag är intresset stort för att starta företag. Eleverna anser att deras utbildning förbereder dem väl inför arbetslivet däremot saknar de stöd från skolans personal i valet av framtida yrke. En majoritet av våra respondenter svarar att de samarbetar med externa aktörer så som till exempel ideella organisationer, kommunala näringslivskontor och det lokala näringslivet samt deltar i externa aktiviteter vid implementeringen av entreprenörskap i skolan. En övervägande andel av de tillfrågade ser samarbetet mellan skolan och närsamhället som grundläggande och något av det viktigaste för att främja detta arbete. GY11 och LGR11 ses av våra respondenter som ett stöd i arbetet med entreprenörskap i skolan. Många lyfter fram att de tror att dessa styrdokument kommer att ge en ökad tydlighet och sätta mer fokus på detta arbete. En tendens som vi har kunnat se är att gruppen lärare och rektorer efterfrågar tydliga styrdokument och strategier framförallt på den lokala nivån för att tydliggöra deras uppdrag i klassrummet. 1UF-företag är ett utbildningskoncept där elever får starta, driva och avveckla ett eget företag under ett läsår på gymnasiet. Konceptet tillhandahålls av organisationen Ung Företagsamhet.

7 Möjligheter Genom utbildningsinsatser för lärare ser våra respondenter att arbetet med entreprenörskap i skolan kan utvecklas. Även insatser så som ökade ekonomiska resurser, premiering av arbetet och ökat stöd från skol- och kommunledning ses som möjligheter för att utöka arbetet med entreprenörskap i skolan. Enligt en stor del av de tillfrågade beslutsfattarna är området prioriterat och drygt hälften avsätter finansiella medel för arbetet med entreprenörskap i skolan. Där arbetet följs upp sker det i stor utsträckning via ordinarie verksamhets- och kvalitetsuppföljning. Däremot anger en stor andel av respondenterna att uppföljningen sker mer eller mindre informellt. En möjlighet är därför att skapa strukturer för uppföljningsarbetet som ger ökad prioritet för området. GY11 och LGR11 ses inte bara som ett implementeringsverktyg av våra respondenter utan också som en stor möjlighet, genom att entreprenörskap sätts i fokus. De ger även en tydligare styrning som efterfrågas av flertalet respondenter. Strategier för arbetet med entreprenörskap i skolan anses viktigt och kan skapa goda förutsättningar. Alla våra respondenter betonar betydelsen av strategier på den lokala nivån. Gymnasieungdomarna lyfter fram konceptet UF-företagande och kontakt med näringslivet som bra möjligheter att arbeta med entreprenörskap i skolan.

8 Hinder Respondentgrupperna beslutsfattare och lärare/skolledare lyfter fram brist på tid och kvalificerad personal som de enskilt största hindren för arbetet med entreprenörskap i skolan. Opinionsbildarna lyfter även fram bristen på lämpliga riktlinjer och föreskrifter som ett hinder. Brist på ekonomiska resurser anses också som ett hinder dock underordnat brist på tid och kvalificerad personal. Våra respondenter anser att det idag saknas kompetens bland lärare inom området entreprenörskap. Flera respondenter anser att Lärarhögskolan inte förbereder lärarna tillräckligt för att arbeta med entreprenörskap i skolan. Gruppen lärare/ skolledare uppger även avsaknaden av utbildningsmaterial som ett hinder i deras arbete. En för snäv tolkning av begreppet entreprenörskap ses av flera respondenter som ett hinder. Denna snäva tolkning utesluter förhållningssättet och utveckling av entreprenöriella förmågor. Flera respondenter upplever att en negativ attityd gentemot entreprenörskap i skolan försvårar arbetet. Denna negativa inställning kan höra samman med en för snäv tolkning av begreppet entreprenörskap. Incitament för arbetet med entreprenörskap i skolan efterfrågas av stora delar av gruppen lärare/skolledare, vilket typ av incitament ger dock inte undersökningen svar på. Det är ett fåtal beslutsfattare som anger att de använder sig av denna form av uppmuntran, vilket kan ses som ett hinder. Det efterfrågas strukturer och forum för samarbeten mellan skolan och näringslivet. Eftersom detta ses som grundläggande av våra respondenter så utgör detta ett hinder i arbetet med entreprenörskap i skolan.

9 GODA EXEMPEL Nedan listas de goda exempel som framkommit i kartläggningen. BizCamp BizCamp var ett initiativ av Åtvidabergs kommun för att främja tillväxt, utveckling och framåtanda i östgötaregionen. Åtvidaberg Business Camp 2011 var en mötesplats för kreativitet, nytänkande och framåtanda. BizCamp vände sig till alla som är intresserade av entreprenörskap och regional tillväxt: Företagare, tjänstemän, politiker eller skolpersonal och studenter. Mer information: Det är du som väljer NyföretagarCentrum i Linköping ger kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning och coachning inför start av eget företag. I ett projekt med namnet Det är du som väljer erbjuder NyföretagarCentrum kostnadsfria inspirationsföreläsningar under läsår 2011/2012 till Linköpings kommuns gymnasieskolor för att skapa en nyfikenhet kring eget företagande. Mer information: Draknästet Inspirerat utifrån SVT:s TV serie Draknästet där entreprenörer presenterar sina affärsidéer för riskkapitalister ( Drakar ) i syfte att få dem att investera. I skolan låter man personer från till exempel det lokala näringslivet få agera drakar och befintliga UF-företag får presentera sina affärsidéer och får istället för pengar värdefull feedback/inputs från drakarna. Detta sker som lokala initiativ på flertalet gymnasieskolor i regionen.

10 Elev för en dag I Åtvidaberg åker politiker som är kopplade till skolfrågor ut på kommunens skolor och är elev för en dag. De upplever allt som eleven upplever under dagen, allt från skolskjuts till idrottslektionen. Detta för att uppleva elevens vardag och få en större förståelse för verksamhetens förutsättningar vilket ger bättre beslutsunderlag. Mer information: www. atvidaberg.se Fadderföretag På Företagargymnasiet kombineras ekonomistudierna i skolan med praktisk tillämpning i ett företag på orten. Som gymnasieelev görs en serie om 4-6 projektarbeten på ett och samma företag, vanligtvis under de två sista åren på gymnasiet. Arbetet sker i grupp och till skillnad från traditionell praktik görs endast studiebesök hos företaget då och då för att samla in fakta och göra intervjuer, i snitt en gång i månaden. Fadderföretaget kan kopplas samman med konceptet Övningsföretag. Mer information: Finn upp Finn upp är en rolig tävling för alla skolelever i 6:an till 9:an med tillhörande pedagogisk metod för lärarna. Tävlingen arrangeras vart tredje år. I Finn upp används uppfinnande som ett sätt att lära. Eleverna får identifiera ett problem i sin vardag och får sedan försöka lösa problemet med en egen uppfinning. På vägen finns mycket att lära: om vår historia, om samhället, om teknik och inte minst om sig själv! Finn upp startades 1979 av Ingenjörsamfundet då man såg ett dalande intresse för teknik och naturvetenskap bland ungdomar. Mer information:

11 FramtidsFrön FramtidsFrön är en ideell förening som har arbetat med entreprenörskap i grundskolan sedan De utbildar lärare i entreprenörskap i skolan och det entreprenöriella förhållningssättet, utvecklar verktyg och anordnar mässor och aktiviteter för elever. Verktygen är utarbetade i samverkan med pedagoger och är till för att på ett enkelt sätt komma igång med entreprenörskap i skolan. Verktygen övar både elevernas entreprenöriella förmågor och ger kunskap i företagande. Mer information: Framtidståget Framtidståget turnerar över hela Sverige och bjuder in elever, från årskurs 9, till skolans aula där de presenterar olika val som eleverna kan göra, framtidsutsikter, företag och branscher. På plats finns också inspiratörer från företag som berättar om sin väg till arbetet de har idag. Mer information: www. framtidsvalet.se Innovation Camp Som ett extra verktyg till konceptet UF-företagande finns Ung Företagsamhets Innovation Camp. Innovation Camp är en workshop som syftar till att träna upp elevernas samarbetsförmåga, handlingskraft och vilja till att vara mer företagsam under 12 eller 24 timmar. Under ett 12/24-timmars intensivt tävlingsuppdrag får eleverna chansen att stärka sin kreativitet och problemlösningsförmåga i samband med att ett uppdrag ges från en utomstående uppdragsgivare. Mer information:

12 Lokala UF-mässor I regionen sker flertalet lokala initiativ för att skapa arenor för regionens UF-företag. Det arrangeras årligen lokala mässor på skolor eller i samarrangemang med lokala företagarmässor. På de lokala UF-mässorna erbjuds kommunens UF-företag plats att ställa ut och sälja sina produkter. Lokala jurygrupper sätts samman och företagen tävlar i olika tävlingskategorier. Lokala initiativ: Åtvidabergs lokala UF-mässa, Anders Ljungstedts gymnasiums lokala UF-mässa och Motala Expo. Nyföretagarveckan NyföretagarCentrum har utsett Vecka17 till Nyföretagarveckan. Varje år v 17 arrangerar NyföretagarCentrum i samarbete med deras nätverk massor av möten, aktiviteter och micromässor runt om i landet. Några av dessa aktiviteter har i regionen även omfattat skolan, lärare och elever. Mer information: Snilleblixtarna Snilleblixtarna är en arbetsmodell som ökar de ungas intresse för teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. Snilleblixtarna vänder sig till elever i förskoleklass upp till klass 5 och handlar om uppfinningar och utvecklar deras kreativitet, initiativförmåga, självtillit och lust att lära. Mer information:

13 Sommarlovsentreprenörer/ UngDrive Begreppet sommarlovsentreprenör används generellt sett för att beskriva en skolungdom som arbetar utifrån sin egen initiativförmåga på sommarlovet. Det finns flera organisationer som uppmuntrar ungdomar till entreprenörskap och eget företagande på sommarlovet, till exempel Sommarlovsentreprenörerna och UngDrive. Dock kan vem som helst i grunden som bedriver egna projekt eller annan typ av verksamhet på sommarlovet betraktas som sommarlovsentreprenör. Ofta handlar det om enklare projekt som genomdrivs som hobbyverksamhet under hela eller delar av sommarlovet. Mer information: www. ungdrive.se Strategier/ styrdokument Den svenska regeringen presenterade 25 maj 2009 en nationell strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet. Regeringen har inom ramen för den nationella strategin fattat beslut om insatser som stödjer utvecklingen av entreprenörskap inom skola och högskola. Åtgärderna ska syfta till att stimulera entreprenörskap i utbildningen på alla nivåer. Mer information: Den 1 juli 2011 genomfördes en ny skolreform i Sverige. Den nationella strategin har haft stor inverkan på utformningen av de nya läroplanerna för grundskolan och gymnasiet (LGR11 och GY11) där entreprenörskap i skolan fått ett stort utrymme. Skolverket ska enligt regleringsbrevet för 2009 stimulera arbetet kring entreprenörskap i skolan. Inom ramen för detta uppdrag fördelar Skolverket statsbidrag för att främja entreprenörskap i skolan i form av verksamhetsbidrag till organisationer och utvecklingsmedel till skolhuvudmän. Mer information:

14 I december 2010 presenterade regionförbundet Östsam en regional strategi för entreprenörskap i skolan. Den regionala strategin betonar att framgångsrik implementering måste ske inom ramen för ordinarie organisation, från högsta kommunal nivå, via chefer på olika nivåer till personal och elever på varje enskild skola. Den regionala strategin initierade framtagandet av lokala strategier för entreprenörskap i skolan i samtliga kommuner i Östergötland. Regionförbundet Östsam har enligt den regionala strategin uppdraget att skapa en arena för de lokala måldokumenten/ strategierna, att tillsammans med näringslivet driva nätverk för rektorer och nyckelpersoner inom skolan samt ta fram ett entreprenörskapsindex med kvalitativa och kvantitativa indikatorer. Resultatet skall presenteras i en årlig ranking i regionen. Mer information: Trampolinen Östsvenska Handelskammaren driver projektet Trampolinen - ett program som skapats för att bidra till att lösa kompetensförsörjningen i regionen på lång sikt. Målet är även att bidra till en ökad förståelse mellan skola och näringsliv. Programmet riktar sig till företag, lärare, studie- och yrkesvägledare och inte minst till skolungdomar inför deras språng ut i vuxenlivet. Ett företag matchas till en skolklass för ett samarbete genom högstadiet. Efter överenskommelse mellan skolan och företaget omfattar samarbetet antingen åk 7-9 eller åk 8-9. Under de åren byggs kontakten upp och man lär känna varandra genom studiebesök och projektarbeten. Mer information: Ung Företagsamhet Ung Företagsamhet är en ideell organisation som i över 3o år har arbetat för att främja entreprenörskap och företagsamhet i det svenska skolsystemet. Genom utbildningskoncept ges unga människor möjligheten att utveckla sin kreativitet, skaparglädje och sin tro på sig själva. Ung Företagsamhet har idag tre utbildningskoncept, Vårt Samhälle, Se Möjligheterna och UF-företagande som alla tre främjar entreprenörskap i skolan på såväl grundskolan som på gymnasiet. Ung Företagsamhet utbildar lärare, anordnar mässor och aktiviteter för elever samt ge support och stöd till skolor som aktivt arbetar med organisationens utbildningskoncept. Mer information:

15 V45 Innovation & Entreprenörskap V45 är ett samlat initiativ från InnovationskontorEtt vid Linköpings universitet, aktörerna i nätverket Growlink och Marknadsbolaget i Fjärde Storstadsregionen. Idén bygger på en vecka fullmatad med inspiration, kunskap och gemenskap. En vecka som visar att regionen är med och bidrar till sin och hela Sveriges positiva utveckling. Arrangemanget är årligen återkommande och involverar många aktörer och deltagare över hela regionen i en hel vecka, v45. Mer information: Vetenskaparna Vetenskaparna är ett pedagogiskt, metodiskt och didaktiskt samarbete mellan grundskolans år ett till sex och gymnasiet. Samverkan sker i huvudsak kring ämnesområden. Denna kan sträcka sig från enstaka temadagar till hela läsår. Avsikten är att visa vad naturvetenskap, teknik och matematik kan vara och hjälpa ungdomar till självständiga och fördomsfria studie- och yrkesval. Pedagoger kan också erhålla kompetensutveckling genom konceptet. Vetenskaparna har en egen lektionssal på Nyströmska skolan i Söderköping. Mer information: Övningsföretag Business Training Centre (BTC) drivs av BTC i Karlstad AB och är Centralenheten för alla Övningsföretag i Sverige. Övningsföretag är en utbildningsmodell för framförallt gymnasieskolan som baseras på upplevelsebaserad inlärning Learning by doing och som avspeglar ett riktigt företags alla affärsprocedurer, rutiner och dokumentflöden. Deltagarna agerar som anställda på Övningsföretaget. De engagerar sig i simulerade affärstransaktioner med andra Övningsföretag i världen i ett slutet nätverk, där alla aktiviteter och rutiner för normal affärsadministration och handel kan simuleras. Mer information:

16 VÅR DEFINITION AV ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN Att inom utbildningssystemet främja och utveckla barn och ungdomars personliga entreprenöriella förmågor så som kreativitet, ansvarstagande, risktagande, problemlösning, samarbete - samt ge kunskap om företagandets villkor. Besök vår webbsida: Co-financed by the European Regional Development Fund and made possible by the INTERREG IVC Programme. FUNDING PARTNERS

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland

Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Let s do it! Förslag på insatser för att förstärka arbetet med entreprenörskap i skolan i Östergötland Regional Action Plan 7 YES Let s do it Förord 8 4 Det regionala utvecklingsprogrammet Regionförbundet

Läs mer

Opinionsbildare Representanter för näringslivsorganisationer Ideella organisationer, näringslivskontor

Opinionsbildare Representanter för näringslivsorganisationer Ideella organisationer, näringslivskontor Opinionsbildare Representanter för näringslivsorganisationer Ideella organisationer, näringslivskontor Vilken typ av organisation arbetar du för? På vilken/vilka nivåer är din organisation verksam i? Antal

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Samverkansplanen fokuserar på tre målgrupper inom grundskolan: Lärare, studie- och yrkesvägledare och elever samt näringslivet.

Samverkansplanen fokuserar på tre målgrupper inom grundskolan: Lärare, studie- och yrkesvägledare och elever samt näringslivet. Samverkansplan Skola-Näringsliv Tingsryds kommun 2014-2016 Syfte Samverkansplanens syfte är att stimulera en god och naturlig samverkan mellan skola och näringslivet i Tingsryds kommun. Ett väl fungerande

Läs mer

Lärare och skolledare

Lärare och skolledare Lärare och skolledare Grundskola och gymnasium Jag är Jag är verksam på Jag är verksam i Tycker du att entreprenörskap i skolan handlar om ett förhållningssätt till kreativitet, ansvar, risktagande, problemlösning,

Läs mer

Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag

Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag Linda Stenkilsson Samordnare för Skola Näringsliv i Ljungby Kommun Matte i Ljungby - Två matteböcker har tagits fram under 1 års tid med hjälp av

Läs mer

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Bakgrund Hösten 2010 lämnade Ung Företagsamhet i Halland in en projektansökan till Region Halland och kommunerna i Halland. Den innefattade en projektansökan

Läs mer

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv

Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Tjänsteskrivelse 1 (4) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Svar på motion om inrättande av koordinator för samordning av arbetet skola-näringsliv Sammanfattning Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Analys Steg 3 Intervjuer. av: Christoffer Ahlgren

Analys Steg 3 Intervjuer. av: Christoffer Ahlgren Analys Steg 3 Intervjuer av: Christoffer Ahlgren Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Analys... 4 Slutsatser... 20 2 Sammanfattning Analysen grundar sig på 24 intervjuer utförda under november och

Läs mer

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Ung Företagsamhet Dalarna Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Program 09:00 Presentation Introduktion av UF Kaffe Affärsidé Grupp/UF-företag Affärsplan Lunch Driva Avveckla Kaffe UF-lärarrollen Avslutande

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Näringslivet i Kalix 2011 Näringslivet i Kalix är mycket differentierat med en stor bredd och lite av ett Sverige i miniatyr. Basindustrierna

Läs mer

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet Skola-arbetsliv foto:leif Johansson, bildarkivet.se Handlingskraft Nyskapande Stolthet Handlingsplan skola-arbetsliv Inledning I läroplanerna samt i flera dokument på nationell nivå betonas vikten av att

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

Samverkansplan Skola-Näringsliv Tingsryds kommun

Samverkansplan Skola-Näringsliv Tingsryds kommun Samverkansplan Skola-Näringsliv Tingsryds kommun 2017-2019 Syfte Samverkansplanens syfte är att stimulera en god och naturlig samverkan mellan skola och näringslivet i Tingsryds kommun. Ett väl fungerande

Läs mer

Entreprenörskap i Gymnasieskolan

Entreprenörskap i Gymnasieskolan Jan Schierbeck Entreprenörskap i Gymnasieskolan Undervisningsråd Skolverket Ansvarig för Samhällsvetenskapsprogrammet Innehåll Allmänt om Entreprenörskap Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap inom GY2007

Läs mer

Carin Welinder. Gymnasielärare

Carin Welinder. Gymnasielärare Carin Welinder Gymnasielärare Undervisning i entreprenörskap faldgruber og muligheder inden for innovativ pedagogik Carin Welinder Gymnasielärare Entreprenörskap i drygt 20 år Innovativ pedagogik Entreprenöriellt

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Plan för studie- och yrkesvägledning Döderhults skolområde 1 Inledning Studie- och yrkesvägledning är en angelägenhet för hela skolan och för samhället i stort. Att göra val inför framtiden är en ständigt

Läs mer

Entreprenörskap. i skolan

Entreprenörskap. i skolan Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i Skolan Entreprenör -en som gör! Entreprenörskap i skolan En del av Skånes entreprenörskapsprogram Kommunförbundet Skåne, 2008 Skola och Entreprenörskap Bakgrund

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Historik Etableringen i Sverige Tre drivande personer och ett antal lyckliga sammanträffanden gjorde att Ung

Läs mer

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Förord Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning. För att nå dit kan utbildningsväsendet fylla en viktig funktion genom att

Läs mer

Snilleblixtarna i Sverige

Snilleblixtarna i Sverige Snilleblixtinformation Bakgrund Snilleblixtarna i Sverige är en ideell förening som bildades våren 2006. Syftet med föreningen är att sprida Snilleblixtkonceptet till så många grundskolor som möjligt runt

Läs mer

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18

AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AVESTA KOMMUN- ENTREPRENÖRSKAP DANIEL NORDSTRÖM 2014-06-18 AGENDA DANIEL NORDSTRÖM OM NORDSTRÖM EDUCATION FILMVISNING FRÅN HUDIKSVALL VARFÖR SATSA ENTREPRENÖRSKAP I AVESTA KOMMUN? BEVILJAD PROJKETANSÖKAN

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar.

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar. Kalendarium läsåret 2016/2017 Ung Företagsamhet i Östergötland Processutbildningen UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Ung Företagsamhet i Östergötland besöker elever som ska driva UF-företag under septemberoktober

Ung Företagsamhet i Östergötland besöker elever som ska driva UF-företag under septemberoktober Aktivitetskalender för UF-elever läsår 2017/2018 Senast uppdaterad 31 maj 2017. Med reservation för ändringar. Anmälan till samtliga elevaktiviteter görs via vår hemsida www.ungforetagsamhet.se September

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

1 (6) Utfärdare, telefon Datum Utgåva Reg nr. Marie Ahlqvist,

1 (6) Utfärdare, telefon Datum Utgåva Reg nr. Marie Ahlqvist, 1 (6) Mottagare LEGS Projektledare: via Madeleine Söderstedt Östsam: Joakim Kärnborg Nutek: Conny Olander Caréne Andersson, Anders Bengtson, Pernilla Fogelklou, Roland Johansson, Marianne Hellman, Margrit

Läs mer

Entreprenörskap i fokus: För elever Socialt, kulturellt och

Entreprenörskap i fokus: För elever Socialt, kulturellt och Filmfakta Ämne: Arbetsliv, Företagsekonomi, Entreprenörskp Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: Fem filmer x ca. 15 = totalt ca. 80 minuter Svenskt tal Producent: Medieinstitutet i samarbete med Kunskapsmedia

Läs mer

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Vision I Gävleborg har DU alltid inflytande och delaktighet i de frågor

Läs mer

Samverkan Skola - Arbetsliv

Samverkan Skola - Arbetsliv En plan för hur Falkenbergs grundskolor, gymnasium och arbetslivet kan samverka så att alla kan lyckas! Samverkan Skola - Arbetsliv Arbetsplan för grundskolan och gymnasiet i Falkenbergs kommun, 2015/2016

Läs mer

RÅDGIVARGUIDE ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG.

RÅDGIVARGUIDE ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. RÅDGIVARGUIDE ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. Tack för ditt engagemang för Sveriges framtid. Vi vill börja med att tacka dig

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun

studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Riktlinjer för studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Dnr 1231-2015 1. Bakgrund Sveriges,

Läs mer

Entreprenöriella Metoder och Modeller - för grund- och gymnasieskola

Entreprenöriella Metoder och Modeller - för grund- och gymnasieskola Entreprenöriella Metoder och Modeller - för grund- och gymnasieskola YRMiS 2010-11-03 Selfmade Sommarlovsentreprenör Entreprenörskollo Camp-E Ung Företagsamhet Gränslösa klassrum Framtidspiloterna Business

Läs mer

Energitinget 17 mars Naturvetenskap och teknik

Energitinget 17 mars Naturvetenskap och teknik Energitinget 17 mars 2010 Naturvetenskap och teknik i och Februari utanför Mars skolan Ann-SofiJohansson Linköpings Kommun ann-sofi.johansson@linkoping.se Bengt Fall Norrköpings kommun bengt.fall@edu.norrkoping.se

Läs mer

Entreprenöriella Verktyg, Metoder och Aktörer för-, grund- och gymnasieskolan

Entreprenöriella Verktyg, Metoder och Aktörer för-, grund- och gymnasieskolan 2012-08-23 Entreprenöriella Verktyg, Metoder och Aktörer för-, grund- och gymnasieskolan Du finner i detta dokument flertalet tips om olika verktyg och metoder som stimulerar entreprenöriellt lärande och

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Sammanfattning av CMA-undersökningen

Sammanfattning av CMA-undersökningen Sammanfattning av CMA-undersökningen Syfte Syftet med undersökningen var att undersöka: - UF-deltagarnas attityder till Ung Företagsamhet - Vilken nytta de haft av Ung företagsamhet - Hur stor andel som

Läs mer

Bra kan bli bättre - om skolan och företagen

Bra kan bli bättre - om skolan och företagen Bra kan bli bättre - om skolan och företagen MARS 2011 Bra kan bli bättre om skolan och företagen Bra kan bli bättre om skolan och företagen 1 Sammanfattning Ett bra samarbete mellan näringsliv och skola

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT!

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! Högre sannolikhet att UF-alumner startar företag har arbete 8-15 år efter gymnasiet Sannolikheten att UF-alumner når chefsposition jämfört med kontrollgruppen Skillnaden

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT!

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! Högre sannolikhet att UF-alumner startar företag har arbete 8-15 år efter gymnasiet Sannolikheten att UF-alumner når chefsposition jämfört med kontrollgruppen Skillnaden

Läs mer

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1

Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Ung Företagsamhet Vad hände sedan? Sida 1 Sammanfattning 13% av UF-deltagarna har startat eget efter utbildningen. 19% av respondenterna över 28 år har företagarerfarenhet. Andelen med företagarerfarenhet

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost 1 Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2010 Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3-4 2.

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender för UF-lärare & skolledare läsåret 2019/2020 Med reservation för ändringar, senast uppdaterad 09 augusti 2019. Processutbildningen

Läs mer

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan

En internationell jämförelse. Entreprenörskap i skolan En internationell jämförelse Entreprenörskap i skolan september 2008 Sammanfattning Förhållandevis få svenskar väljer att bli företagare. Trots den nya regeringens ambitioner inom området har inte mycket

Läs mer

Rubrik. Löpande text. Vi ger energi & resurser till klimatarbetet i skolan!

Rubrik. Löpande text. Vi ger energi & resurser till klimatarbetet i skolan! Rubrik Löpande text. Vi ger energi & resurser till klimatarbetet i skolan! Fyra aktörer LHU-projektet Gymnasielärarnätverket Hållbara projektarbeten Naturvetenskap & Teknik i & utanför skolan (Östsam)

Läs mer

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland

Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender läsåret 2019/2020 Ung Företagsamhet i Östergötland Aktivitetskalender för UF-lärare & skolledare läsåret 2019/2020 Senast uppdaterad 13 maj 2019. Med reservation för ändringar. Processutbildningen

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

DET ÄR LÄTT ATT GÖRA SKILLNAD!

DET ÄR LÄTT ATT GÖRA SKILLNAD! DET ÄR LÄTT ATT GÖRA SKILLNAD! UNG FÖRETAGSAMHET GÖTEBORGS PARTNERPAKET 2017/2018 Ung Företagsamhet (UF) ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap

Läs mer

Lärare om företagsamhet

Lärare om företagsamhet DIALOGEN FORSKARE ALLMÄNHET VA-rapport 2005:2 Nutek infonr. 060-2005 Lärare om företagsamhet Förord Intresse och engagemang för kunskap och vetenskap är den nödvändiga basen för det snabbt framväxande

Läs mer

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv Bilaga 1 Barn- och utbildningskontoret Lisbeth Bodén Datum Sid 2017-03-01 Dnr BUN-2017-018 1 (5) Dnr KS-2016-934 Svar på motion från Allan Kruukka (M) och Christer Lindström (M) angående nyföretagsamhet

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som lärare? Bergsnässkolan Ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummet i entreprenöriellt

Läs mer

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009

Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Lokal SYO-plan för Fornängsskolan och Västerbyskolan Götene maj 2009 Inledning 2009 bestämde sig Fornängsskolan och Västerbyskolan för att ta fram en gemensam plan för hur vi vill jobba med studie- och

Läs mer

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet

Lokal Aktivitetsplan för. Studie- och Yrkesorientering vid. Björknäsgymnasiet Utbildningsförvaltningen Datum 2018-12-07 Lokal Aktivitetsplan för Studie- och Yrkesorientering vid 2018-2019 Postadress 961 86 Boden Telefon 0921-620 00 vx. med direktval Telefax E-post kommunen@boden.se

Läs mer

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET.

DRIV VIDARE GUIDE FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. DRIV VIDARE GUIDE 2018. FÖR DIG SOM VILL TA VIDARE DIN FÖRETAGSAMHET EFTER UF-ÅRET. UF-året är över... En del av er som avslutar ert UF-företag

Läs mer

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola:

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Hej! Vad roligt att just du ska få gå på Ung Företagsamhets mässa för unga företagare! Det kommer att bli en dag fylld av upplevelser och kreativitet! I

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Svar på motion Satsa på sommarlovsentreprenörer i Arboga

Svar på motion Satsa på sommarlovsentreprenörer i Arboga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 8 Ks 7 Au 169 Dnr 224/2010-101 Svar på motion Satsa på sommarlovsentreprenörer i Arboga Från Sandra Åhs, KD, och Jonas Stenzelius,

Läs mer

Finansiering av projektet Jobblabbkompetensförsörjning

Finansiering av projektet Jobblabbkompetensförsörjning Tjänsteskrivelse 1 (7) Utbildningsförvaltningen Kathrin Hansson Elisabeth Stärner Karin Nyman 2018-06-07 Dnr BOU 2018-374 Dnr BIN 2018-217 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Finansiering av projektet

Läs mer

IT och. lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

IT och. lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 2005 Pressmaterial 2005-10-30 IT och lärarstuderande Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN KK-stiftelsen arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att stödja: forskning

Läs mer

2014-04-29 (Uppdat 150929) Studie- och yrkesvägledning i Vellinge kommun, inklusive Arbetsplan 2014 2017

2014-04-29 (Uppdat 150929) Studie- och yrkesvägledning i Vellinge kommun, inklusive Arbetsplan 2014 2017 2014-04-29 (Uppdat 150929) Studie- och yrkesvägledning i Vellinge kommun, inklusive Arbetsplan 2014 2017 Vad är studie- och yrkesvägledning? I Vellinge kommun finns studie- och yrkesvägledarna samlade

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning

SYV 2019/2020. Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning SYV 2019/2020 Plan för att tillgodose elevens behov av studie- och yrkesvägledning Syfte och mål Planen för studie- och yrkesvägledning 2019/2020 omfattar all utbildning från förskoleklass till grundskolans

Läs mer

Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare

Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare Malin Brändström projektledare Susann Johansson utbildare Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten - en dynamisk och hållbar plattform där samhällets aktörer kan samverka och agera och där det

Läs mer

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31 Ung Företagsamhet Fyrbodal 1 TACK TILL VÅRA SAMARBETSPARTNERS Organisationen Ung Företagsamhet är beroende av att man tror på vår idé. Idén om att unga människor kan

Läs mer

RÅDGIVARGUIDE TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR. Under året kommer dina elever att starta, driva och avveckla ett företag. DIG FÖR SVERIGES FRAMTID.

RÅDGIVARGUIDE TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR. Under året kommer dina elever att starta, driva och avveckla ett företag. DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. ungforetagsamhet.se RÅDGIVARGUIDE ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE INOM UNG FÖRETAGSAMHET Under året kommer dina elever att starta, driva

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13 FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008 2008 Fastställd av styrelsen 2007-12-13 INNEHÅLL 1 Mötesplatser 3 1.1 Bron till kommunen 3 1.2 Företagsbesök 3 1.3 Frukostträffar och seminarier 3 1.4

Läs mer

Syfte & forskningsfrågor. En delstudie i projektet. Världens bästa regionala utbildningssystem - ett forsknings- och skolutvecklingsprojekt

Syfte & forskningsfrågor. En delstudie i projektet. Världens bästa regionala utbildningssystem - ett forsknings- och skolutvecklingsprojekt Världens bästa regionala utbildningssystem - ett forsknings- och skolutvecklingsprojekt Kan entreprenörskap bidra till intern förbättringskapacitet för skolförbättring i tre skolor? Susanne Sahlin, Phd

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

ENTREPRENÖRSKAP & UF-FÖRETAGANDE. inom Naturvetenskapsprogrammet

ENTREPRENÖRSKAP & UF-FÖRETAGANDE. inom Naturvetenskapsprogrammet ENTREPRENÖRSKAP & UF-FÖRETAGANDE inom Naturvetenskapsprogrammet 2 Att vara forskare är att vara projektledare Karin Lundberg, Docent Karolinska Institutet Introduktion Det är vår förhoppning att det här

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016

Gefle Montessoriskolas. plan för studie-och yrkesvägledning. Läsåret 2015/2016 Gefle Montessoriskolas plan för studie-och yrkesvägledning Läsåret 2015/2016 Kunskap är glädje Planen är framtagen i september 2015 och omfattar förskoleklass och skola åk 1-6. Planen revideras i augusti

Läs mer

Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning

Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Strategi 1 (7) Lärandeförvaltningens strategi för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning 2 (7) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020 ska Hudiksvalls kommun vara Sveriges

Läs mer

Likvärdig studie- och yrkesvägledning för barn, ungdomar och vuxna

Likvärdig studie- och yrkesvägledning för barn, ungdomar och vuxna Regionala rekommendationer för Östergötland och Tranås Kontaktuppgifter: Helene Sjöberg Utbildningsstrateg, Regionförbundet Östsam 013-26 27 40 072-539 91 83 helenesjoberg@ostsamse Dokumentinformation:

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning.

Läs mer

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör?

Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Varför vill Teknikföretag att Felix stör en ingenjör? Teknikföretag är Sveriges viktigaste företag för tillväxt, sysselsättning, utveckling, export och därmed för välfärden. Det finns en stark koppling

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande

Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi skickar ut separata

Läs mer

id Meddelande Från 215 Läroavtal Bord 13 216 Säkra snabb språkundervisningen för att integrera nyinflyttade

id Meddelande Från 215 Läroavtal Bord 13 216 Säkra snabb språkundervisningen för att integrera nyinflyttade id Meddelande Från 215 Läroavtal Bord 13 216 Säkra snabb språkundervisningen för att integrera nyinflyttade Bord 14 (onlinekurser?) 217 Entreprenörskap blir ett ämne i grundskolan Bord 20 218 Utöka praktiken

Läs mer

Innehåll. Referensexemplar. Introduktion. Företagskontroller. Kom i mål. Orientera mera. Uppvärmning KAPITEL ETT KAPITEL TVÅ KAPITEL TRE KAPITEL FYRA

Innehåll. Referensexemplar. Introduktion. Företagskontroller. Kom i mål. Orientera mera. Uppvärmning KAPITEL ETT KAPITEL TVÅ KAPITEL TRE KAPITEL FYRA Innehåll KAPITEL ETT Introduktion Sid 5-14 Uppvärmning KAPITEL TVÅ Sid 15-30 KAPITEL TRE Företagskontroller Sid 31-50 KAPITEL FEM Orientera mera Sid 63-77 Kom i mål KAPITEL FYRA Sid 51-62 Lärarblad / Introduktion

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (3) Sida 91 Dnr KS/2018:142 Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Bakgrund Dagens utbildnings-

Läs mer

Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016

Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016 Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016 Morgondagens entreprenörer finns i dagens skolor. Därför har Ung Företagsamhet en tydlig vision: Vi ska vara bäst i Sverige på att ge unga människor

Läs mer