IT-strategisk plan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IT-strategisk plan"

Transkript

1 Dnr SU Datum IT-strategisk plan Stockholms universitet Fastställd av rektor

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmänna principer... 4 Särskilda riktlinjer... 5 Kännetecken för universitetets IT-miljö... 7 Gemensamt... 7 Utbildning... 8 Forskning... 9 Samverkan och samarbete Administration och stödprocesser Styrmodell för universitetets IT-verksamhet... 12

3 Inledning Denna plan ska leda IT-verksamheten så att den stödjer universitetets övergripande vision, strategi och mål som finns presenterade i universitetets långsiktiga plan och verksamhetsplan. Vidare är syftet med planen att leda utvecklingen av IT så att den blir värdeskapande för universitetet. I den långsiktiga planen redogörs i punktform för vad som kännetecknar en bra miljö för utbildning, forskning samt samverkan och samarbete. Den IT-strategiska planen tar sin utgångspunkt i dessa och utvecklar dem för att visa vad som kännetecknar IT-miljön vid Stockholms universitet. Planen revideras vart annat år och förnyas genom styrningen från den långsiktiga planen och genom förändringar i kärnverksamhetens behov. Sid 3 (14)

4 Allmänna principer Universitetet ska sträva efter att tillämpa en modern informationsteknik inom universitetet baserat på följande grundläggande principer. Princip Kärnverksamhetens behov styr Kostnadseffektiv Enhetlighet/Baspaket Samordning/Integration Beskrivning IT-tjänsterna ska utvecklas i dialog med verksamheten med målet att de ska underlätta arbetet för användarna och bidra till en god arbetsmiljö. Införande av nya IT-funktioner ska vara förankrat hos användarna. Användarvänlighet ska alltid vara en viktig faktor vid upphandlandet och utvecklandet av nya IT-tjänster. Införandet av ny teknik i allmänhet och informationsteknik i synnerhet medför lätt stora kostnader, både i form av investeringar och i form av ökade personalkostnader. Det är viktigt att sådana kostnader prövas kritiskt. Enhetliga lösningar ska eftersträvas så långt som möjligt. Genom enhetlighet underlättas arbetet med att hantera licenser, automatiskt installera och uppdatera programvaran samt ge stöd till användarna. Alla ska bl.a. erbjudas ett standardpaket - det s.k. Baspaketet 1 med de viktigaste (mest använda och spridda) programmen. Genom samordning av IT-system ges en möjlighet att bygga upp en arkitektur där olika system passar bättre ihop än vad som ibland är fallet idag. Utveckling av program som ska integreras med andra system ska ske efter samråd med IT-chefen. Då det är ett stort men viktigt jobb att samordna program så ska IT-arbetet främst ägnas åt att ta fram IT-lösningar som är generella och som gäller för alla institutioner/motsv. Alla program ska så långt som möjligt bygga på en öppen, skalbar arkitektur för att underlätta en integration med befintliga system och för att skapa en så stor flexibilitet som möjligt. Utvecklingen av IT-tjänsterna ska styras med hjälp av en universitetsgemensam IT-uppdragsportfölj. 1 Som t.ex. SU-arbetsplatsen Sid 4 (14)

5 Särskilda riktlinjer Som stöd till de fyra grundläggande principerna finns några allmänna riktlinjer för hur arbetet med IT ska bedrivas. Riktlinjer Support till användarna Mix av OpenSource och kommersiella produkter Översyn av totala programutbudet Beskrivning IT-supporten ska inriktas på att ge ett bra stöd inom ett utbud med bastjänster. Dessa tjänster ska ingå i ett baspaket med fast pris. Övrig hjälp och rådgivningsstöd sker inom en mer begränsad ram (Helpdesk). Hjälp som tar längre tid, t.ex. installation av program utanför baspaketet och inläsning av data till sådana program ska debiteras i särskild ordning. I första hand ska färdigutvecklade OpenSource program eller kommersiella program användas. Vid valet mellan dessa är kvaliteten och nyttan på programvaran viktigast om kostnaden både för inköp och förvaltning är ekonomiskt försvarbar. Även färdiga lösningar behöver anpassas för att passa in i universitetets miljö. Endast i undantagsfall ska egenutvecklade produkter övervägas. I samband med att ny programvara/it-stöd tas fram ska utbudet av redan befintliga sådana ses över. Det kan vara lika viktigt att avveckla gamla program så att programfloran inte växer sig för stor, vilket både försvårar för slutanvändarna och för den framtida förvaltningen. Om exempelvis nya rapportsystem införs bör sådana äldre tas bort. 24 h myndighet Hög tillgänglighet och ett utbud av bra tjänster utgör grunderna för en väl fungerande 24- timmarsmyndighet. Syftet med 24-timmarsmyndigheten är att användare av en myndighets tjänst ska få tillgång till tjänsten på en tid som passar användaren bäst. Driftsäker och pålitlig Informations- och ITsäkerhet 2 För att inte vålla problem eller irritation och åsamka onödiga kostnader är det viktigt att all datordrift är pålitlig och säker. Hög tillgänglighet till universitetets IT-system är även en av förutsättningarna för en 24-timmarsmyndighet. Det är av största vikt att informationsteknologin utnyttjas så att den garanterar godtagbar säkerhet, både för att skydda universitetet mot t.ex. dataintrång och dataförlust och för att skydda och värna studenternas och anställdas integritet. 2 Informationssäkerhet förhindrar obehöriga att få tag på eller förändra information. IT-säkerhet skyddar mot intrång samt säkerställer gränssnitt m.m. Sid 5 (14)

6 Miljö Universitetet ska sträva efter en Grön IT som både är energisnål och återvinningsbar. 3 3 Se vidare IT för en grönare förvaltning agenda för IT för miljön , baserat på regeringsbeslut den 8 juli Två av de tre insatsområdena i agendan fokuserar på anskaffning och drift/ användning. Nyanskaffningar inom IT uppdaterar även en delvis föråldrad maskinpark som är svår att drifta och uppdatera. Sid 6 (14)

7 Kännetecken för universitetets IT-miljö I detta kapitel beskrivs vad som kännetecknar IT-miljön inom universitetet. Universitetets långsiktiga plan tar upp kännetecken för universitetets tre fokusområden (utbildning, forskning och samverkan). Den IT-strategiska planen tar upp dessa områden samt två till: dels området gemensamt som innehåller ITverksamhet som inte med naturlighet kan föras till ett visst specifikt område, dels området administration och stödprocesser som innehåller sådant som måste fungera för att ge stöd till de tre verksamhetsområdena. I de fall universitetet ännu inte uppfyller de kännetecken som återfinns under respektive avsnitt så kan särskilda projekt planeras och tillsättas som leder till att kännetecknen bättre uppfylls. Gemensamt Både e-posten som funktion och universitetets IT-arbetsplatsutrustning som resurs är verksamhetskritiska områden för universitetets användare. Utan en stabil, standardiserad och ständigt fungerande e-post och dator kan anställda och studenter inte utföra stora delar av sitt dagliga arbete. Det innebär att dessa funktioner är helt avgörande för att kärnverksamheten fungerar. IT-strategi E-post Arbetsplatslösning Kommunikation Självbetjäning Mobilitet Kännetecken Genom storskalighet säkerställer systemet för e-post en hög tillgänglighet. Stort fokus läggs på användarvänlighet i kombination med en hög grad av standardisering. En modern arbetsplatsutrustning möjliggör höjd automatisering, minskad miljöpåverkan samt sänkta totalkostnader för IT-hanteringen inom hela universitetet. Inom hela universitetsområdet medger befintliga och nya nätverk en god åtkomst till telefoni och internet (både fast och trådlös). För att säkerställa kvaliteten på informationen i system som ofta ändras (såsom HR-plus, LADOK) finns möjlighet till självbetjäning i ett flertal system. IT-system och kommunikationstjänster är anpassade till ett mer mobilt nyttjande. Sid 7 (14)

8 Utbildning IT-verksamheten ska bidra till att skapa en utbildningsmiljö av hög kvalitet som möter de krav dagens och morgondagens studenter ställer. I universitetets långsiktiga plan anges vad som kännetecknar en god utbildningsmiljö, bl.a. nämns möjligheterna att utnyttja IT som pedagogiskt redskap i undervisning, lärande, examination och kursvärdering liksom att tillgången på datasalar, bibliotekstjänster etc. ska vara goda. De rent utbildningsspecifika IT-behoven skiljer sig ibland mycket mellan olika kurser varför IT-miljön måste möjliggöra för institutioner att själva skaffa den mjukvara och hårdvara som behövs för enskilda kurser. När det handlar om mer allmänna system såsom läroplattform är målet att tillhandahålla universitetsgemensamma system, vilket bland annat underlättar för studenterna att läsa kurser på olika institutioner. En god IT-miljö inom utbildningsområdet innebär följande. IT-strategi Undervisningsstöd LMS Datorsalar Universitetskortet Kursutvärderingar Sociala medier Kännetecken Universitetet ger alla lärare och studenter möjlighet att utnyttja IT som pedagogiskt redskap i undervisning, lärande och examination. Det sker genom tillhandahållandet av moderna IT-verktyg som ger tillgång till e-post, kalender, samarbetsverktyg m.m. Vid val av system undersöks vad andra lärosäten nyligen har infört samt vad studenterna även använder utanför sina studier. Datorsalar med modern utrustning finns tillgängliga för studenterna. Det gemensamma Universitetskortet har utökad funktionalitet utöver kopiering och utskrift över hela universitetet. Ett IT-stöd (enkätverktyg) för insamling och analys av kursutvärderingar finns centralt tillgängligt. Universitetet erbjuder alla studenter att ta del av gemensamma utvärderingsfrågor. Universitetet interagerar med och informerar studenterna via de mest använda sociala medierna. Sid 8 (14)

9 Forskning Enligt universitetets långsiktiga plan ska universitetet kännetecknas av en forskning som är nationellt ledande och internationellt framstående. IT-verksamheten ska bidra till en forskningsmiljö som möter de krav dagens och morgondagens forskning ställer, bland annat genom god bandbredd och hög säkerhet i informationshanteringen och kommunikationen inom forskningssamarbeten. De rent forskningsspecifika IT-behoven skiljer sig mycket mellan olika delar av universitetet. Därför ska IT-arkitekturen möjliggöra för forskarna och deras institutioner att själva skaffa den mjukvara och hårdvara som behövs samt sköta driften av den forskningsspecifika IT som de själva behöver. En god IT-miljö inom forskningsområdet innebär följande. IT-strategi Bandbredd IT-baserade publikationsstöd Forskningsdatabas Långtidslagring Samarbetsverktyg Kännetecken Forskarna har möjlighet till en snabb dataöverföring. IT-baserade publikationsstöd ger forskarna goda möjligheter att tillgängliggöra sin forskning. En forskningsdatabas ger information om vilken forskning som bedrivs. Verktyg finns tillgängliga för att säkert lagra samt hitta information. Tillgång finns till smarta verktyg för samarbete, s.k. collaboration software som underlättar kommunikation och samarbete oavsett var man befinner sig. Verktyget underlättar även återanvändning av gammalt material, spårbarhet, och möjliggör virtuella möten där alla deltagare (oavsett var de befinner sig) kan se och kommentera samma dokument eller ta del av en demo. Sid 9 (14)

10 Samverkan och samarbete IT-verksamheten ska arbeta för att främja öppenhet, samarbete och kommunikation samt göra informationen mer tillgänglig för allmänheten och näringslivet. Enligt universitetets långsiktiga plan ska universitetets samverkan och samarbete bl.a. kännetecknas av utvecklade och fördjupade samarbeten med andra lärosäten, särskilt Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan. Inom IT-området sker redan flera samarbeten men de kan intensifieras ytterligare både vad gäller utveckling och drift. En god IT-miljö inom samverkan och samarbete innebär följande. IT-strategi IT-samarbete med andra lärosäten Informationsspridning Resfria mötesalternativ Samarbetsverktyg och sociala medier Kännetecken Samarbete sker med andra lärosäten, både nationellt och internationellt, i syfte att minska kostnaderna och öka kvaliteten på IT-tjänsterna. Det gäller särskilt samarbetet med KI/KTH. Modern teknik utnyttjas i hög grad så att spridning av utbildning och forskning till det omgivande samhället underlättas. 4 Modern teknik utnyttjas för att underlätta möjligheten till resfria mötesalternativ. Olika resfria mötesalternativ kan erbjuda nya, bättre mötesformer med högre tillgänglighet i tid och rum. 5 Den ökande omfattningen av digitaliserat samarbete stöds med moderna IT-lösningar med koppling till aktuella sociala medieplattformar. 4 Exempel på detta är att erbjuda inspelade föreläsningar m.m. i form av ett SU-play på ungefär samma sätt som flera tevekanaler idag erbjuder, då kan mottagaren själv på valfri tid ta del av vad universitetet har att erbjuda. 5 Se vidare IT för en grönare förvaltning agenda för IT för miljön , baserat på regeringsbeslut den 8 juli Sid 10 (14)

11 Administration och stödprocesser IT-verksamheten ska bidra till att effektivisera administrativa rutiner genom att aktivt medverka i förändringsprocesser och projekt med expertis inom områden som informationssäkerhet, behörighetsprocesser, integrationer, informationsflöden, processanalyser etc. IT-verksamheten ska också bidra till fortbildning i användningen av en modern informationsteknologi som syftar till att effektivisera stödprocesserna i verksamheten. En god IT-miljö inom administration och stödprocesser innebär följande. IT-strategi Ärendehantering och dokumenthantering Personal, ekonomi och studieadministration Enhetlighet i systemanvändning Integrerat verksamhetsstöd Kännetecken Universitetet har en modern och verksamhetsanpassad ärende- och dokumenthantering. Ständiga översyner sker av de administrativa stödsystemen för att hantera ekonomi, personal och studentfrågor så att de moderniseras och ger användarna en så stor nytta som möjligt. En kontinuerlig samordning, standardisering och konsolidering av IT-miljön leder till högre kvalitet och bättre kostnadseffektivitet för de universitetsgemensamma IT-tjänsterna. Tjänster och system utvecklas för att underlätta och förenkla för verksamhetsföreträdare att få tillgång till väsentlig verksamhetsinformation från ett flertal ITsystem inom universitetet. Sid 11 (14)

12 Styrmodell för universitetets IT-verksamhet Nedan följer en bild som beskriver hur modellen för styrning av IT-verksamheten vid universitetet ser ut. Bilden visar både dokument (rektanglar), aktörer (ellipser) samt programpaket (rundad rektangel) och hur de interagerar med varandra. Långsiktig plan (beslutas av universitetsstyrelsen) Verksamhetsplan (beslutas av universitetsstyrelsen) IT-strategisk plan (fastställs av rektor) Nämnden för fak.gem. verksamheter Förvaltningens IT-samordningsgrupp IT och medias strategigrupp IT och medias system- och uppdragsportföljer IT och medias verksamhetsplan (fastställs av förvaltningschefen) Baspaket (inklusive IT-abonnemang) Bild: Styrmodell Sid 12 (14)

13 Nedan förklaras den styrmodell som beskrivs i bilden på föregående sida. Dokument/aktör Universitetets långsiktiga plan Universitetets verksamhetsplan IT-strategisk plan Kärnverksamhetens synpunkter Nämnden för fakultetsgemensamma verksamheter Förvaltningens ITsamordningsgrupp IT och medias strategigrupp Beskrivning Universitetets långsiktiga plan innehåller universitetets vision samt beskriver vad som karaktäriserar en bra miljö för utbildning, forskning samt samverkan/ samarbete. Den IT-strategi som tas fram ska ge ett bra stöd för att uppfylla de strategiska riktlinjerna. De mest prioriterade områdena i den långsiktiga planen bryts ner i mätbara mål i universitetets verksamhetsplan. Den IT-strategiska planen bryter ner universitetets långsiktiga plan och beskriver vad som kännetecknar en bra IT-miljö inom universitetet. Planen delas i likhet med den långsiktiga planen in i områdena utbildning, forskning, samverkan/samarbete. Därtill finns ett gemensamt område och ett som handlar om administration. IT-strategin fastställs av rektor. Kärnverksamhetens synpunkter fångas upp på flera olika sätt. Övergripande synpunkter fångas främst upp genom Nämnden för fakultetsgemensamma verksamheter. Synpunkter fångas även upp i samband med förvaltning och drift av befintliga system. IT och media och övriga ansvariga förvaltningsavdelningar fångar löpande in synpunkter och önskemål från verksamheten. Nämnden för fakultetsgemensamma verksamheter är rådgivande instans för utvecklings- och förändringsarbetet inom IT-området. Nämnden lämnar synpunkter men kan också ta egna initiativ på en övergripande nivå för både administrativa (t.ex. ekonomisystem) och verksamhetsmässiga system (t.ex. LMS). Förvaltningens IT-grupp är en särskild referensgrupp som består av deltagare från flera förvaltningsenheter. Syftet med gruppens arbete är att kontinuerligt se över IT-behoven och att föra en diskussion rörande åtgärder främst inom de administrativa stödsystemen. IT och medias strategigrupp, som består av ITchefen plus en eller flera experter från Avdelningen för IT och media, har till uppgift att analysera behoven inom verksamheten, bland annat genom att följa diskussionen inom Nämnden för fakultetsgemensamma verksamheter och förvaltningens IT-samordningsgrupp. Gruppen ska omsätta de behov som uttrycks i praktiska IT-lösningar. Sid 13 (14)

14 IT och medias verksamhetsplan Baspaket Systemportfölj Uppdragsportfölj De mest prioriterade områdena i IT-strategin operationaliseras och bryts ner i mätbara mål i IT och medias verksamhetsplan. IT och media ansvarar för att skriva och underhålla planen som fastställs av förvaltningschefen. Baspaketet är ett gemensamt finansierat grundutbud av program som IT och media erbjuder sig att installera på samtliga arbetsplatsdatorer (ej server, labbdatorer osv.) på universitetet. IT och media sköter installation, support, uppdateringar och licenser av de program som ingår i baspaketet. En av flera fördelar med ett basutbud är att alla har tillgång till samma versioner av program och därmed försvinner problem som att en del inte kan öppna officefiler och liknande som andra inom universitetet har skickat. En annan fördel är att det är lättare att uppdatera till nyare och säkrare versioner av program. Paketet finansieras normalt genom det s.k. IT-abonnemanget. Universitetsgemensamma system förvaltas av IT och media i enlighet med en universitetsgemensam förvaltningsmodell som innehåller metoder för att stödja kärnverksamhetens mål och intentioner. För varje system finns en tydlig systemägare. IT och media ansvarar för den tekniska förvaltningen av systemen. Uppdragsportföljen innehåller en beskrivning av aktuella och planerade projekt/uppdrag som inte tillhör systemportföljen. Alla större förändringar i uppdragsportföljen beslutas av förvaltningschefen. Sid 14 (14)

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3 IT-policy sid 2 av 9 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Omfattning... 3 3. Ansvar... 3 4. ITpolicy... 3 4.1 Övergripande... 3 4.2 Styrning av IT... 3 4.3 Organisation av IT... 4 4.4 Användande av IT... 4 4.4.1

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef)

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) IT vid Göteborgs universitet Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) Göteborgs universitets organisation GU:s IT-stöd 2005 6 olika distansutbildningssystem 20 olika e-posttjänstsystem

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen

Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Verksamhetsplan 2011 Förvaltningen Fastställd av förvaltningschef 2011-05-25 1 INNEHÅLL Bakgrund 3 Strategiska frågor för högskolan 3 Verksamhetsidé 3 Mål 4 Aktiviteter 6 2 Högskolans förvaltning Bakgrund

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

4. Inriktning och övergripande mål

4. Inriktning och övergripande mål Lednings- och verksamhetsstöd IT-policy Bilaga 2 LS 14/06 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ante Grubbström 2005-12-19 IT-policy för samtliga verksamheter i Landstinget Sörmland 1. Definition Med IT informationsteknologi

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

IT-policy för Växjö kommun

IT-policy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-02 IT-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig IT-enheten Dokumentnamn IT-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer

IT-strategi. för Nora kommun

IT-strategi. för Nora kommun 2013-12-16 Kommunstyrelsen Tjänsteställe Andreas Ericsson IT-strategi för Nora kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-29 Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic IT-strategi för Mjölby kommun 2017 2020 Antaget av Kommunfullmäktige: 2017-11-14 133 Dokumentansvarig: John JM Prpic Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning av strategierna 4 Målbilder 5 Samordnat

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-03-24 36 Dnr 2014/23 Innehåll 1 ÖVERGRIPANDE IT-POLICY FÖR ÅSTORPS KOMMUN...3 1.1 MÅL...3 1.2 SYFTE...3 2 ANSVAR

Läs mer

Regler och riktlinjer för IT-säkerhet vid Karolinska Institutet

Regler och riktlinjer för IT-säkerhet vid Karolinska Institutet Regler och riktlinjer för IT-säkerhet vid Karolinska Institutet Gäller från och med 2009-01-01 Dnr 5581/2008-030 Beslut 2008-12-10 Dnr:5581/2008-030 Universitetsdirektören Regler och riktlinjer för IT-säkerhet

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Beroenden till andra processer... 4 4. Nuläge... 4 5. Vision och mål...

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010

Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010 Strategi för användning av IT i Örebro kommun 2006-2010 Antagen av kommunstyrelsen den 28 mars 2006. Inledning... 1 E-tjänster... 2 Processernas och funktionernas IT-stöd... 4 Teknisk plattform... 5 Organisation,

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Program för strategisk IT

Program för strategisk IT STYRDOKUMENT PROGRAM 2016-12-05 DNR: 2013-000262 Antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2016 128 Gäller från och med den 1 december 2016. Program för strategisk IT 1. Inledning... 2 2. Målbild för

Läs mer

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för förvaltning av IT-system vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-01-16 Revidering: - Dnr: DUC 2012/63/10 Gäller fr o m: 2012-01-16 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens.

IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Datum 2009-03-09 1 (6) Krusboda skola Lokal IT-plan HT2009-VT2010 2 (6) En likvärdig skola IT-planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Elever i behov av särskilt

Läs mer

VERVA. Fujitsu Services Kenneth Landérus F

VERVA. Fujitsu Services Kenneth Landérus F VERVA Fujitsu Services Kenneth Landérus F Fujitsu Services 2008 Fujitsus erbjudande produkter Volymlicensiering på 40 programtillverkares produkter 2 Fujitsu Services 2008 2008-01-28 Verva Programvaror

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Mål och verksamhetsplan

Mål och verksamhetsplan Sida 1 av 5 Ladokstämman 2018-05-17 beslutade om Verksamhetsinriktning 2019-2021 med mål och ekonomiska ramar för 2019, som anger ramar för konsortiearbetet under 2019 och inriktningen för 2020-2021. Stämmans

Läs mer

IT-strategi Laholms kommun

IT-strategi Laholms kommun IT-strategi Laholms kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-29 6. 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 IT- strategins målbild...3 Satsning på IT...3 Effektivt resursanvändande...4 Demokrati...4

Läs mer

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Sida: 2 (7) Om målbilden en för består av fem övergripande målformuleringar. Varje övergripande målformulering har ett antal underpunkter

Läs mer

It-frågors hantering vid Stockholms universitet

It-frågors hantering vid Stockholms universitet It-frågors hantering vid Stockholms universitet En rapport som en del i Översynsprojektet Bakgrund Institutioner startade IT-verksamhet under 90- talet egen och/eller med extern leverantör IT och media

Läs mer

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Utlåtande 2002:117 RI (Dnr 2850/02) Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Upphandling

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Ledning och styrning av IT i kommunen Kommunen har sedan många år en central IT-avdelning med ansvar för drift

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-01-22 HD 2017:15 Dnr 17/646 1(6) Avdelningen för IT Elisabeth Smedberg Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH 2018 2020 KMH ska erbjuda en IT-miljö som (främjar en effektiv

Läs mer

Datum IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering av anvisningar för säkerhetsarbetet i Uppsala kommun

Datum IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering av anvisningar för säkerhetsarbetet i Uppsala kommun KS 5 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlström Anders Datum 2012-05-09 Diarienummer KSN-2012-0673 Kommunstyrelsen IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering

Läs mer

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme.

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme. International Centre MÅLSÄTTNING FÖR 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR 2015 Inledning International Centre är en del av verksamhetsstödet vid gemensamma förvaltningen. Enheten arbetar med universitetsgemensamma

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Övergripande riktlinjer för IS/IT-verksamheten

Övergripande riktlinjer för IS/IT-verksamheten 1(7) 2004-03-19 Handläggare, titel, telefon Roger Eriksson, Teknisk IT-strateg, 011-151391 Peter Andersson, IT-strateg, 011 15 11 39 Övergripande riktlinjer för IS/IT-verksamheten Inledning De i Program

Läs mer

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap HUMSAM 2014/48 och strategier Vetenskapsområdet för humaniora och Fastställd av områdesnämnden för humaniora och 2015-09-24 Innehållsförteckning Detta är vetenskapsområdet för humaniora och (humsam-området)

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 07-05-24 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 Publicerad Beslutsfattare

Läs mer

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8) Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 47 Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN 2009-2014 (IKT

Läs mer

Riktlinjer för e-förvaltning. Österåkers kommun

Riktlinjer för e-förvaltning. Österåkers kommun Riktlinjer för e-förvaltning Österåkers kommun 2015-2018 - Enklare för medborgare - Effektivare för organisationen 1 Inledning Riktlinjerna uppdateras kontinuerligt och utgör ett kommunövergripande dokument

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013. Tyresö kommuns förskolor och skolor

Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013. Tyresö kommuns förskolor och skolor Datum 2009-03-09 1 (17) IT-plan 2009-2013 Tyresö kommuns förskolor och skolor 2 (17) 3 (17) Vision Barn, elever och personal i Tyresös skolor är 2013 med i framtiden och i världens centrum med hjälp av

Läs mer

IT-strategi. Sida 1 (6)

IT-strategi. Sida 1 (6) Sida 1 (6) 2013-05-03 IT-strategi I en förskola och skola i världsklass är modern infrastruktur, hög tillgänglighet och hög digital kompetens självklarheter. Genom att it-verktygen används för lärande,

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsutveckling med IT som stöd. ver 1.0. Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-29

Riktlinjer för verksamhetsutveckling med IT som stöd. ver 1.0. Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-29 Riktlinjer för verksamhetsutveckling med IT som stöd ver 1.0 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-05-29 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-policy för Tanums kommun. Policyn

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

ABCDE. Inför genomförandet av stadens e-strategi. Till Norrmalms stadsdelsnämnd

ABCDE. Inför genomförandet av stadens e-strategi. Till Norrmalms stadsdelsnämnd Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-12-02 DNR 051-269/02 Handläggare: Riitta Sköld, 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Inför genomförandet

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Härjedalens Kommuns IT-strategi

Härjedalens Kommuns IT-strategi FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 105/04 2004-09-20 1 Härjedalens Kommuns IT-strategi En vägvisare för kommunal IT 2 INNEHÅLL Sid 1. BESKRIVNING 3 1.1 Syfte och omfattning 3 1.2 Kommunens

Läs mer

ORU /2016 Användning av IT-resurser - riktlinjer vid Örebro universitet

ORU /2016 Användning av IT-resurser - riktlinjer vid Örebro universitet Användning av IT-resurser Fastställda av: Rektor Datum: 2016-10-25 Inledning Örebro universitet är en statlig myndighet som bedriver utbildning, forskning och samverkan med det omgivande samhället. Universitetet

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.6 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2013-09-30 151 2013-10-01 2013/320 RIKTLINJER FÖR INFORMATIONSSÄKERHET Riktlinjer för informationssäkerhet

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK15/768 e-strategi för Nyköpings kommun 2016-11-08 Dnr KK15/768 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Syfte... 4 2 Utgångspunkter och principer... 4 3 Insatsområden... 5 Stärkt medborgardialog

Läs mer

IKT- och mediepedagogisk plan

IKT- och mediepedagogisk plan IKT- och mediepedagogisk plan Barn och unga Ödeshögs kommun 2014-2016 Bakgrund Vi lever i en digital värld. En värld som förändras hela tiden och där allting finns inom räckhåll. Överallt. Hela tiden.

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015 It inom Polisen Nationell it-strategi 2010/2015 1010101 1010101 1010101 1010101 2010 2015 En it-strategi för att lösa och förebygga fler brott Med ett förnyat och effektivare it-stöd kan Polisen lösa och

Läs mer

Effektiva inköp i svenska. E-inköpsdagen

Effektiva inköp i svenska. E-inköpsdagen Effektiva inköp i svenska staten E-inköpsdagen 12 maj 2009 Regeringen g vill effektivisera inköpsprocessen i tre steg E-faktura (2005-2008) E-beställning (2009-2013) E-upphandling (2009-2011) Ansvar: ESV

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 138 Dnr KS/2017:91. IT-strategi

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 138 Dnr KS/2017:91. IT-strategi Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-09-25 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2017:91 IT-strategi 2017-2020 Bakgrund Mjölby kommun har arbetat fram ett förslag till en kommungemensam

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Time Care Hälso- och sjukvårds Suite. En intelligent bemanningslösning för effektiv resursanvändning och god vård.

Time Care Hälso- och sjukvårds Suite. En intelligent bemanningslösning för effektiv resursanvändning och god vård. Time Care Hälso- och sjukvårds Suite Time Care Hälso- och sjukvårds Suite En intelligent bemanningslösning för effektiv resursanvändning och god vård. Time Care Hälso- och sjukvårds Suite erbjuder långsiktiga

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (10) PM 2011-08-24 Stefan Nordin Planeringsenheten Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större planerade och pågående IT-projekten inom universitetet.

Läs mer

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (7) 2015-12-31 DELRAPPORT IT LULEÅ KOMMUN 2 (7) Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 4 IT... 4 Sammanfattning... 7 LULEÅ KOMMUN 3 (7) Bakgrund Elever ska ha tillgång till

Läs mer

EDA KOMMUN. nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

EDA KOMMUN. nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy EDA KOMMUN nformationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål... 2 3 Organisation, roller

Läs mer

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy 2008-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål...

Läs mer

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet

Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet 1 (10) Pågående utveckling av nya IT-stöd vid Stockholms universitet I detta dokument presenteras de större planerade och pågående IT-projekten inom universitetet. Dokumentet ses löpande över av IT-samordningsgruppen

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

IT-strategi för Sunne kommun KS2016/846/01 Antagen av kommunfullmäktige , 58

IT-strategi för Sunne kommun KS2016/846/01 Antagen av kommunfullmäktige , 58 1 (11) IT-strategi för Sunne kommun KS2016/846/01 Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-07, 58 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun Kommunkansliet 0565-160 00 växel

Läs mer

Riktlinje för IT-utveckling och digitalisering

Riktlinje för IT-utveckling och digitalisering Riktlinje för IT-utveckling och digitalisering nantagen av Kommunstyrelsen 8 Innehållsförteckning INLEDNING...1 ORGANISATION OCH ANSVAR...1 EKONOMI...1 TJÄNSTELEVERANS...1 VERKSAMHETSUTVECKLING...2 KOMMUNGEMENSAMMA

Läs mer

+1 (6) Krusboda skola. Lokal IT plan HT2013 VT2014

+1 (6) Krusboda skola. Lokal IT plan HT2013 VT2014 +1 (6) Krusboda skola Lokal IT plan HT2013 VT2014 +2 (6) En likvärdig skola IT planen ska garantera alla elever i Tyresö kommun en likvärdig digital kompetens. Elever i behov av särskilt stöd ska garanteras

Läs mer

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet.

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet. 2012-08-27 Sidan 1 av 6 IT-säkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Diarie nummer Fastställd av IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/ processägare

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

IKT PLAN. Information kommunikation teknik. Barn och Familj

IKT PLAN. Information kommunikation teknik. Barn och Familj IKT PLAN Information kommunikation teknik Barn och Familj 2012 Inriktning IKT ska vara en naturlig del i förskolan och skolans pedagogiska utveckling. Modern IKT-utrustning ska vara verktyg för att nå

Läs mer

Virtuell arbetsplats VDI Härryda Kommun. Alec Mägi Särnholm

Virtuell arbetsplats VDI Härryda Kommun. Alec Mägi Särnholm Virtuell arbetsplats VDI Härryda Kommun Härryda kommun Vi är drygt 34 000 invånare och befolkningen ökar. Yta: 290 kvadratkilometer. Det är tre mil från den östra gränsen till den västra. Hälften av ytan

Läs mer