Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)"

Transkript

1 Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

2 IKT-strategi för Svenljunga kommun Inledning...3 Vision...3 Mål Strategi, åtgärder och målgrupper...4 Omvärldens påverkan...fel! Bokmärket är inte definierat. Säkerhet, juridik och krav från myndigheter...5 Samverkan...5 Öppna standards (öppna format), dokumenthantering och arkivering...5 Ekonomi...5 Öppen källkod...6 Teknik...6 Samordnad teknik...6 Katalog för samverkan och integration...6 Grön IT...7 Digital informationsplattform...7 Single sign-on (SSO) och informationsutbyte...7 Meddelandefunktionalitet...7 e-tjänster och medborgare...7 Bredband och terminaler...7 Utbildningsstrategi/kompetens...8 IKT-ledning...8 Underliggande dokument till ITK-strategin (8)

3 INLEDNING VISION Utvecklingen inom IT-området går fort. Uppfattning om att teknik som kommer idag är omodern redan i morgon är överdriven. För att kunna ha en samordnad och kostnadseffektiv verksamhetsutveckling med hjälp av IT så skall Svenljunga kommun, ha en uttalad strategi som ger svar på hur man långsiktigt ser på IT, varför man skall ha IT-stöd och hur man inför och använder IT i sina verksamheter. Införandet av moderna informations- och kommunikationstekniklösningar, IKT, är ett led i verksamhetsutvecklingen och ska inte bara utveckla organisationens arbetssätt utan ska också effektivisera kommunikationen både internt och externt samt ge ökad möjlighet till insyn. Denna IKT-strategi är skriven för Svenljunga kommun, dess förvaltningar och alla anställda. Den ska ge svar på hur kommunens förvaltningar och verksamheter skall förhålla sig till IKT i sin utveckling av verksamheten och i dialogen med våra målgrupper. IKT-strategin ska bidra till att Svenljunga kommun utvecklas på ett sådant sätt att kommunens vision Här finns det godaste livet kan uppnås. Genom vår IKT-strategi möjliggörs insyn och delaktighet effektivitet och ökad kvalitet verksamhetsutveckling välutbyggd infrastruktur samverkan -Den effektiva kommunala förvaltningen Medborgare Företag e-demokrati Den effektiva kommunala förvaltningen e-tjänster Politiker e-förvaltning Medarbetare 3 (8)

4 MÅL 2014 Utifrån demokrati och Medborgarperspektivet: Medborgare och företagare i Svenljunga kommun har tillgång till en väl fungerande infrastruktur och informationsplattform som möjliggör insyn och medverkan i kommunens verksamhet (e-demokrati) samt för att kunna utföra och se sina kommunala ärenden (e-tjänster). Utifrån arbetsgivarperspektivet: Svenljunga Kommun som arbetsgivare tillhandahåller för medarbetarna ett funktionsanpassat kvalitetssäkrat IKT- stöd för sina verksamhetsprocesser. Utifrån medarbetarperspektivet: Varje anställd i Svenljunga kommun har rätt IKT-kompetens och använder ett väl fungerande och anpassat IKT-stöd i sitt dagliga arbete. Uppdrag: Varje fövaltning skall ha egna IKT-mål framtagna som skall följas upp varje år tillsammans med förvaltnings totala IT-kostnader. Dessa mål skall tas fram under 2010 i samverkan med IT-chef för att gälla 2010 till 2014 STRATEGI, ÅTGÄRDER OCH MÅLGRUPPER I första hand skall kommunens verksamheter utveckla IKT-stödet för kommunens medarbetare samt för medborgare, företag och myndigheter som bor och verkar inom kommunen. I andra hand kommer de grupper som har bindningar till kommunen men som inte bor här såsom fastighetsägare, anhöriga, dagpendlare, företagskunder, turister eller andra personer som kan ha intresse av dialog eller informationsutbyte med Svenljunga kommun Idag ställs det krav från andra myndigheter på att få ut information från kommunens interna IKT-system. Medarbetaren hänvisas till myndighetens hemsida. Dessa krav innebär oftast dubbelarbete för kommunens anställda, då de flesta system inte är gjorda för automatiserat informationsutbyte. Som liten kommun är det viktigt vid sådana krav att hävda sin rätt och ställa motkrav för att möjliggöra automatiserade informationsutbyten. Kommunen stödjer de nationella initiativen gällande förenkling eller samordning av information, men det måste göras på ett sätt att vi tar hänsyn till våra resurser och våra förutsättningar. De sociala nätverken och fildelnings-siterna (facebook, Youtube, Linkedin, Flickr osv ) växer lavinartat på Internet. Från dessa web-platser kan man förutom att byta erfarenheter och information få de senaste nyheterna eller annan uppdaterad information. Många företag och organisationer väljer idag dessa platser också som ett sätt att marknadsföra sig eller för att sprida information om sina verksamheter. I dessa kanaler ser Svenljunga kommun både risker men framför allt möjligheter som exempelvis informationsutbyte, samarbete och framtida rekrytering Det ligger på varje verksamhet att föra en dialog med medarbetarna som använder IKT i sitt arbete så de vet hur de skall använda en dator och Internet för att kunna nyttja dess möjligheter i sitt arbete. 4 (8)

5 Dagens medborgare och företagare förväntar sig mer och mer att kunna utföra ärenden via nätet idag -utan att behöva ställa några speciella krav på detta. Alla Svenska myndigheter har att följa det sk. tjänstedirektivet som ställer krav på att underlätta och förenkla ärendehanteringen bl.a via e-tjänster senast den 28/ Svenljunga kommun skall aktivt arbeta med att erbjuda medborgarna- och företagen kommunala tjänster på nätet. Den digitala klyftan (kunskapsglappet mellan de som kan använda IKT och de som inte kan eller har möjlighet) bland kommunens medborgare skall minimeras så möjligheter finns för medborgaren att på strategiska platser. Kommunen skall ge tillgång till kommunens informationsplattform och erbjuda enkel handledning på strategiska platser Säkerhet, juridik, ansvar och krav från myndigheter Svenljunga kommun har en IT- och Informationssäkerhetsstrategi som beskriver hur systemförvaltningen ska skötas gällande roller och ansvar Uppbyggnaden och förvaltningen av kommunens IKT-system, ska följa de officiella rekommendationer som finns för dessa områden gällande kommunal verksamhet och dess IKT-stöd. Samverkan Kommunens verksamheter skall samverka konstruktivt, internt och externt för att effektivisera IKT-stödet i de områden där ekonomiska vinster eller synergieffekter kan uppnås. Öppna standards (öppna format), dokumenthantering och arkivering Ekonomi Den digitala informationen (dokument, bilder, kalkyler o andra digitala produkter) ska följa de regler som gäller för kommunens dokumenthantering gällande diarieföring, gallring och arkivering. Öppna format (PDF(a) och ODF)ska väljas i den mån verksamheterna kan införa detta för att minska kommande inlåsningseffekter och i vårt informationsutbyte med andra. Allt arbete som produceras digitalt skall sparas centralt för säkerhetskopiering och skydd enligt gällande lagstiftningar och regler. IT-enheten ska se till att det som lagras centralt säkerhetskopieras. Strateg: Svenljunga kommuns IT-enhet är förvaltningarnas gemensamma IT-enhet och är den funktion inom kommunen som verksamheterna ska samarbeta med i sina IKT-frågor. 5 (8)

6 IT-enheten är budgetfinansierad och den budgeten skall täcka kostnader för normalutnyttjande av central infrastruktur, lagring, och gemensamma säkerhetslösningar såsom brandväggar, filtreringsfunktioner och säkerhetskopiering. Verksamheterna står för de IKT- kostnader som gäller egna verksamhetssystem och egen systemförvaltning, datorer, licenser och för sådant som de själva är kostnadsdrivande för. IT-enheten ska ha tydliga processer för inköp och kvalitetssäkring av produkter som skall köpas in och installeras och ska samordna verksamheternas inköp och installationer av alla IKT-relaterade produkter och system Kommunen skall ansluta sig till och nyttja de samordnade IT-ramavtalsupphandlingar som man har möjlighet till. Öppen källkod och fri programvara Teknik För att använda dessa programvaror bör kvaliteten och standarden motsvara de krav man kan ställa på motsvarande kommersiella programvaror. Svenljunga kommun stödjer tanken med öppen källkod och fria programvaror. Verksamheterna ska införa och använda dessa programvaror där det är möjligt. IT-enheten står för samordning, installation och kvalitetssäkring När man pratar om IKT måste den grundläggande diskussionen gälla funktionalitet, inte specifika produkter. Fortfarande finns det många dataprodukter som inte fungerar ihop med andra dataprodukter. Val av specifika produkter och viss teknik möjliggör viss funktionalitet men kan begränsa annan på samma gång. När sådant uppkommer krävs det att man gör medvetna val. Funktionalitet skall prioriteras såvida inte liknande funktionalitet redan finns att tillgå eller önskad produkt går emot en redan satt teknisk standard. Samordnad teknik IT-enheten ansvarar för en budgetanpassad kvalitetsnivå för IKT-infrastrukturen och har i uppdrag att se till att de IKT-produkter som kommunen köper in fungerar i den tekniska miljö som redan är uppbyggd eller att det följer en strategisk teknisk struktur. Svenljunga kommun ska ha en standardiserad samordnad teknisk plattform gällande all IKT-utrusning. IT-enheten skall involveras tidigt i verksamheternas behovsprocess gällande IKT-stöd. Katalog för samverkan och integration Kommunen skall, bl.a utifrån den nationella IT-strategins krav, kvalitetssäkra sin personal- och behörighetsinformation. Samtidigt bör man anpassa sina befintliga system och elektroniska kataloger så att det är möjligt att på ett och samma ställe finna korrekt och uppdaterad information om de anställda. Denna funktionalitet är en grundläggande förutsättning för att samverka digitalt mellan olika kommuner/myndigheter/organisationer. 6 (8)

7 Grön IT IT-enheten ansvarar för den central tekniska anpassningen för. Förvaltningarna och dess verksamheter står för kvalitetssäkringen av informationen i de egna verksamhetssystemen. Vid val av IKT-produkter skall hänsyn tas till hela produktens livscykel, från tillverkning, till skrotning och däremellan hur mycket el och andra miljöpåverkande resurser som den behöver. Kommunens anställda ska arbeta digitalt i så stor utsträckning som möjligt och undvika att skriva ut papper vid informationsspridning eller informationshämtning. Digital informationsplattform Medarbetaren tvingas idag att använda system som andra myndigheter eller organisationer ger tillgång till på nätet, alla med olika inloggningar och lösenord. Medarbetaren tvingas dessutom att ta ut information från vissa system för att manuellt lägga in i andra då inte informationen är överföringsbar. Detta resulterar i att medarbetaren många gånger gör dubbelarbeten och ibland trippelarbeten. Single sign-on (SSO) och informationsutbyte Svenljunga kommuns medarbetare ska ha en elektronisk arbetsyta, där man samlar alla de program och system som medarbetaren behöver för att kunna sköta sitt jobb. Programmen ska nås genom en gemensam säkerhetslösning som ger en inloggning, en SSO, så långt som det är möjligt. Kommunens förvaltningar ska ha en fungerade systemförvaltning som är samordnad med IT-enheten gällande samtliga informationssystem oberoende om systemet finns på nätet, hos annan myndighet eller i kommunen. Meddelandefunktionalitet Informationsplattformen skall ha en inbyggd meddelandefunktion som är gemensam för de anställda inom Svenljunga kommun där meddelanden och information kan utbytas både internt och externt. e-tjänster och medborgare Informationsplattformen skall kunna ge medborgare och företag åtkomst till e-tjänster, digital signering och möjlighet till digitalt informationsutbyte. Varje förvaltning ska under periodenfram till 2014 förenkla och möjliggöra för medborgare och företagare att få tillgång till service och tjänster via nätet Bredband och terminaler Svenljunga kommun skall verka för att samtliga medborgare och företag i hela kommunen får möjlighet till bredband. Kommunen ska möjliggöra för alla som vistas i kommunen att få tillgång till den digitala informationsplattformen via terminaler, trådlösa accesspunkter som möjliggör uppkoppling eller på annat sätt. 7 (8)

8 Utbildningsstrategi/kompetens IKT-ledning Varje förvaltning skall ha en plan som beskriver hur medarbetarna som behöver IKT i sitt dagliga arbete har eller får den kompetensen som behövs för att IKT-stödet skall kunna användas effektivt. Kommunens ledningsgrupp (KLG) är IKT-styrgrupp. Det ska finnas en vilanda IKT- beredningsgrupp som är vilande där förvaltningarna finns respresenterade och som IT-Chefen kan aktivera vid behov. Till IKT-strategin ska det finnas en IKT-handbok som detaljbeskriver IKT- strategin. IT-chef ansvarar för att handbokent finns i en uppdaterad version. Varje förvaltning skall ha en strategi som bygger på kommunens IKT-strategi. Dessa strategier kan tas fram i samarbete med IT-chef UNDERLIGGANDE DOKUMENT TILL ITK-STRATEGIN IKT-handbok: Program/riktlinjer för IKT-strategin. Beslutas av KLG Säkerhetspolicy för IT och elektroniskt lagrad information: Beslutas av KF Dataregler: Beslutas av KLG 8 (8)

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1 2016-02-11 SID 1/5 BILAGA 1 IT-strategi För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2016-05-09 Reviderad 2016-03-09 SID 2/5 IT strategi Syfte och bakgrund Digitaliseringen och IT som stöd och verktyg

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK15/768 e-strategi för Nyköpings kommun 2016-11-08 Dnr KK15/768 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Syfte... 4 2 Utgångspunkter och principer... 4 3 Insatsområden... 5 Stärkt medborgardialog

Läs mer

Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun

Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun Övergripande strategi för användning av Informations- och kommunikationsteknik (IKT*) inom Umeå kommun * Definition - Begreppen IT (informationsteknik) och IKT (informationsoch kommunikationsteknik) är

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

IT-Säkerhetsinstruktion: Förvaltning

IT-Säkerhetsinstruktion: Förvaltning n av 7 för Munkfors, Forshaga, Kils och Grums kommun april 2006 av IT-samverkansgruppen n 2 av 7 IT SÄKERHETSINSTRUKTION: FÖRVALTNING Innehållsförteckning IT-säkerhetsinstruktion Förvaltnings roll i IT-säkerhetsarbetet...3

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

IT-policy inom Stockholms läns landsting

IT-policy inom Stockholms läns landsting LS 1109-1224 IT-policy inom Stockholms läns landsting 2011-10-18 Beslutad av landstingsfullmäktige 2012-03-20 2 (8) Innehållsförteckning Innehåll Syfte...3 Omfattning...3 Intressenter...3 Medborgarna...

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler.

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler. Digitala Kumla 2025 Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Digitala Kumla

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

IT-policy, Vansbro kommun Fastställd av fullmäktige den 2012-05-28, 42. Datum 2012-05-28 Ärende KS2012/262

IT-policy, Vansbro kommun Fastställd av fullmäktige den 2012-05-28, 42. Datum 2012-05-28 Ärende KS2012/262 IT-policy, Vansbro kommun Fastställd av fullmäktige den 2012-05-28, 42 Datum 2012-05-28 Ärende KS2012/262 Sida 2 av 5 SYFTE MED ANVÄNDANDET AV IT I VANSBRO KOMMUN... 4 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 MÅL FÖR ANVÄNDANDE

Läs mer

GODKÄND I STADSSTYRELSEN IKT-STRATEGI. Informations- och kommunikationsteknologi K O N C E R N E N N Y K A R L E B Y S T A D

GODKÄND I STADSSTYRELSEN IKT-STRATEGI. Informations- och kommunikationsteknologi K O N C E R N E N N Y K A R L E B Y S T A D GODKÄND I STADSSTYRELSEN 05.05.2014 139 IKT-STRATEGI Informations- och kommunikationsteknologi 2014-16 K O N C E R N E N N Y K A R L E B Y S T A D Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Varför och

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Strategi för användning av geografisk information (GIS)

Strategi för användning av geografisk information (GIS) 2018-08-31 SID 1/5 Strategi för användning av geografisk information (GIS) Antagen av kommunfullmäktige 2018-08-27 110 Bakgrund Data med koppling till en geografisk angivelse (geodata) används sedan flera

Läs mer

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Sida 21 av 249 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-12-05 Dnr: KS 2017/317 Kommunstyrelsen Kävlinge kommuns digitala agenda Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Huvudtrender och utmaningar i kommunal sektor i Stockholmsområdet Bostadsbyggande Teknikutveckling Befolkningsökning

Läs mer

Gemensam definitionsgrund

Gemensam definitionsgrund e 24 april 2012 Service Vill ni att våra medborgare ska uppleva kommunen tillgänglig? Vill ni göra medborgarnas kontakt med kommunen så enkel som möjligt? Är ni redo att tänka igenom våra processer och

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

E-program för Jönköpings kommun

E-program för Jönköpings kommun E-program för Jönköpings kommun Ks 2008:225 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder E-program för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 303 1 2 1 (7) E-program för Jönköpings kommun

Läs mer

Verksamhetsplan. för IT. Diarienummer: Ks2014/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för IT. Diarienummer: Ks2014/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2014/0101.005 Verksamhetsplan för IT Gäller från: 2014-05-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2014-04-08 Utarbetad av: IT-chef Revideras senast: 2018-12-31 Version:

Läs mer

Grön it-strategi. Grön it-strategi A

Grön it-strategi. Grön it-strategi A Grön it-strategi Grön it-strategi A Innehåll Växjö - Europas grönaste stad 3 Växjö kommuns miljöarbete 3 Grön it strategi 5 It som miljöteknik 6 Miljövänlig it 9 Ansvar och uppföljning 10 Produktion: Växjö

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e

1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e 1T1 SOLLENTUNA KOMMUN e Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2011-10-19 Sidan 19 av 31 2011 "11" 0 2 125/2011 Dnr 2011/394 KS.033-1 DIARIENR It-policy för Sollentuna kommun I ärendet föreligger tjänsteutlåtande

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

Information om Merit projektet

Information om Merit projektet Information om Merit projektet 2007-10-03 Merit Medborgarportal Effektivisering Rationalisering med IT 2007-10-03 Mål Förutom de funktionella målen skall följande frågor beaktas löpande under projektet:

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

En enklare förvaltning - till nytta för medborgare och företag

En enklare förvaltning - till nytta för medborgare och företag Offentliga rummet 2007-05-30 Bo Frändén bo.franden@verva.se 08-5505 5745 Grundfakta om VERVA Enrådighetsverk med ett råd Generaldirektör Lena Jönsson chef för myndigheten 6 Enheter Ca 100 anställda 60

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

En digital strategi för Tomelilla på Österlen

En digital strategi för Tomelilla på Österlen Tomelilla Kommun Kf 40/2018 Dnr KS 2017/353 En digital strategi för Tomelilla på Österlen - Tomelilla kommun ska vara ledande på att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen ger oss Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet.

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd och kommentarer om krav på informationssäkerhet. Följande allmänna råd ansluter till förordningen (2006:942) om krisberedskap och

Läs mer

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Eva Eriksson, Barbro Broo Till Norrmalms stadsdelsnämnd Svar på remiss angående Nytt IT-program

Läs mer

IT-policy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret Per-Ola Lindahl

IT-policy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret Per-Ola Lindahl Styrdokument, policy Kommunledningskontoret 2011-05-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:314 per-ola.lindahl@upplandsvasby.se IT-policy Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Vägledning för kanalstrategi

Vägledning för kanalstrategi Vägledning Version 1.0 2010-09-28 Vägledning för kanalstrategi Vad vill E-delegationen uppnå med vägledningen? Mål: att bidra till att offentlig förvaltning levererar service till privatpersoner och företag

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Policy för information och kommunikation med etiska riktlinjer

Policy för information och kommunikation med etiska riktlinjer 1(8) Antagen Kommunfullmäktige 2014-03-03, 13 Ansvarig Kommunledningskontoret Policy för information och kommunikation med etiska riktlinjer 2 1 Innehåll 1.1 Sammanfattning... 3 2 Policy 2.1 Grafisk profil...

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Informationssäkerhetspolicy. 97 Dnr 2016/00447

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Informationssäkerhetspolicy. 97 Dnr 2016/00447 97 Dnr 2016/00447 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 97 Den 2016-12-12 Informationssäkerhetspolicy Kommunfullmäktiges beslut Revidering av informationssäkerhetspolicyn

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-03-24 36 Dnr 2014/23 Innehåll 1 ÖVERGRIPANDE IT-POLICY FÖR ÅSTORPS KOMMUN...3 1.1 MÅL...3 1.2 SYFTE...3 2 ANSVAR

Läs mer

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse Sida 1 av 10 Information och kultur Christina Nilsson Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun 2014-2016 antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 Tjänsteskrivelse Sida 2 av 10 Inledning

Läs mer

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015 It inom Polisen Nationell it-strategi 2010/2015 1010101 1010101 1010101 1010101 2010 2015 En it-strategi för att lösa och förebygga fler brott Med ett förnyat och effektivare it-stöd kan Polisen lösa och

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN E-strategi för Strömstads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2007-06-20, 131 e-strategi för Strömstads Kommun 2007-2012 2007-05-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SYFTEN

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

e-fo rvaltningsprogram - program fo r digitalisering i Danderyds kommun

e-fo rvaltningsprogram - program fo r digitalisering i Danderyds kommun e-fo rvaltningsprogram - program fo r digitalisering i Danderyds kommun 1(10) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Nationella mål för e-samhället... 4 4 Danderyds mål för e-samhället... 4 5 Delområden

Läs mer

Kommunikationsmaterial

Kommunikationsmaterial FAQ Sedan en tid arbetar några av esams medlemmar med ett koncept för en gemensam digital ingång som skulle kunna omfatta hela det offentliga Sverige och alla livshändelser på sikt. Som ett första steg

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Mål En enklare vardag för medborgare Öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Vilka är med

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

Riktlinjer sociala medier

Riktlinjer sociala medier Riktlinjer sociala medier Fastställd av kommunfullmäktig, 58, 2011-09-26 Riktlinjer för användning av sociala medier i Essunga kommun Bakgrund Sociala medier är ett samlingsbegrepp för en rad Internetbaserade

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer