e-fo rvaltningsprogram - program fo r digitalisering i Danderyds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "e-fo rvaltningsprogram - program fo r digitalisering i Danderyds kommun"

Transkript

1 e-fo rvaltningsprogram - program fo r digitalisering i Danderyds kommun 1(10)

2 Innehåll 1 Inledning Bakgrund Nationella mål för e-samhället Danderyds mål för e-samhället Delområden i Danderyds kommuns e-förvaltningsprogram Inledning Digital kommunikation Metoder/modeller Informationstillgångar Informationssäkerhet IT-arkitektur Utvecklingsområden Inledning E-tjänster Kundtjänst Dokument- och ärendehantering Uppföljning, analys och beslut Intern samverkan Tekniska förutsättningar Bredband, mobilnät och tillgänglighet Informationssäkerhet Teknisk plattform Kompetens Genomförande Kritiska framgångsfaktorer Risker Ansvar och roller (10)

3 1 Inledning Att genomföra ett e-förvaltningsprogram omfattar samordning och genomförande av olika insatser där kommunen utvecklar sin verksamhet och organisation med stöd av IT, s k digitalisering. Detta e-förvaltningsprogram utgår från kommunens övergripande mål och är vägledande för kommunens arbete mot e-samhället. e-förvaltningsprogrammet beskriver en målbild för Danderyds kommun i e-samhället. Programmet redovisar också, på en övergripande nivå, programområden, utvecklingsområden och förutsättningar. Programmet behöver konkretiseras och prioriteras i handlingsplaner. 2 Bakgrund Detta e-förvaltningsprogram har sin utgångspunkt i den Strategi för e-samhället 1 som antogs av Sveriges Kommuner och Landstings styrelse i april 2011 och av kommunfullmäktige i Danderyd i december Programmet hanterar också frågeställningar som belyses i internationella/nationella styrdokument som t ex Nationell ehälsa strategin för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg 2 IT i människans tjänst en digital agenda för Sverige 3 Så enkelt som möjligt för så många som möjligt vägen till effektivare e-förvaltning 4 PSI Direktivet 5. 1 Strategi för e-samhället (SKL ISBN ) 2 Nationell ehälsa strategin för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg (Socialdepartementet Promemoria S ) 3 IT i människans tjänst en digital agenda för Sverige Näringsdepartementet N Så enkelt som möjligt för så många som möjligt vägen till effektivare e-förvaltning SOU 2011:67 5 PSI Direktivet (Directive 2003/98/EC of the European Parliament and of the Council of 17 November 2003 on the re-use of public sector information 3(10)

4 3 Nationella mål för e-samhället I Strategi för e-samhället sätts tre övergripande mål för kommunal sektors utveckling av e- förvaltning som bidrag till e-samhället. Regeringen har definierat samma mål för e- förvaltning. Enklare vardag för privatpersoner och företag Smartare och öppnare förvaltning stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Detta e-förvaltningsprogram bygger på ovanstående, nationella, mål. 4 Danderyds mål för e-samhället I detta avsnitt beskrivs färdriktning och tolkning för Danderyds kommun baserat på de nationella målen och kommunens övergripande mål. Enklare vardag för privatpersoner och företag Kommunen ska erbjuda en god och tillgänglig, organisationsoberoende, service till invånare och näringsliv oavsett om det sker digitalt eller i samtal/möte. Digitala tjänster utgör även ett viktigt komplement till välfärdstjänster inom äldreomsorg och i stöd för funktionsnedsatta. Alla ska ges samma möjligheter och likvärdig service utifrån sina individuella förutsättningar. Det innebär att tjänster, kommunikation och service ska anpassas och erbjudas så att funktionsnedsättning, IT-kompetens eller avsaknad av digital utrustning inte ska utgöra ett hinder för att ta del av kommunens tjänster och service. Via kommunens gemensamma kundtjänst ska man kunna ställa frågor och få hjälp. Kundtjänsten ska ha kompetens att hantera merparten av alla frågor och ärenden avseende digitala tjänster. Det ska erbjudas digital självservice, s k e-tjänster, för ett brett utbud av ärenden med fokus på invånarens/näringslivets behov och deras livssituation/fas i verksamhet. Det ska även erbjudas möjlighet att lämna synpunkter till kommunen och att delta i demokratiska dialoger. De digitala kommunikationssätten, som t ex via mobilappar, tjänster på hemsidan eller sociala medier, ska vara det naturliga valet för dialog och ärenden. Principen allt på ett ställe ska tillämpas för kommunens e-tjänster. Geografisk information ska användas när det ger en enklare och effektivare dialog. För ärenden som kräver längre handläggning i kommunen ska kunden kunna följa status på sina ärenden. Process och handläggningstid ska finnas beskriven. Gemensamma, nationella, tjänster ska användas och samordning med andra myndigheter ska ske när det är tillämpligt. E-tjänsterna ska vara enhetligt uppbyggda, följa etablerade kommunmodeller och ha kommunen som tydlig avsändare. E-tjänster ska anpassas efter förändrade behov. All användning av IT och internet ska präglas av säkerhetsmedvetande och tillit. Kommunen ska tillämpa nationellt enhetliga och enkla lösningar för identifiering av identitet när detta behövs för att garantera informationssäkerhet. 4(10)

5 Smartare och öppnare förvaltning stödjer innovation och delaktighet Kommunen ska erbjuda e-tjänster som underlättar dialogen med invånare och ger ökad tillgänglighet. Kommunen ska tillgängliggöra digital information om kommunens service, tjänster, geografisk information, kartor och andra allmänna handlingar. Informationen ska vara aktuell, korrekt och tillgängliggöras efter hur informationen är klassificerad avseende sekretess och personlig integritet. e-tjänster ska underlätta för kunderna att jämföra alternativ när det finns olika valmöjligheter t ex vid val av skola, äldreomsorg etc. Öppna data som bidrar till innovation, insyn och transparens ska göras tillgängliga genom att publiceras digitalt. Allmänna handlingar ska vara i strukturerat och maskinläsbart, s k öppet, format för kostnadsfritt vidareutnyttjande. Kommunens informationshantering ska vara anpassad för elektronisk arkivering och gallring av handlingar. Digitala tjänster ska bidra till att reducera negativ miljöpåverkan som t ex minska transporter, energiförbrukning mm. Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Kommunens e-tjänster ska vara integrerade med bakomliggande verksamhetssystem. E-tjänster ska användas internt i verksamheterna. Processer och organisation ska vara anpassade för e-förvaltning. e- förvaltningsperspektivet ska utgöra en naturlig del i verksamhetsutvecklingen. Kvalitets- och aktualitetskrav ska ställas på kommunens informationstillgångar. Detta bidrar till högre kvalitet i beslutsunderlag och effektivare analysarbete. Flera olika digitala kommunikationssätt ska effektivisera intern kommunikation. Elever och pedagoger ska ha tillgång till moderna lärverktyg. Val av lösningar och arbetssätt i kommunen ska alltid göras med en bedömning av alternativen utifrån deras miljöpåverkan och långsiktig hållbarhet. 5 Delområden i Danderyds kommuns e-förvaltningsprogram 5.1 Inledning I nedanstående avsnitt beskrivs delområden i e-förvaltningsprogrammet. Här återfinns bl a förutsättningar för att genomföra e-förvaltningsprogrammet. 5.2 Digital kommunikation Det ska beskrivas i en uppdaterad kommunikationsstrategi, med underliggande riktlinjer, vilka digitala kanaler för kommunikation som ska användas och vilka som är prioriterade, för såväl dialog med invånarna som för intern kommunikation. Detta inkluderar ställningstagande till användningen av olika s k sociala media på internet. Ansvaret för den information som publiceras/hanteras digitalt ska vara tydliggjort i strategi och riktlinjer. 5(10)

6 Det finns stödjande riktlinjer för hur digitala lösningar ska byggas för nödvändig teknisk flexibilitet och användargränssnitt utformas för olika individuella förutsättningar. 5.3 Metoder/modeller Det ska finnas kommungemensamma metoder/modeller samt stödverktyg för utvecklingsarbetet i kommunen. Detta gäller bl a för processkartläggning/processutveckling, dokumentation av informationstillgångar, informationssäkerhetsanalys, projektarbete, riskanalys, nyttokalkyl, bedömning av miljöpåverkan och långsiktig hållbarhet, utveckling och introduktion av e-tjänster. Metodägare/förvaltare och processägare ska utses. Kommungemensam systemförvaltningsmodell ska tillämpas för alla IT-system som används i kommunen. 5.4 Informationstillgångar Det ska finnas en strukturerad och samordnad beskrivning av kommunens informationstillgångar. Information som är gemensam för flera av kommunens verksamheter som t ex geodata ska samordnas och förvaltas kommunövergripande. Det ska framgå vilken information som byts ut mellan olika informationssystem såväl internt som externt och vilken som är den primära informationskällan. En förutsättning för e-förvaltning är aktuella dokumenthanteringsplaner med riktlinjer för arkivering och gallring. Krav för elektronisk arkivering är grundläggande i utvecklingsarbetet och system/tjänster ska anpassas för detta. Arkivprocesserna ska finnas beskrivna och det ska finnas en plan för hantering av äldre pappersarkiv. Det ska finnas styrdokument och riktlinjer för publicering av öppna data. Det ska framgå vilka internationella/nationella/regionala rekommendationer som tillämpas, principer för hur data får återanvändas samt, var öppna data publiceras, hur ev kostnader hanteras och vilken information som kan tillgängliggöras som öppna data. 5.5 Informationssäkerhet Det ska finnas styrdokument och riktlinjer för informationssäkerhet. Användare ska regelbundet delta i utbildning inom informationssäkerhet. Det ska finnas kontinuitetsplaner för alla IT-system som är samhällsviktiga eller verksamhetskritiska. 5.6 IT-arkitektur Kommunens IT-arkitektur ska beskriva sammansättningen av systemstöd och plattformar i kommunen, både på nuläge och målbild. Denna ska utgöra en vägledning vid alla beslut om ändring av systemlösningar. 6 Utvecklingsområden 6.1 Inledning I detta avsnitt beskrivs utvecklingsområden som är väsentliga i e-förvaltningsprogrammet. 6.2 E-tjänster Baserat på kartläggning av invånarnas/allmänhetens/näringslivets samt verksamhetens behov och nyttor ska e-tjänster utvecklas. 6(10)

7 E-tjänster ska vara beskrivna med tjänsteinnehåll, digital kommunikation, tjänstevolymer, nyttoeffekter, berörda processer, möjlighet till integration med bakomliggande system, samt den information som hanteras. Behov av samverkan med andra myndigheter eller anpassning av organisationen ska analyseras. Nationella/regionala e-tjänster som används ska beskrivas. Kommungemensamma plattformar ska användas för att snabbt utveckla och publicera e- tjänster. E-tjänster ska anpassas för att kunna användas både externt och internt. Det ska finnas en kommungemensam prioritering och planering för införande och vidareutveckling av e-tjänster. Det ska finnas en etablerad systemförvaltning och kundtjänst för e- tjänster. När det är tillämpligt ska e-tjänster inkludera tjänster för jämförelser t ex vid val av utförare. Det ska finnas överenskommelser med utförare/andra kommuner/myndigheter i de fall där extern information behöver inhämtas eller om gemensamma tjänster används. 6.3 Kundtjänst En organisationsoberoende kundtjänst för e-tjänster är en naturlig del av uppdraget. Ställningstagande ska ske till bemanning och kompetens för kundtjänstuppdraget. 6.4 Dokument- och ärendehantering Det ska finnas kommungemensamma systemstöd för hantering av registratur och processflöden. Det ska även finnas kommungemensamt systemstöd för elektronisk arkivering. 6.5 Uppföljning, analys och beslut Kommunens beslut ska baseras på underlag med kvalitet och aktualitet. Det ska finnas effektiva och flexibla verktyg för analyser och simulering med t ex underlag från kommungemensamma system, verksamhetssystem, öppna data och underlag från externa utförare, andra myndigheter etc. Systemstöd för budgetering och redovisning ska vara integrerade. Med effektiva verktyg följs kommunens mål på olika nivåer upp. Samordnade rapporter från flera verksamheter underlättas av stödverktyg och dokumentstrukturer. 6.6 Intern samverkan Med en flexibel plattform för effektiv, intern, samverkan för hela kommunen ska det dagliga arbetet i kommunen effektiviseras. Användare ska ges större frihet att själva hantera behörigheter vid samverkan t ex vid delning av information. Det ska finnas stöd för versionshantering, remissflöden, godkännande etc vilket underlättar dokumenthantering, projektarbete etc. Processbeskrivningar finns tillgängliga för alla. Olika typer av kommunikationsteknik ska integreras. 7 Tekniska förutsättningar 7.1 Bredband, mobilnät och tillgänglighet Det behövs infrastruktur för att kunna realisera detta e-förvaltningsprogram. Inte bara för kommunens verksamheter utan också till invånare och näringslivet i kommunen. För välfärdstjänster som t ex trygghetslarm, digitala stödsystem i hemtjänst mm är täckning och kapacitet i mobilnät och bredband till hushållen viktiga grundstenar. Kommunen ska ha en strategi för bredband och mobilnät i kommunen. 7(10)

8 7.2 Informationssäkerhet Tillgänglighet, konfidentialitet, spårbarhet och riktighet ska vara säkerställt i kommunens ITsystem. Alla anställda ska ha personliga konton och identifieras med s k stark autentisering vid inloggning. Personuppgifter ska kvalitetssäkras mot befolkningsregister. Det ska finnas IT-tjänster som underlättar för verksamheterna att hantera användarkonton för entreprenörer, privata utförare, återställa lösenord etc. 7.3 Teknisk plattform Det ska finnas ett kommungemensamt nätverk som kan anpassas efter olika verksamhetskrav avseende informationssäkerhet. Såväl fast som trådlös kommunikation ska tillhandahållas. Nätverket ska vara designat för tillgänglighet och kapacitet efter verksamheternas behov. Nätverket ska kunna hantera kommunikation enligt gällande standarder och tillämpa teknik och rutiner för att kommunen ska vara en trovärdig avsändare för tjänster och information. Drift av kommunens nätverk och alla system ska ske i enlighet med tecknade överenskommelser oavsett systemleverantör eller driftpartner. 8 Kompetens Anställda ska ha rätt kompetens för att arbeta med nya metoder, processer och digitala verktyg. När det är tillämpligt ska det kunna etableras nätverk för samverkan och erfarenhetsutbyte. 8(10)

9 9 Genomförande 9.1 Kritiska framgångsfaktorer Mål för E- förvaltning Styrning Organisation och medarbetare IT-stöd Samordning Förankring Finansiering Engagemang Kompetens Kundfokus Nya processer och arbetssätt Anpassade kommunikations -kanaler Kvalitetssäkrat data Verktyg för utveckling av e-tjänster Säker ITinfrastruktur För att nå målen för e-förvaltning krävs tydlig styrning, samordning inom kommunen, förankring, tillgång till kompetens och tillräckliga resurser för verksamhetsutveckling samt ändamålsenliga verktyg och metoder. I tids- och resursplanering ska därför de viktigaste grundläggande förutsättningarna för genomförande av programmet prioriteras. Detta medför att en långsiktig finansiering behöver säkerställas. 9(10)

10 9.1 Risker Utvecklingen sker så snabbt att ett beslut, som är rätt då beslutet tas, snabbt kan visa sig felaktigt. Att välja att avstå från utveckling eller att skjuta för länge på besluten är inte möjligt. Det finns ett tryck på kommunen att delta i utvecklingen både från invånare, näringsliv, personal och nationellt. Följande risker kan finnas: Styrning Kommunen lyckas inte ta ett gemensamt grepp om utvecklingen eller inte klarar att hålla tillräckligt tempo. Detta resulterar i spridda skurar av verksamhetsunika lösningar som inte är samordnade. Kommunikation Program och planer är inte ordentligt kommunicerade och förankrade vilket medför att utvecklingsarbetet möter motstånd i organisationen/utvecklingen styr inte mot målet/prioriteringar sker lokalt och inte gemensamt. Medarbetarna känner sig inte delaktiga i utvecklingen och tappar motivationen/motarbetar. Revirtänkande hindrar nödvändiga förändringar Resurser Det finns inte tillräcklig finansiering för att genomföra långsiktiga lösningar, vilket resulterar i lägre nytta. Kostnaderna överstiger kalkylerade kostnader. Detta kan leda till avbrott/förseningar, tappad motivation och förlust i förtroende. Det finns inte tillräckligt med resurser/kompetens för utvecklingsarbetet. Detta medför brister i lösningar/ Brister i införandet/kvalitet och förlust i förtroende. Utvecklingsarbetet fungerar men det finns inte kompetens/resurser för förvaltningen. Detta medför att de lösningar/processer som utvecklats inte möter krav på vidareutveckling och kvalitet. Förväntningar Orealistiska förväntningar på nyttoeffekter. Detta kan leda till förlust i förtroende och hinder för fortsatt utvecklingsarbete. Att de lösningar/processer som utvecklats inte möter krav på vidareutveckling och kvalitet. E-tjänster och teknik Instabil teknik ger missnöjda kunder och frustrerade medarbetare. Nyttor uteblir. Låg flexibilitet kostar mycket i utvecklingstid. Integrerade tjänster är svåra att införa p g a bristande intresse hos systemleverantörer (t ex ovilja att öppna upp gränssnitt). 9.2 Ansvar och roller Ledning och styrning av e-förvaltningsprogrammet sker centralt i kommunen. I samband med budgetarbetet görs gemensamma planer för kommande projekt och insatser inom programmet. Det ska finnas centrala resurser för att kunna samordna, stödja och följa upp projekt och insatser inom programmet. Projekt och insatser kan med fördel genomföras lokal och verksamhetsnära när det är lämpligt. Det ska finnas nödvändiga riktlinjer och kompetens- och metodstöd till projekten. Varje förvaltning är ansvarig för sina åtaganden i utvecklingsarbetet. Det åligger varje förvaltning att driva och avsätta resurser för verksamhetsutveckling. 10(10)

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna 8 av 10 företagare har kontakt med kommunen Den nya generationens medborgare

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning

Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Teknisk infrastruktur för nationell IT-strategi för vård och omsorg samt kommunal e-förvaltning Presentation målbild, syfte och omfattning Sara Meunier Kurt Helenelund Version PA2 Svenska Kommunförbundet

Läs mer

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan

Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Nätverk 1 Föreläsare Christer Haglund, Sveriges Kommuner och Landsting Inriktning och mål för kommunernas IT-samverkan Verksamhet Ökat erfarenhetsutbyte

Läs mer

Plan för digitalisering i Motala kommun

Plan för digitalisering i Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 18/KS 0130 Datum: 2018-11-12 Paragraf: 152 Gäller från: 2018-11-12 Plan för digitalisering i Motala kommun 2018-2023 Sammanfattning Med digitalisering menas

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2011-10-19, 125 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1... 2 1.2 E-vision... 2 1.3 Informationssäkerhetspolicy... 2 2 Styrande principer... 2 2.1 Fokusera

Läs mer

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället Förord Vi behöver jobba smartare, effektivare och på nytt sätt för att möta förändrade förutsättningar. Genom att ta

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner. Anna Gillquist

SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner. Anna Gillquist SKLCeSam Programområde Gemensamma tjänster & funktioner Anna Gillquist Gemensamma mål för offentlig sektor SKL, e-delegationen och regeringen - Enklare vardag för privatpersoner och företag. - Smartare

Läs mer

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i e-samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna

Läs mer

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( )

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( ) Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturen för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Se bifogad

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler.

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler. Digitala Kumla 2025 Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Digitala Kumla

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-12-19 80 Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan Dnr 2016-000456 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Policy och strategi för informationssäkerhet

Policy och strategi för informationssäkerhet Styrdokument Dokumenttyp: Policy och strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2014-10-23, 20 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år eller vid behov Följas upp: Vartannat år Policy

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Boråsregionens ehandlingsplan

Boråsregionens ehandlingsplan Boråsregionens ehandlingsplan Verksamhetsutveckling med stöd av IT 2017-2019 Fastställ den 24 februari 2017 av Direktionen i Boråsregionen Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av esamhället...

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Samordning

Läs mer

Digital agenda för Mölndals stad

Digital agenda för Mölndals stad 1 Digital agenda för Mölndals stad Styrdokument Strategi Ansvarig IT-chef Beslutat av Kommunstyrelsen Gäller för Mölndals stad Gäller från och med Senast uppdaterat 2 Digital agenda fo r Mo lndals stad

Läs mer

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun Riktlinjer för IT-säkerhet i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Inledning...3 Definition av IT-säkerhet...3 Omfattning...3 Vikten av IT-säkerhet...3 Mål för IT-säkerhetsarbetet...4 Ledning och ansvar...4

Läs mer

Strategi för esamhället - digital agenda för kommunerna

Strategi för esamhället - digital agenda för kommunerna Strategi för esamhället - digital agenda för kommunerna Jörgen Sandström- IT-strateg Tänk om fler privatpersoner och företag fick möjlighet att försörja sig och utvecklas i hela landet. Vi står i den största

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) KommITS Digitaliseringsdagarna 23 april 2018 Utredning

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur 2017-11-13 KS 2016/1235 50010 Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Enklare i esamhället. Inge Hansson, Karlstads kommun

Enklare i esamhället. Inge Hansson, Karlstads kommun UN Enklare i esamhället Inge Hansson, Karlstads kommun 2011 11 09 Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet,

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157 Digital agenda 2020 1 (12) Förord Den digitala agendan för Värmdö har arbetats fram med delaktighet av företrädare från samtliga verksamheter i kommunen. Arbetet har letts av Kommuniktions- och IT-avdelningen

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8) Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 47 Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN 2009-2014 (IKT

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Sverige ligger bra till i internationella jämförelser

Sverige ligger bra till i internationella jämförelser Sverige ligger bra till i internationella jämförelser men inte när det gäller offentliga tjänster på nätet Flera utmaningar Framtidens medborgare har förväntningar på digitala välfärdstjänster Ett digitalt

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Riktlinjer Dnr 149/2016 Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-08-31, 159. Uppdateras före 2017-08-31. Innehållsförteckning 1 Inledning och nuläge...

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 1 I hemmet med meningen i kommunen, i och i närheten av bostaden. 1 (8) Innehållsförteckning 1 Syfte och omfattning...

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Regional och kommunal guide för e-utveckling

Regional och kommunal guide för e-utveckling Regional och kommunal guide för e-utveckling Jan Pihl, Regionförbundet Bertil Thunberg, Knowit 2013-11-07 E-utvecklingsrådet bildades 2011 med länets 13 kommuner och landstinget. Fr o m oktober 2013 ingår

Läs mer

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Ledning och styrning av IT i kommunen Kommunen har sedan många år en central IT-avdelning med ansvar för drift

Läs mer

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-04-05 VOHJS13-032 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensamma nämndens vård, omsorg

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Program för strategisk IT

Program för strategisk IT STYRDOKUMENT PROGRAM 2016-12-05 DNR: 2013-000262 Antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2016 128 Gäller från och med den 1 december 2016. Program för strategisk IT 1. Inledning... 2 2. Målbild för

Läs mer

Förslag från E-delegationens Förstudier. Plattform för esamhället Sambruk Vårkonferens 2012

Förslag från E-delegationens Förstudier. Plattform för esamhället Sambruk Vårkonferens 2012 Förslag från E-delegationens Förstudier Plattform för esamhället Sambruk Vårkonferens 2012 Vilka är med i E-delegationen? 16 mest IT-intensiva myndigheterna och SKL Vision 2020 Digitala välfärdstjänster

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret

Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Riktlinjer för Informationssäkerhet Falkenbergs Kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige 2009-04-23 57 1. Allmänt... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Begreppet informationssäkerhet

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 138 Dnr KS/2018:202. Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-09-17 1 (1) Sida 138 Dnr KS/2018:202 Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Bakgrund På grund av den digitala utvecklingen

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström

Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström Tjänster som skapar nytta i esamhället? Jörgen Sandström esamhället är ojämnt fördelat - Särskilt mindre kommuner har mycket svårt att göra den förändringsresa som e-förvaltning innebär. - För att överbrygga

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

IT-policy inom Stockholms läns landsting

IT-policy inom Stockholms läns landsting LS 1109-1224 IT-policy inom Stockholms läns landsting 2011-10-18 Beslutad av landstingsfullmäktige 2012-03-20 2 (8) Innehållsförteckning Innehåll Syfte...3 Omfattning...3 Intressenter...3 Medborgarna...

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

E-strategi för Botkyrka kommun

E-strategi för Botkyrka kommun 1 [10] E-strategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN 2 [10] Botkyrka kommun behöver en e-strategi Synen på informationsteknik förändras snabbt. Vi har gått från ADB till IT och nu går vi vidare med e.

Läs mer

Tillgänglighet, Kontinuitet och Incidenthantering. Förutsättningar för nyttoeffekter. Leif Carlson

Tillgänglighet, Kontinuitet och Incidenthantering. Förutsättningar för nyttoeffekter. Leif Carlson Tillgänglighet, Kontinuitet och Incidenthantering Förutsättningar för nyttoeffekter Leif Carlson Informationssäkerhet, och då speciellt Tillgänglighet, är en av de viktigaste möjliggörarna för att ITinvesteringar

Läs mer

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Beroenden till andra processer... 4 4. Nuläge... 4 5. Vision och mål...

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1 2016-02-11 SID 1/5 BILAGA 1 IT-strategi För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2016-05-09 Reviderad 2016-03-09 SID 2/5 IT strategi Syfte och bakgrund Digitaliseringen och IT som stöd och verktyg

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Huddinge kommun - första godkända utfärdare med kvalitetsmärket Svensk e- legitimation.

Huddinge kommun - första godkända utfärdare med kvalitetsmärket Svensk e- legitimation. Huddinge kommun - första godkända utfärdare med kvalitetsmärket Svensk e- legitimation. Kommunens vision Huddinge ska vara en av de tre mest populära kommunerna i Stockholms län att bo, besöka och verka

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare Agenda Myndigheten för delaktighet Framtiden = Mer empati och high tech Definition

Läs mer

Bo Johansson. Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet

Bo Johansson. Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet Sollentuna - en plats för möten, utveckling och aktivitet Gemensamma principer för dokument- och ärendehantering samt e-arkiv i Sollentuna kommun Fakta om Sollentuna 2 mil norr om Stockholm C:a 67 000

Läs mer

Åtgärder och aktiviteter

Åtgärder och aktiviteter Åtgärder och aktiviteter 2017-01-24 1 2017-01-24 2 Samhällsdebatten om digitalisering och i-förvaltning 2017-01-24 3 2017-01-24 4 Skattning av baserad på enkätsvar 2017-01-24 5 Verkan Ställer krav på styrning

Läs mer

Regional handlingsplan kommunal ehälsa

Regional handlingsplan kommunal ehälsa Regional handlingsplan kommunal ehälsa 2015 2018 ehälsa handlar om hur framtidens socialtjänst, vård och omsorg som helhet ska fungera och förbättras med hjälp av digitala verktyg och tjänster. Varför

Läs mer

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET

POLICY INFORMATIONSSÄKERHET POLICY INFORMATIONSSÄKERHET Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-03-21 56 Bo Jensen Säkerhetsstrateg Policy - Informationssäkerhet Denna policy innehåller Haninge kommuns viljeinriktning och övergripande

Läs mer

Från etablering till leverans. Lennart Jonasson

Från etablering till leverans. Lennart Jonasson Från etablering till leverans Lennart Jonasson Möjligheter och utmaningar för kommunerna NYA SÄTT ATT PÅVERKA Nya affärsmodeller Den demografiska utmaningen - Vi lever allt längre - Vi jobbar allt mindre

Läs mer

Digital kommunikation

Digital kommunikation Riktlinjer Digital kommunikation Gäller för Region Stockholm Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2019-04-25 2020-04-25 Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av RS-S-1524227 Katarina

Läs mer

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier

Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Riktlinjer för Mjölby kommuns webbplatser och sociala medier Beslutad av kommunstyrelsen: 2018-10-10/ 213 Diarienummer: KS/2018:202 Dokumentansvarig nämnd: kommunstyrelsen Dokumentansvarig tjänsteperson:

Läs mer

Hur värnar kommuner digital säkerhet?

Hur värnar kommuner digital säkerhet? Hur värnar kommuner digital säkerhet? MSB 2017-11-24 Digitalisering inom kommuner Människor förväntar sig i allt högre grad att snabbt, enkelt och säkert kunna sköta sina ärenden, få tillgång till information

Läs mer

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic IT-strategi för Mjölby kommun 2017 2020 Antaget av Kommunfullmäktige: 2017-11-14 133 Dokumentansvarig: John JM Prpic Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning av strategierna 4 Målbilder 5 Samordnat

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson

Enklare i esamhället. Lennart Jonasson Enklare i esamhället Lennart Jonasson Den digitala revolutionen - Den digitala revolutionen ändrar på ett omvälvande sätt förutsättningarna för stora delar av samhällslivet, såväl nationellt och internationellt

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

E-delegationens arbete. Claes Thagemark

E-delegationens arbete. Claes Thagemark E-delegationens arbete Claes Thagemark claes.thagemark@enterprise.ministry.se Vad är e-fövaltning? Verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning som drar nytta av IT kombinerad med organisatoriska* förändringar

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhet - Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy 2008-08-29 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Mål för IT-sbäkerhetsarbetet... 2 2.1 Långsiktiga mål... 2 2.2 Årliga mål...

Läs mer