Kvarnvägen/Viksjöleden Jakobsberg s:1, i Järfälla kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvarnvägen/Viksjöleden Jakobsberg s:1, i Järfälla kommun"

Transkript

1 (8) 2012/287 GRANSKNINGSHANDLING Förslag till detaljplan för Kvarnvägen/Viksjöleden Jakobsberg s:1, i Järfälla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslaget har varit utsänt på samråd under tiden 17 december 2014 till 30 januari Planförslaget har funnits tillgängligt på kommunens hemsida hos kommunens kundtjänst, Riddarplatsen 6 i samt i kommunalhusets entré, Vasaplatsen 11 i Jakobsbergs centrum. Samråd har annonserats i lokaltidningen Mitt i Järfälla och på kommunens hemsida. Följande har lämnat synpunkter på planförslaget: 2. Lantmäteriet 3. Miljö- och bygglovsnämnden 4. Tekniska nämnden 5. Kultur- demokrati- och fritidsförvaltningen 6. Brandkåren Attunda 7. Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 8. Hyresgästföreningen 9. Skanova Planförslaget har lämnats utan erinran av: 1. Länsstyrelsen 10. Trafikverket 11. Barn- och ungdomsförvaltningen 12. Svenska kraftnät 13. Närpolisen i Upplands-Bro 14. Norrvatten 15. Bromma Airport Stockholm Swedavia Kommunstyrelseförvaltningen Besöksadress: Vasaplatsen 11 Samhällsbyggnadskontoret Postadress: JÄRFÄLLA Tina Hatt Telefon växel: Telefon: E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (8) Nedan följer en sammanfattning av framförda synpunkter med Kommunstyrelseförvaltningens kommentarer. Inkomna skrivelser finns i sin helhet tillgängliga hos planavdelningen. 1. Länsstyrelsen: Länsstyrelsen har inga synpunkter på planförslaget och kommer därför stämpla handlingarna med texten Länsstyrelsen har för närvarande inget att tillföra planförslaget enligt 5 kap 14 PBL. Länsstyrelsen delar bedömningen att planens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Vi är överlag positiva till hur hälso-, risk- och miljöaspekter har hanterats i planarbetet och sedermera redovisats i planhandlingarna. Noterat. 2. Lantmäterimyndigheten: Lantmäteriet har tagit del av handlingarna och har huvudsakligen inga synpunkter. Men eftersom marken Jakobsberg s:1 är samfälld bör kanske planens rubrik ändras, dvs fastighet stryks. Bestämmelse om högsta antal våningar (romerska siffror) finns inte angiven i plankartan så därför behövs inte den förklaringen i planbestämmelserna. Traktnamn saknas i plankartan och vissa fastigbeteckningar finns inte med, exempelvis Jakobsberg 11:2. Marksamfällighetens beteckning s:1, respektive s:20 väster om planområdet, finns inte heller med. Koordinater för koordinatkryss saknas. I planbeskrivningen under genomförande s 14, står ledningsrätt i en underrubrik. Något u-område finns inte angivet på plankartan. Plankartan kommer att ändras enligt ovanstående förslag. 3. Miljö- och bygglovsnämnden Plankarta med bestämmelser Eftersom att byggnadshöjd är reglerat både i antal meter samt dess variation kan bestämmelse om antal våningar med fördel utgå. Buller Det framgår inte av bullerutredningen om det är en trafikprognos för 2030 som ligger till grund för den beräknade ljudmiljön i området. Detta bör förtydligas. Utformning och gestaltning För området väster om järnvägsspåren har det sedan tidigt 1970-tal funnits en gestaltningsidé i stadsbilden som gick ut på att ha ljusa byggnader på östra sidan järnvägen och mörka hus på västra sidan. Även om den principen inte finns fastlagd idag syns fortfarande spåren efter det, t.ex. de sex lamellhusen bredvid planområdet utförda i mörkt brunt glaserat tegel och som är mycket tongivande i gatu- och stadsmiljö, speciellt mot Viksjöleden.

3 (8) I tidigt planskede var byggnadsförslaget en sammanhållen byggnadsvolym med en övergripande sluttande takyta, vilket ändrades till att dela upp huskroppen vertikalt i tre delar med varierande takhöjd och färgsättning. Gestaltningen av tak är viktigt i stadsbilden. Miljö- och bygglovsavdelningen anser att den yttre utformningen enligt fasadillustrationerna i planförslaget bör studeras ytterligare. Man bör överväga en utvecklad anpassning av byggnadens yttre gestaltning till situationen på platsen och till närområdet för att tillgodose kravet på god helhetsverkan. Övrigt Förgårdsmarken framför husen kan med fördel planteras med stora träd. Detta kan anges i planbeskrivning eller illustration. Inkomna synpunkter föranleder inte planenheten att föreslå någon ändring av detaljplaneförslaget. Planbestämmelse om antal våningar utgår. Ett förtydligande har gjorts i planbeskrivningen angående bullerutredningen. Angående gestaltning har det diskuterats mycket, t ex har olika färger prövats och idén med en ljus kulör är att de ska ge ett lättare/ljusare intryck. Kommunstyrelseförvaltningen tycker också att träd framför huset ger ett tillskott både för de boende och för Viksjöleden. Det har lagts till i planbeskrivningen. 4. Tekniska nämnden Trafik Den illustrerade anslutningen mellan befintlig kommunal gång- och cykelväg och lokalgatan bör utformas som en gång- och cykelväg istället för bara en gångväg. På lokalgatan sker cykling i blandtrafik. En ytterligare gånganslutning mellan lokalgatan och befintlig gång- och cykelväg bör studeras. Den bör ligga närmare tunneln under Viksjöleden då det är naturligt att människor kommer att ta den närmaste vägen när de rör sig i området. Om nivåskillnaderna är stora behöver en sådan anslutning inte göras tillgänglighetsanpassad, om den södra anslutningen redan är det. Avfall Med fördel kan så kallade underjordsbehållare användas, där sortering av restavfall och matavfall sker. Dessa ska då placeras så att tömning kan ske utan att behållaren lyfts över gång- eller cykelväg, och inte heller över eller i närheten av parkerade bilar. Soprum med möjlighet för sortering av förpackningar samt farligt avfall, grovavfall och elavfall bör finnas. Regeringen har ett förslag att förpackningar ska falla inom kommunens ansvar och sker det måste ett rum för förpackningssortering finnas. För soprummet gäller att sopbilen ska kunna köra fram till avfallsutrymmets dörr utan hinder och utan att orsaka störningar. Kärlen får max dras 10 meter enkel väg och inga trösklar eller övriga hinder får finnas. Det ska finnas genomfart eller vändmöjligheter så att hämtningsfordonet/fordonen inte behöver backa.

4 (8) Illustrationen ändras då det är självklart att man också ska kunna cykla till den närliggande cykelvägen. Illustrationen kommer att ändras så att även en genare gångväg kan anordnas. Exploatören är informerad om de avfallsförslag som föreslås. Detaljplanen ger goda möjligheter att hantera avfall på ett korrekt och bra sätt. 5. Kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen Byggnaden planerar att uppföras i utkanten av Kvarnvägsområdet. Området består av högre och lägre flerbostadshus från 1970-talet, uppförda i brunt tegel. I närheten ligger också Västerby med bebyggelse från i huvudsak tidigt 1960-tal. I och invid byggnaderna har grönytor och vegetation sparats. Utmed Viksjöleden finns parkeringsdäck samt markparkeringar. Båda områdena är tidstypiskt planerade och karaktärsdragen är lätta att uppfatta vid besök i områdena. Ett stycke öster om den föreslagna nya bebyggelsen ligger Jakobsbergs gård, en kulturmiljö som har skydd i gällande detaljplan. Inga kända fornlämningar finns i området. Överväganden Den nya byggnaden kommer inte att påverka siktlinjerna mot kulturmiljön vid Jakobsbergs gård negativt, men kan komma att upplevas som storskalig sedd från gårdens håll. Kvarnvägen samt Västerby är tidstypiskt planerade områden, men ingår inte i kommunens kulturmiljöplan. Det nya bostadshuset byggs i utkanten och kommer inte att påverka själva strukturen i områdena i någon större utsträckning. Däremot kommer utblickarna mot Viksjöleden inifrån områdena att förändras liksom vyn utmed Viksjöleden. Ett syfte med byggnaden är dock att skapa ett mer stadsmässigt rum utmed Viksjöleden. Det är bra att förslaget till planbestämmelser reglerar hur byggnaden ska varieras och delas upp i flera volymer. Den arkitektoniska gestaltningen av en byggnad i detta läge och av denna storlek är oerhört viktig och högra krav måste därför ställas både i planskedet och senare i bygglovskedet. Barnkonsekvensanalys 1. Kommer beslutet att beröra barn och ungdomar, nu eller i framtiden? Ja, i och med att barn troligen kommer att flytta in i huset när det står klart. 2. Innebär beslutet att barns och ungas bästa sätts i främsta rummet? Den yta som försvinner utgörs idag av en parkeringsyta. Till närmaste gemensamma lekplats är det ca 150 m. 3. Har barn och unga fått uttrycka sin mening? Barn och unga har inte på direkt uppmaning fått lämna synpunkter på förslaget till detaljplan. Däremot har Järfälla Ungdomsråd beretts möjlighet att yttra sig i ärendet.

5 (8) Kommunstyrelseförvaltningen delar synpunkterna angående gestaltning och att byggnaden kommer att få stor dignitet i området. Att på något sätt få barn och unga med in i planprocessen skulle vara givande för båda parter. 6. Brandkåren Attunda Riskreducerande åtgärder Brandkåren Attunda anser, som det både står beskrivet i riskbedömningen och planbeskrivningen, att det ska i den fortsatta planeringen av området samt kommande byggprojektering säkerställas att de riskreducerande åtgärderna inte frångås. För detta krävs att de står med i planbestämmelserna. I riskbedömningen beskrivs att souterrängplanet skall nyttjas för lägenhetsförråd och garage. I planbeskrivningen används denna yta till del som uppglasad föreningslokal. Brandkåren Attunda ställer sig frågande till hur den förändrade användningen påverkar riskbilden och om den riskreducerande åtgärden i form av obrännbara fasader ger några restriktioner för glasytor i fasaden, både till storlek och del av totala fasadytan? Finns anledning att i planen begränsa nyttjandet av lokalen för att undvika att den i framtiden hyrs ut till till exempel en förskoleverksamhet? Brandkåren Attunda anser att planbestämmelsen om prickmark bör förtydligas så att det framgår att begränsningen om stadigvarande vistelse gäller hela ytan inte bara inom ev. komplementbyggnader som anläggs där. Brandkåren Attunda anser att man vid beräkningar av samhällsrisk inte bara ska ta hänsyn till det aktuella planområdet utan hela det område som påverkas av identifierade risker. Endast med en sådan ingång kan ett korrekt beslutsunderlag tas fram om det riskbidrag som det aktuella planområdet bidrar med till områdets totala samhällsrisk kan anses vara acceptabelt. Med aktuellt sätt att beräkna synliggörs endast det lilla riskbidrag som aktuell förtätning ger kring den riskkälla som transportleden för farligt gods utgör, inte hur samhällsrisken i området faktiskt ser ut. Insatstider Planområdet ligger inom 10 minuters insatstid från nuvarande brandstationsplacering i Järfälla kommun. Med insatstid avses här summan av anspänningstid, körtid och angreppstid. Åtkomlighet för räddningstjänstens fordon I samband med utrymning och släckinsats med hjälp av räddningstjänstens utrustning måste åtkomligheten vara tillfredsställande. Åtkomlighet för räddningstjänsten fordon ska säkerställas i det fortsatta planarbetet. Avståndet mellan räddningstjänstens fordon och punkten för räddningsinsats ska vara maximalt 50 meter. Utrymning och släckinsats vid högre byggnader Grundprincip för utrymning är att personer alltid ska ha tillgång till två av varandra oberoende utrymningsvägar. Utrymning bör kunna ske utan räddningstjänstens medverkan men för flerfamiljshus godtas att räddningstjänsten bistår med utrymning genom fönster eller via balkong. Planområden med högre byggnader kräver därför ytterligare förutsättningar för åtkomlighet. En del av förutsättningarna beaktas i ett byggskede men bör även hanteras i planprocessen. För byggnader där höjden till underkant fönster eller till balkongräckes överkant från mark är högre än 11meter

6 (8) (normalt 4 våningar) och där man inte har tillgång till två trapphus eller till Tr2 trapphus ska uppställningsplatser för räddningstjänstens höjdfordon anordnas. Uppställnings-platserna ska placeras max 9 meter från byggnadens fasad så att samtliga lägenheter eller lokaler som har fönster som alternativ utrymningsväg kan nås för nödutrymning. Om lägenheterna inte är genomgående måste det gå att köra inpå baksidan av byggnaden. Om det allmänna gatu- och vägnätet inte medger tillräcklig åtkomlighet ska en speciell räddningsväg enligt Boverkets Byggregler, BBR, kap 5:94 anordnas. En räddningsväg ska ha en minsta körbanebredd om 3,0 m och fri höjd om 4,0 m. Innerradien i kurvor skall vara minst 7,0 m och i ytterradien skall finnas sådan breddökning och hinderfritt område att stegfordon kan framföras med tanke på det främre överhänget. Detaljplanen benämner området med B för bostäder, i den beteckningen ingår inte annan verksamhet till exempel är det inte tillåtet att uppföra förskola. Planbestämmelsen förtydligas enligt Attundas önskemål angående prickmarken. Riskbedömningen är gjord med avseende på denna detaljplan. Ett mer övergripande arbete med hänseende på risker kommer att belysas i det programarbete som pågår för centrala Jakobsberg. Åtkomligheten bedöms vara god då ny byggnad kommer att uppföras. Angående samlingslokalen på plan noll bedömer riskutredningen att den inte påverkar förutsättningarna för riskbilden i byggnaden. Lokalen kommer inrymma ett mindre personantal då den är så liten och utrymning via trapphuset kan ske ut till den sida av byggnaden som ligger vänd från Viksjöleden. Fasaden där samlingslokalen förläggs ska vara och är fortfarande obrännbar, det är ingen skillnad från tidigare. Riskmåttet samhällsrisk används oftast för att skapa beslutsunderlag för personintensiva områden alternativt stora områden som påverkas av stora risker. I detta fall finns inget av alternativen. Frekvensen är beräknad för olycka på Viksjöleden där ett fordon med farligt gods är inblandat till 5,6 x Detta riskmått ska sedan justeras för sannolikhet för utsläpp av farligt gods, därefter justeras för respektive scenario, och därefter justeras för att det ska ge dödligt utfall. Redan utan att räkna vidare ser vi att en beräkning av samhällsrisken, även av ett större område än bara det aktuella planområdet, kommer att ge ett resultat som med mycket god marginal understiger den undre gränsen för samhällsrisk enligt DNV:s kriterier som ligger på 1x10-7 vid 10 dödsfall vilket ingen av våra scenario kommer att leda till. Flerbostadshuset som avses inrymma Brf Kvarnen har ett varierat våningsantal på mellan sex och tio våningar. Räddningstjänsten kan göra insats mot byggnaden från lokalgata som vetter mot Viksjöleden. Den del av byggnaden som har ett våningsantal överstigande åtta våningar förses med trapphus Tr2 enligt krav i BBR. Delar av byggnaden med färre än åtta våningsplan förses även dessa med trapphus Tr2 för att klara utrymningen från de enkelsidiga lägenheterna som vetter mot gården. Utrymning via trapphus Tr2 är enligt BBR en godkänd lösning för den aktuella verksamhetsklassen VK 3A (bostäder) i kombination med det aktuella våningsantalet.

7 (8) 7. Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Det är positivt att kommunen exploaterar områden i närhet av befintlig kollektivtrafik. Jakobsberg pendeltågsstation och bussterminal ligger inom gångavstånd, ca 400 meter från planområdet. Ett antal busslinjer trafikerar närområdet och busshållplatser ligger inom acceptabelt gångavstånd. Vad gäller bullerstörningar från bussar är det oftast maximalnivåerna som genererar klagomål. Trafikförvaltningens erfarenhet är även att framförallt lågfrekvent buller vid tomgångskörning och start som upplevs som störande. Dessa problem kan t ex uppkomma vid korsningar och busshållplatser. Förutom motorljud från bussarna kan även externa högtalarutrop från bussarna samt pratorer på hållplatsen orsaka störningar till omgivningen. Byggnader ska planeras och utformas så att folkhälsomyndighetens riktvärden för lågfrekvent buller innehålls i sovrum. Det innebär att sovrum bör undvikas mot busstrafikerade gator på grund av risk för störningar från busstrafiken. Det är viktigt att det finns gena, trygga och attraktiva gång- och cykelstråk mellan bebyggelse och hållplatserna liksom trafiksäkra passager med vägen i anslutning till hållplatserna. Utformningen av vägar mellan hållplatserna och bebyggelsen skall vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. I övrigt har Trafikförvaltningen inga synpunkter på förslaget. Förvaltningen delar synpunkten att det finns ett positivt värde att exploatera i kollektivtrafiknära lägen, inte minst ut miljösynpunkt. Enligt den bullerutredning som gjorts kommer de nya bostäderna klara givna riktvärden. Området är redan idag välförsett med gång- och cykelvägar som leder till viktiga målpunkter, inte minst Jakobsbergs bussterminal och pendeltågsstation. Till granskningen har anslutning till befintliga gång- och cykelnätet förstärkts. 8. Hyresgästföreningen Järfälla I detta område dominerar bostadsrätter som upplåtelseform. Hyresgästföreningen Järfälla anser därför att de planerade bostäderna i detta ärende ska vara hyresrätter. Detta för att i kommunen medverka till en återbalansering av upplåtelseformerna till 1/3 av varje av hyresrätter, bostadsrätter och villor. Hyresgästföreningen Järfälla vill också understryka vikten av att Järfälla kommun tar ansvar för att skapa integrerade bostadsområden bland annat genom en blandning mellan olika upplåtelseformer. Till exempel äldreboende, seniorboende, studentbostäder och bostäder till unga. Det är inte minst viktigt i ett led att skapa en integrering också av folkgrupper med olika bakgrund och etnisk tillhörighet. Ett integrerat samhälle är oftast ett lugnare och tryggare samhälle att bo i. Fler hyresrätter och en bättre integration är ställningstaganden som Hyresgästförening Järfälla driver i alla ärenden som gäller planläggning av byggande i hela kommunen tills vi kan se att kommuninvånarnas behov av boende bättre överensstämmer med det utbud som finns. Det är därför glädjande att konstatera att kommunstyrelsen i sin samrådsredogörelse den 11 december 2014 för detaljplan för Kallhälls centrum som ett svar på vårt yttrande informerar om att ett

8 (8) bostadsförsörjningsprogram kommer under 2015 att upprättas i enlighet med gällande lag. Hyresgästföreningen Järfälla är medveten om hur planprocessen fungerar och är upplagd. Vi är medvetna om att synpunkter på upplåtelseform ofta har fattats innan Hyresgästföreningen kommer in i bilden. Det är otillfredsställande. Hyresgästföreningen understryker vikten av, vilket vi gjort i varje planärende vi yttrat oss över de senaste åren, att kommunen förändrar processen så att Hyresgästföreningen kommer in mycket tidigare i processen t e x redan vid marköverlåtelse. Vi ser med tillfredställelse på att kommunstyrelsen i samma samrådsredogörelse som omnämns i föregående stycke har noterat Hyresgästföreningen Järfällas yrkande om en förändrad process. I och med att ett arbete är påbörjat för bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun kan det kanske vara ett bättre forum att lyfta frågorna kring hyresrätter kontra bostadsrätter. Upplåtelseformen regleras inte i detaljplanen utan i exploaterings- och köpeavtal i de fall kommunen överlåter mark för bostadsbebyggelse, så är dock inte fallet i detta planärende. Förvaltningen tycker ändå det är viktigt att hyresgästföreningen får information och möjlighet att yttra sig i de detaljplaner som gäller all ny bostadsbebyggelse. 9. Skanova Skanova har markförlagda teleanläggningar inom detaljplaneområdet som försörjer byggnader utanför detaljplaneområdet, se bifogad karta. Skanova önskar att så långt som möjligt behålla befintliga teleanläggningar i nuvarande läge för att undvika olägenheter och kostnader som uppkommer i samband med flyttning. Denna ståndpunkt skall noteras i planhandlingarna. Tvingas Skanova vidta undanflyttningsåtgärder eller skydda telekablar för att möjliggöra exploatering förutsätter Skanova att den part som initierar åtgärden även bekostar den. Noterat. Sammanfattning Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att de yttrandena som inkommit är tillgodosedda. Emelie Grind Stadsbyggnadsdirektör Tina Hatt Planarkitekt

Vårdboendet kastanjen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-12-12 1 (6) Dnr Kst 2013/330 GRANSKNINGSHANDLING. Förslag till detaljplan för

Vårdboendet kastanjen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2014-12-12 1 (6) Dnr Kst 2013/330 GRANSKNINGSHANDLING. Förslag till detaljplan för 2014-12-12 1 (6) Dnr Kst 2013/330 GRANSKNINGSHANDLING Förslag till detaljplan för Vårdboendet kastanjen del av fastigheten Jakobsberg 17:1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslaget har varit utsänt på samråd under

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund

Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och 13, Helenelund Kommunledningskontoret Samrådsredogörelse Michaela Lundqvist Sidan 1 av 5 Planarkitekt 08-579 221 31 UNDERRÄTTELSEHANDLING Ändring, genom tillägg, av detaljplan nr 405, avseende Höstsådden 1, 11, 12 och

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

ENGELBREKTSHÖJDEN fastigheten Jakobsberg 2:964 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Plan- och bygglagen 2010:900

ENGELBREKTSHÖJDEN fastigheten Jakobsberg 2:964 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Plan- och bygglagen 2010:900 2014-11-13 1 (2) Dnr Kst 2013/219 GRANSKNINGSHANDLING Förslag till detaljplan för ENGELBREKTSHÖJDEN fastigheten Jakobsberg 2:964 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Plan- och bygglagen 2010:900 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 & 3 i Tyresö kommun, Stockholms län

GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 & 3 i Tyresö kommun, Stockholms län Samhällsbyggnadsförvaltningen September 2014 Hanna Fürstenberg Danielson, planarkitekt Dnr: 2012 KSM 0287 GRANSKNINGSUTLÅTANDE tillhörande detaljplan för fastigheten Kumla 3:242 & 3:245, Malmstigen 1 &

Läs mer

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka 1 [7] Stadsbyggnadsenheten 2014-09-23 Referens Lotta Kvist Samrådsredogörelse Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka kommun Beskrivning av samrådsförfarandet Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256 Bollstanäs, Upplands Väsby kommun Stockholms län

Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256 Bollstanäs, Upplands Väsby kommun Stockholms län Samrådsredogörelse Kontoret för samhällsbyggnad 2015-12-08 Fredrik Drotte 08-590 970 00 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2015:386 fredrik.drotte@upplandsvasby.se Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden Dnr KS/2015:180 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2016-06-17 2016-07-15. Nedan följer en sammanfattning av inkomna synpunkter under plansamrådet med s kommentarer. Inför granskningsskedet

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Sist i dokumentet görs en sammanställning av de revideringar som gjorts i antagandehandlingen till följd av inkomna synpunkter.

Sist i dokumentet görs en sammanställning av de revideringar som gjorts i antagandehandlingen till följd av inkomna synpunkter. 2018-03-12 Dnr PLAN 2012.6 Detaljplan för Söderbymalm 3:125 med flera, Vallagränd Kommundel Handen GRANSKNINGSUTLÅTANDE BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade 2015-01-26, 16 att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag

Läs mer

Detaljplan för kv. Nifelhem 7, Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för kv. Nifelhem 7, Köpings tätort, Köpings kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Stadsarkitektkontoret Victor Zakrisson, Planarkitekt 0221-252 92 victor.zakrisson@koping.se Detaljplan för kv. Nifelhem 7, Köpings tätort, Köpings kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄNDRINGAR

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika GRANSKNINGSHANDLING

Samrådsredogörelse. Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika GRANSKNINGSHANDLING Planeringsenheten Joel Lidholm, 0240861 80 Joel.lidholm@ludvika.se GRANSKNINGSHANDLING 1(7) Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Ludvika 7:10 Stationsområdet Ludvika Ludvika kommun Hemsida www.ludvika.se

Läs mer

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet

DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet Hanna Bäckgren 0413-620 18 Dnr 1120/2009 2010-01-04 DETALJPLAN för Drottningen S:1 i Eslöv, Skåne län flerbostadshus på Sallerupsområdet SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har sänts ut för samråd under tiden

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

Beslutsdatum Beslut om planuppdrag Beslut om samråd och granskning Samråd INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Beslutsdatum Beslut om planuppdrag Beslut om samråd och granskning Samråd INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Marina Ziakouli 2019-08-26 PBN 2017-003004 Samrådsredogörelse Upphävande av del av detaljplan för Ärnevi, Funbo Standardförfarande Flygfoto med

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

NETTOVÄGEN fastigheterna Veddesta 2:18 och 2:83, Järfälla kommun

NETTOVÄGEN fastigheterna Veddesta 2:18 och 2:83, Järfälla kommun 2013-05-24 1 (6) Kst 2012/290 Detaljplan för NETTOVÄGEN fastigheterna Veddesta 2:18 och 2:83, Järfälla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planförslaget har varit utsänt på samråd under tiden 13 mars 10 april 2013.

Läs mer

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun.

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. KROKOM1000, v1.0, 20121009 Datum 20190409 1 (5) Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 19 februari 2018 till

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1

Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 Ändring av detaljplan D154, Eldaren 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2019-01-29 Dnr. 2018-181 2(11) 3(11) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter/erinran

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 4:61 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 4:61 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 4:61 m.fl, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att säkerställa befintliga användningsområden och möjliggöra ett samlat industri/verksamhetsområde

Läs mer

Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad

Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad Förslag till detaljplan för Rönnen 8 i Storumans samhälle, Storumans kommun, Västerbottens län, upprättad 2016-05-12 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse med kommunens kommentarer efter samrådets avslutande.

Läs mer

Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken.

Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken. DETALJPLAN FÖR Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken. VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 15KS/6 PBL (2010:900) Datum: 2017-10-09 Samhällsbyggnadsavdelningen GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR Sund 1:15

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för Bålsta 50:2, i Bålsta tätort, Håbo kommun - upprättat i augusti 2015, reviderad i oktober 2015.

Förslag till ändring av detaljplan för Bålsta 50:2, i Bålsta tätort, Håbo kommun - upprättat i augusti 2015, reviderad i oktober 2015. SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(3) Datum Vår beteckning 2015-11-05 KS 2013/34 nr. 48 Kommunstyrelsens förvaltning Plan- och utvecklingsavdelning Domagoj Lovas, Planarkitekt 0171-525 90 domagoj.lovas@habo.se Förslag

Läs mer

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande

Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande 2018-04-25 Dnr SBN 2018/66 Detaljplan för Tallskogen 1 m fl, Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur samråd och granskningen bedrivits Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att godkänna detaljplanen för

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5

PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 2011-03-21 1 (10) Dnr Kst 2010/325 PROGRAMSAMRÅD PROGRAM till detaljplan för VATTMYRAVALLEN, fastigheten Jakobsberg 2:1105 och del av fastigheten Jakobsberg 11:5 Planområdets läge Kommunledningskontoret

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Björkskatan1:764 och del av 1:3

Björkskatan1:764 och del av 1:3 Dnr: SBF 2015/125 Stadsbyggnadsförvaltningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Björkskatan, Björkskatan1:764 och del av 1:3 Luleå kommun Norrbottens län Bakgrund Stadsbyggnadsnämnden beslutade 2015-04-29

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av fastigheterna Bista 1:159 m.fl., Lillsjöns företagspark, Håbo kommun, Uppsala län

Ändring av detaljplan för del av fastigheterna Bista 1:159 m.fl., Lillsjöns företagspark, Håbo kommun, Uppsala län UTLÅTANDE 1(5) 2018-01-26 KS 2017/00434 nr 80137 Ändring av detaljplan för del av fastigheterna Bista 1:159 m.fl., Lillsjöns företagspark, Håbo kommun, Uppsala län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet har bedrivits

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad

Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Dnr: SBN Detaljplan för. Hyvlaren 14. inom Östertälje i Södertälje. Upprättad Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr: SBN-2015-02847 Detaljplan för Hyvlaren 14 inom Östertälje i Södertälje Upprättad 2016-11-21 Tidigare Beslut i ärendet Nämnd Beslut Beslutsdatum Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

KÄLLTORPSVÄGEN/ULVSÄTTRAVÄGEN Fastigheten Kallhäll 6:3 m.fl., Järfälla kommun

KÄLLTORPSVÄGEN/ULVSÄTTRAVÄGEN Fastigheten Kallhäll 6:3 m.fl., Järfälla kommun 2014-10-10 1 (6) Dnr Kst 2009/96 Detaljplan för KÄLLTORPSVÄGEN/ULVSÄTTRAVÄGEN Fastigheten Kallhäll 6:3 m.fl., Järfälla kommun UTLÅTANDE Detaljplan för Källtorpsvägen/Ulvsättravägen, fastigheten Kallhäll

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården Laxå kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Global Care i Laxå AB äger fastigheten Laxåskogen 18:1. Företaget önskar möjlighet för fler typer av användningar

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling

Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING. Granskningshandling Datum 2013-10-14 1 (7) Detaljplan för del av fastigheterna Hissmon 1:226, 1:278 och 1:231, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl

UTLÅTANDE. DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl ANTAGANDEHANDLING UTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR DEL AV REPISVAARA SÖDRA ETAPP Del av fastigheten Gällivare 6:5 m fl Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerad

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Centralskolan omfattande del av fastigheten Märsta 1:223, i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25

Läs mer

Detaljplan för skola, Hamre 10:18 och 10:17, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Detaljplan för skola, Hamre 10:18 och 10:17, Bollnäs kommun, Gävleborgs län 1 (6) Samhällsbyggnadskontoret Samh.bygg@bollnas.se Granskningshandling 2018-03-12 Dnr 2017-00350 Detaljplan för skola, Hamre 10:18 och 10:17, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Godkänd av Miljö- och byggnämnden

Läs mer

54:5, KOMMINISTERGÅRDEN

54:5, KOMMINISTERGÅRDEN Antagandehandling Dnr: MK BN 2017/00795 Detaljplan för Stranden 54:5 Komministergården i Mora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 januari 2018 Hur granskningen har bedrivits Planområdet var tidigare

Läs mer

DETALJPLAN För Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 i Åre tätort, Åre kommun, Jämtlands län

DETALJPLAN För Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 i Åre tätort, Åre kommun, Jämtlands län Utlåtande, 2016-09-01 DETALJPLAN För Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 i Åre tätort, Åre kommun, Jämtlands län Normalt förfarande GENOMFÖRD GRANSKNING/UTSTÄLLNING Planförslaget, upprättat 2014-08-14,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås

Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-09-12 Dnr PL/2016:70 (189086) Detaljplan för verksamheter inom Frillesås-Rya 1:254 i Frillesås Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2017-02-09 70

Läs mer

Bernström akustik. JM AB Kv Uttern, Norrtälje Redovisning av trafikbuller /12 Rev Inledning

Bernström akustik. JM AB Kv Uttern, Norrtälje Redovisning av trafikbuller /12 Rev Inledning 2013-06-06 1/12 JM AB Kv Uttern, Norrtälje Redovisning av trafikbuller 1 Inledning Nedan redovisas beräkning av trafikbuller för nybyggnad av bostäder inom kvarteret Uttern i Norrtälje kommun. Förslaget

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön

Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön DETALJPLAN FÖR Eknö 1:501, fritidshus på Trovill, Sandön VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling PBL (2010:900) Datum: 2017-04-12 Ansvarig handläggare: Sten Hammar Samhällsbyggnadsavdelningen

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. GRANSKNINGSUTLÅTANDE UPPRÄTTAD ENLIGT PBL 2010:900

Läs mer

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 2019-02-26 Dnr2018-181 D154 a Antagen av byggnadsnämnden 2019-03-05 Laga kraft 2019-04-04 Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 Gällande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov 1:1 i stadsdelen Åkeshov, Bromma (ca 20 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Åkeshov

Läs mer

Detaljplan för del av Sicklaön 13:3 m fl, ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum, Nacka kommun (dnr KFKS 2007/12 214)

Detaljplan för del av Sicklaön 13:3 m fl, ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum, Nacka kommun (dnr KFKS 2007/12 214) Förslag till yttrande 2009-06-16 Dnr TN 2009/274 1 (5) Till Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för del av Sicklaön 13:3 m fl, ny förbindelse mellan Kvarnholmen och Nacka Centrum, Nacka kommun (dnr

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Samrådsredogörelse avseende Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Hur samrådet har bedrivits Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar och myndigheter

Läs mer

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun

Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun Detaljplan för Lekatten 3 Utökad byggrätt för flerbostadshus Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 1648/2017 Dnr ByggR: P 2017-43 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har hållits tillgänglig för granskning i Rådhuset

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för del av fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse

Läs mer

Samrådsredogörelse. Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6. Emmaboda tätort, Emmaboda kommun, Kalmar län

Samrådsredogörelse. Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6. Emmaboda tätort, Emmaboda kommun, Kalmar län Dnr: 2018: BMN259 Tekniska kontoret, bygg- och miljöenheten Granskningshandling Dnr: 2018:BMN259 Datum 2019-08-26 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6 Emmaboda tätort, Emmaboda

Läs mer

Detaljplan för fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastighet Hidinge-Lanna 4:62 m.fl. (Del av Vreta Bytomt) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostadsbebyggelse på del

Läs mer

Beslut om granskning för detaljplan för Norra Tyresö Centrum, etapp 2

Beslut om granskning för detaljplan för Norra Tyresö Centrum, etapp 2 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2017-04-11 1 (5) Christina Bolinder planarkitekt Diarienummer 2015KSM0290 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om granskning för detaljplan för Norra Tyresö Centrum,

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län. Antagandehandling Antagandehandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Göken 9 Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-02-17 till 2015-03-24 Kungörelse

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat

GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat GRANSKNINGSUTLÅTANDE STANDARDFÖRFARANDE Planförslag upprättat/påbörjat 2016-03-11 SBN 2016.0044 Loviselund Skolgärdet del av Bofors 1:19 m.fl. Granskningsutlåtande upprättat 2016-10-03 BAKGRUND OCH SYFTE

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017

G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017 Antagandehandling Dnr: MK BN 2015/00012 Detaljplan för Morkarlby nedre skola och Zornska Morkarlby 21:9, 21:18 i Mora kommun, Dalarnas län G RANSKNINGSUTLÅTANDE maj 2017 Hur granskningen har bedrivits

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Redogörelsen upprättad i november 2015

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. tillhörande detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Redogörelsen upprättad i november 2015 GRANSKNINGSHANDLING tillhörande detaljplan för kvarteret Staren 1 med flera Nya Marnässkolan i Ludvika Redogörelsen upprättad i november 2015 Bild: Sweco Architects AB Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser (separat karta) denna planbeskrivning

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan)

S 99A. Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) PÄ 16/2009a SAMRÅDS/UTSTÄLLNINGSHANDLING Ändring av detaljplan för Vapenhuset 13 m fl i Södra Sandby, Lunds kommun (Revingevägen Ringvägen Allégatan) Upprättad 2010-04-29 Innehåll: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun

Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun Detaljplan för Omnibussen 2 m. fl. Ökad andel mark som får bebyggas Östersunds kommun Dnr MSN 01896-2018 Dnr ByggR: P 2016-48-00 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Granskning pågick mellan 1 juli och 9 augusti 2019

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tingstorget, Alby Botkyrka kommun

Förslag till detaljplan för Tingstorget, Alby Botkyrka kommun 1 [8] Planenheten 2016-05-17 2014:555 Referens Christoffer Jusélius Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Tingstorget, Alby Botkyrka kommun Beskrivning av granskningsförfarandet Kommunstyrelsen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren.

Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att uppföra flerbostadshus i den norra delen av kvarteret Fältläkaren. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Eleonore Albenius 2016-01-11 PBN 2013-002906. Normalt planförfarande Detaljplanens syfte Planläggningen syftar till att pröva möjligheten att

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-03-06 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten

Läs mer

54:5, KOMMINISTERGÅRDEN

54:5, KOMMINISTERGÅRDEN Granskningshandling, granskning 2 Dnr: MK BN 2017/00795 Detaljplan för Stranden 54:5 Komministergården i Mora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 december 2017 Hur granskningen har bedrivits Planområdet

Läs mer

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Rotvägen, Säffle

Granskningsutlåtande. Detaljplan för Rotvägen, Säffle Granskningsutlåtande Detaljplan för Rotvägen, Säffle Ett förslag till detaljplan för Rotvägen (del av Säffle 5:16 och 5:31 m fl) har upprättats. Syftet med planen är att pröva möjligheten att skapa tomter

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Christer Åberg Dnr BMN-2015-2594 1(7) Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Gimo brandstation, del av fastigheten Gimo 8:89 Östhammars kommun, Uppsala län 2.23 Upprättad

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 ) Datum 2017-04-19 1 (5) Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2017-09-14 DETALJPLAN FÖR flerbostadshus vid Kabinbanevägen och FASTIGHETSBETECKNING Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 ÅRE KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN GENOMFÖRD GRANSKNING Planförslaget,

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2006/468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR UTKIKEN 12 OCH 13 I VIKEN HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2016-08-12 BAKGRUND OCH SYFTE BAKGRUND Fastighetsägaren inkom 2014-06-17 med en ansökan om detaljplaneändring

Läs mer

Granskningsutlåtande. Indledning. Hur granskningen har bedrivits. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Grytan 3 Nykvarns kommun

Granskningsutlåtande. Indledning. Hur granskningen har bedrivits. GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av Grytan 3 Nykvarns kommun Granskningsutlåtande (Nykvarns Centrum) Dnr KS/2011:160 Indledning I granskningsutlåtandet sammanställs synpunkter som inkommit under granskningstiden tillsammans med kommunens svar på hur synpunkterna

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret i oktober 2017

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret i oktober 2017 Upprättat av samhällsbyggnadskontoret i oktober 2017 Detaljplan för del av Oskarshamn 3:3, Kikebogatan Centralorten, Oskarshamns kommun Dnr SBN 2016/64 Uppdragsbeslut 2016-04-15 Samrådsbeslut 2017-02-08

Läs mer