En guide i hur man bränner eget.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En guide i hur man bränner eget."

Transkript

1 En guide i hur man bränner eget.

2 En populär myt, som fortfarande lever kvar, är att du kommer att bli blind om du dricker hembränt. Detta är inte sant. Svartsprit är ett samlingsnamn på alkohol som distribueras olagligt. Alltså hembränt och smuggel. En del nötter säljer tyvärr industrisprit, metanol, men säger att det är HB. Där av mytens uppkomst.

3 Metanol är den sprit som är livsfarlig. Tillverkningsprocessen av metanol går till genom att man torrdestillerar trä i en syrefri miljö. Då får man fram träsprit. Att destillera mäsk gjord på jäst, socker och vatten kan inte bilda skadliga mängder metanol, däremot är det inte sagt att etanolen du dricker är ofarlig. Men det är i princip samma produktionsprocess som spriten du köper från bolaget.

4 Mäsk tillverkas på samma sätt som vin, skillnaden är bara att man inte tillsätter frukter, bär eller juice. Traditionell svensk mäsk består av socker, jäst och vatten. Amerikansk moonshine är en form av whiskey, därför tillsätter man även majs och/eller malt.

5 Traditionellt sett har man ofta använt bakjäst, s.k. torrjäst. Nackdelarna med torrjäst är att procenthalten blir 12% och att det bildas mycket föroreningar, finkel. Turbojästen har allt mer tagit över när det kommer till hembränning. Fördelarna med denna typ är starkare alkohol, upp till 20%, och snabbare jäsning. Torrjäst Turbojäst

6 Traditionellt har man använt torrjäst, något som de senaste åren nästan helt slagits ut till förmån för turbojäst. När man jäser mäsk med torrjäst är det viktigt att använda jäsrör, hålla fritt från syre, eftersom att det annars kan bildas ättika. Torrjäst tar omkring tre veckor att jäsa ut, men producerar bara maximalt 12 volymprocent innan jästen dör. Här kommer ett trevligt recept 5 pkt torrjäst Ca 20 liter vatten 6 kg socker 25-50g hjorthornssalt Häll upp varmt vatten i jäshinken, häll i socker och rör runt tills det lösts upp. Tillsätt sedan mer vatten så att temperaturen blir omkring 25 C och häll sedan ned jästen i hinken och rör om. Förslut nu hinken och fyll på med vatten i jäsröret. Du kan med fördel skaka om hinken den första veckan för att sedan låta den jäsa ifred. När det slutat bubbla och mäsken klarnat efter 2-3 veckor kan du använda en hävert för att slanga ur mäsken (utan bottensats!).

7 Turbojästerna har idag tagit över alltmer och används nästan alltid till mäsk för destillering. Fördelarna med turbojäst är att den är mer tålig än torrjäst, att det går snabbare att jäsa ut (ca 1 vecka) samt att procenthalten kan bli nästan 20%. Många brukar fråga hur man tillreder mäsk. Det står en manual på förpackningen till alla turbojäster. Glöm för helvete inte att rengöra jäshinken innan du sätter mäsken!

8 För att destillera alkoholen finns det en rad olika apparater. Jag kommer i detta avsnitt att gå igenom en del apparater mer grundligt än andra. Visste ni förresten att det svenska försvaret har tillverkat en hembränningsapparat?

9 Plastbrännaren är en av de mer intressanta svenska uppfinningarna. Fördelarna med denna typ av destillation är att den inte bränner spriten, den kondenserar. Genom att värma upp spriten till 50 C förångas alkoholen och åker ned, under falskbotten, och stannar där. Plastbrännaren ger i en sats, 8 liter mäsk, omkring 2,5-3 liter sprit på 45-50%. Processen tar ca 3 dagar. Den körs med fördel på vintern då hinken ska vara sval på utsidan.

10 Spiralbrännaren är ytterligare en svensk uppfinning och är en luftkyld destillationsapparat som kan producera upp till 3 liter alkohol på 96%. Processen går till genom att man värmer upp alkoholen med ett vattenkokarelement (2kW) till drygt 78 C och sedan fortsätter med en doppvärmare på 300W. Nackdelarna med denna destillationsapparat är att du måste vakta den, samt att du behöver separera foreshot/heads/heart/tails/ för att få till en bra alkohol.

11 Har du någon gång sett The Dukes of Hazzard har du troligen noterat deras apparat. En pot-still används främst till destillation av smaksatt alkohol som whisky och rom. Processen går till genom att man kokar upp mäsken och sedan kyler ångorna genom en worm, spiral, i en vattenfylld tunna. Andra har även en thumper mellan spiralen och kokkärlet, detta fungerar som en dubbel destillering. Nackdelen med pot-still är att den släpper igenom mer föroreningar och ger lägre alkoholprocent. Därför lämpar den sig inte för vanlig mäsk.

12 Spritkatalysatorn Otto den ursprungliga FOA-brännaren Otto föddes på Försvarets forskningsanstalt (FOA) där det egentliga syftet med tillverkningen var att försöka producera raketbränsle. Men detta blev inte fallet och destillationsapparaten tillverkades och såldes under 90- talet då det under en kort period var tillåtet att sälja och äga destillationsapparater i Sverige. FOA-brännaren är mer av en katalysator som tillverkar ren sprit, även vid låga alkoholkoncentrationer. Den kan producera ca en liter sprit 50% på omkring minuter, beroende på mäskens kvalitet. Den legendariske musikskaparen och snusfabrikanten skall, enligt uppgift, recenserat hembränningsapparater i ett TV-program där Otto vann överlägset.

13 Jag kommer i denna text inte att nämna kolonnbrännare då de är mer avancerade att tillverka och administrera. Det finns ett flertal olika typer av kolonnbrännare. Fördelarna med dem är att man kan producera stora mängder sprit relativt snabbt och slutprodukten blir bättre. Kolonnbrännare tillverkas av koppar eller rostfritt stål och svetsas ihop. Kylningen regleras med hjälp av vattenflöde.

14 Okej, jag ljög lite när jag sa att vi inte kommer att ta upp kolonnbrännare i denna presentation. Om du har sett en kolonnbrännare är det troligtvis en labmaster. De finns i olika varianter men har oftast samma fel, kylröret längst ned. En del menar att labmastern är den skyldige till att hembränt har fått dåligt rykte i Sverige. Problemet är att många inte vet att de egentligen borde separera foreshot/heads/heart/tails. Något som gör att slutprodukten får sämre kvalitet. Nytillverka inte en labmaster, bygg något annat!

15 Foreshot är det som först (ca 1dl) kommer ur brännaren och skall slängas då det är skit. Heads är en finkelluktande sörja som kommer ut apparaten och skall tappas på separat dunk. Heart/Body är den sprit du skall spara för att späda ut och möjligtvis filtrera genom aktivt kol. Tails är ungefär samma som heads och tappas på samma dunk. Det kan hällas i och destilleras nästa gång du bränner.

16 För att du skall få bort bismak som finkel ska du filtrera den genom aktivt stenkol. Först måste du späda ut din alkohol till en volymprocent på 40-45% för att det skall fungera. Den bästa metoden att filtrera alkoholen är genom ett PVC-rör du fyllt med aktivt kol. Det går även att använda en stympad cola-flaska, men det ger sämre slutresultat.

17 Nu har du lärt dig grunderna i hur du framställer alkohol för eget bruk. Om du vill veta mer kan du besöka nedanstående länkar. Läs även de olika PDF-filerna där du finner mer information. Det är enligt svensk lag olagligt att tillverka mäsk i syfte att förtära. Det samma gäller innehav av delar till en destillationsapparat.

1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik...

1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik... 1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik... 3 2.1Utrustning...3 2.1.1Jäskärl...3 2.1.2Omtappningskärl...3 2.1.3Jäsrör...

Läs mer

Förberedelser är A och O för att göra bryggdagen så smidig som möjlig. Så börja med att kontrollera att du har följande utrustning tillgänglig:

Förberedelser är A och O för att göra bryggdagen så smidig som möjlig. Så börja med att kontrollera att du har följande utrustning tillgänglig: Rensa gärna upp schemat för dagen så gott det går, det tar några timmar att brygga öl från grunden. Särskilt första gången behöver man lite extra tid, räkna med upp mot 5-6 timmar. Förberedelser Förberedelser

Läs mer

Spiralbrännaren BETA, texten är ännu inte helt komplett 030616 4:e versionen (Tagit med bilder på folks apparater)

Spiralbrännaren BETA, texten är ännu inte helt komplett 030616 4:e versionen (Tagit med bilder på folks apparater) Spiralbrännaren BETA, texten är ännu inte helt komplett 030616 4:e versionen (Tagit med bilder på folks apparater) Egenskaper: * Relativt enkel att bygga. * Kostnad under 500 kr. * Kompakt konstruktion.

Läs mer

Visste du att På vin & spritcentralen får man vid destillation fram 92-93%-ig sprit. Detta kan vi många gånger slå!

Visste du att På vin & spritcentralen får man vid destillation fram 92-93%-ig sprit. Detta kan vi många gånger slå! Tryckfrihetslagen möjliggör utgivandet av denna PDF. Det som beskrives i denna PDF är olaglig och vad "man" gör i den här PDFen, det är ingen uppmaning till er. Men kunskapen är en lätt börda. Trevlig

Läs mer

Plastbrännaren. Ett finurligt sätt att göra sprit.

Plastbrännaren. Ett finurligt sätt att göra sprit. Plastbrännaren Ett finurligt sätt att göra sprit. Andra upplagan 030113 Copyright 2002, 2003, författaren, Sverige. Det är tillåtet att skicka denna bok vidare till sina vänner. Innehållet får ej ändras.

Läs mer

Finns idag en stor mängd publikationer om tillverkning av öl. Ta er tid och köp eller låna några böcker om att brygga öl hemma.

Finns idag en stor mängd publikationer om tillverkning av öl. Ta er tid och köp eller låna några böcker om att brygga öl hemma. Att brygga öl. Denna mycket gamla konst över 7000år. Idag finns det färdiga s.k. satser att köpa på nätet. Dessa har inte den bästa av smaker med kan vara en inkörsport till en familj hobby eller kompisgängs

Läs mer

Erik-Daniels Vandraröl

Erik-Daniels Vandraröl Erik-Daniels Vandraröl Bryggning av överjäst öl Förberedelse Bryggning Humling Påbörja jäsning Jäsning Tappning Rengör Mäska Koka Sila Primärjäst Kolsyra Malt Laka Humla Densitetskontroll Sekundärjäst

Läs mer

ett svenskt whiskydestilleri

ett svenskt whiskydestilleri ett svenskt whiskydestilleri vår passion för whisky Välkommen att besöka ett svenskt whiskydestilleri. Vi brinner för det vi gör och vi tror att det märks. Hängivna traditionen, ödmjuka inför hantverket

Läs mer

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka

OECHSLEVIKTEN. Räkna ut hur mycket alkohol som bildats i vinet. Räkna ut hur mycket socker som behövs för att ge en viss alkoholstyrka OECHSLEVIKTEN vikten, även kallad mätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på vikten! Att brygga vin utan en vikt är som att köra bil utan ratt - man kan komma

Läs mer

BAKGRUNDSFRÅGOR. I. När är du född, år och månad?

BAKGRUNDSFRÅGOR. I. När är du född, år och månad? BAKGRUNDSFRÅGOR I. När är du född, år och månad? II. Vad har du för sysselsättning just nu? (Läs upp alternativ 1-5. Mer än ett alternativ är möjliga). 1. Arbetar heltid 2. Arbetar deltid 3. Studerar vid

Läs mer

Nästan alla ämnen kan förekomma i tillstånden fast, flytande och gas. Exempelvis vatten kan finnas i flytande form, fast form (is) och gas (ånga).

Nästan alla ämnen kan förekomma i tillstånden fast, flytande och gas. Exempelvis vatten kan finnas i flytande form, fast form (is) och gas (ånga). Nästan alla ämnen kan förekomma i tillstånden fast, flytande och gas. Exempelvis vatten kan finnas i flytande form, fast form (is) och gas (ånga). I alla tre formerna är vatten fortfarande samma ämne och

Läs mer

Hemmaframställning av sprit

Hemmaframställning av sprit Hemmaframställning av sprit (NYA HEMBRÄNNINGSBOKEN) av Ola Norrman (pseudonym) Bokförlaget Exakt ISBN 91-970694-7-7 Ola Norrman Hemmaframställning av sprit Fotosättning, Bokförlaget Exakt, Malmö (webversionen

Läs mer

RENYSSANS. Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2013

RENYSSANS. Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille. Våren 2013 RENYSSANS Nyhetsbrev från Calmar Renässansgille Våren 2013 Fint folk besöker Hilleröd I detta nummer: spännande artiklar om öl- och mjödtillverkning, resor, utförda och kommande Vi har bryggt öl och mjöd

Läs mer

Monks Café & Brewery och Svenska Hembryggareföreningen Sid. 1 (10)

Monks Café & Brewery och Svenska Hembryggareföreningen Sid. 1 (10) Monks Café & Brewery och Svenska Hembryggareföreningen Sid. 1 (10) Innehållsförteckning 1. Bryggprocess - översikt 3 2. Rengöring allmänt 3 3. Flasktvätt 4 4. Mäskning 4 5. Lakning 5 6. Vörtkok 6 7. Kylning

Läs mer

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Varför: Mat, måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning och matlagning och olika metoder för detta.

Läs mer

Lärare: Jimmy Pettersson. Kol och kolföreningar

Lärare: Jimmy Pettersson. Kol och kolföreningar Lärare: Jimmy Pettersson Kol och kolföreningar Rent kol Grafit Den vanligaste formen av rent kol. Bindningar mellan de olika lagerna är svaga. Slits lätt som spetsen på blyertspennor som består av grafit.

Läs mer

Glöggrecept. Recept Vodkaglögg

Glöggrecept. Recept Vodkaglögg Glöggrecept 5 liter svagdricka 5 skalade och skivade råa potatisar 1 paket bakjäst 1 påse nejlikor 1 påse hela kardemummakärnor 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) 1 kanelstång 1 2 paket russin 2,5 kilo strösocker

Läs mer

Lag. om ändring av bilagan till lagen om punktskatt på läskedrycker

Lag. om ändring av bilagan till lagen om punktskatt på läskedrycker Lag om ändring av bilagan till lagen om punktskatt på läskedrycker I enlighet med riksdagens beslut ändras bilagan till lagen om punktskatt på läskedrycker (1127/2010), sådan bilagan lyder i lag 1535/2016,

Läs mer

Egen tillverkning av. CBD-Té / CBD-Olja / CBD-Tinktur / CBD-Extrakt / CBD-Smör

Egen tillverkning av. CBD-Té / CBD-Olja / CBD-Tinktur / CBD-Extrakt / CBD-Smör Egen tillverkning av CBD-Té / CBD-Olja / CBD-Tinktur / CBD-Extrakt / CBD-Smör Av Per Dahlin version 2018-06-15 CBD-Té eller Hampa-Té som det också kallas, är de torkade blomställningarna från växten Cannabis

Läs mer

Organisk kemi. Till provet ska du

Organisk kemi. Till provet ska du Organisk kemi Till provet ska du Känna till de tre vanligaste formerna av grundämnet kol och kunna berätta något om deras egenskaper Grafit atomerna sitter ihop i lösa lager, finns i t.ex. blyertspennor

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Lag om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (1127/2010) lagens rubrik samt

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Utkast 17.6.2016 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker och lagen om accis på vissa dryckesförpackningar PROPOSITIONENS

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

Köldbärare - Från forskning till praktik!

Köldbärare - Från forskning till praktik! Köldbärare - Från forskning till praktik! Monika Ignatowicz, doktorand KTH, Inst Energiteknik monikai@kth.se 2019-04-10 Bakgrund Köldbärare är oftast vattenbaserade lösningar av organiska eller oorganiska

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Gunnesboskolan Tetra Pak Tur och retur Hur kan man optimera återvinning av förpackningar. Sida 1(8)

Gunnesboskolan Tetra Pak Tur och retur Hur kan man optimera återvinning av förpackningar. Sida 1(8) Sida 1(8) Namn: Jakob Lindbladh Klass: Gunnesboskolan 9c Datum: 17/5/ - 21/5/ Handledare: Helene Berg, Tetra Recart AB Gunnesboskolan Tetra Pak Tur och retur Hur kan man optimera återvinning av förpackningar

Läs mer

GASER I VARDAGEN VERSION 2018/12

GASER I VARDAGEN VERSION 2018/12 GASER I VARDAGEN VERSION 2018/12 GASER I VARDAGEN Om du inte arbetar med gas till vardags eller har anknytning till gasbranschen kan det vara svårt att förstå vad gas är och hur du drar nytta av dem. Det

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin...

FAKTA OM VIN...2. Rödvin... 2. Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4. Okryddat brännvin... 4. Kryddat brännvin... 4. Genever... 4. Gin... FAKTA OM VIN OCH SPRIT Innehållsförteckning FAKTA OM VIN...2 Rödvin... 2 Vitvin... 2 FAKTA OM BRÄNNVIN...4 Okryddat brännvin... 4 Kryddat brännvin... 4 Genever... 4 Gin... 4 Fruktbrännvin... 4 Likör...

Läs mer

Bra barnmat Del 3 Middag

Bra barnmat Del 3 Middag Bra barnmat Del 3 Middag I sista och tredje delen om näringsrik barnmat tänkte jag delge er några tips som anpassar klassiska barnrätter till mer häslosamma alternativ. Har du missat barnmat frukost eller

Läs mer

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Översikt Totalt antal svar 194 Filter Hur gammal är du? är lika med 16 år (född 1995) Resulterande svar

Läs mer

Bread. Cake. ... en unik bakplatta. Handmade in Germany

Bread. Cake. ... en unik bakplatta. Handmade in Germany Bread Cake... en unik bakplatta Handmade in Germany Bread Cake... en unik bakplatta Vad doftar bättre än nybakat bröd fortfarande ugnsvarmt och riktigt saftigt? Med Bread&Cake kan du i en handvändning

Läs mer

Bread & Cake... en unik bakplatta. Einzigartige Keramik seit 1964

Bread & Cake... en unik bakplatta. Einzigartige Keramik seit 1964 Bread & Cake... en unik bakplatta Einzigartige Keramik seit 1964 BreaD & Cake Hemligheten med Bread & Cake Det unika med Bread & Cake är den patentskyddade bakrännan. Innan plattan med degen sätts in i

Läs mer

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER Mixons system för separat limning av bärande konstruktioner används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det

Läs mer

HARLEQUIN Svenk bruksanvisning

HARLEQUIN Svenk bruksanvisning Gelato HARLEQUIN Svenk bruksanvisning Delar Motorenhet Till och från knapp Lock Axel Omrörare Kylbehållare Figurer Stäng Öppna 1 2 3 4 5 6 Arbetssätt Glass tillverkas genom att de tillredda ingredienserna

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer:

TEKNISKT UNDERLAG 1 (5) Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: 1 (5) TEKNISKT UNDERLAG Datum för mottagande Antal sidor (inklusive denna) 5 Ansökan har upprättats på följande språk: Svenska Ärendenummer: Den beteckning som är registrerad Svensk Aquavit/Svensk Akvavit/Swedish

Läs mer

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke

Pröv Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Pröv 5 2018 Alla heter Glen i Göteborg Prövledare Matilda och Micke Lite fakta om The Glenrothes Grundades 1879 vid foten av Mannoch Hills i staden Rothes i hjärtat av Speyside. Visonen om att bygga destilleriet

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien PARKETTAPPLICERING Mixons systemlösning för parkettapplicering används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det horisontella fältet på träets ovansida.

Läs mer

För båtfolkets bästa sedan 1972

För båtfolkets bästa sedan 1972 För båtfolkets bästa sedan 1972 Wallas är finländska kvalitetsprodukter framtagna för de kalla skandinaviska farvattnen. Säkerhet och pålitlighet är egenskaper som alla båtägare uppskattar. Genom kontinuerligt

Läs mer

Vad är det som gör att vi lever? Finns det en gud som har skapat livet?

Vad är det som gör att vi lever? Finns det en gud som har skapat livet? Organisk kemi 1 Vad är det som gör att vi lever? Finns det en gud som har skapat livet? Sant: ett atomslag är viktigare än alla andra för att bygga liv vilket? Kolatomen är nödvändig för liv! Viktig byggsten

Läs mer

Christine Gustavsson Lott nr 87

Christine Gustavsson Lott nr 87 Christine Gustavsson Lott nr 87 Min kolonilott har jag haft sen 2000. Ibland känns det som om jag alltid varit där, men jag tycker ändå att det då och då känns som om jag fortfarande är ny. När jag var

Läs mer

Vetenskaplig rapport

Vetenskaplig rapport Vetenskaplig rapport Frågeställning: Behövs handsprit för att man ska hålla en god handhygien? Emma Berndtsson Gunnesboskolan 9B Skapad vecka 20 17/521/5 Handledare: Annika Berndtsson Huvudlärare: Pernilla

Läs mer

Beslut nr 1/98 (98/223/EG) EGT L 86, PROTOKOLL nr 1

Beslut nr 1/98 (98/223/EG) EGT L 86, PROTOKOLL nr 1 Beslut nr 1/98 (98/223/EG) EGT L 86, 1998 1 PROTOKOLL nr 1 om förmånsordningen för import till gemenskapen av jordbruksprodukter med ursprung i Turkiet Artikel 1 De produkter med ursprung i Turkiet som

Läs mer

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac

Daniel Bouju cognac. de Montal armagnac AVEC malt60 AVEC? Provning Daniel Bouju cognac Boulard calvados de Montal armagnac Två uppgifter Cognac Cognac - historik Bönderna i Charantes tillverkade surt och dåligt vin Holländska sjömän drack vinet

Läs mer

Skattebefriad förbrukare alkohol

Skattebefriad förbrukare alkohol Skattebefriad förbrukare alkohol Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om godkännande som s.k. skattebefriad förbrukare enligt lagen om alkoholskatt. Informationen

Läs mer

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll)

Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första. torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Kursens innehåll: Vecka1: Presentation av dig själv via folkbildning.net och till kursledare till första torsdagen 18 september. (ca 2 tim varav 1 tim torsdag kväll) Vem är du? Var arbetar du? Varför väljer

Läs mer

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet

Absol. det mångsidiga saneringsmedlet Absol det mångsidiga saneringsmedlet Absol absolut rätt när du hanterar och sanerar miljöfarliga vätskor Absol suger upp, sanerar och neutraliserar snabbt och effektivt miljöfarliga vätskor. Produkten

Läs mer

DRYCKESQUIZ STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ 08-30 86 88 031-708 06 88 040-30 66 88

DRYCKESQUIZ STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ 08-30 86 88 031-708 06 88 040-30 66 88 DRYCKESQUIZ I ett unikt samarbete mellan Vinalliansen och Vingruppen i Norden arrangerar N-Events ett nytt och spännande koncept- Dryckesquiz! Underhållning på en ny nivå där dryckeskunskap integreras

Läs mer

ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837

ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837 ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837 OBH Nordica Glassmaskin Innan användning Innan du använder apparaten för första gången

Läs mer

Brottsprevention mot hembränt i Boden

Brottsprevention mot hembränt i Boden Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2004 Moment 4 Fördjupningsarbete Rapportnummer: 25 Brottsprevention mot hembränt i Boden Författare: Sammanfattning Problemet med hembränt har funnits

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

PROTOKOLL nr 1 om förmånsordningen för import till gemenskapen av jordbruksprodukter med ursprung i Turkiet

PROTOKOLL nr 1 om förmånsordningen för import till gemenskapen av jordbruksprodukter med ursprung i Turkiet 20.3.98 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 86/3 PROTOKOLL nr 1 om förmånsordningen för import till gemenskapen av jordbruksprodukter med ursprung i Turkiet Artikel 1 De produkter med ursprung

Läs mer

Så blir en årgångsglögg till.

Så blir en årgångsglögg till. Så blir en årgångsglögg till. Sedan 2003 har Blossa varje år tagit fram en årgångsglögg en unik glögg med en för det året noga utvald smakkaraktär. Den senaste, Blossa 18, har en frisk smakton av citron

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN

TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN TÖRSTSLÄCKAREN NUMMER ETT VATTEN Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med vatten som tema. Nu ska vi försöka nå barn och föräldrar med budskapet

Läs mer

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk!

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Älskade citrustider Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Friskt, fruktigt och fräscht! Hemmagjord marmelad är ett både enkelt och otroligt

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Klaras föräldrar har rest bort så Elin och Isa och alla andra är bjudna på fest hos henne. Klaras moster köper alkohol i Tyskland som hon sedan

Läs mer

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV BÄTTRE BURGARE FRÅN LINDSTRÖMS Vi är ett litet livsmedelsföretag med stora planer. Huvudkontoret ligger i Kristinehamn i Värmland men våra

Läs mer

Drogvaneundersökning vt 2012

Drogvaneundersökning vt 2012 Drogvaneundersökning vt 2012 DVE Åre 2012 Årskurs grupp Översikt Totalt antal svar 172 Filter Vilken klass går du i? är lika med Årskurs 2 på gymnasiet Resulterande svar 99 Gruppera efter fråga nej Är

Läs mer

Drin barak ar Michael Krantz foto: Håkan Aspnäs

Drin barak ar Michael Krantz foto: Håkan Aspnäs bara Drinkar Michael Krantz foto: Håkan Aspnäs bara Drinkar Copyright 2011, Michael Krantz Mångfaldigande av text och bilder i detta verk genom tryckning, kopiering, skanning eller på annat sätt är förbjudet

Läs mer

Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk

Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Hur besvärligt är det egentligen att brygga öl på helmalt? Behöver man verkligen en massa utrustning för att åstadkomma ett bra öl? Går det inte med vanlig köksutrustning?

Läs mer

ICA-kundernas syn på aptit, hälsa och dieter under sommaren. Rapport ICAs kundpanel sommar 2013

ICA-kundernas syn på aptit, hälsa och dieter under sommaren. Rapport ICAs kundpanel sommar 2013 ICA-kundernas syn på aptit, hälsa och dieter under sommaren Rapport ICAs kundpanel sommar 2013 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället

Läs mer

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011

Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Drogvaneundersökning Åre Kommun Vårterminen 2011 Översikt Totalt antal svar 194 Filter Hur gammal är du? är lika med 18 år (född 1993) Resulterande svar

Läs mer

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits.

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. N-bag kommer modernisera matkonserveringen genom att konservera

Läs mer

Checklistor och exempeltexter. Naturvetenskapens texttyper

Checklistor och exempeltexter. Naturvetenskapens texttyper Checklistor och exempeltexter Naturvetenskapens texttyper checklista argumenterande text Checklista för argumenterande text Tes Vilken åsikt har du? eller vilken fråga vill du driva? Argument För att motivera

Läs mer

Svar till Testa dig i faktaboken Sid. 163 9.1 Namn fyra former av rent kol. Grafit, diamant, fulleren och nanorör. 9.2 Vilken sorts kol finns i

Svar till Testa dig i faktaboken Sid. 163 9.1 Namn fyra former av rent kol. Grafit, diamant, fulleren och nanorör. 9.2 Vilken sorts kol finns i Svar till Testa dig i faktaboken Sid. 163 9.1 Namn fyra former av rent kol. Grafit, diamant, fulleren och nanorör. 9.2 Vilken sorts kol finns i stiften pa blyertspennor? Grafit 9.3 Varfor ar diamant naturens

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Årstidernas Kemi VINTER

Årstidernas Kemi VINTER Årstidernas Kemi VINTER Dom flesta växterna slokar och ser döda ut. Det som är kvar av växterna är ett skal av kol uppbyggt av cellulosa. Det är få soltimmar och mycket kallt. Vattnet är täckt av is. Endast

Läs mer

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1 BLENDER METOS HBB250 MG4117102 Bruksanvisningar 07.09.2015 Rev.1.1 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER VARNING När man använder elektriska apparater bör man följa de elementära säkerhetsanvisningarna, inklusive

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 88-95 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 NICECREAM Ingredienser (2 portioner) 50 g FITNESS Original 2 frysta bananer 150 g jordgubbar En handfull basilikablad 1 lime En handfull babyspenat Extra: 1 tesked

Läs mer

Drogenkät vt-2004 Kalmar kommun år 8.

Drogenkät vt-2004 Kalmar kommun år 8. Drogenkät vt-4 Kalmar kommun år 8. Kommunstyrelserna i länets 12 kommuner och Regionförbundet har tillsammans med Fokus i Kalmar län, genomfört en undersökning om grundskolelevers drogvanor. Avsikten med

Läs mer

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga

Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Gluten Degspad Rundriva Jäsa Nagga Vad händer idag och varför? Ni tränar på olika baktekniker Gluten, Degspad, Rundriva, Jäsa, Nagga Vi ska baka matbröd/bullar som ni i gruppen försöker göra mer hälsosamt.

Läs mer

RECEPT B R Ö D

RECEPT B R Ö D 2019 RECEPT BRÖD TORNEDALSRIESKA 1 ¼ kg kornmjöl 11 dl kallt vatten 1 pkt jäst 1 msk salt En norrländsk delikatess Lägg GSB på ugnens trådgaller och ställ ugnen på 250 grader Rör ut jästen i lite ljummet

Läs mer

SPILLVAC modell SumpEvac

SPILLVAC modell SumpEvac modell SumpEvac Hur tömmer du maskinsumpen nästa gång? Standard: 20100SE ATEX: Finns ej På det enkla sättet? SumpEvac Montera utrustningen i fatets 2 och 3/4 anslutning på locket. Fyller fatet på några

Läs mer

Användning av autoklav för livsmedel. Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser

Användning av autoklav för livsmedel. Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser Användning av autoklav för livsmedel Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser Vad är en autoklav? Metallisk gryta med lock. Med hjälp av övertryck kommer

Läs mer

Inspiration till godare kaffe på jobbet

Inspiration till godare kaffe på jobbet Inspiration till godare kaffe på jobbet ett komplett kaffekoncept I samarbete med Zoégas kan incup nu presentera ett nytt och unikt helhetskoncept för godare kaffe och trevligare fikapauser. Idag väljer

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 7 2004-11-27 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets femte och sista provning hade temat gammal whisky. Till denna provning kom 39 medlemmar samt

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS

ENKLA SMÅRÄTTER MED. varg SOM BAS ENKLA SMÅRÄTTER MED varg SOM BAS PROTEINRIKT OCH GOTT FÖR ÄLDRE Kvarg har blivit mycket populärt under de senaste åren. Med sitt höga innehåll av protein är det en bra produkt för alla med en aktiv livsstil.

Läs mer

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING

Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING Naturpedagogiskt Centrums TIPSRUNDA KRING KLIMAT och KRETSLOPP. Kopplingar till kursplanernas mål SO Förstå vad som utgör resurser i naturen, kunna se samband mellan naturresurser och människors verksamheter,

Läs mer

CIDER PÅ FRANSKA. Catrin Heikefelt

CIDER PÅ FRANSKA. Catrin Heikefelt Catrin Heikefelt CIDER PÅ FRANSKA PÅ EN KURS MED GUILLAUME ANDRÉ FRÅN FLORAC I SÖDRA FRANKRIKE FICK VI LÄRA OSS DET FRANSKA SÄTTET ATT GÖRA CIDER. SKA MAN FÅ KALLA DRYCKEN CIDER I FRANKRIKE SÅ TILLÅTS

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Konservering ur ett historiskt perspektiv

Konservering ur ett historiskt perspektiv Konservering ur ett historiskt perspektiv Pär Svahnberg, 2014-09-24 2014-09-24 Konservering 1 Introduktion Conservo = bevara eller vidmakthålla Metod att förbättra ett livsmedels hållbarhet utan att nämnvärt

Läs mer

JUICEKYLARE. Användarhandbok

JUICEKYLARE. Användarhandbok JUICEKYLARE PROMEK TYP: VL112, VL223, VL224, VL446 Användarhandbok S/N: Rev.: 2.0 Bästa kund, Vi gratulerar till att Ni valde en Metos-apparat för Era köksaktiviteter. Ni gjorde ett gott val. Vi gör vårt

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

ENTER ALLERGITVÄTT är anpassat för all tvätt mellan 30º och 90ºC. Passar även utmärkt vid handtvätt. Tvättmedlet är helt biologiskt nedbrytbart.

ENTER ALLERGITVÄTT är anpassat för all tvätt mellan 30º och 90ºC. Passar även utmärkt vid handtvätt. Tvättmedlet är helt biologiskt nedbrytbart. ENTER ALLERGITVÄTT 16-kgs hinkar, ph i brukslösning ca 10,5 A200 0016, MTPA i Helt oparfymerat! Fritt från allergiframkallande tillsatser! ENTER ALLERGITVÄTT är ett tvättmedel speciellt framtaget för att

Läs mer

Biobränslen. s. 118-125

Biobränslen. s. 118-125 Biobränslen s. 118-125 9 bilder att skriva Frågesport på slutet Förnyelsebarenergi Flödande energi tar inte slut hur mycket vi än använder det Förnyelsebarenergi kommer från växtriket, det måste planteras

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

SPILLVAC modell PumpOut

SPILLVAC modell PumpOut modell PumpOut Ersätter eller som ett komplement till absorbenter Artikel nummer Standard: 20W200POS ATEX: 20W200POA Suger upp golvspill eller tömmer maskinsumpen. Silkorgen separerar föroreningar från

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1992L0083 SV 01.01.2007 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV 92/83/EEG av den 19 oktober 1992 om harmonisering

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Oechslevikten PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Oechslevikten PDF ladda ner Oechslevikten PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Gert Strand. Oechslevikten, även kallad Oechslemätare, är vinberedningens viktigaste mätare. I Tyskland är hela vinlagen baserad på Oechslevikten!

Läs mer