1. En scout söker sin tro och respekterar andras

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. En scout söker sin tro och respekterar andras"

Transkript

1 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken. Nu till uppgiften: Lyssna till ett påstående. Om du anser att påståendet är något man tror, ställ dig på ena sidan om linjen. Om påståendet är något du vet, ställ dig på andra sidan. Jorden är rund. Det finns någon slags Gud. Alla människor är lika mycket värda. Människan är god innerst inne. Det finns ungefär 7 miljarder människor på jorden. Att vara på scoutläger är det roligaste du kunde ha gjort den här veckan. Löv är gröna. Män är starkare än kvinnor. Livet har en mening. Jorden föddes ur en explosion. Vi människor delar upp saker i det vi vet, och det vi tror. Det är inte alltid en självklar uppdelning. Mycket som du tar som sanning kanske någon annan inte håller med dig om, fast du anser att det är självklart. Det är i själva verket få saker vi kan vara helt säkra på, och därför är det viktigt att respektera att alla människor tänker olika, för vem vet, kanske var det inte du som hade rätt i slutändan? Vilka av påståendena var ni inte överens om? Hur resonerar de olika sidorna? Finns det något man kan veta helt säkert? : Ställ er i en ring. Gå varvet runt och säg något som du tror.

2 2. En scout är ärlig och pålitlig OK-hand Penna och papper. Ge scouterna var sitt papper och en penna. Låt dem ta några minuter till att skriva tre påståenden om sig själva, varav ett är sant och två är falska. Dela sedan in dem två och två och låt dem läsa upp de olika påståendena för varandra. De ska sedan gissa vilket påstående som är sant. Vad vet vi om varandra? Känner vi varandra så väl som vi tror? Kanske har du någon gång hittat på något om dig själv? Hur vill vi att andra ser på oss? Detta är frågor som jämt är på tapeten och som alla funderar över. Hur kändes det att dela dessa påståenden med varandra? Var det lätt att förstå vilket påstående som var sant? Har du någon gång hittat på något om dig själv? Varför har du gjort det? Ställ er i en ring, gå varvet runt och säg något om dig själv, som är sant, som alla kanske inte vet.

3 3. En scout är vänlig och hjälpsam Två händer som håller i varandra. Penna och papper. Alla får var sitt papper och skriver sina namn överst. Pappret skickas runt och alla skriver något snällt om personen vars namn står på pappret. När gjorde du senast en god gärning? När gjorde du senast något för att få någon annan att må bra? Det behöver inte vara något stort, bara att le mot någon kan göra den personens dag. Bara tanken hos någon att den har blivit sedd kan vara något som finns kvar länge. Hur gör du för att visa att du tycker om någon eller tycker att någon gjort något bra? Hur reagerar du när du ser någon som är ensam? Vad får dig att känna att du hjälpt någon? Hur är du mot andra? Ställ er i en ring och låt alla säga något om hur det kändes att få läsa snälla saker om sig själv.

4 4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat. Tummen upp. Spindelnät av snöre som finns uppsatta. Att ta patrullen genom ett spindelnät, som är ett rutnät uppspänt mellan två träd. Varje hål får bara användas en gång, och alla i patrullen ska igenom varsitt hål. Här krävs planering och samarbete. Ibland pratar vi om att det måste vara rättvist, men vad är egentligen rättvist? Är det att alla får lika mycket av allt? På sätt och vis ja, fast en person har aldrig samma förutsättningar som en annan. En är lång, en annan kort. Någon har god ekonomi, någon har inte god ekonomi. Någon... och så vidare. Var det lätt att komma överens om hur ni skulle göra? Hur handlade aktiviteten om att visa hänsyn och vara en god kamrat? Blev det rättvist? Ställ er i en ring. Var och en bestämmer tyst en patrullkompis som den ska vara lite extra schysst mot under resten av lägret. Välj gärna någon du inte känner så bra.

5 5. En scout möter svårigheter med gott humör Ett leende. En vattenballong. Ställ patrullen på ett led. Skicka en vattenballong mellan alla patrullmedlemmar. Ställ er sedan med lite längre mellanrum och skicka ballongen mellan er igen. För varje gång ni klarar detta utan att ballongen går sönder så gör ni mellanrummen mellan varandra större. Fortsätt tills ni tappar ballongen! Om vi hade kastat ett ägg istället för en ballong, skulle samma sak ha hänt? Ser vi på ett ägg så är det oftast slätt och fint med ett polerat hårt skal. Men om skalet knäcks på ett okokt ägg så rinner innehållet ut. Kollar vi istället på en persika så har den inte ett lika polerat och hårt skal. Om du däremot öppnar en persika stannar den kvar i sin form och har en kärna som inte går att dela på, hur hårt du än tar i. Det här är en bild på en människa som bygger sitt värde på antingen prestationer och utsidan som ägget eller på det faktum att du finns och därför är värd att älskas en persika. En persika-person har hög självkänsla: Jag är okej med mina talanger och mina fel. Du är också okej precis som du är. Självkänsla är INTE samma sak som självförtroende. Liksom ett ägg kan ha ett jättebra skal (självförtroende) kan det ändå krossas lätt. Vad är skillnaden mellan självförtroende och självkänsla? Tycker ni att bilden av ett ägg och en persika funkar? Hur skulle ni annars kunna förklara skillnaden? Hur hör detta ihop med att möta svårigheter med ett gott humör? Ställ er i en ring. Gå varvet runt och låt var och en säga något som de tänker på efter denna station och avsluta med Jag är bra, med mina talanger och mina fel.

6 6. En scout lär känna och vårdar naturen Vattendroppe. En hink fylld med vatten och var sin kåsa till scouterna. Vattenstafett. Dela upp patrullen i två grupper och ställ grupperna med cirka 50 meters mellanrum. Ställ vattenhinken hos den ena gruppen. Nu ska de flytta dunken mellan varandra så fort de kan utan att spilla ut vattnet och när sista personen har bytt sida är de klara. Då får alla dricka vatten från dunken. Tänk dig: först har du burit vatten i två timmar. När du sedan dricker av vattnet blir du sjuk eftersom vattnet är så smutsigt. Det gör att du kanske inte orkar hämta vatten nästa dag. Någon annan måste då göra det. Fundera på vad som kan hända om du måste tvätta dig i vattnet i rännstenen på gatan. Eller om du kanske måste dricka det Miljontals människor gör just det! I Sverige är vi så bortskämda med tillgång till rent vatten att vi kanske inte tänker på att vatten är en fråga om liv eller död. Världen blir allt törstigare därför att vi blir fler och fler. Varje vecka blir vi en miljon fler människor. Smutsigt vatten gör att många barn blir sjuka eller dör. Massor av barn kan inte gå i skolan för att de har blivit sjuka på grund av dåligt vatten Till exempel kan de ha fått diarré eller kolera till följd av detta. Över barn dör varje år av diarré som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet. Det betyder att mer än barn dör på grund av detta varje dag. På de flesta håll där man måste bära vatten är det flickorna och kvinnorna som får göra jobbet. Kvinnorna i Afrika och Asien bär ofta vatten i behållare, som kan väga 20kg, på huvudet. Det är lika mycket som man får ha som mest i bagaget när man flyger. På landsbygden i Afrika använder man en fjärdedel av sin tid till att hämta vatten! Tänk dig att du, innan du går till skolan, måste gå omkring 1,5 timme för att hämta vatten och vatten är tungt!

7 Vad kan vi göra? Här i Sverige behöver vi kanske inte spara på vattnet för att det ska räcka till. Däremot krävs det energi för att få fram rent vatten. Genom att spara vatten sparar vi alltså energi, som bidrar till klimatförändringen. Varmvattnet hemma kräver stora mängder energi och genom att spara på vattenåtgången i tvätt, dusch och disk kan vi bidra till att energi används till bättre saker. Sluta dricka flaskvatten! Dels är det gånger dyrare än kranvatten, dels är kranvattnet i Sverige av bättre kvalitet än flaskvattnet! Buteljerat vatten bidrog till lika mycket koldioxidutsläpp som mer än bilar i Sverige Det betyder klimatförändringar, som i sin tur betyder torrare väder på många håll. Fundera på vad du äter och varifrån maten kommer. En vegetarisk kost kräver liter vatten om dagen att odla, medan en köttbaserad kräver det dubbla. Skänk pengar. Vi i Sverige kan hjälpa till på olika sätt för att människor ska få rent vatten. Man kan säga att om vi ger 1 krona så är det egentligen 4 kronor. Vi tjänar inga 4 kronor på att skänka, men andra som får del av våra pengar kan göra det. Pengarna gör att människor blir mindre sjuka, att barnen kan gå mer i skolan, vuxna kan arbeta mer och dylikt. Ställ er i ring fundera tyst en minut på vad du ska göra för att vårda naturen och berätta sedan det för de andra.

8 7. En scout tar ansvar för sig själv och andra En stopphand. - Ledaren väljer ut två eller tre scouter och berättar för dem att de ska agera motsträvigt i den kommande uppgiften och inte vilja hjälpa till. Låt inte de andra scouterna veta vad du givit för instruktioner! Nu till uppgiften: Alla scouterna ska tillsammans hoppa 1000 jämfotahopp. Alla behöver inte hoppa lika många, men sammanlagt ska 1000 bli hoppade. (Om patrullen består av färre än 10 scouter, räkna med ca 100 hopp/person.) En scout känner ansvar för sig själv och andra lyder den sjunde scoutlagen. Det kan ibland vara svårt när två intressen krockar. Om någon inte tar något ansvar i en scoutpatrull tvingas några andra ta extra mycket ansvar. Det är inte så snällt mot de som måste ta allt ansvar, men säkert har ni alla råkat ut för detta någon gång. Antingen har ni varit den som tvingats ta mer ansvar, eller den som smitit undan. Dessutom kan det finnas någon som av någon anledning inte kan ta lika mycket ansvar som de andra. Då är det viktigt att respektera det och hjälpa den scouten. Hur kändes det när några i patrullen inte hjälpte till? Hur agerade ni andra scouter när några inte hjälpte till? Har du någon gång känt att du har behövt ta för mycket ansvar, för att någon annan har försökt komma undan? Eller har du själv försökt smita? Berätta! : Ställ er i en ring. Tänk ut en situation var där ni, under den resterande tiden av lägret, tänker ta extra ansvar. Det kan vara allt från matlagning till aktiviteter, att vara extra hjälpsam, eller något annat ni kommer på. Gå varvet runt och berätta för varandra vilken situation ni valde.

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer