SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN"

Transkript

1 SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SMAJL VÄST HJÄLMARGÅRDEN 2015

2 Till dig ledare Kanske det viktigaste under lägret är samlingen i din lilla grupp eller patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se och lyssna in varandra, prata om det som känns viktigt, stärka gemenskapen, dela tankar och erfarenheter Det är också här man får möjlighet att veta mer om kristen tro, ställa frågor och uppleva något av Gud tillsammans. Ta vara på dessa tillfällen och var lyhörd för barnen i gruppen. Gör ditt bästa att skapa en så skön och trygg miljö att alla vågar prata och vara en del av det som händer. Ett bra tips är att ni tillsamman gör några enkla regler för hur ni vill att det ska funka i gruppen. Exempelvis: Inga frågor är dumma frågor. Vi lyssnar på varandra. Man kan säga pass om man inte vill vara med/svara. Man gör tummen upp om man vill säga något. Vi pratar en i taget ATT BE TILLSAMMANS Att be är inget konstigt. De allra flesta människor ber faktiskt ibland. Att be är att vända sig till Gud och vara med honom. Man kan vara med Gud på olika sätt: man kan tänka på Gud, sjunga en sång till Gud, prata högt eller tyst med Gud, läsa i Bibeln, be tillsammans i en gemensam bön alla kan orden på Obs! En del barn kanske tycker det är pinsamt att be så att andra hör. Kom ihåg det är alltid okej att säga pass även när det gäller bön. Några tips på olika sätt att be! Popcornbön: Be en mening högt, gärna flera personer samtidigt som popcorn poppar i mun på varandra så kan bönen få vara. Tryck-bön: Sitt/stå i en ring och håll varandras händer. En i taget ber en bön (högt eller tyst), sedan trycker man till i handen på personen bredvid, då är det den personens tur att be. Ledaren sätter igång bönen och är den som också kan be en avslutande bön. Målar-bön: Måla böner tillsammans på ett stort papper eller på varsina mindre lappar. Den som vill be, målar sin bön på papperet. Heta platsen: Ibland kan det var skönt att vara den som andra ber för. Sätt en stol/kudde i mitten av en ring. Den som vill sätter sig på den. Personen på heta platsen kanske vill berätta om det är något särskilt den tänker på, annars ber man ändå. Hjälps åt att be för den personen, exempelvis med popcornbön, en gemensam bön eller genom att alla som vill ber.

3 Böne-lappar: Dela ut post-it-lappar och låt var och en skriva/rita något man vill be eller tacka för. Sätt upp lapparna på en vägg eller håll ihop dem med en klädnypa. Tips! Ha en vägg eller klädnypa med tack-lappar och en med hjälp-lappar under lägret. Kanske ni får flytta lappar från hjälp till tack? Böneburken: Varje barn får en burk med lock som man skriver sitt namn på. I den kan man för varje dag samla och fylla på med små lappar av både bön och tack. Sitt i ring och håll tillsammans fram burken i mitten. Du som ledare kan be en gemensam bön för allt som burkarna innehåller och tillsammans säger ni Amen. Eller så ber ni i en gemensam bön (se nedan) Be för personen i tavlan: Gör en enkel tavelram av pinnar. Skicka runt ramen och den som vill får titta ut igenom ramen. Du som ledare kan säga: Tack Gud för (barnets namn) för att (något man uppskattar hos barnet). Övriga i gruppen fylla på med vad de uppskattar hos personen: Du har ett fint leende, Du bryr dig om andra, Du är duktig på basket Detta är bra att göra efter några dagar då gruppen har lärt känna varandra något. Det blir en härlig tackbön och en uppmuntran för varje barn. Gosedjurs- eller kuddbön: Använd ett gosedjur eller en kudde som skickas runt till en i taget med frågan: Vad blev du glad för idag? Dessa glad-saker blir naturliga tack-böner. Ficklampa-bön: Låt det vara mörkt i rummet/tältet. En i taget får lysa med ficklampan på en kompis, samtidigt som man säger personens namn. Alla ber då ex Tack Jesus att du älskar Anna. Sedan får Anna lysa på en ny kompis osv tills alla blivit lysta på. Böne-loppan: Gör en klassisk loppa. Skriv början på böner i de olika färgflikarna exempelvis: Tack Gud för, Gud i dag vill jag, Hjälp mig Gud att idag, Gud du vet precis Barnen turas om att säga en siffra som bläddras fram, sedan en färg och fortsätter bönen som kommer upp i loppan.

4 Dra gärna nytta av skrivna böner! Gud som haver Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går, du förbliver, Fader vår. Amen Vår Fader Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. Du är med mig Tack Gud att du är med mig jämt, det får jag lita på bestämt. Du ser mig, hör mig, vet hur jag mår. Tack Gud att du alltid, alltid förstår. Tack Jesus Tack Jesus att du älskar var kille och var tjej Tack Jesus att du älskar att vara vän med mej Tack Jesus att du älskar fast vi inte förstår Tack Jesus att du älskar och alltid med oss går God natt Gud God natt Gud och tack för ida, en del var jobbigt, annat var bra. Men allt jag lämnar nu till dig. Du som alltid älskar mig.

5 Taggad det är årets lägetema! Med årets tema taggad vill vi visa på att det finns en Gud som är väldigt taggad på oss varenda en. Gud är intresserad av varje barn och vuxen, han vill följa oss genom hela livet. Han ser hur vi har det, förstår hur vi känner oss och ÄLSKAR OSS! Vi är taggade av Gud! Men det är också är viktigt att vi taggar varandra. Att vi bryr oss om, älskar och hjälper varandra på olika sätt. Sen är det kanske inte alltid så lätt att vara en bra kompis, leva rätt, välja rätt och älska andra Men Gud är med oss. Med Guds hjälp får vi göra vårt bästa att älska andra, därför att Gud helt enkelt älskar oss. Gud vill ge oss kärlek som liksom spiller över på fler! Vi får vara taggade på Gud som är taggad på oss Under lägrets olika dagar kommer det alltså handla om att vara taggad. I Bibelns berättelser och i drama möter vi olika personer som är taggade. På lägrets första storsamling sätter vi fokus på årets lägertema Taggad! På lägrets första storsamling introduceras årets tema. Vi vill här skapa nyfikenhet på vad som ska hända att bli lite taggade, helt enkelt!

6 God morgon gruppen! MORGONENS FÖRSTA SAMLING Börja alltid dagen med en kort grupp/patrullsamling. Känn dig fri att lägga upp den som du vill. Poängen är att barnen känner sig sedda och att skapas en god stämning i gruppen inför dagen som ligger framför. SÅ HÄR KAN MAN GÖRA Sitt gärna i ring. Hälsa var och en god morgon genom att kolla hur alla har sovit. Det blir ett utmärkt tillfälle för varje barn att höra sitt namn och bli sedd i ögonen av den som frågar: Gomorron Anna/Kalle hur har du sovit? Tips! Låt var och en få svara med tummen upp (bra), tummen ned (sådär) eller tummen rakt ut (okej). Kolla att alla verkar trivas. Finns det något barnen tycker är bra eller mindre bra hittills på lägret? Ta gärna en snabb runda och dela förväntning på dagen idag. Vad ser du fram emot idag? Det är alltid okej att säga pass om man inte vill svara Gå igenom och informera om det händer något speciellt under dagen. Dela kort något från Bibeln. Det kan t ex vara dagens minnesvers eller en uppmaning/uppmuntran som du tänker passar din grupp just idag. Om man vill kan man använda en andaktsbok. Be tillsammans för dagen, att ni ska få vara goda vänner och om Guds beskydd.

7 Eftersnack DAGS ATT FÖLJA UPP DAGENS STORSAMLING På Storsamlingen samlas alla på lägret. Här får barnen ta del av Bibelns berättelser och se att Bibeln faktiskt hör ihop med vårt liv här och nu. Storsamlingen följs upp i smågrupper/ patruller. Här får barnen chansen att både få veta mer, fråga, prata, be och dela erfarenheter med varandra av livet med Gud. Tänk på att inte ha för stora grupper, det hjälper fler att våga, prata och vara delaktiga. På följande sidor hittar du samtalsunderlag som stöd för dig ledare i samtalet och bibelläsningen med barnen. DAG 1 ÄR LITE SPECIELL Första dagen på lägret är det mycket som ska hinnas med och fixas. Därför är det inte heller planerat för någon uppföljande samling i gruppen eller patrullen utifrån temat. Du behöver dock samla din patrull och gå igenom vad som gäller på lägret (på sidan i Ledarhäftet finns punkter att gå igenom under första patrullsamlingen). Vi vill dock uppmuntra dig som ledare att ta tillfällen under dagen att samtala vidare om det som hände på storsamlingen och lyssna in barnen, enskilt eller tillsammans.

8 Dag 2: Taggad av Gud! DAGENS BIBELORD: Ingen av er är glömd av Gud. Och till och med hårstråna på ert huvud är räknade. Nya testamentet: Lukas kapitel 12 och vers 6 SÄTT IGÅNG SNACKET! (5 min) Har du varit med om att ingen verkar se dig? Kanske du råkat bli bortglömd av kompisar, föräldrar? Hur kändes det? Kan man känna igen sig i lillebror på storsamlingen? Vad tror du får andra att lägga märke till dig? När märks/syns du mer? När märks du mindre? KOLLA BIBELN! (10 min) Slå upp dagens bibelord (se ovan). Läs gärna texten högt och långsamt alla tillsammans! I dagens storsamling berättade Herr Hibuskus om en person. Vad var det för speciellt med honom? Vad hände den här dagen? Hur tror ni han kände innan han mötte Jesus? Vad var det egentligen som fick honom att liksom bli en ny person? Det Jesus gör är att han ser oss precis som vi är. Och hur vi än är så älskar han oss. Det vill han att vi ska fatta! Någon har sagt: Det finns inget vi kan göra som får Gud att älska oss mer. Och det finns inget vi kan göra som får Gud att älska oss mindre. Det var detta Sackaios fattade den här dagen. Jesus hjälpte honom förstå att han var taggad av Gud. Kommer ni på fler personer i Bibeln som mötte Jesus och fattade att de var viktiga och älskade? Säkert är det också spännande att få höra vad det betyder för dig ledare att vara taggad av Gud! Bjud på det! ATT JOBBA PÅ IDAG! (5 min) Försök att under dagen både påminna dig själv och andra om att Gud älskar dig! Det kan du göra genom att forma fingrarna till ett hjärta. Gör tecknet när helst du känner för det. Våga även visa det för nya kompisar! Tips! På pyjamasbönen kan följa upp detta. Har ni gjort hjärta-tecknet för någon? Har någon gjort det till dig? (Gör det gärna till varandra i gruppen). Tacka för Jesus som taggar dig alltid! Han är den bästa vännen. Be för varandra och om hjälp att fatta att vi är älskade av Gud.

9 Dag 3: Tagga varandra! DAGENS BIBELORD: Vad ni har gjort för era minsta har ni gjort för mig. Nya testamentet: Matteus kapitel 25 och vers 40 SÄTT IGÅNG SNACKET! (5 min) Har du fått vara med om att hjälpa någon som råkat illa ut? Eller kanske du själv var den som behövde hjälp? Vad hände? Hur kändes det att få eller ge hjälp? När är det viktigt att hjälpa? Kan det vara svårt att veta när man ska göra något för någon annan? Har du varit med om att vilja hjälpa men inte vågat? När då? KOLLA BIBELN! (10 min) Slå upp dagens bibelord (se ovan). Läs gärna texten högt och långsamt alla tillsammans! I storsamlingen handlade det om en kille som verkligen råkade illa ut. Vad hände? Vad tror du gjorde att vissa personer struntade i att hjälpa? Vad tror du fick den som till slut hjälpte honom att verkligen göra det? Hur skulle du ha gjort om du var den som kom förbi och såg? Det här är en story som Jesus berättar för att visa att det är viktigt att tagga varandra. Det är två saker som Jesus tycker är allra viktigast: att älska Gud och att älska andra som sig själv. När vi visar att vi bryr oss om, försöker hjälpa och gilla varandra då är det också ett sätt att visa att vi älskar Gud. Det är inte lätt att älska varandra, men Gud vill hjälpa oss. ATT JOBBA PÅ IDAG! (5 min) Att få vara någon som är älskad, sedd och som märks bland kompisarna är jätteviktigt för alla. Ingen vill ju känna sig osynlig. Försök att under dagen se och lägga märke till bra saker hos varandra. Träna på att säga det du gillar till din kompis! Försök också komma ihåg bra saker som andra säger till dig. Gör barmhärtiga samariern-grejer för andra på lägret! Tips! På pyjamasbönen kan ni tacka för det ni fått höra (eller fylla på med bra saker som ni lagt märke till hos varandra) och berätta om vad ni kunnat hjälpa varandra med.

10 Dag 4: Taggad på Gud! DAGENS BIBELORD: Vi älskar varandra därför att han först älskade oss. Nya testamentet: Första Johannesbrev kapitel 4 och vers 19 SÄTT IGÅNG SNACKET! (5 min) Har du varit med om en händelse eller situation som verkligen fick dig att ändra dig, tänka om, se saker på ett annat sätt? Här kanske det är läge för dig ledare att dela något från ditt liv. Har du varit kär någon gång? Hur kan kärlek till någon få en person att liksom bli lite annorlunda? Hur brukar kära personer bli? Hur märker man att någon är kär? KOLLA BIBELN! (10 min) Slå upp dagens bibelord (se ovan). Läs gärna texten högt alla tillsammans! I storsamlingen handlade det om en person som verkligen gjorde en helomvändning. Vad hände här? Hur var han innan? Vad betydde mötet med Jesus? Mötet med Jesus var det bästa som hade hänt honom! Paulus blev som en ny person även om andra runt omkring hade svårt att riktigt tro på det. Från och med nu var Paulus taggad på Gud (kär i Gud). Hur märktes det? Vad kan det betyda att vara taggad på Gud för oss? Vad betyder det för dig att det finns en Gud som älskar dig mest av allt? Skriv ord på ett stort papper som visar vad ni beundrar, taggar, ser upp till, älskar... hos Gud! ATT JOBBA PÅ IDAG! (5 min) Välj ett av orden på papperet (ovan) där du skulle vilja bli mer lik Gud! Ringa in det och skriv ditt namn bredvid! Skriv gärna av ordet på en lapp och påminn dig om det under dagen! Be att du bli mer lik Gud. Låt var och en tyst tänka på en person som man skulle vilja få hjälp att älska. Alla som tänker på någon kan tyst räcka upp en hand (nämn inga namn). Du som ledare kan be en bön om Guds hjälp. Uppmuntra till att under dagen försöka tänka bra grejer om just den personen. Tips! På pyjamasbönen kan ni gärna dela hur det gått.

11 God natt gruppen! KVÄLLSAMLING INNAN MAN SOMNAR När tänderna är borstade och pyjamasen är på samlar du gruppen för en enkel pyjamasbön. Vi önskar varandra en god natt, tackar Gud för dagen och det vi bär med oss. Man kan samla sin grupp på en gemensam plats eller så går ledare runt och säger god natt i ett rum/tält i taget. Det är viktigt att skapa lugn och trygghet inför natten. Det är en poäng att samma ledare nattar samma barn varje kväll. Det ger trygghet. SÅ HÄR KAN MAN GÖRA Knacka innan du går in, så alla hunnit byta om och gjort sig i ordning. Prata en stund om bra saker som hänt under dagen. Kanske det är läge att kolla upp hur det gått med det man eventuellt bestämde sig för på dagens Eftersnack? Säg att du gärna vill att ni ber en bön till Gud som avslutning på dagen. Förklara gärna vad bön är, hur det kan gå till och vad det betyder för dig. Bön är inte självklart för alla barn. Låt gärna barnen föreslå sådant de vill be eller tacka för. Be tillsammans. Dra nytta av bönetipsen i detta häfte eller använd en gemensam kvällsbön/sång som barnen känner igen. En del barn tycker det kan vara mysigt med en god natt-kram andra inte. Var lyhörd! Tvinga inte någon som inte vill. Tala om att det är okej att säga pass. Ställ gärna frågan varje kväll man kan ju ändra sig även om man kanske sa pass första kvällen.

12 Extratips! Förslag på lite blandade övningar, aktiviteter och tips att dra nytta av i samlingen med din lilla grupp eller patrull. En del barn gillar att prata och diskutera andra har kanske svårt att sitta still längre än fem minuter i taget. Här finns lite extratips att dra nytta av i din grupp. Dramatisera Prova att själva i gruppen dramatisera/ återberätta dagens bibelstory! Sitt och stå-frågor Ställ enkla ja- och nej frågor utifrån dagens bibelberättelse. Alla svarar samtidigt och de som vill svara ja ställer sig upp, de som svarar nej räcker upp båda händerna i luften. Exempelvis: Klättrade Sackaios upp i ett höghus? Ta ställning på olika platser Låt barnen ta ställning till påståenden man kan tycka lite olika om - genom att ställa/sätta sig på tre olika platser (eller filtar) beroende på om man: Håller med, Inte håller med eller har ett Annat svar. Prata tillsammans hur tänkte du/ni som står på den här platsen. Exempel: Man kan älska alla bara man bestämmer sig för det? Håller du med? Håller du inte med? Har du nån annan tanke? Slå knut på er själva! En bra samarbetsövning som de flesta kan gilla. Stå i ring, blunda och sträck händerna mot mitt. Var och en fattar en hand. Titta upp och försök trassla upp knuten genom att snurra, vrida, krypa utan släppa taget om den hand man håller i. Rebusar av dagens bibelvers! Skriv upp dagens bibelord på lappar ett ord per lapp. Ge barnen en-två lappar var och se om de kan lista ut vilken mening det ska bli. Här kan man gärna stå upp med sina lappar och ställa sig i rätt ordning! Rita och berätta storyn Prova att låta barnen illustrera bibelberättelsen tillsammans. Du behöver stort papper och kritor. Sitt runt papperet. Hjälps åt att återberätta storyn och uppmana olika barn att rita det de berättar. Vilken smiley är du? Visa olika smileys på din telefon eller på papper. Hur känner sig barnen idag? Låt var och en peka på valfri smiley. Använd dem på morgonen eller i pyjamasbönen för att känna av hur barnen mår.

13 Mina anteckningar

14

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SMAJL ÖST HJÄLMARGÅRDEN 2016 Till dig ledare Kanske det viktigaste under lägret är samlingen i din lilla grupp eller patrull. Här finns möjligheten att varje morgon

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer

PilgrimsBarn. en manual för mässa

PilgrimsBarn. en manual för mässa PilgrimsBarn en manual för mässa 2 Inledning Mässan är inspirerad av en berättarmetod som heter Godly play. Manualen är till för ledaren och delas inte ut till deltagarna. Det är viktigt att öva ordentligt

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Första Mosebok 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen, det underlättar om du har en bestämd tid och plats när du

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Juniorsoldaternas löften

Juniorsoldaternas löften U n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l Juniorsoldaternas löften F rälsningsarméns Ungdomsenhet 2005 Juniorsoldat en ung medlem i Frälsningsarmén Det du, ledare, nu håller i din hand är ett exempel

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN HELIGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR A) (15 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:16-18 Vad Jesus berättar för Nikodemus Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de

Läs mer

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER

Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER Nära smågrupp JAKOBS BREV ETT BIBEL OCH SAMTALSMATERIAL FÖR SMÅGRUPPER I ETT SAMARBETE MED FÖRSAMLINGSPROGRAMMET I EVANGELISKA FRIKYRKAN, HYLLIE PARKS FOLKHÖGSKOLA OCH STUDIEFÖRBUNDET BILDA 2 Nära smågrupp

Läs mer

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 FIKONTRÄDET Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt Och han gav dem denna liknelse: En man hade ett fikonträd i sin

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (19 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Läs mer

Tidsram: minuter. Joh 10:27-30

Tidsram: minuter. Joh 10:27-30 Fjärde påsksöndagen (år C) (21 april 2013) Jesus är den gode herden Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:27-30 Jesus är den gode herden som älskar sina får Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem,

Läs mer

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN JESUS ÄR DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:27-30 Jesus är den gode herden som älskar sina får Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig.

Läs mer

HELIGA TREFALDIGHETS DAG

HELIGA TREFALDIGHETS DAG HELGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR C) (26 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 16:12-15 HELIGA TREFALDIGHETS DAG Sanningens ande Jag har mycket mer att säga er, men ni förmår inte ta emot det nu. Men när han

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10

Frågan om det största budet i lagen. Övriga läsningar: 2 Mos 22:21-27, 1 Thess 1:5-10 Älska Gud och din nästa som dig Själv 30:e söndagen under året (årgång A) (26 oktober 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 22: 34-40 Frågan om det största budet i lagen När fariseerna fick höra hur han hade

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Leva församling. Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar

Leva församling. Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar Leva församling Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar Roligt att du upptäckt kursen! Vi hoppas att den kommer ge dig och er som tittar och lyssnar ett bra och inspirerande

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom

Läs mer

Delad tro delat Ansvar

Delad tro delat Ansvar Delad tro delat Ansvar Nehemja kap.2-3 Av: Johannes Djerf Jag vet att det bara är jag som gillar detta, men eftersom jag är så otroligt nöjd med min första inköpta tröja till min och Lisas tilltänkta knodd

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas)

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas) 24 söndagen under året (år C) (15 september 2013) Förlorade fåret - du är viktig för Gud Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 15:1-10 Liknelsen om det förlorade fåret Alla tullindrivare och syndare sökte sig

Läs mer

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Be Lyssna Handla Konstverk av Birgitta Kärnbo Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan 5 september 2016 1 januari 2017 1 Be Lyssna Handla De tre orden är ledord för gudstjänster och bibelläsningsplanen

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Liknelsen om talenterna 33:e söndagen under året (årgång A) 16 november 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, 19-21 (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Det blir nämligen

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf

Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Församlingens verktygslåda del 2 Av: Johannes Djerf Idag så tänkte jag fortsätta där vi slutade sist, förra söndagen, och ni som inte var här då, ja ni missade något kan man säga, vilket man alltid gör

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter.

Tidsram: 20-25 minuter. 3. Söndagen under året (år C) (27 januari 2013) Vi är lemmar i Kristi kropp Denna gång föreslås att samtalet med barnen får handla om den andra läsningen, Vi är lemmar i Kristi kropp ur Första Korintierbrevet.

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

Guds Ande påverkar allt!

Guds Ande påverkar allt! Guds Ande påverkar allt! Av: Johannes Djerf I fredags kväll så var jag inbjuden till Rydaholm och tonårsgruppen i kyrkan där för att tala om relationer och sex. Och jag förstår om ni undrar om det var

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17 23 söndagen under året (år C) (8 september 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 14:25-33 Att vara Jesu vän Att vara Jesu lärjunge Stora skaror gick tillsammans med honom, och han vände sig om och sade till

Läs mer

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN

VINGÅRDSARBETARNAS LÖN VINGÅRDSARBETARNAS LÖN 25:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG A) (21 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 20:1-16 Vingårdsarbetarnas lön Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

JESUS FÖRKLARAR LAGEN

JESUS FÖRKLARAR LAGEN JESUS FÖRKLARAR LAGEN 6 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (16 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:17-37 eller 5:20-22a, 27-28, 33-34a, 37 Jesus och lagen Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32

Herrdals kapell Det är jag var inte rädda. Matt 14:22-32 1 Herrdals kapell 20130616 Det är jag var inte rädda Matt 14:22-32 I Herrdals kapell utanför Kungsör finns en altartavla som föreställer bibelberättelsen om när Jesus och Petrus går på vattnet. I mitten

Läs mer

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf

Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Ett ödmjukt hjärta Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja med att ställa er en fråga idag som du kan fundera en liten stund på med den som sitter bredvid dig. Och frågan är; vad innebär det att vara ödmjuk?

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Spår Första samlingen Lärjungar

Spår Första samlingen Lärjungar Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

JESUS ÄR HERRE 4:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 1 FEBRUARI Tidsram: minuter. Mark 1: I Kafarnaums synagoga

JESUS ÄR HERRE 4:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 1 FEBRUARI Tidsram: minuter. Mark 1: I Kafarnaums synagoga JESUS ÄR HERRE 4:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 1 FEBRUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 1: 21-28 I Kafarnaums synagoga De kom till Kafarnaum, och när det blev sabbat gick han till synagogan och

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL Tidsram: minuter. Joh 10:11-18

DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL Tidsram: minuter. Joh 10:11-18 DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:11-18 Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är herde och inte

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

ÄLSKA ERA FIENDER 7 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (23 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:38-48. Älska era fiender

ÄLSKA ERA FIENDER 7 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (23 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:38-48. Älska era fiender ÄLSKA ERA FIENDER 7 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (23 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:38-48 Älska era fiender Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand. Men jag säger er:

Läs mer

HERRE, GE OSS STÖRRE TRO!

HERRE, GE OSS STÖRRE TRO! 27 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (6 OKTOBER 2013) HERRE, GE OSS STÖRRE TRO! Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 5-10 Apostlarna sade till Herren: Ge oss större tro. Herren svarade: Om ni hade tro så stor som

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Berättarstunden. Termin 5: Bibellabbet. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial. Innehåll Termin 5 Bibellabbet

Berättarstunden. Termin 5: Bibellabbet. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial. Innehåll Termin 5 Bibellabbet Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 5: Bibellabbet Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 5 Bibellabbet Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion 6

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Församlingen / Vad då?

Församlingen / Vad då? Församlingen / Vad då? Dela ut ett A4 ark och en penna till alla i gruppen och ha en tejprulle redo. Tejpa fast papperet på allas rygg, ge alla varsin penna. Gå sen runt och skriv något uppmuntrande om

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag

Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Kvällsgudstjänst på alla helgons dag Vid kvällsgudstjänsten på alla helgons dag minns man under förbönen dem som dött i tron på Kristus och särskilt de församlingsmedlemmar som har avlidit under året.

Läs mer