Lärjungaskap / Följ mig

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärjungaskap / Följ mig"

Transkript

1 Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och tillbaka till huset. Sätt sedan bindeln på den andra personen och gör samma sak. Diskutera hur det kändes att bli ledd utan att veta vart ni var på väg. Litade du på din guide? Läs Joh 19:1-4. Sätt sedan på låten Follow med Delirious från albumet Mezzamorphis. Låt gruppen lyssna på orden och be tyst under låten. När låten är slut, samtala om vad ni tror att det betyder att verkligen följa Jesus. Läs Joh 1: Frågor: Varför bestämde sig originallärjungarna att följa Jesus? Var det ett drastiskt beslut? Varför? Vad bad Jesus dem göra för att bli hans lärjungar? Det finns ingen man som heter Jesus och som går omkring här på jorden idag som vi kan följa på det sätt som lärjungarna gjorde. Hur kan vi vara efterföljare/lärjungar till Jesus? Vad kräver det av oss? Läs 1 Pet 2: Tänker vi automatiskt på lidande när vi tänker på att bli en av Jesu efterföljare? Titta noga på Andreas och Filippos i passagen från Joh 1. Nästan det första de gjorde efter mötet med Jesus var att presentera sina vänner och familjer för honom. Be varje deltagare att tänka på en god vän eller familjemedlem som inte följer Jesus. Be för dessa personer i gruppen och uppmuntra varandra att göra som Andreas och Filippos.

2 Lärjungaskap / Förebilder Lek Följa John eller någon annan lek som går ut på att härma andra. Dela ut ett pris till vinnaren. Dela upp er i grupper om tre personer och låt varje person berätta om någon som har haft positiv inverkan på deras liv. Någon som har lärt dem saker, uppmuntrat dem och som förstår (eller åtminstone försöker) dem. Någon som har varit en förebild och mentor för dem. Tacka Gud i gruppen för dessa människor och för det som de har fått betyda i era liv. Stanna kvar i grupperna. Ge varje grupp ett papper med två bibelverser på: 1 Kor 11:1, Heb 13:7, 1 Kor 4:14-17, 2 Thess 3:7-9, Fil 4:9, Heb 6:12. Ge varje grupp olika verser. Skriv också några frågor på varje papper. Varför vill Paulus att människor skall göra som han? Vad innebär det att vara en förebild? Vem skall vi härma? Är det viktigt att ha kristna förebilder? Låt smågrupperna prata med varandra om svaren de har kommit fram till. Läs nu 1 Kor 3:3-7. Hur passar Gud in i vårt förhållande till honom som förebild? Även om vi märker det eller inte så iakttar människor runt oss vår livsstil och gör som vi. Om vi säger att vi är kristna, men inte beter oss så, kommer folk att dra slutsatsen att vår tro inte betyder så mycket för oss. Försök att tänka på alla dem som du påverkar med ditt beteende och skriv ner deras namn på ett papper. Be för varandra som grupp att ni skall kunna bli bättre förebilder för dem ni har skrivit ner namnen på, och att Gud skall hjälpa dem att växa i tro.

3 Lärjungaskap / Att skapa lärjungar Om ni har tillgång till kök, låt gruppen baka pepparkaksgubbar tillsammans. (Detta kräver naturligtvis en del förberedelser). Medan kakorna bakas i ugnen, fortsätt med cellmötet. Glöm inte bort kakorna! Dela in er i grupper om 3-4 personer. Sätt på musik lågt i bakgrunden och låt varje grupp diskutera Joh 15:5-8 (med fokus på vers 8). De som bär frukt för Jesus är hans lärjungar. Läs nu Gal 5:22-26, som beskriver Andens frukter. Be i gruppen för varje person att Andens frukter skall bli tydliga i just deras liv. Läs Matt: När vi evangeliserar, vad är det vi försöker åstadkomma? Försöker vi bara tala om Jesus med människor eller försöker vi göra dem till lärjungar? Är det någon skillnad? Vad betyder det att skapa lärjungar? Vad ville Jesus att hans lärjungar skulle göra? ( Gör alla människor till lärjungar. Döp dem i faderns, Sonens och den helige Andes namn och lär dem att lyda mina bud ). Att skapa lärjungar är inte särskilt likt detta att baka pepparkaksgubbar; det kräver mycket mer tid och personligt engagemang. En kort beskrivning av att skapa lärjungar kan vara att hjälpa någon som inte känner Jesus att komma till den punkt i livet, där de kan bära frukt för honom. Be alla skriva ner namnet på en person som de skulle kunna hjälpa. Be för dem som en grupp och be för varandra att ni skall kunna vara effektiva lärjungar.

4 Lärjungaskap / Meditation - bön - ensamhet - tystnad Skaffa två kortlekar. Dela upp gruppen i två delar och låt varje grupp försöka bygga korthus. Det vinnande laget är inte det som bygger upp sitt hus fortast, utan det lag som bygger det största och vackraste huset. Det krävs både tid och tålamod. Kändes det meningslöst att spendera så mycket tid på att bygga huset? Var du tvungen att anstränga dig för att inte göra det klart så fort som möjligt? Låt var och en gå iväg ensam för att meditera över Psalm 119: Förklara att kristen meditation inte är detsamma som yoga. Det innebär istället att läsa ett bibelställe flera gånger, be Gud om att han skall tala till dig genom bibelordet och sedan bara vara tyst så att han får chans att tala till dig. Avsätt minuter för detta (längre tid om det behövs) och dela sedan upp er i grupper om tre eller fyra personer. Tala om vad ni lärde er genom bibelavsnittet, vad ni kände att Gud sa till er och vad ni tyckte om den stunden ni satt tysta och ensamma. Meditation - bön - ensamhet - tystnad. Tala kort om vad de här orden betyder för dig. Vi lever i en värld som kräver snabba lösningar, men kristet lärjungaskap är en process eller en resa som tar ett helt liv. Vi kan få hjälp på den resan av till exempel meditation (reflektion kring Bibeln och Gud), bön, ensamhet och tystnad. De hjälper oss bygga upp vår tro och vår kunskap, lyssna på Gud och förstå oss själva bättre. Läs Matt 4:11, Luk 6:12 och Matt 14:23 högt i gruppen. Varför tog Jesus sig tid för ensamhet och bön? Läs Jak 3:4-10. Vad är det som är bra med tystnad? Finns det stunder då det är bäst för oss om vi inte pratar? Avge, som grupp, ett löfte att var och en skall ägna minst 10 minuter varje dag till tyst meditation om Guds ord och enskild bön. Be också varje deltagare välja ut och försöka memorera ett bibelställe. Låt dem skriva ut versen med sina egna ord för att sedan memorera exakt vad som står i Bibeln och dela det med gruppen veckan efter.

5 Lärjungaskap / Fasta - givande - enkelhet Om det är möjligt, ta bort allting (möbler, elektriska prylar, blommor o.s.v) från rummet där ni skall ha samlingen. Tvätta allas händer när de kommer in (som ett tecken på tjänande), be dem sätta sig på golvet och ge dem vatten och bröd. Prata inte så mycket, servera bara. När alla har kommit och förmodligen är ganska förvirrade, fråga vad de tyckte om ditt välkomnande. Är det här något de är vana vid eller är de vana vid lite mer lyx? Ge alla en bit papper och en penna. Be dem skriva ner en sak de äger som de inte vill vara utan (stereon, bilen, teddybjörnen o.s.v). Be sedan var och en att läsa Luk 18:18-30 tyst för sig själv. Ge lite tid åt att be tillsammans att ni skall vara redo att ge allt åt Gud. Fråga sedan deltagarna om de vill lägga sina papper i en skål mitt i rummet som ett tecken på att de ger Gud sakerna. Givande, enkelhet och fasta. Tala kort om vad de här orden betyder för dig. Koncepten fasta, givande och enkelhet verkar vara helt fel i en värld full av gyllene bågar (Mc Donaldssymbolen) och BMWs. Läs Matt 6: Enligt den här passagen, vad skall vi ha för inställning till materiella saker? Behöver vi dem? Behöver vi bry oss om dem? Vad skall vi prioritera? Hur söker vi rent praktiskt Guds rike? Läs Matt 4:4. Välj en dag när ni alla skall fasta på lunchen, med andra ord äter ni frukost och inget mer före middagen på kvällen. Använd den tid då ni vanligtvis äter till att be och ge de pengar ni skulle spenderat på mat till kyrkan eller till något välgörande ändamål. Drick mycket under fastan och fasta inte om du är sjuk eller har många fysiska aktiviteter just den dagen. Dela era erfarenheter med varandra i gruppen nästa samling.

6 Lärjungaskap / Renhet - gemenskap - lovprisning I motsats till förra veckan, ordna en liten fest i samlingsrummet. Ha mycket utsmyckning, mat, musik, lekar med mera. Be alla i gruppen att ta med ett litet paket till någon annan i gruppen. (Var noga med att alla får en present). Efter att ni har öppnat era presenter, läs 1 Mos 2: I det avsnittet säger Gud att människan inte är menad att vara ensam. Det var därför han skapade flera människor- som en sorts gåva till varandra. Vi är skapade för att leva i gemenskap, främst med Gud men också med andra människor. Tacka Gud för människorna i din grupp och för den gemenskap Gud har gett er. Renhet - gemenskap - lovprisning. Tala kort om de tre orden och om du tycker att de hör ihop på något sätt. Läs Joh 4:7-21. Renhet handlar om att ha sunda, osjälviska relationer med andra människor. Gemenskap är att bygga upp relationer med andra kristna och låta fler vara med i den kristna församlingen. Lovprisning handlar om att bygga upp relationen mellan dig, församlingen och Gud. Alla tre sakerna kräver något, nämligen osjälvisk kärlek. Hur kan du visa osjälvisk kärlek i privata relationer, i församlingen och gentemot Gud? Be Gud förlåta dig för de tillfällen då du inte har agerat med osjälvisk kärlek i relationerna med människor, i församlingen och gentemot Gud. Överlåt er som grupp till att försöka bygga upp de här relationerna igen, och försök under veckan som ligger framför tänka ut praktiska sätt att göra det på.

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS

I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS I vilken riktning vill du vandra? Ett samtalsmaterial om ledartillsättning från Salt barn och unga i EFS Låt ingen se ner på dig för att du är ung, utan var en förebild för de troende i allt du säger och

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

Min. Plikt mot Gud. För aronska prästadömsbärare

Min. Plikt mot Gud. För aronska prästadömsbärare Min Plikt mot Gud För aronska prästadömsbärare Min Plikt mot Gud För aronska prästadömsbärare Utgiven av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga Salt Lake City, Utah, USA 2010 Intellectual Reserve, Inc.

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Vägledning. för de unga

Vägledning. för de unga Vägledning för de unga Budskap till ungdomar från första presidentskapet VÅRA KÄRA UNGA MÄN OCH KVINNOR, vi har stort förtroende för er. Ni är älskade söner och döttrar till Gud och han har er i sina

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Jesus - vad lärde och gjorde han?

Jesus - vad lärde och gjorde han? Jesus - vad lärde och gjorde han? Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Vad var det

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

BEKYMRA ER INTE, NI ÄR VÄRDA MYCKET MER

BEKYMRA ER INTE, NI ÄR VÄRDA MYCKET MER BEKYMRA ER INTE, NI ÄR VÄRDA MYCKET MER 8 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (2 MARS 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 6:24-34 Gud och mammon Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

ÄLSKA ERA FIENDER 7 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (23 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:38-48. Älska era fiender

ÄLSKA ERA FIENDER 7 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (23 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:38-48. Älska era fiender ÄLSKA ERA FIENDER 7 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (23 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:38-48 Älska era fiender Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand. Men jag säger er:

Läs mer

Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING

Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING Nya testamentet ELEVENS STUDIEVÄGLEDNING Nya testamentet Elevens studievägledning Framställd av Kyrkans utbildningsverksamhet Utgiven av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga 2000 Intellectual Reserve,

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer