SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN"

Transkript

1 SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SMAJL ÖST HJÄLMARGÅRDEN 2016

2 Till dig ledare Kanske det viktigaste under lägret är samlingen i din lilla grupp eller patrull. Här finns möjligheten att varje morgon och kväll på ett särskilt sätt se och lyssna in varandra, prata om det som känns viktigt, stärka gemenskapen, dela tankar och erfarenheter Det är också här man får möjlighet att veta mer om kristen tro, ställa frågor och tillsammans uppleva något av vem Gud är. Ta vara på dessa tillfällen och var lyhörd för barnen i gruppen. Gör ditt bästa för att skapa en skön och trygg miljö så att alla vågar prata och vara en del av det som händer. Ett bra tips är att tillsammans göra några enkla regler för hur ni vill att det ska funka i gruppen. Exempelvis: Inga frågor är dumma frågor. Vi lyssnar på varandra. Man kan säga pass om man inte vill vara med/svara. Man gör tummen upp om man vill säga något, vi tar hand om varandra ATT BE TILLSAMMANS Att be är inget konstigt. De allra flesta människor ber faktiskt ibland. Att be är att vara med Gud. Det kan man vara på många olika sätt: man kan tänka på Gud, sjunga en sång till Gud, prata högt eller tyst med Gud, läsa i Bibeln, be tillsammans en gemensam bön alla kan orden på En del barn tycker det är pinsamt eller ovant att be så att andra hör. Kom ihåg det är alltid okej att säga pass även när det gäller bön. Några tips på olika sätt att be! Popcornbön: Be en kort mening högt, gärna flera personer samtidigt som popcorn poppar i mun på varandra så kan bönen få vara. Tryck-bön: Sitt/stå i en ring och håll varandras händer. En i taget ber en bön (högt eller tyst), sedan trycker man till i handen på personen bredvid, då är det den personens tur att be. Ledaren sätter igång bönen och är den som också kan be en avslutande bön. Målar-bön: Måla böner tillsammans på ett stort papper eller på egna mindre lappar. Den som vill be, målar sin bön på papperet. Heta platsen: Ibland kan det vara skönt att vara den som andra ber för. Sätt en stol/kudde i mitten av en ring. Den som vill sätter sig på den. Personen på heta platsen kanske vill berätta om det är något man tänker på och vill ha hjälp med? Annars ber man ändå och tackar Gud för personen. Hjälps åt att be exempelvis med popcornbön, en gemensam bön eller genom att alla som vill ber.

3 Böne-lappar: Dela ut post-it-lappar och låt var och en skriva/rita något man vill be eller tacka för. Sätt upp lapparna på en vägg eller sätt ihop dem med en klädnypa. Tips! Ha en vägg eller klädnypa med tack-lappar och en med hjälp-lappar under lägret. Kanske ni får flytta lappar från hjälp till tack? Böneburken: Varje barn får en burk med lock som man skriver sitt namn på. I den kan man för varje dag samla och fylla på med små lappar av både bön och tack. Sitt i ring och håll tillsammans fram burkarna i mitten. Du som ledare kan be en gemensam bön för allt som burkarna innehåller och tillsammans säger ni Amen. Eller så ber ni i en gemensam bön (se nedan). Be för personen i tavlan: Gör en enkel tavelram av pinnar (eller ta med en tom ram). Skicka runt ramen och den som vill får titta ut igenom ramen. Du som ledare kan säga: Tack Gud för (barnets namn) som (något man uppskattar hos barnet). Övriga i gruppen fyller på med vad de uppskattar hos personen: Du har ett fint leende, Du bryr dig om andra, Du är duktig på basket Detta är bra att göra efter några dagar då gruppen har lärt känna varandra något. Det blir en härlig tackbön och en uppmuntran för varje barn. Gosedjurs- eller kuddbön: Använd ett gosedjur eller en kudde som skickas runt till en i taget med frågan: Vad blev du glad för idag? Dessa glad-saker blir naturliga tack-böner. Ficklampa-bön: Låt det vara mörkt i rummet/tältet. En i taget får lysa med ficklampan på en kompis, samtidigt som man säger personens namn. Alla ber då ex Tack Jesus att du älskar Anna. Sedan får Anna lysa på en ny kompis och så vidare tills alla blivit lysta på. Böne-loppan: Gör en klassisk loppa. Skriv början på böner i de olika färgflikarna exempelvis: Tack Gud för, Gud i dag vill jag, Hjälp mig Gud att idag, Gud du vet precis Barnen turas om att säga en siffra som bläddras fram, sedan en färg och fortsätta bönen som kommer upp i loppan. Dra gärna nytta av skrivna böner!

4 Gud som haver Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går, du förbliver, Fader vår. Amen Vår Fader Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. Bön för dagen Gomorron Gud och tack för dagen, Tack för vänner och mat i magen. Gud du är med oss här och nu Du är med oss 24-7*! (*Det vill säga 24 timmar, 7 dagar i veckan) Du är med mig Tack Gud att du är med mig jämt, det får jag lita på bestämt. Du ser mig, hör mig, vet hur jag mår. Tack Gud att du alltid, alltid förstår. Tack Jesus Tack Jesus att du älskar var kille och var tjej Tack Jesus att du älskar att vara vän med mej Tack Jesus att du älskar fast vi inte förstår Tack Jesus att du älskar och alltid med oss går God natt Gud God natt Gud och tack för ida, en del var jobbigt, annat var bra. Men allt jag lämnar nu till dig. Du som alltid älskar mig.

5 På riktigt!!?! Det är årets lägertema Vad är egentligen på riktigt? Ibland är det inte helt enkelt att veta vad som är sant och inte, men vi som gör Smajl tror att Gud är på riktigt och att det som står i Bibeln är sant och stabilt! Smajl är också ett läger där man är väldigt välkommen även om man inte alls vet vad man tror på. Med årets tema PÅ RIKTIGT!!?! vill vi berätta om att det finns en Gud som är på riktigt och som älskar oss på riktigt. Och att det ligger en befrielse i att säga som det är på riktigt! Vi vill också berätta att det är ok och bra att våga fråga och undra för att själv få uppleva och veta att det är på riktigt. Frågetecknet i rubriken behöver få plats bland alla utropstecken. Under lägrets olika dagar kommer vi att fokusera på olika aspekter av På riktigt!!?! : Bibeln är på riktigt! Våga fråga! Det är befriande att säga som det är på riktigt! Du är värdefull på riktigt! Låt alla vara med på riktigt! Under storsamlingarna kommer vi att får möta La Smajls Detektivbyrå som är tillsatt för att lösa de mysterier som varje dag händer på lägerområdet. Vi kommer också att få träffa olika personer från Bibeln och varje dag dras ett råd ut den Stabila boken.

6 God morgon gruppen! MORGONENS FÖRSTA SAMLING Börja alltid dagen med en kort grupp-/patrullsamling. Känn dig fri att lägga upp den som du vill. Poängen är att barnen känner sig sedda och att det skapas en god stämning i gruppen inför dagen som ligger framför. SÅ HÄR KAN MAN GÖRA Sitt gärna i ring. Hälsa var och en god morgon genom att kolla hur alla har sovit. Det blir ett utmärkt tillfälle för varje barn att få höra sitt namn och bli sedd i ögonen av den som frågar: Gomorron Anna/Kalle hur har du sovit? Tips! Låt var och en få svara med tummen upp (bra), tummen ned (sådär) eller tummen rakt ut (okej). Kolla att alla verkar trivas. Finns det något barnen tycker är bra eller mindre bra hittills på lägret? Ta gärna en snabb runda och dela förväntningar på dagen idag. Vad ser du fram emot idag? Det är alltid okej att säga pass om man inte vill svara. Gå igenom och informera om det händer något speciellt under dagen. Dela gärna kort något från Bibeln. Det kan t ex vara en bra minnesvers eller en uppmaning/uppmuntran som du tänker passar din grupp just idag. Om man vill kan man använda en andaktsbok. Be tillsammans för dagen, att ni ska få vara goda vänner och om Guds beskydd.

7 Eftersnack DAGS ATT FÖLJA UPP DAGENS STORSAMLING På Storsamlingen samlas alla på lägret. Här får barnen ta del av Bibelns berättelser och se att Bibeln faktiskt hör ihop med vårt liv här och nu. Storsamlingen följs upp i smågrupper/ patruller. Här får barnen chans att både få veta mer, fråga, prata, be och dela erfarenheter med varandra av livet med Gud. Tänk på att inte ha för stora grupper, det underlättar för fler att våga, prata och vara delaktiga. Hjälp barnen att också se hur Gud är med under lägret! Uppmärksamma dem på hur Gud svarar på böner ni ber. Ta också chansen att dela egna erfarenheter av livet med Gud så barnen ser att livet med Gud är på riktigt! På följande sidor hittar du underlag som stöd för dig ledare i samtalet och bibelläsningen med barnen. Använd Bibeln i samtalet och gärna en som passar din grupp. Kanske en barnbibel är det bästa i en grupp och The Message (Nya testamentet på nutida svenska, Libris) eller Bibel 2000 i en annan grupp? Dag 1: Bibeln är på riktigt! Det vi har sett och hört berättar vi 1 Joh 1:3 Första dagen på lägret är det mycket som ska hinnas med. Därför är det inte heller planerat för någon uppföljande smågruppssamling utifrån temat. Du kommer dock att träffa din patrull en kortare stund under dagen. I Ledarhäftet finns särskilda punkter att gå igenom under första patrullsamlingen. Är det sant? Ja, det är på rik2gt! Vi vill också uppmuntra dig som ledare att ta tillfällen under dagen att samtala vidare om det som hände på storsamlingen och lyssna in barnen, enskilt eller tillsammans. Under dagens storsamling kommer vi att få träffa läkaren Lukas som skriver om vad människor har sett och hört om Jesus. Viktigt att poängtera för barnen är att Smajl är ett läger där man är väldigt välkommen även om man inte alls vet vad man tror på!

8

9 Dag 2: Våga fråga! Sök så ska ni finna Matt 7:7 Är det sant? Ja, våga fråga! SÄTT IGÅNG SNACKET! (5 min) Har du varit med om att du har hört någon berätta något som varit svårt att tro på? Ge exempel! Vad kan man göra för att få veta att något är på riktigt? Är det viktigt att få reda på att något är på riktigt? Varför/ varför inte? KOLLA BIBELN! (10 min) Leta gärna upp dagens bibelberättelse. Du hittar den i Joh 20: I dagens storsamling fick vi möta Jesus och några av lärjungarna, bland annat Tomas. Vad var det som hände egentligen? Vad var det Tomas hade svårt att tro på och vad ville han göra för att få veta på riktigt? Vad gjorde Jesus för Tomas för att han skulle kunna veta att det lärjungarna berättade för honom verkligen var på riktigt? Det Jesus gör är också att visa oss något riktigt bra att han vill att vi ska få veta på riktigt! Det var viktigt för Jesus att Tomas, som hade lite frågor och funderingar, skulle få ställa dem och få känna att Jesus var på riktigt. Vad betyder uppmaningen Sök så ska du finna? Prata om att det är helt okej och till och med bra att ställa de frågor man har kring Gud och Bibeln, så kan vi tillsammans prata med Gud och varandra för att förstå ännu mer och veta att det är på riktigt. När man har en kompis pratar man med honom/henne om allt möjligt och man ställer också en massa frågor. Jesus är vår vän och precis som med andra vänner kan vi både berätta saker, prata om saker och fråga saker! ATT JOBBA PÅ IDAG! (5 min) Ta reda på något i bibeln du inte visste innan. Ta reda på något som fått en av dina ledare att tro på Jesus. Tips! På pyjamasbönen kan ni berätta för varandra vad ni fått reda på.?!

10 Dag 3: Det är befriande att säga som det är på riktigt! Sanningen ska göra er fria Joh 8:32 SÄTT IGÅNG SNACKET! (5 min) I dagens drama ställer Doris till det och trasslar in sig rejält genom att säga saker som inte riktigt är sant och undanhålla sanningen för de andra. Det blir väldigt skönt för henne när sanningen kommer fram. Varför är det så skönt att säga som det är på Varför är det ibland så svårt att säga som det är? KOLLA BIBELN! (10 min) Leta upp dagens bibelberättelse. Du hittar den i Joh 4:1-17. Är det sant? Ja, det är så befriande! riktigt? I storsamlingen handlade det om en kvinna som gick för att hämta vatten vid brunnen. Hur var det med henne egentligen? Och varför ville hon inte att andra skulle se henne? Vad händer när hon får träffa Jesus? Vad betyder det att Sanningen ska göra er fria? Prata om hur sanningen kommer som en befrielse efter att man trasslat till det med saker som inte är sant, eller när något man hållit hemligt länge kommer ut i ljuset även om det kan kännas lite jobbigt innan. Ibland kan vi trassla till det ordentligt vi vill slippa berätta något och så blir det bara trassligare och trassligare precis som ett garnnystan Jesus vill få oss att förstå att det är befriande att säga som det är på riktigt. Jesus visar för kvinnan vid brunnen att trots att hon inte riktigt sagt som det är så älskar han henne. Det kan vi vara trygga med också! Vi kan alltid berätta allt för Gud och han kommer alltid, alltid att älska oss! Hur kan vi hjälpa varandra att säga som det är på riktigt? Du som ledare kan gärna berätta om någon gång när det var befriande för dig att säga som det var på riktigt. ATT JOBBA PÅ IDAG! (5 min) Att säga som det är på riktigt kan kännas som att trassla upp en knut man haft inuti. Stå i ring i patrullen, blunda och sträck händerna mot mitten. Var och en fattar en hand. Titta upp och försök trassla upp knuten genom att snurra, vrida, krypa utan släppa taget om den hand man håller i.

11 Dag 4: Du är värdefull på riktigt! Du är så dyrbar i mina ögon, så högt aktad och så älskad av mig. Jes 43:4 Är det sant? Ja, du är så värdefull - på rik2gt! SÄTT IGÅNG SNACKET! (5 min) Två personer i dagens drama kände sig riktigt värdelösa. Hur känns det när man känner sig dålig eller värdelös? Vad kan få en att känna så? Vad betyder det att vara dyrbar? Hur känns det när man känner sig dyrbar och vad kan få en att känna sig så? KOLLA BIBELN! (10 min) Leta upp dagens bibelberättelse. Du hittar den 1 Sam 16:1-13. I storsamlingen handlade det om Samuel som skulle smörja en ny kung. Vad var det som hände? Gud säger till Samuel att Herren ser med andra ögon än människor: människor ser till det yttre, men Herren ser till hjärtat. Vad betyder det? Kanske är det så att vi ganska ofta fokuserar på det yttre hur man borde vara, hur man förväntas vara och hur man är i jämförelse med andra. Men för Gud är vi alla så dyrbara och älskade precis som vi är! Vi borde se på oss själva och varandra med Guds ögon! Gud säger till sitt folk genom profeten Jesaja att Du är så dyrbar i mina ögon, så högt aktad och så älskad av mig. Vad betyder det? Prata med barnen om hur oerhört stor Guds kärlek är till var och en. Vill man kan man låta varje barn få exempelvis en sten eller en lapp med ett ritat hjärta på, alternativt en pärla, som man kan ha i fickan under lägret (och efter!) för att påminna sig om hur älskad och dyrbar man är. Du som ledare kan gärna berätta vad det betyder för dig att veta att du är älskad av Gud på riktigt! Läs gärna Du är värdefull av Max Lucado nu eller under pyjamasbönen. ATT JOBBA PÅ IDAG! (5 min) Kolla dig i en spegel och säg: Här är en som är värdefull och som Gud älskar på riktigt! Försök att under dagen säga uppmuntrande saker till varandra. Försök också komma ihåg bra saker som andra säger till dig.

12 Forma en diamant med händerna (pekfinger mot pekfinger och tumme mot tumme). Detta diamanttecken betyder Du är värdefull. Gör det tecknet till andra på lägret idag!

13 God natt gruppen! KVÄLLSAMLING INNAN MAN SOMNAR När tänderna är borstade och pyjamasen är på samlar du gruppen för en enkel pyjamasbön. Vi önskar varandra en god natt, tackar Gud för dagen och det vi bär med oss. Det är viktigt att skapa lugn och trygghet inför natten. Man kan samla sin grupp på en gemensam plats eller så går ledare runt och säger god natt i ett rum/tält/husvagn i taget. Det är en poäng att samma ledare nattar samma barn varje kväll. Det ger trygghet. SÅ HÄR KAN MAN GÖRA Knacka innan du går in, så alla hunnit byta om och göra sig i ordning. Prata en stund om bra saker som hänt under dagen. Kanske det är läge att kolla upp hur det gått med det man eventuellt bestämde sig för på dagens Eftersnack? Säg att du gärna vill att ni ber en bön till Gud som avslutning på dagen. Förklara gärna vad bön är, hur det kan gå till och vad det betyder för dig. Bön är inte självklart för alla barn. Låt gärna barnen föreslå sådant de vill be eller tacka för. Be tillsammans. Dra nytta av bönetipsen i detta häfte eller använd en gemensam kvällsbön/sång som barnen känner igen. En del barn tycker det kan vara mysigt med en god natt-kram andra inte. Var lyhörd! Tvinga inte någon som inte vill. Tala om att det är okej att säga pass också här. Ställ gärna frågan varje kväll man kan ju ändra sig även om man kanske sa pass första kvällen.

14 Extratips! Förslag på lite blandade övningar, aktiviteter och tips att dra nytta av i samlingen med din lilla grupp eller patrull. En del barn gillar att prata och diskutera andra har kanske svårt att sitta still längre än fem minuter i taget. Här finns lite extratips att dra nytta av i din grupp. Dramatisera Prova att själva i gruppen dramatisera/ återberätta dagens bibelstory! Sitt och stå-frågor Ställ enkla ja- och nej frågor utifrån dagens bibelberättelse. Alla svarar samtidigt och de som vill svara ja ställer sig upp, de som svarar nej räcker upp båda händerna i luften. Exempelvis: Hade Jishaj tre söner? Ta ställning på olika platser Låt barnen ta ställning till påståenden man kan tycka lite olika om - genom att ställa/sätta sig på tre olika platser (eller filtar) beroende på om man: Håller med, Inte håller med eller har ett Annat svar. Prata tillsammans hur tänkte du/ni som står på den här platsen. Exempel: Det är ibland svårt att säga som det är. Håller du med? Håller du inte med? Har du nån annan tanke? Rita och berätta storyn Prova att låta barnen illustrera bibelberättelsen tillsammans. Du behöver stort papper och kritor. Sitt runt papperet. Hjälps åt att återberätta storyn och uppmana olika barn att rita det de berättar. Vilken smiley är du? Visa olika smileys på din telefon eller på papper. Hur känner sig barnen idag? Låt var och en peka på valfri smiley. Använd dem på morgonen eller i pyjamasbönen för att känna av hur barnen mår. Gör egna rebusar utifrån dagens rubrik! Använd er själva, papper och penna eller saker.

15 Mina anteckningar

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SMAJL VÄST HJÄLMARGÅRDEN 2016 Till dig ledare Kanske det viktigaste under lägret är samlingen i din lilla grupp eller patrull? Här finns möjligheten att varje morgon

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN

SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SNACK & BÖN I GRUPPEN ELLER PATRULLEN SMAJL VÄST HJÄLMARGÅRDEN 2015 Till dig ledare Kanske det viktigaste under lägret är samlingen i din lilla grupp eller patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen

Läs mer

PilgrimsBarn. en manual för mässa

PilgrimsBarn. en manual för mässa PilgrimsBarn en manual för mässa 2 Inledning Mässan är inspirerad av en berättarmetod som heter Godly play. Manualen är till för ledaren och delas inte ut till deltagarna. Det är viktigt att öva ordentligt

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING

Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Dopgudstjänst I GRYTNÄS FÖRSAMLING Psalm Inledningsord Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att rädda oss från det onda. Genom dopet föder han

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) (28 APRIL 2013) NI SKA ÄLSKA VARANDRA Tidsram: 20-25 minuter. Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra Joh 13:31 33a, 34 35 När Judas hade gått ut från salen där Jesus

Läs mer

NI SKA ÄLSKA VARANDRA

NI SKA ÄLSKA VARANDRA NI SKA ÄLSKA VARANDRA SJÄTTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR B) Tidsram: 20-25 minuter. Detta befaller jag er: att ni skall älska varandra Joh 15:9-17 Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

HELIGA TREFALDIGHETS DAG

HELIGA TREFALDIGHETS DAG HELGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR C) (26 MAJ 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 16:12-15 HELIGA TREFALDIGHETS DAG Sanningens ande Jag har mycket mer att säga er, men ni förmår inte ta emot det nu. Men när han

Läs mer

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN?

FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? FÅR VI DEN BÄSTA PLATSEN? 29 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 OKTOBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 10: 35-45 eller 10:42-45 (här nedan den längre) Lärjungarna som ville ha hedersplatsen Jakob och

Läs mer

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen

Samtal med Gud. Nr 6 i serien Kristusvägen Samtal med Gud Nr 6 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet VÅR FADER Den viktigaste kristna bönen är den bön som Jesus lärde sina lärjungar. I den lär han oss att be till Gud som vår far: Vår Fader,

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Tidsram: minuter. Joh 10:27-30

Tidsram: minuter. Joh 10:27-30 Fjärde påsksöndagen (år C) (21 april 2013) Jesus är den gode herden Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:27-30 Jesus är den gode herden som älskar sina får Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem,

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (19 JANUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd.

Läs mer

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN JESUS ÄR DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:27-30 Jesus är den gode herden som älskar sina får Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig.

Läs mer

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer.

Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium. 3Ge oss var dag vårt bröd för dagen som kommer. Luk 11:1-13 BÖN - Evangelium Lukas, mer än någon annan evangelist, visar betydelsen av bön i Jesu liv och verksamhet (3:21, 5:16, 6:12, 9:18, 9:28, 10: 21-22, 11: 1, 22: 41-4, 23:46). Lukas 11 börjar med

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS

JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS JOHANNES KÄNNER IGEN JESUS ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:29-34 Nästa dag såg han Jesus komma, och han sade: Där är Guds lamm som tar bort världens synd. Det är om honom

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL Tidsram: minuter. Joh 10:11-18

DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL Tidsram: minuter. Joh 10:11-18 DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 26 APRIL 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 10:11-18 Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är herde och inte

Läs mer

FIKONTRÄDET TREDJIE SÖANDAGEN I FASTAN (ÅR C) Tidsram: minuter. Luk 13:6-9

FIKONTRÄDET TREDJIE SÖANDAGEN I FASTAN (ÅR C) Tidsram: minuter. Luk 13:6-9 FIKONTRÄDET TREDJIE SÖANDAGEN I FASTAN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt Och han gav dem denna liknelse: En man hade ett fikonträd i sin vingård, och

Läs mer

DEN BLINDE FÅR SE. En blindfödd man botas. Där Jesus kom gående fick han se en man som hade varit blind från födelsen.

DEN BLINDE FÅR SE. En blindfödd man botas. Där Jesus kom gående fick han se en man som hade varit blind från födelsen. DEN BLINDE FÅR SE FJÄRDE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 9:1-41 eller Joh 9:1,6-9,13-17,34-38 (den kortare läsningen presenteras här nedan) En blindfödd man botas Där Jesus kom gående

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg

Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36. Jesus på härlighetens berg Andra söndagen i fastan (år C) (24 februari 2013) Jesus på härlighetens berg Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes

Läs mer

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna

Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Liknelsen om talenterna 33:e söndagen under året (årgång A) 16 november 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:14-30 eller Matt 25: 14-15, 19-21 (den kortare här nedan) Liknelsen om talenterna Det blir nämligen

Läs mer

JESUS FÖRKLARAR LAGEN

JESUS FÖRKLARAR LAGEN JESUS FÖRKLARAR LAGEN 6 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (16 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:17-37 eller 5:20-22a, 27-28, 33-34a, 37 Jesus och lagen Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar

Läs mer

JESUS GER OSS EN GÅVA: DEN HELIGE ANDEN

JESUS GER OSS EN GÅVA: DEN HELIGE ANDEN JESUS GER OSS EN GÅVA: DEN HELIGE ANDEN SJÄTTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Jesus ger oss en gåva: den helige Anden Joh 14:23-29 Jesus svarade: Om någon älskar mig bevarar han mitt ord,

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG C) Tidsram: minuter.

BrÖLLoPEt I KANA ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG C) Tidsram: minuter. BrÖLLoPEt I KANA ANDRA SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG C) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus och hans lärjungar var också bjudna till bröllopet.

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

LYCKA HOS GUD. 6. SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) Tidsram: minuter Luk 6: 17-18a, Saligprisningar och verop

LYCKA HOS GUD. 6. SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) Tidsram: minuter Luk 6: 17-18a, Saligprisningar och verop LYCKA HOS GUD 6. SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter Luk 6: 17-18a, 20-26 Saligprisningar och verop Sedan gick han ner tillsammans med dem och stannade på ett ställe på slätten. Där var en

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen

Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Första Mosebok 1 Några tips till dig som vill följa bibelläsningsplanen Bestämd tidpunkt och plats. Många har svårt att få till bibelläsningen, det underlättar om du har en bestämd tid och plats när du

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan

Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan Be Lyssna Handla Konstverk av Birgitta Kärnbo Bibelläsningsplan Kyrkan vid Brommaplan 5 september 2016 1 januari 2017 1 Be Lyssna Handla De tre orden är ledord för gudstjänster och bibelläsningsplanen

Läs mer

NI ÄR JORDENS SALT OCH VÄRLDENS LJUS

NI ÄR JORDENS SALT OCH VÄRLDENS LJUS NI ÄR JORDENS SALT OCH VÄRLDENS LJUS 5 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (9 FEBRUARI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:13-16 Ni är världens ljus Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin kraft, hur skall

Läs mer

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) DEN GUDOMLIGA BARMHÄRTIGHETENS SÖNDAG (7 APRIL 2013) Tidsram: minuter.

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) DEN GUDOMLIGA BARMHÄRTIGHETENS SÖNDAG (7 APRIL 2013) Tidsram: minuter. ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) DEN GUDOMLIGA BARMHÄRTIGHETENS SÖNDAG (7 APRIL 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20:19-31 TOMAS TVIVEL OCH TRO Den uppståndne visar sig och Tomas tvivlaren På kvällen samma dag,

Läs mer

DÖRREN TILL JESUS. Gå in genom den trånga porten. Övriga läsningar: Jes 66:18-21, Heb 12: 5-7,11-13

DÖRREN TILL JESUS. Gå in genom den trånga porten. Övriga läsningar: Jes 66:18-21, Heb 12: 5-7,11-13 DÖRREN TILL JESUS 21 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 13:22-30 Gå in genom den trånga porten Han gick genom städer och byar och undervisade på sin väg mot Jerusalem. Någon frågade

Läs mer

DÖRREN TILL JESUS. Gå in genom den trånga porten. Övriga läsningar: Jes 66:18-21, Heb 12: 5-7,11-13

DÖRREN TILL JESUS. Gå in genom den trånga porten. Övriga läsningar: Jes 66:18-21, Heb 12: 5-7,11-13 DÖRREN TILL JESUS 21 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 13:22-30 Gå in genom den trånga porten Han gick genom städer och byar och undervisade på sin väg mot Jerusalem. Någon frågade

Läs mer

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9

FIKONTRÄDET TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (3 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 13:6-9 FIKONTRÄDET Liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt Och han gav dem denna liknelse: En man hade ett fikonträd i sin

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN HELIGA TREFALDIGHETS DAG (ÅR A) (15 JUNI 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:16-18 Vad Jesus berättar för Nikodemus Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de

Läs mer

ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN FEMTE SÖNDAGEN I FASTA (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 8: 1-11

ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN FEMTE SÖNDAGEN I FASTA (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 8: 1-11 ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN FEMTE SÖNDAGEN I FASTA (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11 Äktenskapsbryterskan Alla gick hem, var och en till sitt, men Jesus gick till Olivberget. Tidigt på morgonen var han

Läs mer

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31 TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20:19-31 Den uppståndne visar sig och Tomas tvivlaren På kvällen samma dag, den första i veckan, satt lärjungarna bakom reglade

Läs mer

KRISTUS KONUNGENS DAG

KRISTUS KONUNGENS DAG KRISTUS KONUNGENS DAG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG B) 22 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 18:33b-37 Jesus inför Pilatus Pilatus gick tillbaka in i residenset och lät kalla till sig Jesus och

Läs mer

JEsUs På HärLiGHEtENs BErG

JEsUs På HärLiGHEtENs BErG JEsUs På HärLiGHEtENs BErG ANDRA SÖNDAGEN I FASTA (ÅR C) (21 FEBRUARI 2016) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 9: 28-36 Jesus på härlighetens berg Ungefär en vecka senare tog han med sig Petrus och Johannes och

Läs mer

JESUS ÄR HERRE 4:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 1 FEBRUARI Tidsram: minuter. Mark 1: I Kafarnaums synagoga

JESUS ÄR HERRE 4:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 1 FEBRUARI Tidsram: minuter. Mark 1: I Kafarnaums synagoga JESUS ÄR HERRE 4:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 1 FEBRUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 1: 21-28 I Kafarnaums synagoga De kom till Kafarnaum, och när det blev sabbat gick han till synagogan och

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31

TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: minuter. Joh 20:19-31 TOMAS TVIVEL OCH TRO ANDRA PÅSKSÖNDAGEN (ÅR C) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 20:19-31 Den uppståndne visar sig och Tomas tvivlaren På kvällen samma dag, den första i veckan, satt lärjungarna bakom reglade

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

JESUS FREStAS FÖRSTA SÖNDAG I FASTAN (ÅR C) (14 FEBRUARI 2016) Tidsram: minuter. Luk 4:1-13 Jesus frestas

JESUS FREStAS FÖRSTA SÖNDAG I FASTAN (ÅR C) (14 FEBRUARI 2016) Tidsram: minuter. Luk 4:1-13 Jesus frestas JESUS FREStAS FÖRSTA SÖNDAG I FASTAN (ÅR C) (14 FEBRUARI 2016) Tidsram: 20-25 minuter. Luk 4:1-13 Jesus frestas Jesus återvände från Jordan uppfylld av helig ande, och ledd av Anden var han fyrtio dagar

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden

Eva Andreas Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Eva Andreas Tunadalskyrkan 160904 Tema: Att vara lärjunge utmaningar och möjligheter Grunden Matt 28:16-20 Under hösten kommer de flesta av mina predikningar att ha ett gemensamt tema, och varje predikan

Läs mer

TA EMOT ETT BARN = TA EMOT JESUS

TA EMOT ETT BARN = TA EMOT JESUS TA EMOT ETT BARN = TA EMOT JESUS 25 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 20 SEPTEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 9:30-37 Andra förutsägelsen om Människosonens lidande Sedan gick de därifrån och vandrade

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Tidsram: minuter. Lukas 23:35-43

Tidsram: minuter. Lukas 23:35-43 Kristus är vår kung Kristus konungens dag (år C) (24 november 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 23:35-43 Folket stod där och såg på. Rådsmedlemmarna hånade honom och sade: Andra har han hjälpt, nu får

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

LIKNELSEN OM DE BÅDA SÖNERNA

LIKNELSEN OM DE BÅDA SÖNERNA LIKNELSEN OM DE BÅDA SÖNERNA 26:E SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG A) (28 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 21:28-32 Liknelsen om de båda sönerna Vad säger ni om det här: En man hade två söner. Han

Läs mer

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG ÄNGELN Ängeln Gabriel GABRIEL kommer KOMMER till Maria TILL MARIA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG Tidsram: 20-25 minuter Kyrkan firar Herrens bebådelse jungfru Marie bebådelsedag normalt den 25 mars. Det är

Läs mer

Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17

Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17 Att vara JESu vän 23 SönDAGEn under året (år C) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge Stora skaror gick tillsammans med honom, och han vände sig om och sade till dem: Om någon kommer

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN JESUS ÄR DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Johannes 10:1-10 Liknelsen om fåren och den gode herden Sannerligen, jag säger er: den som inte går in i fårfållan genom grinden

Läs mer

DEN BLINDE BARTIMAIOS

DEN BLINDE BARTIMAIOS DEN BLINDE BARTIMAIOS 30 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 25 OKTOBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 10: 46-52 Den blinde Bartimaios utanför Jeriko botas De kom till Jeriko. Och när han tillsammans med

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter.

SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015. Tidsram: 20-25 minuter. SAMUEL HÖR GUD ROPA 2:A SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 18 JANUARI 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Dagens evangelieläsning är Joh 1:35-42, men i detta kapitel fokuserar vi på den första läsningen som handlar

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

VI är lemmar I KrIStI KrOpp

VI är lemmar I KrIStI KrOpp TREDJE SÖNDAGEN UNDER 3. SöNDAgeN ÅRET (ÅRGÅNG under året C) 24 (år JANUARI C) (27 2016 JANuArI 2013) VI lemmar I KrIStI KrOpp Denna gång eslås samtalet med barnen får handla om den andra läsningen, Vi

Läs mer

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN

JESUS ÄR DEN GODE HERDEN JESUS ÄR DEN GODE HERDEN FJÄRDE PÅSKSÖNDAGEN (ÅR A) 11 MAJ 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Johannes 10:1-10 Liknelsen om fåren och den gode herden Sannerligen, jag säger er: den som inte går in i fårfållan

Läs mer

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar

LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar LYCKA HOS GUD FJÄRDE SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 5:1-12a Bergspredikan, Saligprisningar När han såg folkskarorna gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar

Läs mer

Övriga läsningar: 2 Mack 7:1-2,9-14, 2 Thess 2:16-3:5

Övriga läsningar: 2 Mack 7:1-2,9-14, 2 Thess 2:16-3:5 Vi kommer att uppstå 32 söndagen under året (år C) (10 november 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 20: 27-38 eller 27,34-38 Frågan om uppståndelsen Några saddukeer de förnekar att det finns en uppståndelse

Läs mer

Vigselgudstjänst. eller. P: Äktenskapet välsignas av Gud, himmelens och jordens skapare. Kärleken är Guds gåva att ta emot och ge vidare.

Vigselgudstjänst. eller. P: Äktenskapet välsignas av Gud, himmelens och jordens skapare. Kärleken är Guds gåva att ta emot och ge vidare. Vigselgudstjänst MUSIK SAMLINGSORD Gudstjänsten kan inledas med Orgelmusik annan instrumental vokalmusik Fast moment (obligatoriskt) i Guds, den treeniges namn. Samlingsord med föreslagna liknande ord.

Läs mer

GUD LYSSNAR TILL VÅR BÖN

GUD LYSSNAR TILL VÅR BÖN GUD LYSSNAR TILL VÅR BÖN 23 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR A) (7 SEPTEMBER 2014) Tidsram: 20-25 minuter. Matt 18:15-20 En broder som gör orätt Om din broder har gjort dig någon orätt, så gå och ställ honom till

Läs mer

VÄGVISARE UNDER ADVENT: MARIA

VÄGVISARE UNDER ADVENT: MARIA VÄGVISARE UNDER ADVENT: MARIA TREDJE SÖNDAGEN I ADVENT (ÅRGÅNG B) 14 DECEMBER 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 1:6-8, 19-28 Det kom en man som var sänd av Gud, hans namn var Johannes. Han kom som ett vittne

Läs mer

Tidsram: 20-25 minuter.

Tidsram: 20-25 minuter. 3. Söndagen under året (år C) (27 januari 2013) Vi är lemmar i Kristi kropp Denna gång föreslås att samtalet med barnen får handla om den andra läsningen, Vi är lemmar i Kristi kropp ur Första Korintierbrevet.

Läs mer

OM BÖN - FARISÉN OCH TULLINDRIVAREN

OM BÖN - FARISÉN OCH TULLINDRIVAREN OM BÖN - FARISÉN OCH TULLINDRIVAREN 30 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (27 OKTOBER 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 18:9-14 Liknelsen om farisén och tullindrivaren Till några som litade på att de själva

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja!

L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja! LAUDES Intro: L: Vi kommer inför dig Gud, som är kärlek. A: Med allt vad vi är, tillber vi dig. L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja!

Läs mer

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17

Lukas 14:25-33 Att vara Jesu lärjunge. Övriga läsningar: Vish 9:13-18, Filem 9b-10, 12-17 23 söndagen under året (år C) (8 september 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 14:25-33 Att vara Jesu vän Att vara Jesu lärjunge Stora skaror gick tillsammans med honom, och han vände sig om och sade till

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

VINSTOCKEN FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 3 MAJ Tidsram: minuter. Joh 15:1-8. Liknelsen om vinstocken

VINSTOCKEN FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 3 MAJ Tidsram: minuter. Joh 15:1-8. Liknelsen om vinstocken VINSTOCKEN FEMTE PÅSKSÖNDAGEN (ÅRGÅNG B) 3 MAJ 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 15:1-8 Liknelsen om vinstocken Jag är den sanna vinstocken, och min fader är vinodlaren. Varje gren i mig som inte bär frukt

Läs mer

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus,

HERRE. Eva Andreas. Bön Sorbykyrkan Det här får symbolisera Jesus, 1 Eva Andreas Bön Sorbykyrkan 181020 Förklaring: Det här är mer ett bibelstudium än en predikan. Första avsnittet handlar om Jesus som bedjare och det andra om vad Jesus sade om bön. Till första avsnittet

Läs mer

KRISTUS ÄR VÅR KUNG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG A) 23 NOVEMBER 2014

KRISTUS ÄR VÅR KUNG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG A) 23 NOVEMBER 2014 KRISTUS ÄR VÅR KUNG KRISTUS KONUNGENS DAG (ÅRGÅNG A) 23 NOVEMBER 2014 Tidsram: 20-25 minuter. Matt 25:31-46 Människosonens dom När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar,

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas)

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas) 24 söndagen under året (år C) (15 september 2013) Förlorade fåret - du är viktig för Gud Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 15:1-10 Liknelsen om det förlorade fåret Alla tullindrivare och syndare sökte sig

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare)

ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015. Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) ÄNKANS GÅVA 32 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅRGÅNG B) 8 NOVEMBER 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Mark 12: 41-44 (eller Mark 12:38-44, nedan väljs den kortare) Änkans gåva Han satte sig mitt för tempelkistan och såg

Läs mer

Predikan. 5 i påsktiden 2010, årg. 2.

Predikan. 5 i påsktiden 2010, årg. 2. Predikan 5 i påsktiden 2010, årg. 2. När man läser dagens evangelietext står man som nutidssvensk lite förundrad över vissa av Jesu formuleringar. Jag provade dem på en vän till mig, jag sade: Du är min

Läs mer

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet

Tunadalskyrkan Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet 1 Tunadalskyrkan 160925 Tema: Att vara lärjunge del 3 1 Petr 2:4-10 Vår andliga identitet Dotter, syster, hustru, svärmor, svärdotter, mormor, pastor, kantor, körsångare ja listan kan göras lång på vem

Läs mer

Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER

Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER Nyfikenhetsvandring 3 - GUD FADER Bidrag från Bengt Pleijel 2005-12-31 Bibelskolan.com Detta är nyfikenhetsvandring 3 Kära surfare och nyfikenhetsupptäcktsvandrare! I de två föregående avsnitten fick vi

Läs mer