Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk"

Transkript

1 Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Hur besvärligt är det egentligen att brygga öl på helmalt? Behöver man verkligen en massa utrustning för att åstadkomma ett bra öl? Går det inte med vanlig köksutrustning? av Torsten Hannerfeldt Frågor som dessa får man ibland som hembryggare och för att få svar begav jag mig hem till föreningens kassör och småskalighetskonstnär, Anders Lundquist. Vi har bestämt träff en lördag i januari för att jag skall få vara med och dokumentera en bryggning. Anders har som måtto att bryggning skall vara enkelt, roligt och inte kräva mycket plats eller dyr, skrymmande utrustning. Lägenheten han bor i är en modern etta med kök, sovalkov och en generös klädkammare. Det enda som skvallrar om att man kommit hem till en framgångsrik hembryggare är ett extra kylskåp i köket och några undanstoppade detaljer i klädkammaren. Vad är roligast med hembryggning? frågar jag. Det är nog att brygga lite mindre satser vid fler tillfällen och då experimentera friskt med ingredienser och prova på olika ölstilar från hela världen. Tjusningen är att få kläm på de lite mer udda öltyper som finns, men jag räds inte en tjeckisk pilsner för det. Några av Anders favoritöl, både att brygga och att konsumera, är diverse belgiska öl, tyska och belgiska veteöl, engelska mild, brown ale och porter, för att nämna några. Bryggningen får också ta den tid det tar. Varför jäkta när man kan se det som avkoppling, säger Anders. Detta är den utrustning som skall hjälpa oss att förvandla råvarorna malt, humle, jäst och vatten till ett gott öl. 1. E-kolv med aktiv förkultur, 2. tioliters kastrull, 3. jäshink med jäsrör, 4. kylare i form av kopparspiral, 5. kapsyleringsapparat, 6. hävert, 7. mätglas med hydrometer, 8. Laksil i hävertmodell.

2 Utrustning För att kunna framställa ett öl på helmalt behöver man ett kärl att mäska i. Det kan nästan vara vilket kärl som helst som rymmer den mängd malt och vatten receptet kräver. En sak att tänka på är dock att detta kärl inte är för brett. Maltbädden måste åtminstone bli 10 cm hög. Anders har löst detta på ett fiffigt sätt. Han mäskar i en 6 liters kastrull som ställs in i ugnen så att värmeförlusterna blir små. Ugnen sätt på ca 60 C och fungerar som isolering under mäskningen. Efter mäskningen skall vörten silas ur och till detta använder man oftast ett lakkärl. Anders har löst detta på ett billigare och smidigare sätt. Han har böjt till ett tunt kopparrör till ett L, trätt på ett rullat metallnät i ena änden och en plastslang i den andra. Med hjälp av denna anordning silar han ur vörten med häverteffekt och kan styra flödet genom att höja och sänka uppsamlingskärlet. Efter lakningen skall den uppsamlade vörten kokas. En större kastrull behövs då som rymmer minst den mängd öl man avser brygga. Helst bör man ha en kastrull som rymmer 25 % mer men det går att späda med vatten under vörtkoket för att kompensera avkokningen. För dagen använde Anders en tjockbottnad 10 liters kastrull i aluminium. Receptet var på 8,5 liter färdig öl. Som värmekälla använder han den största plattan på sin vanliga köksspis. Den ger ett tillräkligt kok på 6:an. När vörten kokat färdigt skall den kylas. Ryms kastrullen i diskhon kan man sänka ner den i kallt vatten där och byta ut vattnet några gånger. Man kan också tillverka en enkel kylare med kopparrör, en bit trädgårdsslang och några slangklämmor. Kopparröret formas till en spiral som passar i kastrullen. I båda ändarna fäster man en bit trädgårdsslang med slangklämmorna, den ena slangen skall till vattenkranen och den andra till avlopp. Utöver detta måste man ha en våg att väga upp malt och humle med, ett jäskärl, en hävert, en kapsyleringsapparat och något kärl att odla upp förkulturen i. En hydrometer och ett mätglas är bra att ha men inte nödvändigt till att börja med. Så var det då dags att mäska in! Följ med i bildtexterna och titta på bilderna så inser du att det här med bryggning egentligen är en rätt enkel sak. 1. Under tiden 4 liter bryggvatten värms på till ca 76 C kan man passa på att väga upp malten. Till hjälp behöver man en hushållsvåg. 2. Kontrollera temperaturen på bryggvattnet. När den är 76 C är det dags att mäska in.

3 3. Inmäskning, d v s malten blandas med bryggvattnet. 5. Kontrollera temperaturen i mäsken. Den bör ha sjunkit från 76 C till ca 68 C. Allt mellan 65 och 70 C är bra för att mäskningen skall lyckas. Hamnar man fel kan man tillsätta kokande eller kallt vatten för att justera in temperaturen. 4. Rör om i mäsken så att all malt är ordentligt blandad med vattnet och att inga klumpar har bildats. 6. Isolera mäskkärlet med filtar eller gör som Anders: ställ in kastrullen i ugnen som värmts till ca C. Under mäskningen förbereder man också lakvattnet. Vid denna bryggning gick det åt 6 liter lakvatten. Lakvattnet kan värmas i en vanlig kastrull till C. Eftersom lakvattnet skall tillföras i omgångar räcker det med en 2-3 liters kastrull som fylls på under lakningens gång. På så vis har man hela tiden 75-gradigt lakvatten att tillgå. BRYGG BÄTTRE ÖL GÅ MED I SVENSKA HEMBRYGGAREFÖRENINGEN

4 7. Efter 90 minuters mäskning då mäsken bara fått vila är det dags att laka ur sötvörten. Stick ner laksilen i botten på mäsken. 9. De första litrarna vört som samlas upp skall återföras till mäskkärlet. Recirkulering kallas det. När den uppsamlade vörten är någorlunda klar och utan partiklar kan denna fas avslutas. När vörten rinner klar ur häverten och nivån börjar sjunka i mäsken så tillsätter man lakvatten vid C i samma takt. Mäsken skall inte gå torr. 10. Har man bara en liten kastrull till att värma på lakvatten så kan man hålla denna vid 75 C genom att ha plattan på och tillsätta kallvatten löpande. 8. Inled lakningen genom att starta häverten. Hastigheten på lakningen regleras genom att uppsamlingskärlets höjs eller sänks i förhållande till mäskkastrullen. Anders har även en strypning i änden på slangen vilket gör att höjden på bilden är högre än om vörten skulle flöda fritt. Sikta på att lakningen skall ta ca minuter. 11. När man samlat upp den mängd vört som receptet föreskriver är det dags för vörtkoket. Ställ vörtkastrullen på spisen och vrid på full effekt. Just innan vörten börjar koka kan man skumma av mörka partiklar på ytan och det skum som bildats med en hålslev. (Denna dag visade sig Anders kastrull vara i minsta laget varvid en del av vörten fick kokas i en liten kastrull bredvid. Denna sidovört hälldes över i stora kastrullen allt eftersom nivån i denna sjönk.)

5 15. Kylvattnet är på och temperaturen sjunker snabbt. 12. Vörten skall koka i 90 minuter. Det är viktigt att koket rumlar ordentligt och inte bara sjuder. När 60 minuter återstår av vörtkoket tillsätts den första humlegivan, den s k bittergivan. Olika recept kan sedan innehålla fler humlegivor som skall kokas med i olika lång tid. På bilden tillsätts humle i puckform. 13. Om vörtkastrullen är för liten för receptet, d v s receptets volym plus avkokningen under 90 minuter, så kan man avhjälpa detta genom att tillsätta kokande vatten under kokets gång. 16. När vörten är kyld till jästemperaturen (20 C för ale och ca 10 C för lager) skall den dekanteras till en desinficerad jäshink. Använd häverten och låt vörten plaska ner i hinken. Detta är nämligen det enda momentet i bryggningen där luft eller syre är bra (för jästens förökning). I alla andra moment är syre av ondo. 17. Lämna humlerester och annat grums i vörtkastrullen och låt i möjligaste mån bara vörten följa med till jäshinken. 14. Efter 90 minuter är det dags att ta av kastrullen från spisen och sänka ner kylaren. Man kan dock vänta med att dra på kylvatten så att kopparkylaren blir desinficerad och att partiklar i vörten hinner sjunka till botten. Har man ingen kylare kan man sänka ner kastrullen i kallt vatten som byts ut några gånger.

6 19. Tillsätt förkulturen av jästen. Hur man gör en förkultur några dagar i förväg står på paketet eller besök bryggning/forkultur.php. Ett alternativ är att använda torrjäst från DCL, vilket innehåller jäst nog till små satser utan att en förkultur behöver göras. 20. Sätt på locket till jäshinken och skaka om så att jästen får ytterligare syre. Applicera sedan ett jäsrör i locket och ställ undan hinken i lämplig temperatur. 20 C för ale och ca 10 C för lager. Recept 18. Har man tillgång till ett mätglas och en hydrometer kan man ta ut ett prov på vörten under dekanteringen för att mäta den specifika vikten. Best bitter (10 liter, OG 1048) 1,6 kg pale ale malt 150 g crystal malt 20 g East Kent golding, pellets i 60 minuter 15 g East Kent golding, pellets i 20 minuter Förkultur på London ale-jäst Mäska in med 4 liter vatten vid 76 C och kontrollera att mäsken blev C. Mäska i 90 minuter. Laka med 6 liter vatten vid C. Koka i 90 minuter och tillsätt humlen enligt receptet. Kyl och tillsätt jästen.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. a utan nätanslutning Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. Blötläggning är A och O Akta starkt

Läs mer

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Förberedelser är A och O för att göra bryggdagen så smidig som möjlig. Så börja med att kontrollera att du har följande utrustning tillgänglig:

Förberedelser är A och O för att göra bryggdagen så smidig som möjlig. Så börja med att kontrollera att du har följande utrustning tillgänglig: Rensa gärna upp schemat för dagen så gott det går, det tar några timmar att brygga öl från grunden. Särskilt första gången behöver man lite extra tid, räkna med upp mot 5-6 timmar. Förberedelser Förberedelser

Läs mer

TRYCKKOKARE Bruksanvisning

TRYCKKOKARE Bruksanvisning TRYCKKOKARE Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fördelar med din nya tryckkokare... 4 Säkerhetsinformation... 5 Beskrivning... 8 Använd tryckkokaren... 9 Rengöring och underhåll... 12 Vanliga frågor...

Läs mer

Festmat Steinerskolan, 20.1 2016

Festmat Steinerskolan, 20.1 2016 Festmat Steinerskolan, 20.1 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Blinier 1... 3 Blinier 2... 4 Hönsconsommé... 5 Tartarbiff... 6 Profiterols med appelsingräddskum och chokladsås... 7 Rudolf Steinerskolan, festmat,

Läs mer

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med teljé dda FÖRORD: Jag kommer beskriva denna växtfärgningsprocess som om jag växtfärgade endast en garnhärva. Varför då? Jo, för texten är främst för den som aldrig växtfärgat

Läs mer

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt?

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt? 2 Materia 2.1 OH1 Atomer och molekyler 1 Vid vilken temperatur kokar vatten? 2 Att rita diagram 3 Vid vilken temperatur kokar T-sprit? 4 Varför fryser man ofta efter ett bad? 5 Olika ämnen har olika smält-

Läs mer

Visste du att På vin & spritcentralen får man vid destillation fram 92-93%-ig sprit. Detta kan vi många gånger slå!

Visste du att På vin & spritcentralen får man vid destillation fram 92-93%-ig sprit. Detta kan vi många gånger slå! Tryckfrihetslagen möjliggör utgivandet av denna PDF. Det som beskrives i denna PDF är olaglig och vad "man" gör i den här PDFen, det är ingen uppmaning till er. Men kunskapen är en lätt börda. Trevlig

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

Inskrivna bak-recept

Inskrivna bak-recept Inskrivna bak-recept a. Småkakor... 2 a.1. Maryland cookies...2 b. Mjuka kakor... 3 b.1. Morotskaka...3 b.2. Socker kaka...3 b.3. Socker kaka, för större tårta...4 b.4. Nötchocklad rutor/kakor...4 b.5.

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Facit till 38 No-försök

Facit till 38 No-försök Facit till 38 No-försök Försök 1 - Mynttestet Svar: Tack vare vattnets stora ytspänning (ytan spricker inte så lätt) kan man fylla ett glas så att vattnet buktar upp i glaset. Varje mynt har liten volym,

Läs mer

Gifflar med äppelmos Sverige

Gifflar med äppelmos Sverige Gifflar med äppelmos Ugnstemperatur/tid/antal: 225 ca 12 min. 32 st 5 dl mjölk 1 dl socker 1/2 tsk salt 1 st ägg ca 15 dl vetemjöl Fyllning äppelmos strösocker Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken.

Läs mer

carpaccio på nötrulle

carpaccio på nötrulle XköttX carpaccio på nötrulle från olsson s utvalda med confit på svamp Recept: Peter Häll 300 g nötrulle Olsson s Utvalda 300 g blandad svamp 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja skal och saft av 1

Läs mer

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket

Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket Bröd Med Tupperware är bakning en lek... Tips inför brödbaket 1 2 3 4 Efter bakning... Före bakning... Förvärm alltid ugnen eftersom degen trivs bäst vid höga temperaturer - då bakas också degen på bästa

Läs mer

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen;

Introduktion. Innan du börjar så vill vi peka på några generella saker när man använder sig av MCT olja i matlagningen; Recept med MCT-olja Introduktion Med den här skriften vill vi ge lite tips och råd hur MCT olja kan användas. Vi hoppas det ska vara till hjälp och inspiration för att hitta egna lösningar och användningsområden.

Läs mer

Potatis, Kött och Desserter

Potatis, Kött och Desserter Potatis, Kött och Desserter Lönkan, 12.11 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Bagarpotatis... 5 Vitlökspotatis... 6 Janzons frestelse... 7 Skinklåda... 8 Lammbog... 9 Yttre filé av nöt... 10 Yttre

Läs mer

ESPRESSO ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE. Bruks- och skötselanvisning

ESPRESSO ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE. Bruks- och skötselanvisning ESPRESSO ESPRESSO COLOR ESPRESSO PURE Bruks- och skötselanvisning ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK 2 INNEHÅLL BESKRIVNING... 4 INSTALLATION... 5 FÖRBEREDELSE... 5 STARTA MASKINEN... 5 LUFTNING... 6 VIKTIGT ATT

Läs mer

1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik...

1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik... 1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik... 3 2.1Utrustning...3 2.1.1Jäskärl...3 2.1.2Omtappningskärl...3 2.1.3Jäsrör...

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Lyxa med husman i helgen (7 recept)

Lyxa med husman i helgen (7 recept) 1 Lyxa med husman i helgen (7 recept) Så lagar du de klassiska festrätterna - perfekt att bjuda på i helgen! Foto: Holger Edström Fylld lövbiff med senapspotatis Ingredienser 4 personer 125 g lövbiff,

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten.

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten. Eldningsinstruktion Eldningsinstruktion Tack för ditt köp av en kamin från Kaminexperten och vi hoppas att du får mycket glädje av din nya kamin. I detta häftet hittar viktig information om hur du hanterar

Läs mer

Innehåll. Förord 5 Om surdeg 7 Starta en surdegsgrund 8 Förvara och mata en surdeg 13 Baka med surdeg 16 Redskapen 20 Om recepten 23

Innehåll. Förord 5 Om surdeg 7 Starta en surdegsgrund 8 Förvara och mata en surdeg 13 Baka med surdeg 16 Redskapen 20 Om recepten 23 Innehåll russin och solros 27 valnötsbröd 29 det suraste 33 baguette på rågsurdeg 35 fikon och hasselnöt 39 ljusa dinkelbröd 41 fruktbröd 45 grytbröd med autolys 47 gotlandslimpa 51 drottningholmslimpa

Läs mer

Nu till arbetsbeskrivningen (bildtexterna gäller alltid bilden ovanför texten):

Nu till arbetsbeskrivningen (bildtexterna gäller alltid bilden ovanför texten): När jag bytte koppling på min bil hade jag till min hjälp Haynes och Henrik Karlssons sida, men jag tycker det saknas lite bilder samt vissa detaljer, så därför tänkte jag beskriva hur jag gjorde. Det

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Erik-Daniels Vandraröl

Erik-Daniels Vandraröl Erik-Daniels Vandraröl Bryggning av överjäst öl Förberedelse Bryggning Humling Påbörja jäsning Jäsning Tappning Rengör Mäska Koka Sila Primärjäst Kolsyra Malt Laka Humla Densitetskontroll Sekundärjäst

Läs mer

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual.

Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Sodastreamadapter Konstruktions och användarmanual. Dokumentet innehåller instruktioner och ritningar för att bygga en Sodastreamadapter (ett hjälpmedel för att kolsyra dryck på glasflaskor mm). Av: Attackbever

Läs mer

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS

Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS Slutmontering och justering av s-match Av 2011-11-05 Tore Sandström SM7CBS I en tidigare instruktion har jag visat hur Du tillverkar transformatorn/balunen och monterar den. Även tillverkningen av spolen

Läs mer

Tekniken. bakom Quooker

Tekniken. bakom Quooker Tekniken bakom Quooker I den här broschyren hittar du den tekniska beskrivningen och specifikationer för Quooker. Kranar Vår krankollektion består av åtta modeller - Basic, Classic, Design, Modern, Nordic

Läs mer

Installationsanvisningar PRO3-VAQ B. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar PRO3-VAQ B. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar PRO3-VAQ B Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny

NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny NORDISKT GA STABUD 2016 Förslag till festmeny FÖRÄTT Räksallad med matkorn och broccoli HUVUDRÄTT Lättgravad lax med senap och fänkål alt. Kokt kyckling med len buljong och rotsaker EFTERÄTT Rödbetskaka

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

Snart är det Jul igen

Snart är det Jul igen Snart är det Jul igen Norsen, 21.11 2007 Kvällens program Presentation av kvällens program samt genomgång av resepten Tillredning av kvällens rätter Middagen avnjuts o Förrätt Laxtartar Fiskpaté Sikrom

Läs mer

Ölsatser. » MAKe your own beer. » MAKe your own CIDER. » Smak och karaktär på ölet kan påverkas. Fredrik Swahn

Ölsatser. » MAKe your own beer. » MAKe your own CIDER. » Smak och karaktär på ölet kan påverkas. Fredrik Swahn Välkommen till vår nya sortimentgrupp som handlar om ölbryggning och saker som relaterar till detta. Det är både enkelt och roligt att brygga sitt eget öl. Precis som med vin skiljer sig inte processen

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

Enkel skötsel av din bubbelpool. SpaTime din produktserie för bubbelpoolsskötsel

Enkel skötsel av din bubbelpool. SpaTime din produktserie för bubbelpoolsskötsel Enkel skötsel av din bubbelpool SpaTime din produktserie för bubbelpoolsskötsel Vattenbalans Din bubbelpool är en plats för avslappning och välbefinnande. Därför är det extra viktigt att vattnet är klart,

Läs mer

Chicken green curry. vecka 18

Chicken green curry. vecka 18 Chicken green curry vecka 18 familj Chicken green curry cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2637 kj/ 629 kcal. Protein 48,9 g. Fett 18,4 g. Kolhydrater 63,4 g. Ingredienser: 2 morötter ca 600

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept

Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Sött slut på påskbuffén! 8 äggstra goda recept Varmare, sötare tider! Följ upp påskmiddagen med ett härligt bakverk, en festlig kaka eller en läcker dessert. Smaskens för både stora och små. Citrondessert

Läs mer

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ Quooker COMBI+ är en vattenbehållare med kokande (110 C) vatten. Quooker COMBI+

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på 10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade brädor

Läs mer

Gör så här Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden. Låt den ligga ca två dygn innan servering.

Gör så här Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden. Låt den ligga ca två dygn innan servering. Marinerad ansjovisfilé 2 burkar ansjovisfiléer (á 125g) 1 knippa dill Marinad ¾ tsk ljus fransk senap 1½ tsk vinäger 3 msk olja 1 krm paprikapulver ½ liten rödlök 1) Blanda senap, vinäger och paprikapulver.

Läs mer

Enkel sommarbuffé till festen (8 sidor) Smarta bufférätter med mycket smak och vackra färger.

Enkel sommarbuffé till festen (8 sidor) Smarta bufférätter med mycket smak och vackra färger. 1 Enkel sommarbuffé till festen (8 sidor) Smarta bufférätter med mycket smak och vackra färger. Foto: Holger Edström Hannas välkomstdrink Ingredienser 20 personer 1 l granatäppeljuice, (Del Monte) 4 st

Läs mer

Safta Sylta Baka. Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef

Safta Sylta Baka. Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef Safta Sylta Baka Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef Lätt på rätt sätt Canderel gör det möjligt för oss att leva sundare, men samtidigt unna oss det goda. Canderel ersätter socker

Läs mer

Muffinsmysteriet. Avsnittet innehåller: problemlösning, matematiska relationer, taluppfattning, multiplikation och systematisering.

Muffinsmysteriet. Avsnittet innehåller: problemlösning, matematiska relationer, taluppfattning, multiplikation och systematisering. Best. nr: 31230ra 1 Räkna med oss Muffinsmysteriet Avsnittet innehåller: problemlösning, matematiska relationer, taluppfattning, multiplikation och systematisering. Klass 3a ska lära Augustin att baka

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120816 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert

Läs mer

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09 glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. 64 ELLE mat & vin 2/09 för en Istället personligt påskblomma Bortbjuden? Baka ett gäng krispiga grissini och ta med i stället för en bukett

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

FÖRSLAG PÅ ATT ÖKA PRODUKTIONEN OCH SÄNKA ENERGI FÖRBRUKNINGEN I BANDUGNSVERKET

FÖRSLAG PÅ ATT ÖKA PRODUKTIONEN OCH SÄNKA ENERGI FÖRBRUKNINGEN I BANDUGNSVERKET FÖRSLAG PÅ ATT ÖKA PRODUKTIONEN OCH SÄNKA ENERGI FÖRBRUKNINGEN I BANDUGNSVERKET AV Bengt-Olof Drugge 2003-07-23 SAMMANFATTNING Jag har vid närmare studium av BUV kommit på ett sätt där man kan spara energi

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01 VAL AV BRÄNSLE Alla sorters ved, såsom ved av björk, bok, ek, alm, ask, barrträd och fruktträd kan användas som bränsle i kaminen. Olika träslag har olika densitet, ju högre densitet veden har desto högre

Läs mer

Barnsligt roliga julbak När snön viner runt knuten och julen står för dörren, passa på att samla nära och kära till ett mysigt julbak.

Barnsligt roliga julbak När snön viner runt knuten och julen står för dörren, passa på att samla nära och kära till ett mysigt julbak. Pressmeddelande Oktober 2013 Barnsligt roliga julbak När snön viner runt knuten och julen står för dörren, passa på att samla nära och kära till ett mysigt julbak. Släpp fantasin fri och baka lekfulla

Läs mer

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14

Chorizo. med rostad paprikapasta. Vecka 14 Chorizo med rostad paprikapasta A Chorizo med rostad paprikapasta En enkel men tilltalande pastarätt med mycket smak från kryddig chorizokorv, grillad paprika, lök, oliver, pumpakärnor och basilika. Chorizo

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om julgranar och andra ljuskällor Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror

Läs mer

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 32,4 port. Matnyttigt! MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk 00-600 gram laxfilé pkt lammfärs, ca 00-00 gram pkt lövbiff, ca 00-00 gram 700 gram kycklinginnerfiléer Potatis/ris/pasta mm kg potatis pkt pasta 800 gram sötpotatis,

Läs mer

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis

Recept i vårens tecken Tema picknick. Laga mjölkfritt Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Recept i vårens tecken Tema picknick Enkel sallad gjord på kokt ägg, grönsaker & skinka. Något sött efter: Melon och physalis Välkommen till min alldeles egna tidning där jag delar med mig av mina bästa

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 4 Inledning...4 Varningar...4 Försiktighetsåtgärder...4

Läs mer

Ryggsäckssystem 2012

Ryggsäckssystem 2012 Ryggsäckssystem 2012 Bruksanvisning Produktdata Ryggsäck Stort, löstagbart lock som väl täcker säcken Höjbart lock som kan anpassas till olika volymer. Stort topplocksfack. Hållare för hjälm eller kläder.

Läs mer

BESKRIVNING AV APPARATEN

BESKRIVNING AV APPARATEN SV Läs igenom denna instruktionsbok noggrant innan du installerar och använder apparaten. Det är enda sättet att uppnå optimala resultat och maximal driftssäkerhet. BESKRIVNING AV APPARATEN (se ritning

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Namn Födelsedatum Mailadress Susanne Almquist 890308 susal716@student.liu.se. Oliver Eriksson 931109 olier456@student.liu.se

Namn Födelsedatum Mailadress Susanne Almquist 890308 susal716@student.liu.se. Oliver Eriksson 931109 olier456@student.liu.se KYLSKÅPSPROJEKTET Grupp 1 Mi1A TMMI44 Namn Födelsedatum Mailadress Susanne Almquist 890308 susal716@student.liu.se Oliver Eriksson 931109 olier456@student.liu.se Johan Boström 941112 johbo700@student.liu.se

Läs mer

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50

Vårlökskorv med stuvad grönkål. vecka 50 Vårlökskorv med stuvad grönkål vecka 50 familj Vårlökskorv med stuvad grönkål cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi 2997 kj/ 719 kcal. Protein 21,5 g. Fett 46,1 g. Kolhydrater 51,3 g. Ingredienser:

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Direktgjuten slitbetong

Direktgjuten slitbetong Bro över Kulbäcken vid Degerön AC 447 Direktgjuten slitbetong - den enkla och kostnadseffektiva metoden Fullskaleförsök med att återskapa all kvalité från 80-talet Hösten 2007 Förord Som en del i ett framtida

Läs mer

förbättra ditt bröd Roggie Hafie Barlie Wheatie

förbättra ditt bröd Roggie Hafie Barlie Wheatie förbättra ditt bröd Roggie Hafie Barlie Wheatie Åtta naturliga sätt att förbättra ditt bröd Roggie Hafie Barlie Wheatie Skåne-möllans TTT-produkter är ett komplett sortiment spannmålsprodukter som ger

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en liten vattenbehållare som sitter under vasken i köket. Behållaren

Läs mer

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN

BRAXENRIBS BRAXENFRESTELSE KNAPRIG BRAXEN Recept på Smartfisk BRAXENRIBS 2 BRAXENFRESTELSE 2 KNAPRIG BRAXEN 2 CEVICHE 3 CITRONMARINERAD GÄDDA 4 GÄDDA 4 FÄRSBIFFAR 4 GRAVAD MÖRT/ID/BRAXEN 5 LINGONGRAVAD ID 6 INLAGD MÖRT 6 STEKT NORS ELLER FRITERAD

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

HGU 2008 Examensarbete

HGU 2008 Examensarbete Per-Martin Ekberg Headgreenkeeper Sankt Jörgen Park Golf HGU 2008 Examensarbete Algmedel i vattendrag 1 Innehållsförteckning Algmedel i vattendrag 1. Bakgrund sid 3 2. Frågeställning sid 4 3. Metod sid

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept!

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept! Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter 10 ljuvliga recept! Påskdessert 4 portioner Luftig njutning i portionsformat. 3 dl crème fraiche 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker 2 citroner ½ dl citronsaft,

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

Äggande gott! Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Ass Receptutvecklare Benny Cederberg

Äggande gott! Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Ass Receptutvecklare Benny Cederberg Tina NORDSTRÖM: Äggande gott! Text & recept Tina Nordström Foto Magnus Palmér Ass Receptutvecklare Benny Cederberg Har precis satt min speciella krönikakeps på huvudet och Paolo Nutini på Spotify. Det

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

BÄSTA. tips, idéer & steg-för-steg bilder. BARNVÄNLIGT skriv ut recepten igen om de blir kladdiga

BÄSTA. tips, idéer & steg-för-steg bilder. BARNVÄNLIGT skriv ut recepten igen om de blir kladdiga BÄSTA recept tips, idéer & steg-för-steg bilder BARNVÄNLIGT skriv ut recepten igen om de blir kladdiga PALITLIGA De här muffinsen blir både snygga och smarriga! Här är allt ni behöver. Ta fram alla redskap

Läs mer

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö.

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. [Andreas] Zonkerspinnfluga för gädda. (Fler av [Andreas] skapelser finns på www.sportfiskeforum.se) Material: 10cm längd av 3mm plasttub 1 st Rasselkammare

Läs mer

Kulinarism och Gourmet Mat. Tomi Björk, Restaurant Farang. GK värdar Martin Englund och Ben Wiberg

Kulinarism och Gourmet Mat. Tomi Björk, Restaurant Farang. GK värdar Martin Englund och Ben Wiberg Kulinarism och Gourmet Mat Tomi Björk, Restaurant Farang GK värdar Martin Englund och Ben Wiberg Helsingfors, 18.11 2009 Innehållsförteckning Kvällens program...3 Kulinarism och Gourmet mat, vad betyder

Läs mer

jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar...

jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... jul 08 Höj stämningen med söta saker och bakade klappar... 2 Julen är den tid på året när vi bryr oss lite extra om dem vi tycker om och vill skapa en ombonad stämning hemma. Här följer några tips på hur

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

09.12.2016 MAT FRÅN VÅR NATUR

09.12.2016 MAT FRÅN VÅR NATUR Gillekockarna 09.12.2016 09.12.2016 MAT FRÅN VÅR NATUR behöver inte alltid vara vegetariskt Vi lagar mat som en helhet som kan serveras även vid festliga tillfällen; ändå skall det vara lätt att koka hemma.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Bottenfärger 2015-12-26. Projektarbetet på VIRTUE-kursen. Patrik Nilsson. Bakgrund

Bottenfärger 2015-12-26. Projektarbetet på VIRTUE-kursen. Patrik Nilsson. Bakgrund Bottenfärger Bakgrund Under vårterminen 2015 arbetade mina elever i åk 8 med hållbar utveckling. I teknik fördjupade de sig i miljövänlig byggteknik och i kemi och fysik handlade stora delar av arbetet

Läs mer

äggen i en korg Vi lade alla Tillsammans skapade vi en härlig middag som gav minnen för livet! och gjorde en fantastik 3-rätters meny

äggen i en korg Vi lade alla Tillsammans skapade vi en härlig middag som gav minnen för livet! och gjorde en fantastik 3-rätters meny Göteborgs Kex på matlagningsäventyr i Kviberg Kantin 2010-01-26 Vi lade alla äggen i en korg och gjorde en fantastik 3-rätters meny Meny Bouillabaisse med rouille och rosmarinsgrissini Ädelostfylld lammrostbiff

Läs mer

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen.

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen. ISSÄKERHET Innan man ger sig ut på is bör man alltid testa underlaget noggrant med ispik eller isbill. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

Miljöombudens information på APT

Miljöombudens information på APT Projekt Spara energi Miljöombudens information på APT Välj presentationstyp och följ sedan färgen Komplett version 1h + Kortare version 30 min Energironden 10 min Anvisningar Tiderna beräknas med utgångspunkt

Läs mer

Elbro Vad gör vi nu?

Elbro Vad gör vi nu? Elavbrott Vad gör vi nu? Historiens längsta elavbrott sid 1 Håll värmen med några enkla råd sid 3 Håll värmen med en egen kamin sid 4 Ljus i mörker sid 6 Tappa upp vatten sid 7 Mat utan el sid 8 Mat som

Läs mer