BLUE 11, Tema I. Studentrekrytering och uppföljning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLUE 11, Tema I. Studentrekrytering och uppföljning"

Transkript

1 BLUE 11, Tema I. Studentrekrytering och uppföljning Avdelningen för analys och utvärdering tillsammans med Studentavdelningen Val vid framtagning av data, övergripande information om begränsningar i uppgifterna samt några tips att tänka på vid analys av materialet.

2 Centralt stöd i BLUE 11 - varför? Inför användningen av BLUE11 har ett gemensamt underlag gällande rekrytering och genomströmning tagits fram av Studentavdelningen och Avdelningen för analys och utvärdering. Syftet är att dels att avlasta institutionerna i BLUE11-arbetet, dels att öka jämförbarheten och förståelsen mellan institutioner och utbildningar genom att använda gemensamma metoder och ett gemensamt källmaterial för att ta fram underlagen. Uppgifterna i de centrala systemen lider i dag av ett antal brister, och en viktig del i arbetet med denna första omgång av BLUE11 är att få en översikt över dessa och förslag på hur de kan rättas till. Bristerna härrör framförallt från att inrapporteringsrutinerna skiljer sig åt. I förlängningen leder detta arbete, förhoppningsvis och troligtvis, också till ökad effektivitet i framtagningen av underlag för löpande verksamhetsbehov, och därigenom till ökad effektivitet och kvalitet i utbildningsverksamheten som helhet. För att lyckas med detta behöver vi allra först få kontroll över vad för information som idag rapporteras in i systemen och hur denna används i olika befintliga uppföljningsverktyg. Först efter en analys av den egna utbildningen kan en bedömning göras om den inrapporterade informationen är tillräcklig för att på ett tillförlitligt sätt beskriva den aktuella utbildningen. Det är också först då det blir tydligt om det finns områden i våra inrapporteringsrutiner som saknas eller behöver utvecklas.

3 Vilka program ingår i det centralt framtagna underlaget? En lista med samtliga program som gavs våren och/eller hösten 2010 enligt uppgifter i Ladok uppföljning (LW03) skickades ut till utbildningsledarna vid fakulteterna. Efter dialog på respektive fakultet återkom utbildningsledarna med uppgifter om vilka program som skulle omfattas av BLUE 11. Några program ströks från listan, främst på grund av att det aktuella programmet var i ett avvecklingsskede eller att programmet gavs på särskilt uppdrag av departement eller annan extern part. Några program tillkom på grund av att de just år 2010 haft ett uppehåll men att de planerades att ges kommande år.

4 Vilken tidsperiod? I uppföljningsstatistik är tidsserier nästan alltid att föredra, eftersom man då kan jämföra enheter med sig själva. För analyser av genomströmning och retention behöver tidsserierna dessutom vara tämligen långa helst längre än utbildningens längd års högskolereform innebar dock stora förändringar i våra utbildningar och är därför en naturlig gräns för hur långt tillbaka det är meningsfullt att titta. Tidsperioden för det framtagna materialet är därför H07 H10 med uppgifter varje termin där det finns dokumenterat.

5 Källdata 1(2) Valet av källdata har gjorts med tanke på att uppgifterna ska, så långt det är möjligt, vara tillgängliga för var och en av den som analyserar materialet att själv kunna skapa sig en uppfattning om uppgifternas giltighet. De källor som används är framförallt Ladok uppföljning (LW01, LW03 och LW04). Ladok uppföljning är tillgängligt för alla via Medarbetarportalen. Det är inte alldeles enkelt att använda detta verktyg, vilket är en av anledningarna till att uppgifter därifrån har sammanställts i nya filer, som medför möjlighet att exempelvis använda pivot-funktion för analys av materialet. Uppgifterna i Ladok uppföljning förs över från grundsystemet Ladok och från NyA varje termin. Om tidpunkten för överföringen varierar kan detta förklara en del av variationera i materialet. Överföringen från Ladok och NyA för de olika terminerna gjordes följande tider: LW01 och LW04 H07-H10: LW03 H07: V08: H08: V09: H09: V10: H10:

6 Källdata 2(2) Tre källor har används för uppgifter om internationella studenter och internationella program. Dessa är Ladok uppföljning, NyA och särskilda utsökningar ur grundsystemet Ladok. Definitionen av vad som är en internationell student eller ett internationellt program är inte självklar. Utgångspunkten har varit att det som efterfrågas är uppgifter om program som ingår i VHS internationella antagningsomgångar. En del program ges dock både till internationella och nationella studenter i.e. ingår i VHS internationella- och nationella antagningsomgångar. Detta, tillsammans med att uppgifter om rekrytering och söktryck i Ladok uppföljning är olika dokumenterade under den aktuella tidsperioden, orsakar en del problem. Exempelvis finns för perioden H07-H08 uppgifter separerade mellan den internationella- och den nationella antagningsomgången, medan motsvarande uppdelning inte finns för perioden H09-H10. Här är uppgifterna istället sammanslagna över de olika antagningsomgångarna. För att framtagna uppgifter ska vara jämförbara över hela BLUE11-perioden anges uppgifter för dels samtliga antagningsomgångar (nationella och internationella) och dels specifikt för de internationella antagningsomgångarna. För att få fram uppgifter specifikt för de program som ingått i de internationella antagningsomgångarna har Studentavdelningen tagit fram uppgifter ur NyA över antalet sökande för dessa program. Antalet sökande omfattar alla sökande fram till terminstart. Med hjälp av särskilda utsökningar ur Ladok har därefter uppgifter om antal antagna och antal registrerade för dessa program räknats fram. Utsökningarna för de aktuella programmen har använt det faktum att varje program som ingår i VHS internationella antagningsomgångar har en kod i Ladok som kan kopplas till dessa antagningsomgångar. Uttagen ur NyA och de särskilda utsökningarna ur Ladok har gjorts under v

7 Rekrytering och söktryck 1(2) Uppgifter som är användbara i deltema A.1 i BLUE 11 är hämtade från Ladok uppföljning (LW03). Följande variabler tas fram Antal planerade platser Antal behöriga sökande, totalt Antal behöriga 1:handssökande Antal antagna Antal registrerade Därav antal nybörjare på GU Antal registrerade (i LW03 angivna som FFG-reg) avser samtliga registrerade studenter på programmets första termin. Antagna till senare del av programmet ingår dock inte. Med nybörjare avses studerande som inte varit registrerade vid GU de senaste tre terminerna före antagning. För ytterligare detaljerad information om variablerna följ länken hjälp i vänstermenyn i Ladok uppföljning för LW03.

8 Rekrytering och söktryck 2(2) Uppgifter som är användbara i deltema A.2 i BLUE 11 är hämtade från NyA, beräkningar från Ladok, och GUBAS. Följande variabler tas fram Antal planerade platser Antal sökande, totalt (inklusive obehöriga) Antal antagna Antal registrerade Uppgifter om antal planerade platser hämtas från GUBAS. Uppgifter om antal sökande hämtas från NyA och omfattar alla sökande fram till terminstart. Uppgifter om antal antagna och antal registrerade räknas fram ur Ladok.

9 Genomströmning och retention 1(2) Uppgifter som är användbara i deltema B.1 och B.2 i BLUE 11 är hämtade ur Ladok uppföljning (LW04 och LW01). Följande variabler tas fram Antal registrerade (LW04) Genomsnittlig poängproduktion (hp), (av de registrerade studenterna aktuell termin) (LW04) Registrerade i program (LW01) Registrerade på annan inriktning inom program (LW01) Registrerade på annan grundutbildning, program eller fristående kurs inom GU (LW01) Studieuppehåll (LW01) Avbrott (LW01) Examina kopplade till programmet (LW01) Övriga examina (LW01) För detaljerad information om variablerna följ länken hjälp i vänstermenyn i Ladok uppföljning för LW04 och LW01. Observera att uppgiften Antal registrerade (LW04) och uppgiften Registrerade i program (LW01) visar samma sak.

10 Genomströmning och retention 2(2) Genomströmning och retention är två olika begrepp men kan också betecknas som två sidor av samma mynt. För BLUE 11 har valet av uppgifter som kan användas för både analyser av genomströmning och analyser av retention vid ett program landat på följande variabler: Antal registrerade Genomsnittlig poängproduktion (hp), (av de registrerade studenterna aktuell termin) Dessa uppgifter omfattar uppföljning av nybörjare på program i form av kohortuppföljning. En kohort är den grupp studenter som påbörjade studier från början av ett program en viss termin. Genom att följa hur de olika kohorterna genomför sin utbildning läggs fokus på utbildningen snarare än på studenterna. Användandet av kohorter medför dock att studenter som antas till senare del av program inte ingår i underlaget. Övriga uppgifter som listas under Genomströmning och retention 1(2) används som stöd till förklaring av kohortens förändringar genom utbildningen. Exempelvis, om en student hoppar av under termin 2 kommer detta om allt fungerar att dokumenteras som ett anmält avbrott under den aktuella terminen. Om studenten sedan väljer att påbörja sina programstudier igen byter personen inte kohort utan fortsätter att tillhöra den grupp som personen tillhörde vid programstarten.

11 Från ax till limpa! Uppföljning i termer av genomströmning och retention i en utbildning handlar i stora drag om att kunna följa en students väg från start till mål. I den enklaste av världar kan detta översättas till att studenten antas till sitt program, läser enligt utbildningsplanen och avslutar med att ta ut examen. I verkligheten är ingen av dessa delar särskilt enkla att definiera så att de oreflekterat kan användas vid exempelvis uttag av uppgifter från Ladok. Några exempel: En student kan i realiteten starta sin utbildning vid andra tidpunkter än den tidpunkt då de blev antagna till programmet. Exempel på detta är de som antas under terminens gång samt de som får tidigare kurser tillgodoräknade att ingå i utbildningen. En student kan i stor utsträckning välja att läsa kurser efter eget intresse och ändå få med dessa i sin utbildning. Detta kan ske även om studenten håller sig inom utbildningsplanens ramar då denna ofta innehåller ett stort mått av fria kursval. En student har inte alltid tillräckligt incitament för att begära att ta ut uppnådd examen. En examen vid GU har inte alltid en tydlig koppling till ett program. Formellt har GU tre olika examenstyper för grundstudenter - yrkesexamen, generell examen och konstnärlig examen. Utbildningar som leder till yrkesexamen är tydligt profilerade och är starkt reglerade av högskoleförordningen. Det är därför möjligt att koppla samman en yrkesexamen till ett enskilt program på ett sätt som för framförallt de generella examina inte är lika enkel.

12 Att tänka på vid läsning av underlagen Användning av befintliga kohortuppföljningsfunktioner (Ladok uppföljning LW01 och LW04) medför att studenter som antas till senare del av program inte ingår i kohorten. GUs många program med stor valfrihet inom programmen ställer höga (alltför höga?) krav på inrapporteringsrutiner. Exempelvis behöver varje programstudents val av kurser registreras så att de kopplar till det aktuella programmet. Delar av program som läses utanför GU syns inte alltid i Ladok. Brister i inrapporteringen påverkar kvaliteten på underlaget genom att studenten inte meddelar studieuppehåll, avbrott på program eller anmäler period av studier utomlands. att studentens meddelande inte alltid når fram till de som rapporterar in i Ladok. att rutiner för inrapportering av programstudenter i Ladok varierar inom GU. att rutiner för inrapportering av kurser som är kopplade till program varierar inom GU.

Utbildningsinformation - Studieplaner

Utbildningsinformation - Studieplaner Utbildningsinformation - Studieplaner Innehåll Samspel SISU - Ladok Skapa studieplan på programtillfälle Studieplanen i Ladok Antagningsförfarande i studieplanen Lägg till Ingående delar i studieplanen

Läs mer

RG90 - Registrering, Aktivitet och Försörjning

RG90 - Registrering, Aktivitet och Försörjning Denna funktion används för att registrera doktorander och rapportera deras aktivitet och försörjning. Uppgifterna används i KI:s verksamhetsuppföljningssystem VIS samt skickas till SCB. Inför rapportering

Läs mer

Tidigt uppföljningssystem Skövde

Tidigt uppföljningssystem Skövde Tidigt uppföljningssystem Skövde TUSS Bakgrund rev 2, 2012-08-10 Inledning Det tidiga uppföljningssystemet TUSS är ett verktyg för de programansvariga (eller motsvarande befattning) att arbeta med studentuppföljning,

Läs mer

Utdata för grupper av studenter i Ladok Nouveau

Utdata för grupper av studenter i Ladok Nouveau Utdata för grupper av studenter i Ladok Nouveau Utdata för Grupper av studenter...2 Utdata kurs...2 UT30 Antagna/reserver till kurs...2 UT31: Förväntade deltagare i kurs...5 UT32: Registrerade på kurs/inst...6

Läs mer

Dokumentet innehåller frågor och svar som togs upp under workshops inför programanalys i mars Dokumentet uppdateras löpande

Dokumentet innehåller frågor och svar som togs upp under workshops inför programanalys i mars Dokumentet uppdateras löpande Programansalys Frågor och svar att söka fram data om program/forskarutbildningsämne i ladok Dokumentet innehåller frågor och svar som togs upp under workshops inför programanalys i mars 2019. Dokumentet

Läs mer

Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner

Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner 1 (5) BESLUT 2013-11-14 Dnr SU FV-1.1.2-1345-13 Tove Holmqvist Utbildningsledare Planeringsavdelningen Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner Bakgrund och syfte

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Göteborgs universitet. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Europa - din nya studieort

Europa - din nya studieort Europa - din nya studieort Högskolereformen 2007 12 Innehåll En ny högskola 3 I korthet händer det här 4 Tre utbildningsnivåer 5 Grundnivå 6 Avancerad nivå 6 Forskarnivå 6 Förväntade studieresultat 7 Du

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer.

SMiDiGA RUTiNER. Genomgång av studieadministrativa processer. SMiDiGA RUTiNER Genomgång av studieadministrativa processer www.uu.se/nyaladok Genomgång av studieadministrativa processer För att införandet av nya Ladok ska fungera smidigt är det viktigt att nuvarande

Läs mer

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016 1 15 januari 2016 Dnr STYR 2016/55 Institutioner utanför LTH med studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå Student och utbildning Ladokavdelningen Avd chef L Schmidt Registrering av studenter

Läs mer

Lathund, skapa kurstillfällen för Ladok via UtbildningsGubas

Lathund, skapa kurstillfällen för Ladok via UtbildningsGubas Lathund, skapa kurstillfällen för Ladok via UtbildningsGubas Den här lathunden avser tillfällen som tidigare har beställts direkt från Ladokgruppen. Dessa ska läggas in i UtbildningsGubas för att sedan

Läs mer

Ladok. Registrering. RG01 Registrering en person 2. RG02 Registrering flera personer 4. RG10 Avbrott på kurs 9

Ladok. Registrering. RG01 Registrering en person 2. RG02 Registrering flera personer 4. RG10 Avbrott på kurs 9 Ladok Registrering OBS! Studenten skall själv registrera sig via webb tjänst och det är endast i undantagsfall som administratören ska registrera studenter. RG01 Registrering en person 2 Beskrivning av

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Antagning till ht 2018, tidplan för utbildningar med sista anmälningsdag 16/4

Antagning till ht 2018, tidplan för utbildningar med sista anmälningsdag 16/4 Utbildningsenheten Sektionen för antagning Studierektorer Studievägledare Studieadministrativa chefer Studieadministrativ personal vid inst, motsv Antagning till ht 2018, tidplan för utbildningar med sista

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2017-03-13 Dnr SU FV-3.2.5-0764-17 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Beräkningsfysik Computational Physics Fysiken behandlar de fundamentala beståndsdelar som bygger

Läs mer

Inloggning i Ladokportalen för personal

Inloggning i Ladokportalen för personal Inloggning i Ladokportalen för personal Ladokportalen är en webbtjänst som gör det möjligt för all personal att via webben få tillgång till uppgifter i Ladok. Gå till https://ladokportalen.hb.se Ange de

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018

Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018 Studievägledarfrukost med nya Ladok-tema! Cecilia Marklund och Annika Björklund Studentavdelningen 21 juni 2018 Vad gör ni i Uppdok idag? Läser endast i Uppdok Var tittar ni? (UT10, mer?) Behörighetskontroller?

Läs mer

Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet

Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet 1 (3) BESLUT 2016-03-23 Dnr SU FV-1.1.2-3503-15 Dok. nr 1 Mia Svanqvist Sektionsledare Beslut om studiedokumentation vid Stockholms universitet Inledning Enligt förordning om redovisning av studier m.m.

Läs mer

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-4111-08 Datum 2012-05-31

Läs mer

Lathund. Forskarnivå Version

Lathund. Forskarnivå Version Lathund Forskarnivå 2017-06-15 Version 84-002 1 Versionshantering Sprint Granskad version Kommentarer från Uppdaterad 81 Skickat ut Lathund-Ladok-Forskarnivå-81-001 Anders Stenebo 2017-05-11 84 Gått igenom

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle.

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (4) 2015-12-02 Dnr SU FV-3.2.5-3784-15 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig magisterexamen Huvudområde: Miljö- och hälsoskydd Environment and Health Protection Miljö- och hälsoskydd som huvudområde

Läs mer

Det generella Utsökningspaketet i Ladok Nouveau

Det generella Utsökningspaketet i Ladok Nouveau Det generella Utsökningspaketet i Ladok Nouveau Det generella utsökningspaketet... 2 Utsökning via kurs... 3 Utsökning via kursresultat... 4 Utsökning via programresultat... 5 Utsökning via grupp... 6

Läs mer

Studentcentrum, Ladok Version 1.0, 2012-07-01 REGISTRERING I LADOK. Avser utbildning på grund- och avancerad nivå

Studentcentrum, Ladok Version 1.0, 2012-07-01 REGISTRERING I LADOK. Avser utbildning på grund- och avancerad nivå Studentcentrum, Ladok Version 1.0, 2012-07-01 REGISTRERING I LADOK Avser utbildning på grund- och avancerad nivå Innehållsförteckning Registrering i Ladok 3 Studiemedel 3 Helårsstudent (HST/HÅS) 3 Kurser

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning Funktionsbeskrivning RG04 Registering utresande på utbytesprogram 2013-10-18 Ändringshistorik Datum Av Kommentar Godkännare 2013-05-29 Anna-Carin Wiklund Första utkast. Gjort om det dokument som låg på

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling

Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling Idé finns om att inte längre ge en kurs Anledningen är utredd Examinator, kursansvarig, studierektor, studenter, GA/ PA Utred anledningen till varför

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Antagning inför VT11: snabbstatistik, antagningstal, nyheter

Antagning inför VT11: snabbstatistik, antagningstal, nyheter 1 (5) 2010-10-22 Åsa Mäki 1:e byråsekreterare Studentavdelningen Sektionen för antagning och högskoleprov Kontaktpersoner enligt sändlista Antagning inför VT11: snabbstatistik, antagningstal, nyheter Snabbstatistik

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification

HANDELSHÖGSKOLAN. Grundnivå, examen på avancerad nivå / First cycle, Second-cycle qualification Utbildningsplan Dnr G 2018/263 HANDELSHÖGSKOLAN Juristprogrammet, 270 högskolepoäng Master of Laws, 270 credits Programkod: S2JUR 1. Fastställande Utbildningsplanen är godkänd av Dekan vid fakulteten 2018-05-02

Läs mer

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet

Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet 1(5) Processbeskrivning samt villkor gällande utbildningsprogram på avancerad nivå vid Linköpings universitet Bakgrund Syfte Detta dokument syftar till att beskriva process och hanteringsordning av sökande

Läs mer

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR)

Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Juristprogrammet, 270 högskolepoäng (S2JUR) Master of Laws Programme, LL. M. Nivå: Grundnivå, examen på avancerad nivå Fastställande Utbildningsplanen för det ursprungliga Juristprogrammet, 270 högskolepoäng,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG STYRDOKUMENT Dnr G 2016/234 UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I UTBILDNINGSLEDARSKAP, 120 HÖGSKOLEPOÄNG MASTER S PROGRAMME IN EDUCATIONAL LEADERSHIP, 120 HIGHER EDUCATION CREDITS AVANCERAD NIVÅ/SECOND CYCLE

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod:

Utbildningsplan. Masterprogram i statsvetenskap. Dnr HS 2019/45 SASTV. Programkod: Dnr HS 2019/45 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i statsvetenskap Programkod: SASTV Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 120 Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Det generella begränsningspaketet i Ladok Nouveau

Det generella begränsningspaketet i Ladok Nouveau Det generella begränsningspaketet i Ladok Nouveau Det generella begränsningspaketet 2 Allmänt om begränsningspaketet 3 Begränsning via program 4 Begränsning via kurs 5 Begränsning via uppnådd poäng 6 Begränsning

Läs mer

Regelverk utbytesstudier

Regelverk utbytesstudier Regelverk utbytesstudier 1 World Wide Chalmers har ett antal bilaterala avtal om studerandeutbyten med länder utanför Europa som kallas World Wide. Utbyten inom World Wide är öppna för studenter som läser

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

Ladok k o n s o r t i e t

Ladok k o n s o r t i e t Ladok k o n s o r t i e t HANDBOK I UTDATA UR LADOK FÖR PLANERING/UPPFÖLJNING/UTVÄRDERING Innehållsförteckning 0. Inledning 4 1. Utsöknings- och begränsningsfunktionerna 8 1.1.Utsökningsfunktionen grundutbildning

Läs mer

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ 2018-03-13 ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ MARIA EINLER, UTBILDNINGSENHETEN 1 Innehåll Samma slags studentdokumentation... 4 Ladok3 nytt sätt att arbeta... 5 Nya begrepp... 6

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1655-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om färdigheter i det tyska språket,

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

Handbok för registervård

Handbok för registervård Handbok för registervård - Del 25 Inklusive motsvarande rättningsskript Rättad version 2017-07-25 Sida 2 av 7 Innehåll 1 HANDBOK 25... 3 1.1 INNEHÅLL... 3 1.2 HANDFAST HJÄLP MED REGISTERVÅRD... 3 2 TABELLER...

Läs mer

Minnesanteckningar från Workshop om studieplan i nya Ladok (för lärosäten med terminsregistrering)

Minnesanteckningar från Workshop om studieplan i nya Ladok (för lärosäten med terminsregistrering) Sida: 1 (8) Minnesanteckningar från Workshop om studieplan i nya Ladok (för lärosäten Tid: Onsdag 2 mars 2016, 09.30-16.00 Plats: Westmanska palatset, Stockholm Deltagare: Jirina Fahlén Jonsson, LNU Sofia

Läs mer

Läsårsvis uppföljning av studenter registrerade en viss termin på ett visst program (uppföljning av kullen ByggH97)

Läsårsvis uppföljning av studenter registrerade en viss termin på ett visst program (uppföljning av kullen ByggH97) Studentcentrum, Ladok Uppföljning program 2012-07-01 Läsårsvis uppföljning av studenter registrerade en viss termin på ett visst program (uppföljning av kullen ByggH97) UT44 Skapa en egen grupp av en population

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde.

Genusperspektiv bör ingå i utbildningsprogrammet, enligt mål i Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde. Forsknings- och utbildningsnämnden ALLMÄNNA RÅD 2010-09-08 Dnr HS 2010/328-510 Utformning av utbildningsplan 1 Allmänt Bestämmelser om utbildningsplan finns i Högskoleförordningen. Där framgår att det

Läs mer

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018

Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018 Sid 1 (6) Studentrekrytering vid höstterminsstarten 2018 et behöriga sökande i första hand till högskoleutbildningar höstterminen 2018 är totalt 326 386 i riket, en minskning med 4 917 personer eller -1,5

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1594- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Historia History Ämnet historia innefattar det systematiska studiet av det förflutna. Historiker studerar alla

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magisterprogram i Nationalekonomi SANEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magisterprogram i Nationalekonomi SANEK Dnr FAK1 2010/157 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magisterprogram i Nationalekonomi Programkod: SANEK Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 60 Beslut om inrättande: Magisterprogram

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik

Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Torbjörn Lindquist Statistiker 010-470 03 90 torbjorn.lindquist@uhr.se PM Datum 2015-01-27 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Studiesocialt regelverk för program inom PN-ORR MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 (5) BESLUT 2018-09-20 STYR 2018/1378 Programnämnden för omvårdnad, radiografi samt reproduktiv, perinatal och sexuell

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

Universitets- och högskolerådets beslut

Universitets- och högskolerådets beslut Högskolan Kristianstad 291 88 KRISTIANSTAD Analys, främjande och tillträdesfrågor Erica Finnerman 010-470 03 65 BESLUT 2015-02-09 Reg. Nr. 411-14843-14 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

Handhavandeguide: Utbildning på forskarnivå Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Utbildning på forskarnivå Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Utbildning på forskarnivå Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.10.0 Mer information om Ladok Mer utbildningsmaterial hittar du på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2017-05-16 Dnr SU SU FV-3.2.5-2009-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Ekonomisk historia Degree of Master of Arts in Economic history Ekonomisk historia är vetenskapen

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1997-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Specialpedagogik Special Education Specialpedagogik är ett flervetenskapligt huvudområde inriktat

Läs mer

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna

Fler sökande, antagna och nybörjare på lärarutbildningarna STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning /löpnummer 2014-12-09/11 Analysavdelningen Handläggare Fredrik Svensson 08-563 087 87 Fredrik.svensson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Ladok komplett. Övningsuppgifter

Ladok komplett. Övningsuppgifter Ladok komplett Övningsuppgifter 1 2 Innehållsförteckning Utbildningsdag 1... 5 Studentinformation... 5 1. Utdata studentuppgifter... 5 Utbildningsinformation... 6 2. Hitta studieplanen för ett programtillfälle...

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning ON beslut 190130 1 (5) 2018-12-17 Dnr SU FV-3.2.5-0256-19 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Geologiska Vetenskaper Geological Sciences Geologiska Vetenskaper är läran

Läs mer

UT46 Uppföljning på program Kravspecifikation

UT46 Uppföljning på program Kravspecifikation KTH UT46 KRAVSPECIFIKATION UT46 Uppföljning på program Kravspecifikation Innehåll 1. Funktionsbenämning............................ 2 2. Konstruktör.................................... 2 3. Kortfattad

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2017 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå 1(7) Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten () delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden om

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1654-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om och färdigheter i det tyska

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1635-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Romanska språk Engelsk benämning: Romance languages Romanska språk är en samlande benämning för de språk som har

Läs mer

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2011-03-23 Fastställd av rektor 2011-04-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2017

Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2017 Sid 1 (5) Studentrekrytering vid vårterminsstarten 2017 Totalt sett i riket var det 250 590 personer som sökte en eller flera utbildningar i den nationella antagningsomgången vårterminen 2017. Detta motsvarar

Läs mer

Utbildning för Studievägledare, Program- och Utbildningsnämndshandläggare. Nya Ladok

Utbildning för Studievägledare, Program- och Utbildningsnämndshandläggare. Nya Ladok Utbildning för Studievägledare, Program- och Utbildningsnämndshandläggare Nya Ladok Nyheter och Begrepp Kurspaketering Kan vara ett program på grundnivå och avancerad nivå, utbytesstudier, ämne på forskarnivå

Läs mer

Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok

Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok Lunchseminarium 2018-04-26 Annika Björklund, Studentavdelningen Katarina Adenmark, IT-avdelningen Eva Pärt Enander, IT-avdelningen

Läs mer

Handhavandeguide: Studiedeltagande Innevarande version vid senaste uppdatering:

Handhavandeguide: Studiedeltagande Innevarande version vid senaste uppdatering: Handhavandeguide: Studiedeltagande Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.15.0 Mer information om Ladok Mer utbildningsmaterial hittar du på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial Systemdokumentationen

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2016-03-22 Dnr SU FV-3.2.5-1978- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas

Läs mer

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015

Antagning till högre utbildning höstterminen 2015 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare/ställföreträdande avdelningschef 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se RAPPORT Datum 2015-08-12 Diarienummer Dnr

Läs mer

Administrativ antagning senare del av program efter återupptagande av studier Ny studieplan

Administrativ antagning senare del av program efter återupptagande av studier Ny studieplan Administrativ antagning senare del av program efter återupptagande av studier Ny studieplan På KI talar vi om administrativ antagning till senare del efter återupptagande av studier. I systemet skapar

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet medicin. Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine Dnr G2011/277 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet medicin Degree of Master of Medical Science (120 credits) with a major in Medicine 1. Fastställande Examensbeskrivning för

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Huvudprocess - Grundutbildning Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild process Input 1 Styrande

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet,

UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, UTBILDNINGSPLAN Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet, 180 högskolepoäng Programstart: Hösten 2018 Högskolan för lärande och kommunikation, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Förvaltningshögskolan Utbildningsplan för Masterprogrammet i Offentlig förvaltning 120 högskolepoäng, avancerad nivå Master s Programme in

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

Årsredovisning (i nya Ladok) Stellan Englén, Chalmers Janne Johansson, JU Karin Nordgren, GU

Årsredovisning (i nya Ladok) Stellan Englén, Chalmers Janne Johansson, JU Karin Nordgren, GU Årsredovisning (i nya Ladok) Stellan Englén, Chalmers Janne Johansson, JU Karin Nordgren, GU Utbildningssiffror Vad ska redovisas? Utbildning och forskning Totalt antal helårsstudenter 2 Kostnad per helårsstudent

Läs mer

Innehållsförteckning. STUDENTÖVERSIKT Studieöversikt: Hur summeras resultat totalt och på program

Innehållsförteckning. STUDENTÖVERSIKT Studieöversikt: Hur summeras resultat totalt och på program Innehållsförteckning ARBETA MED EN STUDENT STUDENTÖVERSIKT Studieöversikt: Hur summeras resultat totalt och på program ARBETA MED FLERA STUDENTER RAPPORTERA OCH ATTESTERA Resultatrapportering Kursbilden

Läs mer