Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner"

Transkript

1 1 (5) BESLUT Dnr SU FV Tove Holmqvist Utbildningsledare Planeringsavdelningen Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner Bakgrund och syfte Utbildning på grundnivå och avancerad nivå bedrivs enligt högskoleförordningen i form av kurser, vilka kan sammanföras till utbildningsprogram (6 kap. 13 ). För en kurs finns en kursplan (6 kap. 14 ) och för ett utbildningsprogram finns en utbildningsplan (6 kap. 16 ). Fastställda kurs- och utbildningsplaner är juridiskt bindande och högskolan är skyldig att följa det som föreskrivs i dem. En student som antagits och därefter registrerats på en kurs eller ett utbildningsprogram har långtgående rättigheter när det gäller möjligheten att fullfölja den påbörjade utbildningen. Om en kurs- eller ett utbildningsprogram som varit vilande (d.v.s. inte haft något tillfälle kopplat till sig och därigenom i praktiken haft s.k. nollintag) ges igen, också om det sker efter flera år, har tidigare antagna och registrerade studenter, som inte fullgjort kursfordringarna, rätt att i mån av plats omregistrera sig och begära att få bli examinerade på resterande delar av utbildningen. Det kan i vissa fall finnas skäl för ett lärosäte att besluta att en fastställd kurs- eller utbildningsplan inte ska vara giltig längre. Detta dokument fastställer beslutsgången och den handläggning som krävs för att detta ska ske på ett rättssäkert sätt. Det beslut som behöver fattas, i enlighet med Stockholms universitets gällande delegationsoch beslutsordningar, är att kursplanen eller utbildningsplanen ska upphävas. 1 Ett sådant 1 Inom vissa fakulteter är i dagsläget beslut som gäller kurs- och utbildningsplaner delegerade till institutioner. Inom andra är det fakultetsnämnd eller dekan som fattar dessa beslut. Stockholms universitet Besöksadress: Hus A, plan 3 Telefon: Universitetsvägen 10 Telefax: Stockholm E-post:

2 2 (5) beslut ska t.ex. fattas när en utbildning helt ska utgå ur utbildningsutbudet, liksom när en kurs eller ett utbildningsprogram ska ersättas med en ny och snarlik och därför behöver en ny plan. Ett beslut om upphävande medför att en avvecklingsprocess (av en kurs eller ett utbildningsprogram med angiven kod) tar vid. Den kan se lite olika ut, beroende på orsaken till upphävandet. Områdena kan ha förenklade rutiner för hanteringen av beslut om upphävande som inte rör den situation där utbildningen helt ska utgå ur utbudet. Vid frågor som rör detta kan utbildningsledaren vid berörd fakultet kontaktas. Nedan listas de rutiner som den utbildningsansvariga institutionen alltid ska följa när en utbildning helt ska utgå ur utbildningsutbudet. Upphävande av kursplan 2 Till ett förslag om upphävande av en kursplan (avveckling av kurs med angiven kod), som ställs till aktuell beslutsfattare, ska bifogas: en kort motivering en beskrivning av de följder en avveckling av kursen medför för berörd/a institution/er en beskrivning av hur utbildningskvaliteten ska säkerställas för studenter som redan påbörjat studier på kursen Skälen för upphävande ska alltid anges i beslutet. Ett beslut om upphävande av kursplan innebär att kursplanen upphör att gälla minst tre terminer (och högst två år) efter beslutsdatum. Tiden mellan beslut och faktiskt upphörande benämns avvecklingsperiod. Under denna period är den (upphävda) kursplanen fortfarande en juridiskt bindande föreskrift och den registrerade studenten har rätt att examineras på kursen. Därefter upphör denna rätt, liksom universitetets åtagande enligt kursplanen. (Jämför de övergångsregler om examination som ska finnas i samtliga kursplaner.) 2 En kursplan för en kurs som ingår i ett utbildningsprogram kan upphävas bara under förutsättning att samtliga studenter på det aktuella programmet som ännu inte examinerats på den aktuella kursen senast tre månader innan en reviderad utbildningsplan ska börja gälla informeras om innebörden av beslutet, att studenter deltar i beslutet och beredningen av det samt att revideringen i sig inte innebär större olägenheter för studenterna. Om möjligt ska kursen, vars kursplan har upphävts, ersättas med en likvärdig kurs för de redan antagna och registrerade studenterna.

3 3 (5) När beslut om upphävande har fattats, och under avvecklingsperioden fram till dess att kursplanen upphör att gälla, ska följande ordning tillämpas: kursplanen ska så snart som möjligt efter beslut inaktiveras, d.v.s. läggas ned i utbildningsdatabasen (kursplanen som dokument finns dock kvar i utbildningsdatabasens s.k. planarkiv) innan detta görs ska en ny beslutsformulering skrivas in i planen där beslutsdatum för upphävandet framgår 3 inga fler studenter får förstagångsregistreras inga fler kurstillfällen får skapas utbildningskvaliteten för de studenter som är antagna ska säkerställas redan antagna studenter ska beredas möjlighet till minst tre examinationstillfällen universitetet ska kontakta alla studenter som varit registrerade på den aktuella kursen (kurskoden) någon av de senaste tre terminerna (minst, inkl. den innevarande terminen), men inte fullgjort kursfordringarna. Undantagna är studenter som anmält ett tidigt studieavbrott på kursen (d.v.s. senast tre veckor efter kursstart) och därmed avsagt sig sin studieplats Det åligger berörd institution att kontakta dessa studenter via brev till den adress som finns registrerad i studiedokumentationssystemet Ladok senast tre veckor efter att beslutsprotokollet är justerat. I brevet ska följande framgå: datum från vilket kursplanen inte längre är giltig, d.v.s. när avvecklingsperioden är slut att studenter efter detta datum inte längre kan examineras på kursen att universitetet under avvecklingsperioden kommer att erbjuda minst tre olika examinationstillfällen (om fler examinerande moment ingår i en kurs ska tre tillfällen per moment erbjudas) att studenten, om han eller hon önskar genomgå examination för att slutföra kursen, ska kontakta institutionen snarast [det bör anges vilken funktion som ska kontaktas] information om att studenten riskerar att missa möjligheten till examination om han/hon hör av sig för sent 3 Ett exempel på beslutsformulering är: Denna kursplan är fastställd av xx + beslutsdatum [redan existerande text]. Beslut om upphävande är fattat av xx + beslutsdatum [ny text som läggs in].

4 4 (5) Upphävande av utbildningsplan Upphävande av en utbildningsplan (avveckling av utbildningsprogram med angiven kod) ska föregås av en utredning där en samlad bedömning av utbildningsprogrammet utifrån bl.a. följande aspekter sker: strategiska överväganden, söktryck, ekonomiskt utfall, kvalitetsproblem och osäker/otydlig arbetsmarknad. I utredningen, som lämnas till aktuell beslutsfattare, ska en konsekvensanalys göras rörande vilka ekonomiska och personella följder en avveckling av utbildningsprogrammet skulle medföra för berörda institutioner och annan verksamhet. Utredningen ska utmynna i ett ställningstagande till om programmet ska fortsätta att bedrivas i någon form eller om det ska avvecklas helt. Skälen för upphävande av utbildningsplanen ska alltid anges i beslutet. Om förslaget är att programmet ska avvecklas, ska det också anges i utredningen hur kvaliteten i utbildningen säkerställs för de studenter (inkl. de som beviljats studieuppehåll) som redan påbörjat sina studier inom programmet. Ett beslut om upphävande av utbildningsplan innebär att utbildningsplanen upphör att gälla efter att sista antagna student (på programtermin 1) haft möjlighet att slutföra utbildningen under programmets nominella löptid plus två år. Tiden mellan beslut och faktiskt upphörande benämns avvecklingsperiod. Därefter upphör universitetets åtaganden enligt utbildningsplanen. Tidpunkten kan påverkas av om det finns programstudenter med beviljat studieuppehåll. När ett beslut fattas om upphävande av utbildningsplan måste man även avgöra om programmets kurser ska avvecklas och i så fall fatta särskilt beslut om att upphäva dessa kursplaner. 4 Ett beslut om att avveckla en programkurs får inte inkräkta på studentens rätt att slutföra utbildningen inom den beslutade avvecklingsperioden för programmet. När beslut om upphävande har fattats, och under avvecklingsperioden fram till dess att utbildningsplanen upphör att gälla, ska följande ordning tillämpas: utbildningsplanen ska så snart som möjligt efter beslut inaktiveras, d.v.s. läggas ned i utbildningsdatabasen (utbildningsplanen som dokument finns dock kvar i utbildningsdatabasens s.k. planarkiv) innan detta görs ska en ny beslutsformulering skrivas in i planen där beslutsdatum för upphävandet framgår 5 4 Beslut om avveckling av kurser inom programmet, i synnerhet längre utbildningsprogram, kan också fattas senare under avvecklingsperioden. 5 Ett exempel på beslutsformulering är: Denna utbildningsplan är fastställd av xx + beslutsdatum [redan existerande text]. Beslut om upphävande är fattat av xx + beslutsdatum [ny text som läggs in].

5 5 (5) inga fler studenter får antas till programmets första termin 6 inga fler programtillfällen får skapas utbildningskvaliteten för de studenter som redan är antagna till programmet ska säkerställas det ska finnas en plan för hur man hanterar studenter som inte uppnår kraven för behörighet till högre kurs/termin universitetet ska kontakta alla studenter som varit registrerade på det aktuella programmet (programkoden) något av de senaste två åren (minst, inkl. den innevarande terminen), men inte fullgjort kursfordringarna. Undantagna är studenter som anmält ett tidigt studieavbrott på programmet (dvs. senast tre veckor efter kursstart) och därmed avsagt sig sin studieplats Det åligger berörd värdinstitution att kontakta dessa studenter via brev till den adress som finns registrerad i studiedokumentationssystemet Ladok senast tre veckor efter att beslutsprotokollet är justerat. I brevet ska följande framgå: datum från vilket utbildningsplanen inte längre är giltig, d.v.s. när avvecklingsperioden är slut att studenter efter detta datum inte längre kan fortsätta att studera på programmet att studenten, om han eller hon inte längre studerar aktivt inom programmet men ändå önskar slutföra de återstående kurserna inom programmet, ska kontakta institutionen snarast [det bör anges vilken funktion som ska kontaktas] information om att studenten riskerar att missa möjligheten till examination om han/hon hör av sig för sent Studenter som har beviljats studieuppehåll på programmet måste erbjudas individuell studiegång eller annan lösning som inte innebär för stora olägenheter för studenten. Astrid Söderbergh Widding Tove Holmqvist 6 Antagning till senare del av program kan göras om den aktuella studentens individuella studieplan tidsmässigt kan rymmas inom återstoden av utbildningsplanens giltighetstid.

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2014-06-18 Dnr: DUC 2011/2093/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare

Läs mer

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2014-06-18, 2016-06-15 Dnr: DUC 2011/2093/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1620-16 Monireh Shirani Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området 1 (5) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1813-18 Sandra Persson Riktlinjer för inrättande av utbildningsprogram och fastställande av utbildningsplan för lärarprogrammen vid Humanvetenskapliga området Föreliggande

Läs mer

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna 1 Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2017-09-14 Revidering: UFN 2018-04-11 Dnr: HDa 1.2-2017/1115 Gäller fr o m: 2017-09-14 Ersätter: Handläggningsordning för författande och beredning

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ATT - INRÄTTA, - REVIDERA, - STÄLLA IN ELLER - AVVECKLA KURS, PROGRAM, HUVUDOMRÅDE OCH LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Typ av dokument Datum 2019-02-26 Dnr FS 1.1-2345-18 Beslutad av

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetssäkring av kurser

Riktlinjer för kvalitetssäkring av kurser RIKTLINJER Datum: 2018-10-02 Diarienummer: GIH 2017/528 Handläggare: Katarina Offnegårdh, UFA Beslutat av: GUN och FFN Beslutsdatum: 2018-10-17 resp 10 Giltighetstid: tillsvidare Riktlinjer för kvalitetssäkring

Läs mer

Regler för utbildningsplaner och Manual för utbildningsplaner

Regler för utbildningsplaner och Manual för utbildningsplaner 1 Regler för utbildningsplaner och Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2017-09-14 Revidering: - Dnr: HDa 1.2-2017/1114 Gäller fr o m: 2017-09-14 Ersätter: Manual för utbildningsplaner DUC 2011-2094-10;

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2016-11-29 Dnr: FS 1.1-1986-16 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

VÄGLEDNING. Studenternas rättssäkerhet vid nedläggning av utbildningsprogram

VÄGLEDNING. Studenternas rättssäkerhet vid nedläggning av utbildningsprogram VÄGLEDNING Studenternas rättssäkerhet vid nedläggning av utbildningsprogram Studenternas rättssäkerhet vid nedläggning av utbildningsprogram Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Anna

Läs mer

Högskoleförordningen finns på Högskoleverkets webbplats,www.hsv.se/reglerochtillsyn/lagarochregler/hogskoleforordningen 2

Högskoleförordningen finns på Högskoleverkets webbplats,www.hsv.se/reglerochtillsyn/lagarochregler/hogskoleforordningen 2 1 (9) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1740-16 Monireh Shirani Riktlinjer för kursplaner avseende kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan och kurser som innehåller verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Handläggningsordning avseende att inrätta, ställa in, revidera eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2011-03-23 Fastställd av rektor 2011-04-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för inrättande, nedläggning, vilande och återupptagning av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå vid Mittuniversitetet

Handläggningsordning för inrättande, nedläggning, vilande och återupptagning av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå vid Mittuniversitetet 2018-06-12 Handläggningsordning för inrättande, nedläggning, vilande och återupptagning av utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå vid Mittuniversitetet Publicerad: 2018-06-12 Beslutsfattare: Rektor

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Dnr SU FV Sandra Persson

Dnr SU FV Sandra Persson 1 (9) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1814-18 Sandra Persson Riktlinjer för kursplaner avseende kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan och kurser som innehåller verksamhetsförlagd utbildning vid Humanvetenskapliga

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2017-12-19 Dnr SU FV-3.2.5-3286-17 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Sociologi Sociology Sociologi är vetenskapen om samhället. Mer specifikt är det ett huvudområde

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1919-15 Lokal examensbeskrivning Ekonomie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business and Economics Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse om

Läs mer

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Rektor Södertörns högskola och Rektor Uppsala universitet Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Anmälan JL har till Högskoleverket

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUTAD 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1959-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business Administration Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2017-03-13 Dnr SU FV-3.2.5-0764-17 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Beräkningsfysik Computational Physics Fysiken behandlar de fundamentala beståndsdelar som bygger

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-10-07 Dnr SU FV-3.2.5-1962-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Finansiell ekonomi Finance Finansiella ekonomer studerar hur knappa resurser allokeras över

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1594- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Historia History Ämnet historia innefattar det systematiska studiet av det förflutna. Historiker studerar alla

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1650- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Teatervetenskap Theatre Studies Studier i teatervetenskap omfattar scenkonst i bred bemärkelse: talteater, performance-konst,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2017-05-16 Dnr SU SU FV-3.2.5-2009-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Ekonomisk historia Degree of Master of Arts in Economic history Ekonomisk historia är vetenskapen

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området 1 (7) BESLUT 2015-11-12 Dnr SU FV-1.1.2-3458-15 Peter Bretschneider Utbildningsledare Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1603-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1635-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Romanska språk Engelsk benämning: Romance languages Romanska språk är en samlande benämning för de språk som har

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1604-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Klassiska språk Inriktning: Grekiska Inriktning: Latin Engelsk benämning: Classical Languages Specialization:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-3499-15 Lokal examensbeskrivning Politices masterexamen Huvudområde: Statsvetenskap Political Science Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Inom

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2016-03-22 Dnr SU FV-3.2.5-1978- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-16 Dnr SU FV-3.2.5-1997-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Specialpedagogik Special Education Specialpedagogik är ett flervetenskapligt huvudområde inriktat

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1655-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om färdigheter i det tyska språket,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 206 BESLUT 2015-11-11 Dnr SU FV-3.2.5-1916-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Data- och systemvetenskap Computer and System Sciences Data- och systemvetenskap är ett

Läs mer

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet BESLUT Dnr I G221 5146/2006 Rektor Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet I samband med införandet av ändringar i Högskoleförordningen, SFS 1993:100

Läs mer

Administrativa rutiner avseende anmälnings-

Administrativa rutiner avseende anmälnings- Administrativa rutiner avseende anmälnings- och studieavgifter Beslut: Rektor 2010-11-25 Revidering: 2011-05-27, 2013-01-14, 2014-04-07, 2017-05-15 Dnr: DUC 2010/1930/10 Gäller fr o m: 2017-08-15 Ersätter:

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Pedagogik Education I pedagogik behandlas frågor om hur människor lär, påverkas och utvecklas såväl i vardagsliv som i utbildning och arbetsliv.

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå FÖRESKRIFTER 1 2013-06-15 Dnr LS 2012/719 Styrelsen Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Fastställd av universitetsstyrelsen 2013-06-15, XX. Med stöd av 6 kap. 3 högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1 (11) Dnr SU FV-3.9-2259-14 BESLUT 2015-06-02 Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet Ersätter: Riktlinjer för utbildningsplaner inom Humanistiska

Läs mer

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1(16) Dnr SU FV-1.1.2-2137-17 BESLUT 2017-09-05 Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet Ersätter: Riktlinjer för utbildningsplaner inom Humanistiska

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1654-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Tyska Engelsk benämning: German Studierna inom huvudområdet tyska ger kunskaper om och färdigheter i det tyska

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 (8) BESLUT 2018-09-25 Dnr SU FV-3.1.1-1886-18 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1605- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Konstvetenskap Art History Konstvetenskap handlar om bildkonst men även om byggnader och bebyggelsemiljö, design

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 2016-02-29 Dnr SU FV-3.2.5-0859-16 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig kandidatexamen Huvudområde: fysik Physics Studiegångar: fysik, biofysik, medicinsk strålningsfysik och miljövetenskap

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUT 2015-11-11 Dnr SU FV-3.2.5-3372-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Hälsoinformatik Health Informatics Hälsoinformatik är en tvärvetenskaplig disciplin med grund

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1638-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Slaviska språk Engelsk benämning: Slavic Languages Huvudområdet slaviska språk inbegriper studier i Polens, Rysslands

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning ON beslut 190130 1 (5) 2018-12-17 Dnr SU FV-3.2.5-0256-19 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Geologiska Vetenskaper Geological Sciences Geologiska Vetenskaper är läran

Läs mer

Steg för steg. Ansökan inkommer till nämnden. Akademi kontaktar UFO. Uppstartsmöte

Steg för steg. Ansökan inkommer till nämnden. Akademi kontaktar UFO. Uppstartsmöte Inrätta ny examen Steg för steg Akademi kontaktar UFO Uppstartsmöte Ansökan inkommer till nämnden Ansökan ska innehålla: Examensbenämning på svenska och engelska samt omfattning i högskolepoäng Nulägesbeskrivning

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

Anvisningar för ansökningar om. nedan. utbildning. lämnas in. Riktlinje Dokumenttyp: beslutsdatum.

Anvisningar för ansökningar om. nedan. utbildning. lämnas in. Riktlinje Dokumenttyp: beslutsdatum. Mah 59-2013/612 1 (av 17) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Riktlinje 2014-02-20 Rektor Stefann Bengtsson Tillsvidare

Läs mer

Administrativ antagning senare del av program efter återupptagande av studier Ny studieplan

Administrativ antagning senare del av program efter återupptagande av studier Ny studieplan Administrativ antagning senare del av program efter återupptagande av studier Ny studieplan På KI talar vi om administrativ antagning till senare del efter återupptagande av studier. I systemet skapar

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) Dnr SU-FV-3.2.5-1575- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Engelska English Studier inom engelska leder till kunskap och färdigheter inom engelsk språkvetenskap och engelsk

Läs mer

Handläggningsordning för indragning av doktorands rätt till handledning och andra resurser

Handläggningsordning för indragning av doktorands rätt till handledning och andra resurser 1 (6) BESLUT 2016-09-22 Dnr SU FV-1.1.2-2491-16 Handläggare: Lovisa af Petersens Fil. dr. Utbildningsledare Handläggningsordning för indragning av doktorands rätt till handledning och andra resurser Inledning

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad )

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad ) LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Tillämpningsföreskrifter gällande kursplaner för grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet Nedanstående uppgifter utgör ett minimikrav på struktur och innehåll för

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1656- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Översättningsvetenskap inriktning: Tolkning inriktning: Översättning Translation Studies specialization: Interpreting

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (7) BESLUT 2015-11-11 Dnr SU FV-3.2.5-1918-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Data- och systemvetenskap Computer and Systems Sciences Data- och systemvetenskap är ett mångvetenskapligt

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1637-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie magisterexamen Huvudområde: Slaviska språk Engelsk benämning: Slavic Languages Huvudområdet slaviska språk inbegriper studier i Polens,

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (4) 2015-12-02 Dnr SU FV-3.2.5-3784-15 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig magisterexamen Huvudområde: Miljö- och hälsoskydd Environment and Health Protection Miljö- och hälsoskydd som huvudområde

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Regler för kursansvar och examination

Regler för kursansvar och examination Sidan 1 av 5 Dnr 2013-114-385 Fastställd 2013-10-29 Reviderad 2015-05-19 Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle (UHS) Utbildningsnämnden för lärande och miljö (ULM) Regler för kursansvar och examination

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2016-10-04 och träder i kraft samma dag. Riktlinjerna ska tillämpas vid utformning av utbildningsplaner som gäller

Läs mer

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-4111-08 Datum 2012-05-31

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (8) BESLUT 2018-11-27 SU FV-3.2.5-3520-18 Lokal examensbeskrivning Filosofie masterexamen Huvudområde: Data- och systemvetenskap Computer and Systems Sciences Data- och systemvetenskap är ett mångvetenskapligt

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

REGEL FÖR EXAMINATION

REGEL FÖR EXAMINATION DNR: REGEL FÖR EXAMINATION Publicerad: 2016-12-06 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: 2016-12-06 Giltighetstid: Klicka här för att ange text. Sammanfattning: Regler för examination

Läs mer

Fastställande av nya kursplaner med ändrade behörighetskrav under pågående utbildningsprogram

Fastställande av nya kursplaner med ändrade behörighetskrav under pågående utbildningsprogram BESLUT 1(7) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-563 087 27 mikael.herjevik@uka.se Högskolan i Borås Rektor Fastställande av nya kursplaner med ändrade behörighetskrav under pågående

Läs mer

Program for developing entrepreneurial skills

Program for developing entrepreneurial skills UMEÅ UNIVERSITET USBE UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLEEXAMEN Företagarprogrammet Program for developing entrepreneurial skills 1. Basdata Omfattning: 120 högskolepoäng Examen: Examensbenämningen är ännu ej fastställd

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2017-11-14 och träder i kraft samma dag. Riktlinjerna ska tillämpas vid utformning av utbildningsplaner som gäller

Läs mer

Regler för kursplaner

Regler för kursplaner Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr 2016/1906 Beslutande: Fakultetsnämnden 1 (5) Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2018-04-01 Revideras senast: 2021-03-05 Regler

Läs mer

Anmälan mot Linköpings universitet angående studiegång i läkarutbildningen

Anmälan mot Linköpings universitet angående studiegång i läkarutbildningen Linköpings universitet Rektor 581 83 Linköping (Universitetets dnr 840/05-40) Juridiska avdelningen Teresa Edelman Anmälan mot Linköpings universitet angående studiegång i läkarutbildningen Anmälan N N

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 (10) 2015-12-01 Dnr SU FV-3.1.1-4029-15 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) Dnr SU-FV-3.2.5-1582- 15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Filosofi Philosophy Filosofi är det systematiska studiet av människans och tillvarons mest grundläggande frågor.

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 (7) 2012-11-14 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1 Dnr SU FV-3.9-2259-14 BESLUT 2015-06-02 Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet Ersätter: Riktlinjer för utbildningsplaner inom Humanistiska fakulteten

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

Dnr: Datum: inom omvårdnad. 60 högskolepoäng. Examen. nivå

Dnr: Datum: inom omvårdnad. 60 högskolepoäng. Examen. nivå Medicinska fakulteten Umeå universitet 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: medfak@adm. umu.se www.medfak.umu.se Dnr: 513-453-111 Datum: 2011-05-23 Sid 1 (6) Magisterprogram i omvårdnadd 60 högskolepoäng

Läs mer

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2016

Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2016 2016-12-21 Mall för utbildningsplan på Samhällsvetenskapliga fakulteten 2016 Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för utbildningsplaner för program på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 1 RIKTLINJER AVSEENDE UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ VID SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fastställda av SHV FN 2008-06-05. Dessa riktlinjer ersätter riktlinjer för forskarutbildning fastställda av SHV FN 2000-04-27.

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 (10) 2015-12-01 Dnr SU FV-3.1.1-4029-15 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) Riktlinjer för kursplaner avseende kurser på grundnivå och

Läs mer

Programmet för journalistik

Programmet för journalistik Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-1832-11 Datum 2012-05-31

Läs mer

Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå

Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2016-06-07 och gäller från och med 2016-08-15 Dnr: FS 1.1-340-16 Denna regel ersätter tidigare regel, Regler och riktlinjer

Läs mer

Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet

Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet 1 (5) BESLUT 2014-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-0138-14 Rikard Skårfors Utbildningsledare Planeringsavdelningen Föreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet Detta beslut gäller från och

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Programrapporter inom lärarutbildningarna

Programrapporter inom lärarutbildningarna 1 (1) BESLUT 2017-03-08 Martin Bergqvist Utbildningsledare med inriktning mot lärarutbildning Programrapporter inom lärarutbildningarna Bakgrund I beslutet om inrättande av programråd inom lärarutbildningarna

Läs mer

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation

Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot strategisk kommunikation Institutionen för kultur- och medievetenskaper Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledare@medkom.umu.se www.kultmed.umu.se Utbildningsplan Dnr UmU 501-4112-08 Datum 2012-05-31

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (4) 2015-12-02 Dnr SU FV-3.2.5-3806-15 Lokal examensbeskrivning Naturvetenskaplig masterexamen Huvudområde: Biodiversitet och systematik Biodiversity and Systematics Biodiversitet och systematik är den

Läs mer