Enligt vår senaste medlemsundersökning är FramtidsFröns starkaste sidor:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enligt vår senaste medlemsundersökning är FramtidsFröns starkaste sidor:"

Transkript

1 Kontakt: Carin Sävetun, verksamhetsledare E-post: Tel: Adress: FramtidsFrön c/o GR Utbildning Box Göteborg Webbplats: Vad är målet/målen med er verksamhet? Vårt syfte är att främja attityder till entreprenörskap samt att utveckla det entreprenöriella förhållningssättet i förskola/skola. Vårt mål är att erbjuda medlemskap till så många kommuner och skolor som möjligt. Vi arbetar för att stötta skolan i sitt uppdrag med att bejaka och utveckla barns inneboende drivkraft, nyfikenhet och kreativitet, samtidigt som vi hjälper skolan till en nära samverkan med omvärlden. Vad är er organisations största styrka? Vår största styrka är den erfarenhet (10 år) vi har från att stötta skolan att utveckla ett entreprenöriellt förhållningssätt och att våga prova och utveckla entreprenöriella metoder i sin undervisning. Vår framgångsfaktor är blandningen av de kompetenser vår personal har från olika branscher och på olika nivåer. FramtidsFrön har personal med följande inriktning: pedagoger, skolledare, kommunikationsvetare, marknadsförare, IT/webb, ekonomer, coacher, egenföretagare och näringslivsstrateger mm. Enligt vår senaste medlemsundersökning är FramtidsFröns starkaste sidor: - Bra undervisningsmaterial som kan motivera elever - Att engagera skolorna i entreprenöriellt arbete - God verklighetsförankring, pålästa, kunniga - Kunskap, engagemang - Förmåga att handleda och skapa lärande klimat - Sätter elevernas kunskaper och utbildning i ett sammanhang

2 - Väcker nya tankar hos oss på skolan och stödjer oss i genomförandet - Fortfarande nya och fräscha idéer - Drivkraft och företagaranda - Inspiration att tänka utanför boxen Hur länge har ni varit verksamma? 12 år (sedan 2002) Var är ni verksamma? FramtidsFrön är en nationell organisation. Föreningen FramtidsFrön i Väst verkar i Västra Götaland, Halland och Skåne. Uppge verksamhetsår, samt ge en kronologisk, kortfattad beskrivning över er verksamhetsutveckling. FramtidsFrön startade som ett EU-projekt mellan Vid projektets slut bildades den ideella föreningen FramtidsFrön. Hösten 2007 bildades FramtidsFrön i Väst. Idag har FramtidsFrön kontor på 4 orter; Linköping, Göteborg, Stockholm och Karlstad. Vi har medlemsskolor i över 60 kommuner runt om i Sverige. Under 2013 medverkade ca förskolepedagoger, lärare, fritidspedagoger, skolledare eller SYV-are i någon av våra utbildningar och ca barn/elever medverkade direkt i något av våra arrangemang. Vi beräknar därmed att ca * barn /elever berördes direkt av våra insatser i hela Sverige under * (vi räknar med att vare pedagog vi utbildar i sin tur påverkar 10 barn/elever) Hur stor spridning har er verksamhet i Göteborgsregionen? I Gbg-regionen är följande kommuner medlemmar: Härryda, Kungsbacka, Mölndal, Partille Stenungsund. I Göteborg är följande stadsdelar medlemmar: SDF Askim/Frölunda/Högsbo, SDF Centrum, SDF Lundby och SDF Västra Hisingen. Dessutom är 11 fristående skolor medlemmar i föreningen. Uppge antal kommuner, antal skolor, antal elever/studenter. Vi har därmed drygt 5 kommuner från Göteborgsregionen som medlemmar. Göteborgs kommun vill inte se sig som en enhet och knyta ett övergripande avtal, utan vill ses som 10 stadsdelar. Av dessa är idag 4 stadsdelar medlemmar i föreningen.

3 I februari 2014 är 438 förskolor och skolor i Göteborgsregionen medlemmar i föreningen och därmed har över barn/elever möjlighet att ta del av våra inspirationsmaterial, arrangemang mm Vilka målgrupper riktar sig er verksamhet mot (för-, grundskola, gymnasium, vuxenutbildning)? Skolledare, Förskolerektorer, lärare, fritidspedagoger, SYV, förskolepedagoger samt barn och ungdomar i förskola, grundskola och, i vissa fall, gymnasium. Uppge minst två (2) referenser från skolor som deltagit i er verksamhet. Onsala Montessoriskola, Kungsbacka kommun Uppdrag: FramtidsFrön har utbildat och handlett både rektor och personal under 1 ½ års tid för att stärka det entreprenöriella förhållningssättet så att det genomsyrar all verksamhet i skolan. FramtidsFröns främsta styrkor är bredden och lärarbakgrunden hos personalen. Ni vet vad ni talar om och gör det tydligt och konkret. Vågar ifrågasätta det vi gör men på ett konstruktivt sätt Vårt samarbete har främst haft betydelse för att öppna den pedagogiska diskussionen. Väldigt bra att någon extern kommer med reflexioner om vår verksamhet. Ni har bidragit till en större samsyn vad entreprenöriellt lärande innebär i praktiken Den avgörande faktorn för att vi är medlemmar och köper kompetensutveckling av FramtidsFrön är Bredden, kompetensen, långsiktigheten och möjligheter till handledning/uppföljning. Jag kan absolut rekommendera er till andra! Gerd Pålsson Berg, rektor Varlaskolan, Kungsbacka kommun Uppdrag: Skolan deltog i FramtidsFröns Radio-satsning hösten FramtidsFröns främsta styrkor är proffsigt, trevligt bemötande och snabb hjälp om man kör fast, behöver hjälp med nya infallsvinklar eller tekniskt kunnande. Vårt samarbete med FramtidsFrön har bidragit till att jag/vi lärt oss en mängd nya saker, att våga ge oss in på något vi inte visste mycket om sedan tidigare, men som öppnat upp en ny värld av möjligheter för oss som lärare och våra elever. Jag har t o m börjat spåna på möjligheten att starta en skolradio tillsammans med några andra kollegor och även en skoltidning.

4 Den avgörande faktorn till att vi samarbetar med FramtidsFrön är att ni kunde erbjuda den hjälp och de kontakter vi behövde och som vi hade haft mycket svårare att åstadkomma själva och som tagit mycket mer tid i anspråk. Nu var allt sådant redan fixat - vi fick ett färdigt koncept som kunde fyllas med vårt eget innehåll och det skapade en trygg arena där vi kunde lära oss längs vägen och lugnt kunde göra misstag som ni hjälpte oss att lösa med goda råd och teknisk hjälp. Jag kan definitivt rekommendera FramtidsFrön till andra skolor. Jag tyckte att det var jättekul att jobba med er och jag är jätteintresserad av att fortsätta samarbeta med er. Charlotte Magaji Jacobsson, Lärare Landamäreskolan, Göteborg, SDF Västra Hisingen Uppdrag: FramtidsFrön har utbildat och handlett de två pedagoger som ansvarade för skolans App-projekt. Under detta projekt har skolan främst använt sig av FramtidsFröns inspirationsmaterial FröRetaget samt HandsOn Enterprising.. Framtidsfröns främsta styrkor och anledningen till varför vi valde att samarbeta med dem är enligt mig är deras kompetens gällande entreprenöriellt lärande, deras intresse för vårt projekt, samt deras positiva bemötande mot oss pedagoger och elever. I vårt Applikations projekt som startade 2011 har Framtidsfrön vart en viktig faktor för framgången med projektet. Framtidsfrön har stöttat oss både med entreprenöriell handledning samt med verktyg för oss pedagoger samt elever. FramtidsFrön har även fungerat som en kontakt med samhället utanför skolan och möjligheter för eleverna/pedagogerna att åka på bland annat mässbesök. I vårt applikations projekt har vi använt oss av materialet Frö-retaget samt HandsOn Enterprising för att ge eleverna grundkunskaper i hur man går från ide till handling och hur man startar upp ett företag. Verktygen har vart bra pedagogiska hjälpmedel som eleverna har arbetat med under projektet, och jag kan personligen rekommendera materialet för andra som ska arbeta med entreprenörskap. Dan Halldin, Förstelärare och IKT-pedagog samt projektledare för App-projektet.

5 Hedeskolan, Kungsbacka kommun Uppdrag: FramtidsFrön har utbildat och handlett Hedeskolans personal under samarbetsprojektet Yrken förr och nu ungas visioner för framtiden. FramtidsFröns främsta styrkor är bra material: Företagsorienteringen, hemsidan. Tydliga och kommunikativa medarbetare. Vårt samarbete med FramtidsFrön har bidragit till att öka elevernas yrkesorientering, historiskt och i nutid. Att våga ringa, fråga och uppträda professionellt. Den avgörande faktorn till att vi samarbetar med FramtidsFrön är för att det är ett bra koncept! Jag kan absolut rekommendera FramtidsFrön till andra skolor. FramtidsFrön har trevliga och kunniga medarbetare som är lätta att ha att göra med. Ingela Knabe, Lärare, Johannebergsskolan, Göteborg Uppdrag: Skolan deltog i FramtidsFröns Radio-satsning hösten För oss har FramtidsFrön kunnat bidra med ett etablerat nätverk och genomtänkt idé så att vi själva kan lägga energin på elevernas utveckling och arbete. Vi har också kunnat möta andra skolor i FramtidsFröns regi och dela erfarenheter med dem, mycket värdefullt! Vårt samarbete med FramtidsFrön har bidragit till att eleverna har fått chansen att samarbeta med varandra mot ett gemensamt mål som inneburit många kontakter med omgivande samhälle och som varit roligt, meningsfullt, lagom tidspressat och som vi tycker varit väldigt verklighetsnära. Det har blivit något handfast producerat, radioprogrammet finns där! Vi kan se positiva effekter av elevernas samarbeten i alla ämnen, det är en poäng i sig att arbeta ämnesövergripande. Vi lärde först känna FramtidsFröns verksamhet för att se att den överensstämde med våra värderingar, när det var klart var det också smidigt samarbete när det gällde det praktiska. Skolans vardag är stressad, så det var viktigt att även det fungerade. Eftersom vi själva gärna fortsätter samarbeta med Framtidsfrön är det något vi också tror andra kan ha glädje av för att få måluppfyllelse på ett vettigt och roligt sätt.

6 Ingela Bursjöö, Lektor Göteborg Stad Centrum Lärare i naturvetenskap, matematik och teknik på Johannebergsskolan, Doktorand i naturvetenskap med inriktning mot utbildningsvetenskap, Göteborgs Universitet, Institutionen för fysik Centrum för Utbildningsvetenskap och Lärarforskning, CUL. Uppge minst två (2) referenser från arbetslivet/näringslivet/närsamhället. Kungsbacka Innerstad, Henrik Olsson, Centrumutvecklare FramtidsFrön samverkade med Kungsbacka Innerstad i projektet Yrken förr och nu unga visioner för framtiden. Lärare och elever samverkar med medlemmar i Kungsbacka Innerstad. Göteborgs stadsmuseum, Karl Arvidsson, Enhetschef/Publika enheten Pågående samarbete kring vårt inspirationsmaterial Detektiverna där eleverna letar efter gamla fotografier från sitt närområde och kopplar dem till nutid och framtid. Göteborgs Närradioförening, Roden Bergenstein, Kanslichef Pågående samarbete kring vårt inspirationsmaterial Radioaktiv där barn/elever sänder liveradio på Närradions frekvens 103,1. Vad är entreprenörskap i skolan enligt er organisation? Vi utgår från Skolverkets definition av entreprenörskap i skolan: Entreprenörskap i skolan är ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummen lika mycket som det är en kunskap om egenföretagande. Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Denna definition har vi utvecklat vidare utifrån forskningen till att också beskriva vilka ingredienser som ska till för att det verkligen ska bli ett entreprenöriellt förhållningssätt i skolan. Följande delar behöver ingå; Samverkan med omvärlden, Verklighetsbaserat, Värdeskapande, Visa upp, Företagande, Testa idéer/risktagande, Ämnesövergripande, Motverka facitkultur, Hur arbetar er organisation med entreprenörskap i skolan? Vi vänder oss till förskola, fritidshem, grundskola och i viss mån även till gymnasiet. Vår primära målgrupp är de vuxna inom skolorganisationen med fokus på stödjande strukturer, skolkultur och metoder.

7 Sedan starten har vi haft en akademisk ansats i vårt arbete och för oss är det självklart att arbetet med att stimulera entreprenörskap skolan inte blir något som läggs ovanpå utan integreras som en naturlig del i den ordinarie undervisningen. Vi ser att det finns en tydlig skillnad på att se entreprenörskap i skolan som ett pedagogiskt förhållningssätt till skillnad från en aktivitet. FramtidsFrön betonar vikten av att kommunerna tar ett helhetsgrepp för samtliga förskolor/ skolor. Föreningen erbjuder följande till sina medlemmar: - Utbildning och handledning Skräddarsydda utbildningar i flera steg där varje utbildning blir unik utifrån kommunens behov/önskemål. Vi erbjuder även handledning både för arbetslag och för skolledare. - Stöd vid organisationsutveckling FramtidsFrön erbjuder stöd i skolans förändringsarbete utifrån ett entre prenöriellt förhållningssätt. Vi erbjuder även en uppföljande verksamhet för att bejaka och stärka utvecklingsprocessen i skolorna/kommunerna. - Inspirationsmaterial Idag har vi 8 olika inspirationsmaterial för nya entreprenöriella arbetssätt. Några av dem är webbaserade, andra är tryckta material som medlemmar kan beställa. Med hjälp av FramtidsFrön och våra material kan skolorna arbeta tematiskt med skola/närsamhälle och därmed även utforma övergripande strategier för en progression i sin omvärldssamverkan. - Föreningsaktiviteter En virtuell kunskapsbank, nyhetsbrev och support ingår i basmedlemskapet. FramtidsFrön i Västs medlemmar erbjuds även studieresor, nätverksträffar, deltagande i utvecklingsprojekt, Make difference-satsning, Radio-satsning, FramtidsFrömässa, Elevinspiration, Innovationsdagar mm. Vilka förmågor utvecklar er verksamhet och era insatser hos eleverna/studenterna? Entreprenöriellt lärande leder till att individer utvecklar entreprenöriella kompetenser såsom förmåga att se möjligheter, ta initiativ, ha drivkraft att omsätta idéer till handling, lära sig

8 lösa problem, planera sitt arbete och samarbeta med andra. Detta synsätt vilar på en bred definition av vad entreprenörskap innebär. Hur är er verksamhet kopplad till skolans styrdokument som är gällande för er målgrupp? Arbetet med entreprenörskap i skolan stöds av både Lpfö98/rev 2010 samt Lgr11 och förutsättningarna till detta arbete nämns på flera ställen. Här har vi lyft fram några exempel, som inte är specifikt kopplat till något särskilt ämne eller kunskapsmål utan övergripande och som därmed ska genomsyra all verksamhet i skolan. I Lpfö98/2010 I förskolans värdegrund och uppdrag står följande: De vuxna ska ge barnen stöd i att utveckla tillit och självförtroende. Barnens nyfikenhet, företagsamhet och intressen ska uppmuntras och deras vilja och lust att lära ska stimuleras.. Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. (Lpfö98/2010, Förskolans uppdrag sid. 8-9) Man nämner även kunskapssynen: Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till uttryck i olika former såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet som förutsätter och samspelar med varandra. Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande. (Lpfö98/2010, Förskolans uppdrag sid 8-9) I förskolan mål skriver man även om barns inflytande: Utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation, Utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö, och Utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.

9 I Lgr11 Kapitel 1 - Skolans uppdrag En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. Kapitel 2.2 Kunskaper Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Mål: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt, kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga, kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter Riktlinjer: Läraren ska organisera och genomföra arbetet så att eleven upplever att kunskap är meningsfull och att den egna kunskapsutvecklingen går framåt, får möjligheter till ämnesfördjupning, överblick och sammanhang, och får möjlighet att arbeta ämnesövergripande. Kapitel 2.6 Skolan och omvärlden Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den obligatoriska skolan nära samverkar med de gymnasiala utbildningar som eleverna fortsätter till. Det förutsätter också en samverkan med arbetslivet och närsamhället i övrigt.

10 Mål: Skolans mål är att varje elev har inblick i närsamhället och dess arbets-, förenings- och kulturliv, och föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö, Riktlinjer Alla som arbetar i skolan ska verka för att utveckla kontakter med kultur- och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö. Läraren ska medverka till att utveckla kontakter med mottagande skolor samt med organisationer, företag och andra som kan bidra till att berika skolans verksamhet och förankra den i det omgivande samhället. Kapitel 2.8 Rektorns ansvar Rektorn har ansvaret för skolans resultat och har, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så att eleverna får möjlighet att uppfatta större kunskapsområden som en helhet, samverkan med skolor och arbetslivet utanför skolan utvecklas så att eleverna får konkreta erfarenheter av betydelse för deras val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning, Arbetar ni ämnesövergripande eller ämnesspecifikt? Vårt arbete med att främja ett entreprenöriellt förhållningssätt i skolan innefattar alltid ett ämnesövergripande arbetssätt. Det är en viktig ingrediens för att skapa längre sammanhängande processer, där både lärare och elever ges tid till fördjupning, möjlighet att lösa mer komplexa uppgifter, grupputveckling och självständighet. För eleverna är det viktigt att få känslan av en röd tråd mellan de olika ämnena för att de ska känna en meningsfullhet i skolan. Vad för forskning stödjer ni er verksamhet och era metoder mot och hur märks det i era insatser mot skolor? FramtidsFrön stödjer sin verksamhet utifrån flera forskningsfält då entreprenörskap i skolan är ett tvärvetenskapligt fenomen (pedagogik, entreprenörskap, filosofi, psykologi och ekonomi).

11 När det gäller forskning inom pedagogik har entreprenörskap i skolan tydliga rötter i progressivismens grundläggande idéer projekt- och processbaserad ämnesövergripande gruppundervisning (John Deway). Entreprenörskap i skolan är också en social process och där passar Lev Vygotskis teorier om den sociokulturella kunskapskonstruktionen in. På senare tid har även hjärnforskning anslutit med stöd för detta konstruktivistiska synsätt. Jean Piagets barnperspektiv kommer in väldigt starkt inom det entreprenöriella förhållningssättet. Att möta barn utifrån deras förutsättningar. Freinet betonar vikten av att använda verkligheten som kunskapskälla och denna teori är förstås också en grund i entreprenörskap i skolan. Maria Montessoris tankar kring att barn strävar efter att utveckla sig själva är förstås också en självklar grund. Inom entreprenörskapsfältet följer vi främst Bengt Johannissons forskning. Johannisson var pionjär i Sverige med att koppla samman entreprenörskap och pedagogik i skolan. På senare tid har flera forskare följt Johannissons spår och vi tar därför idag också intryck av forskare från Umeå universitet, Mälardalens folkhögskola, Karlstads universitet och Högskolan i Jönköping. Tyvärr finns det idag väldigt få kvalitativa effektstudier av insatser som gjorts inom för-, grund och gymnasieskola för att utveckla ett entreprenöriellt förhållningssätt hos barn och unga. De allra flesta genomförda effektstudier inom entreprenörskapsutbildning klarar inte grundläggande forskningsmetodologiska krav. FramtidsFrön har därför inlett ett samarbete med Chalmers Entreprenörsskola och Martin Lackéus och tillsammans driver vi ett förstudieprojekt under perioden där vi kommer testa en metodik för kvalitativa djupintervjuer av elever samt av deras föräldrar för att mäta effekter av entreprenöriellt lärande i grundskolan. Vad som är nytt med denna effektmätning är att vi framförallt har ett elevfokus i vårt angreppsätt. Att vi dessutom följer upp det med att intervjua elevens föräldrar kommer att göra effektmätningen ännu mer intressant och anses ha ett stort forskningsvärde. Resultatet av denna studie kommer att presenteras under 2014.

12 FramtidsFrön hänvisar, diskuterar och visar exempel från den senaste forskningen inom entreprenörskap i skolan i alla våra längre utbildningspass. Vad krävs i form av resurser för den enskilda skolan när ni ska göra en insats? 1. Vill man som medlem enbart ta del av våra webbaserade medlemssidor och våra inspirationsmaterial, utan någon direktkontakt med vår personal går detta utmärkt och medlemmarna komma logga in och komma åt vårt material dygnet runt via webben. Om skolan däremot vill ha ett mer direkt stöd och inspiration i form av utbildningsinsatser, handledning eller om man vill medverka på våra medlemsarrangemang så har vi många olika utbildningar och aktiviteter att välja på. Vi erbjuder allt ifrån ett inspirationspass på ca 1 ½ timme till långa processutbildningar med fördjupande handledningspass som sträcker sig över 1-2 år. Då vi erbjuder våra medlemmar särskilda satsningar kring något av våra inspirationsmaterial, såsom t ex Radioaktiv och Make difference, sträcker sig dessa över ca 2-3 månaders tid. 2. En enskild skola betalar 1000 kr/år och en hel stadsdel/kommun betalar 5000 kr/år (då är samtliga kommunala förskolor och grundskolor automatiskt anslutna). För denna summa kan man ansluta sig till vår webbplats och använda våra inspirationsmaterial, medlemssidor mm. Kommuner och stadsdelar kan även teckna ett utökat medlemskap vilket innebär att man får ett antal utbildnings/handledningsinsatser per år, medlemmarna kan delta i våra medlemsarrangemang och utvecklingsprojekt. Det utökade medlemskapet baseras på antal barn/elever som ska omfattas av medlemskapet. 3. Inget särskilt 4. Om skolan verkligen vill arbeta mer entreprenöriellt krävs det ett helhjärtat engagemang från skolans personal. Det svåraste av allt gäller nämligen - ibland måste man ändra på sig själv, sitt sätt att tänka och agera. 5. Att utvecklas som människa kräver förstås mycket energi och engagemang.

13 6. Vi vill även påpeka att skolan och eleverna långt ifrån är de enda aktörerna för att nå en entreprenöriell skola. Till det behövs ett starkt engagemang från skolans omgivning (föräldrar, förenings-, kultur-, och näringsliv) Vad för resultat ger er verksamhet och genomförda insatser på kort och lång sikt? Det finns det idag väldigt få kvalitativa effektstudier av insatser som gjorts inom för-, grund och gymnasieskola för att utveckla ett entreprenöriellt förhållningssätt hos barn och unga. De allra flesta genomförda effektstudier inom entreprenörskapsutbildning klarar inte grundläggande forskningsmetodologiska krav. FramtidsFrön har därför inlett ett samarbete med Chalmers Entreprenörsskola och Martin Lackéus och tillsammans driver vi ett förstudieprojekt under perioden där vi kommer testa en metodik för kvalitativa djupintervjuer av elever samt av deras föräldrar för att mäta effekter av entreprenöriellt lärande i grundskolan. Vad som är nytt med denna effektmätning är att vi framförallt har ett elevfokus i vårt angreppsätt. Att vi dessutom följer upp det med att intervjua elevens föräldrar kommer att göra effektmätningen ännu mer intressant och anses ha ett stort forskningsvärde. Resultatet av denna studie kommer att presenteras under FramtidsFrön i Väst genomför årligen en medlemsundersökning för att mäta nöjdhetsgraden hos våra medlemmar. De kvalitetskriterier vi tittar på är följande: Andel av våra medlemmar kan rekommendera andra att bli medlemmar i FramtidsFrön på en 5 gradig skala (2013: 3,6) Andel av våra medlemmar som kan rekommendera andra att gå en utbildning hos Framtids- Frön på en 5-gradig skala (2013: 3,5) Andel av våra medlemmar som kan rekommendera andra att använda FramtidsFröns inspirationsmaterial på en 5-gradig skala (2013: 3,8)

Vad är FramtidsFrön? Ideell förening, ägd av medlemmarna. Startades i Linköping 2002 med Länsstyrelsen, LO och Svenskt Näringsliv i ryggen

Vad är FramtidsFrön? Ideell förening, ägd av medlemmarna. Startades i Linköping 2002 med Länsstyrelsen, LO och Svenskt Näringsliv i ryggen Vad är FramtidsFrön? Ideell förening, ägd av medlemmarna Startades i Linköping 2002 med Länsstyrelsen, LO och Svenskt Näringsliv i ryggen Systerorganisation i Göteborg 2007 med hjälp av VGR, GR och BRG

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Årets miljöspanaruppdrag Spana på matavfallet ger många olika möjligheter att arbeta mot förskolans mål och riktlinjer enligt Lpför98/rev10. Nedan följer citat och urklipp

Läs mer

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet

Skola-arbetsliv. foto:leif Johansson, bildarkivet.se. Handlingskraft Nyskapande Stolthet Skola-arbetsliv foto:leif Johansson, bildarkivet.se Handlingskraft Nyskapande Stolthet Handlingsplan skola-arbetsliv Inledning I läroplanerna samt i flera dokument på nationell nivå betonas vikten av att

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR

Mode. Drivkrafter. tävling TEKNIK. Motivation. Entreprenörskap. naturvetenskap. innovationer. kreativitet MILJÖ. samarbete KRETSLOPP NYFIKENHET ANSVAR Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande med Skogen i Skolan NYFIKENHET TEKNIK Motivation tävling livsmedel SKOG MILJÖ Hälsa framtiden friluftsliv Drivkrafter innovationer Entreprenörskap kreativitet

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem FRITIDSHEM -DEN LÄRANDE LEKEN Måldokument för fritidshem i Varbergs kommun Arbetsgrupp Madelene Eriksson, fritidspedagog Eva-Lotta Bjärne, fritidspedagog Lovisa Sandberg Ronan, utredare Mikael Sili, rektor

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare

Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare Malin Brändström projektledare Susann Johansson utbildare Plattform för entreprenöriellt lärande i Norrbotten - en dynamisk och hållbar plattform där samhällets aktörer kan samverka och agera och där det

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Vilken kul grej du valde! Dagordning 18 augusti Knappekulla 08.30-09.30 Teoretisk bakgrund

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Entreprenörskap i Gymnasieskolan

Entreprenörskap i Gymnasieskolan Jan Schierbeck Entreprenörskap i Gymnasieskolan Undervisningsråd Skolverket Ansvarig för Samhällsvetenskapsprogrammet Innehåll Allmänt om Entreprenörskap Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap inom GY2007

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Dialogspel - om entreprenöriellt lärande

Dialogspel - om entreprenöriellt lärande Dialogmetod Pedagogisk personal Fsk Gsk Gy Från 20 minuter 2-8 personer Dialogspel Spelet gör att ni på ett trevligt och enkelt sätt får möjlighet att gemensamt fräscha upp och reflektera över ert pedagogiska

Läs mer

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola

1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning. Handlingsplan. Grund- och grundsärskola Handlingsplan 1 (8) Lärandeförvaltningens handlingsplan för entreprenöriellt lärande och studie- och yrkesvägledning Grund- och grundsärskola 2 (8) Sveriges bästa kommun att leva och verka i 2020 År 2020

Läs mer

Ektorpsskolans lokala arbetsplan

Ektorpsskolans lokala arbetsplan EKTORPSRINGEN Ektorpsskolans lokala arbetsplan Fritidshemmet 2017/18 Enligt skollagens 14:e kapitel om Fritidshemmet finns ett antal mål för fritidshemsverksamheten. Fritidshemmet ska stimulera elevernas

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet

Utbildningsförvaltningen. Projektbeskrivning ipads i lärandet Utbildningsförvaltningen Projektbeskrivning 2012-06-05 ipads i lärandet Inledning Barn av idag föds in i den digitala världen. Det måste förskola och skola förhålla sig till. Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Näringslivet i Kalix 2011 Näringslivet i Kalix är mycket differentierat med en stor bredd och lite av ett Sverige i miniatyr. Basindustrierna

Läs mer

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Fjärde tillfället

Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen. Fjärde tillfället Kollegialt lärande som stöd för planering, genomförande och uppföljning av modersmålsundervisningen Fjärde tillfället 2018-05-30 Starter VIP 1. Namnge de 3 rikaste personerna i världen just nu. 2. Namnge

Läs mer

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge,

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge, LÄROPLANEN EN HELHET Att se den röda tråden Balli Lelinge, balli.lelinge@mah.se 2 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning 3 Läroplan 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. De övergripande målen och riktlinjerna

Läs mer

2013- Storumans skolor utbildningsplan

2013- Storumans skolor utbildningsplan 2013- Storumans skolor utbildningsplan 2014 Inledning Storuman kommuns utbildningsplan har sin utgångspunkt i de nationella styrdokumenten. I dessa anges inriktning, mål och riktlinjer. Kommunen ansvarar

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

FramtidsFrö i Halland 2013-2015

FramtidsFrö i Halland 2013-2015 01054 1(4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Uc/Regional Samverkan 2013-07-19 RS130134 Rutger Herlin, Utvecklingsledare Skola/Utbildning 070-570 44 43 Regionstyrelsen FramtidsFrö i Halland 2013-2015

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv

Entreprenörskap i ett verksamhetsperspektiv Bilaga 1 Barn- och utbildningskontoret Lisbeth Bodén Datum Sid 2017-03-01 Dnr BUN-2017-018 1 (5) Dnr KS-2016-934 Svar på motion från Allan Kruukka (M) och Christer Lindström (M) angående nyföretagsamhet

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan

Sammanfattning Rapport 2013:5. Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Rapport 2013:5 Studie- och yrkesvägledning i grundskolan Sammanfattning Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen i totalt 34 grundskolor i hela landet. På varje skola

Läs mer

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor.

Arbetet med studie- och yrkesvägledning ska ingå som en naturlig del i förskolornas verksamhet och i den ordinarie undervisningen i kommunens skolor. Studie- och yrkesvägledningen i Staffanstorp skall fortsätta utvecklas så att den har fokus på det livslånga lärandet. Såväl den enskilde individen som samhället tjänar på att barn, ungdomar och vuxna

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som pedagog? Bergsnäs Förskola Aktivt lärande Ett aktivt lärande av medvetna pedagoger.att

Läs mer

Samverkansplanen fokuserar på tre målgrupper inom grundskolan: Lärare, studie- och yrkesvägledare och elever samt näringslivet.

Samverkansplanen fokuserar på tre målgrupper inom grundskolan: Lärare, studie- och yrkesvägledare och elever samt näringslivet. Samverkansplan Skola-Näringsliv Tingsryds kommun 2014-2016 Syfte Samverkansplanens syfte är att stimulera en god och naturlig samverkan mellan skola och näringslivet i Tingsryds kommun. Ett väl fungerande

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017

Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017 Verksamhetsplan Läsåret 2016/2017 Grundsärskolan Nora kommun Verksamhetsplan grundsärskolan Nora kommun 2016-2017 1. Inledning 1.1 Vision Alla elever ska ges förutsättningar till en allsidig utveckling

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolan Platsen för möten, lärande och utveckling Detta dokument sammanfattar de grundläggande förhållningssätt, värderingar och arbetssätt som

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret Arbetsplan för studie- och yrkesvägledning läsåret 2015-2016 Vad är studie- och yrkesvägledning? Studie- och yrkesvägledning är en processinriktad verksamhet vars syfte är att underlätta för skolans elever

Läs mer

Arena för Samverkan Skola Arbetsliv. Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16

Arena för Samverkan Skola Arbetsliv. Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Arena för Samverkan Skola Arbetsliv Skåne 19 april 2013 Gabriella Holm gabriella@skolsamverkan.se 070 615 30 16 Samverkan skola - arbetsliv Är det nödvändigt och betydelsefullt för skolan och eleven? Möjlighet

Läs mer

Att rusta eleverna inför morgondagens arbetsmarknad för framtiden. grskolaarbetsliv.se praktikplatsen.se

Att rusta eleverna inför morgondagens arbetsmarknad för framtiden. grskolaarbetsliv.se praktikplatsen.se Att rusta eleverna inför morgondagens arbetsmarknad för framtiden Upplägg Sammanhangsmarkering, dagens utmaningar Hur hänger det ihop? Vad säger forskning och styrdokument? Vinsterna med samverkan skola

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Värsta möjligheten Den röda SYV-tråden VÄRSTA MÖJLIGHETEN. Den röda SYV-tråden. Åk 9. Åk 7

Värsta möjligheten Den röda SYV-tråden VÄRSTA MÖJLIGHETEN. Den röda SYV-tråden. Åk 9. Åk 7 VÄRSTA MÖJLIGHETEN Den röda SYV-tråden Åk 9 Åk 7 1. Inledning s 3 2. Styrdokument s 5 3. Definition av vägledning s 8 4. Minsta gemensamma nämnare för elever i Växjö kommun s 10 5. Mål att uppnå s 11 6.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT 1 Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Mentorer avgör, i samverkan med studenter

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Samverkan Skola - Arbetsliv

Samverkan Skola - Arbetsliv En plan för hur Falkenbergs grundskolor, gymnasium och arbetslivet kan samverka så att alla kan lyckas! Samverkan Skola - Arbetsliv Arbetsplan för grundskolan och gymnasiet i Falkenbergs kommun, 2015/2016

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Lärare och skolledare

Lärare och skolledare Lärare och skolledare Grundskola och gymnasium Jag är Jag är verksam på Jag är verksam i Tycker du att entreprenörskap i skolan handlar om ett förhållningssätt till kreativitet, ansvar, risktagande, problemlösning,

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning Barn- och utbildningsförvaltningen Datum Diarienummer 2014-12-03 Ks 2014.357.600 1 (13) Plan för studie- och yrkesvägledning Antagen av Kommunstyrelsen 2014-11-25, 282. Postadress: BOXHOLMS KOMMUN, Barn-

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Entreprenörskap i styrdokumenten

Entreprenörskap i styrdokumenten Entreprenörskap i styrdokumenten Redan 1946 1946 års skolkommission: Skolans ska inriktas på att fostra elever till självständighet och kritiskt sinnelag å ena sidan och samarbete, lust att engagera sig

Läs mer

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen

Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Skolverkets nya stödmaterial för förskoleklassen Varför stödmaterial för förskoleklassen? Ny skollag och ny läroplan Förbättra likvärdigheten Tydliggöra rektorns ansvar Bidra till kompetensutveckling diskussionsfrågor

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass

Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass SKOLROTELN BILAGA 1 SID 1 (8) 2008-09-03 Stockholms stads förskoleplan - en förskola i världsklass 1 Inledning Förskolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande och vara rolig, stimulerande, trygg

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning 160113 Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Under läsåret 2015 har Långbrodalsskolan arbetat fram en lokal arbetsplan för studie- och yrkesvägledning. Den ska syfta till att eleverna på Långbrodalsskolan

Läs mer

VÄLKOMNA! Föräldramöte Lilla Gärdet

VÄLKOMNA! Föräldramöte Lilla Gärdet VÄLKOMNA! Föräldramöte Lilla Gärdet Dagordning: Presentation Ev matfrågor? Lena visade diplomet vi fått från Södermanlands Lilla Ekomatsliga för att Lena handlat 46 % ekologiska matvaror. Barnens bästa

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

starten på ett livslångt lärande

starten på ett livslångt lärande starten på ett livslångt lärande stodene skolområde Lusten till kunskap Alla barn föds nyfikna. Det är den starkaste drivkraften för allt lärande. Det vill vi ta vara på. Därför arbetar Stodene skolområde

Läs mer

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad Pedagogisk plattform Dalhags förskolor Reviderad 2014-01-21 Inledning Utifrån Läroplanens intentioner har Dalhags förskolor enats om en samsyn kring barn, lärande och förhållningssätt. Plattformen är ett

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun.

Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Riktlinjer för Studie-och yrkesvägledning i Östersunds kommun. Antagen av: Förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun 2015-06-04 Reviderad 2019-04-23 1 1. Bakgrund

Läs mer

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran Värdegrund, vision, arbetsmetod För var och en inom Strands förskolor Att få växa och utvecklas med förundran Alla ska med! Allt går! Alla gör skillnad! Alltid framåt! Välkomna till Strands förskolor För

Läs mer

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN En god hälsa och en kreativ lärmiljö är viktiga förutsättningar, för att få en positiv och harmonisk utveckling hos både barn, elever

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare

ENA. Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt. Malin Brändström projektledare. Susann Johansson utbildare ENA Samverkan skola och samhälle, lokalt och regionalt Malin Brändström projektledare Susann Johansson utbildare Vad händer? Seminarieserie för styrgrupp Överkalix Tre tillfällen, varje tillfälle kl 13

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016

Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Strategi Digital kompetens Krokoms kommuns förskolor och skolor 2014-2016 Vision Krokoms framgångsrika skolor utmanar och formar framtiden Inledning Krokoms kommun har gjort medvetna satsningar under årens

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv

Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Arbetsplan för Samverkan mellan Skola och Arbetsliv Förord Under våren 2013 hade Vansbro Kommun besök av Skolinspektionen som påvisade en brist av studie- och yrkesorienteringen, främst i de lägre åldrarna.

Läs mer

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10

Ung Företagsamhet Dalarna. Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Ung Företagsamhet Dalarna Grundkurs 25 augusti 2015 Intro 9-10 Program 09:00 Presentation Introduktion av UF Kaffe Affärsidé Grupp/UF-företag Affärsplan Lunch Driva Avveckla Kaffe UF-lärarrollen Avslutande

Läs mer