Fråga 3 Om kommunen har NT-utvecklare inom, vilka skolstadier verkar de?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fråga 3 Om kommunen har NT-utvecklare inom, vilka skolstadier verkar de?"

Transkript

1 Rapport: Naturvetenskaps- teknikutvecklare (NT-utvecklare) i den svenska skolan Projekt med ekonomiskt stöd från Skolverket, 2011 Ansökan D.nr. SU Skolverkets beviljande D.nr.2010:342 Bakgrund: De nationella resurscentra i kemi, biologi, fysik och teknik gjorde en gemensam ansökan till Skolverket för att utreda möjligheter och intresse för inrättande av NT-utvecklare i kommunerna, som kunde stöda lärare i naturvetenskap och teknik i de svenska kommunerna, i delvis analogi till de s.k. matteutvecklarna. Undersökningen inleddes med en första översiktlig enkät till alla svenska kommuner Enkäten utgjorde en intresseförfrågan bland alla svenska kommuner. Den gav en lavinartad respons, med svar svåra att jämföra. En ny enkät skickades därför till kommunens registrering med förfrågan om att man skulle välja ut EN ansvarig person, som bäst kunde svara för hela kommunens del. Se bilaga 1. Undersökningen ger därmed redan i inledningsskedet indikationer på ett intresse, spoeciellt bland ämneslärare. Förutsättningarna för en nationell NT-verksamhet i form av nätverk, och kommuners vilja tillsatsning blev däremot fortfarande oklart. Lärarnas positiva intresse för ett nationellt NTnätverk har vi som NRC också noterat i andra sammanhang. I nedanstående rapport försöker vi ge en så heltäckande och rättvis bild som möjligt utgående från de data vi samlat in. Frågeformulären finns som bilaga. 179 kommunsvar totalt av 291 kommuner i Sverige, hade influtit när enkäten stängdes i början av juni Vi hade bett att EN ansvarig person per kommuns skulle besvara enkäten, eftersom en tidigare intresseförfrågan gav kvalitativt mycket olika och därmed svårbedömda svar. Svaren kommer jämnt från hela landet. Nedan presenteras några frågor med svar i form av diagram. Fråga 3 Om kommunen har NT-utvecklare inom, vilka skolstadier verkar de? Andelen svar som berör gymnasier är låg, medan svar som berör de lägre stadierna är i överväldigande majoritet. Detta kan bero på att de nya kursplanerna innebär största förändringar för dessa skolstadier med tanke på ämnena naturvetenskap och teknik.

2 Fråga 4 Inom vilka ämnesområden verkar de huvudsakligen? Tekniken och biologin verkar vara huvudområden för skolornas utvecklingsverksamhet, vilket möjligen kan kopplas till dagsläget. Teknik är ett ämne som lyfts idag, och som många skolor t.o.m. helt ignorerat till dags dato, trots kursplaner i ämnet, medan biologin svarar mot den utbildningsprofil som olika lärarutbildningsanstalter haft under många år. Rent generellt kan man säga att svarsprocenten bland kommuner som har matematikutvecklare och/eller NTA-lådor är större än för andra kommuner (se diagram nedan). Det är kanske inte så förvånande, då svararen sannolikt säkrare känner till att kommunen satsar på dessa projekt, än om kommunen har mindre kända och olika projekt på gång. Det finns således en möjlighet till att dessa verksamheter är något överrepresenterade. Verksamheten inom matteutvecklarna fungerar väl eller mycket väl enligt en majoritet av svaren. Man kan också notera från de öppnare svaren att svararen ibland likställer NT-utvecklare för kommunen med NTA-samordnare, och att man anser sig ha gjort tillräckligt i och med införandet av NTA. Även reguljär verksamhet räknades ibland som utvecklingsarbete (typ, bygger NO-salar). Fråga 6 Har kommunen matematikutvecklare? 100,0% 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Förfrågan om NT-utvecklare Ja Nej Fråga 8 Har kommunen NTA verksamhet?

3 På frågan om vilken typ av NT-utveckling kommunen har och har haft under de tre senaste åren svarar många kommuner att man satsar på implementering av de nya kursplanerna i form av möten mellan skolans pedagoger i olika nätverk. Det är naturligt att de kommande nya reformerna i skolan ger utslag i en enkät av detta slag, även om vi försökte ta reda på vilken egen styrning kommunens skolor har när det gäller utveckling av NT-ämnen. Naturligtvis med beaktande av de kommande reformerna, men även med beskrivning av HUR man tänker genomföra förändringar och utveckling. Förfrågan om NT-utvecklare 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% NTA (NTA samordnare) Science center eller liknande andra organisationer som stöder NT-undervisning Fråga 10 Har kommunen samarbete med andra grupper som stöder NT? Förutom NTA och matteutvecklare verkar det vara mest populärt med samarbete kring Naturskolor och Science centers (om de finns i närheten). Det innebär möjligen (sannolikt?) att skolorna/lärarna får verksamhet färdigt planerad, snarare än att man skulle planera egen verksamhet enligt egna behov. Vad gäller ersättning för utvecklingsarbete i kommunen förekommer allt från 5 % nedsättning av tjänst till direkt löneersättning och halvtidstjänster. Vi antar att verksamhetens omfattning står i proportion till ersättningen. Utvecklingsverksamheten verkar ofta vara i första hand kopplad till den egna skolan, men ibland är den också ett samarbete mellan flere skolor inom kommunen. Det mest förvånande är ändå att påfallande många kommuner har svarat att man inte har någon systematisk satsning på NT i kommunen, utan verksamheten är sporadisk och av ad hoc-natur. Undersökningens andra del Av de kommuner som besvarat den första enkäten valdes 35 kommuner, utgående från graden och/eller arten av kommunens NT-satsning. De svar från första omgången, som föreföll mest omfattande och intressanta valdes ut av föreståndarna vid NRC i fysik, biologi och kemi. Även i detta urval finns en stark geografisk spridning länsvis. De kommuner som valdes för den andra omgången representerar följande län (från söder till norr, se bild på följande sida): Skåne (M), Jönköpings län (F), Västra Götalands län (O), Östergötlands län (E), Södermanlands län (D), Stockholms län (AB), Västermanlands län (U), Värmlands län (S), Dalarna (W), Jämtlands län (Z), Västerbottens län (Y) och Norrbottens län (BD). De utvalda kommunerna fick en andra, mer specifik förfrågan om sin verksamhet. Ett par kommuner, som besvarade förfrågan ur gymnasiets del inkluderades i urvalet, eftersom denna grupp tidigare visat sig vara svagt representerad. Avsikten med denna andra förfrågan var att närmare utreda arten av de mest inspirerande projekten, enligt subjektiv bedömning, och deras omfattning och betydelse för utvecklingsarbetet i resp. skolor.

4 De ovan nämda kommunerna fick den andra förfrågan om sin verksamhet i slutet av augusti. Den riktades till flere personer i kommunen både lärare och kommunansvariga, för att ge oss en klarare uppfattning om fortbildningens omfattning och kontinuitet, de mest inspirerandeverksamheterna och projekten, samt deras omfattning och även verksamheten i gymnasier. Se bilaga 2. Enkäten stängdes i mitten av oktober, då 86 svar inkommit. De fördelades på stadier och ämnesområde enligt följande: Vilket/vilka skolstadier och vilket/vilka ämnesområden arbetar du med? 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Lågstadiet Mellanstadiet Högstadiet Gynmnasiet Kemi Fysik Biologi Teknik Fråga 3 Vilket skolstadium och vilket/vilka ämnesområden berör dina uppgifter? Vi ser samma trend som tidigare ifråga om gymnasiers svagare benägenhet att svara på enkäten, medan mellan- och högstadiet dominerar. Fördelningen mellan ämnena har jämnats ut. Vi frågade

5 även om svarandens position i skolan/kommunen och fick följande resultat: Är du 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Rektor NT-lärare Kommunpolitiker NT-utvecklare/- samordnare Annat Fråga 2 Vilken tjänst/jobb har du i kommunen? I denna enkät är det en större del lärare i naturvetenskap och teknik, som svarat, än i den första förfrågan, men även en del rektorer har svarat. Möjligen har lärarna bättre kontroll på hur satsningarna mellan de olika ämnena ser ut, och/eller så kan det vara så att en satsning överhuvudtaget på ett av ämnena leder till att man lättare även satsar på de andra. Det är ju fråga om utvalda kommuner med en viss satsning på NT-ämnen. När det gäller lärares möjlighet att delta i ämnesfortbildning, har NRC under många år kunnat konstatera att den varierar stort med skola och kommun. Av dem som besvarat enkäten anser ändå en majoritet (av lärarna?) att man inte vet eller inte får delta i en årlig ämneslärarfortbildning, vilket vi noterar med en viss förfäran. Det är u ändå fråga om skolor/kommuner som satsar på NT-ämnen enligt egen utsago! Finns det möjlighet (inkl. ekonomisk) för en stor del av NT-lärarna att delta i en årlig ämneslärarfortbildning i din kommun, tror du? Ja Nej Vet ej Fråga 4 Finns det i skolan /kommunen förutsättningar för nationell, årlig NT-fortbildning? Vi frågade även vilken form av stöd man trodde skulle vara av största nytta. NT-nätverk hade inte högsta prioritet; det hade undervisningsanpassat material och extern fortbildning för denna grupp lärare. Detta kan ses stå i bjärt kontrast till möjligheten att delta i sådan verksamhet.

6 Tror du att kommunens elever skulle ha betydande nytta av att lärarna fick 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Extern (nationell) fortbildning för lärare inom NT? ett nationellt nätverk för lärare i NT? Möjlighet att rådfråga(per E- post)sakkunniga om NT? Undervisningsmateri al anpassat för skolans olika stadier? Stöd att implementera nya skolreformer? Fråga 6 Tror du att kommunen/eleverna skulle ha betydande nytta av a. extern fortbildning för lärare inom NT? b. Ett nationellt NT nätverk för NT lärare? c. Möjlighet att (pr E-post) rådfråga sakkunniga om NT? d. Nytt undervinsningsmaterial anpassat för skolans olika stadier? Däremot bedöms kommunens vilja att satsa på ett NT-nätverk som god eller mycket stark bland de lärare som har en uppfattning om frågan: Hur bedömmer du kommunens vilja att satsa på (ytterligare?) ett nationellt nätrverk i NT-ämnen? Mycket stark God Svag Vet ej Fråga 7 Hur bedömmer du att kommunens/skolans vilja att satsa på (ytterligare?) ett nätverk med utbildning och annat stöd? Eftersom lärarnas ämneskompetens sannolikt påverkar svaren, frågade vi också om svararens uppfattning om andelen icke-ämneskompetenta lärare i kommunen. Denna fråga kan endast bedömas som en tolkning av svararens uppfattning, den behöver inte nödvändigtvis reflektera den verkliga situationen. En del svarare vet inte eller vill inte uttala sig i frågan, medan andra talar om att man först nu börjat göra en analys av situationen, och att den tills vidare är oklar. I och med införandet av lärarlegitimation, som kommer att kräva ämneslärarkompetens, är det en kvalificerad gissning, att det pågår utredningar om ämnesbehörighet i många kommuner, men den aktuella situationen idag är något oklar.

7 Bristen på lärare med kompetens inom teknikämnet dominerar enligt de svar vi fått in, och det hänger möjligen samman med att många skolor först under senare år infört infört ämnet i skolan. Om svaret på fråga 9 är ja, främst inom vilka områden? 100,0% 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Biologi Fysik Kemi Teknik 1. Fråga 10 Tror du att icke-ämnesutbildade lärare i NT utgör ett problem för utvecklingsverksamhet i din skola/kommun? Om svaret är ja, inom främst a. Biologi b. Fysik c. Kemi d. Teknik Ursprungligen hade vi planerat in någon form av kontakter till intresseorganisationer, som kunde tänkas vilja och kunna delta i fortbildningsinsatser inom ett nationellt nätverk. Det visade sig dock att detta var ett alldeles för ambitiöst projekt, och den delen lämnas därför för ev. senare kartläggningar. Vi frågade om de speciella satsningar som denna grupp kommuner (som alltså satsar speciellt på NT) har genomfört eller planerar att genomföra, med möjlighet till fri formulering av svaren. Vi ville veta vilka utvecklingsprojekt det finns, förutom NTA-lådor och matteutvecklar-projekt. Av svaren kunde vi se att det finns en del utvecklingsprojekt, men också att de verkar vara ganska likartade. En del upplever att det närmast är inom Lärarlyftet de kan få fortbildning. På förskola, i förskolklass och för de lägre åldrarna planeras verksamhet i många kommuner, t.o.m. nätverk i samarbete med Science Centers. En del kommuner har nätverk som försöker koppla allt från Naturskola och KomTek till teknikråd med aktörer för näringsliv, högskola och förvaltningsledning.vad tekniken beträffar verkar man främst satsa på mindre projekt och tävlingar, av typ FinnUpp och Snilleblixtarna, medan biologin tar stöd från Naturskolan. Fysik och kemi verkar inte finnas med bland de projekt som nämns i de lägre åldrarna. Olika former av tävlingsverksamhet omnämns oftas som utvecklingsarbete, vilket gör att man kan fråga sig om besvarana har uppfattat utvecklingsarbete som extern verksamhet? I grundskolans mellanstadium och högstadium omnäms projekt som uppbyggande av lärcentra tillsammans med universitet och naturskola (ingen närmare beskrivning finns), och speciellt gymnasiet ser införandet av en dator per elev som en stor och önskad satsning, vilken dock kräver satsningar på adekvata och anpassade digitala läromedel. Forskarskolor utnyttjas av en del kommuner (förf. anmärkning) i närhet till universitet med sådan verksamhet). Befintliga nätverk omnämns i en kommun, men utan näramre förklaring till hur dessa verkar. En kommun talar t.o.m. om att man har en styrgrupp med representanter för lärrare, rektorer och utvecklingsledare som driver utvecklingsarbetet i skolan! Tyvärr måste vi p.g.a. tids- och resursbrist lämna frågan om att utreda hur olika kompetenta aktörer kunde bidra till ett framtida utvecklingsarbete.

8 Sanmmanfattning: Det blev klart, redan i början av arbetet, att lärare i NO och Tek ämnen är mycket intresserade av att det inrättas NT-utvecklare i kommunerna. Vi fick t.o.m. förfrågningar av lärare om de kunde anmäla intresse för att bli kommunens NT-utvecklare redan nu! Den nationella fortbildningens ad hoc karaktär, och som det verkar avsaknaden av ämnesfortbildning för gymnasielärarna, kanske är de största överraskningarna i arbetets första del. Den visade också att man anser att Matteutvecklarna och NT-utvecklarna för NTA lådor är ett väl fungerande system i många kommuner, när det gäller de yngre åldrarna. Dessa kunde kanske användas som utgångspunkt, även för NT-utveckling? För gymnasiets och grundskolans mellan-och högstadier krävs sannolikt att ett eget nätverk byggs upp. Koppling till möjliga lokala resurser är viktiga att beaktta i detta arbete. Den andra delen av förfrågningen har främst besvarats av lärare i respektive ämnen, vilket ger svaren på skolspecifika frågor ytterligare legitimitet; det gäller t.ex. frågan om NT-lärare får delta i en årlig ämneslärarfortbildning. Ca 1/3 vet inte om det är möjligt, och nästan 1/ 3 vet att det INTE är möjligt! Samtidigt anser besvararna att extern fortbildning är den nästviktigaste faktorn för utvecklande av NT undervisning, näst efter stöd för undervisningsanpassat material. Det sistnämda är förstås specillt aktuellt inför de nya skolreformerna fr.o.m. hösten Att kunskapen om ämnesbehörighet bland kommunens lärare är oklar är inte förvånande. Man vill kanske inte misstänkliggöra en kollega, och det har kommit signaler om bristande behörighet under ett flertal år. Man kan hoppas att kravet på lärarlegitimering kommer att klargöra situationen nationellt. Av de fritt formulerade svaren på frågan om vilken spännande ämnesutveckling som har genomförts eller planeras inom hemkommunen, kan man se en stor variation på svaren. Tyvärr blir det ofta oklart vad dessa svar innebär rent konkret. Det förefaller i alla fall rimligt att anta, att det finns ett antal kommuner (läs: lärare) som jobbar mera ambitiöst med utvecklingsfrågor, och som kunde verka som inspiratörer för sina kollegor. Dessutom finns naturligtvis möjlighet att utnyttja NRC i resp. Ämnen som inspiratörer och spridare av s.k. best practice. Frågan om det behövs NT-utvecklare inom varje ämne, biologi, kemi, fysik och teknik har inte berörts här. Den kan kräva en viss uppmärksamhet i fortsättningen. Förslag till fortsatt arbete Nationellt resurscentrum i matematik (NCM) har i samverkan med Skolverket tagit fram ett material, som hjälper kommuner att komma igång med matematikutveckling i skolorna på regional nivå. Dessutom ordnar NCM med finasiellt bistånd av Skolverket 5-6 nationella konferenser för matematikutvecklare. På liknande sätt kunde ett nätverk av NT utvecklare byggas upp och uppehållas. Ett material, som ger en tydlig arbetsbeskrivning behöver utarbetas för vart och ett av dessa ämnen, och uppdragen kunde lämpligen ges till respektive nationellt resurscentrum(nrc). NRC har också en stor erfarenhet av att ordna både nationella konferenser, och regionala kurser för denna grupp lärare. Våra erfarenheter med arbete av styrdokument kopplade till Skola 2011, och våra mångåriga kontakter med lärare och skolor från hela landet kunde mobiliseras för ett samarbete med inriktning på långsiktigt kvalitetsarbete när det gäller utveckling av ifrågavarande ämnen. Bilaga 1 Brev till kommunerna Bilaga 2 Enkätfrågor (291 kommuner) Bilaga 3 Andra frågeomgången (35 kommuner)

9 Bilaga 1 Stockholm 29 november 2010 Bästa mottagare Vi, de Nationella Resurscentra i kemi, fysik, biologi och teknik, har av Skolverket fått ett uppdrag att utreda behovet och intresset av att inrätta NT-utvecklare i Sveriges kommuner för att stöda undervisning i dessa ämnen. NT-utvecklare kunde vara personer som har som arbetsuppgift (deltid?) att stödja och utveckla kommunens lärare i naturvetenskapliga ämnen och teknik i syfte att förstärka undervisningen, vilket kan ge barnen/ungdomarna en bättre grund att stå på inför framtida skol- och yrkesval. Jfr matteutvecklarna. Vi kommer att skicka ut en enkätförfrågan under våren 2011, efter att vi genomarbetat olika idéer och förslag. Med enkäten vill vi nå skolledare, de viktigaste skolansvariga och eventuella existerande NT-utvecklare i din kommun. Vi hoppas du kan hjälpa oss genom att meddela sådana personers E-post adresser och/eller postadresser, eller be dem göra det själva. För anmälning gå till vår hemsida undermeny Kurser. Om du inte vet ert organisationsnummer kan du sätta in personnummer istället (10 siffror utan bindestreck). Ett annat alternativ är att skriva till undertecknad. Anmälda personer förväntas endast svara på enkäten, och förbinder inte sig själva eller sin kommunen på något sätt. Vi kommer att skicka en slutrapport om projektet till deltagarna. Naturligtvis blir resultatet avhängigt de personer som svarar och vilka insikter de har om er kommuns möjlighet att delta, och att föra fram era synpunkter. Vi som arbetar med detta projekt är de Nationella Resurscentra i kemi, fysik, biologi och teknik. Att vi är nationella innebär att vårt uppdrag kommer från Utbildningsdepartementet. Kemilärarnas resurscentrum ( har huvudansvaret för projektet, och därför får ni detta brev från KRC. De andra nationella centra är I vårt arbete med enkäten kommer vi även att kontakta Science Centers, regionala utvecklingscentraler, naturskolor och liknande för att allmänt utforma så relevanta frågor som möjligt. Du kan läsa om ansökan på vår hemsida, undermeny Kurser Med hopp om positivt svar, önskar vi er en trevlig julhelg och skön vinter Vivi-Ann Långvik, föreståndare Tel Mobil E-post viviann@krc.su.se Post adress Kemilärarnas Resurscentrum, KÖL Stockholms universitet Stockholm

10 Bilaga 2 Kommun: 1 Vilken roll har du i kommunens skolverksamhet 3. Har kommunen deltagit i något utvecklingsprojekt kring NT-undervisning under de senaste tre åren? Beskriv i så fall kortfattat denna verksamhet. 4. Har kommunen någon person med samordnande ansvar för utvecklingen av undervisningen i naturvetenskap och/eller teknik (nedan kallad "NT-utvecklare") Ja / Nej. Om nej, gå direkt till fråga Om kommunen har NT_utvecklare, inom vilka stadier är denne/dessa verksamma: Grundskola F-3 Grundskola 4-6 Grundskola 7-9 GymnasietHär måste det vara möjligt att markera flera alternativ 5. Om ja, vilket/vilka ämnen fokuseras arbetet på? Biologi Fysik Kemi Teknik (Här måste det vara möjligt att markera flera alternativ) 6. Hur får NT-utvecklarna ersättning för arbetet? Nedsättning i tjänsten - hur många procent? Annan ersättning, vilken? Ingen ersättning 7. Har kommunen matematikutvecklare? Ja Har haft tidigare Nej 8. Om kommunen har eller har haft matematik och/eller NT-utvecklare, beskriv kort hur verksamheten har fungerat. 9. Har kommunen avtal med NTA (NTA samordnare)? Ja Nej 10. Har kommunen avtal med Science Center eller liknade i regionen? Ja Nej Vilket/vilka i så fall?

11 11. Har kommunen samarbete med andra organisationer som stöder NT undervisning? Ja Nej Vilken/vilka i så fall? 12. Förekommer helt eller delvis ideell fortbildningsverksamhet (eller annan stödverksamhet) inom NT som ekonomiskt stöds av kommunen? Ja Nej Vilken/vilka i så fall? 13. Beskriv kort hur stödet till undervisning i naturvetenskap och teknik fungerar idag i kommunen? Har du förslag på förbättringar?

12 Bilaga 3 1. Vilken kommun representerar du? 2. Vilken tjänst/jobb har du i kommunen? 3. Vilket skolstadium och vilket/vilka ämnesområden berör dina uppgifter? 4. Finns det i skolan /kommunen förutsättningar för nationell, årlig NTfortbildning? Om ja, a. Ja b. Nej c. Inom vilka ämnen d. Personlig budjet/lärare och år 5. Beskriv vilket/vilka nationell(t)/a)ntverksamhet/er du tror vore viktigast för att stöda elevers inlärning inom naturvetenskap och teknik 6. Tror du att kommunen/eleverna skulle ha betydande nytta av a. extern fortbildning för lärare inom NT? b. Ett nationellt NT nätverk för NT lärare? c. Möjlighet att (pr E-post) rådfråga sakkunniga om NT? d. Nytt undervinsningsmaterial anpassat för skolans olika stadier? 7. Hur bedömmer du att kommunens/skolans vilja att satsa på (ytterligare?) ett nätverk med utbildning och annat stöd? 8. Vilken utvecklingsverksamhet inom NT känner du till i din kommun, utom ev. deltagande i Matteutvecklarna eller NTA verksamhet? 9. Beskriv den mest betydande/intressantaste utvecklingsverksamheten inom NT som du känner till i din kommun, UTOM matteutvecklarna. och NTA verksamhet. Vad innebär den? Vilka ämnen, årskurser, påverkar lärarna innehållet enligt egna behov? 10. Tror du att icke-ämnesutbildade lärare i NT utgör ett problem för utvecklingsverksamhet i din skola/kommun? 11. a. Ja b. Nej Om svaret är ja, inom främst c. Biologi d. Fysik e. Kemi f. Teknik g. Vet ej

Kalender sid 1-12_I.indd

Kalender sid 1-12_I.indd Kalender sid 1-12_I.indd 1 2010-12-09 13.58 KEMINS ÅR 2011 www.kemi2011.se www.chemistry2011.org www.krc.su.se JANUARI Konst och kultur FEBRURI Mode MARS Klimat och energi 1 L 1 T Laborationer och kluring,

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen

Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen 1 (7) Bilaga till ansökan om bidrag för utveckling av undervisningen i matematik Matematiksatsningen 2011 Ha riktlinjerna och blankettstödet tillhands då denna ansökningsbilaga fylls i. Bakgrundsinformation

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

I uppdraget ingår även följande åtgärder.

I uppdraget ingår även följande åtgärder. Regeringsbeslut 1:2 2009-02-19 U2009/914/G U2008/6186/G Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 STOCKHOLM Uppdrag till Statens skolverk att genomföra utvecklingsinsatser inom matematik, naturvetenskap

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Göteborg, 7-8 oktober 2009 Anders Palm 08 527 331 12 anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik

Läs mer

Matena. - Lärarfortbildning i samverkan med teknikföretag

Matena. - Lärarfortbildning i samverkan med teknikföretag Matena - Lärarfortbildning i samverkan med teknikföretag Matena Genomförs av Teknikföretagen i samverkan med: - AB Volvo - AstraZeneca - Skolverket Teknikföretagen är en bransch- & arbetsgivarorganisationen.

Läs mer

Skolverkets arbete kring matematik

Skolverkets arbete kring matematik OH-mallen Skolverkets arbete kring matematik - normering, uppföljning och utveckling - Region Sundsvall, 21-22 september 2009 Anders Palm anders.palm@skolverket.se www.skolverket.se/matematik Inledning

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019

Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 2018-11-08 BSN 2018-326 Sid 1 av 7 Handläggare Titel: E-post: Ulla Wredle Kvalitetsutvecklare ulla.wredle@norrtalje.se Till Barn-och skolnämnden Statsbidrag för en likvärdig skola 2019 Fördelning av statsbidraget

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor)

Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S) (2 bilagor) Redovisning av regeringsuppdrag Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (20) Redovisning av uppdrag om att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan (U2017/01874/S)

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3

Sammanfattning Rapport 2012:4. Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Rapport 2012:4 Min blev blå! - Men varför då?... En kvalitetsgranskning av undervisningen i no i grundskolan årskurs 1-3 Sammanfattning Skolinspektionen har i denna granskning sett flera

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Matematikutvecklare.

Matematikutvecklare. Matematikutvecklare Elisabeth.Rystedt@ncm.gu.se Bakgrund Regeringen Utbildningsdepartementet Matematikdelegation Myndigheten för skolutveckling/ Skolverket Nationellt Centrum för Matematikutbildning ncm.gu.se

Läs mer

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost

Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost Regionala aktiviteter KNUT- projektet 2010 Energikontor Sydost 1 Regionala aktiviteter i KNUT- projektet 2010 Kalmar, Kronoberg och Blekinge län Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3-4 2.

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter.

Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter. Anteckningar från diskussionsgrupperna: Vilket stöd behöver rektor? Varje grupp lämnade in fem punkter. Från vem Kommun I en kommun kan man ofta få svar på chefsfrågor på förvaltningen, tex om ekonomi

Läs mer

Friluftsliv i svenska skolor. Kontakt Novus: Ieva Englund Datum:

Friluftsliv i svenska skolor. Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: Kontakt Novus: Ieva Englund Datum: 2017-07-04 1 2017-04-20 Novus på uppdrag av har kartlagt och analyserat hur friluftslivsundervisning genomförs i svenska skolor och hur den uppfattas bland idrottslärare

Läs mer

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap

LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap LuTek Luleålärare i teknik och naturvetenskap PROJEKTBESKRIVNING 2009-2014 2012-06-05 Sida 1 av 11 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen

Läs mer

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå

RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet. och. den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå RUC UU Regionalt UtvecklingsCentrum vid Uppsala universitet och den nationella matematiksatsningen på lokal, kommunal och regional nivå NCM 11 04 07 RUC UU Vision Samverkan i ögonhöjd för att utveckla

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8)

Verksamhetsplan. Enköpings naturvetenskap och teknik. för SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) SLUTVER. 2015-12-11 1 (8) Verksamhetsplan för Enköpings naturvetenskap och teknik 2015 2017 Foto: Mikael Bernövall Ansvarig för denna plan är styrgruppen för Enköpings naturvetenskap och teknik 2 (8) Del

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Reviderat samverkansdokument för deltagande i NTutvecklarutbildning

Reviderat samverkansdokument för deltagande i NTutvecklarutbildning Reviderat samverkansdokument för deltagande i NTutvecklarutbildning 2013-2016 mellan Ängelholms kommun och Statens skolverk Bakgrund Skolverket har av regeringen fått i uppdrag att ansvara för utvecklingsinsatser

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se

Tjänsteskrivelse. Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 2014-02-25. Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (8) Datum 2014-02-25 Tjänsteskrivelse Vår referens Moa Morin Utredningssekreterare moa.morin@malmo.se Karriärtjänster för lärare i Malmö kommun 2014 GrF-2013/21 Sammanfattning

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK

UTVECKLINGSPLAN FÖR MATEMATIK UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PERSONALAVDELNINGEN FOU-ENHETEN BILAGA DNR 12-007/10005 SID 1 (6) 2013-02-26 För att säkerställa ett strategiskt, långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete som bidrar till en

Läs mer

Barns och ungdomars kunskap om och delaktighet i vår hållbara samhällsomställning

Barns och ungdomars kunskap om och delaktighet i vår hållbara samhällsomställning Barns och ungdomars kunskap om och delaktighet i vår hållbara samhällsomställning KNUT-projektet 2009-2014 Öka barns och ungdomars intresse, kunskap och engagemang för energi - resurs och klimatfrågor

Läs mer

Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan

Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan Riktlinjer - Karriäruppdrag inom skolan Karriäruppdrag Regeringen har sedan 2013 infört två nya karriärvägar för lärare. Den ena karriärvägen benämns förstelärare, den andra benämns lektor. Regeringens

Läs mer

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning

Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur. Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Matematiklyftet utveckling av kompetensutvecklingskultur och undervisningskultur Peter Nyström Nationellt centrum för matematikutbildning Frågan är Hur (hvordan) utvecklar man bäst kvalitet i matematikundervisning

Läs mer

ia.envall@skolutveckling.se Myndighetens uppdrag Initiera och genomföra utvecklingsinsatser för att höja kvaliteten i matematikundervisningen Med syfte att nå en ökad måluppfyllelse inom förskola, skola

Läs mer

Matematik i Härjedalen

Matematik i Härjedalen Matematik i Härjedalen 2009-2011 Härjedalens kommun! 9 kommunala förskolor, ca 400 barn! 4 fristående förskolor, ca 50 barn! 9 grundskolor, ca 950 elever! (1 friskola, 5 elever)! 1 gymnasieskola, ca 250

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstads kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Aktuella frågor för skolan Anna Ekström

Aktuella frågor för skolan Anna Ekström Stockholm den 19 oktober Aktuella frågor för skolan Anna Ekström Utbildningsdepartementet 1 Kunskaperna vänder åt rätt håll Sveriges resultat i PISA Sveriges matematikresultat i TIMSS 520 550 Åk 8 510

Läs mer

Snilleblixtarna i Sverige

Snilleblixtarna i Sverige Snilleblixtinformation Bakgrund Snilleblixtarna i Sverige är en ideell förening som bildades våren 2006. Syftet med föreningen är att sprida Snilleblixtkonceptet till så många grundskolor som möjligt runt

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av målstyrning.

Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Revisionsrapport Granskning av målstyrning. Nämnden för Bildning, Fritid och Kultur Härjedalens Kommun 23 januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning

Läs mer

Nyfiken på programmering Nacka 150422

Nyfiken på programmering Nacka 150422 Nyfiken på programmering Nacka 150422 20 minuter NT-satsningen Bakgrund Frågor och funderingar Våra tankar Code by Riebart - www.flickr.com/photos/riebart/ Naturvetenskaps- och tekniksatsningen 2013-2016

Läs mer

System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola

System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola 2012-05-10 1 (5) System för kompetensutnyttjande och kompetensöverföring inom För- och Grundskola FoG har i uppdrag att inför läsåret 2012/2013 redovisa till barn- och ungdomsnämnden hur ett system för

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson

Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer. Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Matematikutveckling i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer Helén Sterner Anna Teledahl Maria Sundström Daniela Johansson Innehåll av presentation Kommunens förutsättningar Implementering av Lgr 11

Läs mer

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun

Plan för entreprenörskap i skolan. Motala kommun Plan för entreprenörskap i skolan Motala kommun Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Diarienummer: 11/KS 0233 Datum: 2011-10-25 Paragraf: 325 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2011-10-25 Diarienummer:

Läs mer

Matema&ksatsningen

Matema&ksatsningen www.kau.se/ruc www.kau.se/ruc Matema&ksatsningen 2009 2011 20 samverkanskommuner RUC Karlstads universitet 15 kommuner medel från Matema;ksatsningen 3 kommuner < 1 500 000 SEK Långsik;ghet Matema;kutvecklare

Läs mer

NT-satsningen. Nat. Fuengirola 8 nov 2014

NT-satsningen. Nat. Fuengirola 8 nov 2014 NT-satsningen Nat Fuengirola 8 nov 2014 Naturvetenskap och teknik i svenska skolan Vad är problemet? Hur ska det åtgärdas? Hur har det gått? Och hur kan svenska utlandsskolor dra nytta av NT-satsningen?

Läs mer

Matematikstrategi 2012-2015

Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Matematikstrategi 2012-2015 Avsiktsförklaring Luleå kommun som huvudman prioriterar kompetensutvecklingsinsatser i matematik inom samtliga verksamhetsområden för att därigenom

Läs mer

Pedagogisk bedömning inför ansökan om prövning av mottagande i grundsärskola

Pedagogisk bedömning inför ansökan om prövning av mottagande i grundsärskola Malmö Stad Pedagogisk bedömning inför ansökan om prövning av mottagande i grundsärskola Inledning Barn som inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning,

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911

Svar till Skolinspektionen utifrån föreläggande; Dnr 43-2014:7911 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningskontoret Ewa Johansson, Rektor 0171-529 58 ewa.johansson@habo.se Yttrande över beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Futurum

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor

Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Slutredovisning Stärka Stockholmsregionens skolor och förskolor i arbetet med miljöfrågor Bidragsmottagare Håll Sverige Rent Box 4155, 102 64 Stockholm Tel: 08-505 263 00 Diarienr: LS 1210-1347 Projektredovisning

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Lärarnätverket Kontaktnät i Teknik, Norrbotten

Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Lärarnätverket Kontaktnät i Teknik, Norrbotten Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Lärarnätverket Kontaktnät i Teknik, Norrbotten Sammanställning av enkätundersökning KIT 2011 Totalt 174 lärare har svarat på enkätundersökningen fördelat på

Läs mer

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik Matematiklyftet i förskoleklassen Lärportalen för matematik Matematiklyftet i förskole klassen är en del av en unik satsning på fortbildning i mate matikdidaktik och riktar sig till personal i förskoleklass.

Läs mer

Uppdrag att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan

Uppdrag att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan Regeringsbeslut I:1 2017-04-13 U2017/01874/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att ta fram en stadieindelad timplan för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan Regeringens

Läs mer

En röd tekniktråd i Halland

En röd tekniktråd i Halland En röd tekniktråd i Halland Erfarenheter och framgångsfaktorer Maria Burge, ENT-koordinator KomTek Catarina Carlsson, verksamhetschef KomTek Regional relations- och aktivitetskarta Koncept- och metodutveckling

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Södervikskolan 1 (2) Södervikskolan AB Söderviksvägen 1 194 57 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i den fristående

Läs mer

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019

2015-03-25. Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 2015-03-25 Projektbeskrivning Luleålärare i teknik och naturvetenskap 2014-2019 Revisionsinformation Projektbeskrivningen ska revideras årligen, av styrgruppen för LuTek. Projektbeskrivningen bygger vidare

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23

Göteborgsregionens kommunalförbund. Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 2015-04-23 Göteborgsregionens kommunalförbund Kartläggning av förstelärare (grundskola) inom Göteborgsregionen 215-4-23 Innehåll Bakgrund 3 Ale 4 Alingsås 5 Göteborgs Stad 6 Härryda 7 Kungsbacka 8 Lerum 9 Mölndal

Läs mer

Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen

Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen Matematiksatsningen Stödet från RUC- Mälardalen Avdelningen för matematik och fysik Utvärderingsakademin MEA (Tidsperiod: 20101101 20130630) Konferens för Matematikutvecklare City Conference Centre, Stockholm

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Matematikutvecklare. resurs för utveckling i matematik

Matematikutvecklare. resurs för utveckling i matematik Matematikutvecklare resurs för utveckling i matematik Bakgrund Regeringen Utbildningsdepartementet Matematikdelegation Myndigheten för skolutveckling/ Skolverket Nationellt Centrum för Matematikutveckling

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Skolinspektionen för en bättre skola

Skolinspektionen för en bättre skola Skolinspektionen för en bättre skola Skolinspektionen Tillsyn och kvalitetsgranskning Anmälningsärenden Tillståndsprövning Barn- och elevombudet (BEO) Överklagandenämnden INSPEKTIONSAVDELNINGAR Umeå Stockholm

Läs mer

Claes Klasander, Föreståndare CETIS. Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk.

Claes Klasander, Föreståndare CETIS. Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk. Välkomna! Claes Klasander, Föreståndare CETIS Lotta Lena Katarina Susanne Nationellt nätverk www.cetis.se Morgonens program 9:00-9.45 Workshops och Science Fair Under tiden: Registrering, kaffe och smörgås

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Skolvägen 2 93144 SKELLEFTEÅ Tel http://wwwskelleftease/skola/grundskola Typ av huvudman Huvudman Lägeskommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Skellefteå Skellefteå 2482 Grundskola

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (6) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Matematiklyftet. Uppföljning och utvärdering av kompetensutveckling Angelina Briggner och Jenny Sonesson

Matematiklyftet. Uppföljning och utvärdering av kompetensutveckling Angelina Briggner och Jenny Sonesson Matematiklyftet Uppföljning och utvärdering av kompetensutveckling 2008 Angelina Briggner och Jenny Sonesson Innehållsförteckning Introduktion sid 2 Resultat sid 3 Sammanfattning sid 8 Introduktion Under

Läs mer

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014

Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Delutvärdering Matte i Πteå Moa Nilsson Juli 2014 Projektet Matte i Πteå Syfte Syftet med det treåriga projektet Matte i Πteå är att utveckla och förbättra undervisningen i matematik för att öka alla elevers

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 För huvudmän inom skolväsendet Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 Ansök senast den 23 januari 2015 Läslyftet 2015 2018 Hösten 2015 startar Läslyftet,

Läs mer

Jämförelse av måluppfyllelse mellan årskurs 1-6 och 7-9. Andel elever i 1-6 och 7-9 som ej nådde målen ht 2010

Jämförelse av måluppfyllelse mellan årskurs 1-6 och 7-9. Andel elever i 1-6 och 7-9 som ej nådde målen ht 2010 Utbildningsförvaltningen Kvartalsrapport 1, 2011 A. av de nationella målen Måluppfyllelse alla ämnen alla årskurser Jämförelse av måluppfyllelse mellan årskurs 1-6 och 7-9 Andel elever i 1-6 och 7-9 som

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015

Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 2015-02-04 Årlig rapport nummer 2 för deltagande kommuner i Höstomgången 2012 av SKL Matematik PISA 2015 Avser tiden: 20131101-20150301 Kommun: Tomelilla 1. Sammanfattning Arbetet med att förbättra matematikundervisningen

Läs mer

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd

OH-mallen. Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling. Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd OH-mallen Systematiskt kvalitetsarbete - vägen till utveckling Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Anders Palm, undervisningsråd Skolverket visar vägen Skolverket ska genom sin verksamhet främja att

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning 1 (11) Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning och betygssättning Uppdraget Regeringen har i beslut 1 24 november 2011 givit Skolinspektionen i uppdrag att närmare granska hur väl betygssättningen

Läs mer

Planering av kompetenshöjning i skolköken

Planering av kompetenshöjning i skolköken MILJÖFÖRVALTNINGEN Planering av kompetenshöjning i skolköken En undersökning av rutiner för utbildning En rapport från Miljöförvaltningen Jenny Johansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor

Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor 1 (15) Utbildningsförvaltningen 2015-06-08 Dokumentation av kvalitetsarbetet i Mjölby kommuns förskolor och skolor Innehåll Inledning... 1 Vision... 2 Uppdrag och mål... 2 Pedagogiskt ledarskap... 2 Hur

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen

Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Utvecklingsarbete i Falu kommun en angelägenhet på alla nivåer i skolförvaltningen Förutsättningar Mellanstor kommun (55 000 inv) 60 kommunala förskolor 25 kommunala grundskolor 3 kommunala gymnasieskolor

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Kartläggning av mål och indikatorer för bra matvanor regionalt och lokalt

Kartläggning av mål och indikatorer för bra matvanor regionalt och lokalt Kartläggning av mål och indikatorer för bra matvanor regionalt och lokalt En enkätundersökning genomförd år 2015 Heléne Enghardt Barbieri och Anna Ullman 1 Bakgrund och syfte Livsmedelsverket har ett regeringsuppdrag

Läs mer

Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling.

Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling. Detta är Skolverket SKOLVERKETS VISION Med engagemang, kompetens och integritet hävdar Skolverket varje individs rätt till kunskap och personlig utveckling. Beställningsadress: Fritzes kundservice, 106

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan 7-9 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan 7-9 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan 7-9 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING

Läs mer

Betyg och bedömning. Information till föräldrar. Patricia Svensson lärare i Idrott och hälsa samt NO och Teknik.

Betyg och bedömning. Information till föräldrar. Patricia Svensson lärare i Idrott och hälsa samt NO och Teknik. Betyg och bedömning Information till föräldrar Patricia Svensson lärare i Idrott och hälsa samt NO och Teknik. Summativ bedömning Summativ: Kontrollera vad eleverna kan efter genomförd undervisning. Till

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:5076 Ösbyskolan AB Org.nr. 556699-4009 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ösbyskolan belägen i Danderyds kommun 2 (9) Tillsyn i Ösbyskolan har genomfört tillsyn av Ösbyskolan

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2018/19. Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:1562

Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2018/19. Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:1562 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2018/19 Diarienummer: 2018:1562 1 (9) Sammanfattning I denna promemoria beskrivs s statistik om planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2018/19.

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

8.1 Problembild. 8.2 Strategi. Remiss av betänkandet Vändpunkt Sverige. SOU 2010:28. Remissvar från Kungl. Tekniska högskolan.

8.1 Problembild. 8.2 Strategi. Remiss av betänkandet Vändpunkt Sverige. SOU 2010:28. Remissvar från Kungl. Tekniska högskolan. 2010-10-07 Dnr V2010-0438 Doss 21 Remiss av betänkandet Vändpunkt Sverige. SOU 2010:28. Remissvar från Kungl. Tekniska högskolan. Teknikdelegationen ger en problembild och förslag på fortsatt arbete för

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun

Beslut Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut 2010-12-10 Dnr 44-2010: 4288 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Sally Bauerskolans högstadium i Helsingborgs kommun Beslut Tillsyn i Sally Bauerskolans högstadium 2010-12-10 1 (3)

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:947 Al-Azhar Stiftelsen i Örebro Org.nr. 875002-8402 för grundskola efter tillsyn i Al-Azharskolan i Örebro i Örebro kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Utbildning och kunskap, 2016-02-09 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se Utbildning och kunskap Uppföljning av mål och indikatorer i strategisk plan Skolans

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag Utbildningsdepartementet 1 (1) Redovisning av uppdrag om Kunskapsbedömning i särskola och särvux Dnr U2008/1230/S Härmed redovisas uppdraget Kunskapsbedömning i särskola och särvux givet i särskild ordning

Läs mer

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1

Kompetensförsörjningsdagarna. 25 april Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten. Utbildningsdepartementet 1 Kompetensförsörjningsdagarna 25 april 2017 Christina Hassel Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Utbildningsdepartementet 1 Livslångt lärande och stärkt kompetensförsörjning Möjliggöra vuxnas lärande

Läs mer

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening

Den svenska lanthandeln. Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening Den svenska lanthandeln Om situationen för butiker på landsbygden och intresset för att bilda en förening 1 Inledning Sveriges lanthandlare har och har haft en viktig funktion. Lanthandeln har bidragit

Läs mer

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer P-0 Östergren 2012-10-29 BUN-2012-0816 Barn- och ungdomsnämnden Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion

Läs mer