Framtidens städer är gröna!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Framtidens städer är gröna!"

Transkript

1 4 Veg Tech - för grönare städer Framtidens städer är gröna! Vegetationsteknik innebär att man använder växter för att lösa tekniska problem. Genom att utnyttja växternas naturliga egenskaper kan man åtgärda olika miljörelaterade problem i våra tätbebyggda städer. För inte så länge sedan betraktades vegetation bara som ett vackert inslag i stadsmiljön. Idag används vegetationsteknik som lösningar på vanliga problem som uppstår i tätbebyggda områden. Eftersom ytorna i stadsrummen ofta är hårt utnyttjade finns det sällan något utrymme för att skapa nya grönområden. Nu finns säkra och beprövade tekniker för att etablera växtlighet på exempelvis tak och fasader. Detta är ytor där vegetationen inte behöver ta utrymme från andra funktioner i samhället, samtidigt som de blir tilltalande inslag i betongdjungeln. I stadsplanering lyfts allt oftare frågor kring dagvattenhantering, klimatanpassning, hållbart byggande och ekosystemtjänster. Under de senaste åren har vi sett en stark utveckling inom dessa områden. I dag vet man att planering och utveckling för våra städers fortsatta förtätning och utveckling förutsätter hänsyn till människans beroende av ekosystem. Vi måste alltså använda gröna lösningar som en naturlig del av stadsplaneringen. Veg Tech har i 30 år arbetat med vegetationsteknik i Norden och vi ser ett fortsatt ökat intresse för växtbaserade system. Vår vision är att Veg Tech ska vara förstahandsvalet inom hållbara system för gröna miljöer. Vi är med er från planeringsstadiet till leverans och montage av våra egenodlade växtsystem. Vi har produkterna och systemen! Veg Tech - för grönare städer!

2 Veg Tech - för grönare städer 5 Vegetation är inte bara ett vackert inslag i stadsmiljön. I dag används växtsystem för att lösa tekniska problem.

3 6 Veg Tech - för grönare städer VÄXTERNA GÖR JOBBET! Nytänkande dagvattenteknik Stadens dagvatten betraktades länge som ett stort problem som helst gömdes i underjordiska rörsystem. Idag vet man mer hur stadens dagvattenrelaterade problem kan lösas hållbart och långsiktigt. Öppna system för dagvattnet och goda möjligheter till fördröjning och infiltration direkt i de områden där nederbörden faller, skapar grunden till en hållbar och modern dagvattenhantering. Takvegetationen minskar behovet av fördröjningsmagasin nedströms. Ett tak eller bjälklag med vegetation tar upp, magasinerar och avdunstar stora mängder nederbörd och är en del i det moderna dagvattensystemet. Hur stor den årliga reduktionen blir beror på vegetationstyp samt den magasinerande förmågan hos substrat och fukthållande lager. Att låta gröna tak fördröja nederbörd medför att dagvattensystemen kan belastas jämnare, att de kan dimensioneras för lägre flöden och att risken för översvämningar minskar. Öppna system med mycket vegetation Med vackra kanaler och dammar blir dagvattnet istället en resurs som kan användas till att försköna stadsrummet och bidra med ekosystemtjänster i staden. En varierad och riklig vegetation är mycket viktig för att systemen skall fungera väl och uppfylla kraven på estetik. Växter anpassade för svenskt klimat är en grundläggande förutsättning för en lång livslängd hos anläggningarna. Taken tar hand om nederbörden! -50% Halverad avrinning med vegetation på taket Växtupptag/ avdunstning Nederbörd Avrinning Avdunstning Nederbörd Avrinning Tak med sedumvegetation Konventionellt, naket tak Gröna tak & Sedumtak - minskar avrinningen med upp till 50% Biotoptak - biologisk mångfald Sedum-ört-grästak - hög vattenhållande förmåga Gröna Vajern - fasadgrönska Gröna gårdar & Takträdgårdar - säkra och långtidsstabila uppbyggnader Rabattstöd - Gardliner - flexibel avskiljare för lättare underhåll Duckbill - smidig skötsel utan trädstöd Perennmatta - färdigt resultat direkt Växtskärmar - tar minimalt med plats Strandrullar - lättplacerat erosionskydd Pelleplatta - snabbinstallerad markarmering Strandmattor - snabb etablering vid dammbyggnad Maxi- och pluggplantor - snabb rotning och etablering Ängsvegetation - snabb etablering Flytande våtmark - reduktion av algblomning

4 Veg Tech - för grönare städer 7 Exempel på naturlig dagvattenhantering Ta hand om dagvattnet lokalt i öppna system från tak till mark. Bygg tilltalande dammar och kanaler i stadsmiljön. Använd rikligt med växter för att säkerställa effektiv rening. 100% Ett sedumtak tar upp ca 50% av årsnederbörden och fördröjer även avrinningen. 50% - Översvämningar Hög energikonsumtion Torr luft Hög stadstemperatur Buller Skadliga partiklar Inga åtgärder mot växthuseffekten Sterila miljöer Fult Naturlig dagvattenhantering Energisnåla byggnader Behagligt stadsklimat Naturlig luftfuktighet Behagligare ljudmiljö Renare luft Biologisk mångfald Vackert Friskare invånare Ekosystemtjänster för välfärd och livskvalitet i framtiden Naturvårdsverket i rapport 6733, 2016 senast 2018 ska betydelsen av biologisk mångfald och värdet av ekosystemtjänster vara allmänt kända och integreras i ekonomiska ställningstaganden... Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet.

5 8 Veg Tech - för grönare städer VÄXTERNA ÄR BRA FÖR STADEN Växterna renar vatten Täby kommun var först ut med att anlägga flytande våtmark från Veg Tech. När den gamla kemiska reningsanläggningen vid Rönningesjön i Täby kommun togs ur bruk, ersattes den med naturlig rening i form av flytande våtmarksöar från Veg Tech i kombination med skärmbassänger. Fördelarna är många: ett miljövänligt alternativ det kräver ingen energi minimalt med skötsel. investeringskostnaden för de flytande våtmarkerna, motsvarar ett års drift av det kemiska reningsverket. Flytande våtmarksöar i Rönningesjön, Täby kommun. Foto: Tre år efter montage Tilltalande och öppet dagvattensystem Genom Vintrie by finns ett viktigt dagvattenstråk som avvattnar stora områden i södra Malmö. Strandmattor och pluggplantor har en viktig och renande funktion.

6 Veg Tech - för grönare städer 9 Växterna renar luften I flera tätbebyggda områden är halterna av skadliga partiklar i luften på hälsofarliga nivåer. Olika former av växtlighet kan med sin stora bladyta binda och fastlägga en stor mängd föroreningspartiklar ur stadsluften. Fasadvegetation bättre än dyra träd Klängväxter är en mycket smart lösning eftersom de kräver minimalt utrymme i gatuplanet, till skillnad från utrymmeskrävande träd. De riskerar inte heller att som trädens rötter att skada ledningar under marken. Klängväxter på fasaden ger en yteffektiv luftrening Fasadvegetation i tätbebyggt bostadsområde, Malmö Luftkvaliteten på Hornsgatan i Stockholm har avsevärt förbättrats bl a med hjälp av etablering av grönska.

7 10 Veg Tech - för grönare städer VÄXTERNA ÄR BRA FÖR STADEN Växtlighet motverkar urbana värmeöar Temperaturen är ofta flera grader högre i tätbebyggda och hårdgjorda städer än i områden med mycket grönska. Detta fenomen brukar kallas för Urbana värmeöar. Den förhöjda temperaturen i städerna innebär bland annat ökade kostnader för kylning av lokaler, större risk för smogbildning och ökad produktion av marknära ozon. Bättre stadsklimat Med sin avdunstning bidrar växterna till att höja luftfuktigheten och sänka temperaturen i den annars torra och varma stadsluften. Effekten blir att en stad med mycket vegetation blir svalare än en stad med sterila och hårdgjorda ytor. I flera stora städer angriper man städernas urbana värmeöar just genom att etablera mycket vegetation exempelvis på tillgängliga takytor och fasader. CO 2 Koldioxidneutralt byggande mot växthuseffekten I våra städer produceras stora mängder växthusgaser. Genom att sänka byggnadernas energiförbrukning skulle stadens produktion av växthusgaser kunna reduceras avsevärt. Vegetation på byggnadernas tak och fasader ger en isolering mot både värme och kyla vilket i sin tur ger ett minskat energibehov och reducerat bidrag till utsläpp av växthusgaser. Växterna dämpar buller i stadsmiljön I stadens hårdgjorda miljöer finns det inget som kan fånga upp och dämpa buller. Med exempelvis en växtklädd fasad- eller takyta skapar man en helt annan ljudbild än i ett gaturum med bara hårdgjorda ytor. Etablerad grönska kan absorbera och dämpa ljud. Låt gröna lösningar skapa ekosystemtjänster för stadens invånare. Temperatur Landsbygd Förort Stadskärna Park Industrier Landsbygd Temperaturen är flera grader högre i städer än i omgivande naturmark. Detta kan motverkas med växter på tak och fasader. Sedumtak på en byggnad i Stockholms innerstad.

8 Veg Tech - för grönare städer 11 m 2 Utnyttja stadens och fastighetens utrymmen mer effektivt för gröna ytor I våra stadsmiljöer är utrymmet redan maximalt utnyttjat. Det är därför sällan som man kan tilllåta sig att anlägga nya grönytor i markplanet. Även vid nyproduktion och vid exploatering av nya stadsdelar är det vanligt att de gröna ytorna får stå tillbaka för infrastruktur och husbyggnation. En smart lösning är att istället anlägga växtlighet på byggnadernas tak och fasader. På detta vis kan man skapa en stor andel grönyta inom fastigheten utan att det inkräktar på de vitala funktionerna i markplanet. Ytan uppe på det underjordiska garaget har utnyttjats för att bygga en grön innergård. Grönare stad - friskare invånare Gröna miljöer är alltid mycket uppskattade av stadens invånare. Flera studier har visat vilken stor betydelse som en grön och avkopplande miljö har för vårt välbefinnande. Att från sin arbetsplats eller bostad ha utsikt över en grön gård eller en yta med takvegetation ger positiv energi och utsikt mot grön gård är ett populärt säljargument i bostadsannonser. Man har också visat hur den gröna miljön effektivt kan användas när det gäller rehabilitering av sjuka människor. På många sjukhus anläggs därför gröna miljöer just för att ge en snabbare och mer effektiv rehabiliteringsprocess. Veg Techs sedum-ört-gräsmatta ger en varierad växtlighet på en takterrass utanför Stockholm. Öka den biologiska mångfalden Gröna gårdar, levande terrasser och gröna tak innebär att en hel del nya invånare bjuds in till staden. De levande ytorna blir ett populärt tillhåll för fjärilar, humlor, bin och fåglar. Naturen får chansen att under kontrollerade former flytta in i den tidigare betongdjungeln. Läs mer i avsnittet Biotoptak hur naturen kan flytta upp på taken och gynna den biologiska mångfalden. En urbaniserad fjäril.

Framtidens gröna städer

Framtidens gröna städer 4 Gröna systemlösningar Vegetationsteknik går ut på att använda växter för att lösa tekniska problem. Genom att utnyttja växternas naturliga egenskaper kan man angripa olika miljörelaterade problem i exempelvis

Läs mer

Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön. Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017

Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön. Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017 Betydelsen av ekosystemtjänster i den bebyggda miljön Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt Höstkonferens FAH i Sundsvall, 4 oktober, 2017 Utmaning bostadsbristen Stort behov av att bygga bostäder Tidsperiod

Läs mer

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x

GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE. Bilaga x GRÖNA VÄRDEN OCH MILJÖMÅL KVARTERET BRYTAREN MINDRE Bilaga x Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning... 4 3.1 Sociala och rekreativa värden...

Läs mer

Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14

Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14 Klimatanapassning - Stockholm 2013-10-14 The Capital of Scandinavia Kunskap förstå strategi - agera 14/10/2013 The Capital of Scandinavia PAGE 2 Kunskap - Material som tagits fram tidigare Strategi - Klimatanpassning

Läs mer

Ytligt dagvatten i bostadsområden

Ytligt dagvatten i bostadsområden Ytligt dagvatten i bostadsområden Projektering, anläggning och kostnader Exempel från ekostaden Augustenborg i Malmö Tomas Leidstedt Mark & Miljö Projekt AB Malmö Malmö 290.000 invånare - Sveriges tredje

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR GRÖNA VÄRDEN OCH LOKALA MILJÖMÅL KNUTPUNKTEN ORMINGE

GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR GRÖNA VÄRDEN OCH LOKALA MILJÖMÅL KNUTPUNKTEN ORMINGE GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR GRÖNA VÄRDEN OCH LOKALA MILJÖMÅL KNUTPUNKTEN ORMINGE 2016-06-17 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning... 4 3.1 Sociala

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

DESIGNGUIDE FÖR EKOLOGISKT HÅLLBARA BOSTADSGÅRDAR

DESIGNGUIDE FÖR EKOLOGISKT HÅLLBARA BOSTADSGÅRDAR DESIGNGUIDE FÖR EKOLOGISKT HÅLLBARA BOSTADSGÅRDAR 2 Innehåll Inledning s. 3 Träd, buskar och annan vegetation s. 4 Gröna tak s. 6 Dammar/ öppna dagvattensystem s. 8 Fasadgrönska s. 10 Biotoper s. 12 Djurbon

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING KRAFTLEDNINGSSTRÅKET, ORMINGE. Bilaga

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING KRAFTLEDNINGSSTRÅKET, ORMINGE. Bilaga MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING KRAFTLEDNINGSSTRÅKET, ORMINGE Bilaga 7 2018-07-24 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning...

Läs mer

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning Sidor:11 Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Handling ÅF Infrastructure AB Malmö Arbetsnr: Uppdragsledare: ÅFInfrastructure AB, Dockplatsen 12, Dockplatsen 12 SE211 19 Malmö Telefon +46 10 505 00

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD I DEN TÄTA STADEN. Kortversion

BIOLOGISK MÅNGFALD I DEN TÄTA STADEN. Kortversion BIOLOGISK MÅNGFALD I DEN TÄTA STADEN Kortversion Introduktion Våra städer växer och blir ofta tätare med mindre utrymme för grönska. För att hålla grönskan levande i den täta staden måste ytorna användas

Läs mer

Sweco Architects AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Sweco Architects AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Kv Sperlingens Backe 2017-04-12 Jens Randecker Sweco Architects Emma Nordin & Emma Tooke Sweco Environment -14 Gröna tillskott Sammanfattning Området är karakteriserat av stenstadens arkitektoniska utformning

Läs mer

EKOSTADEN AUGUSTENBORG. - en dagvattenvandring

EKOSTADEN AUGUSTENBORG. - en dagvattenvandring EKOSTADEN AUGUSTENBORG - en dagvattenvandring Ekostaden Augustenborg När bostadsområdet Augustenborg byggdes av MKB (Malmö Kommunala Bostäder) på 1950-talet var det ett modernt och populärt område i folkhemsandan.

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson. UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld

UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson. UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld UPPDRAG Östra Torp, förprojektering UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson DATUM 3 UPPDRAGSNUMMER 7001092000 UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld KVALITETSGRANSKAD AV Göran Wallgren 1. Dagvattenhantering

Läs mer

Västra Hamnen Western Harbour. Copenhage n MALMÖ. Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad

Västra Hamnen Western Harbour. Copenhage n MALMÖ. Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad Copenhage n Västra Hamnen Western Harbour MALMÖ Lars Böhme Stadsbyggnadskontoret Malmö Malmö Stad då 1 Malmö nu och nu towards sustainable living 2 Grönytefaktorn i Malmö Stad Varför grönytor även på kvartersmark?

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

EN KOMPLETT LÖSNING FÖR RENING OCH FÖRDRÖJNING AV DAGVATTEN

EN KOMPLETT LÖSNING FÖR RENING OCH FÖRDRÖJNING AV DAGVATTEN EN KOMPLETT LÖSNING FÖR RENING OCH FÖRDRÖJNING AV DAGVATTEN En kombinerad lösning Genom att sammanföra två beprövade metoder har Leca och WEREC Water Ecosystem Recovery tagit fram en lösning som ger effektiv

Läs mer

Christina Wikberger Projektledare, c/o City, Stockholms stad. Tillväxt, miljö och regionplanering

Christina Wikberger Projektledare, c/o City, Stockholms stad. Tillväxt, miljö och regionplanering Christina Wikberger Projektledare, c/o City, Stockholms stad Tillväxt, miljö och regionplanering Ekosystemtjänster i Norra Djurgårdsstaden Grönska för klimatanpassning, rekreation och biologisk mångfald

Läs mer

PM Fördröjning av dagvatten

PM Fördröjning av dagvatten 1/8 Drottninghögs centrum, Helsingborg PM 170327 Fördröjning av dagvatten 8 sidor Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö 1 Inledning I detta PM ges förslag på hur dagvattnet kan tas om hand när

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

VEGETATIONSTEKNIK. Grönare byggande för framtidens städer. Veg Tech

VEGETATIONSTEKNIK. Grönare byggande för framtidens städer. Veg Tech VEGETATIONSTEKNIK Grönare byggande för framtidens städer Veg Tech Innehåll 18 - Fördröjer avrinningen 35 - Entreprenadtjänster 44 - Gynnar biologisk mångfald 64 - Vertikal grönska 102 - Erosionssäkra

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Skapa levande städer. Christina Wikberger, Stockholms stad

Skapa levande städer. Christina Wikberger, Stockholms stad Skapa levande städer Christina Wikberger, Stockholms stad Staden och naturen Urbanisering Klimatförändringar Försämrade ekosystem Steffen et al. 2015. Planetary Boundaries: Guiding human development on

Läs mer

Pepins presenterar. Bolag inom Greentech med systemlösningar för framtidens gröna städer

Pepins presenterar. Bolag inom Greentech med systemlösningar för framtidens gröna städer 17 03 22 Pepins presenterar Bolag inom Greentech med systemlösningar för framtidens gröna städer GRÖNA FÖRUTSÄTTNINGAR 17 03 22 Rikedomen på upplevelser och variation i en urskog är oändlig. Naturens kretslopp

Läs mer

Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag

Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag 2015 Dagvattenplan Åstorps kommun Bilaga 2 - Åtgärdsförslag Innehåll Åtgärdsförslag... 2 Södra industriområdet... 2 Åstorp tätort... 5 Hyllinge... 8 Färdigställd 2015-08-24 Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Sweco Architects AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Sweco Architects AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm -14 Kv Sperlingens Backe Jens Randecker Sweco Architects Emma Nordin & Emma Tooke Sweco Environment Gröna tillskott Sammanfattning Området är karakteriserat av stenstadens arkitektoniska utformning där

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Midroc Property Development AB. Inte som alla andra!

Midroc Property Development AB. Inte som alla andra! Inte som alla andra! Kort Fakta! Total yta: 21 000 kvm Varav utställningshall: 14 000 kvm Konferensavdelning: 300, 200 och 200 personer ( 650 och 200) Restauranger och kök: 2 st. Grönt sedumtak: 17 000

Läs mer

VEGETATIONSTEKNIK. Grönare byggande för framtidens städer. Veg Tech

VEGETATIONSTEKNIK. Grönare byggande för framtidens städer. Veg Tech VEGETATIONSTEKNIK Grönare byggande för framtidens städer Veg Tech Innehåll 20 50 64 Ny produkt! 106 120 134 4 7 10 12 15 16 20 22 30 36 40 42 46 47 50 52 58 62 64 64 76 78 80 82 84 88 88 93 97 Framtidens

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering inom H+

Riktlinjer för dagvattenhantering inom H+ Riktlinjer för dagvattenhantering inom H+ Foto: Siv Degerman Kontaktperson dagvattenfrågor inom EVAA-projektet: Sofia Dahl Samordnare för EVAA-projektet inom NSVA: Marinette Hagman Datum: Inledning Per

Läs mer

Arbetskopia Stina Carlsson

Arbetskopia Stina Carlsson AQARKITEKTER Dagvattenutredning Studentbostäder i Ektorp, Nacka kommun Arbetskopia 2013 08 19 Stina Carlsson Eskilstuna den 2013-08-19 Inledning: Byggvesta planerara att bygga nya studentbostäder i Ektorp

Läs mer

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand

Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka Strand 14 UPPDRAG 1143576000 UPPDRAGSNUMMER Nacka Strand Dagvatten UPPDRAGSLEDARE Agata Banach UPPRÄTTAD AV Agata Banach, Erik Lidén, Jonas Sjöström DATUM 2015-09-02 Dagvattenutredningar för detaljplan 4 Nacka

Läs mer

NATUREN I STADEN TIPS OCH RÅD FÖR FLER EKOSYSTEMTJÄNSTER

NATUREN I STADEN TIPS OCH RÅD FÖR FLER EKOSYSTEMTJÄNSTER NATUREN I STADEN TIPS OCH RÅD FÖR FLER EKOSYSTEMTJÄNSTER Introduktion Klimatförändringar, minskad biologisk mångfald och urbanisering är tre av samhällets stora utmaningar. Syftet med projektet C/O City

Läs mer

Gröna Gårdar och Takträdgårdar

Gröna Gårdar och Takträdgårdar 8 Gröna gårdar och takträdgårdar Gröna Gårdar och Takträdgårdar Grönt istället för asfaltsgårdar och papptak Med lätta och säkra system kan sterila tak- och bjälklagsytor förvandlas till grönskande oaser.

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING I ÄLTA CENTRUM Bilaga 4 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Grönytefaktor... 3 4 Lokala miljömål- förutsättningar för markanvisning.

Läs mer

Försök att starta tillverkning av biokol vid stadens återvinningscentraler samt trafikkontorets deltagande i tävlingen Mayors Challenge 2014

Försök att starta tillverkning av biokol vid stadens återvinningscentraler samt trafikkontorets deltagande i tävlingen Mayors Challenge 2014 Dnr Sida 1 (6) 2014-02-25 Handläggare Björn Embrén 08-508 262 13 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-04-08 Försök att starta tillverkning av biokol vid stadens återvinningscentraler samt trafikkontorets

Läs mer

Städer, grönstruktur, klimatförändringar och hälsa (kapitel 11 och 12)

Städer, grönstruktur, klimatförändringar och hälsa (kapitel 11 och 12) Städer, grönstruktur, klimatförändringar och hälsa (kapitel 11 och 12) Mare Löhmus Sundström 2017-05-17 Mare Löhmus Sundström 1 Kapitel 11 STÄDER, GRÖNSTRUKTUR OCH HÄLSA Urbanisering De flesta människorna

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING SVINDERSBERG

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING SVINDERSBERG MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING SVINDERSBERG 2016-06-07 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Grönytefaktor... 3 4 Lokala miljömål- förutsättningar för markanvisning.

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING NYA GATAN ETAPP 3 - SYDÖSTRA KVARTERET. Bilaga

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING NYA GATAN ETAPP 3 - SYDÖSTRA KVARTERET. Bilaga MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING NYA GATAN ETAPP 3 - SYDÖSTRA KVARTERET Bilaga 2016-10-14 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Grönytefaktor... 3 4 Lokala miljömål-

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Question today imagine tomorrow create for the future

Question today imagine tomorrow create for the future 8 oktober 2018 Question today imagine tomorrow create for the future Marie Åslund senior landskapsarkitekt WSP 2 PLANETENS GRÄNSER 3 4 EKOSYSTEMTJÄNSTER 5 ETT SOCIO-EKOLOGISKT BEGREPP Människan och naturen

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING KRAFTLEDNINGSSTRÅKET, ORMINGE. Bilaga

MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING KRAFTLEDNINGSSTRÅKET, ORMINGE. Bilaga MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR MARKANVISNINGSTÄVLING KRAFTLEDNINGSSTRÅKET, ORMINGE Bilaga 7 2019-04-04 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 3 Gröna värden förutsättningar för markanvisning...

Läs mer

Nya Munkebäck Fördjupad dagvattenutredning

Nya Munkebäck Fördjupad dagvattenutredning Beställare: Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret Stadsbyggnadskontoret 403 17 GÖTEBORG Beställarens representant: Hanna C Kaplan Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson

Läs mer

Vegetation som föroreningsfilter

Vegetation som föroreningsfilter Campus Helsingborg, OPEN CAMPUS 17/11/2012, Miljöstrategi Vegetation som föroreningsfilter Torleif Bramryd Miljöstrategi Lunds universitet, Campus Helsingborg VEGETATIONENS BETYDELSE I STADSMILJÖN -Rekreation

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Steg 1: Steg 2: Bärigheten hos det underliggande taket/bjälklaget avgör hur tunga och tjocka växtuppbyggnader som kan tillåtas.

Steg 1: Steg 2: Bärigheten hos det underliggande taket/bjälklaget avgör hur tunga och tjocka växtuppbyggnader som kan tillåtas. 58 Gröna Tak och gröna gårdar SYSTEM gröna gårdar och takträdgårdar Steg : Bärigheten hos det underliggande taket/bjälklaget avgör hur tunga och tjocka växtuppbyggnader som kan tillåtas. Steg : Vegetationstypen

Läs mer

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni

Öresundsvägens utvecklingsområde. Projektforum 2 juni Öresundsvägens utvecklingsområde Projektforum 2 juni Agenda 13.00 Start. Välkommen, presentation 13.15 Knäckfrågor just nu i projektet 13.30 Tema-WS Disposition grön-blå infrastruktur Inledning om vad

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Hållbar dagvattenhantering

Hållbar dagvattenhantering Hållbar dagvattenhantering Bakgrund Det faller årligen stora mängder nederbörd. All nederbörd som inte infiltreras bildar dagvatten. Dagvatten är det vatten som rinner ut i sjöar och vattendrag via rör,

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

ATT PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN. Angelica Bierfeldt Liptak Landskapsarkitekt LAR/MSA

ATT PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN. Angelica Bierfeldt Liptak Landskapsarkitekt LAR/MSA ATT PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN Angelica Bierfeldt Liptak Landskapsarkitekt LAR/MSA - VARFÖR ÄR JAG HÄR? - VARFÖR PLATSANPASSA GRÖNYTEFAKTORN? - HUR ARBETET MED ATT ANPASSA GRÖNYTEFAKTORN GICK TILL - VAD

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

BIOTOPTAK - BIOLOGISK MÅNGFALD

BIOTOPTAK - BIOLOGISK MÅNGFALD 42 Biotoptak BIOTOPTAK - BIOLOGISK MÅNGFALD I den förtätade staden krymper livsmiljöerna för flora och fauna. Många djur och växter som i vanliga fall har sin hemvist i exempelvis ruderatmarker eller lummiga

Läs mer

Dagvattenutredning. Brunnsbo/Fiskebacken

Dagvattenutredning. Brunnsbo/Fiskebacken 2018-04-18 Dagvattenutredning Brunnsbo/Fiskebacken Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjer... 2 2 Befintliga förhållanden och förutsättningar... 3 2.1 Topografi och markförhållanden... 3 2.2 Befintlig

Läs mer

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från 2014-06-23 Samhällsbyggnad Dagvattenpolicy för Årjängs kommun Inledning Dagvatten definieras som tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark

Läs mer

VIÖS AB. Träd som en resurs i staden gällande dagvattenhantering? Örjan Stål. - En konferens i Göteborg november 2014

VIÖS AB. Träd som en resurs i staden gällande dagvattenhantering? Örjan Stål. - En konferens i Göteborg november 2014 Vattnet i den hållbara staden - En konferens i Göteborg 12-13 november 2014 Träd som en resurs i staden gällande dagvattenhantering? Örjan Stål 22 års erfarenheter med forskning, planering och projektering

Läs mer

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt Helsingborg och Malmö Bygg tätt och grönt Två stadsträdgårdsmästare! Oh no Martin Hadmyr Helsingborg Ola Melin - Malmö Gemensam utmaning - Pågående urbanisering. 85% av befolkningen bor på 1,3% av Sveriges

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Kolardammen, Tyresö (en bra lösning nedströms om plats finns att tillgå)

Kolardammen, Tyresö (en bra lösning nedströms om plats finns att tillgå) Thomas Larm Svenska och utländska exempel på lokala åtgärder för fördröjning och rening av dagvatten (för befintliga och nya områden, i gatumiljö och i kvartersmark) 1 Det är inte alltid man har gott om

Läs mer

dag- och dränvattenhantering

dag- och dränvattenhantering Långsiktigt hållbar h dag- och dränvattenhantering Material hämtat från arbetskoncept till Svenskt Vattens, publikation P105 Göran Lundgren, SWECO, Växjö LOD = En hantering av dagvatten inom det område

Läs mer

arbetstillfällen

arbetstillfällen Räkna med oss 69 386 17 000 Invånare i Täby, december 2016 Invånare i Täby, december 2016 1,105 1,105 Befolkningsökning 2016 Prognos: 89 000 invånare år 2026 71,2km 2 Nya bostäder planeras att byggas i

Läs mer

Ekosystemtjänster skapar mer resilienta städer - hur påverkar det vårt dagliga arbete? Åsa Keane

Ekosystemtjänster skapar mer resilienta städer - hur påverkar det vårt dagliga arbete? Åsa Keane Ekosystemtjänster skapar mer resilienta städer - hur påverkar det vårt dagliga arbete? Åsa Keane 20160519 (asa.keane@white.se, 08-4022574) 1. VARFÖR EKOSYSTEMTJÄNSTER? 2. VAD KONKRETA EXEMPEL I STADEN?

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

Dagvattenhantering. Åtgärdsnivå. vid ny- och större ombyggnation. Bil 1

Dagvattenhantering. Åtgärdsnivå. vid ny- och större ombyggnation. Bil 1 Bil 1 Dagvattenhantering Åtgärdsnivå vid ny- och större ombyggnation Antagen av Trafiknämnden (2016XXXX) Miljö- och hälsoskyddsnämnden (2016XXXX) Stadsbyggnadsnämnden (2016XXXX) Exploateringsnämnden(2016XXXX)

Läs mer

Dagvatten för övriga fastigheter

Dagvatten för övriga fastigheter Dagvatten för övriga fastigheter Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Övriga fastigheter (fastigheter som inte är småhus) betalar för hur många

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

U&WE, ANNA LARSSON NATURLIG NYTTA I STADEN

U&WE, ANNA LARSSON NATURLIG NYTTA I STADEN 2014.03.05 U&WE, ANNA LARSSON NATURLIG NYTTA I STADEN STADENS BEROENDE AV EKOSYSTEMTJÄNSTER SAMARBETSPARTNERS GRÖNYTEFAKTORN Ett planeringsverktyg där olika åtgärder får olika poäng Balansera sociala

Läs mer

Gröna innergårdar och takträdgårdar

Gröna innergårdar och takträdgårdar 6 Grönt istället för asfaltsgårdar och papptak Med lätta och säkra system kan sterila tak- och bjälklagsytor förvandlas till grönskande oaser. Det ställs allt högre krav på att fastigheter planeras med

Läs mer

Björn Embrén, Trafikkontoret Stockholms stad Trädspecialist

Björn Embrén, Trafikkontoret Stockholms stad Trädspecialist Björn Embrén, Trafikkontoret Stockholms stad Trädspecialist Björn Embrén har uppmärksammats för den växtbäddskonstruktion han utvecklat för träd i urbana miljöer. Sedan 2001 har han utfört ett långtgående

Läs mer

Avledning av vatten med diken

Avledning av vatten med diken Avledning av vatten med diken Anna-Maria Perttu innovativ dagvattenhantering Avledning av vatten med diken Diken används i dagvattensystem för att på ett enkelt sätt leda iväg överskottsvatten från ett

Läs mer

Dagvattenhantering. Åtgärdsnivå. vid ny- och större ombyggnation

Dagvattenhantering. Åtgärdsnivå. vid ny- och större ombyggnation Dagvattenhantering Åtgärdsnivå vid ny- och större ombyggnation Antagen av Trafiknämnden (2016-11-10) Miljö- och hälsoskyddsnämnden (2016-10-25) Stadsbyggnadsnämnden (2016-10-27) Exploateringsnämnden(2016-11-10)

Läs mer

Dagvatten för småhus

Dagvatten för småhus Dagvatten för småhus Den nya taxan och hur du kan påverka den 1 Växjö kommun inför en ny dagvattenavgift i VA-taxan. Småhus betalar en årsavgift på 981 kr, moms inräknat. Genom att i större grad ta hand

Läs mer

Datum På uppdrag av Klövern AB har ÅF utfört en dagvattenutredning inklusive LOD.

Datum På uppdrag av Klövern AB har ÅF utfört en dagvattenutredning inklusive LOD. RAPPORT 1 (4) Handläggare Bertil Nordkvist Tel 010-484 51 66 bertil.nordkvist@afconsult.com Datum 2014-09-29 Uppdragsnr 596739 Kv Urmakaren i Ystad Kövern AB Dagvattenutredning På uppdrag av Klövern AB

Läs mer

MKN i fysisk planering

MKN i fysisk planering MKN i fysisk planering Juha Salonsaari Vattensamordnare Stockholms Stad Workshop om tillämpning av miljökvalitetsnormer 2016-04-07 Statusklassning och bedömningsgrunder en planerares värsta mardröm? Sammanfattning

Läs mer

PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby. Datum Uppdragsnr: 16204

PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby. Datum Uppdragsnr: 16204 PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby Datum 2018-04-23 Uppdragsnr: 16204 Innehåll Förutsättningar och anvisningar... 3 Ytor... 3 Dimensionerande regn... 3 Beräkning av 30-årsregn...

Läs mer

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun

Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun Stefan Johansson, avd. chef vatten & avfall, Skellefteå kommun Skellefteå Närhet. Trygghet. Kvalité. En av Sveriges snabbast växande turistregioner. Runt midsommar är solen uppe 22 timmar per dygn. Stad

Läs mer

NIO VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

NIO VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR NIO VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR Vad är ekosystemtjänster? Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturens ekosystem ger oss människor och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Trots att

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32)

ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 REV 2014-09-29 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE

Läs mer

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN 21 växtlighet och planteringar Längs de stora omgivande vägarna och järnvägen planteras rikligt med naturliga planteringar. Längs E4 kan befintliga

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

Grönytefaktor Hyllie, Malmö. Varför grönytor även på kvartersmark? Temperatur Luftfuktighet. Dagvattenhantering

Grönytefaktor Hyllie, Malmö. Varför grönytor även på kvartersmark? Temperatur Luftfuktighet. Dagvattenhantering Grönytefaktor Hyllie, Malmö Varför grönytor även på kvartersmark? Finpartiklar Luftsammansättning Dagvattenhantering Temperatur Luftfuktighet 1 Solskydd Vindskydd Ljuddämpning Välbefinnande Stoftbindning

Läs mer