RESEARCH & LKAB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RESEARCH & LKAB"

Transkript

1 RESEARCH & LKAB Nationell Innovationskonferens 2015, Luleå Kent Tano Principal R&D Expert

2

3 SVÅRIGHETEN ÄR INTE ATT UTVECKLA NYA IDÉER, UTAN ATT ÖVERGE DE GAMLA (JOHN MAYNARD KEYNES)

4 Men vad driver då innovation? Vad är hemligheten med att våga tänka nytt och annorlunda? Vad är nyckeln till framgång?

5 ALLT BÖRJAR MED EN IDÉ Vad är en innovation? En innovation brukar definieras som en ny idé eller en ny lösning på ett problem. Men det räcker inte med en bra idé. För att räknas som en innovation måste idén gå att genomföra, bli allmänt accepterad och skapa ett värde. Den måste med andra ord gå att kommersialisera och den måste stärka företagets konkurrenskraft.

6 EN HISTORISK INNOVATION Stål är det i särklass mest använda konstruktionsmaterialet i världen. Det är också ett av samhällets mest återvunna material. Mellan 70%-90% av stålet återvinns i form av skrot. LKAB:s järnmalm används därmed om och om igen i ett stålkretslopp.

7 År 1962 blev en milstolpe för LKAB. Då stängdes dagbrottet i Kiruna och gruvbrytningen gick under jord. I Malmberget hade underjordsbrytning pågått sedan mitten av 20-talet. LKAB tvinga konkurrera med världens stora dagbrottsgruvor trots både dyrare och mer komplicerad teknik. LKAB insåg tidigt att vägen till framgång låg i att effektivisera brytningsmetoderna och logistiken. VÄRLDENS STÖRSTA JÄRNMALSGRUVA UNDER JORD Kort sagt; bryta mer malm till lägre kostnad.

8 FÖRARLÖSA TÅG REDAN 1971 En av innovationerna som tidigt ökade produktiviteten i LKAB:s gruvor var de underjordiska förarlösa tåg som transporterar malmen från störtschakten till krossarna på huvudnivåerna. Redan 1965, på 420 meters avvägning, gjordes de första försöken och 1971 infördes förarlösa tåg för första gången i skarp drift. LKAB har nyligen färdigställt den nionde huvudnivån i Kiruna, på 1365 meters avvägning. Den hyser femte generationens fjärrstyrda tåg.

9 DIGITAL INFORMATION I REALTID Med effektiviseringar och ökad automation under jord ökade också kraven på information i realtid. LKAB införde tidigt ett gemensamt system med ett standardiserat gränssnitt mot de vanligaste styrsystemen i gruvor och förädlingsverk.

10 Viltövergång över Malmbanan i Kiruna

11 Genom att öka avståndet mellan tillredningsortarna i höjd och sidled kunde betydligt mer malm per gruvort brytas och arbetet rationaliseras. STORSKALIG GRUVBRYTNING FÖRNYADE LKAB I början av 1980-talet stod LKAB inför en stor omvälvning. Höga driftkostnader och investeringskostnader hotade verksamheten. Driftkostnader och investeringskostnader sjönk dramatiskt med cirka 3 miljarder kronor per år.

12 UNIKT BORRSYSTEM FÖR RAKA HÅL Den ökade skivhöjden krävde nya maskiner och ny utrustning för att fungera väl. Tidigare räckte det med upp till 15meter långa borrhål. Nu krävdes sprängborrhål där borrkronan kunde träffa en yta stor som ett skrivbord 55meter bort. Den nya borrtekniken blev så framgångsrik att systemet nu tillhör LKAB:s kärnteknologi. Sedan 2002 är Wassara ett helägt dotterbolag till LKAB, som säljer den nya tekniken till företag över hela världen.

13 Med upp till fyra gånger så långa och raka sprängborrhål stod nästa utmaning på tur: att få sprängmedlet på plats och stanna kvar i de uppåtriktade borrhålen utan att rinna ut. SMARTA SPRÄNGMEDEL Det nya sprängmedlet som fick namnet Kimulux visade sig vara perfekt för den nya brytningstekniken. Emulsionen gick lätt att applicera och var dessutom vattenresistent. Idag är Kimit Sveriges största enskilda sprängmedelstillverkare med cirka 30% av marknaden.

14 I början av 1990 utvecklade LKAB och Atlas Copco ett nytt system för produktionsborrning med automatisk borrstångsskarvning som styrdes från ett kontrollrum. FJÄRRSTYRD PRODUKTIONSBORRNING Wassaras effektiva borrteknik i kombination med automatiserad borrning dygnet runt, gav cirka 40% högre produktivitet jämfört med ett bemannat luftdrivet borraggregat

15 Under andra halvan av 80-talet lyftes frågan om det inte var möjligt att fjärrstyra lastmaskinerna som används vid utlastning av malmen från gruvortarna till schakten. AUTOMATISK LASTNING LKAB intresserade sig snabbt för ett navigeringssystem utvecklat på Luleå tekniska universitet. För kommunikation med de fjärrstyrda lastmaskinerna utvecklade LKAB ett system för trådlös höghastighetskommunikation tillsammans med finska Elektrobit.

16 Automationssystemet för lastmaskiner togs i drift Under 2013 togs andra generationens system i drift. Den fjärrstyrda lastningen är i högsta grad en del i morgondagens effektiva och lönsamma underjordsgruva.

17 GRÖNA EFFEKTIVA TRANSPORTER IORE är världens starkaste och mest miljövänliga el-lok. Genom lokens förmåga att återgenerera elenergi vid inbromsning kan energiförbrukningen sänkas med mer än 25 %.

18 SVENSKT PATENT GÖR KULOR AV MALM I efterkrigstidens 50-tal spirar framtidstron. Det är i detta optimistiska tidevarv som LKAB tar beslutet att börja rulla kulor, pellets. Ursprunget är ett svenskt patent av A G Andersson från invigs Europas första pelletsverk i Malmberget.

19 OLIVINPELLETS FICK LKAB PÅ GRÖN KVIST Målet var att hitta ett pelletsrecept som kunde förbättra och effektivisera masugnsprocessen. Innovationen blev en omedelbar framgång. Bränsleförbrukningen i masugnen sjönk mer än 7% och resten är historia. Olivinpellets har blivit LKAB:s största försäljningsframgång i modern tid.

20 Framgången med olivinpelletsen visade att LKAB:s intresse för hur råvaran betedde sig i kundernas processer var rätt väg att gå. DEN VÄRLDSUNIKA EXPERIMENTMASUGNEN

21 HOT SOM BLEV MÖJLIGHET Magnetitmalmen som LKAB bryter innehåller en del grundämnen som inte är önskvärda i råstålstillverkningen och därför måste avlägsnas. Ett av dessa ämnen är fosfor, bundet i mineralet apatit. Apatiten i LKAB:s anrikningssand kan öppna nya affärsmöjligheter för LKAB, samtidigt som det skulle ge ett bra tillskott till Europas produktion av handelsgödsel

22 Apatitjärnmalmen i malmfälten innehåller små mängder sällsynta jordartsmetaller, eller REE (Rare Earth Elements). Med rådande efterfrågan i världen kan de sällsynta jordartsmetallerna skapa nya affärer för LKAB. JORDARTSMETALLER FÅR MOBILEN ATT VIBRERA

23 Men vad driver då innovation? Vad är hemligheten med att våga tänka nytt och annorlunda? Vad är nyckeln till framgång?

24 NYTÄNKANDE VÄGEN TILL FRAMGÅNG VÅGA BLI EXPERT (Dan Shechtman)

25 UTVECKLINGSORGANISATION MED TVÄRFUNKTIONELLA FORSKNINGSTEAM

26 STARK KOPPLING MELLAN KUNSKAPSOMRÅDEN

27 FOU INFRASTRUKTUR LABORATORIER OCH DEMONSTRATORER

28 Varför använder vi på LKAB en formell arbetsprocess för processutveckling? Kommunikation och kunskapsöverföring Riskhantering Bättre projektprioriteringar Ökad kvalitet, förbättrat genomförande och minskad tidsåtgång Faktabaserat beslutsfattande Ökad involvering av och förståelse för produktion FORMELLA ARBETSPROCESSER Ökad förmåga till innovation

29 FORSKNINGSSAMVERKAN MED AKADEMIN HJALMAR LUNDBOM RESEARCH CENTRE

30 GEMENSAM FORSKNING Experimentmasugnen har använts i många gemensamma forskningsprojekt genom åren, både i nationella och europeiska program vilket gjort både LKAB, Swerea Mefos och LTU till starkare parter. Den har t.o.m. använts av ett japanskt forskningsprojekt. ORE & COKE COAL OXYGEN HOT METAL & SLAG 900 C 1250 C Top Gas VPSA Injection Gas PEBBLE HEATERS Export Gas Tail Gas (CO 2 ) N 2 PROPANE + AIR WASTE GAS Ett exempel vi är stolta över är vårt bidrag till EUprojektet ULCOS Flera versioner av ny masugns-process testades, där CO 2 avskildes från toppgasen innan den recirkulerades till ugnen.

31 OPEN INNOVATION EXTERN SAMVERKAN

32 I framtiden väntar stora utmaningar men också stora möjligheter för LKAB. Nya idéer och innovation kommer inte på beställning, men genom att skapa rätt förutsättningar är vägen till nästa stora innovation utstakad. Exakt vart vägen leder är dock omöjligt att säga. Svaret ligger i de tankar som kanske ännu inte tänkts, i de idéer som ännu inte fötts och i varje enskild individs engagemang och ansvarstagande. Innovation skapas av människor och drivs av människor

33 LKAB UTVECKLAR MORGONDAGENS GRUVA I framtidens gruva är behovet av innovativa lösningar stort. Ambitionen är att hela gruvan fungerar som rationell processindustri där produktionen är fjärrstyrd eller automatiserad. Målet är en verksamhet med noll olycksfall samtidigt som brytningen går mot djupet och blir mer komplicerad.

34 ALLT BÖRJAR MED EN GLÖDANDE PASSION ) Kanske nästa stora innovation är din? 34

FRAMTIDA BORRSYSTEM STYRD SKARVLÖS BORRNING UNDER JORD

FRAMTIDA BORRSYSTEM STYRD SKARVLÖS BORRNING UNDER JORD FRAMTIDA BORRSYSTEM STYRD SKARVLÖS BORRNING UNDER JORD Mikael Forslund, LKAB Wassara Sammanfattning Att bryta järnmalm på stora djup är en utmaning som försvårar och fördyrar brytningsprocessen. LKAB har

Läs mer

BERGFORSK LKAB:S TESTBÄDD FÖR MORGONDAGENS AUTONOMA MASKINER

BERGFORSK LKAB:S TESTBÄDD FÖR MORGONDAGENS AUTONOMA MASKINER BERGFORSK LKAB:S TESTBÄDD FÖR MORGONDAGENS AUTONOMA MASKINER 2018-05-16 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025

Läs mer

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN När LKAB levererar Performance in Ironmaking får stålverkskunderna en ökad effektivitet i sina processer. Det börjar med brytningen av den unika magnetiten i LKAB:s gruvor i Kiruna,

Läs mer

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING

LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Vår väg framåt 2013-10-04 LKAB HÅLLBAR UTVECKLING Lars-Eric Aaro, vd och koncernchef Boden, 17 oktober 2014 HÅLLBARHET FINNS I VÅRT DNA 1 LKAB HAR GOD TILLGÅNG TILL JÄRNMALM I NORRBOTTEN, MEN KÄLLORNA

Läs mer

LKAB OCH GASEN - EN BRYGGA TILL FOSSILFRI PRODUKTION. Lars-Eric Aaro, VD

LKAB OCH GASEN - EN BRYGGA TILL FOSSILFRI PRODUKTION. Lars-Eric Aaro, VD LKAB OCH GASEN - EN BRYGGA TILL FOSSILFRI PRODUKTION Lars-Eric Aaro, VD LKAB Bryter och förädlar järnmalm för den globala stålmarknaden DET HÄR ÄR LKAB Vi arbetar både under och ovan jord Narvik Hamn Kiruna

Läs mer

SAMARBETE I PRAKTIKEN I ÖVER 100 ÅR

SAMARBETE I PRAKTIKEN I ÖVER 100 ÅR SAMARBETE I PRAKTIKEN I ÖVER 100 ÅR Bo Krogvig Direktör Kommunikation och Samhällskontakter 18 oktober 2016 Tekniskt ledande leverantör av klimatsmarta järnmalmsprodukter till den globala stålindustrin

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA?

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Malmbergets samhällsomvandling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och LKAB, genomföra samhällsomvandlingen på ett

Läs mer

LKAB Strategisk inriktning och organisation av FoU-verksamheten

LKAB Strategisk inriktning och organisation av FoU-verksamheten LKAB Strategisk inriktning och organisation av FoU-verksamheten Lars-Eric Aaro LKAB T.f. VD och koncernchef Direktör Div. Sales & Marketing Mission for Technology & Business Development Secure the competiveness

Läs mer

EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR. Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå

EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR. Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå EUROPEISKT INNOVATIONSPARTNERSKAP EIP FÖR RÅVAROR Lars-Eric Aaro, Vd och koncernchef LKAB Bergforsk, 27 maj 2013, Luleå 3 MILJARDER NYA KONSUMENTER GÅR FRÅN FATTIGDOM TILL MEDELKLASS 1 FRAM TILL 2030.

Läs mer

Arctic Tests, en arktisk testbädd

Arctic Tests, en arktisk testbädd Arctic Tests, en arktisk testbädd Sverige är ledande på gruvnära forskning och utveckling men vi behöver ytterligare utveckla vår infrastruktur för att behålla och stärka denna position Vi ser stort behov

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Hög tid för fossilfritt stål

Hög tid för fossilfritt stål Hög tid för fossilfritt stål 1 När världen förändras behövs stål Klimatförändringar, Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Växande befolkning från 7 miljarder idag till 9 miljarder år 2050. Stål

Läs mer

Samhällsomvandling Malmfälten

Samhällsomvandling Malmfälten Samhällsomvandling Malmfälten Anders Furbeck Senior Vice President LKAB Skellefteå 110405 En långsiktig och hållbar väg mot tillväxt LKAB är en av Sveriges lönsammaste industrikoncerner som i stor utsträckning

Läs mer

FÖRÄDLING SÅ FÖRÄDLAS MALMEN

FÖRÄDLING SÅ FÖRÄDLAS MALMEN FÖRÄDLING SÅ FÖRÄDLAS MALMEN När LKAB levererar Performance in Ironmaking får stålverkskunderna en ökad effektivitet i sina processer. LKAB:s järnmalmspellets är världens mest klimatsmarta järnmalmsprodukt.

Läs mer

Nätverksträffen 27 augusti SME-företag med fokus på gruvindustrin

Nätverksträffen 27 augusti SME-företag med fokus på gruvindustrin Nätverksträffen 27 augusti SME-företag med fokus på gruvindustrin Program 10:00 Kaffe och genomgång av dagen Uppdatering strategiska nätverk och gruvbolag Presentation av Ramirent AB Ca. 10.50 Uppdelning

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling NÄ Ä DET DAGS ATT SÄLJA CH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och LKAB, genomföra samhällsomvandlingen på ett ansvarsfullt

Läs mer

EN MARKNAD I FÖRÄNDRING

EN MARKNAD I FÖRÄNDRING EN MARKNAD I FÖRÄNDRING eller LKAB och galten Särimner En framstående leverantör av högkvalitativa järnmalmsprodukter till den globala stålindustrin DET HÄR ÄR LKAB Vi arbetar både under och ovan jord

Läs mer

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR Här finns grunden för framtidens teknik Världen behöver Norra Kärr Strax norr om Gränna, öster om E4:an, ligger Norra Kärr. Här finns världens fjärde största fyndighet av sällsynta

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter, LKAB UTMANINGAR VI SER Utgångspunkten är tillträde till marknaderna för basindustrins produktion. Kapacitetsbrister i stora

Läs mer

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat

Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Guide Så tar du ledningsgruppen från idé till resultat Förord Många VD:ar kämpar med engagemanget i ledningsgruppen och att få alla lika entusiastiska som hen själv inför förändringar och nya ideer. I

Läs mer

Vårt nuläge och framtid. Samferdselpolitisk konferens 2015-03-10 Bo Krogvig, LKAB

Vårt nuläge och framtid. Samferdselpolitisk konferens 2015-03-10 Bo Krogvig, LKAB Vårt nuläge och framtid Samferdselpolitisk konferens 2015-03-10 Bo Krogvig, LKAB AGENDA Nuläget i LKAB Vårt tillväxtprojekt LKAB 37 Investeringar i Narvik och Ofotbanen för framtiden Omvärldsförändringar

Läs mer

om lkab EN INTERNATIONELL HÖGTEKNOLOGISK MINERALKONCERN

om lkab EN INTERNATIONELL HÖGTEKNOLOGISK MINERALKONCERN om lkab EN INTERNATIONELL HÖGTEKNOLOGISK MINERALKONCERN FRÅN MALMFÄLTEN TILL VÄRLDEN LKAB är idag världens tekniskt ledande leverantör av järnmalmspellets till den globala stålindustrin och en växande

Läs mer

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling

NÄR ÄR DET DAGS ATT SÄLJA OCH FLYTTA? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling Ä Ä DT DGS TT SÄJ CH FYTT? Tillsammans tar vi nästa steg i Kirunas utveckling Tillsammans kan vi, invånarna, näringslivet, kommunen och KB, genomföra samhällsomvandlingen på ett ansvarsfullt och hållbart

Läs mer

LKAB 2011. Lars-Eric Aaro. Vd och koncernchef PERFORMANCE IN IRONMAKING

LKAB 2011. Lars-Eric Aaro. Vd och koncernchef PERFORMANCE IN IRONMAKING LKAB 2011 Lars-Eric Aaro Vd och koncernchef Resultat 2011 Omsättning Rörelseresultat Rekord 31 122 Mkr 14 705 Mkr + 9% + 19 % Marknad 2011 Marknad 2011 - Råstålsproduktion i världen Miljoner ton per månad

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg Promemoria 2012-09-05 Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg 2 Regeringen satsar på Malmbanan och Pajala-Svappavaara som en del av regeringens

Läs mer

PIL- PROJEKTVERKTYG I LKAB

PIL- PROJEKTVERKTYG I LKAB 2017-05-30 PIL- PROJEKTVERKTYG I LKAB följ med på vår resa med Canea I KORTHET Europa LKAB är Europas största järnmalmsproducent och ett av Sveriges äldsta industriföretag vi bryter ca 78% av all järnmalm

Läs mer

Förstärkt operatörsstöd vid fjärrstyrd skutknackning. Sökt belopp från VINNOVA: 500 000 kr Sökande organisation: Interactive Institute Swedish ICT

Förstärkt operatörsstöd vid fjärrstyrd skutknackning. Sökt belopp från VINNOVA: 500 000 kr Sökande organisation: Interactive Institute Swedish ICT PROJEKTBESKRIVNING Processindustriell IT och Automation hösten 2014 Projektakronym SKUT Projektnamn Förstärkt operatörsstöd vid fjärrstyrd skutknackning Projektfakta Sökt belopp från VINNOVA: 500 000 kr

Läs mer

DET HÄR ÄR LKAB PERFORMANCE IN IRONMAKING

DET HÄR ÄR LKAB PERFORMANCE IN IRONMAKING DET HÄR ÄR LKAB PERFORMANCE IN IRONMAKING INNEHÅLL VÅR AFFÄR... 2 PRODUKTER... 4 VÅRA VERKSAMHETSORTER... 6 SÅ SKAPAR VI VÄRDE... 8 Prospektera... 9 Bryta...10 Förädla...12 Transportera...14 Medarbetare...16

Läs mer

Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva

Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva 1. Skivrasbrytning Historik KUJ Monica 2. Produktionsutmaningar KUJ Monica 3. Ny huvudnivå KUJ Monica 4. Seismiskt aktiv gruva Christina 5. Bergförstärkning förr och

Läs mer

KARRIÄR INOM MÖJLIGHETERNAS LKAB

KARRIÄR INOM MÖJLIGHETERNAS LKAB KARRIÄR INOM MÖJLIGHETERNAS LKAB När LKAB levererar Performance in Ironmaking får stålverkskunderna en ökad effektivitet i sina processer. Inom LKAB finns fler än 200 spännande och utvecklande jobb och

Läs mer

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *)

Omsättning och resultat (MSEK) apr-juni jan-juni jan-juni 2013 2013 2012 *) 2013-08-08 Delårsrapport januari - juni 2013 Swerea-koncernen Swerea-koncernen skapar förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena materialprocess-, produktionsteknik samt produktframtagning.

Läs mer

Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin

Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin 2014-05-22, 08:30 - Bergforskdagarna 2014, Luleå........................................ Centrala framtidstrender och innovationsutmaningar i gruv- och mineralindustrin JOHAN FRISHAMMAR Ph.D., Professor

Läs mer

Konkurrenskraftiga gruvor och smältverk Boliden koncernpresentation

Konkurrenskraftiga gruvor och smältverk Boliden koncernpresentation Konkurrenskraftiga gruvor och smältverk Boliden koncernpresentation Boliden levererar metaller till det moderna samhället Ledande metallföretag med fokus på hållbar utveckling Kärnkompetens inom prospektering,

Läs mer

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå

INFRASTRUKTUREN I NORR. Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr Luleå INFRASTRUKTUREN I NORR Bo Krogvig, Direktör Kommunikation och Samhällskontakter Logistikdag Norr 20171101 Luleå EUROPAS INDUSTRIELLA KORNBOD Sjömatindustrin i Norge växer starkt Utsikter för ökad mineralutvinning

Läs mer

SSABs klimatarbete mot 2050. Jonas Larsson, SSABs miljöchef

SSABs klimatarbete mot 2050. Jonas Larsson, SSABs miljöchef SSABs klimatarbete mot 2050 Jonas Larsson, SSABs miljöchef en global och mycket specialiserad stålkoncern 17 300 anställda i mer än 50 länder SSABs produktionsorter Försäljning 2 SSABs verksamhet gör skillnad

Läs mer

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet Utmaningen: Den viktiga metallen platina förekommer i form av tunna horisontella lager i berggrunden. Vanligtvis är dessa mindre

Läs mer

Förädling av råvaran

Förädling av råvaran Guld till smycken Förr i tiden grävde man för hand. Man hackade med hackor. Arbetet kunde utföras av barnarbetare, slavar och fångar. Det var mest män som arbetade i gruvorna. Nu för tiden använder man

Läs mer

Höganäs på väg mot Magnus Pettersson, Energisamordnare

Höganäs på väg mot Magnus Pettersson, Energisamordnare Höganäs på väg mot 2050 Magnus Pettersson, Energisamordnare STÅLINDUSTRINS GEMENSAMMA VISION STÅLINDUSTRINS ÅTAGANDE Vår arbetsmiljö tillverkning använder stimulerar resurser så Vår forskning och innovation

Läs mer

EN KOMPLETT PARTNER TILL DEN MODERNA GRUVINDUSTRIN

EN KOMPLETT PARTNER TILL DEN MODERNA GRUVINDUSTRIN EN KOMPLETT PARTNER TILL DEN MODERNA GRUVINDUSTRIN 2 En komplett partner En komplett partner 3 Vår krossanläggning i Kiruna EN KOMPLETT PARTNER KORTA FAKTA OM LKAB BERG & BETONG Omsätter cirka 2 miljarder

Läs mer

POSITIONERAR för en marknad i förändring PERFORMANCE IN IRONMAKING

POSITIONERAR för en marknad i förändring PERFORMANCE IN IRONMAKING POSITIONERAR för en marknad i förändring SEB Stockholm, 2016-02-22 Agenda Positionerar för en marknad i förändring Leverera effektivitet och konkurrenskraft Skapa hållbara verksamheter Fokuserad kapitalhantering

Läs mer

DIGITALISERING OCH AUTOMATION I GRUVINDUSTRIN, GER ÖKAD EFFEKTIVITET OCH SÄKERHET

DIGITALISERING OCH AUTOMATION I GRUVINDUSTRIN, GER ÖKAD EFFEKTIVITET OCH SÄKERHET DIGITALISERING OCH AUTOMATION I GRUVINDUSTRIN, GER ÖKAD EFFEKTIVITET OCH SÄKERHET Andreas Simoncic, Sandvik Mining and Rock Technology Sammanfattning Gruvutrustning som lastmaskiner, truckar, borraggregat,

Läs mer

Välkommen till en anläggning i världsklass

Välkommen till en anläggning i världsklass Boliden Garpenberg Välkommen till en anläggning i världsklass Boliden Garpenberg i Hedemora kommun är i dag en av världens modernaste gruvor. Samtidigt är det Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande

Läs mer

10:15-11:45 PLENUMSSALEN STED: PLENUMSSAL ONSDAG 19. OKTOBER 2016 (10:15-11:45) TEKNOLOGI KARBONFANGST OG MILJØ ONSDAG 19.

10:15-11:45 PLENUMSSALEN STED: PLENUMSSAL ONSDAG 19. OKTOBER 2016 (10:15-11:45) TEKNOLOGI KARBONFANGST OG MILJØ ONSDAG 19. STED: PLENUMSSAL ONSDAG 19. OKTOBER 2016 (10:15-11:45) SEMINAR: TEKNOLOGI Karbonfangst og miljø Moderator: Ordförande Progressum AB, Thomas Björnström Karbonfangst og lagring Salgssjef Polarkonsult AS,

Läs mer

Gruvan. Ha stenkul vid datorn. Ge borrstålet stöt med hammaren. Spräng i gruvan. Titta på modellen av gruvan (i genomskärning).

Gruvan. Ha stenkul vid datorn. Ge borrstålet stöt med hammaren. Spräng i gruvan. Titta på modellen av gruvan (i genomskärning). Lärarhandledning äldre elever 10-16 år Aktivitetskortens färg: röd Gruvan Syfte Att öka elevernas förståelse för gruvor och dess funktion samt vad som händer i en gruva. Att specifikt titta på vår viktigaste

Läs mer

Vi hjälper er nå era klimatmål

Vi hjälper er nå era klimatmål För klimatets skull Vi hjälper er nå era klimatmål Vi är idag drygt 7 miljarder människor på jorden och vi växer med 6 miljoner per månad. Vi släpper ut mer än 3 miljarder ton koldioxid per månad. Bara

Läs mer

Arbetsmiljö och hälsa LKAB

Arbetsmiljö och hälsa LKAB Arbetsmiljö och hälsa LKAB Kärnan i LKAB LKAB grundades 1890 och ägs av svenska staten. Detta gör oss unika: Långsiktiga kundrelationer Medarbetarnas kunskap och kompetens Magnetit LKAB Green Pellets

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM

VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM VÄLKOMMEN TILL ETT FÖRETAG SOM DRIVS AV EXPERTIS OCH UPPFINNINGSRIKEDOM SÄKERHETEN FRÄMST Sandviks målsättning är att våra medarbetare, miljön vi arbetar i, våra kunder och våra leverantörer inte ska komma

Läs mer

Vd har ordet DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION

Vd har ordet DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION DECEMBER 2018 WHAT S NEW? BOTNIA EXPLORATION Vd har ordet Botnia Exploration är nu i slutet på sitt elfte år som prospekteringsbolag och den stora frågan är om jag nästa år kan säga att vi numera är ett

Läs mer

Mer stål med mindre olja, el och kol

Mer stål med mindre olja, el och kol Mer stål med mindre olja, el och kol Stålindustrins energiforskningsprogram 2006-2010. En satsning för bättre energiutnyttjande, sänkta kostnader och ökad konkurrenskraft i samarbete med Energimyndigheten.

Läs mer

FORTSATT BRYTNING AV FÄBOLIDENS GULDMALM UNDER JORD MED LKAB:S METOD OCH ARBETSSÄTT FÖR SKIVRAS

FORTSATT BRYTNING AV FÄBOLIDENS GULDMALM UNDER JORD MED LKAB:S METOD OCH ARBETSSÄTT FÖR SKIVRAS COMPRO KONSULT Karl Erik Rånman Förstudie 2006-07-04 FORTSATT BRYTNING AV FÄBOLIDENS GULDMALM UNDER JORD MED LKAB:S METOD OCH ARBETSSÄTT FÖR SKIVRAS Rapport (Översättning från engelskt original) Bakgrund

Läs mer

En politisk vilja är ett måste för en teknisk utveckling

En politisk vilja är ett måste för en teknisk utveckling En politisk vilja är ett måste för en teknisk utveckling Bra miljö är en mänsklig rättighet Milan Obradovic Ordförande Miljönämnden Malmö FAH dagarna 18-19 april 2013 Flyget Flygindustrin står för ca 2%

Läs mer

Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2. Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling

Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2. Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling Samhällsomvandling till följd av gruvdrift med fokus på miljö och samhällsbyggande Del 2 Susanne Roslin Projektledare LKAB - Samhällsomvandling INNEHÅLL Inledning Järnmalmen är grunden Samhällsomvandling

Läs mer

LKAB:S STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING 2013 2020

LKAB:S STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING 2013 2020 LKAB:S STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING 2013 2020 VÅR AMBITION LKAB skapar välstånd genom att vara ett av de mest innovativa och resurseffektiva gruvföretagen i världen. 2 AMBITIONEN INNEBÄR ATT: LKAB

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Tillsammans bygger vi Svevia.

Tillsammans bygger vi Svevia. Tillsammans bygger vi Svevia. För dig som arbetar på uppdrag av oss på Svevia. Vart är vi på väg? 2 Resan har börjat. Den här trycksaken vänder sig till dig som arbetar tillsammans med oss på Svevia. Du

Läs mer

Säkerhet en fråga om företagskultur, 10 juni 2009 Vad har genus och jämställdhet med säkerhet att göra?

Säkerhet en fråga om företagskultur, 10 juni 2009 Vad har genus och jämställdhet med säkerhet att göra? , 10 juni 2009 Vad har genus och jämställdhet med säkerhet att göra? Lena Abrahamsson Professor i arbetsvetenskap Institutionen för arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet, 97187 Luleå Lena.abrahamsson@ltu.se

Läs mer

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

IMPULSE. Vad gör våra pulsgivare 1045 meter ner i marken? Välkommen. Marknaden styr mot allt intelligentare givare

IMPULSE. Vad gör våra pulsgivare 1045 meter ner i marken? Välkommen. Marknaden styr mot allt intelligentare givare IMPULSE Nyheter från Leine & Linde Nr 1 2008 SPÄNNANDE MÄSSHÖST Välkommen att besöka Leine & Linde på följande mässor under 2008: Danmark 2-4/9 Automatik 2008, Brøndby 1-2/10 EuroExpo, Kolding 22-23/10

Läs mer

Utveckling och Förnyelse

Utveckling och Förnyelse Utveckling och Förnyelse med sikte på framtidens industri Lönsamhet Behov av förbättring Tid Birgitta Öjmertz Swerea IVF birgitta.ojmertz@swerea.se Vi arbetar med att utveckla företagens egen förmåga att

Läs mer

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR

Nexa Autocolor Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Din affärspartner INNOVATIVE REPARATIONSLÖSNINGAR Ledande inom färg, lack och verkstadsoptimering Nexa Autocolor är en av världens ledande färgleverantörer och finns i över 147 länder. Nexa Autocolor har

Läs mer

Stål en del av vår vardag

Stål en del av vår vardag Stål en del av vår vardag Stål finns i det mesta vi har runtomkring oss, bilar, strykjärn, mobiler, bestick och gatlampor. Produkter som inte innehåller stål är ofta plastprodukter som tillverkats i stålformar.

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Bioenergi i Böta-Kvarn

Läs mer

EXAMENSARBETE. Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva. Mattias Holmgren. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva. Mattias Holmgren. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva Mattias Holmgren Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Ventilationskarta

Läs mer

Årsstämma 2011 Martin Lindqvist, VD & Koncernchef

Årsstämma 2011 Martin Lindqvist, VD & Koncernchef Årsstämma 2011 Martin Lindqvist, VD & Koncernchef 2 Ett återhämtningens år Den ekonomiska återhämtningen fortsatte under året, vilket medförde en ökad efterfrågan på stål Asien och Latinamerika uppvisade

Läs mer

Doktorerna ordinerar ökad dialog. Året 2011. Därför satsar LKAB 50 nya miljoner Sid 3. Open Innovation öppnar för nytänk

Doktorerna ordinerar ökad dialog. Året 2011. Därför satsar LKAB 50 nya miljoner Sid 3. Open Innovation öppnar för nytänk Per-Erik Lindvall: Därför satsar LKAB 50 nya miljoner Sid 3 Open Innovation öppnar för nytänk Sid 7 Bo Björkman: Allt smartare pellets i framtiden Sid 6 Doktorerna ordinerar ökad dialog Elisaveta Potapova

Läs mer

Välkommen till Midroc!

Välkommen till Midroc! Välkommen till Midroc! midroc en historia av att anta utmaningar tillsammans Vi brukar säga att varje dag börjar med en ny utmaning. Det är tur, för på Midroc drivs vi av att anta utmaningar tillsammans.

Läs mer

Nordic Iron Ore AB (publ)

Nordic Iron Ore AB (publ) Nordic Iron Ore AB (publ) Information till aktieägare i samband med företrädesemission i september 2014 www.nordicironore.se Ett tillfälle att investera i ett järnmalmsprojekt med produktion inom en snar

Läs mer

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp 1 SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp Omvärldsspaning 2020 Workshop Dokumentation 2010-04-19 Detta vill vi skapa idag 2 finna vägar få Partnerskap hitta kritisk massa för tillämpad forskning hur gå från forskning

Läs mer

Vad är energieffektivisering och hur gör man?

Vad är energieffektivisering och hur gör man? Vad är energieffektivisering och hur gör man? Vad är effektivare energianvändning och vad ska vi ha den till? Är det effektivare att bara använda mindre än vad man skulle ha gjort om man använt mer? FÖRENINGEN

Läs mer

TILL DIG SOM ÄGER EN BOSTADSRÄTT

TILL DIG SOM ÄGER EN BOSTADSRÄTT Produktion: LKAB och Hallvarsson & Halvarsson. Illustratör: E. Anttila. Bild: White Arkitekter AB. Foto: Fredric Alm. Tryck: Luleå Grafiska AB. Januari 2016. Näringsidkare som hyr LKAB är en internationell

Läs mer

BioDRI: Skogen möter stålet

BioDRI: Skogen möter stålet BioDRI: Skogen möter stålet Förgasa biomassa. Använd gasen för att göra järn (DRI) Processkedja i stort, projektstruktur, parter WP1: Försörjning: hur får vi fram biomassan WP2: Förgasningsprocess, Pilotförsök

Läs mer

Genus och jämställdhet i gruvsamhällen under förändring

Genus och jämställdhet i gruvsamhällen under förändring Genus och jämställdhet i gruvsamhällen under förändring Lena Abrahamsson, professor Arbetsvetenskap Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle Luleå tekniska universitet Kvinnorna söker ju inte arbete

Läs mer

EN INNOVATIV TESTREGION I EUROPEISKA ARKTIS. Roland Larsson Dekan teknisk fakultet, Luleå tekniska universitet

EN INNOVATIV TESTREGION I EUROPEISKA ARKTIS. Roland Larsson Dekan teknisk fakultet, Luleå tekniska universitet EN INNOVATIV TESTREGION I EUROPEISKA ARKTIS Roland Larsson Dekan teknisk fakultet, Luleå tekniska universitet eller HUR NORRA SVERIGE BLIR (ÄR) INNOVATIONSPLATSEN FÖR FRAMTIDENS HÅLLBARA, ATTRAKTIVA, INDUSTRIALISERADE,

Läs mer

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden

LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden N R 7 2 0 0 9 3 A P R I L E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B LKAB begränsar produktionen Den sviktande järnmalmsmarknaden tvingar LKAB till åtgärder och kraftiga produktions neddragningar

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

Stål en del av vår vardag

Stål en del av vår vardag Stål en del av vår vardag Stål finns i det mesta vi har runtomkring oss, bilar, strykjärn, mobiler, bestick och gatlampor. Produkter som inte innehåller stål är ofta plastprodukter som tillverkats i stålformar.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING EN INTERNATIONELL HÖGTEKNOLOGISK MINERALKONCERN

ÅRSREDOVISNING EN INTERNATIONELL HÖGTEKNOLOGISK MINERALKONCERN ÅRSREDOVISNING 2006 EN INTERNATIONELL HÖGTEKNOLOGISK MINERALKONCERN 2 VD-KOMMENTAR Koncernchef Martin Iverts kommentar till verksamheten och bokslutet 2006. 4 SÄKERHETEN FÖRST Säkerhetsarbetet har hög

Läs mer

SSAB: DEN OTIPPADE MILJÖHJÄLTEN FRÅN CO 2 TILL H 2 O PUBLIC

SSAB: DEN OTIPPADE MILJÖHJÄLTEN FRÅN CO 2 TILL H 2 O PUBLIC SSAB: DEN OTIPPADE MILJÖHJÄLTEN FRÅN CO 2 TILL H 2 O DET FÖRSTA FOSSILFRIA STÅLET SOM VI HAR TILLVERKAT Per Enockson, Project Director Koordinator för ett fossilfritt SSAB VÅR VISION EN STARKARE, LÄTTARE

Läs mer

Sverige har gjort något unikt

Sverige har gjort något unikt Tack! Sverige har gjort något unikt ..hur ser omvärlden på detta? Innovationspolitikens utveckling.. Första generationen Den osynliga handen Andra generationen - Innovationssystem Tredje generationen Innovation

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag den 18 mars 2011. Gruva stängs i Svappavaara. måste stängas. Per-Erik Lindvall är besviken.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 10 Fredag den 18 mars 2011. Gruva stängs i Svappavaara. måste stängas. Per-Erik Lindvall är besviken. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 10 Fredag den 18 mars 2011 Gruva stängs i Svappavaara NORRBOTTEN Gruvföretaget LKAB måste stänga Gruvbergsgruvan i Svappavaara. Det har Miljööverdomstolen bestämt. -100 personer förlorar

Läs mer

Kan gruvavfall utgöra en resurs? Lena Alakangas Avdelningen för Geovetenskap och Miljöteknik Luleå Tekniska Universitet

Kan gruvavfall utgöra en resurs? Lena Alakangas Avdelningen för Geovetenskap och Miljöteknik Luleå Tekniska Universitet Kan gruvavfall utgöra en resurs? Lena Alakangas Avdelningen för Geovetenskap och Miljöteknik Luleå Tekniska Universitet Avfallsmängder per ton bruten malm Gråberg 0.4ton Gråberg 1 ton Anrikningssand 150kg

Läs mer

Remiss av underlag inför beslut om riktlinjer för forskning och innovation på energiområdet för perioden , M2015/0464/Ee

Remiss av underlag inför beslut om riktlinjer för forskning och innovation på energiområdet för perioden , M2015/0464/Ee HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Ekonomisk politik och arbetsmarknad Johan Hall 2016-03-30 20150510 ERT DATUM ER REFERENS 2015-12-18 M2015/04264/Ee Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet

Läs mer

DÄR GRUVA MÖTER STAD PERFORMANCE IN IRONMAKING

DÄR GRUVA MÖTER STAD PERFORMANCE IN IRONMAKING DÄR GRUVA MÖTER STAD PERFORMANCE IN IRONMAKING INNEHÅLL VARFÖR SAMHÄLLSOMVANDLING Det börjar med järnet... 3 Samhälle och gruva... 4 SAMHÄLLSOMVANDLINGEN I KIRUNA Att flytta delar av ett samhälle... 7

Läs mer

Dialogue Technologies Effektiv kundtjänst

Dialogue Technologies Effektiv kundtjänst Dialogue Technologies Effektiv kundtjänst Oktober, 2004 Dialogue Technologies AB Skalholtsgatan 10 B 164 40 Kista Kunder uppsöker leverantörer med olika frågor och önskemål Jag skulle vilja ha? Hur får

Läs mer

Energimyndighetens satsningar på grön IT

Energimyndighetens satsningar på grön IT Energimyndighetens satsningar på grön IT IT-chef Björn Lundkvist med myndighetens solceller i bakgrunden. För Energimyndigheten är grön IT viktigt Vi ska leva som vi lär och vara ett föredöme för andra

Läs mer

Vägen till framgång. En analys av Sveriges bäst presterande företag. Per Weidenman Expert, Business Market Analytics

Vägen till framgång. En analys av Sveriges bäst presterande företag. Per Weidenman Expert, Business Market Analytics Vägen till framgång En analys av Sveriges bäst presterande företag Per Weidenman Expert, Business Market Analytics Innehåll Metod Översikt Sammanfattning Framgångskluster Klusterindelning Kluster och framgångsfaktorer

Läs mer

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter

Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Ett laddat projekt kring fossilfria transporter Miljöfordonsdagen 2019 2019-05-23 Ursula Hass, delprojektledare ELS Övergripande mål Andelen transporter som utförs med elfordon eller andra fossilfria drivmedel

Läs mer

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld

Välkommen till Sandvik En inblick i vår värld Välkommen till En inblick i vår värld Vad gör vi? Vi tillverkar avancerade industriverktyg, gruvmaskiner och specialstålsprodukter. Vi jobbar tillsammans med våra kunder och vi satsar flera miljarder varje

Läs mer

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare.

Maskininvesteringar. Gör rätt från start. Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. Maskininvesteringar Gör rätt från start Låt oss hjälpas åt - för att få lönsamhet på din maskin. Mycket snabbare. 12 minuter kan ge dig 12 månader Om du funderar på att köpa en ny maskin, ge oss 12 minuter

Läs mer

INDUSTRINS FRAMTID I EUROPA FRÅN ETT MALM- OCH STÅL PERSPEKTIV. Göran Ottosson VP Marketing, Continental Europe

INDUSTRINS FRAMTID I EUROPA FRÅN ETT MALM- OCH STÅL PERSPEKTIV. Göran Ottosson VP Marketing, Continental Europe INDUSTRINS FRAMTID I EUROPA FRÅN ETT MALM- OCH STÅL PERSPEKTIV Göran Ottosson VP Marketing, Continental Europe Norge s största exportör av industrivaror LKAB 17,5 Mton ~ 18 Mrd NOK 2 121 ÅR AV FRAMTIDSTRO

Läs mer

Innehållsförteckning. 2. Inledningen 3. Idé 4. Sammanfattning 5. Bilder 6. Bilder 7. Källförteckning

Innehållsförteckning. 2. Inledningen 3. Idé 4. Sammanfattning 5. Bilder 6. Bilder 7. Källförteckning Innehållsförteckning 2. Inledningen 3. Idé 4. Sammanfattning 5. Bilder 6. Bilder 7. Källförteckning 1 Inledning Vi har valt att fokusera på sport med blandning av andra aktiviteter, ett multisportcenter.

Läs mer

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE!

DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! DE SÄKERSTÄLLER ATT SIGNALEN ÄR MOTTAGEN, OAVSETT FÖRHÅLLANDE! Vad har följande gemensamt: en rockkonsert, ett formel 1-team som vinner ett Grand Prix, tusentals flygpassagerare och de 10 nyckelringar

Läs mer

EN TIDNING FÖR MALMFÄLTEN FRÅN LKAB. Värdefullt avfall ska återvinnas

EN TIDNING FÖR MALMFÄLTEN FRÅN LKAB. Värdefullt avfall ska återvinnas EN TIDNING FÖR MALMFÄLTEN FRÅN LKAB JAN MOSTRÖM: Det är ett helt nytt läge för oss, och då krävs att vi på LKAB gör det som vi hittills varit så framgångsrika på. Vi anpassar oss och vi utvecklar oss.

Läs mer

6,5 Mt. 6,1 Mt 86% DELÅRSRAPPORT Q1/2019 FORTSATT GODA MARKNADS- VILLKOR FÖR LKAB

6,5 Mt. 6,1 Mt 86% DELÅRSRAPPORT Q1/2019 FORTSATT GODA MARKNADS- VILLKOR FÖR LKAB DELÅRSRAPPORT / FORTSATT GODA MARKNADS- VILLKOR FÖR LKAB LKAB inleder med ökad omsättning och ett förbättrat resultat, främst till följd av fortsatt höga järnmalmspriser och en stark dollar. Att optimera

Läs mer

Av den energi vi lägger på att förstå kundbehov blir det konkurrenskraft.

Av den energi vi lägger på att förstå kundbehov blir det konkurrenskraft. MEISER 3 Av den energi vi lägger på att förstå kundbehov blir det konkurrenskraft. Våra kunder efterfrågar kompetens, produktsäkerhet och komfort. Vi löser det för det mesta med hjälp av kreativa gallerdurksapplikationer,

Läs mer

Vägen till nya samhällen

Vägen till nya samhällen LKAB, BOX 952, 971 28 LULEÅ www.lkab.com Produktion: LKAB och Hallvarsson & Halvarsson. Illustratör: E. Anttila. Bild: White Arkitekter AB. Foto: Fredric Alm, Tryck: Luleå Grafiska AB. Januari 2016. LKAB

Läs mer

Kompletterande undersökningstillstånd.

Kompletterande undersökningstillstånd. VD har ordet När jag nu återigen sätter mig ner för att sammanfatta vinterns arbeten uppe i Vindelgransele känns det mycket glädjande att Länsstyrelsen i Västerbotten godkänt vår ansökan för provbrytning

Läs mer

Malmberget. Gruvan och samhället

Malmberget. Gruvan och samhället Malmberget Gruvan och samhället Välkomma 450 m Josefina 500 m Alliansen 932 m Hens 555 m Johannes 481 m Prinzsköld 895 m Dennewitz 902 m Östergruvan 911 m Södra Alliansen 720 m Parta 886 m Viri 930 m Malmkropparna

Läs mer

Det handlar om hybrid. HybrId systemet

Det handlar om hybrid. HybrId systemet Det handlar om hybrid HybrId systemet det HaNdLar Om HybrId sedan 2003 geesinknorba erbjuder hybridsystem för sina geesinknorba baklastare. under 2009 vann Hybrid plug-in systemet CIWm recycling Award

Läs mer

Energiutmaningen bygger på sju specifika mål och forskningsområden:

Energiutmaningen bygger på sju specifika mål och forskningsområden: Säker, ren och effektiv energi Den samhälleliga utmaningen Säker, ren och effektiv energi för åren 2014-2015 är uppdelat i fem områden: 1. Energieffektivitet (Energy Efficiency EE) där 21 utlysningar ingår.

Läs mer