FORTSATT BRYTNING AV FÄBOLIDENS GULDMALM UNDER JORD MED LKAB:S METOD OCH ARBETSSÄTT FÖR SKIVRAS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FORTSATT BRYTNING AV FÄBOLIDENS GULDMALM UNDER JORD MED LKAB:S METOD OCH ARBETSSÄTT FÖR SKIVRAS"

Transkript

1 COMPRO KONSULT Karl Erik Rånman Förstudie FORTSATT BRYTNING AV FÄBOLIDENS GULDMALM UNDER JORD MED LKAB:S METOD OCH ARBETSSÄTT FÖR SKIVRAS Rapport (Översättning från engelskt original)

2 Bakgrund och resultat Lappland Goldminers har en guldfyndighet 40 km från Lycksele i Västerbottens län. Outokumpu Tehchnology har gjort en preliminär lönsamhetsstudie för dagbrottsbrytning av Fäbolidens guldmalm i ner till ett djup av ca 200 m. Malmkroppen under markytan, ner till 200 meters djup, är väl känd och studien omfattar dagbrottsbrytning, anrikning, hantering av restprodukter, och andra aspekter inför gruvstart. Lappland Goldminers har ett intresse i att undersöka möjligheterna för en lönsam gruvdrift under det planerade dagbrottet, eftersom malmbilden antas fortsätta långt under dagbrottets botten. Mot bakgrund av att det mest rör sig om en låghaltig malm, bedömer bolaget att underjordsbrytningen måste ske genom storskalig brytning. Lappland Goldminers har anlitat bergsingenjör Karl-Erik Rånman från Compro Konsult med omfattande erfarenhet från brytningsmetoden, skivrasbrytning, för att ta fram en preliminär lönsamhetsbedömning av nivån preliminär lönsamhetsstudie, med det undantaget att mineraltillgången endast är antagen. På djupet, ca meter under markytan, är malmen endast indikerad genom ett fåtal borrhål. Geometriska dimensioner och halter är i dagsläget inte kända. Studien är följaktligen baserad på endast ett antagande om att malmen fortsätter på djupet, och att den inte förändras väsentligt i dimensioner eller halter. Syftet med studien är att fastställa om malmkroppen är någorlunda nära de antagna dimensionerna och halterna, och kan brytas underjord med ett bra ekonomiskt utfall. Förstudien indikerar att fyndigheten i Fäboliden kan brytas under jord med en produktionskostnad på $338 och en totalkostnad på $346 per uns guld. Totalkostnaderna beräknas öka med ca $16 per 100 m ökat djup. Bergsingenjör Torbjörn Naarttijärvi chef, och Jan Olof Nilsson sektionschef för gruvteknisk utveckling vid LKAB har granskat rapporten. Grundantaganden Malmbilden är väl känd ner till ca 200 meters djup under markytan. Ett horisontell skärning har gjorts utifrån borrprofiler på en nivå 300 m över havet. Den nivån är ca meter under markytan. För den här studien har följande antaganden gjorts: Det slutliga dagbrottet är på en nivå 260 m över havet Malmbildens geometri är oförändrad från 300 m ner till 50 m över havet Halterna är: i huvudmalmen 1,5 g Au/ton, och 3,4 g Ag/ton och i marginalmalmen 0,4 g Au/ton. Gruvproduktionen är 5 MT/Å (miljoner ton per år)

3 Underjordsbrytning Malmen är av kategorin låghaltig, och måste därför brytas med en kostnadseffektiv metod. Det svenska gruvföretaget LKAB bryter årligen, genom att använda skivrasbrytning, mer än 30 miljoner ton järnmalm. Metoden är till stor del utvecklad i Sverige för att kunna bryta malmer med lågt värde, som t ex järnmalm. Fyndigheten i Fäboliden överensstämmer geometriskt ganska väl med malmkropparna i LKAB s Malmbergsgruva. Brytningsmetod Skivrasbrytning har valts som brytmetod för den här studien. Det finns bara ytterligare en metod som kunde övervägas, och det är skivpallbrytning. För närvarande, med otillräcklig geologisk information, kan avsikten med studien uppnås genom att enbart titta på en brytmetod, skivrasbrytning. En förenklad men bra beskrivning om skivrasbrytning finns på Förutom LKAB är det endast ett fåtal gruvor i världen som använder sig av skivrasbrytning. Det finns dock en gruva som har många likheter med Fäboliden. Ridgeway gruvan i Australien (ägs och drivs av Newcrest Mining Ltd) bryter malm med 1,76 g Au/ton och 0,62% Cu, med en produktionsnivå på 5,6 Miljoner ton per år. Information om Ridgeway gruvan finns på Gruvlayout Det finns två grundutföranden för skivrasbrytning. I trånga malmkroppar, bedrivs produktionen längs en fyndighet med endast en eller två parallella orter (längsgående skivrasbrytning). I bredare malmkroppar, bedrivs produktionen tvärgående från liggvägg till hängvägg (vertikal skivrasbrytning). Metoderna kan också kombineras i olika delar av malmkroppen. Malmkroppen i Fäboliden har en bredd som gör det möjligt att använda båda metoderna. Den här studien baserar sig på modellen där längsgående skivrasbrytning används för nästan hela malmen. Längsgående skivrasbrytninghar tre huvudfördelar; lättare att följa en oregelbundna malmgränser, mer flexibel med tanke på större antal orter i produktionen, och mindre bergmekaniska problem. Ortavståndet är 25 meter; den första nivån är på 225 meter över havet. Avståndet mellan (centrum) tvärorterna är 20 meter Fältorten vid liggväggen, längs med hela malmkroppen, är belägen ca 20 meter från liggväggen. Utanför liggväggens fältort men 2 meter lägre ner, är orten där truckarna för transport av malmen kommer att köra.

4 Guldhalter och haltkontroll I den här studien har antagits att guldhalten i huvudmalmen är 1,5 g/ton och att marginalmalmen håller 0,4 g/ton. Vid en brytningsmetod som skivrasbrytning, blir det malmförluster och gråbergsinblandning från omgivande gråberg eller från låghaltig malm utöver den sprängda salvan.. Det är normalt att man laddar och spränger mer volym än enbart malmen; malmutbytet är ofta mer än 100%. Typiskt för skivrasbrytning är: malmförluster på 15%, gråbergsinblandning på 25%, och ett malmutbyte på 110%. Om huvudmalmen blir utspädd med marginalmalm, sjunker halten till 1,25 g/ton. Om malmen blir utspädd med gråberg kommer halten att sjunka till 1,16 g/ton. I den här studien har den genomsnittliga guldhalten från produktionen antagits uppgå till 1,20 g/ton När man spränger en salva i Fäbolidenmalmen är det inte möjligt att visuellt avgöra, eller direkt mäta när halten är så låg att utlastningen bör avslutas. Istället kommer lastningen att avslutas utifrån en förutbestämd produktionsfaktor. Normalt kan den vara ca110% men även andra faktorer måste användas, beroende på geologiska förutsättningar, guldpriset, etc. Infrastruktur Malmkroppen, som är ca meter lång, är uppdelad i tre block. De bryts som tre angränsande och sammankopplade gruvor. Varje block har en ramp som startar från liggväggsrampen i dagbrottet. Alla ramper kommer att ha enkelriktad trafik. Den centrala rampen kommer att asfalteras för uppåtgående trafik. De två ramperna i varje ände är för neråtgående trafik. I första etappen, kommer det inte att byggas några uppfordringsschakt eller transportband för att ta upp malmen ovan jord. All malm kommer inledningsvis att transporteras med truckar till ytan. Om man påträffar tillräckligt stora mängder malm på djupet, är det alltid möjligt att anlägga uppfordringsschakt eller transportband i ett senare skede. Varje block försörjs med friskluft från ett fullbordat schakt som är 3 meter i diameter. Inledningsvis kommer den förbrukade luften att blåsas ut via ramperna och genom rasmassorna. När man når tredje nivån i djupet måste särskilda evakueringsstigar anläggas för att få ut den förbrukade luften. Stigarna utökas nivå för nivå genom långhålsborrning och sprängning. En betongvägg med fläktar byggs vid varje stig och på varje nivå. System för ventilation, vattenpumpning och elförsörjning utökas i takt med att driften fortskrider. Det kommer inte att finnas något system för tryckluft.

5 Tillredningar En gruvdrift på 5 Miljoner ton per år innebär att vertikalt bryts 32 meter av malmkroppen varje år. Tillredning av orterna är ca 7,5 km per år. Allt detta kommer att utföras av underentreprenörer, inklusive bergförstärkning. Normal borr- och sprängteknik kommer att användas. Den dominerande metoden för bergförstärkning kommer att tas fram när man har mer kännedom om bergets kvalitet. Rasborrning Borrning kommer att ske med en topphammare med borrhål på 115 mm i diameter. Varje borrkrans har 9 hål, totalt 182 meter per borrkrans. De längsta hålen är 32 meter. Produktionsbehovet är ca meter borrhål per år, vilket kräver tre borriggar. Öppningsförfarande Varje tvärort för produktion måste öppnas vid hängväggen. Öppningen inleds med en stig som vidgas till en öppen slits. Stigarna borras i ett svep till 660 mm i diameter. Detta är det säkraste men även det mest kostsamma sättet för öppningsförfarande. Inledningsvis utförs detta av entreprenör. För att kunna reducera kostnaderna i öppningsförfarandet bör även andra metoder prövas. Laddning Emulsionssprängämnen används, både vid tillredning och i produktion. Ett laddfordon för att ladda uppåthålen är tillräckligt. Kapacitetsbehov är 4-5 solfjädrar per dag. Varje solfjäder omfattar ca ton malm in-situ. Lastning Malmen lastas på truckar med dieseldrivna hjullastare. Transportsträckan från sprängd salva till truck är kort, i genomsnitt ca 125 meter. Det innebär en hög kapacitet, förutsatt att väntetiden för truckarna är begränsad. Den föreslagna storleken på lastmaskinerna har 16 tons lastkapacitet. Det finns 2-3 alternativ på marknaden. Tre maskiner måste hela tiden vara i produktion, och en extra maskin måste finnas i reserv. Trucktransporter All transport av råmalm på truck till ovan jord bör utföras på entreprenad. Det finns ett antal duktiga entreprenörer som är pålitliga och kan lämna konkurrenskraftiga priser. Truckarna ska vara modifierade 4-axliga standardlastbilar, förstärkta för att klara 36 tons last. Från den första underjordsnivån kommer transportcykeln att vara 26 minuter, vilket kräver 10 truckar för full produktion. Från den andra underjordsnivån, kommer det att behövas ytterligare en truck. För att kunna hålla i gång så många truckar kommer det att behövas tre stycken i reserv. Kostnader för transporter kommer att öka för varje underjordsnivå, men fortfarande efter den 8:e underjordsnivån är kostnaderna försvarbara.

6 Emellertid så finns det en nivå när transporter upp till dagen inte längre är något alternativ ur ett ekonomiskt perspektiv. Ifall fortsatt prospekteringsborrning på djupet är lyckosam, och tillräckliga volymer malm hittas, kan studier och utredningar för ett permanent transportsystem initieras. Tidsplaner Hela projektet med att tillreda och bryta 8 skivor pågår under 9 år. En förenklad tidsplan kan sammanfattas enligt följande: År 1-2 Endast tillredning och andra förberedande arbeten År 3 Produktionsstart under första kvartalet. Full produktion fr o m sista kvartalet. År 4-7 Full production År 8 Ortdrivning upphör. Avtrappande produktion sker under andra halvåret. År 9 Ca 1,8 miljoner ton återstår att bryta under året. Det kommer hela tiden att vara två block som är i full produktion. Dessutom kommer det också att vara en eller två block där brytning antingen precis har påbörjats, eller håller på att avslutas. Det måste alltid finnas plats för tre hjullastare i full produktion. Kostnader Underjordsbrytningen hanteras i ekonomiska termer som en ny gruva med ett befintligt närliggande anrikningsverk. I jämförelse med dagbrottsbrytningen finns det två stora skillnader. Driftskostnaderna kommer att vara högre medan investeringskostnaderna är lägre (eftersom anrikningsverk mm redan finns). Investeringar Den totala investeringen för 8 skivor blir 263,7 MSEK. Fördelat på tre huvudgrupper: Bergarbeten, ramper och ventilationsschakt Anläggningar Gruvutrustning 150 MSEK, fördelat över 8 år 58 MSEK, de 3 första åren 55,7 MSK, de 3 första åren Tillredning och transporter kommer att bedrivas via entreprenad, vilket innebär att investeringar i mobila gruvutrustningar kan begränsas. Driftskostnader Driftskostnaderna för 8 skivor uppgår till MSEK, eller ca 54,71 kr/ton. Kostnaderna uppdelas i: Ortdrivning 557,2 MSEK (34,8%) Övriga förberedande arbeten 183,1 MSEK (11,4%) Produktion 649,5 MSEK (40,6%) Service och overhead kostnader 211,6 MSEK (13,2%)

7 Lönsamhetsberäkning Vi använder här samma modell för beräkning av lönsamhet som i förstudien för dagbrottsbrytning. Detta för att i så stor utsträckning som möjligt göra dem jämförbara. Beräkningen grundar sig på guldpriset den 16 december 2005, som var 504 $/troy uns, trots att aktuellt guldpris (mitten av maj 2006) är 680 $/troy uns. Dollarkursen är 7,90 SEK/USD, i mitten av maj 2006 har den fallit till ca 7,30 7,40 SEK/USD Samma beräkningsmodell som för dagbrott/anrikningsverk används även för underjordsbrytningen. Den beräknar kassaflöde i fast penningvärde utan hänsyn till räntor och skatter. I underjordsbrytning blir: Guld- och silverhalterna lägre p.g.a. gråbergsinblandning; Au 1.20 g/t och Ag 2.72 g/t. Total brytningsvolym ökar till drygt 29 Mton p.g.a. den lägre halten. Intäkterna 250 Mkr högre p.g.a. den något större mängden utvunnet guld. Investeringarna ca 863 Mkr lägre. Driftkostnaderna ca 930 Mkr högre, varav ca 380 Mkr beror på högre kostnad per ton för gruvbrytning, ca 550 Mkr beror på större volym råmalm. Produktionskostnad $338 per troy uns guld Total kostnad $346 per uns guld, och ökar med $16 per uns och 100 meters djup Ackumulerat kassaflöde efter brytning till 200 meters djup, vertikalt 8 skivor, kommer att vara 984,6 MSEK, eller närmare 500 MSEK per 100 meter. Känslighetsanalyser Produktion 3 Mton per år Ifall anrikningsverket kan få tillskottsmalm på 2 Mton från andra gruvor, kommer kassaflödet att bli 888 MSEK Utan tillskottsmalm från andra gruvor kommer produktionen att minska, och kassaflödet reduceras till 685 MSEK Malmbredden ökar 10 meter Driftskostnaderna minskar med 3,80 kr/ton, vilket motsvarar 111 MSEK för hela perioden. En ökad malmbredd kommer också att innebära en minskning av den vertikala avsänkningen från 32 till 25 meter per år.

8 Övriga parametrar Basalternativet på 984,6 MSEK påverkas av variationer i några andra parametrar enligt nedanstående tabell: Förädring av Guldpriset Guldhalten Totala investeringar Driftskostnader under jord 10 % upp eller ned 374 MSEK 381 MSEK 26 MSEK 156 MSEK Ansvariga för studien och deras kvalifikationer Förstudien har utförts av Bergsingenjör Karl-Erik Rånman, nu fristående konsult med 28 års relevant erfarenhet, inklusive 17 års anställning vid LKAB. Varav tre år som chef för gruvplanering och sex år som gruvchef för Malmbergsgruvan. Bergsingenjör Torbjörn Naarttijärvi, med 38 års relevant erfarenhet, nu chef för gruvteknisk utveckling vid LKAB, och Jan-Olov Nilsson, Bergsingenjör, sektionschef inom gruvteknisk utveckling vid LKAB, har granskat rapporten. 1 Observera att MALM används i denna rapport som ett begrepp för sådant material som eventuellt i framtiden bryts under jord och processas. Läsaren måste observera att dessa halter och tonnage är konceptuella till sin natur av möjlig fortsättning mot djupet av fyndigheten och på inget sätt motsvarar befintliga mineralresurser eller malmtillgångar förutom i de fall de har offentliggjorts direkt av Lappland Goldminers.

9 Bild 1, norra delen av malmen. Röd = huvudmalm, röd prickad = marginalmalm. Fig 1, North part of the ore. Red = Main ore. Red dots = marginal Ore Inritade ramper inslag, transportort, fältort, lastinslag dem emellan samt tvärorter på var 20:e meter. Drafted ramps accesses, transport drifts, field drifts loading accesses in between, crosscuts every 20 m.

10 Open Pit bottom Dagbrottsbotten Bild 2, borrkransar för de två översta skivorna under dagbrottsbotten. Fig 2, drilling pattern for first two slices under the pit bottom

Det finns guld i våra berg. NASDAQOMX First North Premier: GOLD

Det finns guld i våra berg. NASDAQOMX First North Premier: GOLD Det finns guld i våra berg NASDAQOMX First North Premier: GOLD Vision Att bli Europas största guldproducent 2 June, 2010 2 Vår strategiska styrka PAHTAVAARA ERSMARKS -BERGET Fäboliden Strategisk Position

Läs mer

Henrik Grind, VD och Koncernchef

Henrik Grind, VD och Koncernchef Henrik Grind, VD och Koncernchef GRUV- OCH PROSPEKTERINGSBOLAG Gruvproduktion och prospektering Gruva i Pahtavaara, norra Finland 575 kg guld 2012 621 kg guld 2011 740 kg guld 2010 Fäboliden, känd och

Läs mer

Thomas Ljung VD Erik Penser Stockholm

Thomas Ljung VD Erik Penser Stockholm Botnia Exploration Holding AB (publ) Thomas Ljung VD Erik Penser Stockholm 2018-03-07 Agenda Botnias målsättning Kort sammanfattning 2017 Test hos Boliden/Rönnskär Vindelgranselegruvor Övrig prospektering

Läs mer

Inbjudan till teckning av aktier i kvittningsemissionen i WIKING MINERAL AB (PUBL) Sammanfattning av prospekt

Inbjudan till teckning av aktier i kvittningsemissionen i WIKING MINERAL AB (PUBL) Sammanfattning av prospekt Inbjudan till teckning av aktier i kvittningsemissionen i WIKING MINERAL AB (PUBL) Februari/Mars 2013 Sammanfattning av prospekt WIKING MINERAL AB PROSPEKT 2013 1 Välpositionerat prospekteringsoch gruvutvecklingsföretag

Läs mer

Delårsrapport ScanMining AB (publ.) 1 januari 30 juni 2004

Delårsrapport ScanMining AB (publ.) 1 januari 30 juni 2004 Delårsrapport ScanMining AB (publ.) 1 januari 30 juni 2004 Nyckeltal, koncernen april-juni april-juni jan-juni jan-juni jan-dec Nettoomsättning, tkr 24 863 239 39 775 667 1 064 Resultat efter skatt, tkr

Läs mer

Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva

Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva Utmaningar för framtiden Kiruna Gruva 1. Skivrasbrytning Historik KUJ Monica 2. Produktionsutmaningar KUJ Monica 3. Ny huvudnivå KUJ Monica 4. Seismiskt aktiv gruva Christina 5. Bergförstärkning förr och

Läs mer

Ny preliminär ekonomisk uppskattning för Laivaprojektet baserat på uppdaterad mineraltillgång

Ny preliminär ekonomisk uppskattning för Laivaprojektet baserat på uppdaterad mineraltillgång PRESSMEDDELANDE 25 maj 2016 Ny preliminär ekonomisk uppskattning för Laivaprojektet baserat på uppdaterad mineraltillgång Nordic Mines ( Nordic Mines eller Bolaget ) presenterar en ny preliminär ekonomisk

Läs mer

Kompletterande undersökningstillstånd.

Kompletterande undersökningstillstånd. VD har ordet När jag nu återigen sätter mig ner för att sammanfatta vinterns arbeten uppe i Vindelgransele känns det mycket glädjande att Länsstyrelsen i Västerbotten godkänt vår ansökan för provbrytning

Läs mer

WÄSA STONE & MINING AB

WÄSA STONE & MINING AB WÄSA STONE & MINING AB 1 Affärsidé Wäsa Stone & Minings AB (WSM) affärsidé är att genom framgångsrik och kostnadseffektiv mineralprospektering påvisa brytvärda fyndigheter, som kan utvinnas och förädlas

Läs mer

RENSTRÖM K nr 2 ANSÖKAN OM BEARBETNINGSKONCESSION TILL BERGSTATEN. April 2014

RENSTRÖM K nr 2 ANSÖKAN OM BEARBETNINGSKONCESSION TILL BERGSTATEN. April 2014 RENSTRÖM K nr 2 ANSÖKAN OM BEARBETNINGSKONCESSION TILL BERGSTATEN April 2014 Stab Gruvor Miljö 2014-04-03 Yttre miljö Mats Lindblom Bergsstaten Varvsgatan 41 972 32 Luleå ANSÖKAN OM BEARBETNINGSKONCESSION

Läs mer

Riddarhyttan Resources AB

Riddarhyttan Resources AB Riddarhyttan Resources AB BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR HELÅRET 2002 Göteborg den 20 februari 2003 Brytnings- och miljötillstånd för Suurikuusikko erhölls Private placement till nordamerikanska och asiatiska placerare

Läs mer

Värdering av Fäbodtjärn

Värdering av Fäbodtjärn Värdering av Fäbodtjärn 2016-09-30 Thomas Lindholm Bergsingenjör LTU 1976-1982 Thomas.Lindholm@geovista.se Tel. 070-2056330 OBSERVERA! Vi använder avsiktligt verbet uppskatta, istället för verbet beräkna,

Läs mer

Välkommen till Boliden Aitik

Välkommen till Boliden Aitik FAKTA PROCESSÖVERSIKT Boliden Aitik är Sveriges största koppargruva och ligger strax söder om Gällivare i norra Sverige. Fyndigheten innehåller kopparkis och svavelkis som ger koppar, guld och silver.

Läs mer

VD har ordet Samråd beträffande provbrytning i Fäbodtjärn med myndigheter Enkel beskrivning av den planerade provbrytningen

VD har ordet Samråd beträffande provbrytning i Fäbodtjärn med myndigheter Enkel beskrivning av den planerade provbrytningen VD har ordet Sommaren är nu slut även om vädret fortfarande håller i sig. Den här veckan är det förresten älgjakt i norra Sverige vilket för många är heligt varför normal verksamhet avstannar i de flesta

Läs mer

Uppgraderad mineraltillgång i Bunsås - Wiking Mineral planerar fortsatt prospektering för att öka mineraltillgången och möjliggöra brytning.

Uppgraderad mineraltillgång i Bunsås - Wiking Mineral planerar fortsatt prospektering för att öka mineraltillgången och möjliggöra brytning. Pressmeddelande Stockholm, 24 mars 2009 Uppgraderad mineraltillgång i Bunsås - Wiking Mineral planerar fortsatt prospektering för att öka mineraltillgången och möjliggöra brytning., vars aktie är upptagen

Läs mer

Burgundy market place NGM Equity, Ticker: SOSI

Burgundy market place NGM Equity, Ticker: SOSI Burgundy market place NGM Equity, Ticker: SOSI 1 2 AKTIE INFORMATION Aktie information Kortnamnn SOSI Marknads plats NGM Equity; Burgundy Aktiepris 1 SEK Utestående aktier 228 301 985 (innehåller ej optioner)

Läs mer

Nordic Iron Ore AB (publ)

Nordic Iron Ore AB (publ) Nordic Iron Ore AB (publ) Information till aktieägare i samband med företrädesemission i september 2014 www.nordicironore.se Ett tillfälle att investera i ett järnmalmsprojekt med produktion inom en snar

Läs mer

Det kommande resultatet av haltverifieringen i Fäboliden kommer att ha en avgörande betydelse för bolagets utveckling. Resultatet väntas under Q1.

Det kommande resultatet av haltverifieringen i Fäboliden kommer att ha en avgörande betydelse för bolagets utveckling. Resultatet väntas under Q1. ANALYSGARANTI* 10:e januari 2006 Update Lappland Goldminers (GOLD.ST) Lönsamhetsstudie viktigt steg guldhalten avgörande Den preliminära lönsamhetsstudien visar på låg produktionskostnad och god lönsamhetspotential

Läs mer

NAUTANEN KOPPARMINERALISERING I NORRA SVERIGE

NAUTANEN KOPPARMINERALISERING I NORRA SVERIGE NAUTANEN KOPPARMINERALISERING I NORRA SVERIGE Boliden Minerals prospektering i Norrbotten har identifierat en mineralisering nordost Gällivare nära den gamla gruvan i Nautanen som bröts i början av 1900

Läs mer

Bokslutskommuniké 2006

Bokslutskommuniké 2006 Bokslutskommuniké 2006 Sammanfattning av uppnådda resultat under år 2006 Ett pågående djupborrningsprogram på Fäbolidens guldfyndighet visar att mineraliseringen fortsätter till minst 550 m djup i de två

Läs mer

Botnia Exploration Holding AB Ordinarie Bolagsstämma den 28 maj Vaskat Guld från borrhål RC34 70m!!!!!!

Botnia Exploration Holding AB Ordinarie Bolagsstämma den 28 maj Vaskat Guld från borrhål RC34 70m!!!!!! Botnia Exploration Holding AB Ordinarie Bolagsstämma den 28 maj 2010 Vaskat Guld från borrhål RC34 70m!!!!!! Botnia Exploration Mission Statement Att inom en 2-årsperiod ta steget bort från ett juniorbolag

Läs mer

FÄBOLIDENS GULDPROJEKT PRELIMINÄR LÖNSAMHETSSTUDIE 5 MTON PER ÅR VERKSAMHET

FÄBOLIDENS GULDPROJEKT PRELIMINÄR LÖNSAMHETSSTUDIE 5 MTON PER ÅR VERKSAMHET Outokumpu Technology Anders Nyström PRE-FEASIBILITY STUDIE 2005-12-23 1 (21) FÄBOLIDENS GULDPROJEKT PRELIMINÄR LÖNSAMHETSSTUDIE 5 MTON PER ÅR VERKSAMHET Lappland Goldminers AB (556544-3339) innehar 100

Läs mer

Välkommen till en anläggning i världsklass

Välkommen till en anläggning i världsklass Boliden Garpenberg Välkommen till en anläggning i världsklass Boliden Garpenberg i Hedemora kommun är i dag en av världens modernaste gruvor. Samtidigt är det Sveriges äldsta gruvområde som fortfarande

Läs mer

Presentation Aktiespararna Falun 6 mars 2013. Mikael Berglund VD

Presentation Aktiespararna Falun 6 mars 2013. Mikael Berglund VD Presentation Aktiespararna Falun 6 mars 2013 Mikael Berglund VD DRILLCON - MISSION Drillcon skall erbjuda gruv- och anläggningsindustrin kostnadseffektiv: Kärnborrning och geoservice för pålitlig geologisk

Läs mer

FRAMTIDA BORRSYSTEM STYRD SKARVLÖS BORRNING UNDER JORD

FRAMTIDA BORRSYSTEM STYRD SKARVLÖS BORRNING UNDER JORD FRAMTIDA BORRSYSTEM STYRD SKARVLÖS BORRNING UNDER JORD Mikael Forslund, LKAB Wassara Sammanfattning Att bryta järnmalm på stora djup är en utmaning som försvårar och fördyrar brytningsprocessen. LKAB har

Läs mer

Krasny licensen: Operativ uppdatering september 2015

Krasny licensen: Operativ uppdatering september 2015 Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 15/2015 Stockholm, 10 september 2015 Krasny licensen: Operativ uppdatering september 2015 Kopy Goldfields AB (publ) ( Kopy Goldfields eller Bolaget ) lämnar härmed

Läs mer

Endomines AB (publ) Pressmeddelande Stockholm den 28 oktober 2014 SAMMANDRAG AV DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2014

Endomines AB (publ) Pressmeddelande Stockholm den 28 oktober 2014 SAMMANDRAG AV DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2014 Endomines AB (publ) Pressmeddelande Stockholm den 28 oktober 2014 SAMMANDRAG AV DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2014 Endomines rapporterar förbättrad EBITDA och reducerade kostnader Hela delårsrapporten

Läs mer

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN När LKAB levererar Performance in Ironmaking får stålverkskunderna en ökad effektivitet i sina processer. Det börjar med brytningen av den unika magnetiten i LKAB:s gruvor i Kiruna,

Läs mer

VD har ordet. Utvecklad affärsidé beslutad och presenterad

VD har ordet. Utvecklad affärsidé beslutad och presenterad VD har ordet Blockletningssäsongen lider snabbt mot sitt slut. Snön har nu kommit och istället fortsätter arbetet med magnetiska mätningar i Vindelgranseleområdet. Det finns fortfarande intressanta luckor

Läs mer

Wiking Mineral AB (publ) Delårsrapport januari mars 2008

Wiking Mineral AB (publ) Delårsrapport januari mars 2008 Pressmeddelande Stockholm, 7 maj 2008 Wiking Mineral AB (publ) Delårsrapport januari mars 2008 Prospekteringsframgång i Långträsk Pågående borrprogram i Långträsk, Gladhammar, Bastutjärnen och Petikträsk

Läs mer

Malmberget. Gruvan och samhället

Malmberget. Gruvan och samhället Malmberget Gruvan och samhället Välkomma 450 m Josefina 500 m Alliansen 932 m Hens 555 m Johannes 481 m Prinzsköld 895 m Dennewitz 902 m Östergruvan 911 m Södra Alliansen 720 m Parta 886 m Viri 930 m Malmkropparna

Läs mer

2011 i korthet. Innehåll. Försäljning och EBITDA Pahtavaara per kvartal. Guldproduktion och EBITDA Pahtavaara per kvartal.

2011 i korthet. Innehåll. Försäljning och EBITDA Pahtavaara per kvartal. Guldproduktion och EBITDA Pahtavaara per kvartal. Årsredovisning 2011 Innehåll 2011 i korthet Året i korthet 1 Vd har ordet 2 Affärsidé, mål och strategi 4 Marknaden 6 Verksamheten 9 Miljöarbete 16 Femårsöversikt 17 Bolagsstyrningsrapport 18 Aktien och

Läs mer

EXAMENSARBETE. Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva. Mattias Holmgren. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva. Mattias Holmgren. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Ventilationskarta, Björkdals underjordsgruva Mattias Holmgren Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser Ventilationskarta

Läs mer

Förädling av råvaran

Förädling av råvaran Guld till smycken Förr i tiden grävde man för hand. Man hackade med hackor. Arbetet kunde utföras av barnarbetare, slavar och fångar. Det var mest män som arbetade i gruvorna. Nu för tiden använder man

Läs mer

Lappland Goldminers. Analys. Stockholm Maj 2004

Lappland Goldminers. Analys. Stockholm Maj 2004 Lappland Goldminers Analys Stockholm Maj 2004 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 4 GULDMARKNADEN... 5 VERKSAMHET... 7 FÄBOLIDEN... 9 ÖVRIGA PROJEKT... 13 STRATEGI PÅ KORT SIKT... 15 STRATEGI PÅ LÅNG SIKT... 17

Läs mer

Återstart av verksamheten i Dannemora

Återstart av verksamheten i Dannemora Återstart av verksamheten i Dannemora 2010-09-21 Peter Svensson Dannemora Mineral AB GEOGRAFI Dannemora ligger i Östhammars kommun, cirka 40 km norr om Uppsala och 35 km väster om Hargshamn från vilken

Läs mer

FRA LOVENDE FOREKOMST TIL REALISERBAR DRIFT

FRA LOVENDE FOREKOMST TIL REALISERBAR DRIFT FRA LOVENDE FOREKOMST TIL REALISERBAR DRIFT SOTKAMO SILVER EN MÖJLIGHET ATT DELTA I UTVECKLINGEN AV DEN NORDISKA GRUVINDUSTRIN 1 24.4.2015 2 BOLAGETS MÅL MÅL PA KORT SIKT - Fortsätta och genomföra finansieringsförhandlingar

Läs mer

Delårsrapport för ScanMining AB (publ) 1 januari 30 september 2006

Delårsrapport för ScanMining AB (publ) 1 januari 30 september 2006 Delårsrapport för ScanMining AB (publ) 1 januari 30 september 2006 Nyckeltal, koncernen Juli-Sept Juli-Sept Jan-Sept Jan-Sept Helår Nettoomsättning, tkr 43 938 19 552 106 273 75 601 113 276 Resultat efter

Läs mer

Delårsrapport för 9-månadersperioden 01.01.99 30.9.99

Delårsrapport för 9-månadersperioden 01.01.99 30.9.99 15 november 1999 Pressmeddelande #99-09 Delårsrapport för 9-månadersperioden 01.01.99 30.9.99 Under perioden har arbetet med att ändra IGE:s inriktning från att vara ett rent prospekteringsbolag till ett

Läs mer

Lappland Goldminers (GOLD.ST) Guldproduktion igång!

Lappland Goldminers (GOLD.ST) Guldproduktion igång! BOLAGSANALYS 10 mars 2009 Sammanfattning Lappland Goldminers (GOLD.ST) Guldproduktion igång! Lappland Goldminers har i och med förra årets förvärv av Blaikengruvan och Pahtavaaragruvan gått från prospekteringsbolag

Läs mer

AITIK 36 Ett expansionsprojekt i världsklass

AITIK 36 Ett expansionsprojekt i världsklass Bildplatshållare AITIK 36 Ett expansionsprojekt i världsklass SveMins höstmöte Hans Jönsson Projektledare Boliden 1 Bolidens produktionsenheter Aitik (Sverige) Koppargruva Rönnskär Boliden (Sverige) Kopparsmältverk

Läs mer

Webbhearing med Botnia Explorations VD Bengt Ljung

Webbhearing med Botnia Explorations VD Bengt Ljung Mer från bolaget Stockholm, 15 maj 2012 Webbhearing med Botnia Explorations VD Bengt Ljung Här följer svar och frågor från den webbhearing som Botnia Exploration Holding anordnade den 11 maj 2012. Sida

Läs mer

BRUNNS SILVERGRUVA. Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson. Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län

BRUNNS SILVERGRUVA. Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson. Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län BRUNNS SILVERGRUVA Besiktning och diskussion 2009-11-07, RAÄ 79 i Hedesunda socken, Gävle kommun, Gävleborgs län Lena Berg Nilsson & Ola Nilsson ARCMONTANA PM 2009:1 Bild på föregående sida: RAÄ 79 i Hedesunda

Läs mer

DELÅRSRAPPORT för perioden 1 januari - 31 mars 2008 ENDOMINES AB (PUBL.), 556694-2974 11(

DELÅRSRAPPORT för perioden 1 januari - 31 mars 2008 ENDOMINES AB (PUBL.), 556694-2974 11( 1 DELÅRSRAPPORT för perioden 1 januari - 31 mars 2008 ENDOMINES AB (PUBL.), 556694-2974 Endomines affärsidé är att förädla och utveckla i första hand guld- och ilmenitmineraliseringar i Finland till ekonomiskt

Läs mer

Viktiga punkter i PEA-studien:

Viktiga punkter i PEA-studien: Publicerad 2011-12-05 Kopparberg Mineral AB:s intressebolag, Nordic Iron Ore AB, presenterar positiva PEA-resultat avseende järnmalmsfyndigheterna i Blötberget och Håksberg. Nordic Iron Ore AB tillkännager

Läs mer

delårsrapport 1 januari 31 mars 2007

delårsrapport 1 januari 31 mars 2007 delårsrapport 1 januari 31 mars 2007 delårsrapport 1 januari 31 mars 2007 ENDOMINES AB (PUBL) 556694-2974 l koncernen Koncernen bildades den 4 juli 2006. Jämförelsetal till utfallet för perioden 2007-01-01

Läs mer

Krasny licensen: Operativ uppdatering juli 2015

Krasny licensen: Operativ uppdatering juli 2015 Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 13/2015 Stockholm, 30 juli 2015 Krasny licensen: Operativ uppdatering juli 2015 Kopy Goldfields AB (publ) ( Kopy Goldfields eller Bolaget ) lämnar härmed en uppdatering

Läs mer

Endomines AB genomför företrädesemission av units om totalt cirka 96,1 MSEK

Endomines AB genomför företrädesemission av units om totalt cirka 96,1 MSEK ENDOMINES AB (publ) PRESSMEDDELANDE 30 september 2014 Detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, vare sig direkt eller indirekt, i eller till USA, Australien, Hongkong,

Läs mer

Ludvika Gruvor Blötberget och Håksberg

Ludvika Gruvor Blötberget och Håksberg Kund Datum Nordic Iron Ore AB 2011-12-30 Projekt GeoVista Nr Ludvika Gruvor Blötberget och GVR11074 Håksberg Författare Kund Nr Thomas Lindholm Ludvika Gruvor Blötberget och Håksberg Teknisk bedömning

Läs mer

Nordic Mines - Få anledningar till optimism

Nordic Mines - Få anledningar till optimism Nordic Mines - Få anledningar till optimism Sejb 23 September 214 1 Nordic Mines Få anledningar till optimism Även om gruvan opererar utan större driftstörningar samt presterar enligt tidigare toppnoteringar

Läs mer

SOTKAMO SILVER AB Pressmeddelande den 31 juli 2017 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Stockholm 8.45

SOTKAMO SILVER AB Pressmeddelande den 31 juli 2017 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Stockholm 8.45 SOTKAMO SILVER AB Pressmeddelande den 31 juli 2017 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Stockholm 8.45 SOTKAMO SILVER AB: HÖGA SILVER- OCH GULDHALTER VID KOMPLETTERINGSBORRNINGAR I SILVERGRUVAN Kampanjen för kompletteringsborrningar

Läs mer

SOTKAMO SILVER AB Press release (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Stockholm kl UPPDATERADE EKONOMISKA SIFFROR FÖR SILVERGRUVEPROJEKTET

SOTKAMO SILVER AB Press release (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Stockholm kl UPPDATERADE EKONOMISKA SIFFROR FÖR SILVERGRUVEPROJEKTET SOTKAMO SILVER AB Press release 2016-03-03 (NGM: SOSI; NASDAQ: SOSI1) Stockholm kl. 9.00 UPPDATERADE EKONOMISKA SIFFROR FÖR SILVERGRUVEPROJEKTET Base case 36 % IRR, 50 M NPV (@ 5 %) (beräknat med ett konsensus

Läs mer

ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING

ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING TIO HÄNDELSRIKA ÅR 2004 blev Zinkgruvan Mining en del av Lundin Mining-koncernen. Mycket har hänt sedan dess och både företaget och koncernen har

Läs mer

GULDMINERALISERINGAR I OIJÄRVI GRÖNSTENSBÄLTE

GULDMINERALISERINGAR I OIJÄRVI GRÖNSTENSBÄLTE 1 Bilaga till Riddarhyttans pressmeddelande (26:e juli, 2001) GULDMINERALISERINGAR I OIJÄRVI GRÖNSTENSBÄLTE Geografiskt läge Guldförekomsterna ligger intill Oijärvi samhälle i norra Finland cirka 65 km

Läs mer

PRESENTATION Datum: 15-11-12

PRESENTATION Datum: 15-11-12 PRESENTATION Datum: 15-11-12 Agenda Bolaget i korthet Marknad Copperstone-projektet Sammanfattning 2 Copperstone Resources i korthet Ett gruvutvecklingsbolag - fokus på projekt i Skelleftefältet med omnejd

Läs mer

Kvartalsrapport per 30 juni 2008 för Lovisagruvan AB

Kvartalsrapport per 30 juni 2008 för Lovisagruvan AB Kvartalsrapport per 30 juni 2008 för Lovisagruvan AB Kvartalet, april-juni 2008 Fakturerat malmvärde uppgick till 7,6 MSEK (10,6 april-juni 2007). Rörelseresultatet efter avskrivningar blev 7,6 MSEK (5,6),

Läs mer

Krasny licensen: Operativ uppdatering mars 2016

Krasny licensen: Operativ uppdatering mars 2016 Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 6/2016 Stockholm, 11 april 2016 Krasny licensen: Operativ uppdatering mars 2016 Kopy Goldfields AB (publ) ( Kopy Goldfields eller Bolaget ) lämnar härmed en uppdatering

Läs mer

Bokslutskommuniké Januari december 2010

Bokslutskommuniké Januari december 2010 17 februari, 2011 Bokslutskommuniké Januari december 2010 Storgatan 36 921 31 Lycksele Tel +46-(0)950 275 00 www.lapplandgoldminers.se Org.nr. 556544-3339 Pahtavaara har genererat EBITDA på över SEK 60

Läs mer

Krasny-projektet: Resultat visar en signifikant ökning av guldmineraliseringen

Krasny-projektet: Resultat visar en signifikant ökning av guldmineraliseringen Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 1/2018 Stockholm, 12 januari 2018 Krasny-projektet: Resultat visar en signifikant ökning av guldmineraliseringen Kopy Goldfields AB (publ) ( Kopy Goldfields eller

Läs mer

Lappland Goldminers föreslår offentligt ackord med efterföljande kvittnings- och företrädesemissioner

Lappland Goldminers föreslår offentligt ackord med efterföljande kvittnings- och företrädesemissioner Pressmeddelande nr 3 Lycksele den 17 februari 2014 Lappland Goldminers föreslår offentligt ackord med efterföljande kvittnings- och företrädesemissioner Bolagets styrelse föreslår ett offentligt ackord

Läs mer

Delårsrapport Januari juni 2010

Delårsrapport Januari juni 2010 12 augusti, 2010 Delårsrapport Januari juni 2010 Storgatan 36 921 31 Lycksele Tel +46-(0)950 275 00 www.lapplandgoldminers.se Org.nr. 556444-3339 April - juni 2010 Intäkterna uppgick till 40,3 MSEK (25,3

Läs mer

Presentation Redeyes Guldseminariun 26 augusti 2009 Bengt Ljung. www.botniaexploration.com

Presentation Redeyes Guldseminariun 26 augusti 2009 Bengt Ljung. www.botniaexploration.com Presentation Redeyes Guldseminariun 26 augusti 2009 Bengt Ljung www.botniaexploration.com Strategi Botnia Exploration är ett rent prospekteringsbolag. I dagsläget finns alltså inga ambitioner att starta

Läs mer

SOTKAMO SILVER EN MÖJLIGHET ATT DELTA I UTVECKLINGEN AV DEN NORDISKA GRUVINDUSTRIN. NGM EQUITY, STOCKHOLM CODE: SOSI

SOTKAMO SILVER EN MÖJLIGHET ATT DELTA I UTVECKLINGEN AV DEN NORDISKA GRUVINDUSTRIN.  NGM EQUITY, STOCKHOLM CODE: SOSI SOTKAMO SILVER EN MÖJLIGHET ATT DELTA I UTVECKLINGEN AV DEN NORDISKA GRUVINDUSTRIN NGM EQUITY, STOCKHOLM CODE: SOSI NASDAG OMX HELSINKI CODE: SOSI1 www.silver.fi DISCLAIMER Denna presentation kan innehålla

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 1999

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 1999 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR VERKSAMHETSÅRET 1999 PA Resources AB är en koncern verksam inom naturresursområdet. Moderbolaget PA Resources AB bedriver verksamhet i form av olje- och gasutvinning i Tunisien och

Läs mer

PRESENTATION Datum: 15-11-09

PRESENTATION Datum: 15-11-09 PRESENTATION Datum: 15-11-09 1 Agenda Bolaget i korthet Marknad Copperstone-projektet Sammanfattning 2 Copperstone Resources i korthet Ett gruvutvecklingsbolag - fokus på projekt i Skelleftefältet med

Läs mer

Delårsrapport Q1 2010

Delårsrapport Q1 2010 Delårsrapport Q1 2010 Alcaston Exploration AB (publ) 556569-3602 AktieTorget: Alca viktiga händelser under perioden Förhandlingar om förvärv av Arctic Gold AB. Ansökan har lämnats om ytterligare tre undersökningstillstånd

Läs mer

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR Här finns grunden för framtidens teknik Världen behöver Norra Kärr Strax norr om Gränna, öster om E4:an, ligger Norra Kärr. Här finns världens fjärde största fyndighet av sällsynta

Läs mer

Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö

Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö PM Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö 1 Inledning 1.1 Bakgrund En förstudie för en fast förbindelse mellan Fårö och Fårösund har tagits fram av Atkins under 212/213. En fast förbindelse med bro

Läs mer

ENDOMINES REK: KÖP. Bloomberg: ENDO SS, Reuters ENDO.ST KURSFALLET HAR SKAPAT GULDLÄGE I AKTIEN

ENDOMINES REK: KÖP. Bloomberg: ENDO SS, Reuters ENDO.ST KURSFALLET HAR SKAPAT GULDLÄGE I AKTIEN ENDOMINES REK: KÖP Sektor: Råvaror Kurs: 9,70 Riktkurs: 13,70 Analytiker: Tomas Ullman Bloomberg: ENDO SS, Reuters ENDO.ST KURSFALLET HAR SKAPAT GULDLÄGE I AKTIEN Vi inleder bevakningen av Endomines med

Läs mer

Lappland Goldminers det är guld som glimmar.

Lappland Goldminers det är guld som glimmar. Lappland Goldminers det är guld som glimmar. Ersmarksbergets guldgruva i Blaiken startas upp. Gruvproduktion från Pahtavaara guldgruva i finska Lappland har inletts. Lappland Goldminers tillstånd för Fäboliden

Läs mer

1(14) DELÅRSRAPPORT för perioden 1 januari - 30 juni 2007

1(14) DELÅRSRAPPORT för perioden 1 januari - 30 juni 2007 1( 1(14) DELÅRSRAPPORT för perioden 1 januari - 30 juni 2007 ENDOMINES AB (PUBL.) - 556694-2974 Endomines affärsidé är att utveckla lönsamma guld- och ilmenitfyndigheter, i första hand i Finland och att

Läs mer

SAMMANDRAG AV DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI-SEPTEMBER 2016 Fortsatt förbättring av guldhalt och utbyte

SAMMANDRAG AV DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI-SEPTEMBER 2016 Fortsatt förbättring av guldhalt och utbyte SAMMANDRAG AV DELÅRSRAPPORT FÖR JANUARI-SEPTEMBER 2016 Fortsatt förbättring av guldhalt och utbyte Selektiv gruvdrift introducerad i början av 2016 med reducerad produktion samt fokus på höghaltiga områden.

Läs mer

Återuppstart av Pahtavaaragruvan

Återuppstart av Pahtavaaragruvan 25 juli, 2013 Delårsrapport Januari juni 2013 Storgatan 36 921 31 Lycksele Tel +46-(0)950 275 00 www.lapplandgoldminers.se Org.nr. 556544-3339 Återuppstart av Pahtavaaragruvan April - juni 2013 Åtgärdsprogram

Läs mer

Med rådande guld- och kopparpris har Bidjovaggeprojektet möjlighet att bli mycket lönsamt och Redeye ser en bra risk/reward i Alcaston.

Med rådande guld- och kopparpris har Bidjovaggeprojektet möjlighet att bli mycket lönsamt och Redeye ser en bra risk/reward i Alcaston. BOLAGSANALYS 9 juni 2010 Sammanfattning Alcaston (ALCA.ST) Snabba steg mot guldproduktion Alcaston Exploration är ett prospekteringsbolag med huvudinriktning mot guld. Nyligen genomfördes ett förvärv av

Läs mer

AURIANT GENOMFÖR m BORRNINGPROGRAM VID TARDANFYNDIGHETEN OCH TARDANANLÄGGNINGEN

AURIANT GENOMFÖR m BORRNINGPROGRAM VID TARDANFYNDIGHETEN OCH TARDANANLÄGGNINGEN Pressmeddelande Stockholm, den 30 oktober 2013 AURIANT GENOMFÖR 20.800 m BORRNINGPROGRAM VID TARDANFYNDIGHETEN OCH TARDANANLÄGGNINGEN Auriant Mining AB har slutfört 2013 års borrningprogram vid sin anlägging

Läs mer

Uppdatering av mineraltillgångar enligt JORC för Krasny projektet: oz guld vid ett guldpris om USD/oz

Uppdatering av mineraltillgångar enligt JORC för Krasny projektet: oz guld vid ett guldpris om USD/oz Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 11/2016 Stockholm, 26 maj 2016 Uppdatering av mineraltillgångar enligt JORC för Krasny projektet: 955 000 oz guld vid ett guldpris om 1 200 USD/oz Kopy Goldfields

Läs mer

Bergsprängardagarna 2013

Bergsprängardagarna 2013 Utbildningstrender Säkerhet / olyckor Bergsprängardagarna 2011 2010 - Mycket stort antal incidenter! Stenkast! Stenkast! Stenkast! Dolor Välta borriggar Bergsprängardagarna 2012 2011 - Mycket stort antal

Läs mer

Delårsrapport Q3 2009

Delårsrapport Q3 2009 Delårsrapport Q3 2009 Alcaston Exploration AB (publ) 556569-3602 AktieTorget: Alca viktiga händelser under tredje kvartalet Under Q3 avslutades en nyemission som tillförde bolaget 6,6 mkr. Tillsammans

Läs mer

Innehåll. Femårsöversikt...4. Guld -en vacker och värdefull metall...5. VD:s kommentar... 6-7. Den internationella guldmarknaden...

Innehåll. Femårsöversikt...4. Guld -en vacker och värdefull metall...5. VD:s kommentar... 6-7. Den internationella guldmarknaden... Årsredovisning2009 1 2 Innehåll Femårsöversikt...4 Guld -en vacker och värdefull metall...5 VD:s kommentar... 6-7 Den internationella guldmarknaden... 8-9 Från prospektering till gruva... 10-11 Förvaltningsberättelse...

Läs mer

SOTKAMO SILVER BOLAGSSTÄMMA 23 MARS 2017 NGM EQUITY, STOCKHOLM CODE: SOSI

SOTKAMO SILVER BOLAGSSTÄMMA 23 MARS 2017 NGM EQUITY, STOCKHOLM CODE: SOSI SOTKAMO SILVER BOLAGSSTÄMMA 23 MARS 2017 NGM EQUITY, STOCKHOLM CODE: SOSI www.silver.fi DISCLAIMER Denna presentation kan innehålla framtidsinriktade uttalanden och antaganden om framtida händelser och

Läs mer

IGE Lägesrapport maj 2006 pågående projekt

IGE Lägesrapport maj 2006 pågående projekt IGE Lägesrapport maj 2006 pågående projekt Pågående verksamhet Område av intresse Industrimineral Energimineral Diamant Ädelmetall Basmetall Specialmetall Projekt fas 3 - Skandinavien Stekenjokk Resource:

Läs mer

Varmt välkomna till Hilton hotel och Botnia Explorations tredje informationsdag onsdagen den 11 november 2009

Varmt välkomna till Hilton hotel och Botnia Explorations tredje informationsdag onsdagen den 11 november 2009 1 2 Varmt välkomna till Hilton hotel och Botnia Explorations tredje informationsdag onsdagen den 11 november 2009 Vilka vi är? Mitt namn är Bengt Ljung VD Göran Petersson Chefsgeolog 3 Sammanfattning Botnia

Läs mer

NORDIC IRON ORE. Blötberget

NORDIC IRON ORE. Blötberget NORDIC IRON ORE Blötberget 12.2.2019 1 Kvällens program Fika Kl 1700 1800 VD har ordet På plats i Blötberget Miljö Geologi Geofysik Gruvplanering Utskikt framåt Kl 1800 1900 frågor och diskussion Ludvika

Läs mer

Alcaston blir Arctic Gold

Alcaston blir Arctic Gold Alcaston blir Arctic Gold Namnbytet sker för att signalera att bolaget nu befinner sig i en ny fas med fokus på utveckling av gruvprojektet i Bidjovagge 2010-11-12 Arctic Gold Goda förutsättningar för

Läs mer

Ny djup antagen mineraltillgång vid Taragruvan

Ny djup antagen mineraltillgång vid Taragruvan Ny djup antagen mineraltillgång vid Taragruvan Sammanfattning Under åren 2012-2016 utfördes djupborrning på ett seismiskt prospekteringsmål söder om Taragruvan och man påträffade en ny Zn-Pb zon av samma

Läs mer

Nästa verksamhetsrapport Nästa verksamhetsrapport förväntas att presenteras den 22 mars 2013.

Nästa verksamhetsrapport Nästa verksamhetsrapport förväntas att presenteras den 22 mars 2013. OBS! Detta är en svensk översättning/sammanfattning som Northland tillhandahåller som komplement till motsvarande officiella dokument, vilket publicerats på det engelska språket och finns tillgängligt

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 7

Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 7 Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 7 Pahtavaara Tjålmträsk Gubbträsk Stortjärnhobben Fäboliden Knaften Haveri Bolagsstämma Ordinarie bolagsstämma i Lappland Goldminers AB kommer att hållas fredagen den

Läs mer

Redeye Investor Forum. 26 februari 2013 Bengt Ljung och Mattias Fackel

Redeye Investor Forum. 26 februari 2013 Bengt Ljung och Mattias Fackel Redeye Investor Forum 26 februari 2013 Bengt Ljung och Mattias Fackel Agenda Affärsidé Styrelse och ledning Lägesrapport Sammanfattning av Vargbäcken Koncentration till Fäbodliden C Sammanfattning Affärsidé

Läs mer

Lappland Goldminers (GOLD.ST) På rätt väg mot guld. Karl-Åke Johansson. Historik Management Marknad Positionering Lönsamhetspotential

Lappland Goldminers (GOLD.ST) På rätt väg mot guld. Karl-Åke Johansson. Historik Management Marknad Positionering Lönsamhetspotential ANALYSGARANTI* 22:a September 2004 Update Lappland Goldminers (GOLD.ST) På rätt väg mot guld Bolaget har erhållit bearbetningstillstånd för huvudprojektet Fäboliden och nästa steg är att ansöka om miljötillstånd

Läs mer

Drillcon AB (publ) Delårsrapport januari-september 2006

Drillcon AB (publ) Delårsrapport januari-september 2006 Drillcon AB (publ) Delårsrapport januari-september 2006 Starkt resultat för tredje kvartalet Nya internationella kontrakt erhållna under perioden Fortsatt mycket bra orderläge inför fjärde kvartalet Nettoomsättning

Läs mer

blir modernt spannmålslager

blir modernt spannmålslager blir modernt spannmålslager Det finns många dåliga och outnyttjade gårdar. Genom att bygga kan de bli till effektiva och i stället för att enbart vara en belastning ge en ny intäkt till rantbruket. - Forts

Läs mer

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006

Gruvor i Sverige. Blaikengruvan år 2006 Gruvor i Sverige Blaikengruvan år 2006 Blaikengruvan, lokalisering Umeå Förutsättningar Miljötillstånd enligt miljöskyddslagen år 2000, driftstart sommaren 2006 Brytningen påbörjades av Blaikengruvan

Läs mer

Endomines & Pampalo Guldgruva 2014 April 2015 Markus Ekberg, VD

Endomines & Pampalo Guldgruva 2014 April 2015 Markus Ekberg, VD Exploring the true potential of the Karelian Gold Line Endomines & Pampalo Guldgruva 2014 1 April 2015 Markus Ekberg, VD Endomines i korthet Guldproducerande gruvbolag noterat på Nasdaq Stockholm Small

Läs mer

Pressmeddelande Stockholm, 24 augusti 2011

Pressmeddelande Stockholm, 24 augusti 2011 Pressmeddelande Stockholm, 24 augusti 2011 Delårsrapport januari juni 2011 Nyckeltal Resultat efter finansiella poster: MSEK -3,8 (-4,2) Resultat per aktie: SEK -0,06 (-0,06) Aktiverade prospekteringskostnader:

Läs mer

Gruvverksamhetens beslutsprocess. Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines 1

Gruvverksamhetens beslutsprocess. Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines 1 Gruvverksamhetens beslutsprocess Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines Boliden Mines 1 2014-01-29 Boliden 2014 Nordiskt metallföretag med fokus på hållbar utveckling. Kärnkompetens

Läs mer

Presentation Råvarudagen 28 augusti 2013. Mikael Berglund VD

Presentation Råvarudagen 28 augusti 2013. Mikael Berglund VD Presentation Råvarudagen 28 augusti 2013 Mikael Berglund VD Agenda Översikt Drillcon Organisation Verksamhet Summering 2012 Q2 2013 Utsikter Drillcon - översikt Borrentreprenörer Grundades år 1963 Huvudkontor

Läs mer

PROSPEKTERINGSRESULTAT FRÅN CENTRALA KRASNY OCH NORRA KRASNY

PROSPEKTERINGSRESULTAT FRÅN CENTRALA KRASNY OCH NORRA KRASNY Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 14/2017 Stockholm, 19 juli 2017 Kopy Goldfields AB: Operativ uppdatering juli 2017 Kopy Goldfields AB (publ) ( Kopy Goldfields eller Bolaget ) lämnar härmed en

Läs mer

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun

Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Enviplan AB Bullerutredning Beräkning av buller från Ekegrus AB:s bergtäkt i Sigtuna kommun Bergtäkt 2015-09-27 Kenneth Karlsson, MiljöInvest AB, har på uppdrag av Enviplan AB genomfört en beräkning av

Läs mer

Piteå Rotaryklubb. Brunnsprojekt i Sri Lanka

Piteå Rotaryklubb. Brunnsprojekt i Sri Lanka Piteå Rotaryklubb Brunnsprojekt i Sri Lanka Miningdag 26 augusti 2010 Furunäset hotell & konferens Piteå Dagens Program 14:00 Välkomna! Piteå Rotaryklubb 14:15 Wiking Mineral Vd Dick Levin 15:00 Endomines

Läs mer

Operativ uppdatering maj 2016

Operativ uppdatering maj 2016 Kopy Goldfields AB (publ) Pressmeddelande 13/2016 Stockholm, 9 juni 2016 Operativ uppdatering maj 2016 Kopy Goldfields AB (publ) ( Kopy Goldfields eller Bolaget ) lämnar härmed en uppdatering kring Bolagets

Läs mer