Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö"

Transkript

1 PM Finansieringskalkyl, fast förbindelse Fårö 1 Inledning 1.1 Bakgrund En förstudie för en fast förbindelse mellan Fårö och Fårösund har tagits fram av Atkins under 212/213. En fast förbindelse med bro indikeras i kalkyler vara en samhällsekonomiskt lönsam investering. Medel för en fast förbindelse finns inte med i Trafikverkets nationella plan. I Trafikverkets regleringsbrev står att: Trafikverket får ta upp lån i Riksgäldskontoret för byggande av vägbroar som ersätter färjor 1 vilket alltså kan vara ett möjligt finansieringsalternativ. Återbetalningstiden för ett sådant lån behöver dock kalkyleras för att pröva om investeringen kan anses som lämplig. 1.2 Syfte Föreliggande utredning har gjorts med syfte att studera om en investering i en bro mellan Fårö och Fårösund kan finansieras med hjälp av medel som frigörs från färjedriften. Det innebär i så fall att investeringen kan göras utan att konkurera med andra objekt inom Trafikverkets begränsade anslag för väginvesteringar. 1.3 Metod Finansieringskalkylen är framtagen i följande steg: I ett första steg har kostnader och förväntade kostnadsökningar för färjedriften identifierats. I ett andra steg har kostnaderna för en investering i broförbindelse identifierats och kompletterats med kostnader för drift och underhåll. I ett tredje steg har ett upplägg för ett lån till en broförbindelse med avbetalningsplan tagits fram bl.a. med inhämtade uppgifter om lämplig kalkylränta. I ett fjärde steg har beräkningar genomförts av hur lång tid det tar att betala av lånet för bron givet förutsättningarna ovan. Huvudkalkylen har kompletterats med känslighetsanalyser av hur förändringar i räntor, kostnadsökningar för färjedriften, kostnader för drift och underhåll samt anläggningskostnad påverkar resultaten. 1 Regleringsbrev för budgetåret 213 avseende Trafikverket inom utgiftsområde 22 Kommunikationer, Regeringsbeslut Sida 1 (1)

2 2 Förutsättningar 2.1 Villkor för lämplig investering Finanseringskalkylen redovisar hur många år det tar att betala av ett lån för en bro mellan Fårö och Fårösund givet nedan beskrivna kalkylförutsättningar. För att investeringen ska anses lämplig ska följande villkor vara uppfyllt: Lånet för investeringen ska vara avbetalt inom max 25 år Villkoret är baserat på SOU 211:12 Medfinansiering av transportinfrastruktur 2 där det står att: Trafikverket brukar i sina kalkyler för investeringar i broar som ersätter färjor räkna med att kunna återbetala lånen inom en period av 2 25 år. Kan man inte återbetala lånen inom en sådan tid bedöms projektet alltför osäkert att genomföra. 2.2 Kalkylförutsättningar Nedan beskrivs antagna förutsättningar för huvudkalkylen. Kostnader anges i prisnivå Bro Anläggningskostnad fast bro Drift- och underhållskostnad bro Kostnadsökning för drift- och underhåll kkr kkr per år 1,4 % per år Anläggningskostnaden är hämtad från förstudien och avser en fast bro som inte är öppningsbar. En öppningsbar bro har en högre anläggningskostand samt högre drift- och underhållskostnader. Anläggningskostnaden är förknippad med osäkerheter då ingen successivkalkyl gjorts. Kostnader för utbyte av tätskikt och kantbalk, som kan tillkomma tidigast 3-4 år efter det att bron står klar, är inte inkluderade. I drift- och underhållskostnaderna ingår underhåll av brokonstruktion 2 kr/m 2 samt driftskostnader på 1 kr/m 2. Totalkostnaden för drift- och underhåll antas alltså vara 3 kr/m 2 per år. Broytan har beräknats till 16 51m 2 (längd 1 3 m * bredd 12.7 m). Den årliga kostnadsökningen för drift- och underhåll antas vara 1,4 % baserat på den genomsnittliga inflationen under perioden Medfinansiering av transportinfrastruktur utvärdering av förhandlingsarbetet jämte överväganden om brukaravgifter och lånevillkor, Statens offentliga utredningar SOU 211:12 3 Inflation och prisnivå i Sverige , SCB Sida 2 (1)

3 Färjedrift Färjedriftskostnad Kostnadsökning färjedrift 26 5 kkr per år 4,4 % per år Färjedriften köps in via funktionsupphandling vilket innebär att kostnaden inkluderar eventuella kostnader för förnyad färjeflotta och andra tillkommande kostnader. Den årliga kostnadsökningen för färjedriften antas vara 4,4 % per år baserat på observerad genomsnittlig kostnadsökning under perioden Lån Under byggperioden på fyra år förutsätts lån tas för att täcka anläggningskostnad samt ränta. Då färjan är i drift under byggperioden finns inga frigjorda medel till att betala ränta eller amortera. Anläggningskostnaden lånas upp stegvis under de fyra byggåren enligt följande årsvisa fördelning: Byggperiod (4 år) År 1: År 2: År 3: År 4: Andel av anläggningskostnaden som lånas upp 2 % 3 % 3 % 2 % Antagandena innebär att vid öppnandet av bron år 5 uppgår lånet till den totala anläggningskostnaden plus ackumulerade räntekostnader för lånet under byggtiden. Amortering Amorteringen av lånet börjar då bron beräknats öppna för trafik 5 år efter byggstart. Från och med det året frigörs medel för färjedriften samtidigt som driftoch underhållskostnader för bron tillkommer. Amorteringen har antagits ske årligen enligt praxis för Trafikverket. Det årliga amorteringsbeloppet beräknas enligt: [Amortering] = [Frigjorda medel från färjedrift] - [Räntekostnad] - [Drift- och underhållskostnad för bron] Sida 3 (1)

4 Ränta Räntan på lånet för bron antas vara 4,25 % vilket utgör mitten på intervallet 4-4,5% som i dagsläget uppges gälla vid liknande kalkyler för Trafikverket. Ränta 4,25 % per år Som jämförelse antogs i en tidigare finansieringskalkyl för broförbindelse Västra Hisingen Öckerö från 25 en ränta på 5 % 4. Riksgäldens ränta för amorteringslån med 1 års bindningstid är är för nuvarande 1,897 % 5. 4 Finansieringskalkyl för broföbindelse Västra Hisingen Öckerö kommun, Vägverket, Uppgift från Riksgälden Sida 4 (1)

5 3 Resultat Nedan sammanfattas antagna kalkylparameterar: Anläggningskostnad bro Drift- och underhållskostnad bro Kostnadsökning för drift- och underhåll Ränta Färjedriftskostnad Kostnadsökning färjedrift kkr kkr per år 1,4 % per år 4,25 % per år 26 5 kkr per år 4,4 % per år Diagrammet nedan redovisar summan av lånet för bron vid årets slut för perioden 1-3 år efter byggstart. Resultaten visar att: lånet är avbetalt precis 3 år efter byggstart 8 Byggperiod för bro med färjedrift Bro öppnad för trafik, ingen färjedrift Under de fyra första åren ökar lånesumman då anläggningskostnaden stegvis lånas upp samt att det då även lånas till räntekostnader. Under denna period är färjan i drift varför inga medel finns frigjorda för räntebetalningar eller amorteringar. År 5 öppnar bron för trafik och medel från färjedriften frigörs då samtidigt som drift- och underhållskostnader för bron tillkommer. Först år 8 beräknas lånet börja minska i storlek när frigjorda medel från färjedriften då utgör ett högre belopp än summan av räntekostnader samt driftoch underhållskostnader för bron. Det förklaras av att frigjorda medel från färjedriften ökar mer än räntekostnaderna och kostnaderna för drift- och underhåll. Se bilaga för känslighetsanalyser. Sida 5 (1)

6 4 Slutsatser Följande är de huvudsakliga slutsatserna från finansieringskalkylen: Avbetalningen av ett lån till en fast bro beräknas, enligt huvudkalkylen, kunna göras på 3 år med frigjorda medel från färjedriften. För att investeringen ska anses lämplig bör lånet kunna betalas inom 25 år. En investering i en öppningsbar bro innebär högre anläggningskostnad och högre drift- och underhållskostnader vilket resulterar i längre återbetalningstider än kalkylen som avser en fast bro. Känslighetsanalyser av en ökad anläggningskostnad med + 2 % jämfört med huvudkalkylen visar på en återbetalningstid på 35 år. Anläggningskostnaden i huvudkalkylen är förknippad med osäkerheter då ingen successivkalkyl gjorts. Känslighetsanalyser med förändrade ränta inom intervallet 4-4,5 % som i dagsläget används för liknande kalkyler av Trafikverket resulterar i återbetalningstider på år. För att klara en avbetalningstid på 25 år krävs en ränta på 2.6 % (jämfört med huvudkalkylens ränta på 4.25 %). Känslighetsanalyser med förändrad ökningstakt för färjedriftens kostnader, som utgör frigjorda medel för avbetalningen av lånet, med en årlig kostnadsökning på 4 % och 5 % resulterar i återbetalningstider på 32 år respektive 28 år. För att avbetalningstiden ska bli 25 år krävs en beräknad årlig kostnadsökning på 5.8 % per år (jämfört med huvudkalkylens kostnadsökning på 4.4 % per år). Känslighetsanalyser med en halverad och fördubblad kostnad för drift och underhåll jämfört med huvudkalkylen visar på avbetalningstider på 29 år respektive 34 år. M4Traffic Anders Bernhardsson Sida 6 (1)

7 BILAGA Känslighetsanalyser Nedan redovisas känslighetsanalyser med förändrade förutsättningar för räntor, kostnadsökningar för färjedriften samt drift- och underhållskostnader. Ränta Resultat nedan med en minskad ränta till 4. % jämfört med huvudkalkylens 4,25 % visar att lånet då är avbetalt 28 år efter byggstart. (för att uppnå en avbetalningstid på 25 år krävs en ränta på 2.6 %) Resultat nedan med en ökad ränta till 4.5 % visar att lånet då är avbetalt 31 år efter byggstart Sida 7 (1)

8 Kostnadsökning färjedrift Resultat nedan med en lägre årlig kostnadsökning av färjedriften på 4.%, jämfört med huvudkalkylens 4,4 %, visar att lånet då är avbetalt 32 år efter byggstart Resultat nedan med en högre årlig kostnadsökning av färjedriften på 5 %, jämfört med huvudkalkylens 4,4 %, visar att lånet då är avbetalt 28 år efter byggstart. (för att uppnå en avbetalningstid på 25 år krävs en årlig kostnadsökning på 5.8 %) Sida 8 (1)

9 Kostnad för drift- och underhåll Resultat nedan med en fördubbling av kostnaden för drift- och underhåll jämfört med huvudkalkylenvisar att lånet då är avbetalt 34 år efter byggstart Resultat nedan med en halvering av kostnaden för drift- och underhåll jämfört med huvudkalkylen visar att lånet då är avbetalt 29 år efter byggstart Sida 9 (1)

10 Anläggningskostnad Resultat nedan med en ökad anläggningskostnad för bron med + 2 % jämfört med huvudkalkylen visar att lånet då är avbetalt 35 år efter byggstart Sida 1 (1)

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

I4 övning. praktikfallsövning. I5 datorlabb. I8 övning. Investeringsbedömning: I1 F (OS) Grundmodeller och begrepp I2 F (OS)

I4 övning. praktikfallsövning. I5 datorlabb. I8 övning. Investeringsbedömning: I1 F (OS) Grundmodeller och begrepp I2 F (OS) Investeringsbedömning: I1 F (OS) I2 F (OS) I3 F (OS) Grundmodeller och begrepp Prisförändringar och inflation Skatt I4 övning I5 datorlabb praktikfallsövning I6 F (OS) I7 F (OS) Uppföljning och tolkning

Läs mer

Lämplig vid utbyteskalkyler och jämförelse mellan projekt av olika ekonomiska livslängder. Olämplig vid inbetalningsöverskott som varierar över åren.

Lämplig vid utbyteskalkyler och jämförelse mellan projekt av olika ekonomiska livslängder. Olämplig vid inbetalningsöverskott som varierar över åren. Fråga 1 Förklara nedanstående: a. Kalkylränta b. Förklara skillnaden mellan realränta och nominell ränta. c. Vad menas internräntan och vad innebär internräntemetoden? Vi kan för att avgöra om ett projekt

Läs mer

2012-10-01. Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292

2012-10-01. Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292 2012-10-01 Beslutsunderlag Gamla Lidingöbron TN/2012:292 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST Lidingö stad Stockholmsvägen 50 08-731 30 00 vx lidingo.stad@lidingo.se Stadshuset FAX INTERNET 181 82 Lidingö

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas SKRIVELSE Vårt dnr: 2014-06-30 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Cecilia Mårtensson Regeringen 103 33 Stockholm Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas Det finns stora

Läs mer

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007

FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR. Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 FÖRDELAKTIGHETSJÄMFÖRELSER MELLAN INVESTERINGAR Tero Tyni Sakkunnig (kommunalekonomi) 25.5.2007 Vilka uppgifter behövs om investeringen? Investeringskostnaderna Den ekonomiska livslängden Underhållskostnaderna

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14

11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 11-ÅRSKALKYL BRF SKÄPPLANDSGATAN 13-17 769625-6721 2013-06-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Grunduppgifter... 3 2 Föreningens anskaffningskostnad... 3 3 Finansiering... 4 4 Föreningens utgifter... 5 4.1 Drifts-

Läs mer

Ändring i kapitalförsörjningsförordningen

Ändring i kapitalförsörjningsförordningen 2002-09-16 Ny lånemodell Ändring i kapitalförsörjningsförordningen Regeringen tog den 10 maj 2002 beslut om att ändra 6 första stycket i kapitalförsörjningsförordningen. Ändringen trädde i kraft den 1

Läs mer

Finansiering av infrastruktur - Riksgälden lånar alltid billigast

Finansiering av infrastruktur - Riksgälden lånar alltid billigast Finansiering av infrastruktur - Riksgälden lånar alltid billigast Riksgäldsdirektör Hans Lindblad Byggstart Sverige Malmö den 2 februari 2018 Riksgäldens uppdrag Statens finansförvaltning Statens betalningar

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRDELNING AV GATUKOSTNADER FÖR DJUPEDALSOMRÅDET

FÖRSLAG TILL FÖRDELNING AV GATUKOSTNADER FÖR DJUPEDALSOMRÅDET Stadsbyggnadskontoret Datum 2008-03-04 KS 2007:84 ANTAGANDE FÖRSLAG TILL FÖRDELNING AV GATUKOSTNADER FÖR DJUPEDALSOMRÅDET ORIENTERING Inom områden med detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser

Läs mer

ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF IRLÄNDAREN

ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF IRLÄNDAREN ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF IRLÄNDAREN INLEDNING Denna analys avser utreda om ett friköp av tomträtten Irländaren 1 skulle löna sig ekonomiskt för bostadsrättsföreningen och i så fall när. Följande

Läs mer

Lönsamhetskalkylering. Halvera Mera Etapp 1

Lönsamhetskalkylering. Halvera Mera Etapp 1 Lönsamhetskalkylering Halvera Mera Etapp 1 Analys av kostnader och lönsamhet i Bebos ombyggnadsprojekt Bakgrund: förstudier Fastighetsägare inom gruppen BeBo har genomfört förstudier med målet att hitta

Läs mer

0015 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

0015 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg 0015 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 89 Lån till Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg RS170298 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Datum 2013-05-07. Hemställan från Stiftelsen Jälla Egendom om investeringsmedel för uppförande av en biogasanläggning

Datum 2013-05-07. Hemställan från Stiftelsen Jälla Egendom om investeringsmedel för uppförande av en biogasanläggning KS 8 22 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Sigurdson Björn Datum 2013-05-07 Diarienummer KSN-2012-0845 Kommunstyrelsen Hemställan från Stiftelsen Jälla Egendom om investeringsmedel

Läs mer

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B O K L O K D R A K F L Y G A R E N M A L M Ö K O M M U N ORG NR: 769635-6620 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad

Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad PM Effektredovisning för BVMa_020 Kust till kustbanan, Växjö bangårdsombyggnad Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

11-ÅRSKALKYL BRF STORA MAGASINET UB *ORG NR*

11-ÅRSKALKYL BRF STORA MAGASINET UB *ORG NR* 11-ÅRSKALKYL BRF STORA MAGASINET UB *ORG NR* 2017-06-01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Grunduppgifter...3 2. Föreningens anskaffningskostnad...3 3. Finansiering...3 4. Föreningens utgifter...4 4.1. Drifts- och

Läs mer

Kalkylförutsättningar

Kalkylförutsättningar Kalkylförutsättningar Projektspecifika antaganden Beräknad byggstart, år 11/1/2015 Beräknat klart, år 5/24/2017 Kapitalkostnader från år 6/1/2017 Gemensamma antaganden Kalkylränta, procent 5% Intern ränta,

Läs mer

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng HÖGSKOLAN I BORÅS Institutionen Handelsoch IT-högskolan (HIT) TENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

Läs mer

Kostnadskalkyl. Bostadsrättsföreningen Lilium i Uppsala. Uppsala kommun

Kostnadskalkyl. Bostadsrättsföreningen Lilium i Uppsala. Uppsala kommun Kostnadskalkyl Bostadsrättsföreningen Lilium i Uppsala Uppsala kommun ORG NR 769631 9396 Denna kostnadskalkyl har upprättats med följande huvudrubriker 1. Allmänna förutsättningar 2 2. Beräknade kostnader

Läs mer

Medfinansiering av transportinfrastruktur i den långsiktiga planeringen

Medfinansiering av transportinfrastruktur i den långsiktiga planeringen Medfinansiering av transportinfrastruktur i den långsiktiga planeringen Gatukontorsdagarna i Lund den 5 maj 2011 Vår uppgift Vi ska föreslå riktlinjer och processer för medfinansiering i den långsiktiga

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser

Ekonomiska konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Landstingsdirektörens stab Mars 2016 Landstingsdirektörens stab 2016-03-15 Dnr 2015/00688 Christer Rosenquist Ekonomiska konsekvenser Uppdrag I uppdraget ingår att göra en kostnadsjämförelse

Läs mer

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar Mattias Lundberg E-post: mattias.lundberg@sika-institute.se PM 133-220-99 2000-02-29 Näringsdepartementet Att: Ann-Katrin Berglund 103 33 STOCKHOLM Kompletterande information om nyttan av väg- och järnvägsinvesteringar

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Broförbindelse för spår, gång och cykel mellan Lidingö och Stockholm TN/2012: 293

Broförbindelse för spår, gång och cykel mellan Lidingö och Stockholm TN/2012: 293 2012-10-19 Broförbindelse för spår, gång och cykel mellan Lidingö och Stockholm TN/2012: 293 Ärendet Enligt tidigare upprättade inspektioner samt underhållsplan för Gamla Lidingöbron framgår det att bron

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors

Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Väg 35 Åtvidaberg-Linköping Delen Vårdsbergs kors - Hackefors Linköpings kommun, Östergötlands län PM Byggnadsverk, 2017-11-01 Trafikverket Postadress: Box 1140 631 80 Eskilstuna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Bilaga 9.2 Beräkning av lönsamhet och om att sätta mål

Bilaga 9.2 Beräkning av lönsamhet och om att sätta mål Bilaga 9.2 Beräkning av lönsamhet och om att sätta mål Om att sätta mål för energieffektivisering För att kunna uppnå uppsatta mål behöver normalt ett antal genomgripande åtgärder genomföras som fodrar

Läs mer

Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet

Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet Analys och rekommendation från Hem och Fastighet avseende Räntestrategi för Brf Granatäpplet Bakgrund... 2 Analys & rekommendation... 2 Sammanfattning... 5 Ordlista... 6 Bakgrund Hem och Fastighet har

Läs mer

AVTAL OM MEDFINANSIERING AV VÄG, SPÅR M FL SATSNINGAR I STOCKHOLMSREGIONEN ENLIGT STOCKHOLMSFÖRHANDLINGEN

AVTAL OM MEDFINANSIERING AV VÄG, SPÅR M FL SATSNINGAR I STOCKHOLMSREGIONEN ENLIGT STOCKHOLMSFÖRHANDLINGEN AVTAL OM MEDFINANSIERING AV VÄG, SPÅR M FL SATSNINGAR I STOCKHOLMSREGIONEN ENLIGT STOCKHOLMSFÖRHANDLINGEN Parter: 1. Vägverket 2. Banverket 3. Länsstyrelsen Stockholms län 4. Stockholms läns landsting

Läs mer

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB

Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB 1/6 Datum 2015-06-18 ESV Dnr Ert datum Er beteckning Handläggare Curt Johansson Lånefordringar och andra fordringar som bör nuvärdesberäknas enligt ESV:s bestämmelser i 5 kap. 14 FÅB Vilken diskonteringsränta

Läs mer

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Projekt väg E 45, delen Agnesberg Älvängen Objektnummer: 85542760 Skede: Bygghandling/Produktion Datum: 2009-05-28 1(5) 1. Bakgrund Vägverket Region

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN

RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN RAMAVTAL 11 STORSTAD HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN RAMAVTAL 11 HELSINGBORG BILAGA 1 FINANSIERINGSPLAN Denna Bilaga 1 (Finansieringsplan) till Ramavtal 11 (Storstad Helsingborg) mellan Staten,

Läs mer

Förklaring till Modellen De ekonomiska konsekvenserna i 40 år

Förklaring till Modellen De ekonomiska konsekvenserna i 40 år Bilaga 11 Förklaring till Modellen De ekonomiska konsekvenserna i 40 år Diskonteringsränta har valts till 3,5% i nuvärdeskalkylerna (enl ASEK 5) 0,5 % utgörs av en riskkomponent Basfliken Bas-scenario

Läs mer

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge Väg E6 Trelleborg-Vellinge Objektnr: 881054 Datum: 2008-12-06 Rev: 2009-01-26 Rev: 2009-05-27 Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge 1(6) Kalkyl-PM Datum: 2009-05-27 Beteckning: Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Läs mer

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N

B O K L O K D R A K F L Y G A R E N K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B O K L O K D R A K F L Y G A R E N M A L M Ö K O M M U N ORG NR: 769635-6620 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

S K Ä R V E T S T R Ä D G Å R D 1 V Ä X J Ö

S K Ä R V E T S T R Ä D G Å R D 1 V Ä X J Ö K O S T N A D S K A L K Y L FÖR B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G S K Ä R V E T S T R Ä D G Å R D 1 V Ä X J Ö V Ä X J Ö K O M M U N ORG NR: 769631-9065 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad

Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad 1 (16) Manual till verktyg för beräkning av livscykelkostnad Förklaringar och exempel EM2000, v5.1, 2017-07-21 2 (16) Datum Om LCC-verktyget och den här manualen Den här manualen hör till ett LCC-verktyg

Läs mer

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng HÖGSKOLAN I BORÅS Institutionen Handelsoch IT-högskolan (HIT) TENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng 2014-10-29 kl 09.00-14.00 Hjälpmedel: Miniräknare Max poäng: 40 Väl godkänt: 30 Godkänt: 20 OBS! För

Läs mer

KF JUNI Nr 120. Hemställan från Stiftelsen Jälla Egendom om investeringsmedel för uppförande av en biogasanläggning KSN

KF JUNI Nr 120. Hemställan från Stiftelsen Jälla Egendom om investeringsmedel för uppförande av en biogasanläggning KSN KF 120 10 JUNI 2013 Nr 120. Hemställan från Stiftelsen Jälla Egendom om investeringsmedel för uppförande av en biogasanläggning KSN-2012-0845 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon (*) E-post (*) Fax (*) Webbadress (*) Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige Kreditförmedlare

Läs mer

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder

Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Användarhandledning BUSE version 2.1 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund, VM och har vidareutvecklats av Ulf

Läs mer

Utredning finansiella instrument i Vara Bostäder AB

Utredning finansiella instrument i Vara Bostäder AB Kommunstyrelsen Utredning finansiella instrument i Vara Bostäder AB Fakta om ränteswappar En ränteswap är ett räntederivat som i sitt praktiska utförande innebär ett avtal om byte av ränta. För en låntagare

Läs mer

Styrelsen för Brf Kocken 8

Styrelsen för Brf Kocken 8 Styrelsen för Brf Kocken 8 Johan Enar Brissman Jelena Vasic Dejan Vasic... Johan Brissman... Jelena Vasic... Dejan Vasic 1 A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR Bostadsrättsföreningen Kocken 8, 769634-0509, registrerad

Läs mer

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr

Kostnadskalkyl för. Brf Lilla Nysjön 2. Org.nr Kostnadskalkyl för Brf Lilla Nysjön 2 Org.nr. 769633-3603 1 Kostnadskalkyl för Bostadsrättsföreningen Lilla Nysjön 2 Organisationsnummer 769633-3603 Kalkylen avser fastigheten Södertälje Glasberga 1:400-1:401

Läs mer

Så här gör vi Norrköping Förberedelser inför projekt och byggstart

Så här gör vi Norrköping Förberedelser inför projekt och byggstart 2012-09-25 Så här gör vi Norrköping Förberedelser inför projekt och byggstart Leif Lindberg Teknisk chef Norrköpings Kommun 3 steg innan genomförande 1.Politiska beslut 2.Planprocessen 3.Budget & riskhantering

Läs mer

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat.

Nedan redovisas vilka kalkylvärden/parametrar som studerats samt kommentarer till genomförda beräkningar och resultat. Banverket/HK 1999-02-16 Lena Wieweg Känslighetsanalyser, järnvägsinvesteringar 1. Beskrivning Med syfte att studera kalkylresultatens känslighet för förändringar av ett antal kalkylvärden/parametrar har

Läs mer

ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF LÄSKPAPPERET

ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF LÄSKPAPPERET ANALYS AVSEENDE FRIKÖP AV MARK BRF LÄSKPAPPERET INLEDNING Denna analys avser utreda om ett friköp av tomträtterna Läskpapperet 8 och Ritpapperet 1 skulle löna sig ekonomiskt för bostadsrättsföreningen

Läs mer

Kronofogdemyndigheten (ram)

Kronofogdemyndigheten (ram) Regeringsbeslut II 8 Näringsdepartementet 2018-12-21 N2018/05903/SUBT N2018/05888/KLS (delvis) Trafikverket 781 89 Borlänge Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslagen 1:11 och 1:14 inom utgiftsområde

Läs mer

Datum Dnr Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg utlåning samt ändring av förbundsordning

Datum Dnr Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg utlåning samt ändring av förbundsordning Regionstyrelsen Lennart Henricson Finanschef 040-675 36 36 lennart.henricson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-27 Dnr 1500553 1 (6) Regionstyrelsen Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg utlåning samt

Läs mer

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: VVÄ_009 E6.20 Vädermotet-Björlandavägen, etapp 1 Objektsnummer: 43 72 40 och 43 68 90

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: VVÄ_009 E6.20 Vädermotet-Björlandavägen, etapp 1 Objektsnummer: 43 72 40 och 43 68 90 Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Henrik Erdalen henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97 Mobil: 0733-58 62 00 Christer Claesson christer.claesson@vv.se Direkt:

Läs mer

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen

Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Väg 1053, Flygplatsvägen Sälen Malung - Sälens kommun, Dalarnas län Vägplan, 2016 Granskningshandling utformning av planförslag Tekniskt PM Byggnadsverk TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.3.0 Trafikverket

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

B O K L O K V E N D E L S R O ORG NR:

B O K L O K V E N D E L S R O ORG NR: KOSTNADSKALKYL FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN B O K L O K V E N D E L S R O STAFFANSTORP KOMMUN ORG NR: 769636-1422 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 2 B. BERÄKNADE KOSTNADER FÖR FÖRENINGENS

Läs mer

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2009-02-05 Datum: 2009-02-06 1(8) 1. Bakgrund Väg 44 är en del av det regionala vägnätet och utgör riksintresse för kommunikation. Åt väster

Läs mer

Inlämningsuppgift kalkylproram

Inlämningsuppgift kalkylproram Inlämningsuppgift kalkylproram Excel 2012-11-26 Sida 1 / 6 Innehållsförteckning A1. Vilka är de fyra lägenheterna med billigast kvadratmeterpris?... 3 Vilka lägenheter har jag råd att bo i om månadskostnaden

Läs mer

BUSE version 2.2. Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar

BUSE version 2.2. Användarhandledning. Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar Användarhandledning BUSE version 2.2 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats

Läs mer

Kalkyl PM. Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Väg 200 Björkulla - Hova alternativ tre broar bort

Kalkyl PM. Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Väg 200 Björkulla - Hova alternativ tre broar bort Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt alternativ tre broar bort Kalkyl genomförd 2008-08-13 rev. 2008-09-19 Datum: 2008-08-13 rev. 2008-09-19 1(7) 1. Bakgrund Väg 200 är klassad som regional väg

Läs mer

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-01-12 N2016/00179/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella

Läs mer

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( )

Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång ( ) och föregående ( ) Kort beskrivning av skillnader mellan samhällsekonomiska resultat för EVA-kalkyler i nuvarande planeringsomgång (2010 2021) och föregående (2004 2015) 2008-12-15 Carsten Sachse, Vägverket Konsult Rev081218Peo

Läs mer

PM Väg status 2009

PM Väg status 2009 PM Väg 288 - status 2009 Uppdragsnummer: 2125280 2009/11/06 Titel: Väg 288 - status 2009 Uppdragsnummer: 2125280 Utgivningsdatum: 2009-11-06 Utgivare: Sweco Infrastructure AB Kontaktperson: Anders Schweitz

Läs mer

Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi

Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi 1 (7) PM Underlag till Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån - Kommunalekonomi Stockholm 2013-05-31, reviderad 2013-09-03 WSP Analys & Strategi WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Tentamen 1FE003 Ekonomistyrning och Kalkylering

Tentamen 1FE003 Ekonomistyrning och Kalkylering Tentamen 1FE003 Ekonomistyrning och Kalkylering 7,5 poäng Anders JERRELING Observera att alla svar skall anges i häftet! Inga lösblad! Vid ev. utrymmesbrist skriver Du på baksidan Uppgift 2 (15 poäng)

Läs mer

Brf Västra Torp 199. Ekonomisk Plan

Brf Västra Torp 199. Ekonomisk Plan Brf Västra Torp 199 Ekonomisk Plan Ekonomisk plan Denna ekonomiska plan har upprättats med följande huvudrubriker: 1. Allmänna förutsättningar 2. Beskrivning av fastigheten 3. Kostnader för föreningens

Läs mer

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden

Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande av nya krav avseende desinficering på särskilda boenden KS 6 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-12 KSN-2013-0323 Kommunstyrelsen Justering av investeringsramar för etablering av palliativt centrum samt uppfyllande

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Sida 1 (5) STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Webbadress 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Typ av kredit Det

Läs mer

UTVECKLINGEN FÖR FÖRETAGSLÅN Kvartal 1 2014

UTVECKLINGEN FÖR FÖRETAGSLÅN Kvartal 1 2014 UTVECKLINGEN FÖR FÖRETAGSLÅN Kvartal 1 2014 Lägre räntor men oförändrade marginaler på nya företagslån. Nya krav och klargöranden från Fi medför höjda företagsräntor. Motiverade räntehöjningar störst för

Läs mer

Projektering Total. Avskrivnig 10 0 Avskrivnig 25 0 Avskrivnig 33 0 Avskrivnig Total:

Projektering Total. Avskrivnig 10 0 Avskrivnig 25 0 Avskrivnig 33 0 Avskrivnig Total: Projekt: Skebobruk = Fält att fylla i. Byggstart (År): 2018 Ianspråktagande investering (År): 2020 Alla belopp matas in i absoluta tal Ianspråktagande investering (Mån): 9 Räntesats (intern): 2,2% (2015

Läs mer

Innehåll budgetunderlag 2016 2018

Innehåll budgetunderlag 2016 2018 Fortifikationsverket 2015-02-16 Sida 1 (6) Innehåll budgetunderlag 2016 2018 1. Inledning... 2 2. Förslag till finansiering för åren 2016--2018... 3 3. Kredit på räntekonto i Riksgälden... 4 4. Lån i Riksgälden...

Läs mer

Användarhandledning. Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats av Ulf Magnusson, 2002-04-23.

Användarhandledning. Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats av Ulf Magnusson, 2002-04-23. Användarhandledning BUSE version 2.21 Hjälpmedel för att göra samhällsekonomiska bedömningar av bulleråtgärder vid väginvesteringar Programmet är ursprungligen utvecklat av Örjan Asplund och har vidareutvecklats

Läs mer

B O K L O K S V Ä R D E T ORG NR:

B O K L O K S V Ä R D E T ORG NR: KOSTNADSKALKYL FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN B O K L O K S V Ä R D E T GÄVLE KOMMUN ORG NR: 769635-8394 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 2 B. BERÄKNADE KOSTNADER FÖR FÖRENINGENS FASTIGHETSFÖRVÄRV

Läs mer

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet

Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 6. STOHAB 2017-10-17 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Remiss av Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 Ärendet Stockholms Hamnar har tagit emot remissen av Förslag till nationell

Läs mer

Riksgäldens åtgärder för att stärka stabiliteten i det finansiella systemet (2015:1)

Riksgäldens åtgärder för att stärka stabiliteten i det finansiella systemet (2015:1) REGERINGSRAPPORT 1 (4) Hanteringsklass: Öppen 2015-03-13 Dnr 2015/215 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Riksgäldens åtgärder för att stärka stabiliteten i det finansiella systemet

Läs mer

B O K L O K A K T R I S E N ORG NR:

B O K L O K A K T R I S E N ORG NR: KOSTNADSKALKYL FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN B O K L O K A K T R I S E N HELSINGBORG KOMMUN ORG NR: 769636-1083 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 2 B. BERÄKNADE KOSTNADER FÖR FÖRENINGENS FASTIGHETSFÖRVÄRV

Läs mer

B L O M S T E R Ä N G E N I K V I B E R G

B L O M S T E R Ä N G E N I K V I B E R G K O S T N A D S K A L K Y L F Ö R B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G E N B L O M S T E R Ä N G E N I K V I B E R G G Ö T E B O R G S K O M M U N ORG NR: 769637-3120 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA

Läs mer

Tänkbara behållningar på premiepensionskonton

Tänkbara behållningar på premiepensionskonton SOU 1997:131 Bilaga 6 285 Tänkbara behållningar på premiepensionskonton Promemorians syfte är att ge en bild av olika tänkta personers behållning på premiepensionskontot. Beräkningarna bygger på en rad

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum Reviderad Dnr KS 2015/0268

Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum Reviderad Dnr KS 2015/0268 Tjänsteutlåtande G c VTTT Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-08-10 Reviderad 2015-08-20 Dnr KS 2015/0268 Till K Avtal om utökad färjetrafik på Ljusteröleden september 2015 - december 2018 Sammanfattning

Läs mer

BESLUTS UNDERLAG BRO RENOVERING ALTERNATIVT NY BRO PER JULI 2014. Powerpoint Presentation för Bro Renovering alternativt Ny Bro per Juli 2014.

BESLUTS UNDERLAG BRO RENOVERING ALTERNATIVT NY BRO PER JULI 2014. Powerpoint Presentation för Bro Renovering alternativt Ny Bro per Juli 2014. BESLUTS UNDERLAG ALTERNATIVT PER JULI 2014. Powerpoint Presentation för Bro Renovering alternativt Ny Bro per Juli 2014. Utförande Östra stödmuren rivs varefter nya stödmurar uppförs med gemensam bottenplatta

Läs mer

Kalkyl PM. E20 förbi Hova

Kalkyl PM. E20 förbi Hova Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2008-05-06, 2008-06-12 samt 2008-07-08 Datum: 2008-07-08 Rev 2008-10-26 1(10) 1. Bakgrund E 20 är en viktig kommunikationsled som ingår i

Läs mer

FRIVILLIG UPPFÖRANDEKOD FÖR INFORMATION OM BOSTADSLÅN INNAN AVTAL TRÄFFAS

FRIVILLIG UPPFÖRANDEKOD FÖR INFORMATION OM BOSTADSLÅN INNAN AVTAL TRÄFFAS BOLÅNEKOD EU-KOD FÖR INFORMATION OM BOLÅN 1 FRIVILLIG UPPFÖRANDEKOD FÖR INFORMATION OM BOSTADSLÅN INNAN AVTAL TRÄFFAS Detta är en frivillig uppförandekod ("koden") om information om bostadslån som ska

Läs mer

JOHAN WERNER 2008-01-10 0 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB. leasa eller köpa. ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb

JOHAN WERNER 2008-01-10 0 SALTSJÖBADENS GOLFKLUBB. leasa eller köpa. ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb JOHAN WERNER 2008-01-10 0 leasa eller köpa ett arbete för HGU -04 av: Johan Werner Saltsjöbadens golfklubb JOHAN WERNER 2008-01-10 1 Leasing eller köp av maskinpark? De senaste åren har det blivit allt

Läs mer

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken.

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 1 Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 2 Utvecklingen de senaste 12 åren av driftkostnader (förvaltning,

Läs mer

Finansiell månads- och riskrapport AB Stockholmshem juni 2007

Finansiell månads- och riskrapport AB Stockholmshem juni 2007 1(6) Finansiell månads- och riskrapport AB Stockholmshem juni 2007 med bilaga 1, Stockholms stads betalningsberedskap 2(6) Sammanfattning och kommentarer AB Stockholmshems (Bolaget) låneportfölj uppgick

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg PM Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:7 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:35 av Vivianne Gunnarsson m fl (mp) om att införa en investeringsfond utifrån de årliga avskrivningarna Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Kalkyl PM. E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik. Objekt nr: Skede: vägutredning

Kalkyl PM. E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik. Objekt nr: Skede: vägutredning 1(6) Kalkyl PM E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik Objekt nr: 85 729 730 Skede: vägutredning 2008-10-0 2(6) 1. Bakgrund E18 ingår i det nationella stamvägnätet samt utgör en del av den Nordiska triangeln,

Läs mer

Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors

Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors Objektnummer: 85 54 04 32 Objektnamn: Skällsäter - Bäckefors Skede: Bygghandling december 2002 Datum: 2008-08-25 Rev. datum: 1(7) 1. Bakgrund Befintlig väg har

Läs mer

Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation Promentor Finans AB. Räntebärande lån 8,95 %

Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation Promentor Finans AB. Räntebärande lån 8,95 % Räntebärande lån 8,95 % Kreditgivare Adress, med bifirma Medical Finance, är registrerat i det svenska Bolagsverkets register under org.nr. 556654-9191. Box 162 64, 103 24 Stockholm Telefon Kundservice:

Läs mer

Uppgift: Likviditets- och Resultatbudget

Uppgift: Likviditets- och Resultatbudget Uppgift: Likviditets- och Resultatbudget Med utgångspunkt från funktionsbudgeterna och balansräkningen för den 1/1 ska en likviditetsbudget upprättas för januari. I tabellen nedan visas en sammanställning

Läs mer

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i SFS nr: 1997:263 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur Utfärdad: 1997-05-15 Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:239 1

Läs mer

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling

Handledning för livscykelkostnad vid upphandling 1 [5] Handledning för livscykelkostnad vid upphandling Kalkyl för personbil LCC i upphandling LCC-verktyget för personbilar är främst anpassat för att användas i anbudsutvärderingen för att klargöra den

Läs mer

SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv

SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv www.handelsbanken.se/seniorlan SENIORLÅN En trygg väg till ett rikare liv Seniorlån Att gå i pension innebär ofta en ökad frihet, men många gånger också en minskad inkomst. Äger du en bostad som är lågt

Läs mer

B O K L O K F Y R E N ORG NR:

B O K L O K F Y R E N ORG NR: KOSTNADSKALKYL FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN B O K L O K F Y R E N ÄNGELHOLMS KOMMUN ORG NR: 769635-9459 INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 2 B. BERÄKNADE KOSTNADER FÖR FÖRENINGENS FASTIGHETSFÖRVÄRV

Läs mer

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Getholmen Skärholmen Stockholm Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Augusti 2008 1 Innehåll Bakgrund 3 Genomförande av första etappen 3 Sammanfattning av beräkningar 5 Lönsamhetsbedömning

Läs mer