EN KOMPLETT PARTNER TILL DEN MODERNA GRUVINDUSTRIN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EN KOMPLETT PARTNER TILL DEN MODERNA GRUVINDUSTRIN"

Transkript

1 EN KOMPLETT PARTNER TILL DEN MODERNA GRUVINDUSTRIN

2 2 En komplett partner

3 En komplett partner 3 Vår krossanläggning i Kiruna EN KOMPLETT PARTNER KORTA FAKTA OM LKAB BERG & BETONG Omsätter cirka 2 miljarder kronor Cirka 250 anställda LKAB 100 % ägare Certifierad enligt internationella kvalitetsstandarden SS-EN ISO 9001:2000 Certifierad enligt miljölednings - standarden SS-EN ISO 14001:2004 LKAB Berg & Betong har under ett halvt sekel utvecklats i rollen som leverantör till världens modernaste gruvbolag. Tillsammans med våra dotterbolag LKAB Mekaniska och LKAB Kimit har vi ett komplett program för berg- och betongarbeten samt erbjuder anpassade entreprenader för gruv-, berg- och anläggningsindustrin. LKAB ÄR VÅR STÖRSTA KUND Vi levererar viktiga funktioner till vår största kund LKAB som äger bolaget till 100 %. Vi utför bergförstärkning och ortdrivning i underjordsgruvor, bryter och anrikar malm i dagbrottsgruvor samt krossar mineralprodukter (tillsatsmaterial) som används vid pelletstillverkning. Vi krossar och förädlar även LKAB:s järnmalmsprodukter. BERG OCH BETONG Vi förädlar gråberg till grus och makadam för betongballast och anläggning. Vi tillverkar cirka kubikmeter betong per år och är en av världens största producenter av sprutbetong. Verksamheten är baserad i Malmfälten men vi verkar över hela Sverige och Norden. HELHETSLEVERANTÖR Vi levererar en helhet baserad på erfarenhet och spetskunskap. Som leverantör till världens modernaste gruvbolag har vi höga krav på att säkerställa kvaliteten på våra produkter och tjänster. Vårt mål är att alltid leverera högsta kvalitet på de arbeten vi utför och de produkter vi säljer.

4 4 En komplett partner EN ÖVERSIKT AV VÅRA VERKSAMHETER

5 En komplett partner 5 Våra krossanläggningar har den viktiga uppgiften att tillvarata och förädla det gråberg som uppstår som restprodukt vid malmutvinning. Vi krossar all typ av ballast till våra betongfabriker. Vi krossar även tillsatsmedel för pelletsproduktion. Malmprodukter som KMR och pelletsfines krossas för leverans till extern marknad. Vi utvinner också malm för LKAB:s pelletsframställning vid de nya dagbrottsgruvorna. Dolomit är ett av LKAB:s främsta tillsatsmedel. Vi utvinner dolomit genom dagbrottsbrytning i Masugnsbyn. Våra betongfabriker levererar all sprut- och konstruktionsbetong som används i LKAB:s gruvor samt vid extern entreprenad. Vi utför bergförstärkning i gruvor inom och utom LKAB samt för anläggningsbranschen. LKAB Mekaniska levererar mekanisk tillverkning, reparation och underhåll till LKAB, till externa kunder samt till våra egna anläggningar. LKAB Kimit producerar och levererar sprängämnen för våra och LKAB:s processer under jord, till dagbrottsgruvor samt till externa entreprenader såsom väg-, järnvägs- och tunnelbyggen.

6 6 En komplett partner Vår krossanläggning i Kiruna KROSSNING Vind & vatten 0/4 Tvätt En kubiserad sten 0/4 millimeter krossas och siktas fram, fraktionen levereras sedan till vår tvättanläggning där 0-0,063 millimeter tvättas bort med vatten för att produkten ska bli så lik natursand som möjligt. 0/4 Vind Som alternativ använder vi vindsikt. Vi vindsiktar bort fraktionen 0-0,063 samt 0,063 0,5 millimeter, materialet kallar vi för 0/4 vind. EGNA KROSSANLÄGGNINGAR Vid malmbrytning uppstår stora mängder gråberg som biprodukt. LKAB Berg & Betong tillvaratar det gråberget och krossar ner det till ett flertal olika fraktioner. Det krossade gråberget används sedan till betong- och asfaltstillverkning samt till diverse anläggningsprojekt. Vi har egna krossanläggningar på LKAB:s industriområden i Kiruna, Svappavaara och Malmberget. Årligen krossar vi totalt cirka 4-5 miljoner ton. Vid våra anläggningar krossar vi även de tillsatsmaterial som används vid LKAB:s pelletsproduktion, dvs. dolomit, kalk, olivin och kvartsit. Dolomiten losshåller vi från LKAB:s dagbrott i Masugnsbyn. CE-MÄRKTA KROSSPRODUKTER LKAB Berg & Betong har ett stort utbud av krossprodukter. Bland annat CE-märkta standardfraktioner men vi krossar också specialfraktioner på uppdrag. På uppdrag av LKAB krossar vi sekunda pellets till pelletsfines som är en efterfrågad produkt på världsmarknaden. Vi krossar cirka ton pelletsfines per år. Den hårda KMR-stenen produceras i ett flertal fraktioner och den färdiga produkten levereras som ballast för tillverkning av tungbetong. Vi producerar cirka ton KMR per år. HELKROSSBALLAST SOM ALTERNATIV TILL EN ÄNDLIG RESURS Traditionellt används naturgrus vid framställning av betong. Då naturgrus är en ändlig naturresurs och bristvara framställer vi bergkross som ballastmaterial. Vi har utvecklat en fraktion krossballast som är så lik naturgrus som möjligt genom att vi omvandlar krossgrusets avlånga och kantiga struktur till att efterlikna naturgrusets rundare struktur. Vi producerar cirka ton betongballast per år.

7 En komplett partner 7 Vår betongfabrik i Malmberget BETONG BETONGTILLVERKNING I KLASS 1-FABRIKER Våra moderna betongfabriker i Kiruna och Malmberget har den högsta produktionskapaciteten i Sverige. Tillsammans producerar de årligen cirka kubikmeter betong vilket motsvarar 10 % av den totala betongproduktionen i Sverige. All betongillverkning sker enligt SFF:s kvalitetssystem, vilket innebär att våra betongfabriker är så kallade klass 1-fabriker. Vår huvudsakliga kund är LKAB, som köper cirka 80 % av vår årliga betongtillverkning, men försäljning sker även till andra entreprenörer som t.ex. NCC, Skanska och Lemminkäinen samt direkt till privatpersoner. Vi har cirka 100 anställda på betong- och bergsektionen, 70 personer i Kiruna och 30 i Malmberget. EN AV VÄRLDENS STÖRSTA PRODUCENTER AV SPRUTBETONG All betong som används vid bergförstärkningen i LKAB:s gruvor tillverkas av oss. Tillsammans producerar våra fabriker årligen över kubikmeter sprutbetong vilket gör oss till en av världens största producenter av sprutbetong. Betongen som används vid bergförstärkning armeras med stål- eller plastfibrer som blandas direkt med betongen i betongfabrikerna. FORSKNING OCH UTVECKLING Produktutvecklingen av betongkvaliteter är ett ständigt pågående arbete för oss. I vårt laboratorium arbetar vi med utveckling av betongkvaliteter i form av hållbarhetstester, fibertester med mera. Vi har över 100 recept. BETONGPRODUKTER OCH KVALITETER Förutom standardbetong och sprutbetong tillverkar vi även kundanpassade kvaliteter som exempelvis stålfiberarmerad betong, schaktrestaureringsbetong, tungbetong med järnmalmsballast med mera. All betong vi tillverkar är fabriksbetong i tillverkningsklass 1. Betongkvaliteter standardbetong C25/30 C28/35 C32/40 C35/45 C40/50 Konsistenser S2 (50-90 mm) S3 ( mm) S4 ( mm) SKB (>600 mm)

8 8 En komplett partner Bergförstärkning i LKAB:s gruva BERGFÖRSTÄRKNING Vår maskinpark består av följande: Placeringsort Kiruna: 7 st sprutriggar 5 st bultriggar 1 st kabelrigg 2 st borriggar 1 st laddbil Placeringsort Malmberget: 3 st sprutriggar 2 st bultriggar 1 st kabelrigg EFFEKTIV BERGFÖRSTÄRKNING Största delen av den bergförstärkning vi utför sker i LKAB:s underjordsgruvor. Vid bergförstärkningsarbeten ansvarar vi för alla arbetsmoment, inkluderat nätning, kabelbultning och betongsprutning. Vid sidan om de arbeten vi utför åt LKAB har vi nyligen utfört uppdrag åt Skanska och Boliden. SPECIALISERAD UTRUSTNING Våra maskiner är utvecklade för att vara så effektiva som möjligt. Vi har specialbyggda fordon för leverans av sprutbetong, betongsprutningsaggregat, torrsprutnings- och injekteringsutrustning samt bergbultningsaggregat. Samliga maskiner är miljöcertifierade. SPRUTRIGG MED SKANNINGSFUNKTION Vår senaste sprutrigg är utrustad med ett skanningssystem som mäter tjockleken på betongsprutningen. Skannern är monterad på sprutriggen och manövreras av operatören. Med hjälp av detta system har vi bättre kontroll på förstärkningen och kan höja kvaliteten på på våra arbeten. Säkerheten stärks då skannern indikerar vilka områden som inte fått tillräckligt tjock beläggning och behöver ytterligare lager betong. Samtidigt hålls materialförbrukningen nere då då utrustningen även visar vilka områden som har korrekt tjocklek och inte behöver mer förstärkning. 80 cm 10 cm 10 cm 20 cm

9 En komplett partner 9 Laddning pågår LOSSHÅLLNING & ORTDRIVNING 25 ÅRS ERFARENHET AV LOSSHÅLLNING Vi har lång erfarenhet av arbete med berg och med den kompetens vi besitter är vi en konkurrenskraftig leverantör av borrning, sprängning och krossning. Med vårt kompletta program utför vi losshållningsarbeten med omfattning från fast berg till upplag av material. Med hjälp av vårt dotterbolag LKAB Kimit arbetar vi med unika sprängmedel med högt energiinnehåll vilket ger ett kontrollerat och bättre styckefall. Vi har en bred maskinpark med borriggar och krossar och kapacitet att losshålla miljontals ton per år. FRÅN BERG TILL GRUS OCH BALLAST ENTREPRENADER Vi utför löpande losshållningsentreprenader till ett flertal kunder såsom Swerock, BDX, Snells Entreprenad och Arctic Road. Under 2010 utförde vi ett omfattande entreprenadarbete åt Trafikverket där vi sprängde lös och transporterade bort ton berg som en del av grundarbetet inför den nya järnvägsdragningen runt Kiruna. ORTDRIVNING Vi utför även ortdrivning och har en ortdrivningsentreprenad i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna. Uppdraget består av att driva cirka ortmeter per år som sedan levereras som färdigställda tillredningsorter. Vi kan också ta hand om materialet som losshålles och förädla det till grus eller färdig betong beroende på ert behov av material.

10 10 En komplett partner

11 En komplett partner 11 GRUVDRIFT VI DRIVER LKAB:S DAGBROTT Vi ansvarar för hela gruvdriften från fast berg till färdigt järnmalmskoncentrat, vilket betyder att vi borrar, spränger, krossar och sovrar för att sedan leverera koncentrat till anrikningsverk. Svappavaara är en expansiv gruvort, produktionen i Gruvberget är uppe i full produktion och två nya dagbrott i Mertainen och Leveäniemi beräknas starta under De nya gruvorna är viktiga hörnstenar i LKAB:s mål att nå 37 miljoner ton färdiga produkter per år. Sammanlagt beräknas de tre fyndigheterna årligen generera cirka 12 miljoner ton järnmalmskoncentrat. OMFATTANDE NYREKRYTERING De nya dagbrotten kommer att vara i produktion dygnet runt, årets alla dagar vilket innebär 500 nya jobb på områdena. LKAB Berg & Betong kommer att behöva drygt 200 nya medarbetare, främst borrare, laddare, krossoperatörer, maskinförare och mekaniker, men även tjänstemän såsom produktionschefer och planerare. Vi erbjuder spännande och roliga jobb där du har stora möjligheter att påverka resultatet. Även våra underentreprenörer kommer att rekrytera ett stort antal nya medarbetare, främst maskinförare och fordonsmekaniker. GRUVBERGET Dagbrottet Gruvberget i Svappavaara är LKAB:s första nya gruva på 50 år och del av Europas största järnmalmsprojekt. I Gruvberget losshåller vi 8 miljoner ton gråberg och 2 miljoner ton magnetitmalm per år. MERTAINEN Brytningen i LKAB:s fyndighet i Mertainen beräknas starta under hösten 2015 och vara uppe i full produktion Cirka 30 miljoner ton berg kommer att losshållas årligen. LEVEÄNIEMI Leveäniemi dagbrott är en malmfyndighet där brytning tidigare pågått. Dagbrottet är 110 meter från toppen till botten och har sedan stängningen fyllts med vatten. För tillfället pågår arbetet med att tömma bort vattnet från dagbrottet för att möjliggöra gruvbrytning med start under hösten Cirka 20 miljoner ton berg kommer att losshållas årligen. MASUGNSBYN LKAB Berg & Betong lossar och krossar mineralet dolomit som LKAB använder som tillsatsmedel vid pelletstillverkning. Dolomiten bryts i Masugnsbyn där vi varje år losshåller och krossar cirka ton dolomit på uppdrag åt LKAB. Vår breda erfarenhet och omfattande expertis inom berg och betong gör oss till en komplett partner till den moderna gruvindustrin. Inom många av våra verksamhetsområden är vi ledande i Sverige och även i Norden.

12 12 En komplett partner Laddning under jord LKAB KIMIT Korta fakta om LKAB Kimit: Grundades 1975 Omsätter cirka 200 miljoner kronor Tillverkar runt ton sprängmedel per år CE-märkta pro - dukter Certifierade enligt ISO 9001:2000, EN samt miljöcertifierade enligt ISO Cirka 20 anställda Vårt dotterbolag LKAB Kimit AB är en ledande leverantör av sprängmedel och explosiva produkter. LKAB:s behov av högkvalitativa, effektiva och pålitliga sprängämnen i gruvorna i Malmfälten var upprinnelsen till bildandet av Kimit AB LKAB Kimit producerar årligen drygt ton sprängmedel vilket motsvarar cirka en tredjedel av Sveriges totala produktion. LKAB är största kunden och står för 80 % av beställningarna. Övriga kunder finns inom gruv- och anläggningsindustrin i främst Sverige och Finland. Sedan 2003 ingår företaget i LKAB Berg & Betong-koncernen. BULK- OCH PAKETERADE PRODUKTER LKAB Kimit tillverkar, lagerför och distribuerar egna emulsionssprängämnen i bulk och paketerad form. All tillverkning sker i den egna fabriken i Kiruna. Dessutom distribueras andra sprängoch tändmedel som exempelvis dynamitsprängämnen, sprängkapslar, ANFO och detonerande stubin. LADDFORDON För att säkerställa en trygg hantering av de sprängmedel som tillverkas tillhandahåller LKAB Kimit även laddfordon med egendesignad laddutrustning för tunnel-, ras och pallbrytning. Laddfordonen utvecklas löpande för att skapa en så effektiv och säker laddningsprocess som möjligt.

13 En komplett partner 13 Arbete i vårt laboratorium BULKPRODUKTER: Kimulux SS 0000 Kimulux R 0500 Kimulux SSAN 0030 ÖVRIGA PRODUKTER: KP Primer PAKETERADE PRODUKTER: LADDFORDON: Kimulux 42 Kimulux 82 K42 Slagladdning SLP 40 SLP 50 SLP 65 Vi utvecklar och tillhandahåller laddfordon för våra större slutanvändare.

14 14 En komplett partner Laserskärning LKAB MEKANISKA Korta fakta om LKAB Mekaniska: Omsätter cirka 175 miljoner kronor Cirka 70 anställda Kvalificerad personal Modern maskinpark och hög förädlingsgrad Säkra leveranser med hög kvalitet LKAB Mekaniska är certifierade enligt ISO 9001:2000, EN samt miljöcertifierade enligt ISO Vårt dotterbolag LKAB Mekaniska AB är ett brett verkstadsföretag som tillhandahåller hela leverantörskedjan från projektering till slutbesiktning i egen regi. Bolaget har under 40 år utvecklats till en komplett leverantör inom stålkonstruktion och maskinbearbetning och erbjuder allt från hög precision till tung stålkonstruktion. LKAB Mekaniska har maskiner, lokaler och kompetens att produktutveckla, konstruera och leverera allt från små komponenter till stora stålkonstruktioner för främst gruv-, process- och tillverkningsindustrin. Bland kunderna finns Esrange, Atlas Copco, GIA, K-Industrier och NASA. LKAB är den största kunden och står för runt 60 % av uppdragen. LKAB Mekaniskas tjänster: Vatten- och laserskärning Svets och montage Maskinverkstad Konstruktion Ytbehandling Underhåll Företaget har tidigt positionerat sig som en ytterst kvalitetsmedveten leverantör. Detta kvalitetstänkande omfattar såväl maskinpark, driftsäkerhet och kunskapsnivå, som kundkontakt, dokumentation och leveranser.

15 En komplett partner 15 WRC standardskruv WRC System EN PATENTERAD PRODUKT SOM OPTIME- RAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT LKAB Mekaniska har utvecklat ett system för slitplåt som reducerar såväl vikter som kostnader samt erbjuder ett bättre miljöalternativ. SLÄT YTA FÖR MINIMALT SLITAGE WRC System består av en skruv med koniskt huvud som skapar en närmast homogen yta med slitplåten. Den släta ytan gör att plåten slits jämnt och att materialet utnyttjas bättre. WRC-skruven kan enkelt skäras bort vid plåtbyte och valet av skärteknik och material förhindrar att skruven roterar i hålet, vilket förenklar åtdragning från muttersidan. WRC System är kompatibelt med en stor variation av stålkvaliteter och tjocklekar. Fördelar med WRC System PROCESSFÖRDELAR Jämnare slitage minskar risken för oplanerade stopp Enklare plåtbyten MILJÖFÖRDELAR Högre materialutnyttjande Lägre transportvolymer Tunnare plåtar = lägre taravikter Plåtarna skärs med energieffektiv vattenskärning ARBETSMILJÖFÖRDELAR Lättare plåtar innebär minskad risk vid lyft och hantering Kan skäras med gas (när man använder vattenskuren valsad plåt, t.ex. Hardox)

16 16 En komplett partner Box Kiruna Besöksadress: Tippvägen 5 Växel: Fax: PETER SÖDERMAN VD peter.soderman@lkab.com AGNETA ENGBERG Ekonomichef agneta.engberg@lkab.com PETER POPPER Kvalitet, miljö och arbetsmiljö peter.popper@lkab.com THOMAS ÖBERG Betong / Bergarbeten Malmberget thomas.oberg@lkab.com PATRIK KANSA Gruvor patrik.kansa@lkab.com LEIF KREKULA Krossning / Entreprenad leif.krekula@lkab.com NICLAS HEDIN Betong / Bergarbeten Kiruna niclas.hedin@lkab.com PER-OVE LINDQVIST Krossning Malmberget per-ove.lindqvist@lkab.com Box Kiruna Besöksadress: Lastvägen 14 Växel: Fax: PER STÖCKEL Verksamhetschef per.stockel@lkab.com Kiruna Växel: Fax: HANS KARLSTRÖM Verksamhetschef hans.karlstrom@lkab.com Foto: Fredric Alm och Runar Gudmundson, Alm & ME Illustration: Daniel Kangas, HEEDMARK AB GAS170

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT

OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT OPTIMERAR ANVÄNDNINGEN AV SLITPLÅT WRC System 3 SLÄT YTA FÖR MINIMALT SLITAGE WRC-skruven med sitt koniska huvud skapar en slät, närmast homogen yta med slitplåten, vilket ger ett jämnt slitage av plåten,

Läs mer

LKAB MEKANISKA EN KOMPLETT MEKANISK VERKSTAD

LKAB MEKANISKA EN KOMPLETT MEKANISK VERKSTAD LKAB MEKANISKA EN KOMPLETT MEKANISK VERKSTAD EN AV MALMFÄLTENS STÖRSTA MEKANISKA VERKSTÄDER En del av LKAB sedan 1975 Omsätter ca 175 miljoner kronor Ingår i LKAB Berg & Betong-koncernen Cirka 80 anställda

Läs mer

NÄR DU VILL HA ETT bergsäkert RESULTAT.

NÄR DU VILL HA ETT bergsäkert RESULTAT. NÄR DU VILL HA ETT bergsäkert RESULTAT. UTROTNINGSHOTADE ARTER TRIVS I VÅRA TÄKTER OCH VÄG- SLÄNTER. Naturgrus och bergkross finns i hela vårt samhälle och används i första hand vid framställning av betong

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet

Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet Tal av vd Lars-Erik Aaro på LKAB:s årsstämma den 27 april 2011 på Luleå tekniska universitet 2010 fyllde LKAB 120 år. Det är i sig fantastiskt. Nästan svårt att förstå... 120 år. Man måste stanna upp lite

Läs mer

Utbildning vid leverans Klart att användas omgående Skjuter sönder berg & sten med omedelbar verkan

Utbildning vid leverans Klart att användas omgående Skjuter sönder berg & sten med omedelbar verkan Utrustning för Berg- & Stenspräckning Utbildning vid leverans Klart att användas omgående Skjuter sönder berg & sten med omedelbar verkan SIMPLEX Den enda Stenspräckningspatronen med separat tändare Säkrare

Läs mer

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad.

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Tradition och framtidstro När vi på RAMAB ser framåt gör vi det med utgångs punkt från vår mångåriga kompetens och erfarenhet.

Läs mer

Spjutspetskompetens inom asfalt

Spjutspetskompetens inom asfalt Spjutspetskompetens inom asfalt Sandahls Grus & Asfalt AB grundades 1991 men har vuxit ordentligt de sista åren. Sandahls geografiska verksamhetsområde sträcker sig över hela landet och därför är verksamheten

Läs mer

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket

Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Rör det rörräcke rör det Birstaverken rörräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

spännteknik En säker förbindelse

spännteknik En säker förbindelse Spännteknik Spännsystem Lagersystem Fogsystem Offshore Specialtjänster spännteknik En säker förbindelse En säker förbindelse Spännteknik AB är ett dotterbolag till det norska KB Spennteknikk AS. Montering,

Läs mer

Välkommen till Familjen PARS!

Välkommen till Familjen PARS! Babak Karimi inköp/it, Bo Karimi BTT, Johan Axelsson vice VD, Stefan Wängermark marknad, Ali Karimi styrelseordförande, Åsa Brovall ACAB, Ulf Liljewern ABL, Sofia Karimi controller, Seppo Laukkanen PREFORM,

Läs mer

FABRIKSBLANDAD BETONG

FABRIKSBLANDAD BETONG FABRIKSBLANDAD BETONG AT FÄRDIG GRUND har skapat ett koncept som gör det enkelt att köpa och få levererat fabriksblandad betong till ditt byggprojekt. Detta ger dig full kontroll över varje kubik med fast

Läs mer

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik

GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR. Här finns grunden för framtidens teknik GRUVBRYTNING I NORRA KÄRR Här finns grunden för framtidens teknik Världen behöver Norra Kärr Strax norr om Gränna, öster om E4:an, ligger Norra Kärr. Här finns världens fjärde största fyndighet av sällsynta

Läs mer

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning

Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton i Kiruna. Förändrad rågodsförsörjning Bilagor: 1 (7) 1 2014-07-30 14-M141 Handläggare Avd/Sektion Ivan Forsgren Hållbar utveckling/yttre Miljö D 0980-535 64 Samrådsunderlag kompletterande samråd - Utökad pelletsproduktion upp till 16,2 Mton

Läs mer

Kunskap och tradition

Kunskap och tradition Kunskap och tradition 2 Legotillverkning som bygger på traditioner Herman Anderssons Plåt AB är en komplett legotillverkare med tjänster och produkter med tonvikt inom rostfritt, aluminium och exotiska

Läs mer

Furhoffs. Din leverantör av rostfria produkter

Furhoffs. Din leverantör av rostfria produkter Furhoffs Din leverantör av rostfria produkter FURO Golvbrunnar För vårt FURO-sortiment som omfattar golvbrunnar, golvrännor och terassbrunnar har vi dokumenterade standardlösningar med många smarta detaljlösningar.

Läs mer

proplate MACHINING ON THE CUTTING EDGE

proplate MACHINING ON THE CUTTING EDGE proplatemachining ON THE CUTTING EDGE Vi är experter på maskinbearbetning av stål Maskinbearbetning av hög klass är en förutsättning för att skurna detaljer ska fungera för sitt ändamål. Vi erbjuder en

Läs mer

Kompletterande undersökningstillstånd.

Kompletterande undersökningstillstånd. VD har ordet När jag nu återigen sätter mig ner för att sammanfatta vinterns arbeten uppe i Vindelgransele känns det mycket glädjande att Länsstyrelsen i Västerbotten godkänt vår ansökan för provbrytning

Läs mer

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Två av Bolidens efterbehandlingar. På föregående sida ses den sjö som numera täcker Långselegruvan och här syns det vattentäckta

Läs mer

Räcket som är ett lyft för broarna broräcket

Räcket som är ett lyft för broarna broräcket Räcket som är ett lyft för broarna broräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

MILJÖMÅLSUPPFÖLJNING GOD BEBYGGD MILJÖ- Minskad naturgrusanvändning

MILJÖMÅLSUPPFÖLJNING GOD BEBYGGD MILJÖ- Minskad naturgrusanvändning MILJÖMÅLSUPPFÖLJNING GOD BEBYGGD MILJÖ- Minskad naturgrusanvändning Uppföljningen är utförd av Emma Sigvardsson under våren 2008, viss redigering av text är därefter gjord av Katarina Wallinder Projektets

Läs mer

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning

PANTONE: 2935 U. Nordens största tillverkare av blästerutrustning PANTONE: 2935 U Nordens största tillverkare av blästerutrustning Välkommen till Bäckman Bäckman är Nordens största tillverkare av utrustning för blästring. Vår långa erfarenhet och kompetens gör det enkelt

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

EN MARKNAD I FÖRÄNDRING

EN MARKNAD I FÖRÄNDRING EN MARKNAD I FÖRÄNDRING eller LKAB och galten Särimner En framstående leverantör av högkvalitativa järnmalmsprodukter till den globala stålindustrin DET HÄR ÄR LKAB Vi arbetar både under och ovan jord

Läs mer

För dig som vill arbeta i gruvnäringen

För dig som vill arbeta i gruvnäringen För dig som vill arbeta i gruvnäringen 1 2 Den svenska gruvnäringen sysselsätter allt fler. Inte sedan i början av 1990-talet har gruvorna sysselsatt så många som idag. Och produktionen av malm slog i

Läs mer

Samhällsomvandling Kiruna

Samhällsomvandling Kiruna Mikael Westerlund T f Avdelningschef Samhällsomvandling Kiruna Gruvnäringen och regionens betydelse Sedan 2007 har LKAB och Boliden levererat in till statskassan drygt 18 miljarder kronor i företagsskatt.

Läs mer

- Träprodukter som gör skillnad -

- Träprodukter som gör skillnad - - Träprodukter som gör skillnad - Vår anläggning i Fjärås med kontor, fabrik och lager. RESTPRODUKTER I VÅR VIRKESHANTERING BLIR TILL BRIKETTER LITE OM FÖRETAGET Fjärås Träförädling är en oberoende, tillverkande

Läs mer

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2001:11 2001-04-12 Dnr A 12/99

AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2001:11 2001-04-12 Dnr A 12/99 AVSKRIFT MARKNADSDOMSTOLEN BESLUT 2001:11 2001-04-12 Dnr A 12/99 1 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets beslut 1999-06-22, dnr 1219/93, bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Swerock AB, 556081-3031, Box 177,

Läs mer

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK PRODUKTION INHOUSE TRYCK ARK-TRYCKAREN 20150408 KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK El och värmeproduktion för ett hållbart Jönköping. VÅRT KRAFTVÄRMEVERK Hösten 2014 stod vårt nybyggda biobränsleeldade kraftvärmeverk

Läs mer

Bräcke Åkeri AB Din gasleverantör i väst!

Bräcke Åkeri AB Din gasleverantör i väst! Bräcke Åkeri AB Din gasleverantör i väst! Vad gör vi? Huvudverksamheten för Bräcke Åkeri AB är att transportera gaser åt AGA Gas AB, främst inom Västra Götaland. Åkeriet distribuerar till företag, privatpersoner,

Läs mer

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN

BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN BRYTNING SÅ BRYTS MALMEN När LKAB levererar Performance in Ironmaking får stålverkskunderna en ökad effektivitet i sina processer. Det börjar med brytningen av den unika magnetiten i LKAB:s gruvor i Kiruna,

Läs mer

Våra fördelar. Möjlighet att tillverka stora enheter. Del av en stor koncern vilket ger kunden trygghet

Våra fördelar. Möjlighet att tillverka stora enheter. Del av en stor koncern vilket ger kunden trygghet 2011.03.24 Våra fördelar Möjlighet att tillverka stora enheter Del av en stor koncern vilket ger kunden trygghet Stort antal kompetenta svetsare inom metoderna MIG/MAG, hård och rörtrådssvetsning (FCAW),

Läs mer

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris.

Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Kundanpassade kvalitetslösningar. In i minsta detalj. Till rätt pris. Tryckt på Cyclus Offset/Print, ett till 100% återvunnet och miljövänligt papper producerat av avsvärtat returpapper från hushåll och

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 GRUVNÄRINGEN Prognos för arbetsmarknaden 2015 Text Timo Mulk-Pesonen Arbetsförmedlingen, Analysavdelningen Eftertryck tillåtet med angivande av källa 2014-12-09 Oförändrad

Läs mer

Ett miljöföretag som arbetar för dig

Ett miljöföretag som arbetar för dig 2 3 Ett miljöföretag som arbetar för dig Avesta Vatten och Avfall AB är ett miljöföretag som ägs av Avesta kommun. Det är vi som ser till att du får rent vatten ur kranen och att avfallshanteringen sköts

Läs mer

HB-MARKBELÄGGNINGAR. Hållbar skönhet för din trädgård!

HB-MARKBELÄGGNINGAR. Hållbar skönhet för din trädgård! HB-MARKBELÄGGNINGAR Hållbar skönhet för din trädgård! HB-Marksten... 4-5 HB-Patinerad marksten... 6-7 HB-Markplattor... 8-9 HB-Vallsten...10-11 HB-Knäcksten... 12-13 HB-Markstensmodeller... 14-15 Hitta

Läs mer

SINGLE LEG SHELTON GRAVEL BAND SLITSDRÄNERINGSMASKIN

SINGLE LEG SHELTON GRAVEL BAND SLITSDRÄNERINGSMASKIN SINGLE LEG SHELTON GRAVEL BAND SLITSDRÄNERINGSMASKIN BRUKSANVISNING SHELTON SPORTSTURF DRAINAGE SOLUTIONS BAUMBER HOUSE BAUMBER HORNCASTLE LINCOLNSHIRE LN9 5NF ENGLAND Tel 01507 578288 Fax 01507 578790

Läs mer

Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter

Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter Packningar Skyddsnät Mutterskydd Gummiprodukter www.tematic.se Stansade produkter Stansade packningar, brickor och dylikt i alla dimensioner och framförallt i stort sett alla material. Allt från standardutförande

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Nordic Iron Ore AB (publ)

Nordic Iron Ore AB (publ) Nordic Iron Ore AB (publ) Information till aktieägare i samband med företrädesemission i september 2014 www.nordicironore.se Ett tillfälle att investera i ett järnmalmsprojekt med produktion inom en snar

Läs mer

NÄR DU VILL HA ETT HELGJUTET RESULTAT.

NÄR DU VILL HA ETT HELGJUTET RESULTAT. NÄR DU VILL HA ETT HELGJUTET RESULTAT. FÖR DIG SOM VÄRDESÄTTER KREATIVITET, MILJÖ, HÅLLBARHET OCH ESTETIK. Idag kan du skapa fantastiska bostadsmiljöer av betong, med stor variation på både struktur,

Läs mer

NVF, Effektivare tunneldrivning 2014 Bergsprängning Kontursprängning Konturkvalitet. Anders Bouvin Projektledare

NVF, Effektivare tunneldrivning 2014 Bergsprängning Kontursprängning Konturkvalitet. Anders Bouvin Projektledare NVF, Effektivare tunneldrivning 2014 Bergsprängning Kontursprängning Konturkvalitet Anders Bouvin Projektledare Resultat Effektiv laddcykel Full indrift Rätt tunnelprofil Små skadezoner Rätt styckefall

Läs mer

ARKTISK FORSKNING OCH PRODUKTUTVECKLING MODULBYGGANDE FLYTTBARHET MARKNADENS ENERGIEFFEKTIVASTE ELEMENT BYGGNADER FÄRDIGA INOM EN VECKA

ARKTISK FORSKNING OCH PRODUKTUTVECKLING MODULBYGGANDE FLYTTBARHET MARKNADENS ENERGIEFFEKTIVASTE ELEMENT BYGGNADER FÄRDIGA INOM EN VECKA PRODUKTION, FÖRSÄLJNING OCH RÅDGIVNING M-Partners Oy Lillåvägen 47 A 64610 ÖVERMARK Tel. +358 6225 3266 Telefax +358 6225 3271, info@m-partners.fi, www.m-partners.fi ARKTISK FORSKNING OCH PRODUKTUTVECKLING

Läs mer

Välkommen till din kvalitetsleverantör

Välkommen till din kvalitetsleverantör kvalitet som håller Välkommen till din kvalitetsleverantör Nybrogrus AB bryter berg- och grusmaterial i tre egna bergtäkter och en naturgrustäkt. Huvudsakligen levererar vi produkterna lokalt, i Kalmar

Läs mer

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav Bakgrunden till projektet vid Lossendammen är de skärpta kraven från RIDAS, som ställer krav på att man ska kunna avbörda ett 10000-årsflöde, även kallat klass-1-flöde. Foto: Magnus Holmgren Projektet

Läs mer

Takstolsexperten. vår kunskap, din trygghet. www.takstolsfabriken.se

Takstolsexperten. vår kunskap, din trygghet. www.takstolsfabriken.se Takstolsexperten vår kunskap, din trygghet www.takstolsfabriken.se Takstolar av högsta kvalité, en Fördelarna är många! snabbt, enkelt och alltid rätt takstolar från början! Nässjö Takstolsfabrik är en

Läs mer

ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING

ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING ZINKGRUVAN MINING JUBILEUM 2014 10 ÅR MED LUNDIN MINING TIO HÄNDELSRIKA ÅR 2004 blev Zinkgruvan Mining en del av Lundin Mining-koncernen. Mycket har hänt sedan dess och både företaget och koncernen har

Läs mer

Montageanvisning för GC- räcke. (rev. 2012-02-21)

Montageanvisning för GC- räcke. (rev. 2012-02-21) Montageanvisning för GC- räcke (rev. 2012-02-21) Innehållsförteckning Allmän information inför montage... 1 Säkerhet på arbetsplatsen... 1 Material... 1 Avrop av material... 1 Tillverkning av radier...

Läs mer

Balhanteringsredskap. Det professionella valet

Balhanteringsredskap. Det professionella valet Balhanteringsredskap Det professionella valet 994 Baldelare Med kombinationen enkelhet och styrka klyver McHale baldelare snabbt, noggrant och effektivt balar av ensilage, hö eller halm. Manövrerad via

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR

LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR 2 Inledning Detta häfte innehåller grundläggande information och beskriver kortfattat de viktigaste momenten kring rörläggning

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947

KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 KVALITET OCH INNOVATION SEDAN 1947 Vi vet att professionella användare ställer höga krav på sin utrustning och våra verktyg är konstruerade för att tillmötesgå våra kunders behov, både med avseende på

Läs mer

Dok. Nr: VE-00172-V Verksamhetsmanual Benning Sweden AB

Dok. Nr: VE-00172-V Verksamhetsmanual Benning Sweden AB 1(12) Inledning... 3 Företagspresentation... 3 Affärsidè... 3 Verksamhetssystemets omfattning... 3 Organisation... 4 Ledningsforum... 4 Ledningsfunktionen, VD... 5 Försäljning... 5 Produktenheten... 5

Läs mer

Lyktramar. Lyktramarna är tillverkade av gjuten brons, liksom de eventuella dekorerna.

Lyktramar. Lyktramarna är tillverkade av gjuten brons, liksom de eventuella dekorerna. Lyktramar Lyktramar Paasikivis lyktramar i brons bildar tillsammans med gravstenen en vacker och stämningsful helhet. Tack vare den hållbara lyktkonstruktionen av hög kvalitet brinner ljuset tryggt och

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION YTTRE OCH INRE MILJÖ. Produkt: Platsgjuten terrazzobetong. Företagsinformation: AB Strängbetong Box 858 131 25 NACKA

BYGGVARUDEKLARATION YTTRE OCH INRE MILJÖ. Produkt: Platsgjuten terrazzobetong. Företagsinformation: AB Strängbetong Box 858 131 25 NACKA Miljöhandbok 06900 Avser Dokumentnr Sida MH12 2003384/5 1 (5) Fastställd av, datum, sign Skapad/Ändrad av Skapad datum Ändrad datum Tommy Liefvendahl, 2002-09-02 Lars Åberg 1998-03-17 02-09-02 BYGGVARUDEKLARATION

Läs mer

Byggnation av en luftsolfångare

Byggnation av en luftsolfångare Sjöfartshögskolan Byggnation av en luftsolfångare Författare: Petter Backman Ronny Ottosson Driftteknikerprogammet 120 hp Examensarbete 6 hp Vårterminen 2013 Handledare: Jessica Kihlström Sjöfartshögskolan

Läs mer

Vi bygger och underhåller järnväg

Vi bygger och underhåller järnväg 1 2014 06 12 Vi bygger och underhåller järnväg Detta är Infranord 2 300 medarbetare varav cirka 1 900 tekniker 3,8 miljarder SEK i omsättning (2013) Verksamhet inom anläggning, service samt tillverkning

Läs mer

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format

Tranås Rostfria AB. Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Det lilla bolagets flexibilitet i stort format Tranås Rostfria AB är en svenskägd legotillverkare som är inne i en stark expansionsfas

Läs mer

- Framtiden är vår marknad! Informationsdag biogas & tunga fordon i Östersund 16-02-04

- Framtiden är vår marknad! Informationsdag biogas & tunga fordon i Östersund 16-02-04 - Framtiden är vår marknad! Informationsdag biogas & tunga fordon i Östersund 16-02-04 Disposition 1. Om Sundfraktsgruppen 2. Vision 3. Hållbara Sundfrakt! - Framtiden är vår marknad! Vilka är vi? Sundfraktsgruppen

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

mobilisering Nyhet Sv 1202 S 1803 Lv 100 T2 i sitt rätta element SERVICE & RESERVDELAR- SNABBT & SMIDIGT Mindre, flexiblare, lönsammare

mobilisering Nyhet Sv 1202 S 1803 Lv 100 T2 i sitt rätta element SERVICE & RESERVDELAR- SNABBT & SMIDIGT Mindre, flexiblare, lönsammare mobilisering maskin mekano nyhetsbrev nr 1/2014 Nyhet Lv 100 T2 Mindre, flexiblare, lönsammare S 1803 i sitt rätta element Sv 1202 Kapabel men lättflyttad SERVICE & RESERVDELAR- SNABBT & SMIDIGT LEDAREN

Läs mer

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet

När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet När Sandvik utvecklade världens lägsta gruvmaskin skedde det under bordet Utmaningen: Den viktiga metallen platina förekommer i form av tunna horisontella lager i berggrunden. Vanligtvis är dessa mindre

Läs mer

ett starkt lyft för framtiden

ett starkt lyft för framtiden ett starkt lyft för framtiden För att ge våra kunder en förstklassig service arbetar vi kontinuerligt med bland annat teknik och utbildning. Vi tar hänsyn till önskemål, går igenom rutiner och utvärderar

Läs mer

EUROPAS MODERNASTE RÖRKLIPPNINGSANLÄGGNING FINNS NU PÅ AXELENT I HILLERSTORP

EUROPAS MODERNASTE RÖRKLIPPNINGSANLÄGGNING FINNS NU PÅ AXELENT I HILLERSTORP X-News Nr 2 2009 Nyheter & Notiser från Axelent AB www.axelent.se Problemlösare med unikt erbjudande» Läs mer på sid 4 NYTT SAMARBETS- AVTAL MED ASEAN Nu finns vi i 38 länder.» Läs mer på sid 3 EUROPAS

Läs mer

Case: Swegon. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story

Case: Swegon. Utmaning. Lösning. Resultat. Success story Success story Case: Swegon Utmaning Storskalig plåtbearbetning med hjälp av traditionella maskiner bullrar och drar energi. Inför lanseringen av produktfamiljen Pacific ville Swegon effektivisera tillverkningen

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

Till dig som inte drömmer om betong...

Till dig som inte drömmer om betong... Till dig som inte drömmer om betong... ... men som kanske borde göra det. Betong är ett framtidsmaterial med en flertusenårig historia. Det är ett robust och hållbart byggmaterial med många fördelar, inte

Läs mer

Sjösänkningsvikter Specialprodukter

Sjösänkningsvikter Specialprodukter Sjösänkningsvikter Specialprodukter BetongTeknik är specialiserat på kvalificerad försäljning av sjöledningsvikter samt andra specialprodukter i betong. Företaget är nystartat, men både produkter och personal

Läs mer

RAPPORT. ISSN 1400-0792 Nr 2006:6. Underlag för materialförsörjningsplanering i Södermanlands län

RAPPORT. ISSN 1400-0792 Nr 2006:6. Underlag för materialförsörjningsplanering i Södermanlands län RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2006:6 Underlag för materialförsörjningsplanering i Södermanlands län Underlag för materialförsörjningsplanering i Södermanlands län Miljöenheten, Länsstyrelsen i Södermanlands

Läs mer

Yrkeskategorier Vindkraftstillverkare

Yrkeskategorier Vindkraftstillverkare Vindkraftstillverkare Producerar vindkraftverk, vilket inkluderar tillverkning av huvudkomponenter och sammansättning av färdiga anläggningar. Kvalificerade ingenjörer inom forskning och utveckling Produktutvecklare

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg Promemoria 2012-09-05 Jobb- och tillväxtsatsningar: Miljardinvesteringar i Malmbanan, Pajala- Svappavaara samt väg och järnväg 2 Regeringen satsar på Malmbanan och Pajala-Svappavaara som en del av regeringens

Läs mer

Rücker Nord AB - Miljöhandbok

Rücker Nord AB - Miljöhandbok Rücker Nord AB - Miljöhandbok BL-305 page 1 of 12 Inledning Syftet med denna handbok är att underlätta och ge tips och idéer om vad man kan göra för att förbättra miljöegenskaper när man arbetar med produktutveckling.

Läs mer

STÖRST AV EN ANLEDNING

STÖRST AV EN ANLEDNING BEYSNING När din teknik ska upp i luften så ordnar vi på Scanmast det. Tre eller 300 meter spelar ingen roll, vi löser det. Det har vi gjort sedan 1950-talet. Och vi gör det bra. Runt 1960 byggde vi de

Läs mer

Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål

Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål Effektiv flamvärmning vid svetsning och skärning av moderna stål Jakten på hållfasthet, och därmed minskad vikt hos svetsade konstruktioner har drivit på utvecklingen av nya höghållfasta stål. Med de förbättrade

Läs mer

1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3

1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3 Innehållsförteckning 1. Inledning 1 1.1 Allmänt 1 1.2 Standarden SS-EN 1090-2 2 1.3 Kvalifikationskrav för personal 2 1.4 Krav på noggrannhet för utförandet 3 2. Termer och definitioner 4 3. SS-EN 1090-1

Läs mer

Välkommen till. Ledande leverantör av produkter, lösningar och tjänster inom metallindustrin.

Välkommen till. Ledande leverantör av produkter, lösningar och tjänster inom metallindustrin. Välkommen till Invex Ledande leverantör av produkter, lösningar och tjänster inom metallindustrin. Vi tillhandahåller metallhalvfabrikat i aluminium, rostfritt, stål, titan och koppar/ mässing. Invex AB

Läs mer

Produktion utan avbrott med rätt reservkraft

Produktion utan avbrott med rätt reservkraft Produktion utan avbrott med rätt reservkraft Våra installationer tryggar din reservkraft i alla väder Sedan starten 1950 har elektriciteten varit i fokus på Olssons Elektromekaniska. I början reparerade

Läs mer

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER

GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER GENERELLA MONTAGE- OCH UNDERHÅLLSINSTRUKTIONER FÖR RÖKLUCKOR OCH TAKLJUSKUPOLER 1. LAGRING AV KUPOLER PÅ ARBETSPLATSEN Till takljuskupolerna och rökluckor med ljuskupoler levereras kupolerna i separat

Läs mer

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE

BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE EFFEKTIV AVFALLSHANTERING BYGGER PÅ NÄRA SAMARBETE BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL DET FINNS MÅNGA FÖRDELAR MED ATT VARA LOKAL SÅ LÄNGE DU OCKSÅ ÄR GLOBAL SITA Sverige är ett av landets ledande företag

Läs mer

En bubblare bland giganterna Tester

En bubblare bland giganterna Tester Page 1 of 7 Textstorlek: En bubblare bland giganterna På den svenska marknaden för kolsyremaskiner dominerar två stora märken: Sodastream och AGA. Men i WiseGuides test av sex modeller hittar vi en nykomling

Läs mer

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande.

Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Trävaror och byggprodukter för industriell tillverkning och modernt byggande. Hög kapacitet och nyskapande lösningar. För våra kunders behov Visionen för Martinsons Trä är att med engagerade medarbetare

Läs mer

KOMPLETT VAGNSPROGRAM Designade av nordiska lantbrukare

KOMPLETT VAGNSPROGRAM Designade av nordiska lantbrukare KOMPLETT VAGNSPROGRAM Designade av nordiska lantbrukare DESIGNADE AV NORDISKA LANTBRUKARE KONSTANT UTVECKLING AV VAGNARNA MI tippvagnsprogram består i dag av 5 serier av tippvagnar med lastkapacitet på

Läs mer

Packaging solutions close to you

Packaging solutions close to you Packaging solutions close to you Innehåll Om oss sid 04 Kvalitet sid 06 Miljö sid 08 PRODUKTION sid 10 PRODUKTER FÖR RETAIL sid 12 PRODUKTER FÖR INDUSTRI sid 13 VAD STENQVIST STÅR FÖR sid 14 Kontakt sid

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj.

En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. N R 5 2 0 1 0 2 1 M A J E N T I D N I N G F Ö R M E D A R B E T A R E I L K A B En tragisk dödsolycka inträffade i Malmberget på tisdag 18 maj. Två personer omkom i samband med byggjobb på den nya huvudnivån.

Läs mer

Stockholms nya järnvägslänk

Stockholms nya järnvägslänk ANLÄGGNING Att spränga mitt i stan och att det är trångt. Det är två av utmaningarna när Citybanan i Stockholm ska dras under Riddarfjärden. Dessutom gäller det att få tunnel elementen från Tallinn igenom

Läs mer

Framgång med. robotautomation

Framgång med. robotautomation Framgång med robotautomation Snabb, noggrann och beröringsfri mätning med laser. - Fogsökning - Kvalitetskontroll - Mätning LMI Technologies AB Tel: 031 3 36 25 10 www.lmint.com Så många skäl att automatisera

Läs mer

Utvecklar, tillverkar och säljer maskiner och kompletta anläggningar för krossning, sortering och materialhantering MÖCKELN

Utvecklar, tillverkar och säljer maskiner och kompletta anläggningar för krossning, sortering och materialhantering MÖCKELN en mansålder i branschen Utvecklar, tillverkar och säljer maskiner och kompletta anläggningar för krossning, sortering och materialhantering MÖCKELN Ett företag i Tesab-koncernen 75 år med grus i maskinerna

Läs mer

Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad.

Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad. Kan du din betong? Betong har funnits i flera tusen år. Det är vår tids mest använda byggmaterial och dess mångsidighet är oöverträffad. I Sverige produceras årligen cirka fem miljoner kubik meter betong.

Läs mer

Novus LUFTKUDDEMASKIN

Novus LUFTKUDDEMASKIN Novus LUFTKUDDEMASKIN MANUAL Luftkuddemaskin Novus Kära kund Gratulerar och tack för att du har valt denna luftkuddemaskin från oss. Den är tillverkad enligt senaste teknologiska rön och är av mycket hög

Läs mer

Branschens anpassning mot EU:s och Sveriges

Branschens anpassning mot EU:s och Sveriges Branschens anpassning mot EU:s och Sveriges 1 klimatmål Status i gruvbranschen, EUs och Sveriges klimatmål; - befintliga och kommande regelverk Anders Lundkvist SveMin Elektrifierad gruvproduktion och

Läs mer

Slitskyddade skovlar för slunghjul

Slitskyddade skovlar för slunghjul Slitskyddade skovlar för slunghjul Skovlar i slungblästringsmaskiner utsätts för ett kraftigt slitage. Därför är skovlarna tillverkade i slitstål. Ni-hard och andra höglegerade stål är vanligt förekommande.

Läs mer

Din stål och smidesleverantör

Din stål och smidesleverantör Din stål och smidesleverantör Innovativ partner Ferrocon är ett innovativt verkstadsföretag som har varit verksamma i Skövde sedan 1951. Idag med ett 30-tal engagerade medarbetare, flexibel organisation,

Läs mer

Vår styrka - den kompletta lösningen

Vår styrka - den kompletta lösningen hissar hissar 1 Vår styrka - den kompletta lösningen P DAHL har sedan starten specialiserat sig på hissystem och sedan många år har vi varit Norra Europas största leverantör och tillverkare av hisselektronik.

Läs mer

BISSY SOPBRUNN Underjordiska behållare

BISSY SOPBRUNN Underjordiska behållare BISSY SOPBRUNN Underjordiska behållare BISSY SOPBRUNN är ett avfallshanteringssystem för miljövänlig, ekonomisk och rationell hantering av sopor, kompost och återvinningsmaterial. Sopbrunnen passar i de

Läs mer

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement

Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Förebyggande av fallrisk vid lossning av betongelement Arbete på två meters höjd eller mer vid lossning av betongelement Vid projekterings- och planeringsarbetet grundläggs förutsättningarna för att åstadkomma

Läs mer

Ölands Vattenskärning AB. Vår leverans - din säkerhet

Ölands Vattenskärning AB. Vår leverans - din säkerhet Ölands Vattenskärning AB Vår leverans - din säkerhet Presentation Produktion Vi är ett komplett företag för dig som vill ha arbeten utförda med precision och snabb leverans. Vår styrka består av bred lagerhållning

Läs mer

FORPRIME. Produktinformation 29.12.2015. Puh +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.fi

FORPRIME. Produktinformation 29.12.2015. Puh +358 (0)207 440 400. OY FORCIT AB www.forcit.fi 29.12.2015 2 / 7 1. Beskrivning av produkten och dess användningsområde Forprime är en sprängkapselförstärkare (klenhålsprimer) tillverkat i Forcits Hangö-fabrik. Klenhålsprimern lämpar sig vid ortdrivning

Läs mer

Gjut en platta på mark

Gjut en platta på mark http://www.viivilla.se/bygg-och-byggmaterial/gjut-en-platta-pamark.aspx?menu=41297&area=&noarea=0&category=&std=true Gjut en platta på mark Steg för steg ger vi dig här handfasta råd om hur du bygger din

Läs mer

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990

Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Företagspresentation 2016 KTI Sverige AB 556593-3990 Vår omvärld och de förutsättningar vi verkar inom Kemtvätt och klädvård Att bedriva ett trovärdigt och kvalitativt företag inom kem- och vittvättsbranschen

Läs mer