Verksamhetsbeskrivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsbeskrivning"

Transkript

1 Verksamhetsbeskrivning 1 Bakgrund 1.1 Nulägesbeskrivning operativa processer Skapa utbildningsutbud Innan en utbildning kan erbjudas studenterna måste först en kursplan (för kurser) eller utbildningsplan (för program) skapas. Kursplan och utbildningsplan utformas av lärare och skickas till institutionsnämnden som fattar beslut om att den skall inrättas. När kursplanen är inrättad läggs den in i kursdatabasen Selma. En kursplan innehåller följande information: Utbildningsnivå, Nivå/successiv fördjupning, Huvudområde(n) och successiv fördjupning, Betygsskala, Inrättad, Giltig från, Behörighet. En utbildningsplan omfattar två eller flera kursplaner och identifieras med en prohramkod. Figur 1 Exempel på kursplan Inför varje antagning VT och HT bestämmer institutionerna kursutbudet d.v.s. vilka program, fristående kurser, programkurser och kurspaket (ett kurspaket består av flera kurser) som ska erbjudas och göras tillgängliga för studenterna. Dessa utbildningserbjudanden läggs in i kursdatabasen. Ett kurserbjudande (fristående kurs eller programkurs) måste alltid vara kopplad till en och bara en kursplan, men en kursplan kan vara kopplad till flera kurserbjudanden. Ett programerbjudande måste alltid vara kopplat till en utbildningsplan. En utbildningsplan kan vara relaterad till 0 eller flera programerbjudanden.

2 Dessa utbildningserbjudanden görs tillgängliga för studenterna genom att de skickas från kursdatabasen Selma till Utbildning och HögskoleRådets (UHR) Databas. Samtidigt skickas dessa utbildningserbjudanden till informationssystemet Uppdok/Ladok. Figur 2 Exempel på utbildningserbjudanden Studentrekrytering (Recruitment) Studenterna gör sina val i som använder de utbildningserbjudanden som nu finns i UHR s databas. Varje utbildningserbjudande i form av fristående kurs, programkurs, kurspaket eller program har en anmälningskod som används av studenterna när de anmäler sig till programmet, programkurs, fristående kurs eller kurspaket. är ett informationssystem som UHR ansvarar för. Systemet tillhandahåller information till sökande, sökmotorn Hitta utbildning samt Dina sidor. Studenterna anmäler sig till antagningen via studera.nu och antagning av studenter sker via ett urval som sker i informationssystemet NyA som också använder UHR's databas. Hur antagningsprocessen går till mer i detalj finns beskrivet på En student identifieras med hjälp av personnummer eller i fallet med utländska studenter genom ett temporärt personnummer. Förutom detta finns information om för- och efternamn, bostadsadress och postadress. En privatperson blir student vid ett universitet/högskola när personen blir antagen på ett utbildningserbjudande för första gången. En student kan vara antagen på flera utbildningserbjudanden, och ett utbildningserbjudande kan ha flera studenter. Efter att antagningen har skett skickas uppgifter om antagna studenter på program, kurspaket, fristående kurs och programkurs över till Ladok. Registrering av studenter (Enroll Students)

3 Registrering I Ladok skapas ett kurstillfälle för varje kursplan som ingår i ett kurserbjudande och kurspaket. Ett programtillfälle finns skapat för varje programerbjudande. När informationen om antagna studenter mottas i Ladok matchas utbildningserbjudandena och antagningarna mot dessa kurstillfällen och programtillfällen. Innan kurstillfället startar måste studenterna registrera sig på de kurstillfällen som de har för avsikt att delta på. Studenten kan bara ha en registrering på ett och samma kurstillfälle men studenten kan ha flera registreringar på olika kurstillfällen. En student kan vara fortsättningseller omregistrerad på samma kurskod (kursplan). Detta är viktigt att urskilja genom att universitetet bara får betalt för förstagångsregistreringen på kurskoden, och studenten kan bara beviljas studiemedel för kurstillfällen som hen är registrerad på. Ett kurstillfälle identifieras med hjälp av följande attribut: kurskod, starttermin, kurstakt, kurstid, undervisningsform, kursomgång och finansieringsform. Ett kurstillfälle kan också ha olika prov som kursen examineras mot. Detta kallas för en provuppsättning och identifieras av en provkod. Det kan vara projektarbete, laborationer, tentamen etc. Varje prov utgör en betygsgrundande del av ett kurstillfälle. Kursgenomförande (Educate) Efter det att studenterna registrerat sig på ett kurstillfälle inleds undervisningen. Under kurstillfällets gång används informationssystemet Studentportalen för kommunikation mellan lärare och studenter. För att detta informationssystem ska kunna användas måste först information om kurstillfällen och registrerade studenter föras över till Studentportalen. Betygssättning och rapportering (Assess and Award) I samband med examination genomför studenterna olika prov och lärarna bedömer och rättar resultaten från de olika proven. Läraren anger betyget för varje prov och detta registreras i Ladok. 1.2 Nulägesbeskrivning kontrollprocesser (Verksamhetsstyrning) Budgetplanering på institutionsnivå I november varje år inleds budgetarbetet inför nästa budgetår. På universitetet utförs detta på institutionsnivå, vid Uppsala universitet finns ca 300 institutioner. Planeringen på institutionsnivå sker med hjälp av ett informationssystem UU-plus där det budgeterade anslaget (intäkterna) i form av helårsplatser, samt kostnader för lokaler, personal etc. budgeteras. I det befintliga budgetsystemet finns idag bara möjlighet att budgetera på ämnesnivå. Detaljplaneringen på kursnivå sker främst med hjälp av egenutvecklade kalkykmatriser (excel-ark). Undervisningsplanering på kurs(tillfälles)nivå Undervisningsbudgeterna läggs per ämne och det finns en studierektor per ämne som är ansvarig för detta. Detta arbete sker därför på många olika sätt. Det vanligaste verktyget som används för detta arbete är olika kalkylmodeller utvecklade med kalkylark (excel-ark). Arbetet går till på följande sätt.

4 Studierektor börjar med att inhämta information om antalet tilldelade helårsplatser för sitt ämne. Detta återfinns i verksamhetsplanen som gäller för varje institution. En helårsplats motsvarar 60 producerade poäng och varje helårsplats har ett pris t.ex kr. Om ämnet har tilldelats 100 helårsplatser i budgeten innebär detta att ämnet har en budgeterad intäkt på 4 milj. kr. Själva arbetet med undervisningsbudgeten bygger dock på att allt räknas om till antal tillgängliga intäktstimmar. Studierektorerna räknar ut detta med hjälp av en nyckel som schablonmässigt sätts till 300 kr. Det vill säga att priset på en utbildningstimme anses vara 300 kr. Detta betyder att om ämnet har en intäkt på 4 milj. så innebär detta att ämnet förfogar över en budgeterad undervisningstid på ( /300) timmar. Detta motsvarar 7,6 heltidstjänster genom att en heltidstjänst motsvarar 1740 timmar/år. Figur 3 Exempel på intäkter Nästa steg innebär att räkna ut hur mycket tid som finns tillgänglig för varje lärare. Underlaget för hur stor del av timtiden för varje lärare som finns tillgänglig för undervisning inhämtas från ekonomiadministratörerna som i sin tur hämtar detta från personalbudgeten som finns i UU-plus. Studierektor registrerar sedan denna information i kalkylarket. Den information som registreras är läraridentitet, för och efternamn, antal % av tjänsten som läraren är tillgänglig för undervisning. Baserar på denna information och antalet timmar som en heltidstjänst omfattar (1740) beräknas antalet timmar som läraren är tillgänglig för undervisning ut. Dessa timmar summeras sedan och kan nu jämföras med den totala undervisningstiden på timmar. Om den summerade tiden för befintliga lärare understiger intäktstimmar har ämnet en lärarbrist som måste lösas med nyrekrytering eller att lärare lånas in för att lösa underskottet.

5 Figur 4 Exempel på lärartid Studierektor räknar därefter ut kurs(tillfälle)budgetarna. Input till denna beräkning är årets kursutbud d.v.s. samtliga kurstillfällen som man planerar att genomföra. Dessa registreras manuellt i kalkylarket. För varje kurstillfälle registreras antal poäng samt antal platser. Efter detta beräknas hur mycket undervisningstid som varje kurstillfälle skall förfoga över. Denna uträkning bygger på följande fördelningstabell Figur 5 Exempel på fördelningstabell Detta betyder t.ex. att en kurs på 7,5 poäng med 20 platser har tillgång till 230 undervisningstimmar och att en kurs som omfattar 15 poäng och 40 platser har tillgång till 500 timmar. Summan av den fördelade tiden på samtliga kurstillfällen får inte överskrida den totala undervisningstiden vilken är timmar i detta exempel. Figur 6 Exempel på fördelade timmar på kurstillfällen

6 Studierektor bestämmer sedan i samråd med lärarna vilka som ska undervisa på de olika kurstillfällena samt vilka lärare som ska vara kursansvariga för varje kurstillfälle. Studierektor sätter sedan samman en kalkylmatris som visar hur timmarna är fördelat på kurstillfälle och lärare. I matrisen summeras dessa timmar sedan på lärare respektive kurstillfälle. Detta ska överensstämma med lärarens planerade undervisningstid och med kurstillfällesbudgeterna. Figur 7 Exempel på fördelade timmar på kurstillfällen och lärare Studierektor skickar sedan ut kursbudgetarna till kursansvarig för varje kurstillfälle för schemaläggning. Kursansvariga måste sedan innan november månads slut fylla i följande Excel-ark där man anger önskemål om föreläsningslokaler. Figur 8 Önskemål om föreläsningslokaler Detta excel-ark skickas först via mail från studieadministratören till kursansvariga som fyller i dessa önskemål som sedan skickas tillbaka till denne. Dessa schemaönskemål skickas sedan till via mail till bokningsenheten som sköter bokningarna i TimeEdit. När bokningarna är klara kan kursansvarig se vilka föreläsningslokaler och tider som faktiskt blev bokade i bokningssystemet Time Edit. I god tid innan kurstillfället startar lägger sedan ett detaljerat schema för varje kurstillfälle i samråd med övriga lärare på kursen. I schemaläggningen ingår också att boka övriga lokaler utom hörsalarna som redan är bokade. Detta görs genom att önskemål framförs till studiedministratörerna muntligt eller via som sedan bokar lokalerna i TimeEdit. Efter det att kursen genomförts skickar kursansvariga via mail över en summering av hur antalet timmar på kurstillfället faktiskt har fördelats för varje lärare till studierektor. Med utgångspunkt från detta uppdaterar sedan studierektor sin kalkylmatris.

7 Studierektor kan sedan med utgångspunkt från detta avgöra om budgeten underskrids eller överskrids. Baserat på detta skall studierektor räkna ut lönekostnader för kursen samt se till att arvoden betalas ut till gästlärare och assistenter samt reglera lönekostnader med andra institutioner. Budgetuppföljning på institutionsnivå Informationen om registreringar och studieresultat som rapporterats in i Ladok utgör underlag för att följa upp budgeten som bygger på antalet producerade helårsplatser jämförs med antalet budgeterade helårsplatser. Detta görs i det gemensamma Lednings- och Informationssystemet (GLIS), där institutionsbudgetarna matchas mot det ekonomiska resultatet och där man också kan få prognosinformation. Input till GLIS är institutionsbudgeterna som är nedbrutna ämnesvis, information om faktiska helårsplatser från Ladok ämnesvis, samt information om kostnader och intäkter som kommer från ekonomisystemet Raindance. Uppföljning sker på institutionsnivå och ämnesnivå. Den lägsta nivån som uppföljningen kan brytas ned på är ämnesnivå. Information om faktiskt antal helårsplatser förs också över från Ladok till Raindance. 1.3 Problembeskrivning kursplanering (Verksamhetsstyrning) Problemet med hur planeringsarbetet bedrivs är att det tar mycket tid för studierektorerna att ändra i kurstillfällesbudgetarna och för kursansvariga att ändra scheman. Studierektorerna utgår ifrån föregående års budget med det är ändå många uppgifter som ska ändras i november varje år. Det tillkommer och försvinner kurstillfällen och lärarnas tillgänglighet när det gäller undervisning varierar från år till år. Det är också lätt att göra fel när man arbetar i excel vilket gör att det tar en hel del tid att upptäcka dessa fel och rätta till dem. Ett annat problem är att kalkylmatriserna blir svåröverskådliga när det är många kurstillfällen och lärare inblandade. Samma problem finns för kursansvariga när det gäller schemaplaneringen. Den blir svåröverskådlig när flera lärare är inblandade. Det finns inte heller någon automatisk koppling mellan scheman och lokalbokningen vilket skulle underlätta lokalbokningen och underlätta kommunikationen mellan lärare, administration och lokalbokningsansvarig. Detta gör att blir svårt Genom att kalkylmatriserna är individuellt utvecklade för varje ämne och studierektor finns också problem när man ska byta studierektor eller när studierektorn är borta. Det är helt enkelt svårt att både få tillgång till undervisningsbudgeten och att göra förändringar i den. Att utbildningsbudgeterna görs individuellt av varje studierektor innebär också att det är svårt att samplanera med andra institutioner när man har program och kurser som går över flera ämnen eller institutioner. Detta gör att samverkan över ämnes- och institutionsgränser försvåras. Det finns inte heller något automatiskt stöd för samverkan mellan studierektor och kursansvarig i planeringsarbetet. Studierektor måste själv hålla reda på till vilka kursansvariga han/hon har skickat ut kursbudgetar till, eller så måste kursansvariga själva begära att få dem.

8 Den dåliga kopplingen till TimeEdit gör också att det blir schemamissar och att studenterna inte får ett sammanhållet schema i TimeEdit. 1.4 Vinster med en bättre kursplanering (Verksamhetstyrning) Universitet skulle vinna mycket på att utbildningsplaneringen standardiserades och att ett informationssystem för utbildningsplanering upphandlades eller utvecklades. Besparingen i arbetstid skulle vara avsevärd. Det finns också en rad andra fördelar. Planeringsinformationen skulle bli mer tillgänglig vilket skulle underlätta kommunikation mellan olika aktörer i planeringsprocessen. Det skulle också underlätta samverkan mellan olika ämnen och institutioner. Studenterna skulle också få fördelar genom att scheman skulle publiceras tidigare innan kursstart och hålla högre kvalitet. Uppföljningen av undervisningen skulle också kunna ske på kurstillfällenivå, kurspaketsnivå och programtillfällenivå ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta är idag omöjligt att genomföra. En annan vinst vore att universitet skulle få ett bättre resursutnyttjande av lokaler.

Omregistrerade studenter i Studentportalen

Omregistrerade studenter i Studentportalen Guide Omregistrerade studenter i Studentportalen Senast uppdaterad: 2015-02-16 Innehåll Deltagarlistan på ett kurstillfälle... 2 Omregistrerade studenter... 2 Rekommenderade rutiner vid en omregistrering...

Läs mer

Problem med Informa.onssysteminfrastrukturer. Se avsni7 6.6 Se Kap 4

Problem med Informa.onssysteminfrastrukturer. Se avsni7 6.6 Se Kap 4 Problem med Informa.onssysteminfrastrukturer Se avsni7 6.6 Se Kap 4 Informa.onssysteminfrastrukturen Organisa.onens samlade (implementerade) struktur av informa.onssystem Back-end systems (Back-office)

Läs mer

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2014-06-18 Dnr: DUC 2011/2093/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare

Läs mer

lokalbokning vid Campus Gotland

lokalbokning vid Campus Gotland O Dnr GOTLAND 2014/41 Reviderad 2017-02-15 Schemaläggning och lokalbokning vid Campus Gotland Rutiner för schemaläggning och lokalbokning vid Campus Gotland Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer

Läs mer

Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok

Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok Studentportalen och Uppdok: Före, under och efter övergången till nya Ladok Lunchseminarium 2018-04-26 Annika Björklund, Studentavdelningen Katarina Adenmark, IT-avdelningen Eva Pärt Enander, IT-avdelningen

Läs mer

Studiedeltagande * övar vi på idag

Studiedeltagande * övar vi på idag Studiedeltagande Studiedeltagande * övar vi på idag Innehåll Begreppen kurs, kurstillfälle och program, programtillfälle Antagningsregler Anta en student på en kurs inom program Återbud/Ta bort förväntat

Läs mer

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram

Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Handläggningsordning för nedläggning av kurser och utbildningsprogram Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2014-06-18, 2016-06-15 Dnr: DUC 2011/2093/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Betydelsen av informa1onsmodellering

Betydelsen av informa1onsmodellering Betydelsen av informaonsmodellering Vi använder våra informaonssystem för a7 kommunicera med varandra Det behövs informaon med hög kvalitet Informaonen som skapas i back-end systemen är av strategisk betydelse

Läs mer

Studentportalens nivåer

Studentportalens nivåer Tips och guide Studentportalens nivåer Nå rätt studenter lätt vi reder ut begreppen I Studentportalen kan lärare och administratörer sprida information till olika grupper av studenter, exempelvis alla

Läs mer

Lokalbokning vid Campus Gotland

Lokalbokning vid Campus Gotland O Dnr GOTLAND 2014/41 Lokalbokning vid Campus Gotland Rutiner för schemaläggning och lokalbokning inom intendenturen vid Campus Gotland Fastställda av Intendenturstyrelsen den 21 november 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi

Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Bilaga 1 Anteckningar kring överenskommelser angående arbetssätt för Uppsamlingstentamen from vt 2017 vid Institutionen för psykologi Efter möte 20/2 2017 Grundprinciper Studenten skall enligt Universitetets

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Huvudprocess - Grundutbildning Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild process Input 1 Styrande

Läs mer

Produktionsplaneringsprocessen

Produktionsplaneringsprocessen 2018-06-18 (Rev. 2019-03-12) Produktionsplaneringsprocessen Produktionsplaneringsprocessen Sida 1 Produktionsplaneringsprocessen För att underlätta Mittuniversitetets planering har planeringsverktyg för

Läs mer

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder

Nya Ladok. Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Nya Ladok Målbilder för framtidens studieadministration Sammanfattning av delrapporten VT 2014 kursadministratörernas och lärarnas målbilder Bakgrund Med anledning av att Uppsala universitet inom några

Läs mer

Utfärdat av Revideringsdatum Dokument ID Håkan Tropp Systembeskrivning_Kursinfo.doc

Utfärdat av Revideringsdatum Dokument ID Håkan Tropp Systembeskrivning_Kursinfo.doc SYSTEMBESKRIVNING 2005-12-22 1.0 1 (7) Kursinfo Översiktlig beskrivning Kursinfo är ett egenutvecklat system, för att hantera utbildningsrelaterad information. I Kursinfo hanteras all administration av

Läs mer

MANUAL VU omgångar i KOPPS

MANUAL VU omgångar i KOPPS MANUAL VU omgångar i KOPPS Om RUTINER FÖR ANTAGNING AV FRISTÅENDE STUDERANDE, VEM GÖR VAD SAMT TIDPLANER, se informationen på KTH:s intranät under Antagning/Kurser. Innehåll 1. Logga in i KOPPS... 2 2.

Läs mer

Fristående kurser läsåret 2019/2020

Fristående kurser läsåret 2019/2020 Fristående kurser läsåret 2019/2020 Dagens upplägg Utbildningsinformation Var syns den? Arbetsgång Vem gör vad och när? Inrapportering i Selma Hur gör jag och vad ska jag tänka på? Nyheter i Selma Kurstillfälle

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM Linköpings Universitet 2014.08.13 VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM LiU-ID Som ny student behöver du först skapa ett temporärt LiU-ID (studentkonto). På www.liu.se/antagen finns anvisningar

Läs mer

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till:

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: A V T A L F Ö R P R A K T I K för studerande på Språkvetarprogrammet vid Institutionen för moderna språk, Uppsala universitet. Praktiken är en poänggivande del inom Språkvetarprogrammets kandidatexamen

Läs mer

valbara programkurser

valbara programkurser Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa kurstillfällen

Läs mer

valbara programkurser

valbara programkurser Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa kurstillfällen

Läs mer

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ

ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ 2018-03-13 ATT ARBETA MED STUDENTER I LADOK3 GRUND OCH AVANCERAD NIVÅ MARIA EINLER, UTBILDNINGSENHETEN 1 Innehåll Samma slags studentdokumentation... 4 Ladok3 nytt sätt att arbeta... 5 Nya begrepp... 6

Läs mer

2013-05-10. Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner. Sida 1 (10)

2013-05-10. Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner. Sida 1 (10) 2013-05-10 Detaljerad processbeskrivning Ta fram och revidera kursplaner Sida 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 PROCESS TA FRAM OCH REVIDERA KURSPLANER... 3 1.1 Processens syfte... 3 1.2 Övergripande beskrivning

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

valbara programkurser (inom

valbara programkurser (inom Användarmanual Utbildningsdatabasen Selma för arbetet med kurstillfällen för valbara programkurser (inom sjuksköterskeprogrammen) forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process

Läs mer

Biologi - kurspaket. Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Biologi - kurspaket. Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR DNR LIU-2016-01081; DNR LIU-2016-00006 1(7) Biologi - kurspaket Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik,

Läs mer

Målbilden för framtidens studieadministration

Målbilden för framtidens studieadministration Nya Ladok Målbilden för framtidens studieadministration Sammanfattning av målbildsarbetet 2014: studenter, lärare kursadministratörer, studierektorer och programansvariga Några av de önskemål som studenter,

Läs mer

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Kursens benämning: Max 120 tecken Engelsk benämning: Max 120 tecken, observera att varje ord utom prepositioner ska inledas med versal.

Läs mer

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Beslutat av Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från 2012-12-12 I. Bakgrund Kursplaner utvecklas av

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Tyska I German I 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: TYS101 Gäller från: HT 2018 Fastställd: 2018-02-07 Institution Institutionen för slaviska och baltiska språk

Läs mer

REGISTRERING LADOK NOUVEAU

REGISTRERING LADOK NOUVEAU 2002-02-19 MALMÖ HÖGSKOLA REGISTRERING LADOK NOUVEAU 1. Registrering flera personer på kurs sid 2 2. Registrering av en person sid 5 3. Uppflyttning av terminsreg på program sid 7 4. Registrering på program

Läs mer

Bilaga 1 till DKK14, Lärarguide. Institutionen för design, konsthantverk och konst

Bilaga 1 till DKK14, Lärarguide. Institutionen för design, konsthantverk och konst Bilaga 1 till DKK14, 2012 Lärarguide Institutionen för design, konsthantverk och konst 1 Innehåll 1. Bilagor:... 2 1. Rutiner för kursansvariga... 3 1.1 Kursplan... 3 1.1.1 Revideringar av kursplaner...

Läs mer

Utbildningsinformation - Studieplaner

Utbildningsinformation - Studieplaner Utbildningsinformation - Studieplaner Innehåll Samspel SISU - Ladok Skapa studieplan på programtillfälle Studieplanen i Ladok Antagningsförfarande i studieplanen Lägg till Ingående delar i studieplanen

Läs mer

Ej sökbara kurstillfällen

Ej sökbara kurstillfällen Användarmanual Selma för arbetet med Ej sökbara kurstillfällen forskarutbildningsstöd Innehåll 1. Logga in och logga ut... 3 2. Process för att skapa Ej sökbara kurstillfällen... 4 Kurser för inresande

Läs mer

Fylla i schemaunderlag i KOPPS

Fylla i schemaunderlag i KOPPS Fylla i schemaunderlag i KOPPS Hitta underlaget Logga in i KOPPS via Tjänster i personliga menyn: Klicka på på första sidan. Välj termin och sök upp den kurs som du vill skapa ett underlag för, genom att

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner

Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner 1 (5) BESLUT 2013-11-14 Dnr SU FV-1.1.2-1345-13 Tove Holmqvist Utbildningsledare Planeringsavdelningen Handläggningsordning för upphävande av fastställda kurs- och utbildningsplaner Bakgrund och syfte

Läs mer

Riktlinjer för schemaläggning och lokalbokning

Riktlinjer för schemaläggning och lokalbokning Riktlinjer för schemaläggning och lokalbokning Riktlinjerna har fastställts av rektor 2019-06-27 och träder ikraft samma datum Dnr HS 2019/546 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Allmänna förutsättningar...

Läs mer

KURSINFO. Kurstillfälle inom program. Versionsförteckning. Datum Version Beskrivning Författare Första utkast Anngreth Johansson

KURSINFO. Kurstillfälle inom program. Versionsförteckning. Datum Version Beskrivning Författare Första utkast Anngreth Johansson KURSINFO Kurstillfälle inom program Versionsförteckning Datum Version Beskrivning Författare 2016-03-01 1.0 Första utkast Anngreth Johansson Innehåll Versionsförteckning... 1 Innehåll... 2 Kurstillfälle

Läs mer

KURSINFO. Lägga in uppgifter om ett kurstillfälle. Ladok 2010-10-20

KURSINFO. Lägga in uppgifter om ett kurstillfälle. Ladok 2010-10-20 KURSINFO Lägga in uppgifter om ett kurstillfälle Ladok 2010-10-20 Innehåll Skapa kurstillfälle... 3 Förklaring till menyn för kurstillfälle... 4 Nytt kurstillfälle... 5 Inläggning av uppgifter i kurstillfället...

Läs mer

Arbetsplatsförlagda studier

Arbetsplatsförlagda studier Statistiska institutionen Uppsala universitet Arbetsplatsförlagda studier Praktik inom Masterprogrammet i statistik 1. Information till praktikant och handledare 2. Kursplan. Arbetsplatsförlagda studier.

Läs mer

Regler för kursansvar och examination

Regler för kursansvar och examination Sidan 1 av 5 Dnr 2013-114-385 Fastställd 2013-10-29 Reviderad 2015-05-19 Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle (UHS) Utbildningsnämnden för lärande och miljö (ULM) Regler för kursansvar och examination

Läs mer

Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling

Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling Aktivitet Nr 1 Utreda anledningen till ev avveckling Idé finns om att inte längre ge en kurs Anledningen är utredd Examinator, kursansvarig, studierektor, studenter, GA/ PA Utred anledningen till varför

Läs mer

Studieadministrativa flödet för KIs utbildningsprogram

Studieadministrativa flödet för KIs utbildningsprogram Studieadministrativa flödet för KIs utbildningsprogram Nyantagen student T1 i Utbildningsplan Fastställande av ny alt revidering av utbildningsplan Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Läs mer

Matematik - kurspaket

Matematik - kurspaket 1(7) Matematik - kurspaket Fristående kurs 30 hp Mathematics - course package MATEM1 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik, KB Fastställandedatum 2(7) Huvudområde

Läs mer

Selma. Utbildningsutbudet 2017/2018

Selma. Utbildningsutbudet 2017/2018 Selma Utbildningsutbudet 2017/2018 Upplägg Tidplan Arbetsgång Kurstillfällen Kurspaket Programtillfällen Antagningen hälsar! Studentrekryteringswebben Övrigt Tidplan 2017/2018 Länk till tidplanen Kurstillfälle

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 1. Benämning Kursens namn. Kursnamn på självständigt arbete (examensarbete) ska följa modellen Ämne, självständigt arbete. Om kursen är uppdragsutbildning eller en orienteringskurs ska det framgå av kursens

Läs mer

VALINFORMATION VÅREN 2012. LGLÄR-programmet. Förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år Studieort Växjö

VALINFORMATION VÅREN 2012. LGLÄR-programmet. Förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år Studieort Växjö VALINFORMATION VÅREN 2012 LGLÄR-programmet Förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år Studieort Växjö Studie- och yrkesvägledare Susann.Engstrom@lnu.se Telefontid: 0470-70 82 91 Träffas

Läs mer

Kravspecifikation Hur man söker fram poängbidrag för en given kursregistrering

Kravspecifikation Hur man söker fram poängbidrag för en given kursregistrering Kravspecifikation Hur man söker fram poängbidrag för en given Område studiedokumentation 2010-06-10 Status: Första utkast Martin Edlund 2010-06-10 2 (8) Ändringshistorik Datum Av Kommentar Godkännare 2010-06-10

Läs mer

Manual för läsårsplanering i Kopps

Manual för läsårsplanering i Kopps Senast uppdaterad: 2017-08-18 Manual för läsårsplanering i Kopps I Kopps finns systemstöd för läsårsplanering. Stödet består bland annat av automatiskt skapande av önskade kurstillfällen via kopiering

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet.

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet. LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen 2003-11-17 Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet Inledning Den grundläggande bestämmelsen om studierektorer återfinns

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG210 Affärssystem med tillämpning, 15 högskolepoäng Applied Enterprise Systems, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Psykoterapeutprogrammet LATHUND För studenter och lärare Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Avdelningen för klinisk och socialpsykologi Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 1. Benämning Kursens namn. Kursnamn på självständigt arbete (examensarbete) ska följa modellen Ämne, självständigt arbete. Om kursen är uppdragsutbildning eller en orienteringskurs ska det framgå av kursens

Läs mer

Kursplan för Makt och social skiktning VT 09, 6 högskolepoäng. (Power and Social Stratification 6 ECTS)

Kursplan för Makt och social skiktning VT 09, 6 högskolepoäng. (Power and Social Stratification 6 ECTS) 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursplan för Makt och social skiktning VT 09, 6 högskolepoäng. (Power and Social Stratification 6 ECTS) 1. Beslut Kursplanen är fastställd av styrelsen

Läs mer

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: Praktikorganisationen Namn på organisationen: Adress

Praktikantens namn: Praktikantens personnummer: Praktiktid; från: till: Praktikorganisationen Namn på organisationen: Adress A V T A L F Ö R P R A K T I K för studerande vid Institutionen för moderna språk, Uppsala universitet. Praktiken omfattar 20 veckor vilket motsvarar 30 hp. Praktiken skall genomföras enligt beskrivningen

Läs mer

SFX - Tricks of the Trade

SFX - Tricks of the Trade DNR LIU-2017-00432 1(8) SFX - Tricks of the Trade Programkurs 6 hp SFX - Tricks of the Trade TNCG13 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik, DM Fastställandedatum 2017-01-25

Läs mer

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016

Registrering av studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå vårterminen 2016 1 15 januari 2016 Dnr STYR 2016/55 Institutioner utanför LTH med studenter i utbildning på grundnivå och avancerad nivå Student och utbildning Ladokavdelningen Avd chef L Schmidt Registrering av studenter

Läs mer

Inloggning i Ladokportalen för personal

Inloggning i Ladokportalen för personal Inloggning i Ladokportalen för personal Ladokportalen är en webbtjänst som gör det möjligt för all personal att via webben få tillgång till uppgifter i Ladok. Gå till https://ladokportalen.hb.se Ange de

Läs mer

Regler för utformning av kursplaner på grund- och avancerad nivå

Regler för utformning av kursplaner på grund- och avancerad nivå för utformning av kursplaner på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-02-24 Dnr: FS 1.1 292-15 Denna regel ersätter tidigare fastställd kursplanemall dnr: 500-2103-11 beslutad av rektor 2006-03-21

Läs mer

Programrapporter inom lärarutbildningarna

Programrapporter inom lärarutbildningarna 1 (1) BESLUT 2017-03-08 Martin Bergqvist Utbildningsledare med inriktning mot lärarutbildning Programrapporter inom lärarutbildningarna Bakgrund I beslutet om inrättande av programråd inom lärarutbildningarna

Läs mer

Projektledning. Programkurs 6 hp Project Management TEIO04 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Projektledning. Programkurs 6 hp Project Management TEIO04 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-00432 1(8) Projektledning Programkurs 6 hp Project Management TEIO04 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum 2017-01-25

Läs mer

Regler för kursplaner

Regler för kursplaner BESLUT Dnr SPRÅKFAK 2009/5 Språkvetenskapliga fakultetsnämnden Fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2009-02-04 2 Allmänt Högskoleförordningen anger: All utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Möbeldesign VI. Programkurs 8 hp Furniture Design VI TCM049 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Möbeldesign VI. Programkurs 8 hp Furniture Design VI TCM049 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2018-02499 1(7) Möbeldesign VI Programkurs 8 hp Furniture Design VI TCM049 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum 2018-08-31 2(7) Huvudområde

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI)

Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI) Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-03-23, dnr 1873/2007-300 Senast reviderad 2015-08-27, dnr 1-547/2015. Frågor rörande detta

Läs mer

IPKL:s Kursledarguide Checklista

IPKL:s Kursledarguide Checklista IPKL:s Kursledarguide Checklista Beslutsdatum 2013-06-07 Dnr. G 2013/274 Olika kurser har olika förutsättningar och villkor. Här följer dock några hållpunkter som gäller för samtliga kursledare vid IPKL.

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM EPF203 Ekonomistyrning med en introduktion till redovisning, 7,5 högskolepoäng Management Accounting Fastställande Kursplanen är fastställd av Företagsekonomiska

Läs mer

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och )

Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad , reviderad och ) 1(5) Ansvarsområden vid Statistiska institutionen (beslutad 2012-09-12, reviderad 2013-11-13 och ) Institutionsstyrelsen Det högsta beslutande organet vid institutionen enligt delegationsordning samhällsvetenskapliga

Läs mer

Retorik. Programkurs 6 hp Rhetoric TNKA08 Gäller från: 2018 VT. Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för data- och medieteknik, DM

Retorik. Programkurs 6 hp Rhetoric TNKA08 Gäller från: 2018 VT. Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för data- och medieteknik, DM 1(8) Retorik Programkurs 6 hp Rhetoric TNKA08 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik, DM Fastställandedatum 2(8) Huvudområde Grafisk design och kommunikation Utbildningsnivå

Läs mer

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Tidplan för studieadministrativa rutiner

Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidsplanen är gjord utifrån de datum som gäller för ansökan och antagning till program och kurser på Högskolan samt för inrapportering och uppföljning av resultat.

Läs mer

Matematisk kommunikation

Matematisk kommunikation DNR LIU-2016-01391 1(8) Matematisk kommunikation Programkurs 4 hp The Language of Mathematics TSIT04 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för elektroteknik, fysik och matematik, EF Fastställandedatum

Läs mer

Användarhandledning till ISP-system för institutions- och fakultetsadministratörer

Användarhandledning till ISP-system för institutions- och fakultetsadministratörer 2017 Användarhandledning till ISP-system för institutions- och fakultetsadministratörer Individuella studieplaner för doktorander vid Ekonomihögskolan & Samhällsvetenskapliga fakulteten uppdaterad 2017-12-12

Läs mer

Anonymiserade tentamina

Anonymiserade tentamina Guide Anonymiserade tentamina Från tentamensanmälan till resultatrapportering hantering i Studentportalen, i skrivningssalar och i Ladok. Instructions in English are available in the manual. Senast uppdaterad:

Läs mer

Modelling of Biological Systems

Modelling of Biological Systems DNR LIU-2017-00432 1(8) Modelling of Biological Systems Programkurs 6 hp Modelling of Biological Systems NBID31 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik, KB Fastställandedatum

Läs mer

Projektledning. Programkurs 6 hp Project Management TEIO91 Gäller från: 2018 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Projektledning. Programkurs 6 hp Project Management TEIO91 Gäller från: 2018 VT. Fastställd av. Fastställandedatum 1(8) Projektledning Programkurs 6 hp Project Management TEIO91 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för Industriell ekonomi och logistik, IL Fastställandedatum LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(8)

Läs mer

Visuell teori. Programkurs 6 hp Visual Theory TRTE13 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Visuell teori. Programkurs 6 hp Visual Theory TRTE13 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-00432 1(8) Visuell teori Programkurs 6 hp Visual Theory TRTE13 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik, DM Fastställandedatum 2017-01-25 2(8) Huvudområde

Läs mer

Avancerad CAD. Programkurs 6 hp Advanced CAD TMKT74 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Avancerad CAD. Programkurs 6 hp Advanced CAD TMKT74 Gäller från: 2019 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2018-02499 1(8) Avancerad CAD Programkurs 6 hp Advanced CAD TMKT74 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum 2018-08-31 2(8) Huvudområde

Läs mer

Engelska. Programkurs 6 hp English THEN23 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för data- och medieteknik, DM

Engelska. Programkurs 6 hp English THEN23 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum. Programnämnden för data- och medieteknik, DM DNR LIU-2017-00432 1(8) Engelska Programkurs 6 hp English THEN23 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik, DM Fastställandedatum 2017-01-25 LINKÖPINGS UNIVERSITET 2(8)

Läs mer

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course KURSPLAN FEG100 FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course Grundnivå 1. Beslut om inrättande av kursen samt fastställande av kursplan Kursplanen är godkänd

Läs mer

Regler för utformning av kursplaner på grund- och avanceradnivå

Regler för utformning av kursplaner på grund- och avanceradnivå för utformning av kursplaner på grund- och avanceradnivå Fastställd av rektor 2014-xx-xx Dnr: xxx-xxxx-xx Denna regel ersätter tidigare fastställd kursplanemall beslutad av rektor 2006-03-21 Typ av dokument:

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad Uppdaterad 2015-07-17 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Kursplan för Kandidatuppsats i sociologi HT 2015, 15hp (Syllabus for Bachelor thesis course in sociology, 15 ECTS) 1. Personal

Läs mer

Ladok grundutbildning. Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat

Ladok grundutbildning. Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat Ladok grundutbildning Ladok version 119 detta dokument är senast uppdaterat 2019-01-25 Praktisk information Namnskyltar Nödutgång Toaletter Rökning Kaffe och te Tider och pauser Material utskickat och

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG304 Industrial and Financial Management, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Industrial and Financial Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Tidplan för studieadministrativa rutiner

Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidplan för studieadministrativa rutiner Tidsplanen är gjord utifrån de datum som gäller för ansökan och antagning till program och kurser på Högskolan samt för inrapportering och uppföljning av resultat.

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 2015-10-01 Tidsplan: Nya och reviderade kursplaner ska vara fastställda senast en månad före sista anmälningsdag vilket i normalfallet innebär senast

Läs mer

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11

Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Webbutveckling grundkurs, DA120A sm11 Här hittar du information om kursen som är viktig att läsa. Kursplan Kursens kod i ladok är DA120A. Denna beteckning används ofta som unik referens för kursen. Denna

Läs mer

Engelska B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag)

Engelska B Eller: Engelska 6 (Områdesbehörighet 2/A2 med ett eller flera undantag) 1EN000 Engelska A, Allmän inriktning 30.0 hp 1EN000 English A, General Course 30.0 credits Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska Betygsskala* För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G

Läs mer

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord.

LISAM. Linköpings Universitet. Logga in. Du loggar in på  Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. LISAM Logga in Du loggar in på http://lisam.liu.se Använd ditt LiU-id, användarnamn och lösenord. Din personliga sida (Min Sida) skapas första gången du loggar in så det kan ta en liten stund innan den

Läs mer

Lathund: kurstillfällesbyte Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.6.0

Lathund: kurstillfällesbyte Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.6.0 Lathund: kurstillfällesbyte Innevarande version vid senaste uppdatering: 1.6.0 Mer information om Ladok Utbildningsmaterial utvecklas efterhand och publiceras på Ladok.se: Aktuellt utbildningsmaterial

Läs mer

Industriell organisation

Industriell organisation DNR LIU-2017-00432 1(8) Industriell organisation Programkurs 6 hp Industrial Management TEIO19 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för maskinteknik och design, MD Fastställandedatum 2017-01-25

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå

Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå Regler för studieadministration på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2016-06-07 och gäller från och med 2016-08-15 Dnr: FS 1.1-340-16 Denna regel ersätter tidigare regel, Regler och riktlinjer

Läs mer

Begreppen bemanning och planering i Retendo 2 Två olika sätt att bemanna 3

Begreppen bemanning och planering i Retendo 2 Två olika sätt att bemanna 3 Bemanna och Planera Begreppen bemanning och planering i Retendo 2 Två olika sätt att bemanna 3 Bemanning av ett uppdrag 3 Kursansvarig och timbudget 3 Bemanning 5 Timmar i tjänsteplaneringen 6 Planering

Läs mer

BILAGA 4 - RUTINER GN-2017/354

BILAGA 4 - RUTINER GN-2017/354 2017-XXX RUTINER 1 (5) BILAGA 4 - RUTINER GN-2017/354 HUDDINGE KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Post 141 85 Huddinge huddinge@huddinge.se Besök Kommunalvägen 28 Tfn vxl 08-535 300 00 www.huddinge.se

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer