Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för fastighet Galten 3, Traneberg, Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för fastighet Galten 3, Traneberg, Stockholm"

Transkript

1 Grap Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för fastighet Galten 3, Traneberg, Stockholm Geosigma AB Mars 2014

2 Uppdragsledare: Ellen Walger Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 20 Beställare: Veryday Beställares referens: Hans Himbert Titel och eventuell undertitel: Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för fastighet Galten 3, Bromma, Stockholm Författad av: Ellen Walger, Per Askling Datum: Granskad av: Erik Gustafsson Datum: GEOSIGMA AB geosigma@geosigma.se Bankgiro: PlusGiro: Org.nr: Uppsala Postadress Box 894, Uppsala Besöksadress Vattholmavägen 8, Uppsala Tel: Teknik & Innovation Seminariegatan Uppsala Tel: Göteborg Stora Badhusgatan Göteborg Tel: Stockholm Sankt Eriksgatan Stockholm Tel: Sidan 2 (20)

3 Innehåll 1 Uppdraget Bakgrund Uppdrag Allmänt om dagvatten Material och metoder Material och datainsamling Flödesberäkningar Föroreningsberäkningar Planområdet Hydrogeologi före exploatering Nuvarande markanvändning Vattenförande egenskaper i jord Vattenförande egenskaper i berg Grundvattenförhållanden och infiltrationskapacitet Hydrogeologi efter exploatering Planerad markanvändning Byggnationens påverkan på grundvattenförhållandena Dagvattenflöden och föroreningar Nuvarande dagvattenhantering Beräknade flöden Föroreningsbelastning Dagvattenhantering efter exploatering Generellt lösningsförslag och rekommendationer Fördröjningsmagasin Referenser...20 Sidan 3 (20)

4 1 Uppdraget 1.1 Bakgrund Företaget Veryday AB har ansökt om en planändring för att möjliggöra en tillbyggnad av deras befintliga kontorslokaler. Den befintliga byggnaden är en f.d. missionsskola. Området ligger i ett parkområde i den norra delen av Traneberg. Tillbyggnaden som föreslås är cirka 300 m² i ett plan, i nivå med sockelvåningen och integrerad i landskapet. 1.2 Uppdrag Geosigmas uppdrag är att utreda hydrogeologin och dagvattenhanteringen inom området för den planerade byggnationen. Hydrogeologi En översiktlig hydrogeologisk utredning utförs rörande mark- och grundvattenförhållanden. Dessutom bedöms hur planerad byggnation inklusive dagvattenhantering kommer att påverka omgivningens grundvattenförhållanden. Utredningen kommer att baseras på platsbesök, samt befintligt kartmaterial. Dagvatten Dagvattenutredningen syftar till att utreda om och hur dagvattnet som uppstår inom området kan tas omhand lokalt (LOD). Utredningen kommer att utgå från de riktlinjer som finns i Stockholm stads Dagvattenstrategi (2002). Arbetet inleds med en genomgång av befintligt underlagsmaterial, samt ett platsbesök. Med hjälp av beräkningsverktyget StormTac görs en översiktlig utredning av föroreningsinnehållet i dagvattnet ut från fastigheten. Bedömningen kommer att baseras på de lokala markförhållandena, dimensionerande dagvattenflöden samt dagvattnets föroreningsgrad. För eventuella LOD-anläggningar kommer dimensioner att beräknas. Figur 1-1 visar fastighetens läge i Traneberg, Stockholms Stad. Sidan 4 (20)

5 Figur 1-1. Översiktskarta över Traneberg, Stockholms Stad. Fastighet Galten 3 är markerad med en röd elips. 1.3 Allmänt om dagvatten Dagvatten definieras som ett tillfälligt förekommande vatten som avrinner markytan vid regn och snösmältning. Generellt är ytavrinningens flöde och föroreningshalt kopplad till markanvändningen i ett område. Främst är det dagvatten från industriområden, vägar och parkeringsytor som innehåller föroreningar. Exploatering av ett tidigare grönområde leder till större areal av hårdgjorda ytor och det är därför viktigt att i ett tidigt skede utreda vilka konsekvenser detta har på dagvattensituationen. Vid lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) används dagvattenlösningar som efterliknar vattnets naturliga kretslopp, såsom infiltration i mark, i stället för att leda bort dagvattnet i konventionella ledningar. På så sätt minskas mängden dagvatten som behöver tas omhand i dagvattennätet och det sker en naturlig rening av dagvattnet. Sidan 5 (20)

6 2 Material och metoder 2.1 Material och datainsamling Bakgrundsmaterial och data som har använts för att genomföra denna utredning är bl.a.: Grundkarta med höjdkurvor och fastighetsgränser med mera (från beställare). Översikts- och fastighetsindelningskarta ( Jordarts- och jorddjupskarta framtagna med SGUs kartgenerator Höjddata från Lantmäteriets höjddatabas (GSD-data, grid 2+) Platsbesök utfördes i planområdet den 23 februari Flödesberäkningar Dagvattenflöden för delområden med olika markanvändning har beräknats med rationella metoden enligt sambandet: = (Ekvation 1) där Q är flödet (liter/sekund) från ett delområde med en viss markanvändning, i är regnintensiteten (liter/sekund hektar), A är den totala arean (hektar) för det aktuella delområdet och φ är den andel av nederbörden som rinner av som dagvatten för rådande markförhållanden och dimensionerande regnintensitet (Svenskt Vatten, 2004). Regnintensiteten, i, motsvarar ett dimensionerande flöde för ett 10-årsregn med 10 minuters varaktighet. Arealerna, A, för områdena med olika markanvändningstyper före och efter detaljplanens implementering har beräknats i MicroStation utifrån ortofoto och plankartor i dwg-format. Beräkningar av fördröjningsanläggningar för dagvattenhantering görs enligt Bilaga 7 i Svenskt Vattens P90 och baseras på ett dimensionerande 10-årsregn. Formeln tar hänsyn till vilket typ av regn (korta regn med högre intensitet eller långa regn med lägre intensitet) som bidrar med störst volym vatten som behöver magasineras. Därutöver ansätts en säkerhetsfaktor på 1,15 för att ta höjd för klimatförändringar och ökade nederbördsmängder. Svenskt Vattens P104 rekommenderar generellt en säkerhetsfaktor mellan 1,05-1,30 beroende på i vilken del av Sverige planområdet ligger. 2.3 Föroreningsberäkningar Beräkningar av föroreningsbelastningen i dagvattnet baseras på schablonhalter som har hämtats från modellverktyget StormTac. Schablonhalterna är framtagna inom ramen för olika forskningsprojekt och längre utredningar och bygger på långa mätserier från olika typer av markanvändningsområden (Larm, 2000). Halterna av olika ämnen kan momentant variera kraftigt beroende på flödet och lokala förhållanden. Sidan 6 (20)

7 3 Planområdet Fastigheten som berörs av den planerade planändringen är Galten 3, som totalt är cirka 0,22 hektar. Fastigheten är omgiven av naturmark och belägen på en höjd. Fastighetens högsta punkt är belägen i den västra delen av fastigheten (+16) och den lägsta punkten är belägen i nordöst (+8), se Figur 3-1. Från fastigheten sluttar marken norrut mot Ulvsundasjön som ligger cirka 100 meter norr om fastigheten. Marken sluttar även mot koloniområden belägna cirka 30 meter från fastigheten i nordost, öster och söder. Söder om fastigheten finns även en grannfastighet. Cirka 100 meter västerut, på andra sidan höjden, finns ett industriområde. Marken inom planområdet består idag av berg i dagen, gräsytor, en grusparkering för anställda och besökare till Veryday, samt natur- och parkmark. En stor del av fastigheten består av en byggnad. I figur 3-2 till 3-4 ses fotografier från platsbesök. Figur 3-1. Översiktsbild över fastigheten med fastighetsgräns (vit) och höjdkurvor (röda). Sidan 7 (20)

8 Figur 3-2. Fotografi från platsbesök. Fotograferad mot norr mot den delen som planerar att byggas ut. Figur 3-3. Fotografi från platsbesök. Fotograferad mot väster mot naturmark och områdets högsta punkt. Sidan 8 (20)

9 Figur 3-4. Fotografi från platsbesök. Fotograferad mot väster. Gruset visar den utfyllda ytan som planerar att bebyggas. Till vänster i bild syns berg i dagen och till höger ses sluttningen norrut och röret där dagens dagvatten leds ut. Sidan 9 (20)

10 4 Hydrogeologi före exploatering 4.1 Nuvarande markanvändning I Figur 4-1 visas den nuvarande markanvändningen inom fastighet Galten 3. Ytfördelningen är gjord efter markanvändning och infiltrationsförutsättningar: takytor, berg i dagen, gräs/naturmark och grusade ytor. Figur 4-1. Ritning över fastigheten Galten 3 med nuvarande markanvändning: takytor (orange), berg i dagen (lila), gräs/naturmark (gröna) och grusade ytor (beige). 4.2 Vattenförande egenskaper i jord Området för den planerade bebyggelsen med omgivningar är typiskt för Mälardalens spricklandskap med småkuperad terräng och uppstickande kalt berg. I lägre terräng mellan bergknallarna förekommer ofta lera som underlagras av morän. Enligt jordartskartan, Figur 4-2, ligger det aktuella området mestadels på berg, och nedanförliggande område, ner mot Ulvsundasjön, utgörs av postglacial lera. Jordartskartans karteringsdjup är cirka 0,5 meter, vilket innebär att andra jordarter kan förekomma på större djup. Vid platsbesöket kunde det konstateras att delar av det planerade området för utbyggnaden är utfyllt med fyllnadsmassor på berget. Sidan 10 (20)

11 Postglacial lera Glacial lera Sandig morän Berg Fyllning Gyttjelera eller lergyttja Tunt eller osammanhängande jordtäcke på berg Figur 4-2. Jordarter enligt jordartskartan från SGU:s kartgenerator med aktuellt område markerat med en grön cirkel. Ingen geoteknisk undersökning har utförts på fastigheten Galten 3. SGU:s jorddjupskarta anger jorddjup på 0 1 meter i den norra delen av avrinningsområdet, där den aktuella fastigheten ligger, och något större djup, 1 3 meter, längre norrut mot Mälaren. 4.3 Vattenförande egenskaper i berg Enligt berggrundskartan består berggrunden i området huvudsakligen av sur intrusivbergart (granit, granodiorit, monzonit m.m.) och kvarts-fältspatrik sedimentär bergart (sandsten, gråvacka m.m.). Den hydrogeologiska kartan anger relativt goda möjligheter till vattenuttag i borrade brunnar ( liter/timme), vilket kan tyda på ett tämligen uppsprucket berg med goda vattenförande egenskaper. Enligt Stadsbyggnadskontorets byggnadsgeologiska karta finns närmsta sprickzon drygt 100 meter söder om fastigheten. Zonen löper i väst-östlig riktning vilket kan ha en avskärmande och dränerande effekt på området där fastigheten Galten 3 ligger. Sidan 11 (20)

12 4.4 Grundvattenförhållanden och infiltrationskapacitet Generellt kan man anta att grundvattendelaren och grundvattnets strömningsriktning ganska väl följer topografin. Då fastigheten är belägen på en höjd kan man utgå från att det vatten som tillförs fastigheten är den nederbörd som faller på det mindre område med högre belägna delar väster om fastigheten, samt den nederbörd som faller på själva fastigheten. Från fastigheten bedöms grund- och ytavrinningen vara riktad från höjden ner mot norr, öster och söder. Eftersom strömningsvägarna är korta, och till följd av den småkuperade terrängen, kan man anta att det inte finns något större sammanhållet grundvattenmagasin i jordlagren, samt att grundvatten i jord, åtminstone i delar av området, endast förekommer temporärt i samband med större nederbördsmängder och vid snösmältning. Detta gäller i högre grad ju närmare den topografiska vattendelaren man kommer, det vill säga i det område där nybyggnationen planeras. Ingen mätning av grundvattennivåerna har utförts. Infiltrationskapaciteten för en jord beror bland annat på dess kornstorlek, packningsgrad och markens vattenhalt. När marken är torr är infiltrationskapaciteten som högst för att sedan avta vid ökad mättnadsgrad. Vid helt mättade förhållanden kan infiltrationskapaciteten sättas lika med jordens hydrauliska konduktivitet, K S, dividerat med jordens effektiva porositet, n. I sandiga eller grusiga jordar, som har hög dräneringsförmåga, kan man i allmänhet förvänta sig att mättade eller nära mättade förhållanden aldrig uppkommer nära markytan, vilket gör att jordens infiltrationskapacitet inte avtar särskilt mycket ens under långvariga regn med dimensionerande intensitet. För att marken inte ska översvämmas måste markens infiltrationskapacitet vara så stor att den kan hantera dimensionerande flöden. I Tabell 4-1 anges övergripande infiltrationskapaciteter för olika svenska typjordar. Tabell 4-1. Mättad infiltrationskapacitet för olika jordtyper (VAV, 1983) Jordtyp Infiltrationskapacitet (millimeter/timme) Morän 47 Sand 68 Silt 27 Lera 4 Matjord 25 Sidan 12 (20)

13 5 Hydrogeologi efter exploatering 5.1 Planerad markanvändning I Figur 5-1 visas den planerade markanvändningen inom fastighet Galten 3, enligt skissat förslag till detaljplanen. Ytfördelningen är gjord efter planerad markanvändning och infiltrationsförutsättningar: takytor, berg i dagen, gräs/naturmark och grusade ytor. Figur 5-1. Ritning över fastigheten Galten 3 med förslag på planerad markanvändning: takytor (orange), berg i dagen (lila), gräs/naturmark (gröna) och grusade ytor (beige) 5.2 Byggnationens påverkan på grundvattenförhållandena Nybyggnationen kommer att innebära att man får en större andel hårdgjorda ytor (tak) jämfört med rådande förhållanden. Avrinningen från takytorna sker snabbare och blir totalt större än på naturmark. Andelen ytor som bildar dagvatten är därmed större och för att ta hand om dagvattnet lokalt måste det finnas mark med tillräcklig infiltrationskapacitet, så att marken har en tillräckligt hög vattenledande förmåga för att transportera bort vattnet från infiltrationsytan. Utifrån planerad byggnations utformning och grundläggningsnivå bedöms inte byggnationen påverka grundvattenförhållandena i omgivningen. Sidan 13 (20)

14 6 Dagvattenflöden och föroreningar 6.1 Nuvarande dagvattenhantering Dagens dagvattenhantering är utformad så att vatten från stuprännor på befintlig byggnad leds åt olika håll ut från huset. I den norra delen av huset, där utbyggnaden planeras, leds vatten från taket i två hängrännor via ett rör utanför fastighetsgränsen där det släpps och får infiltrera i terrängen. Från ett stuprör på norra delen leds vattnet rakt ut på marken. På den östra sidan av befintlig byggnad leds två stuprännor samman till ett rör som mynnar utanför fastigheten. Från de södra stuprören leds vatten från tre stuprännor ner under marken i rör som enligt uppgift mynnar ut på södra delen av fastigheten. Resterande nederbörd som faller på fastigheten infiltrerar i marken eller avrinner genom ytavrinning ut från fastigheten Enligt uppgift från beställaren fungerar dagvattenhanteringen idag utan problem för befintlig byggnad och övriga ytor på fastigheten Galten Beräknade flöden Tabell 6-1 visar uppskattade arealer för olika markanvändning inom fastigheten Galten 3, före och efter exploatering. Förändringen som följer av exploateringen är att berg, naturmark och grusade ytor minskas och ersätts av takyta. Den planerade utbyggnaden är cirka 345 m 2 och den delen av fastigheten som bebyggs består till cirka 2/3 av grusad yta och till cirka 1/3 av ungefär lika delar naturmark och berg. Tabell 6-1. Uppskattade arealer för olika markanvändning före och efter exploatering Markanvändning Area före exploatering (m2) Area efter exploatering (hektar) Takytor Grusade ytor Gräs/naturmark Synlig bergknalle Totalt: Dimensionerande dagvattenflöden från respektive markanvändning för ett 10-årsregn med 10 minuters varaktighet, redovisas i Tabell 6-2. Flödet från planområdets takytor efter exploatering uppgår till totalt cirka 15.,3 liter/sekund vilket motsvarar cirka 60 % av det totala flödet på fastigheten. Små förändringar i avrinningskoefficienten kan ge relativt stora skillnader i flödet så de redovisade flödena bör främst ses som indikatorer på hur flödena kommer att förändras vid den nya markanvändningen (cirka 25 % ökning). Ökningen i flöde beror på att takytor har en högre avrinningskoefficient än övriga ytor, det vill säga en större andel av nederbörden som faller på takytor avrinner jämfört med nederbörd som faller på till exempel en gräsyta, där en större andel av nederbörden infiltrerar direkt ner i marken. Sidan 14 (20)

15 Tabell 6-2. Beräknade dagvattenflöden före och efter exploatering vid dimensionerande flöde för 10-årsregn med 10 minuters varaktighet (219 liter/sekund hektar) Markanvändning Avrinningskoefficient (-) Dagvattenflöde före exploatering (liter/sekund) 10-årsregn Dagvattenflöde efter exploatering (liter/sekund) 10-årsregn Takytor 0,9 8,5 15,3 Grusade ytor 0,4 10,3 8,3 Gräs/naturmark 0,1 1,2 1,0 Synlig bergknalle 0,4 0,9 0,4 Summa: 20,9 25,1 Före utbyggnaden är den delen av takytan som bidrar med flöde norrut cirka 233 m 2, vilket ger ett beräknat flöde vid ett 10-års regn på cirka 4,6 liter/sekund. Efter utbyggnaden är takytan som bidrar med flöde norrut på fastigheten cirka 578 m 2 och beräknat flöde vid ett 10-års regn är cirka 11,4 liter/sekund. Regnintensiteten vid ett 10-årsregn med 10 minuters varaktighet är för regionen 219 liter/sekund hektar, vilket motsvarar cirka 79 millimeter/timme. Den planerade exploateringen medför att de infiltrerbara ytorna reduceras med cirka 20 %, vilket leder till försämrade förutsättningar för att ett dimensionerande 10-årsregn kan infiltreras naturligt. På fastigheten bedöms det dock finnas förutsättningar för att kunna ta hand om dagvattnet genom LOD. Sidan 15 (20)

16 6.3 Föroreningsbelastning StormTac använder schablonvärden för olika markanvändningskategorier. Schablonhalterna för parkerings- och takytor redovisas i Tabell 6-3. Föroreningshalterna ligger under föreslagna riktvärden för dagvatten i en förbindelsepunkt till ett sammanhängande dagvattennät (Region- och trafikplanekontoret 2009). Tabell 6-3. Föroreningshalt i dagvatten från tak- och parkeringsytor utifrån schablonhalter i StormTac (Larm, 2000) samt RTK:s riktvärden (Regionplane- och trafikkontoret 2009) Ämne Enhet Riktvärde Schablonhalter Tak Fosfor mg/liter 0,25 0,026 Kväve mg/liter 3,5 2 Bly µg/liter 15 2 Koppar µg/liter Zink µg/liter Kadmium µg/liter 0,5 0,08 Krom µg/liter 25 0,17 Nickel µg/liter 30 0,40 Kvicksilver µg/liter 0,1 0,01 Suspenderad substans mg/liter Olja (mg/l) mg/liter 1,0 0 PAH16 (µg/l) µg/liter saknas 1,9 Benso(a)pyren µg/liter 0,1 0,01 Sidan 16 (20)

17 7 Dagvattenhantering efter exploatering 7.1 Generellt lösningsförslag och rekommendationer Den föreslagna exploateringen av fastigheten Galten 3 kommer att medföra något ökade dagvattenflöden från framför allt takytor. Flödet ut från fastigheten kommer att öka med cirka 25 % och flödena från takytorna kommer enligt utförda beräkningar stå för cirka 60 % av det totala utflödet från fastigheten. Utredningen visar att det finns möjligheter till LOD i området. Den föreslagna lösningen utgår från att exploateringen av området inte ska belasta det kommunala ledningsnätet eller påverka närliggande fastigheter negativt och bygger på följande slutsatser och antaganden: I nuläget avrinner i stort sett allt regn som faller inom planområdet ned mot angränsande fastigheter, antingen genom direkt avrinning på ytan eller genom infiltration. Exploateringen kommer att medföra en förändring jämfört med dagsläget främst i de pulser av dagvatten som kan uppstå vid stora regnhändelser från takytor. Planområdet är till största delen beläget på berg och de infiltrerbara ytorna kommer efter exploatering att vara begränsade. I Figur 7-1 visas ett principförslag för dagvattenhantering inom planområdet. Detaljutformningen av dagvattenhanteringen kan tas fram i projekteringsskedet. Förslaget är en av flera möjliga lösningar och utformningen kan komma att ändras. 1. Vatten som faller på marken får infiltrera eller avrinna på samma sätt som idag. 2. Nederbörd som faller på de södra delarna av byggnaden, och som inte berörs av utbyggnaden, hanteras på samma sätt som idag. 3. Dagvatten från takytor som idag leds norrut från befintlig byggnad leds i stuprör och ledningar under jord till ett fördröjningsmagasin som förslagsvis anläggs under utbyggnaden, i ett anpassat magasin av till exempel makadam som kan ersätta delar av de befintliga, okända fyllnadsmassorna. Till detta fördröjningsmagasin leds också dagvatten från den planerade tillbyggnadens tak. Magasinet sprider dagvattnet från dessa takytor jämnt fördelat längs en större sträcka mot grannfastigheten i norr, vilket efterliknar den naturliga infiltrationen. Det inritade området i Figur 7-1 motsvarar inte den area som behöver avsättas för fördröjningsmagasinet utan ska endast ses som ett område inom vilket fördröjningsmagasinet kan placeras. Avrinnande vatten från takytor bedöms inte vara i behov av ytterligare reningsåtgärder. Ovanstående lösning innebär att omgivningen får en i stort sett oförändrad grundvattensituation, dock med en jämnare fördelad infiltration av de berörda takytornas dagvatten än dagens rör som koncentrerar takytornas dagvatten till några få punkter. Sidan 17 (20)

18 Figur 7-1. Principskiss över ett förslag på dagvattenhanteringen för fastigheten Galten 3. Under planerad byggnad anläggs ett infiltrationsmagasin. Aktuellt område är markerat med blåstreckad polygon men det inritade området i figuren motsvarar inte den area som behöver avsättas för fördröjningsmagasinet utan ska endast ses som ett område inom vilket fördröjningsmagasinet kan placeras. Sidan 18 (20)

19 7.2 Fördröjningsmagasin I detta fall rekommenderas ett fördröjningsmagasin i form av ett infiltrationsmagasin under utbyggnaden. Ett infiltrationsmagasin är ett fördröjningsmagasin som ger vattnet utrymme att samlas upp vid större regn, innan det infiltrerar i den omgivande marken. Vid normalregn är magasinet tomt och vattnet infiltrerar direkt i marken via magasinet. Fördröjningsmagasin kan anläggas med till exempel makadam eller med plastkassetter, som har större effektiv volym och tar mindre yta i anspråk. Ett infiltrationsmagasin ska normalt anläggas minst 1 m ovanför grundvattenytan för att uppnå bästa möjliga infiltrationsförutsättningar från magasinet till omgivande jordlager. Sannolikt djup till grundvattenytan i området för magasinet är minst ett par meter. Installationsdjupet varierar vanligtvis mellan centimeter under markytan beroende på jorddjup och grundvattennivåer. I samband med projektering bör därför grundvattenytans nivå, samt jordlagrens utbredning undersökas närmare för exakt placering av magasinet. Den erforderliga magasinsvolymen för att fördröja vattnet från takytorna som mynnar norrut, beräknad enligt Bilaga 7 i Svenskt Vatten P90 för ett 10-årsregn med 10 minuters varaktighet är 8 m 3. Justerat för den ansatta klimatfaktorn 1,15 (Svenskt Vatten, 2004, 2011) blir detta cirka 9 m 3. Den maximala volymen som kan behöva fördröjas är cirka 17 m 3 för ett 10-årsregn med 120 minuters varaktighet. Med den ansatta klimatfaktorn 1,15 blir detta cirka 20 m 3. Om ett genomsnittligt djup på fördröjningsmagasinet antas vara 0,5 meter och makadam med en ansatt porositet på cirka 30 % används, behövs en yta på cirka 133 m 2 avsättas för att omhänderta dagvatten som leds norrut från takytorna på byggnaden. Innan vattnet går in i infiltrationsmagasinet under huset ska vattnet filtreras för att förhindra igensättning av infiltrationsmagasinet. Magasinet förses med bräddavlopp för att förhindra att vattnet stiger upp i husets dränering vid extrema vädersituationer. För att hindra massorna under planerad byggnad att röra sig bör en tät stödmur byggas som håller massorna på plats. Alternativ placering av magasin och infiltration skulle kunna vara öster om befintlig byggnad. Anläggning av detta alternativa långsmala infiltrationsmagasin medför dock en risk för rötterna till de större träden som växer i den östra slänten, och därmed trädens stabilitet och överlevnad. Den slutgiltiga placeringen och utformingen av fördröjningsmagasinet fastställs i samband med projekteringen. Sidan 19 (20)

20 8 Referenser Stadsbyggnadskontoret, Startpromemoria för planläggning av fastigheten Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg (kontor). Planavdelningen, Stadsbyggnadskontoret Stockholms Stad, DNR Regionplane- och trafikkontoret Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp. Svenskt Vatten P90 Dimensionering av allmänna avloppsledningar. Svenskt Vatten P104 Nederbördsdata vid dimensionering och analys av avloppssystem. Svenskt Vatten P105 Hållbar dag- och dränvattenhantering - råd vid planering och utförande. Larm T Utformning och dimensionering av dagvattenreningsanläggningar. VA- FORSK-rapport , VAV AB. Svenska Vatten- och Avloppsföreningen P46 Lokalt omhändertagande av dagvatten LOD. SV, Rening av dagvatten Exempel på åtgärder och kostnadsberäkningar - Klassificering av dagvatten och recipienter samt riktlinjer för reningskrav Del 3. Dagvattenstrategi för Stockholm, Stockholm Vatten AB Stockholm Stad, Stockholm stads dagvattenstrategi, Alm, H., Banach, A., Larm, T., Förekomst och rening av prioriterade ämnen, metaller samt vissa övriga ämnen i dagvatten. Svenskt Vatten Utveckling, rapport Nr Boverket, Klimatanpassning i planering och byggande analys, åtgärder och exempel. Boverket, december Färm, C., Rening av dagvatten genom filtrering och sedimentation. VA-Forsk-serien: , Svenskt Vatten AB. Nilsson E Föroreningsreduktion och flödesutjämning i makadammagasin En studie av ett makadammagasin i Kungsbacka. VATTEN Journal of Water Management and Research 69: Lund 2013 Sidan 20 (20)

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Kompletteringar till dagvattenutredning för Lådmakaren 3 och 4 i Rissne

Kompletteringar till dagvattenutredning för Lådmakaren 3 och 4 i Rissne Kompletteringar till dagvattenutredning för Lådmakaren 3 och 4 i Rissne Geosigma AB 2017-04-27 Sidan 1 (14) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Erik Palmfjord Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor:

Läs mer

Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för planområdet inom fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1, Nockeby, Stockholms Stad

Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för planområdet inom fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1, Nockeby, Stockholms Stad Grap Dagvattenutredning och hydrogeologisk utredning för planområdet inom fastigheterna Prosten 1 och Nockebyhov 1:1, Nockeby, Stockholms Stad Geosigma AB December 2014 Uppdragsledare: Ellen Walger Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Grap Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Geosigma AB 2015-01-19 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Cecilia Sköld / Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 16 Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning Gamlebo 5, Svedmyra, Stockholms stad

Dagvattenutredning Gamlebo 5, Svedmyra, Stockholms stad Grap Dagvattenutredning Gamlebo 5, Svedmyra, Stockholms stad Geosigma AB November 2015 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 18 Beställare: HSB Beställares

Läs mer

Dagvattenutredning för kvarteret Luthagsstranden i Uppsala

Dagvattenutredning för kvarteret Luthagsstranden i Uppsala Grap Dagvattenutredning för kvarteret Luthagsstranden i Uppsala Geosigma AB 2015-06-18 Sidan 1 (23) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 23 Antal

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan

Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan Grap Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan Geosigma AB 2016-11-30 Sidan 1 (7) Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 7 Antal Bilagor: Beställare: Södertälje

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen, Hökarängen

Dagvattenutredning Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen, Hökarängen Grap Dagvattenutredning Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen, Hökarängen Geosigma AB 2016-10-07 Källa: Arkitektstudio Witte Sidan 1 (21) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Grap Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Sjukhusområdet Geosigma AB 2017-06-30 Sidan 1 (21) Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2017-06-29 21 Uppdragsledare Beställares referens Beställares ref

Läs mer

Grap 14215. Dagvattenutredning och översiktlig geoteknisk utredning för fastigheterna Gräddö 2:41 2:43, Norrtälje kommun

Grap 14215. Dagvattenutredning och översiktlig geoteknisk utredning för fastigheterna Gräddö 2:41 2:43, Norrtälje kommun Grap Dagvattenutredning och översiktlig geoteknisk utredning för fastigheterna Gräddö 2:41 2:43, Norrtälje kommun Geosigma AB September 2014 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor:

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun 2015-05-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Grap Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Sjukhusområdet Geosigma AB 2018-09-11 Sidan 1 (23) Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604797/ 2018-09-11 23 - Uppdragsledare Beställares referens Beställares

Läs mer

Geoteknisk förstudie av fastigheten Repet 4, Södertälje

Geoteknisk förstudie av fastigheten Repet 4, Södertälje Grap, Södertälje Sebastian Agerberg Geosigma AB Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: Antal Bilagor: Sebastian Agerberg 7 - Beställare: Rikshem Blombacka

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Grap 14288. Dagvattenutredning för Nybergs Torg i Järfälla, Stena Fastigheter

Grap 14288. Dagvattenutredning för Nybergs Torg i Järfälla, Stena Fastigheter Grap Dagvattenutredning för Nybergs Torg i Järfälla, Stena Fastigheter Geosigma AB Januari 2015 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 26 Beställare: Stena Fastigheter Beställares

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

Dagvattenutredning Björkhagen

Dagvattenutredning Björkhagen Grap Dagvattenutredning Björkhagen Geosigma AB 2016-09-14 Sidan 1 (25) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 25 Antal Bilagor: - Beställare: SSSB Beställares

Läs mer

Dagvattenutredning för del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Dagvattenutredning för del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Grap Dagvattenutredning för del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Geosigma AB 2016-10-20 Sidan 1 (22) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 22 Antal

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning för detaljplan Dalarö 3:4, Bellevue på Dalarö, Haninge kommun

Dagvattenutredning för detaljplan Dalarö 3:4, Bellevue på Dalarö, Haninge kommun Grap 16265 Dagvattenutredning för detaljplan Dalarö 3:4, Bellevue på Dalarö, Haninge kommun Geosigma AB 2017-02-01 Grapnummer 16265 Uppdragsnummer 604506 Version 1.0 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare:

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Kantorn, Uppsala kommun 2013-08-26 Revidering 2013-09-10 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Grap 13117 Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Geosigma AB 2016-05-16 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Cecilia Sköld / Per Askling Uppdragsnr: 603727 Grap nr: 13117 Version: 4.0

Läs mer

Översiktlig geoteknisk utredning för detaljplan för Helgö etapp 3 på Helgö, Ekerö Kommun, Stockholms län

Översiktlig geoteknisk utredning för detaljplan för Helgö etapp 3 på Helgö, Ekerö Kommun, Stockholms län Grap Översiktlig geoteknisk utredning för detaljplan för Helgö etapp 3 på Helgö, Ekerö Kommun, Stockholms län Geosigma AB 2015-12-15 Uppdragsnr 604037 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Leyla

Läs mer

Dagvattenutredning för Norrahammar 28:45, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Norrahammar 28:45, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Norrahammar 28:45, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-02-26 Uppdragsledare: Katarina L Parkkonen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 25 Antal Bilagor: Beställare: Jönköpings

Läs mer

Dagvattenutredning Tranholmen 1:92 Lärkstigen 74, Stocksund

Dagvattenutredning Tranholmen 1:92 Lärkstigen 74, Stocksund Dagvattenutredning Tranholmen 1:92 Lärkstigen 74, 182 70 Stocksund Foto: Fastighetens nuvarande utseende. Fastighetens storlek: 1722 m 2 Markus Eklund Sebastian Jonasson TF Skolbyggnad Novamark 2019 02

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Dagvattenutredning för kvarter Grönskär och Söderarm i Kärrtorp, Stockholms stad

Dagvattenutredning för kvarter Grönskär och Söderarm i Kärrtorp, Stockholms stad Grap Dagvattenutredning för kvarter Grönskär och Söderarm i Kärrtorp, Stockholms stad Joel Salzer, Stefan Eriksson, Per Askling Geosigma AB 2015-04-27 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia Dagvattenutredning Myresjöhus AB, Taberg, Jönköpings kommun Pontarius AB Jönköping Tobias Johansson 1 Orientering På uppdrag av Myresjöhus AB har Pontarius utarbetat föreliggande dagvattenutredning avseende

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Dagvattenutredning för Eneby torg, Danderyds kommun

Dagvattenutredning för Eneby torg, Danderyds kommun Grap Dagvattenutredning för Eneby torg, Danderyds kommun Geosigma AB 2017-03-23 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Maria Torefeldt Uppdragsnr: Grap nr: : 3.0 Antal Sidor: 30 Antal Bilagor: - Beställare:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Dagvattenutredning för del av Snesholm 1:16, Heby kommun

Dagvattenutredning för del av Snesholm 1:16, Heby kommun Grap Dagvattenutredning för del av Snesholm 1:16, Heby kommun Geosigma AB 2016-06-27 Sidan 1 (21) Uppdragsledare: Jonas Robertsson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 21 Antal Bilagor: Beställare: Heby

Läs mer

Dagvattenutredning för kvarteret Kaksmulan, Stena Fastigheter

Dagvattenutredning för kvarteret Kaksmulan, Stena Fastigheter Grap Dagvattenutredning för kvarteret Kaksmulan, Stena Fastigheter Geosigma AB 2017-05-04 Uppdragsledare: Per Askling Linda Boyle Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 28 Antal Bilagor: 1 Beställare: Stena

Läs mer

Dagvattenutredning för Hyltena 1:21, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Hyltena 1:21, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Hyltena 1:21, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-09-01 1 Uppdragsledare: Sara Lydmark Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 21 Antal Bilagor: 1 Beställare: Södra Munksjön Utvecklings

Läs mer

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland Beställare: Arkitektur & Film C J AB, Gotland Hydrogeologiskt utlåtande till detaljplan Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Karin Törnblom Handläggare Matilda Gustafsson L:\Uppdrag\

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning 2017-08-28 2017-07-14 1 Innehåll 1 Orientering... 2 2 Befintlig dagvattenhantering... 2 3 Föreslagen dagvattenhantering... 3 3.1 Gröna tak... 4 3.2 Öppna

Läs mer

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun Geosigma AB 2019-03-22 snummer nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2019-03-22 7 0 sledare Beställares referens Beställares ref nr

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Grap 14242. Dagvattenutredning för Fyrklövern i Upplands Väsby, Stena Fastigheter

Grap 14242. Dagvattenutredning för Fyrklövern i Upplands Väsby, Stena Fastigheter Grap Dagvattenutredning för Fyrklövern i Upplands Väsby, Stena Fastigheter Geosigma AB Oktober 2014 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 32 Beställare: Stena Fastigheter Beställares

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Dagvattenutredning Spångaviadukten, Stockholms stad

Dagvattenutredning Spångaviadukten, Stockholms stad Grap Dagvattenutredning Spångaviadukten, Stockholms stad Geosigma AB 2017-04-05 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : 3.0 Antal Sidor: Beställare: Stockholm stad Beställares referens: Titel

Läs mer

Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun

Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun Grap Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun Geosigma AB 2016-11-01 Sidan 1 (28) Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 27 Antal Bilagor: Beställare: Wallenstam AB

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

Tekniskt PM. Geoteknisk utredning Veddesta 2, Järfälla kommun. Geosigma AB Tomislav Polugic Stockholm

Tekniskt PM. Geoteknisk utredning Veddesta 2, Järfälla kommun. Geosigma AB Tomislav Polugic Stockholm Tekniskt PM Geoteknisk utredning Veddesta 2, Järfälla kommun Geosigma AB Tomislav Polugic Stockholm SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare Uppdragsnr Grap nr Antal sidor Tomislav Polugic 604764 5 Beställare

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenutredning Detaljplan del av Kopper 2:1 m fl, Bergsvägen

Dagvattenutredning Detaljplan del av Kopper 2:1 m fl, Bergsvägen PM Dagvattenutredning Dagvattenutredning Detaljplan del av Kopper 2:1 m fl, Bergsvägen 2013-09-15 Halmstad 1 av 10 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Underlag... 3 2. Befintliga

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun Uppdrag nr. 15U27870 Dagvattenutredning Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia Dagvattenutredning Myresjöhus AB, Taberg, Jönköpings kommun Pontarius AB Jönköping Tobias Johansson 1 Orientering På uppdrag av Myresjöhus AB har Pontarius utarbetat föreliggande dagvattenutredning avseende

Läs mer

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning

Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Nybyggnad Bostäder. Handling Utredning Dagvattenflöden Utredning Sidor:11 Projekt Kv Sprängaren Etapp C, Sundbyberg Handling ÅF Infrastructure AB Malmö Arbetsnr: Uppdragsledare: ÅFInfrastructure AB, Dockplatsen 12, Dockplatsen 12 SE211 19 Malmö Telefon +46 10 505 00

Läs mer

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området.

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området. 2013-06-27 Detaljplan Sjöåkra 1:23 I nordöstra delen av Bankeryd upprättas en ny detaljplan för Sjöåkra 1:23. Detaljplanen innebär att ett nytt bostadsområde anläggs på Sjöåkra och vid genomförandet kommer

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

Dagvattenutredning för fastigheten Mörby 1:115, Vallentuna kommun

Dagvattenutredning för fastigheten Mörby 1:115, Vallentuna kommun Dagvattenutredning för fastigheten Mörby 1:115, Vallentuna kommun Geosigma AB 2017-03-27 Sidan 1 (33) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Alexander Hansen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: Antal

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Arbetskopia Stina Carlsson

Arbetskopia Stina Carlsson AQARKITEKTER Dagvattenutredning Studentbostäder i Ektorp, Nacka kommun Arbetskopia 2013 08 19 Stina Carlsson Eskilstuna den 2013-08-19 Inledning: Byggvesta planerara att bygga nya studentbostäder i Ektorp

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun

Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun Grap Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun Geosigma AB 2016-10-20 Sidan 1 (24) Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 24 Antal

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran Sida 1(12) Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Sida 2(12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

Dagvattenutredning för Tändsticksområdet, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Tändsticksområdet, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Tändsticksområdet, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-01-25 Uppdragsledare: Katarina L Parkkonen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 26 Antal Bilagor: Beställare: Jönköpings

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Järntorget Bostad AB, Ekerö Uppsala 2015-02-23 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se Organisationsnummer 556133-0506 , Ekerö Datum 2015-02-23 Uppdragsnummer

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer