Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun"

Transkript

1 Grap Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun Geosigma AB Sidan 1 (24)

2 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 24 Antal Bilagor: Beställare: Svenska Vårdbyggen AB Beställares referens: Liz Wirdenius Beställares referensnr: Titel och eventuell undertitel: Dagvattenutredning för fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun Författad av: Daniel Karlsson Granskad av: Per Askling Datum: Datum: GEOSIGMA AB geosigma@geosigma.se Bankgiro: PlusGiro: Org.nr: Uppsala Box 894, Uppsala Vattholmavägen 8, Uppsala Tel: Teknik & Innovation Seminariegatan Uppsala Tel: Göteborg Stora Badhusgatan Göteborg Tel: Stockholm Sankt Eriksgatan Stockholm Tel: Luleå Varvsgatan Luleå Tel: Sidan 2 (24)

3 Sammanfattning Järfälla kommun tar fram en detaljplan för uppförandet av ett äldreboende på fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, Järfälla kommun. Enligt planförslaget skall området rymma ett äldreboende med cirka 54 bostäder, parkerings- och gatuytor, samt parkmark. På området som omfattas av planförslaget återfinns idag en allmän parkering, viss del parkmark och en tom byggnad som tidigare har använts för restaurangändamål. I samband med att planförslaget för den planerade exploateringen tas fram har Geosigma AB ombetts att utföra en dagvattenutredning för Svenska Vårdbyggen AB. Befintlig dagvattenhantering inom planområdet är idag begränsad till ett antal dagvattenbrunnar, som är påkopplade på dagvattensystemet genom markförlagda ledningar Dagvatten från fastigheten transporteras till recipienten och ytvattenförekomsten Mälaren-Görväln, som ingår i den sekundära skyddszonen av vattenskyddsområdet för östra Mälaren. Länsstyrelsen har utfärdat skyddsföreskrifter för denna del av Mälaren, som är dricksvattentäck för ett flertal kommuner i området. Enligt statusklassning från år 2009 uppnår recipienten god ekologisk- och kemisk ytvattenstatus. Vid planerad exploatering bedöms föroreningsmängderna inte påverka recipientens status negativt. En förändring av planområdet medför ökade dagvattenflöden med cirka 46 % för ett dimensionerande 10-årsregn och cirka 57 % för årsflöden. Följande lösning för dagvattenhantering inom planområdet föreslås: Dagvatten från planområdets parkerings- och gatuytor leds antingen till regnbäddar i den västra delen av den planerade parkeringsytan eller till den södra delen av gatuytan. Regnbädden fördröjer och renar merparten av områdets dagvatten och möjlighet ges för dagvattnet att infiltrera till grundvattnet genom att använda ett genomsläppligt material runt regnbädden. Regnbädden förses med bräddavlopp till det kommunala dagvattensystemet. För fördröjning och rening av dagvatten från takytan på äldreboendet leds förslagsvis dagvattnet till regnbäddar norr- och öster om vårdboendet och mot äldreboendets gårdsmiljö. Regnbädden förses med bräddavlopp till det kommunala dagvattensystemet När planområdet höjdsätts utförs detta så att dagvatten inte riskerar att ledas in i det angivna lågområdet, se Figur 4-1. Kantsten bör undvikas då det förhindrar dagvatten från att tillrinna områden där dagvatten ges möjlighet att naturligt infiltrera marken. Kantsten bör endast användas för att förhindra dagvatten från att tillrinna lågpunkter där det finns en eventuell risk för översvämningar. Sidan 3 (24)

4 Innehåll 1 Inledning och syfte Allmänt om dagvatten Material och metod Material och datainsamling Platsbesök Flödesberäkning Beräkning av dimensionerande utjämningsvolym Föroreningsberäkning Områdesbeskrivning och avgränsning Markanvändning Nuvarande Markanvändning Planerad Hydrogeologi Infiltrationsförutsättningar och geologi Översiktliga avrinningsförhållanden och befintlig dagvattenhantering Recipient Miljökvalitetsnormer (MKN) Vattenskyddsområde Specifika riktlinjer kring dagvattenhantering i Järfälla kommun Specifika riktvärden och flödesbegränsningar för dagvatten Flödesberäkningar och föroreningsbelastning Flödesberäkningar Dimensionerande utjämningsvolym Föroreningsbelastning Konsekvenser för vattenskyddsområde och miljökvalitetsnormer (MKN) Extremregn och lågpunkter Lösningsförslag för dagvattenhantering Generella rekommendationer Regnbäddar Extremregn Referenser Sidan 4 (24)

5 1 Inledning och syfte Järfälla kommun tar fram en detaljplan för uppförandet av ett äldreboende vid korsningen Smedvägen-Kallhällsleden, Järfälla kommun. Enligt planförslaget skall området rymma ett äldreboende med cirka 54 bostäder, mark för allmän parkering, parkmark och yta för återvinningsstation. På området som omfattas av planförslaget återfinns idag en allmän parkerings, gräs- och parkmark, samt en tom byggnad som tidigare har använts för restaurangändamål. I samband med att planförslaget för den planerade exploateringen tas fram har Geosigma AB ombetts att utföra en dagvattenutredning av Svenska Vårdbyggen. Den planerade byggnationen i planområdet (se Figur 1-1) kan innebära att det sker en förändring av andelen hårdgjorda ytor, vilket i sin tur kan påverka dagvattenbildningen. En ökad flödesbelastning på dagvattensystem kan leda till bräddning av obehandlat spill- och dagvatten. Det är ur det perspektivet viktigt att dagvatten från hårdgjorda ytor såsom tak, vägar och parkeringar tas omhand inom respektive kvartersområde så långt det är möjligt. Förändringar av markanvändningen kan även innebära att högre halter av föroreningar riskerar att ledas till mottagande recipient, vilket kan kräva rening av områdets dagvatten. Dagvattenutredningen syftar till att utreda vilka förändringar den planerade exploateringen kan ha på dagvattenbildningen, samt att bedöma förutsättningarna för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD), genom infiltration och fördröjning. Bedömningen grundar sig på de lokala markförhållandena, dimensionerade dagvattenflöden, samt dagvattnets föroreningsgrad. Uppdraget syftar även till att dimensionera utjämningsmagasin för att reducera dagvattnets flödestoppar och samtidigt rena dagvattnet. Till grund för principlösningar i dagvattenutredningen ska i första hand Järfälla kommuns riktlinjer för dagvattenhantering användas. Sidan 5 (24)

6 Figur 1-1. Översiktskarta över planområdet, vars ungefärliga placering avgränsas med en rödstreckad polygon. I öster löper Kallhällsleden och i väster Smedvägen. 1.1 Allmänt om dagvatten Dagvatten definieras som ett tillfälligt förekommande vatten som avrinner markytan vid regn och snösmältning. Generellt är ytavrinningens flöde och föroreningshalt kopplad till markanvändningen i ett område och det är Främst är det dagvatten från industriområden, vägar och parkeringsytor som innehåller föroreningar. Exploatering av ett tidigare grönområde leder till större areal av hårdgjorda ytor och det är därför viktigt att i ett tidigt skede utreda vilka konsekvenser detta har för dagvattensituationen. Vid lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) används dagvattenlösningar som efterliknar vattnets naturliga kretslopp, såsom infiltration i mark, i stället för att leda bort dagvattnet i konventionella ledningar. På så sätt minskas mängden dagvatten som behöver tas omhand i dagvattennätet och det sker en naturlig rening av dagvattnet. Sidan 6 (24)

7 2 Material och metod 2.1 Material och datainsamling Bakgrundsmaterial och data som har använts för att genomföra denna utredning är bland annat: Grundkarta och höjddata (erhållet från beställaren) Detaljplan (erhållet från beställaren) Järfällas riktlinjer för dagvattenhantering (erhållet från beställaren) Plankarta (erhållet från beställaren) Tidigare undersökningar av WSP och DHI (erhållet från beställaren) 2.2 Platsbesök Ett platsbesök genomfördes den 31 augusti Planområdets södra del karakteriseras av parkmark, gräsmark och en lövskogsdunge med synligt berg i dagen, se Figur 2-1. Här återfinns även en tom byggnad som tidigare använts för restaurangändamål. Figur 2-1. Gräsmark och lövskogsdunge med synligt berg i dagen (t.v.) och parkmark (t.h.). Den centrala delen av planområdet utgörs främst av en allmän parkering och en återvinningsstation, se Figur 2-2. Figur 2-2. Allmän parkering (t.v.) och återvinningsstation (t.h.). Sidan 7 (24)

8 I norr består planområdet i huvudsak av en öppen gräsyta, se Figur 2-3. Figur 2-3. Öppen gräsyta i planområdets norra del. 2.3 Flödesberäkning Dagvattenflöden för delområden med olika markanvändning har beräknats med rationella metoden enligt sambandet: (Ekvation 1) där Q dim är flödet (liter/sekund) från ett delområde med en viss markanvändning. i är regnintensiteten (liter/sekund hektar) för ett dimensionerande regn med en viss återkomsttid och beror på t r som är regnets varaktighet, vilket är lika med områdets rinntid. φ är den andel av nederbörden som rinner av som dagvatten för rådande markförhållanden och dimensionerande regnintensitet. Avrinningskoefficienter för olika markanvändningskategorier har tagits från Svenskt Vattens publikation P110. A är den totala arean (hektar) för det aktuella delområdet. Arealerna för områdena med olika markanvändningstyper före och efter detaljplanens implementering har beräknats i ArcGIS utifrån ortofoto och plankartor i dwg-format. f är en ansatt klimatfaktor. Svenskt Vatten P110 rekommenderar att klimatfaktorn 1,25 används för nederbörd med kortare varaktighet än 60 minuter och klimatfaktorn 1,2 används för regn med längre varaktighet, oavsett område i Sverige. Sidan 8 (24)

9 I enlighet med Järfälla kommuns riktlinjer för dagvattenhantering vid mindre detaljplaner i redan exploaterade områden har klimatfaktorn satts till 1,25 vid 10- årsregn. 2.4 Beräkning av dimensionerande utjämningsvolym Beräkningar av dimensionerande utjämningsvolymer för eventuella fördröjningsanläggningar görs enligt bilaga 10.6 till Svenskt Vatten P110, enligt ekvation 9.1 i samma publikation: 0,06 (Ekvation 2) där V är den dimensionerande specifika utjämningsvolymen (m 3 /hektar red ), t rinn är områdets rinntid och K är den tillåtna specifika avtappningen från området (liter/sekund hektar red ). För att kompensera för att avtappningen från magasinet inte är maximal annat än vid maximal reglerhöjd multipliceras den tillåtna avtappningen K med en faktor 2/3. V beräknas som en maxfunktion av olika regnvaraktigheter och intensiteten, vilket innebär att sambandet tar höjd för vilken typ av regn (korta regn med högre intensitet eller långa regn med lägre intensitet) som bidrar med störst volym vatten som behöver fördröjas. 2.5 Föroreningsberäkning Beräkningar av föroreningsbelastning i dagvattnet baseras på schablonhalter som har hämtats från modellverktyget StormTac v Schablonhalterna är framtagna inom ramen för olika forskningsprojekt och längre utredningar och bygger på långa mätserier från olika typer av markanvändningsområden (Larm, 2000). Halterna av olika ämnen kan momentant variera kraftigt beroende på flödet och lokala förhållanden. Sidan 9 (24)

10 3 Områdesbeskrivning och avgränsning Planområdets areal uppgår till knappt 0,5 hektar och är beläget vid Smedvägen- Kallhällsleden i Kallhäll, Järfälla kommun. Området omfattas av fastigheten Kallhäll 1:34 och del av fastigheten Kallhäll 1:1. På Kallhäll 1:34 finns det för närvarande en tom byggnad som tidigare har använts för restaurangändamål. Fastigheten Kallhäll 1:34 är i enskild ägo. Byggherren Svenska Vårdbyggen AB har genom ett avtal med fastighetsägaren option på att förvärva fastigheten. Övrig mark inom planområdet, fastigheten Kallhäll 1:1 ägs av Järfälla kommun. 3.1 Markanvändning Nuvarande Planområdet utgörs i dagsläget främst av parkmark, gräsmark och en lövskogsdunge med synligt berg i dagen. De centrala delarna utgörs till huvuddel av parkeringsytor och en återvinningsstation, och i norr angränsar en öppen gräsmark Källhällsleden. I Figur 3-1 visas den nuvarande markanvändningen inom planområdet. Den tomma restaurangbyggnaden på Kallhäll 1:34 presenteras i figuren som takyta. Figur 3-1. Nuvarande markanvändning inom planområdet. Gränsen för planområdet är markerad med en rödstreckad polygon. 3.2 Markanvändning Planerad Enligt byggnadsförslaget, framtaget av Svenska Vårdbyggen AB, kommer det nya äldreboendet att inrymma cirka 54 bostäder och är tänkt att utformas som en vinkelbyggnad i tre våningar, med en fjärde indragen våning på del av byggnaden. En inhägnad skyddad trädgård för de boende skapas i sydvästläge och på varje våningsplan utförs gemensamma balkonger. Äldreboendets gårdsmiljö planeras för Sidan 10 (24)

11 en sinnenas trädgård, vilket bland annat innebär att man väljer vatten och olika markmaterial för att stimulera sinnena. Den befintliga parkmarken vid korsningen Smedvägen-Kallhällsleden kommer att ersättas med en ny i ungefär samma läge. Marken norr om den befintliga parkeringsplatsen föreslås som kvartersmark för parkering. Parkeringen ska uppfylla det nya äldreboendets behov, samt till privataoch allmänna parkeringar. Tillsammans med nya kantstensparkeringar utmed Smedvägen bedöms att cirka av dagens 48 allmänna parkeringsplatser ska kunna återskapas. Den befintliga återvinningsstationen föreslås få en ny placering inom området. Den planerade markanvändningen efter exploatering visas i Figur 3-2. Den planerade byggnationen kommer att medföra en högre andel hårdgjorda ytor inom planområdet. Figur 3-2. Planerad markanvändning inom planområdet. Gränsen för planområdet är markerad med en rödstreckad polygon. Sidan 11 (24)

12 3.3 Hydrogeologi Infiltrationsförutsättningar och geologi Infiltrationskapaciteten för en jord beror bland annat på dess kornstorlek, packningsgrad och markens vattenhalt. När marken är torr är infiltrationskapaciteten som högst för att sedan avta vid ökad mättnadsgrad. Vid helt mättade förhållanden kan infiltrationskapaciteten sättas lika med jordens hydrauliska konduktivitet, K S. I sandiga eller grusiga jordar, som har hög dräneringsförmåga, kan man i allmänhet förvänta sig att mättade eller nära mättade förhållanden aldrig uppkommer nära markytan, så att jordens infiltrationskapacitet inte avtar särskilt mycket ens under långvariga regn med dimensionerande intensitet. För att marken inte ska översvämmas måste markens infiltrationskapacitet vara så stor att den kan hantera dimensionerande flöden. I Tabell 3-1 nedan anges infiltrationskapaciteter för olika svenska jordtyper. Tabell 3-1. Mättad infiltrationskapacitet för olika svenska jordtyper (VAV, 1983) Jordtyp Infiltrationskapacitet (millimeter/timme) Morän 47 Sand 68 Silt 27 Lera 4 Matjord 25 Marken inom planområdet består av ett tunt lager morän enligt kartan över de geologiska förhållandena i kommunen, i den översiktliga skredriskkarteringen för Järfälla kommun (WSP ). Vid platsbesöket noterades att området där byggnationen av äldreboendet planeras består av ett tunt moränlager och berg i dagen. Mäktigheten hos moränlagret bedöms öka norrut inom planområdet Översiktliga avrinningsförhållanden och befintlig dagvattenhantering Nivåskillnaderna inom planområdet är små. Marknivån varierar mellan cirka +25,5 +26,5 meter. Merparten av marken sluttar in mot mitten av planområdet, samt mot dess nordvästra del. I väster sluttar marken svagt ut mot Smedvägen. Baserat på platsbesöket presenteras i Figur 3-3 de antagna naturliga flödesriktningarna för avrinnande dagvatten inom planområdet. Befintlig dagvattenhantering inom planområdet är idag begränsad till ett antal dagvattenbrunnar, som är påkopplade på dagvattensystemet genom markförlagda ledningar. Sidan 12 (24)

13 Figur 3-3. Översiktskarta över planområdet, där blå pilar visar naturliga flödesriktningar för avrinnande dagvatten och gröna linjer är befintliga dagvattenledningar. 3.4 Recipient Miljökvalitetsnormer (MKN) Dagvattnet från planområdet transporteras mot recipienten och ytvattenförekomsten Mälaren-Görväln. Miljökvalitetsnormen är ett styrinstrument som uttrycker den kvalitet en vattenförekomst ska ha vid en viss tidpunkt. Huvudregeln är att alla vattenförekomster ska uppnå normen god status till 2015 och att statusen inte får försämras. Om prognosen är att statusen kan komma att försämras måste åtgärder vidtas för att bibehålla vattenkvaliteten. Mälaren-Görvälns statusklassificering är från 2009: Ekologisk status Status: God ekologisk status 2009 Kvalitetskrav: God ekologisk status 2015 Kemisk ytvattenstatus (exklusive kvicksilver) Status: God kemisk ytvattenstatus 2009 Kvalitetskrav: God kemisk ytvattenstatus 2015 Undantag ges för bromerade difenyleter och kvicksilverföreningar, då dessa ämnen generellt överskrider gränsvärdena för hela Sverige. Sidan 13 (24)

14 Figur 3-4. Mälaren-Görvelns ytvattenförekomst ( Röd cirkel visar den ungefärliga positionen av planområdet Vattenskyddsområde Dagvatten från planområdet avvattnas mot Mälaren-Görväln, som ingår i den sekundära skyddszonen av vattenskyddsområdet för östra Mälaren. Länsstyrelsen har utfärdat skyddsföreskrifter för denna del av Mälaren, som är dricksvattentäckt för ett flertal kommuner i området. Skyddsföreskrifterna anger att utsläpp av dagvatten från nya eller ombyggda hårdgjorda ytor där risk för vattenföroreningar föreligger, till exempel större vägar, broar och parkeringsanläggningar, inte får ske direkt till ytvatten utan föregående rening. 3.5 Specifika riktlinjer kring dagvattenhantering i Järfälla kommun Järfälla kommuns ståndpunkt är att kraftigt förorenat dagvatten renas bäst lokalt inom den fastighet där det uppkommer. Därför ställs särskilda krav på dagvattenhantering från ytor där föroreningsgraden normalt är högre, så som från industriområden, parkeringar och större vägar. Kommunens dagvattenhantering skall även bidra till att begränsa risken för översvämningar, samt de skador som uppstår, något som är extra viktigt i och med framtida klimatförändringar. Detta innebär i praktiken bland annat att: Dagvatten ska tas omhand lokalt, i första hand genom infiltration, och i andra hand genom fördröjning och rening på annat sätt. Avskiljning av olja och sediment krävs för dagvatten från parkeringsplatser för över 40 personbilar. För alla nya och ändrade detaljplaner, samt andra exploateringar gäller att recipientens vattenstatus inte får försämras. Sidan 14 (24)

15 Infiltration av förorenat dagvatten ska inte göras i närheten av grundvattentäkter eller i områden med förorenad mark, för att inte riskera att förorena grundvatten. Nya områden ska planläggas så att översvämningar kan undvikas vid 10- årsregn och skador på bebyggelse inte uppstår vid 100-årsregn och vid beräknat högsta flöde. Nya dagvattensystem ska utformas och dimensioneras enligt Svenskt vattens funktionskrav och vara dimensionerade för 10-års återkomsttid för regn vid fylld ledning med klimatfaktor 1, Specifika riktvärden och flödesbegränsningar för dagvatten Specifika riktvärden för dagvatten inom Järfälla kommun gällande Mälarens avrinningsområde presenteras i Tabell 3-2 och 3-3. Gällande flödesbegränsningar för Mälarens avrinningsområde presenteras i Tabell 3-4 och 3-5. Tabell 3-2. Riktvärden för totalfosfor, suspenderad substans och olja. Riktvärde Avrinningsområde Totalfosfor Suspenderad substans Oljeindex Mälaren 100 µg/l 40 mg/l 0,5 mg/l Tabell 3-3. Riktvärden för metaller och miljögifter. Avrinningsområde Riktvärde Pb Cd Hg Cu Zn Ni Cr BaP µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l Mälaren 3,0 0,3 0,04 9, ,05 Tabell 3-4. Gällande flödesbegränsningar. Avrinningsområde Maximalt tillåtet flöde vid 10-årsregn I fastighetsgräns I planområdesgräns Mälaren 70 l/s, ha 70 l/s, ha Tabell 3-5. Flödesbegränsningarna uttryckta som erforderlig fördröjningsvolym vid olika Markanvändning. Markanvändning (avrinningskoefficient) Beräknad fördröjningsvolym för maximalt tillåtna flöden 70 l/s, ha 30 l/s, ha Stadsstruktur (0,6) 75 m 3 /ha 120m 3 /ha Sidan 15 (24)

16 4 Flödesberäkningar och föroreningsbelastning 4.1 Flödesberäkningar I beräkningarna har vedertagna avrinningskoefficienter (φ) enligt Svenskt Vatten P110 använts, se Tabell 4-1. Generella markanvändningstyper har ansatts olika ytor och därför har en avvägd avrinningskoefficient beräknats enligt sambandet:! " " # # $ $./! (Ekvation 3) Det bör noteras att mycket små förändringar i avrinningskoefficienten kan ge relativt stora skillnader i flödet så de redovisade flödena bör främst ses som indikatorer på hur flödena kommer att förändras vid den nya markanvändningen och inte som exakta värden. Tabell 4-1. Använda avrinningskoefficienter, samt beräknade avvägda avrinningskoefficienter för nuvarande och planerad markanvändning. Markanvändning φ (-) Område med äldreboende Area nuvarande markanvändning (m 2 ) Area planerad markanvändning (m 2 ) 0, Gata 0, Park 0, Parkering 0, Gräsmark 0, Gång- och cykelväg 0, Takyta 0, Totalt φ Atot (-) nuvaran de markanvändning φ Atot (-) planerad markanvändning 0,47 0,67 I enlighet med Svenskt Vatten P110 har ett återkommande 10-årsregn med klimatfaktor 1,25 använts för beräkning av dimensionerande flöden. Dagvattenflöden från fastigheten vid ett 10-årsregn för nuvarande och planerad markanvändning är beräknade enligt Ekvation 1 i Kapitel 2.3 och visas i Tabell 4-2. Regnets varaktighet har satts till planområdets rinntid, vilken uppskattats enligt de schabloniserade vattenhastigheter som redovisas i Svenskt Vatten P110. Dimensionerande regnintensiteter har beräknats enligt Svenskt Vatten P104 och Dahlström (2010). Årsnederbörden har satts till 636 millimeter. Sidan 16 (24)

17 Tabell 4-2. Beräknade dimensionerande dagvattenflöden för nuvarande och planerad markanvändning för ett 10-årsregn, samt årsmedelflöden (årsnederbörd 636 millimeter). Nuvarande markanvändning Planerad markanvändning Procentuell flödesökning Varaktighet (min) Dimensionerande flöde för ett 10-årsregn (liter/sekund) Dimensionerande flöde för ett 100-årsregn (liter/sekund) Årsmedelflöde (liter/sekund) , , % 57 % Små förändringar i avrinningskoefficienten kan ge relativt stora skillnader i flödet och därför ska de redovisade flödena främst ses som indikatorer på hur flödena kan förändras vid den planerade markanvändningen. En exploatering av planområdet enligt föreslagen planskiss skulle medföra ökade dagvattenflöden med 46 % för ett dimensionerande 10-årsregn 4.2 Dimensionerande utjämningsvolym Den dimensionerande utjämningsvolymen har beräknats med bilaga 10.6 i Svenskt Vattens publikation P110, enligt Ekvation 2 i Kapitel 2.4. För att fördröja planområdets dagvatten så att ingen ökad belastning på befintligt dagvattensystem kommer att ske i framtiden krävs en utjämningsvolym på 75 m 3. I praktiken innebär detta en belastningsminskning då dagvattenflödet efter planerad exploatering är beräknat med klimatfaktor 1, Föroreningsbelastning För beräkning av föroreningshalter i dagvatten från olika typer av markanvändning har schablonvärden från databasen StormTac v använts, se Tabell 4-3. Schablonvärdena är framtagna vid vetenskapliga studier med långa mätserier av dagvatten. Beräknad föroreningsbelastning från schablonhalterna har i första hand jämförts mot Järfälla kommuns specifika riktvärden för dagvatten i Mälarens avrinningsområde. I de fall riktvärden saknats har föroreningsbelastningen jämförts mot RTK:s riktvärden (Region- och trafikplanekontoret, 2009). Sidan 17 (24)

18 Tabell 4-3. Föroreningshalter i dagvatten från planområdet för nuvarande och planerad markanvändning, samt föroreningshalter efter föreslagen rening, beräknat i StormTac (Larm, 2000). För föroreningsbelastning har i första hand Järfälla kommuns specifika riktvärden för dagvatten i Mälarens avrinningsområde använts. I de fall riktvärden saknats har föroreningsbelastningen jämförts mot RTK:s riktvärden (Region- och trafikplanekontoret, 2009). Grönt = Under riktvärde och nuvarande förhållande, Orange = Under riktvärde men över nuvarande förhållande, Röd = Över riktvärde. Ämne Enhet Riktvärde Föroreningshalter Nuvarande Planerad Efter föreslagen rening Fosfor µg/l Kväve µg/l Bly µg/l 3, ,5 Koppar µg/l 9, ,1 Zink µg/l Kadmium µg/l 0,3 1 0,38 0,62 0,055 Krom µg/l 8, ,5 3,2 Nickel µg/l 6,0 1 3,3 5,5 1,0 Kvicksilver µg/l 0,04 1 0,038 0,049 0,020 Suspenderad Substans µg/l , Olja (mg/l) µg/l PAH (µg/l) µg/l Saknas 1,2 0,76 0,12 Benso(a)pyren µg/l 0,05 1 0,042 0,064 0, Järfälla kommuns specifika riktvärde för Mälarens avrinningsområde 2 RTK:s riktvärden Schablonhalterna indikerar att över 2/3 av de jämförda ämnena, för planerad markanvändning innan rening, ligger över de angivna riktvärdena. Detta indikerar att planområdets dagvatten kan vara förorenat. Efter föreslagen rening i regnbäddar minskar koncentrationerna för alla ämnen jämfört med nuvarande markförhållanden (innan exploatering). Alla jämförda ämnen är efter föreslagen rening med marginal under koncentrationerna för de uppsatta riktvärdena. I Tabell 4-4 redovisas beräknade årliga föroreningsmängder för nuvarande och planerad markanvändning, samt efter föreslagen rening. Beräkningarna har utförts med StormTac (Larm, 2000). Förutom krom och PAH ökar föroreningsmängderna efter exploatering jämfört med nuvarande förhållanden, vilket är att förvänta då planområdet idag består av en stor andel parkeringsyta. Efter föreslagna reningsåtgärder är föroreningsbelastningen förutom för kväve lägre jämfört med situationen innan exploateringen. Den ökade kvävehalten beror mest troligt på anläggning av grönt tak på vårdbyggnaden. Förändringarna i föroreningsmängder bedöms inte påverka recipientens status negativt. Sidan 18 (24)

19 Tabell 4-4. Årliga föroreningsmängder från planområdet för nuvarande och planerad markanvändning, samt efter föreslagen rening, beräknat i StormTac (Larm, 2000). Ämne Enhet Föroreningsmängder Nuvarande Planerad Efter föreslagen rening Fosfor kg/år 0,16 0,41 0,15 Kväve kg/år 1,9 3,7 2,1 Bly kg/år 0,037 0,042 0,0059 Koppar kg/år 0,052 0,061 0,016 Zink kg/år 0,18 0,25 0,032 Kadmium kg/år 0, ,0012 0,00013 Krom kg/år 0,019 0,015 0,0074 Nickel kg/år 0,0057 0,011 0,0023 Kvicksilver kg/år 0, , , Suspenderad substans kg/år Olja (mg/l) kg/år 1,0 1,8 0,63 PAH (µg/l) kg/år 0,0021 0,0020 0,00028 Benso(a)pyren kg/år 0, , , Konsekvenser för vattenskyddsområde och miljökvalitetsnormer (MKN) Enligt gällande skyddsföreskrifter avseende vattenskyddsområdet för Mälaren- Görveln, föreskriver Länsstyrelsen i Stockholms län i bilaga 2, 9 att utsläpp av dagvatten från nya eller ombyggda hårdgjorda ytor där risk för vattenförorening föreligger inte får ske direkt till ytvatten utan föregående rening. I dagsläget avvattnas planområdet utan att föregående rening sker, vilket medför att föroreningar direkttransporteras till recipienten. Genom föreslagen dagvattenlösning omhändertas dagvattnet och renas lokalt innan vidaretransport till recipienten. Föroreningsbelastningen efter den föreslagna reningen bedöms understiga både Järfälla kommuns specifika riktvärden för Mälarens avrinningsområde och RTK specifika riktvärden. Dagvattenlösningen bedöms därför innebära en förbättring av dagvattenkvaliteten, vilket bidrar till en statusförbättring för recipienten och att MKN kan upprätthållas. 4.5 Extremregn och lågpunkter År 2001 utförde DHI en utredning gällande översvämningsrisken för dagvatten inom Järfälla kommun. Utredningen baseras på laserscannad höjddata, dagvattenledningsnät (ledningar och brunnar), samt viss annan bakgrundsdata. I planområdet, se Figur 4-1 finns en lågpunkt (röd pil) som kan förväntas skapa nivåförändringar mellan 0,1 0,25 meter vid ett 100-årsregn. Sammantaget att jordarten består av morän inom planområdet, och att hänsyn tas när planområdet höjdsätts, bedöms översvämningsrisken vara liten. Sidan 19 (24)

20 Figur 4-1. Översvämningsrisk för dagvatten inom Järfälla kommun utfört av DHI. Planområdet ryms inom den röda rektangeln. Röd pil markerar lågpunkten inom planområdet och gröna linjer visar befintligt dagvattennät. Sidan 20 (24)

21 5 Lösningsförslag för dagvattenhantering 5.1 Generella rekommendationer Den föreslagna exploateringen av fastigheten Kallhäll 1:34 och del av Kallhäll 1:1, enligt gällande planskiss, kommer att medföra ökade dimensionerande flöden med cirka 46 %, se Tabell 4-2. Efter exploatering av planområdet kommer antalet parkeringsplatser att understiga 40 stycken, vilket medför att Järfälla kommuns krav på avskiljning av olja och sediment ifrån dagvatten inte krävs. I den del av planområdet där vårdboendet planeras att byggas består marken av ett tunt moränlager och berg i dagen, vilket minskar förutsättningarna för infiltration av dagvatten till grundvatten. I områdets norra del bedöms det finnas bättre förutsättningar för infiltration och därför utformas dagvattenlösningar för att möjliggöra infiltration, men dimensioneras för att kunna hantera ett 10-årsflöde från planområdet. Planområdets dagvatten föreslås därför att hanteras med regnbäddar som fördröjer, renar och möjliggör infiltration av områdets dagvatten. För att skapa en fungerande dagvattenhantering med en oförändrad belastning på befintligt dagvattensystem och på recipienten, efter planerade förändringar av planområdet föreslås följande åtgärder: Dagvatten från planområdets parkerings- och gatuytor leds antingen till regnbäddar i den västra delen av den planerade parkeringsytan eller till den södra delen av gatuytan. Regnbädden fördröjer och renar merparten av områdets dagvatten och möjlighet ges för dagvattnet att infiltrera till grundvattnet genom att använda ett genomsläppligt material runt regnbädden. Regnbädden förses med bräddavlopp till det kommunala dagvattensystemet. För fördröjning och rening av dagvatten från takytan på vårdboendet leds förslagsvis dagvattnet till regnbäddar norr- och öster om vårdboendet och mot vårdboendets gårdsmiljö. Regnbädden förses med bräddavlopp till det kommunala dagvattensystemet När planområdet höjdsätts utförs detta så att dagvatten inte riskerar att ledas in i det angivna lågområdet, se Figur 4-1. Kantsten bör undvikas då det förhindrar dagvatten från att tillrinna områden där dagvatten ges möjlighet att naturligt infiltrera marken. Kantsten bör endast användas för att förhindra dagvatten från att tillrinna lågpunkter där det finns en eventuell risk för översvämningar. Figur 5-1 visar en principskiss med ungefärliga placeringar av föreslagen dagvattenhantering. Den angivna ytan för regnbäddarna, streckade områden i Figur 5-1, är ungefärligt placerade och är var för sig större än vad som är nödvändigt för den erforderliga magasinsvolymen. Fördröjning och rening inom planområdet föreslås att lösas med hjälp av regnbäddar. Det väsentliga är att erforderlig utjämningsvolym uppfylls, vilket är 75 m 3 för hela planområdet och motsvarar en anläggningsyta på cirka 130 m 2. De föreslagna ytorna i Figur 5-1 har en sammanlagd area om cirka 700 m 2, vilket innebär att ytan som krävs för att hantera dagvattnet vid exploatering av området motsvarar ungefär 20 % Sidan 21 (24)

22 av vad som presenteras i Figur 5-1. Placeringen av regnbäddarna kan med fördel lokaliseras längs byggnader och utmed hårdgjorda ytor för att samla upp dagvatten på ett effektivt sätt. I Kapitel 5.2 följer rekommendationer och utformningsförslag för den föreslagna dagvattenhanteringen, vilket medför en minskad föroreningsbelastning på recipienten för samtliga ämnen, genom fördröjning och rening i regnbäddar. Recipientens status bedöms därför inte påverkas negativt om föreslagna åtgärder genomförs. Figur 5-1. Principskiss med ungefärliga placeringar av föreslagen dagvattenhantering. Smala blå pilar visar hur dagvatten leds från hårdgjorda ytor inom planområdet och tjock blå linje visar hur dagvatten leds ut från planområdet. Streckade ytor symboliserar förslagen på ungefärlig placering av regnbäddar inom planområdet. 5.2 Regnbäddar Regnbäddar är planteringar som anläggs i bebyggda områden med syfte att vara både estetiskt tilltalande och en effektiv lösning för dagvattenhantering. Dagvatten fördröjs och renas i regnbäddar som är en form av biofilter. En fördel med regnbäddar är att de kan skapa en tilltalande utomhusmiljö med rik och variationsrik växtlighet, vilket skulle passa i vårdboendets gårdsmiljö med sinnenas rum. Regnbädden byggs upp av ett dräneringslager i botten för att överlagras av en mineraljord och överst en jordblandning (växtbädd) som ger förutsättningar för växterna att klara sig. Ur dagvattensynpunkt är det fördelaktigt med en hög vattengenomsläpplighet i det översta jordlagret medan för växtligheten är det i de flesta fall fördelaktigt med en jordart som kan hålla en större vattenmängd. Magasinsvolymen utgörs dels av en fördröjningszon där det kan bildas en vattenspegel vid intensiva regn och dels av porvolymen i jordlagren. Sidan 22 (24)

23 Grapnummer Regnbäddarna förses med bräddavlopp till det kommunala dagvattensystemet. Ett exempel på en regnbädds uppbyggnad och utseende visas i Figur 5-2 och 5-3. Figur 5-2. Illustration av uppbyggnaden av en regnbädd (StormTac, 2016) Figur 5-3. Exempel på en regnbädd placerad vid kanten av en parkeringsyta. 5.3 Extremregn För att planområdet skall klara av att hantera extremregn, exempelvis ett 100årsregn, och minimera översvämningsrisken skall höjdsättningen av planområdet utföras så att instängda lågpunkter undviks. Vid extremregn och eventuella översvämningar av befintligt dagvattensystem bör det säkerställas att dagvattnet kan ledas ut via parkeringsytor och vägar mot Mälaren. Sidan 23 (24)

24 6 Referenser Larm T Utformning och dimensionering av dagvattenreningsanläggningar. VA- FORSK-rapport Regionplane- och trafikkontoret, Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp. VAV, P46 Lokalt omhändertagande av dagvatten LOD. Svenska Vatten- och Avloppsföreningen Svenskt Vatten, P110 Avledning av dag-, drän- och spillvatten. Funktionskrav, hydraulisk dimensionering och utformning av allmänna avloppssystem. Svenskt Vatten, P104 Nederbördsdata vid dimensionering och analys av avloppssystem. Svenskt Vatten, P105 Hållbar dag- och dränvattenhantering - råd vid planering och utförande. Järfälla kommuns riktlinjer för dagvattenhantering DHI Översvämningskartering för Järfälla kommun WSP Översiktlig ras- och skredriskkartering Länsstyrelsen i Stockholms län, Skyddsföreskrifter, Östra Mälarens vattenskyddsområde, Bilaga 2. Sidan 24 (24)

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Kompletteringar till dagvattenutredning för Lådmakaren 3 och 4 i Rissne

Kompletteringar till dagvattenutredning för Lådmakaren 3 och 4 i Rissne Kompletteringar till dagvattenutredning för Lådmakaren 3 och 4 i Rissne Geosigma AB 2017-04-27 Sidan 1 (14) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Erik Palmfjord Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor:

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan

Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan Grap Översiktlig dagvattenutredning område B, Norra Myrstugan Geosigma AB 2016-11-30 Sidan 1 (7) Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 7 Antal Bilagor: Beställare: Södertälje

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Grap Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Sjukhusområdet Geosigma AB 2017-06-30 Sidan 1 (21) Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2017-06-29 21 Uppdragsledare Beställares referens Beställares ref

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning för del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Dagvattenutredning för del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Grap Dagvattenutredning för del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Geosigma AB 2016-10-20 Sidan 1 (22) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 22 Antal

Läs mer

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl

Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Grap Dagvattenutredning för Slätten 15:7 m,fl Sjukhusområdet Geosigma AB 2018-09-11 Sidan 1 (23) Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604797/ 2018-09-11 23 - Uppdragsledare Beställares referens Beställares

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning för kvarteret Kaksmulan, Stena Fastigheter

Dagvattenutredning för kvarteret Kaksmulan, Stena Fastigheter Grap Dagvattenutredning för kvarteret Kaksmulan, Stena Fastigheter Geosigma AB 2017-05-04 Uppdragsledare: Per Askling Linda Boyle Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 28 Antal Bilagor: 1 Beställare: Stena

Läs mer

Dagvattenutredning för Hyltena 1:21, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Hyltena 1:21, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Hyltena 1:21, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-09-01 1 Uppdragsledare: Sara Lydmark Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 21 Antal Bilagor: 1 Beställare: Södra Munksjön Utvecklings

Läs mer

Dagvattenutredning för Norrahammar 28:45, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Norrahammar 28:45, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Norrahammar 28:45, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-02-26 Uppdragsledare: Katarina L Parkkonen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 25 Antal Bilagor: Beställare: Jönköpings

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Grap Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Geosigma AB 2015-01-19 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Cecilia Sköld / Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 16 Beställare:

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun

Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun Grap Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun Geosigma AB 2016-11-01 Sidan 1 (28) Uppdragsledare: Stefan Eriksson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 27 Antal Bilagor: Beställare: Wallenstam AB

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

Dagvattenutredning för Tillverkaren 1, Södertälje kommun, version 2

Dagvattenutredning för Tillverkaren 1, Södertälje kommun, version 2 Grap Dagvattenutredning för Tillverkaren 1, Södertälje kommun, version 2 Geosigma AB 2017-04-07 1 Uppdragsledare: Erik Palmfjord Beställare: Södertälje kommun Uppdragsnr: Beställares referens: Alvin Mielli

Läs mer

Dagvattenutredning Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen, Hökarängen

Dagvattenutredning Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen, Hökarängen Grap Dagvattenutredning Gubbängen 1:1 vid Tisdagsvägen, Hökarängen Geosigma AB 2016-10-07 Källa: Arkitektstudio Witte Sidan 1 (21) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

Dagvattenutredning för detaljplan Dalarö 3:4, Bellevue på Dalarö, Haninge kommun

Dagvattenutredning för detaljplan Dalarö 3:4, Bellevue på Dalarö, Haninge kommun Grap 16265 Dagvattenutredning för detaljplan Dalarö 3:4, Bellevue på Dalarö, Haninge kommun Geosigma AB 2017-02-01 Grapnummer 16265 Uppdragsnummer 604506 Version 1.0 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron

SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING. PM Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING PM 2016-06-28 Upprättad av: Karin Vendt Granskad av: Saga Perron Särby 3_69\3_Dokument\36_PM_Rapport\PM_Säby SÄBY 3:69 DAGVATTENUTREDNING KUND Gerson Real Estate AB Linnégatan

Läs mer

Dagvattenutredning för Önskemålet 7 m.fl. Råslätt, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Önskemålet 7 m.fl. Råslätt, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Önskemålet 7 m.fl. Råslätt, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-02-16 Uppdragsledare: Katarina L Parkkonen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 22 Antal Bilagor: 3 Beställare:

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

Dagvattenutredning för Eneby torg, Danderyds kommun

Dagvattenutredning för Eneby torg, Danderyds kommun Grap Dagvattenutredning för Eneby torg, Danderyds kommun Geosigma AB 2017-03-23 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Maria Torefeldt Uppdragsnr: Grap nr: : 3.0 Antal Sidor: 30 Antal Bilagor: - Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum

Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Grap 13117 Dagvattenutredning Näskubben 2, Kärrtorps Centrum Geosigma AB 2016-05-16 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Cecilia Sköld / Per Askling Uppdragsnr: 603727 Grap nr: 13117 Version: 4.0

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning Spångaviadukten, Stockholms stad

Dagvattenutredning Spångaviadukten, Stockholms stad Grap Dagvattenutredning Spångaviadukten, Stockholms stad Geosigma AB 2017-04-05 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : 3.0 Antal Sidor: Beställare: Stockholm stad Beställares referens: Titel

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

Dagvattenutredning för Tändsticksområdet, Jönköpings kommun

Dagvattenutredning för Tändsticksområdet, Jönköpings kommun Grap Dagvattenutredning för Tändsticksområdet, Jönköpings kommun Geosigma AB 2017-01-25 Uppdragsledare: Katarina L Parkkonen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 26 Antal Bilagor: Beställare: Jönköpings

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Bjurö, Farsta Strand Samrådshandling Dagvattenutredning Bjurö, Farsta Strand 2016-10-04 Reviderad 2017-02-23 www.bjerking.se Box 1351, 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida

Läs mer

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12)

PM DAGVATTEN STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) 2013-06-14 STUDENTBOSTÄDER VÄPNAREN UPPDRAGSNUMMER 3740088 2018-08-13 Handläggare: Maria Nordgren Teknikansvarig: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund Fastighetsbolaget

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Dagvattenutredning för kvarteret Luthagsstranden i Uppsala

Dagvattenutredning för kvarteret Luthagsstranden i Uppsala Grap Dagvattenutredning för kvarteret Luthagsstranden i Uppsala Geosigma AB 2015-06-18 Sidan 1 (23) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 23 Antal

Läs mer

Dagvattenutredning för del av Snesholm 1:16, Heby kommun

Dagvattenutredning för del av Snesholm 1:16, Heby kommun Grap Dagvattenutredning för del av Snesholm 1:16, Heby kommun Geosigma AB 2016-06-27 Sidan 1 (21) Uppdragsledare: Jonas Robertsson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 21 Antal Bilagor: Beställare: Heby

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning Gamlebo 5, Svedmyra, Stockholms stad

Dagvattenutredning Gamlebo 5, Svedmyra, Stockholms stad Grap Dagvattenutredning Gamlebo 5, Svedmyra, Stockholms stad Geosigma AB November 2015 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 18 Beställare: HSB Beställares

Läs mer

Dagvattenutredning Förgyllda bägaren, Heba Fastighets AB

Dagvattenutredning Förgyllda bägaren, Heba Fastighets AB Grap Dagvattenutredning Förgyllda bägaren, Heba Fastighets AB Geosigma AB 2017-09-01 Sidan 1 (26) Uppdragsledare: Jonas Robertsson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 26 Antal Bilagor: Beställare: Heba

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvattenutredning för GTG:s tennisanläggning i Djursholm, Serneke

Dagvattenutredning för GTG:s tennisanläggning i Djursholm, Serneke Grap Dagvattenutredning för GTG:s tennisanläggning i Djursholm, Serneke Geosigma AB 2017-02-08 Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 26 Antal Bilagor: Beställare: Good To Great

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Fältläkaren, Uppsala kommun 2015-05-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund

Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Dagvattenutredning BoKlok Odenvallen Östersund Uppdragsgivare: BoKlok Housing AB Upprättad av: Arctan AB Handläggare: Pär Vejdeland Datum: 2016-09-12 Arctan AB Storsjöstråket 15, 831 34 Östersund Telefon:

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2.

Tabell 1. Avrinningskoefficienter för olika typer av ytor. Avrinningskoefficient (φ) Tak 0,9 Hårdgjorda ytor 0,85 Grusbelagda ytor 0,2. 2018-09-04 Beräkning av dimensionerande dagvattenflöden och fördröjningsvolymer 1. Dagvattenflöden Beräkningar för dagvattenflöden inom delavrinningsområdet r gjorts enligt Svenskt Vattens publikationer

Läs mer

Dagvattenutredning Tranholmen 1:92 Lärkstigen 74, Stocksund

Dagvattenutredning Tranholmen 1:92 Lärkstigen 74, Stocksund Dagvattenutredning Tranholmen 1:92 Lärkstigen 74, 182 70 Stocksund Foto: Fastighetens nuvarande utseende. Fastighetens storlek: 1722 m 2 Markus Eklund Sebastian Jonasson TF Skolbyggnad Novamark 2019 02

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Dagvattenutredning för fastigheten Mörby 1:115, Vallentuna kommun

Dagvattenutredning för fastigheten Mörby 1:115, Vallentuna kommun Dagvattenutredning för fastigheten Mörby 1:115, Vallentuna kommun Geosigma AB 2017-03-27 Sidan 1 (33) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Alexander Hansen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: Antal

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Kantorn, Uppsala kommun 2013-08-26 Revidering 2013-09-10 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning för Karljohansvampen 1 och del av fastigheten Tälje 3:1, Norrtälje kommun

Dagvattenutredning för Karljohansvampen 1 och del av fastigheten Tälje 3:1, Norrtälje kommun Grap Dagvattenutredning för Karljohansvampen 1 och del av fastigheten Tälje 3:1, Norrtälje kommun 2018-05-08 Geosigma AB Sidan 1 (41) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Jonas Olofsson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun Uppdrag nr. 15U27870 Dagvattenutredning Kvarngärdet 9:8, Uppsala kommun www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Uppsala

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun Dagvattenutredning Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun 2016-03-18 2016-03-23 2016-08-08 2017-04-19 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Grap Dagvattenutredning för Norra centrum i Fisksätra, Stena Fastigheter

Grap Dagvattenutredning för Norra centrum i Fisksätra, Stena Fastigheter Grap Dagvattenutredning för Norra centrum i Fisksätra, Stena Fastigheter Geosigma AB juni 2017 Rev september 2017 Rev november 2017 Uppdragsledare: Helena Thulé Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 29 Beställare:

Läs mer

Dagvattenutredning Björkhagen

Dagvattenutredning Björkhagen Grap Dagvattenutredning Björkhagen Geosigma AB 2016-09-14 Sidan 1 (25) SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Per Askling Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 25 Antal Bilagor: - Beställare: SSSB Beställares

Läs mer

Dagvattenutredning. Fruängsgården Reviderad

Dagvattenutredning. Fruängsgården Reviderad Sida 1 (22) Dagvattenutredning Fruängsgården 6 2017-08-25 Reviderad 2018-11-06 Sida 2 (22) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Fruängsgården 6 Stockholm Stad Våra handläggare Jan-Henrik Eriksson Uppdragsgivare

Läs mer

Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun

Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun Grap Dagvattenutredning för Apelvägen, Tyresö kommun Geosigma AB 2017-09-01 Sidan 1 (33) Uppdragsledare: Jonas Robertsson Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 33 Antal Bilagor: Beställare: Wallenstam AB

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för Herrgårdsgärdet, Jönköpings kommun

Översiktlig dagvattenutredning för Herrgårdsgärdet, Jönköpings kommun 825 60506 Grap 825 Översiktlig dagvattenutredning för Herrgårdsgärdet, Jönköpings kommun Geosigma AB 208-05-25 825 60506 Uppdragsledare: Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: Antal Bilagor: Sara Lydmark

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

F AG E RSJÖ 4:1 VA - utredning. Rapport

F AG E RSJÖ 4:1 VA - utredning. Rapport F AG E RSJÖ 4:1 VA - utredning Rapport 2018-06 - 10 Upprättad av: Seth von Dardel Civilingenjör Ekosystemteknik Master Vattenresurshantering, Lunds Tekniska Högskola Kontakt: seth.vdardel@gmail.com INNEHÅLL

Läs mer

Dagvattenutredning Dalen 21, Svenska Bostäder AB

Dagvattenutredning Dalen 21, Svenska Bostäder AB Grap Dagvattenutredning Dalen 21, Svenska Bostäder AB Geosigma AB 2018-04-20 Sidan 1 (28) Uppdragsledare: Jonas Robertsson Beställare: Svenska Bostäder Uppdragsnr: 604400 605201 Grap nr: Beställares referens:

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad Samrådshandling Dagvattenutredning Kvarteret Motorn 10, Solna stad 2016-01-02 Reviderad 2016-10-28 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde

Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde Föroreningsmängder från dagvatten inom Viareds industriområde 1 (12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Avgränsning och antaganden... 3 1.3 Definitioner... 4 2 Beräkningar

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

Dagvattenutredning för Veddesta etapp 2 i Järfälla kommun

Dagvattenutredning för Veddesta etapp 2 i Järfälla kommun Grap Dagvattenutredning för Veddesta etapp 2 i Järfälla kommun Geosigma AB 2017-05-12 Sidan 1 (32) Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 17112 2017-05-12 32 - Uppdragsledare Beställares referens Beställares

Läs mer

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm DAGVATTENUTREDNING 1(12) Datum 2018-04-27 Diarienummer Handläggare GIS-ingenjör Jonas Sjögren Stadsbyggnadskontoret Mät- och GIS-avdelningen 0451-26 83 84 jonas.sjogren@hassleholm.se Granskad av Emma Isacsson,

Läs mer

Dagvattenutredning Spånga Öst, Stockholms stad

Dagvattenutredning Spånga Öst, Stockholms stad Grap Dagvattenutredning Spånga Öst, Stockholms stad Geosigma AB 2017-04-26 Uppdragsledare: Alexander Hansen Uppdragsnr: Grap nr: : Antal Sidor: 33 Beställare: AB Borätt Beställares referens: Birgitta Seeman

Läs mer

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Lådkameran, Bandhagen

Samrådshandling. Dagvattenutredning. Lådkameran, Bandhagen Samrådshandling Dagvattenutredning Lådkameran, Bandhagen 2016-09-14 Reviderad 2016-11-30 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering

Riktlinjer för dagvattenhantering Syftet med Järfälla kommuns dagvattenriktlinjer är att uppnå en god vattenstatus i kommunens sjöar och vattendrag samt att bebyggda områden inte ska drabbas av skador vid översvämningar. Riktlinjerna är

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1

Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1 Dagvattenutredning del av fastighet Väppeby 6:1 Karlstad 2015-07-08 ÅF Infrastructure AB Frösundaleden 2A 169 70 Solna Telefon: 010-505 00 00 www.afconsult.se Dagvattenutredning Del av fastighet Väppeby

Läs mer

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson

Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA Peter Knutsson Rapport DAGVATTENUTREDNING KAGGHAMRA 2018-06-25 Peter Knutsson Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 Uppdrag och syfte 1.2 Organisation 2. Riktlinjer för planering av dagvatten 2.1 Botkyrka dagvattenpolicy

Läs mer

Granskningshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad

Granskningshandling. Dagvattenutredning. Kvarteret Motorn 10, Solna stad Granskningshandling Dagvattenutredning Kvarteret Motorn 10, Solna stad 2017-04-03 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer