TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP GAMLA STUDIEORDNINGEN 27 mars 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP GAMLA STUDIEORDNINGEN 27 mars 2014"

Transkript

1 TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP GAMLA STUDIEORDNINGEN 27 mars 2014 Tentamen består av fyra frågor om tillsammans 24 poäng. Maximalt kan 30 poäng erhållas medräknat poängen för deltagande i seminarierna (1 poäng) och ditt resultat på duggan (max 5 poäng). Skrivtiden är fem timmar. På denna tentamen skall du tillämpa skatteförfattningarna i den lydelse de har den 1 januari Endast källmaterial får medtas vid tentamen. Det betyder att endast lagbok, Rabes Skattelagstiftning, Skattevolymen utgiven av FAR/SRS (OBS endast Studentutgåvan), Skatteförfattningar utgivna av Skatteverket, Författningssamling i Skatterätt utgiven av Karnov Group (tidigare utgåva Axelius förlag) eller de publikationer av okommenterad lagtext som anges i institutionens riktlinjer får medtas. Egna utskrifter från Rixlex av nytillkomna SFS får också användas under förutsättning att de försetts med institutionens logotyp av amanuensen. Under- och överstrykningar i detta material är tillåtet, dock inte egna anteckningar. Dessutom är miniräknare (ej grafräknare) tillåtna, men inte datorer och mobiltelefoner. I övrigt får inget annat material användas vid tentamen. Svaren skall skrivas på av skrivningsvakterna tillhandahållna tentamensark. För full poäng krävs korta, koncisa och strukturerade svar. Svaren skall vara väl motiverade och i förekommande fall skall relevanta lagrum m.m. anges. Tänk på att använda tydlig handstil. Oläslig tentamen går ut över tentanden. OBS! Samtliga frågor skall besvaras på separata ark eftersom det är flera examinatorer som rättar skrivningen. SKRIV TYDLIGT! Utöver vad som framgår av lagtexten kan, om det behövs, följande värden och belopp användas Kommunalskatt 31 % Grundavdrag kr Värde av fri lunch enl. SKV 80 kr Värde av fri bostad, 1 rum kr/mån Marknadsmässig lön utan utredning 90 kr/tim Statslåneränta 2 % Prisbasbelopp år 2013 respektive kr respektive Inkomstbasbelopp år 2013 respektive kr respektive Avskrivningsprocent för byggnad 2 % Var god lägg skrivningen i det speciella omslagsarket. Glöm inte att fylla i bänkkod och sidnummer på tentamensarken samt alla uppgifter på omslagsarket. När du lämnar in, vänligen kontrollera antalet ark och att tentamensvakten antecknar rätt antal i sitt protokoll. Resultatet beräknas bli registrerat i Fastreg inom tre veckor. Stockholm den 27 mars 2014 Caroline Carlson, Adriana Krzymowska, Siv Nyquist

2 Fråga 1 S.N. De fem goda vännerna Aldrin, Claus, Ella, Gunnar och Inez driver tillsammans bokförlaget GodaBoken AB. Vännerna är inte släkt med varandra och har ingen annan inbördes relation. I bolaget har aldrig Aldrin arbetat. Han deltar dock vid några få styrelsemöten per år. Däremot arbetar alla de övriga ägarna gott och väl heltid i företaget. Claus har rollen som ekonomichef i företaget och Ella fungerar som VD. Gunnar och Inez ansvarar för att bedöma inskickade manus, bestämma omfattning av utgivningar, kontakta författarna och skriver kontrakt med författare etc. I GodaBoken AB arbetar förutom de fyra ägarna ytterligare en anställd. Vid starten av bolaget för fyra år sedan ägde Aldrin, Claus, Ella, Gunnar och Inez 20 % var av aktierna i företaget. För två år sedan insåg ägarna att de behövde mer kapital i företaget. De gjorde en riktad nyemission och de nya aktierna köptes och ägs nu av ett kapitalstark börsbolag, Invest AB. Invest AB innehar 20 % av aktierna medan Aldrin, Claus, Ella, Gunnar och Inez numera har 16 % vardera av aktierna. Alla aktier har samma röstvärde. Nedan redogörs för några händelser och funderingar som fordrar dina kommentarer. Bolaget tillämpar kalenderår som räkenskapsår. a) Aldrin som är gymnasielärare inser att hans intresse av att äga aktier i förlaget har minskat. Aldrin vill därför sälja sina aktier i GodaBoken AB. Claus är också trött på förlagsverksamheten och vill även han sälja sina aktier. De undrar nu om reglerna i 57 kap inkomstskattelagen är tillämpliga vid deras försäljning av aktierna i GodaBoken AB? b) GodaBoken AB har i mitten av januari beskattningsåret köpt aktier av Ella. Ella sålde aktierna till bolag när hon ville ha snabba pengar. Aktierna i börsnoterade GulaSidor AB, köpte bolaget av Ella för kr. De hade ett marknadsvärde på ca kr på försäljningsdagen. Ella, som själv köpt denna aktiepost för kr för fem år sedan, trodde på börsanalytikerna som sa att bolaget borde stiga med 100 % inom ett år. På så sätt hade ju varken hon eller bolaget förlorat på affären. GodaBoken AB säljer aktierna i december beskattningsåret för kr. I bolagets räkenskaper har en förlust på kr dragits av. Är försäljningen korrekt redovisad hos GodaBoken AB och hur påverkas Ellas beskattning av införsäljningen av aktierna till bolaget? fortsättning.

3 c) Gunnar är en inbiten seglare men har tyvärr inte pengar att köpa sig någon egen båt. Han lånar därför kr av GodaBoken AB. Detta lån använder han för att köpa en båt. Han kommer senast under mars kommande år att betala tillbaka lånet. Han har betalt ränta med 700 kr som bolaget har tagit upp som intäkt i räkenskaperna. Hur påverkar detta lån och räntan GodaBoken AB och Gunnar? Din uppgift är att besvara frågorna i a) till c). Beräkningar ska inte göras då några belopp för detta inte har getts. Styrk dina svar med att ange relevanta lagrum. Korta och koncisa svar efterfrågas! (8 poäng)

4 Fråga 2 C.C. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning i syfte att se över skattereglerna beträffande incitamentsprogram. Ett incitamentsprogram innebär i korthet ett belöningsprogram i anställningen. I samband med utredningens tillsättande gjorde finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf följande debattinlägg i Dagens Industri. Idag är det svårt för entreprenörer i tidiga stadier att attrahera nödvändig kompetens inom exempelvis ledning och utveckling. I många andra länder löser man detta problem genom olika incitamentsprogram där personer med nyckelkompetens får optioner, det vill säga rätt att köpa aktier i företaget för ett i förhand bestämt pris. Skattemässigt delas optioner in i två olika slag, värdepapper respektive personaloptioner. Dessa två slag av optioner ger upphov till olika problem när det gäller beskattning. En option som är ett värdepapper beskattas direkt vid förvärvet, vilket dels kan ge upphov till värderingsproblem, dels innebär att den anställde riskerar att bli beskattad för en tillgång som kan bli värdelös i framtiden. Beskattningen av en personaloption sker när den utnyttjas, vilket betyder att det skattepliktiga värdet, och därmed också kostnaden för företaget, är okänt fram till dess. Analysera grundligt, utifrån de kunskaper du tillgodogjort dig under kursen, vilka inkomstskattemässiga problemställningar som kan uppstå vid förvärv av ett värdepapper respektive en personaloption. Analysen ska utgå från en person som varit obegränsat skattskyldig i Sverige vid såväl förvärvstillfället som utnyttjandetillfället. Analysera även situationen för en person som varit begränsat skattskyldig i Sverige vid förvärvstillfället av optionen, men obegränsat skattskyldig i Sverige när optionen utnyttjades. Ditt svar ska vara kort, koncist och välmotiverat med angivande av relevanta lagrum. (5 poäng)

5 Fråga 3 C.C. Ronald bedriver ett välbesökt gatukök i Stockholm. Trots att kunderna fullkomligt älskar samtliga rätter på menyn är det ändå den stora hamburgaren som gjort störst succé och som resulterat i att Ronald kunnat investera lite extra i verksamheten under året. Ronald har bl.a. köpt in en segelbåt som han planerar att placera längs med Medelhavskusten i samband med semestern i syfte att inspireras av medelhavsköket och utöka den befintliga menyn i gatuköket. Han har även tillåtit sig att experimentera lite med maträtterna, vilket förvisso resulterat i att Ronald behövt kassera flera rätter som inte blivit lyckade. Skatteverket har uppmärksammat att Ronald yrkat avdrag för inköp av segelbåt samt har högre kostnader för råvaror än tidigare år och har nu ifrågasatt om dessa kostnader verkligen hör till verksamheten. Ronald misstänker att det är konkurrenten Mini som blivit avundsjuk på Ronalds fantastiska affärer och tipsat Skatteverket om inköpet av båten och matexperimenten. Han vänder sig nu till dig för att ta reda på vad som gäller skattemässigt. Hur ska Ronalds båtinköp och matexperiment behandlas skattemässig och finns det några rättsligt relevanta argument som Ronald kan anföra i sitt svar till Skatteverket? Ditt svar ska vara kort, koncist och välmotiverat med angivande av relevanta lagrum. (3 poäng)

6 Fråga 4 A.K. Författaren Bertil köpte 1973 en villa i en av Stockholms förorter för kr. Där har han bott sen dess. Villan kanske inte ser mycket ut för världen men han köpte huset mest för tomten. En stor och lummig trädgård, med sjöutsikt i norr och angränsade allmänning i väst. I trädgården spenderade han många somrar och flera av hans kioskvältare kom till där. Området runt omkring fastigheten har dock utvecklats sedan Den angränsande allmänningen har sålts, gjorts om till små tomter med fina villor och några bostadsrätter som sålts dyrt. En dag kommer Lena förbi och ringer på dörren. Hon presenterar sig och berättar att hon arbetar som exploatör, hennes jobb går ut på att hitta och köpa fastigheter som kan bebyggas mer effektivt och sedan säljas av. Hon berättar att det är hennes företag som har haft hand om allmänningen intill och att de gärna vill göra samma sak med Bertils fastighet. Bertil, som på ålderns höst börjat inse att det är lite för mycket jobb med den stora trädgården och villan som hela tiden måste repareras, blir genast intresserad, men samtidigt trivs han väldigt bra i området och vill helst bo kvar. Lena kommer då på idén att Bertil kan få ett av de hus som kommer byggas, d.v.s. att han säljer fastigheten till Lena som låter riva hans hus, styckar av fastigheten och bygger fyra nya villor och så får han välja en av de nya fastigheterna gratis. Det här tycker Bertil låter som en fantastisk idé. Fastigheten har i dagsläget ett marknadsvärde på 7,5 miljoner kr och ett taxeringsvärde på 4 miljoner. De nybyggda villorna beräknas ha ett marknadsvärde på mellan 5 och 6 miljoner. Lena erbjuder Bertil följande deal; Bertil får 3,5 miljoner kontant den 1 april 2014 och ska då flytta ut ur fastigheten, under april och maj kommer huset rivas och schaktningsarbeten påbörjas. I juli 2014 kommer fastigheten avstyckas i fyra lika stora delar och i augusti 2016 planeras fyra nya villor vara uppförda, Bertil får då välja vilken han vill ha. Bertil går med på detta och skriver ett avtal. a) Nu är 2014 slut och Bertil ska snart upprätta sin deklaration. Han vänder sig till dig och frågar hur han ska redovisa fastighetsaffären. Utred de inkomstskattemässiga konsekvenserna av fastighetsöverlåtelsen för Bertil. Inträder skattskyldighet och i så fall när? Du behöver inte räkna ut eventuell kapitalvinst. Ditt svar ska vara kort, koncist och välmotiverat med angivande av relevanta lagrum. b) Skatteverket har skrivit ett ställningstagande om precis den situationen som Bertil hamnat i. Du håller dock inte riktigt med om slutsatsen i ställningstagandet. Kan du som rådgivare eller skattskyldig argumentera mot en slutsats i ett ställningstagande? Vilket rättskällevärde har Skatteverkets ställningstagande? Ditt svar ska vara kort, koncist och välmotiverat med angivande av relevanta lagrum. fortsättning.

7 c) Den första augusti 2016 kommer och går utan att Bertil hör av Lena. När han till slut får tag i henne säger Lena att hon inte tänker ge Bertil något av de nya husen. Det avtal de skrev 2014 är inte något civilrättsligt bindande köpavtal av den nya fastigheten och HD har faktiskt prövat ett liknande fall och kommit fram till att exploatören inte alls måste ge bort något hus. Bertil blir djupt förtvivlad och ringer genast upp dig. Inte nog med att han inte får något hus så har han ju också skattat jättemycket för den där affären. Bertil undrar om det finns något han kan göra nu i efterhand för att få tillbaka åtminstone en del av den skatt som han betalat. Påverkas din bedömning av fråga a) av de nya förutsättningarna? Ditt svar ska vara kort, koncist och välmotiverat med angivande av relevanta lagrum. (8 poäng)

TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN

TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN 15 maj 2014 Tentamen består av fyra frågor om tillsammans 24 poäng. Maximalt kan 30 poäng erhållas medräknat poängen för deltagande i seminarierna (1 poäng)

Läs mer

TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN 5 november 2014

TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN 5 november 2014 TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN 5 november 2014 Tentamen består av fyra frågor om tillsammans 24 poäng. Maximalt kan 30 poäng erhållas medräknat poängen för deltagande i seminarierna

Läs mer

TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN

TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN TENTAMEN I SKATTERA TT, 15 HP NYA STUDIEORDNINGEN 27 mars 2014 Tentamen består av tre frågor om tillsammans 24 poäng. Maximalt kan 30 poäng erhållas medräknat poängen för deltagande i seminarierna (1 poäng)

Läs mer

GAMLA STUDIEORDNINGEN

GAMLA STUDIEORDNINGEN Flervalsdugga: 2014-02-26 Skrivsal: Ladu/Värta Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: 15.00 17.00 GAMLA STUDIEORDNINGEN Läs detta först! Denna flervalsdugga gäller dig som går på gamla studieordningen.

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Ten, Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-12-18 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1343 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 oktober 2016 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA Ombud: BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

Incitamentsprogram. Instrument i denna guide. grantthornton.se/incitamentsprogram. Aktier. Teckningsoptioner. Köpoptioner

Incitamentsprogram. Instrument i denna guide. grantthornton.se/incitamentsprogram. Aktier. Teckningsoptioner. Köpoptioner Incitamentsprogram Att få rätt personer att stanna och känna sig motiverade är en avgörande framgångsfaktor när du som företagare ska genomföra en affärsplan eller realisera en affärsidé. Ett väl genomfört

Läs mer

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 JURIDISKA FAKULTETEN Institutionen för offentlig rätt FINANSRÄTT Ämnesstudier JuK, RN-kompletteringstentamen 2.12.2004 Svaren på frågorna 1, 2, 3a och 3b på skilda ark. Fråga 4 besvaras på skild svarsblankett.

Läs mer

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först!

Uppsamling Flervalsdugga: Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: Läs detta först! Uppsamling Flervalsdugga: 2013-10-08 Skrivsal: Laduvikssalen/Värtasalen Hjälpmedel: penna och radergummi Skrivtid: 09.00-11.00 Läs detta först! Flervalsduggan innehåller 10 frågor. Kontrollera att du fått

Läs mer

Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser. samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018

Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser. samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018 Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser med anledning av inlösenförfarande, fondemissioner samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018 1. Inledning Serendipity

Läs mer

HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II 2016-09-27, höstterminen 2016 (omtentamen ges 2016-10-28) Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2014-05-16 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 4 november 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Ernst & Young AB Box 7850 103 99 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

!"#$#%&#'(%#)$*+,$-%,.//)$)01(2//3)$4$%(($ 1()#(5"6 7 %0$8%0*98.08$):$3%$:)0/48)1(%$ 40+4()9%0(16#*8#)99%0

!#$#%&#'(%#)$*+,$-%,.//)$)01(2//3)$4$%(($ 1()#(56 7 %0$8%0*98.08$):$3%$:)0/48)1(%$ 40+4()9%0(16#*8#)99%0 !"#$#%&#'(%#)$*+,$-%,.//)$)01(2//3)$4$%(($ 1()#(5"6 7 %0$8%0*98.08$):$3%$:)0/48)1(%$ 40+4()9%0(16#*8#)99%0!"#$%&'()*+,'(-./+01+2+!"#$%&'()'$*$+&(,' -.&. //$(,0,12,3$45/6 Agenda!"#$%&%'()*+&,*-&.*/()01

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Omtentamen vårterminen 2017, den 17 mars.

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Omtentamen vårterminen 2017, den 17 mars. HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Omtentamen vårterminen 2017, den 17 mars. Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng (halva poäng kan delas ut), löses givetvis enskilt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1063 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 27 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp

Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Skatterätt för fastighetsmäklare, 7,5 hp Provmoment: Omten Ladokkod: JSK101, USK 101 Tentamen ges för: FM 2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2013-04-04 Tid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Rabe, Skattelagstiftningen

Läs mer

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Juni 2012 1 Sammanfattning I denna promemoria lämnas förslag om ändring

Läs mer

Skatteregler. för. { skatt } BESKATTNING AV INCITAMENTSPROGRAM

Skatteregler. för. { skatt } BESKATTNING AV INCITAMENTSPROGRAM { skatt } KONTANTPRINCIPEN Huvudregeln i inkomstslaget tjänst är att intäkter ska tas upp till beskattning då de kan disponeras eller på något annat sätt kommer en skattskyldig till del; kon- Skatteregler

Läs mer

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt investeringssparkonto förenklad värdepappersskatt från årsskiftet Investeringssparkonto, ISK, är en ny kontoform för investerare som är tillgänglig

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 16 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 2 mars 2009 i mål nr 425-08, se bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter; SFS 2005:344 Utkom från trycket den 31 maj 2005 utfärdad den 19 maj 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: 2010-05-08 Skrivtid: 3 timmar

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: 2010-05-08 Skrivtid: 3 timmar MITTUNIVERSITETET Institutionen för samhällsvetenskap Företagsekonomiska ämnesenheten i Sundsvall Ola Uhlin Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp Datum: 2010-05-08 Skrivtid:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om uppskov med beskattningen vid andelsbyten; SFS 1998:1601 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Ordinarie tentamen 2017-09-26, höstterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Mälardalens högskola Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Fredagen den 4 november 2016 kl. 14:30 18:30 Del 1 Kontaktperson för Del 1 är Yvonne Mattsson. Tentamensvakten har telefonnummer. Telefontid

Läs mer

TENTAMEN. Ekonomihögskolan. Ulla Ekdahl 2012 11 02 08.00-13.00. Personnummer: 1RV830 Grundläggande beskattningsrätt. Uppvisat legitimation: Ja Nej

TENTAMEN. Ekonomihögskolan. Ulla Ekdahl 2012 11 02 08.00-13.00. Personnummer: 1RV830 Grundläggande beskattningsrätt. Uppvisat legitimation: Ja Nej Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Grundläggande

Läs mer

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 2 Fråga om tillämpning av den s.k. utomståenderegeln när en utomstående är andelsägare i ett fåmansföretag i vilket en annan delägares andelar är kvalificerade till följd av att denne är verksam

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan, Kalmar Skriftligt prov i delkurs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2012:757 Utkom från trycket den 4 december 2012 utfärdad den 22 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2006:1344 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: 2010-08-23 Skrivtid: 3 timmar

Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp. Datum: 2010-08-23 Skrivtid: 3 timmar MITTUNIVERSITETET Institutionen för samhällsvetenskap Företagsekonomiska ämnesenheten i Sundsvall Ola Uhlin Tentamen Företagsekonomi B Externredovisning & Räkenskapsanalys 7,5 hp Datum: 2010-08-23 Skrivtid:

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Civilingenjörerna och Civilekonomerna 2018-03-14 Mirja Hjelmberg Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn R0008N Inledande extern redovisning Datum 2013-10-31 Material Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Tentamen Monika Kurkkio G 42; VG 56 58

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2017:1212 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d.

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d., Avsnitt 32 705 32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 48 kap. 3 och 23 24 IL prop. 1999/2000:2, del 2, s. 570 571, 573 574 och 584 585 Vad beskattas? När

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Nordic Service Partners AB Gävlegatan 22 A, plan 6 113 30 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2019 ref. 7 Kontinuiteten i beskattningen enligt reglerna om kvalificerade fusioner ska ges företräde framför beskattningsordningen för privatbostadsföretag. Förhandsbesked om inkomstskatt. 37 kap.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om beskattningen vid fusioner, fissioner och verksamhetsöverlåtelser; SFS 1998:1603 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens

Läs mer

Aktiesparprogrammet Skatteregler och deklarationsguide inkomstår Group HR Compensation & Benefits

Aktiesparprogrammet Skatteregler och deklarationsguide inkomstår Group HR Compensation & Benefits Aktiesparprogrammet Skatteregler och deklarationsguide inkomstår 2016 Group HR Compensation & Benefits Introduktion Detta dokument syftar till att beskriva hur du beskattas för och ska deklarera ditt deltagande

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00

HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00 HÖGSKOLAN I BORÅS INSTITUTION: IDA TENTAMEN REDOVISNING OCH EKONOMI INOM OFFENTLIG VERKSAMHET ADMINISTRATÖRSPROGRAMMET 2011-08-23 09:00 13:00 TENTAMEN BESTÅR AV 10 FRÅGOR OCH KAN GE MAXIMALT 40 POÄNG.

Läs mer

23 Inkomst av kapital

23 Inkomst av kapital Inkomst av kapital 389 23 Inkomst av kapital 41-44, 48, 52, 54 och 55 kap. IL SFS 1991:1833, 1993:1471, 1543, 1544, 1994:778 prop. 1989/90:110 del I s. 295 298, 388 477, 698 705, 709 730, del II s. 123

Läs mer

Att välja företagsform

Att välja företagsform Att välja företagsform Ett kortseminarium för den som står i begrepp att starta eget Presenterat av Stockholms NyföretagarCentrum och Aktiebolagstjänst 1 Leif Malmborg leif@ab.se www.ab.se 2 Aktiebolagstjänsts

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET HANDBLSHÖGSKOLAN. Företagsekonomiska institutionen KOD. Externredovisning, FEG I OOC. Företagsekonomi; Grundnivå

GÖTEBORGS UNIVERSITET HANDBLSHÖGSKOLAN. Företagsekonomiska institutionen KOD. Externredovisning, FEG I OOC. Företagsekonomi; Grundnivå HANDBLSHÖGSKOLAN Företagsekonomiska institutionen I Tentamensdatum: 1 KOD Tentamens namn (textat) Externredovisning, FEG I OOC Företagsekonomi; Grundnivå I Personnamn (texta, tack!) I Personnummer Med

Läs mer

av experterna Kerstin Nyquist, Ingrid Melbi, Annika Fritsch, Dick Lundqvist och Pär Ekengren

av experterna Kerstin Nyquist, Ingrid Melbi, Annika Fritsch, Dick Lundqvist och Pär Ekengren 1 Särskilt yttrande av experterna Kerstin Nyquist, Ingrid Melbi, Annika Fritsch, Dick Lundqvist och Pär Ekengren Utredaren har haft som uppdrag att föreslå konkurrenskraftiga regler för att öka möjligheterna

Läs mer

Fåmansföretagsbeskattning

Fåmansföretagsbeskattning Fåmansföretagsbeskattning Bakgrund Stora skillnader i beskattningen av tjänsteinkomster och kapitalinkomster Fåmansföretag skiljer sig från andra företag då samma personer ofta kan agera som både ägare

Läs mer

Ämnesstudier 26.2.2014 RN, JM

Ämnesstudier 26.2.2014 RN, JM 1 JURIDISKA FAKULTETEN FINANSRÄTT Ämnesstudier 26.2.2014 RN, JM Besvara frågorna 1, 2, 3 samt 4 a och 4 b på skilda ark. Fråga 5 besvaras på frågeblanketten. Ett svarspapper skall inlämnas även i det fallet

Läs mer

I promemorian redogörs inte för de följdändringar i lagtexten som förslagen medför.

I promemorian redogörs inte för de följdändringar i lagtexten som förslagen medför. Promemoria 2011-04-06 Fi2010/5534 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Investeringssparkonto, tilläggspromemoria 1. Bakgrund Den 7 december 2010 remitterades promemorian Schablonbeskattat investeringssparkonto

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Sveriges ingenjörer och Civilekonomerna Stockholm 180314 Malmö 180322 Göteborg 180327 Mirja Hjelmberg 0723-530282 Dokumentationen utges i

Läs mer

TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Omtentamen 2017-10-27, höstterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017 HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Ordinarie tentamen 2017-02-14, vårterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

Provmoment: TEN, Omten Ladokkod: JSK01G M11H6- Tentamen ges för: ACEKO14h- pgrp2, REDO, ACIVE14h, ACIVE14 h- pgrp2, SAMEK16h

Provmoment: TEN, Omten Ladokkod: JSK01G M11H6- Tentamen ges för: ACEKO14h- pgrp2, REDO, ACIVE14h, ACIVE14 h- pgrp2, SAMEK16h Skatterätt 1,15 hp Provmoment: TEN, Omten Ladokkod: JSK01G- 20162- M11H6- Tentamen ges för: ACEKO14h- pgrp2, REDO, ACIVE14h, ACIVE14 h- pgrp2, SAMEK16h Tentamenskod: Tentamensdatum: 2017-01- 11 Tid: 14-20

Läs mer

SKV 252 utgåva Information om blankett K12

SKV 252 utgåva Information om blankett K12 SKV 252 utgåva 6 2017 Information om blankett K12 Vem ska lämna blankett K12? Onoterat företag Du ska lämna blankett K12 som en bilaga till Inkomstdeklaration 1 om du har fått utdelning från ett onoterat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1986:468) om avräkning av utländsk skatt; SFS 2008:1350 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2002:1143 Utkom från trycket den 30 december 2002 utfärdad den 19 december 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

38 Optioner och terminer

38 Optioner och terminer Optioner och terminer 677 38 Optioner och terminer 41 kap. 1 och 2 IL, 42 kap. 1 IL, 44 kap. 4 och 10-13, 15, 19-20, 30 och 31-32 IL, 48 kap 15 IL, prop. 1989/90:110 s. 439 449, 709 710, 712 713, 724,

Läs mer

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229)

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 37 Ett aktiebolag, som förvärvat aktier i ett annat bolag och som i samband därmed tecknat en s.k. transaktionsförsäkring, har medgetts avdrag för utgiften för premien. Förhandsbesked om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2017:1218 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad den 30 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 42 Målnummer: 7034-10 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-06-08 Rubrik: En näringsidkare har rätt att beräkna det för räntefördelning justerade

Läs mer

Bolag eller inte bolag? det är frågan

Bolag eller inte bolag? det är frågan Anläggningskonferens 2014-11-05 Bolag eller inte bolag? det är frågan Annika Nordqvist, 08-563 072 44 annika.nordqvist@se.gt.com Tomas Rosenqvist, 018-65 81 21 tomas.rosenqvist@se.gt.com Föreningen inskränkt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 januari 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 31 oktober 2011 i mål

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter?

26 Egenavgifter. Sammanfattning Vem ska påföras egenavgifter? 421 26 Egenavgifter Sammanfattning Egenavgifter är en del av de socialavgifter som ska betalas enligt socialavgiftslagen (SAL). Socialavgifter enligt SAL utgörs av arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. eller

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-11 Mirja Hjelmberg Mikael Westin Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning. Agenda

Läs mer

17 Verksamhetsavyttringar

17 Verksamhetsavyttringar Verksamhetsavyttringar 1697 17 Verksamhetsavyttringar prop. 1998/99:15 s. 233-237, 286, 290-291, bet. 1998/99:SkU5 s. 17, SOU 1998:1 s. 239-243, 300, 304-306 prop. 1999/2000:2 s. 439-443, prop. 1999/2000:38

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 6 mars 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 10 februari 2014 i mål

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-13 Mirja Hjelmberg Lotta Abrahamsson Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning.

Läs mer

Grundläggande fastighetsförvaltning, 7,5hp

Grundläggande fastighetsförvaltning, 7,5hp Umeå Universitet Tillämpad fysik och elektronik Sara Bäckström Juridiska institutionen Signe Lagerkvist Tentamen för byggnadsingenjörer årskurs ett i Grundläggande fastighetsförvaltning, 7,5hp Datum: 2014-05-02

Läs mer

18 kap. 21 och 37 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 17 april 2019 följande dom (mål nr ).

18 kap. 21 och 37 kap. 18 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 17 april 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 15 Fråga om, och i så fall under vilka förutsättningar, ett övertagande företag vid en kvalificerad fusion får fortsätta att tillämpa räkenskapsenlig avskrivning av inventarier när förutsättningarna

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 4 juni 2018 KLAGANDE AA Ombud: BB och CC Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB 113 97 Stockholm Advokaterna Mattias Schömer och Jonas Eklund

Läs mer

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Depåförsäkring Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Gillar du enkelhet och smidighet när det handlar om ditt sparande? Då har vi en god nyhet. Nu kan du samla ditt sparande i strukturerade

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng

HÖGSKOLAN I BORÅS. REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng HÖGSKOLAN I BORÅS REDOVISNING FÖR ADMINISTRATÖRER 7,5 Högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: 21RV1A Tentamen ges för: ADM 12 Namn:.. Personnummer:.. Tentamensdatum: 2013-08-20 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Mälardalens högskola Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Fredagen den 8 januari 2016 kl. 14:30 18:30 (insläpp 14:10) Del 1 Kontaktperson för Del 1 är Annelie Lindvall. Tentamensvakten har telefonnummer.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2004:66 Utkom från trycket den 2 mars 2004 utfärdad den 19 februari 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Skatteutskottets betänkande 2012/13:SkU7 Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om ändringar i reglerna

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 december 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Elanders Sverige AB, 556262-1689 Box 137 435 23 Mölnlycke ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 1555 1556-08. meddelad i Stockholm den 28 november 2008. KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA.

REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 1555 1556-08. meddelad i Stockholm den 28 november 2008. KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA. 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 28 november 2008 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Göteborg dom den 20 december 2007 i mål

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 653 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 51 kap. IL SkU 1992/93:20, prop. 1992/93:151 SkU 1995/96:20, prop. 1995/96:109 s. 94 95 SkU 1999/2000:2, 5 och 8, prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter; SFS 2007:1409 Utkom från trycket den 28 december 2007 utfärdad den 18 december 2007. Enligt riksdagens

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2002:536 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om inkomstskattelagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 19 juni 2018 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (11) meddelad i Stockholm den 17 april 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Sveaskog Förvaltnings AB, 556016-9020 Torsgatan 4 105 22 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

a) Hur definieras verksamhetsgren i IL? Ange lagrum till svaret.

a) Hur definieras verksamhetsgren i IL? Ange lagrum till svaret. 1 Förslag till tentamensfrågor på kursen Företagsbeskattning 15 hp Förkortningar som används i samband med denna tentamen: - AB, aktiebolag - IL, inkomstskattelagen (1999:1229) - ML, mervärdesskattelagen

Läs mer

38 Optioner och terminer

38 Optioner och terminer Optioner och terminer 641 38 Optioner och terminer 41 kap. 1 och 2 IL, 42 kap. 1 IL, 44 kap. 4 och 10-13, 15, 19-20, 30 och 31-32 IL, 48 kap 15 IL, prop. 1989/90:110 s. 439 449, 709 710, 712 713, 724,

Läs mer

7,5 hp. Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK. Namn: Personnummer:

7,5 hp. Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK. Namn: Personnummer: Analys och bedömning av företag och förvaltning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 SAN023 ACEKO och SAMEK 7,5 hp Tentamensdatum: 2015-01-12 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: IAS 18 Intäkter IAS 32

Läs mer

10 kap. 11 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 3 oktober 2016 följande dom (mål nr ).

10 kap. 11 första stycket inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 3 oktober 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 68 Fråga om en anställds förvärv av syntetiska optioner från arbetsgivaren ska ske på sådana villkor att optionerna ska behandlas som värdepapper vid beskattningen. Förhandsbesked angående

Läs mer

TENTAMEN. Ekonomihögskolan. Ulla Ekdahl Personnummer: 1RV830 Grundläggande beskattningsrätt. Uppvisat legitimation: Ja Nej

TENTAMEN. Ekonomihögskolan. Ulla Ekdahl Personnummer: 1RV830 Grundläggande beskattningsrätt. Uppvisat legitimation: Ja Nej Institution Ekonomihögskolan Examinator Ulla Ekdahl Namn:.. Adress:.... Datum Tid 2013 08 09 08.00-13.00 Plats Personnummer: Kurskod 1RV830 Grundläggande beskattningsrätt Kurs / Provmoment Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO

FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO FÖRHANDSINFORMATION OM INVESTERINGSSPARKONTO Vad är ett Investeringssparkonto? Investeringssparkontot är en schablonbeskattad sparform som är tillgänglig för privatpersoner och dödsbon från och med den

Läs mer

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Aktuella skattefrågor inför årets deklaration Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Agenda Allmänt om bolagsdeklarationen Att tänka på när man gör de skattemässiga justeringarna Vanliga

Läs mer

Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag. Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.

Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag. Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt. Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.com Beräkning av gränsbelopp och lönebaserat utrymme Krav på viss

Läs mer

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d.

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 629 32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 48 kap. 3 och 23-24 IL prop. 1989/90:110 s. 458 465, 725 726, SkU30 prop. 1999/2000:2, del 2, s. 570-571, 573-574 och 584-585 Vad beskattas? När sker beskattning?

Läs mer

Introduktionsföreläsning till skatterätten

Introduktionsföreläsning till skatterätten Uppsala universitet Juridiska institutionen Mattias Dahlberg, prof. i finansrätt Introduktionsföreläsning till skatterätten Föreläsningens delar 1. Skatterättens grundfrågor 2. Skattefria inkomster 3.

Läs mer

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 14.8.2007

Institutionen för offentlig rätt JuK, RN-kompletteringstentamen 14.8.2007 JURIDISKA FAKULTETEN Institutionen för offentlig rätt FINANSRÄTT Ämnesstudier JuK, RN-kompletteringstentamen 14.8.2007 Svaren på frågorna 1, 2, 3a och 3b på skilda ark. Fråga 4 besvaras på skild svarsblankett.

Läs mer