HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017"

Transkript

1 HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Ordinarie tentamen , vårterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt sätt. L agrum s - och praxishänvisningar bör göras, men hänvisningar till doktrin är inte nödvändiga. Dina svar ska vara kursadministratören tillhanda (inlämning via e- post till therese.stridh@jur.lu.se) senast kl. 15. Uppkommer frågor med anledning av tentamensuppgifterna finns examinerande lärare tillgänglig på telefon under hela skrivtiden ( ). Fråga 1 (max 4 p) Karo bildade i februari 1994 Projektilen AB för kr. Bolaget säljer projektkonsulttjänster och ett eget utvecklat projektredovisningsprogram. Karo är verksam i betydande omfattning men har börjat minska sin arbetsinsats och planerar under år 2017 preliminärt att ut kr i lön. Det finns också ett antal enbart anställda i företaget och den totala lönesumman för innevarande räkenskapsår, = kalenderår 2017, beräknas uppgå till kr. Budgeterad vinst för 2017 beräknas ändå uppgå till kr. Sparad utdelning uppgår per 31/ till kr. Ingen utdelning har skett hittills under Karo är medveten om att det är förändringar på gång med 3:12-reglerna och vill mot bakgrund av det få utrett hur hen bäst bör agera under återstoden av året och i framtiden för att få ett så bra skattemässigt utfall som möjligt med beaktande av de eventuella förändringarna i regelsystemet. Karo är 62 år, har ingen familj och planerar att dra sig ur företaget inom en relativ snar framtid. Bör hen leta köpare till bolaget redan i år eller, om det inte går, snabbt likvidera bolaget? Behöver hen kanske inte ha så bråttom? Gör en utredning och presentera Ett förslag med beaktande av vad Du anser är viktigt att tänka på. Det bör vara Ett förslag som Du känner att Du kan stå för såväl ur materiell synvinkel som ur risksynpunkt.

2 Typsvar fråga 1 Bolaget är ett FÅAB, 56:2, 57:3 IL. Då Karo varit verksam i betydande omfattning, t.ex. under 2017, är hans andelar i bolaget kvalificerade enligt 57:4 IL. Utdelnings-/kapitalvinstreglerna i 57 kap. är således tillämpliga. Om Karo säljer sitt bolag 2017 till en extern köpare blir alltså kapitalvinsten beskattad i enlighet med reglerna i 57 IL. Schablonregeln i 57:11 första punkten ger följande: 2,75 x (avrundat IBB) = Huvudregeln i 57:11 andra punkten summan ger följande: x slr + 9 procentenheter, + eventuellt lönebaserat utrymme (det framgår inte hur hög kontant lön Karo hade från bolaget 2016, men hen måste uppfylla kraven på minimilön i 57:19 IL). Dessutom ska det sparade utdelningsutrymmet på kr läggas till i enlighet med 57:10 IL. Om Karo skulle sälja sitt bolag 2017 skulle endast ett belopp upp till gränsbeloppet beskattas till 20 % och resten i tjänst (upp till 100 IBB, 57:22, därutöver till 30 % i kapital). Om Karo har en köpare inom den närmaste tiden kan istället följande göras. Karo börjar med att överlåta sitt AB till ett eget helägt holdingbolag (AB hold) under 2017, och för säkerhets skull upprätta skalbolagsdeklaration enligt 25a kap. 9 IL Överlåtelsen kan göras för en ersättning som motsvarar andelarnas omkostnadsbelopp ( ) plus gränsbeloppet (för att så långt som möjligt utnyttja 20 % beskattning medan det går). Efter detta äger Karo ett AB som i sin tur heläger Projektilen AB. Om köpare inte finns i närtid bör medel, för att säkras upp civilrättsligt, föras över till moderbolaget antingen genom koncernbidrag, enligt 35 IL, eller genom skattefri utdelning, enligt 24 kap. IL. Tills vidare kan Karo fortsätta vara verksam i betydande omfattning, och ev ta ut en lön som är tillräckligt hög för att få använda det lönebaserade utrymmet 2018 och framåt. Oavsett hur reglerna kommer att se ut från 2018 kan Karo planera så att han delar ut belopp motsvarade gränsbeloppet för varje år. Eventuellt kan Karo också utnyttja karensen som följer av 57:4 IL och förhålla sig passiv i fem år, för att därefter t.ex. likvidera bolaget (=avyttring) till 25 % beskattning.

3 Fråga 2 (max 3 p) Xan AB är ett svenskt moderbolag i en europeisk koncern med verksamhet inom verkstad och industri. Sedan 2006 har Xan AB successivt köpt alla aktier i det tyska bolaget GmbH. Det tyska bolaget är bl.a. återförsäljare av några av Xan:s produkter på den tyska marknaden. Under Xan:s ägande har verksamheten blivit förlustbringande vilket har tvingat Xan AB att lämna koncerninterna lån med 1 % ränta till GmbH för att finansiera driften. Under 2014 inledde Xan AB en avveckling av GmbH som innebar att verksamhetsrelaterade kontrakt avvecklades och att tillgångar avyttrades externt. GmbH bedriver inte längre någon verksamhet. Kvar i GmbH är endast tillgångar som är mindre likvida samt skulder som betydligt överstiger de totala tillgångarna. Som ett resultat av rörelseförlusterna finns även ett sammanlagt skattemässigt underskott, beräknat enligt tyska skatteregler, som uppgår uppgick 10 miljoner euro och som överstiger Xan:s utlåning till bolaget. Xan AB har utöver GmbH inte någon närvaro i Tyskland i form av andra dotterbolag, intressebolag eller fast driftställe. Hur bör och kan Xan AB gå vidare med avvecklingen av det tyska dotterbolaget GmbH? Ange dina skatterättsliga tankar om detta.

4 Typsvar fråga 2 Det är kanske inte så sannolikt att GmbH kan betala tillbaka lånet från Xan AB. I så fall gör bolaget en kapitalförlust. Eftersom det är lån avseende näringsbetingade andelar är kapitalförlusten inte avdragsgill, 25a 19 IL. Den ränta som GmbH har betalat på lånen ska tas upp till beskattning hos Xan B, 15:1 IL. När det gäller de upparbetade förlusterna i GmbH kan de inte kvittas mot eventuella vinster genom att Xan AB lämnar koncernbidrag till dotterbolaget, 35:2-2a IL, eftersom det krävs att mottagaren av koncernbidraget är skattepliktig i Sverige. Däremot finns reglerna i 35a kapitlet i IL om koncernavdrag att tillgå. Xan AB äger mer än 90 % av andelarna i ett utländskt dotterföretag hemmahörande inom EES. För att Xan AB ska få göra koncernavdrag krävs att det föreligger en slutlig förlust hos dotterföretaget, 35a:6 IL, dvs. en förlust som inte har kunnat utnyttjas och inte kan komma att utnyttjas av dotterföretaget eller någon annan i den stat där dotterföretaget hör hemma, samt att skälet till detta inte är att det saknas rättslig

5 Fråga 3 (max 5 p) a) Ada och Beda träffades De blev sambor samma år och fick ett barn Under 2002 startade de gemensamt företaget Xet AB, men Beda kom emellertid att vara ensam ägare till bolaget eftersom Ada då hade restförda skulder hos Kronofogdemyndigheten. De har dock delat upp arbetsuppgifterna mellan sig så att Beda sköter administrationen i bolaget med tonvikt på ekonomifrågor medan Ada ansvarar för personalfrågor samt kundhantering. Båda sitter i styrelsen och viktiga bolagsärenden avgör de tillsammans. Sedan verksamheten startades har Ada och Beda i princip haft lika stora löneuttag från bolaget. Båda tar ut vad som får anses vara marknadsmässig lön som företagsledare. Ada och Beda separerade tyvärr under 2013 men fortsätter att bedriva verksamheten i bolaget på samma sätt som tidigare. Separationen har dock inneburit att Ada och Beda har uppmärksammat följderna av att de inte formellt äger bolaget gemensamt. Beda överväger därför att genom gåva skänka hälften av aktierna i Xet AB till Ada. Bör det uppkomma några skattekonsekvenser för dem i så fall? Överväg om det finns alternativa sätt att gå tillväga för att uppnå samma resultat. b) I ett annat fall äger Bertil, född 1956, alla aktierna i Yrrol AB. Den tre år yngre Adam är anställd som arbetschef i bolaget sedan Adam och Bertil har med åren blivit goda vänner och när Bertil nu har börjat planera för bolagets framtida drift, överväger han att ge den gode vännen Adam en gåva bestående av 50 procent av aktierna i bolaget. Detta trots att Bertil har tre egna barn, varav två är över 18 år, som visserligen inte är aktiva i bolaget eller är intresserade av att börja arbeta där. Bör det uppkomma några skattekonsekvenser för Adam och Bertil om gåvan genomförs? Överväg om det finns alternativa sätt att gå tillväga på för att uppnå samma resultat.

6 Typsvar fråga 3 a) Ada och Beda har varit närstående från det att de fick barn tillsammans 2:20 och 2:22 IL), men är det inte längre. En gåva är inkomstskattefri enligt 8:2 IL. Då måste det vara en benefik överlåtelse, dvs. frivillig förmögenhetsöverföring och gåvoavsikt. Överlåtelsen kan mycket väl vara en gåva, vilket också innebär att kontinuitet gäller, bl.a. 44:21 IL. De har varit, närstående, har barn tillsammans, har lika (marknadsmässig) lön och tanken var från början att äga hälften var. Av RÅ 2008 ref. 52 I framgår att släktskap är en omständighet som anses tala för att en överlåtelse är av benefik karaktär och inte har sin grund i anställningsförhållande. Eftersom Ada varit verksam i Xet AB finns det emellertid en risk att överlåtelsen av aktierna betraktas som ersättning för dennes arbete i Xet AB. Om så är fallet ska skillnaden mellan marknadsvärdet och ersättningen för aktierna tas upp som en löneförmån i tjänst, 11:1 IL. Ett alternativt tillvägagångssätt skulle därför kunna vara: Beda startar ett holdingbolag (AB 1). Hen överlåter samtliga aktier i Xet AB till AB 1 vederlagsfritt eller för omkostnadsbeloppet. 53 kap IL medför att tillgångarna anses ha avyttrats till en ett pris som motsvarar aktiernas omkostnadsbelopp (eller marknadsvärde om det är lägre) 53:3 IL, vilket i sin tur innebär att Bedas kapitalvinst på aktieförsäljningen blir 0 kr. AB 1 anses i sin tur ha förvärvat aktierna för ett belopp som motsvarar vad Beda har fått ta upp enligt 53:3 IL, 53:10 IL. Nästa steg kan vara att Ada i sin tur också sätter upp ett holdingbolag (AB 2). AB 1 överlåter 50 % av aktierna i Xet AB till AB 2 vederlagsfritt. Andelarna är näringsbetingade, IL, vilket innebär att uttagsbeskattning inte sker. Även om det gör att bestämmelserna i 23 kap. IL inte gäller för överlåtelsen, 23:2, 2 st. IL, ska dock bestämmelserna i 23:11-12 IL tillämpas, vilket gör att varken Ada eller Beda ska ta upp mellanskillnaden mellan marknadsvärde och försäljningspris till beskattning. Dock, i RÅ 2011 ref 19 ansåg HFD att överlåtelse som anses ha skett som ersättning för arbete inte är vederlagsfri, och därför inte kan bli skattefri enligt 23:11 IL. b) Situationen liknar den i a) är till stora delar lik den ovanstående. Sannolikt är den här överlåtelsen svårare att motivera vara en inkomstskattefri gåva. Om inte finns det risk att gåvan av aktierna ses som ersättning för Anders insatser i bolaget, 11:1 IL. Jfr t.ex. RÅ 1997 ref. 1 där en gåva från en förutvarande majoritetsägare i en koncern till en ledande befattningshavare i koncernen ansågs vara intäkt av tjänst. A och B är inte hellr närstående, vilket de inte är i förvarande fall. Dock i RÅ 2001 ref 10, där en anställd, som inte var släkt med gåvogivaren, fick en gåva av aktier i bolaget som denne var anställd i. Gåvan ansågs inte vara gjord i syfte att belöna gåvogivaren, utan snarare för att garantera företagets fortlevnad. Viktigt var kanske att gåvogivaren skänkte bort samtliga av sina aktier, något som HFD ansåg talade för gåva. Precis som i a) hjälper det inte om överlåtelsen sker genom att de startar varsitt holdingbolag.

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Omtentamen vårterminen 2017, den 17 mars.

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Omtentamen vårterminen 2017, den 17 mars. HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Omtentamen vårterminen 2017, den 17 mars. Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng (halva poäng kan delas ut), löses givetvis enskilt

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Ordinarie tentamen 2017-09-26, höstterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen höstterminen 2015 (tentamen den 6 oktober)

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen höstterminen 2015 (tentamen den 6 oktober) HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen höstterminen 2015 (tentamen den 6 oktober) Frågorna, som kan ge maximalt 8 poäng) löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 juli 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Grant Thornton Sweden AB Box 6128 800 06 Gävle ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II HEMTENTAMENALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II 2016-09-27, höstterminen 2016 (omtentamen ges 2016-10-28) Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på

Läs mer

Omstrukturering PETER NILSSON

Omstrukturering PETER NILSSON Omstrukturering PETER NILSSON Gåva En överlåtelse kan vara av renodlat slag, köp alternativt gåva eller ett blandat fång För att gåva ska föreligga skatterättsligt måste de civilrättsliga gåvokriterierna

Läs mer

HEMTENTAMENI ALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen vårterminen 23 februari 2016 (omtentamen ges den 21 mars 2016)

HEMTENTAMENI ALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen vårterminen 23 februari 2016 (omtentamen ges den 21 mars 2016) HEMTENTAMENI ALLMÄNFÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Tentamen vårterminen 23 februari 2016 (omtentamen ges den 21 mars 2016) Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng (halva poäng kan delas

Läs mer

19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA

19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA 507 19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA 42 kap. 16 och 16 a IL prop. 1990/91:167, bet. 1990/91:SkU30 prop. 1992/93:108, bet. 1992/93:SkU8 prop. 1998/99:15 s. 241-247, 293 och 299, bet. 1998/99:SkU5

Läs mer

11 kap. 1 och 8 kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 6 juli 2017 följande dom (mål nr ).

11 kap. 1 och 8 kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 6 juli 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 38 Fråga om förvärv av aktier utan ersättning ska leda till att förvärvaren inkomstbeskattas eller om förvärvet ska betraktas som en skattefri gåva (I-III). Förhandsbesked om inkomstskatt.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 6 juli 2017 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 29

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA

19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA 489 19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA 42 kap. 16 och 16 a IL prop. 1990/91:167, bet. 1990/91:SkU30 prop. 1992/93:108, bet. 1992/93:SkU8 prop.

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 38

Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 38 Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2017 ref. 38 Målnummer: 5546-16 Avdelning: Avgörandedatum: 2017-07-06 Rubrik: Fråga om förvärv av aktier utan ersättning ska leda till att förvärvaren inkomstbeskattas

Läs mer

20 Samordning mellan olika omstruktureringsregler

20 Samordning mellan olika omstruktureringsregler 513 20 Samordning mellan olika omstruktureringsregler För att de bestämmelser som reglerar omstruktureringar m.m. inte ska konkurrera med varandra har man i vissa fall lagreglerat i vilken ordning de ska

Läs mer

Förslag till förändrade 3:12-regler. Stefan Asklöf, Lina Thörn

Förslag till förändrade 3:12-regler. Stefan Asklöf, Lina Thörn Förslag till förändrade 3:12-regler Stefan Asklöf, Lina Thörn 2 Nuvarande 3:12-regler 3 Varför särskilda fördelningsregler för ägare av fåmansföretag? Vid skattereformen 1990 införs de s k 3:12-reglerna

Läs mer

Få AB. Fåmansföretagsbeskattningens principiella problematik. avtalspartner anställd. - kan vara: ägare 100 % Aktieägarens tre roller

Få AB. Fåmansföretagsbeskattningens principiella problematik. avtalspartner anställd. - kan vara: ägare 100 % Aktieägarens tre roller Fåmansföretagsbeskattningens principiella problematik Aktieägarens tre roller - kan vara: avtalspartner anställd 100 % ägare Få AB På vilka acceptabla och o- acceptabla sätt kan ägarna tillgodogöra sig

Läs mer

Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag. Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.

Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag. Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt. Aktuella rättsfall, förhandsbesked och ställningstagande avseende fåmansföretag Magnus Vennerström 08-563 072 18 Magnus.vennerstrom@se.gt.com Beräkning av gränsbelopp och lönebaserat utrymme Krav på viss

Läs mer

TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II

TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II TYPSVAR HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Omtentamen 2017-10-27, höstterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Civilingenjörerna och Civilekonomerna 2018-03-14 Mirja Hjelmberg Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Sveriges ingenjörer och Civilekonomerna Stockholm 180314 Malmö 180322 Göteborg 180327 Mirja Hjelmberg 0723-530282 Dokumentationen utges i

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 653 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 51 kap. IL SkU 1992/93:20, prop. 1992/93:151 SkU 1995/96:20, prop. 1995/96:109 s. 94 95 SkU 1999/2000:2, 5 och 8, prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600

Läs mer

Funktion och tillämpning, 57 IL

Funktion och tillämpning, 57 IL Funktion och tillämpning, 57 IL Skattereformens (1991) fel att de finns. Det duala skattesystemet. Kapitalinkomster beskattas mycket lägre än arbetsinkomster. Hur kan det vara så?? Eftersom vissa aktieägare

Läs mer

Generationsskifte eller ägarskifte i fåmansföretag?

Generationsskifte eller ägarskifte i fåmansföretag? Generationsskifte eller ägarskifte i fåmansföretag? Henrik Lilja Företagsbeskattning 747A06 Affärsjuridiska programmen Inledning I 56 kap. och 57 kap inkomstskattelagen (IL) finns bestämmelser som är riktade

Läs mer

FÅMANSUTREDNINGEN. Frukostseminarium. Lund Eslöv Hässleholm

FÅMANSUTREDNINGEN. Frukostseminarium. Lund Eslöv Hässleholm FÅMANSUTREDNINGEN Frukostseminarium Lund 2016-11-17 Eslöv 2016-11-24 Hässleholm 2016-12-01 Annika Lundeslöf, Advokat 010-208 12 57, alu@vici.se Johanna Olsson, Jur. kand. 010-209 12 55, jo@vici.se Vad

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-13 Mirja Hjelmberg Lotta Abrahamsson Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning.

Läs mer

Intäkter i inkomstslaget näringsverksamhet

Intäkter i inkomstslaget näringsverksamhet Intäkter i inkomstslaget näringsverksamhet Disposition Enskilda näringsidkares tillgångar och skulder Skattepliktiga intäkter Skattefria inkomster Uttagsbeskattning och underprisöverlåtelser Beskattningstidpunkten

Läs mer

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 675 37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 53 kap. IL prop. 1998/99:113 s. 20f. och 25 prop. 1998/99:15 s. 174f. och 298f. Sammanfattning Om en fysisk person eller ett handelsbolag överlåter

Läs mer

Fåmansföretagsbeskattning

Fåmansföretagsbeskattning Fåmansföretagsbeskattning Bakgrund Stora skillnader i beskattningen av tjänsteinkomster och kapitalinkomster Fåmansföretag skiljer sig från andra företag då samma personer ofta kan agera som både ägare

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 14

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 14 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2009 ref. 14 Målnummer: 1651-07 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2009-03-11 Rubrik: Fråga om ett svenskt företag med stöd av gemenskapsrätten får dra av koncernbidrag till

Läs mer

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren november 2018

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren november 2018 Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren Välkommen! Agenda Inledning Beskattning Gränsbelopp Löneunderlag Plånboksfrågor Trädabolag 2 Inledning 1 3 Bakgrund och syfte med bestämmelserna Delägare

Läs mer

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser Promemoria 2001-02-01 Fi 2001/437 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för företagsbeskattning, S1 Christina Rosén Telefon 08-405 16 79 Promemoria med förslag till ändring i reglerna

Läs mer

48 a kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 december 2018 följande dom (mål nr ).

48 a kap. 2 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 december 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 62 Samtidig avyttring av andelar i flera olika företag mot ersättning i form av andelar i ett annat företag har inte ansetts utgöra ett enda gemensamt andelsbyte enligt bestämmelserna om

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Beskattning vid överlåtelse av fastighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2009:1413 Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

TRETOLV - VARIFRÅN OCH VARTHÄN? Bo Svensson.

TRETOLV - VARIFRÅN OCH VARTHÄN? Bo Svensson. TRETOLV - VARIFRÅN OCH VARTHÄN? Bo Svensson Dualt skattesystem Fysisk person Inkomst Tjänst/Näringsverksamhet Kapital 0 430 200 besk ink (443 300) förvärvsinkomst 32 % 30 % 430 200 616 100 besk ink (629

Läs mer

23 kap. 3 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 juni 2016 följande dom (mål nr ).

23 kap. 3 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 juni 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 66 Fråga om det vid en aktieöverlåtelse mellan två bolag ska anses förekomma sidovederlag i form av arbetsinsatser och överlåtelsen därför inte utgör en underprisöverlåtelse. Förhandsbesked

Läs mer

UPDATES. Skatt. Nyhetsbrev från Setterwalls. Mars 2008

UPDATES. Skatt. Nyhetsbrev från Setterwalls. Mars 2008 Mars 2008 UPDATES Nyhetsbrev från Setterwalls Under vintern har flera intressanta mål avgjorts och en mängd nya regler införts på det skatterättsliga området. I detta första skatterättsliga nyhetsbrev

Läs mer

2 kap. 22, 44 kap. 21 och 22, 57 kap. 4 inkomstskattelagen (1999:1229)

2 kap. 22, 44 kap. 21 och 22, 57 kap. 4 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2016 ref. 20 Aktier som förvärvas genom gåva blir inte kvalificerade andelar hos gåvotagaren enbart på den grunden att de var kvalificerade hos givaren. Förhandsbesked angående inkomstskatt. 2 kap.

Läs mer

HFD 2013 ref. 20. Lagrum: 44 kap. 9, 13, 14 och 29 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2013 ref. 20. Lagrum: 44 kap. 9, 13, 14 och 29 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref. 20 I samband med blankning av aktier ska en s.k. utdelningsersättning som låntagare av aktier utger till långivaren behandlas som utgift för avyttringen. Förhandsbesked angående inkomstskatt.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om uppskov med beskattningen vid andelsbyten; SFS 1998:1601 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser. samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018

Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser. samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018 Information till aktieägarna i Serendipity Ixora AB om skattekonsekvenser med anledning av inlösenförfarande, fondemissioner samt utdelning av aktier i portföljbolag under 2017 och 2018 1. Inledning Serendipity

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändring i reglerna om uttag i näringsverksamhet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändring i reglerna om uttag i näringsverksamhet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändring i reglerna om uttag i näringsverksamhet december 2014 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren. Kunskapsdagarna 21 och 22 november 2017

Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren. Kunskapsdagarna 21 och 22 november 2017 Grundläggande skatteregler för fåmansföretagaren Kunskapsdagarna 21 och 22 november 2017 Välkommen! Agenda Inledning Beskattning Gränsbelopp Löneunderlag Plånboksfrågor Trädabolag 3:12-utredningen 2 Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2002:536 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om inkomstskattelagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 oktober 2016 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA Ombud: BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm

Läs mer

Paketering av fastigheter. Nybro Bostadsaktiebolag

Paketering av fastigheter. Nybro Bostadsaktiebolag www.pwc.com/se Paketering av fastigheter Nybro Bostadsaktiebolag Tillvägagångssätt att sälja fastigheter till slutlig extern köpare Nybro Bostadsaktiebolag AB Vi avger härmed vår rapport avseende paketering

Läs mer

Inkomst av kapital AXEL HILLING

Inkomst av kapital AXEL HILLING Inkomst av kapital AXEL HILLING Syfte Att presentera den grundläggande strukturen för svensk kapitalinkomstbeskattning. Förmedla förståelse för nämnda struktur. Disposition Inkomst av kapital Löpande kapitalavkastning

Läs mer

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229)

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 37 Ett aktiebolag, som förvärvat aktier i ett annat bolag och som i samband därmed tecknat en s.k. transaktionsförsäkring, har medgetts avdrag för utgiften för premien. Förhandsbesked om

Läs mer

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt HFD 2015 ref 48 Överlåtelse av fastighet till aktiebolag mot ersättning som understiger taxeringsvärdet har behandlats som gåva vid inkomstbeskattningen. Denna bedömning påverkas inte av utgången i stämpelskattemålet

Läs mer

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229)

37 kap. 17 och 18 samt 39 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2019 ref. 7 Kontinuiteten i beskattningen enligt reglerna om kvalificerade fusioner ska ges företräde framför beskattningsordningen för privatbostadsföretag. Förhandsbesked om inkomstskatt. 37 kap.

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 75

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 75 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 75 Målnummer: 1836-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-10-25 Rubrik: Fråga om innebörden av begreppet "samma eller likartad verksamhet"

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1063 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 27 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Dubbelpaketering av fastighet- en analys av mål 3329-11

Dubbelpaketering av fastighet- en analys av mål 3329-11 Dubbelpaketering av fastighet- en analys av mål 3329-11 Författare Axel Tidman Fuchs Handledare Jan Kellgren Vårterminen 2015 Högre kurs i företagsskatterätt 747a06 Affärsjuridiska programmen, Linköpings

Läs mer

Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten

Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten Lagrådsremiss Ändringar i reglerna om framskjuten beskattning vid andelsbyten Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 oktober 2003 Bosse Ringholm Hases Per Sjöblom (Finansdepartementet)

Läs mer

Neutralitetsprincipen. Koncerner/ neutralitetsprincipen. Koncernreglerna påverkar framförallt fyra områden

Neutralitetsprincipen. Koncerner/ neutralitetsprincipen. Koncernreglerna påverkar framförallt fyra områden Beskattning av företagsgrupper Termin 5 SFL 5 8 april 2014 Prof. Bertil Wiman 1 Beskattning av företagsgrupper Vad är en koncern/företagsgrupp Dubbelbeskattningsprincipen Neutralitetsprincipen Kedjebeskattning

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 juni 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPARTER Se bilaga (här borttagen) Ombud för samtliga: Skattejurist Benny Lundin Lundin

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD_2012 ref.58 Målnummer: 694-12 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-11-05 Rubrik: Lagrum: Ett aktiebolag vars tillgångar består uteslutande av aktier

Läs mer

18 Kapitalvinster och kapitalförluster. inom en intressegemenskap Uppskov med beskattningen vid koncerninterna andelsavyttringar.

18 Kapitalvinster och kapitalförluster. inom en intressegemenskap Uppskov med beskattningen vid koncerninterna andelsavyttringar. 18 Kapitalvinster och kapitalförluster vid avyttringar inom en intressegemenskap 479 18.1 Uppskov med beskattningen vid koncerninterna andelsavyttringar 25 kap. 6 27 IL 3 kap. 34 37 ILP prop. 2002/03:96

Läs mer

a) Hur definieras verksamhetsgren i IL? Ange lagrum till svaret.

a) Hur definieras verksamhetsgren i IL? Ange lagrum till svaret. 1 Förslag till tentamensfrågor på kursen Företagsbeskattning 15 hp Förkortningar som används i samband med denna tentamen: - AB, aktiebolag - IL, inkomstskattelagen (1999:1229) - ML, mervärdesskattelagen

Läs mer

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d.

32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d., Avsnitt 32 705 32 Kapitalvinst svenska fordringsrätter o.d. 48 kap. 3 och 23 24 IL prop. 1999/2000:2, del 2, s. 570 571, 573 574 och 584 585 Vad beskattas? När

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2012 ref. 67 Målnummer: 4009-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-11-16 Rubrik: Fråga om innebörden av begreppet "samma eller likartad verksamhet"

Läs mer

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 2 Fråga om tillämpning av den s.k. utomståenderegeln när en utomstående är andelsägare i ett fåmansföretag i vilket en annan delägares andelar är kvalificerade till följd av att denne är verksam

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 12 januari 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Wallenstam AB Ombud: Advokat Mart Tamm Vasagatan 43a 411 37 Göteborg Jur.dr

Läs mer

Regeringens skrivelse 2016/17:38

Regeringens skrivelse 2016/17:38 Regeringens skrivelse 2016/17:38 Meddelande om kommande förslag om ändringar i bestämmelserna om beskattning av fastigheter som överlåts till juridiska personer Skr. 2016/17:38 Regeringen överlämnar denna

Läs mer

40 kap. 15 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 3 mars 2016 följande dom (mål nr ).

40 kap. 15 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 3 mars 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 16 Utgiften för att förvärva det bestämmande inflytandet över ett underskottsföretag enligt bestämmelserna om beloppsspärr har ansetts innefatta ersättning i form av andelar i det förvärvande

Läs mer

HFD 2014 ref 25. Lagrum: 44 kap. 21 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 25. Lagrum: 44 kap. 21 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 25 Vid arvskifte efter en i Danmark bosatt person har anskaffningsvärdet för tillskiftade aktier bestämts med bortseende från att dödsboet där har beskattats som om det avyttrat aktierna till

Läs mer

5 lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 12 januari 2018 följande beslut (mål nr ).

5 lagen (1998:189) om förhandsbesked i skattefrågor. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 12 januari 2018 följande beslut (mål nr ). HFD 2018 ref. 3 En ansökan om förhandsbesked i en skattefråga har avvisats när ett sådant besked inte har ansetts vara av vikt för sökanden eller för en enhetlig rättstillämpning. Förhandsbesked avseende

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag. Dir. 2014:42. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014

Kommittédirektiv. Översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag. Dir. 2014:42. Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Kommittédirektiv Översyn av beskattningen vid ägarskiften i fåmansföretag Dir. 2014:42 Beslut vid regeringssammanträde den 13 mars 2014 Sammanfattning Det är viktigt att tillhandahålla goda förutsättningar

Läs mer

Regeringens skrivelse 2007/08:148

Regeringens skrivelse 2007/08:148 Regeringens skrivelse 2007/08:148 Meddelande om kommande förslag om ändringar i reglerna om underprisöverlåtelser till och från handelsbolag och i reglerna om nedskrivning och avdrag för värdenedgångar

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 18 maj 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPARTER 1. AA 2. BB 3. Länna Möbler AB, 556311-2936 4. Peboda AB, 556294-6219 5. Peboda

Läs mer

15 Underprisöverlåtelser

15 Underprisöverlåtelser 15 Underprisöverlåtelser Underprisöverlåtelser 1649 prop. 1998/99:15 s. 117-163, 270-275 och 295 1998/99: SkU5 s. 8-10 prop. 1998/99:113 s. 22-25, 1998/99:SkU23 s. 3 prop. 1999/2000:2 Del 2 s. 301-306,

Läs mer

3:12-reglerna det här gäller 2016

3:12-reglerna det här gäller 2016 3:12-reglerna det här gäller 2016 3:12-reglerna är det regelverk som styr hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget. I dagsläget anses regelverket vara gynnsamt och det på

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2005:1136 Utkom från trycket den 23 december 2005 utfärdad den 15 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Parametrar och gränsvärden för att beräkna avgifter och skatt inom näring. Tabellen uppdateras vid behov och allteftersom skattesystemetet förändras.

Parametrar och gränsvärden för att beräkna avgifter och skatt inom näring. Tabellen uppdateras vid behov och allteftersom skattesystemetet förändras. Parametrar och gränsvärden för att beräkna avgifter och skatt inom näring. Tabellen uppdateras vid behov och allteftersom skattesystemetet förändras. Allmänt om beskattning av näring 2006 2007 2008 2009

Läs mer

Skatterättslig tolkning

Skatterättslig tolkning Skatterättslig tolkning - Ur ett praktiskt perspektiv Seminarium 10/2 2015 Jesper Anderberg Skatteverket Sex geografiska regioner En Storföretagsregion Solna Göteborg Malmö Ett huvudkontor Solna Huvudkontoret

Läs mer

Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person

Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person Oktober 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Radenka Nikic 2015 02 17

Radenka Nikic 2015 02 17 AFFÄRSJURIDISKA PROGRAMMET Promemoria 2 Verksam i betydande omfattning ur en styrelsemedlems perspektiv Radenka Nikic 2015 02 17 1. Inledning 1.1 Vad är ett fåmansföretag? I 56 och 57 kap. IL återfinns

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:36

Regeringens proposition 2009/10:36 Regeringens proposition 2009/10:36 Skattefri kapitalvinst och utdelning på andelar inom handelsbolagssektorn Prop. 2009/10:36 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 oktober

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 4 inkomstskattelagen (1999:1229), lag (1995:575) mot skatteflykt

HFD 2016 Ref kap. 4 inkomstskattelagen (1999:1229), lag (1995:575) mot skatteflykt HFD 2016 ref. 61 Lagen mot skatteflykt har ansetts tillämplig när andelsägaren i ett fåmansföretag genom ett visst förfarande överlåtit aktierna i företaget till närstående och placerat försäljningsintäkten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2006:1422 Utkom från trycket den 22 december 2006 utfärdad den 14 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18)

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) s i förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) 2 Punkt 7 b): Beslut om dispositioner beträffande aktiebolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Läs mer

17 Verksamhetsavyttringar

17 Verksamhetsavyttringar Verksamhetsavyttringar 1697 17 Verksamhetsavyttringar prop. 1998/99:15 s. 233-237, 286, 290-291, bet. 1998/99:SkU5 s. 17, SOU 1998:1 s. 239-243, 300, 304-306 prop. 1999/2000:2 s. 439-443, prop. 1999/2000:38

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 397 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2007 ref. 81

R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2007 ref. 81 R e g e r i n g s r ä t t e n RÅ 2007 ref. 81 Målnummer: 469-07 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2007-11-30 Rubrik: Lagrum: Tre syskon har ärvt andelar i ett fåmansföretag efter sin far. Andelarna var kvalificerade

Läs mer

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Aktuella skattefrågor inför årets deklaration Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Agenda Allmänt om bolagsdeklarationen Att tänka på när man gör de skattemässiga justeringarna Vanliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om uppskov med beskattningen vid andelsöverlåtelser inom koncerner; SFS 1998:1602 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens

Läs mer

Förhandsbesked om inkomstskatt. 44 kap. 13 och 14, 48 kap. 2, 4 och 7 samt 52 kap. 2 och 3 inkomstskattelagen (1999:1229)

Förhandsbesked om inkomstskatt. 44 kap. 13 och 14, 48 kap. 2, 4 och 7 samt 52 kap. 2 och 3 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 72 Avyttring av bitcoin omfattas av bestämmelsen i 52 kap. 3 inkomstskattelagen om kapitalvinst vid avyttring av andra tillgångar än personliga tillgångar och omkostnadsbeloppet ska därmed

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 29 juni 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Skattejurist Fredrik Richter PwC Box 2043 550 02 Jönköping ÖVERKLAGAT

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 389 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

Koncernavdrag i vissa fall, m.m.

Koncernavdrag i vissa fall, m.m. Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Koncernavdrag i vissa fall, m.m. september 2009 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...4

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1343 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (9) meddelad i Stockholm den 18 februari 2019 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE Stockholms Kooperativa Bostadsförening, 702001-1735 Box 850

Läs mer

Skattemässig värdering vid överlåtelse av företag

Skattemässig värdering vid överlåtelse av företag Skattemässig värdering vid överlåtelse av företag Af PETER NILLSON, Institutionen för Handelsrett vid Lunds Universitet. 1. INLEDNING 1.1. Allmänt Överlåts ett företag till tredje man sker överlåtelsen

Läs mer

Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag

Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag Nya regler för beskattning av utdelning och försäljning av aktier i fåmansföretag Martin Johansson LR Revision & Redovisning Sverige AB Sammanfattning och innehåll Skatten på utdelning höjs till 25 % Förenklingsregeln

Läs mer

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 25 april 2019 (punkterna 7 b) och 14 18)

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 25 april 2019 (punkterna 7 b) och 14 18) s i förslag till beslut till årsstämman den 25 april 2019 (punkterna 7 b) och 14 18) 2 Punkt 7 b): Beslut om dispositioner beträffande aktiebolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 5 november 2014 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AB Segulah, 556488-6736 Ombud: AA och BB Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229)

Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2017 ref. 1 Fråga om vilka delägare som ska anses som en enda delägare vid tillämpningen av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen. Förhandsbesked om inkomstskatt. 56 kap. 2 och 6, 57 kap. 3 inkomstskattelagen

Läs mer

Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag

Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag Bilaga i a till Hemställan om investeraravdrag Författningsförslag om riskkapitalavdrag och investeraravdrag Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) Förslaget om riskkapitalavdrag

Läs mer

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie.

På avstämningsdagen för aktiespliten den 9 maj 2008 delas en (1) befintlig aktie i HiQ i två (2) aktier, varav en (1) inlösenaktie. INLÖSEN 2008 information till aktieägarna i hiq international ab (publ) inför årsstämma den 30 april 2008 avseende styrelsens förslag om uppdelning av aktier och obligatoriskt inlösenförfarande 1 Bakgrund

Läs mer