Verksamhetsberättelse UB Konstnärligt Campus. Verksamhetsberättelse Umeå universitetsbibliotek Konstnärligt campus 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse UB Konstnärligt Campus. Verksamhetsberättelse Umeå universitetsbibliotek Konstnärligt campus 2015"

Transkript

1 Umeå universitetsbibliotek UB Konstnärligt campus Lenita Brodin Berggren Verksamhetsberättelse 2015 UB Konstnärligt Campus Bild: White Arkitekter

2 Bild: Lenita Brodin Berggren UB Konstnärligt Campus Specialbibliotek för konst, design och arkitektur I maj 2012 invigde Umeå universitet Konstnärligt campus, som är beläget vid Umeälven. Konstnärligt campus samlar utbildningar inom konst, design och arkitektur. Här finns också Bildmuseet som är en del av Umeå universitet och Humlab-X som är en mötesplats för humaniora, kultur och informationsteknik vid Umeå universitet. I och med etableringen av ett nytt campus invigde Umeå universitetsbibliotek (UmUB) en filial på Konstnärligt campus våren Biblioteket är norra Sveriges enda specialbibliotek för design, konst och arkitektur. Biblioteket vänder sig främst till studenter, doktorander och forskare men är även öppet för allmänheten. Resultatet av en intervjustudie bland studenter och doktorander som biblioteket genomförde innan öppnandet har präglat vårt arbete till att vara uppsökande och att aktivt initiera gemensamma projekt och samarbeten. Då biblioteket är en filial till Umeå universitetsbibliotek har våra användare även tillgång till UmUB:s tryckta och digitala samlingar. Ett viktigt mål för 2015 var att fortsätta etablera samarbeten med högskolorna inom konst, design och arkitektur och de övriga verksamheterna på Konstnärligt campus. Redan etablerade samarbeten har stärkts genom att bibliotekets personal deltagit i planering och genomförandet av Forskardagarna på Konstnärligt campus samt initierat och genomfört samarbetsprojekt med Designhögskolan och HumlabX. Umeå universitetsbibliotek Konstnärligt campus Biblioteket är 100 kvm och erbjuder böcker tidskrifter och elektroniska resurser inom samtida konst, arkitektur och design. Samlingarna är sökbara både i bibliotekets söktjänst och i den nationella katalogen LIBRIS På Konstnärligt campus finns 600 studenter och 150 anställda. Studenterna på Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Konsthögskolan kommer från 40 länder.

3 Love Lagerkvist föreläser om The anatomy of Type, 8 december Bild: Berit Renström Studentföreläsningar Sedan tre år tillbaka bjuder biblioteket in studenter från de olika högskolorna för att föreläsa om sina specialområden, arkitektur, konst och design. Föreläsningarna är väldigt välbesökta och fungerar också som en mötesplats för studenterna från de olika högskolorna. Arrangemanget har etablerats väl och ger oss möjlighet att fördjupa kontakten med studenterna samt att koppla relevant litteratur till den aktuella föreläsningen. Några teman för årets föreläsningar var Music and Design, Tips on Designing for Accessibility och Architecture and Design. Programverksamhet Närheten till Bildmuseet och den intilliggande restaurangen gör att allmänheten hittar till biblioteket när vi har öppet under söndagarna. Biblioteket har en relativt stor samling konstnärsmonografier som vi vill lyfta fram i föreläsningsform och därför startade vi i december en föreläsningsserie, Ur konstbibliotekets samlingar. Konstvetare, arkitekter eller pedagoger berättar om konstnärer med anknytning till den litteratur som finns i biblioteket. Först ut var konstvetare Ivar Tornéus som berättade om konstnärerna Rebecka Horn, Yoyoi Kusama och Ai Weiwei. Föreläsningen var fullsatt och många i publiken besökte oss för första gången. Den påbörjade föreläsningsserien fortsätter under 2016.

4 Christian Hörnicke och Charlotta Turborn visar Material Connexion på Arkitekturhögskolan. Bild:Lenita Berggren Inköp, förvärv utlån och marknadsföring När biblioteket öppnade i april 2012 bestod beståndet av ca 800 tryckta volymer. I slutet av 2015 bestod bibliotekets tryckta bestånd av närmare 4000 exemplar. Av dessa var 25% utlånade, vilket i bibliotekssammahang är höga siffror. Biblioteket tillhandahåller över 100 tidskriftstitlar inom konst, design och arkitektur och är en viktig källa för våra studenter, doktorander och forskare. Vi har förvärvat mycket via inköpsförslag men även via egna inköp. Vår ambition har varit och är att på olika sätt marknadsföra våra olika medier. Utanför biblioteket har vi en digital skärm där vi lägger upp bilder av ny litteratur. Det är många av våra besökare som kommer in och söker efter något de just sett på skärmen. Vi har även haft kampanjer då vi affischerat med axplock av ny litteratur på skolorna. Biblioteket tillhandahåller en mängd databaser som är intressanta för vår målgrupp. En av dessa är Material ConneXion, en materialdatabas som vi också får fysiska materialprover till. Under hösten tog vi med ett urval av våra materialprover och en bildskärm och besökte högskolorna under lunchtid. Vi fick bra respons och många av studenterna kom efteråt till biblioteket för mer information om databasen.

5 ARLIS/Norden Konferens och årsmöte Umeå augusti Bild: Per Nordgren ARLlS/Norden - Art Libraries Society Norden - är en förening för nordiskt konstbiblioteksarbete. Föreningen bildades ARLlS/Norden är medlem i IFLAs (International Federation of Library Associations and Institutions) Section of Art Libraries, tillsammans med ett växande antal systerföreningar runt om i världen. Sedan etableringen av ett konstbibliotek i Umeå har vi aktivt deltagit i nätverket ARLIS/Norden. Lenita Berggren är Sveriges representant i styrelsen Charlotta Turborn har deltagit i flera av föreningens konferenser. Föreningen är ett viktigt nätverk med spetskompetens inom våra ämnesområden var det Sveriges tur att arrangera årsmöte och konferens och för första gången stod Umeå som värd för konferensen. En arbetsgrupp från Umeå universitetsbibliotek planerade konferensen som varvade studiebesök med föreläsningar och workshops. Temat var Creative Learning Environments. Femtio ARLIS-medlemmar från Finland, Reykjavik, Norge, Danmark och Sverige deltog. Grafisk form: Erik Vesterberg

6 ild Bild: Lenita Brodin Berggren Forskardagar 1-2 december 2015 De årliga Forskardagarna är ett evenemang som organiseras gemensamt av företrädare från Designhögskolan, Konsthögskolan, Arkitekthögskolan, Bildmuseet, HUMlabX och UB på Konstnärligt campus. Forskardagarna fungerar som en mötesplats för alla som bedriver och stödjer forskning vid Konstnärligt campus och de forskningsområden de representerar. Forskardagarna ger möjlighet till att dela olika erfarenheter, arbetssätt, idéer och metoder. Det skapar möten som kan leda till innovativa samarbeten och utveckla forskningsmiljön vid Konstnärligt campus. Biblioteket ingick i planeringsgruppen för 2015 års forskardagar och temat var tillgång till fri och oberoende forskning. Planeringsgruppen skapade ett fiktivt företag: Mercury, the lifestyle division of Walexxconnsantocci HMVL Gruppen (proud sponsor of the 2015 UAC Research Days). Mr Mercury inledde Forskardagarna genom att berätta om den luxuösa livsstil som företaget erbjuder sina kunder. Mr Mercury meddelade också att biblioteket på Konstnärligt campus nu ingick i concernen. Biblioteket presenterade sitt nya uppdrag där användarna genom olika prisklasser får tillgång till information skräddarsydd för användarens behov och önskningar. Vi tillhandahåller information inte förolämpningar. Det skämtsamma anslaget till trots fick oss att diskutera den fria forskningens uppdrag och ställning. Två intensiva och givande dagar där många goda samtal och möten ägde rum. I slutet av året började vi planera inför 2016 års Forskardagar. Gruppen kommer att träffas på regelbunden basis och förutom planering av Forskardagarna så kommer vi att diskutera andra samarbeten. Mercury provides comprehensive luxury lifestyle solutions for the global elite. We take it as our mission to delight our clients, make them comfortable, and reduce, manage, or (ideally) eliminate their exposure to the more distasteful and distressing elements of life and society. Leveraging our suite of carefully designed products and service touchpoints, we design entire environments for our clients that work seamlessly to meet their needs and allow them to maintain lifestyles with the level of style, refinement, and sophistication they desire no matter what happens elsewhere.

7 Grafisk form: Carl-Erik Enqvist Sök på Golvet Projektet Sök på Golvet del 2 avrapporterades till projektets huvudfinansiär Kungliga biblioteket i oktober. Fokus för projektet Sök på Golvet har varit att skapa en prototyp för ett alternativt sökverktyg på en interaktiv golvyta. Samt att undersöka hur ett mindre textbaserat gränssnitt kan utformas för andra elektroniska medium. Målgrupper för studien har främst varit distansstudenter och forskare, två grupper som relativt sällan besöker det fysiska biblioteket. Projektet var ett samarbete mellan Umeå universitetsbibliotek, Designhögskolan, Umeå universitet, Kulturverket, Umeå kommun, HUMlab, Lövångers skola och bibliotek samt Skellefteå kommun. Projektets genomförande möjliggjordes genom att medel tilldelades från Kungliga biblioteket. Det empiriska underlaget för projektets resultat baserades på resultat från workshops, intervjuer och användarundersökningar. Arbetsmetoden var prövande och präglades av flexibilitet. Resultatet av projektet pekar på att bibliotek bör utveckla gränssnitt som präglas av interaktion och grafisk stringens med en tydlig avsändare. Den visuella inspirationen är lika viktig som att inte ge avkall på vetenskaplig tyngd. För att skapa en mer sömlös användarupplevelse bör bibliotekets fysiska och digitala miljöer länkas samman. Resultatet av arbetet med barnen pekar mot ett ickelinjärt, mer intuitivt informationssökande där flera sinnen aktiveras i sökprocessen. Nationellt och Internationellt deltagande i nätverk Lenita Brodin Berggren, Sveriges representant i ARLIS/Norden. Styrelsemöte i Oslo januari ARLIS/Norden konferens i Umeå Christoffer Lindström, Berit Renström, Helen Stenman, Malin Josefsson, Riitta Kairakari och Christer Karlsson. Charlotta Turborn, Konstnärliga forskarskolan. Lenita Brodin Berggren, styrelsemedlem i Audio Visual Multimedia Sektion IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions). Lenita Brodin Berggren deltog i IFLA konferens Kapstaden:

8 Ny organisation och personal Konstnärligt campus biblioteket är administrativt kopplat till avdelningen Media vid Umeå universitetsbibliotek. Avdelningschef Anna Swärd Bergström t.o.m Från och med är Christer Karlsson avdelningschef. Från och med den 1 oktober 2015 har biblioteket på Konstnärligt campus en ny organisation. Före omorganisationen var öppettiderna Mån, onsdag, torsdag och fredag. Tisdagar och söndagar Charlotta Turborn och Lenita Brodin Berggren arbetade 100 %. Övrig passpersonal var Elin Wrethén, Helen Stenman, Berit Renström, Malin Josefsson, Riitta Kairakari, Anders Lennver, Cristian Hörnicke och Mikael Gardfjell. På tisdagskvällarna bemannades biblioteket av biblioteksstudenter. Från och med 1 oktober 2015 bemannas biblioteket till största delen av fyra personer, Christoffer Lindström avd. Kundservice, Cristian Hörnicke, avd. Kundservice (vikarie för Annika Pudas t.o.m ). Charlotta Turborn avd. Media och Lenita Brodin Berggren avd. Media. Christoffer och Cristian arbetar 40 % vardera och Lenita och Charlotta 80 % vardera. Lenita är platssamordnare på KC-biblioteket från och tre år framåt. Riitta Kairakari och Berit Renström har passtjänstgöring på biblioteket. I och med omorganisationen fick biblioteket nya öppettider: Måndag-fredag samt söndag Övrig passpersonal Elin Wrethén, Helen Stenman, Berit Renström, Riitta Kairakari, Anders Lennver, Malin Josefsson och Mikael Gardfjell. Visning/undervisning Under året har vi hållit introduktion för alla nya studenter. Vi har undervisat i informationssökning, referenshantering och copyright på högskolorna för konst, design och arkitektur. Undervisning sker för det mesta ute på skolorna. De studenter som önskar tjänsten Boka en bibliotekarie har vi träffat i biblioteket.

9 Fortbildning och medverkan i arbetsgrupper inom UmUB och KC Charlotta Turborn, Dewey-kurs. Charlotta Turborn, friskvårdsgrupp och fotogrupp. Lenita Berggren, kommunikationsgruppens redaktion. Lenita Berggren och Christoffer Lindström deltog i planering och genomförandet av Forskardagarna 1-2 december. Programverksamhet Studentföreläsningar tisdagar januari Trailer Gallery föreläsare Filippa Nilsson Kallhed 3 mars Web Design föreläsare Justyna Fryczak 24 mars Architecture and Design föreläsare Kimberly Beauprez 5 maj Music and Design Föreläsare Artur Becker 24 november Om de iscensatta Föreläsare Peter Stridsberg 8 december The anatomy of Type Föreläsare Love Lagerkvist 15 december Tips on Designing for Accessibility Migle Padegimaite Söndagsföreläsning 6 december 14.00: Ur Konstbibliotekets samlingar- Konstvetare Ivar Tornéus om Rebecka Horn, Yoyoi Kusama och Ai Weiwei Lokalfrågor och intern kommunikation Chefs- och Prefektmöten på Konstnärligt Campus Under året har chefs- och prefektgruppen sammanträtt ett flertal gånger. Anna Swärd Bergström avdelningschef för Media deltog i dessa möten t.o.m. 1 juli 2015 då Christer Karlsson tillträdde tjänsten som avdelningschef. Husrådsmöten Varje månad har representanter från de olika verksamheterna på KC träffats för att informera och diskutera olika aktuella ämnen. Brandskydd Carolin Johansson, arbetsmiljösamordnare, har tagit fram en brandskyddsplan för KCbiblioteket.

10 Nya skyltar specialbeställdes från NRA för bibliotekets olika samlingar. Ny arbetsyta i biblioteket Den befintliga disken revs och ersattes av en mindre informationsdisk. Två nya arbetsplatser inrättades. Skjutdörr installerades under våren. Planeringsdag Biblioteket hade en planeringsdag på Väven den 9 december. Presentation av biblioteket Lenita Brodin Berggren besökte Umeå universitetsbiblioteks olika avdelningar för att informera om verksamheten på biblioteket vid Konstnärligt campus. Studiebesök på Umeå universitetsbibliotek på Konstnärligt campus Campusbiblioteket Skellefteå 5 maj. Norrlandsoperans rekvisitaavdelning 6 augusti. Övrigt Artikel om KC-biblioteket och projektet Sök på Golvet i biblioteksbladet

Men det är mellan alla dessa sessioner möten med andra äger rum, där erfarenheter, problem och utvecklingsfrågor delas.

Men det är mellan alla dessa sessioner möten med andra äger rum, där erfarenheter, problem och utvecklingsfrågor delas. IFLA World Library and Information Congress 84nd IFLA General Conference and Assembly, 24-30 August 2018, Kuala Lumpur, Malaysia Transform libraries, Transform Societies Först vill jag tacka Svensk Biblioteksförening

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek

Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek Plan för lika villkor 2018 Sid 1 (8) Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek 2018 Plan för lika villkor 2018 Sid 2 (8) Plan för lika villkor 2018 Universitetsbibliotekets plan för lika villkor

Läs mer

Företagsservice på Malmö Stadsbibliotek - Verksamhetsberättelse 2006

Företagsservice på Malmö Stadsbibliotek - Verksamhetsberättelse 2006 Företagsservice på Malmö Stadsbibliotek - Verksamhetsberättelse 2006 Under året 2006 har vi haft en klart ökad aktivitet när det gäller arrangemang på biblioteket. Detta redovisas nedan i den kronologiska

Läs mer

Nya metadata i bibliotekens vardag

Nya metadata i bibliotekens vardag Nya metadata i bibliotekens vardag Hanna Fick Anneli Fredriksson Helena Lindblom Umeå universitetsbibliotek Bibliotekschefskonferensen 2015 2015-11-19 RDA i världen RDA = Resource Description and Access

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Publicerad: 2017-10-17 Beslutsfattare: Torun Sundström Handläggare: Torun Sundström, avdelningen för vetenskaplig informationsförsörjning

Läs mer

E-husets bibliotek Verksamhetsberättelse E-husets bibliotek E-huset.

E-husets bibliotek Verksamhetsberättelse E-husets bibliotek E-huset. E-husets bibliotek Verksamhetsberättelse 2006 E-husets bibliotek E-huset bibliotek@ehuset.lth.se 2 Verksamhetsberättelse för E-husets bibliotek 2006 E-husets bibliotek finns lokaliserat i E-huset vid LTH

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget

Verksamhetsplan Nationella uppdraget Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2015 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen av Libris

Läs mer

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar

Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Göteborg-Backa och Hisingen Rotaryklubbar Klubbmöte nr 38 den 2 juni 2017 16 medlemmar från Backa av 40 närvarande. 3 gäster. 7 medlemmar från Hisingen av 54 närvarande 2 gäster. Idag var det Backas president

Läs mer

IFLA World Library and Information Congress Kuala Lumpur augusti 2018

IFLA World Library and Information Congress Kuala Lumpur augusti 2018 IFLA World Library and Information Congress Kuala Lumpur 24-30 augusti 2018 Invigningen av konferensen är starten av fulltecknade dagar. I år deltog 3500 personer från 112 länder. Det finns så otroligt

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Bibliotekets ansvar för högskolans informationsförsörjning Av bibliotekets vision framgår att biblioteket ska erbjuda en miljö där lärande och utveckling

Läs mer

Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek

Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek 2017 Sid 2 (8) Plan för lika villkor 2017 Universitetsbibliotekets plan för lika villkor tar sin utgångspunkt i Umeå universitetets plan för lika villkor.

Läs mer

Kvalitetsindex en berättelse om biblioteket

Kvalitetsindex en berättelse om biblioteket Kvalitetsindex en berättelse om biblioteket Campus Sundsvall Fotograf: Sandra Pettersson Campus Östersund /Cathrine Berggren Marskonferensen Umeå 2019-03-25 Uppdraget MIUN:s utvecklingsplan Till de mål

Läs mer

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team

Ansvarsbeskrivningar Bibliotek och IT 2010-08-01 Funktioner, funktionsansvariga, team Tex i kursiv: Förslag Generellt ansvar för funktionerna planering, genomförande och uppföljning av aktiviteter i funktionen löpande arbetet bedrivs effektivt med hög kvalitet rutiner och logistik kvalitetsarbete

Läs mer

Finna material på Umeå universitetsbibliotek campus Örnsköldsvik, introduktion Hemsida: http://ovik.ub.umu.se/

Finna material på Umeå universitetsbibliotek campus Örnsköldsvik, introduktion Hemsida: http://ovik.ub.umu.se/ Ann Ingberg 0660-292518 Processoperatörsprogrammet ht -13 Finna material på Umeå universitetsbibliotek campus Örnsköldsvik, introduktion Hemsida: http://ovikubumuse/ 4 2 1 5 3 1 2 3 Söka böcker Örnsköldsviks

Läs mer

Nordplus-kurs, läsåret 2006-07: Food and learning in a changing society - food is not only nutrition

Nordplus-kurs, läsåret 2006-07: Food and learning in a changing society - food is not only nutrition 1 Nordplus-kurs, läsåret 2006-07: Food and learning in a changing society - food is not only nutrition Mat och lärande i ett föränderligt samhälle - mat är mera än näring Bakgrund De nordiska länderna,

Läs mer

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander

Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bibliotekets kurser i informationssökning för studenter och doktorander Bakgrund och mål Bibliotekets mål är att erbjuda studenter och doktorander kurser i informationssökning som följer högskolelagens

Läs mer

För att understryka den publika formen av kommunikation, men också för att dra till sig uppmärksamhet, kommer utställningen bestå av affischer.

För att understryka den publika formen av kommunikation, men också för att dra till sig uppmärksamhet, kommer utställningen bestå av affischer. VI VISAR KULTURHUSET. Del 1 Konstfack GDI3. V39-v40. 20120924-20121004 Lärare: Josefine Engström och Tyra von Zweibergk (OBS! Uppgiften kan också lösas med grafisk design) Som illustratör måste man ofta

Läs mer

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner Biblioteksresurser Vt 2014 Tanja Donner Text Ämnesguide Vårdvetenskap Söka hemifrån När ni klickar på länken till någon av våra databaser när ni inte är på högskolan kommer denna ruta att komma fram. Logga

Läs mer

Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009

Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009 Fråga Biblioteket -- Handlingsplan 2009 Fokus för år 2009 Fråga biblioteket kommer under 2009 att fokusera på kvalitet och samverkan. Vi vill uppnå en högre kvalitet i referenstjänsten. Vi vill också utveckla

Läs mer

Rapport från seminarium i Piteå 4-5 november 2008

Rapport från seminarium i Piteå 4-5 november 2008 Rapport från seminarium i Piteå 4-5 november 2008 Förstudie till EU-projekt: Bibliotekskompaniet bibliotek och företag i samverkan 1 Bibliotekskompaniet - bibliotek och företag i samverkan Rapport från

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan

Umeå universitetsbibliotek. Sid 1 (6) Verksamhetsplan Sid 1 (6) 2016-2018 Umeå universitetsbibliotek Sid 2 (6) INLEDNING Umeå universitetsbibliotek är det största vetenskapliga biblioteket i norra Sverige. Universitetsbiblioteket är en akademisk stödfunktion

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Kurdiska Biblioteket år 2010

Verksamhetsberättelse för Kurdiska Biblioteket år 2010 Verksamhetsberättelse för Kurdiska Biblioteket år 2010 Kurdiska Biblioteket www.kurdlib.org Verksamhetsberättelse för Kurdiska Biblioteket år 2008 Stiftelsen Kurdiska Biblioteket är ett dokumentations-

Läs mer

Vision bortom Kerstin Öhrn

Vision bortom Kerstin Öhrn Vision bortom 2015 Styrgruppen för vision bortom 2015 Marita Hilliges, rektor Elin Holmsten, akademichef Marie Elf, områdesnämndsordförande Ulrica Momqvist, informationschef Caroline Bastholm, doktorand

Läs mer

Mediaplan för KTH Biblioteket. Version 1.1

Mediaplan för KTH Biblioteket. Version 1.1 Mediaplan för KTH Biblioteket Version 1.1 Innehåll KTH Bibliotekets uppdrag... 3 Urvalskriterier... 3 Förvärvsprinciper... 3 Kursböcker... 3 KTH-publikationer... 3 Fjärrlån... 4 Tillgängliggörande... 4

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 BIBLIOTEK OCH IT MALMÖ HÖGSKOLA Vision Bibliotek och IT skall som en innovativ och gränsöverskridande del av Malmö högskolas lärande- och forskningsmiljö ge studenter och personal

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2018-12-20 Verksamhetsplan för Biblioteket 2019-2021 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2019-2021 för Verksamhetsstöd

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi.

Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi. Sökplan TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi. Anvisningar Sökplanen påbörjas

Läs mer

Innehåll. Källkritik och vetenskaplighet. Introduktion till UB

Innehåll. Källkritik och vetenskaplighet. Introduktion till UB Introduktion till UB Saker du behöver veta om UB:s webb, Söktjänsten och vår katalog Album samt Artikelsök. Helen Hed Bibliotekarie, Umeå universitetsbibliotek, ht 2015 Innehåll Källkritik Vetenskapliga

Läs mer

Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av,

Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av, 2011-05-13/PB Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av, och sökning i, inskannade dokument Projektorganisation Projektarbetet har bedrivits med lokala arbetsgrupper i både Uppsala och i Umeå.

Läs mer

Lenita Brodin Berggren och Malin Josefsson

Lenita Brodin Berggren och Malin Josefsson Lenita Brodin Berggren och Malin Josefsson Slutrapport September 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Bakgrund... 2 Syfte och måluppfyllelse... 4 Projektets struktur... 4 Arbetssätt...

Läs mer

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014

SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 SVENSK IDROTTSPSYKOLOGISK FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1 januari 31 december 2014 INNEHÅLL 1. Ordföranden har ordet 2. Styrelsens berättelse Styrelsens sammansättning och organisation 3. Styrelsemöten

Läs mer

Rapport från IFLA, Aten Mazen Mohamad Örebro bibliotek

Rapport från IFLA, Aten Mazen Mohamad Örebro bibliotek Rapport från IFLA, Aten Mazen Mohamad Örebro bibliotek Den här kongressen var det första tillfället för mig och mycket var okänt, men efterhand fick jag kunskap om alla sessioner och möten tack vare en

Läs mer

Viktigt om informationssökning

Viktigt om informationssökning Introduktion till UB Saker du behöver veta om UB:s webb, Söktjänsten och vår katalog Album samt Artikelsök. Helen Hed Bibliotekarie, Umeå universitetsbibliotek, vt 2016 Viktigt om informationssökning Sker

Läs mer

Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg.

Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg. Stipendierapport för Lo Claesson och Anette Mjöberg. Lo och Anette: Tack för stipendiet till WLIC 2019 i Aten! Årets IFLA konferens var intensivt för oss båda. Dagen innan konferensen startade hade vi

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför.

Biblioteket verkar i olika sammanhang och ska vara en klok, spännande och intressant samarbetspartner både i närområdet och utanför. 1 Inledning 1.1 VISION, VÄRDEGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Lindängenbiblioteket ska vara en attraktiv mötesplats som tidigt bygger relationer med närområdets medborgare och stödjer dessa till lärande, utveckling

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

Strategier för samverkan med näringsliv och samhälle. Ett exempel från Designhögskolan, Umeå universitet. Datum Sidfot 1

Strategier för samverkan med näringsliv och samhälle. Ett exempel från Designhögskolan, Umeå universitet. Datum Sidfot 1 Strategier för samverkan med näringsliv och samhälle. Ett exempel från Designhögskolan, Umeå universitet Datum Sidfot 1 Upplägg och mål för verkstaden Introduktion Designhögskolans pedagogiska strategi.erfarenhet

Läs mer

Informationskompetens och Bolognaprocessen

Informationskompetens och Bolognaprocessen Informationskompetens och Bolognaprocessen Uppsala universitetsbibliotek Uppsala universitets verksamhetsplan 2006 Uppdrag för universitetsbiblioteket: Särskild uppmärksamhet skall under 2006 ägnas åt

Läs mer

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95

Företagspaket. Umeå 27/1-30/1. Tema: mentorskap. Kontaktpersoner. Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Företagspaket datatjej 2005 Umeå 27/1-30/1 Tema: mentorskap Kontaktpersoner Projektledare: Stina Ingvarsson 070-381 15 87 Annelie Dammander 070-241 42 95 Hemsida: Mailadress: www.cs.umu.se/ datatjej datatjej@cs.umu.se

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan

Aktivitetsplan ökad mediesamverkan Aktivitetsplan ökad mediesamverkan 2017-2019 1 Stärka nätverkande och etablera ett regionalt medienätverk som möjliggör erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling samt är ett stöd i det lokala mediestrategiska

Läs mer

Jag fastnad för en mening i Daniel Van der Veldens essä We no longer have. any desire for design that is driven by need (Van der Velden, 2006) Vad

Jag fastnad för en mening i Daniel Van der Veldens essä We no longer have. any desire for design that is driven by need (Van der Velden, 2006) Vad To Need or not to Need Jag fastnad för en mening i Daniel Van der Veldens essä We no longer have any desire for design that is driven by need (Van der Velden, 2006) Vad betyder behov? Vad är skillnaden

Läs mer

Glappet mellan skolans praktik och forskningen

Glappet mellan skolans praktik och forskningen Lärardagarna Örebro kommun 2017 Glappet mellan skolans praktik och forskningen Charlotta Pettersson, fil. dr., forsknings- och utvecklingssamordnare Specialpedagogiska skolmyndigheten, lektor Örebro universitet

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Plan för kommunikation

Plan för kommunikation BILAGA TILL HANDLINGSPLAN 2016 Universitetsbiblioteket, UB Lärande- och resurscentrum, LRC Plan för kommunikation Universitetsbiblioteket, UB, och Lärande- och resurscentrum, LRC, vill jobba strategiskt

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Bakgrund: Förskolan spelar en viktig roll för våra flerspråkiga barn och deras språkutveckling eftersom den mest intensiva språkinlärningen

Läs mer

Tel: E-post: Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co AB

Tel: E-post: Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co AB Bilaga 11 Sida 1 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 40 14 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Nobel Week Dialogue Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co AB Styrelsen föreslås besluta

Läs mer

Informations- och artikelsökning

Informations- och artikelsökning 1 Informations- och artikelsökning Kort introduktion till UmUB:s webb och sökverktyg Innehåll Inledning... 2 Var börjar man?... 2 Val av databas(-er):... 2 HUVUDTIPS... 3 Umeå UB:s startsida:... 4 Logga

Läs mer

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016

Verksamhetsplan Nationella uppdraget. Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Verksamhetsplan Nationella uppdraget Sveriges depåbibliotek och lånecentral 2016 Denna VP gäller Sveriges depåbibliotek och lånecentral som är KB:s partner och nationellt kompetenscenter i utvecklingen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet

Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Kultur för alla? Om tillgänglighet, interaktion och integritet Auktionsverket Kulturarena 12 13 november 2015 Vad behövs för att fler ska ta del av och delta i det offentligt finansierade kulturlivet?

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Informationssökning inför uppsatsen

Informationssökning inför uppsatsen Informationssökning inför uppsatsen Vetenskapliga förhållningssätt, 2010-05-19 Anna Prymka, Högskolebiblioteket 1 Vi har två timmar för: Informationskompetens ett komplext begrepp Vetenskaplig information

Läs mer

DH2622 MDI-fk Introduktion till kursen & ämnet. MDI på KTH. Kursen i sitt sammanhang

DH2622 MDI-fk Introduktion till kursen & ämnet. MDI på KTH. Kursen i sitt sammanhang DH2622 MDI-fk Introduktion till kursen & ämnet Tisdagen den 27 oktober 13-15 i svg alz@kth.se http://www.csc.kth.se/utbildni ng/kth/kurser/dh2622/ MDI på KTH Kursen i sitt sammanhang Forskningsmiljö Utbildning

Läs mer

Folkbibliotek & digitalisering

Folkbibliotek & digitalisering ! Folkbibliotek & digitalisering Prof. Pelle Snickars Institutionen för kultur- och medievetenskaper / HUMlab I digitaliseringens ljus vad är ett bibliotek? Ett bibliotek kan idag vara många saker

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 21 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA Huvudmålet år 21 var samma som år 2. Att fortsätta arbetet med att, i enlighet med biblioteksutredningen 1998, bygga upp ett

Läs mer

Rapport från en resa till juridiska bibliotek i Europa

Rapport från en resa till juridiska bibliotek i Europa Rapport från en resa till juridiska bibliotek i Europa Vi är två bibliotekarier vid Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket, Uppsala universitetsbibliotek. En av våra huvuduppgifter är biblioteksundervisning

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Medieplan för biblioteken i Uddevalla

Medieplan för biblioteken i Uddevalla Medieplan för biblioteken i Uddevalla 2018-2019 Inledning Medieplanen för Uddevallas bibliotek huvudbibliotek och två närbibliotek- är framtagen för att vara ett stöd i planeringen och det strategiska

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7

KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik. Adjungerade: Poul Henrik Jörgensen (punkt) 7 KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik Tid: 10 november 2010 kl. 10.00-16.00 Plats: Kulturrådet i Stockholm Minnesanteckningar Närvarande: Tore Torngren, ordf., Biblioteksdirektionen, Lunds universitet

Läs mer

Vision KB:s syfte, vision och målbild

Vision KB:s syfte, vision och målbild Vision 2025 KB:s syfte, vision och målbild Regeringen Syfte Vision 2025 Målbild 2020 Aktiviteter KB:s styrkedja KB får sitt uppdrag från regeringen i instruktion och regleringsbrev etc. Myndigheten omsätter

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2017-01-16 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD SKA FÖRVÄRVAS... 1 URVAL... 1 KURSLITTERATUR... 1 LITTERATUR FÖR STUDENTER MED LÄS-

Läs mer

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09

Biblioteksplan. för Uddevalla kommun 2016-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Biblioteksplan för Uddevalla kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-09 Innehåll Inledning... 3 1. Uddevallas vision... 4 2. Omvärldens påverkan... 4 Nationell och internationell påverkan...

Läs mer

Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek

Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek Plan för lika villkor vid Umeå universitetsbibliotek 2016 2016-01-22 Sid 1 (8) Plan för lika villkor 2016 Universitetsbibliotekets plan för lika villkor tar sin utgångspunkt i Umeå universitetets plan

Läs mer

KYSELYLOMAKE: FSD2872 KIRJASTOJEN KANSALLINEN KÄYTTÄJÄKYSELY: AMMATTI- KORKEAKOULUKIRJASTOT 2013

KYSELYLOMAKE: FSD2872 KIRJASTOJEN KANSALLINEN KÄYTTÄJÄKYSELY: AMMATTI- KORKEAKOULUKIRJASTOT 2013 KYSELYLOMAKE: FSD2872 KIRJASTOJEN KANSALLINEN KÄYTTÄJÄKYSELY: AMMATTI- KORKEAKOULUKIRJASTOT 2013 QUESTIONNAIRE: FSD2872 NATIONAL USER SURVEY OF FINNISH UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES LIBRARIES 2013 Tämä

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

Foto: Mattias Lindbäck

Foto: Mattias Lindbäck Foto: Mattias Lindbäck PROGRAM HÖSTEN 2015 KONTAKTINFORMATION ÖREBRO LÄNS MUSEUM Besöksadress: Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019-602 87 00 Webb: www.olm.se E-post: info@olm.se FRI ENTRÉ @lansmuseum @orebrolansmuseum

Läs mer

Enkätundersökning om Universitets- och högskolebibliotekens tillgänglighet och service

Enkätundersökning om Universitets- och högskolebibliotekens tillgänglighet och service Enkätundersökning om Universitets- och högskolebibliotekens tillgänglighet och service Var vänlig och återsänd besvarad enkät tillsammans med aktuell prislista senast den 16 juni 2006 till: Kungl. biblioteket/bibsam

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant Snabbt, innovativt och relevant Godkänd av biblioteksstyrelsen 3 december 2015 www.sub.su.se 1 Inledning I universitetsledningens strategidokument står det att Universitetsbiblioteket spelar en nyckelroll

Läs mer

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan

O:MEET 13 augusti. Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan 13 augusti Mötesplats för kollegialt lärande av och med pedagoger i vår egen kommun. Tisdag 13 augusti 2013 Nya restaurangen Brattebergsskolan Samma innehåll på förmiddag och eftermiddag för att pedagoger

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

TEMA: KUNSKAP FRAMTI DSH USET

TEMA: KUNSKAP FRAMTI DSH USET TEMA: KUNSKAP SPONSOR: AKADEMISKA HUS. STADSDEL: ÖSTRA UMEÅ MEDVERKANDE KLASSER LÄSÅRET 12/13: SJÖFRUSKOLAN ÅK 2, CARLSHÖJDSSKOLAN ÅK 2, ÅLIDHEMSSKOLAN ÅK 4 5. FRIDHEMSGYMNASIET SPRÅKINTRODUKTIONSKLASS

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet

UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet UGEM (UNIVERSITETSGEMENSAMMA KOSTNADER) AKTUELLA BUDGETFRÅGOR INFÖR 2019 Prefektträff Samhällsvetenskaplig fakultet 2018-03-13 ANDELEN GEMENSAMMA KOSTNADER I EN NATIONELL JÄMFÖRELSE Universitetsgemensamma

Läs mer

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Hej! Vi på biblioteket vill visa vad vi kan göra för lärare och elever på skolan. Vårt uppdrag är pedagogiskt och vi är gärna med på lektionerna.

Läs mer

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket

Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Handlingsplan 2014 Lika villkorsarbetet vid SLU-biblioteket Giltighetstid Handlingsplanen för Lika villkor gäller för 2014 och ska årligen uppdateras. Samverkan Planen har utarbetats av SLU-bibliotekets

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

2012-12-05, nr 8. 1. PDA, ny modell för inköp av e-böcker

2012-12-05, nr 8. 1. PDA, ny modell för inköp av e-böcker UPPSALA UNIVERSITETSBIBLIOTEK Bibliotekssamverkan M Minnesanteckningar Sammanträdesdag 2012-12-05, nr 8 Närvarande: Boel K. Gustafsson (ordf.) Kristina Haglund (fr. punkt 4) Ulla Jakobsson (sekr.) Anders

Läs mer

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola

18th February 2016, Gothenburg. Handlingsplan för Skapande skola 18th February 2016, Gothenburg Handlingsplan för Skapande skola Bakgrund The International School of the Gothenburg Region (ISGR) är en International Baccalaureate (IB)-skola för årskurserna 0-12. Skolan

Läs mer

Övergång skola arbetsliv, ur ett europeiskt perspektiv. European Agency/SPSM och Karlstad kommun i samverkan

Övergång skola arbetsliv, ur ett europeiskt perspektiv. European Agency/SPSM och Karlstad kommun i samverkan Välkommen Övergång skola arbetsliv, ur ett europeiskt perspektiv. European Agency/SPSM och Karlstad kommun i samverkan Vår presentation European Agency? Vad är VET? VET i Karlstad Final Conference, VET

Läs mer

Mötesplats Open Access 2010

Mötesplats Open Access 2010 Mötesplats Open Access 2010 24-25 november Lokal: Universitetshusets aula i Lund Lunch och middag på Tegnérs matsalar, Sandgatan 2 http://www.tegners.com/ Onsdag 24 november 10.00 17.00 Moderator: Lars

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Länk till årsmötet: /om/arsmote2016.htm Länk till föreläsningen: /2016/Hans_Hanner.

Länk till årsmötet:  /om/arsmote2016.htm Länk till föreläsningen:  /2016/Hans_Hanner. 1 av 6 2016-02-17 17:25 Ämne: Detta händer i vår region Från: Torbjörn Wahlström Datum: 2016-02-17 15:42 Till: macenter Bäste medlem i DIS-Filbyter ÅRSMÖTE DIS-Filbyter

Läs mer