Informations- och artikelsökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informations- och artikelsökning"

Transkript

1 1 Informations- och artikelsökning Kort introduktion till UmUB:s webb och sökverktyg Innehåll Inledning... 2 Var börjar man?... 2 Val av databas(-er):... 2 HUVUDTIPS... 3 Umeå UB:s startsida:... 4 Logga in... 4 Hitta boken... 7 Artiklar och databaser... 9 Tidskrifter på UB Get it-länkar E-böcker SÖKHJÄLP OCH GUIDER UPPSLAGSVERK Skriva uppsats Internet options ARTIKELSÖK September, Helen Hed, Bibliotekarie, UPL, Umeå UB

2 2 Inledning Du har en uppgift som kräver att du söker rätt på information i böcker och tidskrifter. Tänk på att du skall hitta relevanta artiklar; gärna översiktsartiklar om du inte är väldigt insatt i ämnet. Det får kanske vara populärvetenskapliga artiklar. Och du förväntas hitta dessa i böcker, uppslagsverk, bra populärvetenskapliga tidskrifter och i vetenskapliga tidskrifter. Var börjar man? Formulera en sökfråga Man börjar alltid med att formulera en sökfråga (eller flera) och att välja var man ska söka. Sökfrågor är delvis givna de(t) projekt som skall göras och redovisas. Men hur utnyttjar man innehållet i beskrivningen av ett projekt eller en laboration för att hitta bra referenser som ger svar på de frågor man ställs inför? Finns det tänkbara sökord i själva projektbeskrivningen? Val av databas(-er): Fig. 1: Ingångsalternativ 1: På UBs webbplats startsida klicka på fliken Sök. Välj länken databaser A-Ö (under sökrutan) så att du kan se vilka databaser som finns. Ingångsalternativ 2: Klicka på länken Databaser (röda rutan i figuren ovan). Det finns även ett tredje alternativ Gå till sidan Sökhjälp och guider och välj den för Lärarutbildningar. Oavsett vilken väg du går så är det lämpligt att koncentrera sig på några få kataloger och databaser till att börja med: UB:s söktjänst Med hjälp av den söker du i det mesta av det som UB tillhandahåller. Du kan söka vetenskapliga artiklar denna väg. Album UB:s katalog för att hitta böcker, rapporter mm som finns i UB:s samlingar Artikelsök för att hitta artiklar i svenska tidskrifter och tidningar (observera att denna databas innehåller många referenser till dagstidningsartiklar) och en del vetenskapliga svenska tidskrifter. Du behöver också bli bekant med UB:s tidskriftslista.

3 3 Alternativ 4: Google och Google Scholar är bra alternativ. Men kan också leda helt fel. I Google Scholar är visserligen det mesta man hittar riktigt bra, men det blir ofta stora mängder träffar. HUVUDTIPS Börja med UB:s söktjänst. Då vet du att du söker i databaser vars innehåll är utvalt utifrån i förväg uppställda kriterier. Det är aldrig fel att använda alla upptänkliga källor för att komma igång med att hitta de källor man behöver. Det som kan vara lite svårare är att sedan bara använda rätt sorts källor när du till exempel skriver din uppsats.

4 4 Umeå UB:s startsida: Från denna sida kan du göra väldigt mycket. Utöver det som beskrivs i fortsättningen kan du till exempel ta reda på våra öppettider, hitta telefonnummer och e-postadresser till oss om du behöver ställa frågor men inte kan besöka oss. Om du vet vilken bok eller artikel du vill ha tag i kan du ofta nytta sökrutan på startsidan. Logga in med ditt CAS eller med ditt lånekortsnummer för maximal åtkomst till UmUB:S resurser se information om hur du gör på En smart sökning är att skriva in ett par tre värdebärande ord ur titeln samt författarens efternamn. Fig. Så här ser träfflistan ut. Från denna sida kan du även byta till Avancerad sökning.

5 5 Det går att välja att söka enbart i UB.s katalog. Under fliken Sök går man in på rubriken Böcker och väljer Album. Bra alternativ om du bara vill söka efter böcker som finns på Umeå UB. Så här ser Albums utökade sökning ut 1 : I enkel och utökad sökning kan du om du vill använda operatorerna OCH/AND, INTE/NOT samt ELLER/OR (kan skrivas med versaler eller gemener). Skriver du ingen operator görs sökningen med ett automatiskt OCH mellan sökorden. Rutan med brun kant (ovan) visar var du kan söka mha ämnesord och var du kan få förslag på ämnesord. Sökresultatet (=träfflistan) ser ut så här: 1 De flesta illustrationerna i detta häfte är beskurna och visar bara den väsentliga delen av aktuell webbsida.

6 6 Förstorad detalj: Klicka på titeln om du vill veta mer om boken. Bra att göra om du letar efter bra ämnesord för att hitta mer litteratur. (Se nästa sida.) Klicka här om du bara vill se var boken står. (1/1) betyder att UB äger en kopia av boken och att den är utlånad. (1/0) betyder att boken finns på hyllan. Informationen om var en kursbok står ser ut så här (när man skär bort allt annat) om du klickat på titel i träfflistan: Klickar du på bokens placering i träfflistan så lommer du direkt till sidan Alla exemplar och lånebeställning: Lånebeställning är enbart möjlig om alla låneexemplar är utlånade.

7 7 Hitta boken För att hitta igen en bok i biblioteket måste du klicka på: 1. länken i placeringskolumnen i träfflistan t ex UB(1/0) 2. eller på texten Alla exemplar och lånebeställning i den bild som visar all kataloginformation om boken Alternativ 1: Röda rutan markerar informationen om var boken står i biblioteket. Om det under ordet Bibliotek skulle stå MB i stället för UB betyder det att boken finns i Medicinska biblioteket. Och står det KC finns boken i biblioteket på Konstnärligt campus. Klicka på texten under rutan för att få veta mer. Rubriken Samling anger i vilket rum boken står. Rubriken Placering visar vad det står på bokens rygg (=bokens plats på hyllan i den samling (det rum) den finns i). Klickar du på titeln får du mycket mer information. Ibland får du även se en bild av omslaget: En fördel med att välja detta alternativ är att du får se vilka ämnesord som boken har och hur

8 8 den är klassificerad. Verkar boken stämma med vad du letar efter så kan du hitta fler böcker på samma tema genom att söka på de sökord som beskriver den boken. Under ordet Samling får du information om i vilken del av biblioteket boken finns: Studiesalen Gamla placeringar (SAB) börjar med minst en bokstav, som anger ämnet, följd av 5 siffror (där inledande nollor inte alltid skrivs ut på ryggetiketten). Från och med 2011 placeras alla nya böcker i Studiesalen enligt DDK-systemet. Exempel: En bok som förr klassificerats som em (enligt SAB) får nu sannolikt en DDK-klassifikation och placering inom DDK Det pedagogiska kulturarvet av Sven G. Hartman kunde (om den inte var en kursbok placerad på författarens namn i Kursbokssamlingen, ha placerats på avdelningen em i Studiesalen tom 2010, men fr o m 2011 skulle den ha placerats på DDK 371, Har i DDK-samlingen). Kurs Böckerna ryggmärks med första författarens hela efternamn plus första initial. Av varje kursbok finns ett referensexemplar märkt med röd tejp över ryggen. Detta kan bara läsas där. Böcker med fler än tre författare eller med redaktör(-er) i stället för författare placeras alfabetiskt utifrån bokens titel. Magasin o BÖCKER i årtalssviten i magasin 1: 2- eller 4-siffrigt årtal följt av bindestreck och ett 5-siffrigt tal (inledande nollor skrivs inte alltid ut på ryggetiketten) Exempelvis eller o TIDSKRIFTER: till exempel ep På ryggen av volymerna står det nog oftast bra ep 1. Tidskriften Science har placeringen ufp i magasinet på UB. Nature har placering up och vp (vi har två exemplar!). Båda tidskrifterna finns dessutom i elektronisk form för senare årgångar. o En del andra periodiska skrifter: Modell: per där nollorna i verkligheten ersätts med ett 5-siffrigt löpnummer som kan inledas med upp till 4 nollor.

9 9 Artiklar och databaser Snabbsöker artiklar gör du från UB:s startsida i Söktjänsten. På denna sida kan du som vill välja databas göra det innan du börjar själva sökningen. Välj databas själv i alfabetisk eller ämnessorterad lista Välj databas utifrån a) ämnesområde, b) ämneslista, c) typ av innehåll Sök svenska artiklar Förslag på användbara bibliografiska databaser: Web of Science / Web of Knowledge Scopus PubMed Genvägar till alla dessa finns på sidan Artiklar och databaser. Sökspråk = engelska Ämnets egen terminologi på engelska = bra sökord

10 10 Tidskrifter på UB Tidskrifter vid Umeå UB: Du hamnar i en lista i Samsök. Där kan du antingen söka efter en viss tidskrift eller efter en grupp (category) av tidskrifter Skriv in tidskriftens namn eller ett eller ett par ord ur namnet och klicka på Go eller tryck på Enterknappen. Sökresultatet presenteras som en lista: Du kan även använda motsvarande ruta på bibliotekets startsida. Ju mer precis din sökning är desto kortare lista. Skriver du in en tidskrifts hela namn blir det bara en eller ett par rader i träfflistan. Klicka på tidskriftens titel eller på -knappen för att få länk(-ar) till den tidskrift du vill läsa.

11 11 Denna bild (nedan) illustrerar hur det ser ut när du har valt en tidskrift och klickat på SFXlänken eller på tidskriftens titel och därefter på länken Hämta fulltext Längst bak: Träfflistan på Tidskriftssidan. Mellersta lagret: Den ruta som innehåller länkar till tidskriften och information om vilka volymer du kan läsa, mm. Översta lagret: Starsidan för en av alla de vetenskapliga tidskrifter som du har tillgång till. Hur en viss tidskrift ser ut på webben bestäms av dess utgivare. Get it-länkar Dessa länkar hittar du lite här och där i olika databaser som UmUB tillhandahåller. Om det inte finns en fulltextlänk till den artikel du vill läsa klicka på länk direkt till artikel. för mer info eller

12 12 E-böcker Du hittar e-böcker på flera på UB:s webbplats. De flesta kan du hitta genom att söka i UB:s söktjänst direkt i sökrutan på startsidan. Du kan även hitta E-böckerna via E-uppslagsverk och E-ordböcker via

13 13 SÖKHJÄLP OCH GUIDER De guider som du hittar här utgör en slags genväg till några utvalda resurser. Avsikten är att göra det lite lättare för dig i början. Startsidan innehåller några allmänna råd och tips, samt länkar till de olika ämnesguiderna.

14 14 UPPSLAGSVERK Basfakta hittar man i uppslagsverk. 1. Välj rätt sorts uppslagsverk Termlexikon, ordböcker, handböcker och liknande räknas till uppslagsverk. 2. Se till att det är aktuellt Kom ihåg att det tar tid för ny kunskap att komma in i ett uppslagsverk 3. Kurslitteratur kan ibland fungera som uppslagsverk 4. På biblioteket (Umeå UB) finns uppslagsverk - i referensavdelningen inne i forskarsalen - på UBs webbplats Några tips och några länkar finns i ämnesguiderna Nationalencyklopedin (NE) och Encyclopedia Britannica är användbara för att hitta basfakta. På webben: Det finns fria/gratis uppslagsverk på webben. Exempelvis Wikipedia Men var källkritisk; Wikipedia skapas genom att frivilliga lägger in information. Skriva uppsats Mycket matnyttigt om uppsatsskrivning hittar du under fliken Skriva Och i respektive ämnesguide ämnesspecifik information Öppen kurs i Cambro den heter UB:s infosökskurs för den som vill. Internet options. Google - En av de bästa vanliga sökmaskinerna. Ger ofta väldigt bra resultat om man har bra sökord. Du kan även välja att använda den svenska Google Google Scholar - I denna variant av Google får man mest träffar på akademiska webbsidor och slipper mycket skräp. Google Scholar finns också i en svensk version SwePub - Om du enbart vill ha tag I sådant som svenska forskare har skrivit (startår ungefär 2000-)

15 15 ARTIKELSÖK Vilka tidskrifter av intresse finns i A- sök? Det finns en lista (Periodikalistan) där man kan se om det finns några tidskrifter som kan ha artiklar om det ämne man söker artiklar om. Kan jag välja vilka sorters artiklar som jag vill ha i träfflistan? JA. I rullgardinsmenyn vid ordet Artikelsök kan du välja mellan några alternativ.

16 16 Exempel: Svarta hål Om man vill använda ämnesord för att hitta artiklar i A- sök: kom ihåg att de skall vara i pluralform. Sökinstruktion Klickar man på ordet sökinstruktion så öppnas en ruta med söktips. Några populärvetenskapliga tidskrifter som är med i A-sök: Allt om vetenskap Elektronikvärlden Forskning & Framsteg Illustrerad vetenskap Kemivärlden, biotech Kemisk tidskrift National Geographic Populär astronomi Scientific American Teknik & Vetenskap / Hed, sepember, 2013

Informations- och artikelsökning

Informations- och artikelsökning 1 Informations- och artikelsökning Innehåll Inledning... 2 Var börjar man?... 2 Val av databas(-er):... 2 HUVUDTIPS... 3 Umeå UB:s startsida:... 3 Hitta boken... 5 Artiklar och databaser... 7 Logga in...

Läs mer

Innehåll. Källkritik och vetenskaplighet. Introduktion till UB

Innehåll. Källkritik och vetenskaplighet. Introduktion till UB Introduktion till UB Saker du behöver veta om UB:s webb, Söktjänsten och vår katalog Album samt Artikelsök. Helen Hed Bibliotekarie, Umeå universitetsbibliotek, ht 2015 Innehåll Källkritik Vetenskapliga

Läs mer

Viktigt om informationssökning

Viktigt om informationssökning Introduktion till UB Saker du behöver veta om UB:s webb, Söktjänsten och vår katalog Album samt Artikelsök. Helen Hed Bibliotekarie, Umeå universitetsbibliotek, vt 2016 Viktigt om informationssökning Sker

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur

UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur 1 UB:s sö ktjä nst - Söka artiklar och annan litteratur Innehåll Börja här... 2 Logga in... 2 Mitt konto... 3 Adressändring... 3 Spara sökresultat... 4 Sökhistorik & litteraturbevakning... 5 Söka, välja,

Läs mer

Sö ka litteratur i ERIC

Sö ka litteratur i ERIC 1 Sö ka litteratur i ERIC Det finns två ingångar om man vill söka i databasen ERIC: Via webben gratis version från the Education Resources Information Center: Denna version kan vara bra att känna till

Läs mer

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Bibliografiska databaser eller referensdatabaser ger hänvisningar (referenser) till artiklar och/eller rapporter och böcker. Ibland innehåller referensen

Läs mer

E-biblioteket en tjänst från sjukhusbiblioteken

E-biblioteket en tjänst från sjukhusbiblioteken E-biblioteket en tjänst från sjukhusbiblioteken Snabbsök Innebär att du söker samtidigt i flera förvalda grupper av databaser. Snabbsök är i första hand avsett för att ge en första orientering i ämnet.

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

Sökexempel Arbetsterapeuter T3

Sökexempel Arbetsterapeuter T3 Sökexempel Arbetsterapeuter T3 En repetition om hur man söker i olika databaser och hur man (i bästa fall) kan få ut den aktuella artikeln i fulltext. Som exempel har vi valt en sökning om arbetsterapi

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Campus Örnsköldsvik Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Under Söka och skriva på http://ovik.u b.umu.se/ finns länkar till lexikon, Sökhjälp och guider, Medicin och Skriva uppsats,

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Bibliotekets resurser för filosofistudenter vt Catrin Andersson Umeå universitetsbibliotek

Bibliotekets resurser för filosofistudenter vt Catrin Andersson Umeå universitetsbibliotek Bibliotekets resurser för filosofistudenter vt 2009 Catrin Andersson Umeå universitetsbibliotek Allmänt hemsidan Öppettider Kartor UB Boka grupprum Resurslabb Lånekort Urval referensböcker Filosofilexikonet

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund HITTA VETENSKAPLIGA ARTIKLAR I KURSEN VETENSKAPLIG TEORI OCH METOD I

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund HITTA VETENSKAPLIGA ARTIKLAR I KURSEN VETENSKAPLIG TEORI OCH METOD I HITTA VETENSKAPLIGA ARTIKLAR I KURSEN VETENSKAPLIG TEORI OCH METOD I 13 NOVEMBER 2012 Idag ska vi titta på: Sökprocessen: förberedelser inför sökning, sökstrategier Databaser: innehåll, struktur Sökteknik:

Läs mer

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor.

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Sökhjälp Snabbsök Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Du kan välja att söka i bibliotekskatalogen, på webbplatsen eller bland nyckelorden. Du kan skriva in ett eller flera ord. Sökresultatet

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Snabbguide till Cinahl

Snabbguide till Cinahl Christel Olsson, BLR 2008-09-26 Snabbguide till Cinahl Vad är Cinahl? Cinahl Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature är en databas som innehåller omvårdnad, biomedicin, alternativ medicin

Läs mer

Finna material på Umeå universitetsbibliotek campus Örnsköldsvik, introduktion Hemsida: http://ovik.ub.umu.se/

Finna material på Umeå universitetsbibliotek campus Örnsköldsvik, introduktion Hemsida: http://ovik.ub.umu.se/ Ann Ingberg 0660-292518 Processoperatörsprogrammet ht -13 Finna material på Umeå universitetsbibliotek campus Örnsköldsvik, introduktion Hemsida: http://ovikubumuse/ 4 2 1 5 3 1 2 3 Söka böcker Örnsköldsviks

Läs mer

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner

Biblioteksresurser. Vt 2014 Tanja Donner Biblioteksresurser Vt 2014 Tanja Donner Text Ämnesguide Vårdvetenskap Söka hemifrån När ni klickar på länken till någon av våra databaser när ni inte är på högskolan kommer denna ruta att komma fram. Logga

Läs mer

Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi.

Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi. Sökplan TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi Detta dokument innehåller anvisningar för upprättande av en sökplan i kursen TDDD39 Perspektiv på informationsteknologi. Anvisningar Sökplanen påbörjas

Läs mer

FÖA110 Informationssökningsövningar facit

FÖA110 Informationssökningsövningar facit FÖA110 Informationssökningsövningar facit Övningar i boksökning 1. Sök någon av böckerna i din kurslitteraturlista i bibliotekets katalog. Tips: Sök på ISBN-numret eller sök på något eller några ord t.ex.

Läs mer

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek.

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek. 1. Skapa ett EndNote-bibliotek Börja med att öppna EndNote och skapa ett bibliotek (Reference Library). Det gör du under File / New. Namnge ditt bibliotek och välj var på datorn du vill spara det. Nu kan

Läs mer

En fråga som då och så uppkommer är Finns det några bevis för att akupunktur hjälper mot spänningshuvudvärk

En fråga som då och så uppkommer är Finns det några bevis för att akupunktur hjälper mot spänningshuvudvärk Sökexempel - Spänningshuvudvärk En fråga som då och så uppkommer är Finns det några bevis för att akupunktur hjälper mot spänningshuvudvärk Eftersom man i detta fall bör göra en sökning i internationella

Läs mer

Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se

Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du. Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Hitta en artikel som använt samma teoretiker i samma sammanhang som du Viktor Öman, bibliotekarie viktor.oman@mdh.se Stora Tänkare i tillämpad form Alla ämnen har sina Stora Tänkare, men inom vissa är

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Hur du hittar vetenskapliga artiklar och läser dem i fulltext

Hur du hittar vetenskapliga artiklar och läser dem i fulltext UMEÅ UNIVERSITET Klinisk Farmakologi Susanne Westman Sofia Svahn 2010-08-25 Tips och uppgifter kring E-tidskrifter Handout Datorintro II Introduktionskurs 10,5hp Receptarieprogrammet 180hp Hur du hittar

Läs mer

En liten introduktion till Mediakatalogen

En liten introduktion till Mediakatalogen En liten introduktion till Mediakatalogen Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Sammanfattning av informationssökning VT19

Sammanfattning av informationssökning VT19 729G19 Tillämpad kognitionsvetenskap Sammanfattning av informationssökning VT19 För godkänt projekt på kursen 729G19 skall man haft ett handledningstillfälle i informationssökning och sammanfattning av

Läs mer

PubMed (Medline) Fritextsökning

PubMed (Medline) Fritextsökning PubMed (Medline) PubMed är den största medicinska databasen och innehåller idag omkring 19 miljoner referenser till tidskriftsartiklar i ca 5 000 internationella tidskrifter. I vissa fall får man fram

Läs mer

INTRODUKTION. till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI. sli.se/gr

INTRODUKTION. till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI. sli.se/gr INTRODUKTION till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI sli.se/gr Skapa konto Klicka på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i kommun och skola, får du en lista på "träffar"

Läs mer

Informatik C, VT 2014 Informationssökning och referenshantering. Therese Nilsson therese.nilsson@ub.umu.se 0660-292519

Informatik C, VT 2014 Informationssökning och referenshantering. Therese Nilsson therese.nilsson@ub.umu.se 0660-292519 Informatik C, VT 2014 Informationssökning och referenshantering therese.nilsson@ub.umu.se 0660-292519 Umeå UB Datorer och nät, utskrifter, kopiering Studieplatser Böcker, avhandlingar, uppslagsverk E-resurser

Läs mer

Sökhjälp. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen.

Sökhjälp. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor på webbplatsen. Sökhjälp Webbplatsen är responsiv. Det betyder att den ser olika ut beroende på om du tittar på den med smarttelefon, surfplatta eller dator. Principerna för hur du söker är dock de samma för alla apparater.

Läs mer

Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga artiklar! Linköpings Universitetsbibliotek

Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga artiklar! Linköpings Universitetsbibliotek Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga artiklar! Mikael.Rosell@liu.se 013-282248 Linköpings Universitetsbibliotek 2 FEM saker ni SKA ta med er härifrån! Välja ut och använda relevanta databaser

Läs mer

Ämnesguider Higgins bibliotekets katalog

Ämnesguider Higgins bibliotekets katalog Innehåll Informationssökning för kursen Introduktion till miljöteknik, ht15 Karin Meyer Lundén 8 oktober 2015 Bibliotekets hemsida Higgins Libris Tidskriftslistan Databaslistan Discovery och andra relevanta

Läs mer

Söka artiklar i CSA-databaser Handledning

Söka artiklar i CSA-databaser Handledning På Malmö högskola har vi flera databaser via CSA, bl.a. Sociological Abstracts, Social Services Abstracts, ERIC och PsychInfo, det betyder att gränssnittet för dessa databaser ser likadana ut. Om du har

Läs mer

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Sida 1(9) Mediecenter Värmland Lena Bengtsson, 054-7011062 lena.bengtsson@regionvarmland.se Datum 2015-05-07 En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Region Värmland - kommunalförbund Postadress

Läs mer

En introduktion till SLI.SE

En introduktion till SLI.SE En introduktion till SLI.SE Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i skola,

Läs mer

Att söka information (med betoning på Internet)

Att söka information (med betoning på Internet) Att söka information (med betoning på Internet) - en sökguide för distansstuderande 1. Var finns informationen? 2. Hur söker man? Sökstrategier 3. Olika informationskällor, hjälpmedel vid informationssökning

Läs mer

INFORMATIONSSÖKNING: SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET T1. Medicinska biblioteket

INFORMATIONSSÖKNING: SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET T1. Medicinska biblioteket INFORMATIONSSÖKNING: SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET T1 Medicinska biblioteket www.ub.umu.se IDAG SKA VI TITTA PÅ: Förberedelser för att söka vetenskaplig artikel: o Formulera en sökfråga o Välja ut bra sökord

Läs mer

PubMed gratis Medline på Internet 1946-

PubMed gratis Medline på Internet 1946- Klicka på 1. SÖK i E-biblioteket 2. Flik Databaser 3. PubMed PubMed gratis Medline på Internet 1946- www.ebiblioteket.vgregion.se Fritextsökning Skriv in de ord du vill söka på (AND läggs automatiskt in

Läs mer

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1 Dantek ElevWeb Hjälp Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB Sidan 1 Innehåll Introduktion till Dantek ElevWeb 3 Att söka i Dantek ElevWeb 4 3 sätt att söka 5 Trunkering 5 Fritextsökning 6 Hjälp via stavningskontroll

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Källuppgifter i fysik FAFA55

Källuppgifter i fysik FAFA55 Källuppgifter i fysik FAFA55 Varför är vi här? Kursmål: korrekta källuppgifter på universitetsnivå Projekt under LP 1 - Att hitta information - Korrekta källuppgifter i fysikformat Gäller även labbrapport

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

IMPORTERA POSTER TILL DIVA Anvisning för export av poster från andra databassystem för import till DiVA

IMPORTERA POSTER TILL DIVA Anvisning för export av poster från andra databassystem för import till DiVA IMPORTERA POSTER TILL DIVA Anvisning för export av poster från andra databassystem för import till DiVA Universitetsbiblioteket Senast ändrad: 2016-12-12 2 Innehållsförteckning Linköpings universitetsbibliotek

Läs mer

KN - Seminarium. (Litteratursökning)

KN - Seminarium. (Litteratursökning) KN - Seminarium (Litteratursökning) Elektroniska medier Åbo Akademis bibliotek http://www.abo.fi/library/dbs Virtuellt bibliotek / länksamling för sökning på internet Referensdatabaser, som innehåller

Läs mer

Institutionen för arkeologi och antikens kultur. - Att söka litteratur en liten vägledning

Institutionen för arkeologi och antikens kultur. - Att söka litteratur en liten vägledning Institutionen för arkeologi och antikens kultur - Att söka litteratur en liten vägledning Fredrik Fahlander 2004-2007 1 Att söka litteratur: några tips En bra start kan vara att starta i institutionsbiblioteket;

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Vad ska jag lära mig? Att använda en RSS-läsare, t ex Google Reader Bevaka nya tidskriftsartiklar inom ditt ämne Prenumerera på innehållsförteckningar

Läs mer

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide Nationalencyklopedin Avancerad guide Nationalencyklopedin Våren 2010 Nationalencyklopedins uppdrag är att sprida kunskap, texterna är skrivna av drygt 4 000 experter och bearbetad av redaktionen. På nätet

Läs mer

Informationssökning och Källkritik

Informationssökning och Källkritik Informationssökning och Källkritik Anna Lidén Senast uppdaterad: 2009-03-23 Informationsstegen 8. Gör klart ditt arbete. 7. Är du nöjd med det du funnit? Notera var du hittat informationen. Ska finnas

Läs mer

I CINAHL hittar du referenser till artiklar inom omvårdnad och hälsa. Även en del böcker och avhandlingar finns med.

I CINAHL hittar du referenser till artiklar inom omvårdnad och hälsa. Även en del böcker och avhandlingar finns med. CINAHL Vad innehåller CINAHL? I CINAHL hittar du referenser till artiklar inom omvårdnad och hälsa. Även en del böcker och avhandlingar finns med. Fritextsökning Fritextsökning innebär att du söker i alla

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin -

Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin - Att söka vetenskapliga artiklar inom vård och medicin - en kort genomgång Var och hur ska man söka? Informationsbehovet bestämmer. Hur hittar man vetenskapliga artiklar inom omvårdnad/ medicin? Man kan

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Sök artiklar i PubMed: handledning

Sök artiklar i PubMed: handledning Sök artiklar i PubMed: handledning 1) Börja med att utifrån ditt ämne identifiera lämpliga söktermer. Ex. Du vill hitta artiklar om riskfaktorer i relation till rökning och lungcancer. 2) Eftersom PubMed

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Sök artiklar i PubMed

Sök artiklar i PubMed Sök artiklar i PubMed En handledning i hur man söker med hjälp av ämnesord. PubMed är en databas med över 20 miljoner referenser som täcker medicin, omvårdnad, odontologi, veterinärmedicin, hälso- och

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

Marie Gustafsson. Böcker. Böcker. Tidningar och. Utskrifter

Marie Gustafsson. Böcker. Böcker. Tidningar och. Utskrifter Att söka information Marie Gustafsson marie.gustafsson@hb.se Dagens innehåll: Att söka vetenskaplig litteratur Forskning och publicering Olika typer av publikationer Olika typer av informationskällor Vetenskapliga

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar

Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Vetenskaplig teori och metod II Att hitta vetenskapliga artiklar Sjuksköterskeprogrammet T3 Maj 2015 Camilla Persson camilla.persson@umu.se Idag tittar vi på: Repetition av sökprocessen: förberedelser

Läs mer

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben!

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben! Sök effektivt 1. Uppslagsböcker - i biblioteket eller på webben 2. Sök böcker direkt på hyllan eller använd ämnesdatabaser - eventuellt också tidningsartiklar 3. Länkbibliotek - kvalitetskontrollerade

Läs mer

Marie Gustafsson. Forskning och publicering Olika typer av publikationer och informationskällor Vetenskapliga artiklar. marie.gustafsson@hb.

Marie Gustafsson. Forskning och publicering Olika typer av publikationer och informationskällor Vetenskapliga artiklar. marie.gustafsson@hb. Att söka information Marie Gustafsson marie.gustafsson@hb.se Dagens föreläsning: Att söka vetenskaplig litteratur Forskning och publicering Olika typer av publikationer och informationskällor Vetenskapliga

Läs mer

Retriever Mediearkivet

Retriever Mediearkivet Retriever Mediearkivet Avancerad guide Retriever Mediearkivet Våren 2010 Retriever Mediearkivet innehåller material från 430 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter, affärspress, webbtidningar, bloggar

Läs mer

ALEPH ver. 18 Sökning - övningar

ALEPH ver. 18 Sökning - övningar ALEPH ver. 18 Sökning - övningar Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Anslut till låne- eller förvärvsmodulen i biblioteket/databasen SWE50 (administrativ databas) eller katalogiseringsmodulen

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Bibliotekets tryckta och elektroniska resurser

Bibliotekets tryckta och elektroniska resurser Informationssökning för kursen Introduktion till projektmetodik Ingenjörsstudenter ht 13 Gunilla Thunarf Sundkvist Malin Almstedt Jansson sep 2013 Bibliotekets tryckta och elektroniska resurser Böcker

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 EndNote online T5 hösten 2014 Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 Idag går vi igenom: Skapa konto i EndNote online Hämta in referenser från PubMed och Cinahl Använda referenserna i Word

Läs mer

Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA

Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA Handledning för publicering av avhandlingar och andra vetenskapliga publikationer i DiVA Innehållsförteckning Instruktion för att lägga in din avhandling i DiVA... 2 Publicera avhandlingen... 2 Publicering

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

Nya EU-förordningar. Manual om hur man använder EUR-Lex avancerade sökfunktion

Nya EU-förordningar. Manual om hur man använder EUR-Lex avancerade sökfunktion Nya EU-förordningar Manual om hur man använder EUR-Lex avancerade sökfunktion Kom igång Gå till EUR-Lex webbplats: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=sv. Gå till sökrutan i mitten av sidan på

Läs mer

Manual. Kom igång med Menigo Leverantörsorder. Version 1.4 2015-06-01

Manual. Kom igång med Menigo Leverantörsorder. Version 1.4 2015-06-01 Manual Kom igång med Menigo Leverantörsorder Version 1.4 2015-06-01 Innehållsförteckning: Hur får jag tillgång till Leverantörsorder på webben? Viktig information! Logga in Startsida Välj leveransdatum

Läs mer

Att hålla sig uppdaterad

Att hålla sig uppdaterad Att hålla sig uppdaterad med hjälp av RSS Vad är RSS? RSS är ett tidsbesparande sätt att prenumerera på uppdateringar. Istället för att surfa runt till var och en av dina favoritsidor kommer uppdateringarna

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Sökning, källkritik och referenshantering EITA LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK

Sökning, källkritik och referenshantering EITA LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK Sökning, källkritik och referenshantering EITA55 2018-09-07 LINA AHLGREN & OLA HEDBÄCK Agenda Sökprocessen Söktjänster Referenshantering Sökprocessen Problemställning Källkritik Sökord Sökresultat Söktjänster

Läs mer

Guide Hur du anmäler dig till e-utbildning i Utbildningsportalen

Guide Hur du anmäler dig till e-utbildning i Utbildningsportalen Guide för Kontrollmyndigheter- sid 1 (7) Guide Hur du anmäler dig till e-utbildning i Utbildningsportalen Välkommen att gå utbildningar på Livsmedelsverkets Utbildningsportal! För att få tillgång till

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga publikationer Linköpings Universitetsbibliotek

Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga publikationer Linköpings Universitetsbibliotek Informationssökning - att söka och finna vetenskapliga publikationer Mikael.Rosell@liu.se 013-282248 Linköpings Universitetsbibliotek Varför informationssökning? Efter genomgången kurs ska studenten på

Läs mer

Importera referenser till DiVA

Importera referenser till DiVA Importera referenser till DiVA Uppdaterad 2013-06-11 Du kan importera referenser från många olika databaser och referenshanteringsprogram till DiVA. Endast publicerat material skall registreras. Följande

Läs mer

En medicinsk söktjänst. Lathund

En medicinsk söktjänst. Lathund En medicinsk söktjänst Lathund Sammanställd av Inger Jönsson, Medicinska biblioteket, Landstinget Blekinge, 2016-12 Uppdaterad: 2017-02 Anpassad för Region Gävleborg 2017-04 1 ClinicalKey är en medicinsk

Läs mer

Importera referenser till DiVA

Importera referenser till DiVA Sid 1 (7) referenser till DiVA Du kan importera referenser från många olika databaser och referenshanteringsprogram till DiVA. Följande referensformat kan användas: ISI, PubMed XML, EndNote XML, MODS v.3,

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

INTRODUKTION. till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI. grkom.se/gr-sli

INTRODUKTION. till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI. grkom.se/gr-sli INTRODUKTION till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Skapa konto... 4 Startsidan... 4 Att söka med sökord... 5 Sök... 5 Filtrering - vad vill du se för träffar?... 6 Spara filter, lägga till

Läs mer

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Upptäck det nya sättet att låna film.

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Upptäck det nya sättet att låna film. BTJ PRESENTERAR NYFIKET Upptäck det nya sättet att låna film. STARTSIDAN MENYN Enkel och överskådlig meny: START, FILMER, ARTIKLAR och INFO. SPRÅKSTÖD Information på både svenska och engelska. SÖK Sök

Läs mer

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Medioteket Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Innehåll 4 Konto Logga in Bli medlem 5 Söka Sök Filter Boxar Samsök 6 Strömma media 7 Kommentarer 7 Dela/Skapa klipp 8 Boka media och förlänga

Läs mer

Selma Manual Kurslitteratur administrera kurslitteraturlista. Ladokgruppen

Selma Manual Kurslitteratur administrera kurslitteraturlista. Ladokgruppen Selma Manual Kurslitteratur administrera kurslitteraturlista Ladokgruppen Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledande information... 3 Allmänt om kurslitteraturmodulen... 3 Arbeta med kurslitteraturlistor...

Läs mer

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Lathund för beställning av läromedel via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Kommunala Mediacentralen KMC Hur hittar jag till Läromedel via SLI: Gå till KMC:s hemsida www.kmc.sodertalje.se.

Läs mer