Informationssökning och Källkritik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationssökning och Källkritik"

Transkript

1 Informationssökning och Källkritik Anna Lidén Senast uppdaterad:

2 Informationsstegen 8. Gör klart ditt arbete. 7. Är du nöjd med det du funnit? Notera var du hittat informationen. Ska finnas med i din källförteckning. 6. Är informationen trovärdig? Om inte, gå tillbaka till steg 2 eller steg Hittade du det du sökte? Om inte, gå tillbaka till steg 2 eller steg Gör din informationssökning. 3. Fundera på var du kan hitta lämplig information. Finns den i en bok? Finns den på Internet? 2. Tänk ut lämpliga sökord. 1. Skaffa dig kunskap om ditt ämne. Börja med att söka i t.ex. NE eller Länkskafferiet.

3 Vad är Internet? Se Internet som en mycket stor samling datorer runt om på jorden som har förbindelse med varandra. När du kopplar upp dig på Internet så känns det som du bara söker i en dator, men i själva verket så hoppar du omkring mellan olika datorer beroende på vilken data du letar efter. Ingen har totalansvar över Internet. Den information som finns där kan vara bra eller dålig. Det är upp till dig att kontrollera den information som du hittar.

4 Vad är en sökmotor? För att söka efter information på Internet kan du ta hjälp av en sökmotor, t.ex. Google. En sökmotor använder sig av program (spindlar) som söker igenom miljontals webbsidor på Internet och samlar information om dem. All information som spindlarna samlar sorteras in i databaser. Man kan säga att en databas är som en byrå med massor av lådor. I vilken låda informationen ska placeras bestäms i de regler som finns för sökmotorn. Regler Internet När du söker i en sökmotor letar den igenom databasen (lådorna i byrån) och försöker plocka fram de webbsidor som stämmer med det du söker efter.

5 Tänk på att en sökmotor inte förstår innehållet på en sida. Den vet inte om en webbsida är bra eller dålig, sann eller falsk, snäll eller dum. Sökmotorn arbetar efter de regler som finns upplagda för den. Google är den mest använda sökmotorn på Internet. Googles spindlar söker regelbundet igenom miljardtals webbsidor och sorterar och lägger in information om dessa i Googles egna databaser (kallas att indexera). Google granskar inte webbsidorna. Det måste du själv göra.

6 Sök i Google 1. Skriv i Internet Explorers adressfält. Webbsidan för Google visas på datorns skärm. 2. Om du bara vill söka efter bilder så klickar du på Bilder (7). 3. Skriv ett eller flera sökord i sökrutan (1). Du kan också söka på fras, det vill säga ord inom citationstecken (t.ex. Astrid Lindgren ). 4. Klicka med musen på rutan Google-sökning (2). Då visar Google alla webbsidar som den hittar på Internet som helt stämmer överrens med din sökfråga. Tips! Om du vill snabba upp din sökning så klicka istället på rutan Jag har tur (3). Då visar Google bara den webbsida som den anser är den viktigaste bland de webbsidor som den hittade i sin sökning. De andra webbsidorna visas inte. Du kan begränsa din sökning genom att bara söka efter sidor på svenska (5) eller sidor från Sverige (6). Med Sidor från Sverige menas att webbsidorna finns på svenska servrar (värddatorer).

7 Sökresultat i Google Bilden nedanför visar resultatet av en sökning efter Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. A. Statistikraden visar hur många webbsidor (17 000) som Google hittade och hur lång tid sökningen tog (0,20 sekunder, syns ej på bilden). B. Webbsidans titel och sedan följer på nästa rad ett kort utdrag ur webbsidan. Sökorden visas med fetstil. C. Webbsidans adress. D. Om du klickar på länken Cachad får du se hur webbsidan såg ut när Google lade in den i databasen (indexerade). E. Klickar du på länken Liknande sidor försöker Google hitta fler sidor som liknar den webbsida där länken finns. Tips! Om du får för många träffar så prova med att lägga in fler sökord. Tänk bara på att du måste ha ett blanktecken mellan varje sökord.

8 Vad är en databas? En databas är ett sätt att ordna och lagra data så att man lättare ska kunna hitta den. En databas är som en byrå med många lådor. I lådorna har man sorterat in data beroende på dess innehåll. När du sen söker efter data i databasen behöver du inte leta i alla lådorna utan gå direkt till den låda där sökt data finns. Fakta om kaniner Vad som finns i en databas varierar. Man brukar försöka samla data som hör ihop i en databas, t.ex. telefonkataloger eller register över personer. Man får ofta betala för att få använda en databas. Det beror på att det kostar pengar att hålla en databas aktuell och granskad. På skolorna finns för det mesta möjlighet att söka i flera databaser. Vanliga databaser är t.ex. NE (Nationalencyklopedin), Alex (författarlexikon) och Landguiden (en databas över jordens länder).

9 Sök i Alex Alex är ett lexikon på Internet som innehåller uppgifter om författare och deras böcker. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält. Webbsidan för Alex visas på datorns skärm. 2. Klicka på knappen Författarlexikon (1). 3. Ett fönster visas till vänster på skärmen. Skriv namnet på författaren (Lindgren, Astrid) i knappen (2) eller några bokstäver och bläddra dig fram i listan. Klicka på författarens namn i listan. 4. Nu visas en artikel om författaren i det högra fönstret på skärmen. I en liten meny till höger(3) kan du välja att läsa mer om författaren (boktips, webbsidor), se vilka titlar som författaren har skrivit samt skriva ut informationen.

10 Sök i Landguiden Landguiden innehåller fakta om världens länder. Det är Utrikespolitiska Institutet som ansvarar för Landguiden. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält. Logga in med lösenord. Skolbibliotekarien eller din lärare hjälper dig med lösenordet. 2. Välj det land som du vill läsa om (1). 3. Fakta om landet visas i det högra fönstret. Längst ut till höger finns en lista (2) med ett antal länkar till olika kapitel (faktablad) om det aktuella landet. 4. Vill du se en karta över landet så klicka på knappen Karta. Du kan också välja knappen Kartor (4). Där kan du också se kartor över kontinenter. Tips! Om du vill veta mer om ett land än det som står i Landguiden så kan du klicka på knappen Länkar (5). Då visas en webbsida med en samling länkar till ännu mera information om landet.

11 Jämför fakta i Landguiden I Landguiden kan du jämföra fakta mellan olika länder. 1. Klicka på knappen Jämför länder (se (5) i bild Sök i Landguiden ). 2. En webbsida visas där du kan välja mellan tre olika länkar: Jämför fakta, Topplistor och Statistiklabbet. Klicka på länken Jämför fakta. 3. Markera de länder som du är intresserad av att jämföra. Klicka på knappen Fortsätt>>. 4. Välj i listorna vilken fakta som du vill jämföra. Klicka sedan på rutan Visa resultatet. 5. Resultatet visas på skärmen. Bilden ovan visar resultatet av en jämförelse mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige. Här har vi valt att jämföra yta, största sjö och antal invånare.

12 Sök i NE (Nationalencyklopedin) NE är ett stort uppslagsverk på Internet. All fakta är aktuell och granskad av experter. NE har en del som är speciellt anpassad till skolan. Den heter NE skola (1). Oftast kommer den upp automatiskt när du väljer att söka på NE. Om du inte får upp NE skola så klickar du på namnet NE-skola högst upp i högra hörnet. Ovanstående bild visar NE skolas startsida. Den innehåller ett antal funktioner samt en hel mängd av information. Använd sökrutan (2) när du vill söka efter en artikel. Skriv sökordet/sökorden och klicka sedan på knappen Sök. Under Skolnytt (3) finner du ett antal inlägg som t ex Vad minns du egentligen av 2008?. Nya temapaket (4) innehåller sammanställd fakta och uppgifter om ett visst ämne. I Elevrummet (5) hittar du bl.a. läxhjälpen, flaggspelet och kartor. Verktyg som du kan ha nytta av i ditt skolarbete.

13 Sökresultat i NE skola I bilden ovanför har vi valt söka på ordet rubin (se sökrutan). Vi fick 47 träffar (1). För varje träff ser du namnet på artikelns rubrik (rödmarkerad) och därefter kan du läsa någon eller några meningar från artikeln. Vill du läsa hela artikeln klickar du bara på rubrik eller artikeltextrad. Om du vill ta reda på mer om ett ord eller veta vad det heter på engelska så kan du klicka på Svensk ordbok (2) eller på Engelsk ordbok (3). Under Illustrationer (4) hittar du de illustrationer som NE har funnit för ditt sökord. Om du skulle stava fel så föreslår NE ord som ligger nära sökordet (5). Klicka på det ord som stämmer överens med det ord du letar efter.

14 Artikel i NE skola I bilden ovanför har vi valt att läsa artikeln rubin (se föregående bild). Det finns ofta tre olika versioner av en artikel att välja mellan; en lång version, en kort version och en enkel version. Du ser dem på vänstra sidan av artikeln. Den som är svartmarkerad är den version av artikeln som visas på skärmen. I exemplet ovan visas den enkla (1). Den enkla har en text som är anpassad till barn- och ungdomar. Ibland krävs det att man har med en källförteckning i sitt dokument. Har du hämtat information från NE kan du lätt kopiera dess källangivelse. Klicka på länken Kopiera källanvisning och källangivelsen kopieras till urklipp. Du klistrar därefter in källangivelsen i ditt dokument.

15 Kartor i NE skola NE rymmer ett antal klickbara kartor. Länder, floder, berg, städer och stjärnor är exempel på objekt som tar dig direkt till artikeln när du klickar på dem. Under Sverigekartor (1) finner du länkar till Sverige topografisk karta, Sveriges landskap och Sveriges län och kommuner. Världsatlas (2) innehåller kartor över världsdelarna med dess länder. Europa (3) omfattar kartor över Europas alla länder. Stjärnbilder (4) innehåller förstoringsbara stjärnkartor. Blindkartor (5) ger dig möjligheten att skriva ut blindkartor över länder och landskap. Blindkartor kan vara bra att använda om man vill testa sina kunskaper eller öva till prov. Flaggspelet (6) är ett spel där du kan testa dina kunskaper om olika länders flaggor.

16 Sök i Länkskafferiet I Länkskafferiet hittar du länkar sorterade efter ämne. Länkarna är valda för att passa elever och lärare i skolan. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. 2. Det finns olika metoder att söka efter fakta i Länkskafferiet: 3. Sök på ämne (1). Klicka med musen på ämnesområdet, sedan på aktuell undergrupp och så vidare tills du nått botten där länkarna till webbsidorna finns. 4. Sök på ord (2). Skriv ett eller flera sökord. Det måste vara ett blanktecken mellan varje sökord. Klicka därefter på knappen Sök. En träfflista med länkar till webbsidor visas på skärmen. 5. Sök i ämnesordlista (4). Det är en lista som visar vilka ämnesord som finns. Om du klickar på ett ämnesord så visas alla länkar till webbsidor som finns kopplade det.

17 Sökresultat i Länkskafferiet Bilden nedanför visar resultatet av en sökning via ämnesområde. Vi valde ämnesområdet Folk och länder och sedan undergrupp Flaggor (A). Nu har vi nått botten och kommer åt länkarna till webbsidorna. B. Antal träffar (9 stycken). C. För varje träff visas rubrik och en kort beskrivande text. Klicka på rubriken (länk) och du får fram dess webbsida på skärmen. D. Flaggan visar vilket språk webbsidan är skriven på. E. Här ser du vilken ålder som webbsidan är avsedd för (du ser åldern om du för markören över symbolen). F. Spel, lek och lär är en länk till en annan undergrupp. Om du inte hittar den information som du är ute efter i träfflistan, kan det vara bra att titta på de undergrupper som Länkskafferiet föreslår.

18 Sök i Annas länkburkar 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. 2. Länkarna är sorterade efter ämne. Klicka på den burk, flaska eller låda som innehåller det ämne som du är nyfiken på. 3. Du kommer då till den webbsida där Anna har samlat alla webbsidor som passar till valt ämne, t.ex. bild (1). Varje länk visas som en bild. Om du för med musen över en bildruta (2) så visas en ruta med text som talar om vad webbsidan innehåller.

19 Vad är en bibliotekskatalog? För att man ska kunna hålla reda på alla böcker som finns på ett bibliotek måste man ha någon form av stöd och struktur. Det är omöjligt att komma ihåg alla böckerna, veta vilka som står på hyllan, vad de står placerade, vilka som är utlånade, vem som har lånat böckerna osv. Då är en bibliotekskatalog till stor hjälp. En bibliotekskatalog innehåller uppgifter om vilka böcker som finns på ett bibliotek. Oftast är det böcker som är registrerade i bibliotekskatalogen. Ibland kan också annan media registreras, som t.ex. filmer eller ljudböcker. I en bibliotekskatalog kan man hitta uppgifter om en bok, som t.ex. titel, författare, när den skrevs och var den finns placerad i biblioteket. Man brukar också kunna se om boken är utlånad eller om den finns på hyllan för lån. Förr använde man kortkataloger (papper), men nu finns bibliotekskatalogerna elektroniskt lagrade.

20 Böckernas placering När du söker i bibliotekskataloger är det viktigt att känna till vilket system som böckerna står placerade efter i hyllorna. De flesta bibliotek och skolbibliotek i Sverige ställer upp sina böcker enligt SAB:s klassifikationssystem (Svenska Allmänna Biblioteksföreningens Klassifikationssystem för svenska bibliotek). Man kan säga att SAB är ett kodsystem som är uppbyggt av bokstavs- och sifferkombinationer. SAB består av ett antal huvudavdelningar, ämnesområden, som anges med stora (versaler) bokstäver. Huvudavdelningarna delas sedan in i underavdelningar. Dessa kan visas med hjälp av olika kombinationer av små (gemener) bokstäver och eller siffror. Bokens SAB-beteckning kallas för signum. Exempel: U Ug Ugg = naturvetenskap = djur = fåglar Om det står,u sist i koden så betyder det att faktaböckerna riktar sig till barn och ungdomar. Exempel Ugg,u = En bok om fåglar för barn och ungdom Vi skiljer på skönlitteratur och facklitteratur. Skönlitteratur är berättelser som (oftast) är påhittade. Facklitteraturen är böcker som bygger på fakta, d.v.s. inte något som är påhittat. Skönlitteratur och facklitteratur brukar stå placerade på olika platser i ett bibliotek.

21 Bibliotekets ämnesavdelningar (SAB) A B C D E F G H Bok- och biblioteksväsen Allmänt och blandat Religion Filosofi och psykologi Uppfostran och undervisning Språkvetenskap Litteraturvetenskap Skönlitteratur Hc Svensk skönlitteratur vuxna Hc,u Svensk skönlitteratur - ungdom Hce Utländsk skönlitteratur i svensk översättning vuxna Hce,u Utländsk skönlitteratur i svensk översättning - ungdom Hcf Småbarnsberättelser och sagor Hcg Skönlitteratur för mellanåldern I Konst, musik, teater och film J Arkeologi K Historia L Biografi med genealogi M Etnografi, socialantropologi och etnologi N Geografi O Samhälls- och rättsvetenskap P Teknik, industri och kommunikationer Q Ekonomi och näringsväsen R Idrott, lek och spel S Militärväsen T Matematik U Naturvetenskap V Medicin Y Musikinspelningar Tips! Vet du inte vilken bok du vill ha utan endast ämnet då kan du söka på ämnesområde. Då kan du se vilka böcker som biblioteket har om just ditt ämne.

22 Sök i Selma Malmö skolors mediesystem heter Selma. Här finns skolbibliotekets böcker registrerade. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. Du ska inte logga in i Selma. Du kan bara söka efter böcker i Selma. Alla lån och återlämningar av böcker sker via skolbibliotekarien. 2. Markera vilken typ av sökning du vill göra (1). På högra sidan på webbsidan finns en ruta (2) som talar om för dig hur du kan skriva din sökning. Förklaringarna ändras beroende av vilken typ av sökning som du har valt. 3. I rutan Ange sökord (4) skriver du det du söker efter. 4. Det är viktigt att du väljer ditt skolbibliotek i rutan Välj bibliotek (3). Det är bara ditt biblioteks böcker som du kan låna. I exemplet har vi valt att söka efter böcker som finns på biblioteket Segevångsskolan.

23 Sökresultat i Selma Bilden nedanför visar resultatet av en sökning efter en bok med titeln (1) Meningen med livet (2) som vi sökt efter på Segevångsskolans bibliotek (3). Det finns 7 exemplar av boken på Segevångsskolans bibliotek (4). Böckerna står placerade på hylla (5) Hcg (böcker för mellanåldern). Lånetiden är 4 veckor (6). Statusen på exemplaren (7) visar att samtliga är tillgängliga för lån. Tips! Längst ned på webbsidan kan du se vilka ämnesord som knutits till boken. Detta är ett bra sätt att få en uppfattning om vad boken handlar om. När ämnesordet följs åt av bokstaven u betyder det att det vänder sig till barn och ungdom.

24 Sök i Malin Malmös stadsbiblioteks katalog heter Malin. Här finns också stadsdelsbibliotekens media registrerade. Du kan t.ex. se om Kirsebergs bibliotek har en viss bok och om den finns inne på hyllan. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. 2. Webbsidan Sök i katalogen visas på skärmen. 3. Välj sökalternativ (1). 4. Skriv i rutan Sök efter (2) det du söker efter beroende på vilket sökalternativ du valt. Klicka på knappen Sök. Tips! Vill du ha hjälp med din sökning så klicka på Sökhjälp som finns i menyn överst på webbsidan. Du kan även välja Avancerad sökning. Vi går dock inte in på denna funktion här.

25 Sökresultat i Malin Bilden nedanför visar resultatet av en sökning efter en bok som heter (1) April, april Sigge (2) som vi sökt efter i hela katalogen (3). Vi har fått 2 träffar (4). Vi kan se att den finns som bok (5) och ljudbok CD (5). Vi väljer bok. För att se vilka bibliotek som har boken klickar vi på länken Se alla placeringar (6). Vi kommer då till en webbsida där vi kan se vilka bibliotek som har boken, vilken hylla varje exemplar står på och om de finns inne för lån. Ibland räcker inte utrymmet till för att vissa alla exemplaren som finns registrerade i Malin. Då klickar du på rutan Klicka för att se alla exemplar (eller sök speciell volym). Rutan hittar du längst ned på webbsidan.

26 Källkritik på Internet Det är mycket på Internet som inte har granskats av någon. Tänk på att webbsidan många gånger visar de åsikter som grundaren av webbsidan har. Texten behöver inte vara sann. Den kan vara skriven för att uppnå ett visst syfte. När du tittar på en webbsida bör du ställa dig följande frågor: Vilken person eller personer har gjort webbsidan? o Vem har skrivit texten? o Vem är ansvarig för webbsidan? o Finns det kontaktinformation? Vad är syftet med webbsidan? o Vad handlar webbsidan om? o Kan man se vilket syfte man har med webbsidan? o Vem vänder sig webbsidan till? Verkar uppgifterna riktiga? o Hur kan jag kontrollera innehållet på webbsidan? o Verkar uppgifterna riktiga/sanna? o Har man mixtrat med illustrationerna (bilderna)? När lades webbsidan ut på Internet? o Kan man se när webbsidan senast uppdaterades? Ovanstående frågor gäller inte bara Internet utan kan även användas när du läser böcker, tidningsartiklar och tidskriftsartiklar. Ja, till och med när du tittar på TV eller lyssnar på radio. Tips! För att få en signal om hur populär en webbsida är kan du kontrollera hur många webbsidor som länkar till den. Gå in i Goggle och skriv Link:länkadress i sökfältet (länkadress = adressen till den webbsida som du vill kontrollera).

PIM Söka http://www.pim.skolutveckling.se/

PIM Söka http://www.pim.skolutveckling.se/ PIM Söka http://www.pim.skolutveckling.se/ Examination http://pimbevis.skolutveckling.se/ Nivå 1 Frågefilm om sökning på internet Inlämningsuppgift - Worddokument med bilder http://www.pim.skolutveckling.se/upload/pimpresentation.ppt

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide Nationalencyklopedin Avancerad guide Nationalencyklopedin Våren 2010 Nationalencyklopedins uppdrag är att sprida kunskap, texterna är skrivna av drygt 4 000 experter och bearbetad av redaktionen. På nätet

Läs mer

INTERNETKURS FÖR NYBÖRJARE: INTERNET GRUND. För Windows 7 BIBLIOTEK, STUDIEFÖRBUND, FOLKHÖGSKOLOR I JÖNKÖPINGS LÄN

INTERNETKURS FÖR NYBÖRJARE: INTERNET GRUND. För Windows 7 BIBLIOTEK, STUDIEFÖRBUND, FOLKHÖGSKOLOR I JÖNKÖPINGS LÄN INTERNETKURS FÖR NYBÖRJARE: INTERNET GRUND För Windows 7 BIBLIOTEK, STUDIEFÖRBUND, FOLKHÖGSKOLOR I JÖNKÖPINGS LÄN Innehåll Internet grund... 3 Webbläsare... 3 Adressfält... 3 Http och https... 3 Webbsidor/hemsidor...

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 6 Länklistor 9 Övningar 10 Repetition 11 Kortfattad repetition 9 6 Inledning Välkommen till Nyfiken

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Om boklån, återlämning, informationssökning och källkritik

Om boklån, återlämning, informationssökning och källkritik Om boklån, återlämning, informationssökning och källkritik av Magnus Lindroth, Karlfeldtgymnasiet/Domarhagsskolan, 2013 Att söka efter en bok De flesta böcker på skolan är inlagda i bibliotekets datasystem

Läs mer

Riktlinjer för webbtexter

Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter I det här materialet ingår webbtexter och riktlinjer för hur du kan skriva webbtexter, så att de blir konsekventa och tydliga. Texterna kan du använda

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Välkommen till Jaguarklubben på internet

Välkommen till Jaguarklubben på internet Välkommen till Jaguarklubben på internet Menyn här ovanför tar dig snabbt till olika delar av webbplatsen. Start är förstasidan, För medlemmar innehåller länkar till bl.a. förmåner och försäkringsinformation,

Läs mer

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se 2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se SAMMANFATTNING Föreliggande uppsats behandlar ämnet sökmotoroptimering.

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

Medieplan för Södervångskolans bibliotek

Medieplan för Södervångskolans bibliotek Medieplan för Södervångskolans bibliotek Innehållsförteckning Sally Knutsson Augusti-2011 Pedagogiska aspekter... 3 Inköp av medier... 5 Gallring av medier... 5 Metod... 5 Efter medieplanen... 6 A Bok-

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Manual för Sverigekassans hemsida

Manual för Sverigekassans hemsida Manual för Sverigekassans hemsida Manualen visar hur du bygger ditt eget kassaregister. Du får provbygga och testa hur mycket du vill. Om du blir nöjd med ditt kassaregister kan du beställa och få det

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Lathund för projektarbetet

Lathund för projektarbetet Lathund för projektarbetet Bromma gymnasiums bibliotek Innehållsförteckning Inledning... 3 Kort om projektarbetet... 3 Grupp eller enskilt?... 4 Loggbok och handledning... 4 Projektprocessen... 5 1. Idéarbete...

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET Sociologiska institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap. Låneflöden mellan biblioteken i Umeåregionen

UMEÅ UNIVERSITET Sociologiska institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap. Låneflöden mellan biblioteken i Umeåregionen UMEÅ UNIVERSITET Sociologiska institutionen Biblioteks- och informationsvetenskap Låneflöden mellan biblioteken i Umeåregionen Frida Håkansson och Mia Juntti Handledare: Olle Persson Utvärdering av informationstjänster

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Vårt webbverktyg. Tänk på att inte använda bilder som förvirrar. Använd gärna film. Skriv också vad filmen handlar om, för den som inte kan se filmen.

Vårt webbverktyg. Tänk på att inte använda bilder som förvirrar. Använd gärna film. Skriv också vad filmen handlar om, för den som inte kan se filmen. Vårt webbverktyg Klicka här för att få en kort introduktion av Victoria Sjöström om hur webbplatserna i fub.se fungerar! http://youtu.be/gtjtjz-votk Kognitiv tillgänglighet och utvecklingsstörning Utvecklingsstörning

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

LIMIT-projektet Användarundersökning av Bibliotekens hemsidor

LIMIT-projektet Användarundersökning av Bibliotekens hemsidor LIMIT-projektet Användarundersökning av Bibliotekens hemsidor Else Nygren Informationsvetenskap Uppsala universitet 2006-01-16 Innehåll Bakgrund 1 Användartester 1 Syfte med undersökningen 1 Användbarhetslab

Läs mer

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE

FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE SÖKMOTOROPTIMERING FEM ENKLA KNEP SOM HJÄLPER DIG SYNAS BÄTTRE PÅ GOOGLE INLEDNING De flesta som har en webb-sida funderar då och då på hur de ska få sidan att komma så högt som möjligt i Google och andra

Läs mer

Joomla frontend Den sida dina besökare ser. Joomla backend Administrationsgränssnittet som bara administratörer ser.

Joomla frontend Den sida dina besökare ser. Joomla backend Administrationsgränssnittet som bara administratörer ser. Skapa en webbplats med Joomla Innan vi börjar En webbplats i Joomla har två huvudsakliga delar: En utsida som dina besökare ser och en insida som du som administratör använder när du konfigurerar och fyller

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

Att skriva uppsats. Några råd inför projektarbetet. Mimers Hus Gymnasieskola. Kerstin Olsson, Catarina Stake, Therese Svensson 07/08

Att skriva uppsats. Några råd inför projektarbetet. Mimers Hus Gymnasieskola. Kerstin Olsson, Catarina Stake, Therese Svensson 07/08 Att skriva uppsats Några råd inför projektarbetet Mimers Hus Gymnasieskola Kerstin Olsson, Catarina Stake, Therese Svensson 07/08 Innehållsförteckning Att skriva uppsats 1 Den skriftliga rapportens delar

Läs mer