Informationssökning och Källkritik

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationssökning och Källkritik"

Transkript

1 Informationssökning och Källkritik Anna Lidén Senast uppdaterad:

2 Informationsstegen 8. Gör klart ditt arbete. 7. Är du nöjd med det du funnit? Notera var du hittat informationen. Ska finnas med i din källförteckning. 6. Är informationen trovärdig? Om inte, gå tillbaka till steg 2 eller steg Hittade du det du sökte? Om inte, gå tillbaka till steg 2 eller steg Gör din informationssökning. 3. Fundera på var du kan hitta lämplig information. Finns den i en bok? Finns den på Internet? 2. Tänk ut lämpliga sökord. 1. Skaffa dig kunskap om ditt ämne. Börja med att söka i t.ex. NE eller Länkskafferiet.

3 Vad är Internet? Se Internet som en mycket stor samling datorer runt om på jorden som har förbindelse med varandra. När du kopplar upp dig på Internet så känns det som du bara söker i en dator, men i själva verket så hoppar du omkring mellan olika datorer beroende på vilken data du letar efter. Ingen har totalansvar över Internet. Den information som finns där kan vara bra eller dålig. Det är upp till dig att kontrollera den information som du hittar.

4 Vad är en sökmotor? För att söka efter information på Internet kan du ta hjälp av en sökmotor, t.ex. Google. En sökmotor använder sig av program (spindlar) som söker igenom miljontals webbsidor på Internet och samlar information om dem. All information som spindlarna samlar sorteras in i databaser. Man kan säga att en databas är som en byrå med massor av lådor. I vilken låda informationen ska placeras bestäms i de regler som finns för sökmotorn. Regler Internet När du söker i en sökmotor letar den igenom databasen (lådorna i byrån) och försöker plocka fram de webbsidor som stämmer med det du söker efter.

5 Tänk på att en sökmotor inte förstår innehållet på en sida. Den vet inte om en webbsida är bra eller dålig, sann eller falsk, snäll eller dum. Sökmotorn arbetar efter de regler som finns upplagda för den. Google är den mest använda sökmotorn på Internet. Googles spindlar söker regelbundet igenom miljardtals webbsidor och sorterar och lägger in information om dessa i Googles egna databaser (kallas att indexera). Google granskar inte webbsidorna. Det måste du själv göra.

6 Sök i Google 1. Skriv i Internet Explorers adressfält. Webbsidan för Google visas på datorns skärm. 2. Om du bara vill söka efter bilder så klickar du på Bilder (7). 3. Skriv ett eller flera sökord i sökrutan (1). Du kan också söka på fras, det vill säga ord inom citationstecken (t.ex. Astrid Lindgren ). 4. Klicka med musen på rutan Google-sökning (2). Då visar Google alla webbsidar som den hittar på Internet som helt stämmer överrens med din sökfråga. Tips! Om du vill snabba upp din sökning så klicka istället på rutan Jag har tur (3). Då visar Google bara den webbsida som den anser är den viktigaste bland de webbsidor som den hittade i sin sökning. De andra webbsidorna visas inte. Du kan begränsa din sökning genom att bara söka efter sidor på svenska (5) eller sidor från Sverige (6). Med Sidor från Sverige menas att webbsidorna finns på svenska servrar (värddatorer).

7 Sökresultat i Google Bilden nedanför visar resultatet av en sökning efter Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. A. Statistikraden visar hur många webbsidor (17 000) som Google hittade och hur lång tid sökningen tog (0,20 sekunder, syns ej på bilden). B. Webbsidans titel och sedan följer på nästa rad ett kort utdrag ur webbsidan. Sökorden visas med fetstil. C. Webbsidans adress. D. Om du klickar på länken Cachad får du se hur webbsidan såg ut när Google lade in den i databasen (indexerade). E. Klickar du på länken Liknande sidor försöker Google hitta fler sidor som liknar den webbsida där länken finns. Tips! Om du får för många träffar så prova med att lägga in fler sökord. Tänk bara på att du måste ha ett blanktecken mellan varje sökord.

8 Vad är en databas? En databas är ett sätt att ordna och lagra data så att man lättare ska kunna hitta den. En databas är som en byrå med många lådor. I lådorna har man sorterat in data beroende på dess innehåll. När du sen söker efter data i databasen behöver du inte leta i alla lådorna utan gå direkt till den låda där sökt data finns. Fakta om kaniner Vad som finns i en databas varierar. Man brukar försöka samla data som hör ihop i en databas, t.ex. telefonkataloger eller register över personer. Man får ofta betala för att få använda en databas. Det beror på att det kostar pengar att hålla en databas aktuell och granskad. På skolorna finns för det mesta möjlighet att söka i flera databaser. Vanliga databaser är t.ex. NE (Nationalencyklopedin), Alex (författarlexikon) och Landguiden (en databas över jordens länder).

9 Sök i Alex Alex är ett lexikon på Internet som innehåller uppgifter om författare och deras böcker. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält. Webbsidan för Alex visas på datorns skärm. 2. Klicka på knappen Författarlexikon (1). 3. Ett fönster visas till vänster på skärmen. Skriv namnet på författaren (Lindgren, Astrid) i knappen (2) eller några bokstäver och bläddra dig fram i listan. Klicka på författarens namn i listan. 4. Nu visas en artikel om författaren i det högra fönstret på skärmen. I en liten meny till höger(3) kan du välja att läsa mer om författaren (boktips, webbsidor), se vilka titlar som författaren har skrivit samt skriva ut informationen.

10 Sök i Landguiden Landguiden innehåller fakta om världens länder. Det är Utrikespolitiska Institutet som ansvarar för Landguiden. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält. Logga in med lösenord. Skolbibliotekarien eller din lärare hjälper dig med lösenordet. 2. Välj det land som du vill läsa om (1). 3. Fakta om landet visas i det högra fönstret. Längst ut till höger finns en lista (2) med ett antal länkar till olika kapitel (faktablad) om det aktuella landet. 4. Vill du se en karta över landet så klicka på knappen Karta. Du kan också välja knappen Kartor (4). Där kan du också se kartor över kontinenter. Tips! Om du vill veta mer om ett land än det som står i Landguiden så kan du klicka på knappen Länkar (5). Då visas en webbsida med en samling länkar till ännu mera information om landet.

11 Jämför fakta i Landguiden I Landguiden kan du jämföra fakta mellan olika länder. 1. Klicka på knappen Jämför länder (se (5) i bild Sök i Landguiden ). 2. En webbsida visas där du kan välja mellan tre olika länkar: Jämför fakta, Topplistor och Statistiklabbet. Klicka på länken Jämför fakta. 3. Markera de länder som du är intresserad av att jämföra. Klicka på knappen Fortsätt>>. 4. Välj i listorna vilken fakta som du vill jämföra. Klicka sedan på rutan Visa resultatet. 5. Resultatet visas på skärmen. Bilden ovan visar resultatet av en jämförelse mellan Danmark, Finland, Norge och Sverige. Här har vi valt att jämföra yta, största sjö och antal invånare.

12 Sök i NE (Nationalencyklopedin) NE är ett stort uppslagsverk på Internet. All fakta är aktuell och granskad av experter. NE har en del som är speciellt anpassad till skolan. Den heter NE skola (1). Oftast kommer den upp automatiskt när du väljer att söka på NE. Om du inte får upp NE skola så klickar du på namnet NE-skola högst upp i högra hörnet. Ovanstående bild visar NE skolas startsida. Den innehåller ett antal funktioner samt en hel mängd av information. Använd sökrutan (2) när du vill söka efter en artikel. Skriv sökordet/sökorden och klicka sedan på knappen Sök. Under Skolnytt (3) finner du ett antal inlägg som t ex Vad minns du egentligen av 2008?. Nya temapaket (4) innehåller sammanställd fakta och uppgifter om ett visst ämne. I Elevrummet (5) hittar du bl.a. läxhjälpen, flaggspelet och kartor. Verktyg som du kan ha nytta av i ditt skolarbete.

13 Sökresultat i NE skola I bilden ovanför har vi valt söka på ordet rubin (se sökrutan). Vi fick 47 träffar (1). För varje träff ser du namnet på artikelns rubrik (rödmarkerad) och därefter kan du läsa någon eller några meningar från artikeln. Vill du läsa hela artikeln klickar du bara på rubrik eller artikeltextrad. Om du vill ta reda på mer om ett ord eller veta vad det heter på engelska så kan du klicka på Svensk ordbok (2) eller på Engelsk ordbok (3). Under Illustrationer (4) hittar du de illustrationer som NE har funnit för ditt sökord. Om du skulle stava fel så föreslår NE ord som ligger nära sökordet (5). Klicka på det ord som stämmer överens med det ord du letar efter.

14 Artikel i NE skola I bilden ovanför har vi valt att läsa artikeln rubin (se föregående bild). Det finns ofta tre olika versioner av en artikel att välja mellan; en lång version, en kort version och en enkel version. Du ser dem på vänstra sidan av artikeln. Den som är svartmarkerad är den version av artikeln som visas på skärmen. I exemplet ovan visas den enkla (1). Den enkla har en text som är anpassad till barn- och ungdomar. Ibland krävs det att man har med en källförteckning i sitt dokument. Har du hämtat information från NE kan du lätt kopiera dess källangivelse. Klicka på länken Kopiera källanvisning och källangivelsen kopieras till urklipp. Du klistrar därefter in källangivelsen i ditt dokument.

15 Kartor i NE skola NE rymmer ett antal klickbara kartor. Länder, floder, berg, städer och stjärnor är exempel på objekt som tar dig direkt till artikeln när du klickar på dem. Under Sverigekartor (1) finner du länkar till Sverige topografisk karta, Sveriges landskap och Sveriges län och kommuner. Världsatlas (2) innehåller kartor över världsdelarna med dess länder. Europa (3) omfattar kartor över Europas alla länder. Stjärnbilder (4) innehåller förstoringsbara stjärnkartor. Blindkartor (5) ger dig möjligheten att skriva ut blindkartor över länder och landskap. Blindkartor kan vara bra att använda om man vill testa sina kunskaper eller öva till prov. Flaggspelet (6) är ett spel där du kan testa dina kunskaper om olika länders flaggor.

16 Sök i Länkskafferiet I Länkskafferiet hittar du länkar sorterade efter ämne. Länkarna är valda för att passa elever och lärare i skolan. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. 2. Det finns olika metoder att söka efter fakta i Länkskafferiet: 3. Sök på ämne (1). Klicka med musen på ämnesområdet, sedan på aktuell undergrupp och så vidare tills du nått botten där länkarna till webbsidorna finns. 4. Sök på ord (2). Skriv ett eller flera sökord. Det måste vara ett blanktecken mellan varje sökord. Klicka därefter på knappen Sök. En träfflista med länkar till webbsidor visas på skärmen. 5. Sök i ämnesordlista (4). Det är en lista som visar vilka ämnesord som finns. Om du klickar på ett ämnesord så visas alla länkar till webbsidor som finns kopplade det.

17 Sökresultat i Länkskafferiet Bilden nedanför visar resultatet av en sökning via ämnesområde. Vi valde ämnesområdet Folk och länder och sedan undergrupp Flaggor (A). Nu har vi nått botten och kommer åt länkarna till webbsidorna. B. Antal träffar (9 stycken). C. För varje träff visas rubrik och en kort beskrivande text. Klicka på rubriken (länk) och du får fram dess webbsida på skärmen. D. Flaggan visar vilket språk webbsidan är skriven på. E. Här ser du vilken ålder som webbsidan är avsedd för (du ser åldern om du för markören över symbolen). F. Spel, lek och lär är en länk till en annan undergrupp. Om du inte hittar den information som du är ute efter i träfflistan, kan det vara bra att titta på de undergrupper som Länkskafferiet föreslår.

18 Sök i Annas länkburkar 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. 2. Länkarna är sorterade efter ämne. Klicka på den burk, flaska eller låda som innehåller det ämne som du är nyfiken på. 3. Du kommer då till den webbsida där Anna har samlat alla webbsidor som passar till valt ämne, t.ex. bild (1). Varje länk visas som en bild. Om du för med musen över en bildruta (2) så visas en ruta med text som talar om vad webbsidan innehåller.

19 Vad är en bibliotekskatalog? För att man ska kunna hålla reda på alla böcker som finns på ett bibliotek måste man ha någon form av stöd och struktur. Det är omöjligt att komma ihåg alla böckerna, veta vilka som står på hyllan, vad de står placerade, vilka som är utlånade, vem som har lånat böckerna osv. Då är en bibliotekskatalog till stor hjälp. En bibliotekskatalog innehåller uppgifter om vilka böcker som finns på ett bibliotek. Oftast är det böcker som är registrerade i bibliotekskatalogen. Ibland kan också annan media registreras, som t.ex. filmer eller ljudböcker. I en bibliotekskatalog kan man hitta uppgifter om en bok, som t.ex. titel, författare, när den skrevs och var den finns placerad i biblioteket. Man brukar också kunna se om boken är utlånad eller om den finns på hyllan för lån. Förr använde man kortkataloger (papper), men nu finns bibliotekskatalogerna elektroniskt lagrade.

20 Böckernas placering När du söker i bibliotekskataloger är det viktigt att känna till vilket system som böckerna står placerade efter i hyllorna. De flesta bibliotek och skolbibliotek i Sverige ställer upp sina böcker enligt SAB:s klassifikationssystem (Svenska Allmänna Biblioteksföreningens Klassifikationssystem för svenska bibliotek). Man kan säga att SAB är ett kodsystem som är uppbyggt av bokstavs- och sifferkombinationer. SAB består av ett antal huvudavdelningar, ämnesområden, som anges med stora (versaler) bokstäver. Huvudavdelningarna delas sedan in i underavdelningar. Dessa kan visas med hjälp av olika kombinationer av små (gemener) bokstäver och eller siffror. Bokens SAB-beteckning kallas för signum. Exempel: U Ug Ugg = naturvetenskap = djur = fåglar Om det står,u sist i koden så betyder det att faktaböckerna riktar sig till barn och ungdomar. Exempel Ugg,u = En bok om fåglar för barn och ungdom Vi skiljer på skönlitteratur och facklitteratur. Skönlitteratur är berättelser som (oftast) är påhittade. Facklitteraturen är böcker som bygger på fakta, d.v.s. inte något som är påhittat. Skönlitteratur och facklitteratur brukar stå placerade på olika platser i ett bibliotek.

21 Bibliotekets ämnesavdelningar (SAB) A B C D E F G H Bok- och biblioteksväsen Allmänt och blandat Religion Filosofi och psykologi Uppfostran och undervisning Språkvetenskap Litteraturvetenskap Skönlitteratur Hc Svensk skönlitteratur vuxna Hc,u Svensk skönlitteratur - ungdom Hce Utländsk skönlitteratur i svensk översättning vuxna Hce,u Utländsk skönlitteratur i svensk översättning - ungdom Hcf Småbarnsberättelser och sagor Hcg Skönlitteratur för mellanåldern I Konst, musik, teater och film J Arkeologi K Historia L Biografi med genealogi M Etnografi, socialantropologi och etnologi N Geografi O Samhälls- och rättsvetenskap P Teknik, industri och kommunikationer Q Ekonomi och näringsväsen R Idrott, lek och spel S Militärväsen T Matematik U Naturvetenskap V Medicin Y Musikinspelningar Tips! Vet du inte vilken bok du vill ha utan endast ämnet då kan du söka på ämnesområde. Då kan du se vilka böcker som biblioteket har om just ditt ämne.

22 Sök i Selma Malmö skolors mediesystem heter Selma. Här finns skolbibliotekets böcker registrerade. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. Du ska inte logga in i Selma. Du kan bara söka efter böcker i Selma. Alla lån och återlämningar av böcker sker via skolbibliotekarien. 2. Markera vilken typ av sökning du vill göra (1). På högra sidan på webbsidan finns en ruta (2) som talar om för dig hur du kan skriva din sökning. Förklaringarna ändras beroende av vilken typ av sökning som du har valt. 3. I rutan Ange sökord (4) skriver du det du söker efter. 4. Det är viktigt att du väljer ditt skolbibliotek i rutan Välj bibliotek (3). Det är bara ditt biblioteks böcker som du kan låna. I exemplet har vi valt att söka efter böcker som finns på biblioteket Segevångsskolan.

23 Sökresultat i Selma Bilden nedanför visar resultatet av en sökning efter en bok med titeln (1) Meningen med livet (2) som vi sökt efter på Segevångsskolans bibliotek (3). Det finns 7 exemplar av boken på Segevångsskolans bibliotek (4). Böckerna står placerade på hylla (5) Hcg (böcker för mellanåldern). Lånetiden är 4 veckor (6). Statusen på exemplaren (7) visar att samtliga är tillgängliga för lån. Tips! Längst ned på webbsidan kan du se vilka ämnesord som knutits till boken. Detta är ett bra sätt att få en uppfattning om vad boken handlar om. När ämnesordet följs åt av bokstaven u betyder det att det vänder sig till barn och ungdom.

24 Sök i Malin Malmös stadsbiblioteks katalog heter Malin. Här finns också stadsdelsbibliotekens media registrerade. Du kan t.ex. se om Kirsebergs bibliotek har en viss bok och om den finns inne på hyllan. 1. Skriv i Internet Explorers adressfält och tryck på Entertangenten. 2. Webbsidan Sök i katalogen visas på skärmen. 3. Välj sökalternativ (1). 4. Skriv i rutan Sök efter (2) det du söker efter beroende på vilket sökalternativ du valt. Klicka på knappen Sök. Tips! Vill du ha hjälp med din sökning så klicka på Sökhjälp som finns i menyn överst på webbsidan. Du kan även välja Avancerad sökning. Vi går dock inte in på denna funktion här.

25 Sökresultat i Malin Bilden nedanför visar resultatet av en sökning efter en bok som heter (1) April, april Sigge (2) som vi sökt efter i hela katalogen (3). Vi har fått 2 träffar (4). Vi kan se att den finns som bok (5) och ljudbok CD (5). Vi väljer bok. För att se vilka bibliotek som har boken klickar vi på länken Se alla placeringar (6). Vi kommer då till en webbsida där vi kan se vilka bibliotek som har boken, vilken hylla varje exemplar står på och om de finns inne för lån. Ibland räcker inte utrymmet till för att vissa alla exemplaren som finns registrerade i Malin. Då klickar du på rutan Klicka för att se alla exemplar (eller sök speciell volym). Rutan hittar du längst ned på webbsidan.

26 Källkritik på Internet Det är mycket på Internet som inte har granskats av någon. Tänk på att webbsidan många gånger visar de åsikter som grundaren av webbsidan har. Texten behöver inte vara sann. Den kan vara skriven för att uppnå ett visst syfte. När du tittar på en webbsida bör du ställa dig följande frågor: Vilken person eller personer har gjort webbsidan? o Vem har skrivit texten? o Vem är ansvarig för webbsidan? o Finns det kontaktinformation? Vad är syftet med webbsidan? o Vad handlar webbsidan om? o Kan man se vilket syfte man har med webbsidan? o Vem vänder sig webbsidan till? Verkar uppgifterna riktiga? o Hur kan jag kontrollera innehållet på webbsidan? o Verkar uppgifterna riktiga/sanna? o Har man mixtrat med illustrationerna (bilderna)? När lades webbsidan ut på Internet? o Kan man se när webbsidan senast uppdaterades? Ovanstående frågor gäller inte bara Internet utan kan även användas när du läser böcker, tidningsartiklar och tidskriftsartiklar. Ja, till och med när du tittar på TV eller lyssnar på radio. Tips! För att få en signal om hur populär en webbsida är kan du kontrollera hur många webbsidor som länkar till den. Gå in i Goggle och skriv Link:länkadress i sökfältet (länkadress = adressen till den webbsida som du vill kontrollera).

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben!

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben! Sök effektivt 1. Uppslagsböcker - i biblioteket eller på webben 2. Sök böcker direkt på hyllan eller använd ämnesdatabaser - eventuellt också tidningsartiklar 3. Länkbibliotek - kvalitetskontrollerade

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap för årskurs 5 4 lektioner i ½ klass 1. KLASSIFIKATIONSSYSTEMET Böckerna är ordnade ämnesvis i olika huvudavdelningar, med en stor bokstav, en signatur,

Läs mer

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide

Våren 2010. Nationalencyklopedin. Avancerad guide Nationalencyklopedin Avancerad guide Nationalencyklopedin Våren 2010 Nationalencyklopedins uppdrag är att sprida kunskap, texterna är skrivna av drygt 4 000 experter och bearbetad av redaktionen. På nätet

Läs mer

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor.

Sökhjälp. Snabbsök. Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Sökhjälp Snabbsök Sökfältet finns på samma ställe på alla sidor. Du kan välja att söka i bibliotekskatalogen, på webbplatsen eller bland nyckelorden. Du kan skriva in ett eller flera ord. Sökresultatet

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 6 Länklistor 9 Övningar 10 Repetition 11 Kortfattad repetition 9 6 Inledning Välkommen till Nyfiken

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

FÖA110 Informationssökningsövningar facit

FÖA110 Informationssökningsövningar facit FÖA110 Informationssökningsövningar facit Övningar i boksökning 1. Sök någon av böckerna i din kurslitteraturlista i bibliotekets katalog. Tips: Sök på ISBN-numret eller sök på något eller några ord t.ex.

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

Snabbguide till Cinahl

Snabbguide till Cinahl Christel Olsson, BLR 2008-09-26 Snabbguide till Cinahl Vad är Cinahl? Cinahl Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature är en databas som innehåller omvårdnad, biomedicin, alternativ medicin

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

Lathund för Gustavas ordböcker

Lathund för Gustavas ordböcker Lathund för Gustavas ordböcker Gustavas ordböcker har länge funnits som bok men finns även i digitalt format vilket underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter. Starta Gustavas ordböcker genom

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter!

Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter! Steg-för-steg-guide så lånar du en e-ljudbok på ios- och Android-enheter! Denna guide visar hur du lånar e-ljudböcker på enheter med operativsystemen ios och Android. ios används i Apples produkter och

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 Carina Frondén Petri Ilmonen 4 Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 1 Grundläggande datorkunskaper 10 Att starta datorn... Användarnamn och lösenord...

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

ALEPH ver. 18 Sökning - övningar

ALEPH ver. 18 Sökning - övningar ALEPH ver. 18 Sökning - övningar Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Anslut till låne- eller förvärvsmodulen i biblioteket/databasen SWE50 (administrativ databas) eller katalogiseringsmodulen

Läs mer

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1

DANTEK ELEVWEB HJÄLP. Dantek ElevWeb Hjälp. Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB. Sidan 1 Dantek ElevWeb Hjälp Version 1 Copyright 2016 by Dantek AB Sidan 1 Innehåll Introduktion till Dantek ElevWeb 3 Att söka i Dantek ElevWeb 4 3 sätt att söka 5 Trunkering 5 Fritextsökning 6 Hjälp via stavningskontroll

Läs mer

Internets historia Tillämpningar

Internets historia Tillämpningar 1 Internets historia Redan i slutet på 1960-talet utvecklade amerikanska försvaret, det program som ligger till grund för Internet. Syftet var att skapa ett decentraliserat kommunikationssystem som skulle

Läs mer

Informations- och artikelsökning

Informations- och artikelsökning 1 Informations- och artikelsökning Kort introduktion till UmUB:s webb och sökverktyg Innehåll Inledning... 2 Var börjar man?... 2 Val av databas(-er):... 2 HUVUDTIPS... 3 Umeå UB:s startsida:... 4 Logga

Läs mer

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet Lättläst svenska www.jordbruksverket.se/saminternet SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets webbplats där du söker jordbrukarstöd. I SAM Internet kan du också söka nya åtaganden för miljöersättningar

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet INNEHÅLLSFÖRTECKNING

och Lär dig surfa på Internet INNEHÅLLSFÖRTECKNING och Lär dig surfa på Internet Utgåva 2 Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje Januari 2009 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer. Avsnitt INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Ändrat Starta

Läs mer

Söka artiklar i CSA-databaser Handledning

Söka artiklar i CSA-databaser Handledning På Malmö högskola har vi flera databaser via CSA, bl.a. Sociological Abstracts, Social Services Abstracts, ERIC och PsychInfo, det betyder att gränssnittet för dessa databaser ser likadana ut. Om du har

Läs mer

Internet En enkel introduktion

Internet En enkel introduktion Internet En enkel introduktion Innehåll: Inledning 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 4 Hur du gör om du kan webbadressen 6 Hur du gör om du inte kan webbadressen 9 Kortfattad repetition 11 Jan Andrée

Läs mer

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3 1 Innehållsförteckning Medieplan för Alfta bibliotek 3 Facklitteratur Avdelning A 4 Avdelning B 5 Avdelning C 6 Avdelning D 7 Avdelning E 8 Avdelning F 9 Avdelning G 10 Avdelning I. 11 Avdelning J. 12

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Innehåll. Källkritik och vetenskaplighet. Introduktion till UB

Innehåll. Källkritik och vetenskaplighet. Introduktion till UB Introduktion till UB Saker du behöver veta om UB:s webb, Söktjänsten och vår katalog Album samt Artikelsök. Helen Hed Bibliotekarie, Umeå universitetsbibliotek, ht 2015 Innehåll Källkritik Vetenskapliga

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv

Manual för ehp och HP:s digitala arkiv Manual för ehp och HP:s digitala arkiv På www.hallandsposten.se/kundservice kan du hitta svar på många frågor gällande din prenumeration och hur du gör att aktivera ditt digitala konto och mycket mera.

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013

Umeå universitetsbibliotek Campus Örnsköldsvik Eva Hägglund Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Campus Örnsköldsvik Söka artiklar, kursen Människans livsvillkor, 22 januari 2013 Under Söka och skriva på http://ovik.u b.umu.se/ finns länkar till lexikon, Sökhjälp och guider, Medicin och Skriva uppsats,

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 4 Övningar 5 Kortfattad repetition 9

Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 4 Övningar 5 Kortfattad repetition 9 Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 4 Övningar 5 Kortfattad repetition 9 Inledning Välkommen till steg 3 av Internetkursen för nybörjare!

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Sök artiklar i PubMed

Sök artiklar i PubMed Sök artiklar i PubMed En handledning i hur man söker med hjälp av ämnesord. PubMed är en databas med över 20 miljoner referenser som täcker medicin, omvårdnad, odontologi, veterinärmedicin, hälso- och

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Handbok till bloggen Uppdaterad

Handbok till bloggen Uppdaterad Handbok till bloggen Uppdaterad 160901 Gå till www.soroptimistsweden.se/sitefactory Logga in med din blogganvändare och blogglösenord (det är alltså INTE samma som till medlemssidorna på www.soroptimistsweden.se).

Läs mer

Appen Legimus Användarmanual för Android

Appen Legimus Användarmanual för Android Appen Legimus Användarmanual för Android Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Hitta i appen... 3 Söka och lägga till böcker... 3 Ladda ner en bok... 4 Ladda ner... 4 Läsa böcker... 4 Navigering... 4

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Appen Legimus. Användarmanual för IPhone och IPad

Appen Legimus. Användarmanual för IPhone och IPad Appen Legimus Användarmanual för IPhone och IPad Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Logga in offline... 3 Hitta i appen... 3 Söka efter böcker... 4 Söka i legimus.se... 4 Ladda ner och läs offline...

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

INTRODUKTION. till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI. sli.se/gr

INTRODUKTION. till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI. sli.se/gr INTRODUKTION till WEBBTJÄNSTEN GR-SLI sli.se/gr Skapa konto Klicka på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i kommun och skola, får du en lista på "träffar"

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg

version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg version 2.5 CONTENTO SVENSKA AB Introduktion till Kursbyggarverktyg Introduktion till kursbyggarverktyg Contento Svenska AB Hornsgatan 103 117 28 Stocholm Table of Contents KAPITEL 1 Introduktion 2 Begrepp

Läs mer

Använd WordFinder från Mac App Store optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix.

Använd WordFinder från Mac App Store optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix. Använd WordFinder från Mac App Store optimalt! Snabbguide med nyttiga tips och trix. Tekniska förutsättningar För WordFinder från Mac App Store krävs följande: Processor: Intel Mac OS X 10.6.6 eller senare.

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor.

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Bakgrund I april 2005 godkände PKN (Primär Kommunala Nämnden) en grundplan för informationskompetens som ska gälla i alla Kalmar läns skolorna.

Läs mer

SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM

SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM 2008-12-01 SNABBSTART AV WIS WEBBASERAT INFORMATIONSSYSTEM För användare 1. Starta WIS...1 2. Skriv en anteckning...1 Bifoga ett dokument...2 Infoga bild...2 Lägg till karta...2 3. Publicera eller neka...3

Läs mer

Version:

Version: Version: 2015-04-27 1 Logga in Gå till sli.se/medioteket och klicka på hänglåset uppe till höger. Logga in om du redan har ett konto eller skapa konto. Skapa konto / Bli medlem När du fyller i skola, får

Läs mer

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek.

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek. 1. Skapa ett EndNote-bibliotek Börja med att öppna EndNote och skapa ett bibliotek (Reference Library). Det gör du under File / New. Namnge ditt bibliotek och välj var på datorn du vill spara det. Nu kan

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Användarhandledning DORUM

Användarhandledning DORUM Demografiska databasen Sid 1 (19) Användarhandledning DORUM Datum: 2012-09-19 Version: 1.0 Projektledare: Carin Hedlund, Mattias Sandström Innehållsförteckning Åtkomst 3 Ej inloggad 3 Inloggning 7 Dorums

Läs mer

E-biblioteket en tjänst från sjukhusbiblioteken

E-biblioteket en tjänst från sjukhusbiblioteken E-biblioteket en tjänst från sjukhusbiblioteken Snabbsök Innebär att du söker samtidigt i flera förvalda grupper av databaser. Snabbsök är i första hand avsett för att ge en första orientering i ämnet.

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

En introduktion till SLI.SE

En introduktion till SLI.SE En introduktion till SLI.SE Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i skola,

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

Referenshantering med Zotero Introduktion

Referenshantering med Zotero Introduktion Referenshantering med Zotero Introduktion Innehåll Om Zotero Att tänka på Installation Organisera ditt bibliotek Importera referenser Lägg in referenser manuellt Redigera referenser Etiketter (taggar)

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

En liten introduktion till Mediakatalogen

En liten introduktion till Mediakatalogen En liten introduktion till Mediakatalogen Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du

Läs mer

Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto

Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto Välkommen till automatiseringens värld Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto Version 2.4 Vi har lösningar för 100 % av era resebehov. American Express Business

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap

Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Sök artiklar i databaser för Vård- och hälsovetenskap Bibliografiska databaser eller referensdatabaser ger hänvisningar (referenser) till artiklar och/eller rapporter och böcker. Ibland innehåller referensen

Läs mer

Sökexempel Arbetsterapeuter T3

Sökexempel Arbetsterapeuter T3 Sökexempel Arbetsterapeuter T3 En repetition om hur man söker i olika databaser och hur man (i bästa fall) kan få ut den aktuella artikeln i fulltext. Som exempel har vi valt en sökning om arbetsterapi

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

Lathund för Lifos-systemet

Lathund för Lifos-systemet BFD12 080926 1 (10) 2012-02-03 Lathund för Lifos-systemet Beskrivning av förändringar i det nya systemet som lanserades i september 2011 Innehåll Informationsinnehållet... 2 Behörighet... 2 Ny struktur...

Läs mer

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Sida 1(9) Mediecenter Värmland Lena Bengtsson, 054-7011062 lena.bengtsson@regionvarmland.se Datum 2015-05-07 En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Region Värmland - kommunalförbund Postadress

Läs mer

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Lathund för beställning av läromedel via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Kommunala Mediacentralen KMC Hur hittar jag till Läromedel via SLI: Gå till KMC:s hemsida www.kmc.sodertalje.se.

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

Bibliotekets resurser för filosofistudenter vt Catrin Andersson Umeå universitetsbibliotek

Bibliotekets resurser för filosofistudenter vt Catrin Andersson Umeå universitetsbibliotek Bibliotekets resurser för filosofistudenter vt 2009 Catrin Andersson Umeå universitetsbibliotek Allmänt hemsidan Öppettider Kartor UB Boka grupprum Resurslabb Lånekort Urval referensböcker Filosofilexikonet

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

Sök artiklar i PubMed: handledning

Sök artiklar i PubMed: handledning Sök artiklar i PubMed: handledning 1) Börja med att utifrån ditt ämne identifiera lämpliga söktermer. Ex. Du vill hitta artiklar om riskfaktorer i relation till rökning och lungcancer. 2) Eftersom PubMed

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Att hålla sig uppdaterad

Att hålla sig uppdaterad Att hålla sig uppdaterad med hjälp av RSS Vad är RSS? RSS är ett tidsbesparande sätt att prenumerera på uppdateringar. Istället för att surfa runt till var och en av dina favoritsidor kommer uppdateringarna

Läs mer

Retriever Mediearkivet

Retriever Mediearkivet Retriever Mediearkivet Avancerad guide Retriever Mediearkivet Våren 2010 Retriever Mediearkivet innehåller material från 430 svenska tryckta dagstidningar, tidskrifter, affärspress, webbtidningar, bloggar

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer