Samlad effektbedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samlad effektbedömning"

Transkript

1 Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG NORR KISTAGRENEN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: REV REV REV UPPRÄTTAD AV: STEFAN PERSSON KARTBILD

2 2(15) SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Kistagrenen av Tvärbana Norr är en planerad tvärförbindelse som länkar samman bebyggelseområden och ger tillgänglighet till knutpunkter i dagens radiella spårsystem. I en pågående förstudie studeras i huvudsak fyra alternativa sträckningar. Skillnaden mellan alternativen är i vilken punkt som spårvägen ansluter till pendeltågets Märstagren och eventuellt även till regionaltåg på Ostkustbanan. Spårväg Kista har med Nettonuvärdekvoten -0,23 inte uppnått balans mellan nyttor och kostnader med den utvärderingsmetodik som använts. Med hänsyn tagen till det som anges i nedanstående stycke avseende spårtrafik i storstadsområden kan man hävda att balansen i verkligheten är större. Nya spårtrafikobjekt i ett storstadsområde ger generellt sett små rena åktidsvinster eftersom det nästan alltid finns goda resalternativ i det befintliga linjenätet. Vinsterna ligger istället på tidtabellshållning när spårtrafik på egen banvall ersätter buss i blandtrafik. Detta kan fångas in i analysen medan däremot värderingen av den avlastande effekten på t ex en tunnelbana som redan trafikeras upp till kapacitetstaket är svårare att värdera. Analysinstrumenten ger av naturliga skäl belastningar som sedda över t ex en trafiktimme kan förefalla acceptabla. Nedslag i verkligheten avseende dagens trafik visar dock att det även på måttligt belastade infarter kan förekomma att 10 % eller fler av tågen är så belastade att man kan misstänka att trafikanter redan idag riskerar att bli frånåkta. Trafikutvecklingen fram till prognosåret 2020 accentuerar denna farhåga. Detta är dock ytterst vanskligt att bedöma och värdera. På samma sätt är trafikanternas värdering av ståplats och trängsel inte entydig enligt de undersökningar SL genomfört eller tagit del av. Här finns alltså effekter som antingen inte kunnat värderas alls i analysen eller som kan antas vara för lågt värderade! Specifikt för Spårväg Kista kan sägas att den är en tvärförbindelse som binder samman flera områden som idag saknar spårtrafik. Sådana förbindelser avlastar de centrala delarna av regionen och möjliggör utveckling av stadskärnor utanför den centrala regionkärnan. Spårvägen avlastar tunnelbanans Blå linje och gör det obehövligt för många trafikanter att passera genom Innerstaden vilket innebär en avlastning även av de båda övriga tunnelbanelinjerna. Spårvägen kommer också att avlasta Pendeltåget från Märsta genom en bytespunkt i Sollentuna. Arbetspendlingen såväl inom regionen som från Uppsala (genom en framtida förlängning av pendeltågens sträckning) kommer att underlättas och tillgängligheten förbättras. Längs Spårvägens sträckning finns exploateringsplaner för ytterligare ca bostäder och ännu fler arbetsplatser.

3 3(15) BAKGRUND Nuläge, problem och önskemål År 2000 invigdes en snabbspårväg, den s.k. Tvärbanan, som sträcker sig från Alvik i väster, över Mälaren, via Liljeholmen, Årsta och Gullmarsplan till Sickla Udde i Hammarby Sjöstad. Samtidigt som denna snabbspårväg erbjuder kollektivtrafikresenärerna möjligheten att resa på tvären har ett antal, tidigare icke spårförsörjda, bostads- och arbetsplatsområden fått spårförsörjning och expansionen i områdena i tvärbanans sträckning har varit, och är fortfarande, mycket stor. Tvärbanan har blivit en stor framgång och ett populärt färdmedel för Stockholms kollektivtrafikresenärer. Andelen nöjda resenärer är osedvanligt stort och resandet ökar kontinuerligt. År 2006 uppgick antalet resenärer till ca personer per vardag. En fortsatt utbyggnad norrut blir nu allt mer efterfrågad. Att bygga ut Stockholms transportsystem med spårförbindelser i tvärled är en viktig inriktning i den regionala utvecklingsplaneringen. Idag dominerar bilen för resor i tvärled, och för en utveckling mot ett hållbart transportsystem måste kollektivtrafikresandet öka. SL planerar för en förlängning av Tvärbanan genom utbyggnad av Tvärbana Norr. Den är uppdelad i en Solnagren och en Kistagren. Den här effektbedömningen avser Kistagrenen. Syftet med utbyggnaden av Kistagrenen kan sammanfattas i följande punkter: Binda samman de radiella stråken. Kistagrenen binder samman pendeltåg (Märstagrenen och eventuellt Bålstagrenen), regionaltåg och tunnelbana (grön och blå linje). Binda samman områden med hög täthet av befolkning och arbetsplatser som idag inte är spårförsörjda. Exempel på områden är Stora Ursvik, Kista Gård och Bromma flygplatsområde. Binda samman bebyggelseområden. Kistagrenen blir en tvärförbindelse som ger ökad tillgänglighet mellan exempelvis Ulvsunda, Rissne, Kista och Sollentuna. Längs den tänkta sträckningen ligger några av Stockholmsregionens mest betydelsefulla utvecklingsområden. Kista har utvecklats till ett av världens ledande kluster inom informations- och kommunikationsteknologi och den expansiva utvecklingen av antalet arbetsplatser bedöms fortsätta. I området Mariehäll Brommafältet - Ulvsunda planerar Stockholms Stad för omfattande nyexploateringar av framförallt bostäder. I Sollentuna och Sundbyberg finns planer på omfattande bostadsexploateringar där det största enskilda utvecklingsområdet är Stora Ursvik.

4 4(15) Förslag till åtgärd En ny snabbspårväg byggs från Ulvsunda, via Kista till något av stationslägena Helenelund, Sollentuna C eller Häggvik. Något av dessa stationslägen blir därmed bytespunkt till pendeltåg och eventuellt regionaltåg. Ulvsunda Solvalla Kistagrenen börjar vid förgreningen med Solnagrenen strax norr om hållplats Ulvsunda. Sträckningen går sedan genom Bromma handels- och flygplatsområde och vidare parallellt med Ulvsundaleden förbi Annedal och Solvalla. Hållplats Solvalla kan utformas som en bytespunkt till pendeltågets Bålstagren. Rissne Kista Spårvägen fortsätter på en bro över Ulvsundaleden och dras igenom Rissne. Fram till Rissne torg undersöks alternativa utformningar som bland annat skiljer sig åt vid passagen av Rissneleden på bro eller som signalreglerad plankorsning. Efter Rissne går sträckningen vidare genom det planerade exploateringsområdet Stora Ursvik. Sträckningen fortsätter över Järvafältet mot Kista. Man kan tänka sig en dragning precis invid Kymlingelänken eller en bit ifrån. Vägverket planerar en utbyggnad av Kymlingelänken så att den sedan kommer att fylla en funktion som ny E18 mellan Hjulsta och Kista. Dragningen av Kistagrenen ska göra så litet intrång i som möjligt vid passagen av Järvafältet längs ny E18. Spåren passerar sedan under den nya E18 och kommer fram till Kista i Ärvinge. Därefter är sträckningen längs Hanstavägen fram till Kista Centrum. Genom Kista och vidare mot Helenelund, Sollentuna C eller Häggvik För dragningen genom Kista har det påbörjats en separat utredning inom ramen för den pågående förstudien. Den nu mest aktuella sträckningen ger tillgänglighet till ett flertal viktiga målpunkter i Kista men innebär betydande konflikter med gång-, cykel-, bil-, och busstrafik. Därför kommer nu eventuella möjligheter till alternativa sträckningar genom Kista att analyseras. Från Kista Centrum analyseras olika utredningsalternativ till Helenelund, Sollentuna C eller Häggvik. På kartan är sträckningarna utritade som Utredningsalternativ 1 till 4 (UA1 - UA4).

5 5(15) Trafikering SL planerar för 5-minuterstrafik på Kistagrenen under högtrafik. Linjerna på Kistagrenen dras till Alvik och vidare längs den befintliga Tvärbanan till viktiga knutpunkter för byte till tunnelbana och pendeltåg. Sträckan mellan Ulvsunda och Alvik kommer att trafikeras av tåg från både Kistagrenen och Solnagrenen, vilket innebär att trafiken blir ännu tätare än 5- minuterstrafik. Det blir den också på den befintliga Tvärbanan mellan Alvik och Hammarby Sjöstad vilket innebär att det kommer att krävas åtgärder även på den befintliga sträckningen för att systemet som helhet ska fungera. EKONOMI OCH PLANERING Anläggningskostnad inkl. riskbedömning och ev. finansiering (anläggningskostnad i prisnivå och i prisnivå (exkl. skattefaktor) Anläggningskostnaderna för de olika utredningsalternativen har beräknats utifrån schablonkostnader som är baserade på de successiva kalkyler som nyligen har genomförts för Spårväg Solnagrenen och Spårväg Ost inklusive Saltsjöbanan. I de successiva kalkylerna och i schablonerna ingår s.k. generella villkor, vilket är osäkerheter i omvärldsfaktorer, indexutveckling, omfattning, normer etc. Osäkerhetsnivån är satt till 50 procent, dvs. det är 50 procents risk att de angivna kostnaderna överskrids. Kostnaderna för de olika utredningsalternativen framgår i tabellen nedan. Prisnivån är UA1 UA2 Sollentuna UA3 Häggvik via UA4 Häggvik Helenelund, mkr C, mkr Sollentuna, mkr via Akalla, mkr Spåranläggning Depå Fordon Total kostnad Den totala investeringskostnaden för spåranläggning och depå varierar mellan Mkr och Mkr beroende på utredningsalternativ. Den totala investeringskostnaden inklusive fordon varierar mellan mkr och mkr. Komplexitet och möjlighet till etappindelning Den pågående förstudien görs i nära samråd med berörda kommuner, vilket innebär att stor hänsyn tas till den pågående bebyggelseplaneringen. Spårreservat finns redan längs stora delar av sträckningen.

6 6(15) Inom förstudien studeras alternativa dragningar genom Kista. Anledningen är att nuvarande förslag har låg framkomlighet och många konfliktpunkter med buss-, bil- och GC-trafik. För att syftet med Kistagrenen ska uppfyllas måste dragningen göras ända fram till anslutningen med pendeltågets Märstagren (och eventuell koppling till regionaltåg på Ostkustbanan). Det innebär att den kortaste etappen som kan bli aktuell är en utbyggnad till Helenelund. Tidshorisont Preliminärt planerad byggnadsperiod Planeringsläge, fysisk och ekonomisk plan Arbete med förstudie pågår och kommer att slutföras i början av I Banverkets framtidsplan finns inga statsbidrag avsatta till Kistagrenen. I Stockholmsöverenskommelsen föreslås byggstart år SAMMANHANG Andra förutsättningar av betydelse samt relation till andra åtgärder Eftersom Kistagrenen är en del av hela Tvärbanan planeras utbyggnaden i relation till de övriga delarna av systemet. Solnagrenen öppnas för trafik före Kistagrenen. Kistagrenen planeras få 5- minuterstrafik. På längre sikt kan det bli aktuellt att förlänga Tvärbanan från Häggvik till Roslags Näsby. En förutsättning är i så fall att Kistagrenen dras till Häggvik (enligt UA3 eller UA4). Även en spårvägskoppling mellan Barkarby och Akalla kan bli aktuell på sikt, och trafiken kopplas i så fall ihop med Kistagrenen. PRISSATTA EFFEKTER SLs analysmetoder De modeller etc. som SL använder beskrivs i dokumentet SLs analysmetoder i åtgärdsplaneringen ( ) som tidigare sänts in till Banverket och Vägverket. Användningen i Åtgärdsplaneringen av dessa metoder har godkänts av verken genom den arbetsgrupp som utsetts att granska de samhällsekonomiska bedömningarna i underlagen. En jämförelse av använda omvärldsdata och resmängder i SLs prognosmatriser och det av trafikverken använda SAMPERS-materialet har också visat tillfredsställande överensstämmelse. Den markanvändning som ligger till grund för SLs analyser är baserad på regionplanestudierna (RUFS) men med en till regionens kärna något mer koncentrerad

7 7(15) utveckling. Detta har av SL bedömts som en mera trolig utveckling än de rena RUFSantagandena. Såväl prognosförutsättningar som resmängder överensstämmer väl med motsvarande i trafikverkens analyser. Prissatta effekter enligt SLs analysmetoder Kalkylförutsättningar (specifika för Åtgärdsplaneringen där inte annat anges) Diskonteringsår 2010 Byggtid, antal år (projektspecifik) 5 år Byggstartår (kalkylmässigt) 2010 Trafikstartår (kalkylmässigt och projektspecifikt) = 2010+Byggtid 2015 Kalkylperiod från trafikstart Bedömningsperiod (byggtid + kalkylperiod) Ekonomisk livslängd (projektspecifik), antal år 40 år 45 år 60 år Prisnivå Prognosår och scenario ASEK nivå 4 Trafikering Jämförelsealternativet I de jämförelsealternativ som använts i SLs analyser har Citybanan och vägutbyggnader enligt regionplanestudierna (RUFS) ingått. De utvärderade objekten har sedan i utredningsalternativen lagts in ett och ett. Undantag är Spårväg Kista och Spårväg Solna- Universitetet som kräver en utbyggd Spårväg Solna samt Roslagsbanans dubbelspår där etapp 2 kräver en genomförd etapp 1. De sålunda förutsatta utbyggnaderna ingår då i jämförelsealternativet för respektive utvärderat objekt. Trafikutvecklingen har i jämförelsealternativen antagits mötas huvudsakligen med turtäthetsökningar i dagens trafiksystem. Eftersom SLs spårtrafik i stor utsträckning redan är utnyttjad till kapacitetstaket har detta oftast inneburit en utökad busstrafik i jämförelsealternativet. Undantag från detta har varit när Saltsjöbanan konverterats till Snabbspårväg (objektet Spårväg Ost) eller när Roslagsbanan i två etapper föreslås utbyggd till dubbelspår. Jämförelsealternativet för Lidingöbanan har inneburit att busstrafik helt ersätter banan.

8 8(15) Utredningsalternativet Turtätheten på sträckan är i högtrafik 5 minuter/riktning. Idag finns ingen spårtrafik på sträckan. Antalet inbesparade fordon under dimensionerande tid i busstrafiken jämfört med Jämförelsealternativet är 28. Antalet på- och avstigande på den utvärderade sträckan under morgonens högtrafik (kl 06-09) i UA1 är ca respektive Nyckeltal Nyckeltal Huvud- Känslighetsanalys Känslighets- Känslighets- Känslighets- samhällsekonomisk. effektivitet 1 analys Inv.kostn (Huvudanalys) Inv.kostn 85 % analys Noll trafiktillväxt efter år 2020 (Inv.kostn 50 %) analys Hög trafiktillväxt (1,5 ggr normal) efter år 2020 (Inv.kostn analys CO2 värdering 3,50 kr/kg (Inv.kostn 50 %) 50 %) Nettonuvärde -722 mkr mkr Nettonuvärdeskvot, NNK -0,23-0,31 Nyttokostnadskvot, NK -0,15-0,21 Investeringskostnad minus Restvärde (diskonterad, inkl. SF) mkr mkr Nyckeltal Kostnadseffektivitet 2 Restid Nyckeltalen beräknas endast för huvudanalysen 1 Nettonuvärde=Nytta-(Investeringskostnader minus Restvärde), NNK=Nettonuvärde/(Investeringskostnad minus Restvärde), NK=Nettonuvärde/Kostnader (Kostnader=Investering, Drift, Underhåll och Reinvestering). 2 Kostnadseffektiviteten beräknas som annuitetsberäknad kostnad (ej restvärdesjusterad kostnad) dividerat med effekten för prognosår 1 för åtgärden

9 9(15) Samhällsekonomisk effekt för Huvudanalys Effekt prognosår 2020 mkr Nuvärde, miljoner kr* Resenärer Godskunder Trafikföretag Restid** Persontimmar Mkr Reskostnad minskn kollektivresor 137 Mkr/år Mkr Vägavgift/vägskatt Mkr/år Mkr Restidsosäkerhet, förseningar Persontimmar Mkr Komfort 13 Mkr/år Mkr Transporttid Tontimmar 4 Mkr Transportkostnad Mkr/år Mkr Vägavgift/vägskatt Mkr/år Mkr Restidsosäkerhet, förseningar Tontimmar Mkr Övriga effekter godskunder Mkr/år Mkr Biljettintäkter 14 Mkr exkl moms 272 Mkr Trafikeringskostnad 5 *** -84 Mkr exkl moms Mkr Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -11 Mkr/år Mkr Externa kostnader Tågtrafik Mkr/år Mkr minskning Övrig trafik**** 34 Mkr/år 462*****Mkr Övrigt Buller Mkr/år Mkr Plankorsningar väg/järnväg Mkr/år Mkr Barriär Mkr/år Mkr Annan Mkr/år Mkr Drift&Underhåll, väg Mkr/år Mkr Drift&Underhåll, jvg - Mkr Reinvesteringar, jvg - Mkr Investeringskost50% minus restvärde inkl. SF (disk) Mkr Nettonuvärde Mkr * Hela kalkylperioden; alltså även baserat på prognos för år 2030 ** Inklusive förseningar ***Netto spår- och busstrafik, ban- och fordonsunderhåll **** Busstrafik och privatbil ***** Netto av externa kostnader och budgeterade effekter Känslighetsanalys En sådan har genomförts m a p investeringskostnaderna. 3 Samtliga tidskomponenter; åktid, anslutningstid, bytestid, turintervall, förseningstid, ärenden samt befintliga/kvarvarande respektive tillkommande/försvinnande trafik 4 Samtliga 5 Trafikeringskostnad består av fordonskostnader, omkostnader, overheadkostnader och banavgifter (tågtrafik)

10 10(15) I de objekt för vilka successiv kalkylering genomförts är kostnaden i 50 % - nivån 10 % under den för 85 % - nivån. Denna relation har därför använts även för de objekt där successiv kalkylering inte genomförts. Detta motiveras bl.a. av att objektet Spårväg Solna, där sådan kalkylering genomförts, har utgjort utgångspunkt för kostnadsbedömningen av de flesta av de övriga spårvägsobjekten. Som komplement till ovanstående kalkylsammanställning redovisas effekter på emissioner i följande tabell. Kalkylsammanställningen ovan redovisas i diagram. Tabell: Förändrade utsläppsvolymer av luftföroreningar (ton per år) och koldioxid (1000 ton per år) UA-JA Färdmedel HC NOx SO2 Partiklar CO2 Tåg Övrig spårtrafik Flyg Buss Personbil Yrkestrafik väg Totalt all trafik Fördelning av Nyttor och Kostnader för Huvudanalys 50 %, diskonterat till år 2010 Spårväg Kista; nuvärde mkr Resenärer Ext eff minus avgifter Intäkter Driftkostn kolltrf Skattefaktor Anläggning

11 11(15) EJ PRISSATTA EFFEKTER Typ av effekt/mått Kvantifierad effekt Kvalitativ bedömning/uppskattad storleksordning Buller* (om ej med i kalkyl) Påverkan landsbygd Påverkan tätort Påverkan naturområden Exploateringseffekter - Då Tvärbanan passerar genom miljöer som redan idag är starkt påverkade av buller från både väg-, järnvägoch flygtrafik kommer Tvärbanans tillskott till den totala akustiska miljön bli relativt litet. Efter vidtagna åtgärder på de bostäder som berörs kommer man att klara de riktvärden som gäller för buller och konsekvenserna för bostäder utefter sträckan bedöms således bli små. Ej relevant Hela Tvärbanan anläggs till stor del i befintlig stadsmiljö, till största del i befintlig gatu- och järnvägsmiljö, och kommer att påverka denna. Vid projekteringen av Tvärbanan ska största möjliga hänsyn tas till omgivande bebyggelse och landskap för att tvärbanan ska upplevas som ett positivt inslag i miljön. Mellan Stora Ursvik och Ärvinge passerar Kistagrenen över Järvafältet och på bro över Igelbäckens dalgång. Sträckningen går dock utanför Igelbäckens.naturreservat. Spårvägen kommer att medföra ett visuellt intrång över Järvafältet, men intrånget minimeras i och med att dragningen är i direkt närhet till den planerade sträckningen av E18 Hjulsta-Kista. Eftersom både spårvägen och ny E18 går på bro över Järvafältet utgör de nya trafikanläggningarna ingen barriär för gående. Längs Kistgrenenens sträckning finns omfattande exploateringsplaner i form av nya bostäder och arbetsplatser. I direkt anslutning till spårvägen planeras följande ny bebyggelse fram till år 2030: - Mariehäll och Brommafältet: bostäder för ca personer och ca nya arbetsplatser (samt ytterligare ca boende och 3000 arbetsplatser för den gemensamma sträckningen med Solnagrenen). - Rissne och Stora Ursvik: bostäder för ca personer och ca nya arbetsplatser. - Kista: bostäder för ca personer och nya arbetsplatser. - Längs sträckningen i Sollentuna: bostäder för ca personer och ca arbetsplatser.

12 12(15) Hur stor del av den tillkommande bebyggelsen som kommer till beroende på ökad tillgänglighet med spårtrafik är omöjligt att säga, men spårvägen är en viktig del av trafikförsörjningen till de nya exploateringsområdena och är därmed ofta en av flera nödvändiga förutsättningar för att exploateringarna ska komma till stånd. Arbetsmarknadseffekter Restidsosäkerhet/trängsel (om ej med i kalkyl) Kistagrenen knyter ihop arbetsområdena i Kista och Sollentuna med övriga bebyggelseområden längs sträckningen. Genom kopplingen till pendeltåg och eventuellt även regionaltåg längs Ostkustbanan ökar tillgängligheten till arbetsplatser för resenärer via pendeltågs- och regionaltågssystemet. Hög kapacitet eftersträvas på Tvärbanan genom att så mycket som möjligt av sträckan läggs på egen banvall och så många korsningar som möjligt görs planskilda. Den höga kapaciteten innebär att restidsosäkerheten minimeras. Det är tveksamt om hänsyn till detta kunnat tas fullt ut i den samhällsekonomiska bedömningen. En viss avlastning av vägnätet kan ske då resenärer byter från bil till att resa med Tvärbanan. Ev. fler relevanta effekter/mått *För effekter som har utretts separat hänvisas till referens i referenslistan. Slutsatser om samhällsekonomisk lönsamhet: Upprättarens bedömning av om prissatta och ej prissatta effekter sammantaget tyder på samhällsekonomisk lönsamhet (ja/nej/osäkert): Det är osäkert om prissatta och ej prissatta effekter leder till samhällsekonomisk lönsamhet. De tillkommande nyttorna i form av exploateringseffekter och arbetsmarknadseffekter är stora. Men det går inte att säga hur stora, utan att göra omfattande tilläggsberäkningar. För att kunna göra tilläggsberäkningarna skulle det dessutom även krävas metodutveckling Nedan följer en förklaring till varför nyttan av exploateringseffekter och arbetsmarknadseffekter bedöms vara stora vid en utbyggnad av Kistagrenen.

13 13(15) EXPLOATERINGSEFFEKTER Inom Kistagrenens upptagningsområde planeras ett tillskott av ca boende och ca nya arbetsplatser (gäller för alternativ Helenelund för de övriga alternativen tillkommer exploateringar i Sollentuna). Ökad tillgänglighet med tvärförbindelser är en av flera nödvändiga förutsättningar för att nyexploateringarna ska komma till stånd. Dagens samhällsekonomiska kalkylmodell fångar endas delar nyttan av nyexploateringar i form av bostäder och arbetsplatser. Beroende på de omfattande nyexploateringarna längs Kistagrenen bör den tillkommande samhällsekonomiska nyttan av exploateringseffekter bli stor. ARBETSMARKNADSEFFEKTER Kistagrenen knyter ihop arbetsområdena i Kista och Sollentuna med övriga bebyggelseområden längs sträckningen. Genom kopplingen till pendeltåg och eventuellt även regionaltåg längs Ostkustbanan ökar tillgängligheten till arbetsplatser för resenärer via pendeltågs- och regionaltågssystemet. Nyttan av en bättre fungerande arbetsmarknad beaktas inte fullt ut i dagens samhällsekonomiska kalkylmodell. Individens nytta av ökad tillgänglighet fångas visserligen upp genom restidsvärderingen, men effekter som individen inte kan antas ta hänsyn till i sin värdering av restiden finns inte med. Sådana nyttor är ökade skatteintäkter och producentöverskott (vinster för företagen). I storstadsregioner gör det stora utbudet av företag i varje bransch och många närliggande branscher att det finns många potentiella arbetsgivare för invånarna. Brister i trafiksystemet gör dock att människor får avstå från att byta till bättre avlönade jobb på grund av att resuppoffringen blir för stor. Den samhällsekonomiska nyttan beroende på bättre matchning på arbetsmarknaden kan därför bli betydande, och delar av den nyttan syns inte i de samhällsekonomiska kalkylerna. Slutsatser om samhällsekonomisk lönsamhet: Upprättarens bedömning av om prissatta och ej prissatta effekter sammantaget tyder på samhällsekonomisk lönsamhet (ja/nej/osäkert): FÖRDELNINGSEFFEKTER

14 14(15) MÅLUPPFYLLELSEBEDÖMNING Transportpolitiskt mål Delmål: Tillgänglighet Bedömning av åtgärdens bidrag till måluppfyllelse Kistagrenen är en tvärförbindelse som binder ihop bebyggelseområden och ger förutsättningar för snabba resor mellan bostäder och arbetsplatser. Stora arbetsområden finns exempelvis i Kista och Sollentuna. Från exempelvis Ulvsunda, Annedal, Solvalla, Rissne, Stora Ursvik och Sollentuna får de boende bättre tillgänglighet till arbetsplatser. Spårvägen kommer att så långt det är möjligt att gå i ytläge, vilket ger en mycket bra tillgänglighet och bra omstigningsmöjligheter. En spårförbindelse i ytläge ger även visibilitet och orienterbarhet i stadsmiljön och en mycket positiv resandeupplevelse för trafikanterna. Samtliga hållplatser kommer att byggas med plant insteg. Delmål: Transportkvalitet Tvärbanan är en snabbspårväg som syftar till att vara en snabb och säker tvärförbindelse mellan viktiga bytespunkter. Hög kapacitet eftersträvas på Tvärbanan genom att så mycket som möjligt av sträckan läggs på egen banvall och så många korsningar som möjligt görs planskilda. Detta för att få en så hög punktlighet och kort restid som möjligt. Delmål: Säkerhet Säkerheten beror till viss del på utformningen av gatumiljön runt omkring Tvärbanan. SL arbetar för att få en så säker trafikmiljö som möjligt. Detta uppnås, bland annat, genom att tvärbanan så långt det är möjligt går på egen banvall, har så få plankorsningar som möjligt och bra sikt vid hållplatser och de plankorsningar som finns. Riskerna för trafikolyckor minskar om den planerade Tvärbanan byggs. En överflyttning av resenärer från bil- till kollektivtrafikresande innebär att den totala säkerheten förbättras. Delmål: Miljö Delmål: Regional utv. Delmål: Jämställdhet Genom att erbjuda en förbättrad kollektivtrafik på spår kan trafikens totala miljöpåverkan minskas. Kistagrenen bidrar starkt till den regionala utvecklingen då den erbjuder en snabb tvärförbindelse och underlättar för resande mellan bostäder och arbetsplatser. Den bidrar även till att försörja fler områden med spårtrafik och skapar nya möjligheter för stadsutveckling och exploatering. En satsning på kollektivtrafiken och en utbyggnad av Tvärbanan runt Stockholm leder till en ökad jämställdhet inom transportsektorn. Kvinnor använder sig i större utsträckning av kollektiva färdmedel och satsningar inom denna sektor leder därmed till att kvinnors behov av transporter tillgodoses i ökad grad. Dessutom gynnar en utbyggd och förstärkt kollektivtrafik

15 15(15) jämställdhet och jämlikhet genom att den gynnar grupper med låga inkomster, som bl.a. kvinnor, pensionärer och ungdomar. En annan jämställdhetsaspekt är trygghet. Tvärbanan som går i ytläge med hållplatser väl integrerade i övrig gatumiljö ger goda förutsättningar till en trygg resa. Det övergripande målet* Efter genomförand av samhällsekonomisk bedömning kan slutsatser dras om investeringens samhällsekonomiska effektivitet. För en långsiktigt hållbar utveckling av Stockholmsregionens transportsystem är det viktigt med effektiva tvärförbindelser med kollektivtrafik. Sådana förbindelser avlastar de centrala delarna av regionen och möjliggör utveckling av stadskärnor utanför den centrala regionkärnan. Spårvägen är långsiktigt mycket hållbar också ur energisynpunkt. Liksom alla SLs övriga spårtrafikmedel kommer den att uteslutande använda elektricitet från förnyelsebara energikällor. * Bedömning av såväl samhällsekonomisk effektivitet som långsiktig hållbarhet Målkonflikter Att bygga en snabbspårväg i befintlig gatumiljö kräver noggrann planering och många avvägningar. Målen om tillgänglighet, säkerhet och transportkvalitet ställer ibland krav som är svåra att förena. Hur väl uppfylls projektmålen? (Upprättarens bedömning av om åtgärden får önskade effekter) Kistagrenen av Tvärbana Norr bedöms mycket väl uppfylla projektets mål att skapa en snabb tvärförbindelse som knyter ihop befintliga och nya bebyggelseområden. Genom bytespunkten till pendeltågets Märstagren ges nya förutsättningar för arbetspendling på längre sträckor inom Stockholmsregionen. En eventuell bytespunkt även till regionaltåg innebär ökad tillgänglighet till arbetsplatser i exempelvis Kista och Sollentuna även för boende i exempelvis Uppsala. REFERENSER Bilaga 1. Effektbeskrivning av åtgärd

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(10) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG SYD DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-27, KOMPLETTERAD 08-09-29 REV 2009 02 24 REV 2009 04 07 UPPRÄTTAD AV: MONICA CASEMYR KARTBILD SAMMANFATTANDE

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning OBJEKT: TUNNELBANA FRÅN ODENPLAN TILL KAROLINSKA/NORRA STATION DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-09-25 REVIDERAD 2009 04 03 UPPRÄTTAD AV: ERIK SJAUNJA SAMMANFATTANDE

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG OST DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28 REV 09 02 24 REV 09 04 07 REV 09 05 05 UPPRÄTTAD AV: MARIA HÅKANSSON, SL PLANERING Spårväg Ost.

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_001 Domnarvet, ny växelförbindelse Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(9) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Objekt: BVMa_012 Tunneln genom Hallandsås Datum för upprättande: 2009-05-12 Upprättad

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_029 Malmö-Staffanstorp-Dalby, nytt enkelspår Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Godkänd av: KARTBILD

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(5) Samlad effektbedömning OBJEKT: BROMMAPLAN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-22 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Brommaplan är en av Stockholms större trafikknutpunkter

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning Objekt: BVGb_015 (tunnel) inklusive resecentrum Datum för upprättande: (rev BV 2009-05-19) Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk ab Reviderad

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(21) Samlad effektbedömning OBJEKT: ÅDALSBANAN, SUNDSVALL-HÄRNÖSAND JÄRNVÄG I NY STRÄCKNING SAMT TRIANGELSPÅR I MALAND OCH ELEKTRIFIERING AV TUNADALSSPÅRET DATUM FÖR UPPRÄTTANDE:

Läs mer

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik

^^^^^^^2^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bilaga 2. Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen. Storstockholms Lokaltrafik Bilaga 2 Förstudie Tvärbana Norr KIstaq renen I den här förstudien har möjliga sträckningar för Kistagrenen av Tvärbana Norr studerats. Kistagrenen börjar vid förgrenings punkten med Solnagrenen i Ulvsunda.

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad

Läs mer

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal Samlad effektbedömning 1(10) Version: 1 Objektnr: SjöV 005 Svante Roupé 2009-08-31 Anders Ljungberg 2009-10-09 Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnad av nya slussar

Läs mer

E22 Förbi Söderköping

E22 Förbi Söderköping 22 Samlad effektbedömning 1(10) VSÖ_004 E22 Förbi Söderköping 801 843 22 852845 845 210 210 781 780 210 839 780 NY KÖPING FINSPÅNG OXELÖSUND NORRKÖPING MOTALA LINKÖPING TRANÅS Bakgrundskartan: Copyright

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_008 Trollhättan-Göteborg (Olskroken), dubbelspår (inklusive stationer

Läs mer

Farled till Norrköpings hamnar

Farled till Norrköpings hamnar Samlad effektbedömning 1(10) Objektnr: SjöV 001 Anders Ljungberg 090313 Gunnar Eriksson 091209 Farled till Norrköpings hamnar SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av farleden till Norrköpings hamnar för

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR

SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Samlad effektbedömning 1(9) Version: 2 090315 091209 Horstensleden SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Horstensleden möjliggör separering av in- och utgående trafik till Stockholms hamn samtidigt som den resulterar

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Utbyggnad av Södertälje sluss och kanal samt farleden till hamnarna i Mälaren

Utbyggnad av Södertälje sluss och kanal samt farleden till hamnarna i Mälaren Utbyggnad av Södertälje sluss och kanal samt farleden till hamnarna i Mälaren Samlad effektbedömning 1(12) Objektnr: SjöV 004 Henrik Swahn 090204 Redigerad och Anders Ljungberg 090529 SAMMANFATTANDE KOMMENTAR

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(26) Samlad effektbedömning OBJEKT: PARTIELLA DUBBELSPÅRSUTBYGGNADER PÅ ROSLAGSBANAN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28, REV 2008-09-26, REV2 2008-10-10, REV3 2009 04 03 UPPRÄTTAD

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(19) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_002 Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd av: Sten Hammarlund KARTBILD

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn

Utbyggnad av farleden till Gävle hamn Samlad effektbedömning 1(11) Version: 4 Objektnr: SjöV 002 Henrik Swahn 090203 Redigerad och Anders Ljungberg 090310 Utbyggnad av farleden till Gävle hamn SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnaden av inseglingen

Läs mer

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg

Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg Tunnelbana och tvärbana istället för motorväg - En helt ny nordsydlig Orange linje och kraftfulla satsningar på utökade tvärbanor i södra och norra Stockholmsregionen Gynnar främst kvinnligt resande Kopplar

Läs mer

Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen fördjupning

Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen fördjupning 1(114) Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen fördjupning juni 2011 2(114) 2011 AB Storstockholms Lokaltrafik 2011-05-25 SL Strategisk utveckling Dokument-id: Diarienummer: Författare: Bildomslag: SL Strategisk

Läs mer

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda 1(6) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Version Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 8 TN 2013-0695 Förstudie av tvärförbindelse mellan Roslagsbanan och Arlanda

Läs mer

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd.

Remiss gällande detaljplan för Tvärbana Norr Kistagrenen. Handläggare Gunnar Hedman E-post: Bromma stadsdelsnämnd. Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande detaljplan för Tvärbana

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi

PM Bullerberäkningar Analys & Strategi PM Bullerberäkningar 2009-05-28 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är en konsultverksamhet inom samhällsutveckling. Vi arbetar på uppdrag av myndigheter, företag

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning Objekt: BVSt_024 Märsta bangårdsombyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Målet

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm

För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm För ett modernt, miljövänligt och växande Stockholm Förord Orange linje behövs! Idag växer Stockholms län med cirka 40 000 invånare per år. Det innebär stora utmaningar för hur Stockholm ska kunna möta

Läs mer

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria

Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria PM Effekter och samhällsekonomisk bedömning för Västkustbanan, sträckan Ängelholm - Maria Innehåll 1 Sammanfattning...3 2 Objektbeskrivning...3 2.1 Bakgrund och syfte...3 3 Förutsättningar och effekter...4

Läs mer

Förslag till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen

Förslag till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen 1 (6) Datum 2011-08-11 Identitet TN 1105-117 Trafiknämnden Förslag till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen Bakgrund Den här förstudien är ett resultat av många års arbete för att hitta en optimal

Läs mer

Till grund för vidare handläggning av ärendet avseende utbyggnad av Västkustbanan, delen Varberg-Hamra, ligger upprättad järnvägsutredning (BVRT

Till grund för vidare handläggning av ärendet avseende utbyggnad av Västkustbanan, delen Varberg-Hamra, ligger upprättad järnvägsutredning (BVRT PM Uppdatering Ärendenummer: TRV 2010/23383 di'\) cr:; TRAFIKVERKET TrafIkverket Datum: 2010-09-29 40533 GÖTEBORG Besöksadress: Stampgatan 34 Telefon: 0771 921 921 Texttelefon: 0243-750 90 WWN.trafikverket.se

Läs mer

Förslag till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen

Förslag till sträckning för Tvärbana Norr Kistagrenen 1 (5) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-117 Trafiknämnden Förslag till sträckning för Tvärbana Norr Bakgrund Den här förstudien är ett resultat av många års arbete för att hitta en optimal sträckning

Läs mer

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen

Landstingets arbete inför. Sverigeförhandlingen 1 Landstingets arbete inför Sverigeförhandlingen 3 december 2015 2 Sverigeförhandlingens uppdrag Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Cykelåtgärder Finansiering

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:78 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:20 av Lars B Strand och Maria Wallhager (fp) om byggandet av Tvärbanans Älvsjögren Föredragande landstingsråd: Anna Berger Kettner

Läs mer

Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen huvudhandling

Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen huvudhandling 1(53) Förstudie Tvärbana Norr Kistagrenen huvudhandling juni 2011 2(53) 2011 AB Storstockholms Lokaltrafik 2011-05-25 SL Strategisk utveckling Dokument-id: Diarienummer: Författare: Bild omslag: SL Strategisk

Läs mer

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort

Förstudie om tunnelbana till Nacka och idéstudie om utbyggnad av tunnelbana till Gullmarsplan/Söderort Stockholms läns landsting 1(9) Förvaltningen för utbyggd tunnelbana Handläggare: Stefan Persson Ankom Stockholms läns landsting 2014-03- 2 8 Landstingsstyrelsens arbetsutskott wisiivmtilt^ IIMllllllll

Läs mer

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje

Stockholm Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje Stockholm 2013-02-20 Stockholm behöver en ny tunnelbanelinje www.socialdemokraterna.se/stockholm I korthet: En helt ny lila tunnelbanelinje från syd till nord. Hagsätra Älvsjö Årstafältet Liljeholmen Fridhemsplan

Läs mer

Moderat spårvägsvision för Stockholm

Moderat spårvägsvision för Stockholm Moderat spårvägsvision för Stockholm - en del av framtidens moderna och miljövänliga kollektivtrafik Augusti 2010 När Stockholm växer måste också kollektivtrafiken växa När Stockholm växer måste också

Läs mer

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn!

Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Rödgröna löften om utvecklad kollektivtrafik på Södertörn! Bättre förutsättningar för länets södra sida I Stockholms län finns en ekonomisk och social ojämlikhet mellan den norra och södra länsdelen.

Läs mer

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567

Trafikförändring. Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Trafikförändring Linje 541, 543, 546, 550, 560, 567 Bakgrund SL har med entreprenören Nobia inlett ett samarbete i syfte att förbättra kollektivtrafiken inom trafikområde Kallhäll södra, d.v.s. primärt

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ

RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ ra04s 2011-02-17 RAPPORT SAMHÄLLSEKONOMISK UTVÄRDERING AV ALTERNATIV FÖR VÄSTRA LÄNKEN UMEÅ Trafikverket Region Nord Umeå Västra länken Uppdragsnummer 2391971 Resultat av trafikprognoser och samhällsekonomiska

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie, E20 Genom Västra Götaland Underlags-PM - Samhällsekonomi 2012-09-17 Säffle Åmål Hallsberg ± ³ Laxå ± ³ Mellerud Mariestad Askersund E20 26 ± ³ Töreboda ± ³ 45 E20 Götene Motala Karlsborg

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta

Sammanfattning. Kalkylerna är robusta Sammanfattning Kalkylerna är robusta Den svenska transportpolitiken bygger på samhällsekonomiska kalkyler eftersom offentliga medel är en begränsad resurs och det är viktigt att de används där de kan göra

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2.

Tjänsteutlåtande. Sollentuna kommun överlämnar bilaga 1 till tjänsteutlåtande 2013-04-09 som svar på remiss av stomnätsstrategin, etapp 2. SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande Anders Hallmén Sidan 1 av 7 Diariekod: 300 Kommunstyrelsen Remiss av stomnätsstrategin, etapp 2 Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår

Läs mer

Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling

Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling Spårvägsstädernas höstkonferens 2014 Stomnätsplan, översiktsplan och framkomlighetsstrategi för Stockholm stadsutveckling Jenny Kihlberg, Översiktsplanerare Stockholms stad, Strategi- och utvecklingsenhet,

Läs mer

Promemoria 2009-09-03. Miljödepartementet. Förbifart Stockholm

Promemoria 2009-09-03. Miljödepartementet. Förbifart Stockholm Promemoria 2009-09-03 Miljödepartementet Förbifart Stockholm Sammanfattning Regeringen har beslutat att tillåta att en motorväg byggs enligt Vägverkets förslag Förbifart Stockholm. Motorvägen får byggas

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05

Lönkalk. Användarhandledning. version Plet PM 2016:05 Lönkalk Användarhandledning version 3.0 2016-04-01 Plet PM 2016:05 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor

Läs mer

Trafikplan 2020 i korthet

Trafikplan 2020 i korthet Trafikplan 2020 i korthet Stora framtida utmaningar Trafikplan 2020 visar hur SL vill utveckla kollektivtrafiken i Stockholms län till år 2020. SL står inför stora utmaningar för att kunna leva upp till

Läs mer

Effektanalys. EVA Grundrapport Tage Tillander, Scandiaconsult, Karta

Effektanalys. EVA Grundrapport Tage Tillander, Scandiaconsult, Karta EVA Grundrapport Effektanalys Karta EVA Grundrapport 2(13) Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. ÖVERSIKT... 3 2. SAMMANFATTNING... 4 3. TRAFIKOMFÖRDELNING... 6 4. EFFEKTREDOVISNING... 7 5.

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m.

Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Datum 2009-06-10 1 Bilaga -- PM Effektredovisning för BVMa_018 Malmö Fosieby- Trelleborg, hastighetsanpassning (160 km/tim), mötesstation m.m. Handläggare: Telefon: e-post: Datum Bilaga Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

Trafikverkets modellverktyg

Trafikverkets modellverktyg Trafikverkets modellverktyg Sampers/Samkalk analys av infrastrukturinvesterings effekter för persontrafiken, totalt och fördelat på trafikslag, och en samhällsekonomisk kalkyl över åtgärdens nationella

Läs mer

Trafikanalys med samhällsekonomisk kalkyl för linbana mellan Häggvik och Väsjön

Trafikanalys med samhällsekonomisk kalkyl för linbana mellan Häggvik och Väsjön Bilaga 2 UPPDRAG Linbana Sollentuna trafikanalys UPPDRAGSLEDARE Linda Isberg DATUM UPPDRAGSNUMMER 7001919000 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg Version 2.2 Trafikanalys med samhällsekonomisk kalkyl för linbana

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer Wennerholm ÄRENDET Motionärerna föreslår

Läs mer

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik

Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik [ NY] 1(19) Ostlänken - känslighetsanalys vid kraftigt minskad biltrafik Sampers/Samkalkresultat Ostlänken Järna-Linköping Känslighetsanalys 12 procent mindre personbilstrafik och oförändrad lastbilstrafik

Läs mer

Måste smälta in i stadsbilden! Av Martin Lindahl Niklas Öhrström

Måste smälta in i stadsbilden! Av Martin Lindahl Niklas Öhrström Inte mycket tyder på att detta stråk tidigare var en järnväg. I Lyon omdanades en nedlagda järnväg till spårväg och trafikeras nu både av en stadslinje och en expresslinje till flygplatsen. Kanske kan

Läs mer

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-09 LS 2015-0142 FUT 1501-0024 Handläggare: Anna Nylén Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

Samlad strategi för spårsystemet PLAN Rapport 2008:2

Samlad strategi för spårsystemet PLAN Rapport 2008:2 Tvärbanan/Saltsjöbanan Vi erbjuder alla i Stockholms län en väl utbyggd, attraktiv och lättillgänglig kollektivtrafik på spår och väg. Vi möter olika kunders behov av enkla, pålitliga och prisvärda resor.

Läs mer

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka

Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka Foto: Susanne Walstrom, Istockphoto, rubiphoto Välkommen till samråd om Förstudie Tunnelbana till Nacka I en politisk överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx

Lönkalk. Användarhandledning. version xx-xx Lönkalk Användarhandledning version 3.2 2019-xx-xx Innehåll 1. INLEDNING 3 2. BAKGRUND 3 3. SYFTE 3 4. HANDLEDNING TILL LÖNKALK 4 4.1 Indata 4 4.1.1 Kalkylförutsättningar 4 Skattefaktor 5 Diskonteringsränta

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:46 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:39 av Lars Dahlberg och Anna Kettner (S) om kapacitetsstarka tvärförbindelser Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm

Läs mer

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18

Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Utlåtande 2010:68 RI+II (Dnr 314-784/2010) Förskottering av medel för byggande av spårtunnel under E18 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Avtal med AB Storstockholms Lokaltrafik

Läs mer

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm 2015-05-26

Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund. Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur. Stockholm 2015-05-26 Tvärbana Kistagrenen Norra Ulvsunda Helenelund Konfliktpunkter mellan Tvärbanan och övrig infrastruktur Stockholm 2015-05-26 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte... 1 2. Förutsättningar...

Läs mer

Tvärbana Norr (Kistagrenen). Genomförandeavtal för delsträcka Bromma flygplats. Genomförandebeslut

Tvärbana Norr (Kistagrenen). Genomförandeavtal för delsträcka Bromma flygplats. Genomförandebeslut Sida 1 (7) 2018-03-05 Handläggare Jonas Norberg Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 81 Till Exploateringsnämnden 2018-04-19 Trafiknämnden 2018-04-19 Lovisa Strandlund Trafikplanering

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Åkalla - Barkarby station. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0142 Landstingsstyrelsen Lokaliseringsutredning för tunnelbana till Järfalla/Barkarby Föredragande landstingsråd:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07

Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Thomas Sträng Grundläggningsonsdag 2010-04-07 Ställer SL speciella krav vid byggnation? Beställare, kravställare och förvaltare Vad är SL? Vilka krav har SL? Vilka krav ställer SL vid byggnation? 2010-04-07

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Lägesredovisning av spårvägsprojekt i staden.

Lägesredovisning av spårvägsprojekt i staden. TRAFIKKONTORET STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Henrik Christiansson Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 98 henrik.christiansson@tk.stockholm.se Till

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort

Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort Maj 2015 Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort PM Trafikanalys Titel: Lokaliseringsutredning Sofia-Gullmarsplan/söderort, PM Trafikanalys Konsult: Sweco Uppdragsledare: Cornelis Harders och

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

Effektanalys Gravaleden

Effektanalys Gravaleden EVA Grundrapport 2017-02-23 Gravaleden catharina-rosenkvist@wspgroup.se Kalkyldatum Nr 2017-02-23 - Effektanalys Gravaleden Karta Grundrapport.docx EVA-version 2.96 EVA Grundrapport 2(13) Kalkyldatum Nr

Läs mer

Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001

Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001 Höghastighetsbanor (Linköping-Bollebygd, Mölnlycke- Almedal, Jönköping-Lund), US5, YTR001 1. Beskrivning av åtgärden Nuläge och brister: Södra stambanan och Västra stambanan är mycket hårt belastade. Restiderna

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

Yttrande över Förstudie om spårbunden kollektivtrafik i Stockholm nordost

Yttrande över Förstudie om spårbunden kollektivtrafik i Stockholm nordost TJÄNSTEUTLÅTANDE Regionplane- och trafikkontoret Thomas Ney Regionplane- och trafiknämnden Yttrande över Förstudie om spårbunden kollektivtrafik i Stockholm nordost FÖRSLAG TILL BESLUT Kontoret föreslår

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.3-099-2014 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Monica Fredriksson Telefon: 08-508 090 32 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Trafikförändringar

Läs mer

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan

Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Landstingsradsberedningen 1 (2) SKRIVELSE 2015-04-08 LS 1410-1122 Landstingsstyrelsen Skrivelse från Tomas Eriksson m.fl. (MP) och Håkan Jörnehed (V) om Gul linje söderut från Odenplan Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby

Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning av tunnelbana från Hjulsta till Barkarby 1(3) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se 2015-01-22 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 11 TN 2014-0321 Förslag till yttrande över motion 2014:6 av Anna Sehlin m.fl. (V) om förlängning

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser

Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Idéer till nya tunnelbanor: några översiktliga analyser Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, KTH Institutionen för Transportvetenskap och Centrum för Transportstudier

Läs mer

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson

Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad. Maria Börjesson Kollektivtrafikens långsiktiga samhällsnytta i Storstad - fallstudie Stockholms tunnelbana Maria Börjesson Bakgrund En del misstror samhällsekonomiska kalkyler: - Tunnelbanan i Stockholm inte skulle ha

Läs mer

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030 Två förhandlingar Trafiklösning för Stockholmsregionen till 2020 med utblick mot 2030 Uppdraget Förhandla om länets infrastruktur Samlad lösning för bättre miljö och tillväxt i landet o Stockholmsregionen

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer