Samlad effektbedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samlad effektbedömning"

Transkript

1 Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG OST DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: REV REV REV UPPRÄTTAD AV: MARIA HÅKANSSON, SL PLANERING Spårväg Ost. Planerad spårutbyggnad visas med gul färg. Blå färg illustrerar befintlig Tvärbana. I kartans högra kant kopplas spårvägen ihop med befintlig Saltsjöbana som rustas upp. SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Tvärbanan, snabbspårvägen som idag går mellan Alvik och Sickla Udde i Hammarby Sjöstad, byggs ut från Sickla Udde till Slussen. Saltsjöbanan moderniseras och byggs ihop med Tvärbanan vid Lugnet. Spårväg Ost har med Nettonuvärdekvoten -0,3 inte uppnått balans mellan nyttor och kostnader med den utvärderingsmetodik som använts. Med hänsyn tagen till det som anges i nedanstående stycke avseende spårtrafik i storstadsområden kan man hävda att balansen i verkligheten är större.

2 2(14) Nya spårtrafikobjekt i ett storstadsområde ger generellt sett små rena åktidsvinster eftersom det nästan alltid finns goda resalternativ i det befintliga linjenätet. Vinsterna ligger istället på tidtabellshållning när spårtrafik på egen banvall ersätter buss i blandtrafik. Detta kan fångas in i analysen medan däremot värderingen av den avlastande effekten på t ex en tunnelbana som redan trafikeras upp till kapacitetstaket är svårare att värdera. Analysinstrumenten ger av naturliga skäl belastningar som sedda över t ex en trafiktimme kan förefalla acceptabla. Nedslag i verkligheten avseende dagens trafik visar dock att det även på måttligt belastade infarter kan förekomma att 10 % eller fler av tågen är så belastade att man kan misstänka att trafikanter redan idag riskerar att bli frånåkta. Trafikutvecklingen fram till prognosåret 2020 accentuerar denna farhåga. Detta är dock ytterst vanskligt att bedöma och värdera. På samma sätt är trafikanternas värdering av ståplats och trängsel inte entydig enligt de undersökningar SL genomfört eller tagit del av. Här finns alltså effekter som antingen inte kunnat värderas alls i analysen eller som kan antas vara för lågt värderade! Specifikt för Spårväg Ost kan också sägas att den utgör en förutsättning för den exploatering som Stockholm och Nacka planerar under namnet Danvikslösen. Detta flängas inte in till fullo in i den samhällsekonomiska bedömningen. Som tvärförbindelse avlastar spårvägen de centrala delarna av regionen och möjliggör utveckling av stadskärnor utanför den centrala regionkärnan. Banan kommer också att utgöra en direkt förbindelse från Innerstaden till Hammarby Sjöstad som är Stockholms största nyetablering av bostäder och arbetsplatser. Detta fångas inte in till fullo i den samhällsekonomiska bedömningen. I projektet ingår också en upprustning och konvertering av Saltsjöbanan till Tvärbanestandard. Saltsjöbanan, som invigdes 1893, måste upprustas antingen i befintligt eller konverterat skick. Vägstandarden runt banans yttre delar är sådan att ett bussalternativ inte är acceptabelt annat än under ombyggnadsperioden. En upprustning är alltså ett måste! BAKGRUND Nuläge Tvärbanan är en dubbelspårig bana som sträcker sig från Alvik i väster, över Mälaren, vida Liljeholmen, Årsta och Gullmarsplan till Sickla Udde i Hammarby Sjöstad. Tvärbanan är knappt 12 km lång och har 17 hållplatser. Den första delen av Tvärbanan invigdes år Planering pågår för en utbyggnad av Tvärbanan norrut från Alvik i två grenar, Solnagrenen och Kistagrenen. Tvärbanan har blivit en stor framgång och ett populärt färdmedel för Stockholms kollektivtrafikresenärer. Andelen nöjda resenärer är osedvanligt stort och resandet ökar kontinuerligt. År 2006 uppgick antalet resenärer till ca personer per vardag.

3 3(14) Saltsjöbanan är en lokaljärnväg i Stockholm som går mellan Slussen och Saltsjöbaden. Från Igelboda går en sidobana till Solsidan. Saltsjöbanan är drygt 18 km lång och har totalt 18 stationer/hållplatser. Banan invigdes så tidigt som 1893 och elektrifierades på 1910-talet. Problem och önskemål Saltsjöbanan har idag ett omfattande behov av upprustning, såväl mot bakgrund av teknisk ålder som behov av handikappanpassning och modernisering. Den tekniska kvaliteten, d.v.s. pålitlighet, säkerhet, arbetsmiljö, etcetera, kan utan åtgärder endast garanteras till år Stockholm har en ganska tydlig enkärnig bebyggelsestruktur med ett transportsystem huvudsakligen radiellt inriktat mot innerstaden. Det finns behov av att skapa tvärförbindelser som knyter ihop de radiella spårsystemen. Stockholms Stad och Nacka kommun planerar samtidigt för en mycket omfattande bostadsoch företagsexploatering längs banans mer centrala delar. Utöver fortsatt utveckling av Hammarby sjöstad planeras för bostäder, service och verksamheter vid Danvikstull, Lugnet, Henriksdal, Kvarnholmen och Nacka port. Inom området planeras för boende och arbetsplatser för ca verksamma, vilket motiverar en god kollektivtrafik i området. Därutöver ser kommunerna och Vägverket ett behov av att förbättra och komplettera vägnätet. Förslag till åtgärd Projektet innehåller följande delar: Tvärbanan förlängs från Sickla Udde i Hammarby Sjöstad in till Slussen. Saltsjöbanan flyttas från sitt nuvarande läge genom Henriksdalsberget och länkas samman med Tvärbanan vid Lugnet. Detta för att möjliggöra för nya bostads- och företagsområden och att ge dessa en högkvalitativ kollektivtrafik, det s.k. Danvikslösen eller Danviks center. Samtidigt läggs Värmdöleden, som idag går runt Henriksdalsberget, in i berget vid nuvarande tunnelläge för Saltsjöbanan. Hela Saltsjöbanan moderniseras. Tvärbanan och Saltsjöbanan blir ett system. En ny spårvagnsdepå i Igelboda. Sickla/Lugnet Slussen Från Lugnet, där Saltsjöbanan och Tvärbanan länkas samman, stiger banan med en dragning runt Henriksdalsberget. Banan går därefter norrut på bro med ett nytt hållplatsläge vid Danviks Center som möjliggör en god omstigning mellan spårväg och buss samt med möjlig koppling till en eventuell framtida tunnelbana från Orminge/Nacka. Från Danviks Center fortsätter banan på fast bro över Danvikskanalen för att ansluta till samma läge och nivå som dagens Saltsjöbana vid Fåfängan och Varvsbranten. Vid Åsöberget planeras för en ny hållplats. Från Varsvbranten går spårvägen vidare i en ny tunnel, ca 1 km lång under befintlig bebyggelse på Södermalm, till sluthållplats vid Slussen. Station Slussen förses av kapacitetsskäl med tre spår.

4 4(14) Modernisering av Saltsjöbanan, Nacka Saltsjöbaden/Solsidan Den yttre delen av Saltsjöbanan från Nacka till Saltsjöbaden/Solsidan behåller sin nuvarande sträckning. De åtgärder som planeras är en ökning av turtätheten från 20-minuterstrafik till 10-minuterstrafik i rusningen, genom att nya mötesspår byggs i Östervik och Igelboda. Plattformar och hållplatsfunktioner anpassas till samma standard som på dagens Tvärbana. Nya fordon införskaffas av samma typ som på Tvärbanan (A32-fordon). Dagens fordonsdepå i Neglinge är nedsliten, irrationell och har dålig arbetsmiljö. En ny depå planeras i samråd med Nacka kommun i Igelboda för ca 30 fordon med möjlig utbyggnad till 40 fordon. I projektet ingår även en modernisering av kraftförsörjnings-, tele- och signalsäkerhetssystem anpassat för nya fordon. Idag har Saltsjöbanan påstigande ett vanligt vardagsdygn. Efter att banan har moderniserats och den nya bebyggelsen färdigställts, beräknas resandet öka till drygt påstigande. Idag trafikeras banan med mellan minuterstrafik under dagtid. Efter upprustningen planeras för 10-minuterstrafik i rusningen och 20-minuterstrafik övrig tid. Restiden för de yttre delarna blir ungefär densamma som idag. EKONOMI OCH PLANERING Anläggningskostnad inkl. riskbedömning och ev. finansiering (anläggningskostnad i prisnivå och i prisnivå (exkl. skattefaktor) Investeringskostnaden i prisnivå 2008 uppgår till följande: Spåranläggning Ny depå, inkl arbetsfordon Nya fordon (A32) Totalt mnkr 600 mnkr 800 mnkr mnkr Kalkylen innehåller påslag för osäkerheter och risker avseende främst spåranläggningen och har 15 % sannolik risk för att överskridas. Kostnaden för markåtkomst ingår inte i ovan angivna kalkyl. Intrångskostnaderna för bergtunneln från Varvsbranten in till slutstationen vid Slussen uppskattas till minst 500 mnkr. SL har enligt gällande Framtidsplan ett bidrag till spåranläggningen år om 680 Mkr samt 250 mnkr för nya fordon. Komplexitet och möjlighet till etappindelning Utbyggnaden förutsätter att kommunerna, Stockholms Stad och Nacka kommun, på vissa kritiska platser måste genomföra vissa stadsbyggnadsåtaganden.

5 5(14) Såväl lösningen vid Danviks Center som den nya tunneln genom berget in mot Slussen är mycket komplicerade projekt. Lösningen vid Danviks Center innebär att Saltsjöbanan och Värmdövägen i princip ska byta plats. Tunneln genom berget från Varvsbranten till Slussen kräver, bland annat, att ett stort antal markintrångsfrågor löses. Projektet kräver att Saltsjöbanan stängs under tre år. Detta motsvarar byggtiden för nya broar och den nya tunneln med tillhörande spåranläggning till Slussen. Tre direktbusslinjer till Slussen/City samt en linje som ansluter till samtliga stationslägen på Saltsjöbanan planeras under avstängningstiden. Restiden blir i princip densamma som med dagens Saltsjöbana. Antalet avgångar blir dock fler vilket kortar väntetiderna. Tidshorisont Byggstart är planerad till 2012 och fullständig trafikstart kan ske Planeringsläge, fysisk och ekonomisk plan En förstudie för Tvärbana Ost färdigställdes Projekteringen av systemhandlingar har genomförts i nära samarbete med Stockholm och Nacka och färdigställdes under andra kvartalet Miljökonsekvensbeskrivningar för järnvägsplaner godkändes av Länsstyrelsen under våren 2008 och övriga underlag såsom planbeskrivningar, genomförandebeskrivningar, järnvägsplaneritningar och fastighetsförteckningar för ansökan om järnvägsplaner är under framtagande. Parallellt planerar Stockholm och Nacka utställning av detaljplaner under hösten SAMMANHANG Andra förutsättningar av betydelse samt relation till andra åtgärder PRISSATTA EFFEKTER SLs analysmetoder De modeller etc. som SL använder beskrivs i dokumentet SLs analysmetoder i åtgärdsplaneringen ( ) som tidigare sänts in till Banverket och Vägverket. Användningen i Åtgärdsplaneringen av dessa metoder har godkänts av verken genom den arbetsgrupp som utsetts att granska de samhällsekonomiska bedömningarna i underlagen. En jämförelse av använda omvärldsdata och resmängder i SLs prognosmatriser och det av trafikverken använda SAMPERS-materialet har också visat tillfredsställande överensstämmelse. Den markanvändning som ligger till grund för SLs analyser är baserad på regionplanestudierna (RUFS) men med en till regionens kärna något mer koncentrerad utveckling. Detta har av SL bedömts som en mera trolig utveckling än de rena RUFS-

6 6(14) antagandena. Såväl prognosförutsättningar som resmängder överensstämmer väl med motsvarande i trafikverkens analyser. Prissatta effekter enligt SLs analysmetoder Kalkylförutsättningar (specifika för Åtgärdsplaneringen där inte annat anges) Diskonteringsår 2010 Byggtid, antal år (projektspecifik) 4 år Byggstartår (kalkylmässigt) 2010 Trafikstartår (kalkylmässigt och projektspecifikt) = 2010+Byggtid 2014 Kalkylperiod från trafikstart Bedömningsperiod (byggtid + kalkylperiod) Ekonomisk livslängd (projektspecifik), antal år 40 år 44 år 60 år Prisnivå Prognosår och scenario ASEK nivå 4 Trafikering Jämförelsealternativet I de jämförelsealternativ som använts i SLs analyser har Citybanan och vägutbyggnader enligt regionplanestudierna (RUFS) ingått. De utvärderade objekten har sedan i utredningsalternativen lagts in ett och ett. Undantag är Spårväg Kista och Spårväg Solna- Universitetet som kräver en utbyggd Spårväg Solna samt Roslagsbanans dubbelspår där etapp 2 kräver en genomförd etapp 1. De sålunda förutsatta utbyggnaderna ingår då i jämförelsealternativet för respektive utvärderat objekt. Trafikutvecklingen har i jämförelsealternativen antagits mötas huvudsakligen med turtäthetsökningar i dagens trafiksystem. Eftersom SLs spårtrafik i stor utsträckning redan är utnyttjad till kapacitetstaket har detta oftast inneburit en utökad busstrafik i jämförelsealternativet. Undantag från detta har varit när Saltsjöbanan konverterats till Snabbspårväg (objektet Spårväg Ost) eller när Roslagsbanan i två etapper föreslås utbyggd till dubbelspår. Jämförelsealternativet för Lidingöbanan har inneburit att busstrafik helt ersätter banan.

7 7(14) Utredningsalternativet Turtätheten på sträckan är i högtrafik 10 minuter/riktning på Saltsjöbanedelen och 5 på sträckan Slussen - Sickla Udde. Idag finns ingen spårtrafik Slussen - Sickla Udde medan Saltsjöbanan går på sträckorna Saltsjöbaden - Slussen och Splsidan - Igelboda (där omstigning mot Slussen sker). Turtätheten under maxtimme förmiddag är 20 minuter + 2 skip-stoptåg. Antalet inbesparade fordon under dimensionerande tid i busstrafiken jämfört med Jämförelsealternativet är 22. Antalet på- och avstigande på den utvärderade sträckan under morgonens högtrafik (kl 06-09) år 2020 är vardera. Av dessa är drygt på- och lika många avstigande på Saltsjöbanedelen. Nyckeltal Nyckeltal Huvud- Känslighetsanalys Känslighets- Känslighets- Känslighets- samhällsekonomisk effektivitet 1 analys Inv.kostn (Huvudanalys) Inv.kostn 85 % analys Noll trafiktillväxt efter år 2020 (Inv.kostn 50 %) analys Hög trafiktillväxt (1,5 ggr normal) efter år 2020 (Inv.kostn analys CO2 värdering 3,50 kr/kg (Inv.kostn 50 %) 50 %) Nettonuvärde -751 mkr mkr Nettonuvärdeskvot, NNK -0,30-0,37 Nyttokostnadskvot, NK -0,19-0,24 Investeringskostnad minus Restvärde (diskonterad, inkl. SF) mkr mkr 1 Nettonuvärde=Nytta-(Investeringskostnader minus Restvärde), NNK=Nettonuvärde/(Investeringskostnad minus Restvärde), NK=Nettonuvärde/Kostnader (Kostnader=Investering, Drift, Underhåll och Reinvestering).

8 8(14) Nyckeltal Kostnadseffektivitet 2 Restid Nyckeltalen beräknas endast för huvudanalysen Samhällsekonomisk effekt för Huvudanalys Effekt prognosår 2020 mkr Nuvärde, miljoner kr* Resenärer Godskunder Trafikföretag Restid** Persontimmar Mkr Reskostnad minskn kollektivresor 118 Mkr/år Mkr Vägavgift/vägskatt Mkr/år Mkr Restidsosäkerhet, förseningar Persontimmar Mkr Komfort 9 Mkr/år Mkr Transporttid Tontimmar 4 Mkr Transportkostnad Mkr/år Mkr Vägavgift/vägskatt Mkr/år Mkr Restidsosäkerhet, förseningar Tontimmar Mkr Övriga effekter godskunder Mkr/år Mkr Biljettintäkter 12 Mkr exkl moms 212 Mkr Trafikeringskostnad 5 *** -72 Mkr exkl moms Mkr Budgeteffekter Drivmedelsskatter, moms, banavgifter -6 Mkr/år Mkr Externa kostnader Tågtrafik Mkr/år Mkr minskning Övrig trafik**** 46 Mkr/år 724****Mkr Övrigt Buller Mkr/år Mkr Plankorsningar väg/järnväg Mkr/år Mkr Barriär Mkr/år Mkr Annan Mkr/år Mkr Drift&Underhåll, väg Mkr/år Mkr Drift&Underhåll, jvg - Mkr Reinvesteringar, jvg - Mkr Investeringskost50% minus restvärde inkl. SF (disk) Mkr Nettonuvärde Mkr * Hela kalkylperioden; alltså även baserat på prognos för år 2030 ** Inklusive förseningar *** Netto spår- och busstrafik, ban- och fordonsunderhåll **** Busstrafik och privatbil ***** Netto av externa kostnader och budgeterade effekter 2 Kostnadseffektiviteten beräknas som annuitetsberäknad kostnad (ej restvärdesjusterad kostnad) dividerat med effekten för prognosår 1 för åtgärden 3 Samtliga tidskomponenter; åktid, anslutningstid, bytestid, turintervall, förseningstid, ärenden samt befintliga/kvarvarande respektive tillkommande/försvinnande trafik 4 Samtliga 5 Trafikeringskostnad består av fordonskostnader, omkostnader, overheadkostnader och banavgifter (tågtrafik)

9 9(14) Känslighetsanalys En sådan har genomförts m a p investeringskostnaderna. I de objekt för vilka successiv kalkylering genomförts är kostnaden i 50 % - nivån 10 % under den för 85 % - nivån. Denna relation har därför använts även för de objekt där successiv kalkylering inte genomförts. Detta motiveras bl a av att objektet Spårväg Solna, där sådan kalkylering genomförts, har utgjort utgångspunkt för kostnadsbedömningen av de flesta av de övriga spårvägsobjekten. Som komplement till ovanstående kalkylsammanställning redovisas effekter på emissioner i följande tabell. Kalkylsammanställningen ovan redovisas i diagram. Tabell: Förändrade utsläppsvolymer av luftföroreningar (ton per år) och koldioxid (1000 ton per år) UA-JA Färdmedel HC NOx SO2 Partiklar CO2 Tåg Övrig spårtrafik Flyg Buss Personbil Yrkestrafik väg Totalt all trafik

10 10(14) Fördelning av Nyttor och Kostnader för Huvudanalys 50 %, diskonterat till år 2010 Spårväg Ost; nuvärde mkr Spårväg Ost; nuvärde mkr Resenärer Ext eff minus avgifter Intäkter Driftkostn kolltrf Skattefaktor Anläggning Resenärer Ext eff minus avgifter Intäkter Driftkostn kolltrf Skattefaktor Anläggning EJ PRISSATTA EFFEKTER Typ av effekt/mått Kvantifierad effekt Kvalitativ bedömning/uppskattad storleksordning Buller* (om ej med i kalkyl) - Moderniseringen av Saltsjöbanan kommer att innebära stora förbättringar för boende på sträckan. Tvärbanans nya sträckning vid Danvikscenter kommer att medföra ökat buller för tillkommande bebyggelse längs denna del av det nya spårområdet. Det bedöms inte som några svårigheter att utforma den nya bebyggelsen för att klara riktvärdena avseende buller. Banans nya sträckning genom Södermalmsberget kommer att avisoleras mot underliggande berg för att riktvärden avseende stomljud inte ska överskridas i ovan liggande byggnader. Påverkan landsbygd - Påverkan tätort - Tvärbana Ost ger stora möjligheter till stadsutveckling. Påverkan naturområden - Ingen egentlig naturmiljö tas i anspråk. Exploateringseffekter - Stockholms stad och Nacka kommun planerar för en

11 11(14) mycket omfattande bostads- och företagsexploatering längs banans mer centrala delar. Utöver fortsatt utveckling av Hammarby Sjöstad planeras för bostäder, service och verksamheter vid Danvikstull, Lugnet, Henriksdal, Kvarnholmen och Nacka Port. Inom området planeras för boende och arbetsplatser för ca verksamma, vilket motiverar en god kollektivtrafik i området. Därutöver ser kommunerna och Vägverket ett behov av att förbättra och komplettera vägnätet. Arbetsmarknadseffekter - De nya förutsättningarna för kollektivtrafikresandet ger positiva effekter på arbetsmarknaden p.g.a. förkortade restider, bland annat. Restidsosäkerhet/trängsel (om ej med i kalkyl) - En spårväg som till stor del går på egen banvall är mer punktlig än bussar som delar gatuutrymmet med andra fordon. Moderniseringen av Saltsjöbanan medger en tätare trafik på banan vilket kan minska trängseln. Ev. fler relevanta effekter/mått *För effekter som har utretts separat hänvisas till referens i referenslistan. Slutsatser om samhällsekonomisk lönsamhet: Upprättarens bedömning av om prissatta och ej prissatta effekter sammantaget tyder på samhällsekonomisk lönsamhet (ja/nej/osäkert):.det är osäkert om prissatta och ej prissatta effekter leder till samhällsekonomisk lönsamhet. De tillkommande nyttorna i form av, bland annat, exploateringseffekter och arbetsmarknadseffekter är stora. Men det går inte att säga hur stora, utan att göra omfattande tilläggsberäkningar. För att kunna göra tilläggsberäkningarna skulle det dessutom även krävas metodutveckling. En faktor som inte fångas upp i de genomförda samhällsekonomiska kalkylerna är det faktum att Saltsjöbanan redan finns idag, vilket har ett värde i sig för resenärerna. Mot bakgrund av detta och att Nacka kommun framfört starka önskemål om att Saltsjöbanan rustas upp och att en sådan upprustning också är en teknisk nödvändighet bör denna inriktning prövas i första hand.

12 12(14) En ihopkoppling av Saltsjöbanan och Tvärbanan vid Danvikslösen ingår i ett stadsbyggnadsprojekt som Stockholm stad och Nacka kommun arbetar med tillsammans med SL. Stockholms stad och Nacka kommun planerar en stor utbyggnad av bostäder och arbetsplatser på Sicklaön. För att möjliggöra detta exploateringsarbete krävs en hel del omstruktureringar i dagens infrastruktur. Arbetsmarknadseffekter Nyttan av en bättre fungerande arbetsmarknad beaktas inte fullt ut i dagens samhällsekonomiska kalkylmodell. Individens nytta av ökad tillgänglighet fångas visserligen upp genom restidsvärderingen, men effekter som individen inte kan antas ta hänsyn till i sin värdering av restiden finns inte med. Sådana nyttor är ökade skatteintäkter och producentöverskott (vinster för företagen). I storstadsregioner gör det stora utbudet av företag i varje bransch och många närliggande branscher att det finns många potentiella arbetsgivare för invånarna. Brister i trafiksystemet gör dock att människor får avstå från att byta till bättre avlönade jobb på grund av att resuppoffringen blir för stor. Den samhällsekonomiska nyttan beroende på bättre matchning på arbetsmarknaden kan därför bli betydande, och delar av den nyttan syns inte i de samhällsekonomiska kalkylerna. FÖRDELNINGSEFFEKTER MÅLUPPFYLLELSEBEDÖMNING Transportpolitiskt mål Delmål: Tillgänglighet Bedömning av åtgärdens bidrag till måluppfyllelse Projektet kommer dels att ge de nya bostads- och företagsområdena runt Danvikscenter en god kollektivtrafikförsörjning, dels ge dem som reser med Saltsjöbanan en förhöjd standard och tätare trafik. Tvärbanan och Saltsjöbanan går så långt det är möjligt i ytläge, vilket ger en mycket bra tillgänglighet och bra omstigningsmöjligheter. En spårförbindelse i ytläge ger även visibilitet och orienterbarhet i stadsmiljön och en mycket positiv resupplevelse för trafikanterna. Samtliga nya hållplatser kommer att byggas med plant insteg. Moderniseringen av Saltsjöbanan innefattar en tillgänglighetsanpassning av stationerna/hållplatserna. Delmål: Transportkvalitet Tvärbanan är en snabbspårväg som syftar till att vara en snabb och säker tvärförbindelse mellan viktiga bytespunkter.

13 13(14) Moderniseringen av Saltsjöbanan och en sammankoppling med Tvärbanan innebär att kvalitén på banan höjs. Delmål: Säkerhet Delmål: Miljö Delmål: Regional utv. Delmål: Jämställdhet Säkerheten beror till viss del på utformningen av gatumiljön runt omkring spårvägen. SL arbetar för att få en så säker miljö som möjligt. Detta uppnås, bland annat, genom att spårvägen så långt det är möjligt går på egen banvall, har så få plankorsningar som möjligt och bra sikt vid hållplatser och de plankorsningar som finns. Förbättringar i kollektivtrafiken förväntas ge en ökad andel resenärer. Den totala risken för trafikolyckor minskar om andelen kollektivtrafikresenärer ökar och andelen bilresenärer minskar då spårvägen är säkrare än bilen Genom att erbjuda en förbättrad kollektivtrafik på spår kan trafikens totala miljöpåverkan minskas. En utbyggnad av Tvärbanan och en modernisering av Saltsjöbanan bidrar positivt till den regionala utvecklingen då möjligheterna att resa kollektivt i regionen förbättras. En satsning på kollektivtrafiken och en utbyggnad av Tvärbanan runt Stockholm leder till en ökad jämställdhet inom transportsektorn. Kvinnor använder sig i större utsträckning av kollektiva färdmedel och satsningar inom denna sektor leder därmed till att kvinnors behov av transporter tillgodoses i ökad grad. Dessutom gynnar en utbyggd och förstärkt kollektivtrafik jämställdhet och jämlikhet genom att den gynnar grupper med låga inkomster, som bl.a. kvinnor, pensionärer och ungdomar. En annan jämställdhetsaspekt är trygghet. Tvärbanan och Saltsjöbanan går i ytläge med hållplatser väl integrerade i närmiljön och ger därmed goda förutsättningar till en trygg resa. Det övergripande målet* Spårväg Ost är, med hänsyn tagen till vad som inte värderats respektive undervärderats i kalkylen, betydligt mer samhällsekonomiskt effektiv än vad Nettonuvärdekvoten anger. För en långsiktigt hållbar utveckling av Stockholmsregionens transportsystem är det viktigt med effektiva tvärförbindelser med kollektivtrafik. Sådana förbindelser avlastar de centrala delarna av regionen och möjliggör utveckling av stadskärnor utanför den centrala regionkärnan. Spårvägen är långsiktigt mycket hållbar också ur energisynpunkt. Liksom alla SLs övriga spårtrafikmedel kommer den att uteslutande använda elektricitet från förnyelsebara energikällor. * Bedömning av såväl samhällsekonomisk effektivitet som långsiktig hållbarhet

14 14(14) Målkonflikter Hur väl uppfylls projektmålen? (Upprättarens bedömning av om åtgärden får önskade effekter) Samtliga hållplatser byggs med plant insteg som tillsammans med nya spårvagnar ger förbättrad tillgänglighet. Signalsystemet ATC ger ökad trafiksäkerhet. Enligt beslut av Länsstyrelsen i Stockholms Län 2002 medför projektet Tvärbana Ost sträckan Sickla - Slussen ej betydande miljöpåverkan. En positiv effekt är att spårvägens nya sträckning kollektivtrafikförsörjer nya utbyggnadsområden och därmed blir det inte nödvändigt att inrätta vissa nya busslinjer. REFERENSER

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_020 Kust till kustbanan, Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, danielsondosk ab Kvalitetsgranskad av: Pär Ström Godkänd

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_016, dubbelspårutbyggnad Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(13) Samlad effektbedömning OBJEKT: BVMa_025, hastighetsanpassning 160 km/h och ökad kapacitet Datum för upprättande: Upprättad av: Joakim Johansson, WSP analys och strategi Kvalitetsgranskad

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning OBJEKT: INFARTSPARKERINGAR DATUM FÖR UPPRÄTTANDE 2008-09-03 REV 09 05 07 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER KARTBILD SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Det är nödvändigt

Läs mer

Trafikförändringar i sommar

Trafikförändringar i sommar Trafikförändringar i sommar Folder_allma n_sommar_a65.indd 1 2015-06-15 14:30 Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Under sommaren genomför SL en rad olika förbättringsarbeten. Stockholm

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter

2006-12-04. Ostlänken. Beräkning av samhällsekonomiska effekter 2006-12-04 Ostlänken Beräkning av samhällsekonomiska effekter Förord Ostlänken avser ett nytt dubbelspår på Södra stambanan från Järna till Linköping via Nyköping/Skavsta och Norrköping. Banverket genomförde

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning OBJEKT: TUNNELBANA FRÅN ODENPLAN TILL KAROLINSKA/NORRA STATION DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-09-25 REVIDERAD 2009 04 03 UPPRÄTTAD AV: ERIK SJAUNJA SAMMANFATTANDE

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(8) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_006 Kraftsamling Göteborg, ofördelat Datum för upprättande: 2009-10-09

Läs mer

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort.

Ärendet behandlar godkännande av rapporten Lokaliseringsutredning, Tunnelbana Sofia - Gullmarsplan/söderort. JIL TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms läns landsting 2015 os 03 Förvaltning för utbyggd tunnelbana LS 2015-0140 FUT 1501-0022 Ankom Stockholms läns landstin-' Landstingsstyrelsens beredning för utbyggd tunnelbana

Läs mer

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden

Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 1(14) Vår referens Helena Sundberg 08 686 1480 helena.sundberg@sl.se Hur pendeltågstrafiken fungerar idag och hur SL vill utveckla den i framtiden Trafikenheten 2(14) Sammanfattning Stockholmsregionen

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg

UPPDRAGSLEDARE. Anders Lundberg UPPRÄTTAD AV. Linda Isberg UPPDRAG Ostkustbanan underlag Sverigeförhandlingen UPPDRAGSLEDARE Anders Lundberg DATUM 2016-04-29 Rev 2015-05-09 UPPDRAGSNUMMER 7001346100 UPPRÄTTAD AV Linda Isberg SLUTVERSION Dokumentation och resultat

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(9) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) Objekt: BVMa_012 Tunneln genom Hallandsås Datum för upprättande: 2009-05-12 Upprättad

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(12) Samlad effektbedömning Objekt: BVGv_001 Domnarvet, ny växelförbindelse Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Kvalitetsgranskad av: Pär Ström

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(5) Samlad effektbedömning OBJEKT: BROMMAPLAN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-22 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Brommaplan är en av Stockholms större trafikknutpunkter

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(10) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG SYD DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-27, KOMPLETTERAD 08-09-29 REV 2009 02 24 REV 2009 04 07 UPPRÄTTAD AV: MONICA CASEMYR KARTBILD SAMMANFATTANDE

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

IDÉSTUDIE Östra Länken med tunnelbana

IDÉSTUDIE Östra Länken med tunnelbana ENRICHING STOCKHOLM IDÉSTUDIE Östra Länken med tunnelbana Stockholm 2011 06 28 Idéstudie - Östra Länken med tunnelbana Innehåll Förord 1 Förena tunnelbanan och Östra Länken 4 2 Tunnelbana till Nacka Centrum

Läs mer

Västlänken en tågtunnel under Göteborg

Västlänken en tågtunnel under Göteborg BRVT 2006:03:15 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Västlänken 03 Byggskedet 13 Mark, vatten och resursanvändning 04 Gestaltning

Läs mer

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C

Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C PM Effektredovisning för Godssystemkalkyl BVGv_003 Gävle-Sundsvall, ökad kapacitet BVGv_009 Söderhamn-Kilafors, ökad kapacitet, STAX 25, lastprofil C Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon:

Läs mer

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 6 STORSTAD STOCKHOLM BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Stockholm De objekt som ger nyttor till Stockholms

Läs mer

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana!

Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Hej och välkommen till ännu mer Tvärbana! Fram till 2030 växer Stockholm med runt 500 000 invånare. Det ställer krav, bland annat på möjligheterna att resa smart, både för människor och miljön. En viktig

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland

Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland Kortversion 2015-10-14 Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Banans kapacitet är idag fullt utnyttjad samtidigt som efterfrågan

Läs mer

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962

Akalla Barkarby, Dnr 2014-17962 Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Dnr 2014-17962 Dnr 2014-18097 Dnr 2014-18909 Dnr 2014-18962 Sida 1 (8) Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Elin Lundbäck Telefon:08-508

Läs mer

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid

Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 1 av 15 Långsiktig kollektivtrafikförsörjning av Albano möjliga kompletterande system över tid Sidan 2 av 15 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 2. Framtida resande 5 2.1 Resmönster

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252

Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 2015-06-18 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Trafikutredning avseende pendeltåg- och regionaltåg (TN 2015-0017) KS/2015:252 Förvaltningens

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025. Remissvar från Stockholm Nordost 2013-09-10 Handläggare: Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Enheten för samhällsplanering Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Länsplan

Läs mer

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg

Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg PM Effektredovisning för BVMa_017 Södertunneln Helsingborg Handläggare: Hans Thorselius, DANIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning av

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (18) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2013-08-22 89 Stomnätsstrategi etapp 2 yttrande (KS 2013.080) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 1(8) Till Diarienr: N2013/2942/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag: Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet och Landstinget i Jönköpings

Läs mer

grön obligation Återrapportering av

grön obligation Återrapportering av Återrapportering av grön obligation Som första landsting i Sverige emitterade Stockholms läns landsting i maj 2014 en grön obligation. Obligationen finansierade två miljöinriktade investeringsprojekt:

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm

2006:18. Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm 2006:18 Samhällsekonomiska kalkyler för Nordsydliga förbindelser i Stockholm FÖRORD Denna rapport är ett komplement till vägutredningen Nordsydliga förbindelser i Stockholm. Målet för vägutredningen är

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning OBJEKT: SPÅRVÄG NORR KISTAGRENEN DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-28 REV 2009 02 24 REV 09 04 07 REV 09 05 05 UPPRÄTTAD AV: STEFAN PERSSON KARTBILD 2(15)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket.

GC-kalk. Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771-921 921 Textelefon: 0243-750 90 www.trafikverket. GCkalk Trafikverket, 781 89 Borlänge. Besöksadress: Rödavägen 1. Telefon: 0771 921 921 Textelefon: 0243 750 90 www.trafikverket.se Version 1,3 Kalkylläge Cykel Tätort Indata nät NULÄGE (JA) Sträcka Rutt

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget

Sammanfattning. Uppdraget Sammanfattning Uppdraget Vi har i uppdrag att möjliggöra ett snabbt genomförande av Sveriges första höghastighetsjärnväg, som ska gå mellan Stockholm och Göteborg/Malmö. Den nya järnvägen kommer att knyta

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten Kollektivtrafik i Södra Landvetter En studie av alternativa spårburna system PUBLIKATION 2009:04 Dokumentinformation Titel: Trivector Serie nr: Kollektivtrafik

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) om Slussenterminalen

Svar på skrivelse från (MP) om Slussenterminalen 1(4) Slussen Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2013-12-10, punkt 10 0577 Svar på skrivelse från (MP) om Slussenterminalen Bakgrund Miljöpartiet

Läs mer

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002

UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS UPPFÖLJNING AV DE TRANSPORTPOLITISKA MÅLEN MAJ 2002 STATENS INSTITUT FÖR KOMMUNIKATIONSANALYS INNEHÅLL De transportpolitiska

Läs mer

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm

Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart Stockholm Kommunledningskontoret Planbeskrivning Helena Johansson Sidan 1 av 10 Planarkitekt 08-579 216 57 Planbeskrivning Detaljplan för dagvattendamm och serviceväg i Kronåsen, Tureberg, som berörs av Förbifart

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(15) Samlad effektbedömning Objekt: BVMa_029 Malmö-Staffanstorp-Dalby, nytt enkelspår Datum för upprättande: Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk AB Godkänd av: KARTBILD

Läs mer

Centrala Nacka trafikutredning

Centrala Nacka trafikutredning Nacka Kommun Stockholm 2014-10-22 Datum 2014-10-22 Uppdragsnummer 1320004296 Utgåva/Status Carl Chytraeus Magnus Kusoffsky Jevgenij Petoukhov Uppdragsledare Kollektivtrafik Trafikmängder, kapacitet Ramböll

Läs mer

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016

RAPPORT. Östlig förbindelse. Trafikanalys och nyttor. Sammanfattande rapport april 2016 RAPPORT Östlig förbindelse Trafikanalys och nyttor Sammanfattande rapport april 2016 Trafikverket Postadress: Adress, Post nr Ort E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån

Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Bostadsmarknad och betalningsvilja Maria Pleiborn 2013-03-22 2013-03-22 Två delar Hur mycket bostäder tål marknaden att det produceras

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(14) Samlad effektbedömning Objekt: BVGb_015 (tunnel) inklusive resecentrum Datum för upprättande: (rev BV 2009-05-19) Upprättad av: Hans Thorselius, Danielsondosk ab Reviderad

Läs mer

Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025

Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 REMISS 1 (10) Enheten för samhällsplanering Robert Örtegren Remiss teknisk justering länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Länsstyrelsen avser göra en teknisk justering av Länsplan för

Läs mer

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors.

Detta PM beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Sida: 1 (4) Detta beskriver användning och funktion av resecentrum i Kramfors. Allmänt Ådalsbanan är den 18 mil långa järnvägen mellan Sundsvall och Långsele via Timrå, Härnösand och Kramfors. Ådalsbanan

Läs mer

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar

Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN. Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar Sammanfattning av delrapport från SVERIGEFÖRHANDLINGEN Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD ÖREBRO ESKILSTUNA STOCKHOLM SÖDERTÄLJE JÄRNA TROLLHÄTTAN

Läs mer

Konferensöppning. Trafiksäkerhet i Nordiska tunnlar Stockholm 20-21 oktober 2010. Kjell Windelhed

Konferensöppning. Trafiksäkerhet i Nordiska tunnlar Stockholm 20-21 oktober 2010. Kjell Windelhed Konferensöppning Trafiksäkerhet i Nordiska tunnlar Stockholm 20-21 oktober 2010 Kjell Windelhed Vi är samhällsutvecklaren som ansvarar för Sveriges allra största satsningar på infrastruktur Vi ansvarar

Läs mer

Längs delsträcka 11 föreslås fyra hållplatslägen:

Längs delsträcka 11 föreslås fyra hållplatslägen: Vid handelsområdet i Väla lokaliseras den norra ändhållplatsen av spårvägen mellan Väla centrum och IKEA, spårvägen lokaliseras söderut under Djurhagshusvägen och Ängelholmsleden (E4) till norra änden

Läs mer

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad

Hållbart resande i Stockholm. - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Hållbart resande i Stockholm - Trafikpolitiskt program för Folkpartiet i Stockholms stad Innehållsförteckning Inledning/Sammanfattning...3 Förslagen i korthet...5 Stadsutveckling... 14 Kollektivtrafik...

Läs mer

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Startsidan / Dokument & lagar / Utredningar / Kommittédirektiv / Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder

Läs mer

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar )

Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen ( låsningar ) Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning för tidigare beslutade objekt i åtgärdsplanen 2010-2020 ( låsningar ) OBJEKT: BVGb_008 Trollhättan-Göteborg (Olskroken), dubbelspår (inklusive stationer

Läs mer

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25

Underlagsrapport. Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Underlagsrapport Fördjupad översiktsplan för förbindelse över Fyrisån Systemanalys 2013-03-25 Titel: Systemanalys Redaktör: Anders Markstedt WSP Sverige AB Besöksadress: Arenavägen 7 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162 KOMMUNIKATIONER Allmänt Kommunens utgångspunkter: Tillgång till goda kommunikationer är av yttersta betydelse för utvecklingen av näringslivet och för möjligheten att bo och leva i Lysekil. Det är därför

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(21) Samlad effektbedömning OBJEKT: ÅDALSBANAN, SUNDSVALL-HÄRNÖSAND JÄRNVÄG I NY STRÄCKNING SAMT TRIANGELSPÅR I MALAND OCH ELEKTRIFIERING AV TUNADALSSPÅRET DATUM FÖR UPPRÄTTANDE:

Läs mer

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun

Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ULRICEHAMNS KOMMUN Sammanställning av trafikförutsättningar för detaljplan Ubbarp 8:20 och Vist 10:25 mfl, Ulricehamns kommun ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00

Läs mer

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS

Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS Synpunkter på förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010) Nacka 2008 11 27 Därför bör kollektiv sjötrafik på allvar tas upp som ett av alla alternativ inom RUFS I den nya

Läs mer

Sammanfattning pilotprojekt Karlstad

Sammanfattning pilotprojekt Karlstad Underlag för redovisning av pilot-projekt Sida 1 av 7 Sammanfattning pilotprojekt Karlstad 1 Bakgrund och syfte Karlstadsbuss genomförde 2007 en linjenätsförändring som haft stor framgång i form av ökat

Läs mer

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg

Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg Trafiksystem 2012 Karlstad - Öxnered - Göteborg februari 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1. Bakgrund... 5 2. Syfte... 5 3. Avgränsning... 5 4. Projektorganisation... 5 5. Inventering...

Läs mer

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig.

Utreda behovet av och former för prioriterad kollektivtrafik. Utgöra ett underlag för fortsatt planering. Garantera att man inte bygger fast sig. Kollektivtrafikstråket Helsingborg - Höganäs Juliet Leonette-Lidgren Samråd med allmänheten i Höganäs avseende Förstudie enligt lag om byggande av järnväg 2012-11-07 1 Förstudien ska... Utreda behovet

Läs mer

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station Klartecken för Varbergstunneln Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbeslut

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg

Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg Götalandsbanan En interregional snabbtågsbana med nationella höghastighetståg 2016-05-30 Innehåll Götalandsbanan av enorm betydelse... 3 Ulricehamn ställs utanför... 4 Nyttor som går förlorade... 4 Götalandsbanan

Läs mer

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken

Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Reservation Ärenden 33 & 34 - Västlänken Allmänt Vägvalet anser att de föreslagna detaljplanerna inte bör genomföras. Motiveringen framgår nedan: Tågtunneln i Göteborg (Västlänken) var från början ett

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22

Kommittédirektiv. Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län. Dir. 2013:22 Kommittédirektiv Utbyggnad av tunnelbanan och ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län Dir. 2013:22 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare, som ska fungera

Läs mer

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18

Välsviken. PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Välsviken PM Välsviken trafikutredning 2015-12-18 Medverkande Titel: PM Välsviken trafikutredning Utgivningsdatum: 2015-12-18 Upprättad av: WSP Samhällsbyggnad Uppdragsansvarig: Catharina Rosenkvist Foton:

Läs mer

Resanderäkning 2011. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 2011-12-07

Resanderäkning 2011. Tågresandet till och från Arboga kommun. Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 2011-12-07 Tågresandet till och från Arboga kommun Kommunstyrelseförvaltningen Kommunkansliet Rebecka Marklund 211-12-7 Innehåll 1 Inledning och syfte 5 1.1 Metod... 5 2 Pendling till och från Arboga kommun 6 2.1

Läs mer

Yttrande över inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande över inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 1 (6) Landstingsstyrelsen Näringsdepartementet Yttrande över inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2

Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 PM 2015:207 RI (Dnr 111-1591/2015) Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Anmälan av Sverigeförhandlingen Lägesredovisning 2 godkänns.

Läs mer

Järnvägsbygge är också samhällsbygge!

Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Järnvägsbygge är också samhällsbygge! Samhällsutveckling Samtliga trafikslag, fjärr-, gods-, region- och pendeltåg, efterfrågar ytterligare tåglägen. Därför behöver Västra Stambanan tillföras mer spårkapacitet

Läs mer

Årsrapport för 2015. Februari 2016 TRV 2015/41258

Årsrapport för 2015. Februari 2016 TRV 2015/41258 Årsrapport för 2015 Beträffande avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län enligt 2013 års Stockholmsförhandling. Rapport 2015:3

Läs mer

2004:5. Upplandspendeln. Vad ger den för trafik, intäkter och samhällsnytta?

2004:5. Upplandspendeln. Vad ger den för trafik, intäkter och samhällsnytta? 2004:5 Upplandspendeln Vad ger den för trafik, intäkter och samhällsnytta? Rapport 16 juni 2004 Transek AB är ett företag som bedriver konsultverksamhet och forskning främst inom trafikområdet. Människors

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen

MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Biliga 4 1/5 MKB - Ny detaljplan Ankdammsrondellen Utredningen Trafiklösning för Stockholmsregionen Beslut, vård och uppföljning av denna överenskommelse är tecknad mellan statens förhandlare och ledande

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår

Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår PM Effektredovisning för BVGv_005 Skutskär-Furuvik, dubbelspår Handläggare: Hans Thorselius, DANIIELSONDOSK AB Telefon: 0733-96 52 90 e-post:hans.thorselius@danielsondosk.se Innehåll 1 Effektbeskrivning

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

KINNEKULLEBANAN Ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Laxå Gullspång Mariestad Götene Lidköping Vara

KINNEKULLEBANAN Ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Laxå Gullspång Mariestad Götene Lidköping Vara INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 2 BAKGRUND 3 SYFTE 3 MÅLBILD 3 STRATEGI 3 KINNEKULLEBANAN Ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Laxå Gullspång Mariestad Götene Lidköping Vara REGIONAL UTVECKLING 4

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm

Dnr 08-0220 2008-11-27. Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 1 Dnr 08-0220 2008-11-27 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm Yttrande över samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS 2010)

Läs mer

Svenska synpunkter på höghastighetståg

Svenska synpunkter på höghastighetståg IVA Väst seminarium Oslo 2015-01-13 Svenska synpunkter på höghastighetståg Jörgen Einarsson Region Väst Varför behövs nya transportförbindelser? Den Skandinaviska 8-miljoners-staden. Nationella nyttor.

Läs mer

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal

Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal Samlad effektbedömning 1(10) Version: 1 Objektnr: SjöV 005 Svante Roupé 2009-08-31 Anders Ljungberg 2009-10-09 Utbyggnad av slussar i Trollhätte kanal SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Utbyggnad av nya slussar

Läs mer

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl

Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl STÖDDOKUMENT 1 (29) Dokumentdatum Stöddokument 216-4-1 2. Fastställt av Ersätter Chef VO Planering 1. Skapat av Agnes von Koch, PLnpp Enkel-SEB utan samhällsekonomisk kalkyl 1. Syfte I Riktlinje Samlad

Läs mer

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C

Förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka C Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Trafikkontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Fastighetskontoret Södermalms stadsdelsförvaltning Handläggare Till Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr 111-248/2015

Läs mer